PATIËNTENINFO. Rugbrochure. Praktische tips. Fysische geneeskunde - Ergotherapie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PATIËNTENINFO. Rugbrochure. Praktische tips. Fysische geneeskunde - Ergotherapie"

Transcriptie

1 PATIËNTENINFO Rugbrochure Praktische tips Fysische geneeskunde - Ergotherapie

2 Beste patiënt Welkom op de dienst fysische geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Tijdens de infosessie rugvriendelijkheid in de praktijk overlopen we aan de hand van dagelijkse activiteiten de meest voorkomende rugproblemen en formuleren we mogelijke oplossingen. Basisprincipes tillen Bereid tilwerk voor (bijvoorbeeld voor hindernissen, uitgangshouding). Bewaar de natuurlijke krommingen van uw rug. Vergroot het steunvlak. Hou de last dicht tegen uw lichaam. Gebruik uw benen om te tillen, buig uw knieën en heupen, niet uw rug. Maak geen draaibewegingen in uw rug. Gebruik uw ademhaling om zware voorwerpen te tillen. Duwen is toegestaan, vermijd trekken. Raap lichte voorwerpen op met een golf beweging.

3 Houding Liggen Een efficiënte bedbodem en matras zijn vereist voor een goede nachtrust. Hou vooral rekening met de hardheid van de matras; een te zachte matras biedt onvoldoende ondersteuning waardoor uw natuurlijke rugkrommingen niet behouden blijven, een harde matras vlakt de rug af waardoor de krommingen ook niet behouden blijven. Verder is de bedbodembeweeglijkheid van belang; bedbodem en matras moeten goed op elkaar afgestemd zijn. Maak gebruik van een hoofdkussen dat de nek extra ondersteunt. Let erop dat de schouders niet op het hoofdkussen liggen. De meest ontspannen houding voor uw rug is de ruglig waarbij de knieën in een hoek van 90 gebogen worden en beide onderbenen op een kussen steunen, uw voeten mogen niet afhangen. Sommige lattenbodems kunt u ook op 90 graden instellen. Terwijl u slaapt, is het voldoende om een klein kussentje onder uw knieën te leggen. Wanneer u kiest voor zijlig moet u beide benen optrekken. Plaats eventueel een kussen tussen uw knieën. Of strek uw onderste been, uw bovenste been is dan meer gebogen en moet op een kussen rusten. Buiklig wordt afgeraden. Als u toch graag op uw buik ligt, plaats dan een klein kussentje onder uw buik zodat geen overdreven rugkromming ontstaat.

4 Zitten Wanneer u rekening houdt met de twee gouden zitregels kunt u al heel wat problemen vermijden. Zit dynamisch, wat betekent: zitten is verzitten, regelmatig van houding veranderen is noodzakelijk. Zit met een open hoek: zorg ervoor dat de hoek in de heupen groter is dan 90. Rusthouding Het is van belang dat uw gehele rug en schoudergordel ondersteund worden. Eventueel kunt u ook een neksteun gebruiken. Let op volgende aspecten: Uw voeten dienen voldoende ondersteund te worden, maak eventueel gebruik van een voetenplank. Uw knieholte moet altijd vrij blijven zodat er geen zenuwen en bloedvaten afgeklemd kunnen worden. De rugleuning mag overgeheld worden zodat u wat achterover kunt liggen. De rugleuning mag de schoudergordel ondersteunen. Zorg voor een lumbaalsteun en eventueel een neksteun. Laat uw armen rusten op de armsteunen.

5 Werkhouding De werkhouding neemt u aan als u werkt aan een tafel of een bureau. Let op volgende aspecten: Breng het werkblad op de juiste hoogte. Als u uw ellebogen buigt in 90, moeten de onderarmen kunnen steunen op het werkblad. Dit bekomt u door uw bureaustoel op de juiste hoogte in te stellen of de hoogte van uw werkblad aan te passen. Als u leest kan het handig zijn om het werkblad 45 te inclineren. Uw voeten moeten plat op de grond staan, maak eventueel gebruik van een voetenplank. Twee derde van de bovenbenen moet ondersteund worden door de zitting, de knieholte moet vrij blijven zodat er geen zenuwen en bloedvaten afgeklemd worden. Maak gebruik van een lumbaalsteun om de lumbale lordose te ondersteunen. De armsteunen moeten in het verlengde van het werkblad staan zodat uw armen kunnen rusten op de armsteunen en het werkblad. Let erop dat de armsteunbreedte zodanig ingesteld wordt dat de ellebogen dicht bij het lichaam gehouden kunnen worden. Uw ellebogen mogen niet steunen! De rugleuning dient tot net onder de schouders te komen zodat de armen vrij bewogen kunnen worden. Als u dikwijls aan de computer werkt, let er dan op dat u de werkplek juist opstelt. Zo voorkomt u nekklachten. Let daarbij op volgende punten: Plaats het toetsenbord en scherm zodanig dat u er recht voor plaats kunt nemen Als u voor u kijkt, moet u midden in de bovenste helft van het scherm kijken: afhankelijk van de monitorgrootte komt dit neer op 5 tot 10 cm onder de bovenrand van het scherm. Zorg ervoor dat u voldoende ruimte heeft zowel op als onder uw werkblad.

6 Niet enkel uw werkpostinrichting is van belang, maar ook uw houding! Volgende aspecten zijn hierbij belangrijk: Hou uw hoofd zoveel mogelijk rechtop en probeer zoveel mogelijk zijwaarts draaien te beperken. Ontspan uw schouders zo veel mogelijk door uw bovenarmen ontspannen te laten afhangen. Laat uw onderarmen steunen op de armsteunen. Hou bij het bedienen van de muis uw bovenarm zo dicht mogelijk bij het lichaam en beweeg de muis vanuit uw arm, niet vanuit uw pols. Plaats uw voeten plat op de grond zodat uw benen niet afhangen. Staan Vele activiteiten gebeuren staand. Het is belangrijk dat u regelmatig uw bekken kantelt zodat u van houding verandert. U kunt bijvoorbeeld één voet op een bankje plaatsen of gebruik maken van een stastoel om staand werk te verlichten. Het werkblad moet zich dan op 5 tot 15 cm onder ellebooghoogte bevinden. Als u lang moet wachten, kunt u uw rug tegen de muur zetten en lichtjes door uw benen buigen zodat uw rug gedeeltelijk ontlast wordt.

