DEONTOLOGISCHE CODE BINNENLANDSE ZAKEN. dienstuitoefening externe relaties. verticale relaties. interne relaties. basiswaarden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DEONTOLOGISCHE CODE BINNENLANDSE ZAKEN. dienstuitoefening externe relaties. verticale relaties. interne relaties. basiswaarden"

Transcriptie

1 DEONTOLOGISCHE CODE dienstuitoefening externe relaties interne relaties verticale relaties basiswaarden FEDERALE OVERHEIDSDIENST BINNENLANDSE ZAKEN

2

3 De maatschappij is de laatste jaren sterk geëvolueerd en daarbij kritischer en mondiger geworden. Zij verlangt van de overheid correctheid, snelheid en een hoge kwaliteit in haar dagelijkse dienstverlening. De maatschappij vraagt dat de overheid het goede voorbeeld geeft. Een beroepsethiek ondersteunt ons in deze voorbeeldfunctie en helpt ons om het vertrouwen van de burger in de overheid te waarborgen en/of te herstellen. Een aantal hervormingen hebben de ambtenaar bovendien omgevormd tot een verantwoordelijk individu, een medewerker in het proces, een geëmancipeerde werkkracht met volwaardige rechten en plichten. De deontologische code van de FOD Binnenlandse Zaken wil aan al haar personeelsleden daarom een leidraad aanbieden, een positief hulpmiddel dat hen in moeilijke of niet evidente omstandigheden weet te zeggen welk gedrag gepast is. Deze brochure is een samenvatting van de deontologische code zelf, waarin u een meer volledige bespreking van de voorgestelde waarden en normen kan terugvinden. Ik wens u een aangename lectuur en hoop dat deze deontologische code voor u een houvast kan betekenen. Monique De Knop

4 Inleiding Wat is het doel van de deontologische code? De deontologische code van de FOD Binnenlandse Zaken heeft als belangrijkste doelstellingen: - het aanbieden van een geheel van ethische en professionele rechten en plichten die de leden van de FOD Binnenlandse Zaken bij de uitoefening van hun functies dienen in acht te nemen; - het creëren van een houvast om enerzijds, het gedrag van de leden te begeleiden en anderzijds, een zekere bescherming te bieden tegen invloeden van buitenaf; - het ethische en professionele gedrag van de leden van de FOD te stimuleren en te normeren om zo bij te dragen aan de kwalitatieve verbetering van de werking van de FOD Binnenlandse Zaken. Voor wie is de code bestemd? Deze code is van toepassing op alle personeelsleden van de FOD Binnenlandse Zaken, ongeacht hun statutaire toestand, hun graad, rang of functie. De code is ook van toepassing op het Commissariaatgeneraal voor de vluchtelingen en de staatlozen, op het personeel dat ter beschikking is gesteld van de Vaste Commissie voor Taaltoezicht en van de Vaste Beroepscommissie voor Vluchtelingen, op de personeelsleden van andere overheidsdiensten die bij de FOD Binnenlandse Zaken gedetacheerd zijn en op het personeel van de FOD Binnenlandse Zaken die bij een andere overheidsdienst gedetacheerd is.

5 Wat houdt de code in? De deontologische code gaat in de eerste plaats over de waarden en normen die de organisatie dragen en die door de leden van de organisatie beleefd worden. In 2002 legde de FOD Binnenlandse Zaken reeds zes basiswaarden vast, die haar organisatiecultuur kenmerken: - de loyaliteit - de verantwoordelijkheid - de beschikbaarheid - de kwaliteit van de dienstverlening - de toegankelijkheid - de opleiding Aanvullende ethische waarden die in het geheel van de werking van onze diensten aan bod dienen te komen zijn: - respect voor de menselijke waardigheid; - objectieve, rechtvaardige en faire behandeling van ambtenaren en burgers; - aandacht voor de fysieke, mentale en sociale gezondheid van het personeel; - toepassing van het principe van de verdienste in de evaluatie van het personeel; - strikte onpartijdigheid t.a.v. politieke mandatarissen en burgers; - openheid en transparantie; - integriteit; - publieke verantwoording.

6 Deze deontologische code vormt het basisdocument voor de FOD Binnenlandse Zaken en bevat de fundamentele waarden en normen van het openbaar ambt. Deze waarden en normen kunnen naargelang de eisen van de verschillende diensten nog gespecificeerd worden, zolang de principes van de code maar niet worden geschaad. De deontologische code van de FOD Binnenlandse Zaken is ingedeeld in vijf grote hoofdstukken: 1. De basiswaarden 2. De dienstuitoefening 3. Externe relaties op het werk (met mensen van buiten de FOD) 4. Interne relaties op het werk (met mensen van binnen de FOD) 5. Verticale relaties op het werk (medewerkers met leidinggevenden van de FOD en omgekeerd) In wat volgt lichten we voor u de voornaamste punten uit elk hoofdstuk toe.

7 Hoofdstuk I : De basiswaarden De deontologische code van de FOD Binnenlandse Zaken baseert zich op de volgende fundamentele basiswaarden: Grondwettelijke rechten en vrijheden Menselijke waardigheid De grondwettelijke rechten en vrijheden van iedereen staan centraal in de relatie tussen de overheid en de bevolking. Rechten en vrijheden in combinatie met de menselijke waardigheid moeten te allen tijde en in alle omstandigheden gewaarborgd zijn én blijven. Verbod van discriminatie In de onderlinge contacten tussen het personeel en in de contacten van het personeel met de bevolking kan geen enkele vorm van discriminatie toegestaan worden. Integriteit De integriteit van de overheid is rechtsreeks verbonden aan het principe van de uitoefening van het openbaar gezag: integriteit heeft niet alleen te maken met onkreukbaarheid en onpartijdigheid, maar ook met rechtvaardigheid, klantgerichtheid, vakbekwaamheid, geloofwaardigheid en vertrouwen.

8 Integriteit houdt niet alleen in dat de overheid de wet moet doen respecteren, maar ook dat ze daarin een voorbeeld moet zijn: rechtvaardig handelen door middelen en bevoegdheden op de juiste manier te gebruiken. De burger moet vertrouwen kunnen hebben in de overheid en in haar ambtenaren. Loyauteit Loyauteit betekent dat de opdrachten plichtsgetrouw worden uitgevoerd (met respect voor wettelijkheid. Het wil ook zeggen dat er constructief en met kennis van zaken wordt meegewerkt aan de voorbereiding en de evaluatie van die opdrachten. Discretie Vrijheid van meningsuiting is een grondwettelijk gewaarborgd recht. Ambtenaren genieten daarenboven van een spreekrecht en het recht om met collega s, chefs en medewerkers informatie uit te wisselen, ideeën te toetsen en een eigen standpunt te verdedigen. Tegenover de burger bestaat daarenboven het recht en zelfs de plicht om informatie te verschaffen. De overheid heeft echter ook het recht om de vrijheid van meningsuiting te beperken om redenen van openbaar en algemeen belang (bv. in het kader van de veiligheid en de openbare orde).

