Jouw praktische weg naar het hbo. Onderdeel van AOC Oost

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jouw praktische weg naar het hbo. Onderdeel van AOC Oost"

Transcriptie

1 Jouw praktische weg naar het hbo Onderdeel van AOC Oost

2 2Informatie Het Groene Lyceum Lekker praktisch bezig zijn maar wel op een hoog niveau. Is dat ook voor jou de leukste route naar het hbo? Het Groene Lyceum is heel geschikt als je naar de Havo kan én houdt van leren in de praktijk. Met ons groene onderwijs maak je de beste keuze voor morgen : we leren met laptops en doen veel projecten, vaak buiten school, die gericht zijn op je persoonlijke ontwikkeling. Het is wel hard werken, maar je eigen studiecoach zorgt ervoor dat je het hoge studietempo aankan én dat je in de lessen zoveel mogelijk gebruik kunt maken van jouw individuele talenten. Na 6 jaar hard leren heb je een vmbo-gl én een mbo-4 diploma. Daarmee kun je naar het hbo. Je ziet: jouw praktische weg naar het hbo begint op Het Groene Lyceum!

3 3 Inhoud 4 Wat is Het Groene Lyceum? Hoe ziet een dag eruit op Het Groene Lyceum? 6 7 Welke vakken krijg je in het eerste jaar? Begeleiding en praktijk 8

4 4Informatie Het Groene Lyceum Wat is Het Groene Lyceum? Ben jij op zoek naar praktisch onderwijs, maar dan wel op een hoog niveau? Dan past Het Groene Lyceum goed bij jou. We werken veel in de praktijk en doen regelmatig (buitenschoolse) projecten. Het is wel keihard werken en het studietempo is hoog. Kun jij ons aan? Voor wie? Het Groene Lyceum is geschikt voor alle leerlingen die het niveau van het vmbo makkelijk aankunnen, die bovendien graag de blik op het hbo richten en daarbij wel praktisch bezig willen zijn. Je cito-score is 537 of hoger. Als je score iets lager is, maar jouw basisschool aangeeft dat je meer aankunt dan vmbo gemengde leerweg, kun je ook met een specifieke intakeprocedure toegelaten worden. Dus, ben je praktisch ingesteld, houd je van buitenschoolse activiteiten en heb je een beetje affiniteit met groen, dan is Het Groene Lyceum perfect voor jou!

5 Niet de hele dag theorie, maar ook veel buitenschoolse praktijklessen 5 Almelo en Doetinchem Het Groene Lyceum vind je in Almelo en in Doetinchem, op de locaties van AOC Oost. Je herkent ons meteen: met een eigen logo en eigen lokalen zijn we een eigen school binnen AOC Oost. Of je nou in Almelo of in Doetinchem naar school gaat, ons onderwijs is grotendeels hetzelfde. Maar de locaties zijn natuurlijk wel verschillend. Zowel de locatie Almelo als Doetinchem ligt dicht bij het station; lekker makkelijk! Pepijn Op Het Groene Lyceum krijg je al in het eerste jaar Duits en economie. We hebben veel huiswerk, omdat we een versnelde leerroute volgen. Het is hard werken; als ik op zaterdag ga voetballen, maak ik s ochtends vaak nog even huiswerk. Maar ik vind het fijn dat je na zes jaar naar het hbo kan. Ik weet nog niet precies wat ik wil worden, misschien wel tuinarchitect. Op weg naar het hbo Het Groene Lyceum kun je zien als een voorloper op het hoger beroeps onderwijs (hbo). Al vanaf het begin, in de eerste klas van Het Groene Lyceum, werken we toe naar het hbo. Je begint meteen met onderzoek en leren in de praktijk, bijvoorbeeld met (buitenschoolse) projecten. Daarna bestaat in sommige gevallen de mogelijkheid om in 9 jaar tijd twee scholen afgerond te hebben: Het Groene Lyceum en straks het hbo. Dat klinkt ver weg, maar juist bij jouw schoolkeuze moet je soms ook wat verder vooruit kijken. Dat is belangrijk voor je toekomst. Daarom leggen we je uit wat je allemaal met Het Groene Lyceum kunt doen!

6 6Informatie Het Groene Lyceum Hoe ziet een dag eruit? Je werkt vaak vanuit een vast lokaal. Daar staat je laptop en daar start je de dag. De docenten komen meestal bij jou in het stamlokaal binnen. Vier dagen in de week volg je lessen volgens het lesrooster. Één dag in de week noemen we projectdag. Dat is een praktische dag waar een thema aan verbonden is, zoals lifestyle, gezondheid, lente, feesten en tradities. Op de projectdag pas je dat wat je geleerd hebt toe: de praktijk stuurt de theorie. In leerjaar 1 loop je al een paar dagen mee met een bedrijf naar keuze om kennis te maken met het bedrijfsleven en met het stage lopen. Vanaf leerjaar 2 beginnen we met een oriënterende stage. Maud Al mijn vriendinnen zijn jaloers op mij. Ik heb nooit een zware rugzak bij me. Alles staat op mijn laptop, alleen voor wiskunde hebben we een boek! We hebben een speciaal kluisje voor onze laptop, daarin kunnen we hem ook direct opladen. Je kunt er trouwens ook je telefoon in opladen. Wel zo handig!