7 Dagelijkse activiteiten Wassen Wanneer u zich staand aan de lavabo wast, is het belangrijk steun te zoeken tegen de lavabo met uw benen of uw hand. Buig er zeker niet voorover, maar ga door uw knieën. Steun uw voet op het bovenbeen als u uw voet wast of uw nagels zittend knipt. Als u moeilijk in en uit bad kunt stappen, kunt u gebruik maken van een badplank. Aankleden Als u staand kousen en schoenen aandoet, kunt u met uw rug tegen de muur steunen. Indien dit nog te moeilijk gaat, kunt u gebruik maken van een kousenaantrekker en een lange schoenlepel, zodat u deze handeling zittend kunt uitvoeren zonder dat u voorover moet buigen.

8 Huishoudelijke activiteiten Keukenactiviteiten Zorg voor een goede organisatie en inrichting van uw keuken zodat u voldoende plaats heeft en geen onnodige bewegingen moet maken. Zet het materiaal dat u dagelijks gebruikt binnen handbereik zodat u zich niet overbodig hoeft te bukken of te rekken. Plaats zware voorwerpen laag. Vermijd draaibewegingen als u iets uit de kast neemt. Tijdens het koken en afwassen zoekt u best een derde steunpunt zodat uw rug minder belast wordt. Plaats eventueel één voet omhoog op een kast of op een bankje zodat u uw bekken kantelt. Zet uw benen uit elkaar zodat u een bredere steunbasis heeft. Als lang rechtstaan te zwaar is, kunt u gebruik maken van een stastoel, strijkstoel of barkruk zodat u zittend aan het aanrecht kunt werken. Steun met uw hand op tafel wanneer u de tafel afkuist (derde steunpunt).

9 Wassen Ook bij het wassen is een goede organisatie belangrijk. Hou rekening met volgende zaken: Kniel voor de wasmachine wanneer u het wasgoed inen uitlaadt. Plaats de wasmand op aangepaste hoogte naast de wasmachine. Let op dat u uw romp niet draait wanneer u de was in de wasmand laadt. Maak gebruik van een droogrekje, vermijd het gebruik van een hoge wasdraad zodat u zich niet moet rekken. Zet één voet omhoog tijdens het strijken of maak gebruik van een strijkstoel. Poetsen Ook bij het poetsen kunnen een aantal hulpmiddelen de rugbelasting verminderen: Gebruik enkel borstels met lange stelen zodat u uw rug recht kunt houden. Gebruik een stoffer en blik met een lange steel. Buig niet voorover, maar gebruik uw benen tijdens het poetsen en verplaats continu uw voeten! Plaats uw emmer op een stoel zodat u niet telkens voorover moet buigen. Draai uw rug niet terwijl u poetst! Steun met één hand op de rand van het bad als u het bad uitkuist.

10 Bed opmaken Zoek bij het bed opmaken een derde steunpunt zodat u de kracht verdeelt over meerdere steunpunten. Zet één hand op het bed of steun met de benen tegen het bed. Kinderverzorging Zet het kind op een stoel of een opstapje zodat u zich niet moet bukken. Kniel eventueel op één knie om bijvoorbeeld een jasje te sluiten. Leg een baby op een voldoende hoge tafel zodat u niet naar voor moet buigen. Tuinieren Gebruik tuingereedschap met een verlengde steel. Maak een knielhouding als u laag bij de grond moet werken. Verplaats uw voeten tijdens het harken zodat u met uw benen werkt en niet met uw rug. Vermijd draaibewegingen! Autorijden Zorg dat u vlak naast de auto staat met de deur volledig open. Laat u op de zetel zakken terwijl u steun neemt aan de deur. Draai vervolgens beide benen tegelijk in de wagen zodat u geen draaibeweging in de rug maakt. Leg eventueel een plastick zakje op de zitting van de stoel zodat u uw benen makkelijker in de wagen kunt draaien. Plaats indien nodig een lumbaalsteun in de wagen zodat ook hier de natuurlijke kromming van uw rug behouden blijft. Let erop dat u ook bij het inladen van de wagen geen draaibeweging in de rug maakt. Geef met uw knie een zetje om het voorwerp in de koffer te zetten. Laat het voorwerp even rusten op de rand van de kofferbak zodat u even rust heeft voor u het verder tilt.

11 Ontspanning Volgende sporten werken ontspannend en houden uw rug- en buikspieren in goede conditie: Zwemmen, voornamelijk rugcrawl Wandelen Gymnastiek Yoga Fietsen Joggen op zachte ondergrond (bosgrond)

12 Nog vragen? U kunt ons steeds contacteren op tel van de dienst fysische geneeskunde - ergotherapie. Therapeuten Cook Clara De Vos Kristin Meese Mirjam Verbiest Hilde Verhaeghe Lies Waarnemend diensthoofd Prof. dr. G. Stassijns Universitair Ziekenhuis Antwerpen, aug Niets uit deze brochure mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming.

