Savelsbos. Auteur: Henk Swart

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Savelsbos. Auteur: Henk Swart"

Transcriptie

1 Savelsbos Auteur: Henk Swart Verfraaide NS-wandeling met gewijzigde begin-en eindpunten. Dit is geen rondwandeling. Starten of afbreken kan bij bushaltes in Maastricht, Cadier en Keer (lijn 50 en halte Kerkstraat), eventueel in Gronsveld (Schoolstraat), in St. Geertruid (lijn 57) en terug vanuit Mheer (lijn 57). Deze versie is van mei Routebeschrijving Stadsroute i.p.v. bus Verlaat het station Maastricht via de uitgang centrum en ga linksaf (Spoorweglaan) langs parkeerterrein. Aan het eind hiervan de inrit van een tunneltje voor fietsers passeren en daaarna linksaf het tunneldeel voor voetgangers door.u loopt nu op de wit/rood gemerkte route van het Pieterpad.Na de tunnel de Meerssenerweg oversteken en rechtdoor deventweg (Scharnerwerg) opgaan. U komt uit bij een kruispunt met verkeerslichten. Oversteken en aan de overkant na 25 meterde Scharnerweg bij voetgangersoversteekplaats de Scharnerweg oversteken. U vervolgt de Scharnerweg nu aan deze overkant.negeer zijwegen en loop door tot een Y-splitsing. Rechts aanhouden, de Wethouder van Galdenborghlaan. Blijf deze weg volgen tot de kerk. Hier is de bushalte. Blijf de Van Caldenborghlaan verder volgen. U passeert een paar oude gerestaureerde panden. Doorlopen tot verkeersweg en deze oversteken. Aan de overzijde heet de straat Bemelerweg. Deze weg geruime tijd volgen tot de huisnummers 87/89 die het einde van de bebouwde kom vormen. U steekt de Oude Molenweg over en vlak NA huisnummer 101 (en vlak VOOR huis- nummer 111) verlaat u de asfaltweg en gaat linksaf een veldweg in. (de tussenliggende huisnummers bestaan kennelijk niet meer).neem de eerste weg rechts. Op een kruising met een asfaltweg rechtdoor lopen. De weg buigt langzaam iets naar rechts en na circa 1 KM ziet u links een mergelgroeve. Door erosie zijn deze kalk en zandlagen aan de oppervlakte gekomen. Ze worden gewonnen voor aanwending als bouwmateriaal. De hier al uitgezaagde lagen zijn inmiddels al weer begroeid en als een soort rotspartijen nog te herkennen. De ingang van de grotten is eveneens bijna dichtgegroeid en wordt gebrukkt door de daar in de gangen huizende vleermuizen. Ook verder onderweg zijn oude groeven te ontdekken. Bij de Y-splitsing na de groeve verlaat u het Pieterpad en neemt de rechter tak. U bent nu in Bemelen. versiedatum:

2 Steek een asfaltweg over (of loop naar believen eerst deze asfaltweg naar rechts in om te kijken of het cafe, iets verderop achter een heuveltje, wellicht open is) en ga aan de overkant de Bosweg in. Bij de volgende asfaltweg linksaf en na 40 meter weer rechtsaf, een halfverhard pad in. Na 500 meter staat links van het pad een handwijzer van het LAW-Pelgrimspad. Ga hier rechtdoor, richting Schin op Geul. Bij het bereiken van een asfaltweg rechtsaf en al gauw bij de volgende splitsing weer rechtsaf, een asfaltweg met groene en rode paaltjes die omhoog voert naar Cadier en Keer. Maar lees eerst het onderstaande: Wie meer wil weten over de mergel, de afgravingen en hun ontstaan heeft hier een unieke kans. Ga dan niet de asfaltweg rechts omhoog maar ga vlak daarvoor met een knik naar links, langs het bord 'verboden voor auto's en motoren' het pad rechtdoor. Tegenover een schuur links een stijgend parallelpaadje, (met info-bord over een kalkoven), dat eerst voert langs de Koegroeve en na circa 200 meter langs de Julianagroeve. Het pad keert dan als breed pad met een boog terug naar het brede pad met de strippen van het Pelgrimspad. Beneden rechts van de weg staat nog een infobord inzake mergelwinning. Keer nu terug naar de stijgende asfaltweg en ga daar linksaf omhoog. Loop alsmaar rechtdoor (de gekleurde paaltjes verder negeren). Het laatste stuk heet Keunestraat. Op T-splitsing (Limburgerstraat) rechtsaf en dan de 1e links (Kusterkestraat) met de groene en witte paaltjes. Daarna 1e rechts en bij eetcafé Laijers op het pleintje vóór de Kerkstraat linksaf (Groenstraat). Tegenover de kerk in de Kerkstraat zijn nog resp. een café en een eetcafé. Daartegenover staat een boerderij uit De kans dat er een café open is, blijkt echter zeer klein. In de Groenstraat schuin naar rechts lopen en u komt langs een school en door een voetgangers/fietserssluis en bereikt dan de drukke provinciale weg. Startpunt verkorte route (zie inleiding). Steek deze weg over en ga een dalende (voormalige asfalt)weg in. Op de splitsing rechts aanhouden, een grintweg die ook daalt en op nog een splitsing links. Op de volgende splitsing (bij een bankje) gaat u rechtsaf. U loopt over een paadje langs de bosrand, dat u met de bochten naar links en rechts volgt. Let op de helling rechts op de flora van de Veelbloemige salomonszegel, de Gevlekte aronskelken, waarvan sommige bladen niet en sommige wel

