Due Diligence onderzoeken in de praktijk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Due Diligence onderzoeken in de praktijk"

Transcriptie

1 Due Diligence (nl)

2 Due Diligence onderzoeken in de praktijk Introductie Due diligence onderzoeken worden door Contzé & Partners benadert van een multidisciplinaire optiek. Onze partners zijn getraind in het onderkennen en identificeren van risico s en de evaluatie van door u benoemde kansen. Dit alles met name gericht op die factoren die bepalend zijn voor de realisatie van toekomstige rendementen en cashflow ontwikkelingen. Due Diligence projecten worden uitgevoerd mede afhankelijk van de gekozen scope, door een multidisciplinair team van specialisten, waaronder juristen, fiscalisten, IT consultants, pensioen- en milieuconsultants en accountants. Naast bovenstaande aspecten kijken wij ook naar: - transactieoptimalisering en - mogelijke financierings-, - integratie- en - optimalisatievraagstukken bij pre- en postacquisitie. Transacties, waarbij wij assistentie verlenen, kenmerken zich vaak door de vele specifieke belangen van partijen en de aanzienlijke financiële consequenties. Tijdsdruk en emotionele betrokkenheid spelen hierbij doorgaans een belangrijke rol. Wij zijn erop gefocust om, rekening houdend met de onderkende specifieke belangen en emoties de belangen van u als opdrachtgever zo goed mogelijk te vertegenwoordigen. Productlijn Binnen de due diligence onderzoeken valt onderscheid te maken tussen : Buy- Side Due Diligence Van een Buy- Side due diligence is sprake als het onderzoek wordt uitgevoerd door en namens de kopende partij. Vendor Due Diligence We spreken van een Vendor Due Diligence als het onderzoek, weliswaar geïnitieerd wordt door de verkopende partij, echter dit onderzoek onafhankelijk van verkoper plaats vindt in naam van de mogelijke kopende partijen. Vendor Assistentie Vendor assistentie beoogd een kritisch assesment te zijn door verkoper op zijn eigen organisatie. De doelstelling hiervan is om tijdens het verkoopproces niet te worden geconfronteerd met bevindingen die het verkoopproces negatief kunnen beïnvloeden. Naast bovenstaande acquisitie- verkooponderzoeken valt ook dataroom ondersteuning en post acquisitie onderzoek in deze door Contzé & Partners aangeboden dienstverlening. Wij zullen bovenstaande categorieën onderstaand verder voor u toelichten.

3 Buy-Side Due Diligence Het kopen van een onderneming is voor de meeste ondernemers waaronder MBO en MBI kandidaten, een belangrijke stap met ingrijpende financie le consequenties. Het is daarom in uw belang om voorafgaand aan de transactie een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van de risico s en kansen, om als ondernemer een verantwoord besluit te kunnen nemen. Een en ander verschilt afhankelijk van de risicoperceptie per ondernemer. De bepaling van de scope van het onderzoek is daarom maatwerk, waarover wij graag met u van gedachten willen wisselen. Contzé & Partners levert het volledige scala aan specialisten ter ondersteuning van het maken van een beslissing over het kopen van een onderneming. Middels onze ondersteuning helpen wij u een economisch gedegen dan wel strategisch verantwoorde beslissing te nemen. Wij verzorgen naar aanleiding van ons onderzoek een maatwerk rapportage die is afgestemd op uw specifieke informatie- behoefte. Afhankelijk van uw wensen kan hierbij o.a. inzicht worden gegeven in mogelijke dealbreakers, werkkapitaal analyses, houdbaarheid van het resultaat (sustainability), input ten behoeve van de onderhandelingen en contractformulering alsmede post acquisitie attentiepunten.

4 Vendor Due Diligence Vendor due diligence is de meest vergaande vorm van verkoopondersteuning. De due diligence vindt als ware, met inachtneming van de mogelijke scope van de potentiële koper, plaats namens de potentiële koper, echter in opdracht van de verkoper. De aanpak van dit soort onderzoeken kenmerkt zich door een hoge mate van objectiviteit en onafhankelijkheid van Contzé & Partners ten opzichte van u als opdrachtgever. Het proces voorafgaand aan de verkoop van de onderneming is er een van zelfreflectie. Het evalueren van de status- quo van de eigen organisatie, waarbij de focus zal liggen op het identificeren van de sterke en zwakke aspecten, bedreigingen en de kansen. Kennis van deze aspecten maakt het mogelijk om te anticiperen op het onderhandelingsproces met potentiële kopers, waarbij inbreuken op primaire afspraken zo mogelijk gepareerd kunnen worden. Deze kennis geeft u meer zelfvertrouwen op het vaak onbekende overnamevlak en zorgt ervoor dat u niet voor ongewenste verassingen komt te staan omtrent aspecten van uw eigen organisatie. Afgeleide voordelen zoals het beter kunnen managen van de informatiestromen naar potentiële kopers en het stroomlijnen van het verkoopproces zelf, verkorten dikwijls de doorlooptijd ervan. Een vendor due diligence beoogt de potentiële koper een objectief beeld te geven van die aspecten die mogelijk van belang kunnen zijn voor de transactie. Een vendor due diligence wordt onder andere ingezet in trajecten waarbij de onderneming middels een veiling zal worden verkocht en er derhalve meerdere potentiele kopers geïdentificeerd zijn. Hierbij is het veelal niet wenselijk dat iedere koper voor zich een eigen (buy- side) due diligence uit gaat voeren. Dit laatste zou de totale doorlooptijd van het verkoopproces namelijk onevenredig verlengen. Elke potentiële koper krijgt de beschikking over het vendor due diligence rapport en zal daarover in overleg wensen te treden met de opsteller ervan, om zodoende nadere uitleg bij aspecten te krijgen die voor hem van belang zijn. De opsteller van de rapportage zal in alle vrijheid omtrent de materie waarover is gerapporteerd met koper dienen te kunnen communiceren. Vendor due diligence, zoals door Contzé & Partners wordt aangeboden, kan als volgt kort worden samengevat: Onafhankelijk onderzoek in opdracht van verkoper tbv de potentiële koper, en kenmerkt zicht door: - Onafhankelijke onderzoek t.b.v. koper mogelijke kansen - Analyse waardecreërende factoren Onderzoek naar risicofactoren Kostenbesparend - Goede voorbereiding op het verkoopproces - Doorlooptijd verkort

