Verslag over de jaarrekening van het Uitvoerend Agentschap voor consumenten, gezondheid en voeding betreffende het begrotingsjaar 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag over de jaarrekening van het Uitvoerend Agentschap voor consumenten, gezondheid en voeding betreffende het begrotingsjaar 2014"

Transcriptie

1 Verslag over de jaarrekening van het Uitvoerend Agentschap voor consumenten, gezondheid en voeding betreffende het begrotingsjaar 2014 vergezeld van het antwoord van het Agentschap 12, rue Alcide De Gasperi - L Luxembourg T (+352) E eca-info@eca.europa.eu eca.europa.eu

2 2 INLEIDING 1. Het Uitvoerend Agentschap voor consumenten, gezondheid en voeding (hierna: "het Agentschap") werd op 1 januari 2005 opgericht (en heette van 2005 tot 2008 Uitvoerend Agentschap voor de volksgezondheid - PHEA, van 2008 tot 2013 Uitvoerend Agentschap voor gezondheid en consumenten - EAHC - en vanaf 1 januari 2014 Uitvoerend Agentschap voor consumenten, gezondheid en voeding - Chafea 1 ). Het Agentschap, dat in Luxemburg is gevestigd, werd ingesteld voor een periode die eindigt op 31 december Het voert het programma van de Unie op het gebied van gezondheid uit, alsmede het consumentenprogramma en het initiatief "Betere opleiding voor veiliger voedsel" (BOVV) 2. TOELICHTING BIJ DE BETROUWBAARHEIDSVERKLARING 2. De door de Rekenkamer gehanteerde controleaanpak omvat cijferanalyses, rechtstreekse toetsing van verrichtingen en een beoordeling van de essentiële beheersingsmaatregelen van de toezicht- en controlesystemen van het Agentschap. Hierbij komt nog controle-informatie afkomstig uit het werk van andere controleurs (indien relevant) en een analyse van de ''management representations''. BETROUWBAARHEIDSVERKLARING 3. Overeenkomstig het bepaalde in artikel 287 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) controleerde de Rekenkamer: a) de jaarrekening van het Agentschap, die bestaat uit de financiële staten 3 en de verslagen over de uitvoering van de begroting 4 betreffende het per 31 december 2014 afgesloten begrotingsjaar, en Besluit 2013/770/EU van de Commissie (PB L 341 van , blz. 69). Ter informatie geeft bijlage II een overzicht van de bevoegdheden en activiteiten van het Agentschap. Deze omvatten de balans en de staat van de financiële resultaten, de tabel van de kasstromen, de staat van de veranderingen van de nettoactiva en een overzicht van de belangrijkste grondslagen voor financiële verslaglegging en andere toelichtingen.

3 3 b) de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen bij de rekening. De verantwoordelijkheid van de leiding 4. De leiding is verantwoordelijk voor het opstellen en de getrouwe weergave van de jaarrekening van het Agentschap, alsmede voor de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen 5 : a) De verantwoordelijkheden van de leiding inzake de jaarrekening van het Agentschap omvatten het opzetten, invoeren en in stand houden van een internebeheersingssysteem met betrekking tot de opstelling en de getrouwe weergave van financiële staten die geen materiële afwijkingen als gevolg van fraude of fouten bevatten, het kiezen en toepassen van adequate grondslagen voor financiële verslaglegging op basis van de door de rekenplichtige van de Commissie vastgestelde boekhoudregels 6 en het maken van boekhoudkundige schattingen die onder de gegeven omstandigheden redelijk zijn. De directeur keurt de jaarrekening van het Agentschap goed nadat de rekenplichtige deze heeft voorbereid op basis van alle beschikbare gegevens en een toelichting bij de jaarrekening heeft opgesteld waarin hij onder meer verklaart dat hij redelijke zekerheid heeft dat deze op alle materiële punten een getrouw beeld geeft van de financiële positie van het Agentschap. b) De verantwoordelijkheden van de leiding inzake de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen en de inachtneming van het beginsel van goed financieel beheer omvatten het opzetten, invoeren en in stand houden van een doeltreffend en doelmatig internebeheersingssysteem waarbij ook naar behoren toezicht wordt uitgeoefend en passende maatregelen worden getroffen ter voorkoming van onregelmatigheden en fraude en, indien nodig, rechtsvervolging wordt ingesteld om onverschuldigd betaalde of verkeerd gebruikte middelen terug te vorderen Deze omvatten de resultatenrekening van de begrotingsuitvoering, de verslagen over de begrotingsuitvoering en de toelichting bij de begrotingsuitvoering. Artikelen van het financieel reglement van het Agentschap. De door de rekenplichtige van de Commissie vastgestelde boekhoudregels zijn afgeleid van de International Public Sector Accounting Standards (IPSAS), uitgebracht door de Internationale Federatie van Accountants of, waar van toepassing, de International Accounting Standards (IAS)/International Financial Reporting Standards (IFRS), uitgebracht door de International Accounting Standards Board.

4 4 De verantwoordelijkheid van de controleur 5. De Rekenkamer heeft de verantwoordelijkheid om op basis van haar controle aan het Europees Parlement en de Raad 7 een verklaring voor te leggen over de betrouwbaarheid van de jaarrekening en over de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen. De Rekenkamer verricht haar controle overeenkomstig de internationale controlestandaarden en de regels inzake beroepsethiek van IFAC en de internationale standaarden van hoge controle-instanties van INTOSAI. Volgens die standaarden moet de Rekenkamer de controle zodanig plannen en uitvoeren dat redelijke zekerheid wordt verkregen dat de jaarrekening van het Agentschap geen materiële afwijkingen bevat en de onderliggende verrichtingen bij die rekening wettig en regelmatig zijn. 6. De controle houdt in dat procedures worden uitgevoerd om controle-informatie te verkrijgen over de bedragen en mededelingen in de rekeningen en over de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen. De selectie van de procedures is afhankelijk van het oordeel van de controleur, dat is gebaseerd op de inschatting van de risico's op materiële afwijkingen in de rekeningen en op materiële niet-conformiteit van de onderliggende verrichtingen met vereisten uit de regelgeving van de Europese Unie, hetzij door fraude, hetzij door fouten. Bij deze risicoinschatting kijkt de controleur naar de internebeheersingsmaatregelen met betrekking tot de opstelling en getrouwe weergave van de rekeningen en naar de toezicht- en controlesystemen die worden gehanteerd ter waarborging van de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen en zet hij controleprocedures op die onder de gegeven omstandigheden adequaat zijn. Bij de controle worden tevens de geschiktheid van de gehanteerde grondslagen voor financiële verslaglegging en de redelijkheid van de boekhoudkundige schattingen beoordeeld, evenals de algehele presentatie van de rekeningen. 7. De Rekenkamer is van oordeel dat de verkregen controle-informatie toereikend is en geschikt als grondslag voor haar betrouwbaarheidsverklaring. Oordeel over de betrouwbaarheid van de rekeningen 8. Naar het oordeel van de Rekenkamer geeft de jaarrekening van het Agentschap op alle materiële punten een getrouw beeld van zijn financiële situatie per 31 december 2014 en van de resultaten van zijn verrichtingen en kasstromen in het op die datum afgesloten jaar, overeenkomstig de bepalingen 7 Artikelen van het financieel reglement van het Agentschap.