PATIËNTENINFO. Nekbrochure. Rugschool. Fysische geneeskunde - Ergotherapie

PATIËNTENINFO. Nekbrochure. Rugschool. Fysische geneeskunde - Ergotherapie PATIËNTENINFO Nekbrochure Rugschool Fysische geneeskunde - Ergotherapie Beste patiënt Welkom op de dienst fysische geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. In deze brochure vindt u enkele

Nadere informatie

Rugbrochure. Informatiebrochure patiënten

Rugbrochure. Informatiebrochure patiënten Rugbrochure Informatiebrochure patiënten 1. Basisprincipes...4 Beste patiënt, 2. Tiltechnieken...5 3. Liggen...6 3.1 Slaapsysteem...6 3.2 Slaaphouding...7 4. Zitten...9 4.1 Rusthouding...9 4.2 Werkhouding...10

Nadere informatie

Jouw rug de hele dag door beschermen

Jouw rug de hele dag door beschermen Jouw rug de hele dag door beschermen 1.Zitten Zorg zo veel mogelijk dat de natuurlijke kromming in je rug bewaard blijft. Rug lichtjes hol en hoofd boven het lichaam. Zorg er voor dat je knieën iets lager

Nadere informatie

PATIËNTENINFO. Totale knieprothese. Praktische tipss. Fysische geneeskunde - Ergotherapie

PATIËNTENINFO. Totale knieprothese. Praktische tipss. Fysische geneeskunde - Ergotherapie PATIËNTENINFO Totale knieprothese Praktische tipss Fysische geneeskunde - Ergotherapie Beste patiënt Onlangs onderging u een totale knieprothese in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. In deze brochure

Nadere informatie

Goede slaaphouding. Beste patiënt

Goede slaaphouding. Beste patiënt Beste patiënt In deze folder geven we u een aantal tips over hoe uw rug kan sparen door een goede houding en waar u het best op let bij de dagelijkse bewegingen. We wensen u een goed herstel! De dienst

Nadere informatie

Acute klachten aan rug of nek: houdings- en bewegingsadvies. Informatie voor patiënten

Acute klachten aan rug of nek: houdings- en bewegingsadvies. Informatie voor patiënten Acute klachten aan rug of nek: houdings- en bewegingsadvies Informatie voor patiënten 2 Acute klachten aan rug of nek: houdings- en bewegingsadvies Acute klachten aan rug of nek: houdings- en bewegingsadvies

Nadere informatie

Richtlijn voor het inrichten van de werkplek Categorie en subcategorie 640 Arbo Versie Pagina 1 van 5

Richtlijn voor het inrichten van de werkplek Categorie en subcategorie 640 Arbo Versie Pagina 1 van 5 Pagina 1 van 5 Doel Het geven van inzicht in de wijze waarop een werkplek optimaal ingericht is om klachten te voorkomen. Met de onderstaande informatie wordt een beeld afgegeven van een optimale werkplekinstelling,

Nadere informatie

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Inleiding U bent patiënt op de afdeling neurologie van het IJsselland Ziekenhuis. Er

Nadere informatie

Goede slaaphouding. In bed gaan liggen en uit bed komen. > in bed. Beste patiënt

Goede slaaphouding. In bed gaan liggen en uit bed komen. > in bed. Beste patiënt Rughygiëne Beste patiënt In deze folder geven we u een aantal tips over hoe uw rug kan sparen door een goede houding en over waar u het best op let bij de dagelijkse bewegingen. Ga eerst op de zij liggen.

Nadere informatie

Nuttige tips na een rug- of nekoperatie

Nuttige tips na een rug- of nekoperatie Nuttige tips na een rug- of nekoperatie Nuttige tips na een rug- of nekoperatie Inhoud 1. Na de operatie 4 2. Algemene adviezen 4 3. Zitten 4 4. Liggen 5 5. Tillen 6 6. Rechtstaan 6 7. Autorijden 6 8.

Nadere informatie

Nuttige tips na een rug- of nekoperatie

Nuttige tips na een rug- of nekoperatie Nuttige tips na een rug- of nekoperatie Beste patiënt In deze folder vindt u enkele nuttige tips voor een goed herstel in de eerste weken na een rug- of nekoperatie. Naargelang de aard van de ingreep wordt

Nadere informatie

RUGSPARENDE TIPS. 1. Neem een houding aan waarbij je goed je evenwicht kan bewaren

RUGSPARENDE TIPS. 1. Neem een houding aan waarbij je goed je evenwicht kan bewaren RUGSPARENDE TIPS A ) HET BELANG VAN JE HOUDING Druk in de tussenwervelschijf volgens de houding B) GULDEN REGELS BIJ RUGBELASTENDE AKTIVITEITEN 1. Neem een houding aan waarbij je goed je evenwicht kan

Nadere informatie

Onthaalbrochure. Tips voor het dagelijks leven. na een heupoperatie

Onthaalbrochure. Tips voor het dagelijks leven. na een heupoperatie Onthaalbrochure Tips voor het dagelijks leven na een heupoperatie INHOUD 1. Af te raden houdingen. 04 2. Ideale houdingen. 05 3. Uit bed komen. 06 4. In bed gaan. 07 5. Gaan zitten. 08 6. Recht gaan staan.

Nadere informatie

Adviezen ter preventie van bekkenklachten

Adviezen ter preventie van bekkenklachten Adviezen ter preventie van bekkenklachten Verdeel uw activiteiten over de dag en neem van tijd tot tijd rust. Beperk het traplopen; u kunt traplopen door de voet bij te trekken. Neem een goede hoge stoel

Nadere informatie

Oefeningen en adviezen na een totale heupoperatie

Oefeningen en adviezen na een totale heupoperatie Oefeningen en adviezen na een totale heupoperatie FYSIOTHERAPIE Voelt beter Uw heupgewricht is vervangen door een kunstheup (heupprothese). Een mogelijke complicatie is het uit de kom schieten van de

Nadere informatie

Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie

Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan een hernia en/of stenose in de rug. Rondom deze operatie krijgt u fysiotherapie. In

Nadere informatie

PERSOONLIJKE EVOLUTIEFICHE

PERSOONLIJKE EVOLUTIEFICHE ALGEMENE TIPS Draag steeds stevige gesloten schoenen Let op met huisdieren en kleine kinderen Laat geen voorwerpen achter op de trap Plaats geen matjes in de living Ga niet buiten bij vriesweer of sneeuw