5 Vendor Assistance In tegenstelling tot de vendor due diligence vindt de vendor assistentie plaats ten behoeve van de verkoper en is niet gericht op de potentiële koper. Doelstelling van dit onderzoek is kennis geeft macht en beoogt te voorkomen dat verkoper gedurende het proces geconfronteerd wordt met zaken omtrent de eigen organisatie die het verkoopproces of de onderhandelingen negatief kunnen beïnvloeden. Informatiememorandum Uw adviseur zal, indien wenselijk, een informatiememorandum voor u opstellen dat een representatief beeld geeft van uw onderneming. Dit informatiememorandum is het eerste document dat ter beschikking wordt gesteld aan kandidaat- kopers. Daarom is het van belang dat de informatie geen inconsistenties en onjuistheden bevat. Aangezien een informatiememorandum beoogt uw belangen als verkoper te benadrukken, zal het rapport niet volledig zijn. Het is derhalve gericht op die zaken die u als verkoper bij een koper onder de aandacht wenst te brengen. Prognoses In aanvulling op het screenen van het informatiememorandum evalueren wij de prognoses die door u als verkoper zijn opgesteld. Daarbij letten wij ondermeer op consistente onderbouwing en aannemelijkheid van de uitgangspunten op een manier waarop de kandidaat- koper dat ook zou doen. Vendor assistentie, zoals door ons aangeboden, kan als volgt kort samengevat worden: - In opdracht van de verkoper Houdt de spiegel voor t.a.v. de eigen onderneming - Beperkte rapportage - Intern gericht Anticiperen op bekende en nieuw onderkende risico s - Faciliteren van het verkoopproces Wij ondersteunen uw corporate finance adviseur daar waar wenselijk door onafhankelijk het informatiememorandum in detail te screenen teneinde te voorkomen dat het verkoopproces een valse start ondergaat en koper zich in haar onderhandelingen kan beroepen op onjuistheden die een neerwaarts effect op de prijs zouden kunnen hebben.

6 Dataroom Assistentie Tijdens een koop- of verkooptraject van een onderneming is het verstrekken van betrouwbare informatie aan de bij dit traject betrokken partijen essentieel. De bij een koop of verkoop betrokken partijen dienen over de juiste informatie te beschikken. Het inrichten van een dataroom is daarom van groot belang. Een goed en systematisch ingerichte dataroom wekt vertrouwen. Wij leveren het volledige scala aan diensten met betrekking tot het ondersteunen bij de opbouw en het management van de dataroom. Onze ondersteuning zorgt voor minder tijdsdruk op uw eigen organisatie. Wij creëren consistentie in de beschikbare informatie en zullen continu het proces van informatie- verstrekking voor u monitoren. Indexering dataroom In een professioneel ingerichte dataroom is alle informatie geïndexeerd en kan de informatie snel worden benaderd. Voorafgaande aan het openstellen van de dataroom kan Contzé & Partners u assisteren bij het indexeren van de dataroom. Dataroom management Tijdens een koop- of verkooptraject is het van belang dat discreet wordt omgegaan met de informatie in de dataroom. Contzé & Partners kan u assisteren bij het managen van de informatiestromen. Wij zorgen ervoor dat de informatie tijdig aan de juiste personen verstrekt wordt. Locatie dataroom In situaties waarin de dataroom op neutraal terrein ondergebracht dient te worden, bijvoorbeeld als personeel nog niet op de hoogte is van een mogelijke verkoop, kan Contzé & Partners een neutrale locatie voor u organiseren. Naast een fysieke dataroom kunnen wij u ook assisteren bij het inrichten van een virtuele dataroom. De virtuele dataroom kan worden ingericht in een beveiligde internet omgeving. Data kan online ter beschikking worden gesteld voor de bij een koop of verkoop betrokken partijen. Reproductie dataroom Het inrichten van een professionele dataroom kan een hoop tijd kosten en u afleiden van uw dagelijkse werkzaamheden. Daarnaast zal er informatie worden opgevraagd welke u niet direct beschikbaar zal hebben. Contzé & Partners kan u assisteren bij het verkrijgen, kopiëren, scannen of digitaliseren van deze informatie. Wij zullen alle verkregen informatie met de grootste zorgvuldigheid behandelen. Dataroom assistentie, zoals door ons wordt aangeboden, kan als volgt kort worden samengevat: - Ondersteuning bij het opbouwen en management van de dataroom - Minder tijdsdruk op eigen organisatie - Consistentie van de beschikbare informatie - Monitoren van het proces van informatieverstrekking

7 Post acquisitie ondersteuning Contzé & Partners beschikt over de capaciteiten om u te begeleiden bij de integratie van nieuwverworven bedrijfsonderdelen en te ondersteunen bij het realiseren van uw transactiedoelen. Mogelijkerwijs is uw overname gericht op het behalen van schaalvoordelen of synergie- effecten. In beide gevallen is een gedegen integratieplan van belang, welke een helder tijdspad uiteenzet om de integratie inhoudelijk succesvol te laten verlopen. Contzé & Partners kan u hierbij van dienst zijn. Integratiestrategie Een duidelijke en haalbare integratiestrategie is vaak van cruciaal belang om een fusie of overname ook daadwerkelijk te laten slagen en de beoogde doelstellingen te realiseren. Deze strategie zal onder andere uiteenzetten op welke wijze optimaal gebruik gemaakt kan worden van de faciliteiten, capaciteiten, netwerken en human capital in de nieuwe organisatievorm. Maar ook praktische zaken zijn van belang waaronder de harmonisatie van arbeidsvoorwaarden. Contzé & Partners is vanwege haar betrokkenheid bij het MKB altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van fusies en overnames in deze sector. Contzé & Partners heeft ook in het verleden haar diensten bewezen bij post- acquisitie ondersteuning en heeft een helder inzicht in alle facetten van transacties in het MKB. Wij leveren pragmatische oplossingen voor de typische problemen rond acquisitie en integratie. Post- acquisitie ondersteuning, zoals door ons wordt aangeboden, kan als volgt kort samengevat worden: - Realisatie synergiedoelstellingen - Harmonisatie arbeidsvoorwaarden - Integratieadvisering - Rendementsverbetering - Begeleiding bij groei - Professionalisering

8 Due Diligence proces Business model de`inieren overname doelstellingen deal breakers waardering LOI evaluatie deal breakers prijs bepalende factoren andere key issues terugkoppeling voorlopige resultaten Assesment van de target & Planning Feitelijk DD onderzoek Transactie- documentatie Rapportage SPA ondersteuning garanties en vrijwaringen de`inieren post acquisitie ondersteuning overdrachtsbalans veri`icatie van feiten succes belemmeringen evaluatie van bevindingen

9

Overwegingen voor verkoop

Overwegingen voor verkoop VERTROUWELIJK VOOR DISCUSSIE Overwegingen voor verkoop Presentatie Navius Corporate Finance & Strategy Utrecht, februari 2006 AGENDA Introductie Navius Rationale van verkoop Het verkoopproces Enkele suggesties

Nadere informatie

Titel presentatie. Inhoud. 1. Even voorstellen 2. Bedrijfsovernames het proces 3. Inzoomen: de waardering 4. Tips & Tricks bijovernames

Titel presentatie. Inhoud. 1. Even voorstellen 2. Bedrijfsovernames het proces 3. Inzoomen: de waardering 4. Tips & Tricks bijovernames Titel presentatie Juni 2015 Door NAAM Inhoud 1. Even voorstellen 2. Bedrijfsovernames het proces 3. Inzoomen: de waardering 4. Tips & Tricks bijovernames 1 Bedrijfsovername in de praktijk 15 September

Nadere informatie

Specialisten. bedrijfsovernames. Company Brokers, Bedrijfsopvolging, altijd maatwerk. Specialist. Serieus en betrouwbaar. Resultaat georiënteerd

Specialisten. bedrijfsovernames. Company Brokers, Bedrijfsopvolging, altijd maatwerk. Specialist. Serieus en betrouwbaar. Resultaat georiënteerd Specialisten bedrijfsovernames Company Brokers, Bedrijfsopvolging, altijd maatwerk Al meer dan 15 jaar ondersteunt Company Brokers ondernemers bij de overdracht of aankoop van de onderneming en richt zich

Nadere informatie

1. Oriëntatie. 2. Waardebepaling

1. Oriëntatie. 2. Waardebepaling 1. Oriëntatie Een plan maken en de strategie uitstippelen Wat wil je met de verkoop bereiken en wanneer wil je het bedrijf verkopen? In een oriënterend gesprek komen onder meer deze vragen aan bod. Wij

Nadere informatie

Hoe verkoop ik mijn onderneming: het verkoopproces. Whitepaper van de Jong & Laan corporate finance. Bel 038-7779807 of kijk op www.jonglaan.

