CONCEPT. Tiel is van iedereen. Uitvoeringsagenda voor LHBTI

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CONCEPT. Tiel is van iedereen. Uitvoeringsagenda voor LHBTI"

Transcriptie

1 CONCEPT Tiel is van iedereen Uitvoeringsagenda voor LHBTI

2 I. Inleiding Deze uitvoeringsagenda bevat de maatregelen voor de uitvoering van de Agenda Met deze agenda wil het College realiseren dat Tielenaren, ongeacht hun seksuele geaardheid of hun seksuele/gender identiteit, in een veilige en tolerante leefomgeving wonen. Zoals de titel van deze agenda zegt: Tiel is van iedereen. II. Aanleiding Tijdens de raadsvergadering van 16 november 2017 heeft de gemeenteraad van de gemeente Tiel aandacht gevraagd voor het onderwerp Discriminatie op grond van seksuele gerichtheid. Met behulp van de discussienota "Discriminatie op grond van seksuele gerichtheid" werd de raadscommissie gevraagd om antwoord te geven op de vraag: Is er nut en noodzaak om rond dit onderwerp gemeentelijk beleid te maken? Om tot een besluit te komen gaf het college het volgende advies mee: "We adviseren om geen specifiek beleid maken voor LHBTI-burgers. Wij voegen dit beleid in de inclusieagenda in. Wij willen in Tiel een inclusieve samenleving die verscheidenheid verwelkomt en verschillen respecteert. Een samenleving waarin iedereen tot zijn recht komt. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, iedereen is even belangrijk en een ieder kan meedoen. Alle inwoners van Tiel moeten zich geaccepteerd voelen. Wij blijven binnen het algemene beleid dat inclusief is, permanent aandacht besteden aan diversiteit. Binnen bestaand beleid is het vaak makkelijker om middelen te realiseren, dan voor losse projecten en initiatieven. Bovendien kunnen wij het op deze manier structureel verankeren in het beleid. Zo kunnen wij continuïteit en duurzaamheid van aandacht en middelen voor LHBTI-doelen garanderen". Op 7 maart 2018 besprak de raadscommissie samenleving de discussienota. De conclusies uit de bespreking: Inclusief beleid met exclusieve aandacht voor discriminatie op grond van seksuele gerichtheid. Samen met de partners een activiteitenagenda opstellen. Regenboogstembusakkoord op 7 maart 2018 tekenen. Meedoen aan Coming Out Day op donderdag 11 oktober 2018 Coalitieakkoord Op 30 mei hebben de PvdB, VVD en PvdA het coalitieakkoord ondertekend. Onder het motto Tiel in balans. In het akkoord is op hoofdlijnen aangegeven dat er initiatieven genomen worden om de positie van de LHBTI's te verbeteren.

3 Passages uit het akkoord: Iedereen mag er zijn Sociale acceptatie als centraal doel Doel In de van raadszaal deze uitvoeringsagenda van de gemeente Tiel is een staat hoge artikel sociale 1 van de acceptatie grondwet van afgebeeld. LHBTI s. Om Dit ons betekent er steeds dat de leefomgeving weer aan te herinneren veilig is, dat aandacht discriminatie voor op LHBTI grond verankerd van leeftijd, is politieke in het beleid gezindheid, van organisaties godsdienst of en dat LHBTI s geslacht zich in ons laten land zien, verboden zichtbaar is. Dit en uitgangspunt weerbaar zijn. geldt niet alleen in de raadszaal, maar overal in onze gemeente. Op straat, op school, op het werk en op de sportclub. Drie subdoelen Sinds kort is Tiel een regenboogloper rijker. Daarmee is duidelijk gemaakt dat in Tiel alle mensen zich 1. gelijk Veiligheid: en welkom Tiel moeten biedt LHBTI s kunnen een voelen, veilige ongeacht leefomgeving. hun seksuele geaardheid. Met alleen de 2. regenboogloper Weerbaarheid zijn & toegang: we er niet. LHBTI s We nemen zijn initiatieven weerbaar en om kunnen de positie zich van goed de LHBTI s redden in in de de samenleving. gemeente te verbeteren. 3. Zichtbaarheid & bewustzijn: LHBTI s zijn zichtbaar in de stad en Tielenaren kennen de LHBTI-thematiek Ook mensen met een beperking (fysiek, psychisch, verstandelijk) lopen het risico buitengesloten te worden. Het vraagt om een brede en langjarige aanpak om de drempels voor deze groepen weg te nemen. Als gemeente willen we hieraan onze bijdrage leveren. III. Sociale acceptatie als centraal doel Doel van deze uitvoeringsagenda is een hoge sociale acceptatie van LHBTI s. Dit betekent dat de leefomgeving veilig is, dat aandacht voor LHBTI verankerd is in het beleid van organisaties en dat LHBTI s zich laten zien, zichtbaar en weerbaar zijn. Drie subdoelen 1. Veiligheid: Tiel biedt LHBTI s een veilige leefomgeving. 2. Weerbaarheid & toegang: LHBTI s zijn weerbaar en kunnen zich goed redden in de samenleving. 3. Zichtbaarheid & bewustzijn: LHBTI s zijn zichtbaar in de stad en Tielenaren kennen de LHBTI-thematiek. LHBT S komen ook voor eigen belang.

