Nieuwe retail business modellen. Partnervoorstel: ondersteunen en participeren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwe retail business modellen. Partnervoorstel: ondersteunen en participeren"

Transcriptie

1 Nieuwe retail business modellen Partnervoorstel: ondersteunen en participeren

2 Achtergrond Retail business modellen voor MKB ondernemers in de mode- en woonbranche Is het noodzakelijk? De combinatie voldoende waarde toevoegen voor de klant en genoeg geld verdienen als retailer blijkt steeds lastiger te realiseren. Oorzaken zijn te zoeken in: goederen overaanbod, te veel winkels, concurrentie nieuwe aanbieders en een laag consumentenvertrouwen. De marktsituatie, in combinatie met de groeiende invloed van het internet, dwingt de retailers tot nadenken en het maken van keuzes. Bedrijfsmodellen moeten veranderen en toekomstbestendig worden omdat er te weinig waarde wordt gecreëerd voor de klant en de ondernemer te weinig verdient. INretail en Q&A willen gezamenlijk multibrand winkels inzicht bieden in de mogelijkheden te migreren naar toekomstbestendige cross channel business modellen, waarmee meer geld verdiend kan worden dan met de huidige modellen. De afgelopen decennia is er in de mode- en wonen branches nauwelijks geïnnoveerd op het gebied van samenwerken in de keten in een Multibrand omgeving. Het ging sec om inkopen en verkopen van handel. Er werd weinig echte waarde toegevoegd voor de consument omdat er voldoende vraag was.

3 Achtergrond Wat is het? Een business model beschrijft het rationale van hoe een organisatie waarde creëert, levert en behoudt. Bron: Business Model Generation, Alex Osterwalde & Yves Pigneur De nieuwe business modellen voor retailers moeten vooral waarde creatie borgen en cross channel zijn qua marktbenadering. Er bestaat geen alles omvattend model. Elke retailer moet zijn onderscheidende waarde mix realiseren door keuzes te maken uit verschillende business modellen. Welke vragen willen wij beantwoorden? 1. Welke waarde voegt een retailer toe voor de consument? Dit kan een mix zijn van financiële waarde, geluk, gemak, tijd, etc. 2. Hoe manage je de verwachtingen: Hoe kan een retailer dit waarmaken? Wat zijn de randvoorwaarden, benodigde kennis, benodigde middelen, kosten en opbrengsten, etc.? 3. Het is aannemelijk dat er veel moet worden samengewerkt: Welke mogelijkheden zijn er om samen te werken? Denk hierbij aan samenwerken met leveranciers, lokale ondernemers onderling, providers, consumenten, medewerkers, dienstverleners, etc. 4. Hoe behoud je de regie op je business model? Wat zijn de consequenties van de samenwerkingen, hoe borg je kennis, hoe krijg je het team mee, hoe zit het met de klantverkoop gegevens, ben je flexibel, is het veilig, operatie meetbaar? 5. Wat is de status van huidige, goedwerkende business modellen in de food of non food? Het gaat hierbij specifiek om modellen die gebruikt worden of kunnen gaan werken voor MKB retailers in de mode- en wonen branches. 6. Welke nieuwe business modellen zijn voor de (nabije) toekomst te verwachten voor deze branches? Denk aan hele nieuwe denkrichtingen.

4 Model: Business Model Canvas

5 5

6 De theorie is niet veranderd. Retail draait nog steeds om alle activiteiten van bedrijven die zich richten op de directe afzet van goederen en diensten aan de consument. De praktijk is wel veranderd. De consument staat niet langer aan het einde van de bedrijfskolom, maar in het centrum. Hierdoor voldoen traditioneel ingerichte business modellen niet langer aan de eisen die aan de praktijk van vandaag en morgen gesteld worden. Nieuwe business modellen en een nieuwe kijk op de werkelijkheid zijn noodzakelijk om de retailer en het midden- en kleinbedrijf in het bijzonder toekomstbestendig te maken. De veranderingen in retail hebben zowel invloed op de vraag- als aanbodzijde. De belangrijkste verandering aan de vraagzijde is dat de consument gewend is geraakt om alles, altijd en overal te kunnen kopen. Winkelen is voor de klant niet langer aanbod, plaats en tijd gebonden. Technologieën en innovaties volgen elkaar daarbij in een snel tempo op, om in de behoefte van de eindgebruikers te voorzien. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor oneindige online mogelijkheden. Dit is ook de belangrijkste verandering aan de aanbodzijde. Hierdoor is het traditionele concurrentieveld compleet anders geworden met dominante online spelers uit zowel binnen- als buitenland. Verder strijden fabrikanten evenals retailers ook om de gunst van hun eindgebruiker en zijn zij met hun directe verkoopstrategieën grote concurrenten geworden van de traditionele detailhandel. Terug naar het begin. De theorie is niet veranderd. Singlechannel, cross-channel, multi-channel en omni-channel, allerlei termen worden toegevoegd aan het begrip retail. Welke naam je het ook geeft, het is en blijft gewoon verkopen. Dit betreft wel verkoop in een verdringingsmarkt waarin de concurrentie hevig is en steeds meer divers wordt. Overleven in deze verdringingsmarkt vraagt om een toekomstbestendige strategie die is gebaseerd op de nieuwe werkelijkheid, na de kanaaldiscussie.

7 Uiteindelijk draait het om het inventariseren van de competenties die een ondernemer nodig heeft om in te spelen op de huidige en toekomstige behoeften van de klant. Voor het projectplan maken wij daarom gebruik van het 3 krachtenmodel. De eerste kracht is (macro) trends. Deze trends dienen te gebeuren/zichtbaar te zijn en daarnaast relevant te zijn voor de branche en de organisatie. Als een trend niet doorzet dan worden nieuwe mogelijkheden niet zichtbaar en/of hebben oplossingen geen toegevoegde waarde. Des te relevanter een trend is, des te meer mogelijkheden voor concurrentievoordeel en groei een trendbundel met zich meebrengt. Consumentenbehoeften zijn de tweede kracht, die onderdeel is van het 3 krachtenmodel. Consumentenbehoeften zijn gelieerd aan (macro) trends. Het kan zijn dat een (macro) trend zich ontwikkelt en ontstaat, maar dat het in geen enkele consumentenbehoefte voorziet. Hierdoor zal het groeipad gelimiteerd zijn. Indien de (macro) trends wel voorzien in een consumentenbehoefte dan is er ruimte voor een groeipad. Over het algemeen geldt dat consumentenbehoeften ontstaan naar aanleiding van een (macro) trend in een zekere periode. De derde kracht in het onderzoeksmodel is de bedrijfscompetenties, met andere woorden in welke mate heeft het bedrijf nu de huidige competenties in het bezit om gebruik te maken van de (macro) trends en in te spelen op de consumentenbehoeften. Tevens wordt duidelijk welke competenties bedrijven missen en welke ontwikkeld dienen te worden. Om het grootste groeipad te creëren, dienen competenties aan te sluiten op en te worden aangepast aan belangrijke trend- en behoefte combinaties. Indien men niet de juiste competenties heeft en niet in staat is om belangrijke competenties te werven, zullen de mogelijkheden van het groeipad beperkt zijn.

