In deze opdracht a je opzoek naar informatie over de schepping en evolutie. Ook vorm je je mening over die twee.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In deze opdracht a je opzoek naar informatie over de schepping en evolutie. Ook vorm je je mening over die twee."

Transcriptie

1 Schepping Verdieping: Schepping én evolutietheorie Leeftijd: Thema: Schepping Tijdsduur: 20+ min. In deze opdracht a je opzoek naar informatie over de schepping en evolutie. Ook vorm je je mening over die twee. Duur: 25 minuten Nodig: opdrachtenkaartjes, opgehangen in de ruimte, Bijbels, eventueel prijsje voor de winnende groep (het liefst iets om uit te delen). Uitvoering In deze werkvorm krijgen de jongeren spelenderwijs informatie én vormen ze hun mening over hoe schepping en evolutietheorie zich tot elkaar verhouden. Zorg dat er kaartjes met vragen en stellingen in een grote ruimte hebt hangen/liggen (bijvoorbeeld een kerkzaal). Ieder groepje krijgt de opdrachtenkaartjes. Verdeel je groep in kleinere groepjes, afhankelijk van de grootte van de groep. In tweetallen aan de slag gaan is ook goed mogelijk. Geef elk groepje een uitvalsbasis, bijvoorbeeld een tafel. Zorg dat ze wat uit elkaar liggen zodat ze niet makkelijk elkaars gesprekken opvangen. Vertel dat jullie een soort Zweeds renspel gaan doen. Van elk groepje mag er in de tijd maar één persoon een opdracht zoeken. Deze moet hij/zij onthouden en dan terugbrengen naar de groep. Daar mag de groep zich buigen over de vraag en een ander mag de volgende opdracht gaan zoeken (of dezelfde, als het een lange of ingewikkelde opdracht was). De jongeren mogen Bijbel en mobiel gebruiken bij het beantwoorden van de vragen. Ze krijgen in totaal 15 minuten de tijd hiervoor (of 20 minuten bij een grote kerkzaal). De tijdsdruk is wat deze opdracht uitdagend maakt! Eventueel kun je tegen het eind enkele minuten erbij geven, ga daar flexibel mee om om het juiste resultaat te krijgen: wel competitie, maar ook veel vragen beantwoord.

2 Kom aan het einde van het spel nog even terug op de essentie ervan. Vraag de jongeren bijvoorbeeld wat ze ervan geleerd hebben, wat hen bijgebleven is. Als ze het zelf niet benoemen, leg dan in je eigen woorden uit waarom schepping en evolutietheorie elkaar niet uit hoeven sluiten. In de theologische achtergrondinformatie vind je hierover meer.

3 Theologische achtergrondinformatie bij het thema schepping Een waargebeurd verhaal: iemand leest voor het eerst in zijn leven Genesis 1 en 2 en zegt: Wat is dit voor raar verhaal? Het lijkt de Donald Duck wel. Het laat zien dat deze teksten ver áf staan van veel mensen. Anderen worstelen met de vraag: is dit nu echt zo gebeurd? Hoe combineren we dat dan met wat we weten over de big bang en de evolutietheorie? De relatie tussen wetenschap en geloof staat hier op het spel. Genesis 1 en 2 bieden geen historisch verslag van het ontstaan van de aarde. Centraal is de boodschap: deze wereld is er niet zomaar, niet toevallig of het gevolg van allerlei natuurlijke, natuurkundige processen. Er zit iets achter, er zit iemand achter. We geloven dat God deze wereld heeft gewild en geschapen. Dat is een geloofsuitspraak. Wetenschappers zeggen daar niets over. Ze beschrijven wat zij ontdekken over het ontstaan van de wereld. Als mensen beweren dat dat toeval is, is dat óók een geloofsuitspraak. Schepping en evolutie hoeven elkaar niet uit te sluiten. Het kan heel goed zijn dat God deze wereld liet ontstaan langs de weg van een big bang en evolutie. Overigens lopen de meningen hierover nogal uiteen binnen de christelijke wereld. Er zijn ook mensen die wél geloven in een schepping in zes keer 24 uur. Afgezien van de vraag in hoeverre Genesis 1 en 2 een historisch verslag zijn, kun je de vraag stellen: wat zegt Genesis 1 en 2 ons méér dan: God zit erachter? Een paar gedachten: - In de omgeving van Israël waren godsdiensten die de zon- of de maangod aanbaden. Genesis 1 zegt: God heeft ze opgehangen aan de hemel. Het zijn scheppingen, geen goden. - Aan de chaos wordt paal en perk gesteld. De Geest van God zweeft boven de wateren van de chaos - en dan komt er iets nieuws. Dat mogen we nog steeds hopen: dat Gods Geest over de chaos zweeft (letterlijk: broedt) en iets nieuws maakt. - De zevende dag is een dag van rust. Het is de eerste dag voor de mensen: die begint dus met rust, met sabbat, met pauze en op adem komen. Dat doorbreekt ons gedraaf en gezwoeg. Het hangt niet allemaal van ons af. - God zag dat het goed was is het refrein. Letterlijk tof, veelbelovend. Het is nog niet af of volmaakt, maar er is ruimte voor ontwikkeling. De mens wordt uitgenodigd de aarde te bewerken en bewaren. - Het refrein God zag dat het goed was krijgt opeens een knik. Het is niet goed klinkt er opeens. Wat is er niet goed? Het is niet goed dat de mens alleen is. De mens is aangelegd op de ander, op ontmoeting, op relatie. Daar moet het over gaan in het leven. Leven met God en met je medemens. - De mens verpest het in hoofdstuk 3. Wantrouwen richting God krijgt de overhand. Adam en Eva eigenen zich iets toe en laten de relatie lopen. Dat wordt een patroon in deze wereld. Zonde noemen we dat. Zonde als in: zonder God. Zonder elkaar. Ieder voor zich. Kaïn vermoordt Abel. Het kwaad openbaart zich.