5 5 van zijn financieel reglement en de door de rekenplichtige van de Commissie vastgestelde boekhoudregels. Oordeel over de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen bij de rekeningen 9. Naar het oordeel van de Rekenkamer zijn de onderliggende verrichtingen bij de jaarrekening betreffende het per 31 december 2014 afgesloten begrotingsjaar op alle materiële punten wettig en regelmatig. 10. De hiernavolgende opmerkingen doen niets af aan de oordelen van de Rekenkamer. OPMERKINGEN OVER HET BEGROTINGSBEHEER 11. De overdrachten voor titel III (Uitgaven in verband met de werking van het Agentschap) waren hoog met 0,9 miljoen euro (2013: 1,0 miljoen euro), d.w.z. 50 % (2013: 43 %) van de vastgelegde kredieten. Hoewel een dermate hoog niveau aan overdrachten in strijd is met het begrotingsbeginsel van jaarperiodiciteit, houdt dit verband met in 2014 ontvangen diensten (0,6 miljoen euro) en met jaarcontracten die een deel van 2015 bestrijken (0,3 miljoen euro). FOLLOW-UP VAN DE OPMERKINGEN VAN HET VOORGAANDE JAAR 12. Bijlage I bevat een overzicht van de corrigerende maatregelen die zijn getroffen naar aanleiding van de opmerkingen van de Rekenkamer van het voorgaande jaar. Dit verslag werd door kamer IV onder voorzitterschap van de heer Milan Martin CVIKL, lid van de Rekenkamer, te Luxemburg vastgesteld op haar vergadering van 8 september Voor de Rekenkamer Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA President

6 1 Bijlage I Follow-up van de opmerkingen van het voorgaande jaar Jaar Opmerking van de Rekenkamer Van de uit 2012 overgedragen 1,1 miljoen euro werd 0,23 miljoen euro (21 %) in 2013 geannuleerd. Een dergelijk hoog niveau van annuleringen wijst op tekortkomingen in de begrotingsplanning, met name in de prognose van de kosten van vergaderingen met externe deelnemers. Het globale niveau van vastgelegde kredieten was relatief laag (94 %). De betalingsgraad over 2013 voor de vastgelegde kredieten is bevredigend wat de titels I en II betreft (respectievelijk 97 % en 87 %). Hoewel de overdrachten voor titel III hoog zijn met 1,0 miljoen euro ofwel 43 % van de vastgelegde kredieten van titel III, weerspiegelen zij het meerjarige karakter van de activiteiten van het Agentschap en werden de betalingen gepland en uitgevoerd overeenkomstig de beleidsmatige behoeften. Stand van de corrigerende maatregel (Afgerond / Loopt nog / Nog af te handelen / N.v.t.) N.v.t. N.v.t.

7 1 Bijlage II Uitvoerend Agentschap voor consumenten, gezondheid en voeding (Luxemburg) Bevoegdheden en activiteiten Bevoegdheden van de Unie volgens het Verdrag (Artikelen 168 en 169 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie) Bevoegdheden van het Agentschap Bij de bepaling en de uitvoering van elk beleid en elk optreden van de Unie wordt een hoog niveau van bescherming van de menselijke gezondheid verzekerd. Het optreden van de Unie, dat een aanvulling vormt op het nationale beleid, is gericht op verbetering van de volksgezondheid, preventie van ziekten en aandoeningen bij de mens en het wegnemen van bronnen van gevaar voor de menselijke gezondheid. Dit optreden omvat de bestrijding van grote bedreigingen van de gezondheid, door het bevorderen van onderzoek naar de oorzaken, de overdracht en de preventie daarvan, alsmede door het bevorderen van gezondheidsvoorlichting en gezondheidsonderwijs, en de controle van, de alarmering bij en de bestrijding van ernstige grensoverschrijdende bedreigingen van de gezondheid. De Unie vult het optreden van de lidstaten aan ter vermindering van de schade aan de gezondheid door drugsgebruik, met inbegrip van voorlichting en preventie. Om de belangen van de consumenten te bevorderen en een hoog niveau van consumentenbescherming te waarborgen, draagt de Unie bij tot de bescherming van de gezondheid, de veiligheid en de economische belangen van de consumenten alsmede tot de bevordering van hun recht op voorlichting en vorming, en hun recht van vereniging om hun belangen te behartigen. Doelstellingen Bij Uitvoeringsbesluit 2013/770/EU van de Commissie, zoals gewijzigd bij Uitvoeringsbesluit 2014/927/EU van de Commissie, werd het Agentschap verantwoordelijk voor het verrichten van de uitvoeringstaken met betrekking tot het beheer van bepaalde EU-programma's, te weten het consumentenprogramma , het volksgezondheidsprogramma en de opleidingsmaatregelen inzake voedselveiligheid die vallen onder Richtlijn 2000/29/EG en Verordening (EG) nr. 882/2004, alsmede de voorlichtings- en promotiemaatregelen inzake landbouwproducten die op de interne markt en in derde landen worden uitgevoerd. Het Agentschap beheert ook de uitlopers van de volgende programma's en acties: het volksgezondheidsprogramma , het consumentenprogramma , de opleidingsmaatregelen inzake voedselveiligheid die onder Verordening (EG) nr. 882/2004, Richtlijn 2000/29/EG, Besluit C(2012) 1548 en Verordening (EG) nr. 1905/2006 vallen, en de laatste exploitatiesubsidieovereenkomst die werd gesloten tussen het Agentschap en ANEC, de Europese vereniging voor de coördinatie van de consumentenvertegenwoordiging bij normalisatie, die wordt geregeld bij Verordening (EU) nr. 1025/2012. Bij haar Uitvoeringsbesluit van 17 december 2013 (2013/770/EU) stelde de Europese Commissie het Uitvoerend Agentschap voor consumenten, gezondheid en voeding (Chafea), als vervanger en opvolger van het Uitvoerend Agentschap voor gezondheid en consumenten, in voor de

8 2 periode van 1 januari 2014 tot 31 december Uitvoeringsbesluit 2013/770/EU van de Commissie (gewijzigd) van 17 december 2014, vervolgens omgedoopt tot Uitvoerend Agentschap voor consumenten, gezondheid en voeding Chafea. Bijgevolg wordt onder alle verwijzingen in deze bijlage naar het Uitvoerend Agentschap voor consumenten, gezondheid en voeding (Chafea) vanaf 1 januari 2015 verstaan het nieuw opgerichte Uitvoerend Agentschap voor consumenten, gezondheid en voeding (Chafea), de wettelijke opvolger van het EAHC. Taken Het Agentschap is verantwoordelijk voor de volgende aan programma's gerelateerde taken, zoals omschreven in zowel het oprichtingsbesluit als het delegatiebesluit, zoals laatstelijk gewijzigd op 17 en 19 december a) Programma-uitvoeringstaken: i) enkele of alle fasen van de programma-uitvoering beheren alsmede fasen in de looptijd van projecten in het kader van het consumentenprogramma , het volksgezondheidsprogramma , de opleidingsmaatregelen inzake voedselveiligheid die onder Richtlijn 2000/29/EG, Verordening (EG) nr. 882/2004 en Besluit C(2014) 1269 vallen, de voorlichtings- en promotiemaatregelen inzake landbouwproducten die op de interne markt en in derde landen worden uitgevoerd, zoals bestreken door Verordening (EU) nr. 1144/2014, alsook in het kader van het volksgezondheidsprogramma , het consumentenprogramma , de opleidingsmaatregelen inzake voedselveiligheid die vallen onder Richtlijn 2000/29/EG en Verordening (EG) nr. 882/2004, Verordening (EG) nr. 1905/2006 en Besluit C(2012) 1548, en het beheer van de overeenkomst met ANEC die wordt geregeld bij Verordening (EU) nr. 1025/2012. In dit verband is het Agentschap verantwoordelijk voor het toezicht op projecten, het uitvoeren van de noodzakelijke controles en invorderingsprocedures, en het verrichten van begrotingsuitvoeringstaken met betrekking tot ontvangsten en uitgaven in de zin van Verordening (EU, Euratom) nr. 966/2012, met name: het toekennen van subsidies en het beheren van de daaruit voortvloeiende overeenkomsten of besluiten, met inbegrip van de vereiste verrichtingen voor het instellen en afsluiten van procedures voor het toekennen van subsidies; het afsluiten van openbare aanbestedingsprocedures en het beheren van de daaruit voortvloeiende contracten, met inbegrip van de vereiste verrichtingen voor het uitschrijven en afsluiten van aanbestedingsprocedures; alle verrichtingen doen die vereist zijn om prijsvragen uit te schrijven en prijzen toe te kennen overeenkomstig Verordening (EU, Euratom) nr. 966/2012; ii) in het kader van de voorlichtings- en promotiemaatregelen inzake landbouwproducten die op de interne markt en in derde landen worden uitgevoerd, zoals bestreken in Verordening (EU) nr. 1144/2014, in verband met eenvoudige programma's de volgende uitvoeringstaken verrichten: voorbereiding en publicatie van de oproepen tot het indienen van voorstellen, zoals omschreven in de werkprogramma's;