4 IV. Uitvoeringsagenda LHBT of LHBTI? LHBT staat voor: lesbisch, homoseksueel, biseksueel en transgender. De gemeente stelt voor om hier de i van intersekse aan toe te voegen. De uitvoeringsagenda hiervoor gaan we de komende tijd verbreden. Dit geeft wel meteen aan dat mensen met een intersekse-conditie zich welkom kunnen voelen in Tiel. Met LHBTI bedoelen we overigens ook mensen die zich zoekende (questioning), queer of aseksueel noemen. 1. Veiligheid Een veilig leefklimaat voor LHBTI s Gezien de misdrijven waar LHBTI s met enige regelmaat het slachtoffer van zijn - denk aan discriminatie, belediging, geweld en intimidatie in de openbare ruimte of in de eigen woonomgeving - is het belangrijk om aandacht voor een veilig leefklimaat te blijven houden. De totale omvang van het veiligheidsprobleem voor LHBTI s is moeilijk te bepalen, mede door de lage meldings- en aangiftebereidheid. Onder andere als gevolg van schaamte, eerdere ervaringen met aangifte doen in het verleden, of beeldvorming. Bestaande veiligheidsloketten Er zijn twee belangrijke plekken waar LHBTI s terecht kunnen als zij slachtoffer zijn geworden van discriminatie of geweld. Dit zijn de politiekantoren, bureau iedereen gelijk, bureau slachtofferhulp, Steunpunt huiselijk geweld Wat gaan we doen? We zetten in op verhoging van de aangifte- en meldingsbereidheid door middel van het vergroten van de bekendheid en toegankelijkheid van de veiligheidsloketten. Wij combineren deze actie met onderzoek naar manieren om beter zicht te krijgen op de omvang van de problematiek; Aanpak LHBTI-veiligheid (continue) actualiseren op basis van monitoring (casussen worden besproken in de kamer van huiselijk geweld in het veiligheidssluis); Vergroten sensitiviteit om LHBTI-gerelateerde buurtconflicten met buurtbewoners op te lossen. In het coalitieakkoord stelt het college een structureel bedrag van beschikbaar voor de buurtmiddeling; Meer inzicht verkrijgen in omvang problematiek op basis van informatie uit monitors en andere bronnen; Ontwikkelen van innovatieve maatregelen om aangifte- en meldingsbereidheid te verhogen, met specifieke aandacht voor kwetsbare groepen binnen de LHBTI s; -Wijkregisseurs buurt. Actie: Team Veiligheid en leefbaarheid / externe partijen (politie)

5 2. Jeugd en Onderwijs Een veilig en tolerant schoolklimaat met een hoge LHBTI-acceptatie Sociale acceptatie van LHBTI s binnen het onderwijs is nog onvoldoende praktijk. Seksuele diversiteit is niet vanzelfsprekend de norm, homo is een van de meest gebruikte scheldwoorden in het onderwijs. Vooral in het (v)mbo zijn leerlingen vaker negatief. Openheid is niet vanzelfsprekend. Versterking van weerbaarheid van LHBTI-leerkrachten en LHBTI-leerlingen kan hier een bijdrage aan leveren, maar ook de dialoog hierover voeren is belangrijk. Ouders hebben een rol om hun eigen kinderen te begeleiden en te vormen, maar zij hebben soms zelf voorlichting nodig over seksualiteit en seksuele diversiteit/identiteit. Een rol van belang speelt ook (culturele) diversiteit onder ouders zelf. De voorlichting aan ouders is hierop nog niet altijd aangepast. Voor de opgroeiende jeugd is seksuele educatie van groot belang, dus een integraal educatieaanbod waarbij ook seksuele diversiteit aan bod komt is essentieel om zich veilig en geaccepteerd te kunnen voelen op school. In de kerndoelen van het onderwijs staat sinds 2012 dat leerlingen respectvol leren omgaan met verschillen in opvattingen van mensen, met daarbij aandacht voor seksualiteit en seksuele diversiteit. Apart van de vraag of dit ook daadwerkelijk overal gebeurt, is het de vraag of er criteria aan de voorlichtingsprogramma s moeten worden verbonden. Nu is de mate en diepgang van de voorlichting zeer verschillend en niet altijd op maat gemaakt voor de behoeften van een school. Roze Soos- geeft jaarlijks voorlichtingslessen met LHBTI-rolmodellen, vooral in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Wat gaan we doen LHBTI onder de aandacht van de schoolbesturen brengen en mogelijk een convenant met schoolbesturen afsluiten; (actieve houding van bestuurders wordt verwacht); LHBTI-voorlichting voortzetten aan leerlingen in het onderwijs(po, vo, mbo); Training en deskundigheidsbevordering aan leerkrachten en docenten voortzetten; Verbreden en verdiepen van programma s, met name voor het vmbo met impuls voor mbo; Voorlichting voortzetten aan ouders, o.m. door toneelproject voor ouders (GGD) Bevorderen van Gay-straight alliances van leerlingen. Jaarlijkse voorlichting in het basisonderwijs organiseren Actie: Team beleid: Jeugd en Onderwijs in samenwerking met GGD en Scholen 3. Diversiteit en zichtbaarheid Een tolerant leefklimaat onder alle LHBTI-groepen ongeacht (culturele afkomst) Hoewel de acceptatie van LHBTI s groeit, blijven wij het belangrijk en noodzakelijk vinden om actief uit te dragen dat in Tiel iedereen zichzelf mag zijn. Ook voor LHBTI s moet het vanzelfsprekend zijn om zich veilig te voelen in de openbare ruimte. Het mag in Nederland en in Tiel niet zo zijn dat Transgenders bang zijn om de straat op te gaan vanwege beledigingen die ze naar hun hoofd krijgen

