De schakel tussen milieu en economie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De schakel tussen milieu en economie"

Transcriptie

1 De schakel tussen milieu en economie CO2 NEUTRAAL STICHTING DERDENGELDEN STICHTING DERDENGELDEN ENERGIEBEDRIJVEN

2 STICHTING DERDENGELDEN MILIEU CONSULTING ENERGIEBEDRIJVEN Achteloos geld verbranden Organisaties weten meestal niet hoeveel zij jaarlijks aan energie uitgeven en gooien achteloos het hele energiebudget in gas en kolengestookte energiecentrales. Dat is zonde! Organisaties kunnen dankzij Zero Budget Sustainability het bestaande energiebudget inzetten als investering voor energie besparende maatregelen en opwekking van duurzame energie.

3 Inleiding Met de huidige technische oplossingen zijn we in staat alle mondiale CO 2 reductiedoelstellingen te halen. Toch lukt het niet omdat volgens de meeste mensen benodigde budgetten om te investeren ontbreken. middelen alleen mag inzetten voor het afrekenen van energiefacturen van opdrachtgevers en in geval van ZBS het betalen van leveranciers/financiers, energiebesparende maatregelen en/of duurzame energiebronnen. De Stichting staat onder controle van externe accountants. Ploos van Amstel Milieu Consulting heeft online tools ontwikkeld waarmee organisaties het bestaande energiebudget kunnen inzetten voor energiebesparing. In deze brochure kunt u lezen hoe. Centrale Factuur Verwerking (CFV) CFV is de online tool waarbij een organisatie zoals Ploos alle energiefacturen centraal ontvangt, deze energiefacturen betaalt en maandelijks bij opdrachtgevers voorschotten incasseert. Jaarlijks ontvangen opdrachtgevers een rapportage met daarin alle betaalde facturen en bij opdrachtgevers geïncasseerde bedragen. De energiegelden worden beheerd door een speciaal hiervoor opgerichte Stichting Derdengelden welke de beschikbare CO 2 reductie module (CRM) CRM is de online tool waarmee gecertificeerde energie besparingsonderzoeken zoals de Energie Prestatie Advies Utiliteit (EPA-U) worden gearchiveerd en geactualiseerd. Hierdoor is op elk gewenst moment inzichtelijk welke energiebesparende maatregelen zijn geïmplementeerd en welke niet, inclusief bijbehorende kosten, baten en CO 2 reductie. Een EPA-U brengt op basis van actuele data in kaart welke energiebesparende maatregelen leiden tot besparingen inclusief een neutrale kosten/ baten analyse. Ploos is voor het opstellen van EPA-U s gecertificeerd en kan desgewenst dergelijke EPA-U rapporten opstellen. Dankzij CRM gaan gebouwbeheer en energiebesparing eenvoudig samen.

4 (ZBS) ZBS maakt het mogelijk om in energiebesparende maatregelen te investeren, zonder dat de deelnemende organisaties worden geconfronteerd met extra out of pocket kosten. Indien de organisatie gebruik maakt van de online tool Centrale Factuur Verwerking (CFV) ontvangt Ploos maandelijks het volledige energiebudget om energieleveranciers te betalen. Na implementatie energiebesparende maatregelen blijft Ploos 100% van het energiebudget incasseren ondanks dat de energiekosten zijn gedaald. Het bespaarde en door Ploos maandelijks geïncasseerde bedrag wordt vervolgens gebruikt om de leveranciers/financiers van de CO 2 besparende maatregelen te betalen. De financieringslasten van de maatregel inclusief de kosten van ZBS worden betaald uit de gerealiseerde energiebesparing. Afhankelijk van de omvang van de maatregelen en afspraken met de deelnemende organisaties kunnen zelfs CFV en CRM worden betaald uit deze baten. Contractueel wordt vastgelegd vanaf welk jaar de deelnemende organisatie het contract zonder aflossing kan ontbinden. Dit is afhankelijk van de investeringen in combinatie met de baten. Per project worden de volgende keuzes gemaakt: Projectmanagement Ploos zorgt in geval zij projectmanagement uitvoert dat alle contracten naadloos passen binnen ZBS. Eventueel toetst Ploos meerdere leveranciers en financiers en begeleidt zij de implementatie. Het CO2-ambitieniveau. Binnen ZBS kunnen deelnemende organisaties gebruik maken van verschillende CO 2-ambitieniveau s, te weten 0%, 25%, 50%, 75% en 100%. Het percentage geeft aan hoeveel procent van de vermeden inflatie mag worden ingezet voor investeringen in CO 2 besparende maatregelen. Het inzetten van deze vermeden inflatie heeft direct invloed op de termijn voor het realiseren van de CO 2 reductie doelstellingen. Stijging energiekosten. Stijging energiekosten is een parameter die wordt ingeschat op basis van de historische gegevens van de voorbije 10 jaar. Minimale contractduur. Dit is de contractduur welke minimaal nodig is om uit de besparingen de financiering te betalen en de kosten van ZBS te vergoeden. Hierna is deelnemende organisatie vrij om af te zien van een verdere continuering. Tussentijdse beëindiging is mogelijk als de openstaande financieringslasten en de afrondingskosten direct worden afgelost.

5 NE MILIEU CONSULTING STICHTING DERDENGELDEN Stichting Derdengelden Het energiebudget loopt via een speciaal hiervoor opgerichte Stichting Derdengelden die de gelden enkel mag gebruiken om energieleveranciers, financiers en leveranciers van energiebesparende en duurzame energie opwekkende maatregelen te betalen.

6 Structuur Energie bedrijven Maatregel bij klant Facturen 100% FACTURENSTROOM 70% Klant 1 Diensten factuur 100% INVESTERING CFV 1 Factuur Ploos van Amstel Milieu consulting 30% FACTUURDATA AANSTURING EN CONTROLE ZBS 100% Beheer Applicatie Fonds Management maatregel 85% (AFLOSSING) Financierings maatschappij Stichting Derdengelden Geldstromen Ploos ontvangt de energiefacturen van opdrachtgever en betaalt via de Stichting Derdengelden de energieleveranciers. Door implementatie energiebesparende maatregelen gaat het energiegebruik omlaag, maar Ploos blijft desondanks 100% van het oorspronkelijke energiebudget incasseren. Aangezien het energiegebruik daalt en de Stichting minder aan de energiebedrijven hoeft te betalen ontstaat er marge waarmee de energiebesparende maatregel kan worden afbetaald.

