Wat weet je al over zwaartekracht? We schrijven de ideeën van de deelnemers op een flipover.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat weet je al over zwaartekracht? We schrijven de ideeën van de deelnemers op een flipover."

Transcriptie

1 1

2 2

3 Wat weet je al over zwaartekracht? We schrijven de ideeën van de deelnemers op een flipover. Wetenschappers hebben in de 17 e eeuw het meeste ontdekt over zwaartekracht, onder andere Galileo en Simon Stevin. Zij hebben een aantal patronen ontdekt die we wetten noemen (een wet wil zeggen dat hij altijd en overal geldig is): - Alles valt naar beneden met dezelfde snelheid (beter: versnelling of snelheidstoename) - Alle planeten draaien om de zon, om planeten draaien manen. Isaac Newton heeft in 1687 deze bevindingen aan elkaar gekoppeld met een theorie. Hij kwam op het idee toen hij zag hoe een appel op de aarde viel. Hij vroeg zich af waarom de appel naar beneden valt, maar de maan niet. Hij kwam toen op het idee dat alles elkaar aantrekt. Hij is aan het meten en rekenen geslagen en kwam daarmee tot de volgende theorie: - Alle voorwerpen trekken elkaar aan. - Hoe groter de massa van beide voorwerpen, hoe groter de zwaartekracht. De aarde is groot en zwaar en de kracht tussen jou en de aarde is daardoor groot en voelbaar. De kracht tussen jou en een pen is klein, omdat jullie massa s klein zijn. Hier merk je niets van in het dagelijkse leven, maar Henry Cavendish heeft met een experiment aan kunnen tonen dat twee zware bollen elkaar aantrekken. - Hoe groter de afstand, hoe kleiner de zwaartekracht. Albert Einstein tenslotte heeft in 1915 de zwaartekrachttheorie vervangen met een nieuwe theorie: de algemene relativiteitstheorie. Er waren namelijk nog wat bewegingen die niet helemaal klopte met de theorie van Newton. Dat is een hele mooie theorie, maar niet 123 uit te leggen. We gaan die daarom vandaag niet behandelen. Op aarde voldoet de zwaartekrachttheorie van Newton prima. Op astronomische schaal (krachten tussen sterren) hebben we wel Einstein nodig.

4 Waarom vallen wij niet van de aarde? Waarom valt de maan niet op de aarde? Waarom blijven satellieten om de aarde draaien? Waarom zweven astronauten in het ISS? Waarom valt een appel altijd naar beneden en nooit omhoog of opzij? Zwaartekracht is overal: hier in het lokaal, op de hele aarde, maar ook als je de aarde verlaat. In de ruimte, op andere planeten, overal merk je de gevolgen van zwaartekracht. En anders dan veel mensen denken: ook in het ISS. Dat astronauten daar zweven, komt niet omdat er geen zwaartekracht is. Hoe dat zit gaan we in deze workshop bekijken. We gaan een aantal experimenten doen. De moeilijkheidsgraad daarvan varieert, zodat er voor ieder niveau wat bijzit. Dit is de agenda van de workshop. We behandelen zwaartekracht op aarde, in ons dagelijks leven en daarna maken we een uitstapje naar de ruimte. We kunnen de zwaartekracht in de ruimte niet nadoen, maar er zijn wel wat simpele trucjes om te doen alsof. Hierover later meer. 4

5 Een paar leuke activiteiten voor de jongste groepen om kennis te maken met zwaartekracht. Bij deze oefeningen gaat het om bewust worden Experiment 1: Hierbij laat je de kinderen vooral letten op waar ze de zwaartekracht voelen. Staan ze op hun linker been, dan voelen ze daar alle kracht. Hun rechterbeen voelt geen kracht. Als ze hurken, dan voelen ze ineens kracht in hun bovenbenen. Zitten en liggen is een stuk makkelijker. Bij zitten, voel je nog wel een beetje gewicht in je voeten, maar het meeste gewicht zit bij je billen. Liggen is het makkelijkst. Je hoeft geen kracht te zetten, want je blijft vanzelf liggen. Belangrijkste conclusie: je voelt de zwaartekracht in ieder geval op de plek waar je de grond raakt. Experiment 2: We gaan eens kijken of we ook zwaartekracht voelen zonder de grond te raken: Als je op je hoofd staat, voel je je hoofd opzwellen. Het bloed stroomt naar beneden. Als je je armen in de lucht houdt, voel je dat in je schouders. Je schouders hebben kracht nodig om je armen gestrekt te houden, want anders vallen ze naar beneden door de zwaartekracht. Dit geldt ook voor hurken en de bovenbenen. Zou je je bovenbenen niet spannen, dan zak je door je knieën, naar beneden, door de zwaartekracht. Experiment 3: Als je springt kost dat in het begin ineens heel veel kracht en daarna een halve seconde helemaal geen kracht. Je bent heel kort even gewichtloos! Later meer over gewichtloosheid

6 Deze activiteit kan je in alle groepen doen Belangrijk is om het systematisch te doen. Dus: eerlijk vergelijken. Dit betekent dat je telkens twee voorwerpen laat vallen waarbij alles hetzelfde is op één eigenschap na. In de jongste groepen kan je gezamenlijk tot de conclusie komen dat alles altijd naar beneden valt, maar als het niet zwaar is, dan dwarrelt het. In de oudere groepen kan je ook samen nadenken over hoe het komt dat niet alles op dezelfde manier valt. Waarom komt niet alles op dezelfde plek? En waarom valt niet alles even snel?

7 Veel mensen denken dat dingen die zwaarder zijn, sneller vallen dan dingen die licht zijn. We hebben net gezien dat dat niet altijd waar is. Toen we voorwerpen op volgorde gingen leggen van wat langzaam en wat snel valt, zagen we dat hele lichte voorwerpen langzaam vallen, maar dat de zware voorwerpen allemaal ongeveer even snel vallen. Wat wel een verschil maakte was de vorm. Toen we dingen lieten vallen, merkten we dat sommige dingen sneller vielen dan andere Waar komt dat door? Is dat omdat zware dingen sneller vallen? Of komt dat door iets anders? In de klas kan je de leerlingen hier heel goed zelf mee laten experimenteren. Vanwege de tijd doe ik nu als demo Ik heb hier 2 velletjes papier. Allebei A4 en allebei 80 grams. Ze zijn dus even zwaar Wat gebeurt er als ik ze laat vallen? Nu maak ik van één velletje een propje. Wat gebeurt er nu als ik ze laat vallen? Dat vorm een rol speelt, is te verklaren door luchtweerstand. Lucht houdt vallende voorwerpen tegen. Om dat te bewijzen, moeten we kijken hoe voorwerpen vallen als er geen lucht is. Tijdens de Apollo 15 missie naar de maan deed astronaut David Scott dit experiment op de maan ( ) Een paar jaar geleden werd dit experiment herhaald door Brian Cox in een vacuümkamer bij NASA ( vanaf 1:09 t/m 3:45) (Extra: Hoe kan het dat zware voorwerpen en lichte voorwerpen even snel vallen, terwijl het veel meer kracht kost om een zwaar voorwerp op te tillen? Dit komt door een natuurverschijnsel dat we traagheid noemen. Traagheid is de weerstand die een voorwerp uitoefent tegen kracht. Het kost kracht om een voorwerp in beweging te brengen. Hoe zwaarder een voorwerp, hoe meer traagheid. Het kost veel meer kracht om een auto te duwen dan een klein speelgoedautootje. Het kost dus meer kracht om een hamer naar de aarde toe te trekken dan een veer. Maar tegelijkertijd is er ook meer zwaartekracht op een hamer.

8 Daarom valt hij toch even snel als een veer. 7

9 Tot nu toe hebben we gezien dat de zwaartekracht altijd naar beneden gericht is, maar is dat altijd zo? Is de zwaartekracht aan de andere kant van de wereld ook naar beneden toe gericht? Regen valt ook naar beneden. Voor jonge kinderen is dat een gegeven. In Nederland regent het, maar in Australië ook (wel minder vaak ). Daar valt regen ook naar beneden. Maar beneden in Australië is niet in dezelfde richting als beneden in Nederland. Boven en beneden is dus een kwestie van perceptie (voor kinderen: hangt af van waar je bent, doordat de aarde rond is).