6 of zelfs fysiek geweld. Helaas is dat nog wel de realiteit. Mede daarom willen wij ook de komende periode actief blijven uitdragen dat wij een LHBT vriendelijke stad zijn. Dit doen we door organisaties en evenementen te ondersteunen en te faciliteren die de zichtbaarheid van LHBT willen vergroten. Wat gaan we doen? Het bespreekbaar maken van de homoseksualiteit binnen de religieuze / en of culturele minderheden. Aandacht voor LHBT ouderen. Soms gaan ouderen als ze aangewezen zijn op zorg, opnieuw de kast in. LHBT-ouderen willen net als anderen - zorg, ondersteuning of begeleiding in een veilige sfeer met respect voor hun leefstijl en identiteit; Een denktank LHBTI s oprichten die mee kan denken, gevraagd en of ongevraagd adviezen kan geven; Voortzetting landelijke activiteiten: regenboogvlag etc. Samenwerking met de Tielse netwerken zoals SOOS verstreken, Ondersteunen netwerken transgender personen, bi-culturele LHBTI s, lesbische en biseksuele vrouwen, LHBTI-vluchtelingen, door middel van debatten, dialoogbijeenkomsten en Empowermentactiviteiten; Aandacht besteden aan het thema LHBTI tijdens de inburgeringscursussen; Bevorderen dialoog tussen LHBTI- en niet LHBTI-bewoners; Meedoen aan de week van toegankelijkheid in oktober met als thema Tiel is van iedereen; Dit thema jaarlijks laten plaatsvinden in samenwerking met de partners. De gemeente neemt hier een faciliterende rol in. Zichtbaarheid LHBTI vergroten door onder meer: regenboogvlaggen bij scholen, Sportevenementen, overheidsgebouwen, uit te hangen en ook overal waar mensen bij elkaar komen. Gebruik maken van de signaleringsfunctie van wijkregisseurs Gebruik maken van de sociale media- kanalen voor de organisatie van de festiviteiten. Actie: Team regie op samenleving, wijkregisseurs, SOOS, team communicatie 4. Sport Een veilig sportklimaat, inclusief voor LHBTI s Veel sportverenigingen hebben geen (actief) LHBT(I) beleid. LHBT(I)-sporters zijn ook vaak niet zichtbaar. Bestuurders en leden zijn zich soms niet eens bewust dat bij hun vereniging ook leden aangesloten zijn die niet heteroseksueel zijn of zich niet thuis voelen bij de stereotiepe ideeën over hoe een man en vrouw is. Onbedoeld kunnen zij deze leden of bezoekers kwetsen met een opmerking of gedrag. Voor LHBT(I)-sporters vermindert dit het plezier in sport en heeft dit een negatieve invloed op hun prestaties. Het streven is naar een veilig sportklimaat in Tiel. Geweld, discriminatie, pesten, seksuele intimidatie, bedreiging en onsportief gedrag horen niet in de sport thuis. Om dit te bewerkstelligen wordt aandacht besteed aan preventie, het verhogen van de bereidheid om te melden of aangifte te doen en monitoring

7 Wat gaan we doen? Ervaringen LHBT personen met sport verkennen; Indien nodig, starten met LHBTI-voorlichting & training aan bestuur en trainers; Werven van voorbeeld bestuurders, trainers en topsporters als ambassadeur voor een veilig sportklimaat, met name op LHBTI-veiligheid; Zichtbaarheid LHBTI vergroten door onder meer: 1) regenboogvlaggen bij drie sportevenementen uit te hangen, 2) film en ander visueel materiaal te gebruiken om LHBT sporters beter in beeld te brengen Actie: team beleid (Sport) en denktank LHBTI V. Monitoren en borgen van maatregelen Er komt een monitor waarin alle acties en maatregelen kunnen worden gevolgd. In deze monitor worden de beoogde resultaten waar mogelijk op SMART wijze geformuleerd. Op basis daarvan kunnen evaluaties/rapportages worden opgesteld. Daarnaast zijn er werkbezoeken en op elk beleidsterrein het reguliere werkoverleg tussen ambtenaren en het veld. Wij stimuleren dat tijdens werkbezoeken en werkoverleg de voortgang van het uitvoeringsplan standaard op de agenda gezet wordt. Jaarlijks wordt er gerapporteerd over de voortgang.

DISCRIMINATIE OP GROND VAN SEKSUELE GERICHTHEID

DISCRIMINATIE OP GROND VAN SEKSUELE GERICHTHEID DISCRIMINATIE OP GROND VAN SEKSUELE GERICHTHEID Discussienota voor de raadscommissie Samenleving 1 februari 2018 Inhoud I. Achtergrond... 3 i. Aanleiding: waarom is het deze nota opgesteld?... 3 ii. Opbouw...

Nadere informatie

ROZE STEMBUSAKKOORD 2014 Amsterdam

ROZE STEMBUSAKKOORD 2014 Amsterdam ROZE STEMBUSAKKOORD 2014 Amsterdam Sinds decennia is de stad Amsterdam één van de onbetwiste koplopers als het gaat om acceptatie en tolerantie van lesbiennes, homo s en biseksuelen en transgenders. Deze

Nadere informatie

Lokaal actieplan regenboogstad Haarlem

Lokaal actieplan regenboogstad Haarlem Lokaal actieplan regenboogstad Haarlem 2015 2017 1. Inleiding Het Lokaal actieplan regenboogstad Haarlem 2015-2017 is een uitwerking van het Haarlems diversiteitbeleid. We hebben dit beleid verwoord in

Nadere informatie

Regenboogstad Doorgaan op de ingeslagen weg

Regenboogstad Doorgaan op de ingeslagen weg Regenboogstad 2019-2022 Doorgaan op de ingeslagen weg 8 maart 2019 David van Wesel Maatschappelijk Ontwikkeling 1. Inleiding Haarlem wil een stad zijn waarin iedereen meetelt en kan meedoen, ongeacht seksualiteit,