7 CO2 NEUTRAAL STICHTING DERDENGELDEN Milieu & Economie Aan het einde van het ZBS proces zijn de energiekosten maximaal 50% t.o.v. wanneer organisaties op de huidige weg doorgaan. Stop nu met het verbranden van het huidige energiebudget en zet het via ZBS in als kapitaal om te investeren in een duurzame energievoorziening.

8 Samen met Ploos van Amstel Milieu Consulting echt CO 2 reduceren Achteloos geld verbranden Organisaties zijn vaak niet bekend met de hoogte van het eigen energiebudget en gooien jaarlijks achteloos het hele energiebudget in gas en kolengestookte energiecentrales. Data energiefacturen Iedere organisatie ontvangt energiefacturen. De online tools van Ploos gebruiken gevalideerde data van energiefacturen als uitgangspunt voor energiemanagement. Hierdoor zijn de initiële investeringen nihil. Onderzoek naar redenen hoog energiegebruik Bij aantoonbaar slecht presterende locaties zoeken wij naar de redenen hiervan, alsook naar potentiële energiebesparende maatregelen inclusief bijbehorende kosten en baten. Ontbreken budget, onzin! ZBS gebruikt het bestaande energiebudget om energiebesparende maatregelen te implementeren. CO 2 neutraal Binnen ZBS kunnen bespaarde bedragen worden ingezet om het noodzakelijke restant aan energiegebruik zelf duurzaam op te wekken. Centrale Factuurverwerking (CFV) Ploos fungeert desgewenst als centraal factuuradres, zet energiefacturen in haar online tool CFV en controleert en betaalt de energiefacturen. Deelnemers ontvangen maandelijks een voorschot en jaarlijks een heldere rapportage. Alles is via een beschermde website te volgen. Marktconforme benchmark Door data van energiefacturen te koppelen aan organisatie specifieke kenmerken ontstaan per branche kengetallen en zien deelnemers online direct hoe de eigen locaties ten opzichte van vergelijkbare andere energetisch presteren. Milieu & Economie Aan het einde van het ZBS proces zijn de energiekosten maximaal 50% t.o.v. wanneer organisaties op de huidige weg doorgaan. Stichting Derdengelden Het energiebudget loopt via een speciaal hiervoor opgerichte Stichting Derdengelden die de gelden enkel mag gebruiken om energieleveranciers, financiers en leveranciers van energiebesparende en duurzame energie opwekkende maatregelen te betalen. Volstrekt onafhankelijk Ploos verdient niets aan de energiebesparende maatregelen, geleverde energie en noodzakelijke financieringen, maar wordt enkel betaald voor de inzet van online tools en eventueel geleverde diensten.

9 ZBS is niet ontstaan om een nieuwe dienst te verkopen, maar uit frustratie omdat iedereen beweert dat er geen geld is om in energiebesparing en opwekking van duurzame energie te investeren. Er is geld genoeg, maar we kieperen dat elke dag met elkaar in gas- en kolengestookte centrales! Met ZBS willen wij het bestaande energiebudget herstructureren en veranderen van dure brandstof naar duurzaam kapitaal. Joost Ploos van Amstel

10 Voorbeeld kostenstijging met en zonder ZBS , ,00 C , , , ,00 B C ,00 A 0,00 0 jaar 5 jaar 10 jaar 15 jaar 20 jaar Kostenstijging zonder ZBS Kostenstijging met ZBS Voorbeeld kostenstijging met en zonder ZBS A. De energiekosten zijn in jaar 0 met of zonder ZBS gelijk. In het geval van ZBS wordt geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen en wordt het restant aan energiegebruik (desgewenst) opgewekt via duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen. C1. Indien een organisatie geen energiebesparende maatregelen neemt en niet investeert in opwekking van duurzame energie zullen de energiekosten met ongeveer 7,75 % per jaar stijgen*. Dat betekent dat de energiekosten na 20 jaar ruim 300% hoger liggen dan nu. Volgens velen gezien de internationale ontwikkelingen nog een voorzichtige schatting. B. In geval van ZBS zijn op enig moment alle investeringen afbetaald. Vanaf dat moment blijven enkel de kosten voor beheer, onderhoud en afschrijving van duurzame energiebronnen over. C2. Dankzij de inzet van ZBS stijgen de energie(gerelateerde)kosten veel minder snel. De kosten bedragen na 20 jaar maximaal 50% t.o.v. wanneer de organisatie niets zou doen en zijn vergelijkbaar met wat ze nu voor energie betalen. *bron CBS, gemiddelde prijsstijging afgelopen 12 jaar

11 Ploos van Amstel Milieu Consulting B.V. Ploos is actief vanaf 1995 en wil een actieve bijdrage leveren aan het terugdringen van de CO 2 uitstoot. Trias Energetica is hierbij uitgangspunt. Eerst zo min mogelijk energie gebruiken en daarna (de gerealiseerde besparing) investeren in alternatieve duurzame energiebronnen. Ploos wil dat niet realiseren door het maken van zoveel mogelijk rapporten, maar door het leveren van oplossingen en door er voor te zorgen dat haar relaties beschikbare financiële middelen zoveel mogelijk kunnen investeren in daadwerkelijke energiebesparende maatregelen. 1. Missie Ploos laat zich inspireren door mondiale vraagstukken op het gebied van energie en ziet het als haar taak aan te sluiten bij zowel nationale als internationale milieubeleidsplannen. Zo is het op 16 februari 2005 van kracht geworden Kyotoprotocol een stimulans om voor organisaties praktische hulpmiddelen aan te bieden waarmee zij op een efficiënte manier hun bijdragen kunnen leveren. Voor de gebouwde omgeving is de implementatie van de Europese richtlijn Energieprestatie Gebouwen (EPBD) uitgangspunt. Ploos wil samen met haar enthousiaste medewerkers een bijdrage leveren aan het inzichtelijk maken van verkwisting van energie, inclusief het aanreiken van tools om het energiegebruik en de CO 2 uitstoot daadwerkelijk te verminderen. 2. Visiestatement Ploos wil haar missie realiseren door zoveel mogelijk gebruik te maken van beschikbare kennis en data door inzet van online tools zodat organisaties tegen minimale kosten en belasting van de eigen organisatie een maximaal resultaat behalen voor milieu & economie. 3. Strategie Ploos wil haar groeidoelstellingen realiseren door oplossingen aan te bieden zoals een online tool waarmee o.b.v. data van energiefacturen een marktconforme vergelijking van het eigen energiegebruik t.o.v. vergelijkbare organisaties mogelijk is. Ploos wil ook een financiële structuur aanreiken om budgetneutraal implementatie van energiebesparende maatregelen en decentrale opwekking van duurzame energie mogelijk te maken. De ontwikkelde online tools spelen in op de homogeniteit van organisaties. Zo zijn scholen, kantoren, banken, melkveehouders, autodealers etc. onderling goed vergelijkbaar waardoor benchmarking een krachtig instrument is. De tools maken enerzijds gebruik van de homogeniteit van groepen en anderzijds spelen zij in op individuele behoeften. Ploos zal haar oplossingen aanbieden bij multisites, samenwerkingsverbanden en via strategische partners die homogene groepen vertegenwoordigen.

