Restauratieplan 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Restauratieplan 2017"

Transcriptie

1 Zeilkotter de Rexona Anno 1899 Restauratieplan 2017 Revisie A Zeilkotter de Rexona Auteur: Simon van Ede, Penningmeester Vereniging Rexona Amsterdam T: FB: Zeilkotter de Rexona E: vereniging.rexona@gmail.com

2 Restauratieplan INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding 3 2 Randvoorwaarden Staat van het schip Kostenberekening Financiering Planning 6 3 Te restaureren deel Voorsteven Positionering in het midden Verbinding met kiel Verbinding met de gangen Gangen Spanten 13 4 Uitvoering Professionele partij en mankracht Locatie Voorbereidingen Conditionering Volgorde werkzaamheden eigenlijke restauratie 15 5 Begroting 16

3 Restauratieplan Inleiding De zeilkotter Rexona is een uniek eikenhouten zeilschip uit Het schip is oorspronkelijk voor de visserij gebouwd en heeft in die bedrijfstak 75 jaar trouwe dienst verleend. De Rexona is gebouwd in Frederikshavn, Denemarken. In 1997 is het schip in beheer gekomen van de Vereniging Rexona. De Vereniging heeft als doel het behoud en de restauratie van dit historisch monument, zodat het bijzondere silhouet van het schip nu en in de toekomst een onderdeel van het Nederlandse en Deense zeelandschap is en blijft. Schilderij van De Rexona door Einar Sigurd Olsen in 1915 Het einddoel van de restaratie is een volledig zeewaardig schip, dat zal varen in het vroegere thuisland Denemarken en in het huidige thuisland Nederland en de oversteek tussen beide landen. Het einddoel wordt gerealiseerd door de Rexona in fases te restaureren, waarbij steeds een afgebakend deel wordt aangepakt. In 2009 en 2010 is het schip grondig gerenoveerd. Het gehele schip boven de waterlijn is van nieuw hout voorzien. In de afgelopen 10 jaar zijn al meerdere grote renovaties gepleegd, zoals in de winter van 2001/2002 waar het gehele achterschip gerestaureerd is. Dit document betreft het plan voor de restauratie in Tijdens deze restauratie zal een deel van het voorschip aangepakt worden. Dit document zal steeds naar de nieuwe inzichten bijgewerkt worden, en verspreid worden onder een nieuwe revisie.

4 Restauratieplan Randvoorwaarden Tijdens de jaarvergadering van de vereniging is met een aantal ervaren mensen gesproken: 1. Arno Pronk en Victor van Dalen Leden van vereniging Rexona. Arno heeft de vorige restauratie in 2009 geleid. 2. Cor Bolt Voorzitter SKZ (Stichting Kotterzeilen en kotterbehoud) 3. Frans Regter Eigenaar kotter Hellesund heeft vorig jaar vergelijkbare restauratie gedaan. Op basis hiervan zijn een aantal randvoorwaarden opgesteld. 2.1 Staat van het schip Een deel van het schip is gerestaureerd, dit betreft: Het achterschip. met onderliggende spanten en wegeringen. De bovenste drie gangen van achterschip tot voorsteven met onderliggende spanten en wegeringen. Het dek. De rest van het schip is niet gerestaureerd. Het hout dateert uit de jaren Een deel ervan is rot. Een deel ervan lijkt aan het oppervlak redelijk, maar onbekend is de staat onder het oppervlak. Dit is typisch het geval waar twee onderdelen op elkaar aansluiten:

5 Restauratieplan Hiermee moet rekening worden gehouden met het vervangen van onderdelen: Als er bijvoorbeeld een gang vervangen wordt, moet minstens een deel van de achterliggende spanten worden vervangen om voldoende sterkte te krijgen. Een groot gedeelte van het voorschip is ingeblikt aan de buitenkant. Dit maakt het onmogelijk van tevoren mallen te maken van de te vervangen spanten. De bovenste helft van de voorsteven is aan vervanging op korte termijn toe. Op dit moment is er voorlopig een stalen overbrugging gemaakt tussen kielbalk en voorsteven. Op dit moment kan er met het schip op het IJsselmeer en de Waddenzee gevaren worden. Er kan absoluut niet mee op zee gevaren worden. 2.2 Kostenberekening De ervaring leert dat vervanging van één meter gang ca. 300 kost. Dit is inclusief Materiaalkosten Het maken van de gang Het verwijderen van de oude gang Het plaatsen van de nieuwe gang De hellingkosten Het verwijderen van het oude materiaal Bevestigingsmaterialen (spijkers, etc.) Dit is exclusief Het breeuwen De achterliggende spanten en wegeringen BTW Er wordt eenzelfde bedrag aangehouden per meter spant of wegering. De vervanging van de voorsteven kost ongeveer voorsteven 500 per meter. 2.3 Financiering Financiering komt uit de volgende bronnen: Fondsen - Prins Bernhard Fonds heeft euro toegezegd Bijdragen van leden van de vereniging. Dit kan ca opleveren. Via via, vrienden, kennissen en bedrijven. Dit kan ca opleveren. Crowd funding en overige donaties. Dit levert naar verwachting ca op. Leningen worden alleen in geval van uiterste nood aangegaan. Indien toch nodig, krijgt het aflossen ervan de hoogste prioriteit.

6 Restauratieplan Alles bij elkaar opgeteld is een bedrag van ca haalbaar. De voorbetaalde BTW kan begin 2018 worden terugontvangen van de Belastingdienst. Daarom is het mogelijk te begroten op basis van bedragen exclusief BTW. Op elk begroot bedrag is met een onvoorzien van 20% gerekend. 2.4 Planning De restauratie zal in de maand Oktober 2017 in Urk plaatsvinden.

7 Restauratieplan Te restaureren deel Omdat de voorsteven in slechtere staat is, de gangen van het voorschip noodgedwongen deels ingeblikt, en het voorschip de zwaarste klappen krijgt tijden varen, is besloten het voorschip te restaureren in deze fase. Gezien de planning en de financiering (paragrafen 2.3 en 2.4) is besloten het project af te bakenen tot de volgende basis onderdelen: De voorsteven De gangen vier t/m negen (van bovenaf geteld) stuurboord en bakboord. Deze gangen zijn volgend op gangen één t/m drie, die al gerestaureerd zijn De voorste twee spanten volledig Van de overige achterliggende spanten wat nodig is, om elke meter een sterke spant te hebben. Hiermee wordt èn de zwakste plek aangepakt èn wordt aangesloten op een al gerestaureerd deel. Op de onderstaande fot geeft het gele kader dit grafisch aan: In elk van de volgende paragrafen wordt een beschrijving van de aanpak per onderdeel gegeven.

8 Restauratieplan Voorsteven Vorig jaar is de restauratie van de voorsteven van de Hellesund succesvol uitgevoerd. De procedure waarmee dat is gedaan zit zeer degelijk in elkaar, daarom wordt deze overgenomen. De procedure is door Frans Regter met behulp van fotomateriaal uitgelegd. Verder is er een stuk hout van deze restauratie overgebleven, dat mogelijk voor de voorsteven van de Rexona kan worden gebruikt. De bruikbaarheid wordt nader onderzocht. Indien slechts het bovenste deel van de voorsteven wordt vervangen (zie paragraaf 2.3), moet er later een verbinding komen die even sterk en stijf is als de voorsteven delen zelf. Het onderste deel is beter dan het bovenste deel, en is via een stalen overbrugging verbonden met de kiel (zie paragraaf 2.1). De vernieuwde voorsteven moet na de restauratie moet aan de volgende eisen voldoen: In het midden zitten Goed verbonden zijn met de kiel Goed verbonden zijn met de gangen Positionering in het midden Eén kant (SB of BB, nader te bepalen) van de voorsteven wordt volledig vrijgemaakt. De bovenste drie nieuwe gangen worden aan de voorkant losgemaakt en een stuk geweken. Uit de gangen eronder worden een gat van ca 30 cm gehaald direct naast de voorsteven. Er ontstaat dan een vergelijkbare situatie als op de Hellesund. Hierna kan de oude voorsteven worden verwijderd; de gangen aan de andere kant bepalen dan de plek waar de nieuwe moet komen. Hierna kan de nieuwe voorsten worden geplaatst. Deze wordt dan aangesloten op de bovenste drie nieuwe gangen volgens paragraaf Misschien is het vanwege de verbinding met de gangen (zie paragraaf 3.1.3) noodzakelijk een bredere voorsteven te maken. In dat geval moeten de gangen van het pasvlak een haf dikteverschil ingenomen worden Verbinding met kiel Afhankelijk van de lengte van de nieuwe voorsteven kan deze direct goed aansluiten op de kiel. Voorkeur is om deze aansluiting in één keer goed te doen, maar dan moet een voorsteven met in één keer de juiste lengte in het budget passen. Indien alles niet in één keer past, moet de oplossing in de kiel worden gezocht in een latere restauratie en daarvóór een tijdelijke degelijke oplossing gezocht worden.