9 3 voorbereiding van voorlichtingsdocumenten voor potentiële begunstigden; voorbereiding van de beoordeling van voorstellen, met inbegrip van de selectie van deskundige beoordelaars; ontvangst en controleren van de ontvankelijkheid van voorstellen; verificatie op basis van de uitsluitingscriteria en evaluatie van voorstellen; verstrekken van informatie aan afgewezen en succesvolle aanvragers. b) Ondersteuning van de programma-uitvoering, met name: verzamelen, verwerken en verspreiden van gegevens, en met name samenvoegen, analyseren en aan de Commissie toesturen van alle vereiste informatie om de uitvoering van het programma aan te sturen en de afstemming met andere programma's van de Unie, lidstaten of internationale organisaties te bevorderen; bijdragen tot de evaluatie van de impact van het programma en tot het toezicht op het werkelijke effect van de maatregelen op de markt; beheren en aansturen van een netwerk, met name met het oog op de doelgroep (begunstigden, ontvangers, projecten, actoren); organiseren van vergaderingen, seminars of lezingen; organiseren van opleiding; organiseren van de voorlichtings- en promotiecampagnes van de Commissie zelf over landbouwproducten; bijdragen aan studies en evaluaties, met name de jaarlijkse en/of tussentijdse evaluatie van de uitvoering van het programma; voorbereiden van aanbevelingen voor de Commissie inzake de uitvoering van het programma en de toekomstige ontwikkeling ervan; plannen en uitvoeren van voorlichtingsacties; verstrekken van algemene controle- en toezichtgegevens; meewerken aan de voorbereiding van werkprogramma's en financieringsbesluiten. Bestuur In 2014 (2013) ter beschikking van het Agentschap gestelde Directiecomité Bestaat uit vijf leden, benoemd door de Europese Commissie. De leden van het directiecomité worden voor twee jaar benoemd. Het stelt, na goedkeuring door de Europese Commissie, het jaarlijks werkprogramma van het Agentschap vast. Bovendien stelt het de administratieve begroting en het jaarlijks activiteitenverslag van het Agentschap vast. Directeur Aangesteld door de Europese Commissie voor een periode van vier jaar. Externe controle Europese Rekenkamer. Kwijtingverlenende autoriteit Europees Parlement, op aanbeveling van de Raad. Definitieve begroting De administratieve begroting 2014 van het Agentschap bedroeg 7,25 (7,23) miljoen euro.

10 4 middelen Personeelsbestand per 31 december 2014 Per 31 december 2014 had het Agentschap 48 (50) statutaire personeelsleden in dienst, namelijk 12 (11) tijdelijke functionarissen en 38 (38) arbeidscontractanten. Producten en diensten in De weinige resterende subsidies die in het kader van het volksgezondheidsprogramma waren toegekend werden afgesloten; toezicht, met inbegrip van afwikkeling van de saldobetaling voor verschillende van de subsidies die in het kader van het tweede gezondheidsprogramma (HP ) waren verstrekt; afgeronde onderhandelingen over de voorstellen die zijn opgenomen op de reservelijst van de oproepen voor 2013; beheer van de toepassing van de nieuwe ITinstrumenten voor de oproepen voor 2014 en uitschrijven van een aanzienlijk aantal dienstencontracten in het kader van het werkplan 2014; beheer van de oproepen voor 2013 en van de subsidies en contracten die werden toegekend in het kader van de oproepen tot het indienen van voorstellen en aanbestedingen binnen het consumentenprogramma ; gunning van projecten in het kader van de aanbestedingen 2007, 2008 en 2009 onder opleidingsmaatregelen inzake voedselveiligheid. 2. GP-werkprogramma De oproep tot het indienen van voorstellen 2014 werd gedaan op 6 juni 2014 en afgesloten op 25 september Deze werd gepubliceerd in het Publicatieblad van de EU 1 en op de websites van Chafea 2 en de Europawebsite 3. Projectvoorstellen: 12 van de 50 uit technisch oogpunt beoordeelde projectvoorstellen (27,2 %) werden aanbevolen ter financiering (exclusief de reservelijst) voor in totaal euro aan voorgestelde EUcofinanciering. De desbetreffende subsidies zullen echter pas worden ondertekend in het eerste kwartaal van 2015 wegens de late publicatie van de oproepen. Exploitatiesubsidievoorstellen: 14 van de 40 uit technisch oogpunt beoordeelde exploitatiesubsidievoorstellen, met inbegrip van zowel de kader-partnerschapsovereenkomsten als de desbetreffende specifieke subsidieovereenkomsten (28,6 %) werden aanbevolen ter financiering. De desbetreffende subsidies zullen echter pas worden ondertekend in het eerste kwartaal van 2015 wegens de late publicatie van de oproepen. Het totaalbedrag aan voorgestelde EU-cofinanciering is euro. Gezamenlijke acties: de onderhandelingsprocedure voor gezamenlijke acties werd gestart op 7 november 2014, met 29 januari 2015 als uiterste termijn voor indiening. Alle acht de gezamenlijke acties zullen naar verwachting worden gecofinancierd, maar de desbetreffende subsidies zullen pas worden ondertekend in het eerste kwartaal van 2015 wegens de late publicatie van het werkplan Het verwachte bedrag aan voorgestelde EU-cofinanciering is volgens het werkplan euro. Er werd één enkele projectreservelijst opgesteld, bestaande uit vier voorstellen met een totale waarde van euro aan voorgestelde EUcofinanciering. Er werden 31 aanbestedingsprocedures uitgeschreven, waarvan er zes openbare aanbestedingen waren en de resterende procedures verzoeken om dienstverlening betroffen.

11 5 3. CP-werkprogramma In 2014 deed het Agentschap, dat was belast met de uitvoering van onderdelen van het (jaarlijkse) consumentenwerkprogramma, twee oproepen tot het indienen van voorstellen en dertien openbare aanbestedingsprocedures (waaronder een open aanbesteding, een opdracht met een lage waarde en een specifiek verzoek om dienstverlening/bestellingen). Er werden 60 subsidies toegekend voor uitwisseling van ambtenaren tussen bevoegde autoriteiten van lidstaten, waardoor handhavingsambtenaren de gelegenheid kregen tot het delen van ervaring en kennis over de toepassing van Richtlijn 2001/95/EG inzake algemene productveiligheid en Verordening (EG) nr. 2006/2004 betreffende samenwerking inzake consumentenbescherming. Er werd een subsidie toegekend voor de uitvoering van gezamenlijke acties met betrekking tot de algemene productveiligheidsrichtlijn die gericht waren op de uitwisseling en toepassing van beste praktijken onder de bevoegde autoriteiten van de deelnemende lidstaten alsmede op de verbetering van de grensoverschrijdende samenwerking. Na de toetreding van Kroatië tot de EU werden twee contracten ondertekend voor de organisatie van een voorlichtingscampagne over consumentenrechten in Kroatië met het doel, Kroatische burgers te informeren over hun nieuwe consumentenrechten als EU-burgers. Het Agentschap startte procedures voor het sluiten van een driejarige kaderpartnerschapsovereenkomst ( ) en een specifieke subsidieovereenkomst voor 2015 met het netwerk van Europese consumentencentra (ECC's). De nieuwe procedure moet meer stabiliteit, strategische planning en efficiëntie waarborgen in het subsidiebeheer van ECC-Net. Het Agentschap beheerde tevens de eerste fase van een contract, gericht op de totstandbrenging van een ondersteuningsmechanisme voor het ECC-netwerk ter verbetering van de zichtbaarheid en van de impact van het collectieve ECC-werk. De ontwikkeling van kwaliteitsnormen maakt deel uit van de dienstverlening en zal de ECC's helpen, hun prestaties af te meten aan vooraf bepaalde indicatoren. Ter voortzetting van zijn analyse van de problemen waarmee consumenten te maken krijgen wanneer zij producten of diensten kopen, hield het Agentschap diverse enquêtes over consumentenzaken en marktonderzoeken die uitsluitsel zullen geven over een reeks kwesties in verband met de marktwerking vanuit het oogpunt van de consument op diverse terreinen zoals verzekeringen, voedselkeuze en eetgewoonten, garanties en grensoverschrijdende belemmeringen voor de digitale interne markt. Een grootschalige marktmonitoringstudie werd gehouden die 42 verschillende markten bestreek. Er werd een aanbestedingsprocedure afgerond op het gebied van productveiligheid om de veiligheidsaspecten van ladders te onderzoeken. Op het gebied van samenwerking inzake consumentenbescherming schreef het Agentschap een aanbestedingsprocedure uit voor een marktonderzoek waarmee gegevens moesten worden verzameld en dat een analyse moest verschaffen over misleiding bij 'gratis' uitproberen en valstrikken waarbij consumenten in de EU zich ongewild ergens toe verbinden.