3 gevlekt zijn en de veel lichter gebladerde Italiaanse aronskelk. U passeert een steile trap rechts, maar het is wel interessant om daar boven even een kijkje te nemen bij de unieke geologische maasgrindformaties van deze Örenberggroeve. Aan het eind van het pad bij een hekje rechtdoor, een smal paadje tussen de bomen, dat na een tiental meters uitkomt bij een bocht in een asfaltweg. Steek hier schuin naar rechts over (dus precies in de bocht van de weg) en ga achter hekje een onverhard pad in, dat weldra langs een steile trap omhoog voert. Boven aangekomen is er keuze uit de hierna vermelde varianten. Nu kunt u kiezen uit de volgende varianten, waarvan A de oude NS-route is, maar B is veel mooier: A. Boven aangekomen gaat u linksaf. Volg deze weg 400 meter langs de bosrand. Let de op flora links van het pad, met onder meer aronskelken, daslook en bosanemonen. De landweg gaat over in een voetpad, dat linksaf in het bos afdaalt. Let op het draaihekje, dat in een boom is vastgegroeid. Blijf rechtdoor afdalen en loop verder door een weidje. Einde weidje een hekje passeren en rechtsaf. U bevindt zich nu weer op het Pelgrimspad. Volg de rood/witte strippen van het Pelgrimspad. Eerst ongeveer 2 KM naar Gronsveld. Dit blijkt beneden aangekomen de Dorrenweg te heten. Steek de drukke weg over en ga rechtdoor de Holegracht in. Deze gaat rechtdoor over in Voerenweg. Na kerkhof op kruising met rechts een asfaltweggetje en vóór bankje, linksaf een halfverharde weg omhoog en later als bosweg doorlopen tot het punt bovenaan waar de weg bij een grote kei het bos uitloopt. Hier rechtsaf. B. via de Riesen- en Trichterberg Boven aangekomen gaat u rechtsaf. Negeer een afslag naar links. Bij de volgende afslag wel linksaf (met groene en gele paaltjes). Na een paar kronkels komt het pad uit op een T-splitsing met een brede steenslagweg. Ga linksaf (met nog steeds de groene en gele paaltjes.) Op een scheve meersprong rechtdoor zonder markering (de kleurenpaaltjes verdwijnen naar rechts) Bij het bereiken van de bosrand rechtdoor (middelste van 3 paden). Bij bankje rechtdoor (groene en gele paaltjes). Op kruising rechtdoor en die paaltjesroutes verlaten. Negeer afslagen naar rechts richting weilanden.