9 Hoofdstuk II : De dienstuitoefening Houding en waardigheid van het ambt In de uitoefening van de dienst onthoudt men zich van een kwetsende, denigrerende of aanstootgevende houding, kledij en taalgebruik ten opzichte van iedereen met wie men beroepshalve in contact komt. Elke gedraging die de waardigheid van het ambt ernstig in het gedrang kan brengen, dient vermeden te worden. Professioneel gedrag De kwaliteit van het werk wordt in hoge mate bepaald door het professioneel gedrag van de mensen. Dit veronderstelt dat zij beschikken over een voldoende theoretische kennis; een aangepaste praktische vaardigheid en de fysische en psychische paraatheid om het werk op een professionele wijze uit te voeren. Beschikbaarheid Beschikbaarheid betekent in de eerste plaats het fysiek aanwezig zijn daar waar de dienst moet uitgevoerd worden én het besteden van de diensttijd aan dienstzaken. Verder betekent het ook dat men aanspreekbaar en beschikbaar dient te zijn voor diegenen die op de dienst een beroep doen.

10 Het gebruik van communicatiemiddelen De communicatiemiddelen worden op een eerlijke en integere wijze gebruikt, volgens de behoeften van de dienst. Merk op dat hierbij op elk ogenblik het privé-leven van iedereen geëerbiedigd en beschermd zou moeten blijven. Gebruik van alcohol, drugs, geneesmiddelen en roken op het werk Het gebruik van middelen die een nefaste invloed kunnen uitoefenen op de dienstuitoefening dienen vermeden te worden, tenzij daarvoor een psychosociale dan wel medische reden bestaat.

11 Hoofdstuk III : De externe relaties Externe relaties zijn alle betrekkingen, contacten en communicatie van de leden van de FOD Binnenlandse Zaken met het personeel van andere overheidsdiensten, met de burgers en met ieder ander persoon die zich op het Belgische grondgebied bevindt. Dienstverlening In het kader van de dienstverlening aan de burgers, de overheid en andere openbare diensten staan de belangen van de partners centraal. Er wordt gewerkt in een permanente geest van dienstverlening en dit onder meer door blijk te geven van een persoonlijke betrokkenheid bij het werk dat men doet. Het gebruik van dwang Het gebruik van dwang met andere dan wettelijke motieven kan niet toegestaan worden. Dwang kan enkel dan gebruikt worden als het absoluut noodzakelijk is. Zij die gerechtigd zijn dwang te gebruiken dienen daar door de werkgever behoorlijk op te worden voorbereid. Kwaliteit Kwaliteit hangt voor een groot deel af van de wijze waarop de dienst georganiseerd, geleid en beheerd wordt. Het andere deel wordt ingevuld door de medewerkers zelf. Kwaliteit is dus een zaak van iedereen, van de basis tot de top.

12 Onkreukbaarheid Onkreukbaarheid betekent dat je geen misbruik maakt van de middelen en faciliteiten die je ter beschikking staan. Dit betekent met andere woorden dat je noch jezelf noch een ander mag bevoordelen op een wijze die je normaal niet toekomt. Onpartijdigheid De administratie moet blijk geven van een constante onpartijdigheid in haar handelen. De relatie met burgers en/of andere partners mag dus niet bepaald worden door politieke, filosofische of godsdienstige overtuigingen. Dit geldt evenzeer voor de contacten met overheden en politieke mandatarissen. Eens men persoonlijk betrokken geraakt, zou men zich dienen te onthouden om nog verder tussen te komen. Respect voor het privéleven Bij de behandeling van informatie over personen (hetgeen in onze FOD overvloedig gebeurt) dient de fysieke en geestelijke integriteit van deze personen maximaal beschermd te worden. Dit wil zeggen: alle aspecten van het privéleven incluis. Daarenboven is elke vorm van indiscretie uit den boze.

13 Toegankelijkheid Het is onaanvaardbaar dat een burger of instantie geen toegang of antwoord krijgt. De FOD moet toegankelijk zijn, open en doorzichtig voor iedereen die daar nood aan heeft. Verantwoordelijkheid Iedereen is verantwoordelijk voor de taken die hem of haar zijn toegewezen. Iedereen zou hierover ook verantwoording moeten kunnen afeggen.

14 Hoofdstuk IV : De interne relaties Onder interne relaties worden verstaan: alle betrekkingen, contacten en communicatie tussen de personeelsleden van de FOD Binnenlandse Zaken onderling. Positieve werksfeer Het creëren en/of handhaven van een positieve werksfeer is een permanente bezorgdheid van iedereen. Door elkaar te respecteren in de dagdagelijkse omgang en ongewenst gedrag achterwege te laten, kan éénieder bijdragen tot deze positieve ambiance op de werkvloer. Collegialiteit Collegialiteit wordt gekenmerkt door een wederzijds vertrouwen, een open en oprechte benadering van de taken en het bespreekbaar maken van de eventuele problemen.

15 Hoofdstuk V : De verticale relaties Onder verticale relaties worden verstaan: alle betrekkingen, contacten en communicatie tussen de personeelsleden van de FOD Binnenlandse Zaken met hun leidinggevende ambtenaren én omgekeerd. Leidinggeven De kwaliteit van de openbare dienst wordt niet enkel bepaald door het werk van haar ambtenaren en medewerkers, maar evenzeer door het management van de leidinggevenden. Zij staan in grote mate in voor het creëren van een positieve werkomgeving en sfeer. De leidinggevende ambtenaren dragen bovendien een grote verantwoordelijkheid in het doen naleven van de principes van deze deontologische code. Omgekeerd dienen de ambtenaren en medewerkers van de FOD respect op te brengen voor de leidinggevende ambtenaren. Dit veronderstelt niet alleen de plichtsgetrouwe uitvoering van de taken, maar ook de aandacht en waardering voor hun werk. Het ministerieel niveau Relaties met het ministerieel niveau worden evenzeer beheerst door de fundamentele principes van de deontologie. Meningsverschillen Meningsverschillen over de uitvoering van opdrachten worden in onderling overleg tussen alle betrokkenen geregeld.

16

17 Tot slot Een integer beleid is het werk van iedereen. Het is vrijwel onmogelijk een integer beleid te voeren wanneer niet iedereen een zichtbare aanleiding geeft tot het toepassen van de principes van de deontologie. Politici, bewindslieden, mandaathouders en andere hoge verantwoordelijken hebben de plicht een hoog niveau van integriteit in de uitoefening van hun functies te tonen. Hun engagement bestaat er in de eerste plaats in om het goede voorbeeld te geven. In de tweede plaats nemen zij die maatregelen die enkel op hun niveau kunnen genomen worden, door bv. te werken aan de regelgeving en aan de randvoorwaarden van de dienstuitoefening, onder meer door het ter beschikking stellen van mensen en middelen. In deze omstandigheden moet van de medewerkers kunnen verwacht worden dat zij hun uiterste best doen om de lijn verder door te trekken en hun optimale medewerking te verlenen aan de uitvoering van de opdrachten.

