Graad 1. Nieuwen Bosch Humaniora - Je toekomst begint hier... INFOBROCHURE. schooljaar

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Graad 1. Nieuwen Bosch Humaniora - Je toekomst begint hier... INFOBROCHURE. schooljaar"

Transcriptie

1 Nieuwen Bosch Humaniora - Je toekomst begint hier... Graad 1 INFOBROCHURE schooljaar humaniora@nieuwenbosch.be Lange Violettestraat 65, 9000 Gent

2 STARTEN OP NIEUWEN BOSCH BREDE EERSTE GRAAD ONTDEK VOLOP JE TALENTEN EN MAAK NA HET TWEEDE JAAR DE JUISTE STUDIEKEUZE Weet je nog niet precies wat je wil studeren of waar jouw sterktes en interesses liggen? Of ken je je talenten net wel en wil je ze verder verkennen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! De eerste graad bestaat uit het eerste en het tweede jaar van het secundair onderwijs. In onze school staan deze leerjaren in het teken van een brede, algemene basisvorming. Daarnaast kan je kiezen uit een brede waaier van opties en proeven van verschillende belangstellingsgebieden. Wij beschouwen de 1ste graad als een echte brug tussen de lagere en middelbare school en willen je tijd, ruimte en middelen geven om je talenten en interesses te ontdekken of verder te verkennen. Wij werken samen met jou aan de eerste stap van een succesvolle schoolloopbaan.

3 EERSTE LEERJAAR A Beste ouders Beste leerling van het 6de jaar Binnenkort stap je de wereld van de middelbare school binnen. Er staat je een boeiende tijd te wachten met een aantal nieuwe vakken, veel nieuwe leerkrachten en een hoop nieu-we vrienden. Wij op Nieuwen Bosch doen ons uiterste best om ervoor te zorgen dat je je zo vlug mogelijk thuis voelt. De eerste twee leerjaren van de eerste graad vormen bij ons een echte brug tussen de lagere en de middelbare school en staan in het teken van een brede algemene basisvorming. Daarnaast kan je proeven van een waaier van belangstellingsgebieden. Op die manier ontdek je volop je mogelijkheden, interesses en talenten en kan je na het tweede jaar met onze hulp de juiste studiekeuze maken binnen het ASO of TSO. LATIJN 4 uur DOMEIN- VERKENNING 4 uur BASISPAKKET 28 In het 1ste leerjaar A krijgen alle leerlingen een basispakket van 28 lestijden. Elke leerling krijgt dus een brede vorming, los van het keuzepakket dat hij kiest. BASISPAKKET 1ste JAAR Aardrijkskunde 2 Frans 4 Geschiedenis 1 Godsdienst 2 Lichamelijke Opvoeding 2 Muzikale Opvoeding 1 Natuurwetenschappen 2 Nederlands 5 Plastische Opvoeding 2 Techniek 2 Wiskunde 4 Leren & leven 1 TOTAAL 28 In het eerste jaar kies je voor het keuzepakket Domeinverkenning of voor Latijn. Dit wil zeggen: je verkent verschillende maatschappelijke domeinen of je kiest voor een kennismaking met de taal en de wereld van de Romeinen. Hieronder vind je wat meer uitleg over welke lessen alle leerlingen van het eerste jaar krijgen en welke lessen je daarnaast nog extra krijgt op basis van de keuze die je gemaakt hebt. Binnen het basispakket krijgen leerlingen van het eerste jaar ook elke week 1 uur leren & leven. In dit lesuur leren de leerlingen plannen, studeren en op een gezonde manier leven en ontspannen.

4 KEUZEPAKKET DOMEINVERKENNING 4 UUR PER WEEK MAATSCHAPPIJ EN WELZIJN Opdrachten en projecten over maatschappelijke en persoonsgebonden onderwerpen. ECONOMIE EN ORGANISATIE Waarom kiezen voor domeinverkenning? In de domeinverkenning gaan leerlingen klas- en vakoverstijgend aan de slag met verschillende projecten. De leerlingen doorlopen per trimester afwisselend de vier domeinen en dit gedurende een volledige woensdagvoormiddag per week. De leerlingen werken in team en zijn ook betrokken bij de evaluatie van henzelf en hun medeleerlingen. Twee projectcoaches begeleiden iedere projectgroep. De leerlingen ontdekken en ontplooien op een actieve manier hun mogelijkheden, interesses en talenten. Op het einde van elk project krijgen de leerlingen een projectrapport in de vorm van een talentenwijzer. Ook gaan de projectcoaches in dialoog met de leerlingen en geven mondelinge feedback. Opdrachten en projecten over economie, ondernemen, ict en wiskunde. STEM Opdrachten en projecten over wetenschappen, wiskunde, technologie en programmeren. TAAL EN CULTUUR Opdrachten en projecten over Nederlands, Frans, Engels, cultuur en toerisme.

5 KEUZEPAKKET LATIJN 4 UUR PER WEEK TAAL EN WOORDENSCHAT Woordenschat Latijn en moderne vreemde talen (Nederlands, Frans, Engels, Italiaans...). Waarom kiezen voor Latijn? Je krijgt inzicht in de manier waarop een taal is opgebouwd. Ook word je taalvaardiger in het Nederlands en in andere vreemde talen. Je leert goed memoriseren en krijgt een grotere woordenschat. GRAMMATICA Latijnse en Nederlandse taalbeschouwing en taalvaardigheid. Je leert doorzetten en onderzoekend en kritisch denken door het vertalen van Latijnse woorden, zinnen en teksten. Je wordt ondergedompeld in de boeiende verhalen, het dagelijkse leven en de denkwereld van de Romeinen en van de Grieken. We gaan ook regelmatig in op actuele thema s of onderwerpen die belangrijk zijn in je dagelijks leven. CULTUUR Het dagelijkse leven van de Grieken en de Romeinen.