9 Restauratieplan Verbinding met de gangen De volgende verbinding met de gangen wordt gerealiseerd (analoog met de Hellesund):

10 Restauratieplan Zoals het bovenaanzicht laat zien, komt zowel aan de SB als de BB zijde er een sponning voor de gangen. Het grote voordeel hiervan is dat de verbinding stijf en vormgesloten is. Bovendien kan deze verbinding goed dicht gebreeuwd worden. Omdat er drie nieuwe gangen aan zowel BB als SB zijde zijn, kan het zijn dat de nieuwe voorsteven dikker moet worden om deze verbinding te realiseren. Dit als de drie nieuwe gangen net niet lang genoeg zijn. Onder de drie nieuwe gangen worden aan beide zijden vijf gangen vervangen. Deze kunnen op normale wijze in de sponningen van de voorsteven vallen. De oude gangen daar beneden zullen nooit in de sponningen passen. Daarom worden bij de voorsteven korte stukjes (één à twee meter) nieuwe gang geplaatst, die aan in de sponningen vallen. De korte stukjes verspringen aan de andere zijde bij de aansluiting met de oude gangen. Op deze wijze wordt de voorsteven alleen aan vernieuwde gangen aangesloten. Dit is te zien op de volgende tekening: Bij de gangen is het jaartal van oorsprong aangegeven. Het jaartal van de oude gangen is onbekend, en daarom het tijdsbereik aangegeven.

11 Restauratieplan Gangen Er worden in principe tien gangen vervangen, namelijk gangen vier t/m negen, van bovenaf geteld, aan zowel SB als BB kant. Deze sluiten dan aan op de eerder vervangen gangen één t/m drie. De gangen hieronder tot aan de kiel worden korte stukjes van één a twee meter, dit om goed aan te sluiten op de sponningen van de voorsteven (zie paragraaf 3.1). In principe worden de nieuwe gangen vijf a zes meter lang, maar indien een stuk hout dat toelaat, wordt de nieuwe gang langer, zo lang als mogelijk is, ook al is dat tien meter. De voorste kopse kanten van de gangen komen in de sponningen van de nieuwe voorsteven, zie paragraaf 3.1. De achterste kopse kanten van twee op één volgende gangen komen minstens een meter versprongen te liggen, zoals op onderstaande tekening te zien is:

12 Restauratieplan Een gang zal uit een lange plank van ongeveer vier cm dik worden gehaald. De breedte van de gang moet hetzelfde zijn als de oorspronkelijke gang. Het zou de voorkeur hebben de gang van tevoren helemaal op te meten en te maken, dit kan echter niet omdat een groot gedeelte van het voorschip is ingeblikt, zoals is beschreven in paragraaf 2.1. Verder moet er rekening worden gehouden met de kromming van de gang. Hierdoor zal de vlakke uitslag niet geheel rechtdoor lopen, zoals de volgende tekening laat zien: Hierdoor zal een (aanzienlijk) zaagverlies zijn. Dat zal meer zijn naarmate de gang langer is. Verder zal met het plaatsen van de gangen rekening moeten worden gehouden met het S-spant. Hierdoor zullen sommige gangen nooit als laatste geplaatst kunnen worden. Van tevoren moet duidelijk bepaald worden welke gang de sluitgang zal zijn:

13 Restauratieplan Spanten Volgens experts van de kotterstichting moet er op zijn minst elke meter een goede spant zitten. Aangezien we zes meter voorschip gaan restaureren, zullen er achter de nieuwe gangen dus minstens 2x zeven spanten komen (spant één achter de voorsteven wordt ook vernieuwd). De spanten zijn per stuk onderverdeeld in drie of vier segmenten waarbij de delingen om en om verspringen: In de tekening volgt dus steeds andere spant op ene spant en omgekeerd. De wegering loopt over de versprongen delingen, zodat er een stijf geheel ontstaat. De wegeringen zijn in goede staat, en blijven behouden. Bij het vervangen van een spant, moeten deze delingen goed gehandhaafd worden, ook al betekent het dat een stuk spant verder doorloopt dan de te vervangen gangen. Dit moet met beleid gebeuren, zodanig dat de oude gangen niet verzwakt worden of lek raken tijdens het verwijderen van een oude spant. De spanten zijn bijna allemaal goed te zien en goed bereikbaar. Dat maakt het mogelijk mallen voor de spanten te maken. Verder moeten de spanten een logische nummering krijgen: bv. Spant B15O = de 15de spant van voren af geteld, de onderste sectie (meestal zijn er secties onder, midden, boven en helemaal boven, maar die laatsten zijn al helemaal nieuw). De mallen van het voorbeeldspant heen aanduidingen B15OV en B15OA, omdat per spant de achterkant en de voorkant verschillen. De positionering van mal voor en mal achter ten opzichte van elkaar moet eenduidig zijn. Tijdens de voorbereiding kan dit voor alle spanten worden gedaan. De mallen kunnen mits goed in de lijnolie bewaard worden tegen ieder zijn spant aan om kwijtraken te voorkomen.

14 Restauratieplan Uitvoering 4.1 Professionele partij en mankracht Het project wordt uitgevoerd onder begeleiding van scheepstimmerbedrijf Kuperus en Gardeniers uit Lelystad in samenwerking met leden van de vereniging en overige vrijwilligers. Er zal vijf dagen per week worden gewerkt. 4.2 Locatie Vanwege de goede ervaringen in 2015 en voorgaande jaren gaan we weer op de helling van Hoekman in Urk. Voordelen: Zaken worden er prettig en duidelijk geregeld. Het schip hoeft niet met een mobiele kraan uit het water getakeld te worden. Er komen verder alleen professionele of klassieke schepen van vergelijkbare grootte als de Rexona. Er is een kraan aanwezig, die goed ingezet kan worden voor het plaatsen van de verschillende onderdelen. Dat kan hiermee gecontroleerd gebeuren, zeker als een onderdeel niet direct in de haak hangt, maar een kettingtakel ertussen. Ook kan hiermee de mast verwijderd worden en horizontaal gelegd worden voor onderhoud en inspectie. Er is/zijn heftruck(s). Er zijn draagbare stellingen en ladders om op hoogte te werken. 4.3 Voorbereidingen De volgende voorbereidingen kunnen worden gedaan terwijl het schip nog op de NDSM in Amsterdam is: Maken mallen van alle spanten in het voorschip. Bepalen welke spanten sowieso vervangen gaan worden. Bepalen breedte voorsteven op basis van de bestaande of de uiteinden van de bovenste drie (nieuwe gangen). Bepalen welk deel van de voorsteven vervangen gaat worden. Ongeveer breedte uitslag gangen. Inkopen teer, breeuwsel, schroeven, spijkers, etc. Inkopen bekende delen hout. Deels leeghalen voorschip. Vervangen dak voorste dekhuisje, zodanig dat het eraf kan in Urk. Dit mag enige moeite kosten. Voorbereidingen Urk Helemaal leeghalen voorschip.