12 6 1 In 2014 schreef het Agentschap procedures uit voor het sluiten van een vierjarige kaderpartnerschapsovereenkomst ( ) en een specifieke subsidieovereenkomst met BEUC, de Europese consumentenorganisatie. De cofinanciering van BEUC zal bijdragen tot de verdere belangenbehartiging in de EU-beleidsprocessen van Europese consumenten als kopers of gebruikers van goederen en diensten. Diverse aanbestedingsprocedures werden uitgeschreven voor de uitvoering van Consumer Champion (consumentenkampioen), een nieuw initiatief voor de opbouw van capaciteit voor professionals op het gebied van consumentenzaken, en Consumer Classroom (consumentenklas), een online interactief platform inzake consumenteneducatie voor leraren in het middelbaar onderwijs. 4. BOVV-werkprogramma Het Agentschap schreef vijf aanbestedingsprocedures uit in de vorm van open aanbestedingsprocedures gericht op het organiseren van opleidingsactiviteiten voor personeel van nationale autoriteiten van de EUlidstaten, kandidaatlanden, landen van het Europees nabuurschapsbeleid en EVA-landen die betrokken zijn bij officiële controleactiviteiten. De opleiding heeft tot doel, de ambtenaren op de hoogte te houden van alle aspecten van EU-levensmiddelenwetgeving en te waarborgen dat controles in alle lidstaten op meer uniforme, objectieve en bevredigende wijze worden uitgevoerd. Een scala van wetgeving wordt bestreken, van diergezondheid en welzijn tot plantgezondheid, levensmiddelenhygiëne en - controle. Het Agentschap maakte de stap van de eerste naar de tweede fase van vijf contracten die sinds 2012 liepen met betrekking tot de verzorging van opleiding over elf verschillende onderwerpen, en publiceerde twee specifieke verzoeken om dienstverlening voor de organisatie van de tweede conferentie inzake voedselcriminaliteit en voor deelname door BOVV aan activiteiten rond de Expo Milaan Specifieke opleidingsactiviteiten voor derde landen, met name ontwikkelingslanden, werden voortgezet in het kader van het BOVVprogramma, dat wordt gefinancierd uit de begrotingen van DG DEVCO en DG TRADE. Het doel van deze activiteiten is, functionarissen uit derde landen die betrokken zijn bij voedselcontroles vertrouwd te maken met de toepasselijke EU-normen en invoervereisten. In 2014 werd met het BOVV-initiatief het streefdoel gehaald dat bij aanvang was gesteld: ongeveer deelnemers per jaar uit de lidstaten. De algehele tevredenheid benadert de beoogde 85 % en meer dan 90 % van de deelnemers beoordeelt de opgedane kennis als nuttig. PB C 171 van , blz en Bron: Door het Agentschap verstrekte bijlage.

13 CONSUMERS, HEALTH, AGRICULTURE AND FOOD EXECUTIVE AGENCY ANTWOORD VAN HET AGENTSCHAP 11: Het Agentschap aanvaardt de opmerkingen van de Rekenkamer. Het zal zich blijven inspannen om de overdrachten voor titel III (Uitgaven in verband met de werking van het Agentschap) verder terug te dringen door vroegtijdige planning en een nauwgezet volgen van de contracten. Chafea_NL

VERSLAG (2016/C 449/07)

VERSLAG (2016/C 449/07) 1.12.2016 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 449/41 VERSLAG over de jaarrekening van het Uitvoerend Agentschap voor consumenten, gezondheid, landbouw en voeding betreffende het begrotingsjaar 2015

Nadere informatie

VERSLAG (2016/C 449/19)

VERSLAG (2016/C 449/19) C 449/102 NL Publicatieblad van de Europese Unie 1.12.2016 VERSLAG over de jaarrekening van het Europees Instituut voor gendergelijkheid betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van

Nadere informatie

VERSLAG (2016/C 449/41)

VERSLAG (2016/C 449/41) 1.12.2016 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 449/219 VERSLAG over de jaarrekening van het Uitvoerend Agentschap innovatie en netwerken betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord

Nadere informatie

VERSLAG (2016/C 449/29)

VERSLAG (2016/C 449/29) 1.12.2016 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 449/157 VERSLAG over de jaarrekening van het Uitvoerend Agentschap Europese Onderzoeksraad betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord

Nadere informatie

VERSLAG (2016/C 449/35)

VERSLAG (2016/C 449/35) C 449/188 NL Publicatieblad van de Europese Unie 1.12.2016 VERSLAG over de jaarrekening van de Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden betreffende het begrotingsjaar

Nadere informatie

VERSLAG (2016/C 449/02)

VERSLAG (2016/C 449/02) 1.12.2016 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 449/17 VERSLAG over de jaarrekening van het Agentschap voor de samenwerking tussen energieregulators betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van

Nadere informatie

VERSLAG (2016/C 449/23)

VERSLAG (2016/C 449/23) C 449/128 NL Publicatieblad van de Europese Unie 1.12.2016 VERSLAG over de jaarrekening van het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van

Nadere informatie

VERSLAG. over de jaarrekening van de Europese Politiedienst betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van de Dienst

VERSLAG. over de jaarrekening van de Europese Politiedienst betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van de Dienst C 449/198 NL Publicatieblad van de Europese Unie 1.12.2016 VERSLAG over de jaarrekening van de Europese Politiedienst betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van de Dienst (2016/C

Nadere informatie

VERSLAG. over de jaarrekening van de Europese Stichting voor opleiding betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van de Stichting

VERSLAG. over de jaarrekening van de Europese Stichting voor opleiding betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van de Stichting C 449/168 NL Publicatieblad van de Europese Unie 1.12.2016 VERSLAG over de jaarrekening van de Europese Stichting voor opleiding betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van de Stichting

Nadere informatie

VERSLAG (2016/C 449/20)

VERSLAG (2016/C 449/20) 1.12.2016 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 449/107 VERSLAG over de jaarrekening van de Europese Autoriteit voor verzekeringen en bedrijfspensioenen betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld

Nadere informatie

VERSLAG (2016/C 449/18)

VERSLAG (2016/C 449/18) 1.12.2016 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 449/97 VERSLAG over de jaarrekening van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van

Nadere informatie

VERSLAG (2016/C 449/11)