6 TWEEDE LEERJAAR A 5 uur De eerste twee leerjaren van de eerste graad vormen bij ons een echte brug tussen de lagere en de middelbare school en staan in het teken van een brede algemene basisvorming en het ontdekken van je interesses en talenten. In het tweede leerjaar krijgt elke leerling een basispakket, maar kies je ook een basisoptie. Deze basisopties bieden je de mogelijkheid om je interesses en talenten verder te verkennen. Zo weet je op het einde van het tweede jaar welke richting je wil inslaan in het derde jaar. In Nieuwen Bosch kunnen de leerlingen in het tweede leerjaar kiezen tussen de basisoptie Latijn, de basisoptie Moderne Wetenschappen of de basisoptie Economie & Organisatie (Handel). De domeinverkenning hielp me bij mijn studiekeuze. Ik vond de projecten rond STEM minder interessant en koos daarom voor de richting Talen. Een goede keuze blijkt nu! Faki - 2 MW Talen 24 BASISPAKKET LATIJN PLUSUREN 3 uur In het 2de leerjaar A krijgen alle leerlingen een basispakket van 24 lestijden. Elke leerling krijgt dus een brede vorming, los van de optie dat hij kiest. MODERNE WETENSCHAPPEN 5 uur ECONOMIE & ORGANISATIE (Handel) 5 uur BASISPAKKET 2de JAAR Aardrijkskunde 1 Engels 2 Frans 3 Geschiedenis 2 Godsdienst 2 Lichamelijke Opvoeding 2 Muzikale Opvoeding 1 Natuurwetenschappen 1 Nederlands 4 Techniek 2 Wiskunde 4 TOTAAL 24 Je leert goed met anderen samenwerken over de klassen heen. Zo leer je iedereen beter kennen! Door de leuke projecten leren we ook veel bij: zo leren we met de computer werken, bezochten we Gent en leerden we hoe verstandig met geld om te springen. Jana en Alicja - 2 Latijn

7 BASISOPTIE MODERNE WETENSCHAPPEN 5 UUR PER WEEK PLUSUREN MODERNE WETENSCHAPPEN 3 UUR PER WEEK Kies je voor de basisoptie Moderne Wetenschappen dan maak je kennis met: Socio-Economische Initiatie (SEI - 2 lestijden) Wetenschappelijk Werk (WW - 3 lestijden) Wat leer je in SEI? In dit vak verken je allerlei economische fenomenen. Hoe ziet het koopgedrag van jongeren eruit? Welke inkomstenbronnen heeft een gezin? Hoe ontstaat de prijs van een pot Nutella? Deze en andere vragen krijgen een antwoord in het vak SEI. Ook leer je sociaal-economische begrippen kennen en juist gebruiken: behoefte, vraag, aanbod, overheid, begroting MW TALEN Zijn talen je ding? Kies dan voor MW Talen. In deze richting krijg je: 1 uur extra Nederlands 1 uur extra Frans 1 uur extra Engels Wat leer je in WW? In dit vak staat het ontdekkend leren centraal. Je gaat zelf aan de slag met allerlei wetenschappelijke experimenten. Aan de hand van die proeven leer je kritisch omgaan met meetresultaten en krijg je inzicht in wetenschappelijke processen. Elk trimester organiseren de vakken SEI en WW een gezamenlijk project. MW STEM Wil je de wereld van de wetenschappen nog grondiger exploreren en ben je niet bang van cijfers en formules? Dan zal je je zeker thuis voelen in MW STeM. Je krijgt immers 1 uur extra natuurwetenschappen en 2 uur extra wiskunde

8 BASISOPTIE ECONOMIE & ORGANISATIE (Handel) 5 UUR PER WEEK PLUSUREN ECONOMIE & ORGANISATIE (Handel) 3 UUR PER WEEK Kies je voor de basisoptie Economie & Organisatie dan maak je kennis met: ICT-vaardigheden (2 lestijden) Bedrijfseconomie (3 lestijden) Je krijgt 2 uur Media & Communicatie en 1 uur Toeristische verkenning. Deze richting bereidt je dus het perfect voor op Economie (ASO) of Toerisme (TSO) in de tweede graad. Wat leer je in ICT-vaardigheden? In dit vak maak je uitgebreid kennis met computerapparatuur, met de belangrijkste computerprogramma s en met het internet. Je leert ook vlot typen als een professional. Wat leer je in Bedrijfseconomie? In dit vak krijg je een eerste zicht op de vele kanten van de handelswereld. Je leert wat er allemaal komt kijken bij kopen en verkopen. Je komt ook te weten wat verschillende soorten bedrijven doen en welke documenten en betalingssystemen zij gebruiken voor hun activiteiten.

9 BASISOPTIE LATIJN 5 UUR PER WEEK PLUSUREN LATIJN 3 UUR PER WEEK Heb je in het eerste jaar gekozen voor Latijn en wil je de taal, het dagelijkse leven en de mythen en de geschiedenis van de Romeinen nog beter leren kennen? Kies dan voor de basisoptie Latijn. Je krijgt in deze basisoptie 5 uur Latijnse taal en cultuur. In het tweede jaar Latijn krijg je nog 1 uur Socio-Economische Initiatie (SEI) en 2 uur extra wiskunde. Dit betekent dat je in de tweede graad nog alle kanten uit kan. Wat leer je in Latijnse taal en cultuur? Je leest nu al langere teksten over de klassieke helden en heldinnen en leert meer en meer verbanden leggen met woorden in de wetenschappen en de moderne talen. Ook boeiende uitstappen in het kader van cultuur staan op het programma.

10 WAT NA DE EERSTE GRAAD? 2de GRAAD Algemeen Secundair Onderwijs 3 en 4 Economie 3 en 4 Latijn 3 en 4 Wetenschappen Technisch Secundair Onderwijs 3 en 4 Toerisme 3de GRAAD Algemeen Secundair Onderwijs 5 en 6 Economie-Moderne Talen, Economie-Wiskunde 5 en 6 Latijn-Moderne Talen, Latijn-Wetenschappen, Latijn-Wiskunde (6 of 8 uur) 5 en 6 Moderne Talen-Wetenschappen 5 en 6 Wetenschappen-Wiskunde (6 of 8 uur) Technisch Secundair Onderwijs 5 en 6 Communicatie & Media 5 en 6 Toerisme

11 ACTIEF LEREN VOOR LATER NB INVESTEERT IN ONDERWIJS! NB STERK IN LEREN LEREN! WEL IN JE VEL NB EEN WARME SCHOOL! OP STAP EN OP REIS NB VERKENT DE WERELD! ALLE LEERLINGEN DIGITAAL NB MEE MET ICT! WAAR STAAN WIJ VOOR? LEERZORG OP MAAT

12 Gen cent t rum Shop pin Gent g Zuid Sint- Anna Gen Dam t poor in straa t nple e Vio lette Lange Violettestraat Gent at Lang gens traat NIEUWEN BOSCH HUMANIORA internaat voor meisjes rt rijvaa humaniora@nieuwenbosch.be Viole ttest raat brug Visse webo Nieu Twee Lang e JE TOEKOMST BEGINT HIER sstra Vlaen f van Graa plein t dere Park ing Gent Zuid Uitgebreide informatie over ons zorgbeleid? Praktische info over de school? E40 E17 R4

13 Sta jij hier volgend jaar in the picture?

JOUW TALENTEN, ONZE ZORG.