8 Stap 1: deskresearch De eerste stap in het proces is het doen van deskresearch. Gebaseerd op alle informatie die inmiddels verzameld is rondom het nieuwe winkelen, het nieuwe denken, Shopping2020, Retail2020, etc. kunnen wij een eerste stap maken met het opstellen van een gezamenlijke visie. Eigen informatiebronnen (zowel vakinhoudelijk als academisch) kunnen wij daarbij ook gebruiken. De deskresearch zal leiden tot inzicht in de (macro) trends en subtrends die invloed hebben op de organisatie van de MKB ondernemer en waar de mogelijke kansen liggen voor nieuwe verdien- en business modellen. De deskresearch krijgt in onze aanpak een prominente en dominante rol. Daar waar het vaak het startpunt is, blijft het in dit traject een ongoing proces. We willen niets missen van belangrijke veranderingen onderweg. Op tijd identificeren, aanpassen en bijsturen is één van de nieuwe kernwaarden van een toekomstbestendige ondernemer, dus ook voor dit project. Stap 2: workshop en behoefte inventarisatie De tweede stap zal bestaan uit één of meerdere sessies met MKB ondernemers, eventueel aangevuld met experts, fabrikanten, merken en toeleveranciers. Hieronder zullen ook partijen zijn die zich vandaag nog buiten de branche afbakening bevinden. Tijdens deze sessies zal duidelijk worden welke trends het meest bepalend zijn om de consument van vandaag en morgen goed te kunnen bedienen. Daarnaast wordt ook zeer uitgebreid ingegaan op waar de behoeften van de ondernemers liggen qua ondersteuning. Dit vormt een belangrijke basis voor het vervolg van het traject en het richting geven aan de nieuw te ontwikkelen business modellen. Hierbij willen wij in het bijzonder aandacht schenken aan het Pentagon & Triangle model. Dit model wordt op de volgende pagina toegelicht.

9 Pentagon & Triangle model Concurrentie betekent strijd en levert uiteindelijk winnaars en verliezers op. Wat ons betreft zijn er voor het MKB acht manieren om als winnaar uit de strijd te komen. Deze basis verandert niet. Wat wel verandert is de manier waarop het MKB hier invulling aan kan geven en de waarde die aan het Pentagon (de vijf hoeken) of de Triangle (de drie hoeken) gehecht wordt. Het Pentagon is wat de klant ziet. Het MKB moet op basis van deze hoeken toegevoegde waarde leveren voor de klant. De Triangle is wat de klant niet ziet en waar de grootste uitdaging ligt voor de gemiddelde MKB ondernemer. Uiteindelijk draait het er bij elke ondernemer om dat hij in staat is waarde te creëren, te leveren en te behouden. Nieuwe business modellen werken alleen als zij binnen dit model een duurzaam concurrentievoordeel opleveren.

10 Stap 3: prioriteitenpiramide In deze fase wordt op basis van de behoefte inventarisatie een prioriteitenpiramide opgesteld met betrekking tot wat qua competenties moet, mag en kan om invulling te geven aan deze behoeften. Wat écht moet geldt in de basis voor elke MKB ondernemer. Wat mag en kan hangt sterk af van de individuele situatie van de ondernemer. Wat écht moet vormt ook de basis van de nieuwe business modellen die ingericht worden. Het samenstellen van deze piramide is wederom een samenspel tussen ondernemers, experts, fabrikanten, merken en toeleveranciers. Kan Mag Moet Stap 4: strategie en roadmap In deze fase staat het uitwerken van een strategie en roadmap centraal. Concreet betekent dit een uitwerking van waarom een ondernemer een bepaalde keuze maakt, wat een ondernemer met deze keuze kan bereiken en tenslotte hoe een ondernemer dit kan realiseren. Vooral deze laatste stap is een zeer belangrijk onderdeel van dit project en het laten slagen van nieuwe business modellen. Ook hier betreft het een samenspel tussen alle actoren in het spel, ook de nieuwe van buiten de oorspronkelijke branche afbakening. Nieuwe modellen brengen nieuwe technieken en methoden met zich mee. Deze vragen niet alleen identificatie in de vorm van bijvoorbeeld een rapport, maar ook een echte implementatie. Stap 5: implementatie De laatste fase heeft betrekking op de daadwerkelijke implementatie van nieuwe business modellen. Concreet betekent dit het delen van de nieuwe business modellen met de achterban, vooral MKB ondernemers, fabrikanten en merken, en het inrichten van presentaties, workshops en individuele gesprekken voor en met ondernemers. Bovendien zal met Founding Partners gekeken worden naar concrete en daadwerkelijk in te vullen mogelijkheden.

11 Q&A Research & Consultancy Printerweg AD Amersfoort INretail Arnhemse Bovenweg AG Zeist

F reader. Het nieuwe ondernemen. is gewoon durven te veranderen!

F reader. Het nieuwe ondernemen. is gewoon durven te veranderen! F R I E N D S F reader Het nieuwe ondernemen. is gewoon durven te veranderen! Als we de berichtgeving van de laatste maanden mogen geloven staat de non food detailhandel voor een herstructureringsslag.

Nadere informatie

SUCCES IN DE PRAKTIJK

SUCCES IN DE PRAKTIJK SUCCES IN DE PRAKTIJK Wat u kunt leren van uw klant en concullega s Jonneke Heins - GfK GfK 2013 Succes in de praktijk Textilia Mode Experience 2013 1 Inhoud Markt Koper Toekomst Kansen Jonneke Heins Consultant

Nadere informatie

Heeft jouw team de juiste kennis om de doelen van 2017 te halen?

