Nieuwsbrief gezonde leefstijl - 3 e kwartaal 2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief gezonde leefstijl - 3 e kwartaal 2018"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief gezonde leefstijl - 3 e kwartaal 2018 Overzicht nieuws Agenda Kennismaking met nieuwe onderzoekers Marjolijn Wagenaar en Inge Meinen Onderzoek Rianne Steenbergen Leefstijlaanpak binnen zorgorganisaties Onderzoek Annelies Overwijk De Krachten Gebundeld! Onderzoek Mariël Willems Gedragsverandering bij mensen met LVB Agenda Wat Congres: Samen naar een gezonde leefomgeving Wanneer 10 oktober 2018 Locatie: WestCord WTC Hotel Leeuwarden (Heliconweg 52) Onderzoek in de praktijk: workshops 14 januari januari januari oktober organiseert het Healthy Ageing Network een congres over een gezonde leefomgeving, gericht op wonen, werken, leren en de openbare ruimte. Meer informatie is te vinden op de website: Op bovenstaande data worden (net als voorgaande jaren) workshops georganiseerd door de IWP-VB. In deze workshops worden resultaten van het leefstijlonderzoek gedeeld door de betrokken onderzoekers. Zoek een geschikte datum uit en zet deze vast in je agenda, de uitnodiging volgt nog!

2 Kennismaking met nieuwe onderzoekers Onderzoek naar obstipatie bij mensen met ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen - Kennismaking met Marjolijn Wagenaar Graag maak ik van deze mogelijkheid gebruik om me even voor te stellen: ik ben Marjolijn Wagenaar, docente HBO Verpleegkunde aan de Hanzehogeschool. Na mijn opleiding aan de HBO-V, heb ik de master orthopedagogiek aan de RUG afgerond. Vervolgens heb ik gewerkt bij Ilmarine in Groningen en bij Vanboeijen in Meppel. Tijdens mijn werk heb ik kennis gemaakt met de doelgroep mensen met ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen. Ik ben altijd onder de indruk van de lichamelijke problemen die deze mensen hebben en de invloed daarvan op hun kwaliteit van leven. Onderwerp van het onderzoek Uit onderzoek is gebleken dat volgens de dossiers, 94% van de mensen met een ernstig meervoudige beperking obstipatie heeft. Ondanks deze cijfers is er weinig onderzoek gedaan naar dit probleem. Er is nog geen werkbare definitie om obstipatie te kunnen definiëren bij mensen met EMB in de praktijk. Niet alleen de definitie is van belang, maar ook het kunnen signaleren in de dagelijkse praktijk aan de hand van instrumenten die toegepast worden bij de doelgroep. Het krijgen van obstipatie kan door meerdere factoren beïnvloed worden, wanneer er meer zicht op is welke factoren dat zijn kunnen er passende interventies worden beschreven voor deze doelgroep. Conclusie Momenteel ben ik in de literatuur aan het zoeken en aan het oriënteren hoe het onderzoek er precies uit zal gaan zien. Dit doe ik in samenspraak met mijn copromotor Aly Waninge en promotoren Cees van der Schans en Annette van der Putten. Onderzoek naar (differentiële) dementiediagnostiek bij mensen met een verstandelijke beperking- Kennismaking met Inge Meinen Mijn naam is Inge Meinen en vanaf 17 september 2018 ben ik de onderzoeksgroep komen versterken. Na mijn studies HBO-V, Gezondheidswetenschappen en Gezondheids- en Sociale Psychologie is het nu tijd om aan het werk te gaan. Tijdens mijn stages heb ik al gewerkt op een PG-afdeling van een verpleeghuis en met mensen met een verstandelijke beperking. Dat ik de ervaringen uit de praktijk nu kan gebruiken voor mijn onderzoek, vind ik erg leuk! Het onderzoeksproject Ik zal tijdens mijn promotietraject onderzoek gaan doen naar (differentiële) dementiediagnostiek bij mensen met een verstandelijke beperking. Door middel van dossieronderzoek is het de bedoeling om een zo goed mogelijk beeld te verkrijgen van de situatie hier in Nederland. Daarbij wordt gekeken hoe vaak verschillende vormen van dementie voorkomen en hoe het zit met medicijngebruik en de mogelijke invloed daarvan. Ook gaan we kijken welke andere lichamelijke en geestelijke ziektes en aandoeningen veel voorkomen en hoe deze zich verhouden tot dementiediagnostiek. Daarnaast zal er aandacht uitgaan naar problemen in het bewegen en de mogelijke rol in het signaleren van dementie.

3 Conclusie Ik kan niet wachten om dit onderzoek steeds meer vorm te gaan geven en de data daadwerkelijk te gaan verzamelen. Ik doe dit allemaal in samenwerking met Aly Waninge, Hans Hobbelen en Peter de Deyn en Alain Dekker van het UMCG. Onderzoek Rianne Steenbergen: leefstijlaanpak binnen zorgorganisaties De leefstijlaanpak van een zorgorganisatie: een voorbeeld uit de praktijk. Vijfde onderzoek, systematische analyse van één leefstijlaanpak Op dit moment werken we aan het analyseren van de leefstijlaanpak van één zorgorganisatie. Met behulp van de ontwikkelde vragenlijsten uit de eerste vier onderzoeken, analyseren we systematisch een locatie van één zorgorganisatie. Met de checklist ontwikkeld in het eerste onderzoek, brengen we de leefstijlaanpak van de zorgorganisatie in kaart. Om verder uit te zoeken welke factoren helpen of belemmeren bij het ondersteunen van een gezonde leefstijl in de praktijk, gebruiken we de vragenlijst uit het tweede onderzoek. Hiermee brengen we de factoren in kaart van een aantal leefstijlinterventies die worden uitgevoerd binnen een locatie. Dit zijn o.a. de aandacht voor bewegen binnen dagbesteding, een wandelinterventie, een bootcampinterventie en een kookinterventie. Hiernaast wordt de attitude van begeleiders over het ondersteunen van gezond bewegen gemeten met de korte vragenlijst ontwikkeld in onderzoeken drie en vier. Met de resultaten uit dit vijfde onderzoek willen we een praktijkvoorbeeld delen. Daarom staat ook in dit vijfde onderzoek de volgende vraag centraal: Wat kunnen zorgorganisaties veranderen aan hun huidige leefstijlaanpak en bijbehorende leefstijlinterventies waardoor deze succesvol geïmplementeerd, geborgd en overgedragen kunnen worden - passend bij de zorgvisie van de zorgorganisatie? Heb je vragen, ben je enthousiast of wil je meer weten over dit en de vorige vier onderzoeken, neem dan contact op met Rianne (h.a.steenbergen@pl.hanze.nl).