JOUW TALENTEN, ONZE ZORG. INFO BROCHURE graad JOUW TALENTEN, ONZE ZORG. Ontdek en ontwikkel jouw talenten en interesses in onze brede eerste graad. nieuwenbosch.be NIEUWEN BOSCH HUMANIORA GENT In onze brede ste graad ontdekken

Nadere informatie

Hallo! Welkom in onze school! Ga je mee op pad?

Hallo! Welkom in onze school! Ga je mee op pad? Hallo! Welkom in onze school! Spannend hé, de zoektocht naar een nieuwe school. Wij vinden het alvast geweldig dat je in onze brochure neust. Je ontdekt hierin wat onze school allemaal voor jou in petto

Nadere informatie

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt!

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt! DON BOSCO GENK Meer dan je denkt! AANBOD EERSTE GRAAD Dag nieuwe leerling, Dag ouder, In onze Don Boscoschool willen wij een kwaliteitsvolle vorming aanbieden. Vanuit ons opvoedingsproject leggen wij

Nadere informatie

EERSTE GRAAD HET TWEEDE LEERJAAR: LATIJN-GRIEKS

EERSTE GRAAD HET TWEEDE LEERJAAR: LATIJN-GRIEKS EERSTE GRAAD HET TWEEDE LEERJAAR: LATIJN-GRIEKS Je wil extra uitdaging op theoretisch vlak. Je hebt doorzettingsvermogen, je werkt nauwkeurig en kunt een stevig studieritme aan. Door de 7 uren Latijn en

Nadere informatie

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom IVV Sint-Vincentius Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom Voor jou is de overgang van de lagere school naar een eerste graad A-stroom heel zeker een grote verandering. Geen paniek,

Nadere informatie

Studierichtingen eerste graad

Studierichtingen eerste graad Studierichtingen eerste graad 08 WELKOM Beste ouders Beste leerling Wie aan het secundair onderwijs begint, zet, na de kleuter- en lagere school, een derde stap in de onderwijswereld. Een stap die je

Nadere informatie

ONS VERNIEUWD AANBOD IN DE 1 STE GRAAD (GO! middenschool) Eerste jaar vanaf 2019 / 2020 Tweede jaar vanaf 2020 / 2021

ONS VERNIEUWD AANBOD IN DE 1 STE GRAAD (GO! middenschool) Eerste jaar vanaf 2019 / 2020 Tweede jaar vanaf 2020 / 2021 ONS VERNIEUWD AANBOD IN DE 1 STE GRAAD (GO! middenschool) Eerste jaar vanaf 2019 / 2020 Tweede jaar vanaf 2020 / 2021 Beste ouders Beste leerling Je gaat volgend schooljaar naar het eerste jaar van het

Nadere informatie

Hallo! Welkom in onze school! Ga je mee op pad? Proeven en ontdekken in het eerste jaar

Hallo! Welkom in onze school! Ga je mee op pad? Proeven en ontdekken in het eerste jaar Proeven en ontdekken in het eerste jaar Hallo! Welkom in onze school! Spannend hé, de zoektocht naar een nieuwe school. Wij vinden het alvast geweldig dat je onze brochure leest. Hierin ontdek je wat onze

Nadere informatie

klaar voor morgen www.sintjozefhumaniora.be HALLO Je zit nu in het zesde leerjaar en binnenkort kies je een nieuwe school. Misschien is onze school wel precies wat je zoekt. Daarom stellen we ons graag

Nadere informatie

Ontdek jezelf Verover de wereld. Infobrochure eerste jaar

Ontdek jezelf Verover de wereld. Infobrochure eerste jaar Ontdek jezelf Verover de wereld Infobrochure eerste jaar Wico schol folder 0205.indd 10 2019-02-06 10:24:30 Ontdek jezelf Verover de wereld Je bent twaalf. Je leerde al veel van je ouders, je oma en opa,

Nadere informatie

Studiebegeleiding Op studievlak kan je extra begeleiding krijgen door co-teachting, inhaallessen, avondstudie, sessies leren leren, faalangsttraining... Alleen in een veilige en geborgen omgeving is een

Nadere informatie

5 Nederlands Frans Wiskunde ICT-vaardigheden

5 Nederlands Frans Wiskunde ICT-vaardigheden Lessentabellen eerste graad EERSTE LEERJAAR A In het eerste jaar zijn er 7 lestijden gemeenschappelijk, d.w.z. dat die 7 lestijden voor iedereen gelijk zijn. De overige 5 lestijden moeten gekozen worden.

Nadere informatie

Studieaanbod eerste jaar Heilig Graf

Studieaanbod eerste jaar Heilig Graf Studieaanbod eerste jaar Heilig Graf Je behaalde het getuigschrift van het basisonderwijs. Je behaalde een attest van het basisonderwijs. 1A 1A verdieping 1B Je wil je vooral focussen op de basisleerstof.

Nadere informatie

Directeur: Karl Fievez Adjunct-directeur: Luk Smits. Scholengemeenschap van het vrij en gemeentelijk secundair onderwijs (Beveren - Bazel)

Directeur: Karl Fievez Adjunct-directeur: Luk Smits. Scholengemeenschap van het vrij en gemeentelijk secundair onderwijs (Beveren - Bazel) 2018-2019 Kruibekestraat 55a 9150 Bazel 03 740 03 30 www.sintjorisbazel.be Directeur: Karl Fievez Adjunct-directeur: Luk Smits Scholengemeenschap van het vrij en gemeentelijk secundair onderwijs (Beveren

Nadere informatie

KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019

KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019 KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019 goed kiezen is als een puzzel maken zorg ervoor dat je alle goede puzzelstukjes verzamelt Kiezen voor het secundair onderwijs

Nadere informatie

VERNIEUWD STUDIEAANBOD VAN HET 1 STE LEERJAAR A 2014-2015

VERNIEUWD STUDIEAANBOD VAN HET 1 STE LEERJAAR A 2014-2015 VERNIEUWD STUDIEAANBOD VAN HET 1 STE LEERJAAR A 2014-2015 WIJZIGINGEN STUDIEAANBOD 1 STE LEERJAAR A Waarom? interesse talenten observatie oriënteren 2 STUDIEAANBOD 2013-2014 1 STE LEERJAAR A Agro- en biotechnieken

Nadere informatie

EERSTE GRAAD A-stroom

EERSTE GRAAD A-stroom Versie 2014 0707 Maximum 37 halve evaluatiedagen Wijzigingen naar volgend schooljaar Lessentabel en evaluatiedagen 2014-2015 EERSTE GRAAD A-stroom Eerste leerjaar A Latijn (1L) Aardrijkskunde 2 1 1 1 50

Nadere informatie

Brochure 1e graad A. Info en inschrijvingen 1e jaar vrijdag 10 maart u. Opendeurdagen alle jaren vrijdag 21 april u.