Heeft jouw team de juiste kennis om de doelen van 2017 te halen? Heeft jouw team de juiste kennis om de doelen van 2017 te halen? Slagvaardiger in samenwerking met de klant! De start van 2017 met de daarbij behorende jaaronderhandelingen is weer achter de rug. Nu we

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Detailhandel in wonen De detailhandel in wonen bestaat uit de volgende branches: woninginrichting (onder te verdelen in meubelspeciaalzaken, woningtextielspeciaalzaken, slaapspeciaalzaken en gemengde zaken),

Nadere informatie

Rapportages MultichannelMonitor

Rapportages MultichannelMonitor Rapportages MultichannelMonitor Met de inzet van verschillende informatiebronnen kan de puzzel opgelost worden In het oriëntatie- en koopproces kunnen consumenten gebruik maken van een grote verscheidenheid

Nadere informatie

Digitale innovatie in de bancaire sector in Nederland: kansen en bedreigingen

Digitale innovatie in de bancaire sector in Nederland: kansen en bedreigingen Digitale innovatie in de bancaire sector in Nederland: kansen en bedreigingen Tony de Bree, 19 november 2014 Nog niet zolang geleden werd er door traditionele spelers in Nederland en over de hele wereld

Nadere informatie

De invloed van vergrijzing op het winkellandschap. Visie

De invloed van vergrijzing op het winkellandschap. Visie De invloed van vergrijzing op het winkellandschap Visie 2016-2025 Inleiding Retail is complexer dan ooit. Onder invloed van demografische, economische en technologische ontwikkelingen wordt het retaillandschap

Nadere informatie

Benodigde capaciteit, middelen, faciliteiten en infrastructuur

Benodigde capaciteit, middelen, faciliteiten en infrastructuur Elementen van een businessplan De toegevoegde waarde en doelstellingen Doelgroepen en waarde proposities Aanbod van producten en diensten Risicoanalyse en Concurrentie Speelveld / Ecosysteem Business model

Nadere informatie

Dries Stoel en Marcèle van Kerkvoorde. Uw businessmodel voor de toekomst

Dries Stoel en Marcèle van Kerkvoorde. Uw businessmodel voor de toekomst Dries Stoel en Marcèle van Kerkvoorde Uw businessmodel voor de toekomst Missie: economische groei door versterken van innovatie in het MKB Concurrentiekracht van Nederland versterken Innovatie in het MKB

Nadere informatie

Ontbijtbijeenkomst De Maatschappij. Hartelijk welkom

Ontbijtbijeenkomst De Maatschappij. Hartelijk welkom Ontbijtbijeenkomst De Maatschappij Hartelijk welkom Even voorstellen Rabobank Breda Samen sterker Duurzaam nieuw hoofdkantoor Rabobank Breda 1509142 Duurzaam nieuw hoofdkantoor: film MKB-visie Alexander

Nadere informatie

SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015

SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Retailscan De Retailscan 2014 is 350 x ingevuld. 24% van de respondenten is werkzaam in de foodsector en 76% in de non food. Van de respondenten

Nadere informatie

MVGM VASTGOEDTAXATIES RESEARCH & CONSULTANCY

MVGM VASTGOEDTAXATIES RESEARCH & CONSULTANCY MVGM VASTGOEDTAXATIES RESEARCH & CONSULTANCY 2 RESEARCH & CONSULTANCY MVGM is dé vastgoedregisseur en neemt de gehele of gedeeltelijke regie van de vastgoedportefeuilles van haar opdrachtgevers uit handen.

Nadere informatie

Leergang Allround Leiderschap

Leergang Allround Leiderschap Leergang Allround Leiderschap Zonder ontwikkeling geen toekomst! Leergang Allround Leiderschap Tijden veranderen. Markten veranderen, organisaties en bedrijven veranderen en ook de kijk op leiderschap

Nadere informatie

Impact Cloud computing

Impact Cloud computing Impact Cloud computing op de Nederlandse zakelijke markt De impact van Cloud Computing op de Nederlandse zakelijke markt De economische omstandigheden zijn uitdagend. Nederland is en bedrijven informatietechnologie

Nadere informatie

Omni-channel organisatie

Omni-channel organisatie In samenwerking met: Omni-channel organisatie Utrecht, 23 & 24 januari 2014 Successful companies will engage customers through omni-channel retailing: a mashup of digital and physical experiences - Harvard

Nadere informatie

Cross Channel is King De klant is van ons allemaal

Cross Channel is King De klant is van ons allemaal Cross Channel is King De klant is van ons allemaal Sector Advisory Retail 30 mei 2011 Frank Quix Q&A Research & Consultancy Photo: wugly.nl, 2011 Cross Channel is King Kanaal conflict is passé Cross Channel

Nadere informatie

Samenwerken aan een toekomstbestendige retailsector

Samenwerken aan een toekomstbestendige retailsector Samenwerken aan een toekomstbestendige retailsector Wie wij zijn Het Retail Innovation Platform helpt de innovatie- en concurrentiekracht van de retailsector te versterken. Samen met retailers en andere

Nadere informatie

2015 en verder Fundamentele veranderingen

2015 en verder Fundamentele veranderingen 2015 en verder Fundamentele veranderingen Gemert, 15 januari 2015 Alexander Heijkamp, sectormanager retail @JAHeijkamp Introductie Agenda: Macro economische ontwikkelingen 2015 Veranderd consumentengedrag

Nadere informatie

NDC RE TAIL BUSINESS TO BUSINESS-KRANT EN NDC RETAILCAFÉ VIA N CHANNEL T.B.V. DE RETAILSECTOR IN NOORD-NEDERLAND

NDC RE TAIL BUSINESS TO BUSINESS-KRANT EN NDC RETAILCAFÉ VIA N CHANNEL T.B.V. DE RETAILSECTOR IN NOORD-NEDERLAND NDC RE TAIL BUSINESS TO BUSINESS-KRANT EN NDC RETAILCAFÉ VIA N CHANNEL T.B.V. DE RETAILSECTOR IN NOORD-NEDERLAND 1 INTRODUCTIE Retailers worden op dit moment meer dan ooit gedwongen bestaande business