VERSLAG (2016/C 449/11) 1.12.2016 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 449/61 VERSLAG over de jaarrekening van het Uitvoerend Agentschap voor kleine en middelgrote ondernemingen betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld

Nadere informatie

VERSLAG (2016/C 449/25)

VERSLAG (2016/C 449/25) C 449/138 NL Publicatieblad van de Europese Unie 1.12.2016 VERSLAG over de jaarrekening van het Agentschap van de Europese Unie voor netwerk- en informatiebeveiliging betreffende het begrotingsjaar 2015

Nadere informatie

VERSLAG (2016/C 449/36)

VERSLAG (2016/C 449/36) 1.12.2016 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 449/193 VERSLAG over de jaarrekening van de Europese eenheid voor de versterking van de justitiële samenwerking betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld

Nadere informatie

VERSLAG. over de jaarrekening van het pensioenfonds van Europol betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van het Fonds

VERSLAG. over de jaarrekening van het pensioenfonds van Europol betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van het Fonds 1.12.2016 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 449/143 VERSLAG over de jaarrekening van het pensioenfonds van Europol betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van het Fonds (2016/C

Nadere informatie

VERSLAG (2016/C 449/04)

VERSLAG (2016/C 449/04) 1.12.2016 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 449/27 VERSLAG over de jaarrekening van het Vertaalbureau voor de organen van de Europese Unie betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord

Nadere informatie

VERSLAG. over de jaarrekening van het Europees Spoorwegbureau betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van het Bureau

VERSLAG. over de jaarrekening van het Europees Spoorwegbureau betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van het Bureau 1.12.2016 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 449/151 VERSLAG over de jaarrekening van het Europees Spoorwegbureau betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van het Bureau (2016/C

Nadere informatie

VERSLAG (2017/C 417/07)

VERSLAG (2017/C 417/07) C 417/52 NL Publicatieblad van de Europese Unie 6.12.2017 VERSLAG over de jaarrekening van het Uitvoerend Agentschap voor consumenten, gezondheid, landbouw en voeding betreffende het begrotingsjaar 2016,

Nadere informatie

VERSLAG (2016/C 449/14)

VERSLAG (2016/C 449/14) 1.12.2016 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 449/77 VERSLAG over de jaarrekening van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het

Nadere informatie

VERSLAG. over de jaarrekening van de Europese Politieacademie betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van de Academie

VERSLAG. over de jaarrekening van de Europese Politieacademie betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van de Academie C 449/36 NL Publicatieblad van de Europese Unie 1.12.2016 VERSLAG over de jaarrekening van de Europese Politieacademie betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van de Academie (2016/C

Nadere informatie

vergezeld van de antwoorden van het Bureau 12, rue Alcide De Gasperi - L Luxembourg T (+352) E eca.europa.

vergezeld van de antwoorden van het Bureau 12, rue Alcide De Gasperi - L Luxembourg T (+352) E eca.europa. Verslag over de jaarrekening van het Bureau van het Orgaan van Europese regelgevende instanties voor elektronische communicatie betreffende het begrotingsjaar 2014 vergezeld van de antwoorden van het Bureau

Nadere informatie

Verslag over de jaarrekening van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid betreffende het begrotingsjaar 2014

Verslag over de jaarrekening van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid betreffende het begrotingsjaar 2014 Verslag over de jaarrekening van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid betreffende het begrotingsjaar 2014 vergezeld van het antwoord van de Autoriteit 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg

Nadere informatie

VERSLAG (2016/C 449/03)

VERSLAG (2016/C 449/03) C 449/22 NL Publicatieblad van de Europese Unie 1.12.2016 VERSLAG over de jaarrekening van het Bureau van het Orgaan van Europese regelgevende instanties voor elektronische communicatie betreffende het

Nadere informatie

VERSLAG. over de jaarrekening van de Europese Bankautoriteit betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van de Autoriteit

VERSLAG. over de jaarrekening van de Europese Bankautoriteit betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van de Autoriteit C 449/72 NL Publicatieblad van de Europese Unie 1.12.2016 VERSLAG over de jaarrekening van de Europese Bankautoriteit betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van de Autoriteit (2016/C

Nadere informatie

vergezeld van het antwoord van het Bureau

vergezeld van het antwoord van het Bureau Verslag over de jaarrekening van het Vertaalbureau voor de organen van de Europese Unie betreffende het begrotingsjaar 2014 vergezeld van het antwoord van het Bureau 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615

Nadere informatie

VERSLAG (2016/C 449/30)

VERSLAG (2016/C 449/30) C 449/162 NL Publicatieblad van de Europese Unie 1.12.2016 VERSLAG over de jaarrekening van de Europese Autoriteit voor effecten en markten betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord

Nadere informatie

Verslag over de jaarrekening van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk betreffende het begrotingsjaar 2016

Verslag over de jaarrekening van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk betreffende het begrotingsjaar 2016 Verslag over de jaarrekening van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk betreffende het begrotingsjaar 2016 vergezeld van de antwoorden van het Agentschap 12, rue Alcide De Gasperi

Nadere informatie

vergezeld van het antwoord van het Bureau

vergezeld van het antwoord van het Bureau Verslag over de jaarrekening van het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten betreffende het begrotingsjaar 2016 vergezeld van het antwoord van het Bureau 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615

Nadere informatie

VERSLAG. over de jaarrekening van de Europese Politiedienst betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld van het antwoord van de Dienst

VERSLAG. over de jaarrekening van de Europese Politiedienst betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld van het antwoord van de Dienst 6.12.2017 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 417/223 VERSLAG over de jaarrekening van de Europese Politiedienst betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld van het antwoord van de Dienst (2017/C

Nadere informatie

VERSLAG (2017/C 417/40)

VERSLAG (2017/C 417/40) 6.12.2017 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 417/247 VERSLAG over de jaarrekening van het Uitvoerend Agentschap innovatie en netwerken betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld van het antwoord

Nadere informatie

VERSLAG (2017/C 417/32)

VERSLAG (2017/C 417/32) 6.12.2017 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 417/201 VERSLAG over de jaarrekening van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld

Nadere informatie

VERSLAG (2017/C 417/35)

VERSLAG (2017/C 417/35) C 417/218 NL Publicatieblad van de Europese Unie 6.12.2017 VERSLAG over de jaarrekening van de Eenheid voor justitiële samenwerking van de Europese Unie betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld van

Nadere informatie

VERSLAG (2017/C 417/33)

VERSLAG (2017/C 417/33) 6.12.2017 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 417/207 VERSLAG over de jaarrekening van het Voorzieningsagentschap van Euratom betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld van het antwoord van het

Nadere informatie

VERSLAG (2017/C 417/28)

VERSLAG (2017/C 417/28) C 417/176 NL Publicatieblad van de Europese Unie 6.12.2017 VERSLAG over de jaarrekening van de Europese Autoriteit voor effecten en markten betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld van het antwoord

Nadere informatie

12, rue Alcide De Gasperi - L-1615 Luxemburg T (+352) E eca.europa.eu

12, rue Alcide De Gasperi - L-1615 Luxemburg T (+352) E eca.europa.eu Verslag over de jaarrekening van Sisnet (communicatienetwerk voor uitwisseling van informatie tussen nationale grenscontrole-, douane- en politieautoriteiten) betreffende het per 31 december 2015 afgesloten

Nadere informatie

vergezeld van het antwoord van het Agentschap

vergezeld van het antwoord van het Agentschap Verslag over de jaarrekening van het Agentschap van de Europese Unie voor opleiding op het gebied van rechtshandhaving betreffende het begrotingsjaar 2016 vergezeld van het antwoord van het Agentschap

Nadere informatie

Verslag over de jaarrekening van de Europese Autoriteit voor effecten en markten betreffende het begrotingsjaar 2016