Brochure 1e graad A. Info en inschrijvingen 1e jaar vrijdag 10 maart u. Opendeurdagen alle jaren vrijdag 21 april u. Info en inschrijvingen 1e jaar vrijdag 10 maart 2017 17 21 u. Opendeurdagen alle jaren vrijdag 21 april 2017 17 21 u. Sint-Norbertusinstituut Duffel LEREN EN LEVEN Brochure 1e graad A Sint-Norbertusinstituut

Nadere informatie

Algemene info eerste graad

Algemene info eerste graad Algemene info eerste graad Leerlingen die instappen in de eerste graad secundair onderwijs, stappen een andere onderwijswereld binnen. Plots zijn er veel meer vakken, veel meer leerkrachten, andere aandachtspunten,

Nadere informatie

NIEUWE INVULLING IN DE EERSTE GRAAD www.sintjozefhumaniora.be HALLO Je zit nu in het zesde leerjaar en binnenkort kies je een nieuwe school. Misschien is onze school wel precies wat je zoekt. Daarom stellen

Nadere informatie

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO 2DE GRAAD 24 Profiel Na de eerste graad maak je een duidelijke keuze. In het derde jaar kies je een studierichting en onderwijsvorm (ASO, TSO,

Nadere informatie

Krijg je maar geen genoeg van talen? Ga dan in het tweede jaar voor de optie Latijn aangevuld met Grieks. Een wijze keuze!

Krijg je maar geen genoeg van talen? Ga dan in het tweede jaar voor de optie Latijn aangevuld met Grieks. Een wijze keuze! Lyceum Het Lyceum biedt binnen de scholengroep de eerste graad Algemeen Secundair Onderwijs aan. In het eerste jaar maak je de keuze voor de optie Latijn, Moderne of STEM. Deze drie opties zorgen voor

Nadere informatie

Een open geest start hier GO! atheneum Tienen

Een open geest start hier GO! atheneum Tienen Een open geest start hier GO! atheneum Tienen Wat is STEM? STEM STEM staat voor Science Technology Engineering Mathematics. Wetenschap, techniek en wiskunde zijn binnen STEM geen aparte vakken maar onlosmakelijk

Nadere informatie

OLFA EDEGEM. WELKOM op deze: info-avond voor ouders overgang secundair onderwijs

OLFA EDEGEM. WELKOM op deze: info-avond voor ouders overgang secundair onderwijs OLFA EDEGEM WELKOM op deze: info-avond voor ouders overgang secundair onderwijs Wat na het zesde leerjaar??? KIEZEN = PROCES gebeurt STAP VOOR STAP (boekje klas): ) ik denk na over kiezen ) ik leer mezelf

Nadere informatie

Op stap met het werkboekje!?

Op stap met het werkboekje!? Werking CLB Op stap met het werkboekje!? 6 studiekeuzetaken Wat betekent kiezen? Ik leer mezelf kennen Ik verken de beroepenwereld Ik leer het Secundair Onderwijs kennen Ik maak een keuze Ik ben zeker

Nadere informatie

Studieaanbod Schooljaar 2015-2016

Studieaanbod Schooljaar 2015-2016 Studieaanbod Schooljaar 2015-2016 SINT-LODEWIJKSCOLLEGE Beste leerling Met deze brochure in de hand kun je zien welke studierichtingen in het Sint- Lodewijkscollege aangeboden worden. Het is een waaier

Nadere informatie

Studierichtingen met bijhorende lessentabellen 1ste graad

Studierichtingen met bijhorende lessentabellen 1ste graad Studierichtingen met bijhorende lessentabellen 1ste graad 2019-2020 1 Vernieuwd aanbod voor leerlingen die starten in het 1 ste jaar schooljaar 2019 2020 1 ste graad A - stroom 1 ste leerjaar (2019 2020)

Nadere informatie

STUDIEAANBOD SINT-JOZEF HUMANIORA 2015-2016

STUDIEAANBOD SINT-JOZEF HUMANIORA 2015-2016 STUDIEAANBOD SINT-JOZEF HUMANIORA 2015-2016 EERSTE GRAAD Eerste leerjaar Algemene vorming (moderne) Klassieke studiën ( of CLIL-) Tweede leerjaar Grieks- Moderne wetenschappen (SEI of CLIL-SEI) ASO TWEEDE

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Klassieke Talen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je leest graag, je wil je taalvaardigheid versterken, en je hebt interesse in cultuur en maatschappij? Een

Nadere informatie

Ontdekken wie je bent. Infobrochure eerste graad. Open Dag 7 mei Katholiek Secundair Onderwijs Mol

Ontdekken wie je bent. Infobrochure eerste graad. Open Dag 7 mei Katholiek Secundair Onderwijs Mol Ontdekken wie je bent Infobrochure eerste graad Open Dag 7 mei 2017 www.ksom.be Katholiek Secundair Onderwijs Mol Beste leerling, Binnenkort maak je de overstap van je basisschool naar de eerste graad

Nadere informatie

WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT. Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46. info@shn.be www.shn.be www.wico.

WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT. Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46. info@shn.be www.shn.be www.wico. STUDIERICHTINGEN TWEEDE GRAAD 2011-2012 WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46 info@shn.be www.shn.be www.wico.be STUDEREN IN DE TWEEDE GRAAD

Nadere informatie

Graad 2&3 ASO. Nieuwen Bosch Humaniora - Je toekomst begint hier... INFOBROCHURE. schooljaar

Graad 2&3 ASO. Nieuwen Bosch Humaniora - Je toekomst begint hier... INFOBROCHURE. schooljaar Nieuwen Bosch Humaniora Je toekomst begint hier... Graad & ASO INFOBROCHURE schooljaar 0809 www.nieuwenbosch.be humaniora@nieuwenbosch.be Lange Violettestraat 6, 9000 Gent 09 96 08 TWEEDE EN DERDE GRAAD

Nadere informatie

Waarom modernisering?