18

19 FOD Binnenlandse Zaken 2006

20

Deontologische code van het personeel van de gemeente Kortemark

Deontologische code van het personeel van de gemeente Kortemark Deontologische code van het personeel van de gemeente Kortemark 1 Krachtens het gemeentedecreet is het verplicht om een deontologische code op te maken voor de personeelsleden. Integriteit is echter in

Nadere informatie

DEONTOLOGISCHE LEIDRAAD

DEONTOLOGISCHE LEIDRAAD DEONTOLOGISCHE LEIDRAAD Integriteit is het goede doen, ook als niemand kijkt C.S Lewis, naar de woorden van Charles Marshall FEDERALE OVERHEIDSDIENST FINANCIËN Inhoudstafel 3 4 5 6 7 7 8 9 Voorwoord Voor

Nadere informatie

Stad Nieuwpoort. Deontologische code voor het stadspersoneel

Stad Nieuwpoort. Deontologische code voor het stadspersoneel Stad Nieuwpoort Deontologische code voor het stadspersoneel 1 Deontologische code voor het stadspersoneel Inleiding Soms komen we als personeelslid van de gemeente in een situatie terecht waarin we moeilijk

Nadere informatie

DEONTOLOGISCHE CODE VOOR PERSONEELSLEDEN

DEONTOLOGISCHE CODE VOOR PERSONEELSLEDEN DEONTOLOGISCHE CODE VOOR PERSONEELSLEDEN Grote Markt 27 3300 Tienen Opgemaakt door CC Consult CVBA INHOUDSTAFEL INHOUDSTAFEL... 2 INLEIDING... 3 MOTIVATIE EN BETROKKENHEID... 3 KLANTGERICHTHEID... 4 SAMENWERKEN...

Nadere informatie

Deontologische code voor het stadspersoneel

Deontologische code voor het stadspersoneel Deontologische code voor het stadspersoneel A. Inleiding 1. Situering Het stadsbestuur werkt met ruim 300 ambtenaren om van Ronse een bruisende en dynamische stad te maken en de burgers een dienstverlening

Nadere informatie

DEONTOLOGISCHE CODE. Wij zijn het gezicht van de Stad

DEONTOLOGISCHE CODE. Wij zijn het gezicht van de Stad DEONTOLOGISCHE CODE Wij zijn het gezicht van de Stad Index Voorwoord 01p.06 02p.07 03p.07 04p.08 05p.09 06p.10-11 KWALITEIT EN KLANTGERICHTHEID TRANSPARANTIE DISCRETIEPLICHT EN BEROEPSGEHEIM LOYAUTEIT

Nadere informatie

De puntjes op de DEONTOLOGISCHE CODE VOOR HET GEMEENTEPERSONEEL

De puntjes op de DEONTOLOGISCHE CODE VOOR HET GEMEENTEPERSONEEL De puntjes op de Inleiding DEONTOLOGISCHE CODE VOOR HET GEMEENTEPERSONEEL Soms komen we als personeelslid van de gemeente in een situatie terecht waarin we moeilijk een keuze kunnen maken. We vragen ons

Nadere informatie

DEONTOLOGISCHE CODE MANAGEMENT TEAM

DEONTOLOGISCHE CODE MANAGEMENT TEAM VILLE DE BRUXELLES MANAGEMENT TEAM MANAGEMENT TEAM Hôtel de Ville, Grand-Place +32 (0)2 279 49 51 Stadhuis, Grote Markt 1000 Bruxelles - BE +32 (0)2 279 23 91 1000 Brussel - BE INDEX VOORWOORD... 3 A KWALITEIT

Nadere informatie

STAD BRUSSEL DEONTOLOGISCHE CODE

STAD BRUSSEL DEONTOLOGISCHE CODE Wij zijn het gezicht van de Stad STAD BRUSSEL DEONTOLOGISCHE CODE INDEX Verantwoordelijke Uitgever: Luc Symoens, Stadssecretaris, Stadhuis, Grote Markt, 1000 Brussel VOORWOORD 3 A KWALITEIT EN KLANTGERICHTHEID

Nadere informatie

Ofschoon de invulling ervan verschilt, gelden zowel voor een gemeentepersoneelslid als voor een gemeenteraadslid volgende basisideeën:

Ofschoon de invulling ervan verschilt, gelden zowel voor een gemeentepersoneelslid als voor een gemeenteraadslid volgende basisideeën: DEONTOLOGISCHE CODE VOOR GEMEENTEPERSONEEL 1. Inleiding De gemeente Zulte heeft het volste vertrouwen in haar personeelsleden. Dit neemt niet weg dat men als personeelslid van de gemeente Zulte soms geconfronteerd

Nadere informatie

ISSAI 30 Ethische code

ISSAI 30 Ethische code ISSAI 30 Ethische code Vertaling ISSAI 30VERTALING REKENHOF, MEI 2017 / 2 INHOUD Hoofdstuk 1 - Inleiding 4 Concept, achtergrond en doel van de ethische code 4 Vertrouwen en geloofwaardigheid 5 Hoofdstuk

Nadere informatie

Het Wie, Wat en Hoe vanwelzorg in 2012

Het Wie, Wat en Hoe vanwelzorg in 2012 Het Wie, Wat en Hoe vanwelzorg in 2012 En hoe de puzzelstukjes Of hoe de puzzelstukjes precies in elkaar precies passen in elkaar passen Onze Visie Wie we willen zijn in 2012 1 1 Als marktleider in het

Nadere informatie

deontologische code voor medewerkers

deontologische code voor medewerkers deontologische code voor medewerkers INHOUD Inleiding Loyauteit Samenwerken Klantgerichtheid Objectiviteit Betrouwbaarheid Spreekrecht, spreekplicht en beroepsgeheim Inleiding De waarden van het OCMW van

Nadere informatie

Functiebeschrijving Technisch medewerker milieu en groen Gemeente Herselt

Functiebeschrijving Technisch medewerker milieu en groen Gemeente Herselt Functiebeschrijving Technisch medewerker milieu en groen Gemeente Herselt Goedgekeurd op:. Handtekening:. Functiebeschrijving Herselt Departement Dienst Functie Graad Niveau & rang Salarisschaal Type functie

Nadere informatie

Klantgerichtheid Onafhankelijkheid Zorgvuldigheid Discretie Respect Professionaliteit Samenwerking

Klantgerichtheid Onafhankelijkheid Zorgvuldigheid Discretie Respect Professionaliteit Samenwerking Deontologische code voor de personeelsleden van het OCMW Heusden-Zolder De inwoners van de gemeente, de politici, de cliënten, de bezoekers en iedereen die hier werkt, verwachten van ons als personeelslid

Nadere informatie

BELEIDSNOTA INTEGRITEIT BBAV

BELEIDSNOTA INTEGRITEIT BBAV BELEIDSNOTA INTEGRITEIT BBAV 2 BELEIDSNOTA INTEGRITEIT 1. NAGESTREEFDE DOELSTELLINGEN 2. INVOERING VAN HET INTEGRITEITSBELEID 2.1. IN DE RELATIES MET DERDEN 2.2. IN DE RELATIES MET DE OVERHEDEN EN DE MAATSCHAPPIJ