4 Zo worden in drie hoofdstukken grondlijnen getrokken. Het toneel wordt neergezet. Dit is Gods aarde, door God gewild. Ruimte voor mensen en dieren, voor goedheid en schoonheid. Op die aarde kiest de mens tegen God en tegen zijn medemens. De gevolgen zijn groot. Daarover gaat het in de rest van de Bijbel.

5 1 2 3 In hoeveel dagen heeft God de wereld gemaakt? Wat deed God op de zevende dag? Wat was het juweel op de schepping dat Hij op de zesde dag maakte? Welke opdracht gaf God aan de mens kort na de schepping? Op wie lijkt de mens? Schrijf in één zin op wat evolutie in de biologie inhoudt.

6 7 8 9 Schrijf in één zin op welke betekenis het scheppingsverhaal heeft. Teken in zeven plaatjes de volgorde van de schepping. Wat is de letterlijke betekenis van evolutie? a) Hoeveel is 3 plus 4? b) Hoeveel is 3 keer 4? c) Hoeveel is a+b+2+a+b? a) Wat betekent het getal 12 in de bijbel? b) Wat betekent het getal 7 in de bijbel? c) Wat betekent het getal 40 in de bijbel? Hoe zou jij het verschil in het kijken naar de getallen uit vraag 10 en 11 omschrijven?

7 Bonusvraag Stel je eens voor: Als je in plaats van de getallen uit vraag 10 nu de evolutie zet en de getallen in vraag 11 de schepping Hoe zou je dan het verschil tussen deze twee formuleren?

8 Antwoorden: Rusten 3. Mensen 4. Gen 1:28 5. Ons evenbeeld ofwel, Gods evenbeeld (Gen 1:26 en 27) 6. Iets als: Evolutie is in de biologie de geleidelijke verandering in populaties door overerving met variatie en natuurlijke selectie. 7. Als er iets is opgeschreven, is het goed. Het is de betekenis die het voor de jongeren heeft die telt. 8. Zie Gen Zich ontrollen of afwikkelen. 10. a. 7 b. 12 c a. Volmaakte regering b. Volheid/volmaaktheid c. Testen, beproeven 12. Alle antwoorden zijn goed, zolang er maar wat opgeschreven is. Hopelijk gaat het in de richting dat het één is zoals het logischerwijs is en het ander betekenis geeft aan hoe je tegen dingen aankijkt.

Schepping en evolutietheorie: ze worden vaak tegenover elkaar gezet. In deze twee bijeenkomsten blijven schepping en evolutie

Schepping en evolutietheorie: ze worden vaak tegenover elkaar gezet. In deze twee bijeenkomsten blijven schepping en evolutie Programma: Schepping Schepping en evolutietheorie: ze worden vaak tegenover elkaar gezet. In deze twee bijeenkomsten blijven schepping en evolutie Schepping en evolutietheorie: ze worden vaak tegenover

Nadere informatie

In deze docentenhandleiding vindt u alle benodigde informatie om deze lessenserie uit te kunnen voeren.

In deze docentenhandleiding vindt u alle benodigde informatie om deze lessenserie uit te kunnen voeren. Inleiding In deze media lessenserie voor groep 7 en 8 gaan we inzoomen op de theorie van de schepping vanuit de Bijbel en de oerknal vanuit wetenschappelijk oogpunt. De kinderen maken via verschillende

Nadere informatie

discussiëren. Begrippen van hoofdstuk 1 die je moet kennen Schepping Evolutie Spontane waarneming Mythe Moraal TeNaCH Bijbel Koran

discussiëren. Begrippen van hoofdstuk 1 die je moet kennen Schepping Evolutie Spontane waarneming Mythe Moraal TeNaCH Bijbel Koran Kunnen scheppingsmythen vandaag nog iets voor ons betekenen? Sommige mensen zijn het hier mee eens, want ze leren ons lessen zoals in de schepping. Ook vinden ze dat er in scheppingsmythen een duidelijke

Nadere informatie

Volgens Henk Kuindersma (lector religieuze educatie) heeft de jongerencoach drie rollen die belangrijk zijn om dit doel te kunnen bereiken:

Volgens Henk Kuindersma (lector religieuze educatie) heeft de jongerencoach drie rollen die belangrijk zijn om dit doel te kunnen bereiken: Als je 't mij vraagt Leeftijd: 12-16, 16+ Soort bijeenkomst: club, catechese Soort werkvorm: heel programma Thema: Geloven en spiritualiteit Tijdsduur: 1 uur 30 min. Petje op petje af, petje op petje af

Nadere informatie

Deze bijeenkomst gaat over Jezus en over de verschillende namen die er voor Jezus zijn.

Deze bijeenkomst gaat over Jezus en over de verschillende namen die er voor Jezus zijn. Wie is Jezus? Leeftijd: 9-12 Thema: Jezus Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over Jezus en over de verschillende namen die er voor Jezus zijn. Doelen van deze bijeenkomst: De kinderen leren dat

Nadere informatie

Waar is God? Leeftijd: 9-12 Thema: God Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de aanwezigheid van God onder de mensen.

Waar is God? Leeftijd: 9-12 Thema: God Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de aanwezigheid van God onder de mensen. Waar is God? Leeftijd: 9-12 Thema: God Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de aanwezigheid van God onder de mensen. Doelen van deze bijeenkomst: De kinderen leren dat God overal te vinden is.

Nadere informatie

Leeftijd: 9-12 Thema: Opstanding, Pasen Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de Stille Week en Pasen.

