Tekst: Elly Vogelaar met dank aan de Marans-Club de France Foto: Dirk de Jong

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tekst: Elly Vogelaar met dank aan de Marans-Club de France Foto: Dirk de Jong"

Transcriptie

1 MARANS meer dan zwart koperhals Tekst: Elly Vogelaar met dank aan de Marans-Club de France Foto: Dirk de Jong In Nederland, en veel andere landen, is de zwart-koperhalzige Marans de meest bekende kleurslag. In Frankrijk, het land van hun oorsprong, zijn echter diverse kleurslagen erkend. Deze zijn ook heel attractief en, omdat het echte Marans zijn, leggen ze ook de indrukwekkende bruine eieren. Op de website van de Franse speciaalclub, de Marans-Club de France, staat: "C'est la Marans elle même qui nous a imposé ses lois" - Het zijn Marans zelf die ons hun wetten opleggen. Het is dus aan ons om tenminste de essentiële, zo niet de gehele oorspronkelijke genetische achtergrond te behouden! Maar zelfs in Frankrijk fokt meer dan 80% van de leden van de Marans-Club de France de zwart-koperhalzige kleurslag. Het leek ons een goed idee om alle kleurslagen van de Marans eens te laten zien die in Frankrijk erkend zijn. Zwart-koperhalzig (Noir à camail cuivré) Erkend in groot en kriel. V.l.n.r.: Rug haan, halsbehang haan en halsbehang hen. Foto: René van de Kerkhof.

2 De haan is zwart met koperkleurige tekening; de schouders en vleugeldekveren zijn koperrood. De hals- en zadelbehang veren hebben een brede koperrode zoom. De borst is zwart, of slechts licht getekend met rood-bruin, niet gezoomd! De bevedering van de hen is zwart met niet te veel glans, met een koperkleurig getekende hals. De borstkleur is ook zwart. (Hennen met rood-bruine tekening in de borst geven veel te rode nakomelingen.) Boven: Blauw koperhalzig. Foto: Freddy Bettink. Er bestaat ook Blauw-koperhalzig (Bleu à camail cuivré); de tekening is hetzelfde als hiervoor vermeld, alleen zijn de zwarte veerdelen nu blauw. Rechts: Blauw-koperhalzige haan op de show in Affligem (B) Fokker: Hugo Coorevits. Zwart-zilverhalzig (Noir à camail argenté) Groot en kriel. Deze hebben dezelfde tekening als de zwart-koperhals, maar alle koperkleurige veerpartijen zijn nu zilverkleurig. Links: Zwart-zilverhalzige hen op de show in Affligem (B) Fokker: Anne Wauthier.

3 Rechts: Zwart-zilverhalzige haan. Foto: met dank aan de Marans Club Belge (België) De Blauw- zilverhalzige (Bleu à camail argenté) kleurslag is nog niet erkend. Goudkoekoek (Coucou à camail doré) Deze kleurslag is het best voor te stellen als zwart-koperhalzig met koekoektekening over de gehele bevedering. Rechts: Goudkoekoek haan op de show in Affligem, Fokker: Johan Jacops. Rechtsonder: Close-up van het halsbehang. Foto s: Dirk de Jong. Links: Blauw- zilverhalzige hen op de show in Affligem Fokker: Anne Wauthier. Links: Goudkoekoek hennen. Foto: Met dank aan de Marans Club Belge (België)

4 Zilverkoekoek (Coucou à camail argenté) Deze kleurslag is het best voor te stellen als zwart-zilverhalzig met koekoektekening over de gehele bevedering. Links: Zilverkoekoek haan, Affligem Fokker: Anne Wauthier. Onder: Goudkoekoek en tarwe hen. Foto en fokker: Freddy Bettink. Onder: Zilverkoekoek hen. Foto en fokker: Freddy Bettink. Tarwe (Froment) Haan: Goud-rode tot bruin-rode kop, hals en zadel; schouders rood; vleugelband zwart. Grote slagpennen zwart met een bruin randje; kleine slagpennen binnenvaan zwart, buitenvaan bruin, zo een bruine vleugeldriehoek vormend. De bovenborst is zwart, het onderlichaam grijs. Links: Tarwe hen, Affligem Fokker: Germain Deroissart. Hen: Kop en halsveren goud/rood tot bruin, enige zwarte tekening is toegestaan. Borst, rug en vleugels