4 Onderzoek Annelies Overwijk: De Krachten Gebundeld! De eerste resultaten zijn binnen! Project 1: Informatie verzamelen Er zijn interviews afgenomen bij 28 begeleiders van 7 zorgorganisaties, deze interviews zijn geanalyseerd. Hierbij is gekeken naar de ondersteuningsbehoefte van begeleiders op het gebied van voeding en beweging voor mensen met een VB. Begeleiders geven aan dat ze op de volgende gebieden nog ondersteuning nodig hebben: omgeving en hulpmiddelen, sociale/professionele rol en identiteit, sociale invloed, vaardigheden en kennis. Met deze informatie worden nu een e-learning en een training ontwikkeld. Voor de observaties worden nog een aantal opnames gemaakt, de eerste resultaten van de observaties zijn wel bekend. We hebben gekeken naar welke manieren er worden ingezet om gedrag te veranderen bij mensen met een verstandelijke beperking als het gaat om gezond eten en bewegen. Bij de eerste 10 begeleiders hebben we gezien dat er manieren worden gebruikt om gezond gedrag bij mensen met een matige tot (zeer) ernstige VB te ondersteunen. Manieren die begeleiders bijvoorbeeld gebruik en zijn: feedback geven op uitvoering van het gedrag en het gedrag uitleggen. We willen door de training begeleiders bewuster maken van het toepassen van gedragsveranderingstechnieken. Project 2: Maken cursus voor begeleiders We zijn nog tot eind 2018 bezig met het maken van de cursus voor begeleiders. Dit doen we met cliënten, verwanten, begeleiders, experts (fysiotherapeuten, diëtisten, bewegingsagogen en gedragswetenschappers), de betrokken zorgorganisaties en onderwijsontwikkelaars. Project 3: Gebruiken en evalueren cursus Ondanks dat de cursus nog niet af is, zijn we begonnen met het werven van teams die mee willen doen aan de cursus. Twee teams in Noord-Nederland en twee teams in Midden/Zuid-Nederland worden geschoold. Inmiddels heeft zich al een enthousiast team aangemeld! Vanaf maart 2019 gaat de cursus starten, de cursus duurt tot en met de zomer van Conclusie We zijn op veel vlakken binnen het project bezig en houden ons aan een strakke planning. In de volgende nieuwsbrief lees je weer meer over de vorderingen! Houd in de tussentijd ook onze Facebook pagina in de gaten: of volg ons via het Kennisplein: Hier kun je ook meer informatie vinden over het onderzoek van Kristel Vlot-van Anrooij. Zij is bezig met de voorbereidingen voor een omgevingsscan, die gelijktijdig met de cursus voor begeleiders wordt ontwikkeld en ingezet.

5 Onderzoek Mariël Willems: gedragsverandering bij mensen met LVB Mariël is weer terug van verlof en bezig met de laatste twee onderzoeken van haar promotie traject. Samenvatting onderzoek naar effectiviteit van leefstijlinterventies bij mensen met VB Bij de nieuwsbrief vind je een Nederlandse samenvatting over de effectiviteit van leefstijlinterventies bij mensen met VB. Er is een versie voor mensen die bekend zijn met wetenschappelijk onderzoek en een voor mensen die hier minder bekend mee zijn (praktijkversie). Veel leesplezier! Observatie van begeleiders die werken met mensen met LVB De eerste observaties worden uitgevoerd en binnen de meeste zorgorganisaties zijn een of meerdere begeleiders enthousiast om mee te doen. De video-opnames worden uitgevoerd door een stagiair van de locatie. Vervolgens wordt er gekeken of er technieken uit de literatuur worden gebruikt om gedrag te veranderen bij mensen met LVB. Deze informatie zal vervolgens worden vergeleken met eerdere onderzoeken: worden technieken gebruikt, waarvan eerder door professionals werd gezegd dat ze geschikt zijn om te gebruiken? Of worden er hele andere technieken gebruikt? En hoe vaak worden er technieken gebruikt om gedrag te veranderen? Deze informatie kan worden gebruikt om scholing van (toekomstige) begeleiders nog beter af te stemmen op de begeleidingsbehoeften van mensen met LVB. Deelnemen kan nog! Dus mocht jij, of een collega-begeleider, geïnteresseerd zijn om mee te doen, neem dan contact op met Mariël Scholing van begeleiders die werken met mensen met LVB Een team van begeleiders wordt geschoold in een techniek om leefstijlgedrag te veranderen. Het doel is om te onderzoeken in hoeverre de scholing geschikt is om begeleiders te trainen in het uitvoeren van gedragsveranderingstechnieken. Op dit moment worden de voorbereidingen getroffen voor uitvoering van de training. Heb je vragen, ben je enthousiast of wil je meer weten over deze onderzoeken, neem vooral contact op met Mariël

Nieuwsbrief gezonde leefstijl - 4 e kwartaal 2017

Nieuwsbrief gezonde leefstijl - 4 e kwartaal 2017 Nieuwsbrief gezonde leefstijl - 4 e kwartaal 2017 Overzicht nieuws 4Mijl4You deelname door veel zorgorganisaties Netwerkbijeenkomst ZonMW Gewoon bijzonder implementatie onderzoeksbevindingen Netwerkbijeenkomst

Nadere informatie

Nieuwsbrief gezonde leefstijl - 2 e kwartaal 2017

Nieuwsbrief gezonde leefstijl - 2 e kwartaal 2017 Nieuwsbrief gezonde leefstijl - 2 e kwartaal 2017 Overzicht nieuws Minisymposium Active Ageing van mensen met VB Inspireren en uitwisselen op 16 juni 2017 Leefstijlgedrag veranderen bij LVB De eerste vragenlijst

Nadere informatie

Gezonde leefstijl van mensen met een verstandelijke beperking: onderzoek en praktijk

Gezonde leefstijl van mensen met een verstandelijke beperking: onderzoek en praktijk Congres NVFVG 9 april 2015 Gezonde leefstijl van mensen met een verstandelijke beperking: onderzoek en praktijk Dr. Aly Waninge, Lector Hanzehogeschool Groningen Fysiotherapeut Koninklijke Visio 1 Inhoud

Nadere informatie

Implementatie Gezonde Leefstijl bij mensen met een verstandelijke beperking

Implementatie Gezonde Leefstijl bij mensen met een verstandelijke beperking Implementatie Gezonde Leefstijl bij mensen met een verstandelijke beperking Aly Waninge Fysiotherapeute Koninklijke Visio De Brink Lector Participatie en gezondheid van mensen met een visuele en verstandelijke

Nadere informatie

Signaleren en monitoren van somatische gezondheidsproblemen. Who cares?