12 Rondven 24 Posbus ZH Maarheeze T +31 (0) F +31 (0) E info@ploos-energie.nl

Energie-audit. Alles wat u moet weten over de energie-audit, helder op een rij. Facilicom

Energie-audit. Alles wat u moet weten over de energie-audit, helder op een rij. Facilicom Energie-audit Alles wat u moet weten over de energie-audit, helder op een rij. Facilicom Is mijn organisatie verplicht een energie-audit uit te laten voeren? En zo ja, wat moet ik dan precies doen? De

Nadere informatie

Bespaar energiekosten. De Gemeenten

Bespaar energiekosten. De Gemeenten Bespaar energiekosten De Gemeenten 1. INLEIDING Organisaties met meer dan 250 medewerkers moeten de verplichtingen voortkomend uit de European Energy Efficiency Directive (EED) implementeren. De implementatie

Nadere informatie

Besparen op uw maandelijkse energiekosten is uw eerste winst!

Besparen op uw maandelijkse energiekosten is uw eerste winst! Accountants controleren over het algemeen niet de energierekening van hun cliënten op fouten! Controleert u de energierekening op fouten? Uit onderzoek van de NMa blijkt dat meer dan 20% van energierekeningen

Nadere informatie

Energie(management) actieplan

Energie(management) actieplan Energie(management) actieplan -2 Conform NEN 50001 Mineralis B.V. 30 november Verantwoordelijke voor dit verslag is Mineralis 5 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Reductiedoelstellingen... 4 2.1 Kwalitatieve

Nadere informatie

Energiereductie met een ESCo. Jan-Maarten Elias Unica Ecopower

Energiereductie met een ESCo. Jan-Maarten Elias Unica Ecopower Energiereductie met een ESCo Jan-Maarten Elias Unica Ecopower Inhoud 1. Over Unica Ecopower 2. Huidige en toekomstige energie wetgeving 3. Wat is een ESCo 4. Europese Gedragscode voor ESCo s 5. Voorbeeld

Nadere informatie

CO 2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2018

CO 2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2018 CO 2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2018 Periode: 1 januari t/m 31 december 2018 Datum: 24-06-2019 Versie: 3 Opgesteld door: Will2Sustain Will2Sustain: Adviesbureau in Duurzaam Ondernemen 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

uw portaal voor technisch facilitair management unica online

uw portaal voor technisch facilitair management unica online uw portaal voor technisch facilitair management unica online , Altijd en overal inzicht in uw technische installaties Snel en eenvoudig een storing melden? Inzicht in het energiegebruik van uw installaties?

Nadere informatie

De Lokale Duurzame Energie Coöperatie. EnergieCoöperatieBoxtel WWW.ECBOXTEL.NL. Betaalbaar, duurzaam, eigen en onafhankelijk

De Lokale Duurzame Energie Coöperatie. EnergieCoöperatieBoxtel WWW.ECBOXTEL.NL. Betaalbaar, duurzaam, eigen en onafhankelijk De Lokale Duurzame Energie Coöperatie EnergieCoöperatieBoxtel Betaalbaar, duurzaam, eigen en onafhankelijk WWW.ECBOXTEL.NL LDEC: Waarom en waartoe leidt het Samen met leden realiseren van betaalbare, duurzame,

Nadere informatie

Energie(management) actieplan

Energie(management) actieplan Energie(management) actieplan 2018-1 Conform NEN 50001 Mineralis B.V. 18 april 2017 Verantwoordelijke voor dit verslag is Mineralis 5 Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Reductiedoelstellingen...4 2.1 Kwalitatieve

Nadere informatie

Integrale energiestrategie UU. Fréderique Houben, Universiteit Utrecht

Integrale energiestrategie UU. Fréderique Houben, Universiteit Utrecht Integrale energiestrategie UU Fréderique Houben, Universiteit Utrecht Integraal en Samen! 2 3-10-2017 Integrale energiestrategie UU Universiteit Utrecht Opgericht in 1636 30.000 studenten en 7.500 medewerkers

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven 2015-2016. GrausBouw BV, De Koumen 41-43, 6433 KG, Hoensbroek

Sector- en keteninitiatieven 2015-2016. GrausBouw BV, De Koumen 41-43, 6433 KG, Hoensbroek Sector- en keteninitiatieven 2015-2016 GrausBouw BV, De Koumen 41-43, 6433 KG, Hoensbroek Inhoudsopgave 1. Inleiding pag. 03 2. Onderzoek naar sector- en keteninitiatieven pag. 04 2.1 Initiatieven bespreken

Nadere informatie

CO2 reductie? Jan van Hout OVVIA Van Hout Adviseurs en Installateurs

CO2 reductie? Jan van Hout OVVIA Van Hout Adviseurs en Installateurs CO2 reductie? Jan van Hout OVVIA Van Hout Adviseurs en Installateurs CO2 reductie! OVVIA is een energie diensten leverancier OVVIA investeert in CO2 reductie; oa energiebesparing, hernieuwbare energie

Nadere informatie

Energiemanagement. Laaghangend fruit. !!! E. Huigen - Enervedo Energie Advies. ! www.enervedo.nl e.huigen@enervedo.nl 078-6184247

Energiemanagement. Laaghangend fruit. !!! E. Huigen - Enervedo Energie Advies. ! www.enervedo.nl e.huigen@enervedo.nl 078-6184247 Energiemanagement Laaghangend fruit E. Huigen - Enervedo Energie Advies www.enervedo.nl e.huigen@enervedo.nl 078-6184247 Definitie energiemanagement Energiemanagement of energiezorg' is het op structurele

Nadere informatie

Impact maatschappelijke rol van Eandis op nettarieven

Impact maatschappelijke rol van Eandis op nettarieven 31 maart 2011 Impact maatschappelijke rol van Eandis op nettarieven 1. Inleiding: samenstelling energiefactuur In de verbruiksfactuur van de energieleverancier zijn de kosten van verschillende marktspelers