10 Deze activiteit doen leerlingen in groepjes van 4. Je kan het ook ieder voor zichzelf laten doen De eerste leerling tekent zichzelf op de aarde met een paraplu en een wolkje erbovenaan Daarna draait hij of zij het blad een kwartslag en geeft die aan de leerling naast hem of haar Die tekent ook zichzelf op de aarde Dat doen we nog 2 keer (let op: er staan nu overal leerlingen en die vallen niet van de aarde af) Het blad is nu weer bij de eerste leerling Die tekent nu regen uit de wolk boven zichzelf. Die regen valt naar beneden Hij draait het blad een kwartslag zodat de tekening van de leerling naast hem boven staat. Die tekent ook regen en die regen valt natuurlijk ook naar beneden En zo verder Als je naar de tekening kijkt zie je dat iedereen met zijn voeten op de aarde staat en dat de regen altijd naar beneden valt Hoe kan dat? Bespreek dat met de kinderen. Laat ze zelf tot de conclusie komen dat dat door de zwaartekracht komt Zwaartekracht is dus niet naar beneden gericht, maar naar het midden van de aarde.

11 We weten nu hoe het zit met zwaartekracht op aarde, maar hoe zit dat in de rest van het heelal? We gaan eerst kijken naar zwaartekracht op de maan. Die is anders dan op aarde. Om dat te begrijpen, introduceren we een nieuw begrip: massa! Massa is de hoeveelheid materie uitgedrukt in kg. Jouw massa is overal hetzelfde. Je zou zeggen dat dit hetzelfde is als gewicht. Op aarde is jouw gewicht gelijk aan jouw massa, maar op de maan niet. De weegschaal links meet massa, de weegschaal rechts meet gewicht. Op de maan zou je op de rechter weegschaal nog maar een zesde van jouw massa wegen. Is jouw massa op aarde 60 kilogram, dan is jouw gewicht op de maan nog maar 10 kilogram. Maar op de balans zou je nog steeds een massa van 60 kg nodig hebben om in balans te blijven. Gewicht is de kracht die je voelt als je tegen de aarde aangedrukt wordt. Gewicht druk je eigenlijk niet uit in kilogram, maar in Newton (N). Newton is de eenheid van kracht en geldt niet alleen voor zwaartekracht, maar ook voor trekken en duwen, aantrekkingskracht tussen magneten en statische elektriciteit, of de kracht die bij een explosie vrijkomt. Maar als je een kracht wilt vergelijken met de zwaartekracht op aarde, dan moet je die delen door 10 (eigenlijk door 9,81. Dit is de valversnelling op aarde.). Een kracht van 100 N is dezelfde kracht die je nodig hebt om 10 kg op aarde op te tillen. Op aarde is het daardoor makkelijker om gewicht in kilogram uit te drukken. Dit doet een natuurkundige pijn in het hart, maar voor de rest van de wereld is dat geen enkel probleem. Let wel op: om gewicht te hebben is het altijd nodig dat je ergens tegenaan gedrukt wordt! Als er niets is dat jou tegenhoudt, dan ben je gewichtloos! Hierover later meer.

12 Zoals gezegd is gewicht en de zwaartekracht niet overal hetzelfde. Je kunt dit zien in de volgende filmpjes. Wandelen op de maan: Wandelen op aarde We kunnen helaas de zwaartekracht op aarde niet aanpassen, maar we kunnen wel laten zien hoe gewicht op een andere planeet werkt. Nodig: - naai-elastiek (elastiek dat heel makkelijk uitrekt) met lengte 1 meter - Voorwerp van tussen de 500 g en 1 kg - Keukenweegschaal 1) Hang het voorwerp aan de elastiek. 2) Leg het voorwerp op de weegschaal en houd het elastiek vast zonder eraan te trekken. Lees af wat het gewicht is. Dit is het gewicht op aarde en tevens de massa van het voorwerp. 3) Trek nu licht aan het elastiek. Je ziet dat het gewicht minder wordt de massa blijft gelijk! Trek totdat de weegschaal ongeveer eenderde van het oorspronkelijke gewicht weergeeft. 4) Pak nu voorzichtig het gewicht van de weegschaal, terwijl het elastiek uitgerekt blijft en laat het daarna vallen. Wat gebeurt er? Het gewicht zal langzamer vallen dan normaal. Dat komt doordat een deel van het gewicht is opgeheven door het elastiek. Er is dus minder kracht naar beneden op

13 dezelfde massa! Merk op dat deze valsnelheid niet hetzelfde is als op de maan, daarvoor moet je zo hard trekken dat je nog maar eenzesde deel van het gewicht hebt. Dit experiment is ook mogelijk, maar dan met langer elastiek en meer massa. 11

14

15 De aantrekkingskracht van een hemellichaam wordt bepaald door de massa van dat hemellichaam Op een planeet met een grotere massa, weeg je dus meer dan op een planeet met een kleinere massa Daar kan je leuke rekensommen mee maken. Bijvoorbeeld door je eigen gewicht om te rekenen voor de verschillende planeten (in de les doen we dat wel in kg, hoewel dat eigenlijk niet juist is) Of door te kijken hoe ver je kan springen op andere planeten

16 Als ik iets loslaat valt het recht naar beneden. Als ik het gooi, valt het ook, maar een stuk verderop. Als ik harder gooi, valt het nog verder weg. Maar valt hij altijd terug naar de aarde? Kan ik zo hard gooien dat hij niet meer terug valt? Ja, dat kan! Ik moet dan als het ware over de horizon heen gooien. Als de bal voorbij de horizon is, moet hij in een iets andere richting vallen. Hij valt dan niet naar beneden, maar wordt wel afgebogen. En dat blijft doorgaan totdat hij weer terug is aan het begin waarna het weer door gaat. De bal is dan in een baan om de aarde gekomen! Ik moet dan wel erg hard gooien: maar liefst 8 km per seconde. Als je verder van de aarde af bent, dan is er minder zwaartekracht. Je hoeft dan minder hard te gooien. Let op! Hoe ver je ook van de aarde bent: er blijft altijd een beetje zwaartekracht van de aarde over! Het is dus absoluut niet zo dat er in de ruimte geen zwaartekracht is! Om aan de aarde te ontsnappen heb je een nog hogere snelheid nodig: minimaal 11,2 km per seconde. Je ontsnapt dan niet van de zwaartekracht, maar je gaat zo snel van de aarde weg, dat de aarde je niet snel genoeg kan afremmen om weer terug te komen.

17 Dat is wat gebeurt bij bijvoorbeeld het ISS, het International ruimtestation en bij satellieten. Die vallen om de aarde heen, oftewel draaien om de aarde. De zwaartekracht kan voorwerpen dus laten draaien. Maar hoe werkt draaien eigenlijk? Daarvoor gaan we een paar experimenten doen. Demonstratie Draai een emmer gevuld met water boven je hoofd. Let voor het draaien op dat er geen obstakels zijn: voor je, achter je en boven je. Als je goed draait, zal het water in de emmer blijven. Hoe kan dat? Zelf doen Nodig: - touw Werk in tweetallen. Een van de twee bindt een uiteinde van het touw om zijn middel, de ander houdt het andere uiteinde vast. De persoon die het touw vast houdt, blijft stilstaan. De andere persoon probeert rechtdoor te lopen. De stilstaande persoon probeert op zijn plek te blijven staan (om eigen as draaien mag indien nodig). Als het goed is gaat de lopende persoon automatisch rondjes draaien. Extra: - Persoon met touw om zijn middel probeert sneller te lopen. Wat voel je aan het touw? - Persoon in het midden gaat harder of minder hard trekken. Wat gebeurt er? In beide situaties hebben we te maken met een voorwerp dat eigenlijk rechtdoor wil, maar wordt afgebogen in een cirkelvormige baan. Deze afbuigende kracht noemen we middelpuntzoekende kracht. Voor middelpuntzoekende kracht geldt: - Hoe sneller het voorwerp beweegt*, hoe meer kracht het draaien kost - Hoe dichter het voorwerp bij het middelpunt staat, hoe minder kracht het kost deze te laten draaien. *Bewegen moet je niet verwarren met draaien. Bij een ronddraaiende plaat, beweegt de buitenkant sneller dan de binnenkant, maar de plaat draait overal even snel. 15