Leeftijd: 9-12 Thema: Opstanding, Pasen Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de Stille Week en Pasen. Paasfeest: Opstaan! Leeftijd: 9-12 Thema: Opstanding, Pasen Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de Stille Week en Pasen. Doelen van de bijeenkomst: De kinderen kunnen de belangrijke gebeurtenissen

Nadere informatie

Ge nspireerd door Henri Nouwen

Ge nspireerd door Henri Nouwen Schrijven en zo woorden geven aan ons hart en onze gedachten brengt ons vaak naar plekken in onszelf die we nauwelijks kennen. Een van de mooiste aspecten van schrijven is dat het krachtige bronnen en

Nadere informatie

Leeftijd: 9-12 Thema: bidden, bijbel, gezondheid, Jezus, Toekomst. Deze bijeenkomst gaat over genezing in het Nieuwe Testament.

Leeftijd: 9-12 Thema: bidden, bijbel, gezondheid, Jezus, Toekomst. Deze bijeenkomst gaat over genezing in het Nieuwe Testament. Alles wordt nieuw Leeftijd: 9-12 Thema: bidden, bijbel, gezondheid, Jezus, Toekomst Deze bijeenkomst gaat over genezing in het Nieuwe Testament. Doelen van deze bijeenkomst: De kinderen leren dat er in

Nadere informatie

Jeugd Verkeerskrant 5 Zoveel borden en tekens?!

Jeugd Verkeerskrant 5 Zoveel borden en tekens?! Jeugd Verkeerskrant 5 Zoveel borden en tekens?! Een uitgave van Veilig Verkeer Nederland, schooljaar 2016-2017 groep 7/8 Verkeersborden op jouw route Welke verkeersborden kom je tegen op jouw route van

Nadere informatie

Q1 Ik ben een 1 / 11. Beantwoord: Overgeslagen: 0 25,13% 442. vrouw 74,87% man TOTAAL vrouw. man

Q1 Ik ben een 1 / 11. Beantwoord: Overgeslagen: 0 25,13% 442. vrouw 74,87% man TOTAAL vrouw. man Q1 Ik ben een Beantwoord: 1.759 Overgeslagen: 0 vrouw man 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% ANTWOORDKEUZEN vrouw man REACTIES 25,13% 442 74,87% 1.317 TOTAAL 1.759 1 / 11 Q2 Mijn leeftijd is Beantwoord:

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen DOELSTELLINGEN De ouders hebben ervaren dat hun kind niet het enige is dat moeilijke vragen stelt en dat zij elkaar kunnen ondersteunen in de omgang hiermee. De ouders kunnen met hun kind in gesprek gaan

Nadere informatie

Jouw avontuur met de Bijbel

Jouw avontuur met de Bijbel Nieske Selles-ten Brinke Jouw avontuur met de Bijbel Dagboek voor kinderen Uitgeverij Jes! Zoetermeer Uitgeverij Jes! is een samenwerking tussen Uitgeverij Boekencentrum en de HGJB. Kijk voor meer informatie

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

1. En God zag dat het goed was

1. En God zag dat het goed was 1. En God zag dat het goed was DOELSTELLINGEN De kinderen ontdekken dat het scheppingsverhaal uit Genesis de kwaliteit heeft van een gedicht. De kinderen kunnen benoemen en laten zien wat ze mooi vinden

Nadere informatie

En God zag dat het goed was

En God zag dat het goed was En God zag dat het goed was Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, Schepping Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over het Scheppingsverhaal. Doelen van de bijeenkomst: De kinderen ontdekken dat het scheppingsverhaal

Nadere informatie

Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DISCIPLE MENTOR

Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DISCIPLE MENTOR Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DEEL 4 DISCIPLE MENTOR In Gen 1, 2 en 3 lezen we direct hoe God denkt over de mens. Hij laat zien wie we zijn, waar we voor gemaakt zijn en wat onze bestemming in het

Nadere informatie

"En Kaïn sprak met zijn broer Abel. En het gebeurde, toen zij op het veld waren, dat Kaïn zijn broer Abel aanviel en hem doodde.

En Kaïn sprak met zijn broer Abel. En het gebeurde, toen zij op het veld waren, dat Kaïn zijn broer Abel aanviel en hem doodde. Les 1 voor 6 oktober 2018 De eenheid en harmonie die God voor de mensheid had gepland, werd verstoord door de zonde. God toonde echter Zijn liefde voor ons door een plan te ontwerpen om de eenheid te herstellen.

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en vragen stellen Als je een tekst leest, kunnen er allerlei vragen bij je opkomen. Bijvoorbeeld: Welke leerwegen zijn er binnen het vmbo? Waarom moet je kritisch zijn bij

Nadere informatie

Geschapen om te dienen

Geschapen om te dienen Bijbelstudie 1 Geschapen om te dienen Genesis 2:4-25 Welke zin heeft het leven? Je wordt geboren. Je leeft een aantal jaren op aarde. Daarna sterf je. Wat is de zin ervan? Op die vraag geeft de Bijbel

Nadere informatie

HET FEEST VAN DE HEILIGE FAMILIE

HET FEEST VAN DE HEILIGE FAMILIE Wat maakt een familie heilig? Wat maakt een familie heilig? HET FEEST VAN DE HEILIGE FAMILIE Vandaag vieren wij het feest van de heilige Familie en natuurlijk denken we dan aan Jozef, Maria en Jesus. Maar

Nadere informatie

Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, zonde, Kwaad Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over het verhaal van Noach.

Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, zonde, Kwaad Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over het verhaal van Noach. De ark en de regenboog Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, zonde, Kwaad Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over het verhaal van Noach. Doelen van de bijeenkomst: De kinderen kunnen

Nadere informatie

Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar

Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Overzicht Doelen Leerlingen vormen een beeld bij het onderzoek van de professor Leerlingen vergroten hun woordenschat door het leren van nieuwe vaktermen

Nadere informatie

In het vorige hoofdstuk werd de schepping van de hemel besproken. 1 In dit hoofdstuk gaat het over de schepping van de aarde.