Nadere informatie

Financiering van Openbare Duurzame Verlichting voor Gemeenten

Financiering van Openbare Duurzame Verlichting voor Gemeenten Financiering van Openbare Duurzame Verlichting voor Gemeenten Den Haag 9 september 2015 Intoductie BNG Bank Leo Valkenburg & Pieter Oppermann 2 Duurzame verlichting voor gemeenten Pieter Oppermann 01/03/2012

Nadere informatie

Met het communiceren van de CO2-prestaties streeft Van der Ende meerdere doelen na, te weten:

Met het communiceren van de CO2-prestaties streeft Van der Ende meerdere doelen na, te weten: Prestatieladder 1. Inleiding Eén van de kernwaardes die Van der geformuleerd heeft luidt We leveren duurzame diensten en producten en passen methodes toe die mens en milieu zo min mogelijk belasten Het

Nadere informatie

Prestatiecontracten voor bestaand maatschappelijk vastgoed: slim besparen én verduurzamen

Prestatiecontracten voor bestaand maatschappelijk vastgoed: slim besparen én verduurzamen Prestatiecontracten voor bestaand maatschappelijk vastgoed: slim besparen én verduurzamen 6 december 2011 Albert Hulshoff Ede 22 maart 2012 Prestatiecontracten - Prestatiecontracten - ESCo-eigenschappen

Nadere informatie

UTS REALISEERT 75% REDUCTIE IN 11 JAAR MEDE DOOR SLIMME LOGISTIEK UTS DUURZAAMHEIDSVERSLAG UTS op weg naar een circulaire & inclusieve economie

UTS REALISEERT 75% REDUCTIE IN 11 JAAR MEDE DOOR SLIMME LOGISTIEK UTS DUURZAAMHEIDSVERSLAG UTS op weg naar een circulaire & inclusieve economie UTS REALISEERT 75% REDUCTIE IN 11 JAAR MEDE DOOR SLIMME LOGISTIEK UTS DUURZAAMHEIDSVERSLAG 2018 UTS op weg naar een circulaire & inclusieve economie DE ONTWIKKELING NAAR EEN STEVIGE BASIS VOOR EEN CIRCULAIRE

Nadere informatie

Voordelig groene stroom met zonnepanelen van uw eigen dak

Voordelig groene stroom met zonnepanelen van uw eigen dak Bewoners informatie Voordelig groene stroom met zonnepanelen van uw eigen dak Hoe werkt het U krijgt zonnepanelen op het dak van uw woning. U betaalt niet voor de zonnepanelen, maar voor de zonnestroom.

Nadere informatie

Communicatieplan CO 2 - Prestatieladder Fudura B.V.

Communicatieplan CO 2 - Prestatieladder Fudura B.V. Communicatieplan CO 2 - Prestatieladder Fudura B.V. Actief sturen op CO 2 en het verder verduurzamen van de eigen organisatie Versiebeheer Datum Versie Naam Wijzigingen 01-07-2013 1.0 Djoera Eerland Initiële

Nadere informatie

Plan van Aanpak CO 2 -reductieprogramma A. Hak Neutraal 2020

Plan van Aanpak CO 2 -reductieprogramma A. Hak Neutraal 2020 Plan van Aanpak CO 2 -reductieprogramma A. Hak Neutraal 2020 Looptijd: 2016 t/m 2019 Opgesteld op 31 mei 2016 Auteurs Rianne van der Veen, adviseur duurzaam ondernemen, Stichting Stimular Jacqueline den

Nadere informatie

Energie Management Actieplan

Energie Management Actieplan Energie Management Actieplan Conform 3.B.2 Op basis van de internationale norm ISO 50001 4.4.3, 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, 4.6.1 en 4.6.4 Aannemingsbedrijf H. de Boer Muiderberg B.V. Auteur(s): Jeroen de Beer,

Nadere informatie

De Wilde Infra- & Cultuurtechniek B.V. 3.B.1 Reductiedoelstellingen en plan van aanpak. Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.

De Wilde Infra- & Cultuurtechniek B.V. 3.B.1 Reductiedoelstellingen en plan van aanpak. Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3. De Wilde Infra- & Cultuurtechniek B.V. Vijfhuizen 3.B.1 Reductiedoelstellingen en plan van aanpak Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 1 Inleiding 3 2 Doelstellingen

Nadere informatie

Urgenda ESCo-project. Peter Odermatt

Urgenda ESCo-project. Peter Odermatt Urgenda ESCo-project Peter Odermatt Inleiding Ambitie Urgenda: Vergroten energie efficiency in NL Beter benutting hernieuwbare energie potentieel in NL Verkennen onder welke voorwaarden ESCo s een bijdrage

Nadere informatie

Uitleg van uw jaarafrekening

Uitleg van uw jaarafrekening Uitleg van uw jaarafrekening Algemeen: Wij maken uw jaar- of eindrekening op met uw meterstanden. Wij bepalen uw verbruik aan de hand van het verschil tussen de begin- en eindstanden van de verbruiksperiode

Nadere informatie

InAxtion Uitzendgroep B.V.

InAxtion Uitzendgroep B.V. InAxtion Uitzendgroep B.V. 3.B.2. Energiemanagement Actieplan CO₂-Prestatieladder 20141210 Energiemanagement Actieplan Was getekend 10 december 2014. Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Reductiedoelstellingen...

Nadere informatie

GRUNDFOS pump audit HOE EFFICIËNT EN DUURZAAM ZIJN UW POMPEN?

GRUNDFOS pump audit HOE EFFICIËNT EN DUURZAAM ZIJN UW POMPEN? GRUNDFOS pump audit HOE EFFICIËNT EN DUURZAAM ZIJN UW POMPEN? Een Grundfos pump audit creëert duidelijkheid Is duurzaamheid één van de doelstellingen in uw organisatie? Steeds meer bedrijven en (semi-)

Nadere informatie

Woning Waarde. Energiesprong 26 Mei 2014

Woning Waarde. Energiesprong 26 Mei 2014 Woning Waarde Energiesprong 26 Mei 2014 Introductie Roland van der Klauw Vanuit NRG031 faciliterend voor Waifer & Wocozon. Voorzitter platform Woningwaarde van Platform 31. NRG031 helpt Nederland met energiebesparing

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1

Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van PUK Benelux B.V. Auteur(s): Mevr. Marjan Giezen, CO₂-functionaris,

Nadere informatie

Prestatie afspraken doorrekenen m.b.v. PICO. Voorbeeld Haarlem in 20 min.