18 Als iets om de aarde draait, dan probeert de aarde een voorwerp dat eigenlijk rechtdoor wil, naar zich toe te trekken. Het voorwerp beweegt precies snel genoeg om in een stabiele baan te blijven. Zou het sneller bewegen, dan gaat het voorwerp verder van de aarde af bewegen. Zou het langzamer draaien, dan valt het voorwerp naar de aarde toe. Zwaartekracht wordt steeds minder naarmate je verder van de aarde bent. Voorwerpen die op grote afstand om de aarde draaien bewegen dus heel langzaam, terwijl voorwerpen dicht bij aarde snel bewegen. Voorbeelden: ISS, 400 km afstand, km/uur Maan, km afstand, 1900 km/uur 15

19 Heel veel mensen denken dat astronauten in het ISS gewichtloos zijn, omdat er in de ruimte geen zwaartekracht is Dat is een misverstand. Zoals we net gezien is het het ISS op een afstand van 400 KM van de aarde nog sterk onder de invloed van de zwaartekracht van de aarde. De zwaartekracht op die hoogte is nog steeds 90% van die op aarde Zwaartekracht werkt op iedere afstand. Alleen: hoe verder je van een massa verwijdert bent, hoe minder invloed van de zwaartekracht je ondervindt De aarde heeft heel massa, dus de invloed van de zwaartekracht reikt ver. Zelfs de maan, op een afstand van km voelt de zwaartekracht van de aarde nog Als de zwaartekracht van de aarde nog zo sterk aan het ISS trekt, hoe komt het dan dat astronauten rondzweven alsof ze gewichtloos zijn? Gewicht voel je alleen als iets je tegenhoudt. Op de aarde kan dat van alles zijn, meestal de grond, of het water, of de lucht waarin je vliegt. Dat komt omdat het ISS in een vrije val verkeert. Zoals we net gezien hebben, valt het ISS continu over de horizon van de aarde neer. De astronauten zitten in het ISS en vallen mee met het ISS, met dezelfde snelheid als het ISS. Zij zijn dus ook in vrije val Tijdens een vrije val is er niets dat je tegenhoudt. Astronauten kunnen daardoor vrij door het ISS bewegen, maar door de zwaartekracht (op die hoogte bijna net zo hoog als op aarde zelf) draaien ze samen met het ISS rondjes om de aarde! En een voorwerp in vrije val is feitelijk gewichtloos. Dat voel je al een beetje als je in een lift stapt die plotseling snel naar beneden gaat - je voelt je dan even wat lichter. Als de lift echt in vrije val zou zijn, zou je in de liftkooi rondzweven. 16

20 Om gewichtloosheid in actie zien, gaan we nu een experiment doen. Je kan dit experiment doen met emmertjes waar cherrytomaten in gezeten hebben, maar je kan ook een bekertje of flesje gebruiken waar je een gat in maakt In groepjes van 4 Houd het emmertje boven een teiltje Vul het emmertje met water Het water loopt uit de gaatjes Laat het emmertje vallen, en probeer het te vangen aan het hengsel voor het landt Kijk goed naar de loop van het water Als je goed kijkt, kun je zien dat het water niet meer uit de gaatjes stroomt als het emmertje valt. Dat komt omdat het water met dezelfde snelheid als het emmertje valt. Als je een camera met slow motion hebt, kun je ook een filmpje maken 17

21 18

22

23 20

24 Eb en vloed. Veel kinderen hebben op het strand misschien wel eens gezien dat het water hoger wordt op een bepaald moment, of juist lager. Ben je net klaar met je zandkasteel, en dan zie je de zee steeds dichterbij komen. Het zandkasteel kan een uitgangspunt zijn om het te hebben over eb en vloed. Je kunt bij eb je je zandkasteel goed maken in de buurt van de waterlijn. Het zand is daar een beetje nat van de zee, dus prima om mee te bouwen. Maar pas goed op als het vloed wordt. Bespreek met de kinderen dan et water in de zee twee keer per dag dichtbij komt. Dat heet vloed. En dat het water twee keer per dag ver weg is, dat is eb. Maar hoe werkt het met eb- en vloed? Koekje Jullie krijgen van mijn allemaal een koekje en een dropveter. Dat koekje moet de aarde voorstellen, de dropveter het water eromheen. Leg de dropveter om het koekje heen, een beetje in de vorm van een ei. (Aan een van de twee bolle kanten kan je een maan neerleggen) Je ziet nu dat er twee platte kanten van het ater vlak bij het koekje zijn. Daar is het eb: er is weinig water. We hebben ook twee bolle kanten op de aarde met veel water: daar is het vloed. De maan draait om de aarde, en die bubbel van water die draait met de maan mee. We zien ook een snoepje op ieder koekje. We doen even net alsof daar Nederland ligt. Al het water op aarde heeft deze vorm. De aarde staat echter niet stil. [Wat doet de aarde?] De aarde draait rond. Laten we eens kijken wat er gebeurd als we de aarde ronddraaien. Eb-vloed-en-vloed. Na één rondje, 24 uur is het twee keer eb geweest en twee keer vloed. 21

25 21

26 De Franse astronoom François Arago onderzocht zoals velen de getijden, totdat hij op een dag wanhopig uitriep Les marées soms le tombeau de la curiosité humaine!. De getijden zijn de tombe van de menselijke nieuwsgierigheid, oftewel iedereen die de getijden onderzocht kan daar gek van worden, omdat de waterstroming zo ingewikkeld in elkaar zitten. Maar als we even oversimplificeren kunnen we zeggen dat het getijdenmodel er zo uit ziet. De aarde wordt omgeven door water. Dat water blijft op aarde door de zwaartekracht. Bij de aarde in de buurt staat ook de maan [Click], die heeft ook zwaartekracht. Met die zwaartekracht trekt de maan het water van de aarde naar elkaar toe, net zoals dat de aarde met zijn zwaartekracht ons naar zich toetrekt. De maan is dus verantwoordelijk voor deze vloedbubbel. (Wacht even tot iemand reageert op andere vloedbubbel) Maar zoals François ook al zag is er nog een vloedbubbel. Weet iemand misschien waar die vandaan komt? (Wacht op antwoord) Die tweede bubbel is wel verklaard. We hebben namelijk een heel belangrijke aanname gemaakt die eigenlijk niet klopt. Namelijk dat de maan draait om de aarde, maar dat is niet waar. Zoals we net zeiden heft de maan ook zwaartekracht. En die trekt daarmee ook aan de aarde. Het is dus beter om te zeggen dat de maan en de aarde om elkaar heen draaien. 22

27 Dit plaatje zit daarom dichter bij de werkelijkheid. De maan en de aarde draaien om elkaar heen, oom een gezamenlijk middelpunt. Hoe dat werkt kunnen we heel makkelijk duidelijk maken. Als je kinderen samen laat ronddraaien op deze manier dan kun je die kracht echt goed voelen. Als je twee kinderen die even zwaar zijn draaien ze waarschijnlijk heel stabiel, maar als je een zwaarder kin en een licht kind neemt, zullen ze al snel voelen dat het lichten kind veel meer rondgeslingerd wordt. Net als de maan bij de aarde, maar toch staat het zwaardere kind ook niet stil op zijn plek: die moet ook een beetje meebewegen om het evenwicht te houden. De aarde draait dus ook een klein beetje door de maan. Die draaiïng heeft een effect op het water. [Proefje met emmer water] Als je iets ronddraait in een cirkel vormt zich een kracht naar buiten toe. Kijk naar deze emmer met water erin, als ik die ronddraai. Het water wordt van het middelpunt af gesmeten. Dit gebeurt ook in de wasmachine als die aan het einde heel hard gaat draaien: als het water wordt naar buiten de trommel gedrukt. En hezetlfde gebeurd ook met de aarde omdat die een beetje draait. (Laat dudielijker zien in het kommetje). 23