Signaleren en monitoren van somatische gezondheidsproblemen. Who cares? EMBToday O2-06-2016 Signaleren en monitoren van somatische gezondheidsproblemen. Who cares? Dinette van Timmeren Lectoraat Healthy Ageing, Allied Health Care and Nursing, Hanzehogeschool Groningen Focus

Nadere informatie

Bewegen in het dagelijks leven Van wetenschappelijke inzichten naar praktijkproducten ontwikkelen met en voor de praktijk

Bewegen in het dagelijks leven Van wetenschappelijke inzichten naar praktijkproducten ontwikkelen met en voor de praktijk Bewegen in het dagelijks leven Van wetenschappelijke inzichten naar praktijkproducten ontwikkelen met en voor de praktijk Kristel Vlot-van Anrooij Geneeskunde voor mensen met een verstandelijke beperking,

Nadere informatie

Healthy Ageing onderzoek naar leefstijl van mensen met een verstandelijke beperking

Healthy Ageing onderzoek naar leefstijl van mensen met een verstandelijke beperking Healthy Ageing onderzoek naar leefstijl van mensen met een verstandelijke beperking Doorwerking in de beroepspraktijk Drs. Hanneke Vochteloo, de Zijlen Dr. Aly Waninge Lectoraat Healthy Ageing, Allied

Nadere informatie

Perpetuum mobile. Voortdurend bewegend bij mensen met ZEVMB

Perpetuum mobile. Voortdurend bewegend bij mensen met ZEVMB Annette van der Putten Aly Waninge Perpetuum mobile Voortdurend bewegend bij mensen met ZEVMB Rijksuniversiteit Groningen, afdeling orthopedagogiek Hanzehogeschool Groningen, lectoraat Participatie en

Nadere informatie

Omgeving in beweging! Leontien Bossink, Aly Waninge & Annette van der Putten Congres Focus op kennis en onderzoek - 22 juni 2015

Omgeving in beweging! Leontien Bossink, Aly Waninge & Annette van der Putten Congres Focus op kennis en onderzoek - 22 juni 2015 Omgeving in beweging! Leontien Bossink, Aly Waninge & Annette van der Putten Congres Focus op kennis en onderzoek - 22 juni 2015 Het is goed voor mijn cliënt/bewoner, ik zie positieve dingen door bewegen

Nadere informatie

De implementatie van de GRIP- en GLANScursussen: cursusaanbod voor ouderen gericht op eigen regie en welbevinden

De implementatie van de GRIP- en GLANScursussen: cursusaanbod voor ouderen gericht op eigen regie en welbevinden De implementatie van de GRIP- en GLANScursussen: een zelfmanagement cursusaanbod voor ouderen gericht op eigen regie en welbevinden Daphne Kuiper Vierde regiobijeenkomst 11 november 2011 Netwerk Ouderenzorg

Nadere informatie

Hoe delen zorgorganisaties kennis?

Hoe delen zorgorganisaties kennis? Hoe delen zorgorganisaties kennis? Door de techniek en door het snel veranderende zorglandschap zijn er steeds meer mogelijkheden om kennis te halen en te delen. De mobiele telefoon maakt het vinden van

Nadere informatie

Samenspel tussen werkveld, onderwijs en onderzoek in een multidisciplinaire leeromgeving: een voorbeeld. Aly Waninge & Dinette van Timmeren

Samenspel tussen werkveld, onderwijs en onderzoek in een multidisciplinaire leeromgeving: een voorbeeld. Aly Waninge & Dinette van Timmeren Samenspel tussen werkveld, onderwijs en onderzoek in een multidisciplinaire leeromgeving: een voorbeeld Aly Waninge & Dinette van Timmeren Voorstellen Aly Waninge Lector Participatie en gezondheid van

Nadere informatie

Inleiding Mensen met een verstandelijke beperking.

Inleiding Mensen met een verstandelijke beperking. Inleiding Mensen met een verstandelijke beperking. Aly Waninge Fysiotherapeute Koninklijke Visio De Brink Lector Participatie en gezondheid van mensen met een visuele en verstandelijke beperking Hanzehogeschool

Nadere informatie

S a m e n v a t t i n g 149. Samenvatting

S a m e n v a t t i n g 149. Samenvatting S a m e n v a t t i n g 149 Samenvatting 150 S a m e n v a t t i n g Dit proefschrift richt zich op de effectiviteit van een gezinsgerichte benadering (het DMOgespreksprotocol, gebruikt binnen het programma

Nadere informatie

Onderzoek naar leefstijl en gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking

Onderzoek naar leefstijl en gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking Onderzoek naar leefstijl en gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking Dr. Aly Waninge Fysiotherapeut en lector Participatie en gezondheid van mensen met een verstandelijke (en visuele) beperking

Nadere informatie

ONDERZOEKSONDERSTEUNING VANUIT UNO-VUMC

ONDERZOEKSONDERSTEUNING VANUIT UNO-VUMC ONDERZOEKSONDERSTEUNING VANUIT UNO-VUMC Het Universitair Netwerk Ouderenzorg UNO-VUmc is een samenwerkingsverband tussen 22 1 instellingen in de ouderenzorg (UNO-instellingen) en de afdeling huisartsgeneeskunde

Nadere informatie

Verstandelijke Beperking en Psychiatrie; praktijk richtlijnen

Verstandelijke Beperking en Psychiatrie; praktijk richtlijnen Verstandelijke Beperking en Psychiatrie; praktijk richtlijnen Congres Focus op Onderzoek, 22 juni 2015 Gerda de Kuijper, AVG/senior senior onderzoeker CVBP/UMCG Dederieke Festen AVG/senior onderzoeker

Nadere informatie

Verstandelijke Beperking en Psychiatrie; praktijk richtlijnen

Verstandelijke Beperking en Psychiatrie; praktijk richtlijnen Verstandelijke Beperking en Psychiatrie; praktijk richtlijnen Congres Focus op Onderzoek, 22 juni 2015 Gerda de Kuijper, AVG/senior senior onderzoeker CVBP/UMCG Dederieke Festen AVG/senior onderzoeker

Nadere informatie

Op zoek naar de kracht van partnerschap

Op zoek naar de kracht van partnerschap Op zoek naar de kracht van partnerschap Samenvatting Kwaliteitsrapport 2017 Humanitas DMH Wij zijn een landelijk verspreide en lokaal verankerde zorgorganisatie. Bij ons werken ongeveer 1250 medewerkers

Nadere informatie

LEEFSTIJLCOACH LEEFSTIJLCOACH

LEEFSTIJLCOACH LEEFSTIJLCOACH ERKENDE REGISTER POST-HBO OPLEIDING OPLEIDING POST-HBO LEEFSTIJLCOACH LEEFSTIJLCOACH MOTIVERENDE TEKST Geaccrediteerd door: WELKOM BIJ DE LEEFSTIJLCOACH ACADEMY Wil je mensen helpen bij het maken van gezonde

Nadere informatie

Zelfscan Drempels digitaal werken!