15 Restauratieplan De helling op Schip schoonspuiten. Goed onderstoppen van de posities waar veel verwijderd wordt om de vorm te behouden. 4.4 Conditionering Elk nieuw te plaatsen onderdeel moet zeer goed geconditioneerd worden, dat houdt in: Onderdeel goed passend maken, zeer goed opletten dat er niet teveel wordt verwijderd. Onderdeel meerdere keren volledig in de lijnolie, daarvoor moet meerdere dagen worden uigetrokken, zodat de lijnolie er goed in kan trekken. Elke schroef, spijker, verbinding tusen hout en hout moet dik in de teer worden gezet. 4.5 Volgorde werkzaamheden eigenlijke restauratie Al het blik op het voorschip verwijderen. Mallen maken van de te vervangen gangen, welke dan gemaakt kunnen worden. De bovenste drie (nieuwe) gangen aan één kant los werken en laten wijken aan de voorkant. Terplaatse moet bepaald worden of SB danwel BB het handigst is. Uitzagen voorste 30 cm van de te vervangen gangen bij de voorsteven aan dezelfde kant. Mal maken van de voorsteven, welke dan gemaakt kan worden. Voorsteven en voorste spant BB en SB verwijderen. Eventueel gangen aan andere kant iets innemen; dit als de nieuwe voorsteven breder wordt. Bepalen of eerst de voorste spant danwel de voorsteven als eerste geplaatst moet worden. Plaatsen nieuwe eerste spant en voorsteven. De koppen van de bovenste drie (nieuwe) gangen moeten in de sponningen vallen. Verwijderen gangen aan de kant waar ze 30 cm ingekort waren. Bepalen of er meer spanten worden vervangen aan dezelfde kant dan in het oorspronkelijke plan. Deze laten maken. Per te vervangen spant: de oorspronkelijke voorzichtig verwijderen, zeker waar die op een gang, die blijft zitten, uitkomt. Daarna de nieuwe plaatsen. De gangen plaatsen. Hetzelfde verhaal aan de andere kant. Breeuwen. Blikken waar nodig. Voorschip binnen vol water zetten (de doorvoer naar het middenschip sluiten!!!), en kijken of alles waterdicht is. Eventueel verder breeuwen en blikken. Verven. Schip weer in het water. Pas na meerdere dagen, eerst proefvaart en terug naar Urk. Pas weer enkele dagen later terugvaren naar Amsterdam als de boot zeker niet meer op de helling hoeft.

16 Restauratieplan Begroting De berekening is ook in het spreadsheet Restauratieplan 2017 zeilkotter de Rexona RevA.xlsx te vinden. Uitgangspunten 1m gang 1m spant 1m voorsteven Onvoorzien 300 euro 300 euro 500 euro 20% euro Uitgangspunten zijn inclusief Materiaalkosten Het maken van het onderdeel Het verwijderen van het oude onderdeel Het plaatsen van het nieuwe onderdeel De hellingkosten Het verwijderen van het oude materiaal Bevestigingsmaterialen (spijkers, etc.) Uitgangspunten zijn exclusief Het breeuwen De aansluitende onderdelen Uitgangspunt Eventuele bezuiniging Onderdeel Aantal Lengte kosten Aantal Lengte besparing [-] [m] [euro] [-] [m] [euro] Voorsteven 1 3, Gangen (5x SB + 5xBB), incl 1m per gang onvoorzien) Bezuiniging indien minder gangen worden geplaatst Bezuiniging indien kortere gangen worden geplaatst. Korte stukjes Gang Bezuiniging indien minder voorsteven wordt gedaan. Spanten Optie 1: volledige plan Exclusief onvoorzien Inclusief onvoorzien euro euro Optie 2: kortere en minder gangen Exclusief onvoorzien Inclusief onvoorzien Optie 3: Kortere voorsteven Exclusief onvoorzien Inclusief onvoorzien Optie 4: Kortere voorsteven + kortere gangen Exclusief onvoorzien Inclusief onvoorzien euro euro euro euro euro euro Optie 5: Kortere voorsteven + kortere gangen + minder Exclusief onvoorzien euro Inclusief onvoorzien euro

We kiezen het ruime sop!

We kiezen het ruime sop! We kiezen het ruime sop! In mei zal de Rexona weer zeilklaar zijn. Het vaarschema, met als vaste schipper Victor, is op de website te zien. Het is de opzet bij voldoende inschrijvingen, ten minste zes

Nadere informatie

Nieuwsbrief November 2015 - Tussenverslag Hellingbeurt Urk

Nieuwsbrief November 2015 - Tussenverslag Hellingbeurt Urk Nieuwsbrief November 2015 - Tussenverslag Hellingbeurt Urk Varen Amsterdam Urk Het plan was om in één dag vanaf Amsterdam naar Urk te varen, maar de omstandigheden waren zeer dichte mist en geen wind.

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2015

Nieuwsbrief december 2015 Nieuwsbrief december 2015 Hellingbeurt Urk De hellingbeurt in Urk zit erop na 4 weken schuren, breeuwen, teren en verven. Rexona heeft een Deens blauwe bovenwaterhuid. Het onderwaterschip is waar noodzakelijk

Nadere informatie

Alle hens aan dek! Meld je dan nu aan!

Alle hens aan dek! Meld je dan nu aan! Alle hens aan dek! Verslag jaarvergadering Meld je dan nu aan! Alle hens aan dek! Voor verschillende werkzaamheden zijn we op zoek naar vrijwilligers. Zo zoeken we mensen die kunnen helpen bij het genereren

Nadere informatie

Inhoudelijk eindverslag project De HL90 bij de tijd.

Inhoudelijk eindverslag project De HL90 bij de tijd. Inhoudelijk eindverslag project De HL90 bij de tijd. Op 14 mei 2016 was het eindelijk zo ver. Na de toekenning van een bijdrage van het Iepen Mienskip Fûns was het geld beschikbaar voor de grondige opknapbeurt

Nadere informatie

Het Nederlandse verhaal van de Deense viskotter Rexona

Het Nederlandse verhaal van de Deense viskotter Rexona Het Nederlandse verhaal van de Deense viskotter Rexona 1899-2024 1 Den Oever, September 2010. Foto: archief Vereniging Rexona Foto omslag: Rexona op IJsselmeer, zomer 2014. Foto: archief Vereniging Rexona

Nadere informatie

Vereniging tot behhoud van de Rexona Beleidsplan Rexona 2014-2017 ANBI kenmerk 8104.65.668

Vereniging tot behhoud van de Rexona Beleidsplan Rexona 2014-2017 ANBI kenmerk 8104.65.668 Doelstelling Vereniging tot behhoud van de Rexona Beleidsplan Rexona 2014-2017 ANBI kenmerk 8104.65.668 Het Europese verhaal van een Deense kotter. Inleiding De Rexona is nog een van de weinige zeilende

Nadere informatie

Restauratieplan HK59. Opdrachtgever: Peter en Dries van den Berg

Restauratieplan HK59. Opdrachtgever: Peter en Dries van den Berg Restauratieplan HK59 Opdrachtgever: Peter en Dries van den Berg Harderwijk, 17 maart 2017 Inhoud 1. Inleiding... 4 2. Aandachtspunten project... 5 3. De onderdelen van een botter... 6 3.1 De zwaarden en

Nadere informatie

De bouwonderdelen bij dit nummer

De bouwonderdelen bij dit nummer De bouwonderdelen bij dit nummer U ontvangt een trap, roosterelementen en verdere onderdelen voor de vormgeving van uw model. Houten latten 1 houten lat van 2 x mm, 00 mm lang 1 houten lat van 1, x 1,