5 tarwekleurig. Het dons is lichtgekleurd en iets lichte omzoming is toegestaan. De staart- en vleugelveren zijn zwart met bruine zoming. Borst en achterlijf zijn crème. De onderkleur is witachtig. Buff-zwartstaart (Fauve acajou à queue noire) Haan: De bevedering is overwegend warmgoud tot roodachtig. Kop en halsbevedering zijn meer goudkleurig. Schouders en vleugeldekveren zijn donkerder, bijna mahonierood gekleurd. De staart is zwart met iets bruine zoming. De pootkleur is wit tot roze. Boven en links: Buff zwartstaart haan en hen op de Affligem show in Fokker: Ludo van den Neste. Foto s: Dirk de Jong. Hen: De bevedering is overwegend een heldere diepgouden kleur; geen bleke buffkleur. Kop en halsbehang zijn goudkleurig met zwarte omzoming aan de onderste veren. De staart is zwart, de staartstuurveren gezoomd met bruin. Zwart (Noir) Haan en Hen: De gehele bevedering is zwart, zonder noemenswaardige glans. Haan en hen mogen donkere poten hebben. Wit (Blanc) Haan en Hen: Puur witte bevedering, maar hals- en zadelbevedering van de haan mogen een strokleurige tint hebben. Columbia (Blanc herminé noir) Haan en Hen: De bevedering is wit met zwart gezoomd halsbehang; vleugels en staartveren zijn zwart, vermengd met iets wit. De donskleur is wit. Deze oude kleurslag van de Marans die erkend is en beschreven in de Standaard, is tegenwoordig zeer zeldzaam. Dirk de Jong fotografeerde nog een trio in Cieux (F) in Goud-zalm (Patrijs) (Saumon doré) Erkend in Gekleurd als de patrijskleurige hoenders. Zilver-zalm (Zilverpatrijs) (Saumon argenté) Nog niet erkend. Gekleurd als zilverpatrijs hoenders. Bij deze twee kleurslagen moet de borst zalmkleurig zijn. Een andere nog niet erkende kleurslag is: Splash (Splash)

6 Maar behalve vanwege hun veerkleur, zijn de Marans vooral bekend om hun beroemde eieren met de diep donker roodbruine eischaalkleur. De ideale Marans hebben deze beide kwaliteiten: de juiste veerkleur en tekening, en de eieren met de donkerbruine kleur. Maar dit is niet zo makkelijk te bereiken. Veel fokkers zijn dan ook niet zo strikt met de veerkleur en selecteren vooral op eikleur. Onderstaand stukje tekst is ons welwillend beschikbaar gesteld door Kermit Blackwood (USA) Fokken voor donkerbruine Marans eieren De oorsprong van het donkerbruine ei berust niet alleen op de aanwezigheid van enkele Ceylonhoen-genen in hun totale genenpakket, maar eerder op het uitputtende proces van selectief fokken op een specifieke manier - met het benutten van die unieke genen van het Ceylonhoen - om die zo rijk gepigmenteerde eieren te produceren. We hebben het importeren van de genen die verantwoordelijk zijn voor zeer donkere eieren in Europa te danken aan de Nederlandse en later de Britse kolonialisten. 17e eeuwse waterverftekening van Fort Zeelandia van de VOC op het eiland Formosa. Uit de Eugenius-atlas, of Atlas Blaeu - Van der Hem, uitgegeven door Laurens van der Hem. Terugkruisen Als je de eikleur wilt verbeteren van je Maleiers (die zouden donkerdere / rodere eieren moeten produceren dan ze nu vaak leggen, vanwege verkeerde fok), Marans, Welsumers, Barnevelders of Penedesencas, moet je terugkruisen. Begin met een vrouwelijke lijn waarvan je weet dat het volle zussen zijn. Bewaar ook een of twee van hun volle broers. Zoek een niet-verwante haan die beslist uit een donker ei is gekomen. Koppel deze haan aan de eerste hen uit je goed uitgezochte vrouwelijke lijn. Selecteer de donkerste eieren uit deze eerste koppeling. Broed ze uit. Selecteer de haan uit deze koppeling die uit het donkerste ei is gekomen. Paar hem terug aan zijn moeder. Herhaal het proces opnieuw en opnieuw gedurende 8 opeenvolgende generaties.

7 Als om een of andere reden de oorspronkelijke stammoeder sterft, vervang haar dan door haar naaste verwant. Haar volle zus is de beste kandidaat, maar onthoud dat je twee tot drie stappen terugzet elke keer dat je naar een verwante hen teruggaat. Als je eenmaal bent aangekomen bij de achtste generatie, kan je het nageslacht interse fokken, dat is broer x zus. Of, beter nog, paar ze aan de naaste familieleden van de moeder. Je kunt alle kippen aanhouden die niet voor de fokkerij worden gebruikt, maar persoonlijk zou ik ze wegdoen om ruimte te besparen en verwarring te voorkomen. Je zal echt gewoon zo strikt moeten zijn als je maar kunt. Dit betekent dat je ze in aparte hokken moet houden. Je fokdieren mogen niet loslopen. Ja - elke generatie hanen wordt wederom teruggepaard aan de oorspronkelijke stammoeder. Tegen de 8 e generatie zal hun moeder ook hun zoveelste over- over- overgrootmoeder zijn. We hebben met verschillende rassen geëxperimenteerd met vrijwel altijd hetzelfde resultaat. We krijgen een betere eischaalkleur als we terugkruisen - op voorwaarde dat dit in de stamdieren aanwezig is. Dat is de eigenschap die we isoleren en versterken door selectief fokken. Als je meer wilt weten over de geschiedenis van het donkerbruine ei, raden we je dit aan: - ook geschreven door Kermit Blackwood, (forum naam Resolution. Kermit vertelt hier ook over de mogelijke invloed van voer en grondsoort op de eikleur. Maar, houd in gedachten, niet iedereen heeft dezelfde gedachten hierover! Dit staat geschreven op de website van de Marans Club de France: Mais surtout: La coloration de la coquille ne dépend, en aucun cas, de quelconques facteurs alimentaires ou d'un sol particulier. Elle n'est liée qu'à la présence ou non des facteurs génétiques indispensables. Vertaling: Maar bovenal, de kleur van de eischaal is in geen geval afhankelijk van bepaalde voedselfactoren of bodemgesteldheid. Het is alleen gerelateerd aan de aanwezigheid of afwezigheid van essentiële genetische factoren. Rechts: Marans eieren.