Hoe verkoop ik mijn onderneming: het verkoopproces. Whitepaper van de Jong & Laan corporate finance. Bel 038-7779807 of kijk op www.jonglaan. Hoe verkoop ik mijn onderneming: het verkoopproces Whitepaper van de Jong & Laan corporate finance Inhoudsopgave Inleiding 3 Verkooptraject 4 Waardebepaling 5 Over de Jong & Laan corporate finance 6 1.

Nadere informatie

Deloitte MKB Accountancy & Advies Mergers & Acquisitions Uw strategisch en financieel adviseur

Deloitte MKB Accountancy & Advies Mergers & Acquisitions Uw strategisch en financieel adviseur Deloitte MKB Accountancy & Advies Mergers & Acquisitions Uw strategisch en financieel adviseur Fusies en overnames Een voortdurend veranderende omgeving vraagt veel van u en uw bedrijf. U neemt daarbij

Nadere informatie

Deals VWGNijhof Corporate Finance & enkele trends binnen de Nederlandse overnamemarkt

Deals VWGNijhof Corporate Finance & enkele trends binnen de Nederlandse overnamemarkt Deals VWGNijhof Corporate Finance & enkele trends binnen de Nederlandse overnamemarkt H1-2018 Verkoop en Koop Rendementsadvies Financieringen VWGNijhof Corporate Finance biedt (inter-) nationale dienstverlening

Nadere informatie

Financial due diligence: Toegevoegde waarde due diligence adviseur bij afrekenmechanismen

Financial due diligence: Toegevoegde waarde due diligence adviseur bij afrekenmechanismen Financial due diligence: Toegevoegde waarde due diligence adviseur bij afrekenmechanismen Door: Gijs van Reen Transacties vinden veelal plaats op een 'cash and debt' free basis. Een analyse van de netto

Nadere informatie

Plan van aanpak bij het kopen van bedrijven:

Plan van aanpak bij het kopen van bedrijven: Plan van aanpak bij het kopen van bedrijven: I. Analyse fase: 1. Vaststelling ondernemings-strategie en missie 2. Vaststelling van de financierings-structuur II. Search fase: 3. Search van overname-kandidaten

Nadere informatie

KvK Overnamedag 10 mei 2012. Max Miltenburg. Het proces van bedrijfsoverdracht

KvK Overnamedag 10 mei 2012. Max Miltenburg. Het proces van bedrijfsoverdracht KvK Overnamedag 10 mei 2012 Max Miltenburg Het proces van bedrijfsoverdracht Introductie MFS Onafhankelijk bedrijfsovernameadvies Focus op het Midden- en Kleinbedrijf Voorbereiding/begeleiding van ondernemers

Nadere informatie

De Hooge Waerder Corporate Finance

De Hooge Waerder Corporate Finance De Hooge Waerder Corporate Finance Aankoop van een bedrijf Of u nu een bedrijf wilt overnemen, omdat het een minder risicovolle manier is om een bedrijf te starten of omdat u uitbreidingsmogelijkheden

Nadere informatie

EEN BEDRIJF KOPEN. Management Buy Out. Management Buy In. Strategische overname

EEN BEDRIJF KOPEN. Management Buy Out. Management Buy In. Strategische overname EEN BEDRIJF KOPEN? EEN BEDRIJF KOPEN Management Buy Out Het overnemen van een bedrijf is zeker geen eenvoudig proces. Een bedrijfsovername kan op verschillende manieren worden ingezet. De meeste bedrijfsovernames

Nadere informatie

Gevolgen voor de werkgelegenheid

Gevolgen voor de werkgelegenheid KRACHTIG ADVISEREN BIJ FUSIES EN OVERNAMES Met een divers team van organisatieadviseurs ondersteunen we ondernemingsraden bij het beoordelen van voorgenomen verkoop, fusies en overnames van bedrijven.

Nadere informatie

Marktlink Fusies & Overnames

Marktlink Fusies & Overnames Marktlink Fusies & Overnames Workshop Zoeken en vinden van een koper / verkoper Jeroen Oldengarm j.oldengarm@marktlink.nl 06 30 39 42 11 Mei 2013 Inhoud Doel Introductie Marktlink Marktontwikkelingen en

Nadere informatie

UW BEDRIJF VERKOPEN?

UW BEDRIJF VERKOPEN? UW BEDRIJF VERKOPEN? BEDRIJFSVERKOOP Begeleiding bij bedrijfsverkoop Elke zelfstandig ondernemer krijgt er vroeg of laat mee te maken: bedrijfsverkoop. Het verkopen van uw bedrijf is geen sinecure. Het

Nadere informatie

Stappenplan bedrijfsoverdracht

Stappenplan bedrijfsoverdracht Stappenplan bedrijfsoverdracht t.b.v. verkoper FASE 1: ORIËNTATIE 1 Wat wilt u precies overdragen? Het hele bedrijf? Het onroerend goed? Wordt de onderneming na overdracht voortgezet? 2 Hoe lang blijft

Nadere informatie

Tijdig Starten met Stoppen

Tijdig Starten met Stoppen NJU/VGZ Themadag Tijdig Starten met Stoppen Paul Overwater Manager MKB Adviseurs & Henri Brom Senior adviseur Overname & Opvolging Programma Inleiding Fasen in proces Waardebepaling Fiscale aspecten Mogelijkheden

Nadere informatie

Samenwerken is vermenigvuldigen. Fusie & Overname Jaarcongres Houten, 3 december 2015

Samenwerken is vermenigvuldigen. Fusie & Overname Jaarcongres Houten, 3 december 2015 Samenwerken is vermenigvuldigen Fusie & Overname Jaarcongres Houten, 3 december 2015 0 Introductie DCFA Wie? Investeerder -> Jurgen van Olphen TransEquity NetWork Advocaat -> Els in t Veld DVAN Advocatuur

Nadere informatie

Integratie. 60 procent managers onderschat IT-integratie. Giezeman

Integratie. 60 procent managers onderschat IT-integratie. Giezeman Integratie 60 procent managers onderschat IT-integratie Giezeman Eerste 100 dagen cruciaal 60 procent managers onderschat it-integratie Vijftig tot tachtig procent van de fusies en overnames creëert geen