7 7 Deze vakken krijg je in het eerste jaar op Het Groene Lyceum: Nederlands Engels Duits Wiskunde Biologie Natuur & scheikunde Sport & bewegen Mens & maatschappij Kunstvakken Economie Techniek Groenvoorziening Bloemschikken Plantenteelt Verwerking agrarische producten Dierhouderij Projectdag

8 8Informatie Het Groene Lyceum Dit zijn enkele competenties uit leerjaar 1: Persoonlijke begeleiding Op Het Groene Lyceum krijg je een persoonlijke studiecoach. Die begeleidt jou zodat je het hoge studietempo aankan. Je hebt regelmatig een gesprek met je coach waarin onder andere de 18 competenties voor de groene sector aan bod komen. Dat klinkt ingewikkeld, maar het gaat vooral om vragen als Waarom doe ik iets en wat ga ik doen om beter te worden? Maud Op sommige momenten in de week kunnen we kiezen welk vak we doen. Op maandag hebben we praktijkdag en kunnen we kiezen tussen de vakken bloem, groen, dier of VAP (Verwerking Agrarisch Product). Veel zelfstandigheid dus. Daar houd ik van! samenwerken, presenteren, onderzoeken, leren, plannen en organiseren, contact maken met anderen, instructies volgen Zo n gesprek over competenties gaat dus ook over je persoonlijke ontwikkeling. Iedereen heeft een persoonlijk ontwikkelingsplan en je beantwoordt samen met je coach verschillende leervragen. We hebben ook een studie-loopbaan begeleider waarmee je gedurende de opleiding steeds meer te maken krijgt. Hij kijkt met je mee en adviseert je over je studie en beroepskeuze.

9 9 Zelfstandig werken Op Het Groene Lyceum verwachten we veel zelfstandigheid. Je neemt zelf de regie en zoekt dingen zelf uit. Je neemt initiatief en durft beslissingen te nemen. Je staat open voor anders leren en durft een kritische blik te werpen op jezelf. Dat klinkt pittig, maar vaak doe je dit op de basisschool al en op Het Groene Lyceum breiden we dat langzamerhand uit. Hierbij helpt de coach jou natuurlijk! Praktisch aan de slag Bij Het Groene Lyceum ga je aan de slag met (buitenschoolse) projecten die gericht zijn op verrijking, verdieping en verbreding. Je past opgedane kennis direct toe in de praktijk en je maakt al vroegtijdig kennis met het bedrijfsleven via stages, onderzoek en excursies. Roos Ik wil later iets heel bijzonders beginnen: een ezelmanege. Ik heb het altijd heel leuk gevonden om met dieren te werken en het lijkt mij ook te gek om een eigen bedrijf te hebben. Er kunnen dan kinderen en gehandicapten naar mij toe komen om op de ezels te rijden.

10 10 Informatie Het Groene Lyceum Snel opleidingstraject Je kunt na zes jaar Het Groene Lyceum naar alle vormen van het hbo. Met een goede overstap en de juiste instelling ben je in de meeste gevallen nog maar drie of vier jaar met je hoger beroepsopleiding bezig. De inhoud en kwaliteit van je opgebouwde portfolio zijn daarbij van belang.

11 11 Jeroen Groen hbo heeft de toekomst Nu kiezen voor Het Groene Lyceum en straks voor het hbo is een slimme zet. De groene sector heeft veel toekomst: de agrofood- en tuinbouwsector zijn een van de belangrijkste motoren van de economie. Hier in Nederland, maar ook wereldwijd. Want de wereldbevolking groeit en daarmee ook het aantal monden om te voeden. Om effectief meer voedsel te produceren is kennis nodig en Nederland is daarin een van de toonaangevende landen. De economie heeft met name behoefte aan afstudeerders op hboniveau. Het Groene Lyceum sluit daar uitstekend op aan. Van jongs af aan wil ik naar het buitenland. Sinds ik op Het Groene Lyceum zit, weet ik precies wat ik wil: ik ga mijn steentje bijdragen in een ontwikkelingsland. Met mijn kennis over voeding, land- en tuinbouw wil ik een bedrijf oprichten dat op een slimme manier voeding produceert. Daarmee help ik heel direct de mensen en natuurlijk ook de economie van het land.

12 Ben je enthousiast geworden over Het Groene Lyceum? Locatie informatie: Kijk dan voor meer informatie eens op: Almelo daar vind je een korte film over onze school of neem contact op met een van onze studiebegeleiders, we helpen je graag! We zien je graag op onze Open Dagen: de data staan op de website. Tot dan! Bornerbroeksestraat PH Almelo adres telefoon Doetinchem Onderdeel van AOC Oost Gezellenlaan AZ Doetinchem adres telefoon