Nadere informatie

Totale heupoperatie. Oefeningen en leefregels voor de eerste maanden

Totale heupoperatie. Oefeningen en leefregels voor de eerste maanden Totale heupoperatie Oefeningen en leefregels voor de eerste maanden Na ontslag uit ziekenhuis Eens ontslagen uit het ziekenhuis komt er een fysiotherapeut bij u aan huis om met u te oefenen. In de periode

Nadere informatie

Inrichting beeldschermwerkplek

Inrichting beeldschermwerkplek Inrichting beeldschermwerkplek Het is lastig om tijdens beeldschermwerk een gezonde werkhouding te waarborgen, vooral wanneer het werk snel af moet zijn of wanneer er veel concentratie nodig is. Daarom

Nadere informatie

Revalidatie na een rugoperatie

Revalidatie na een rugoperatie Revalidatie na een rugoperatie Algemeen Ziekenhuis Heilige Familie vzw s Herenbaan 172 2840 Rumst tel.: 03/880.90.11 fax: 03/880.95.95 e-mail: info@hfr.be www.azheiligefamilie.be ref.: 50120756 eigenaar:

Nadere informatie

Adviezen om uw rug te sparen

Adviezen om uw rug te sparen Ergotherapie Adviezen om uw rug te sparen Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Inhoudsopgave 1. Ergotherapie Doel van de ergotherapie Wat kan de ergotherapie

Nadere informatie

Subject: Taak 1.2.20

Subject: Taak 1.2.20 Taak 1.2.20 Tutor : vd Biggelaar Mentor : vd Biggelaar Klas : MT1A Gemaakt door : Tommy & Paul van der Linden 1 Inhoud! Taak 1.2.20 Inhoud!... 2 Inleiding... 3 Trekken en Duwen... 4 Tillen... 4 Zitten...

Nadere informatie

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel H15.016-01 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Vóór de operatie... 2 Thuis oefenen... 2 Lees deze adviezen vast goed door... 2 De dag van de operatie... 3

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant.

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant. BUIKSPIEREN Klap beide knieën naar één kant. Beweeg de kin naar de borst en kom met de romp een klein stukje recht omhoog. Houd 4 tellen vast en ga langzaam weer terug. Bij nekklachten, nek ondersteunen

Nadere informatie

Uw heupgewricht is vervangen vangen door een kunstheup (heupprothese

Uw heupgewricht is vervangen vangen door een kunstheup (heupprothese Fysiotherapie na een heupoperatie Uw heupgewricht is vervangen vangen door een kunstheup (heupprothese prothese). Een mogelijke complicatie is het uit de kom schieten van de heupprothese. Dit wordt ook

Nadere informatie

Een aantal DOE TIPS. Een gezonde rug? Vereniging van Wijkgezondheidscentra. Vooruitgangstraat 331 1030 Brussel 02/265.01.64

Een aantal DOE TIPS. Een gezonde rug? Vereniging van Wijkgezondheidscentra. Vooruitgangstraat 331 1030 Brussel 02/265.01.64 Een gezonde rug? Vereniging van Wijkgezondheidscentra Vooruitgangstraat 331 1030 Brussel 02/265.01.64 Bronnen Een aantal DOE TIPS Manueel behandelen van lasten. Tillen, dragen, trekken, duwen. - Sidmar

Nadere informatie

Ergonomie zitten en liggen. Ergotherapeuten: Sara Bernaerts, Lore Jacobien, Mieke Konings en Leen Verelst

Ergonomie zitten en liggen. Ergotherapeuten: Sara Bernaerts, Lore Jacobien, Mieke Konings en Leen Verelst Ergonomie zitten en liggen Ergotherapeuten: Sara Bernaerts, Lore Jacobien, Mieke Konings en Leen Verelst Zitten Zitten: Probleemstelling 1. Je houding tijdens het zitten. 2. De duur van het zitten. 1.

Nadere informatie

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN Maximale ontspanning voor uw rug De rug is zo maximaal ontspannen. De armen liggen langs het lichaam. De knieën zijn 90 graden gebogen en liggen op een

Nadere informatie

www.gezonduitgeven.nl Checklist werkplekinstelling voor de medewerker

www.gezonduitgeven.nl Checklist werkplekinstelling voor de medewerker Basis checklist voor een gezonde werkplek Een goede werkhouding is van belang om prettig en gezond te werken. Met deze basis checklist kun je je werkplek zo instellen dat je gezondheidsklachten zoveel

Nadere informatie

Ergonomie bij RUG- EN NEKPATHOLOGIE

Ergonomie bij RUG- EN NEKPATHOLOGIE Ergonomie bij RUG- EN NEKPATHOLOGIE Ergonomie bij RUG- EN NEKPATHOLOGIE 03 Inleiding 03 De wervelkolom 04 Deel 1: Basishoudingen 04 Staan 05 Liggen 08 Zitten 11 Deel 2: Ergonomie in het dagelijks leven

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Fysiotherapie. Fysiotherapie na HNP. www.catharinaziekenhuis.nl

Fysiotherapie. Fysiotherapie na HNP. www.catharinaziekenhuis.nl Fysiotherapie Fysiotherapie na HNP www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl FYS005 / Fysiotherapie na HNP / 01-06-2013 2 Fysiotherapie na HNP U wordt

Nadere informatie

Fysiotherapie na laminectomie

Fysiotherapie na laminectomie Fysiotherapie Fysiotherapie na laminectomie www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl FYS006 / Fysiotherapie na laminectomie / 24-06-2014 2 Fysiotherapie

Nadere informatie

Mobiliserende oefeningen voor thuis

Mobiliserende oefeningen voor thuis Mobiliserende oefeningen voor thuis Oefeningen om het lichaam zo soepel mogelijk te houden Oefeningen Cervicale wervelkolom HCWK 1) Extensie: Ga rechtop zitten op een stoel en plaats de middelvingers van