Nadere informatie

Leidraad 20 Accountantsrapportage over de bestuurlijke mededeling bij een aanvraag van het predicaat Koninklijk en Hofleverancier

Leidraad 20 Accountantsrapportage over de bestuurlijke mededeling bij een aanvraag van het predicaat Koninklijk en Hofleverancier Leidraad 20 Accountantsrapportage over de bestuurlijke mededeling bij een aanvraag van het predicaat Koninklijk en Hofleverancier Titel Leidraad Accountantsrapportage over de bestuurlijke mededeling bij

Nadere informatie

Pagina 1. Presentatie CIC. Bedrijfsprofiel. By: Team CIC

Pagina 1. Presentatie CIC. Bedrijfsprofiel. By: Team CIC Pagina 1 Presentatie CIC Bedrijfsprofiel By: Team CIC 2017 Introductie CIC Historie bedrijf Pagina 2 Gestart in 1989 Focus op ICT markten met een internationale scope 1997, fundament CIC wordt gebouwd

Nadere informatie

<naam kantoor en vennoten invullen> Corporate Finance Support B.V. te Rhenen/Veenendaal.

<naam kantoor en vennoten invullen> Corporate Finance Support B.V. te Rhenen/Veenendaal. Strijdlust Advocaten T.a.v. de heer/mevrouw Straat en nummer Postcode en plaats Rhenen/Veenendaal, [..] Betreft: Doorverwijzerscode met Corporate Finance Support B.V. Geachte heer/mevrouw.., In verband

Nadere informatie

BluefieldFinance Samenvatting Quickscan Administratieve Processen Light Version

BluefieldFinance Samenvatting Quickscan Administratieve Processen Light Version BluefieldFinance Samenvatting Quickscan Administratieve Processen Light Version Introductie Quickscan De financiële organisatie moet, net zo als alle andere ondersteunende diensten, volledig gericht zijn

Nadere informatie

Marktlink Fusies & Overnames

Marktlink Fusies & Overnames FFP Congres 6 oktober 2016 Marktlink Fusies & Overnames Uitkomsten Marktlink monitor Door: Tom Beltman & Fredrik Jonker Agenda Introductie Onderzoek Marktlink monitor Welke mogelijkheden zijn er? Integratie

Nadere informatie

BluefieldFinance. BluefieldFinance. Toegevoegde waarde vanuit inhoud

BluefieldFinance. BluefieldFinance. Toegevoegde waarde vanuit inhoud Toegevoegde waarde vanuit inhoud De Organisatie 1 De Organisatie Bluefield Finance is als onderdeel van Bluefield Partners in 2007 opgericht door 2 ervaren financials met een uitgebreide expertise in business-

Nadere informatie

Uw bedrijf verkopen? U staat er niet alleen voor

Uw bedrijf verkopen? U staat er niet alleen voor Uw bedrijf verkopen? U staat er niet alleen voor INTRODUCTIE Uw bedrijf verkopen? U staat er niet alleen voor U hebt een mooi bedrijf opgebouwd. Maar er komt een moment dat u de teugels uit handen wilt

Nadere informatie

Fusies en overnames. Fusies en overnames

Fusies en overnames. Fusies en overnames Fusies en overnames Fusies en overnames 1. Fusies & overnames 2. Motivaties 3. Adviesrecht 4. Stappenplan 5. Facetten 6. Faalfactoren fusies 7. Faalfactoren medezeggenschap 8. Advies (procedure) 1 Fusies

Nadere informatie

INTRODUCTIE CORPORATE FINANCE BUSINESS DEVELOPMENT INVESTMENT SERVICES VENTURE CAPITAL

INTRODUCTIE CORPORATE FINANCE BUSINESS DEVELOPMENT INVESTMENT SERVICES VENTURE CAPITAL INTRODUCTIE CORPORATE FINANCE BUSINESS DEVELOPMENT INVESTMENT SERVICES VENTURE CAPITAL HISTORIE ECFG is sinds 2008 een onafhankelijke, zelfstandige en private fondsmanager en voert tevens een corporate

Nadere informatie

Verkoop van uw bedrijf

Verkoop van uw bedrijf Verkoop van uw bedrijf Langzamerhand begint het te kriebelen. Wellicht wilt uw bedrijf verkopen, of zou een fusie toch een betere optie zijn? Die overwegingen zijn er omdat u wat ouder wordt, of gewoon

Nadere informatie

Een kijkje achter de schermen, kennismaken met een zesde zintuig

Een kijkje achter de schermen, kennismaken met een zesde zintuig Een kijkje achter de schermen, kennismaken met een zesde zintuig Onze dienstverlening in vogelvlucht Accountancy De toekomst begint met het heden. Actuele objectieve financiële informatie is daarom van

Nadere informatie

Inhoud. Stap 1 Denken aan de overdracht 22. Inleiding 13

Inhoud. Stap 1 Denken aan de overdracht 22. Inleiding 13 Inhoud Inleiding 13 Stap 1 Denken aan de overdracht 22 1. Begin with the end in mind 24 2. Reflecteer en stel uzelf vragen 26 3. Motivatie 27 3.1. Pensioen 28 3.2. Opvolging 28 3.3. MBO 28 3.4. Investeringsbehoeften

Nadere informatie

Bedrijfsoverdracht, geen afbouwen maar opbouwen

Bedrijfsoverdracht, geen afbouwen maar opbouwen Bedrijfsoverdracht, geen afbouwen maar opbouwen Bedrijfsoverdracht of -aankoop Een eigen bedrijf is vaak een levenswerk. Maar er komt een moment dat u de touwtjes uit handen zult geven. Moeilijk? Soms.

Nadere informatie

CONCEPT UITSLUITEND BESTEMD VOOR DISCUSSIEDOELEINDEN

CONCEPT UITSLUITEND BESTEMD VOOR DISCUSSIEDOELEINDEN DATA ROOM REGLEMENT (VERKOPER) met [ ] INZAKE Project [ ] 1 DATA ROOM REGLEMENT (VERKOPER) 1. Onderwerp 1. De beschikbare Data Room, bestaande uit de door koper verzochte en door verkoper aangeboden informatie

Nadere informatie

DIE EXTRA STAP MAAKT HET VERSCHIL

DIE EXTRA STAP MAAKT HET VERSCHIL DIE EXTRA STAP MAAKT HET VERSCHIL VanSoestDolmans & Associates VanSoestDolmans is een onafhankelijke business management organisatie die pragmatische en sterk oplossingsgerichte ondersteuning biedt aan

Nadere informatie

Waardering van bedrijven Financiering van bedrijfsovernames

Waardering van bedrijven Financiering van bedrijfsovernames MKB Duiven Max Miltenburg Workshop Bedrijfsovernames Agenda Agenda: Inleiding Proces van bedrijfsovernames Pauze x Waardering van bedrijven Financiering van bedrijfsovernames 1 Introductie MFS Onafhankelijk

Nadere informatie

Instelling. Peeters Advocaten-Avocats. Onderwerp. Roadbook voor fusies en overnames in België (deel 1) Datum. 24 oktober 2016