In het vorige hoofdstuk werd de schepping van de hemel besproken. 1 In dit hoofdstuk gaat het over de schepping van de aarde. In het vorige hoofdstuk werd de schepping van de hemel besproken. 1 In dit hoofdstuk gaat het over de schepping van de aarde. In het begin schiep God de hemel en de aarde. (Genesis 1:1) De hemel: De geestelijke,

Nadere informatie

Kleur op school Nummer 1, jaargang 7 Groep 1-2 Materialen

Kleur op school Nummer 1, jaargang 7 Groep 1-2 Materialen Kleur op school Nummer 1, jaargang 7 Groep 1-2 Materialen 1. Ouderbrief 2. Kleurplaat les 2 3. Scheppingsverhalen Beste Ouders De Kinderboekenweek draait dit jaar om natuur, wetenschap en techniek. In

Nadere informatie

z03.12 Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog.

z03.12 Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog. Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog. [2] Hoe heb jij dat, als je het verhaal van Adam en Eva leest? Het kán zomaar zijn dat je het leest en dat je het snapt en dat je aan

Nadere informatie

INFORMATIE OVER HET GEBRUIK VAN KINDERBIJBELS VOOR GEZINNEN MET JONGE KINDEREN

INFORMATIE OVER HET GEBRUIK VAN KINDERBIJBELS VOOR GEZINNEN MET JONGE KINDEREN INFORMATIE OVER HET GEBRUIK VAN KINDERBIJBELS VOOR GEZINNEN MET JONGE KINDEREN OVER KINDERBIJBELS OM TE BEGINNEN Als je een kinder- of jeugdbijbel aan wilt schaffen dan is het heel belangrijk dat je eerst

Nadere informatie

Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DISCIPLE. A) IDENTITEIT Gen 1:26,27

Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DISCIPLE. A) IDENTITEIT Gen 1:26,27 Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DEEL 4 DISCIPLE In Gen 1, 2 en 3 lezen we direct hoe God denkt over de mens. Hij laat zien wie we zijn, waar we voor gemaakt zijn en wat onze bestemming in het leven

Nadere informatie

Leeftijd: 9-12 Thema: God, heilige Geest, identiteit, Normen en waarden, Pinksteren Tijdsduur: 60+ min.

Leeftijd: 9-12 Thema: God, heilige Geest, identiteit, Normen en waarden, Pinksteren Tijdsduur: 60+ min. Vrucht van de Geest Leeftijd: 9-12 Thema: God, heilige Geest, identiteit, Normen en waarden, Pinksteren Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de uitwerking van de Geest in mensen. Doelen van deze

Nadere informatie

1. Over Kaïn en Abel.

1. Over Kaïn en Abel. Preek van de week: zondag 15 april 2018 Predikant: Arend Linde De Vredehorst Lezing: Genesis 4: 1 16 Mattheüs 5: 1 10 1. Over Kaïn en Abel. Harmen Jansz Muller (1539 1617), Kaïn en Abel. 1. Voorlezer:

Nadere informatie

Elke groep van 3 leerlingen heeft een 9 setje speelkaarten nodig: 2 t/m 10, bijvoorbeeld alle schoppen, of alle harten kaarten.

Elke groep van 3 leerlingen heeft een 9 setje speelkaarten nodig: 2 t/m 10, bijvoorbeeld alle schoppen, of alle harten kaarten. Versie 16 januari 2017 Sorteren unplugged Sorteren gebeurt heel veel. De namen van alle leerlingen in de klas staan vaak op alfabetische volgorde. De wedstrijden van een volleybal team staan op volgorde

Nadere informatie

Leeftijd: 9-12 Thema: Hemelvaart Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over Hemelvaart.

Leeftijd: 9-12 Thema: Hemelvaart Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over Hemelvaart. Hemelvaart: Tot Ziens! Leeftijd: 9-12 Thema: Hemelvaart Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over Hemelvaart. Doelen van de bijeenkomst: De kinderen leren meer over Hemelvaart: het verhaal van het

Nadere informatie

De ontwikkelde materialen per unit.

De ontwikkelde materialen per unit. Handleiding. Dit is de handleiding voor het remediërende programma voor de leeszwakke leerling bij het vak Engels. De hulpmiddelen zijn ontwikkeld voor leerlingen die bij de toetsen technisch lezen uitvallen

Nadere informatie

Thema: Jij telt mee!

Thema: Jij telt mee! Orde van dienst Protestantse gemeente te Wormerveer Zondag 24 februari 2019 Thema: Jij telt mee! Deze dienst is voorbereid samen met de werkgroep diensten met en voor mensen met een verstandelijke beperking

Nadere informatie

ONTMOETINGEN MET GOD. Studielessen voor 4-7 jarigen. Dit werkboek is van

ONTMOETINGEN MET GOD. Studielessen voor 4-7 jarigen. Dit werkboek is van ONTMOETINGEN MET GOD Studielessen voor 4-7 jarigen. Dit werkboek is van maart 2004 Deze lessen zijn samengesteld en opgemaakt door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid

Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid Opdracht 1 bij 4.1 * Doe de opdracht in groepjes. Uitleg voor de docent: Verdeel de klas in groepjes van vier à vijf cursisten. Op deze pagina staan kaartjes met lichaamsdelen

Nadere informatie

DICHT BIJ U LINETTE TRAPMAN

DICHT BIJ U LINETTE TRAPMAN DICHT BIJ U LINETTE TRAPMAN LIEVE LEZER, Dicht bij God zijn. Je toevlucht zoeken bij Hem. Vertrouwen dat Hij het is die leidt. Een volledige overgave Hoeveel ruimte geef jij God in jouw leven? Ben je zo

Nadere informatie

WOORDEN TAAL. 2 lessen over praten. Les 1. gastdocent (KlasseTaal) Les 2. schooldocent (Gomarus) Betekenis van woorden. Effect van woorden

WOORDEN TAAL. 2 lessen over praten. Les 1. gastdocent (KlasseTaal) Les 2. schooldocent (Gomarus) Betekenis van woorden. Effect van woorden WOORDEN TAAL 2 lessen over praten Les 1. gastdocent (KlasseTaal) Les 2. schooldocent (Gomarus) Betekenis van woorden Effect van woorden Les 1. gastdocent (KlasseTaal) 2 lessen over praten Betekenis van