28 Dat gebeurt dus ook op aarde. Aan de ene kant van de aarde zorgt de zwaartekracht van de maan dat het water in de richting van de maan wordt getrokken. Tegelijk zorgt de maan ervoor dat de aarde wiebelt, en daarmee het water aan de andere kant naar buien wordt gedrukt. Daarom is het twee keer per dag eb, en twee keer per dag vloed. (Eventueel: denk aan de tijd!) François kon dit ook nog wel begrijpen. Maar waar had hij het dan zo moeilijk mee? Zoals ik in het begin al zei is dit een heel simplistisch plaatje. Dit plaatje werkt alleen als de maan perfect rond is, de aarde perfect rond is, beiden overal dezelfde dichtheid hebben, het water homogeen (op een perfecte manier) verdeeld is over de aarde, het water overal even diep is en water overal dezelfde dichtheid heeft. Dit is allemaal niet zo. Ook de zon heeft nog een grote invloed op eb en vloed. Niet zoveel als de maan, maar duidelijk meetbaar. Daarnaast hebben we geen rekening gehouden met dat er ook land in de weg ligt en water niet zomaar vrij kan stromen, waterstromingen door het weer, waterstromen die het gevolg zijn van zoutconcentraties, waterstromingen als gevolg van het smelten van de poolkappen en wind en luchtstromingen op aarde. Al die factoren samen zorgen er bijvoorbeeld voor dat zelfs in Nederland we al zien dat het op Texel meer dan een uur later vloed is dan in Zeeland, en dat sommige plekken helemaal niet zoveel eb en vloed zien. Zoals altijd in de wetenschap ligt het genuanceerder dan we denken. Maar in essentie is de maan wel de hoofdoorzaak, in de tweede plaats de zon en in de derde plaats als die andere factoren als lucht en zeestromingen. In een tijd dat we al die berekeningen tezamen nog niet met de computer deden maar met de hand heeft het François wanhopig gemaakt in zijn pogingen de volle omvang van eb en vloed te begrijpen. 24

Begripsvragen: Cirkelbeweging

Begripsvragen: Cirkelbeweging Handboek natuurkundedidactiek Hoofdstuk 4: Leerstofdomeinen 4.2 Domeinspecifieke leerstofopbouw 4.2.1 Mechanica Begripsvragen: Cirkelbeweging 1 Meerkeuzevragen 1 [H/V] Een auto neemt een bocht met een

Nadere informatie

1. Zwaartekracht. Hoe groot is die zwaartekracht nu eigenlijk?

1. Zwaartekracht. Hoe groot is die zwaartekracht nu eigenlijk? 1. Zwaartekracht Als een appel van een boom valt, wat gebeurt er dan eigenlijk? Er is iets dat zorgt dat de appel begint te vallen. De geleerde Newton kwam er in 1684 achter wat dat iets was. Hij kwam

Nadere informatie

Kracht en Beweging. Intro. Newton. Theorie even denken. Lesbrief 4

Kracht en Beweging. Intro. Newton. Theorie even denken. Lesbrief 4 Lesbrief 4 Kracht en Beweging Theorie even denken Intro Kracht is overal. Een trap op een bal, een windstoot, een worp Als een voorwerp versnelt of vertraagt, is er een kracht aan het werk. Newton De eenheid

Nadere informatie

Titel Invloed van de maan

Titel Invloed van de maan Invloed van de maan Shirley Wouters ESERO p.o. conferentie 31 oktober 2018 Foto: Kobiz Med Introductie ESERO en Ruimtevaart en sterrenkunde is leuk, fascinerend en inspirerend! wetenschap en technologie

Nadere informatie

Werkblad 3 Bewegen antwoorden- Thema 14 (NIVEAU BETA)

Werkblad 3 Bewegen antwoorden- Thema 14 (NIVEAU BETA) Werkblad 3 Bewegen antwoorden- Thema 14 (NIVEAU BETA) Theorie In werkblad 1 heb je geleerd dat krachten een snelheid willen veranderen. Je kunt het ook omdraaien, als er geen kracht werkt, dan verandert

Nadere informatie

Die aantrekkingskracht noemt men ook de zwaartekracht.

Die aantrekkingskracht noemt men ook de zwaartekracht. Als we iets uit onze hand loslaten, valt het steeds op de grond. Als we springen, komen we vanzelf weer op de grond terecht. Voorwerpen en lichamen worden als het ware naar de aarde toegetrokken. Die aantrekkingskracht

Nadere informatie

Werkblad 1 - Thema 14 (NIVEAU GEVORDERD)

Werkblad 1 - Thema 14 (NIVEAU GEVORDERD) Werkblad 1 - Thema 14 (NIVEAU GEVORDERD) Wat is een kracht? Tijdens het afwassen laat Jeroen een kopje vallen. Zoals te zien op de plaatjes valt het kopje kapot. Er moet dus een kracht werken op het kopje

Nadere informatie

Lessen in Krachten. Door: Gaby Sondagh en Isabel Duin Eckartcollege

Lessen in Krachten. Door: Gaby Sondagh en Isabel Duin Eckartcollege Lessen in Krachten Door: Gaby Sondagh en Isabel Duin Eckartcollege Krachten werken op alles en iedereen. Sommige krachten zijn nodig om te blijven leven. Als er bijv. geen zwaartekracht zou zijn, zouden

Nadere informatie

ONTDEK HET PLANETARIUM! DE ANTWOORDEN GROEP 5-6

ONTDEK HET PLANETARIUM! DE ANTWOORDEN GROEP 5-6 ONTDEK HET PLANETARIUM! DE ANTWOORDEN GROEP 5-6 OPKAMER (12) Dit onderdeel past bij kerndoel 46, 52, 53 en 56. Het bed hier is heel kort. Eise zelf was 1 meter 74. Hoe moest hij dan slapen? Mensen sliepen

Nadere informatie

Leerstof: Hoofdstukken 1, 2, 4, 9 en 10. Hulpmiddelen: Niet grafische rekenmachine, binas 6 de druk. Let op dat je alle vragen beantwoordt.

Leerstof: Hoofdstukken 1, 2, 4, 9 en 10. Hulpmiddelen: Niet grafische rekenmachine, binas 6 de druk. Let op dat je alle vragen beantwoordt. Oefentoets Schoolexamen 5 Vwo Natuurkunde Leerstof: Hoofdstukken 1, 2, 4, 9 en 10 Tijdsduur: Versie: A Vragen: Punten: Hulpmiddelen: Niet grafische rekenmachine, binas 6 de druk Opmerking: Let op dat je

Nadere informatie

BEWEGING HAVO. Raaklijnmethode Hokjesmethode

BEWEGING HAVO. Raaklijnmethode Hokjesmethode BEWEGING HAVO Foton is een opgavenverzameling voor het nieuwe eindexamenprogramma natuurkunde. Foton is te downloaden via natuurkundeuitgelegd.nl/foton Uitwerkingen van alle opgaven staan op natuurkundeuitgelegd.nl/uitwerkingen

Nadere informatie

Er zijn 3 soorten hefbomen. Alles hangt af van de positie van het steunpunt, de last en de inspanning ten opzichte van elkaar.

Er zijn 3 soorten hefbomen. Alles hangt af van de positie van het steunpunt, de last en de inspanning ten opzichte van elkaar. Lesbrief 1 Hefbomen Theorie even denken Intro Overal om ons heen zijn hefbomen. Meer dan je beseft. Met een hefboom kan je eenvoudig krachten vermenigvuldigen. Hefbomen worden gebruikt om iets in beweging

Nadere informatie

Samenvatting NaSk 1 Natuurkrachten

Samenvatting NaSk 1 Natuurkrachten Samenvatting NaSk 1 Natuurkrachten Samenvatting door F. 1363 woorden 30 januari 2016 4,1 5 keer beoordeeld Vak NaSk 1 Krachten Op een voorwerp kunnen krachten werken: Het voorwerp kan een snelheid krijgen

Nadere informatie

Deel 4: Krachten. 4.1 De grootheid kracht. 4.1.1 Soorten krachten

Deel 4: Krachten. 4.1 De grootheid kracht. 4.1.1 Soorten krachten Deel 4: Krachten 4.1 De grootheid kracht 4.1.1 Soorten krachten We kennen krachten uit het dagelijks leven: vul in welke krachten werkzaam zijn: trekkracht, magneetkracht, spierkracht, veerkracht, waterkracht,

Nadere informatie

Hoe werkt het antwoordblad?