4 Op 3-sprong linksaf door hekje. Einde weer door hekje en doorlopen om een huis heen via hekjes. Dan verder langs grotten en dan afdalen tot bijna onderaan en daar linksaf de groene route. Deze komt uit op een veelsprong. Ga rechtsaf en voor een bankje langs en meteen linksaf via hekjes door een weiland. Na het tweede hekje loopt het pad in de bosrand, buigt naar rechts, gaat door een soort greppel en ga dan schuin naar links waarna het pad naar rechts buigt en zeer sterk omhoog gaat. Boven aangekomen bij T-splitsing rechtsaf. Zijpaden negeren en let op de prachtige flora met o.a. de zwarte rapunzel, trilgras, heelkruid en eenbes. Bij Y-splitsing links. Bij uitgebreide splitsingen rechtsaf met groene/rode paaltjes. Bij Y-splitsing weer links (zonder paaltjes) omhoog. Boven rechtsaf licht stijgen en een sterk dalend pad rechts in de bocht negeren. Bij T-splitsing met groene/rode paaltjes rechts en nogmaals rechts. Bij keiencluster linksaf tussen de rotswanden door naar een binnenplaats van grotten met infobord. Ga naar bezichtiging terug naar het pad en daal verder af tot afsluitboom. Steek hier voorzichtig over en ga na de afsluitboom rechtdoor omhoog conform groene/rode paaltjes. Bij bank rechtdoor en bij afslag rode paaltjes ook rechtdoor (alleen nog groene palen). Bij de volgende kruising rechtdoor (links ligt grote kei). Dit is weer het Pelgrimspad. Wie even wil pauzeren kan hier rechtsaf enige tientallen meters dalen en dan rechtsaf naar een mijnencomplex met uitgebreide picknickplaats. Vervolg beide varianten. Verder langs de bosrand. De scherpe bocht naar links volgen. Bij de bosrand rechts aanhouden en volg de wit/rode Pelgrimspadpaaltjes waarna het pad opnieuw uitkomt aan de bosrand en weer rechts aanhouden. Het pad gaat met een bocht naar rechts over een houten brug en even verder, bij speelweide met bankjes, rechts aanhouden, het pad omlaag. Direkt rechts in de bosrand is een rooster zichtbaar waaronder zich een zg. orgelpijp bevindt, zijnde een in de kalklaag uitgeslepen gat door uitspoeling.

5 Na 100 meter bij 3-stammige es op driesprong een stijgend pad linksaf en bij het bereiken van de bosrand weer rechtsaf. Het pad gaat verderop het bos in en maakt een bocht naar links (let op de flora!) en naar rechts en komt weer langs een kersenboomgaard te lopen. Het smalle pad langs de boomgaarden blijven volgen met de nodige slingers. Blijf steeds het Pelgrimspad volgen. Aan het eind van de weilandboomgaarden houdt u bij een markante eik links aan. Op een driesprong, bij een bordje met aan de voorkant 'Savelsbos' rechtdoor gaan. Op de volgende driesprong, eveneens bij een bordje 'Savelsbos' gaat u rechtdoor en negeert de scherpe bocht. Let in deze bospercelen op de enorme hoeveelheden daslook die hier de bodem bedekken en met hun uiengeur de lucht vullen! U loopt langs het volgende bordje 'Savelsbos'. Na 50 meter gaat u, bij een driesprong linksaf, een smal pad omhoog. U komt uit bij de hoek van een bouwland waarna het pad snel een bocht naar rechts maakt en weer daalt.. Het pad loopt langs de z.g. Henkeput, een diepe aardpijp in de kalkgrond. U houdt de put aan de linkerhand en vervolgt het pad, dat vrij steil naar beneden gaat. Het komt uit bij een driesprong, waar u links aanhoudt. Volg nu even de gemarkeerde route (zwarte paaltjes en Pelgrimsroute) en volg het stijgende pad langs een rechtsgelegen weiland. Bij de hoek van het weiland links aanhouden. Deze weg gaat omhoog door het bos en op een driesprong, waar in het midden een eik staat, rechtsaf gaan. Na enige meters is links een paadje zichtbaar dat naar een oude vuursteenmijn loopt. Het bos ligt hier bezaaid met brokjes vuursteen. Een gedenkteken getuigt van deze activiteiten. Periodiek kan men de mijnen bezoeken onder leiding van een gids. Raadpleeg de VVV. Het loont de moeite even rond te kijken maar keer daarna terug naar het brede routepad. Dit vlakke pad gaat later door de bosrand. Na een bordje 'Savelsbos' gaat u, waar een landweg van links komt, rechtsaf een dalende grindweg in. Na 100 meter bij een Y-splitsing links aanhouden over een vlak lopend pad, dat door en langs de bosrand loopt. Volg goed de rood/witte strippen. Een pad van rechts negeren en u komt weer langs de bosrand. Op de hoek bij het pad met de trappen linksaf gaan, nog steeds langs de bosrand. U komt langs twee banken en even verder gaat u op een ruime, schuine kruising de NS-route annex Pelgrimspad verlaten. U gaat hier rechtdoor (geen markeringen maar direkt om de hoek links staat een bankje).