Nadere informatie

Over goed en kwaad, nadenken over de Heidelbergse catechismus, Onze Vader, filmpjes maken, lied luisteren

Over goed en kwaad, nadenken over de Heidelbergse catechismus, Onze Vader, filmpjes maken, lied luisteren Tussen toen en nu Leeftijd: 13-16, 16+ Soort bijeenkomst: catechese Soort werkvorm: heel programma Thema: Leefwereld en ontwikkeling jeugd Tijdsduur: 3 uur min. Over goed en kwaad, nadenken over de Heidelbergse

Nadere informatie

Genesis 1:1-2:4 - Geloof en wetenschap

Genesis 1:1-2:4 - Geloof en wetenschap Genesis 1:1-2:4 - Geloof en wetenschap Geloven: is dat niet ouderwets? Heeft de wetenschap geloof niet gewoon ingehaald? De wetenschap heeft toch aangetoond dat de bijbel niet klopt? Of ligt het toch een

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Deze opdracht doe je met een maatje. Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe?

Deze opdracht doe je met een maatje. Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe? Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe? Deze opdracht doe je alleen, in tweetallen of in een Maak een woordveld bij de tekst. Je mag

Nadere informatie

Aanbeveling door mgr. dr. G. de Korte, bisschop van s-hertogenbosch.

Aanbeveling door mgr. dr. G. de Korte, bisschop van s-hertogenbosch. Aanbeveling door mgr. dr. G. de Korte, bisschop van s-hertogenbosch. Wij weten uit onderzoek dat de geloofsopvoeding in het ouderlijk huis van ontzettend groot belang is. School en parochie zijn daarbij

Nadere informatie

ONTMOETINGEN MET GOD. Studielessen voor 4-7 jarigen. HANDLEIDING

ONTMOETINGEN MET GOD. Studielessen voor 4-7 jarigen. HANDLEIDING ONTMOETINGEN MET GOD Studielessen voor 4-7 jarigen. HANDLEIDING maart 2004 Deze lessen zijn samengesteld en opgemaakt door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd

Nadere informatie

Werkvormen beroepenkaarten

Werkvormen beroepenkaarten Werkvormen beroepenkaarten Tessa Boff Tonella Werkvorm 1: De beroepenkaarten om te onderzoeken wat je leuk vindt Doel: Naast dat de beroepenkaarten een beroep op de kaart hebben, staat er ook een foto

Nadere informatie

Wie ben jij? HANDLEIDING

Wie ben jij? HANDLEIDING HANDLEIDING Wie ben jij? Korte omschrijving lesactiviteit Iedereen legt vijf vingers op tafel. Om de beurt vertel je iets over jezelf, waarvan je denkt dat het uniek is. Als het inderdaad uniek is, dan

Nadere informatie

1 Johannes. - Kringleiderhandeleiding -

1 Johannes. - Kringleiderhandeleiding - 1 Johannes - Kringleiderhandeleiding - Beste kringleider, Hieronder vind je per hoofdstuk een aantal aanvullende gedachten bij het kringmateriaal over 1 Johannes. Met name wordt beschreven wat het doel

Nadere informatie

God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus: Zijn opstanding De Heilige Geest

God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus: Zijn opstanding De Heilige Geest Basiscursus Christelijk geloof Module 1 Les 1: Les 2: Les 3: Les 4: Les 5: Les 6: Les 7: Les 8: God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus:

Nadere informatie

VERDIEPENDE CATECHESEBEURT NA HET BEZOEK AAN LET IT SHINE 2019

VERDIEPENDE CATECHESEBEURT NA HET BEZOEK AAN LET IT SHINE 2019 VERDIEPENDE CATECHESEBEURT NA HET BEZOEK AAN LET IT SHINE 2019 Vooraf Het document dat je hier in handen hebt, is de verdiepende catechesebeurt. Waarvan hebben de vormelingen op Let it Shine mogen proeven?

Nadere informatie

(THEOLOGISCHE) ACHTERGRONDINFORMATIE

(THEOLOGISCHE) ACHTERGRONDINFORMATIE Hij durft wel Leeftijd: 8-12 Soort bijeenkomst: catechese Soort werkvorm: heel programma Thema: Bijbel Tijdsduur: 1 uur min. Basiscatechese-programma over rechters, vertrouwen en Gideon DOELSTELLINGEN

Nadere informatie

2 Petrus 1. Begin van de brief

2 Petrus 1. Begin van de brief 2 Petrus 1 Begin van de brief Petrus groet alle christenen 1 Dit is een brief van Simon Petrus, een dienaar en apostel van Jezus Christus. Aan alle mensen die zijn gaan geloven. Jullie geloof is net zo

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst Voorspellen Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en het plaatje. Tekst lezen en vragen stellen over de tekst 1. Lees de uitleg. Tijdens het lezen van een tekst,

Nadere informatie

Beste God... Leeftijd: 9-12 Thema: bidden, God, Vriendschap Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over bidden en communicatie met God.