Hoe werkt het antwoordblad? Hoe werkt het antwoordblad? Kijk je antwoorden zelf na met dit antwoordblad. Bij sommige vragen kun je 1 punt verdienen, bij andere vragen kun je meer dan 1 punt verdienen. Hieronder zie je een voorbeeld

Nadere informatie

Uit: Niks relatief. Vincent Icke Contact, 2005

Uit: Niks relatief. Vincent Icke Contact, 2005 Uit: Niks relatief Vincent Icke Contact, 2005 Dé formule Snappiknie kanniknie Waarschijnlijk is E = mc 2 de beroemdste formule aller tijden, tenminste als je afgaat op de meerderheid van stemmen. De formule

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Kracht

Samenvatting Natuurkunde Kracht Samenvatting Natuurkunde Kracht Samenvatting door een scholier 1634 woorden 16 oktober 2003 5,7 135 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Samenvatting Practicum 48 Kracht: Heeft een grootte en een richting.

Nadere informatie

Het berekenen van de componenten: Gebruik maken van sinus, cosinus, tangens en/of de stelling van Pythagoras. Zie: Rekenen met vectoren.

Het berekenen van de componenten: Gebruik maken van sinus, cosinus, tangens en/of de stelling van Pythagoras. Zie: Rekenen met vectoren. 3.1 + 3.2 Kracht is een vectorgrootheid Kracht is een vectorgrootheid 1 : een grootheid met een grootte én een richting. Bij het tekenen van een krachtpijl geldt: De pijl begint in het aangrijpingspunt

Nadere informatie

Opgave 2 Een kracht heeft een grootte, een richting en een aangrijpingspunt.

Opgave 2 Een kracht heeft een grootte, een richting en een aangrijpingspunt. Uitwerkingen 1 Opgave 1 Het aangrijpingspunt van een kracht is de plaats waar de kracht op het voorwerp werkt. De werklijn van een kracht is de denkbeeldige (rechte) lijn die samenvalt met de bijbehorende

Nadere informatie

Werkbladen In de klas. Tijdreis Wetenschap. Naam. School. groep 7-8. Klas

Werkbladen In de klas. Tijdreis Wetenschap. Naam. School. groep 7-8. Klas Werkbladen In de klas Tijdreis Wetenschap Naam groep 7-8 School Klas Wetenschap in alle tijden Vandaag de dag kunnen we heel veel vragen beantwoorden over de wereld om ons heen. Waarom valt een appel naar

Nadere informatie

Staan. Maak de slackline korter, doordat er iemand op gaat zitten. Maak het moeilijker, door met twee benen tegelijk op de slackline te staan.

Staan. Maak de slackline korter, doordat er iemand op gaat zitten. Maak het moeilijker, door met twee benen tegelijk op de slackline te staan. Staan Staan is leuk en super belangrijk! Door dit te oefenen maak je namelijk een basis voor jezelf. Hoe makkelijker het is om te blijven staan, hoe sneller je andere trucjes kunt aanleren! Hoe lang kun

Nadere informatie

Werkblad 3 Krachten - Thema 14 (niveau basis)

Werkblad 3 Krachten - Thema 14 (niveau basis) Werkblad 3 Krachten - Thema 14 (niveau basis) Opdracht Dit werkblad dient als voorbereiding voor de toets die in week 6 plaats vindt. Je mag dit werkblad maken in groepjes van maximaal 4 personen. Je moet

Nadere informatie

Verslag Natuurkunde Algemene relativiteitstheorie

Verslag Natuurkunde Algemene relativiteitstheorie Verslag Natuurkunde Algemene relativiteitstheo Verslag door een scholier 775 woorden 29 augustus 2016 6,2 1 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Nova Inhoudsopgave Ruimtetijd 2 Einsteins equivalentieprincipe

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

Huppel de pup. Zaag 40 cm rondhout af. Gebruik een verstekbak en een toffelzaag.

Huppel de pup. Zaag 40 cm rondhout af. Gebruik een verstekbak en een toffelzaag. Dit heb je nodig: rondhout 6mm, handboor + 6mm boortje, plankje 10x10 cm, ijzerdraad 1,2 mm, houtlijm, kniptang, kurk, chenilledraad, push-pins, stiften, materialen om de kruk te versieren Beweging/Mechanica

Nadere informatie

10 OEFENINGEN VOOR THUIS

10 OEFENINGEN VOOR THUIS 10 OEFENINGEN VOOR THUIS Zoek een rustig plekje voor jezelf en neem deze 20 minuten voor jou en jouw lijf. Een gezonde start van de dag, als opwarmer of goede afsluiter. En vergeet niet te genieten! Start:

Nadere informatie

Clinic André Kuipers 15 oktober 2012 Avanti kunstgras A. Speler bij Warming-up

Clinic André Kuipers 15 oktober 2012 Avanti kunstgras A. Speler bij Warming-up Clinic André Kuipers 15 oktober 2012 Avanti kunstgras A. André Kuipers heeft zich tijdens deze clinic vooral gericht op alle technische aspecten die je moet oefenen om makkelijk een bal te gooien, een

Nadere informatie

Vragen die naar voren komen zijn: Is het in Australië even laat, en waarom? Hoe lang duurt een dag op de maan? Waarom zijn er seizoenen?

Vragen die naar voren komen zijn: Is het in Australië even laat, en waarom? Hoe lang duurt een dag op de maan? Waarom zijn er seizoenen? Hoe zit het met het draaien van de aarde, de maan en de zon, en wat merken we hier eigenlijk van? Het doel van deze les is om leerlingen te laten nadenken over het zonnestelsel. Wat kunnen we te weten

Nadere informatie

juni 2014 vanaf 4 jaar De wieken van de molen tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof

juni 2014 vanaf 4 jaar De wieken van de molen tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof juni 2014 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Refrein: gaan rond en rond. Een grote boog naar boven, dan weer naar de grond. Kijk eens hoe ze draaien, al-le vier. Het lijkt alsof ze

Nadere informatie

De 11+ Een compleet warming-up programma

De 11+ Een compleet warming-up programma De 11+ Een compleet warming-up programma Deel 1 & 3 A A }6m Deel 2 B A: Hardlopen B: Jog terug B! ORGANISATIE A: Running OP HET exercise VELD B: Jog back Het parcours bestaat uit 6 paren evenwijdig geplaatste

Nadere informatie

BELEEF DE 5 KRACHTEN VAN DE WERELD

BELEEF DE 5 KRACHTEN VAN DE WERELD BELEEF DE 5 KRACHTEN VAN DE WERELD SLUIT AAN BIJ KERNDOEL 42 WERKBOEK 1 INHOUD Inleiding 4 Zwaartekracht 6 Massatraagheid 10 Trekkracht 14 Snelheid 18 G-kracht 22 Weetjes 28 Antwoorden 30 Slotwoord 34

Nadere informatie

HAVO. Inhoud. Momenten... 2 Stappenplan... 6 Opgaven... 8 Opgave: Balanceren... 8 Opgave: Bowlen... 10. Momenten R.H.M.