Nadere informatie

Handleiding: Montage tristand pannendak Auteur: Carolien Hoppenbrouwers Datum: februari 2013 Benodigdheden: - Rolmaat / lang meetlint - Potlood - Schroefmachine met kruiskop, Torx T40, Imbus 3 & 5 - Spaanplaatschroeven

Nadere informatie

De bouwonderdelen bij dit nummer

De bouwonderdelen bij dit nummer De bouwonderdelen bij dit nummer U ontvangt verdere latten voor de beplanking van het onderwaterschip, waaronder ook het gedeelte langs de zandstrook van uw Victory. Houten latten 0 houten latten 5 x 2

Nadere informatie

BROERSMA SYSTEEMBOUW B.V. OPPERKOATSTERWEI 6, 9288 GK. KOOTSTERTILLE, TEL. 0511-542698 FAX. 0511-542060

BROERSMA SYSTEEMBOUW B.V. OPPERKOATSTERWEI 6, 9288 GK. KOOTSTERTILLE, TEL. 0511-542698 FAX. 0511-542060 BROERSMA IJZERSTERK IN HOUTCONSTRUCTIE Niets uit dit document mag worden verveelvoudigd, door middel van fotokopie of gereproduceerd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Broersma Systeembouw

Nadere informatie

De bouwonderdelen bij dit nummer

De bouwonderdelen bij dit nummer De bouwonderdelen bij dit nummer Bij deze aflevering ontvangt u roosterelementen en de kop van een iepen pomp. Houten latten houten lat van, x mm, 00 mm lang houten lat van x mm, 00 mm lang houten lat

Nadere informatie

Carport met houten dak

Carport met houten dak Carport 300 x 500 Afmetingen: 300cm x 500cm x 251cm Carport met houten dak Voordat u aan de opbouw van uw carport begint, lees dan eerst aandachtig deze handleiding. Dit om problemen te voorkomen, en om

Nadere informatie

De IJsselkogge van Kampen. Kampen Open Monumentendagen, 13 september 2014 Alice Overmeer, maritiem archeoloog

De IJsselkogge van Kampen. Kampen Open Monumentendagen, 13 september 2014 Alice Overmeer, maritiem archeoloog De IJsselkogge van Kampen Kampen Open Monumentendagen, 13 september 2014 Alice Overmeer, maritiem archeoloog De IJsselkogge van Kampen bron: ADC Maritiem. Introductie Introductie Waar gaat het vandaag

Nadere informatie

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters ZO GOED ALS NIEUW 86 I WATERKAMPI0EN#6 2002 2 IP. Dat staat voor Island Plastic Ltd te Ryde, Island of Wight in GrootBrittannië. In 1975 werd de eerste IP 23 gebouwd. Als professionele vissersboot. Voor

Nadere informatie

Ubbink indak bevestigingssysteem voor zonnepanelen

Ubbink indak bevestigingssysteem voor zonnepanelen Ubbink indak bevestigingssysteem voor zonnepanelen Montagevoorschrift Met het universele indak bevestigingssysteem van Ubbink, kan men alle soorten zonnepanelen tussen de dakpannen aanbrengen. Het systeem

Nadere informatie

Montagehandleiding Speeldroom

Montagehandleiding Speeldroom Stap 1-2 balken van 4,5 x 9 x 180 cm - 2 balken van 4,5 x 9 x 111 cm - 8 schroeven van 6 x 100 mm 1. Leg de balken neer zoals op de tekening is aangegeven. 2. Teken met een potlood de balken van 180 cm

Nadere informatie

Het overtrekken van een stoel, stap voor stap.

Het overtrekken van een stoel, stap voor stap. Het overtrekken van een stoel, stap voor stap. Deze handleiding is bedoeld voor de mensen die over willen gaan tot het zelf herstofferen van een stoel, uit het oogpunt van bijvoorbeeld hobby of kostenbesparing.

Nadere informatie

Stap 1. M o n t a g e h a n d l e i d i n g S p e e l p e r c e e l

Stap 1. M o n t a g e h a n d l e i d i n g S p e e l p e r c e e l Stap 1-2 balken van 4,5 x 9 x 210 cm - Een balk van 4,5 x 9 x 145,5 cm - Een balk van 4,5 x 9 x 141 cm - 4 schroeven van 6 x 100 mm 1. Leg de balken neer zoals op de tekening is aangegeven. 2. Teken met

Nadere informatie

GANGMA REDACTIEZEILBOOT

GANGMA REDACTIEZEILBOOT REDACTIEZEILBOOT GANGMA Stap voor stap komt er schot in de zaak. De restauratie van de Marina is weliswaar een stuk ingrijpender dan we vooraf hadden voorzien, maar met vereende krachten wordt ze beetje

Nadere informatie

Bootzeil. Handleiding. Sloep & open boot Extra: Ga voor de instructievideo naar

Bootzeil. Handleiding. Sloep & open boot Extra: Ga voor de instructievideo naar Bootzeil Handleiding Sloep & open boot 2016-2017 Extra: Ga voor de instructievideo naar www.bootzeil.nl Voorwoord Bootzeil is de meest innovatieve bootzeilen maker van dit moment. Wij presenteren u dan

Nadere informatie

De bouwonderdelen bij dit nummer

De bouwonderdelen bij dit nummer De bouwonderdelen bij dit nummer U ontvangt onderdelen voor rompen dekdetails en voor de tuigage. Houten latten 1 houten lat van 2 x 3mm, 0 mm lang Beslag 0 mm messingdraad van 1 mm dik Bruin garen van

Nadere informatie

BPR, geluidseinen, lichten 28 februari 2017

BPR, geluidseinen, lichten 28 februari 2017 BPR, geluidseinen, lichten 28 februari 2017 vraag 1) Wie is de gezagvoerder van een sleep met een gesleept vaartuig? A. de schipper van de sleepboot B. de schipper van het gesleepte vaartuig C. geen van

Nadere informatie

werkstukmap Houtopdracht

werkstukmap Houtopdracht werkstukmap Houtopdracht Henze mussennestkast Samengesteld door J. van wijk - 2012 1 Verklaring gebruikte symbolen: Lees deze tekst aandachtig door. Probeer er iets van te onthouden Dit teken geeft aan

Nadere informatie

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters anwb.nl/watersport, de site voor watersporters VfWACK SLEPER 1500 length o.a. length huil length w.l. beam o.a. draft displacement ^P/// VRIPACK l'achting INTERNATIONAL / ^y naval archittits 6v 2 anwb.nl/watersport,

Nadere informatie

Tot nu toe hebt u de planken

Tot nu toe hebt u de planken Het onderwaterschip beplanken Na het beplanken van het bovenwaterschip is het nu tijd de rondingen van het onderwaterschip te bekleden. U begint met vier huidgangen op het voorschip. Bouwhandleiding Tot

Nadere informatie

Behouden Vaart! Speurtocht door het Noordelijk Scheepvaartmuseum leeftijd: 10-12 jaar

Behouden Vaart! Speurtocht door het Noordelijk Scheepvaartmuseum leeftijd: 10-12 jaar Behouden Vaart! Speurtocht door het Noordelijk Scheepvaartmuseum leeftijd: 10-12 jaar Welkom in het Noordelijk Scheepvaartmuseum! Op de 1 e verdieping begint deze speurtocht die je langs alle zalen van

Nadere informatie

Bouwtekening Kinder Keukentje

Bouwtekening Kinder Keukentje Bouwtekening Kinder Keukentje Voorwoord Leuk dat je gebruik maakt van één van mijn bouwtekeningen! Alle bouwtekeningen zijn zorgvuldig samengesteld en leggen op een duidelijke en eenvoudige manier uit

Nadere informatie

Blokhutten. 5-hoekige blokhutmodellen MONTAGEHANDLEIDING. Benodigd gereedschap

Blokhutten. 5-hoekige blokhutmodellen MONTAGEHANDLEIDING. Benodigd gereedschap MONTAGEHANDLEIDING Blokhutten 5-hoekige blokhutmodellen Benodigd gereedschap Accuschroefboor Waterpas Lijmtang Nijptang Zakrolmaat Hamer Voor het opbouwen zijn doorgaans twee personen voldoende. Bij grotere

Nadere informatie

Restauratieplan Hijsinstallatie Motorboot Terra Nova

Restauratieplan Hijsinstallatie Motorboot Terra Nova Restauratieplan Hijsinstallatie Motorboot Terra Nova Bouwjaar : 1929 Werf: Boot Leiderdorp Bouwnummer: 1299 lengte: 50 m Breedte: 6,50 m Holte: 2,25 m Inleiding De stichting Terra Nova heeft mij gevraagd

Nadere informatie

Bouw je eigen Zeepkist voor de SCARB Registerdag op 31 mei 2015.