Nadere informatie

GEDRAGSCODE. Inleiding

GEDRAGSCODE. Inleiding GEDRAGSCODE Inleiding De Haagse Scholen, stichting voor primair en speciaal openbaar onderwijs (DHS), is een maatschappelijke organisatie. In de scholen wordt kennis overgedragen aan de leerlingen en om

Nadere informatie

Deontologische code personeel

Deontologische code personeel Deontologische code personeel De kernwaarden van het intergemeentelijk samenwerkingsverband zijn: In vertrouwen/integer In samenwerking Complementariteit Resultaatsgericht/concreet Deze waarden nemen een

Nadere informatie

DEONTOLOGISCHE CODE voor het PERSONEEL

DEONTOLOGISCHE CODE voor het PERSONEEL DEONTOLOGISCHE CODE voor het PERSONEEL Goedgekeurd in zitting van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 23/06/2011 DEONTOLOGISCHE CODE VOOR DE PERSONEELSLEDEN VAN HET OCMW BERLARE WOORD VOORAF Als

Nadere informatie

HANDVEST VAN DE VOEDSELHULP

HANDVEST VAN DE VOEDSELHULP OVERLEG VOEDSELHULP HANDVEST VAN DE VOEDSELHULP 1. Inleiding 1. Beschikken over toereikende, adequate en duurzame voeding is een fundamenteel recht dat werd bekrachtigd door de Verenigde Naties. Hun wettelijke

Nadere informatie

Deontologische code voor gemeenteraadsleden van Diksmuide

Deontologische code voor gemeenteraadsleden van Diksmuide Deontologische code voor gemeenteraadsleden van Diksmuide Inleiding Deze deontologische code voor de gemeenteraadsleden van de stad Diksmuide is bedoeld als een gedragscode die gaat over politieke onkreukbaarheid

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 1e Directie Dienst 12 Werving en Loopbaan Provincieraadsbesluit betreft verslaggever DEONTOLOGISCHE CODE PROVINCIEPERSONEEL mevrouw Carina Van Cauter De Provincieraad, Gelet op artikel 108 van het provinciedecreet;

Nadere informatie

DEONTOLOGISCHE CODE PERSONEELSLEDEN

DEONTOLOGISCHE CODE PERSONEELSLEDEN DEONTOLOGISCHE CODE PERSONEELSLEDEN Gemeente De Pinte Versie 02-2007 Pag. 1 / 9 Afdruk van 29/10/2007 Inhoudstafel 1. Herzieningen...3 2. Deontologische rechten en plichten...4 A. Inleiding...4 B. Loyale

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen AC-Kruidtuin - Food Safety Center Kruidtuinlaan 55 1000 Brussel Tel.: 02 211 82 11 www.favv.be Verantwoordelijke uitgever: Herman Diricks Februari

Nadere informatie

DE VERENIGINGSCULTUUR VAN NATUURPUNT DE WAARDEN EN DEONTOLOGIE VAN DE MEDEWERKERS VAN NATUURPUNT VOORAFGAANDE TOELICHTING EN PROCEDURE

DE VERENIGINGSCULTUUR VAN NATUURPUNT DE WAARDEN EN DEONTOLOGIE VAN DE MEDEWERKERS VAN NATUURPUNT VOORAFGAANDE TOELICHTING EN PROCEDURE DE VERENIGINGSCULTUUR VAN NATUURPUNT DE WAARDEN EN DEONTOLOGIE VAN DE MEDEWERKERS VAN NATUURPUNT VOORAFGAANDE TOELICHTING EN PROCEDURE Situering In mei 2007 werd een specifieke deontologische code voor

Nadere informatie

GEDRAGSCODE STAD ANTWERPEN WERKEN BIJ DE STAD ANTWERPEN WAT WORDT ER VAN ONS VERWACHT?

GEDRAGSCODE STAD ANTWERPEN WERKEN BIJ DE STAD ANTWERPEN WAT WORDT ER VAN ONS VERWACHT? GEDRAGSCODE STAD ANTWERPEN WERKEN BIJ DE STAD ANTWERPEN WAT WORDT ER VAN ONS VERWACHT? Wij werken met 7 800 ambtenaren bij de stad Antwerpen. De burgers en de politici, de bedrijven en de bezoekers, iedereen

Nadere informatie

Beroepscode voor badmintontrainers

Beroepscode voor badmintontrainers Inleiding De beroepscode is een kwaliteitstoets van de beroepsuitoefening voor de trainers/coaches; biedt een legitimatie van het beroepshandelen; maakt voor de sporters duidelijk wat zij mogen verwachten;

Nadere informatie

Het Wie, Wat en Hoe van Welzorg

Het Wie, Wat en Hoe van Welzorg Het Wie, Wat en Hoe van Welzorg En op welke wijze wij onze klanten verder willen brengen. Inhoud Onze Visie 4 Onze Missie 6 Onze kernwaarden 8 Onze gedragscode 10 Algemeen 11 Naleving van de wet 11 Medewerkers

Nadere informatie

1 Loyaliteit en samenwerken Betrouwbaarheid: correct en consequent handelen Klantgerichtheid Objectiviteit...

1 Loyaliteit en samenwerken Betrouwbaarheid: correct en consequent handelen Klantgerichtheid Objectiviteit... DEONTOLOGISCHE CODE PERSONEEL 2019 INHOUD 1 Loyaliteit en samenwerken... 3 2 Betrouwbaarheid: correct en consequent handelen... 4 3 Klantgerichtheid... 4 4 Objectiviteit... 5 5 Zorgvuldig beheer van middelen...

Nadere informatie

DEONTOLOGISCHE CODE VOOR DE PERSONEELSLEDEN

DEONTOLOGISCHE CODE VOOR DE PERSONEELSLEDEN DEONTOLOGISCHE CODE VOOR DE PERSONEELSLEDEN CC SELECT V.O.F. Vliegvelddreef 9 1082 Brussel INHOUDSTAFEL INHOUDSTAFEL... 2 INLEIDING... 3 1 Situering... 3 2 Toepassingsgebied... 3 3 Inhoud... 3 I. KLANTGERICHTHEID...

Nadere informatie

DEONTOLOGISCHE CODE VOOR DE PERSONEELSLEDEN VAN HET OCMW KOKSIJDE

DEONTOLOGISCHE CODE VOOR DE PERSONEELSLEDEN VAN HET OCMW KOKSIJDE DEONTOLOGISCHE CODE VOOR DE PERSONEELSLEDEN VAN HET OCMW KOKSIJDE INHOUD 1. Inleiding 2. Loyauteit 3. Correctheid 4. Klantgerichtheid 5. Objectiviteit 6. Spreekrecht en spreekplicht 7. Zuinig beheer van

Nadere informatie

Functiebeschrijving Arbeider OPW Gemeente Herselt

Functiebeschrijving Arbeider OPW Gemeente Herselt Functiebeschrijving Arbeider OPW Gemeente Herselt Goedgekeurd op:. Handtekening:. Functiebeschrijving Departement Dienst Functie Graad Niveau & rang Salarisschaal Type functie Directe leidinggevende evaluator

Nadere informatie

H/INTEGER. De Haagse 2.0. Integriteitscode

H/INTEGER. De Haagse 2.0. Integriteitscode rofessioneel 8 OPEN 8 Betrokken 8 Professioeel H/INTEGER Betrokken 8 Professioneel 8 OPEN 8 Betrokken Betrokken De Haagse 8 Professioneel 8 OPEN 8 Betrokken 8 OPEN 8 Betrokken 8 Professioneel 2.0 8 OPEN

Nadere informatie

STAD ZOUTLEEUW DEONTOLOGISCHE CODE VOOR PERSONEELSLEDEN

STAD ZOUTLEEUW DEONTOLOGISCHE CODE VOOR PERSONEELSLEDEN STAD ZOUTLEEUW DEONTOLOGISCHE CODE VOOR PERSONEELSLEDEN INHOUDSTAFEL INHOUDSTAFEL... 2 INLEIDING... 3 Artikel 1 Situering... 3 Artikel 2 Toepassingsgebied... 3 Artikel 3 Inhoud... 4 KLANTGERICHTHEID...