Zelfscan Drempels digitaal werken! Zelfscan Drempels digitaal werken! Digitaal werken hoe krijgt u die drempels omlaag? De zelfscan In deze bijlage vind je een zelfscan waarmee je je eigen organisatie of je eigen afdeling kunt evalueren

Nadere informatie

Palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking: Het belang van markering

Palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking: Het belang van markering Palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking: Het belang van markering In deze presentatie Palliatieve zorg bij Stichting Prisma Definitie van palliatieve zorg Kenmerken van de palliatieve

Nadere informatie

Consortium Effectieve Behandeling Gedragsproblemen LVG in het kader van het ZonMw-programma Onderzoek voor mensen met een verstandelijke beperking.

Consortium Effectieve Behandeling Gedragsproblemen LVG in het kader van het ZonMw-programma Onderzoek voor mensen met een verstandelijke beperking. Begeleiders in Beeld Consortium Effectieve Behandeling Gedragsproblemen LVG in het kader van het ZonMw-programma Onderzoek voor mensen met een verstandelijke beperking. Inleiding Begeleiders van mensen

Nadere informatie

Niet-pluis gevoel & tijdig signaleren

Niet-pluis gevoel & tijdig signaleren Niet-pluis gevoel & tijdig signaleren Bij het tijdig signaleren van dementie is laagdrempelige informatie en voorlichting over de ziekte van groot belang. Begrijpelijke publieksinformatie voor mensen met

Nadere informatie

Nieuwsbrief project De Sensatie van een Goed Leven

Nieuwsbrief project De Sensatie van een Goed Leven Nieuwsbrief project De Sensatie van een Goed Leven Jaargang 02, nummer 7, 17 juli 2018 Voorwoord We zijn alweer halverwege het tweede jaar van het vierjarig SGL-project. En we hebben inmiddels de eerste

Nadere informatie

Herstellen doe je zelf; Evaluatie van een cliëntgestuurde cursus

Herstellen doe je zelf; Evaluatie van een cliëntgestuurde cursus Herstellen doe je zelf; Evaluatie van een cliëntgestuurde cursus Aanleiding onderzoek Meer kennis over cliëntgestuurde interventies nodig; belangrijk voor ontwikkelingen GGz Interventies door cliënten:

Nadere informatie

Poliklinische hartrevalidatie. Afdeling Cardiologie

Poliklinische hartrevalidatie. Afdeling Cardiologie Poliklinische hartrevalidatie Afdeling Cardiologie Waarom hartrevalidatie? Hartrevalidatie is een effectieve manier om te leren omgaan met uw hartklachten. Hartrevalidatie is bedoeld om u te ondersteunen

Nadere informatie

Stappen naar het verbeteren van de zorg voor de ouder wordende cliënt

Stappen naar het verbeteren van de zorg voor de ouder wordende cliënt NieuwsBRIEF GOUD Gezond OUD Januari 2013 Nieuwsbrief voor het onderzoek Gezond OUD met een verstandelijke beperking. Uitgebracht door Abrona, Amarant, Ipse de Bruggen en Erasmus MC Opmaak en foto s Michael

Nadere informatie

Nieuws voor op het Kennisplein over Meer op Eigen Benen. Start programma Meer op Eigen Benen in Amsterdam en Den Haag

Nieuws voor op het Kennisplein over Meer op Eigen Benen. Start programma Meer op Eigen Benen in Amsterdam en Den Haag Nieuws voor op het Kennisplein over Meer op Eigen Benen Start programma Meer op Eigen Benen in Amsterdam en Den Haag In grote steden in Nederland zien we dat steeds meer jongvolwassenen met een lichte

Nadere informatie

We vragen je om in ieder geval twee documenten te lezen. Deze kun je via de volgende linkjes downloaden.

We vragen je om in ieder geval twee documenten te lezen. Deze kun je via de volgende linkjes downloaden. Voorbereidingsopdracht Selectie & Plaatsing HAN Fysiotherapie voor iedereen die met deze opleiding wil starten in september 2018 (studiejaar 2018-2019) In dit document vind je een groot deel van de vragen,

Nadere informatie

De Sensatie van een Goed Leven Workshop Zonder gelijkwaardigheid geen communicatie

De Sensatie van een Goed Leven Workshop Zonder gelijkwaardigheid geen communicatie 31-01-2019 De Sensatie van een Goed Leven Workshop Zonder gelijkwaardigheid geen communicatie Disclosure slide (potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met

Nadere informatie

ICALT. E-learning. Een gratis training in het gebruik van een lesobservatie-instrument

ICALT. E-learning. Een gratis training in het gebruik van een lesobservatie-instrument ICALT E-learning Een gratis training in het gebruik van een lesobservatie-instrument Het observeren van een les Observeert u uw collega s wel eens als zij lesgeven? En zoekt u naar een geschikte manier

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Naam auteur(s) Nijenhuis, N Vakgebied Natuurkunde Titel Wiskunde bij Natuurkunde: de afgeleide Onderwerp Wiskunde natuurkunde transfer Opleiding Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Nadere informatie

Rondleiding collega. Bij deze opdracht toon jij vaardigheden en werkhouding aan door een rondleiding op je stagebedrijf te

Rondleiding collega. Bij deze opdracht toon jij vaardigheden en werkhouding aan door een rondleiding op je stagebedrijf te Rondleiding collega Bij deze opdracht toon jij vaardigheden en werkhouding aan door een rondleiding op je stagebedrijf te verzorgen aan een collega van het stagebedrijf. Jouw stagebegeleider en/of docent