HAVO. Inhoud. Momenten... 2 Stappenplan... 6 Opgaven... 8 Opgave: Balanceren... 8 Opgave: Bowlen... 10. Momenten R.H.M. Inhoud... 2 Stappenplan... 6 Opgaven... 8 Opgave: Balanceren... 8 Opgave: Bowlen... 10 1/10 HAVO In de modules Beweging en Krachten hebben we vooral naar rechtlijnige bewegingen gekeken. In de praktijk

Nadere informatie

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN 7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN VOOR THUIS OF OP JE WERK Kom tot rust met deze eenvoudige ontspanningsoefeningen Door te ontspannen krijgt je lichaam de mogelijkheid om zich te herstellen van de dagelijkse

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Natuurkunde Samenvatting NOVA 3 vwo

Samenvatting Natuurkunde Natuurkunde Samenvatting NOVA 3 vwo Samenvatting Natuurkunde Natuurkunde Samenvatting NOVA 3 vwo Samenvatting door N. 1441 woorden 9 oktober 2012 7,6 27 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Nova PARAGRAAF 1; KRACHT Krachten herkennen

Nadere informatie

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42 Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie Het Slotervaartziekenhuis, een opmerkelijk en ambitieus ziekenhuis in Amsterdam. In een informele en vertrouwde omgeving werken wij aan innovatieve medische

Nadere informatie

PRACTICUM SPRINGEN, KRACHT EN VERSNELLING

PRACTICUM SPRINGEN, KRACHT EN VERSNELLING LESKIST SPORT EN BEWEGING PRACTICUM SPRINGEN, KRACHT EN VERSNELLING Om hoog te kunnen springen moet je je met flinke kracht tegen de grond afzetten. Bovenin de lucht hang je heel even stil voordat je weer

Nadere informatie

Let s play baseball! Let s get ready! Voorkennis: Sprites, Lopen, Variabelen, Scores, xy. Leerdoelen: 3D illusie, Klonen

Let s play baseball! Let s get ready! Voorkennis: Sprites, Lopen, Variabelen, Scores, xy. Leerdoelen: 3D illusie, Klonen Let s play baseball! Voorkennis: Sprites, Lopen, Variabelen, Scores, xy Leerdoelen: 3D illusie, Klonen Let s get ready! Jullie weten ongetwijfeld wat het belangrijkste is van het succes van elk goed spel

Nadere informatie

Sheets inleiding ontwerpen

Sheets inleiding ontwerpen Sheets inleiding ontwerpen Boten bouwen Periode 4 themaklas Doel van het project Bedenk een ontwerp voor een boot Verkoop dit ontwerp aan de baas (ik) Bouw je eigen ontwerp De winnaars winnen een bouwpakket

Nadere informatie

Oefeningen bij osteoporose

Oefeningen bij osteoporose Oefeningen bij osteoporose Algemeen In deze folder staan oefeningen die u kunt doen bij osteoporose. Tips voor het uitvoeren van de oefeningen Ademt u rustig door tijdens de oefeningen (adem niet vasthouden

Nadere informatie

Yogales maart 2019!! Bewust staan

Yogales maart 2019!! Bewust staan Yogales maart 2019 Bewust staan Ga staan met je voeten heupbreedte, voorvoeten licht naar binnen, voel hoe de hiel van je voet contact maakt met de grond, voel de buitenkanten van de voet op de grond voel

Nadere informatie

Cambridge Health Plan Benelux BV

Cambridge Health Plan Benelux BV Wanneer doet u deze oefeningen? Doe deze minstens 3 keer per week en al vrij snel voelt u verandering in uw lichaam. Ook krijgt u meer zelfvertrouwen. Naast deze oefeningen zorgt een dagelijkse wandeling

Nadere informatie

Simpele oefeningen voor een platte buik. Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit.

Simpele oefeningen voor een platte buik. Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit. Kom in actie >>> Voel je fit >> Simpele oefeningen voor een platte buik kaart 1 Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit. Sit-up >>> Back-Up >>> >>>

Nadere informatie

Yogales mei Ademoefening Prana Mudra!

Yogales mei Ademoefening Prana Mudra! Yogales mei 2019 Staan Plaats de voeten onder de heupen. Je voeten licht naar binnen gedraaid. Je voeten staan stevig op de grond. Voel je in verbinding staan met de aarde. De knieën zijn zacht. Ga met

Nadere informatie

Voorbereiding Zwem4daagse. Training 1: schoolslag. Doel Verbeteren ligging bij de schoolslag

Voorbereiding Zwem4daagse. Training 1: schoolslag. Doel Verbeteren ligging bij de schoolslag Voorbereiding Zwem4daagse Training 1: schoolslag Verbeteren ligging bij de schoolslag 50 meter schoolslag, 30 seconden rust na elke 50 meter Afzetten en lang maken. Jezelf zo lang mogelijk maken is erg

Nadere informatie

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel H15.016-01 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Vóór de operatie... 2 Thuis oefenen... 2 Lees deze adviezen vast goed door... 2 De dag van de operatie... 3

Nadere informatie

O m t e b e g i n n e n : V e i l i g h e i d s r e g e l s : G e n i e t e n f o r c e e r n i e t s!

O m t e b e g i n n e n : V e i l i g h e i d s r e g e l s : G e n i e t e n f o r c e e r n i e t s! Wanneer doet u deze oefeningen? Doe deze minstens 3 keer per week en al vrij snel voelt u verandering in uw lichaam. Ook krijgt u meer zelfvertrouwen. Naast deze oefeningen zorgt een dagelijkse wandeling

Nadere informatie

inhoud 1. Inleiding 3 2. Wat is een maan? 4 3. Het ontstaan van de maan 4. De maan en de maanden 5. Kijken naar de maan 6. Landing op de maan

inhoud 1. Inleiding 3 2. Wat is een maan? 4 3. Het ontstaan van de maan 4. De maan en de maanden 5. Kijken naar de maan 6. Landing op de maan De maan inhoud 1. Inleiding 3 2. Wat is een maan? 4 3. Het ontstaan van de maan 5 4. De maan en de maanden 6 5. Kijken naar de maan 7 6. Landing op de maan 8 7. Het weer op de maan 9 8. Het maanlanschap

Nadere informatie

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint:

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Rek/Strek oefeningen mogen nooit pijn veroorzaken. Mocht u pijn krijgen stop dan onmiddellijk met de oefening. Het is belangrijk om de rek niet

Nadere informatie

Spelen met zand. Zandpaspoort voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar

Spelen met zand. Zandpaspoort voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar Spelen met zand Zoals je hebt kunnen zien is zand heel interessant, maar zand is ook heel erg leuk. Je kunt er namelijk onwijs goed mee spelen! Zandpaspoort voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar Schrijf

Nadere informatie

Maak je klaar voor de lange ontspanning. Pak wat je nodig hebt om comfortabel te liggen.

Maak je klaar voor de lange ontspanning. Pak wat je nodig hebt om comfortabel te liggen. Yoga januari 2018 Aarde in beweging brengen Ga stevig op de aarde staan met je voeten iets wijder dan heupbreedte. Sluit je ogen. Adem uit aandacht is in de voeten. Verplaats je gewicht van je ene naar

Nadere informatie

2. De V-Beweging De V-Beweging of V-sit is een oefening waarmee je vrijwel alle buikspieren goed kunt trainen.

2. De V-Beweging De V-Beweging of V-sit is een oefening waarmee je vrijwel alle buikspieren goed kunt trainen. 1. De Halve Banaan De halve banaan is een van de meest populaire buikspieroefeningen. Het is voor beginners een prima oefening om uit te voeren. Hierbij kun je er zelf voor kiezen hoever je bovenlichaam

Nadere informatie

Oefeningen terwijl u ligt. UMC Utrecht oefengids

Oefeningen terwijl u ligt. UMC Utrecht oefengids Oefeningen terwijl u ligt UMC Utrecht oefengids UMC Utrecht oefengids Blijf in beweging tijdens uw opname Iedereen weet wel dat bewegen gezond is. Je wordt er sterker van en je voelt je er beter door.