Nadere informatie

REVALIDATIEBROCHURE TOTALE KNIEPROTHESE SINT-ELISABETH GODVEERDEGEMSTRAAT 69 9620 ZOTTEGEM ALGEMEEN ZIEKENHUIS

REVALIDATIEBROCHURE TOTALE KNIEPROTHESE SINT-ELISABETH GODVEERDEGEMSTRAAT 69 9620 ZOTTEGEM ALGEMEEN ZIEKENHUIS REVALIDATIEBROCHURE TOTALE KNIEPROTHESE ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-ELISABETH GODVEERDEGEMSTRAAT 69 9620 ZOTTEGEM Beste, De operatie is achter de rug, de revalidatie kan gestart worden. Het doel van de revalidatie

Nadere informatie

Dienst revalidatie. Herstellen na nek- of rugoperatie

Dienst revalidatie. Herstellen na nek- of rugoperatie Dienst revalidatie Herstellen na nek- of rugoperatie VOORWOORD U bent net geopereerd aan de rug of de nek. Met deze brochure trachten wij bij elke patiënt de mate van zelfredzaamheid te optimaliseren;

Nadere informatie

Adviezen na totale heupoperatie

Adviezen na totale heupoperatie Meer informatie of vragen Colofon Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met de orthopedisch consulenten: telefoonnummer (024) 365 96 59 of per e-mail orthopaedie.consulenten@maartenskliniek.nl

Nadere informatie

GHOBES: GLOBALE HOUDINGS EN BEWEGINGSCREENING

GHOBES: GLOBALE HOUDINGS EN BEWEGINGSCREENING GHOBES: GLOBALE HOUDINGS EN BEWEGINGSCREENING Bedrijf: Opdrachtgever: Onderzoeker: Werkpost/ functie: Datum: Observatie van tot 1. Globale analyse RUG NEK SCHOUDERS ELLEBOOG/ POLS/ GLOBAAL 2. Extra checklisten

Nadere informatie

De totale knieprothese Ergotherapeutisch advies

De totale knieprothese Ergotherapeutisch advies 00018797 - GZA - juni 2018 Fysische Geneeskunde Orthopedie Eline Claessens Eline Malfait Laura Van Eygen Ergotherapeuten Tel. +32 3 285 25 31 eline.claessens@gza.be eline.malfait@gza.be laura.vaneygen@gza.be

Nadere informatie

Lage Rugproblemen. informatiebrochure voor patiënten

Lage Rugproblemen. informatiebrochure voor patiënten Lage Rugproblemen informatiebrochure voor patiënten Geachte patiënt, Deze brochure kwam tot stand door de samenwerking van de diensten Fysische Geneeskunde van ZNA. De brochure informeert u op eenvoudige

Nadere informatie

MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN

MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN Dendermondsesteenweg 29 9270 LAARNE-KALKEN 0474 30 85 84 www.dekrachtbron.be info@dekrachtbron.be MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN LAGE RUGPIJN Lage rugpijn komt vaak voor bij acht op tien

Nadere informatie

Voorkom een heup uit de kom

Voorkom een heup uit de kom Paramedische afdeling Voorkom een heup uit de kom Oefeningen en richtlijnen Inleiding U bent opgenomen omdat uw nieuwe heup uit de kom is geschoten. Uw heup terug plaatsen gebeurt op de Spoedeisende Hulp

Nadere informatie

Fysiotherapie na laminectomie

Fysiotherapie na laminectomie Fysiotherapie Behandeling Fysiotherapie na laminectomie 2 Patiëntenvoorlichting patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl Fys/ Fysiotherapie na laminectomie/19 12 2012 Behandeling Fysiotherapie na

Nadere informatie

REVALIDATIE BROCHURE TOTALE HEUPPROTHESE

REVALIDATIE BROCHURE TOTALE HEUPPROTHESE REVALIDATIE BROCHURE Raadpleging Orthopedie www.europaziekenhuizen.be Site St-Michel 2 HOE STAPPEN MET KRUKKEN HOE STAPPEN MET KRUKKEN? MET 2 KRUKKEN Gedurende de eerste 3 tot 4 weken na uw heupoperatie

Nadere informatie

Adviezen na een keizersnee

Adviezen na een keizersnee Adviezen na een keizersnee Informatie voor patiënten F0030-3415 juli 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070

Nadere informatie

Breedte van het werkvlak Uw werkblad moet een breedte hebben van minimaal 120 cm.

Breedte van het werkvlak Uw werkblad moet een breedte hebben van minimaal 120 cm. Werkplekinstellingen bij beeldschermwerk Veel klachten aan het bewegingsapparaat zijn te wijten aan een verstoring van het evenwicht tussen belastbaarheid aan de ene kant en belasting aan de andere kant.

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia

Fysiotherapie na een hernia Fysiotherapie na een hernia Oefeningen voor herniapatiënten Algemeen Deze informatie heeft betrekking op de fysiotherapeutische behandeling, die u krijgt na een hernia-operatie in de lage rug. Hoewel deze

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie

Oefenprogramma revalidatie Oefenprogramma revalidatie Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! Schouder en arm oefeningen:

Nadere informatie

Lage rugpijn. Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl

Lage rugpijn. Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl Lage rugpijn Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl Inleiding Lage rugpijn Rugklachten komen veel voor. 4 van de 5 mensen heeft weleens te maken met rugpijn. In veel gevallen

Nadere informatie

REVALIDATIEBROCHURE TOTALE HEUPPROTHESE SINT-ELISABETH GODVEERDEGEMSTRAAT ZOTTEGEM ALGEMEEN ZIEKENHUIS

REVALIDATIEBROCHURE TOTALE HEUPPROTHESE SINT-ELISABETH GODVEERDEGEMSTRAAT ZOTTEGEM ALGEMEEN ZIEKENHUIS REVALIDATIEBROCHURE TOTALE HEUPPROTHESE ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-ELISABETH GODVEERDEGEMSTRAAT 69 9620 ZOTTEGEM Beste, De operatie is achter de rug, de revalidatie kan gestart worden. Het doel van de revalidatie

Nadere informatie

2] Rekoefening zittend 10 X Zittend, natuurlijke rugkromming, voeten op grond Armen gekruisd onder schouders. f) IDEM ander arm.