8 Vermeldenswaard: er is ook een 'Engelse Marans'. Dit ras is ook ontstaan in Frankrijk en werd rond 1929 door Lord Greenway in Engeland geïntroduceerd. Het is alleen erkend in (donker) koekoek en heeft onbevederde poten. Uiteraard hebben ze een gemeenschappelijke achtergrond, aangezien de Engelse Marans ook de typische donkerbruine eieren leggen. Boven: Engelse Marans. Let op de lichte, onbevederde poten. Fokker: R & O James. Poultry Club National Show Rechts: Kampioen eieren Engelse Marans, van E.C. Boon. The National Poultry Show Foto s: Rupert Stephenson. Onder: Zilverkoekoek Marans bij Freddy Bettink. Copyright 2018 All rights reserved by the Aviculture-Europe Foundation. Dit is een publicatie uit het online tijdschrift Nederlandse uitgave ISSN: U mag deze tekst / foto s niet kopiëren, distribueren, zenden of publiceren zonder schriftelijke toestemming.

wildkleur KEURMEESTERSCONGRES 24 EN 25 MEI 2013

wildkleur KEURMEESTERSCONGRES 24 EN 25 MEI 2013 wildkleur KEURMEESTERSCONGRES 24 EN 25 MEI 2013 WAT IS NU WILDKLEUR BIJ HOENDERS? BANKIVA RODE KAMHOEN GALLUS GALLUS SONNERATH HOEN/GALLUS SONNERATII VORKSTAARTHOEN/GALLUS VARIUS CEYLONHOEN/ GALLUS

Nadere informatie

INTERNATIONALE PELS & PLUIM SHOW IN AFFLIGEM (B)

INTERNATIONALE PELS & PLUIM SHOW IN AFFLIGEM (B) Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 5 Foto s: Dirk de Jong (NL) en Jessie Van Welden (B) Rechts en onder: La Flêche haan en hen. Inzender: Hubert Dupuy. Foto: Dirk de

Nadere informatie

FAVEROLLES Frans, Duits en kriel

FAVEROLLES Frans, Duits en kriel FAVEROLLES Frans, Duits en kriel We hebben hier te maken met een ras wat je over de hele wereld tegenkomt, een ras waar vele schilders en tekenaars inspiratie bij vonden. Naast een spectaculair show ras,

Nadere informatie

THEORIE EN PRAKTIJK BIJ DE CREATIE VAN DE BLAUWGETEKENDE ZALMKLEURIGE WYANDOTTE KRIEL

THEORIE EN PRAKTIJK BIJ DE CREATIE VAN DE BLAUWGETEKENDE ZALMKLEURIGE WYANDOTTE KRIEL THEORIE EN PRAKTIJK BIJ DE CREATIE VAN DE BLAUWGETEKENDE ZALMKLEURIGE WYANDOTTE KRIEL Door Hristo Lukanov (Bulgarije) Boven: Blauwgetekende zalmkleurige Wyandotte haan en hen. Foto met dank aan www.kippenencyclopedie.nl

Nadere informatie

MARANS FOKKERIJ. door Freddy Bettink (NL)

MARANS FOKKERIJ. door Freddy Bettink (NL) MARANS FOKKERIJ door Freddy Bettink (NL) Boven: Toom koekoek zilverhals Marans. Het begin van de liefhebberij Zo n 14 jaar geleden kreeg ik de gelegenheid aangeboden om een aantal kippen te gaan houden

Nadere informatie

ARAUCANA S. Tekst en foto s: Anne Cushing (US) Ik ben niet begonnen met Araucana s ondanks

ARAUCANA S. Tekst en foto s: Anne Cushing (US) Ik ben niet begonnen met Araucana s ondanks ARAUCANA S Tekst en foto s: Anne Cushing (US) Ik ben niet begonnen met Araucana s ondanks de uitdagingen die het ras met zich mee brengt, maar VANWEGE die uitdagingen. Ik had me uitgebreid geïnformeerd

Nadere informatie

JUBILEUMSHOW van de WYANDOTTECLUB Met dank aan de Wyandotteclub

JUBILEUMSHOW van de WYANDOTTECLUB Met dank aan de Wyandotteclub JUBILEUMSHOW van de WYANDOTTECLUB Met dank aan de Wyandotteclub Op 4 en 5 oktober 2013 vierde de Wyandotteclub het 90-jarig jubileum met een mooie tentoonstelling in Amersfoort, waar alleen Wyandotten