6 Pad komt uit op splitsing bij picknickbank en nu rechtsaf (rood), maar verlaat deze rode route waar die linksaf buigt richting picknickweide, dus hier rechtdoor lopen. Passeer een trapje en halverwege het 2e trapje linksaf naar beneden via lange trap en door klaphekje naar de asfaltweg. De weg schuin naar links oversteken en aan de overkant naast het huis een holle weg in (zwart en blauw). Klaphekje door en boven linksaf (blauw, zwart en streekpad). Bij afslagen rechtdoor tot ANWB-wegwijzer en hier schuin rechtsaf richting Libeek (groen+zwart). Daarna (nog vóór huis) het 1e pad rechts (groen). Op T-splitsing linksaf (groen). Passeer grenspaal 27 en kies 1e pad rechts. Dit is een grensoverschrijdende rode paaltjesroute die we kilometerslang zullen volgen. Het pad gaat eerst langs akkers naar beneden, dan met een bocht naar links langs een bosrand. Bij splitsingen steeds linksaanhouden en via een open plek verderop links langs de bosrand over sterk geërodeerd pad. Waar na geruime tijd links een trapje zichtbaar wordt, komt daarvandaan een blauwe paaltjesroute erbij. Ga het trapje op en volg de blauwe route alsmaar rechtdoor, later tussen de huizen door tot de doorgaande weg. Wie echter terug wil naar Maastricht kan kiezen uit 2 bushaltes van lijn 57: Eentje rechts aan de overkant van de weg of eentje links boven op de heuvel bij het klooster. Praktische informatie Diverse startpunten mogelijk voor kortere route (zie tekst) Geschikste tijd half april t/m mei. Horeca in Kadier en Keer, in St. Geertruid (korte route) en Mheer. Verfraaide versie NS-wandeling SAVELSBOS. Routevariant B nagelopen mei 2016 De route is het meest geschikt in het voorjaar vanwege de flora. Let op Aangezien station Eijsden geen treinverbinding meer kende, heb ik het laatste stuk van de route vervangen door als eindpunt Mheer te kiezen. Hiervandaan kun je dan terug met de bus naar Maastricht. De wandeling kan ook aanzienlijk worden bekort door met de bus van Maastricht naar Cadier en Keer te reizen (lijn 50 richting Gulpen en Aken) en uit te stappen bij de halte Kerkstraat. Zoek dan even het voetgangerssluisje bij de Groenstraat in een soort dijkje aan de weg. Aangezien de aanlooproute vanaf station Maastricht door een oninteressant deel van de stad gaat, wordt aangeraden dit stuk per bus af te leggen. Iets voorbij de kerk aan de Van Caldenborghlaan is een bushalte

7 Achtergrondinformatie Door het enorme Savelsbos, langs oude grotten en een stuk natuur in Belgie. In het Savelsbos rijke flora.

Maastricht-Geuldalroute

Maastricht-Geuldalroute Maastricht-Geuldalroute Van Maastricht naar Plaat Auteur: Henk Swart De wandeling is beschreven met als startpunt NS-station Maastricht (hoofdingang) en loopt via Gronsveld, St. Geertruid, Mheer, Noorbeek,

Nadere informatie

Wie van de richting Gulpen kwam, loopt de straat verder naar beneden en houdt daarna rechts aan een voetpad langs de Mechelsebeek.

Wie van de richting Gulpen kwam, loopt de straat verder naar beneden en houdt daarna rechts aan een voetpad langs de Mechelsebeek. Oostmaasroute Auteur: Henk Swart Door het oude stroomgebied van de Maas Deze wandeling is het best te lopen bij helder weer omdat gedurende de gehele wandeling de vergezichten en panorama's centraal staan.

Nadere informatie

Savelsbos NS-wandeltocht

Savelsbos NS-wandeltocht Geldig vanaf juli 2009 Savelsbos NS-wandeltocht Beschrijving van de wandeltocht Inleiding Het Wandelplatform-LAW heeft in samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen een serie wandeltochten van station

Nadere informatie

Langs de molen verder langs een klinkerweggetje omhoog voorbij een info-bord naar een asfaltweg.

Langs de molen verder langs een klinkerweggetje omhoog voorbij een info-bord naar een asfaltweg. Geuldal-Vijlnerbos Auteur: Henk Swart Door het Limburgse landschap De totale lengte van deze route is circa 27 KM over zeer geaccidenteerd terrein. Wie dat te ver vindt kan een stuk van circa 4 KM afsnijden,

Nadere informatie

9-4-2013 Wandelroute Zuid Limburg - Vijlen. www.wandelwiki.be

9-4-2013 Wandelroute Zuid Limburg - Vijlen. www.wandelwiki.be 9-4-2013 Wandelroute Zuid Limburg - Vijlen Geuldal en Vijlenerbos. We maken een wandeling in het Zuid-Limburgse heuvellandschap, dus dat wordt klimmen en dalen. Vanuit Vijlen lopen we over veldwegen naar

Nadere informatie

De korte variant van deze wandeling is circa 20 KM en de lange variant circa 24 KM. De route is laatstelijk gecontroleerd op 24 juli 2004.