Bouw je eigen Zeepkist voor de SCARB Registerdag op 31 mei 2015. Bouw je eigen Zeepkist voor de SCARB Registerdag op 31 mei 2015. Veiligheid voor alles! Niet zomaar zelf beginnen en zonder toezicht met gereedschap aan de slag. Altijd eerst overleggen met een volwassene!

Nadere informatie

Opdracht: Geef bij iedere opdracht aan hoeveel uur je er voor nodig denkt te hebben en lever het lijstje in aan het einde van de 1 e week.

Opdracht: Geef bij iedere opdracht aan hoeveel uur je er voor nodig denkt te hebben en lever het lijstje in aan het einde van de 1 e week. Jaar 1, periode 3. Inleiding Hier vind je de benodigde informatie over de praktijkopdrachten in periode drie van de opleiding middenkaderfunctionaris bouw bol4. We hebben de beschikking over zeven weken

Nadere informatie

www.houtcompagnie.nl

www.houtcompagnie.nl www.houtcompagnie.nl Houtinkoop voor bijzondere afmetingen: Wie en wat zijn wij: Nick Faber, ik ben Directeur/eigenaar van Houtcompagnie Almenum BV in Harlingen. Wij zijn een houthandel/zagerij. Ik ben

Nadere informatie

pagina 1

pagina 1 Betreft kanskaarten waarde toerisme restauratieligplaatsen op de kop van de scheepmakersdijk 6 maart 2014 M.H. Slegtenhorst Aan de leden van de commissie ontwikkeling. Het bijgaande stukje van de St. Kotterzeilen:

Nadere informatie

Stichting historisch schip De Delft

Stichting historisch schip De Delft De van De Delft Inleiding Een van de kleinere vaartuigen aan boord van De Delft was de barkas. Het bouwen van deze boot is een bijzonder leerzaam werkproject voor leerlingen van diverse niveaus. Om onze

Nadere informatie

MONTAGEHANDLEIDING - PREFAB ARNHEM 1,8x2,8 / GELDERLAND 2x2, 3x2, 3x3

MONTAGEHANDLEIDING - PREFAB ARNHEM 1,8x2,8 / GELDERLAND 2x2, 3x2, 3x3 MONTAGEHANDLEIDING - PREFAB ARNHEM 1,8x2,8 / GELDERLAND 2x2, 3x2, 3x3 Als eerste Voordat u begint met de montage is het belangrijk dat u deze instructies aandachtig doorleest. U voorkomt op deze manier

Nadere informatie

Materialen 481 m getwijnd of gevlochten katoenen touw, ø 4 mm Houten staaf van 1,2 m, dik en stevig genoeg om het gewicht van je gordijn te dragen

Materialen 481 m getwijnd of gevlochten katoenen touw, ø 4 mm Houten staaf van 1,2 m, dik en stevig genoeg om het gewicht van je gordijn te dragen gordijn Een macramégordijn is prachtig in elke deuropening en is perfect om een open kast mee af te sluiten en de aandacht af te leiden van wat er allemaal in ligt. Dit is een ontwerp voor een gordijn

Nadere informatie

En van donker blauw, via blank naar een mooie handreling met drie vernislagen.

En van donker blauw, via blank naar een mooie handreling met drie vernislagen. Renovatie Albin 21 23-10-2009 de Cirrus gaat uit het water, het vaarseizoen 2009 is voor ons voorbij. Na een paar uurtjes, met wat hulp van vrienden, stond de Albin 21 op de trailer en kon vervoerd worden.

Nadere informatie

BINNENVAART POLITIE REGELEMENT (BPR)

BINNENVAART POLITIE REGELEMENT (BPR) BINNENVAART POLITIE REGELEMENT (BPR) Theorie eisen reglementen (BPR) voor CWOIII Kennis van de volgende artikelen en de uitwijkbepalingen in de betreffende situaties kunnen toepassen: Art. 1.01 i Definitie

Nadere informatie

korte beschrijving Een alternatieve bouwwijze voor het bekomen van een lichtgewicht houten scheepsromp

korte beschrijving Een alternatieve bouwwijze voor het bekomen van een lichtgewicht houten scheepsromp naam van de Step-by-step Het maken van een lichtgewicht houten scheepsromp auteur Beagle gebruikte materialen hout PVA lijm watervaste multiplex enkel lijmknechten duimspijkers koorden en wasknijpers meubelwas

Nadere informatie

S T I C H T I N G D I R K RESTAURATIEPLAN PLAN VAN AANPAK VOOR DE RESTAURATIE VAN DE IJZEREN PAVILJOENKRAAK DIRK

S T I C H T I N G D I R K RESTAURATIEPLAN PLAN VAN AANPAK VOOR DE RESTAURATIE VAN DE IJZEREN PAVILJOENKRAAK DIRK S T I C H T I N G D I R K RESTAURATIEPLAN PLAN VAN AANPAK VOOR DE RESTAURATIE VAN DE IJZEREN PAVILJOENKRAAK DIRK G R A A F F L O R I S W E G 6 6 2 8 0 5 A M G O U D A 1 RESTAURATIEPLAN PLAN VAN AANPAK

Nadere informatie

ja nee n.v.t g. Is er een sticker in de boot ja nee n.v.t Is het balastblok gewogen ja nee n.v.t Plaats van de meetsticker.

ja nee n.v.t g. Is er een sticker in de boot ja nee n.v.t Is het balastblok gewogen ja nee n.v.t Plaats van de meetsticker. 3m2 Zeilnummer Naam eigenaar Volledig adres Watersportvereniging + lidnummer Emailadres Telefoon(s) Naam boot Bouwer en bouwar Algemene constateringen. a. Zijn de juiste houtsoorten gebruikt b. Is de laatste

Nadere informatie

Handleiding voor Zonweringen met Hele Cassette uit Hout. 1,5 tot 3,5m

Handleiding voor Zonweringen met Hele Cassette uit Hout. 1,5 tot 3,5m Handleiding voor Zonweringen met Hele Cassette uit Hout 1,5 tot 3,5m Netherlands Handleiding voor Zonweringen met Hele Cassette uit Hout Inhoud Benodigde gereedschappen Onderdelen Veiligheidsaanwijzingen

Nadere informatie

TIRION 21 Meetrapport

TIRION 21 Meetrapport TIRION 21 Meetrapport Auteurs : Technische Commissie Tirion 21 Klassenorganisatie. Datum : april 2015. Tirion 21 zeilnummer Naam eigenaar : E-Mail adres : Volledig adres : : NED Watersportvereniging +Lidnummer

Nadere informatie

Metamorfose achtertuin

Metamorfose achtertuin Metamorfose achtertuin Metamorfose achtertuin Materialen Gereedschap Scharnieren Acrylaatkit Verf Doeken Touw Houtschroeven 3 & 4 cm lang Lijm Houten planken Nietjes Terpentine Balken Geel zand Deurbeslag

Nadere informatie

Installatiehandleiding Easy Roof Evolution. Formaat L-1 (1676 x 1001 portrait)

Installatiehandleiding Easy Roof Evolution. Formaat L-1 (1676 x 1001 portrait) Installatiehandleiding Easy Roof Evolution Formaat L-1 (1676 x 1001 portrait) 1. Voorbereiding Stel de bovenkant van de schroeven van de eindklem in op dezelfde hoogte als de bovenkant van de pv module.