Instelling. Peeters Advocaten-Avocats. Onderwerp. Roadbook voor fusies en overnames in België (deel 1) Datum. 24 oktober 2016 Instelling Peeters Advocaten-Avocats Onderwerp Roadbook voor fusies en overnames in België (deel 1) Datum 24 oktober 2016 Copyright and disclaimer De inhoud van dit document kan onderworpen zijn aan rechten

Nadere informatie

Bedrijfsoverdracht: hoe werkt dat? Due diligence. Overnamecontract

Bedrijfsoverdracht: hoe werkt dat? Due diligence. Overnamecontract Bedrijfsoverdracht: hoe werkt dat? Een bedrijf wordt om verschillende redenen overgedragen. Dit kan zijn om organisatorische redenen, verschuivingen binnen een concern of met het oog op het pensioen van

Nadere informatie

INTRODUCTIE 2016 CORPORATE FINANCE BUSINESS DEVELOPMENT INVESTMENT SERVICES VENTURE CAPITAL

INTRODUCTIE 2016 CORPORATE FINANCE BUSINESS DEVELOPMENT INVESTMENT SERVICES VENTURE CAPITAL INTRODUCTIE 2016 CORPORATE FINANCE BUSINESS DEVELOPMENT INVESTMENT SERVICES VENTURE CAPITAL INHOUDSOPGAVE I. Introductie I. Visie ECFG II. Historie III. Activiteiten IV. Waarom ECFG? V. Wie zijn wij? II.

Nadere informatie

Financieren van overnames met Crowdfunding

Financieren van overnames met Crowdfunding Themabijeenkomst 2 oktober Acquisition Finance Financieren van overnames met Crowdfunding Sandra van der Westen en Hans Minnaar Hans Minnaar Marketing/MKB/BB Marketing Corporte banking Acquisition finance

Nadere informatie

Fusie & bedrijfsovername tips en tricks uit de praktijk. SECTIE ONDERNEMINGSRECHT 2 april 2019

Fusie & bedrijfsovername tips en tricks uit de praktijk. SECTIE ONDERNEMINGSRECHT 2 april 2019 Fusie & bedrijfsovername tips en tricks uit de praktijk SECTIE ONDERNEMINGSRECHT 2 april 2019 Programma Motieven voor (ver)koop en fusie Verschillende trajecten Waardering Juridische aspecten De koopovereenkomst

Nadere informatie

SEPTEMBER 2012 LEERGANG BEDRIJF VERKOPEN

SEPTEMBER 2012 LEERGANG BEDRIJF VERKOPEN In vijf dagdelen bent u optimaal voorbereid op de verkoop van uw onderneming SEPTEMBER 2012 LEERGANG BEDRIJF VERKOPEN Leergang Bedrijf Verkopen U heeft besloten uw bedrijf in de nabije toekomst te verkopen.

Nadere informatie

Het kopen van een bedrijf. Seminar MediaAlliantie 12 oktober 2012

Het kopen van een bedrijf. Seminar MediaAlliantie 12 oktober 2012 Het kopen van een bedrijf Seminar MediaAlliantie 12 oktober 2012 Inhoud Wie zijn wij Kort over het verkoopproces Oriëntatie overnamemarkt Koopmotieven Stappen in het koopproces Aandachtpunten Vragen /

Nadere informatie

DISCLAIMER. Pagina 1 van 5. verkoop van registergoederen van de Stichting Kenter Jeugdhulp DE ONDERGETEKENDE(N):

DISCLAIMER. Pagina 1 van 5. verkoop van registergoederen van de Stichting Kenter Jeugdhulp DE ONDERGETEKENDE(N): Pagina 1 van 5 DE ONDERGETEKENDE(N): DISCLAIMER verkoop van registergoederen van de Stichting Kenter Jeugdhulp Naam rechtspersoon: Plaats statutaire zetel: Kantooradres: Nummer Kamer van Koophandel: e-mailadres:

Nadere informatie

Vraagprijs of prijsvraag?

Vraagprijs of prijsvraag? Vraagprijs of prijsvraag? NCD bijeenkomst Beghotel Amersfoort 12 september, 2017 Index Introductie Waardebepalende factoren Aankoop proces Casus: bod formuleren Introductie DGMC Problematiek Directeur

Nadere informatie

Aankoop en Verkoop Het begint met dromen. Denk ondernemend. Denk Bol.

Aankoop en Verkoop Het begint met dromen. Denk ondernemend. Denk Bol. Aankoop en Verkoop Het begint met dromen Denk ondernemend. Denk Bol. Stimulerende rendementsdenkers Groei stimuleert. Bij Bol Adviseurs geloven we in de positieve kracht van groei. We dagen ondernemers

Nadere informatie

De full service juridische en strategische huisadviseur voor ondernemers met visie

De full service juridische en strategische huisadviseur voor ondernemers met visie De full service juridische en strategische huisadviseur voor ondernemers met visie LexPartners: uw full service juridische sparringpartner en huisadviseur Door het sterk gestegen belang voor ondernemingen

Nadere informatie

Afhankelijk van de behoefte kan 'Mijn Financieel Directeur' bijvoorbeeld worden ingezet voor

Afhankelijk van de behoefte kan 'Mijn Financieel Directeur' bijvoorbeeld worden ingezet voor Brochure Mijn Financieel Directeur & Advisering Niet ieder bedrijf heeft een fulltime Financieel Directeur nodig of kan zich dat veroorloven. Flex-Control+ heeft hiervoor de oplossing van Mijn Financieel

Nadere informatie

Verbinding tussen verkoper en koper. Uw onderneming verkopen?

Verbinding tussen verkoper en koper. Uw onderneming verkopen? Verbinding tussen verkoper en koper Uw onderneming verkopen? Het verkopen van een bedrijf is allereerst een emotioneel proces. Veelal is het afscheid nemen van een stukje van je leven. Wellicht om die

Nadere informatie

Concretere eisen om te (kunnen) voldoen aan relevante wet- en regelgeving zijn specifiek benoemd

Concretere eisen om te (kunnen) voldoen aan relevante wet- en regelgeving zijn specifiek benoemd >>> Overgang Maatstaf 2016 Onderstaand overzicht bevat de selectie van de geheel nieuwe eisen uit de Maatstaf 2016 en de eisen waarbij extra of andere accenten zijn gelegd, inclusief een korte toelichting.