Beste God... Leeftijd: 9-12 Thema: bidden, God, Vriendschap Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over bidden en communicatie met God. Beste God... Leeftijd: 9-12 Thema: bidden, God, Vriendschap Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over bidden en communicatie met God. Doelen van deze bijeenkomst: De kinderen leren dat het gebed een

Nadere informatie

explore the big questions of life Een introductie

explore the big questions of life Een introductie explore the big questions of life Een introductie www.youthalpha.nl Youth Alpha is een programma van Youth for Christ Nederland en stichting Alpha-cursus Nederland. 2 Youth for Christ Nederland www.yfc.nl

Nadere informatie

DE APPEL VALT NIET VER VAN DE BOOM

DE APPEL VALT NIET VER VAN DE BOOM BIG BANG EVOLUTIE ERFELIJKHEID DE APPEL VALT NIET VER VAN DE BOOM Erfelijkheid en evolutie DE APPEL VALT NIET VER VAN DE BOOM Doelstellingen Algemeen. Wetenschappelijk onderbouwde argumenten voor biologische

Nadere informatie

EEN VRESELIJKE TIJD VOOR JEZUS

EEN VRESELIJKE TIJD VOOR JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert EEN VRESELIJKE TIJD VOOR JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Kerr en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

The coming of the Christ

The coming of the Christ The coming of the Christ blok A - nivo 2 - avond 3 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Lied van verlossing 19.25 De moederbelofte (herhaling) 19.35 Profetie over Christus (Jesaja 53:1-11)

Nadere informatie

Week van de opvoeding

Week van de opvoeding In gesprek Voor ouders en hun kinderen vanaf ca. 12 jaar Het is heerlijk om een goed gesprek te voeren met iemand waar je veel van houdt. Maar soms lukt dat niet goed. Laat je daarom uitdagen tot een eerlijk

Nadere informatie

Bij u schuil ik, u bent mijn schild,

Bij u schuil ik, u bent mijn schild, Bij u schuil ik, u bent mijn schild, in uw woord stel ik mijn hoop. Psalm 119:114 inleiding Laten we eerlijk zijn: het is niet zo eenvoudig om regelmatig uit de Bijbel te lezen en te bidden. Onze volle

Nadere informatie

Huiselijk geweld/kindermishandeling

Huiselijk geweld/kindermishandeling Extra les: Huiselijk geweld/kindermishandeling HANDLEIDING BIJ EXTRA LES THEMA: HUISELIJK GEWELD DOEL De tieners beseffen dat huiselijk geweld helaas vaak voorkomt. Ze leren wat huiselijk geweld is en

Nadere informatie

Pijlen van vriendschap Sabbat

Pijlen van vriendschap Sabbat LES Pijlen van vriendschap Sabbat Doe Lees 1 Samuël 20. Heb je ooit een geheime manier van communiceren geleerd? Of gebarentaal? Heb je een geheime manier om te praten met je beste vriend(in)? Twee vrienden

Nadere informatie

PROGRAMMA CHECK THE FACTS DEEL EN WIN! Clubprogramma op basis van Rock Solid. stichting. Sirkelslag Young Programma Check the facts - Deel en win!

PROGRAMMA CHECK THE FACTS DEEL EN WIN! Clubprogramma op basis van Rock Solid. stichting. Sirkelslag Young Programma Check the facts - Deel en win! PROGRAMMA CHECK THE FACTS DEEL EN WIN! Clubprogramma op basis van Rock Solid stichting Sirkelslag Young Programma Check the facts - Deel en win! 1 Programma check the facts Deel en Win! Clubprogramma op

Nadere informatie

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 1 t/m 4

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 1 t/m 4 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 3 en 4 Artikel 1 t/m 4 Werkboek 7 Dordtse Leerregels hoofdstuk 3 en 4 artikel 1 t/m 4 Hoofdstuk 3 en 4 gaat over de bekering. Hoofdstuk 3 en 4 heeft 17 artikelen. In dit werkboek

Nadere informatie

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en 1 De Bijbel open 2013 5 (02-02) Vandaag bespreken we een vraag over de betekenis van de Wet die God aan Israel gaf voor de christelijke gemeente van het Nieuwe Testament en dus voor ons. Is het zo dat

Nadere informatie

Wie is de God van het koninkrijk? les 1 FOLLOW

Wie is de God van het koninkrijk? les 1 FOLLOW Wie is de God van het koninkrijk? les 1 DEEL 2A FOLLOW DRIE IN ÉÉN Veel mensen hebben geprobeerd om een voorstelling van God te maken. God zegt in de Bijbel dat je dit beter niet kan doen. Ex 20:4,5 De

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 9 FEEDBACK

OPDRACHTEN BIJ THEMA 9 FEEDBACK OPDRACHTEN BIJ THEMA 9 FEEDBACK Van positieve feedback leer ik niets. INLEIDING Feedback geven en ontvangen moet je eerst oefenen en dan toepassen. In de opdrachten hieronder ga je ermee aan de slag. Doelstellingen

Nadere informatie

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke Spinners Een nieuwe rage: spinners! Heb jij ze al gespot in jouw klas? Vervelend, al dat speelgoed op school, of handig! spinners in de klas, daar kun je leuke, leerzame activiteiten mee doen! Wij bedachten

Nadere informatie

Genesis 1:1-2:4 Geloof en wetenschap

Genesis 1:1-2:4 Geloof en wetenschap Genesis 1:1-2:4 Geloof en wetenschap Geloven: is dat niet ouderwets? Heeft de wetenschap geloof niet gewoon ingehaald? De wetenschap heeft toch aangetoond dat de bijbel niet klopt? Of ligt het toch een

Nadere informatie

Introductieprogramma VP & VZ-MZ & Dienstverlening Apeldoorn. Studentversie

Introductieprogramma VP & VZ-MZ & Dienstverlening Apeldoorn. Studentversie Introductieprogramma 2018 VP & VZ-MZ & Dienstverlening Apeldoorn Studentversie 1 Inhoud Dinsdag 04-09-2018... 3 Woensdag 05-09-2018... 3 Donderdag 06-09-2018... 3 Vrijdag 07-09-2018... 3 Inleiding bijbelrooster...

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert TOEN GOD ALLES MAAKTE

Bijbel voor Kinderen presenteert TOEN GOD ALLES MAAKTE Bijbel voor Kinderen presenteert TOEN GOD ALLES MAAKTE Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: Bob Davies en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Langetermijn weersvoorspelling

Langetermijn weersvoorspelling Langetermijn weersvoorspelling Heb je ooit geprobeerd een model te maken of een patroon te volgen en de instructies waren niet duidelijk? Hoe voelde dat? Toen God aan Noach vroeg om een ark te bouwen,

Nadere informatie

Deze bijeenkomst gaat over wat Jezus deed op aarde: prediken, zegenen, genezen en vergeven.