2] Rekoefening zittend 10 X Zittend, natuurlijke rugkromming, voeten op grond Armen gekruisd onder schouders. f) IDEM ander arm. 1] Rekoefening 10 X Ruglig, opgerold kussen onder schouderblad & kussen (2) onder hoofd a) 1 knie opheffen b) 2e knie opheffen c) armen rond knieën d) Beide armen achter hoofd (recht) rekken e) 10 tellen

Nadere informatie

Oefeningen bij schouderklachten

Oefeningen bij schouderklachten Oefeningen bij schouderklachten Uw behandelend arts heeft u geadviseerd oefeningen te doen om uw schouderklachten te helpen verminderen. Het is, in eerste instantie, niet nodig om de oefeningen onder begeleiding

Nadere informatie

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis Het is belangrijk om de oefeningen die u in het ziekenhuis hebt gedaan thuis dagelijks voort te zetten. Dit om de gewrichten en spieren in een goede conditie te houden. Probeer op een vast tijdstip te

Nadere informatie

5.3.3 Een patiënt verplaatsen Verplaatsen in het bed: een patiënt op de zij draaien (omkeren) Zachtjes het gebogen been en de schouder van de

5.3.3 Een patiënt verplaatsen Verplaatsen in het bed: een patiënt op de zij draaien (omkeren) Zachtjes het gebogen been en de schouder van de 5.3.3 Een patiënt verplaatsen A Verplaatsen in het bed: een patiënt op de zij draaien (omkeren) Zachtjes het gebogen been en de schouder van de bedlegerige patiënt vastnemen om hem makkelijk op de zij

Nadere informatie

Veilig en gezond werken. Ook zo n gezonde beeldschermwerker?

Veilig en gezond werken. Ook zo n gezonde beeldschermwerker? Veilig en gezond werken Ook zo n gezonde beeldschermwerker? Test: zit jij goed achter je beeldscherm? Ja Nee Zijn je bovenbenen horizontaal? Staan je beide voeten plat op de grond? Is de hoek tussen je

Nadere informatie

Optimale instelling beeldschermwerkplek

Optimale instelling beeldschermwerkplek Optimale instelling beeldschermwerkplek STAP 1: STOEL INSTELLEN De stoel - hoogte Ga recht voor de stoel staan en stel de zitting vervolgens zo in dat deze vlak onder de knieschijf zit. Als het goed is

Nadere informatie

RUGOEFENINGEN MOBILISEREND

RUGOEFENINGEN MOBILISEREND RUGOEFENINGEN MOBILISEREND Knieën zijwaarts Been uitstrekken - Beweeg de knieën tegelijk naar links en vervolgens naar rechts. Variatie: strek het bovenste been in uiterste positie over het andere been

Nadere informatie

Beeldschermwerk en werken in de e-gemeente

Beeldschermwerk en werken in de e-gemeente Beeldschermwerk en werken in de e-gemeente Inhoudsopgave 3 Stap 1: Stoel instellen 3 Stap 2: Aan het bureau 4 Stap 3: Verfijnen 5 Stap 4: Houding 7 Ten slotte 7 2 Stap 1: Stoel instellen De stoel - hoogte

Nadere informatie

ergotherapie informatiebrochure Schouderoefeningen

ergotherapie informatiebrochure Schouderoefeningen ergotherapie informatiebrochure Schouderoefeningen Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Oefeningen in stand 5 3. Oefeningen in lig 11 4. Oefeningen in zit 13 5. Oefeningen met Thera-band 14 6. Contactgegevens

Nadere informatie

Adviezen na een keizersnee

Adviezen na een keizersnee Adviezen na een keizersnee U heeft onlangs een keizersnee gehad. Dit betekent dat u een buikwond heeft die moet herstellen. Het is verstandig om na de keizersnee rustig aan te doen en naar uw lichaam te

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie

Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent in het Albert Schweitzer ziekenhuis aan uw rug geopereerd. In deze folder

Nadere informatie

Checklist werkplekinstelling voor de werknemer

Checklist werkplekinstelling voor de werknemer Checklist werkplekinstelling voor de werknemer Basis checklist voor een gezonde werkplek Een goede werkhouding is van belang om prettig en gezond te werken. Met deze basis checklist kun je je werkplek

Nadere informatie

Fysiotherapie na een heupprothese (Rapid Recovery) Afdeling Fysiotherapie

Fysiotherapie na een heupprothese (Rapid Recovery) Afdeling Fysiotherapie Fysiotherapie na een heupprothese (Rapid Recovery) Afdeling Fysiotherapie 0 Voor mensen die een nieuwe heup krijgen heeft SJG Weert een programma op maat voor uw revalidatie. Dit programma is er om u na

Nadere informatie

Ook zo n gezonde. beeldschermwerker? dé specialist in arbeid en gezondheid

Ook zo n gezonde. beeldschermwerker? dé specialist in arbeid en gezondheid Ook zo n gezonde beeldschermwerker? dé specialist in arbeid en gezondheid Test: zit jij goed achter je beeldscherm? 1. Zijn je bovenbenen horizontaal? JA NEE 2. Staan je beide voeten plat op de grond?