Nadere informatie

Uitvoering. Roze agenda

Uitvoering. Roze agenda Uitvoering Roze agenda Amsterdam, november 2015 COLOFON Gemeente Amsterdam Jeugd, Onderwijs en Zorg Afdeling Burgerschap en Diversiteit Jodenbreestraat 25, Amsterdam Foto voorzijde Edwin van Eis Pagina

Nadere informatie

Beleid Regenbooggemeente Velsen ( )

Beleid Regenbooggemeente Velsen ( ) Beleid Regenbooggemeente Velsen (2019 2022) 1. Inleiding Een gemeente is gebaat bij een en vitale woon- en ondernemersgemeenschap met een goede sociale cohesie. Hieruit vloeit voor de gemeente de maatschappelijke

Nadere informatie

Beleidsmatrix lokaal LHBT-emancipatiebeleid 2015 t/m 2017

Beleidsmatrix lokaal LHBT-emancipatiebeleid 2015 t/m 2017 Beleidsmatrix lokaal LHBT-emancipatiebeleid 2015 t/m 2017 Gemeente: Breda Verantwoordelijk wethouder: Miriam Haagh Gemeentelijke contactpersoon: Gerard van Gestel Bestuurlijke portefeuille: Zorg, Wijkontwikkeling,

Nadere informatie

voorwoord 145 deelnemers - 86 mannen - 55 vrouwen - 4 anders

voorwoord 145 deelnemers - 86 mannen - 55 vrouwen - 4 anders voorwoord oktober 2017 Bureau Discriminatiezaken Kennemerland is een onafhankelijke organisatie die werkt aan het stimuleren van een tolerante samenleving en het tegengaan van ongelijke behandeling. Iedereen

Nadere informatie

Amstelveen. GroenLinks GEMEENTE: PARTIJ:

Amstelveen. GroenLinks GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Amstelveen PARTIJ: GroenLinks AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders

Nadere informatie

4 augustus Onderzoek: Pride Amsterdam en homo-acceptatie

4 augustus Onderzoek: Pride Amsterdam en homo-acceptatie 4 augustus 2017 Onderzoek: Pride Amsterdam en homo-acceptatie Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een

Nadere informatie

Het voorstel betreft de beleidsvoorbereiding van Regenboogstad 2015-2017, welke past binnen de vastgestelde programmabegroting.

Het voorstel betreft de beleidsvoorbereiding van Regenboogstad 2015-2017, welke past binnen de vastgestelde programmabegroting. B&W-voorstel Onderwerp: Uitvoeringsprogramma Regenboogstad 2015-2017 1) Status Het voorstel betreft de beleidsvoorbereiding van Regenboogstad 2015-2017, welke past binnen de vastgestelde programmabegroting.

Nadere informatie

Betreft: LHBTI-emancipatie in uw verkiezingsprogramma - gemeenteraadsverkiezingen 2018

Betreft: LHBTI-emancipatie in uw verkiezingsprogramma - gemeenteraadsverkiezingen 2018 Aan: De programmacommissie gemeenteraadsverkiezingen 2018 Betreft: LHBTI-emancipatie in uw verkiezingsprogramma - gemeenteraadsverkiezingen 2018 Geachte programmacommissie, Ongeveer zes procent van de

Nadere informatie

Rainbowvote.nu GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN Partij. Gemeente* pagina 1 van 12

Rainbowvote.nu GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN Partij. Gemeente* pagina 1 van 12 GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 Partij Gemeente* * biedt informatie over de gemeenteraadsverkiezingen. Wij kunnen helaas géén informatie plaatsen over stadsdeelcommissies en gebiedscommissies. Dit document

Nadere informatie

Oss: actieve LHBT-gemeente

Oss: actieve LHBT-gemeente Meerjarenplan 2015-2017 Oss: actieve LHBT-gemeente (LHBT: Lesbiennes, Homoseksuelen, Biseksuelen en Transgenders) Project Oss: actieve LHBT-gemeente Datum Mei 2015 Versie 1 Auteur A. de Bruijn Project

Nadere informatie

VOORTGEZET ONDERWIJS HELP JIJ OF NIET?

VOORTGEZET ONDERWIJS HELP JIJ OF NIET? VOORTGEZET ONDERWIJS HELP JIJ OF NIET? 1 Algemene informatie Beste docent, Voor u ligt de toolkit die RADAR voor u heeft ontworpen. Vanuit de resultaten van de Diverscity-meter is deze toolkit voor u geselecteerd.

Nadere informatie

Perspectieven voor LHBT s in Schiedam

Perspectieven voor LHBT s in Schiedam Perspectieven voor LHBT s in Schiedam Perspectieven voor LHBT s in Schiedam Mensen moeten zich prettig en veilig kunnen voelen in hun eigen leefomgeving, ongeacht hun seksuele geaardheid of genderidentiteit.

Nadere informatie

Tolerantieklimaat sportverenigingen Noord-Holland Noord Samenvatting I&O Research Art.1 Bureau Discriminatiezaken NHN Maart 2014

Tolerantieklimaat sportverenigingen Noord-Holland Noord Samenvatting I&O Research Art.1 Bureau Discriminatiezaken NHN Maart 2014 Tolerantieklimaat sportverenigingen Noord-Holland Noord Samenvatting I&O Research Art.1 Bureau Discriminatiezaken NHN Maart 2014 I Handen schudden voor de wedstrijd, heldere communicatie met ouders en

Nadere informatie

Haarlem. PvdA GEMEENTE: PARTIJ:

Haarlem. PvdA GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Haarlem PARTIJ: PvdA AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders (hierna

Nadere informatie

Perspectieven voor LHBT s in Schiedam

Perspectieven voor LHBT s in Schiedam Perspectieven voor LHBT s in Schiedam Mensen moeten zich prettig en veilig kunnen voelen in hun eigen leefomgeving, ongeacht hun seksuele geaardheid of genderidentiteit. Dat is een streven van regenbooggemeente