Verslag over de jaarrekening van de Europese Autoriteit voor effecten en markten betreffende het begrotingsjaar 2016 Verslag over de jaarrekening van de Europese Autoriteit voor effecten en markten betreffende het begrotingsjaar 2016 vergezeld van het antwoord van de Autoriteit 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg

Nadere informatie

VERSLAG (2016/C 449/12)

VERSLAG (2016/C 449/12) C 449/66 NL Publicatieblad van de Europese Unie 1.12.2016 VERSLAG over de jaarrekening van het Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord

Nadere informatie

VERSLAG (2017/C 417/20)

VERSLAG (2017/C 417/20) C 417/126 NL Publicatieblad van de Europese Unie 6.12.2017 VERSLAG over de jaarrekening van de Europese Autoriteit voor verzekeringen en bedrijfspensioenen betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld

Nadere informatie

Verslag over de jaarrekening van het Uitvoerend Agentschap onderzoek betreffende het begrotingsjaar 2014

Verslag over de jaarrekening van het Uitvoerend Agentschap onderzoek betreffende het begrotingsjaar 2014 Verslag over de jaarrekening van het Uitvoerend Agentschap onderzoek betreffende het begrotingsjaar 2014 vergezeld van de antwoorden van het Agentschap 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxemburg T

Nadere informatie

Verslag over de jaarrekening van het Spoorwegbureau van de Europese Unie betreffende het begrotingsjaar 2016

Verslag over de jaarrekening van het Spoorwegbureau van de Europese Unie betreffende het begrotingsjaar 2016 Verslag over de jaarrekening van het Spoorwegbureau van de Europese Unie betreffende het begrotingsjaar 2016 vergezeld van de antwoorden van het Bureau 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg T

Nadere informatie

vergezeld van het antwoord van het Centrum

vergezeld van het antwoord van het Centrum Verslag over de jaarrekening van het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving betreffende het begrotingsjaar 2016 vergezeld van het antwoord van het Centrum 12, rue Alcide De Gasperi -

Nadere informatie

vergezeld van het antwoord van het Bureau

vergezeld van het antwoord van het Bureau Verslag over de jaarrekening van het Vertaalbureau voor de organen van de Europese Unie betreffende het begrotingsjaar 2016 vergezeld van het antwoord van het Bureau 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615

Nadere informatie

VERSLAG (2016/C 449/42)

VERSLAG (2016/C 449/42) C 449/224 NL Publicatieblad van de Europese Unie 1.12.2016 VERSLAG over de jaarrekening van het Harmonisatiebureau voor de interne markt betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van

Nadere informatie

Verslag over de jaarrekening van de Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden betreffende het begrotingsjaar 2016

Verslag over de jaarrekening van de Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden betreffende het begrotingsjaar 2016 Verslag over de jaarrekening van de Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden betreffende het begrotingsjaar 2016 vergezeld van het antwoord van de Stichting 12, rue Alcide

Nadere informatie

Verslag over de jaarrekening van het Communautair Bureau voor plantenrassen betreffende het begrotingsjaar 2016

Verslag over de jaarrekening van het Communautair Bureau voor plantenrassen betreffende het begrotingsjaar 2016 Verslag over de jaarrekening van het Communautair Bureau voor plantenrassen betreffende het begrotingsjaar 2016 vergezeld van het antwoord van het Bureau 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg

Nadere informatie

VERSLAG (2017/C 417/26)

VERSLAG (2017/C 417/26) C 417/166 NL Publicatieblad van de Europese Unie 6.12.2017 VERSLAG over de jaarrekening van het Spoorwegbureau van de Europese Unie betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld van het antwoord van het

Nadere informatie

VERSLAG (2017/C 417/23)

VERSLAG (2017/C 417/23) C 417/150 NL Publicatieblad van de Europese Unie 6.12.2017 VERSLAG over de jaarrekening van het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld

Nadere informatie

VERSLAG. over de jaarrekening van de Europese Bankautoriteit betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld van het antwoord van de Autoriteit

VERSLAG. over de jaarrekening van de Europese Bankautoriteit betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld van het antwoord van de Autoriteit 6.12.2017 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 417/87 VERSLAG over de jaarrekening van de Europese Bankautoriteit betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld van het antwoord van de Autoriteit (2017/C

Nadere informatie

Verslag over de jaarrekening van het Communautair Bureau voor plantenrassen betreffende het begrotingsjaar 2014

Verslag over de jaarrekening van het Communautair Bureau voor plantenrassen betreffende het begrotingsjaar 2014 Verslag over de jaarrekening van het Communautair Bureau voor plantenrassen betreffende het begrotingsjaar 2014 vergezeld van het antwoord van het Bureau 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg

Nadere informatie

VERSLAG (2017/C 417/18)

VERSLAG (2017/C 417/18) 6.12.2017 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 417/115 VERSLAG over de jaarrekening van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld van het antwoord

Nadere informatie

VERSLAG (2017/C 417/34)

VERSLAG (2017/C 417/34) C 417/212 NL Publicatieblad van de Europese Unie 6.12.2017 VERSLAG over de jaarrekening van de Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden betreffende het begrotingsjaar

Nadere informatie

VERSLAG (2017/C 417/29)

VERSLAG (2017/C 417/29) 6.12.2017 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 417/181 VERSLAG over de jaarrekening van de Europese Stichting voor opleiding betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld van het antwoord van de Stichting

Nadere informatie

VERSLAG (2016/C 449/32)

VERSLAG (2016/C 449/32) 1.12.2016 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 449/173 VERSLAG over de jaarrekening van het Europees Agentschap voor het operationeel beheer van grootschalige IT-systemen op het gebied van vrijheid,

Nadere informatie

Verslag over de jaarrekening van het Uitvoerend Agentschap innovatie en netwerken betreffende het begrotingsjaar 2014

Verslag over de jaarrekening van het Uitvoerend Agentschap innovatie en netwerken betreffende het begrotingsjaar 2014 Verslag over de jaarrekening van het Uitvoerend Agentschap innovatie en netwerken betreffende het begrotingsjaar 2014 vergezeld van het antwoord van het Agentschap 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615

Nadere informatie

VERSLAG (2017/C 417/11)

VERSLAG (2017/C 417/11) C 417/74 NL Publicatieblad van de Europese Unie 6.12.2017 VERSLAG over de jaarrekening van het Uitvoerend Agentschap voor kleine en middelgrote ondernemingen betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld

Nadere informatie

VERSLAG (2017/C 417/08)

VERSLAG (2017/C 417/08) 6.12.2017 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 417/57 VERSLAG over de jaarrekening van het Communautair Bureau voor plantenrassen betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld van het antwoord van

Nadere informatie

vergezeld van het antwoord van het Agentschap

vergezeld van het antwoord van het Agentschap Verslag over de jaarrekening van het Europees Agentschap voor het operationeel beheer van grootschalige ITsystemen op het gebied van vrijheid, veiligheid en recht (eu-lisa) betreffende het begrotingsjaar

Nadere informatie

vergezeld van de antwoorden van het Agentschap

vergezeld van de antwoorden van het Agentschap Verslag over de jaarrekening van het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart betreffende het begrotingsjaar 2016 vergezeld van de antwoorden van het Agentschap 12, rue Alcide De Gasperi

Nadere informatie

VERSLAG (2015/C 409/40)

VERSLAG (2015/C 409/40) C 409/362 NL Publicatieblad van de Europese Unie 9.12.2015 VERSLAG over de jaarrekening van het Uitvoerend Agentschap innovatie en netwerken betreffende het begrotingsjaar 2014 vergezeld van het antwoord

Nadere informatie

15.12.2011 Publicatieblad van de Europese Unie C 366/145

15.12.2011 Publicatieblad van de Europese Unie C 366/145 15.12.2011 Publicatieblad van de Europese Unie C 366/145 VERSLAG over de jaarrekening van de Europese Stichting voor opleiding betreffende het begrotingsjaar 2010, vergezeld van de antwoorden van de Stichting