Waarom modernisering? Waarom modernisering? Diploma secundair onderwijs Te veel studierichtingen Zittenblijven Sociale afkomst Eindtermen (wiskunde, Frans, PAV) Onderzoek: Leerlingen presteren minder sterk Inhoud van deze avond

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Handel (2de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 14 jaar en je kiest voor een studierichting in de tweede graad. Zou de richting Handel iets voor jou zijn? Handel

Nadere informatie

een SCHOOL met een HART

een SCHOOL met een HART een SCHOOL met een HART KWALITEIT WARM NEST begeleiding van leerlingen een luisterend oor LEREN LEREN LEREN LEVEN sociale vaardigheden groei naar volwassenheid bouwen aan de toekomst zorg dragen voor iedereen

Nadere informatie

Algemene info eerste graad

Algemene info eerste graad Algemene info eerste graad Leerlingen die instappen in de eerste graad secundair onderwijs, stappen een andere onderwijswereld binnen. Plots zijn er veel meer vakken, veel meer leerkrachten, andere aandachtspunten,

Nadere informatie

SINT-JORISINSTITUUT Bazel SINT-JORISINSTITUUT SINT-JORISINSTITUUT

SINT-JORISINSTITUUT Bazel SINT-JORISINSTITUUT SINT-JORISINSTITUUT 2013-2014 Kruibekestraat 55a - 9150 tel. 03 740 03 30 fax 03 744 02 90 e-mail: sint.joris@sintjorisinstituut.be www.sintjorisinstituut.be Directeur: Karl Fievez Adjunct-directeur: Annelies Van Roo SCHOLENGEMEENSCHAP

Nadere informatie

STUDIERICHTINGEN TWEEDE GRAAD

STUDIERICHTINGEN TWEEDE GRAAD STUDIERICHTINGEN TWEEDE GRAAD WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46 info@shn.wico.be www.shn.wico.be www.wico.be STUDEREN IN DE TWEEDE GRAAD

Nadere informatie

Modernisering SO eerste graad. Dinsdag 12 maart 2019

Modernisering SO eerste graad. Dinsdag 12 maart 2019 Modernisering SO eerste graad Dinsdag 12 maart 2019 2 Bedoeling van deze avond Voorstellen van de vernieuwde brede observerende en oriënterende eerste graad in de katholieke secundaire scholen van Geraardsbergen

Nadere informatie

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO 2DE GRAAD 24 Profiel Na de eerste graad maak je een duidelijke keuze. In het derde jaar kies je een studierichting en onderwijsvorm (ASO, TSO,

Nadere informatie

Studierichtingen met bijhorende lessentabellen 1 ste graad

Studierichtingen met bijhorende lessentabellen 1 ste graad Studierichtingen met bijhorende lessentabellen 1 ste graad 2017-2018 Pagina 1 van 15 1 ste graad A - stroom 1 ste leerjaar 2 de leerjaar Reguliere aanpak cognosco Latijn Latijn - cognosco MODULES - Latijn

Nadere informatie

SINT-MICHIELSCOLLEGE

SINT-MICHIELSCOLLEGE SINTMICHIELSCOLLEGE SECUNDAIR ONDERWIJS LESSENTABELLEN 09 00 LESSENTABEL EERSTE LEERJAAR Vakken Latijn PI MWtaal + MW STEM Artistieke vorming muziek beeld Geschiedenis Godsdienst Klassieke talen Latijn

Nadere informatie

Deze keuze maak je voor de algemene vorming: een pakket van 28 lesuren.

Deze keuze maak je voor de algemene vorming: een pakket van 28 lesuren. Keuzes eerste leerjaar A 2018-2019 Keuze 1: Deze keuze maak je voor de algemene vorming: een pakket van 28 lesuren. Basis: Je haalt voldoende tot behoorlijke cijfers in de basisschool. Je kiest om de basisleerstof

Nadere informatie

onthaalbrochure

onthaalbrochure morgen begint vandaag onthaalbrochure 2017-2018 Hoe werkt onze school? iedereen telt mee EERSTE GRAAD In de eerste graad neem je een gemeenschappelijke start. Hier ontdek je waarvoor je aanleg en interesse

Nadere informatie

Graad 2&3 TSO. Nieuwen Bosch Humaniora - Je toekomst begint hier... INFOBROCHURE. schooljaar

Graad 2&3 TSO. Nieuwen Bosch Humaniora - Je toekomst begint hier... INFOBROCHURE. schooljaar Nieuwen Bosch Humaniora - Je toekomst begint hier... Graad 2&3 TSO INFOBROCHURE schooljaar 2018-2019 www.nieuwenbosch.be - humaniora@nieuwenbosch.be Lange Violettestraat 65, 9000 Gent - 09 223 96 08 TWEEDE

Nadere informatie

STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD

STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 5 90 NEERPELT Tel. + 6 07 0 Fax + 6 6 info@shn.wico.be www.shn.wico.be www.wico.be STUDEREN IN DE DERDE GRAAD VAN HET ASO Het doel

Nadere informatie

basisschool Kasteelpleinstraat Antwerpen T E

basisschool Kasteelpleinstraat Antwerpen T E liever Sint-Lievens! basisschool Kasteelpleinstraat 31 2000 Antwerpen T 03 201 48 80 E basisonderwijs@slca.be eerste graad Amerikalei 32 2000 Antwerpen T 03 201 48 80 E middenschool@slca.be tweede & derde

Nadere informatie

SS INFOBROCHURE SECUNDAIR ONDERWIJS

SS INFOBROCHURE SECUNDAIR ONDERWIJS SS INFOBROCHURE SECUNDAIR ONDERWIJS TWEEDE LEERJAAR A VAN HET EERSTE NAAR HET TWEEDE LEERJAAR Nog even en je beëindigt het A. Na dit leerjaar kan je nog bijna alle kanten op maar als je geen Klassieke

Nadere informatie

Infoavond secundair onderwijs. Torhout, 16 januari 19

Infoavond secundair onderwijs. Torhout, 16 januari 19 Infoavond secundair onderwijs Torhout, 16 januari 19 Op stap naar het secundair onderwijs Wat komt er aan bod? KIEZEN AANBOD begeleiding school en CLB ouders hoe kiezen? keuzeproces keuzetaken structuur

Nadere informatie

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Accent op Techniek-wetenschappen en Welzijn & maatschappij

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Accent op Techniek-wetenschappen en Welzijn & maatschappij IVV Sint-Vincentius Welkom in de eerste graad! Accent op Techniek-wetenschappen en Welzijn & maatschappij Basisvisie op de eerste graad in IVV Sint-Vincentius Vanuit het pedagogisch project van onze school

Nadere informatie

Middenschool Sint-Gertrudis

Middenschool Sint-Gertrudis KATHOLIEK ONDERWIJS LANDEN Middenschool Sint-Gertrudis Groenendael 2A www.kolanden.be Informatienamiddag Zondag 15 maart 2015 om 14 uur In de feestzaal van de school Eerste leerjaar A Godsdienst + KEUZE

Nadere informatie

1A Algemene vorming met TOP!