Nadere informatie

Gedragscode Bureau Financieel Toezicht

Gedragscode Bureau Financieel Toezicht Gedragscode Bureau Financieel Toezicht Welke uitgangspunten geven richting aan ons gedrag? INLEIDING Deze gedragscode beschrijft de waarden die richting geven aan het werken bij het Bureau Financieel Toezicht

Nadere informatie

Deontologische code voor het personeel van gemeente en OCMW

Deontologische code voor het personeel van gemeente en OCMW Deontologische code voor het personeel van gemeente en OCMW Inleiding Het Gemeentedecreet en het decreet betreffende de organisatie van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn bevatten een aantal

Nadere informatie

Gedragswijzer Integriteit

Gedragswijzer Integriteit Gedragswijzer Integriteit juli 2014 1 Inleiding Wij zijn Velison Wonen, een woningcorporatie met ambities in Velsen. We willen waarborgen en versterken wat we al zijn: een maatschappelijk betrokken, daadkrachtige

Nadere informatie

Solidariteit DE KERNWAARDEN

Solidariteit DE KERNWAARDEN Integer gedrag Samen zorgen voor een prettig woon-, werk- en leefklimaat Openheid, respect en eerlijkheid voor goede zorg Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé is een sociale organisatie waar mensen met

Nadere informatie

DE GEMEENTERAAD. Overwegende dat deze basisideeën het resultaat zijn van de bepalingen opgenomen in het Gemeentedecreet;

DE GEMEENTERAAD. Overwegende dat deze basisideeën het resultaat zijn van de bepalingen opgenomen in het Gemeentedecreet; UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD ZITTING VAN 26 JANUARI 2012 Aanwezig: Henk Heyerick, burgemeester-voorzitter, Eric Vermeersch, Luc Millecamps, Rosanne Buyle, Catherine De Smet en Stijn Van

Nadere informatie

Intern kwaliteitscharter

Intern kwaliteitscharter Intern kwaliteitscharter Ons intern kwaliteitscharter is samen met het kwaliteitscharter van Federgon (zie volgende pagina) een instrument om de kwaliteit van onze dienstverlening te waarborgen. Al onze

Nadere informatie

DEONTOLOGISCHE CODE VOOR DE PERSONEELSLEDEN VAN HET OCMW LUBBEEK INHOUDSTAFEL INLEIDING

DEONTOLOGISCHE CODE VOOR DE PERSONEELSLEDEN VAN HET OCMW LUBBEEK INHOUDSTAFEL INLEIDING 1 WOORD VOORAF DEONTOLOGISCHE CODE VOOR DE PERSONEELSLEDEN VAN HET OCMW LUBBEEK Bedoeling van deze code is de waarden van het OCMWbestuur over te brengen naar het personeel, en dit op een opbouwende en

Nadere informatie

Charter van de ombudsdienst

Charter van de ombudsdienst Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ombudsdienst AC-Kruidtuin - Food Safety Center Kruidtuinlaan 55 B-1000 Brussel Tel. 02/211 82 11 www.favv.be Charter van de ombudsdienst 1. Doelstelling

Nadere informatie

Functiebeschrijving Technisch assistent OPW Gemeente Herselt

Functiebeschrijving Technisch assistent OPW Gemeente Herselt Functiebeschrijving Technisch assistent OPW Gemeente Herselt Goedgekeurd op:. Handtekening:. Functiebeschrijving Herselt Departement Dienst Functie Graad Niveau & rang Salarisschaal Type functie Directe

Nadere informatie

Good practices deontologische code personeel

Good practices deontologische code personeel Versie: februari 2016 Good practices deontologische code personeel De deontologische code voor het personeel van de sociale huisvestingsmaatschappij is het geheel van de hierna vermelde gedragsregels en

Nadere informatie

DEONTOLOGISCHE CODE LOYALITEIT

DEONTOLOGISCHE CODE LOYALITEIT DEONTOLOGISCHE CODE Artikel 112 van het gemeentedecreet stelt dat de gemeenteraad een deontologische code vaststelt voor het gemeentepersoneel. In deze deontologische code dienen artikels 107 t.e.m. 111

Nadere informatie

Gedragscode Gedragscode

Gedragscode Gedragscode Gedragscode 1. Inleiding In deze gedragscode staan voor alle medewerkers geldende normen, die de kwaliteit en integriteit van ons handelen dienen te bevorderen en te waarborgen. Het is een taak van iedereen

Nadere informatie

G E D R A G S C O D E V O O R C W Z - M E D E W E R K E R S

G E D R A G S C O D E V O O R C W Z - M E D E W E R K E R S G E D R A G S C O D E V O O R C W Z - M E D E W E R K E R S Hoe gaan we om met onze klant en met elkaar? U als medewerker draagt bij aan het professionele en klantgerichte karakter van het ziekenhuis.

Nadere informatie

Gedragscode Stichting Wijken voor Welzijn

Gedragscode Stichting Wijken voor Welzijn Gedragscode Stichting Wijken voor Welzijn Gedragscode versienummer 201602 Reikwijdte: Organisatie aanmaakdatum 24-8-2015 Documenteigenaar: bestuurder laatste wijziging: 12-12-2017 Revisiedatum: december

Nadere informatie

Gedragscode medewerkers en cliënten

Gedragscode medewerkers en cliënten Gedragscode medewerkers en cliënten 2014 1/9 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Werkwijze... 3 3. Samenvatting gedragscode... 4 4. Gedragscode medewerkers stichting Zorg Almere... 5 - clientgerichtheid....5

Nadere informatie

Zo gaan we om met elkaar. Deelcode 1

Zo gaan we om met elkaar. Deelcode 1 Zo gaan we om met elkaar Deelcode 1 x Zo gaan we om met elkaar We werken respectvol samen en spreken elkaar aan op (on)gewenst gedrag We nemen verantwoordelijkheid voor ons eigen functioneren en de reputatie

Nadere informatie

Federgon kwaliteitscharter

Federgon kwaliteitscharter N2010 100 Federgon kwaliteitscharter Het kwaliteitscharter van Federgon is een basisdocument van de federatie en een instrument om de kwaliteit van de dienstverlening van de leden te waarborgen. Het beoogt

Nadere informatie

Brecht wordt zo een fijne gemeente, niet alleen om in te wonen, maar ook om in te leven!