Prestatie afspraken doorrekenen m.b.v. PICO. Voorbeeld Haarlem in 20 min. Prestatie afspraken doorrekenen m.b.v. PICO Voorbeeld Haarlem in 20 min. De aanleiding & vraag Een gemeente maakt prestatieafspraken met alle betrokken partijen over de te realiseren energiebesparings-

Nadere informatie

EfficiEncy Duurzaam. EnErgiEbEsparing. Warmte en koude. KEnnis industrie. energie financiering. instrumenten. GebouwDe omgeving

EfficiEncy Duurzaam. EnErgiEbEsparing. Warmte en koude. KEnnis industrie. energie financiering. instrumenten. GebouwDe omgeving Warmte en koude Kennis, advies, instrumenten en financiële steun EfficiEncy Duurzaam GebouwDe omgeving energie financiering KEnnis industrie instrumenten EnErgiEbEsparing De Nederlandse overheid streeft

Nadere informatie

Kwantitatieve doelstellingen en energiemanagementplan

Kwantitatieve doelstellingen en energiemanagementplan Kwantitatieve doelstellingen en energiemanagementplan Documentatie Ko Hartog Verkeerstechniek B.V. Invalshoek B: Reductie Opgesteld door: Milo Arens Datum: 23-4-19 Inhoud Kwantitatieve doelstellingen en

Nadere informatie

Energie Management Actieplan

Energie Management Actieplan Energie Management Actieplan Conform 3.B.2 Op basis van de internationale norm ISO 50001 4.4.3, 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, 4.6.1 en 4.6.4 J.H. Oosterbeek Beheer B.V. Auteur(s): Paul Veldman, CO2-functionaris,

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie Cable Partners B.V. Venneveld 34 4705 RR ROOSENDAAL tel. 0031 165 523 000 fax 0031 165 520 033 www.cablepartners.nl Opgesteld d.d.: Mei 2014 Revisie:

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van PUK Benelux B.V. Auteur(s): Mevr. Marjan Giezen, CO 2-functionaris,

Nadere informatie

3.B.1_1 De Wilde Infra- & Cultuurtechniek B.V. CO 2 reductiedoelstellingen 2015. Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 2.1

3.B.1_1 De Wilde Infra- & Cultuurtechniek B.V. CO 2 reductiedoelstellingen 2015. Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 2.1 3.B.1_1 De Wilde Infra- & Cultuurtechniek B.V. CO 2 reductiedoelstellingen 2015 Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 2.1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1. Doelstellingen 3 2 Subdoelstellingen 4

Nadere informatie

ENERGIECONCEPTEN. Advies op maat. vandorp.eu

ENERGIECONCEPTEN. Advies op maat. vandorp.eu ENERGIECONCEPTEN Advies op maat ENERGIE- KOSTEN Stelt u zich eens voor dat u 1,- per m 2 aan energiekosten kunt besparen in een pand van 5.000 m 2. In een tijd van stijgende energiekosten zal dit in 10

Nadere informatie

3.B.2_2 Energie Meetplan 2014-2020

3.B.2_2 Energie Meetplan 2014-2020 3.B.2_2 Energie Meetplan 2014-2020 Maastricht, 25-03-2016 Auteur: Kirsten Kuypers-Janssen KVGM-Coördinator Geaccordeerd door: Joshua Janssen Directeur Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 2 DOELSTELLINGEN...

Nadere informatie

De volgende stap naar certificering!

De volgende stap naar certificering! ISO 50001 CERTIFICERING De volgende stap naar certificering! 2 - Kader, bureau voor kwaliteitszorg b.v. Inleiding Hartelijk dank voor uw interesse in de begeleiding naar ISO 50001 certificering. Met ISO

Nadere informatie

Ons antwoord op de meest gestelde vragen Zit ik vast aan de slimme meter? Over Oxxio Welkom bij Oxxio! Wanneer start Oxxio met de energielevering?

Ons antwoord op de meest gestelde vragen Zit ik vast aan de slimme meter? Over Oxxio Welkom bij Oxxio! Wanneer start Oxxio met de energielevering? Welkom bij Oxxio! Uw overstap naar Oxxio: een slimme keuze Welkom bij Oxxio. Net als u hebben al vele particuliere en zakelijke klanten inmiddels ontdekt dat overstappen naar Oxxio een slimme keuze is.

Nadere informatie

Energie efficiëntie: een totaalpakket

Energie efficiëntie: een totaalpakket Energie efficiëntie: een totaalpakket VEB Klantendag (16/10/2015) Inge Goessens Directeur Energie-efficiëntie Agenda De overheid als grootverbruiker Beheer en data vormen de sleutel Energie efficiëntie

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van PUK Benelux B.V. Auteur(s): Mevr. Marjan Giezen, CO 2

Nadere informatie

Doel van deze presentatie is : Akkoord op het energiemanagement actieplan voor 2017

Doel van deze presentatie is : Akkoord op het energiemanagement actieplan voor 2017 1 Doel van deze presentatie is : Akkoord op het energiemanagement actieplan voor 2017 Inhoud Samenvatting 1. Inleiding 2. Footprint 2016 3. Gerealiseerde reductie 4. Trends en ontwikkelingen 5. KPI 2017

Nadere informatie

Energie Management Actieplan

Energie Management Actieplan Energie Management Actieplan Conform 3.B.2 Op basis van de internationale norm ISO 50001 4.4.3, 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, 4.6.1 en 4.6.4 Keiser Holding B.V. Auteur(s): Marko Keiser, CO2-functionaris, Keiser

Nadere informatie

Energie Management Actieplan

Energie Management Actieplan Energie Management Actieplan Conform 3.B.2 Op basis van de internationale norm ISO 50001 4.4.3, 4.4.4, 4.4.5,4.4.6, 4.6.1 en4.6.4 Bos Infra B.V. Auteur(s): Richard Bos, Directie en CO2-functionaris, Bos

Nadere informatie

De volgende stap naar certificering!