Nadere informatie

Krachtoefeningen bij hartrevalidatie

Krachtoefeningen bij hartrevalidatie Paramedische ziekenhuiszorg - fysiotherapie Krachtoefeningen bij hartrevalidatie U krijgt deze folder omdat we u willen helpen bij het lichamelijke herstel van de gevolgen van uw hartaandoening. Daarnaast

Nadere informatie

Adviezen na totale heupoperatie

Adviezen na totale heupoperatie Adviezen na totale heupoperatie Inleiding Deze folder ontvangt u omdat u binnenkort een heupprothese krijgt óf omdat u onlangs een heupprothese heeft gekregen. De eerste acht weken na de operatie is het

Nadere informatie

De geopereerde schouder Ergotherapeutisch advies

De geopereerde schouder Ergotherapeutisch advies 0001/539/7 - GZA - september 2016 campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 2610 Wilrijk tel. + 32 3 443 30 11 campus Sint-Vincentius Sint-Vincentiusstraat 20 2018 Antwerpen tel. + 32 3 285 20 00 De geopereerde

Nadere informatie

Fysiotherapie na een lage rugoperatie

Fysiotherapie na een lage rugoperatie Fysiotherapie na een lage rugoperatie Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan een lage rughernia. In het algemeen wordt de dag na de operatie gestart met fysiotherapie. De behandelend fysiotherapeut

Nadere informatie

BARIATRISCHE CHIRURGIE FYSIOTHERAPIE TIJDENS OPNAME IN HET ZIEKENHUIS

BARIATRISCHE CHIRURGIE FYSIOTHERAPIE TIJDENS OPNAME IN HET ZIEKENHUIS BARIATRISCHE CHIRURGIE FYSIOTHERAPIE TIJDENS OPNAME IN HET ZIEKENHUIS 1082 Inleiding In deze folder staan ademhalingsoefeningen en adviezen, ter voorbereiding op de maagoperatie die u binnenkort ondergaat.

Nadere informatie

Weer aan de gang na een operatie in de halswervelkolom

Weer aan de gang na een operatie in de halswervelkolom FYSIOTHERAPIE Weer aan de gang na een operatie in de halswervelkolom ADVIES Weer aan de gang na een operatie in de halswervelkolom Wat u zélf kunt doen om voorspoedig te herstellen Er zijn een aantal algemene

Nadere informatie

REVALIDATIE 8.1 KINESITHERAPIE. 2. Voeten op en neer bewegen:

REVALIDATIE 8.1 KINESITHERAPIE. 2. Voeten op en neer bewegen: 08 REVALIDATIE 8.1 KINESITHERAPIE 2. Voeten op en neer bewegen: Zowel voor als na de operatie is een goede beweeglijkheid van de heup belangrijk. Tijdens het verblijf in het ziekenhuis komt de kinesist

Nadere informatie

Ook zo n gezonde. beeldschermwerker? dé arbo- en verzuimspecialisten in transport en logistiek

Ook zo n gezonde. beeldschermwerker? dé arbo- en verzuimspecialisten in transport en logistiek Ook zo n gezonde beeldschermwerker? dé arbo- en verzuimspecialisten in transport en logistiek Test: zit jij goed achter je beeldscherm? JA NEE 1. Zijn je bovenbenen horizontaal? n n 2. Staan je beide voeten

Nadere informatie

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND FYSIOHOLLAND voorkom bekkenpijn Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? De therapeuten van FysioHolland geven tips. Veel vrouwen krijgen tijdens of na

Nadere informatie

Gezond werken met computers

Gezond werken met computers Gezond werken met computers Gezond werken met je computer Iedereen heeft wel eens een stijve nek of schouders, pijnlijke polsen of vermoeide ogen na een dag werken achter te computer. Vaak gaan die klachten

Nadere informatie

10 tips om goed te leren typen. Beter leren typen is gemakkelijker dan je denkt, maar het start met de basis!

10 tips om goed te leren typen. Beter leren typen is gemakkelijker dan je denkt, maar het start met de basis! 10 tips om goed te leren typen Beter leren typen is gemakkelijker dan je denkt, maar het start met de basis! De 10 basisregels Om goed te kunnen typen zijn er 10 basisregels die jou daarbij helpen. Het

Nadere informatie

Stabiliteitstraining lage rug

Stabiliteitstraining lage rug Nr Oefening Beschrijving 1 Zet de lage rug in een neutrale stand, trek de navel in. 2 Zet de lage rug in een neutrale gebogen op, zonder rug te bewegen. 3 Zet de lage rug in een neutrale gestrekt op, zonder

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Leefregels en adviezen na een totale heupoperatie via de voorste benadering Leefregels nieuwe heup ventraal.

Patiënteninformatie. Leefregels en adviezen na een totale heupoperatie via de voorste benadering Leefregels nieuwe heup ventraal. Patiënteninformatie Leefregels en adviezen na een totale heupoperatie via de voorste benadering 20190040 Leefregels nieuwe heup ventraal.indd 1 07-05-19 15:27 Leefregels en adviezen na een totale heupoperatie

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Bewegen bij gewrichtsklachten. Aanbevolen door de reumatoloog

Patiënteninformatie. Bewegen bij gewrichtsklachten. Aanbevolen door de reumatoloog Patiënteninformatie Bewegen bij gewrichtsklachten Aanbevolen door de reumatoloog Inhoud Inleiding 3 Bewegen voor gewrichten.3 Oefeningen bij nekklachten...4 Oefeningen bij schouderklachten.8 Oefeningen

Nadere informatie

Uitgangshouding Uitvoering Aandachtspunten Ruglig, benen opgetrokken Eén hand in lordose van de lage rug

Uitgangshouding Uitvoering Aandachtspunten Ruglig, benen opgetrokken Eén hand in lordose van de lage rug Houding Low load o o o Ruglig, benen opgetrokken Eén hand in lordose van de lage rug Kantel je bekken naar achter en vlak hierdoor je rug af Kantel je bekken naar voor en maak hierdoor je rug hol Enkel

Nadere informatie

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit,

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Wat is lage rugpijn? Lage rugpijn zit onderin de rug. Soms straalt de pijn uit naar de billen of naar een of beide bovenbenen. De pijn kan plotseling

Nadere informatie

Weer thuis na een nieuwe knie

Weer thuis na een nieuwe knie Weer thuis na een nieuwe knie WEER THUIS MET EEN NIEUWE KNIE Basisregels voor de eerste drie maanden na de operatie: Probeer tijdens alle activiteiten het staan en lopen met zitten af te wisselen. Dit