Nadere informatie

Resultaten eerste fase EMB in het vizier

Resultaten eerste fase EMB in het vizier Resultaten eerste fase EMB in het vizier Martin Schuurman, Kalliope Consult Bijeenkomst EMB in het vizier Oogst fase 1 en start fase 2 13 februari 2018 Doelen van het project Bundeling van actuele kennis

Nadere informatie

Klein maar fijn. Onderzoek voor verbetering van de zorg. Jeanet Landsman. Senior onderzoeker. 2 november 2016, Kennismarkt Vilans

Klein maar fijn. Onderzoek voor verbetering van de zorg. Jeanet Landsman. Senior onderzoeker. 2 november 2016, Kennismarkt Vilans 2 november 2016, Kennismarkt Vilans Klein maar fijn Onderzoek voor verbetering van de zorg Jeanet Landsman Senior onderzoeker Afdeling Onderzoek & Ontwikkeling Waarom onderzoek bij Alliade? Vormen van

Nadere informatie

Onderzoeksvoorstel Buur & co. interventie gemeente Opsterland

Onderzoeksvoorstel Buur & co. interventie gemeente Opsterland Onderzoeksvoorstel Buur & co. interventie gemeente Opsterland Inleiding De Wmo-werkplaats Noord wil samen met gemeenten en betrokken instellingen een aantal innovatieve Wmo-praktijken ontwikkelen, beschrijven,

Nadere informatie

Project Mantelzorg- en netwerkondersteuning

Project Mantelzorg- en netwerkondersteuning Project Mantelzorg- en netwerkondersteuning 23 januari 2012 Aanleiding Project Goeie Snap van elkaar Collega werd mantelzorger NAH Project Goeie Snap van elkaar Communicatie in de driehoek: mantelzorger

Nadere informatie

Dr. W. Paans, Lector Verpleegkundige Diagnostiek, Hanzehogeschool Groningen

Dr. W. Paans, Lector Verpleegkundige Diagnostiek, Hanzehogeschool Groningen Dr. M.L.A.Luttik, Senior onderzoeker Lectoraat Verpleegkundige Diagnostiek, Projectleider IWP Familiezorg, Hanzehogeschool Groningen/Trainer Familiezorg, FamiliezorgGroningen m.l.a.luttik@pl.hanze.nl Dr.

Nadere informatie

De Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI)

De Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) De Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) Hulp bij overgewicht wordt per 2019 vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. De dekking is bedoeld voor mensen met een gezondheidsrisico door overgewicht.

Nadere informatie

Lesbrief: Zorg verlenen in een woonvorm Thema: Wat is er?

Lesbrief: Zorg verlenen in een woonvorm Thema: Wat is er? Lesbrief: Zorg verlenen in een woonvorm Thema: Wat is er? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Mensen die niet zelfstandig kunnen wonen verblijven in een woonvorm.

Nadere informatie

ONDERZOEK IN DE LERARENOPLEIDING! Wat vinden lerarenopleiders en hun managers daar eigenlijk van?

ONDERZOEK IN DE LERARENOPLEIDING! Wat vinden lerarenopleiders en hun managers daar eigenlijk van? ONDERZOEK IN DE LERARENOPLEIDING! Wat vinden lerarenopleiders en hun managers daar eigenlijk van? Cora Veenman-Verhoeff MSc Dr. Ellen Klatter Docent Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn Lector Versterking

Nadere informatie

Samen Sterk naar Werk

Samen Sterk naar Werk Meedoen in de maatschappij is voor iedereen belangrijk. Zeker ook voor mensen met een beperking. Door (weer) actief mee te doen, wordt de stap naar betaald werk kleiner. Mensen voelen zich gezonder. Daardoor

Nadere informatie

Afgeronde onderzoeksprojecten Lectoraat Zorg voor Mensen met een Verstandelijke Beperking (periode 2008 2012)

Afgeronde onderzoeksprojecten Lectoraat Zorg voor Mensen met een Verstandelijke Beperking (periode 2008 2012) Afgeronde onderzoeksprojecten Lectoraat Zorg voor Mensen met een Verstandelijke Beperking (periode 2008 2012) In de periode 2008-2012 heeft het Lectoraat Zorg voor Mensen met een Verstandelijke Beperking

Nadere informatie

Eerste effectmeting van de training ouderverstoting voor professionals in opdracht van De FamilieAcademie

Eerste effectmeting van de training ouderverstoting voor professionals in opdracht van De FamilieAcademie Eerste effectmeting van de training ouderverstoting voor professionals in opdracht van De FamilieAcademie 1 Samenvatting In opdracht van de FamilieAcademie is een eerste effectmeting gedaan naar de training

Nadere informatie

Dinette van Timmeren Lectoraat Healthy Ageing, Allied Health Care and Nursing

Dinette van Timmeren Lectoraat Healthy Ageing, Allied Health Care and Nursing De noodzaak van evidence based signaleren van somatische gezondheidsproblemen bij mensen met ZEVMB! Reden voor vervolgonderzoek. Dinette van Timmeren Lectoraat Healthy Ageing, Allied Health Care and Nursing

Nadere informatie

Seniorenbeleid, hoe doe je dat?

Seniorenbeleid, hoe doe je dat? Seniorenbeleid, hoe doe je dat? Marijke Löwenthal (hoofd DBC) en Willem Lemmens (gedragsdeskundige) 6 maart 2012 Kennismaking Voorstelrondje Bent u met een beleidsnota bezig en waar loopt u tegen aan?

Nadere informatie

Format met toelichting

Format met toelichting Format met toelichting Volledige naam (en afkorting) Dit vind ik ervan! 2.0 Eigenaar Platform Dit vind ik ervan! Bestaande uit Cordaan, Philadelphia en Siza In gebruik sinds 1 januari 2015 Referenties/documentatie

Nadere informatie

Dr. Hilde Verbeek 15 april 2014. Department of Health Services Research Focusing on Chronic Care and Ageing 1

Dr. Hilde Verbeek 15 april 2014. Department of Health Services Research Focusing on Chronic Care and Ageing 1 Dr. Hilde Verbeek 15 april 2014 Department of Health Services Research Focusing on Chronic Care and Ageing 1 Doelstelling Nurses on the Move Bijdragen aan verbetering kwaliteit van zorg in verpleeg- en

Nadere informatie

https://commons.wikimedia.org/wiki/file:rubric.jpg

https://commons.wikimedia.org/wiki/file:rubric.jpg https://commons.wikimedia.org/wiki/file:rubric.jpg Bron: Ministry of education, New Zealand samenwerken presenteren informatievaardigheid Verbeteren Viewbrics : Beeldvorming van vaardigheid? Kwaliteit