Nadere informatie

Nieuwe verdienmodellen

Nieuwe verdienmodellen INLEIDING Welk antwoord krijg je als je iemand vraagt wanneer een bedrijf het goed doet? Negen van de tien keer krijg je te horen dat een bedrijf het goed doet als het een hoge omzet heeft en veel winst

Nadere informatie

In 7 stappen naar geïntegreerd rapporteren. Naar een toekomstbestendig mkb-bedrijf

In 7 stappen naar geïntegreerd rapporteren. Naar een toekomstbestendig mkb-bedrijf In 7 stappen naar geïntegreerd rapporteren Naar een toekomstbestendig mkb-bedrijf Colofon De tekst van deze brochure is tot stand gekomen met medewerking van NEMACC, het mkb-kenniscentrum waarin de NBA

Nadere informatie

Factsheet AGILE TRANSITIONERS. Mirabeau

Factsheet AGILE TRANSITIONERS. Mirabeau Factsheet AGILE TRANSITIONERS Mirabeau AGILE TRANSITIONERS Mirabeau Wij helpen u met de implementatie van een agile werkwijze. We leven in een tijdperk waarin veranderingen elkaar in een steeds hoger tempo

Nadere informatie

Leergang Leiderschap voor Professionals

Leergang Leiderschap voor Professionals Leergang Leiderschap voor Professionals Zonder ontwikkeling geen toekomst! Leergang Leiderschap voor Professionals Tijden veranderen. Markten veranderen, organisaties en bedrijven veranderen en ook de

Nadere informatie

Zijn ERP Systemen log?

Zijn ERP Systemen log? Zijn ERP Systemen log? Intelligent op weg Waar gaat het om? ERP is een verzamelnaam voor toepassingen welke door organisaties worden gebruikt ter ondersteuning van de primaire bedrijfsprocessen. Een aantal

Nadere informatie

Internationale Marketing H4. Week 1 1. Executive summary 2. Inhoudsopgave 3. Inleiding en achtergrond 4. Externe analyse

Internationale Marketing H4. Week 1 1. Executive summary 2. Inhoudsopgave 3. Inleiding en achtergrond 4. Externe analyse Internationale Marketing H4 Week 1 1. Executive summary 2. Inhoudsopgave 3. Inleiding en achtergrond 4. Externe analyse Executive summary Een samenvatting voor het management 1 à 2 pagina s belangrijkste

Nadere informatie

Integrated Facility Management: veel meer dan een trend

Integrated Facility Management: veel meer dan een trend Integrated Facility Management: veel meer dan een trend Integrated Facility Management heeft veel voordelen. In een krimpende markt met druk op de kosten biedt dat vele oplossingen die facilitaire dienstverlener

Nadere informatie

MASTERCLASS RETAILMARKETING 2019

MASTERCLASS RETAILMARKETING 2019 MASTERCLASS RETAILMARKETING De retailwereld verandert sneller dan ooit tevoren. Het is cruciaal om het retail spel goed te begrijpen om in te kunnen spelen op die veranderingen. Daarom organiseert Q&A

Nadere informatie

Adviesbureau nieuwe stijl Strategie leiderschap - coaching

Adviesbureau nieuwe stijl Strategie leiderschap - coaching Adviesbureau nieuwe stijl Strategie leiderschap - coaching Samenvatting InmensGroeien is opgericht door Joop Egmond en Maarten Smits. Het bedrijf is ontstaan uit de wens om voor mensen binnen organisaties

Nadere informatie

Koopstromen geven een onthutsend beeld van de toekomst Winkels verdwijnen uit kleine en middelgrote kernen

Koopstromen geven een onthutsend beeld van de toekomst Winkels verdwijnen uit kleine en middelgrote kernen Koopstromen geven een onthutsend beeld van de toekomst Winkels verdwijnen uit kleine en middelgrote kernen Op 24 september werden de koopstromen 2015 van Oost- Nederland gepresenteerd door het onderzoeksbureau

Nadere informatie

Clicks en Bricks versterkt het Retail concept.

Clicks en Bricks versterkt het Retail concept. Clicks en Bricks versterkt het Retail concept. Een advies gericht aan het warenhuis V&D in het segment damesmode. Adviesrapport Maxime Bos 2 Voorwoord Voor u ligt het adviesrapport dat is gemaakt naar

Nadere informatie

INTERNATIONAAL MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN: ONDERZOEK

INTERNATIONAAL MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN: ONDERZOEK INTERNATIONAAL MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN: ONDERZOEK INHOUD 1. Uitgangspunten 2. Doelgroep - achtergrondkenmerken 3. IMVO - algemeen 4. IMVO voor het eigen bedrijf/ bedrijf waar het voor werkt

Nadere informatie

Vaag virtueel of. bloedserieuze business

Vaag virtueel of. bloedserieuze business Vers-retail online: Vaag virtueel of bloedserieuze business Kenniscafé van de toekomst, 13 december 2012 Nando van Essen Vers-retail online: Vers-retail online: Online retail: Stormachtige ontwikkeling

Nadere informatie

Op zoek naar nieuwe business modellen

Op zoek naar nieuwe business modellen Op zoek naar nieuwe business modellen Oegstgeest, 15 november 2012 Vandaag leg ik uit waarom business as usual dood is Centrale vraag Wie voegt op welk moment waarde toe? Welk gereedschap kunnen we hiervoor

Nadere informatie

Praxis 2020. Analytics & Big Data Expertgroep di. 8 sep 2014

Praxis 2020. Analytics & Big Data Expertgroep di. 8 sep 2014 Praxis 2020 Analytics & Big Data Expertgroep di. 8 sep 2014 2020: Consument verwacht meer Me-Commerce Shoppen gaat steeds minder om product en transac2e en meer om oriënta2evoorkeuren en persoonlijke context

Nadere informatie

Stagflatie Alleen wonen wordt de norm Leeftijd als factor Sociale media Sociale community De winkel als showroom Cross-channel oriënteren Winkel Product Offline goes online Www met ons mee Online goes

Nadere informatie

DE TECHNOLOGISCHE UITDAGING VAN EEN OMNICHANNELSTRATEGIE RETAIL

DE TECHNOLOGISCHE UITDAGING VAN EEN OMNICHANNELSTRATEGIE RETAIL DE TECHNOLOGISCHE UITDAGING VAN EEN OMNICHANNELSTRATEGIE RETAIL De nieuwe retail en de noodzaak van een omnichannelstrategie Retail heeft te maken met een nieuwe werkelijkheid waar het digitale aspect