Nadere informatie

Bouw en werking van de rug

Bouw en werking van de rug Hou je rug gezond 60% tot 90% van de volwassenen krijgt ooit te maken met rugklachten. Nochtans kan je rugklachten voorkomen door rekening te houden met een aantal principes. In deze folder komen allerlei

Nadere informatie

Tips voor de beeldschermwerkplek

Tips voor de beeldschermwerkplek Tips voor de beeldschermwerkplek 1. Werkplek De juiste stoelinstelling Bij een goede stoelhoogte moeten uw voeten plat op de grond kunnen staan en de bovenbenen horizontaal blijven. Kan er nog een vuist

Nadere informatie

niveau 2, 3, 4 thema 5.4

niveau 2, 3, 4 thema 5.4 Ergonomie niveau 2, 3, 4 thema 5.4 Bedrijfscultuur Arbeidsomstandigheden Wat staat er in de Arbowet? Zitten, staan en tillen RSI Bedrijfscultuur Veel mensen hebben hun eigen werk en werken op een bepaalde

Nadere informatie

Oefeningen. voor de lage rug

Oefeningen. voor de lage rug Oefeningen voor de lage rug Stretching Alle stretchingsoefeningen worden aan elke zijde 2x herhaald. De oefeningen worden 30 seconden aangehouden. 1. Stretching M. Gastrocnemius (kuitspier) Neem een voor-

Nadere informatie

Ergonomie. Thema. 1 Inleiding

Ergonomie. Thema. 1 Inleiding Thema 8 Ergonomie 1 Inleiding Dit thema gaat over ergonomie. Het woord is je misschien niet bekend, maar ergonomisch werken doe je als het goed is wel. Als zorghulp probeer je zo te werken dat je je lichaam

Nadere informatie

Ga er eens goed voor zitten. Ergonomische tips rond beeldschermwerk

Ga er eens goed voor zitten. Ergonomische tips rond beeldschermwerk Ga er eens goed voor zitten Ergonomische tips rond beeldschermwerk Neem een juiste zithouding aan Bewaar de natuurlijke krommingen van je rug De natuurlijke krommingen van je rug zijn: een lichte holte

Nadere informatie

Revalidatie bij totale knieprothese na hospitalisatie

Revalidatie bij totale knieprothese na hospitalisatie Revalidatie bij totale knieprothese na hospitalisatie - 1 - - 2 - Inleiding U onderging een totale knie-operatie. Uw revalidatie startte reeds de dag na de ingreep en dient ook na ontslag intensief verder

Nadere informatie

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels.

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. CALCIMATICS 1. De opwarming Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. Als een vogel in de lucht - Houding:

Nadere informatie

Fysiotherapie na een keizersnede

Fysiotherapie na een keizersnede REVALIDATIE Fysiotherapie na een keizersnede BEHANDELING Fysiotherapie na een keizersnede Een keizersnede betekent dat u een bevalling én een buikoperatie hebt ondergaan. Ondanks de drukke en bijzondere

Nadere informatie

Eerste Ergo Basistechnieken Dienst Ergotherapie

Eerste Ergo Basistechnieken Dienst Ergotherapie Eerste Ergo Basistechnieken 2017 Dienst Ergotherapie Basisprincipes Algemene aandachtspunten Bewaar de fysiologische kromming Spierkorset aanspannen Creëer steunpunten Beweeg vanuit de benen Gewichthefferstechniek

Nadere informatie

Hou je rug en nek gezond! Oefeningen om rug-, buik-, en nekspieren in goede conditie te houden

Hou je rug en nek gezond! Oefeningen om rug-, buik-, en nekspieren in goede conditie te houden WN Hou je rug en nek gezond! Oefeningen om rug-, buik-, en nekspieren in goede conditie te houden Oefeningen voor rug-, buik- en beenspieren Tillen, dragen, duwen en trekken van lasten is belastend voor

Nadere informatie

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant.

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant. Oefeningen Sterke en geoefende buikspieren zijn belangrijk. Omdat ongetrainde en slappe buik- en rugspieren kunnen zorgen voor een slechte houding en rugklachten. Bouw het oefenen van de buikspieren langzaam

Nadere informatie

Gezond zitten kun je leren!

Gezond zitten kun je leren! Gezond zitten kun je leren! De mens is één en al beweging. Hij beweegt zich fysiek, psychisch en geestelijk. Ons fysieke gestel is gemaakt om te bewegen. Doordat wij zij gaan zitten zullen we ook tijdens

Nadere informatie

Oefeningen en houdingsadviezen voor na de bevalling

Oefeningen en houdingsadviezen voor na de bevalling Oefeningen en houdingsadviezen voor na de bevalling Inleiding Zwangerschap en bevalling zijn beide een natuurlijke gebeurtenis. Door de zwangerschap en bevalling verandert echter uw houding en verzwakken

Nadere informatie

PATIËNTENINFO Postnatale oefeningen

PATIËNTENINFO Postnatale oefeningen PATIËNTENINFO Postnatale oefeningen REVALIDATIE INHOUD 1 Circulatieoefeningen... 6 2 Bekkenbodemspieroefeningen... 7 3 Bekkenkanteling en buikspieroefeningen... 9 4 Oefeningen schoudergordel...11 5 Verdere

Nadere informatie

PATIËNTENINFO Postnatale oefeningen

PATIËNTENINFO Postnatale oefeningen PATIËNTENINFO Postnatale oefeningen REVALIDATIE INHOUD 1 Circulatieoefeningen... 6 2 Bekkenbodemspieroefeningen... 7 3 Bekkenkanteling en buikspieroefeningen... 9 4 Oefeningen schoudergordel...11 5 Verdere

Nadere informatie

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen!

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Astrid Witte zomer 2014 Even vooraf: - Deze oefeningen zijn bedoeld voor gezonde volwassenen - Heb je klachten, overleg dan

Nadere informatie