Nadere informatie

BIA. Personeelsveer en sleepassistent Benzine Installatie Amsterdam. Navigare Necesse

BIA. Personeelsveer en sleepassistent Benzine Installatie Amsterdam. Navigare Necesse Personeelsveer en sleepassistent Benzine Installatie Amsterdam Navigare Necesse Lengte 16,06 Breedte 3,85 Diepgang 1,60 Hoogte 2,20-2,80 Spantvorm S-spant Tonnage 9 ton Personeelsveer en sleepassistent

Nadere informatie

DAKKAPELLEN. Beschrijving en uitgangspunten welstandsbeleid

DAKKAPELLEN. Beschrijving en uitgangspunten welstandsbeleid DAKKAPELLEN Beschrijving en uitgangspunten welstandsbeleid Een dakkapel is een bescheiden uitbouw in de kap, bedoeld om de lichttoetreding te verbeteren en het bruikbaar woonoppervlak te vergroten. Dakkapellen

Nadere informatie

GEWICHTSBEREKENING STANDAARD SCHIP. Commissie Evaluatie Zeilformule

GEWICHTSBEREKENING STANDAARD SCHIP. Commissie Evaluatie Zeilformule GEWICHTSBEREKENING STANDAARD SCHIP Commissie Evaluatie Zeilformule Versie: 8 Datum: 5maart2016 INHOUD 3 Algemene informatie 4 Totaal gewicht van het standaard skutsje 5 Extra gewicht bij verlenging 6 Extra

Nadere informatie

Opbouwbeschrijving Brighton

Opbouwbeschrijving Brighton Opbouwbeschrijving Brighton 1: Vóór u begint 1. Ondergrond Deze moet vlak zijn, bijvoorbeeld bestraat of een houten raamwerk met daarop een beplating (bijv. OSB). Zorg er voor dat de ondergrond de vloer

Nadere informatie

BPR. Dagtekens. Instructie ZI BPR

BPR. Dagtekens. Instructie ZI BPR BPR Dagtekens Instructie ZI BPR Dagtekens Zwarte Kegel: Als een zeilschip op zijn zeilen en motor vaart, moet deze getoond worden Zwarte Bol: Als een schip voor anker ligt, moet deze getoond worden Cilinder:

Nadere informatie

ZI onderdelen. Boot onderdelen. Scheepsonderdelen. Zeilvormen. Tuigages. Boot onderdelen. Alle 80onderdelen kennen. Bokkepoot.

ZI onderdelen. Boot onderdelen. Scheepsonderdelen. Zeilvormen. Tuigages. Boot onderdelen. Alle 80onderdelen kennen. Bokkepoot. Boot onderdelen ZI onderdelen Alle 80onderdelen kennen Boot onderdelen Instructie ZI Onderdelen Scheepsonderdelen Bokkepoot Wordt gebruikt om de mast te laten zakken bij grote boten Schildpadblok Bij reven

Nadere informatie

Git Nordisk Kryssare uit 1961

Git Nordisk Kryssare uit 1961 Git Nordisk Kryssare uit 1961 Ontwerper: Bertil Bothen Werf: Oskarshamn Bouwjaar: 1961 Boottype: Nordisk Kryssare 5 1/2 meter Tuigage : Zevenachtste Rompvorm: S-spant Rompmateriaal: Mahony/ blank gelakt

Nadere informatie

Aanvullende tekst bij hoofdstuk 1

Aanvullende tekst bij hoofdstuk 1 Aanvullende tekst bij hoofdstuk 1 Wortels uit willekeurige getallen In paragraaf 1.3.5 hebben we het worteltrekalgoritme besproken. Dat deden we aan de hand van de relatie tussen de (van tevoren gegeven)

Nadere informatie

Paviljoenen. 8-hoekig model MONTAGEHANDLEIDING. Benodigd gereedschap

Paviljoenen. 8-hoekig model MONTAGEHANDLEIDING. Benodigd gereedschap MONTAGEHANDLEIDING Paviljoenen 8-hoekig model Benodigd gereedschap Accuschroefboor Waterpas Lijmtang Nijptang Zakrolmaat Hamer Voor het opbouwen zijn doorgaans twee personen voldoende. Bij grotere tuinhuisjes

Nadere informatie

Montage. handleiding. Maak de verpakking(en) per meubel open en sorteer de onderdelen. In de verpakking vindt u:

Montage. handleiding. Maak de verpakking(en) per meubel open en sorteer de onderdelen. In de verpakking vindt u: Montage handleiding Verpakking Naast de referentie van het meubel staat soms nog een getal op het verpakkingslabel. Dit betekent dat het gaat om één meubel wat is verpakt in meerdere pakketten, tezamen

Nadere informatie

LUCHTKASTEEL. moeilijkheidsgraad. Klustijd:6 uur

LUCHTKASTEEL. moeilijkheidsgraad. Klustijd:6 uur LUCHTKSTEEL moeilijkheidsgraad Klustijd:6 uur MTERILEN Materiaalkosten ca. 15,- antal Materiaal Dikte Breedte Lengte CM Plank 1 Plank 2 1 Geïmpregneerde tuinplank 1,6 13,5 180 1 Geïmpregneerde tuinplank

Nadere informatie

Het herstellen van Microsoft Wedge Touch Mouse Battery Cover behouden Clip

Het herstellen van Microsoft Wedge Touch Mouse Battery Cover behouden Clip Het herstellen van Microsoft Wedge Touch Mouse Battery Cover behouden Clip Demontage, reparatie en montage van Wedge Touch muis wanneer de batterijklep niet gesloten zal blijven. Ook is een goede gids

Nadere informatie

SINIAT B.V. Technical Services ADVIES

SINIAT B.V. Technical Services ADVIES SINIAT B.V. Technical Services ADVIES Siniat Inbraakwerende wand: klasse 2 (conform EN1627:2011-09) Datum: 10-09-2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2.1 Uitvoering... 3 2.1 Speciale componenten... 4 3.

Nadere informatie

Blokhutten. Blokhutmodellen / Actiemodellen MONTAGEHANDLEIDING. Benodigd gereedschap

Blokhutten. Blokhutmodellen / Actiemodellen MONTAGEHANDLEIDING. Benodigd gereedschap MONTAGEHANDLEIDING Blokhutten Blokhutmodellen / Actiemodellen Benodigd gereedschap Accuschroefboor Waterpas Lijmtang Nijptang Zakrolmaat Hamer Voor het opbouwen zijn doorgaans twee personen voldoende.