Nadere informatie

Uw businessmodel voor de toekomst 22 september 2014. Roland van de Pas

Uw businessmodel voor de toekomst 22 september 2014. Roland van de Pas Uw businessmodel voor de toekomst 22 september 2014 Roland van de Pas Even voorstellen Adviseur MKB (industrie en creatieve industrie) Focus: Roland.vande.Pas@kvk.nl www.linkedin.com/pub/roland-van-de-pas

Nadere informatie

FOOD2MARKET INNOVATIE TRAINING. 14 november 2013

FOOD2MARKET INNOVATIE TRAINING. 14 november 2013 FOOD2MARKET INNOVATIE TRAINING 14 november 2013 Edwin Palsma The Food Agency Specialisten in food marketing Wij verbinden voedingskennis, technologie, marketing en sales om de marktpositie van agro & food

Nadere informatie

Impact Cloud computing

Impact Cloud computing Impact Cloud computing op de Nederlandse zakelijke markt 2 inleiding De economische omstandigheden zijn uitdagend. Nederland is onder invloed van de schuldencrisis in een nieuwe recessie beland; de economische

Nadere informatie

Vaag virtueel of. bloedserieuze business

Vaag virtueel of. bloedserieuze business Vers-retail online: Vaag virtueel of bloedserieuze business Kenniscafé van de toekomst, 13 december 2012 Nando van Essen Vers-retail online: Vaag virtueel of bloedserieuze business Kenniscafé van de toekomst,

Nadere informatie

De veranderende markt

De veranderende markt De veranderende markt 1 De veranderende markt Vanaf 2000 is de detailhandel sterk veranderd door de opkomst van de computer. Als verkoper kun je de kennis over de geschiedenis en de toekomst van de detailhandel

Nadere informatie

SUCCESVOL INNOVEREN GAAT SNELLER MET DE JUISTE PARTNERS!

SUCCESVOL INNOVEREN GAAT SNELLER MET DE JUISTE PARTNERS! Innovatieplatform voor industrieel oppervlaktebehandelend Nederland SUCCESVOL INNOVEREN GAAT SNELLER MET DE JUISTE PARTNERS! VOORSPRONG DOOR INNOVATIEGERICHTE SAMENWERKING Dat Nederland er economisch goed

Nadere informatie

Wat is jouw grootste uitdaging als ondernemer?

Wat is jouw grootste uitdaging als ondernemer? Wat is jouw grootste uitdaging als ondernemer? De Week van de Ondernemer doet het gehele jaar onderzoek naar de belangrijkste uitdagingen van ondernemers. We presenteren hierbij de belangrijkste uitkomsten.

Nadere informatie

STRATAEGOS CONSULTING

STRATAEGOS CONSULTING STRATAEGOS CONSULTING EXECUTIE CONSULTING STRATAEGOS.COM WELKOM EXECUTIE CONSULTING WELKOM BIJ STRATAEGOS CONSULTING Strataegos Consulting is een strategie consultancy met speciale focus op strategie executie.

Nadere informatie

SHIFT HAPPENS. OOK IN EINDHOVEN..

SHIFT HAPPENS. OOK IN EINDHOVEN.. 1 SHIFT HAPPENS. OOK IN EINDHOVEN.. JAN-WILLEM JANSSEN 9 JANUARI 2014 2 WAT IS EEN SHIFT? EEN KORTE UITLEG EEN SHIFT IS EEN FUNDAMENTELE GEDRAGSVERANDERING, DIE MEESTAL MOGELIJK WORDT GEMAAKT DOOR INTRODUCTIE

Nadere informatie

Factsheet CONTINUOUS VALUE DELIVERY Mirabeau

Factsheet CONTINUOUS VALUE DELIVERY Mirabeau Factsheet CONTINUOUS VALUE DELIVERY Mirabeau CONTINUOUS VALUE DELIVERY We zorgen ervoor dat u in elke volwassenheidsfase van uw digitale platform snel en continu waarde kunt toevoegen voor eindgebruikers.

Nadere informatie

EXPERTGROEP FUTURE CITY CENTRE

EXPERTGROEP FUTURE CITY CENTRE In samenwerking met: EXPERTGROEP FUTURE CITY CENTRE Shopping Today 24 september 2015 Korte introductie.. Enny van de Velden Managing Director CCV Dienstverlener voor elektronische transacties in Europa

Nadere informatie

STRATEGISCH PROCES FIT FOR THE FUTURE!

STRATEGISCH PROCES FIT FOR THE FUTURE! STRATEGISCH PROCES FIT FOR THE FUTURE! STRATEGIE PLAN DO CHECK ACT W A T? Organisatie Business Omgeving T r ends Principes Beleidsplan Ar chitectuurplan Portfolio Resultaat behalen Organisatie inrichten

Nadere informatie

Ben jij de zzp-er van gisteren of van morgen?

Ben jij de zzp-er van gisteren of van morgen? Ben jij de zzp-er van gisteren of van morgen? In Nederland zijn er bijna een miljoen zzp ers, ( zowel starters als gevestigde ondernemers) maar als je wat verder kijkt, dan is deze groep op allerlei manieren

Nadere informatie

Winkelstraat van de Toekomst Veranderende consument en online groei zetten winkels klem

Winkelstraat van de Toekomst Veranderende consument en online groei zetten winkels klem Winkelstraat van de Toekomst Veranderende consument en online groei zetten winkels klem Dirk Mulder Sectormanager Retail @MulderDirk 06-11380971 VOOR WE VAN START GAAN. 2 Agenda Stand van zaken in de retail

Nadere informatie

Uitkomst Werkconferentie 6 juli 2018 Innovatie

Uitkomst Werkconferentie 6 juli 2018 Innovatie Uitkomst Werkconferentie 6 juli 2018 Innovatie Op welke thema s is behoefte aan meer kennis dmv intervisies, kennissessies of onderzoek? Online platform ontwikkeling Innovatie niet als vijand Veiligheid

Nadere informatie

Beacons. Dichterbij de consument

Beacons. Dichterbij de consument Beacons Dichterbij de consument Inhoud Beacons: waarom? 3 Wat is het? Hoe werkt het? Toepassingen 5 Pushberichten op locatie Indoor navigatie De toekomst 7 www.qanda.nl 2 Beacons: waarom? www.qanda.nl