Deze bijeenkomst gaat over wat Jezus deed op aarde: prediken, zegenen, genezen en vergeven. Wat Jezus deed Leeftijd: 9-12 Thema: Jezus Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over wat Jezus deed op aarde: prediken, zegenen, genezen en vergeven. Doelen van de bijeenkomst: De kinderen leren dat

Nadere informatie

Wie schiep hemel een aarde? Op welke wijze kwam het scheppingswerk tot stand? 1 In het begin schiep God de hemel en de aarde.

Wie schiep hemel een aarde? Op welke wijze kwam het scheppingswerk tot stand? 1 In het begin schiep God de hemel en de aarde. Wie schiep hemel een aarde? Genesis 1:1 1 In het begin schiep God de hemel en de aarde. Op welke wijze kwam het scheppingswerk tot stand? Psalm 33:6, 9 6 Door het Woord van de HEERE is de hemel gemaakt,

Nadere informatie

Jouw reis door de Bijbel. Uitgeverij Jes! Zoetermeer

Jouw reis door de Bijbel. Uitgeverij Jes! Zoetermeer Nieske Selles-ten Brinke Jouw reis door de Bijbel Dagboek voor kinderen Uitgeverij Jes! Zoetermeer Onder de naam Jes! Junior verschijnen boeken voor kinderen tot twaalf jaar. Jes! Junior is een imprint

Nadere informatie

Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2)

Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2) Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2) Toen God begon met zijn schepping, was het donker en leeg. Maar God zei: Laat er licht zijn! En opeens was er licht. Nu was het niet donker meer, maar nog

Nadere informatie

Kolossenzen 1. Begin van de brief

Kolossenzen 1. Begin van de brief Kolossenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Kolosse 1-2 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de stad Kolosse. Ik ben een apostel van Jezus Christus. Dat is Gods wil. Ik schrijf

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

Verwachting, de vierde dimensie

Verwachting, de vierde dimensie Verwachting, de vierde dimensie Geschreven voor eenieder die wel wíl geloven maar niet kan Verwachting, de vierde dimensie Copyright 2017 Kees Berkhout Auteur: Kees Berkhout Druk: Pumbo.nl ISBN: 978-94-6345-155-0

Nadere informatie

Dr. Dolf te Velde. Heilige huiver? Leven als een onheilig mens met een heilig God. 26 augustus 2015

Dr. Dolf te Velde. Heilige huiver? Leven als een onheilig mens met een heilig God. 26 augustus 2015 Dr. Dolf te Velde Heilige huiver? Leven als een onheilig mens met een heilig God 26 augustus 2015 Heiligheid in beeld Ervaring met heilig? Secularisa9e = de wereld on

Nadere informatie

Kennismakingsvragen:

Kennismakingsvragen: Kennismakingsvragen: 1. Als je op een onbewoond eiland belandde, welke 3 dingen zou je dan in ieder geval bij je willen hebben? 2. Wat is je vroegste jeugdherinnering? 3. Wat heeft je doen besluiten om

Nadere informatie

De Heer is God! Dertien Bijbelstudies bij Psalm 100

De Heer is God! Dertien Bijbelstudies bij Psalm 100 De Heer is God! Dertien Bijbelstudies bij Psalm 100 De Heer is God! Dertien Bijbelstudies bij Psalm 100 Heino Gerritsen Schrijver: Heino Gerritsen Coverontwerp: Heino Gerritsen Foto cover: zonsopkomst

Nadere informatie

Week 2. De Hemel op Aarde: Thuis! Opdrachten om het adventsproject ook thuis te beleven.

Week 2. De Hemel op Aarde: Thuis! Opdrachten om het adventsproject ook thuis te beleven. Week 2. De Hemel op Aarde: Thuis! Opdrachten om het adventsproject ook thuis te beleven. Met de stukjes in dit boekje kun je ook thuis als gezin verder gaan met het adventsproject De Hemel op Aarde. De

Nadere informatie

wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen

wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen Geloven, wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen pagina 10 Hoe is de wereld ontstaan? pagina 26 Waarom bestaat de mens? pagina 42 Wat is geloven? pagina 58 Wie is God? pagina 74 Waarom heeft

Nadere informatie

LESBRIEF LES 1 DE VOEDSELKETENLES SAMENVATTING LES 1 VOORBEREIDING BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN LINK ZAAKVAKKENINHOUD. Wat is voedselverspilling?

LESBRIEF LES 1 DE VOEDSELKETENLES SAMENVATTING LES 1 VOORBEREIDING BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN LINK ZAAKVAKKENINHOUD. Wat is voedselverspilling? SAMENVATTING In deze les wordt het begrip voedselverspilling geïntroduceerd. De leerlingen maken kennis met een voedselketen en ontdekken welke partijen daarbij betrokken zijn (de schakels in de voedselketen:

Nadere informatie

Deze bijeenkomst gaat over de dubbele betekenis van de doop: je hoort bij God en je hoort bij Zijn gemeente.

Deze bijeenkomst gaat over de dubbele betekenis van de doop: je hoort bij God en je hoort bij Zijn gemeente. Doop: Je bent nooit alleen Leeftijd: 9-12 Thema: dopen, erbij horen, Kerk, rituelen Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de dubbele betekenis van de doop: je hoort bij God en je hoort bij Zijn

Nadere informatie

God schiep een goede en complete wereld, en Hij wees menselijke wezens aan, naar Zijn beeld geschapen, om Zijn schepping "te hoeden en te verzorgen".