Brecht wordt zo een fijne gemeente, niet alleen om in te wonen, maar ook om in te leven! 1. Inleiding Door het gemeente en OCMW personeel wordt gewerkt met BRECHT voor ogen. Dit betekent dat de gemeente en het OCMW van Brecht zorg willen dragen voor een: Beleid, dat Rechtvaardig is voor alle

Nadere informatie

DE DEONTOLOGISCHE CODE VOOR HET PROVINCIEPERSONEEL (Provincieraad van 27 november 2008)

DE DEONTOLOGISCHE CODE VOOR HET PROVINCIEPERSONEEL (Provincieraad van 27 november 2008) 1 Toepassingsgebied DE DEONTOLOGISCHE CODE VOOR HET PROVINCIEPERSONEEL (Provincieraad van 27 november 2008) Wat is een deontologische code? In de rechtspositieregeling van het provinciepersoneel (voorheen

Nadere informatie

4. Wat zijn de rechten en plichten van een asielzoeker in België?

4. Wat zijn de rechten en plichten van een asielzoeker in België? 4. Wat zijn de rechten en plichten van een asielzoeker in België? Sinds 12 januari 2007 is in België de 'opvangwet' van kracht. Dit is een bundel van bepalingen die de asielopvang regelen. De opvangwet

Nadere informatie

AFSPRAKENNOTA tussen OCMW-RAAD en MANAGEMENTTEAM

AFSPRAKENNOTA tussen OCMW-RAAD en MANAGEMENTTEAM AFSPRAKENNOTA tussen OCMW-RAAD en MANAGEMENTTEAM De Raad voor Maatschappelijk Welzijn maakt met de OCMW-secretaris mede namens het managementteam de hiernavolgende afspraken over de onderlinge samenwerking

Nadere informatie

gedragswijzer Inleiding

gedragswijzer Inleiding Gedragswijzer Inleiding Wij zijn Lefier, een wooncorporatie met ambities in Noord-Nederland. We willen waarborgen en versterken wat we al zijn: een maatschappelijk betrokken, daadkrachtige organisatie

Nadere informatie

Zo zijn onze manieren. Gedragscode Coloriet

Zo zijn onze manieren. Gedragscode Coloriet Zo zijn onze manieren Gedragscode Coloriet Wij zijn Coloriet Alle medewerkers, vrijwilligers, leerlingen en stagiaires horen bij Coloriet. Bij ons werken vriendelijke, deskundige, gepassioneerde en verantwoordelijke

Nadere informatie

GEDRAGSREGELS VAN DE VERZEKERINGSONDERNEMING

GEDRAGSREGELS VAN DE VERZEKERINGSONDERNEMING GEDRAGSREGELS VAN DE VERZEKERINGSONDERNEMING 3 VOORWOORD Deze gedragscode bevat de regels die de verzekeringsondernemingen willen naleven ten aanzien van hun vele gesprekspartners, namelijk de verbruikers,

Nadere informatie

Gedragscode Stichting Rumi

Gedragscode Stichting Rumi Reikwijdte: Organisatie Aanmaakdatum 01-01-2018 Documenteigenaar: Het bestuur van Stichting Rumi Revisiedatum: 01-04-2019 Documentbeheer: Secretaris bestuurder 1 Inleiding Stichting Rumi heeft omgangsregels

Nadere informatie

Functiebeschrijving VERZORGENDE GEZINSZORG C1-C2 / D1-D3

Functiebeschrijving VERZORGENDE GEZINSZORG C1-C2 / D1-D3 Beschrijving doel en visie Binnen de eengemaakte organisatie, stad en OCMW, staat de burger centraal. Om dit te realiseren zijn er 3 klantgerichte sectoren: dienstverlening, samenleving en stadsontwikkeling

Nadere informatie

Allen hierboven genoemde betrokkenen mogen rekenen op een duidelijk, behulpzaam en toegankelijk apparaat.

Allen hierboven genoemde betrokkenen mogen rekenen op een duidelijk, behulpzaam en toegankelijk apparaat. Gedragscode Prins Claus Fonds 3 Prins Claus Fonds Jaarverslag 2002 Zo zijn onze manieren! Inleiding Een gedragscode voor het Prins Claus Fonds dient rekening te houden met de aard van de organisatie, het

Nadere informatie

Leidinggeven bij de stad Antwerpen

Leidinggeven bij de stad Antwerpen Visietekst Leidinggeven bij de stad Antwerpen 1. Inleiding Leidinggevenden zijn sleutelfiguren in onze organisatie. Zij hebben een voorbeeldfunctie, zorgen voor de vertaling van doelstellingen naar concrete

Nadere informatie

Gedragscode VolkerWessels

Gedragscode VolkerWessels Gedragscode Gedragscode VolkerWessels 3 Voorwoord door de Raad van Bestuur VolkerWessels bouwt al 150 jaar met zorg aan projecten voor diverse opdrachtgevers. Onze nuchtere en verantwoordelijke aanpak

Nadere informatie

Gedragscode VolkerWessels

Gedragscode VolkerWessels Gedragscode Gedragscode VolkerWessels 3 Inleiding door de Raad van Bestuur VolkerWessels werkt op basis van het economisch principe. Om als bedrijf continuïteit te waarborgen en om aan onze verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Gedragscode. Gewoon goed doen

Gedragscode. Gewoon goed doen Gedragscode Gewoon goed doen 2 Inhoudsopgave pagina 1. Missie, ambitie en kernwaarden 4 2. Gewoon goed doen 5 3. Waarom een gedragscode? 6 4. Omgaan met de patiënt/klant: respectvol en gastvrij 7 5. Professioneel

Nadere informatie

Geen kant-en-klare oplossingen

Geen kant-en-klare oplossingen Onze gedragscode Op welke manier oefenen we ons beroep uit? Hoe dient onze houding te zijn ten opzichte van - interne en externe - cliënten? Hoe gedragen we ons ten opzichte van collega s en anderen die

Nadere informatie

Hervorming geestelijke gezondheidszorg 107 voor volwassenen Toekomstige hervorming voor kinderen Sector Arbeids- & Organisatiepsychologie

Hervorming geestelijke gezondheidszorg 107 voor volwassenen Toekomstige hervorming voor kinderen Sector Arbeids- & Organisatiepsychologie Deontologische vragen m.b.t. samenwerken in teams en netwerken Prof. Adélaïde BLAVIER, PhD Centre d Expertise en Psychotraumatismes et Psycho-Légale Département de Psychologie, Université de Liège (ULg)

Nadere informatie

Overzicht van door dance4life onderschreven gedragscodes en richtlijnen

Overzicht van door dance4life onderschreven gedragscodes en richtlijnen Gedragscode dance4life Overzicht van door dance4life onderschreven gedragscodes en richtlijnen De gedragscode van dance4life richt zich op dance4life als organisatie en op alle betrokken personen die bij,

Nadere informatie

ECCVA/U200801782 CVA/LOGA 08/37 Lbr. 08/187

ECCVA/U200801782 CVA/LOGA 08/37 Lbr. 08/187 Brief aan de leden T.a.v. het college informatiecentrum tel. (070) 373 8021 betreft gelaatsbedekkende kleding bij gemeentepersoneel Samenvatting uw kenmerk ons kenmerk ECCVA/U200801782 CVA/LOGA 08/37 Lbr.