De korte variant van deze wandeling is circa 20 KM en de lange variant circa 24 KM. De route is laatstelijk gecontroleerd op 24 juli 2004. Wandeling Heuvelrug Bron: Wandelkrant Te Voet (feb. 2001) Auteur Berry Schutten Correcties: Henk Swart De korte variant van deze wandeling is circa 20 KM en de lange variant circa 24 KM. De route is laatstelijk

Nadere informatie

STRUIN BULLETIN. Korte Struin 2. Uitgave: december De grens over: Een boswandeling tussen Eperheide en Teuven

STRUIN BULLETIN. Korte Struin 2. Uitgave: december De grens over: Een boswandeling tussen Eperheide en Teuven STRUIN BULLETIN Korte Struin 2 Uitgave: december 2009 De grens over: Een boswandeling tussen Eperheide en Teuven De grens over: Een boswandeling tussen Eperheide en Teuven Door: Frans Sijben - Nijmegen

Nadere informatie

27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen. www.wandelwiki.be

27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen. www.wandelwiki.be 27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen Galgenberg en Paardenslenkte. We maken een prachtige wandeling in het buitengewoon stille en glooiende grensgebied van Nederland en Duitsland ten noorden van Ootmarsum.

Nadere informatie

STRUINBULLETIN. Juni 2010 KORTE STRUIN 7. Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler. Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler

STRUINBULLETIN. Juni 2010 KORTE STRUIN 7. Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler. Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler STRUINBULLETIN Juni 2010 KORTE STRUIN 7 Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler Canadese Erebegraafplaats Groesbeek Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler Door Frans Sijben, Nijmegen Hoe bereikt u het

Nadere informatie

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk Landgoederen Klarenbeek en De Haere. We wandelen met Lupus in het overgangsgebied tussen de voormalige Zuiderzee en de Veluwe. Doornspijk is een overwegend agrarische

Nadere informatie

ROUTE VOORBESPREKING GROEN 32 KM

ROUTE VOORBESPREKING GROEN 32 KM ROUTE VOORBESPREKING GROEN 32 KM Algemeen: Limburg en zeker Zuid-Limburg is erg toeristisch. Je bent dus zelden of nooit alleen op een pad en de wegen en paden worden ook door wandelaars en mountainbikers

Nadere informatie

Wandeling in de bossen bij Wolfheze (15 km)

Wandeling in de bossen bij Wolfheze (15 km) Wandeling in de bossen bij Wolfheze (15 km) Afstand 15 km Startpunt Bilderberg Hotel Wolfheze, Wolfhezerweg 17 Wolfheze Wolfheze ligt op de Veluwe en dat staat garant voor mooie oude bossen. Deze wandeling

Nadere informatie

Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85%

Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85% Trage Tocht Voorstonden Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85% Duur : 4 uur Toegankelijkheid : Graspad langs de Oekense beek kan op sommige stukken begroeidzijn of flink nat

Nadere informatie

STRUIN BULLETIN. April Korte Struin 9. Bos en water rondom Plasmolen

STRUIN BULLETIN. April Korte Struin 9. Bos en water rondom Plasmolen STRUIN BULLETIN April 2015 Korte Struin 9 Bos en water rondom Plasmolen Bos en Water rondom Plasmolen Door: Frans Sijben - Nijmegen In het Achterbroek Korte Struin 9 Bos en water rondom Plasmolen 1 Hoe

Nadere informatie

KORTE STRUIN 13. Mei 2017

KORTE STRUIN 13. Mei 2017 Door het Nederrijkswald Door: Frans Sijben - Nijmegen KORTE STRUIN 13 Mei 2017 Kent u het Duitse Reichswald? Het grote bos tussen Gennep, Groesbeek, Kranenburg en Kleef? Het is een overblijfsel van een

Nadere informatie

KORTE STRUIN 17. Maart Vanuit Hatert door Elshof en ander Heumens groen

KORTE STRUIN 17. Maart Vanuit Hatert door Elshof en ander Heumens groen KORTE STRUIN 17 Maart 2018 Vanuit Hatert door Elshof en ander Heumens groen Door Frans Sijben Nijmegen Deze korte Struin vertrekt vanuit Hatert. U loopt een tijd langs de rand van de wijk. Maar al gauw

Nadere informatie

Door landgoed Nieuw Rande naar Diepenveen

Door landgoed Nieuw Rande naar Diepenveen Alternatieve NS-wandelroute dag 2 Er zijn twee redenen om een alternatief te bieden voor deze bekende NS-wandeling. De eerste is dat op dit moment in de uiterwaarden langs de IJssel gewerkt wordt aan het

Nadere informatie

Traject Assen - Anderen 11,5 km

Traject Assen - Anderen 11,5 km 1 Hondsrugpad Assen - Drouwen Traject Assen - Anderen 11,5 km Deze Assen variant is een afsplitsing van het Hondsrugpad tussen Emmen en Groningen. Het begint bij het station van Assen en gaat in zuidoostelijke

Nadere informatie

Het eindpunt van de wandeling is niet gelijk aan het beginpunt, maar in Vaals.