Nadere informatie

VERSLAG (2017/C 417/14)

VERSLAG (2017/C 417/14) C 417/92 NL Publicatieblad van de Europese Unie 6.12.2017 VERSLAG over de jaarrekening van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld van het

Nadere informatie

INHOUD INLEIDING BETROUWBAARHEIDSVERKLARING OPMERKINGEN OVER HET BUDGETTAIR EN FINANCIEEL BEHEER

INHOUD INLEIDING BETROUWBAARHEIDSVERKLARING OPMERKINGEN OVER HET BUDGETTAIR EN FINANCIEEL BEHEER 14.12.2010 Publicatieblad van de Europese Unie C 338/119 VERSLAG over de jaarrekening van het Vertaalbureau voor de organen van de Europese Unie betreffende het begrotingsjaar 2009, vergezeld van de antwoorden

Nadere informatie

C 366/156 Publicatieblad van de Europese Unie 15.12.2011

C 366/156 Publicatieblad van de Europese Unie 15.12.2011 C 366/156 Publicatieblad van de Europese Unie 15.12.2011 VERSLAG over de jaarrekening van het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving betreffende het begrotingsjaar 2010, vergezeld van

Nadere informatie

VERSLAG. over de jaarrekening van het Europese GNSS-Agentschap betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van het Agentschap

VERSLAG. over de jaarrekening van het Europese GNSS-Agentschap betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van het Agentschap C 449/214 NL Publicatieblad van de Europese Unie 1.12.2016 VERSLAG over de jaarrekening van het Europese GNSS-Agentschap betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van het Agentschap

Nadere informatie

VERSLAG (2017/C 417/15)

VERSLAG (2017/C 417/15) C 417/98 NL Publicatieblad van de Europese Unie 6.12.2017 VERSLAG over de jaarrekening van het Europees Agentschap voor chemische stoffen betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld van het antwoord

Nadere informatie

C 366/52 Publicatieblad van de Europese Unie

C 366/52 Publicatieblad van de Europese Unie C 366/52 Publicatieblad van de Europese Unie 15.12.2011 VERSLAG over de jaarrekening van het Europees Agentschap voor maritieme veiligheid betreffende het begrotingsjaar 2010, vergezeld van de antwoorden

Nadere informatie

Verslag over de jaarrekening van de Gemeenschappelijke Onderneming biogebaseerde industrieën betreffende het begrotingsjaar 2016

Verslag over de jaarrekening van de Gemeenschappelijke Onderneming biogebaseerde industrieën betreffende het begrotingsjaar 2016 Verslag over de jaarrekening van de Gemeenschappelijke Onderneming biogebaseerde industrieën betreffende het begrotingsjaar 2016 vergezeld van het antwoord van de Gemeenschappelijke Onderneming 12, rue

Nadere informatie

C 366/162 Publicatieblad van de Europese Unie

C 366/162 Publicatieblad van de Europese Unie C 366/162 Publicatieblad van de Europese Unie 15.12.2011 VERSLAG over de jaarrekening van het Communautair Bureau voor plantenrassen betreffende het begrotingsjaar 2010, vergezeld van de antwoorden van

Nadere informatie

15.12.2011 Publicatieblad van de Europese Unie C 366/15

15.12.2011 Publicatieblad van de Europese Unie C 366/15 15.12.2011 Publicatieblad van de Europese Unie C 366/15 VERSLAG over de jaarrekening van het Europees Agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging betreffende het begrotingsjaar 2010, vergezeld van

Nadere informatie

Verslag over de jaarrekening van de Gemeenschappelijke Onderneming brandstofcellen en waterstof betreffende het begrotingsjaar 2016

Verslag over de jaarrekening van de Gemeenschappelijke Onderneming brandstofcellen en waterstof betreffende het begrotingsjaar 2016 Verslag over de jaarrekening van de Gemeenschappelijke Onderneming brandstofcellen en waterstof betreffende het begrotingsjaar 2016 vergezeld van het antwoord van de Gemeenschappelijke Onderneming 12,

Nadere informatie

12, rue Alcide De Gasperi - L Luxembourg T (+352) E eca.europa.eu

12, rue Alcide De Gasperi - L Luxembourg T (+352) E eca.europa.eu Verslag over de jaarrekening van het Europees Instituut voor gendergelijkheid betreffende het begrotingsjaar 2016 vergezeld van het antwoord van het Instituut 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg

Nadere informatie

VERSLAG. over de jaarrekening van het Europees Milieuagentschap betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van het Agentschap

VERSLAG. over de jaarrekening van het Europees Milieuagentschap betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van het Agentschap 1.12.2016 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 449/87 VERSLAG over de jaarrekening van het Europees Milieuagentschap betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van het Agentschap

Nadere informatie

VERSLAG (2016/C 449/39)

VERSLAG (2016/C 449/39) C 449/208 NL Publicatieblad van de Europese Unie 1.12.2016 VERSLAG over de jaarrekening van het Europees Agentschap voor het beheer van de operationele samenwerking aan de buitengrenzen van de lidstaten

Nadere informatie

Verslag over de jaarrekening van het Vertaalbureau voor de organen van de Europese Unie betreffende het begrotingsjaar 2011

Verslag over de jaarrekening van het Vertaalbureau voor de organen van de Europese Unie betreffende het begrotingsjaar 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Nadere informatie

VERSLAG (2017/C 426/06) INHOUD

VERSLAG (2017/C 426/06) INHOUD C 426/42 NL Publicatieblad van de Europese Unie 12.12.2017 VERSLAG over de jaarrekening van de Gemeenschappelijke Onderneming brandstofcellen en waterstof betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld

Nadere informatie

VERSLAG (2017/C 417/19)

VERSLAG (2017/C 417/19) C 417/120 NL Publicatieblad van de Europese Unie 6.12.2017 VERSLAG over de jaarrekening van het Europees Instituut voor gendergelijkheid betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld van het antwoord

Nadere informatie

Dit verslag gaat vergezeld van de antwoorden van het bureau en wordt binnenkort in het Publicatieblad van de Europese Unie bekendgemaakt.

Dit verslag gaat vergezeld van de antwoorden van het bureau en wordt binnenkort in het Publicatieblad van de Europese Unie bekendgemaakt. RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 3 december 2012 (04.12) (OR. en) 16782/12 FI 914 I GEKOME DOCUME T van: de heer Vítor CALDEIRA, voorzitter van de Rekenkamer ingekomen: 13 november 2012 aan: mevrouw Erato

Nadere informatie

Verslag over de jaarrekening van het Europees Milieuagentschap betreffende het begrotingsjaar vergezeld van het antwoord van het Agentschap

Verslag over de jaarrekening van het Europees Milieuagentschap betreffende het begrotingsjaar vergezeld van het antwoord van het Agentschap Verslag over de jaarrekening van het Europees Milieuagentschap betreffende het begrotingsjaar 2016 vergezeld van het antwoord van het Agentschap 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg T (+352)

Nadere informatie

INHOUD INLEIDING BETROUWBAARHEIDSVERKLARING OPMERKINGEN OVER HET BUDGETTAIR EN FINANCIEEL BEHEER Tabel...