Nadere informatie

BUSINESS PROCESS MANAGEMENT WHITEPAPER

BUSINESS PROCESS MANAGEMENT WHITEPAPER BUSINESS PROCESS MANAGEMENT WHITEPAPER WHITEPAPER De wereld van vandaag wordt gekenmerkt door de snelle ontwikkeling van nieuwe technologieën en disruptieve marktomstandigheden. Deze ontwikkelingen hebben

Nadere informatie

Fair Value Business Valuation. Specialist in Ondernemingswaardering

Fair Value Business Valuation. Specialist in Ondernemingswaardering Fair Value Business Valuation Specialist in Ondernemingswaardering PROFIEL Fair Value Business Valuation heeft zich, als één van de weinige bureaus in Nederland, uitsluitend toegelegd op het specialisme

Nadere informatie

GOVERNANCE, RISK & COMPLIANCE WHITEPAPER

GOVERNANCE, RISK & COMPLIANCE WHITEPAPER GOVERNANCE, RISK & COMPLIANCE De wereld van vandaag wordt gekenmerkt door de snelle ontwikkeling van nieuwe technologieën en disruptieve marktomstandigheden. Deze ontwikkelingen hebben verregaande gevolgen

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Bedrijfsovername & Bedrijfsoverdracht De cursus Bedrijfsovername & Bedrijfsoverdracht duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een

Nadere informatie

Het realiseren van een MBO - 10 veel gestelde vragen en antwoorden 1

Het realiseren van een MBO - 10 veel gestelde vragen en antwoorden 1 Het realiseren van een MBO - 10 veel gestelde vragen en antwoorden PricewaterhouseCoopers Corporate Finance heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van teams bij het succesvol realiseren van management

Nadere informatie

IaaS als basis voor maatwerkoplossingen

IaaS als basis voor maatwerkoplossingen 1 IaaS als basis voor maatwerkoplossingen De specialisten van Fundaments: uw logische partner INHOUD Vooraf Terugblik Cloud De rol van de IaaS Provider IaaS maatwerkoplossingen in het onderwijs Conclusie

Nadere informatie

Een wijs man overbrugt een kloof door het pad uit te stippelen dat hem brengt van waar hij is naar waar hij naartoe wil. John Pierpont Morgan.

Een wijs man overbrugt een kloof door het pad uit te stippelen dat hem brengt van waar hij is naar waar hij naartoe wil. John Pierpont Morgan. Groei Voordat u vraagt: Hoe kan ik mijn bedrijf laten groeien? is het verstandig om eerst antwoord te krijgen op deze elementaire vragen: waarom moet ik groeien?, kan ik groeien? en wat is groei? Een wijs

Nadere informatie

<naam kantoor en vennoten invullen> Corporate Finance Support B.V. te Rhenen/Veenendaal.

<naam kantoor en vennoten invullen> Corporate Finance Support B.V. te Rhenen/Veenendaal. Rekenbeen Accountants T.a.v. de heer/mevrouw Straat en nummer Postcode en plaats Rhenen/Veenendaal, [..] Betreft: Doorverwijzerscode van Corporate Finance Support B.V. Geachte heer/mevrouw.., In verband

Nadere informatie

Data is niet langer een restproduct, maar

Data is niet langer een restproduct, maar Processen op orde Data is niet langer een restproduct, maar de grondstof van je processen! Wat is de grootste uitdaging op dit moment voor uw (semi-) publieke organisatie? Moet een bezuiniging worden doorgevoerd,

Nadere informatie

INTENTIEOVEREENKOMST OP HOOFDPUNTEN. en gezamenlijk hierna ook te noemen Partijen,

INTENTIEOVEREENKOMST OP HOOFDPUNTEN. en gezamenlijk hierna ook te noemen Partijen, INTENTIEOVEREENKOMST OP HOOFDPUNTEN De ondergetekenden: 1. De heer.. en mevrouw..en tezamen ook de (BV), wonende en gevestigd te ( KvK.), hierna te noemen Verkoper, en 2. De heer. en mevrouw en tezamen

Nadere informatie

HOE EEN ACCOUNTANT ZIJN DNA VERANDERT

HOE EEN ACCOUNTANT ZIJN DNA VERANDERT Exact Online CASE STUDY HOE EEN ACCOUNTANT ZIJN DNA VERANDERT www.exactonline.nl 2 EXACT ONLINE CASE STUDY ACCOUNTANCY HOE EEN ACCOUNTANT ZIJN DNA VERANDERT En daarna dat van ondernemers Onze branche staat

Nadere informatie

CONCEPT UITSLUITEND VOOR DISCUSSIEDOELEINDEN INTENTIEVERKLARING. [ ], [ ], (kantoorhoudende [ ], te [ ],hierna te noemen: de Verkoper,

CONCEPT UITSLUITEND VOOR DISCUSSIEDOELEINDEN INTENTIEVERKLARING. [ ], [ ], (kantoorhoudende [ ], te [ ],hierna te noemen: de Verkoper, INTENTIEVERKLARING DE ONDERGETEKENDEN: 1. De besloten vennootschap naar Nederlands recht [ ], (statutair) gevestigd [ ], [ ], (kantoorhoudende [ ], te [ ],hierna te noemen: de Verkoper, te dezen rechtsgeldig

Nadere informatie

Vendor Assistance vergroot de kans op een succesvolle verkoop van uw onderneming

Vendor Assistance vergroot de kans op een succesvolle verkoop van uw onderneming Vendor Assistance vergroot de kans op een succesvolle verkoop van uw onderneming Een Vendor Assistance kijkt naar uw onderneming vanuit het perspectief van de koper en identificeert in een vroeg stadium

Nadere informatie

De controller als choice architect. Prof. dr. Victor Maas Hoogleraar Management Accounting & Control Erasmus School of Economics

De controller als choice architect. Prof. dr. Victor Maas Hoogleraar Management Accounting & Control Erasmus School of Economics De controller als choice architect Prof. dr. Victor Maas Hoogleraar Management Accounting & Control Erasmus School of Economics Wat doet een controller? Hoofd administratie Boekhoudsysteem/grootboek/accountingregels

Nadere informatie

De Letter of Intent (LOI) Dat is wijsheid FACTSHEET: MERGERS & ACQUISITIONS

De Letter of Intent (LOI) Dat is wijsheid FACTSHEET: MERGERS & ACQUISITIONS FACTSHEET: MERGERS & ACQUISITIONS De Letter of Intent (LOI) In de overnamepraktijk wordt veel gebruik gemaakt van een zogenaamde Letter of Intent (LOI). Deze komt om de hoek kijken als partijen besluiten

Nadere informatie

Executoriale Veiling De online executieveiling vindt plaats op donderdag 26 november 2015 via de website van BOG Auctions. Netwerk 136 Purmerend

Executoriale Veiling De online executieveiling vindt plaats op donderdag 26 november 2015 via de website van BOG Auctions. Netwerk 136 Purmerend Executoriale Veiling De online executieveiling vindt plaats op donderdag 26 november 2015 via de website van BOG Auctions Netwerk 136 Purmerend Executoriale verkoping (ex art. 3:268 jo 3:254 BW) op donderdag

Nadere informatie

NIMA B EXAMEN BUSINESS MARKETING ONDERDEEL B JANUARI 2016 VRAGEN EN ANTWOORDINDICATIES NIMA B BUSINESS MARKETING ONDERDEEL 1 (CASE)

NIMA B EXAMEN BUSINESS MARKETING ONDERDEEL B JANUARI 2016 VRAGEN EN ANTWOORDINDICATIES NIMA B BUSINESS MARKETING ONDERDEEL 1 (CASE) VRAGEN EN ANTWOORDINDICATIES NIMA B BUSINESS MARKETING ONDERDEEL 1 (CASE) 26 JANUARI 2016 1 Vragen bij de case WINTECH..GESTRAND IN HET ZICHT VAN DE HAVEN? (totaal 90 punten) Vraag 1 (20 punten) a. Bereken

Nadere informatie

De Accountants Kring Trainingen 2018

De Accountants Kring Trainingen 2018 De Accountants Kring Voor accountants en controllers is het van belang dat zij op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen het vakgebied. Zo blijft u de inhoudelijke adviseur die uw klanten zo waarderen.