De volgende stap naar certificering! CO₂ PRESTATIELADDER EN CO₂ FOOTPRINT De volgende stap naar certificering! Laat u ondersteunen en vergroot het draagvlak binnen uw organisatie. Draag zorg voor een continue verbetering van processen, producten

Nadere informatie

Communicatieplan Datum: Versie: 1.0. Opgesteld door: Rob Kriellaars

Communicatieplan Datum: Versie: 1.0. Opgesteld door: Rob Kriellaars Communicatieplan 2017 Datum: 12-11-2018 Versie: 1.0 Opgesteld door: Rob Kriellaars Inhoud 1. Inleiding... 2 1.1 Doel en inhoud van dit document... 2 2. Doel, doelgroepen en boodschap... 3 2.1 Doel... 3

Nadere informatie

Energie Management Actieplan Conform 3.B.2

Energie Management Actieplan Conform 3.B.2 Energie Management Actieplan Conform 3.B.2 Op basis van de internationale norm ISO 50001 4.4.3, 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, 4.6.1 en 4.6.4 Auteur(s): Mevr. Marjan Giezen, CO₂-functionaris, PUK Benelux B.V. Marcel

Nadere informatie

14 april 2013 (JF) Energie Management Actieplan 2013 1

14 april 2013 (JF) Energie Management Actieplan 2013 1 Energie Management Actieplan 2013 14 april 2013 (JF) Energie Management Actieplan 2013 1 Inhoudsopgave 6.1 Reductiedoelstellingen 3 6.2 Plan van aanpak 3 6.3 Samenvatting 6 Energie Management Actieplan

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan 2015. 25 september 2015

Energiemanagement actieplan 2015. 25 september 2015 Energiemanagement actieplan 2015 25 september 2015 Energie Management Actieplan 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Reductiedoelstellingen 4 2.1 Bedrijfsdoelstelling 4 3. Plan van Aanpak 5 4. Deelname

Nadere informatie

5.B.1 Reductie strategie & Plan van Aanpak

5.B.1 Reductie strategie & Plan van Aanpak 5.B.1 Reductie strategie & Plan van Aanpak 1 Documentversie: 1.0 Datum: Mei 2016 Contactpersoon: Arnoud Fokkens, arnoud.fokkens@ziut.nl, tel: 06-52.54.10.83 Mede opgesteld door: Goedkeuring directie: Merel

Nadere informatie

Kantorenpark in Weert-Noord dat 100% elektrisch laadt met het Prik & Go laadplein, geleverd door Fudura. Communicatieplan CO2-Prestatieladder

Kantorenpark in Weert-Noord dat 100% elektrisch laadt met het Prik & Go laadplein, geleverd door Fudura. Communicatieplan CO2-Prestatieladder Kantorenpark in Weert-Noord dat 100% elektrisch laadt met het Prik & Go laadplein, geleverd door Fudura. Communicatieplan CO2-Prestatieladder Fudura B.V. 2018 Versie: 1.7 Inhoud 1. Managementsamenvatting

Nadere informatie

Footprint Totaal scope 1 en 2. Scope 1 en 2 emissies Pilkes 2016 (totaal = 518,44 ton CO 2 )

Footprint Totaal scope 1 en 2. Scope 1 en 2 emissies Pilkes 2016 (totaal = 518,44 ton CO 2 ) Juli 2017 Extern Sinds november 2013 beschikt Pilkes over een CO2-bewust certificaat. In eerste instantie op niveau 3 van de ladder en vanaf januari 2015 is Pilkes gecertificeerd voor niveau 5 van de CO2-Prestatieladder.

Nadere informatie

Energie Management Actieplan

Energie Management Actieplan Energie Management Actieplan Conform 3.B.2 Op basis van de internationale norm ISO 50001 4.4.3, 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, 4.6.1 en 4.6.4 Reijm Groep I B.V. Auteur(s): Fred Reijm, Directie, CO2-functionaris,

Nadere informatie

Persoonlijke offerte voor Dhr. S. Sent

Persoonlijke offerte voor Dhr. S. Sent Persoonlijke offerte voor Dhr. S. Sent Zonlaan 265 1234 AB Zelfstad 1 augustus 2014, s-hertogenbosch Geachte heer Sent, Hartelijk dank dat we u een aanbod op maat mogen doen voor Zelfstroom Alles-in-1

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan 2016

Energiemanagement actieplan 2016 Energiemanagement actieplan 2016 Energie Management Actieplan 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Reductiedoelstellingen 4 2.1 Bedrijfsdoelstelling 4 2.2 Scope 1 4 2.3 Scope 2 4 3. Plan van Aanpak 5 3.1

Nadere informatie

Regionaal Energie Convenant 2014-2016

Regionaal Energie Convenant 2014-2016 Regionaal Energie Convenant 2014-2016 Mede mogelijk gemaakt met steun van: Regio Rivierenland Provincie Gelderland RCT-Rivierenland Pagina 1 Ondertekenaars, hier tezamen genoemd: partijen 1. Hebben het

Nadere informatie

Energie Management Actieplan

Energie Management Actieplan Energie Management Actieplan Conform 3.B.2 Op basis van de internationale norm ISO 50001 4.4.3, 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, 4.6.1 en 4.6.4 Blokland Holding B.V. Auteur(s): Dhr. S. Mbarki, CO2-functionaris, Blokland

Nadere informatie

3.B.1_1 De Wilde infra- en cultuurtechniek b.v. CO 2 reductiedoelstellingen 2015. Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 2.2

3.B.1_1 De Wilde infra- en cultuurtechniek b.v. CO 2 reductiedoelstellingen 2015. Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 2.2 3.B.1_1 De Wilde infra- en cultuurtechniek b.v. CO 2 reductiedoelstellingen 2015 Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 2.2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1. Doelstellingen 3 2 Subdoelstellingen 4

Nadere informatie

Energie-meetplan. Datum: 09 februari 2015 Referentie: 90005 Versie: 2.4 Status: Definitief

Energie-meetplan. Datum: 09 februari 2015 Referentie: 90005 Versie: 2.4 Status: Definitief Energie-meetplan Datum: 09 februari 2015 Referentie: 90005 Versie: 2.4 Status: Definitief Logitech B.V. Alle rechten voorbehouden. Het is niet toegestaan dit document geheel of gedeeltelijk te vermenigvuldigen

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van Van der Pols Pernis Machineverhuur B.V. Auteur(s): Dhr.

Nadere informatie

Zonnepanelen huren bij Zelfstroom

Zonnepanelen huren bij Zelfstroom Zonnepanelen zonder investering Zonnepanelen huren bij Zelfstroom Voor uw persoonlijke dakcheck en offerte ga naar www.zelfstroom.nl klimaatneutraal natureoffice.com NL-077-729117 gedrukt Zonnepanelen

Nadere informatie

Energie Management Actieplan

Energie Management Actieplan Energie Management Actieplan Conform 3.B.2 Op basis van de internationale norm ISO 50001 4.4.3, 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, 4.6.1 en 4.6.4 J.H. Oosterbeek Beheer B.V. Auteur(s): Paul Veldman, CO2-functionaris,

Nadere informatie

Groen? Het is te doen! Audit.Tax.Consulting.Financial Advisory.

Groen? Het is te doen! Audit.Tax.Consulting.Financial Advisory. Groen? Het is te doen! Audit.Tax.Consulting.Financial Advisory. Een uitdagend klimaat 20 20 2020 In 2020 moet de uitstoot van CO 2 in de EU met 20% zijn teruggebracht ten opzichte van het 1990 niveau.