Nadere informatie

In 7 stappen naar geïntegreerd rapporteren. Naar een toekomstbestendig mkb-bedrijf

In 7 stappen naar geïntegreerd rapporteren. Naar een toekomstbestendig mkb-bedrijf In 7 stappen naar geïntegreerd rapporteren Naar een toekomstbestendig mkb-bedrijf Colofon De tekst van deze brochure is tot stand gekomen met medewerking van NEMACC, het mkb-kenniscentrum waarin de NBA

Nadere informatie

INLEIDING. Deelrapport Samenwerken voor Innovatie Innovatiemonitor Noord-Nederland Pagina 2 van 10

INLEIDING. Deelrapport Samenwerken voor Innovatie Innovatiemonitor Noord-Nederland Pagina 2 van 10 1 INLEIDING SAMENWERKINGSPROJECT NOORD-NEDERLANDSE INNOVATIEMONITOR Dit rapport is opgesteld in het kader van de Noord-Nederlandse Innovatiemonitor. De monitor is het resultaat van een strategische samenwerking

Nadere informatie

Retailscan. Pagina 1 van 5. Deelnemer: 1120533. Hoe staat u ervoor? Uw persoonlijke adviesrapport

Retailscan. Pagina 1 van 5. Deelnemer: 1120533. Hoe staat u ervoor? Uw persoonlijke adviesrapport Retailscan Deelnemer: 1120533 Hoe staat u ervoor? Uw persoonlijke adviesrapport Detailhandel in beeld In januari 2015 was de omzet in de detailhandel 0,8 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.

Nadere informatie

Aanleiding voor het onderzoek

Aanleiding voor het onderzoek Aanleiding voor het onderzoek Gemeente Heerlen, juni 2013, alle zondagen koopzondag; wekelijkse koopzondag Centrum gestart m.i.v. september 2013 Heroverweging wekelijkse koopzondag in 2015 Breed gedragen

Nadere informatie

De online bedrijfsanalysetool PARTNERPROGRAMMA

De online bedrijfsanalysetool PARTNERPROGRAMMA De online bedrijfsanalysetool PARTNERPROGRAMMA MKB ondernemer wil duiding cijfers & strategisch advies van zijn accountant Uitkomst wetenschappelijk onderzoek onder ondernemers Klantonderzoek SRA en Universiteit

Nadere informatie

Drie sleutelvragen over de Cloud Services Broker

Drie sleutelvragen over de Cloud Services Broker januari 2018 Drie sleutelvragen over de Cloud Services Broker Drie sleutelvragen over de Cloud Services Broker 1 Drie sleutelvragen over de Cloud Services Broker Tot voor kort was cloud computing vooral

Nadere informatie

Thesis Proposal onderwerp Environment Datum: 19 Maart 2009 Naam: Bas Swaen ANR: 741667

Thesis Proposal onderwerp Environment Datum: 19 Maart 2009 Naam: Bas Swaen ANR: 741667 Thesis Proposal onderwerp Environment Datum: 19 Maart 2009 Naam: Bas Swaen ANR: 741667 Inleiding en Achtergronden Uit eerder onderzoek blijkt dat de omgeving waarin de consument winkelt van grote invloed

Nadere informatie

Management. Analyse Sourcing Management

Management. Analyse Sourcing Management Management Analyse Sourcing Management Management Business Driven Management Informatie- en communicatietoepassingen zijn onmisbaar geworden in de dagelijkse praktijk van uw organisatie. Steeds meer

Nadere informatie

RETAIL THE GARDEN EXPERIENCE FEB green retail BEZOEKERS INFORMATIE. Europa s nummer 1 event voor de groene retail

RETAIL THE GARDEN EXPERIENCE FEB green retail BEZOEKERS INFORMATIE. Europa s nummer 1 event voor de groene retail BEZOEKERS INFORMATIE RE IMAGINE green retail Europa s nummer 1 event voor de groene retail Expert tours & Masterclasses door retail experts 10,000 m2 Concept Stores Innovative keynotes THE GARDEN RETAIL

Nadere informatie

Online Retail: een introductie

Online Retail: een introductie Online Retail: een introductie Projectbureau A7/Westergo 14 november 2011 Programma vanavond Introductie online retail - Trends; - Marktomvang en marktontwikkeling; - Kansen en bedreigingen - Nabije toekomst

Nadere informatie

Samenvatting In retail leden event 24-11-2014

Samenvatting In retail leden event 24-11-2014 Samenvatting In retail leden event 24-11-2014 Passie voor je werk en je product, aandacht voor detail en vakmanschap, persoonlijke relaties. Dat is de bindende factor van alle sprekers op het leden event

Nadere informatie

Magnutude 2012: Neemt ecommerce de plaats in van ERP? Een discussie over actuele ontwikkelingen. 18 september André Damsteegt Eric Soonius

Magnutude 2012: Neemt ecommerce de plaats in van ERP? Een discussie over actuele ontwikkelingen. 18 september André Damsteegt Eric Soonius Magnutude 2012: Neemt ecommerce de plaats in van ERP? Een discussie over actuele ontwikkelingen 18 september André Damsteegt Eric Soonius 2 Korte introductie Magnus is groot en bekend geworden door onze

Nadere informatie

Masterclass. Business Model Canvas gebruiken bij communicatie. Een visueel hulpmiddel om de brug tussen IT en business te slaan

Masterclass. Business Model Canvas gebruiken bij communicatie. Een visueel hulpmiddel om de brug tussen IT en business te slaan Masterclass Business Model Canvas gebruiken bij communicatie Een visueel hulpmiddel om de brug tussen IT en business te slaan De laatste jaren hanteren organisaties steeds vaker het Business Model Canvas

Nadere informatie

WEBSHOP. Geld verdienen met een online winkel

WEBSHOP. Geld verdienen met een online winkel WEBSHOP Geld verdienen met een online winkel Agenda 1. Online kansen 2. Waarom u en waarom nu? 3. Webwinkel starten 4. Aan de slag! 2 Online kansen 3 Online kansen Online consumentenbestedingen in miljarden

Nadere informatie

Sectorprognoses 2015 en MKB- Visie zonder grenzen

Sectorprognoses 2015 en MKB- Visie zonder grenzen Sectorprognoses 2015 en MKB- Visie zonder grenzen Bijeenkomst Rabobank Noord- en Oost- Achterhoek Monique van Plateringen & Annemarie Kuijer 9 februari 2015 Introductie Sprekers Annemarie Kuijer, sectormanager