Nadere informatie

1. Mobiliteitscoach, van idee tot project: Inleiding

1. Mobiliteitscoach, van idee tot project: Inleiding 1. Mobiliteitscoach, van idee tot project: Inleiding De afsluitende bijeenkomst van het Leonardo-project Key to Mobility vond plaats in september 2011. Het resultaat van het project was een trainingscursus

Nadere informatie

Verzorgende-IG basisdeel kerntaak 1 werkproces 6 oefenopdracht A

Verzorgende-IG basisdeel kerntaak 1 werkproces 6 oefenopdracht A Verzorgende-IG basisdeel kerntaak 1 werkproces 6 oefenopdracht A De opvattingen over hoe goede zorg eruit ziet, zijn aan het veranderen: zelfredzaamheid en eigen regie van zorgvragers worden steeds belangrijker,

Nadere informatie

Centre of Expertise Healthy Ageing: Innovatie in zorg en welzijn en in onderwijs mbo en hbo

Centre of Expertise Healthy Ageing: Innovatie in zorg en welzijn en in onderwijs mbo en hbo www.healthyageing.net Centre of Expertise Healthy Ageing: Innovatie in zorg en welzijn en in onderwijs mbo en hbo Symposium CoE HA Docenten mbo en hbo Assen, 3 februari 2016 Healthy Ageing Active and Healthy

Nadere informatie

UNIVERSITEIT GENT VAKGROEP ORTHOPEDAGOGIEK BIJZONDERE ORTHOPEDAGOGIEK VAN PERSONEN MET EEN MENTALE, PSYCHISCHE, FYSIEKE OF SENSORIELE HANDICAP II

UNIVERSITEIT GENT VAKGROEP ORTHOPEDAGOGIEK BIJZONDERE ORTHOPEDAGOGIEK VAN PERSONEN MET EEN MENTALE, PSYCHISCHE, FYSIEKE OF SENSORIELE HANDICAP II UNIVERSITEIT GENT VAKGROEP ORTHOPEDAGOGIEK BIJZONDERE ORTHOPEDAGOGIEK VAN PERSONEN MET EEN MENTALE, PSYCHISCHE, FYSIEKE OF SENSORIELE HANDICAP II Bundel voor orthopedagogen Academiejaar 2001-2002 1. Inleiding

Nadere informatie

Samenvatting. Inleiding

Samenvatting. Inleiding Inleiding Overgewicht en obesitas bij kinderen is een serieus volksgezondheidsprobleem. Het wordt veroorzaakt door een complex geheel van onderling samenhangende persoonlijke, sociale en omgevingsfactoren.

Nadere informatie

Onderzoeksvraag Uitkomst

Onderzoeksvraag Uitkomst Hoe doe je onderzoek? Hoewel er veel leuke boeken zijn geschreven over het doen van onderzoek (zie voor een lijstje de pdf op deze site) leer je onderzoeken niet uit een boekje! Als je onderzoek wilt doen

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Paper 3: Onderzoeksinstrumenten Aantal woorden (exclusief bijlage, literatuur en samenvatting): 581 Jeffrey de Jonker Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Jeffrey de Jonker Biologie Differentiëren

Nadere informatie

Feico Zwerver, Ton Schellart, Han Anema, Allard van der Beek, Karin Groenewoud

Feico Zwerver, Ton Schellart, Han Anema, Allard van der Beek, Karin Groenewoud Feico Zwerver, Ton Schellart, Han Anema, Allard van der Beek, Karin Groenewoud Kenniscentrum Verzekeringsgeneeskunde: een samenwerkingsverband tussen AMC, UMCG, UWV en VUmc 1 Korte samenvatting van KCVG

Nadere informatie

Wat vinden ouders ervan?

Wat vinden ouders ervan? Wat vinden ouders ervan? Een samenvatting van het onderzoek naar de ervaringen van ouders/wettelijk vertegenwoordigers met betrekking tot de geboden zorg bij Nieuw Woelwijck. Jorien Luijkx, MSc. Annet

Nadere informatie

DEELNEMEN AAN HET ACTIEF NETWERK Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid - IN ZORG

DEELNEMEN AAN HET ACTIEF NETWERK Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid - IN ZORG DEELNEMEN AAN HET ACTIEF NETWERK Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid - IN ZORG Samen met collega- zorgorganisaties aan de slag met duurzame inzetbaarheid! Aanleiding voor een ACTIEF Netwerk De gezondheidszorg

Nadere informatie

Specificaties. Medewerker maatschappelijke zorg. Verdieping doelgroepen

Specificaties. Medewerker maatschappelijke zorg. Verdieping doelgroepen Specificaties Medewerker maatschappelijke zorg Titel Soort Werksituatie Verdieping doelgroepen Cursus Medewerkers maatschappelijke zorg zijn werkzaam in instellingen voor wonen, dagbesteding en vrije tijd

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Docenten in het hoger onderwijs zijn experts in wát zij doceren, maar niet noodzakelijk in hóe zij dit zouden moeten doen. Dit komt omdat zij vaak weinig tot geen training hebben gehad in het lesgeven.

Nadere informatie

Zorgcoördinator, psycholoog, orthopedagoog

Zorgcoördinator, psycholoog, orthopedagoog Functiefamilie : Onderwijs Begeleiding & Zorg, reeks II Kenmerk : 2014/000496/CvB-P&O Versie : 1 Vastgesteld CvB d.d. : 20-05-2014 Datum : 20 mei 2014 Instemming PGMR d.d. : 16-05-2014 Opgesteld door :

Nadere informatie

De eerste 100 dagen op het HBO

De eerste 100 dagen op het HBO De eerste 100 dagen op het HBO De eerste 100 dagen bij TP: hoe kunnen wij als opleiding de aansluiting verbeteren door middel van een progressiegerichte aanpak? Marjette Slijkhuis j.m.slijkhuis@pl.hanze.nl

Nadere informatie

De Veranderplanner. Vilans 2011 Michiel Rutjes, Carolien Gooiker, Marjolein van Vliet. Veranderplanner (Versie )

De Veranderplanner. Vilans 2011 Michiel Rutjes, Carolien Gooiker, Marjolein van Vliet. Veranderplanner (Versie ) De Veranderplanner Wanneer een zorgorganisatie een verandering invoert zijn er veel factoren die het succes van deze verandering bepalen. Dit instrument, de veranderplanner, is gemaakt om voorafgaand aan

Nadere informatie

Veilige en verantwoorde medicatiezorg leveren?