Nadere informatie

CO2-participatieplan CO2-prestatieladder Trede 3 Van der Zanden Holding BV

CO2-participatieplan CO2-prestatieladder Trede 3 Van der Zanden Holding BV CO2-participatieplan CO2-prestatieladder Trede 3 Van der Zanden Holding BV 1. Participatieplan niveau 1, 2 en 3 Op de eerste niveaus stimuleert participatie het bedrijf om optimaal gebruik te maken van

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2017-2020 CO 2 -prestatie Cable Partners B.V. Venneveld 34 4705 RR ROOSENDAAL tel. 0031 165 523 000 fax 0031 165 520 033 www.cablepartners.nl Opgesteld d.d.: oktober 2018 Revisie:

Nadere informatie

Achtergrond informatie Eemstroom - Energiecoöperatie Amersfoort

Achtergrond informatie Eemstroom - Energiecoöperatie Amersfoort Achtergrond informatie Eemstroom - Energiecoöperatie Amersfoort Doel van dit document is het bieden van achtergrond informatie over het principe van Eemstroom -Energiecoöperatie Amersfoort. Eemstroom One

Nadere informatie

Communicatieplan Van Mensvoort Beheer bv

Communicatieplan Van Mensvoort Beheer bv Van Mensvoort Beheer bv Communicatieplan Van Mensvoort Beheer bv 2016 B. van Lier 08 juni 2016 Inhoudsopgave 1. COMMUNICATIEPLAN... 3 1.1. Doel van de communicatie... 3 1.2. Interne communicatie... 3 1.3.

Nadere informatie

Energie Management Actieplan

Energie Management Actieplan Energie Management Actieplan Aannemingsbedrijf K. Dekker B.V. Opgesteld door: Gecontroleerd door: Vrijgave door: D. Blank H. Groenenberg M.J.M. Stoop Versie: augustus 2014 1 Voorwoord In onze missie staat

Nadere informatie

Energie meetplan 2013-2015

Energie meetplan 2013-2015 Energie meetplan 2013-2015 Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 2.2 Organisatie Kenmerk Document Ploegmakers Groep B.V. CO2 PRESTATIELADDER 3.B.2_2 Energiemeetplan 2013-2015 Datum 2015-04-21 Versie

Nadere informatie

Inhoudsopgave: 1. Inleiding 3. 2. Reductiedoelstellingen 4 2.1 Algemeen 2.2 Per scope

Inhoudsopgave: 1. Inleiding 3. 2. Reductiedoelstellingen 4 2.1 Algemeen 2.2 Per scope Energie management actieplan Conform 3.B.2 Op basis van de internationale norm ISO 50001 4.4.3, 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, 4.6.1 en 4.6.4 CO 2 -prestatieladder Niveau 3 Auteur(s): F. Reijm () A.T. Zweers (A.T.

Nadere informatie

V.o.f. transportbedrijf G.L. De Haan

V.o.f. transportbedrijf G.L. De Haan Datum: april 2015 versie 3 Pagina 1 van 6 3.B.2_2 Energie meetplan 2013-2017 V.o.f. transportbedrijf G.L. De Haan te Nijkerk Datum: april 2015 versie 3 Pagina 2 van 6 Inhoud 1 Inleiding energie meetplan

Nadere informatie

OVERZICHT (KETEN)INITIATIEVEN VAN DEN HEUVEL HOLDING B.V.

OVERZICHT (KETEN)INITIATIEVEN VAN DEN HEUVEL HOLDING B.V. OVERZICHT (KETEN)INITIATIEVEN VAN DEN HEUVEL HOLDING B.V. Opsteller Versie Status Referentie L. Deerns & B. Ketelaars 1605-CO2-DEF Definitief 1.D.1, 1.D.2, 3.D.1, 3.D.2, 5.C.1 & 5.C.2 Inhoudsopgave Inleiding...2

Nadere informatie

Energiemanagementprogramma W. van den Heuvel & Zn.

Energiemanagementprogramma W. van den Heuvel & Zn. Energiemanagementprogramma W. van den Heuvel & Zn. Elementen A, B en C Dit energiemanagementprogramma is vastgesteld en ondertekend door: R. van den Heuvel Directeur Datum: 12-12-2017 1 Energiemanagementprogramma

Nadere informatie

nearly Zero Energy Buildings

nearly Zero Energy Buildings nearly Zero Energy Buildings samen op weg naar energieneutraal Jan-Maarten Elias Unica Ecopower Naslag werk in whitepaper www.unica.nl Visie Gebouwen Faciliteren bedrijfsprocessen. Duurzame gebouwen zijn

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van M. Koning Auteur(s): Mark Koning en Peter van der Weide,

Nadere informatie

Even voorstellen. Philip Blaauw. INNAX GEBOUW & OMGEVING Directie 0885533000 pblaauw@innax.com

Even voorstellen. Philip Blaauw. INNAX GEBOUW & OMGEVING Directie 0885533000 pblaauw@innax.com Even voorstellen Philip Blaauw INNAX GEBOUW & OMGEVING Directie 0885533000 pblaauw@innax.com INNAX GROUP is een onafhankelijk Energie Diensten Bedrijf = ESCO voor het verduurzamen van gebouwen INNAX GROUP

Nadere informatie

CO 2 -Voortgangsrapportage 2017-H1

CO 2 -Voortgangsrapportage 2017-H1 CO 2 -Voortgangsrapportage 2017-H1 Datum: 19-12-2017 Versie: 2 In samenwerking met: Will2Sustain: Adviesbureau in Duurzaam Ondernemen 1. Inleiding Dit document omvat de voortgangsrapportage van Bagger-

Nadere informatie

De slimme meter Klaar voor de toekomst

De slimme meter Klaar voor de toekomst De slimme meter Klaar voor de toekomst met de slimme meter bent u klaar voor de toekomst Endinet maakt haar energienetten klaar voor de toekomst. Net als de auto-, de telefoonen bankindustrie worden ook

Nadere informatie

Energie-meetplan. Datum: 27 januari 2014 Referentie: 90005 Versie: 2.3 Status: Definitief. Logitech B.V.