Nadere informatie

PARTNER IN GROEI WELKOM WELKOM

PARTNER IN GROEI WELKOM WELKOM PARTNER IN GROEI WELKOM WELKOM 1 Tijn Bresser 42 jaar, getrouwd met Nathalie, geboren in Amstelveen Resultaat gerichte strateeg met pragmatische aanpak Bruggenbouwer met eigen Visie op samenwerking Ruim

Nadere informatie

Zo behoor je tot de retailers van de toekomst :10

Zo behoor je tot de retailers van de toekomst :10 Zo behoor je tot de retailers van de toekomst 21-12-2017 14:10 Door John Terra Research director retail bij Q&A Retail rules. Dat is afgelopen jaar samengevat. Ik zeg dat niet alleen om het omvangrijke

Nadere informatie

Masterclass Service Design 12 juni , 26 juni en 6 juli daagse Meerdaagse

Masterclass Service Design 12 juni , 26 juni en 6 juli daagse Meerdaagse Masterclass Service Design 12 juni 2017 13, 26 juni en 6 juli 2017 http://www.servicesciencefactory.com/index.php/service-design-masterclass/ Hoe zorgt u er, in deze steeds sneller veranderende wereld,

Nadere informatie

In twee dagen een jaar verder

In twee dagen een jaar verder In twee dagen een jaar verder The 48 hrs by Laboratorivm Met The 48 hrs introduceert Laboratorivm een nieuwe methode om binnen 48 uur een diepgaande merkstrategie te ontwikkelen, inclusief creatieve vertalingen

Nadere informatie

1 A4 PLAN OP MARKETING. Een succesvolle klantgerichte. strategie ontwikkelen die echt werkt MENT KUIPER

1 A4 PLAN OP MARKETING. Een succesvolle klantgerichte. strategie ontwikkelen die echt werkt MENT KUIPER MENT KUIPER MARKETING PLAN OP B2B EN B2C, OVERHEID, NON-PROFIT MARKETING EN COMMUNICATIE OFFLINE EN ONLINE 1 A4 Een succesvolle klantgerichte strategie ontwikkelen die echt werkt ment kuiper Marketing

Nadere informatie

Resultaat break-out sessies. 2 september: toekomst van ISO 26000

Resultaat break-out sessies. 2 september: toekomst van ISO 26000 Resultaat break-out sessies 2 september: toekomst van ISO 26000 1 Inhoud A. Integratie groep 1 B. Integratie groep 2 C Erkenning D. Branchespecifiek E: MVO en innovatie 2 De vragen per focusgebied 1. Wat

Nadere informatie

Samen innoveren met onze Creatieve professionals BLOOM CO-CREATIVES IDEATION TOOL

Samen innoveren met onze Creatieve professionals BLOOM CO-CREATIVES IDEATION TOOL Samen innoveren met onze Creatieve professionals BLOOM CO-CREATIVES IDEATION TOOL Wat is Bloom Co-Creatives? Co-Creatives is de nieuwe Ideation tool van Bloom. Met Co-Creatives brengen wij jonge, creatieve

Nadere informatie

In 9 stappen ondernemer. Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming

In 9 stappen ondernemer. Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming In 9 stappen ondernemer Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming Inhoudsopgave Stap 1: ben ik wel ondernemer? Stap 2: wat wordt mijn product of dienst? Stap 3: wie zijn mijn klanten en waar

Nadere informatie

Groeien door denken en doen. Growth marketing & retail advies

Groeien door denken en doen. Growth marketing & retail advies Groeien door denken en doen 4 marketing & retail advies Helpen bij groeien door denken en doen Denken: Strategische trajecten aan de hand van modellen Klant- en concurrentie onderzoek Retail co-creatie

Nadere informatie

De contouren van de nieuwe retailbranche :40

De contouren van de nieuwe retailbranche :40 De contouren van de nieuwe retailbranche 22-06-2015 08:40 Door Richard van Welie Chief editor research & advice bij Ecommerce Foundation Internationale marktplaatsen zitten in de lift en deze trend zet

Nadere informatie

Bantopa Terreinverkenning

Bantopa Terreinverkenning Bantopa Terreinverkenning Het verwerven en uitwerken van gezamenlijke inzichten Samenwerken als Kerncompetentie De complexiteit van producten, processen en services dwingen organisaties tot samenwerking

Nadere informatie

Projectplan MKB Roadmaps 3.0

Projectplan MKB Roadmaps 3.0 Projectplan MKB Roadmaps 3.0 In 2013 is MKB Roadmaps voor het eerst opgestart, met als doelstelling om (aspirant) ondernemers te helpen om de zakelijke kant van hun innovatie te ontwikkelen. Wegens succes

Nadere informatie

Vroeger ging de ambachtsman zelf naar

Vroeger ging de ambachtsman zelf naar Bij deze casusopdracht horen drie informatiebronnen. In informatiebron 1 staan vier toekomstscenario s van de detailhandel. Informatiebron 2 en 3 geven de resultaten weer van een onderzoek naar winkelfuncties

Nadere informatie

Online ondernemen: laat E- & M-Commerce niet aan u voorbijgaan! Trends en hoe ze in de praktijk omzetten

Online ondernemen: laat E- & M-Commerce niet aan u voorbijgaan! Trends en hoe ze in de praktijk omzetten Online ondernemen: laat E- & M-Commerce niet aan u voorbijgaan! Trends en hoe ze in de praktijk omzetten Brussel, 11 & 12 mei 2016 Wim Deleenheer Sales Manager Business Banking Belfius is de enige 100%

Nadere informatie

DE BOUWCAMPUS GIDS VAN EEN MERK

DE BOUWCAMPUS GIDS VAN EEN MERK DE BOUWCAMPUS GIDS VAN EEN MERK VERSIE JUNI 2014 INLEIDING De Bouwcampus staat in de steigers: hier pakken we de uitdagingen binnen de bouw gezamenlijk op. In vraagstukken die zowel private als publieke

Nadere informatie

Workshop Business Model Innovatie Aan de slag om uw eigen verdienmodel te vernieuwen