God schiep een goede en complete wereld, en Hij wees menselijke wezens aan, naar Zijn beeld geschapen, om Zijn schepping te hoeden en te verzorgen. Les 1 voor 6 juli 2019 God schiep een goede en complete wereld, en Hij wees menselijke wezens aan, naar Zijn beeld geschapen, om Zijn schepping "te hoeden en te verzorgen". Hoewel de zonde de relaties

Nadere informatie

In het begin. Schepping versus Evolutie voor groep 7. Inhoud. 1. Wat is waar? 2. Het verschil tussen een feit en een gedachte

In het begin. Schepping versus Evolutie voor groep 7. Inhoud. 1. Wat is waar? 2. Het verschil tussen een feit en een gedachte In het begin Schepping versus Evolutie voor groep 7 Inhoud 1. Wat is waar? 2. Het verschil tussen een feit en een gedachte 3. Wat gebeurde er in het verleden? 4. Waar komt het leven vandaan? 5. Hoe oud?

Nadere informatie

Ik geloof, geloof ik. Levensbeschouwelijk dossier Griftland college Bovenbouw. Mijn naam en klas:

Ik geloof, geloof ik. Levensbeschouwelijk dossier Griftland college Bovenbouw. Mijn naam en klas: Ik geloof, geloof ik Levensbeschouwelijk dossier Griftland college Bovenbouw Mijn naam en klas: Bezinningsmomenten In de godsdienstlessen stonden de afgelopen jaren verhalen centraal en de verschillende

Nadere informatie

Fase Ontdek en onderzoek

Fase Ontdek en onderzoek Groep 7 & 8 Team van maximaal 4 leerlingen Leerling materiaal TECHNIEK TOERNOOI de dwalende robot Fase Ontdek en onderzoek Verdeel de rollen Groep 1: Robomind Je werkt in een groepje van vier leerlingen.

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? om de directeur te overtuigen. Wat voor tekst schrijf je? een overtuigende tekst. Voorbereiden van je overtuigende tekst

Waarom ga je schrijven? om de directeur te overtuigen. Wat voor tekst schrijf je? een overtuigende tekst. Voorbereiden van je overtuigende tekst niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Waarom ga je schrijven? om de directeur te overtuigen Voor welk feest zou je in ieder geval een vrije dag willen hebben? Wat voor tekst schrijf je?

Nadere informatie

Jezus en jij. Eerste Communieproject - les Jij bent gedoopt

Jezus en jij. Eerste Communieproject - les Jij bent gedoopt Eerste Communieproject - les 9 57 Jezus en jij Jij bent gedoopt In les 8 hebben we geleerd dat Jezus bij ons blijft. Hoe doet Hij dat? Dat kan omdat Hij de KERK heeft gesticht. De kerk is niet alleen een

Nadere informatie

Leren als een expert!

Leren als een expert! Leren als een expert! Welk vak vind jij lastig? Wiskunde, of juist Frans? Ken je iemand die heel goed is in dat vak? En heb je wel eens aan diegene gevraagd hoe hij/zij voor dat vak leert? Als je dat weet,

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Rouw en verlies Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 8-12 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Rouw en verlies Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 8-12 jaar DOELSTELLINGEN De deelnemers worden zich bewust van hun eigen omgang met rouw en verlies en de rol die hun geloof of levensoriëntatie hierbij heeft. De deelnemers weten dat ieder op een eigen manier rouwt

Nadere informatie

Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, dood, Jezus, Opstanding, Pasen

Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, dood, Jezus, Opstanding, Pasen Het laatste woord... Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, dood, Jezus, Opstanding, Pasen In deze bijeenkomst staan de laatste kruiswoorden van Jezus centraal. Doelen van deze bijeenkomst:

Nadere informatie

BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 1. Les 1 - De oorsprong van de Bijbel. In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling

BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 1. Les 1 - De oorsprong van de Bijbel. In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 1 Les 1 - De oorsprong van de Bijbel In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Deze bijbelstudies zijn vooral bedoeld voor jongeren van 11

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Woord vooraf. Ds. J.A. van den Berg. Ds. D. Jongeneel. Ds. J. Lohuis. Ds. E. Gouda. Ds. M. Goudriaan. Ds. M.

Inhoudsopgave. Woord vooraf. Ds. J.A. van den Berg. Ds. D. Jongeneel. Ds. J. Lohuis. Ds. E. Gouda. Ds. M. Goudriaan. Ds. M. Inhoudsopgave Woord vooraf Ds. J.A. van den Berg Week 1 God Week 2 Schepping Week 3 Zonde(val) Week 4 Welbehagen Ds. E. Gouda Week 5 Genade Week 6 Wet Week 7 Evangelie Week 8 Belofte Ds. M. Goudriaan Week

Nadere informatie

Gemeente, jongens en meisjes, Wat hebben jullie een prachtig onderwerp uitgekozen. Een gave Geest! De Heilige Geest is zelf een gave.

Gemeente, jongens en meisjes, Wat hebben jullie een prachtig onderwerp uitgekozen. Een gave Geest! De Heilige Geest is zelf een gave. 1 Intro Ester en Renate 2 Mededelingen KR 3 Zingen lied vd school PS 84 : 1 4 Votum en Groet 5 Zingen: Opwekking 334 6 Gedicht en aansteken vd kaars 7 Zingen Lied GK 171: 1 Schuldbelijdenis Zingen Lied

Nadere informatie

Een nieuw begin. De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10

Een nieuw begin. De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10 Een nieuw begin De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10 God heeft door te spreken de hemel en de aarde gemaakt. Onvoorstelbaar machtig is God. Wat een wijsheid zien we in al die mooie schepselen

Nadere informatie

TOEN GOD ALLES MAAKTE

TOEN GOD ALLES MAAKTE Bijbel voor Kinderen presenteert TOEN GOD ALLES MAAKTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: Bob Davies en Tammy S. Vertaald door: Erna van Barneveld

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst Voorspellen Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en het plaatje. Tekst lezen en vragen stellen over de tekst 1. Lees de uitleg. Tijdens het lezen van een tekst,

Nadere informatie