Nadere informatie

ONTSPANNINGSOEFENINGEN

ONTSPANNINGSOEFENINGEN OEFENING 1: VOEL JE LICHAAM Neem even de tijd jouw lichaam te voelen. Waar zit de spanning? Kan je de spanning beetje bij beetje loslaten? 1. Zorg ervoor dat je even niet gestoord wordt en ga rustig op

Nadere informatie

les Vragenblad 1 Dominoreeks Datum: Naam: Bij vragen met een * zet je een rondje om het goede antwoord. Mijn groepje was: blauw / geel / rood / groen*

les Vragenblad 1 Dominoreeks Datum: Naam: Bij vragen met een * zet je een rondje om het goede antwoord. Mijn groepje was: blauw / geel / rood / groen* Vragenblad 1 Dominoreeks Datum: Naam: les 1 Bij vragen met een * zet je een rondje om het goede antwoord. Mijn groepje was: blauw / geel / rood / groen* Vraag 3 Ik had zelf het volgende bedacht: Vraag

Nadere informatie

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit,

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Wat is lage rugpijn? Lage rugpijn zit onderin de rug. Soms straalt de pijn uit naar de billen of naar een of beide bovenbenen. De pijn kan plotseling

Nadere informatie

Tijd. 10 min. 55 minuten

Tijd. 10 min. 55 minuten Tijd GROEP 5-6 50 55 minuten 1, 23, 32, 44, 45 en 51 De leerling: weet hoe dag en nacht ontstaan weet dat de tijd niet overal op de wereld hetzelfde is weet met welke instrumenten je tijd kunt meten kent

Nadere informatie

van zwaartekracht hebben weet dat hoe groter de zwaartekracht van een hemellichaam is, hoe kleiner hun sprong is

van zwaartekracht hebben weet dat hoe groter de zwaartekracht van een hemellichaam is, hoe kleiner hun sprong is Zwaartekracht GROEP 5-6 48 65 minuten 1 en 23 De leerling: herkent de zwaartekracht ontdekt dat een kleine sprong op aarde een veel grotere sprong op de maan is ontdekt dat een kleine sprong op aarde een

Nadere informatie

Proef Natuurkunde Vallen en zwaartekracht

Proef Natuurkunde Vallen en zwaartekracht Proef Natuurkunde Vallen en zwaartekracht Proef door een scholier 1883 woorden 19 januari 2005 5,4 91 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Natuurkunde overal Verband tussen massa en zwaartekracht Wat

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Weet wat een wiel is en waar die voor wordt gebruikt PILOT. Leert het verschil tussen schuiven, dragen/tillen en rollen

Weet wat een wiel is en waar die voor wordt gebruikt PILOT. Leert het verschil tussen schuiven, dragen/tillen en rollen werkblad Rijden op de maan groep 1-2 Tijdsduur 60 minuten Kerndoelen Lesdoelen De leerling: Weet wat een wiel is en waar die voor wordt gebruikt Leert het verschil tussen schuiven, dragen/tillen en rollen

Nadere informatie

kilometer hoogte. Bizar. Ik moet zeggen: ik had het me anders voorgesteld; meer zoals een atlas eruitziet.

kilometer hoogte. Bizar. Ik moet zeggen: ik had het me anders voorgesteld; meer zoals een atlas eruitziet. 1 Ik vlieg. Ik vlieg met een snelheid van 28.000 kilometer per uur in een baan om de aarde. Een baan om de aarde wat klinkt dat toch stom. De Amerikanen zeggen het veel beter: in orbit. Ik ben in orbit.

Nadere informatie

Vragenlijst MAGNETISME. Universiteit Twente Faculteit Gedragswetenschappen

Vragenlijst MAGNETISME. Universiteit Twente Faculteit Gedragswetenschappen Vragenlijst MAGETSME Universiteit Twente Faculteit Gedragswetenschappen Antwoordeninstructie Je hebt een heel lesuur om de vragen te beantwoorden. Er zijn in totaal 19 vragen, waarvan 5 open vragen en

Nadere informatie

Hand- out Boeing 737 vliegen. hand- out- PU.01

Hand- out Boeing 737 vliegen. hand- out- PU.01 Hand- out Boeing 737 vliegen. Pitch- Up Arendweg 37- B Lelystad Airport 085-210 60 66 pitch- up.nl 1 Deze hand- out is samengesteld door Simcenter Lelystad, Pitch- Up en wordt toegepast bij het uitvoeren

Nadere informatie

Om en om uitstappen. Achterste knie naar de grond duwen. Borst open en trots. Buikspieren aanspannen. Kracht zetten vanuit je voorste hak.

Om en om uitstappen. Achterste knie naar de grond duwen. Borst open en trots. Buikspieren aanspannen. Kracht zetten vanuit je voorste hak. 1. plank Let op de houding van de rug. Buikspieren en bilspieren aanspannen. Handen onder de schouders en de ellebogen uit het slot. Makkelijker maken: vanaf de knieën Moeilijker maken: voeten op een verhoging

Nadere informatie

> Lees Beweging. > Lees Bescherming.

> Lees Beweging. > Lees Bescherming. LB 8-70. Dat is bot! > Lees Beweging. > Lees Stevigheid. Waardoor geven jouw botten stevigheid? Kies twee antwoorden. Botten zijn hard. Ze zijn recht. Veel botten zitten aan elkaar vast. Ze zijn onbreekbaar.

Nadere informatie

Prinsen en prinsessen les 3. Doelen:

Prinsen en prinsessen les 3. Doelen: Prinsen en prinsessen les 3 Doelen: - De speler kan gemakkelijk springen vanuit stilstand en vanuit beweging - De speler kan inschatten waar de bal terecht komt - De speler kan inschatten waar de bal terecht

Nadere informatie

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant.

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant. Oefeningen Sterke en geoefende buikspieren zijn belangrijk. Omdat ongetrainde en slappe buik- en rugspieren kunnen zorgen voor een slechte houding en rugklachten. Bouw het oefenen van de buikspieren langzaam

Nadere informatie

Reizen door het zonnestelsel

Reizen door het zonnestelsel Reizen door het zonnestelsel klas 1-2 Bij een reis door het zonnestelsel staat het ruimteschip onder invloed van de zwaartekracht. Wat is zwaartekracht en wat voor invloed heeft deze op de baan van een

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

CIRKELBEWEGING & GRAVITATIE VWO

CIRKELBEWEGING & GRAVITATIE VWO CIRKELBEWEGING & GRAVITATIE VWO Foton is een opgavenverzameling voor het nieuwe eindexamenprogramma natuurkunde. Foton is gratis te downloaden via natuurkundeuitgelegd.nl/foton Uitwerkingen van alle opgaven

Nadere informatie

Open water zwemmen. Tips en trainingssuggesties

Open water zwemmen. Tips en trainingssuggesties Open water zwemmen Tips en trainingssuggesties 1. Starten 2. Oriënteren en kijken 3. 4. Boei ronden 5. Wetsuit uitdoen 6. Trainingssuggesties Starten. Als het onbekend is hoe diep het water is, laat jezelf

Nadere informatie

Mini-BESTest: Balance Evaluation Systems Test

Mini-BESTest: Balance Evaluation Systems Test Deze versie van het meetinstrument is afkomstig uit de KNGF-richtlijn Ziekte van Parkinson (2016) Mini-BESTest: Balance Evaluation Systems Test Benodigdheden: Een stevige stoel (bij voorkeur eentje die

Nadere informatie

Waar komt het allemaal vandaan?

Waar komt het allemaal vandaan? Erik Verlinde Opening Academisch Jaar 2011 2012 Waar komt het allemaal vandaan? Dames en heren, Na deze leuke bijdrage van José van Dijck aan mij de beurt om u iets te vertellen passend bij het thema de

Nadere informatie

Succes en veel plezier toegewenst!

Succes en veel plezier toegewenst! Voorwoord HOE VOER JE EEN OEFENING GOED UIT? Ten eerste door de beweging correct uit te voeren. Dat wil zeggen gecontroleerd en beheerst. Dat wil zeggen eerst de spieren opwarmen ('warming up'). Nooit

Nadere informatie

VAK: natuurkunde KLAS: Havo 4 DATUM: 20 juni 2013. TIJD: 10.10 11.50 uur TOETS: T1 STOF: Hfd 1 t/m 4. Opmerkingen voor surveillant XXXXXXXXXXXXXXXXXXX

VAK: natuurkunde KLAS: Havo 4 DATUM: 20 juni 2013. TIJD: 10.10 11.50 uur TOETS: T1 STOF: Hfd 1 t/m 4. Opmerkingen voor surveillant XXXXXXXXXXXXXXXXXXX VAK: natuurkunde KLAS: Havo 4 DATUM: 20 juni 2013 TIJD: 10.10 11.50 uur TOETS: T1 STOF: Hfd 1 t/m 4 Toegestane hulpmiddelen: Binas + (gr) rekenmachine Bijlagen: 2 blz Opmerkingen voor surveillant XXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Nadere informatie

Mobiliserende oefeningen voor thuis

Mobiliserende oefeningen voor thuis Mobiliserende oefeningen voor thuis Oefeningen om het lichaam zo soepel mogelijk te houden Oefeningen Cervicale wervelkolom HCWK 1) Extensie: Ga rechtop zitten op een stoel en plaats de middelvingers van