Nadere informatie

MASTERCLASS: PRACTISCH CONTRACTEREN

MASTERCLASS: PRACTISCH CONTRACTEREN MASTERCLASS: PRACTISCH CONTRACTEREN Handelsgeschillen wil je zoveel mogelijk voorkomen. En mochten ze toch ontstaan, dan wil je ze soepel kunnen oplossen. Dat is in het belang van alle partijen. In de

Nadere informatie

Plan van aanpak financiering via een particimaatschappij

Plan van aanpak financiering via een particimaatschappij Plan van aanpak financiering via een particimaatschappij Geachte lezer, Een gedegen en gestructureerde voorbereiding op een bedrijfsfinancieringtraject is dé manier om succesvol invulling te geven aan

Nadere informatie

Nationale Controllersdag 2016 9 juni 2016. Financial Control Framework Van data naar rapportage

Nationale Controllersdag 2016 9 juni 2016. Financial Control Framework Van data naar rapportage Nationale Controllersdag 2016 9 juni 2016 Financial Control Framework Van data naar rapportage Inhoudsopgave Even voorstellen Doel van de workshop Positie van Finance & Control Inrichting van management

Nadere informatie

SPECIALIST IN TECHNISCHE DIENSTVERLENING VINCO ENGINEERING

SPECIALIST IN TECHNISCHE DIENSTVERLENING VINCO ENGINEERING SPECIALIST IN TECHNISCHE DIENSTVERLENING MENSEN MAKEN HET VERSCHIL Als ze op de juiste plek zitten. In het juiste team. Als zij hun talent kunnen omzetten in toegevoegde waarde. Wij adviseren, ondersteunen

Nadere informatie

Pensioenadvies. Uw pensioenregeling helder en degelijk in beeld

Pensioenadvies. Uw pensioenregeling helder en degelijk in beeld Pensioenadvies Uw pensioenregeling helder en degelijk in beeld Pensioenregelingen en toezicht Pensioen is een arbeidsvoorwaarde die wordt afgesproken tussen werkgever en werknemer met als primaire doelstelling

Nadere informatie

Ervaringsdeskundigen over fouten bij overnames in de hostingbranche

Ervaringsdeskundigen over fouten bij overnames in de hostingbranche Ervaringsdeskundigenoverfoutenbijovernamesindehostingbranche Degrotere jongens indehostingbranchezijnopjacht.zezijnopzoeknaarovernamekandidaten. Groeien wordt door veel providers als enig middel gezien

Nadere informatie

Fusies en overnames in tijden van crisis. 27 mei 2013 Wilbert van Gerwen

Fusies en overnames in tijden van crisis. 27 mei 2013 Wilbert van Gerwen Fusies en overnames in tijden van crisis 27 mei 2013 Wilbert van Gerwen Inhoud Brabant Finance Event Introductie Rembrandt Fusies & Overnames Fusies en Overnames: markt trends Kansen in een roerige markt

Nadere informatie

Gemeente Veenendaal. ICT-beveiligingsassessment. Suwinet Inkijk Ten behoeve van gemeenten Rhenen en Renswoude. Audit Services

Gemeente Veenendaal. ICT-beveiligingsassessment. Suwinet Inkijk Ten behoeve van gemeenten Rhenen en Renswoude. Audit Services Gemeente Veenendaal ICT-beveiligingsassessment Suwinet Inkijk Ten behoeve van gemeenten Rhenen en Renswoude Datum rapport: 6 april 2018 Rapportnummer: AAS2018-254 Dit rapport heeft 13 pagina s Inhoudsopgave

Nadere informatie

Tijdig Starten met Stoppen Praktijkoverdracht. Henri Brom T: 06-54200497 E: hgtbrom@mkbadviseurs.nl Senior Adviseur Opvolging en Overdracht

Tijdig Starten met Stoppen Praktijkoverdracht. Henri Brom T: 06-54200497 E: hgtbrom@mkbadviseurs.nl Senior Adviseur Opvolging en Overdracht Tijdig Starten met Stoppen Praktijkoverdracht Henri Brom T: 06-54200497 E: hgtbrom@mkbadviseurs.nl Senior Adviseur Opvolging en Overdracht Workshop overdracht KNGF Programma Inleiding Fasen in proces Waardebepaling

Nadere informatie

Bedrijfsprofiel. Constant Jurgens

Bedrijfsprofiel. Constant Jurgens Bedrijfsprofiel Het succes van een bedrijf wordt gecreëerd door de mensen die er werken. Hun ideeën, motivatie en vaardigheden, hun normen en waarden, maar ook hun persoonlijkheden zijn de belangrijkste

Nadere informatie

In vijf dagdelen bent u optimaal voorbereid op de overname van een onderneming LEERGANG BEDRIJF KOPEN

In vijf dagdelen bent u optimaal voorbereid op de overname van een onderneming LEERGANG BEDRIJF KOPEN In vijf dagdelen bent u optimaal voorbereid op de overname van een onderneming LEERGANG BEDRIJF KOPEN Leergang Bedrijf Kopen U bent van plan een bedrijf over te nemen. Er komt veel inhoudelijke en financiële

Nadere informatie

1-11-2012. Tijdig Starten met Stoppen Praktijkoverdracht. Workshop overdracht KNGF. Overnames. Booming business?? Programma

1-11-2012. Tijdig Starten met Stoppen Praktijkoverdracht. Workshop overdracht KNGF. Overnames. Booming business?? Programma Tijdig Starten met Stoppen Praktijkoverdracht 30 oktober 2012 Henri Brom T: 06-54200497 E: hgtbrom@mkbadviseurs.nl Senior Adviseur Opvolging en Overdracht Workshop overdracht KNGF Programma Inleiding Fasen

Nadere informatie

ValueDrivers. Tandartsenbranche. Naar hogere praktijkwaarde. Whitepaper

ValueDrivers. Tandartsenbranche. Naar hogere praktijkwaarde. Whitepaper 2019 Whitepaper ValueDrivers Tandartsenbranche Naar hogere praktijkwaarde Sinds 2014 is er een consolidatieslag in de tandartsenbranche aan de gang, die zich in de komende jaren verder zal doorzetten.

Nadere informatie

Uw onderneming verkopen

Uw onderneming verkopen STEUNPILAAR VOOR ONDERNEMERS Uw onderneming verkopen Het verkopen van een bedrijf is allereerst een emotioneel proces. Veelal is het afscheid nemen van een stukje van je leven. Wellicht om die reden wordt

Nadere informatie

LEERACTIVITEIT IJs verkopen op straat Ent-teach Module 6 Project management

LEERACTIVITEIT IJs verkopen op straat Ent-teach Module 6 Project management LEERACTIVITEIT IJs verkopen op straat Ent-teach Module 6 Project management Beschrijving van de leeractiviteit Voor de volgende opdracht zullen de studenten plannen* hoe ze gedurende een week ijs gaan

Nadere informatie

Vacature Manager Project Financiering. Solarfields Nederland B.V.