Veilige en verantwoorde medicatiezorg leveren? Medicatieveiligheid in de langdurende zorg Veilige en verantwoorde medicatiezorg leveren? Vilans helpt mee Werken met medicatie is een risicovolle aangelegenheid. Een kleine lees- of schrijffout kan grote

Nadere informatie

Plan voor een scholingsaanbod CJG: in en vanuit het CJG

Plan voor een scholingsaanbod CJG: in en vanuit het CJG Plan voor een scholings CJG: in en vanuit het CJG Uitgaan van de eigen kracht van ouders en kinderen, die eigen kracht samen versterken en daar waar nodig er op af en ondersteunen Het scholingsplan CJG

Nadere informatie

LOAS Nieuwsbrief Juli 2019

LOAS Nieuwsbrief Juli 2019 LOAS Nieuwsbrief Juli 2019 Beste lezer, Hierbij versturen wij u de zomereditie van de nieuwsbrief van de LOAS studie. In de voorgaande editie hebben jullie gezien dat de eerste LOAS onderzoekster, Claire

Nadere informatie

Hoe gaat het eigenlijk met jou?

Hoe gaat het eigenlijk met jou? Hoe gaat het eigenlijk met jou? Amarins (medewerker) en Debbie (medewerker) vanboeijen.nl Hoe gaat het eigenlijk met jou? Een Goed leven voor cliënten. En Mooi werk voor medewerkers. Met elkaar. Daar staat

Nadere informatie

Meten van Resultaat. Carine van Schie 22 april 2014

Meten van Resultaat. Carine van Schie 22 april 2014 Meten van Resultaat Carine van Schie 22 april 2014 Outline 1 Onderzoek 2 Gedragsverandering 3 Resultaat en (effect) metingen 4 Vragenlijst 5 Observatie 6 Respondenten 7 Analyse Onderzoek: Wat wil je weten

Nadere informatie

Van wens naar werkelijkheid

Van wens naar werkelijkheid Van wens naar werkelijkheid Inventarisatie lopende (zorgpad) projecten in Nederland Bart Noort Promovendus Rijksuniversiteit Groningen Faculteit Economie en Bedrijfskunde Een inventarisatie: Wat gebeurt

Nadere informatie

13-11-2014. Poster. Belemmeringen in drie categorieën te verdelen: In duo s: 1. Persoonlijke belemmeringen

13-11-2014. Poster. Belemmeringen in drie categorieën te verdelen: In duo s: 1. Persoonlijke belemmeringen Poster Jacomijn Hofstra Onderzoeker lectoraat Rehabilitatie en docent Toegepaste Psychologie, Hanzehogeschool Groningen In duo s: Belemmeringen in drie categorieën te verdelen: Wat hindert jongvolwassenen

Nadere informatie

Nieuwsbrief onderzoek Jeugd, Zorg en Sport

Nieuwsbrief onderzoek Jeugd, Zorg en Sport Nieuwsbrief onderzoek Jeugd, Zorg en Sport April 2015 Het onderzoeksproject Jeugd, Zorg en Sport van Wageningen University, FlexusJeugdplein, Rotterdam Sportsupport, het Nederlands Instituut voor Sport

Nadere informatie

Thinking out of the inside the box. Effectieve leefstijlverandering in de langdurige zorg

Thinking out of the inside the box. Effectieve leefstijlverandering in de langdurige zorg Thinking out of the inside the box Effectieve leefstijlverandering in de langdurige zorg Thinking Inside the Box Effectieve leefstijlverandering in de langdurige zorg Mensen met een ernstig psychiatrische

Nadere informatie

De human resources van werknemers met een chronische aandoening: maak er gebruik van

De human resources van werknemers met een chronische aandoening: maak er gebruik van De human resources van werknemers met een chronische aandoening: maak er gebruik van Dr. Joke Haafkens, Amsterdams Instituut voor Arbeidsstudies, UvA j.a.haafkens@uva.nl Inleiding workshop 1. Context 2.

Nadere informatie

Bewegen in perspectief Motorische activering bij personen met (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen

Bewegen in perspectief Motorische activering bij personen met (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen Bewegen in perspectief Motorische activering bij personen met (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen Dr. Annette van der Putten Afdeling orthopedagogiek, Rijksuniversiteit Groningen

Nadere informatie

Uitnodiging symposium LVB en Leefstijl

Uitnodiging symposium LVB en Leefstijl Uitnodiging symposium LVB en Leefstijl Het symposium is bestemd voor instellingen die werken voor of te maken hebben met mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB), voor toekomstige minor studenten

Nadere informatie

Signalering in de palliatieve fase

Signalering in de palliatieve fase 17 maart 2015 Signalering in de palliatieve fase Denk- en werkmethode voor verzorgenden Karin Willemse Gespecialiseerd wijkverpleegkundige Oncologie & Palliatieve zorg Consulent palliatieve zorg NHN en

Nadere informatie

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. OHSAS trainingen. Telefoon:

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. OHSAS trainingen. Telefoon: KAM Opleidingen OHSAS 18001 trainingen Brochurewijzer Welkom bij KAM Opleidingen Waarom KAM Opleidingen Locaties InCompany training Training op maat Training on the job OHSAS 18001 opzetten en implementeren

Nadere informatie

Omgaan met stemmen horen. Sigrid van Deudekom en Jeanne Derks

Omgaan met stemmen horen. Sigrid van Deudekom en Jeanne Derks Omgaan met stemmen horen Sigrid van Deudekom en Jeanne Derks Hoort stemmen horen bij de Psychiatrie? Ja? Nee? JA Want: Het betreffen vocale, audiatieve hallucinaties. 85 % van de Mensen met een dissociatieve

Nadere informatie

Welkom. Groningen

Welkom. Groningen 08.11.2016 1 Welkom Groningen Organiserend comité 08.11.2016 2 Roos Edens Peter Paul De Deyn Marja Grijpma Sharina Grefelman Marie-José van Dreumel Jessica Pavlis Alain Dekker Saskia Niewold Onze gastvrouwen

Nadere informatie

Het onderbouwen van good practices. Symposium parallelsessie 2

Het onderbouwen van good practices. Symposium parallelsessie 2 Het onderbouwen van good practices Symposium parallelsessie 2 Good practices De langdurige zorg kent nog weinig kwaliteitsstandaarden en richtlijnen Er zijn veel good practices - verbeteren kwaliteit van

Nadere informatie

Master of Psychological Research

Master of Psychological Research Master of Psychological Research Inleiding De master of psychological research is een speciale eenjarige master die voortbouwt op uw onderzoeksvaardigheden die u tijdens uw master of psychology scriptie

Nadere informatie

Tweede nascholing Hematologie voor Verpleegkundigen Hematologie & ICT anno 2009

Tweede nascholing Hematologie voor Verpleegkundigen Hematologie & ICT anno 2009 Tweede nascholing Hematologie voor Verpleegkundigen Hematologie & ICT anno 2009 Anne Goossensen Onderzoeker instituut Beleid en Management Gezondheidszorg (ibmg) Lector Verslavingszorg Hogeschool INHolland

Nadere informatie

Minor Toegepaste Psychologie

Minor Toegepaste Psychologie Minor Toegepaste Psychologie 1 Inleiding Waarom houden mensen zich niet aan dieetvoorschriften? Hoe kan ik ze dan stimuleren om dat wel te doen? Hoe kan ik teamsporters leren om beter om te gaan met zelfkritiek?