Nadere informatie

Natuur- en scheikunde 1, energie en snelheid, uitwerkingen

Natuur- en scheikunde 1, energie en snelheid, uitwerkingen 4M versie 1 Natuur- en scheikunde 1, energie en snelheid, uitwerkingen Werk netjes en nauwkeurig Geef altijd een duidelijke berekening of een verklaring Veel succes, Zan Kracht, snelheid, versnelling,

Nadere informatie

10 Had Halley gelijk: worden de maanden korter?

10 Had Halley gelijk: worden de maanden korter? 10 Had Halley gelijk: worden de en korter? Dit is de laatste module. We kunnen nu (eindelijk!) terugkomen op de vraag waar we twee jaar geleden mee begonnen. Terugblik In 1695 had de Engelse astronoom

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2014 TOETS 1. 23 APRIL 2014 10.30 12.30 uur

TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2014 TOETS 1. 23 APRIL 2014 10.30 12.30 uur TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2014 TOETS 1 23 APRIL 2014 10.30 12.30 uur 1 RONDDRAAIENDE MASSA 5pt Een massa zit aan een uiteinde van een touw. De massa ligt op een wrijvingloos oppervlak waar het

Nadere informatie

Zelfmassage: Kloppen langs meridianen

Zelfmassage: Kloppen langs meridianen Zelfmassage: Kloppen langs meridianen Klopmassage is een simpele en snelle manier om je beter in je lichaam te voelen. In 5 tot 10 minuten ga je al kloppend je hele lichaam bij langs en je kunt de massage

Nadere informatie

Laat de kinderen ook opzoeken in een woordenboek en/of spreekwoorden boek

Laat de kinderen ook opzoeken in een woordenboek en/of spreekwoorden boek Voorbereiding: Materialen verzamelen Voor de les alles al klaarzetten. De tafels in groepjes van vier zetten zodat je elk proefje eventueel twee keer kan klaar leggen. De werkbladen kopiëren De opdrachtvellen

Nadere informatie

小洪拳 XiaoHongQuan - kleine golvende vuistvorm

小洪拳 XiaoHongQuan - kleine golvende vuistvorm 小洪拳 XiaoHongQuan - kleine golvende vuistvorm De beschrijving hieronder is algemeen en kan afwijken van de manier waarop die in de verschillende scholen geleerd wordt. Opening Je staat recht de voeten zijn

Nadere informatie

8 Hulpverlenen met de samengestelde greep

8 Hulpverlenen met de samengestelde greep 8 Hulpverlenen met de samengestelde greep 8.1 Hulpverlenen bij de overslag Hoe: Samengestelde greep op de rug en het bovenbeen met overpakken naar de steungreep op de romp oel: het bevorderen van de rotatie

Nadere informatie

Super Strakke Bovenarmen- Bonus

Super Strakke Bovenarmen- Bonus Super Strakke Bovenarmen- Bonus Wij begrijpen dat je niet altijd zin of tijd hebt om naar de sportschool te gaan. Gelukkig kun je nog steeds strakke bovenarmen krijgen zonder gewichten te gebruiken of

Nadere informatie

mei 2014 vanaf 9 jaar Doe normaal tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof

mei 2014 vanaf 9 jaar Doe normaal tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof mei 2014 vanaf 9 jaar Doe normaal tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Doe normaal 1 Als ik op m n handen sta. Lekker de natuur in ga. Dan roepen ze, dan roepen ze, ze roepen allemaal: Hé, doe normaal.

Nadere informatie

Begeleid aanbod: Sherborne sessie 4

Begeleid aanbod: Sherborne sessie 4 Datum: 18 maart 2013 Begeleid aanbod: Sherborne sessie 4 De kleuters leefde zich in. Ze waren geen kindjes meer maar varkentjes. ( 4/03/2013) Het thema is kip en het ei. De kleuters zullen zich beter kunnen

Nadere informatie

Evenwichtsoefeningen Radboud universitair medisch centrum

Evenwichtsoefeningen Radboud universitair medisch centrum Evenwichtsoefeningen Deze folder van het Radboudumc geeft informatie over evenwichtsoefeningen binnen en buitenshuis. Met evenwichtsoefeningen bedoelen we bewegingspatronen van het hoofd, de nek en het

Nadere informatie

1 Leerlingproject: Relativiteit 28 februari 2002

1 Leerlingproject: Relativiteit 28 februari 2002 1 Leerlingproject: Relativiteit 28 februari 2002 1 Relativiteit Als je aan relativiteit denkt, dan denk je waarschijnlijk als eerste aan Albert Einstein. En dat is dan ook de bedenker van de relativiteitstheorie.

Nadere informatie

Lucht Niet niets 9-11. Auteur: Christian Bertsch. jaar. Benaming van de activiteit:

Lucht Niet niets 9-11. Auteur: Christian Bertsch. jaar. Benaming van de activiteit: 9-11 jaar Benaming van de activiteit: Lucht Niet niets Wetenschappelijke inhoud: Natuurkunde Beoogde concepten: Dichtheid van vaste stoffen en vloeistoffen Beoogde leeftijdsgroep: 9-11 jaar oud Duur van

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Syllabus domein C: beweging en energie

Samenvatting Natuurkunde Syllabus domein C: beweging en energie Samenvatting Natuurkunde Syllabus domein C: beweging en energie Samenvatting door R. 2564 woorden 31 januari 2018 10 2 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Subdomein C1. Kracht en beweging Specificatie De kandidaat

Nadere informatie

Ruimteziek groep 5-6. Lesbeschrijving Ruimteziek. Inleiding Leven in de ruimte 5 minuten. 1 Bron:

Ruimteziek groep 5-6. Lesbeschrijving Ruimteziek. Inleiding Leven in de ruimte 5 minuten. 1 Bron: Ruimteziek groep 5-6 Astronauten die naar het International Space Station (ISS) vliegen, wonen een tijdje in de ruimte. Het lichaam van de astronauten past zich aan het leven zonder zwaartekracht aan.

Nadere informatie

Opgave 2 Het volume van een voorwerp geeft aan hoeveel ruimte dit voorwerp inneemt.

Opgave 2 Het volume van een voorwerp geeft aan hoeveel ruimte dit voorwerp inneemt. Uitwerkingen 1 Opgave 1 De massa van een voorwerp geeft aan hoe zwaar dit voorwerp is. Opgave 2 Het volume van een voorwerp geeft aan hoeveel ruimte dit voorwerp inneemt. Opgave De dichtheid van een stof

Nadere informatie

In balans door. centreren

In balans door. centreren In balans door centreren Centreren Om je lichaam en geest op een lijn te brengen is centreren een belangrijke vaardigheid. In eerste instantie is centreren je aandacht naar je een punt 3 tot 5 centimeter

Nadere informatie

7 fijne yogahoudingen

7 fijne yogahoudingen 7 fijne yogahoudingen voor kinderen Bloesem kinderyoga - Ben je jonger dan 7 jaar dan doe je de oefening zonder het benoemen van de ademhaling. - Yoga kan best een uitdaging zijn, dat is ok. Het is belangrijk

Nadere informatie

Proef Natuurkunde Massa en zwaartekracht; veerconstante

Proef Natuurkunde Massa en zwaartekracht; veerconstante Proef Natuurkunde Massa en zwaartekracht; ve Proef door een scholier 1568 woorden 20 januari 2003 4,9 273 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Natuurkunde practicum 1.3 Massa en zwaartekracht; ve De probleemstelling

Nadere informatie

Een vreemde planeet groep 5-8

Een vreemde planeet groep 5-8 Een vreemde planeet groep 5-8 Hoe weten we wat voor weer het is op Mars? Of uit welk materiaal de ringen van Saturnus bestaan? De leerlingen onderzoeken in deze les zelfgemaakte planeten. Ze leren dat

Nadere informatie

1 Krachten. Krachten om je heen. Nova. Leerstof. Toepassing

1 Krachten. Krachten om je heen. Nova. Leerstof. Toepassing 1 Krachten 1 Krachten om je heen Leerstof 1 a Je kunt zien dat er een kracht op een voorwerp werkt doordat de beweging of de vorm van het voorwerp verandert. b Bij een elastische vervorming is het voorwerp

Nadere informatie