1A Algemene vorming met TOP! Studieaanbod Lessentabellen 1A Algemene vorming met TOP! Je kiest voor een brede algemene vorming. In de lessen TOP! wordt co-teaching toegepast. Dit betekent dat de leerlingen twee leerkrachten voor de

Nadere informatie

Op stap naar het secundair onderwijs. VCLB Leieland 056/

Op stap naar het secundair onderwijs. VCLB Leieland 056/ Op stap naar het secundair onderwijs met accent op Kennismaking met onze BaSo-fiche Ba = basisonderwijs So = secundair onderwijs Document met alle relevante informatie over het kind om zo vlot de overgang

Nadere informatie

Tweede jaar van de eerste graad kaz-klas

Tweede jaar van de eerste graad kaz-klas Tweede jaar van de eerste graad kaz-klas Na één jaar in de kaz-klas heb je al iets meer de kans gehad om je een beeld te vormen van de aanpak en de vakken in het secundair onderwijs. De overstap naar het

Nadere informatie

Op stap naar de 1ste graad secundair onderwijs. Ik leer het secundair onderwijs kennen

Op stap naar de 1ste graad secundair onderwijs. Ik leer het secundair onderwijs kennen Op stap naar de 1ste graad secundair onderwijs Ik leer het secundair onderwijs kennen 2 Inhoud van deze avond 1. Keuzebegeleiding + werking CLB 2. Structuur Secundair onderwijs 3. Onderwijskiezer 4. Goed

Nadere informatie

Regina Pacis STEM SPORT STEM IT. Algemeen Secundair Onderwijs

Regina Pacis STEM SPORT STEM IT. Algemeen Secundair Onderwijs Regina Pacis Hove Algemeen Secundair Onderwijs STEM SPORT STEM IT 1 Volgend jaar ga je naar het eerste jaar secundair onderwijs. Er staat je een leerrijke en boeiende tijd te wachten, met nieuwe ervaringen

Nadere informatie

Info over deze school

Info over deze school Info over deze school een school van don Bosco: opvoeden met don Bosco als GIDS en TOCHTGENOOT 1815-1888 een school van don Bosco: = school = thuis = speelplaats = parochie Don Bosco Zwijnaarde = school

Nadere informatie

Studierichtingen tweede graad

Studierichtingen tweede graad Studierichtingen tweede graad 2 WELKOM Beste ouders Beste leerling De eerste twee jaren van het secundair onderwijs heb je zo goed als achter de rug. Je hebt momenteel al een nieuwe studiekeuze in gedachte

Nadere informatie

Alle ruimte. voor jou w groei COGNOSCO

Alle ruimte. voor jou w groei COGNOSCO Alle ruimte voor jou w groei COGNOSCO Cognosco Campus Het Spoor Mol 02 Inleidend woordje Campus Het Spoor biedt naast het traditionele onderwijs ook het succesvolle Cognosco-onderwijs. De leerlingen kiezen

Nadere informatie

Studierichtingen met bijhorende lessentabellen 1 ste graad

Studierichtingen met bijhorende lessentabellen 1 ste graad Studierichtingen met bijhorende lessentabellen 1 ste graad 2018-2019 Pagina 1 van 15 1 ste graad A - stroom 1 ste leerjaar 2 de leerjaar Reguliere aanpak cognosco Latijn Latijn - cognosco MODULES - Latijn

Nadere informatie

ALS JIJ 12 BENT WELKE RICHTING GA JIJ UIT?

ALS JIJ 12 BENT WELKE RICHTING GA JIJ UIT? ALS JIJ 12 BENT WELKE RICHTING GA JIJ UIT? 100% VOOR UITDAGEND EN LEERLINGGERICHT ONDERWIJS WELKE RICHTING GA JIJ VOLGEND JAAR UIT? Kies je voor een algemene opleiding of sluit een meer praktische opleiding

Nadere informatie

1 ste graad Industriële wetenschappen en Mechanica - elektriciteit

1 ste graad Industriële wetenschappen en Mechanica - elektriciteit 1 ste graad Industriële wetenschappen en Mechanica - elektriciteit School: Sint-Jozefinstituut Onderwijsvorm: Graad: Studierichting: 1ste graad 1 ste leerjaar A 2 de leerjaar Industriële wetenschappen

Nadere informatie

Waarom een nieuwe school?

Waarom een nieuwe school? Waarom een nieuwe school? Waarom een nieuwe school? In Leuven kiezen opvallend veel leerlingen voor een school met ASObovenbouw. We willen een autonome eerstegraadsschool met focus op brede oriëntatie.

Nadere informatie

Starten in het secundair onderwijs

Starten in het secundair onderwijs Starten in het secundair onderwijs Een overzicht Inleiding Structuur van het secundair onderwijs Wat verandert er in de toekomst? PAUZE Verhalen van kinderen Een goede schoolkeuze Waarmee rekening houden?

Nadere informatie

Een goede studiekeuze. Structuur van het secundair onderwijs Schoolkeuze Onderwijskiezer Inschrijvingen Vragen

Een goede studiekeuze. Structuur van het secundair onderwijs Schoolkeuze Onderwijskiezer Inschrijvingen Vragen Een goede studiekeuze Structuur van het secundair onderwijs Schoolkeuze Onderwijskiezer Inschrijvingen Vragen Zelfkennis Goede studiekeuze Informatie Zelfkennis: Interesses Capaciteiten + talenten Inzet

Nadere informatie

MODERNISERING SO NAAR EEN OBSERVERENDE EN ORIËNTERENDE EERSTE GRAAD

MODERNISERING SO NAAR EEN OBSERVERENDE EN ORIËNTERENDE EERSTE GRAAD MODERNISERING SO NAAR EEN OBSERVERENDE EN ORIËNTERENDE EERSTE GRAAD LEIDRAAD Visie op vorming en vakken Een nieuwe generatie leerplannen - ruimte voor scholen Observerende en oriënterende functie van de

Nadere informatie

632193_Brochure 2017_eerstejaars.indd 1

632193_Brochure 2017_eerstejaars.indd 1 632193_Brochure 2017_eerstejaars.indd 1 20/12/16 13:24 De jeugd van jouw school We moeten de congregatie van de Zusters van de Heilige Vincentius a Paulo uit Opwijk danken voor het bestaan van onze school.

Nadere informatie

Welkom in onze eerste graad

Welkom in onze eerste graad Welkom in onze eerste graad Je zoekt Een school die bij jou past kan zijn Het li efst één waar je jezelf Een school die jou verrast... staan Waar mens en voor jou klaar Om samen met jou Een nieuwe weg

Nadere informatie

WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT. Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46. info@shn.be www.shn.be www.wico.

WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT. Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46. info@shn.be www.shn.be www.wico. STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD 0-0 WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 5 90 NEERPELT Tel. + 6 07 0 Fax + 6 6 info@shn.be www.shn.be www.wico.be STUDEREN IN DE DERDE GRAAD VAN HET ASO Het doel van het

Nadere informatie

Inhoud. 3.1 Een richting kiezen 3.2 Een school kiezen. 1. Huidige structuur secundair onderwijs 2. Herstructurering secundair onderwijs 3. Hoe kiezen?

Inhoud. 3.1 Een richting kiezen 3.2 Een school kiezen. 1. Huidige structuur secundair onderwijs 2. Herstructurering secundair onderwijs 3. Hoe kiezen? Overgang LO - SO 2 Inhoud 1. Huidige structuur secundair onderwijs 2. Herstructurering secundair onderwijs 3. Hoe kiezen? 3.1 Een richting kiezen 3.2 Een school kiezen 4. Inschrijven 5. Waar vind ik verdere

Nadere informatie

INFO VAN 1 NAAR 2. Middenschool Don Bosco

INFO VAN 1 NAAR 2. Middenschool Don Bosco INFO VAN 1 NAAR 2 Middenschool Don Bosco Welkom in Don Bosco Haacht Middenschool Don Bosco Haacht S G K S O HAACHT Don Bosco Haacht Montfortcollege Rotselaar Sint-Angela-Instituut Tildonk Sint-Michielsinstituut

Nadere informatie

In de media horen we dat de hervormingen starten op 1 september 2019 en jullie starten een jaar vroeger: klopt dit?

In de media horen we dat de hervormingen starten op 1 september 2019 en jullie starten een jaar vroeger: klopt dit? Modernisering scholengemeenschap FAQ ouders/leerlingen In de media horen we dat de hervormingen starten op 1 september 2019 en jullie starten een jaar vroeger: klopt dit? De effectieve hervormingen met

Nadere informatie

Regina Pacis. Algemeen Secundair Onderwijs STE

Regina Pacis. Algemeen Secundair Onderwijs STE Regina Pacis Hove Algemeen Secundair Onderwijs e M STE M rn e d o SPO RT STE M IT ijn Lat 1 2 Volgend jaar ga je naar het eerste jaar secundair onderwijs. Er staat je een leerrijke en boeiende tijd te

Nadere informatie

Klaar voor het middelbaar?

Klaar voor het middelbaar? Klaar voor het middelbaar? Op zoek naar een kleine, geborgen leeromgeving? Een groene campus met oog voor leerbegeleiding! Welkom op GO! middenschool Ter Beuke Middenschool Ter Beuke is fijn omdat we in

Nadere informatie

Hoe kiezen? Wat past bij mij?

Hoe kiezen? Wat past bij mij? Hoe kiezen? Wat past bij mij? Inhoudstafel Inhoudstafel... 1 Continuüm overzicht 1A... 3 Continuüm overzicht 2A... 4 1A-Klassieke Taal... 4 1A-Economie & Samenleving... 6 1A-STEM... 8 1A-Wetenschap...

Nadere informatie

olvp ieder1 telt Kies voor jouw talent juiste accent! het

olvp ieder1 telt Kies voor jouw talent juiste accent! het olvp Beste ouder(s) Een school en studiekeuze maken na zesde leerjaar is niet gemakkelijk. U krijgt heel wat informatie en wilt met zoveel mogelijk zaken rekening houden. In deze kleine brochure maken

Nadere informatie

Studiekeuzebrochure. Na de basisschool DE MIDDENSCHOOL.

Studiekeuzebrochure. Na de basisschool DE MIDDENSCHOOL. Studiekeuzebrochure Na de basisschool DE MIDDENSCHOOL www.spectrumcollege.be 1A KEUZE LATIJN Voor de vakken van de basisvorming krijg je naast de basisleerstof ook nog extra uitdagingen. Zo krijg je bijkomende

Nadere informatie

2016-2017. Onthaalbrochure. slim in wetenschap. sterk in technologie. bedrijvig in economie. www.damiaaninstituut.be

2016-2017. Onthaalbrochure. slim in wetenschap. sterk in technologie. bedrijvig in economie. www.damiaaninstituut.be 2016-2017 Onthaalbrochure slim in wetenschap sterk in technologie bedrijvig in economie www.damiaaninstituut.be welkom Dag 12-jarige Nu het Lager Onderwijs (bijna) achter de rug is, ben je volop op zoek

Nadere informatie

Volgend schooljaar is het zover! De langverwachte onderwijshervorming begint op 1 september 2019.

Volgend schooljaar is het zover! De langverwachte onderwijshervorming begint op 1 september 2019. Beste, Volgend schooljaar is het zover! De langverwachte onderwijshervorming begint op 1 september 2019. Maar wat verandert er nu precies? De basisvorming (27 uur) blijft voor iedereen hetzelfde. Daarbij

Nadere informatie

Op stap naar het SECUNDAIR ONDERWIJS

Op stap naar het SECUNDAIR ONDERWIJS Op stap naar het SECUNDAIR ONDERWIJS met accent op het secundair onderwijs? 1A? Structuur van het Secundair Onderwijs 3 2 6 5 4 3 Oriëntatie naar Doorstroming (ASO/TSO/KSO) Oriëntatie naar Arbeidsmarkt

Nadere informatie

modernisering secundair onderwijs

modernisering secundair onderwijs modernisering secundair onderwijs VANAF 1 SEPTEMBER 2019 Onze scholen Modernisering secundair onderwijs KOHa (Katholiek Onderwijs Hamme) bestaat uit acht katholieke scholen met hetzelfde schoolbestuur.

Nadere informatie

De jeugd van jouw school

De jeugd van jouw school De jeugd van jouw school We moeten de congregatie van de Zusters van de Heilige Vincentius a Paulo uit Opwijk danken voor het bestaan van onze school. Zij zijn er in 1952 mee gestart, hier in Wuustwezel.

Nadere informatie

Op stap naar. Het secundair onderwijs. Vrij CLB Roeselare Kattenstraat Roeselare

Op stap naar. Het secundair onderwijs. Vrij CLB Roeselare Kattenstraat Roeselare Op stap naar Het secundair onderwijs Onderwijsloopbaanbegeleiding een opdracht van het CLB Proces begeleiding Aanvullend aan de school Op vraag Kiezen roept veel vragen op 1. Vragen naar informatie 2.