Nadere informatie

Restauratievisie. Korenmolen + motorhuis te Goidschalxoord. Stichting Molencomplex Goidschalxoort. Datum: 16 november 2007

Restauratievisie. Korenmolen + motorhuis te Goidschalxoord. Stichting Molencomplex Goidschalxoort. Datum: 16 november 2007 Stichting Molencomplex Goidschalxoort Restauratievisie Korenmolen + motorhuis te Goidschalxoord Datum: 16 november 2007 Opsteller: ir. J.B. van Steensel Versie: 2.0 Status: Definitief 1 1 Inleiding In

Nadere informatie

INSTALLATIEHANDLEIDING. zonnepanelen op een schuin pannendak

INSTALLATIEHANDLEIDING. zonnepanelen op een schuin pannendak INSTALLATIEHANDLEIDING zonnepanelen op een schuin pannendak Type dak In deze handleiding gaan we uit van een goed bereikbaar pannendak met gebolde pannen. ONDERDELEN De onderdelen die gebruikt worden bij

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Oefening: tekenen van een dakkapel

Cursus KeyCreator. Oefening: tekenen van een dakkapel Cursus KeyCreator Oefening: tekenen van een dakkapel Tekenen van een dakkapel. Op een dak komen regelmatig dakkapellen voor die verschillende vormen kunnen hebben. In deze cursus ziet men hoe men een rechte

Nadere informatie

Plankdelen vervangen - parket met lijmvrije verbinding

Plankdelen vervangen - parket met lijmvrije verbinding Nr. 527 Plankdelen vervangen - parket met lijmvrije verbinding A Beschrijving In dit toepassingsvoorbeeld wordt het vervangen van een plankdeel in een bestaande parketvloer besproken. Bij een beschadigde

Nadere informatie

INSTALLATIEHANDLEIDING ZONNEPANELEN OP EEN SCHUIN PANNENDAK ALUMINIUM DAKHAAK

INSTALLATIEHANDLEIDING ZONNEPANELEN OP EEN SCHUIN PANNENDAK ALUMINIUM DAKHAAK Tel. +32 (0)11 72 96 50 Fax +32 (0)11 76 79 14 www.allimex.eu INSTALLATIEHANDLEIDING ZONNEPANELEN OP EEN SCHUIN PANNENDAK ALUMINIUM DAKHAAK Type dak In deze handleiding gaan we uit van een goed bereikbaar

Nadere informatie

De bouwonderdelen bij dit nummer

De bouwonderdelen bij dit nummer ouwhandleiding De bouwonderdelen bij dit nummer U ontvangt de blinde, die onder de boegspriet wordt gezet en materiaal voor de tuigage. eslag linde losse schietbuizen van -ponders losse schietbuizen van

Nadere informatie

Modul Huizen model zadeldak

Modul Huizen model zadeldak MONTAGEHANDLEIDING Modul Huizen model zadeldak Benodigd gereedschap Accuschroefboor Waterpas Lijmtang Nijptang Zakrolmaat Hamer Voor het opbouwen zijn doorgaans twee personen voldoende. Bij grotere tuinhuisjes

Nadere informatie

De voorste 2 staanders moeten 25 cm korter zijn dan de staanders aan de vlonder e

De voorste 2 staanders moeten 25 cm korter zijn dan de staanders aan de vlonder e SHTB Handleiding Gereedschap: Potlood/pen, rolmaat, stanleymes, duimstok, winkelhaak (accu)boormachine (accu) schroefmachine Torx bitten set Handzaag Afkortzaag en/of Decoupeerzaag Lijmtangen (lange) Waterpas

Nadere informatie

Financieel jaarverslag 2014

Financieel jaarverslag 2014 Financieel jaarverslag 2014 2014 was wederom een financieel goed maar uitdagend jaar voor de Stichting Roeivalidatie. Door nieuwe investeringen, de verdere stijging van de kosten van huisvesting, de daling

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Onderwerp: Restauratie Oostbeer aan de Commandoweg

RAADSVOORSTEL. Onderwerp: Restauratie Oostbeer aan de Commandoweg RAADSVOORSTEL Onderwerp: Restauratie Oostbeer aan de Commandoweg Samenvatting: De monumentale Oostbeer aan de Commandoweg verkeert in een slechte staat van onderhoud. Regionaal heeft de restauratie van

Nadere informatie

www.zonweringbenelux.nl

www.zonweringbenelux.nl www.zonweringbenelux.nl Model : Met Flap Wij maken hier een vouwgordijn van 1 meter breed x 1 meter hoog gemaakt van een kamerhoge stof die recht van draad is. Benodigdheden: Schaar Naaimachine Strijkplank

Nadere informatie

Instructies bij het plaatsen van stalen CAST-PMR ramen

Instructies bij het plaatsen van stalen CAST-PMR ramen Instructies bij het plaatsen van stalen CAST-PMR ramen Authentiek isolerend dakraam Al deze instructies (tekst + maattekening) gelden als een voorstel waarbij andere oplossingen mogelijk zijn. In geen

Nadere informatie

Zelf een kinderbed maken - HORNBACH

Zelf een kinderbed maken - HORNBACH Pagina 1 van 7 Zelf een kinderbed maken - HORNBACH Dit heb je nodig voor jouw project! Materialen Gereedschap 360 x JD Plus spaanplaatschroef verzonken kop 4 x 40 mm 70 x JD Plus spaanplaatschroef verzonken

Nadere informatie

Applicatiemethoden voor Avery zelfklevende films uitgebracht: 20/09/2001

Applicatiemethoden voor Avery zelfklevende films uitgebracht: 20/09/2001 Applicatiemethoden voor Avery zelfklevende films uitgebracht: 20/09/2001 Avery zelfklevende films zijn verkrijgbaar in een groot aantal verschillende kwaliteiten voor even zovele verschillende toepassingen.

Nadere informatie

Montage- en bedieningsinstructie voor Luxaflex Silhouette Gordijnen

Montage- en bedieningsinstructie voor Luxaflex Silhouette Gordijnen Montage- en bedieningsinstructie voor Luxaflex Silhouette Gordijnen NL STANDAARD MONTAGE Algemene Informatie Het Silhouette gordijn is voorzien van eindstops welke zich in de bovenbak bevinden. Deze eindstops

Nadere informatie

P r o v i n c i e F l e v o l a n d

P r o v i n c i e F l e v o l a n d Aan: Provinciale Staten Onderwerp: Provinciaal restauratie-uitvoeringsprogramma 2003-2008. Statenvergadering: 2 oktober 2003 Agendapunt: 10 1. Wij stellen u voor: Het Provinciaal restauratie-uitvoeringsprogramma

Nadere informatie

Verwerkings- en Montage voorschriften NONIGNIS / IGNIS

Verwerkings- en Montage voorschriften NONIGNIS / IGNIS Verwerkings- en Montage voorschriften NONIGNIS / IGNIS Gevelbekleding NONIGNIS / IGNIS van massief hout. NONIGNIS kan worden toegepast in de gevel, kozijnborstweringen en voor houten bergingen, schuttingen,

Nadere informatie

SCHUIFRAAMBESLAG DETAILS EN MONTAGE

SCHUIFRAAMBESLAG DETAILS EN MONTAGE SCHUIFRAAMBESLAG DETAILS EN MONTAGE Weeg ramen stuk voor stuk alvorens balansveren te bestellen. Voor een goede werking van het raam komt het echt aan op de laatste gram. De soortelijke massa van hout

Nadere informatie

Vaarbewijs 1. Verlichting

Vaarbewijs 1. Verlichting Vaarbewijs 1 Verlichting Kleine schepen Motorboot: Boordlichten Toplicht, tenminste 1 meter boven boordlichten Heklicht of Rondom schijnend licht i.p.v. apart toplicht en heklicht Kleine schepen Zeilboot:

Nadere informatie

r e x o n a 1 1 1 - back to the roots - - het nederlandse verhaal van een deense kotter -

r e x o n a 1 1 1 - back to the roots - - het nederlandse verhaal van een deense kotter - r e x o n a 1 1 1 - back to the roots - - het nederlandse verhaal van een deense kotter - De Rexona in Frederikshaven onder nummer FN. 57. Einar Sigurd Olsen, 1915, olieverfschilderij op doek. bron: Bangsbo

Nadere informatie

INSTALLATIEHANDLEIDING. Het installeren van zonnepanelen op een schuin pannendak. Geert Lenoir Erik de Leeuw Wico Gerritsen vs. 2.

INSTALLATIEHANDLEIDING. Het installeren van zonnepanelen op een schuin pannendak. Geert Lenoir Erik de Leeuw Wico Gerritsen vs. 2. INSTALLATIEHANDLEIDING Het installeren van zonnepanelen op een schuin pannendak Geert Lenoir Erik de Leeuw Wico Gerritsen vs. 2.0 INHOUDSOPGAVE Standaardsituatie 3 Onderdelen 3 Veiligheid 4 Draagprofielen

Nadere informatie

Handleiding: montage tristand steeldak/damwand Auteur: Carolien Hoppenbrouwers Datum: Maart 2013 Benodigdheden: - Rolmaat / lang meetlint - Potlood - Schroefmachine met kruiskop, Torx T40, Imbus 5 - Poptang

Nadere informatie

Road Standards Zekering Voorschriften. Voorschriften voor de zekering van staal producten voor extern wegvervoer.