Nadere informatie

Deel I Het principe: spreekrecht, ook voor ambtenaren 19

Deel I Het principe: spreekrecht, ook voor ambtenaren 19 Spreken of zwijgen.fm Page 5 Monday, November 5, 2012 10:12 AM INHOUDSTAFEL Voorwoord 3 Begrippenkader 15 Deel I Het principe: spreekrecht, ook voor ambtenaren 19 Hoofdstuk 1 De internationaalrechtelijke

Nadere informatie

Gedragscode Martini Ziekenhuis

Gedragscode Martini Ziekenhuis Gedragscode Martini Ziekenhuis Gedragscode Martini Ziekenhuis Het Martini Ziekenhuis, dat zijn wij. Een dienstverlenende instelling die als speerpunt gastvrijheid heeft en waar mensen centraal staan. Samen

Nadere informatie

Gedragscode Coöperatieve Zuivelfabriek Rouveen u.a.

Gedragscode Coöperatieve Zuivelfabriek Rouveen u.a. Gedragscode Coöperatieve Zuivelfabriek Rouveen u.a. 2017 Inhoudsopgave Gedragscode Waarom een gedragscode? 3 Voor wie geldt de gedragscode? 3 Openbaarheid gedragscode 3 Onze mensen, klanten en planeet

Nadere informatie

Advies- en ingenieursbureaus DEONTOLOGISCHE CODE

Advies- en ingenieursbureaus DEONTOLOGISCHE CODE DEONTOLOGISCHE CODE 1. INLEIDING De gedragscode heeft tot doel: de kwaliteit van de dienstverlening, de onpartijdigheid, de sociale en milieugebonden verantwoordelijkheid, de eerlijke mededinging, de goede

Nadere informatie

Gedragscode Talis. Talis thuis in Nijmegen en Wijchen.

Gedragscode Talis. Talis thuis in Nijmegen en Wijchen. Gedragscode Talis De gedragscode Talis bevat informatie over de algemene werkafspraken die gelden in het kader van integriteit. Algemeen: - Het beleid van Talis dragen wij eenduidig uit. - Wij erkennen

Nadere informatie

Competentieprofiel. Maatschappelijk werker

Competentieprofiel. Maatschappelijk werker Competentieprofiel maatschappelijk werker OCMW 1. Functie Functienaam Afdeling Dienst Functionele loopbaan Maatschappelijk werker Sociale zaken Sociale dienst B1-B3 2. Context Het OCMW garandeert aan elke

Nadere informatie

Functiebeschrijving Omgevingsambtenaar milieu Gemeente Herselt

Functiebeschrijving Omgevingsambtenaar milieu Gemeente Herselt Functiebeschrijving Omgevingsambtenaar milieu Gemeente Herselt Goedgekeurd op:. Handtekening:. Functiebeschrijving Herselt Departement Dienst Functie Graad Niveau & rang Salarisschaal Type functie Directe

Nadere informatie

Gedragscode Versie: januari 2016 Vastgesteld: januari 2016 Door: Coördinatieteam Netwerk Gewoon Samen Evaluatiedatum: Januari 2017

Gedragscode Versie: januari 2016 Vastgesteld: januari 2016 Door: Coördinatieteam Netwerk Gewoon Samen Evaluatiedatum: Januari 2017 Gedragscode Versie: januari 2016 Vastgesteld: januari 2016 Door: Coördinatieteam Netwerk Gewoon Samen Evaluatiedatum: Januari 2017 Beste vrijwilliger van Netwerk Gewoon Samen, Netwerk Gewoon Samen heeft

Nadere informatie

DEONTOLOGISCHE CODE VOOR MANDATARISSEN VAN HET OCMW ASSE

DEONTOLOGISCHE CODE VOOR MANDATARISSEN VAN HET OCMW ASSE DEONTOLOGISCHE CODE VOOR MANDATARISSEN VAN HET OCMW ASSE Hoofdstuk 1 Definitie en toepassingsgebied Artikel 1. 1. Deze deontologische code omvat het geheel van beginselen, gedragsregels, richtlijnen en

Nadere informatie

DEONTOLOGISCHE CODE PERSONEEL OCMW

DEONTOLOGISCHE CODE PERSONEEL OCMW DEONTOLOGISCHE CODE PERSONEEL OCMW INHOUDSTAFEL Inleiding en situering p. 3 Voor wie p. 3 Relatie met rechtspositieregeling en arbeidsreglement p. 3 Waarde en belang van de deontologische code p. 3 Basiswaarden

Nadere informatie

Deontologische code voor het gemeente- en OCMW-personeel

Deontologische code voor het gemeente- en OCMW-personeel Deontologische code voor het gemeente- en OCMW-personeel Overwegingen De decretale basis voor deze deontologische code is terug te vinden in: - Gemeentedecreet van 15 juli 2005, in het bijzonder Titel

Nadere informatie

3. De leden die zetelen als deskundige vertegenwoordigen geen maatschappelijke belangengroep, geleding, vereniging of wat dan ook.

3. De leden die zetelen als deskundige vertegenwoordigen geen maatschappelijke belangengroep, geleding, vereniging of wat dan ook. Deontologische code voor de leden van de Vlaamse, provinciale en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening (Besluit Vlaamse Regering 3 juli 2009) (BS 25 augustus 2009 (ed. 2)) Art. 1 De in deze

Nadere informatie

Goed bezig? De deontologische code van de stad Mechelen en het Sociaal Huis Mechelen

Goed bezig? De deontologische code van de stad Mechelen en het Sociaal Huis Mechelen Goed bezig? De deontologische code van de stad Mechelen en het Sociaal Huis Mechelen Ooit al eens in een werksituatie gezeten waarin je je afvraagt of iets wel kan? deontologische code? Of je wel goed

Nadere informatie

Functiebeschrijving Diensthoofd uitvoeringsdiensten Gemeente Herselt

Functiebeschrijving Diensthoofd uitvoeringsdiensten Gemeente Herselt Functiebeschrijving Diensthoofd uitvoeringsdiensten Gemeente Herselt Goedgekeurd op:. Handtekening:. Functiebeschrijving Herselt Departement Uitvoeringsdiensten Dienst / Functie Graad Niveau & rang Salarisschaal

Nadere informatie

DEONTOLOGISCHE CODE GEMEENTEPERSONEEL / OCMW-PERSONEEL

DEONTOLOGISCHE CODE GEMEENTEPERSONEEL / OCMW-PERSONEEL DEONTOLOGISCHE CODE GEMEENTEPERSONEEL / OCMW-PERSONEEL De decreetgever heeft het opstellen van een deontologische code verplicht gemaakt zowel voor de gemeenteen OCMW-raadsleden, de leden van het college