Nadere informatie

Project Regenboogstad Oss: uitvoeringsplan Datum Maart Ivo van Harmelen & Leontien van Hassel

Project Regenboogstad Oss: uitvoeringsplan Datum Maart Ivo van Harmelen & Leontien van Hassel Project Regenboogstad Oss: uitvoeringsplan 2019-2022 Datum Maart 2019 Auteurs Ivo van Harmelen & Leontien van Hassel Doel van het plan De gemeente Oss is Regenboogstad Oss. Wij streven naar een inclusieve

Nadere informatie

Westland D66 GEMEENTE: PARTIJ:

Westland D66 GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Westland PARTIJ: D66 AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders (hierna

Nadere informatie

Enschede. PvdA GEMEENTE: PARTIJ:

Enschede. PvdA GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Enschede PARTIJ: PvdA AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders (hierna

Nadere informatie

INFORMATIENOTITIE. College van Burgemeester en Wethouders

INFORMATIENOTITIE. College van Burgemeester en Wethouders INFORMATIENOTITIE AAN VAN ONDERWERP De leden van de gemeenteraad College van Burgemeester en Wethouders Plan van aanpak Regenboogstad DATUM 07 mei 2019 BIJLAGE Plan van aanpak Regenboogstad (20303) REGISTRATIENUMMER

Nadere informatie

Opvattingen van Amsterdammers over tolerantie jegens homoseksuelen

Opvattingen van Amsterdammers over tolerantie jegens homoseksuelen FACTSHEET Thema: Veiligheid, Opvattingen van Amsterdammers over tolerantie jegens homoseksuelen Publicatiedatum: oktober 2010 Bron: Bureau O+S Toelichting Ingevoegd rapport geeft goed weer hoe Amsterdammers

Nadere informatie

Dat vinden wij niet raar dat vinden wij bijzonder

Dat vinden wij niet raar dat vinden wij bijzonder Dat vinden wij niet raar dat vinden wij bijzonder Aandacht voor seksuele en genderdiversiteit in je les Marianne Cense Suzanne Meijer Lisette Schutte Programma workshop 1. Introductie: Seksuele en genderdiversiteit:

Nadere informatie

De toets van seksuele diversiteit

De toets van seksuele diversiteit De toets van seksuele diversiteit De omgang met seksuele diversiteit als toetssteen voor inclusief schoolbeleid Peter Dankmeijer p.dankmeijer@edudivers.nl Workshop voor het Schoolpsychologencongres, 10

Nadere informatie

Sociale Veiligheid in Gelderland

Sociale Veiligheid in Gelderland Sociale Veiligheid in Gelderland Kun jij jezelf zijn? Kennismaken Van cijfers naar acties Sociale veiligheid Taken voor gemeenten Antidiscriminatiewetgeving Voorvallen en incidenten Voorlichting en handelingsperspectief

Nadere informatie

SPORT VOOR IEDEREEN. Voor een vereniging waar iedereen met plezier sport

SPORT VOOR IEDEREEN. Voor een vereniging waar iedereen met plezier sport SPORT VOOR IEDEREEN Voor een vereniging waar iedereen met plezier sport In onze vereniging moet iedereen zich thuis voelen MAAR VOELT IEDEREEN ZICH WEL ECHT THUIS? Wordt er gescholden, bijvoorbeeld met

Nadere informatie

Belangenbehartiging, ontmoeting, hulp, advies en voorlichting voor LHBTI s in Midden Gelderland.

Belangenbehartiging, ontmoeting, hulp, advies en voorlichting voor LHBTI s in Midden Gelderland. Informatiepakket: Voorlichting seksuele diversiteit voor middelbare scholen Lid van federatie COC Nederland St. Catharinaplaats 10 6811 BS Arnhem Postbus 359 6800 AJ Arnhem Telefoon: 026 442 31 61 E mail:

Nadere informatie

Dat bevordert dat LHBTI-inwoners van uw gemeente in maart goed geïnformeerd hun stem kunnen uitbrengen.

Dat bevordert dat LHBTI-inwoners van uw gemeente in maart goed geïnformeerd hun stem kunnen uitbrengen. Ineke Alferink Van: Amresh Dewkalie Verzonden: donderdag 21 december 2017 16:56 Aan: Onderwerp: Bijlagen: Ineke Alferink Fwd: Uitnodiging deelname aan COC's kieswijzer Rainbowvote.NU - Gemeenteraad 2018

Nadere informatie

Rotterdam VVD GEMEENTE: PARTIJ:

Rotterdam VVD GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Rotterdam PARTIJ: VVD AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders (hierna

Nadere informatie

VOORTGEZET ONDERWIJS HELP HELPEN

VOORTGEZET ONDERWIJS HELP HELPEN VOORTGEZET ONDERWIJS HELP HELPEN 1 Algemene informatie Beste docent, Voor u ligt de toolkit die RADAR voor u heeft ontworpen. Vanuit de resultaten van de Diverscity-meter is deze toolkit voor u geselecteerd.