Nadere informatie

Tweede jaar van de eerste graad

Tweede jaar van de eerste graad Tweede jaar van de eerste graad Na één jaar secundair onderwijs heeft de leerling al iets meer de kans gehad zich een beeld te vormen van de aanpak en de vakken in het secundair onderwijs. De overstap

Nadere informatie

Studieaanbod. tweede graad. Studiekeuze voor het schooljaar KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora

Studieaanbod. tweede graad. Studiekeuze voor het schooljaar KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora Studieaanbod tweede graad Studiekeuze voor het schooljaar 2014-2015 KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora adres Zuidstraat 27 8800 Roeselare telefoon 051 26 47 26 fax 051 26 47 27 webadres www.kleinseminarie.be

Nadere informatie

ZOEK BIJ ONS TE VER! START JE HET NIET STEM SPORT. Latijn MODERNE MIDDELBAAR STEM. Maatschappij en welzijn TECHNIEKEN WETENSCHAPPEN

ZOEK BIJ ONS TE VER! START JE HET NIET STEM SPORT. Latijn MODERNE MIDDELBAAR STEM. Maatschappij en welzijn TECHNIEKEN WETENSCHAPPEN Latijn Maatschappij en welzijn MODERNE STEM TECHNIEKEN SPORT ZOEK HET NIET TE VER! START JE MIDDELBAAR BIJ ONS STEM WETENSCHAPPEN Beste ouder, beste zesdeklasser Straks wordt de stap gezet naar de middelbare

Nadere informatie

BROEDERSCHOOL STEKENE. NIEUWSTRAAT STEKENE

BROEDERSCHOOL STEKENE. NIEUWSTRAAT STEKENE ON R DE ch fs na va IJS W O D R B ar 0 AI N a 0 A ND j CU EA er 9I SE e 0 D H l U r SC NI ST te ljaa s oo CH TE E & UR S- EP CH O ER B N, BR O EE M FO GE AL IN BROEDERSCHOOL STEKENE NIEUWSTRAAT 7 990 STEKENE

Nadere informatie

Van één naar twee. Welkom in Don Bosco. spel groei hoop geloof vreugde vertrouwen verbondenheid

Van één naar twee. Welkom in Don Bosco. spel groei hoop geloof vreugde vertrouwen verbondenheid Van één naar twee Welkom in Don Bosco spel groei hoop geloof vreugde vertrouwen verbondenheid Middenschool Don Bosco Haacht IK STA ACHTER JOU 2016-2017 Hoe wordt uw kind in de middenschool begeleid? Eerste

Nadere informatie

Studieaanbod. tweede graad. Studiekeuze voor het schooljaar KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora

Studieaanbod. tweede graad. Studiekeuze voor het schooljaar KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora Studieaanbod tweede graad Studiekeuze voor het schooljaar 2012-2013 KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora adres Zuidstraat 27 8800 Roeselare telefoon 051 26 47 26 fax 051 26 47 27 webadres www.kleinseminarie.be

Nadere informatie

Verloop infoavond. Een goede studiekeuze. Een goede studiekeuze. Een foute studiekeuze? 19/10/2016

Verloop infoavond. Een goede studiekeuze. Een goede studiekeuze. Een foute studiekeuze? 19/10/2016 Verloop infoavond Een goede studiekeuze Structuur van het secundair Schoolkeuze kiezer Inschrijvingen Vragen 1 Een goede studiekeuze Een goede studiekeuze Zelfkennis Zelfkennis Informatie Goede studiekeuze

Nadere informatie

www.middenschoolbeernem.be Beste ouder, beste zesdeklasser Straks wordt de stap gezet naar de middelbare school. Een belangrijke stap. Je staat niet alleen voor de keuze van een studierichting, maar ook

Nadere informatie

Kiezen na de basisschool

Kiezen na de basisschool Kiezen na de basisschool WATHOE LEREN KIEZEN Wat gebeurt er in de klas? Het werkboekje WATHOE leren kiezen WATHOE het secundair onderwijs Hoe ziet het secundair onderwijs eruit? Wat kan ik er leren? Het

Nadere informatie

INFONAMIDDAG ZATERDAG 6 MEI 2017 VAN UUR TOT UUR.

INFONAMIDDAG ZATERDAG 6 MEI 2017 VAN UUR TOT UUR. INFONAMIDDAG ZATERDAG 6 MEI 2017 VAN 14.00 UUR TOT 18.00 UUR www.sint-jozefinstituut.be mail@sint-jozefinstituut.be Tijd om even samen te zitten INFONAMIDDAG Directie, leerkrachten en leerlingen van het

Nadere informatie

Van één naar twee. dinsdag 24 april Welkom in Don Bosco. spel groei hoop geloof vreugde vertrouwen verbondenheid

Van één naar twee. dinsdag 24 april Welkom in Don Bosco. spel groei hoop geloof vreugde vertrouwen verbondenheid Van één naar twee dinsdag 24 april 2018 Welkom in Don Bosco spel groei hoop geloof vreugde vertrouwen verbondenheid Middenschool Don Bosco Haacht Hoe wordt uw kind in de middenschool begeleid? Eerste

Nadere informatie

Studeren in Het College

Studeren in Het College Studeren in Het College 09 00 Beste leerling, beste ouder, Welkom in Het College, een school met een hart. In Het College willen we in de eerste plaats zorgen dat elke leerling zich goed kan voelen, zodat

Nadere informatie

lessentabel Eerste graad

lessentabel Eerste graad lessentabel In de 1e graad volg je een basispakket en een keuzepakket. Het basispakket is voor iedereen hetzelfde. Voor het keuzepakket kan je kiezen uit drie mogelijkheden: Pakket M extra tijd voor Frans,

Nadere informatie

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs 1

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs 1 Regina Pacis Hove Algemeen Secundair Onderwijs 1 Dag zesdeklasser Volgend jaar ga je naar het eerste jaar secundair onderwijs. Er staat je een leerrijke en boeiende tijd te wachten, met nieuwe ervaringen

Nadere informatie

Studieaanbod 1 ste graad

Studieaanbod 1 ste graad Studieaanbod 1 ste graad A-stroom / optie Latijn / Optie moderne / Optie handel / Optie techniek / B-stroom / 1B / BVL / Verzorging-voeding en mode / Elektriciteit en metaal / aso / tso / bso 02 IKSO voor

Nadere informatie

Info-avond Secundair Onderwijs

Info-avond Secundair Onderwijs Info-avond Secundair Onderwijs CLB-Kempen www.clb-kempen.be Naar de grote school Nieuw onderwijssysteem Andere manier van lesgeven Grotere studiebelasting Noodzaak om zich te organiseren verband planningsvaardigheden

Nadere informatie