Road Standards Zekering Voorschriften. Voorschriften voor de zekering van staal producten voor extern wegvervoer. Road Standards Zekering Voorschriften Voorschriften voor de zekering van staal producten voor extern wegvervoer. Tata Steel Supply Chain Europe Revisie 1.0 NL Outbound Afdeling Datum : 01/08/2015 Geldig

Nadere informatie

Stylingpakket, onderspoiler en uitlaatsysteem

Stylingpakket, onderspoiler en uitlaatsysteem Installation instructions, accessories Instructienr. 31269673 Versie 1.2 Ond. nr. 31269693, 31269694 Stylingpakket, onderspoiler en uitlaatsysteem IMG-318107 Volvo Car Corporation Stylingpakket, onderspoiler

Nadere informatie

EEN NIEUW ONDERDAK VOOR JE KIPPEN

EEN NIEUW ONDERDAK VOOR JE KIPPEN Kippen zijn maar wat nuttige dieren om in je tuin te houden. Je kan er alle etensresten en ander keukenafval aan kwijt, en bovendien hou je er met de regelmaat van de klok kakelverse eieren aan over. Je

Nadere informatie

M O N T A G E - I N S T R U C T I E S D E U R E N

M O N T A G E - I N S T R U C T I E S D E U R E N MONTAGE-INSTRUCTIES DEUREN Inhoudsopgave Inleiding. Inleiding. Voorbereiding voor montage. Waterpas zetten. Vlakke deuren en paneeldeuren Deuren monteren Deuren stellen Paneeldeurrand verstellen Paneeldeuren

Nadere informatie

Beleidsregel verdubbelingen op bodem-,kim- en zijbeplating van de scheepshuid van schepen voor de Rijn- en binnenvaart

Beleidsregel verdubbelingen op bodem-,kim- en zijbeplating van de scheepshuid van schepen voor de Rijn- en binnenvaart > 05 Aanvullende regels voor alle schepen > 3 : Beleidsregels Rijn, BSB en ADNR > 2001/11 : Verdubbelingen 2001/11 : - Verdubbelingen Ingangsdatum: 2001-01-06 Beleidsregel verdubbelingen op bodem-,kim-

Nadere informatie

Sunstock Holland. Assemblagehandleiding. Castor

Sunstock Holland. Assemblagehandleiding. Castor Sunstock Holland Assemblagehandleiding Castor Inhoud Handleiding Castor 3 Algemene informatie Castor 4 Assemblage-instructie Castor 9 Assemblage-instructie Castor, spie afdichting (optioneel) 1 Attentie:

Nadere informatie

Verstralers, montageset

Verstralers, montageset Installation instructions, accessories Instructienr. 31373824 Versie 1.0 Ond. nr. 9487111 Verstralers, montageset IMG-235751 Volvo Car Corporation Verstralers, montageset- 31373824 - V1.0 Pagina 1 / 24

Nadere informatie

Van Kogge tot Coaster

Van Kogge tot Coaster Van Kogge tot Coaster Speurtocht door het Noordelijk Scheepvaartmuseum leeftijd: 12-15 jaar Welkom in het Noordelijk Scheepvaartmuseum! Met deze speurtocht kun je het museum bezoeken en allerlei vragen

Nadere informatie

roel bosch architecten architectuur I stedenbouw I waterwonen I organisatie I advies PANTA RHEI, ROTTERDAM

roel bosch architecten architectuur I stedenbouw I waterwonen I organisatie I advies PANTA RHEI, ROTTERDAM roel bosch architecten architectuur I stedenbouw I waterwonen I organisatie I advies PANTA RHEI, ROTTERDAM maaskade 106 3071 nh rotterdam +31 (0)6 521 999 83 www.roelbosch.nl architecten@roelbosch.nl PANTA

Nadere informatie

voor de professioneel Montage instructies AMBIENTE

voor de professioneel Montage instructies AMBIENTE AMBIENTE Montage instructies voor de professioneel index Voorbereiding Benodigd gereedschap Onderbalken...4 Keuze materiaal Plaatsing onderbalken Plaatsing onderbalken bij terras zonder kaderprofiel (sit.

Nadere informatie

Voorbeeld parameters voor hout Bekijken we onderstaand dubbel opendraaiend raam.

Voorbeeld parameters voor hout Bekijken we onderstaand dubbel opendraaiend raam. Voorbeeld parameters voor hout Bekijken we onderstaand dubbel opendraaiend raam. Technische kenmerken Afgewerkte breedte van het onderste kaderprofiel: 120 Afgewerkte breedte overige kaderprofielen 80

Nadere informatie

De bouwonderdelen bij dit nummer

De bouwonderdelen bij dit nummer De bouwonderdelen bij dit nummer Bij deze aflevering ontvangt u de onderdelen voor de pompen en nog meer vaten voor in het laadruim. Beslag 4 grote vaten 4 kleine vaten 2 onderstukken voor iepen pompen

Nadere informatie

Checklist toestellen 2016 Commissie Agility, Raad van Beheer 1

Checklist toestellen 2016 Commissie Agility, Raad van Beheer 1 Hoogtesprong Hoogte L: 55-60 cm, M: 35-40 cm, S: 25-30 cm Vleugels De staander moet tenminste 100cm hoog zijn. Het begin van de vleugel begint op tenminste 75 cm hoogte op de staander. De breedte van de

Nadere informatie

BETONDAKPANNEN - STONEWOLD ROYAL DEEL 2 SPECIFIEKE TECHNISCHE GEGEVENS PER BETONDAKPAN

BETONDAKPANNEN - STONEWOLD ROYAL DEEL 2 SPECIFIEKE TECHNISCHE GEGEVENS PER BETONDAKPAN 1 SPECIFIEKE PRODUCTGEGEVENS VAN DE STONEWOLD ROYAL BETONDAKPAN STANDAARDKLEUREN De STONEWOLD ROYAL betondakpan is te bekomen in volgende effen standaardkleuren: - lichtgrijs - rood - zwart. AFMETINGEN

Nadere informatie

BUITENBAR. moeilijkheidsgraad. Klustijd:6 uur

BUITENBAR. moeilijkheidsgraad. Klustijd:6 uur BUITENBAR moeilijkheidsgraad Klustijd:6 uur MATERIALEN Materiaalkosten ca. 285,- cm Aantal Materiaal Dikte Breedte Lengte 11 Steigerhout 3 1,5 107 3 Steigerhout 3 1,5 130,5 1 Steigerhout 3 1,5 12,5 2 Steigerhout

Nadere informatie

Aanvraagformulier Varend Monument-Lening voor particulier

Aanvraagformulier Varend Monument-Lening voor particulier voor particulier Met dit formulier kunt u als particulier een aanvraag indienen voor een Varend Monument-Lening. Voor rechtspersonen is een afzonderlijk formulier beschikbaar. Het VSBfonds en het Nationaal

Nadere informatie

BEHOUDEN VAN HISTORISCHE SCHEPEN IN UTRECHT. Aanwijzen van zones ligplaatsen historische boten. 1 december Historische boten (Schwachöfer, Jan)

BEHOUDEN VAN HISTORISCHE SCHEPEN IN UTRECHT. Aanwijzen van zones ligplaatsen historische boten. 1 december Historische boten (Schwachöfer, Jan) BEHOUDEN VAN HISTORISCHE SCHEPEN IN UTRECHT Aanwijzen van zones ligplaatsen historische boten 1 december 2015 Historische boten (Schwachöfer, Jan) Inhoudsopgave Aanleiding en uitgangspunten 2 Vormgevingsaspecten

Nadere informatie