Nadere informatie

Een presentje van onze Zuiderburen, de Kwartelkleur. KV 2013, Aad Rijs

Een presentje van onze Zuiderburen, de Kwartelkleur. KV 2013, Aad Rijs Een presentje van onze Zuiderburen, de Kwartelkleur KV 2013, Aad Rijs Een verschil in interpretatie van de standaard tussen Nederland en België bleek in 2011 een probleem België en Nederland; twee landen

Nadere informatie

Door: Norbert Schollaert (B)

Door: Norbert Schollaert (B) BASSETTES ~ KLEURENFOK Foto: Club Français de la Bassette. Door: Norbert Schollaert (B) Met dank aan Le Club Français de la Bassette http://poule-bassette-club.fr/couleurs.html voor een aantal prachtige

Nadere informatie

Verslag dierbespreking maart 2014 Jaarvergadering NSDH. (Hans Tenbergen)

Verslag dierbespreking maart 2014 Jaarvergadering NSDH. (Hans Tenbergen) Verslag dierbespreking maart 2014 Jaarvergadering NSDH. (Hans Tenbergen) Helaas werkte het door mij meegebrachte fototoestel die dag niet mee. Ik heb het verslag wat aangevuld met al bestaande foto s.

Nadere informatie

Foto: Hub Maar Tekst: Syb Cornel Foto s: Berend Beekhuis, allen genomen op de Gelderlandshow Eindredactie: Sytze de Bruine

Foto: Hub Maar Tekst: Syb Cornel Foto s: Berend Beekhuis, allen genomen op de Gelderlandshow Eindredactie: Sytze de Bruine NIEUWS VAN DE BRAHMACLUB NEDERLAND Foto: Hub Maar Tekst: Syb Cornel Foto s: Berend Beekhuis, allen genomen op de Gelderlandshow Eindredactie: Sytze de Bruine Het tentoonstellingsseizoen 2015 zit er weer

Nadere informatie

DE NEDERLANDSE UILEBAARD

DE NEDERLANDSE UILEBAARD DE NEDERLANDSE UILEBAARD Tekst: Jan Kraan. Foto s: Piet Kroon, Rolf de Ruiter, Rolinka Snijders en Jan Kraan. Waarom kiezen voor de Nederlandse Uilebaard? In stand houden van een Zeldzaam Oud Nederlands

Nadere informatie

Tekst: Jan Willem Hondelink

Tekst: Jan Willem Hondelink KLEURSLAGEN GROTE WYANDOTTEN IN DE GEVARENZONE Tekst: Jan Willem Hondelink De Nederlandse Wyandotte Club is een grote vereniging met ruim 500 leden. 87% van deze leden fokt krielen, dus de krielen zijn

Nadere informatie

DE WATERMAALSE BAARDKRIEL

DE WATERMAALSE BAARDKRIEL DE WATERMAALSE BAARDKRIEL HUN HISTORIE IN AUSTRALIË Er zijn maar heel weinig Watermaalse Baardkrielen in Australië. Zelfs vandaag, nu er heel veel interesse is in deze leuke kleine krielen, zijn de aantallen

Nadere informatie

Even pauze.! Enige van de aanwezige keurmeesters, v.l.n.r.: Verboom; Adr. De Mik; S. Boonstra en W. Voskamp. Foto: Klaas v.d. Hoek

Even pauze.! Enige van de aanwezige keurmeesters, v.l.n.r.: Verboom; Adr. De Mik; S. Boonstra en W. Voskamp. Foto: Klaas v.d. Hoek Even pauze.! Enige van de aanwezige keurmeesters, v.l.n.r.: Verboom; Adr. De Mik; S. Boonstra en W. Voskamp. Foto: Klaas v.d. Hoek 12 & 13 MEI 2006 CONGRES NEDERLANDSE PLUIMVEEKEURMEESTERS Tekst: Elly

Nadere informatie

De Java Kriel DOOR WILLY TOONEN P R ESENTATIE ZATERDAG 9 ME I L A NDELI JK K E URMEESTERS CON G RES

De Java Kriel DOOR WILLY TOONEN P R ESENTATIE ZATERDAG 9 ME I L A NDELI JK K E URMEESTERS CON G RES De Java Kriel DOOR WILLY TOONEN PRESENTATIE ZATERDAG 9 MEI 2015 LANDELIJK KEURMEESTERS CONGRES De Javakriel, een sierlijk en pittig, maar moeilijk dwerghoen. Waarom moeilijk? Massaal afpikken van kamdoorntjes

Nadere informatie

Foktomen bij Barnevelders

Foktomen bij Barnevelders Foktomen bij Barnevelders Foktomen bij Barnevelders samenstellen Is zoeken naar: Het schaap met vijf poten! Een speld in een hooiberg! Foktomen bij Barnevelders WAT KOMT AAN BOD? TYPE EN FORMAAT TEKENING

Nadere informatie

Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1

Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 VANUIT AUSTRALIË De Canberra/Queanbeyan Poultry Club Show 2006 Door: Greg Davies Het doel van onze kleine club is het promoten en

Nadere informatie

HOLLANDSE KRIELEN BIJ JO OTTEN

HOLLANDSE KRIELEN BIJ JO OTTEN HOLLANDSE KRIELEN BIJ JO OTTEN Boven: Jo Otten met een zalmkleurige Hollandse Kriel haan. Rechts: Een kraaiende zwarte haan. Jo Otten Jo heeft al 30 jaar Hollandse Krielen. Waarom hij juist dit ras heeft,