Workshop Business Model Innovatie Aan de slag om uw eigen verdienmodel te vernieuwen Inleiding Programma Aanmelden Route Workshop Business Model Innovatie Aan de slag om uw eigen verdienmodel te vernieuwen Het workshopmodel en het boek zijn inmiddels wereldberoemd en spraakmakend. Nu komt

Nadere informatie

Winkelen zal en moet meer gaan concurreren met entertainment

Winkelen zal en moet meer gaan concurreren met entertainment Winkelen zal en moet meer gaan concurreren met entertainment Twitter: #rwn14 Als je er altijd voor zorgt dat je als merk klaar bent voor NU, dan zal er ook altijd een toekomst voor je zijn! Beloftes voor

Nadere informatie

Effectieve marketing door focus

Effectieve marketing door focus Effectieve marketing door focus Wel of niet investeren in marketing? In de huidige economische situatie laait de discussie weer op: ga je wel of geen marketing toepassen. Voor een groeiend aantal ondernemers

Nadere informatie

Workshop Marketingmix

Workshop Marketingmix Workshop Marketingmix 1. Wat is Marketing? Marketing omvat alle activiteiten die goederen (diensten) stuwen van leverancier (fabrikant, winkelier) naar afnemer (consument, klant). Beide partijen zijn tevreden.

Nadere informatie

4 grote veranderingen waar elke architect mee te maken krijgt

4 grote veranderingen waar elke architect mee te maken krijgt 4 grote veranderingen waar elke architect mee te maken krijgt De wereld verandert. Steden groeien, gebouwen worden steeds hoger en de behoefte aan duurzaamheid neemt verder toe. Ook neemt de digitalisering

Nadere informatie

Pagina 2

Pagina 2 www.bestelbijdebron.nl Hoe werkt het... 2019 Over ons BestelbijdeBron.nl is een online Business-to-Business platform waar food en non-food producten verkocht worden direct vanuit de leverancier naar de

Nadere informatie

Groeien in & met klantbeleving Hoe groot is in uw onderneming het risico dat u uw klanten voor lief neemt?

Groeien in & met klantbeleving Hoe groot is in uw onderneming het risico dat u uw klanten voor lief neemt? Groeien in & met klantbeleving Hoe groot is in uw onderneming het risico dat u uw klanten voor lief neemt? Dominantieval Klanten voor lief nemen is een risico. Uit een publicatie van Harvard management

Nadere informatie

Big data voor jouw branche: toekomstmuziek of iets voor morgen?

Big data voor jouw branche: toekomstmuziek of iets voor morgen? Big data voor jouw branche: toekomstmuziek of iets voor morgen? Big data is hot. De groei van data in verschillende systemen, platformen en netwerken is enorm. Heb je al eens nagedacht over hoe je dit

Nadere informatie

Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s

Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s In een globaliserende economie moeten regio s en ondernemingen internationaal concurreren. Internationalisatie draagt bij tot de economische

Nadere informatie

Je imago is hoe anderen je zien

Je imago is hoe anderen je zien Identity matters Je imago is hoe anderen je zien What you see, is what you get ART= ontwerp- en reclameburo creëert sinds 1997 merken, huisstijlen en bedrijfsstijlen. Ook al zien anderen je soms anders,

Nadere informatie

Consument minder ver dan retailer denkt De 10 retailtrends van 2013

Consument minder ver dan retailer denkt De 10 retailtrends van 2013 Consument minder ver dan retailer denkt De 10 retailtrends van 2013 accepteren en adapteren nieuwe diensten en technologieën steeds sneller. Zij zien vooral veel in het gebruik van een zelfscankassa, Click

Nadere informatie

MIX NATIONALE DHZ SESSIE 2015 ON- EN OFFLINE INTEGRATIE IN RETAIL

MIX NATIONALE DHZ SESSIE 2015 ON- EN OFFLINE INTEGRATIE IN RETAIL MIX NATIONALE DHZ SESSIE 2015 ON- EN OFFLINE INTEGRATIE IN RETAIL @NIELSAARTS 18-03-2015 EVOLVE MOBILE Bij Evolve Mobile combineren we technologische innovaties om de mobiele klantervaring te verbeteren

Nadere informatie

Winkelcentra weer toekomstproof John Patrick Jansen, MVGM Bedrijfshuisvesting B.V.

Winkelcentra weer toekomstproof John Patrick Jansen, MVGM Bedrijfshuisvesting B.V. Winkelcentra weer toekomstproof John Patrick Jansen, MVGM Bedrijfshuisvesting B.V. Datum: 12-05-2015 John Patrick Jansen - 18 jaar werkzaam in het vastgoed - 15 jaar bedrijfsmakelaar - Retailspecialist

Nadere informatie

RSM S LITTLE BIG BOOK

RSM S LITTLE BIG BOOK RSM S LITTLE BIG BOOK THE POWER OF BEING UNDERSTOOD THE POWER OF BEING UNDERSTOOD AUDIT TAX CONSULTING WIJ LUISTEREN Onze belofte We luisteren naar uw wensen. We nemen de tijd om uw business echt te begrijpen.

Nadere informatie

Change. Making Change Happen!

Change. Making Change Happen! Change MANaGEMENT Making Change Happen! 2 Uw organisatie verandert. Vaak onder druk van de markt, aandeelhouders of belanghebbenden. Maar soms gewoon omdat u zelf gelooft dat het beter kan. Het merendeel

Nadere informatie

Transformatie naar een slimme, datagedreven tuinbouw

Transformatie naar een slimme, datagedreven tuinbouw Transformatie naar een slimme, datagedreven tuinbouw de rol van onderzoek 19 oktober 2017, prof.dr.ir. Jack van der Vorst, lid concernraad Wageningen University & Research Wereldwijde uitdagingen land-

Nadere informatie

Welkom bij bol.com! 1

Welkom bij bol.com! 1 Welkom bij bol.com! 1 Wat gaan we vandaag doen.. 13.00-13.05 uur Kick-off: Gebra à Maarten Mulder 13.05-13.15 uur Welkom bij bol.com à Kevin 13.15-14.00 uur De wereld van online retailen à Rob 14.00-14.15

Nadere informatie

INretail blikt vooruit op 2016

INretail blikt vooruit op 2016 INretail blikt vooruit op 2016 Vrijwel alle seinen op groen voor een positief jaar Voorzitter van INretail Jan Meerman en de INretail branchespecialisten Bert-Jan van der Stelt (Wonen), Edwin Belt (Mode)

Nadere informatie