Het eindpunt van de wandeling is niet gelijk aan het beginpunt, maar in Vaals. Drielandenroute Auteur: Henk Swart Over de Limburgse heuvels Routebeschrijving De 3-landenroute start bij de bushalte kasteel Vaalserbroek van de lijn 59 van Mamelis naar Vaals via Vijlen. Wie van Maastricht

Nadere informatie

Wandeling Beek-Ubbergen

Wandeling Beek-Ubbergen Wandeling Beek-Ubbergen P = paddenstoel / Y = wegwijzer / RI = richting / LA = linksaf / RA = rechtsaf / RD = rechtdoor Routes A, B & C 1 Vanaf Hotel t Spijker oversteken en rechtsaf (Rijksstraatweg).

Nadere informatie

STRUINBULLETIN. Mei 2005. Uitgave 1. Aangepaste versie: 19 juni 2011. Struinen van Eperheide naar Sippenaeken via Hombourg

STRUINBULLETIN. Mei 2005. Uitgave 1. Aangepaste versie: 19 juni 2011. Struinen van Eperheide naar Sippenaeken via Hombourg STRUINBULLETIN Mei 2005 Uitgave 1 Aangepaste versie: 19 juni 2011 Struinen van Eperheide naar Sippenaeken via Hombourg Een typisch grensgeval: Een grensoverschrijdend avontuur van Eperheide naar Hombourg

Nadere informatie

KORTE STRUIN 14 Mei Op de But: groen avontuur in het Nederrijkbos

KORTE STRUIN 14 Mei Op de But: groen avontuur in het Nederrijkbos KORTE STRUIN 14 Mei 2017 Op de But: groen avontuur in het Nederrijkbos Door: Frans Sijben - Nijmegen De But is een oud gebied bij Groesbeek. Het valt onder de boswachterij Groesbeek. De But is een onderdeel

Nadere informatie

STRUINBULLETIN 22. September Jeneveren in de Boshuijzer Bergen Begeijsteren op het Landgoed

STRUINBULLETIN 22. September Jeneveren in de Boshuijzer Bergen Begeijsteren op het Landgoed STRUINBULLETIN 22 September 2012 Jeneveren in de Boshuijzer Bergen Begeijsteren op het Landgoed Jeneveren in de Boshuijzer Bergen Begeijsteren op het Landgoed Door: Frans Sijben - Nijmegen 22 : Landgoed

Nadere informatie

1. Start route Wijlre:

1. Start route Wijlre: Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt Bijzonderheden : 12 KM : Limburg : Wijlre-Gulpen : Wijlre of Gulpen : Wijlre P Marchierstraat : Gulpen P Zwembad : Heuvels met enkele klimmetjes, en mooi vergezichten

Nadere informatie

STRUINBULLETIN. Nummer 23 Uitgave: September Struinen door de Overasseltse en Hatertse Vennen

STRUINBULLETIN. Nummer 23 Uitgave: September Struinen door de Overasseltse en Hatertse Vennen STRUINBULLETIN Nummer 23 Uitgave: September 2016 Struinen door de Overasseltse en Hatertse Vennen Een Struintocht door de Overasseltse en Hatertse Vennen Door: Frans Sijben Nijmegen Vennen: een overblijfsel

Nadere informatie

Bron: www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Bron: www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 2. Lefokastro Argalasti Kalamos Lefokastro Een prachtige en afwisselende wandeling vanaf de Pagasitische kust bij Lefokastro omhoog, gedeeltelijk langs een door steeneiken omzoomde kalderimi (stenen pad),

Nadere informatie

Grande Mormont 'De Twee Ourthes' wandeling

Grande Mormont 'De Twee Ourthes' wandeling Grande Mormont 'De Twee Ourthes' wandeling Grande Mormont - Ourthe - Uitzichtpunt 'Twee Ourthes' - Uitzichtpunten Barrage de Nisramont - Filly - Grande Mormont ***** - 11,5 Km - 400 Hm - 4:00 uur Deze

Nadere informatie

** De Vilterhof is een monumentale karakteristieke carré boerderij

** De Vilterhof is een monumentale karakteristieke carré boerderij WANDELRONDJE - KASTEELDOMEIN Afstand 8,8 km (ca 2 uur) Deze wandeling vereist stevige wandelschoenen en gaat deels over onverharde paden. 1 Tijdens deze wandeling is er geen horeca langs de wandelroute.