Nadere informatie

Gelijke Kansen en Diversiteit binnen het UZ Gent

Gelijke Kansen en Diversiteit binnen het UZ Gent Gelijke Kansen en Diversiteit binnen het UZ Gent 1. Missie - visie Gelijke Kansen en Diversiteit UZ Gent Het UZ Gent is een pluralistische instelling. De benadering van Gelijke Kansen en Diversiteit op

Nadere informatie

Gedragscode bestuurders De Werkvennootschap NV van publiek recht

Gedragscode bestuurders De Werkvennootschap NV van publiek recht Gedragscode bestuurders De Werkvennootschap NV van publiek recht 1. DOELSTELLING De Werkvennootschap NV van publiek recht met maatschappelijke zetel te 1210 Brussel, Sint- Lazaruslaan 4-10 en ondernemingsnummer

Nadere informatie

Dilemmamethode. Formuleer het dilemma:

Dilemmamethode. Formuleer het dilemma: Dilemmamethode (zie: Jacques Graste, Omgaan met dilemma s. Een methode voor ethische reflectie hoofdstuk 2 in Henk Manschot en Hans van Dartel In gesprek over goede zorg. Overlegmethoden voor ethiek in

Nadere informatie

Als je organisatie nog extra vragen wenst te stellen, volgen deze vragen onmiddellijk na de Personeelspeiling.

Als je organisatie nog extra vragen wenst te stellen, volgen deze vragen onmiddellijk na de Personeelspeiling. Welkom bij de Personeelspeiling 2018. Als medewerker beantwoord je 46 vragen over hoe jij je job ervaart. Als manager krijg je nog 17 bijkomende vragen over het functioneren en het personeelsbeleid van

Nadere informatie

DEONTOLOGISCHE CODE VOOR HET PERSONEEL. Deontologische code voor het personeel van het OCMW van Maasmechelen

DEONTOLOGISCHE CODE VOOR HET PERSONEEL. Deontologische code voor het personeel van het OCMW van Maasmechelen DEONTOLOGISCHE CODE VOOR HET PERSONEEL Inleiding Definitie Toepassingsgebied Deontologische code voor het personeel van het OCMW van Maasmechelen 1. Ambtsuitoefening op een loyale en correcte wijze A.

Nadere informatie

De Integriteitcode van Hogeschool Utrecht. Auteur Sjoerd van Geffen. Inlichtingen T 030 238 85 53 E sjoerd.vangeffen@hu.nl.

De Integriteitcode van Hogeschool Utrecht. Auteur Sjoerd van Geffen. Inlichtingen T 030 238 85 53 E sjoerd.vangeffen@hu.nl. Auteur Sjoerd van Geffen Inlichtingen T 030 238 85 53 E sjoerd.vangeffen@hu.nl Datum 4 juni 2010 Hogeschool Utrecht, Utrecht, 2010 De Integriteitcode van Hogeschool Utrecht Bronvermelding is verplicht.

Nadere informatie

Deontologische code - Commissie Projectsourcing

Deontologische code - Commissie Projectsourcing Deontologische code - Commissie Projectsourcing 1. Algemene bepalingen 1.1. Doel van deze gedragscode is het bepalen van de regels waartoe de leden zich verbinden ze na te leven. Ze moet bijdragen tot

Nadere informatie

Geachte Meneer, Mevrouw, Philippe Claessens Gedelegeerd bestuurder Groep Herstal

Geachte Meneer, Mevrouw, Philippe Claessens Gedelegeerd bestuurder Groep Herstal Ethisch Charter Geachte Meneer, Mevrouw, Het onderhavige Ethisch Charter formaliseert de fundamentele ethische principes van de Groep Herstal. Deze principes, reeds algemeen aanvaard en toegepast binnen

Nadere informatie

Gedragscode Commissies van Toezicht bij de justitiële inrichtingen

Gedragscode Commissies van Toezicht bij de justitiële inrichtingen Gedragscode Commissies van Toezicht bij de justitiële inrichtingen November 2011 Inleiding Een fatsoenlijke samenleving wordt wel omschreven als een samenleving waarin mensen niet worden vernederd door

Nadere informatie

Gedragscode voor raadsleden van de stad Antwerpen

Gedragscode voor raadsleden van de stad Antwerpen Gedragscode voor raadsleden van de stad Antwerpen Raadsleden 1 mogen het vertrouwen dat zij van hun kiezers hebben gekregen, niet schaden. Ze zijn voortdurend in een dubbele positie: aan de ene kant dienen

Nadere informatie

Toelichting op de gedragscode medewerkers 1 Maaswaal College

Toelichting op de gedragscode medewerkers 1 Maaswaal College Toelichting op de gedragscode medewerkers 1 Maaswaal College Het Maaswaal College heeft als motto samen maken we school. De school wil onderwijs verzorgen dat voldoet aan de eisen van deze tijd en daarvoor

Nadere informatie

WERKEN BIJ STAD/OCMW ANTWERPEN WAT WORDT ER VAN ONS VERWACHT?

WERKEN BIJ STAD/OCMW ANTWERPEN WAT WORDT ER VAN ONS VERWACHT? Titel 1.1 Gedragscode WERKEN BIJ STAD/OCMW ANTWERPEN WAT WORDT ER VAN ONS VERWACHT? De burgers en de politici, de bedrijven en de bezoekers, iedereen die hier werkt: zij verwachten van ons allemaal een

Nadere informatie

GEDRAGSCODE Voor iedereen die werkzaam is bij een van de bedrijfsonderdelen van Transdev Nederland

GEDRAGSCODE Voor iedereen die werkzaam is bij een van de bedrijfsonderdelen van Transdev Nederland AMBULANCE GEDRAGSCODE Voor iedereen die werkzaam is bij een van de bedrijfsonderdelen van Transdev Nederland INLEIDING INHOUDSOPGAVE Een werkklimaat waarin iedereen zich prettig en veilig voelt. Waar we

Nadere informatie

DEONTOLOGISCHE CODE VOOR OCMW MANDATARISSEN

DEONTOLOGISCHE CODE VOOR OCMW MANDATARISSEN DEONTOLOGISCHE CODE VOOR OCMW MANDATARISSEN 2013-2018 24 januari 2013 1 INHOUDSOPGAVE I. Het statuut van de code 3 II. Respect voor de bestaande wettelijke regels 4 II.1 Fraude diefstal en omkoping 4 II.2

Nadere informatie

Integriteitscode. De Woningraat

Integriteitscode. De Woningraat Integriteitscode De Woningraat 2018 Inleiding De Woningraat is er in hoofdzaak voor om die doelgroepen te huisvesten die daar zelf niet in kunnen voorzien. Onze kernwaarden zijn klantgericht, betrokken,

Nadere informatie

Ethiek en Beroepsactie voor rotariërs

Ethiek en Beroepsactie voor rotariërs Ethiek en Beroepsactie voor rotariërs District Assembly1630 Hasselt 13 maart 2010 1 Ethiek van verantwoordelijkheid is een permanente vraagstelling over de gevolgen van gestelde handelingen t.o.v. anderen

Nadere informatie