Energie-meetplan. Datum: 27 januari 2014 Referentie: 90005 Versie: 2.3 Status: Definitief. Logitech B.V. Energie-meetplan Datum: 27 januari 2014 Referentie: 90005 Versie: 2.3 Status: Definitief Logitech B.V. Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Doelstellingen 3 3 Planning meetmomenten 4 4 Beheersing doelstellingen

Nadere informatie

Energie Management Actieplan

Energie Management Actieplan Energie Management Actieplan Conform 3.B.2 Op basis van de internationale norm ISO 50001 4.4.3, 4.4.4, 4.4.5,4.4.6, 4.6.1 en4.6.4 Firma W. Zwaan en Zonen Auteur(s): Wim Zwaan, CO 2 -functionaris, Firma

Nadere informatie

Gratis OVL-verlichting

Gratis OVL-verlichting Gratis OVL-verlichting Contact: info@volgroen.nl / 085-3032817 Wie is Volgroen? Volgroen is de specialist in financiering van kleinschalige schone energie-projecten Opgericht door Emiel van Sambeek en

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van Zwatra B.V. Auteur(s): R. Egas, directie & CO 2-functionaris,

Nadere informatie

Energie meetplan 2013-2020

Energie meetplan 2013-2020 Energie meetplan 2013-2020 Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 2.2 Onderwerp: Energiemeetplan 2013-2020 Referentie: CO₂ prestatie Blad 2 van 5 Inhoud Energie meetplan 2013-2020... 1 1 Inleiding...

Nadere informatie

CO2-prestatie Gebr. Kloens BV

CO2-prestatie Gebr. Kloens BV CO2-prestatie Gebr. Kloens BV Sector- en keteninitiatieven 2016-2017 Opgesteld d.d.: 05-07-2016 Revisie: 003 Opgesteld door Voor akkoord: Naam: A.L. Hubregtse Naam: Mevr. C.K. Kloens d.d. 05-07-2016 d.d.

Nadere informatie

Energie van DELTA voordelig en dichtbij. Leveringsprijzen per 1 januari 2011. www.delta.nl

Energie van DELTA voordelig en dichtbij. Leveringsprijzen per 1 januari 2011. www.delta.nl Energie van DELTA voordelig en dichtbij Leveringsprijzen per 1 januari 2011 www.delta.nl Zoals u van DELTA gewend bent, doen wij er alles aan om de energieprijzen zo laag mogelijk te houden. Per 1 januari

Nadere informatie

ENERGIE ENQUÊTE VOORJAAR 2012

ENERGIE ENQUÊTE VOORJAAR 2012 ENERGIE ENQUÊTE VOORJAAR 2012 2 INHOUD Management samenvatting... 3 Respondenten... 3 Conclusies... 4 1. Inleiding... 6 2. Uitkomsten per vraag... 6 2.1 Energie en energiebesparing binnen de organisatie...

Nadere informatie

Energiemanagementplan

Energiemanagementplan Energiemanagementplan CO 2 -prestatieladder Het Veldwerkbureau B.V. Niveau 3 Auteur(s): De heer G.R. Hartkamp De heer J.A. Möller Versie 2.0 17 december 2013 Definitief rapport Inleiding Binnen ons Energiemanagementsysteem

Nadere informatie

W & M de Kuiper Holding

W & M de Kuiper Holding 2 januari t/m juni 2018 2 Pagina 2 van 6 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Overzicht -emissie gegevens 3 Vergelijking met voorgaande jaren 4 3 -gerelateerd gunningsvoordeel 5 4 Doelstellingen 5 Reductiedoelstellingen

Nadere informatie

Energieavond Emmawijk. 17 november 2015

Energieavond Emmawijk. 17 november 2015 Energieavond Emmawijk 17 november 2015 Wat kunt u verwachten? Welkom door 11 Duurzaam Wie is Hoom? Emmawijk onder de loep Wijkaanbod: partijen en prijzen Waarom Hoom Financiering en subsidie Nawoord door

Nadere informatie

Doelstelling en doelgroep

Doelstelling en doelgroep klimaat op maat Klimaat op maat Het klimaat verandert en de olievoorraden raken langzaamaan op. Dat laatste betekent concreet dat de energieprijzen naar verwachting flink stijgen in de komende decennia.

Nadere informatie

ENERGIE. besparen. vandorp.eu

ENERGIE. besparen. vandorp.eu ENERGIE besparen ENERGIE- KOSTEN Stelt u zich eens voor dat u 1,- per m 2 aan energiekosten kunt besparen in een pand van 5.000 m 2. In een tijd van stijgende energieprijzen zal dit in 10 jaar al gauw

Nadere informatie

CO 2 Prestatieladder Voortgangsrapportage eerste helft 2015. Periode: 1 januari t/m 30 juni 2015

CO 2 Prestatieladder Voortgangsrapportage eerste helft 2015. Periode: 1 januari t/m 30 juni 2015 CO 2 Prestatieladder Voortgangsrapportage eerste helft 2015 Periode: 1 januari t/m 30 juni 2015 Versienummer: 2 Versie datum: 2-11-2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Basisgegevens... 2 2.1 Beschrijving

Nadere informatie

Document: Energie management actieplan

Document: Energie management actieplan Energie management actieplan Conform 3.B.2. Op basis van de internationale norm ISO 50001 4.4.3, 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, 4.6.1 & 4.6.4 Biemond en van Pelt B.V. Auteur(s): H. van Pelt, Directie & CO 2 -functionaris

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van Bos Infra B.V. Auteur(s): Dhr. Richard Bos, CO 2-functionaris,

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2016-2017 CO 2 -prestatie Mouwrik Waardenburg b.v. Steenweg 63 4181 AK WAARDENBURG tel. 0031 418 654 620 fax 0031 418 654 629 www.mouwrik.nl Opgesteld d.d.: Januari 2017 Revisie:

Nadere informatie

Energieverbruik gemeentelijke gebouwen

Energieverbruik gemeentelijke gebouwen MILIEUBAROMETER: INDICATORENFICHE ENERGIE 1/2 Samenwerkingsovereenkomst 2008-2013 Milieubarometer: Energieverbruik gemeentelijke gebouwen Indicatorgegevens Naam Definitie Meeteenheid Energieverbruik gemeentelijke

Nadere informatie

Energie Management Actieplan

Energie Management Actieplan Energie Management Actieplan Rijssen, Juli 2013 Auteur: L.J. Hoff Geaccodeerd door: M. Nijkamp Directeur Inhoudsopgave 1. Inleiding Pagina 3 2. Beleid CO₂ reductie Pagina 4 3. Borging CO₂ prestatieladder

Nadere informatie

Energie Management Actieplan

Energie Management Actieplan Energie Management Actieplan Conform 3.B.2 en 4.B.1 Op basis van de internationale norm ISO 50001 4.4.3, 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, 4.6.1 en 4.6.4 Pijnacker Infra B.V. Auteur(s): Dhr. Henk Walberk (KAM-coördinator

Nadere informatie