INHOUD INLEIDING BETROUWBAARHEIDSVERKLARING OPMERKINGEN OVER HET BUDGETTAIR EN FINANCIEEL BEHEER Tabel... C 338/162 Publicatieblad van de Europese Unie 14.12.2010 VERSLAG over de jaarrekening van het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving betreffende het begrotingsjaar 2009, vergezeld van

Nadere informatie

Verslag over de jaarrekening van het Uitvoerend Agentschap voor gezondheid en consumenten betreffende het begrotingsjaar 2011

Verslag over de jaarrekening van het Uitvoerend Agentschap voor gezondheid en consumenten betreffende het begrotingsjaar 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Nadere informatie

Verslag over de jaarrekening van de gemeenschappelijke onderneming Sesar betreffende het begrotingsjaar 2014

Verslag over de jaarrekening van de gemeenschappelijke onderneming Sesar betreffende het begrotingsjaar 2014 Verslag over de jaarrekening van de gemeenschappelijke onderneming Sesar betreffende het begrotingsjaar 2014 vergezeld van de antwoorden van de gemeenschappelijke onderneming 12, rue Alcide De Gasperi

Nadere informatie

Verslag over de jaarrekening van de gemeenschappelijke onderneming Clean Sky betreffende het begrotingsjaar 2014

Verslag over de jaarrekening van de gemeenschappelijke onderneming Clean Sky betreffende het begrotingsjaar 2014 Verslag over de jaarrekening van de gemeenschappelijke onderneming Clean Sky betreffende het begrotingsjaar 2014 vergezeld van de antwoorden van de gemeenschappelijke onderneming 12, rue Alcide De Gasperi

Nadere informatie

Verslag over de jaarrekening van de Europese Stichting voor opleiding betreffende het begrotingsjaar 2013

Verslag over de jaarrekening van de Europese Stichting voor opleiding betreffende het begrotingsjaar 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Nadere informatie

VERSLAG (2016/C 473/08) INHOUD INLEIDING TOELICHTING BIJ DE BETROUWBAARHEIDSVERKLARING BETROUWBAARHEIDSVERKLARING...

VERSLAG (2016/C 473/08) INHOUD INLEIDING TOELICHTING BIJ DE BETROUWBAARHEIDSVERKLARING BETROUWBAARHEIDSVERKLARING... C 473/66 NL Publicatieblad van de Europese Unie 16.12.2016 VERSLAG over de jaarrekening van de Gemeenschappelijke Onderneming voor het onderzoek naar luchtverkeersbeveiliging in het gemeenschappelijke

Nadere informatie

Verslag over de jaarrekening van de gemeenschappelijke onderneming Ecsel betreffende het begrotingsjaar 2014

Verslag over de jaarrekening van de gemeenschappelijke onderneming Ecsel betreffende het begrotingsjaar 2014 Verslag over de jaarrekening van de gemeenschappelijke onderneming Ecsel betreffende het begrotingsjaar 2014 vergezeld van de antwoorden van de gemeenschappelijke onderneming 12, rue Alcide De Gasperi

Nadere informatie

vergezeld van het antwoord van het Bureau

vergezeld van het antwoord van het Bureau Verslag over de jaarrekening van het Bureau van het Orgaan van Europese regelgevende instanties voor elektronische communicatie betreffende het begrotingsjaar 2016 vergezeld van het antwoord van het Bureau

Nadere informatie

VERSLAG. over de jaarrekening van het Europees GNSS-Agentschap betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld van het antwoord van het Agentschap

VERSLAG. over de jaarrekening van het Europees GNSS-Agentschap betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld van het antwoord van het Agentschap 6.12.2017 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 417/241 VERSLAG over de jaarrekening van het Europees GNSS-Agentschap betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld van het antwoord van het Agentschap

Nadere informatie

Verslag over de jaarrekening van het pensioenfonds van Europol betreffende het begrotingsjaar 2011

Verslag over de jaarrekening van het pensioenfonds van Europol betreffende het begrotingsjaar 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Nadere informatie

VERSLAG (2016/C 473/04) INHOUD INLEIDING TOELICHTING BIJ DE BETROUWBAARHEIDSVERKLARING BETROUWBAARHEIDSVERKLARING...

VERSLAG (2016/C 473/04) INHOUD INLEIDING TOELICHTING BIJ DE BETROUWBAARHEIDSVERKLARING BETROUWBAARHEIDSVERKLARING... C 473/24 NL Publicatieblad van de Europese Unie 16.12.2016 VERSLAG over de jaarrekening van de Gemeenschappelijke Onderneming elektronische componenten en systemen voor Europees leiderschap betreffende

Nadere informatie

Verslag over de jaarrekening van het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten betreffende het begrotingsjaar 2013

Verslag over de jaarrekening van het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten betreffende het begrotingsjaar 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Nadere informatie

VERSLAG (2017/C 426/03) INHOUD

VERSLAG (2017/C 426/03) INHOUD 12.12.2017 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 426/15 VERSLAG over de jaarrekening van de Gemeenschappelijke Onderneming Clean Sky betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld van het antwoord van

Nadere informatie

ONTWERPVERSLAG. NL In verscheidenheid verenigd NL 2010/2169(DEC) 3.2.2011

ONTWERPVERSLAG. NL In verscheidenheid verenigd NL 2010/2169(DEC) 3.2.2011 EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie begrotingscontrole 2010/2169(DEC) 3.2.2011 ONTWERPVERSLAG over het verlenen van kwijting voor de uitvoering van de begroting van het Europees Waarnemingscentrum voor

Nadere informatie

VERSLAG (2017/C 417/03)

VERSLAG (2017/C 417/03) 6.12.2017 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 417/31 VERSLAG over de jaarrekening van het Bureau van het Orgaan van Europese regelgevende instanties voor elektronische communicatie betreffende het

Nadere informatie

INHOUD INLEIDING BETROUWBAARHEIDSVERKLARING OPMERKINGEN OVER HET BUDGETTAIR EN FINANCIEEL BEHEER Tabel...

INHOUD INLEIDING BETROUWBAARHEIDSVERKLARING OPMERKINGEN OVER HET BUDGETTAIR EN FINANCIEEL BEHEER Tabel... C 338/46 Publicatieblad van de Europese Unie 14.12.2010 VERSLAG over de jaarrekening van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk betreffende het begrotingsjaar 2009, vergezeld

Nadere informatie

Dit verslag gaat vergezeld van de antwoorden van Eurojust en wordt binnenkort in het Publicatieblad van de Europese Unie bekendgemaakt.

Dit verslag gaat vergezeld van de antwoorden van Eurojust en wordt binnenkort in het Publicatieblad van de Europese Unie bekendgemaakt. RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 22 november 2011 (24.11) (OR. en) 17359/11 FI 929 I GEKOME DOCUME T van: de heer Vítor CALDEIRA, voorzitter van de Rekenkamer ingekomen: 3 november 2011 aan: de heer Radoslaw

Nadere informatie

Advies nr. 1/2016. (uitgebracht krachtens artikel 325 VWEU)

Advies nr. 1/2016. (uitgebracht krachtens artikel 325 VWEU) Advies nr. 1/2016 (uitgebracht krachtens artikel 325 VWEU) betreffende een voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Verordening (EU, Euratom) nr. 883/2013 wat

Nadere informatie

Verslag over de jaarrekening van het Vertaalbureau voor de organen van de Europese Unie betreffende het begrotingsjaar 2013

Verslag over de jaarrekening van het Vertaalbureau voor de organen van de Europese Unie betreffende het begrotingsjaar 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Nadere informatie

12, rue Alcide De Gasperi - L-1615 Luxemburg T (+352) E eca.europa.eu

12, rue Alcide De Gasperi - L-1615 Luxemburg T (+352) E eca.europa.eu Samenvatting van de resultaten van de jaarlijkse controles van de Europese gemeenschappelijke ondernemingen voor onderzoek door de Rekenkamer over 2015 12, rue Alcide De Gasperi - L-1615 Luxemburg T (+352)

Nadere informatie

AANGENOMEN TEKSTEN. Kwijting 2013: Europese Stichting voor opleiding (ETF)

AANGENOMEN TEKSTEN. Kwijting 2013: Europese Stichting voor opleiding (ETF) Europees Parlement 204-209 AANGENOMEN TEKSTEN P8_TA(205)053 Kwijting 203: Europese Stichting voor opleiding (ETF). Besluit van het Europees Parlement van 29 april 205 over het verlenen van kwijting voor

Nadere informatie