Nadere informatie

Tekst en foto s: Danne J. Honour 2009

Tekst en foto s: Danne J. Honour 2009 Tekst en foto s: Danne J. Honour 2009 De kleur parelgrijs zit dicht bij het gen voor bevederingsrem (op het chromosoom). Het vererft dus makkelijk samen. De bevederingsrem zorgt voor verdroogde of misvormde,

Nadere informatie

DE MAASDALSHOW. Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 2

DE MAASDALSHOW. Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 2 Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 2 DE MAASDALSHOW Gehouden 21 & 22 december 2013 In De Roerhal te Vlodrop Provinciale Bondstentoonstellingen LIMBURG Districtshow van

Nadere informatie

DE EIKLEUR-VERERVING BIJ DE MARANS Door: Dirk de Jong

DE EIKLEUR-VERERVING BIJ DE MARANS Door: Dirk de Jong Foto: Marans eieren gesorteerd op kleur. DE EIKLEUR-VERERVING BIJ DE MARANS Door: Dirk de Jong De vraag hoe de prachtige roodbruine eikleur vererft bij de Marans houdt heel veel mensen bezig. Er is één

Nadere informatie

De Welsumer. Uniek door haar eenvoud

De Welsumer. Uniek door haar eenvoud De Welsumer Uniek door haar eenvoud Met dank aan: Welsumerclub Marcel Eissens Bert Kremer Klaas van der Hoek Aandachtspunten Type Kopversierselen Kleur Stand van het ras Waarderen Bestraffen Jubileumshow

Nadere informatie

Aandachtspunten bij Brahma s Keurmeesterscongres 2009

Aandachtspunten bij Brahma s Keurmeesterscongres 2009 Aandachtspunten bij Brahma s Keurmeesterscongres 2009 Hedendaagse minpunten en vaststellingen bij keuringen Bouw te smal en te weinig borstdiepte Schedel te smal en slordige kamvorm Ontbreken van de knip

Nadere informatie

Door: Ardjan Warnshuis (D)

Door: Ardjan Warnshuis (D) CHABO S Door: Ardjan Warnshuis (D) Foto: Udo Ahrens. Chabo s, vroeger ook wel Japanse krielen genoemd, zijn een oorspronkelijk krielenras dat vanuit Japan de wereld heeft veroverd. Dit krieltje met haar

Nadere informatie

KO SHAMO KO SHAMO. Intro Oorsprong Raskenmerken Kleurslagen Beoordeling Samenvatting. Door: Urs Lochmann

KO SHAMO KO SHAMO. Intro Oorsprong Raskenmerken Kleurslagen Beoordeling Samenvatting. Door: Urs Lochmann KO SHAMO KO SHAMO Intro Oorsprong Raskenmerken Kleurslagen Beoordeling Samenvatting Door: Urs Lochmann Intro Ik begon met kippen houden toen ik 10 was. Mijn eerste kippen waren Wyandotte krielen, vervolgens

Nadere informatie

Wereldwijd een nieuwe kleur. Keurmeestercongres 25 mei 2013

Wereldwijd een nieuwe kleur. Keurmeestercongres 25 mei 2013 Bobtail bij Cochinkrielen Wereldwijd een nieuwe kleur Bobtail bij Cochinkrielen Vernoemd naar het kleurpatroon bij de Old English Sheepdog of Bobtail Bobtail bij Cochinkrielen Keurmeestercongres 25 mei

Nadere informatie

Tekst: Elly Vogelaar. Foto s: Aviculture Europe

Tekst: Elly Vogelaar. Foto s: Aviculture Europe Tekst: Elly Vogelaar Foto s: Aviculture Europe Links: Lisette bij het inkooien van een roodporselein Sussexkriel. Foto: Jack Vriesekoop Menig kippenfokker heeft de stille wens dat zijn zoon of dochter

Nadere informatie

Witpatrijs uit geelwitpel x patrijs, een geslaagd experiment

Witpatrijs uit geelwitpel x patrijs, een geslaagd experiment Witpatrijs uit geelwitpel x patrijs, een geslaagd experiment Witpatrijs is een aantrekkelijke kleurslag welke reeds met diverse namen door het krielkippen leven is gegaan. Fokkers die al wat langer in

Nadere informatie

BULGAARSE PLUIMVEE RASSEN Deel 2

BULGAARSE PLUIMVEE RASSEN Deel 2 BULGAARSE PLUIMVEE RASSEN Deel 2 Tekst: Hristo Lukanov (Bulgarije) Foto s: Hristo Lukanov, Petar Petrov, Plamen Spassov (Bulgarije) DE RASSEN - deel 2 2. RODE STARA ZAGORA KIP/ STAROZAGORSKA RED CHICKEN

Nadere informatie

Op de foto: Zwart zilverhalzig Ardenner krielhen. Eigenaar en foto: Ruben Boonen.