Nadere informatie

Personen in de langdurige zorg, opzoek naar kennis

Personen in de langdurige zorg, opzoek naar kennis Personen in de langdurige zorg, opzoek naar kennis Graag willen we kennis in de langdurige zorg optimaal laten stromen. Toegankelijk, op de plek en in de vorm die past bij de gebruiker. Zodat de zorg daar

Nadere informatie

Disclosure slide. Geen (potentiële) belangenverstrengeling. Geen

Disclosure slide. Geen (potentiële) belangenverstrengeling. Geen Disclosure slide Geen (potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Project mogelijk gemaaktdoor ZonMw 1 Knelpuntenanalyse zorginfecties Is een kwaliteitstandaard

Nadere informatie

Welkom. Time-out en gedeelde besluitvorming bij mensen met borstkanker

Welkom. Time-out en gedeelde besluitvorming bij mensen met borstkanker Welkom Time-out en gedeelde besluitvorming bij mensen met borstkanker Time-out en gedeelde besluitvorming bij mensen met borstkanker Programma vandaag 17:00 Welkom en opening 17:10 Het draait om de patiënt

Nadere informatie

1: Steunpunt Autisme Nederland. 2. Aanbod: Blended cursus autisme in de klas

1: Steunpunt Autisme Nederland. 2. Aanbod: Blended cursus autisme in de klas 1: Steunpunt Autisme Nederland Binnen de Verschoorschool is het Steunpunt Autisme Nederland gevestigd. Dit steunpunt is bedoeld om kennis over autisme te ontwikkelen en te verspreiden binnen het onderwijs.

Nadere informatie

project: Sociale kaart arbeidsparticipatie

project: Sociale kaart arbeidsparticipatie project: Sociale kaart arbeidsparticipatie Colofon Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Postbus 1056 7940 KB Meppel Tel.: 0522-235235 Fax: 0522-235222 E-mail: info@edu-actief.nl Internet: www.edu-actief.nl

Nadere informatie

Ruth Dalemans Kenniskring Autonomie en Participatie van chronisch zieken en kwetsbare ouderen HET LEVEN. Dr. Ruth Dalemans

Ruth Dalemans Kenniskring Autonomie en Participatie van chronisch zieken en kwetsbare ouderen HET LEVEN. Dr. Ruth Dalemans Ruth Dalemans Kenniskring Autonomie en Participatie van chronisch zieken en kwetsbare ouderen IMPACT VAN AFASIE OP HET LEVEN Dr. Ruth Dalemans Onderzoek en onderwijs Promotietraject Rol van de student

Nadere informatie

Aandachtspunten. voor ondersteuning van personen met een visuele en (zeer) ernstige verstandelijke beperking

Aandachtspunten. voor ondersteuning van personen met een visuele en (zeer) ernstige verstandelijke beperking Aandachtspunten voor ondersteuning van personen met een visuele en (zeer) ernstige verstandelijke beperking Inleiding Personen met zowel een visuele als verstandelijke beperking hebben meer ondersteuning

Nadere informatie

Inleiding Deel I. Ontwikkelingsfase

Inleiding Deel I. Ontwikkelingsfase Inleiding Door de toenemende globalisering en bijbehorende concurrentiegroei tussen bedrijven over de hele wereld, de economische recessie in veel landen, en de groeiende behoefte aan duurzame inzetbaarheid,

Nadere informatie

Verslag kwaliteit 2017 cliëntversie

Verslag kwaliteit 2017 cliëntversie Pagina 1 van 14 Inhoud Inleiding... 3 Bouwsteen 1: de zorg die jij krijgt... 4 Bouwsteen 2: ervaringen van de cliënt... 7 Bouwsteen 3: functioneren van de teams...11 Leren van klachten en incidenten...13

Nadere informatie

Workshop. Dataverzameling. Van onderzoeksvraag naar data

Workshop. Dataverzameling. Van onderzoeksvraag naar data Workshop Dataverzameling Van onderzoeksvraag naar data Even voorstellen: Suzanne van de Groep 24 jaar Promovendus (PhD-kandidaat) Universiteit Leiden Hoe gaan jongeren met andere mensen om? Hoe werkt dat

Nadere informatie

ONTDEK JE LEIDENDE PRINCIPES. Praktijkonderzoek van een blended learning experiment. Ilse Meelberghs, 24 mei 2016

ONTDEK JE LEIDENDE PRINCIPES. Praktijkonderzoek van een blended learning experiment. Ilse Meelberghs, 24 mei 2016 ONTDEK JE LEIDENDE PRINCIPES Praktijkonderzoek van een blended learning experiment. Ilse Meelberghs, 24 mei 2016 ONTWIKKELEN VAN PROFESSIONELE IDENTITEIT Belang!! Betaalbaar Gericht ontwikkelen Werkt dat?

Nadere informatie

Samen Sterk naar Werk

Samen Sterk naar Werk Meedoen in de maatschappij is voor iedereen belangrijk. Zeker ook voor mensen met een beperking. Door (weer) actief mee te doen, wordt de stap naar betaald werk kleiner. Mensen voelen zich gezonder. Daardoor

Nadere informatie

BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER

BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER BOL MT 3b Methodisch werken b basisfase Cohort 2017 2020 kwartiel 4 INSTROOMVEREISTEN: Om aan deze leereenheid te mogen deelnemen

Nadere informatie

Optimale personeelssamenstelling

Optimale personeelssamenstelling Optimale personeelssamenstelling Een handreiking voor cliëntenraden in de verpleeghuiszorg Uitgave van LOC Waardevolle zorg - april 2019 Wees welkom om de informatie uit deze brochure verder te verspreiden.

Nadere informatie