Nadere informatie

Door de heuvels langs kapelletjes

Door de heuvels langs kapelletjes ROUTE 7 afstand: DUUR: type: ZWAARTE: LAAGSTe punt: 12,0 km 3,5 uur rondwandeling 2 (afstand, klimmen) 0m, Hoogste punt: 300m kokkari Door de heuvels langs kapelletjes Er naar toe Kokkari ligt aan de noordkust

Nadere informatie

Tour de Vézelay - OOST ( Morvan ) - 72 km

Tour de Vézelay - OOST ( Morvan ) - 72 km Tour de Vézelay - OOST ( Morvan ) - 72 km Dit deel wordt beschreven vanuit het gehucht Le Chemin (gemeente Anthien) en gaat naar de camping van Saint-Père. Vanaf Le Chemin kun je de heuvels van de Morvan

Nadere informatie

STRUIN BULLETIN KORTE STRUIN 4. Rondje Mook Anders. Aangepaste Versie Maart 2011. Een wandeling langs de Limburgs Gelderse Grens

STRUIN BULLETIN KORTE STRUIN 4. Rondje Mook Anders. Aangepaste Versie Maart 2011. Een wandeling langs de Limburgs Gelderse Grens STRUIN BULLETIN KORTE STRUIN 4 Rondje Mook Anders Aangepaste Versie Maart 2011 Zicht op de Mookerheide Een wandeling langs de Limburgs Gelderse Grens Door: Frans Sijben - Nijmegen Korte Struin 4: Rondje

Nadere informatie

Barntrup Lippenland. Over de Beckerberg langs de 'Grensweg' Niedersachsen - Nordrhein Westfalen. 3 uur - 9 Km hoogtemeters

Barntrup Lippenland. Over de Beckerberg langs de 'Grensweg' Niedersachsen - Nordrhein Westfalen. 3 uur - 9 Km hoogtemeters Barntrup Lippenland Over de Beckerberg langs de 'Grensweg' Niedersachsen - Nordrhein Westfalen 3 uur - 9 Km - 230 hoogtemeters Deze korte rondwandeling door het Lippenland bij Barntrup, gaat over brede

Nadere informatie

Jubileum Wandelroute. Lengte ± 25 km

Jubileum Wandelroute. Lengte ± 25 km Jubileum Wandelroute Lengte ± 25 km 02 Start Einde Legenda Jubileumwandeling 04 Gezinswandeling door Kale Duinen. 05 Verkorte route. Naar keuze via punt 15 over Groote Veen oost of naar punt 17 over Groote

Nadere informatie

Routebeschrijving Tweedaagse wandeling van Maastricht naar Luik (43km)

Routebeschrijving Tweedaagse wandeling van Maastricht naar Luik (43km) Copyright: Hans Farjon & Bert Stok, 2011 Graag terugmelding bij onvolkomenheden in beschrijving: hans.farjon@planet.nl Routebeschrijving Tweedaagse wandeling van Maastricht naar Luik (43km) Start: Maastricht

Nadere informatie

STRUINBULLETIN. Nummer 25 Juli 2014. Rondom Afferden Door de Maasduinen. Rondom Afferden door de Maasduinen

STRUINBULLETIN. Nummer 25 Juli 2014. Rondom Afferden Door de Maasduinen. Rondom Afferden door de Maasduinen STRUINBULLETIN Nummer 25 Juli 2014 Rondom Afferden Door de Maasduinen Rondom Afferden door de Maasduinen Door: Frans Sijben - Nijmegen Hoe bereikt u het startpunt? U begint deze wandeling in Afferden bij

Nadere informatie

Tour de Vézelay - OOST ( Morvan ) - 72 km

Tour de Vézelay - OOST ( Morvan ) - 72 km Tour de Vézelay - OOST ( Morvan ) - 72 km Dit deel wordt beschreven vanuit het gehucht Le Chemin (gemeente Anthien) en gaat naar de camping van Saint-Père. Vanaf Le Chemin kun je de heuvels van de Morvan

Nadere informatie

Rondwandeling Elpe Olsberg Winterberg

Rondwandeling Elpe Olsberg Winterberg Rondwandeling Elpe Olsberg Winterberg Elpe Wolkenberg Uitzichtpunt Birkegge Haardt Wasserfall - Elpe ***** - 16,4 Km - 772 Hm - 4:30 uur Deze rondwandeling bij Elpe Olsberg, niet ver van Winterberg, is

Nadere informatie

Aan het eind linksaf, opnieuw langs een water en bij stenen brug rechtsaf (Paulus Potterlaan).