Op de foto: Zwart zilverhalzig Ardenner krielhen. Eigenaar en foto: Ruben Boonen. DE ARDENNERKRIEL Op de foto: Zwart zilverhalzig Ardenner krielhen. Eigenaar en foto: Ruben Boonen. DE ARDENNER KRIEL een kip die zich gedraagt zoals je verwacht dat een kip zich gedraagt. Door: Jan Bollen

Nadere informatie

KLEIN MAAR FIJN. Door Luuk Hans.

KLEIN MAAR FIJN. Door Luuk Hans. KLEIN MAAR FIJN Door Luuk Hans. Rechts: Antwerpse Baardkriel. Foto: Rik van Lent. België is een van de kleinste landen van de Europese Gemeenschap. Dat was het althans tot de EU recentelijk werd uitgebreid

Nadere informatie

GALLINOVA 9 en 10 november 2012 in de Markthal in Barneveld Foto's: Ko Smidt

GALLINOVA 9 en 10 november 2012 in de Markthal in Barneveld Foto's: Ko Smidt Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 2 GALLINOVA 9 en 10 november 2012 in de Markthal in Barneveld Foto's: Ko Smidt Een prachtige show met heel veel verschillende rassen,

Nadere informatie

Satsumadori (ook wel Kagoshima game genoemd)

Satsumadori (ook wel Kagoshima game genoemd) Satsumadori (ook wel Kagoshima game genoemd) Door: Wanda Zwart De Geschiedenis De Satsumadori komt oorspronkelijk uit Japan. Volgens de Laboratory of Animalbreeding and Genetics van de Universiteit van

Nadere informatie

trucjes bepalen mede het wauw-effect bij de keurders en het kan je predicaat enkel ten goede komen.

trucjes bepalen mede het wauw-effect bij de keurders en het kan je predicaat enkel ten goede komen. RDENNER KRIELEN Door: Paul de Cuyper (België) Achtergrondfoto: Jan Bollen. Mijn kleinveeverhaal begon een 5-tal jaar geleden toen ik vooral geïnteresseerd was in Mechelse koekoeks en Brahma s. Dus kocht

Nadere informatie

Schoonheid pur sang: de buff zwartgezoomde kleurslag

Schoonheid pur sang: de buff zwartgezoomde kleurslag Schoonheid pur sang: de buff zwartgezoomde kleurslag Tekst en foto s: Helmut Demler, Clubkeurmeester In 1997 schreef de erevoorzitter en clubkeurmeester van de Orpingtonclub Rolf Daubenthaler uit Mühlbach,

Nadere informatie

Serama. Raskenmerken haan:

Serama. Raskenmerken haan: Serama Herkomst: Wereldwijd verspreid Maleisisch oorspronkelijk krielras. In 2001 in Noord-Amerika en enkele jaren later via Nederland naar Europa ingevoerd. Algemeen voorkomen: Zeer klein, breed en compact

Nadere informatie

HET BELGISCHE KRIELEN FESTIJN 2014

HET BELGISCHE KRIELEN FESTIJN 2014 Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 HET BELGISCHE KRIELEN FESTIJN 2014 Door: Hans Heemskerk, voorzitter HBK en ZOBK. Foto s: Hans Puttenstein, Hans en Annemiek Heemskerk.

Nadere informatie

Rechts: Mooiste Hoen en winnaar Gouden Tientje, Hollandse kuifhoen, hen, wit, U 97. Inzender: F. Oosterloo uit Smilde.

Rechts: Mooiste Hoen en winnaar Gouden Tientje, Hollandse kuifhoen, hen, wit, U 97. Inzender: F. Oosterloo uit Smilde. NOORDSHOW 8 t/m 11 januari 2014 Yokohama haan. Inzender: A. v.d. Meer. Foto s: Jan Schaareman Op de Noordshow, gehouden van 8 t/m 11 januari 2014 waren totaal 9179 dieren ingezonden. Bij de gevederde dieren

Nadere informatie

Waar moet je op letten bij het keuren

Waar moet je op letten bij het keuren Waar moet je op letten bij het keuren Krachtig, trots en elegant met een uitdagende felle blik en opmerkelijke waaierstaart V kinlel en V ogen (te oranje ) F kinlel en G ogen U ogen Foto uit Japan G kinlel

Nadere informatie

DE BUCKEYE. Door Elly Vogelaar (NL) Met dank aan de American Buckeye Club, Jeffrey L. Lay en Joe Schumaker.

DE BUCKEYE. Door Elly Vogelaar (NL) Met dank aan de American Buckeye Club, Jeffrey L. Lay en Joe Schumaker. DE BUCKEYE Door Elly Vogelaar (NL) Boven: Nog jonge haan. Foto: Jeffrey L. Lay Met dank aan de American Buckeye Club, Jeffrey L. Lay en Joe Schumaker. Mijn aandacht werd getrokken door iets wat ik las

Nadere informatie

117 JAAR WITTE DUITSE LANGSNAVELIGE TUIMELAARS

117 JAAR WITTE DUITSE LANGSNAVELIGE TUIMELAARS 117 JAAR WITTE DUITSE LANGSNAVELIGE TUIMELAARS Door: Uwe Held, Duitsland Sinds 1972 fok ik dit indrukwekkende duivenras. Was het aanvankelijk zo maar voor het plezier, die situatie veranderde abrupt in

Nadere informatie

NOORDSHOW 2015 SIERVOGELS JAPANSE RASSEN WATERVOGELS. Foto s Siervogels: Jouke van de Siepkamp.