Vacature Manager Project Financiering. Solarfields Nederland B.V. Vacature Manager Project Financiering Solarfields Nederland B.V. July 2016 Functieprofiel: Locatie: Dienstverband: Vergoeding: Aantal uren: Manager Project Financiering Groningen, Nederland Jaarcontract

Nadere informatie

De Bibliotheek Handelsrecht Larcier... Voorwoord bij de Reeks Vennootschaps- en Financieel Recht... Afdeling 1. Begrip due diligence...

De Bibliotheek Handelsrecht Larcier... Voorwoord bij de Reeks Vennootschaps- en Financieel Recht... Afdeling 1. Begrip due diligence... v De Bibliotheek Handelsrecht Larcier................................. Voorwoord bij de Reeks Vennootschaps- en Financieel Recht.............. i iii HOOFDSTUK I. HET BEGRIP DUE DILIGENCE, INLEIDING EN

Nadere informatie

BluefieldFinance. BluefieldFinance. Sense Template. Toegevoegde waarde vanuit inhoud

BluefieldFinance. BluefieldFinance. Sense Template. Toegevoegde waarde vanuit inhoud Sense Template BluefieldFinance Toegevoegde waarde vanuit inhoud De Organisatie Opgericht 2007 Bluefield Finance is als onderdeel van Bluefield Partners in 2007 opgericht door 2 ervaren financials met

Nadere informatie

Starten door overname

Starten door overname Starten door overname 1 INHOUD Starten door een bedrijfsovername Adviseurs Proces van bedrijfsovername Voorbereiding Zoeken Waarderen en onderhandelen Financiering en afronding Tips Conclusie 2 Starten

Nadere informatie

19 mei 2008. Wat is de waarde van een bedrijf?

19 mei 2008. Wat is de waarde van een bedrijf? 19 mei 2008 Wat is de waarde van een bedrijf? Wat is de waarde van een bedrijf? P.P.C. Buijsrogge RV Register Valuator Makelaar in bedrijfsbelangen www.corporatesearch.nl buijsrogge@corporatesearch.nl

Nadere informatie

Bedrijfsprofiel YES Corporate Finance

Bedrijfsprofiel YES Corporate Finance Bedrijfsprofiel YES Corporate Finance Introductie Profiel YES Corporate Finance helpt u bij bedrijfsovernames, het verkopen van uw bedrijf en het aantrekken van groeikapitaal. Daarnaast bieden wij ook

Nadere informatie

corporate finance Bedrijf overnemen of verkopen Bedrijfsfinanciering Waardebepaling CROP.NL/CORPORATE-FINANCE

corporate finance Bedrijf overnemen of verkopen Bedrijfsfinanciering Waardebepaling CROP.NL/CORPORATE-FINANCE corporate finance Accountancy Belastingadvies Corporate finance HR services IT audit & services Juridisch advies Bedrijf overnemen of verkopen Bedrijfsfinanciering Waardebepaling CROP.NL/CORPORATE-FINANCE

Nadere informatie

Networksgroup Consultancy. Simplicity inspires your Business Model

Networksgroup Consultancy. Simplicity inspires your Business Model Networksgroup Consultancy Simplicity inspires your Business Model DE WAARDE VAN DE ONDERNEMING UIT ZICH IN DE KLANTRELATIE Wat bepaalt de waarde van een onderneming? Uiteraard zijn daar de jaarcijfers

Nadere informatie

Bedrijfsoverdracht? Inzicht geeft uitzicht. Overname advies & begeleiding

Bedrijfsoverdracht? Inzicht geeft uitzicht. Overname advies & begeleiding Bedrijfsoverdracht? Inzicht geeft uitzicht Bedrijfsoverdracht Designed by Katemangostar - Freepik.com Het verkopen van een bedrijf en de overdracht is een ingrijpend proces waarin veel facetten een rol

Nadere informatie

ICT SECTOR. ICT Sector STRATEGIE & OVERNAMES. Hoe benutten Nederlandse ICTondernemers

ICT SECTOR. ICT Sector STRATEGIE & OVERNAMES. Hoe benutten Nederlandse ICTondernemers ICT SECTOR STRATEGIE & OVERNAMES ICT Sector Hoe benutten Nederlandse ICTondernemers hun groeikansen? Grant Thornton geeft in dit rapport de uitkomsten van haar recente onderzoek naar de strategie en het

Nadere informatie

De Letter of Intent (LOI)

De Letter of Intent (LOI) FACTSHEET: FUSIES & OVERNAMES De Letter of Intent (LOI) In de overnamepraktijk wordt veel gebruik gemaakt van een zogenaamde Letter of Intent (LOI). Deze komt om de hoek kijken als partijen besluiten om

Nadere informatie

Smart Industry. KvK Ondernemerspanel onderzoek

Smart Industry. KvK Ondernemerspanel onderzoek KvK Ondernemerspanel onderzoek Smart Industry Algemene gegevens: Start- en einddatum onderzoek: 02-07-2014 tot 22-07-2014 Aantal deelnemende ondernemers: 484 (doelgroep mkb-topsectoren) In dit document

Nadere informatie

Mentaalrijk voor verwijzers. Integrale aanpak tot verhoogde mentale weerbaarheid. Voorkomt en reduceert verzuim.

Mentaalrijk voor verwijzers. Integrale aanpak tot verhoogde mentale weerbaarheid. Voorkomt en reduceert verzuim. Mentaalrijk voor verwijzers Integrale aanpak tot verhoogde mentale weerbaarheid. Voorkomt en reduceert verzuim. duurzaam resultaat wetenschappelijk onderbouwd Verminderde productiviteit en verzuim Iedere

Nadere informatie

HET IS TOCH EEN SPECIALISATIE

HET IS TOCH EEN SPECIALISATIE FORUM FUSIES & OVERNAMES 20 HET IS TOCH EEN SPECIALISATIE Bij het onderwerp fusies en overnames denken we al snel aan bedrijven met miljardenomzetten, maar ook ondernemers binnen het MKB krijgen uiteindelijk

Nadere informatie

NOVEMBER 2012 LEERGANG BEDRIJF KOPEN

NOVEMBER 2012 LEERGANG BEDRIJF KOPEN In vijf dagdelen bent u optimaal voorbereid op de overname van een onderneming NOVEMBER 2012 LEERGANG BEDRIJF KOPEN Leergang Bedrijf Kopen U bent van plan een bedrijf over te nemen. Er komt veel inhoudelijke

Nadere informatie

UW BEDRIJF OPTIMAAL VERKOPEN

UW BEDRIJF OPTIMAAL VERKOPEN UW BEDRIJF OPTIMAAL VERKOPEN Uw bedrijf optimaal verkopen In 12 stappen van voorbereiding, over waardering, tot overdracht (inclusief overnamescan van uw bedrijf) Eddy CLAESEN en Roger TIEST Antwerpen

Nadere informatie