Nadere informatie

PARTIJ (naam van in de gemeente verkiesbare partij namens welke het Gayvote formulier is ingevuld):

PARTIJ (naam van in de gemeente verkiesbare partij namens welke het Gayvote formulier is ingevuld): GAYVOTE FORMULIER Ten behoeve van de website www.gayvote.nl. GEMEENTE (Naam van gemeente of deelraad): Westervoort PARTIJ (naam van in de gemeente verkiesbare partij namens welke het Gayvote formulier

Nadere informatie

Heemskerk. GroenLinks GEMEENTE: PARTIJ:

Heemskerk. GroenLinks GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Heemskerk PARTIJ: GroenLinks AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders

Nadere informatie

De belangrijkste aandachtsvelden voor het LHBT-beleid van de gemeente Lelystad in de periode zijn:

De belangrijkste aandachtsvelden voor het LHBT-beleid van de gemeente Lelystad in de periode zijn: Lelystad Regenboogstad 2019-2022. uitvoering: Bureau Gelijke Behandeling Flevoland. De belangrijkste aandachtsvelden voor het LHBT-beleid van de gemeente Lelystad in de periode 2019-2022 zijn: - Zichtbaarheid,

Nadere informatie

Actieplan LHBTIQ+ beleid Wijdemeren

Actieplan LHBTIQ+ beleid Wijdemeren Actieplan LHBTIQ+ beleid Wijdemeren Aanleiding Twee in de gemeenteraad aangenomen moties zijn de directe aanleiding voor het opgestelde uitvoeringsplan. De cijfers die in de inleiding tussen haakjes in

Nadere informatie

Workshop Sociale Veiligheid

Workshop Sociale Veiligheid Workshop Sociale Veiligheid Platformbijeenkomsten maart 2014 mr. Tineke Mulder, lid werkgroep Sociale Veiligheid Introductie thema Sociale Veiligheid Wie besteedt er aandacht aan dit thema? Waarom? Stelling:

Nadere informatie

Amsterdam D66 GEMEENTE: PARTIJ:

Amsterdam D66 GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Amsterdam PARTIJ: D66 AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders (hierna

Nadere informatie

HET SPIEGELGESPREK. Een veilige setting

HET SPIEGELGESPREK. Een veilige setting HET SPIEGELGESPREK Een spiegelgesprek tussen leerlingen en docenten is een mooie manier om inzicht te krijgen hoe veilig leerlingen de school ervaren op het gebied van seksuele diversiteit. Met tips als

Nadere informatie

Plan van Aanpak Homo-emancipatie van Gemeente Deventer in Hoofdlijnen

Plan van Aanpak Homo-emancipatie van Gemeente Deventer in Hoofdlijnen Inleiding Plan van Aanpak Homo-emancipatie van Gemeente Deventer in Hoofdlijnen 2012 2014 De gemeente Deventer heeft afgelopen jaren een bijdrage geleverd aan de homoemancipatie i.h.k.v. de nota Plasterk

Nadere informatie

Ede. GroenLinks/Progressief Ede GEMEENTE: PARTIJ:

Ede. GroenLinks/Progressief Ede GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Ede PARTIJ: GroenLinks/Progressief Ede AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s

Nadere informatie

Gemeente Haarlem. Drs. Jur Botter, MPA. Wethouder Wo, Welzijn, Volksgezondheid, Cultuur en Vastgoed. Aan de leden van de commissie samenleving

Gemeente Haarlem. Drs. Jur Botter, MPA. Wethouder Wo, Welzijn, Volksgezondheid, Cultuur en Vastgoed. Aan de leden van de commissie samenleving Haarlem Gemeente Haarlem Drs. Jur Botter, MPA. Wethouder Wo, Welzijn, Volksgezondheid, Cultuur en Vastgoed Retouradres: Stadhuis, Postbus 511 2003 PB Haarlem Aan de leden van de commissie samenleving I

Nadere informatie

VOORTGEZET ONDERWIJS DE MENSENBIEB

VOORTGEZET ONDERWIJS DE MENSENBIEB VOORTGEZET ONDERWIJS DE MENSENBIEB 1 Algemene informatie Beste docent, Voor u ligt de toolkit die RADAR voor u heeft ontworpen. Vanuit de resultaten van de Diverscity-meter is deze toolkit voor u geselecteerd.

Nadere informatie

Datum 9 mei 2016 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over een mishandeling van een lesbisch stel in Groningen

Datum 9 mei 2016 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over een mishandeling van een lesbisch stel in Groningen 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving Directie Juridische

Nadere informatie

Westland. Progressief Westland GEMEENTE: PARTIJ:

Westland. Progressief Westland GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Westland PARTIJ: Progressief Westland AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en

Nadere informatie

Deventer. GroenLinks GEMEENTE: PARTIJ:

Deventer. GroenLinks GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Deventer PARTIJ: GroenLinks AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders

Nadere informatie

VOORTGEZET ONDERWIJS HET LAGERHUIS

VOORTGEZET ONDERWIJS HET LAGERHUIS VOORTGEZET ONDERWIJS HET LAGERHUIS 1 Algemene informatie Beste docent, Voor u ligt de toolkit die RADAR voor u heeft ontworpen. Vanuit de resultaten van de Diverscity-meter is deze toolkit voor u geselecteerd.

Nadere informatie

Dordrecht. Beter Voor Dordt GEMEENTE: PARTIJ:

Dordrecht. Beter Voor Dordt GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Dordrecht PARTIJ: Beter Voor Dordt AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders

Nadere informatie

Breda. GroenLinks GEMEENTE: PARTIJ:

Breda. GroenLinks GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Breda PARTIJ: GroenLinks AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders

Nadere informatie

VOORTGEZET ONDERWIJS MEER DAN EEN LABEL

VOORTGEZET ONDERWIJS MEER DAN EEN LABEL VOORTGEZET ONDERWIJS MEER DAN EEN LABEL 1 Algemene informatie Beste docent, Voor u ligt de toolkit die RADAR voor u heeft ontworpen. Vanuit de resultaten van de Diverscity-meter is deze toolkit voor u

Nadere informatie

;,/flt Gemeente Delft

;,/flt Gemeente Delft Samenleving ;,/flt Gemeente Delft Regie op Uitvoering bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres Postbus 78, 2600 ME Delft Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Rotterdam. Leefbaar Rotterdam GEMEENTE: PARTIJ:

Rotterdam. Leefbaar Rotterdam GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Rotterdam PARTIJ: Leefbaar Rotterdam AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en

Nadere informatie

Verworvenheden op dit terrein mogen niet worden uitgehold en niet-aflatende aandacht is nodig voor

Verworvenheden op dit terrein mogen niet worden uitgehold en niet-aflatende aandacht is nodig voor GEMEENTE: Geldrop-Mierlo PARTIJ: VVD AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders

Nadere informatie

VOORTGEZET ONDERWIJS MEER DAN HET VOOROORDEEL

VOORTGEZET ONDERWIJS MEER DAN HET VOOROORDEEL VOORTGEZET ONDERWIJS MEER DAN HET VOOROORDEEL 1 Algemene informatie Beste docent, Voor u ligt de toolkit die RADAR voor u heeft ontworpen. Vanuit de resultaten van de Diverscity-meter is deze toolkit voor

Nadere informatie

Schouwen-Duiveland. Leefbaar Schouwen-Duiveland GEMEENTE: PARTIJ:

Schouwen-Duiveland. Leefbaar Schouwen-Duiveland GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: SchouwenDuiveland PARTIJ: Leefbaar SchouwenDuiveland AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes,

Nadere informatie

: Mw F. Langerak- Oostrom

: Mw F. Langerak- Oostrom RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering : 1 december 2015 Zaaknummer :203787 Datum Raadsvergadering : 14 december 2015 Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid : Mw F. Langerak-

Nadere informatie

VOORTGEZET ONDERWIJS TELT JOUW IDENTITEIT MEE?

VOORTGEZET ONDERWIJS TELT JOUW IDENTITEIT MEE? VOORTGEZET ONDERWIJS TELT JOUW IDENTITEIT MEE? 1 Algemene informatie Beste docent, Voor u ligt de toolkit die RADAR voor u heeft ontworpen. Vanuit de resultaten van de Diverscity-meter is deze toolkit

Nadere informatie

Zaanstad VVD GEMEENTE: PARTIJ:

Zaanstad VVD GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Zaanstad PARTIJ: VVD AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders (hierna

Nadere informatie

Analyse-instrument seksuele diversiteit in leermiddelen

Analyse-instrument seksuele diversiteit in leermiddelen Analyse-instrument seksuele diversiteit in leermiddelen Een instrument voor de analyse van hoe seksualiteit en seksuele diversiteit voorkomt in leermiddelen voor leerlingen van 4 tot 15 jaar Inleiding

Nadere informatie

Kijken door een roze bril Gewoon homo zijn?

Kijken door een roze bril Gewoon homo zijn? Juul van Hoof Senior adviseur participatie en inclusie MOVISIE Symposium Roze Ouderenzorg Utrecht, 27 juni 2013 Kijken door een roze bril Gewoon homo zijn? 7/17/2013 Inhoud 1. Wat betekent LHBT? 2. Ontdekking

Nadere informatie

2 de bijeenkomst Contactraad SRM. 19 maart 2018

2 de bijeenkomst Contactraad SRM. 19 maart 2018 2 de bijeenkomst Contactraad SRM 19 maart 2018 AGENDA 1. Opening & toelichting oproep politiek en inspreekbeurt bij Beeldvormende Avond 2. Verslag vorige Contactraad 26 februari jl. 3. Terugblik op BVA

Nadere informatie

Breda VVD GEMEENTE: PARTIJ:

Breda VVD GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Breda PARTIJ: VVD AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders (hierna

Nadere informatie

Utrecht VVD GEMEENTE: PARTIJ:

Utrecht VVD GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Utrecht PARTIJ: VVD AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders (hierna

Nadere informatie

SEKSUELE DIVERSITEIT IN HET BEROEPSONDERWIJS. Een veilig schoolklimaat voor LHBT mbo-studenten

SEKSUELE DIVERSITEIT IN HET BEROEPSONDERWIJS. Een veilig schoolklimaat voor LHBT mbo-studenten SEKSUELE DIVERSITEIT IN HET BEROEPSONDERWIJS Een veilig schoolklimaat voor LHBT mbo-studenten Auteurs Laura Baams, Rijksuniversiteit Groningen Update augustus 2018 door Sandra Wagemakers, ecbo april 2016

Nadere informatie

Arnhem. Sociaal Lokaal Arnhem GEMEENTE: PARTIJ:

Arnhem. Sociaal Lokaal Arnhem GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Arnhem PARTIJ: Sociaal Lokaal Arnhem AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en

Nadere informatie

Factsheet Homofobie. Homofobie geeft een druk op jongens en mannen en vertelt ze hoe ze zich wel en niet moeten gedragen

Factsheet Homofobie. Homofobie geeft een druk op jongens en mannen en vertelt ze hoe ze zich wel en niet moeten gedragen Factsheet Homofobie De laatste jaren is de aandacht voor de acceptatie van seksuele diversiteit enorm toegenomen. Toch is homofobie, en de bijbehorende gendernormativiteit, nog altijd wijdverbreid. Homofobie

Nadere informatie

Nijmegen GEMEENTE: PARTIJ: Creatieve Partij Nijmegen 2.0

Nijmegen GEMEENTE: PARTIJ: Creatieve Partij Nijmegen 2.0 GEMEENTE: Nijmegen PARTIJ: Creatieve Partij Nijmegen 2.0 AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo

Nadere informatie

Van Bestuur COC Limburg Aan Wethouder Hans Teunissen Betreft Voorstel LHBT-beleid gemeente Venray Datum 23 september 2014.