NOORDSHOW 2015 SIERVOGELS JAPANSE RASSEN WATERVOGELS. Foto s Siervogels: Jouke van de Siepkamp. NOORDSHOW 2015 SIERVOGELS JAPANSE RASSEN WATERVOGELS Foto s Siervogels: Jouke van de Siepkamp. Boven: Lady Amherstfanzant, F96. Inzender: H Boers. Kleindierliefhebbers Nederland brengt traditiegetrouw

Nadere informatie

Grondkleur van de Doornikse kriel. Keurmeesterscongres 2012/ AR

Grondkleur van de Doornikse kriel. Keurmeesterscongres 2012/ AR Grondkleur van de Doornikse kriel Waarom dit onderwerp? Met ingang van dit jaar is de kleurbeschrijving van de Doornikse kriel gewijzigd. Onze standaard is met een overgangsperiode van vijf jaar gelijkluidend

Nadere informatie

BRABANTERS. Tekst en foto s: Piet Kroon, BKU-Club

BRABANTERS. Tekst en foto s: Piet Kroon, BKU-Club BRABANTERS Tekst en foto s: Piet Kroon, BKU-Club Dit is het derde en laatste deel van een drieluik over de rassen van de BKU-Club, de speciaalclub voor fokkers van Brabanters, Kraaikoppen en Uilebaarden.

Nadere informatie

CLUBSHOWS OP DE NOORDSHOW 2015

CLUBSHOWS OP DE NOORDSHOW 2015 CLUBSHOWS OP DE NOORDSHOW 2015 Boven: Plymouth Rock krielhen. Foto: B. den Blanken. Tijdens de Noordshow zijn er ook talloze stands van clubs en verenigingen waar de bezoekers meer informatie over de rassen

Nadere informatie

HET HERVE HOEN. Foto: Genootschap Herve / Mergelland Hoen.

HET HERVE HOEN. Foto: Genootschap Herve / Mergelland Hoen. HET HERVE HOEN Door: Jan Schaareman (NL) Foto: Genootschap Herve / Mergelland Hoen. Als fokker van enkele Belgische rassen, volg ik met belangstelling de ontwikkeling en het verhaal rond het Herve Hoen.

Nadere informatie

Door: Fabio van Olst (NL)

Door: Fabio van Olst (NL) Door: Fabio van Olst (NL) In de standaard die we in Nederland kennen van de Felegyhazer Tuimelaar staat de kleurslag zilver vermeld. Ik heb al eens in een artikel geschreven, dat ik ze nooit gezien heb

Nadere informatie

CHIBI & TOSA CHIBI. Boven: Tosa-Chibi haan en hen. Met dank aan Bert Santema. Foto's Klaas Dillema.

CHIBI & TOSA CHIBI. Boven: Tosa-Chibi haan en hen. Met dank aan Bert Santema. Foto's Klaas Dillema. CHIBI & TOSA CHIBI Met dank aan Bert Santema. Foto's Klaas Dillema. Boven: Tosa-Chibi haan en hen. In het Friese dorp De Westereen, houdt Bert Santema zich bezig met de fokrichting Chibi en Tosa-Chibi.

Nadere informatie

HET WELSUMER EI HOORT ER GEWOON BIJ

HET WELSUMER EI HOORT ER GEWOON BIJ HET WELSUMER EI HOORT ER GEWOON BIJ Door Marcel Eissens (NL) De Welsumer heeft zijn naam te danken aan het Overijsselse plaatsje Welsum en is in eerste instantie bekend geworden om de productie van grote

Nadere informatie

Nieuwe erkenningen op de Noordshow 2009

Nieuwe erkenningen op de Noordshow 2009 Nieuwe erkenningen op de Noordshow 2009 Foto's: Klaas van der Hoek, tekst: Aad Rijs. Op de KLN bondsshow voor de pluimveegroepen hebben de leden jaarlijks de gelegenheid nieuwe kleurslagen of rassen die

Nadere informatie

Gestreepte Plymouth Rock

Gestreepte Plymouth Rock Gestreepte Plymouth Rock Belangrijkste zaken bij het keuren van Plymouth Rocks. Type Kop Staart Vleugels en vleugeldracht Streping 1 Type: Krachtig, goed bevederde hals. Fraaie en evenredig ontwikkelde

Nadere informatie

PLUIMVEEMUSEUM IN BARNEVELD

PLUIMVEEMUSEUM IN BARNEVELD PLUIMVEEMUSEUM IN BARNEVELD Door: Luuk Hans. Boven: Het Pluimveemuseum, met een volière met Barnevelders ervoor. Foto: Gerard van de Bruinhorst, PR Pluimvee Museum. Het Pluimveemuseum in Barneveld was

Nadere informatie

Tekst en foto s: Luuk Hans

Tekst en foto s: Luuk Hans DE OORSPRONG VAN DUNKLEUR: DE KLEUR KHAKI EN CHOCOLATE Tekst en foto s: Luuk Hans Inleiding In november 2002 bezocht ik de nationale pluimveeshow in Columbus, Ohio. Deze landelijke show wordt één keer

Nadere informatie

COCHINS EN COCHINKRIELEN PROBLEMEN VAN ALLE DAG OF TOCH NIET?