Aan het eind linksaf, opnieuw langs een water en bij stenen brug rechtsaf (Paulus Potterlaan). Heideroute Auteur: Henk Swart Door Gooise heidevelden Routebeschrijving Loop perron 2 of 3 af richting Amsterdam en ga temidden van de overweg rechtsaf de Comeniuslaan in, maar wie op perron 1 aankwam

Nadere informatie

Bron: Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Bron:  Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 2. Lefokastro Argalasti Kalamos Lefokastro Een prachtige en afwisselende wandeling vanaf de Pagasitische kust bij Lefokastro omhoog, gedeeltelijk langs een door steeneiken omzoomde kalderimi (stenen pad),

Nadere informatie

Dörenther Klippen II

Dörenther Klippen II Dörenther Klippen II Dörenther Berg - Hockendes Weib - Kletterwand - Trimmpfad - Brochterbeck - Dörenther Berg ***** - 12,5 Km - 300 Hm - 4:00 uur Over onze eerste Dörenther Klippen rondwandeling krijgen

Nadere informatie

Bron: Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Bron:  Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 3. Rondje Aghios Georgios Nilias Een prachtige wandeling van 5,5 kilometer in een rondje boven Aghios Georgios met indrukwekkende vergezichten. Hij is vooral erg mooi in mei, met de vele bloemen en de

Nadere informatie

1. Vijlen Holset. : Vijlen. : diverse klimmetjes : horeca bij start en onderweg

1. Vijlen Holset. : Vijlen. : diverse klimmetjes : horeca bij start en onderweg Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 13 KM : Zuid Limburg : Vijlen : P Pastorijweg : Vijlen RA = Rechtsaf LA = Linksaf RD = Rechtdoor ri. = Richting Bijzonderheden : bos en landelijk : diverse klimmetjes

Nadere informatie

Vanaf de bushalte de dorpsstraat uitlopen richting kerk (geldt voor beide varianten).

Vanaf de bushalte de dorpsstraat uitlopen richting kerk (geldt voor beide varianten). Voerenwandeling Auteur: Henk Swart Vanuit Noorbeek de grens over en terug Lengte 17 km (lange variant) of 12 km (korte variant). (Met dank aan Jac. Theunissen). Startpunt is te bereiken met bus 57 (Route

Nadere informatie

Lefkada ten Voeten Uit

Lefkada ten Voeten Uit Lefkada ten Voeten Uit Wandeling nr. 1 p.10, tussen LE3 en LE4, er is geen ketting meer. p.10, na LE4, twee bankjes (achter de vuilnisbakken), de vuilnisbakken waren weg. Wandeling nr. 2 p.12, toen wij

Nadere informatie

NS ROUTE MOOKERHEIDE

NS ROUTE MOOKERHEIDE NS ROUTE MOOKERHEIDE De NS tocht Mookerheide is een route van station Cuijck naar station Nijmegen en is in totaal ruim 31 kilometer lang. De route leidt je langs de Mookerheide, de Sint-Jansberg en de

Nadere informatie

STRUIN BULLETIN Ommetje B

STRUIN BULLETIN Ommetje B STRUIN BULLETIN Ommetje B Versie: maart 2018 Gofferts Groen Door Frans Sijben Nijmegen Dit struinommetje brengt u in een dik uur naar een van de vele parken in Nijmegen. Temidden van straten en woningen

Nadere informatie

P = paddenstoel / Y = wegwijzer / RI = richting / LA = linksaf / RA = rechtsaf / RD = rechtdoor

P = paddenstoel / Y = wegwijzer / RI = richting / LA = linksaf / RA = rechtsaf / RD = rechtdoor Leersum P = paddenstoel / Y = wegwijzer / RI = richting / LA = linksaf / RA = rechtsaf / RD = rechtdoor Routes A & B In periode 15 maart 15 juli zijn routes A & B niet mogelijk i.v.m. het vogelbroedseizoen.

Nadere informatie

1. Wandeling Kala Nera Milies Kala Nera

1. Wandeling Kala Nera Milies Kala Nera 1. Wandeling Kala Nera Milies Kala Nera Een prachtige afwisselende wandeling vanuit Kala Nera, een toeristisch kustplaatsje, naar Milies dat 400 meter hoger tegen de helling ligt, en vervolgens via een

Nadere informatie

KORTE STRUIN 16 Maart 2018

KORTE STRUIN 16 Maart 2018 KORTE STRUIN 16 Maart 2018 Langs Groene Woonwijken van Nijmegen Zuid Door Frans Sijben Nijmegen Deze Korte Struin vertrekt vanuit Neerbosch. Van daaruit gaat het langs woonwijken van Nijmegen Zuid: niet

Nadere informatie