COCHINS EN COCHINKRIELEN PROBLEMEN VAN ALLE DAG OF TOCH NIET? COCHINS EN COCHINKRIELEN PROBLEMEN VAN ALLE DAG OF TOCH NIET? COCHINS EN COCHINKRIELEN Wat gaan we bespreken: Het type (groot en kriel) Problemen met de kam (kriel) Problemen met de vleugels (groot en

Nadere informatie

Tekst: Harrie Kruize Foto s: D.J. Hamer Tekeningen: Jan de Jong en Diane Jacky

Tekst: Harrie Kruize Foto s: D.J. Hamer Tekeningen: Jan de Jong en Diane Jacky Engelse Kropper en Engelse Dwergkropper De Engelse Kropper De Engelse Kropper kan bogen op een lang en roemrijk verleden. Reeds in 1735 werd dit ras beschreven. De oorsprong zou bestaan uit een kruising

Nadere informatie

hoenders foto s: Ruben Boonen, Andy Verelst & Cedric Van de Walle Het Vlaams Neerhof - oktober - november - december 2012

hoenders foto s: Ruben Boonen, Andy Verelst & Cedric Van de Walle Het Vlaams Neerhof - oktober - november - december 2012 hoenders De Belgische en Waasse kriel De laatste jaren zien we op meer regelmatige basis Belgische en Waasse krielen op onze tentoonstellingen verschijnen. Niet enkel de kwaliteit is fl ink omhoog gegaan,

Nadere informatie

CochinDag 2007 Mensen, Hoenders, Herinneringen

CochinDag 2007 Mensen, Hoenders, Herinneringen CochinDag 2007 Mensen, Hoenders, Herinneringen Door: Bobo Athes Eigenlijk had ik al het plan opgevat om de Internationale CochinDag te bezoeken sinds ik Ardjan Warnshuis, een van de 2 organisatoren, had

Nadere informatie

OPGROEIENDE JONGE DUIVEN Door: Mick Bassett

OPGROEIENDE JONGE DUIVEN Door: Mick Bassett LENTE EN ENIGE GEDACHTEN OVER DE NIEUWE GENERATIE OPGROEIENDE JONGE DUIVEN Door: Mick Bassett Deze jonge F³ Macedonische Schildmeeuw is echt een verrassing qua kleur. Mijn eerste gedachte was dat het een

Nadere informatie

JAVACLUBDAG 2006 bij Intratuin Barneveld

JAVACLUBDAG 2006 bij Intratuin Barneveld Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties DEEL 1 JAVACLUBDAG 2006 bij Intratuin Barneveld Tekst: Jan en Cor Kerkhof. Bron: Javabode 2006-4. Foto s: Dirk de Jong. Op zaterdag 26 augustus

Nadere informatie

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 DE PEELHORSTSHOW. Door: Jan Schaareman

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 DE PEELHORSTSHOW. Door: Jan Schaareman Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 DE PEELHORSTSHOW Door: Jan Schaareman De Peelhorstshow vierde dit jaar haar 50 jarig jubileum. Op deze tentoonstelling, gehouden

Nadere informatie

NEDERLANDSE KRULVEERKROPPER?

NEDERLANDSE KRULVEERKROPPER? WAT IS ER GEBEURD MET DE Door: Hein van Grouw (NL/UK) NEDERLANDSE KRULVEERKROPPER? In 1997 werd de Nederlandse Krulveerkropper in zijn land van oorsprong erkend als een nieuw ras. Andere landen volgden,

Nadere informatie

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 2

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 2 Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 2 1 en 2 December 2012, Parc des Expositions PERIQUEUX (F) Met het Franse kampioenschap van de van origine Italiaanse sierduifrassen

Nadere informatie

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Merelbeke (België) door Dirk de Jong

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Merelbeke (België) door Dirk de Jong Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Merelbeke (België) door Dirk de Jong Provinciale Kampioenen: Parkvogels: Ronquièreskalkoen van Geert Roosens Watervogels: Carolina

Nadere informatie

822 JAVAKRIELEN. Tekst en foto s: Adri Hermsen van de Nederlandse Javaclub Met aanvullende rasinformatie van de redactie

822 JAVAKRIELEN. Tekst en foto s: Adri Hermsen van de Nederlandse Javaclub Met aanvullende rasinformatie van de redactie 822 JAVAKRIELEN Tekst en foto s: Adri Hermsen van de Nederlandse Javaclub Met aanvullende rasinformatie van de redactie Een aantal kilometer over de grens van Nederland, in Bocholt (Duitsland), is van

Nadere informatie

Thans volop in de schijnwerper. De Australorps

Thans volop in de schijnwerper. De Australorps Thans volop in de schijnwerper De Australorps We hebben al wel eens eerder vastgesteld dat verschillende rassen in ons pluimvee wereldje volop in de belangstelling komen van de fokkers, terwijl andere

Nadere informatie