Van Bestuur COC Limburg Aan Wethouder Hans Teunissen Betreft Voorstel LHBT-beleid gemeente Venray Datum 23 september 2014. Van Bestuur COC Limburg Aan Wethouder Hans Teunissen Betreft Voorstel LHBT-beleid gemeente Venray Datum 23 september 2014. De missie van COC Limburg is: Het maatschappelijk denken over homoseksualiteit,

Nadere informatie

#+ Postbus 1 5. gemeentebestuur. Maatschappelijk Domein. bijlage(n): 'Purmerend Regenboogstad ' PURMEREN. telefax

#+ Postbus 1 5. gemeentebestuur. Maatschappelijk Domein. bijlage(n): 'Purmerend Regenboogstad ' PURMEREN. telefax gemeentebestuur PURMEREN #+ Postbus 1 5 1440 AA Purmerend telefoon 0299452452 telefax 0299-452124 Maatschappelijk Domein De gemeenteraad van Purmerend uw brief van uw kenmerk ons kenmerk 1394269 datum

Nadere informatie

VOORTGEZET ONDERWIJS FIJN IN JE EIGEN LIJF

VOORTGEZET ONDERWIJS FIJN IN JE EIGEN LIJF VOORTGEZET ONDERWIJS FIJN IN JE EIGEN LIJF 1 Algemene informatie Beste docent, Voor u ligt de toolkit die RADAR voor u heeft ontworpen. Vanuit de resultaten van de Diverscity-meter is deze toolkit voor

Nadere informatie

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen Gezondheidsachterstanden Gelijke kansen voor iedereen Goede gezondheid: niet voor iedereen Een goede gezondheid is een groot goed, voor de individuele burger én voor de samenleving als geheel. We worden

Nadere informatie

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016 Subsidieplafonds Subsidieplafonds 1 0360_15 Subsidieplafonds V1 Subsidieplafonds 2 Subsidieplafonds Beoogd Maatschappelijk Effect stelling Bedrag Jaarlijkse subsidie Samenredzaamheid 1. Ambitie Bewoners

Nadere informatie

Veiligheid en schoolklimaat

Veiligheid en schoolklimaat de staat van het onderwijs 3 Veiligheid en schoolklimaat Over het algemeen voelen leerlingen zich veilig op school. Dat geldt niet voor alle leerlingen. Soms zijn er bovendien ernstige incidenten met verstrekkende

Nadere informatie

Inleiding 1. Roze Salon

Inleiding 1. Roze Salon Regenboogplan 2015 Het Regenboogplan 2015 is een gezamenlijk document van COC Kennemerland, Gayhaarlem.nl en het Bureau Discriminatiezaken, en opgesteld in samenspraak met de gemeente Haarlem. De in het

Nadere informatie

LP Libertarische Partij Almelo

LP Libertarische Partij Almelo GEMEENTE: Almelo PARTIJ: LP Libertarische Partij Almelo AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s,

Nadere informatie

Gratis LHBT-beleid HANDREIKING LHBT-EMANCIPATIE

Gratis LHBT-beleid HANDREIKING LHBT-EMANCIPATIE HANDREIKING LHBT-EMANCIPATIE Gratis LHBT-beleid Gemeenten hebben een belangrijke rol in het bevorderen van de sociale acceptatie van lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen en transgenders (LHBT). Zij

Nadere informatie

Venlo GEMEENTE: PARTIJ:

Venlo GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Venlo PARTIJ: SP AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders (hierna

Nadere informatie

Eindhoven. GroenLinks GEMEENTE: PARTIJ:

Eindhoven. GroenLinks GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Eindhoven PARTIJ: GroenLinks AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders

Nadere informatie

Leden van het Algemeen Bestuur van stadsdeel West Fenna Ulichki Ouarda Farouk

Leden van het Algemeen Bestuur van stadsdeel West Fenna Ulichki Ouarda Farouk X Gemeente X West Amsterdam Memo Aan Van Kopie aan Leden van het Algemeen Bestuur van stadsdeel West Fenna Ulichki Ouarda Farouk Datum woensdag 30 september 2015 Geachte leden van het algemeen bestuur,

Nadere informatie

Voorbij de M/V binariteit

Voorbij de M/V binariteit Handreiking Seksuele Diversiteit Bij seksuele diversiteit in relatie tot mannenemancipatie gaat het om mannen die zich inzetten voor gelijke rechten, vrijheid en veiligheid voor LHBT 1 personen, en daarnaast

Nadere informatie

Sociale Veiligheid in de sport

Sociale Veiligheid in de sport Sociale Veiligheid in de sport Sociale Veiligheid De bescherming of het zich beschermd voelen tegen gevaar dat veroorzaakt wordt door - of dreigt van de kant van menselijk handelen in de openbare ruimte.

Nadere informatie

Leiden. GroenLinks GEMEENTE: PARTIJ:

Leiden. GroenLinks GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Leiden PARTIJ: GroenLinks AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders

Nadere informatie

utrecht CDA GEMEENTE: PARTIJ:

utrecht CDA GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: utrecht PARTIJ: CDA AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders (hierna

Nadere informatie

Het Groninger Stadspanel over LGBT. Meningen over bi- en homoseksualiteit en transgender in Groningen stad

Het Groninger Stadspanel over LGBT. Meningen over bi- en homoseksualiteit en transgender in Groningen stad Het Groninger Stadspanel over LGBT Meningen over bi- en homoseksualiteit en transgender in Groningen stad Onderzoek en Statistiek Groningen heeft als kernactiviteiten instrumentontwikkeling voor en uitvoering

Nadere informatie

31 juli Onderzoek: Homo-acceptatie

31 juli Onderzoek: Homo-acceptatie 31 juli 2015 Onderzoek: Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen

Nadere informatie

Utrecht Gezond! Een succesvolle aanpak tussen gemeente en zorgverzekeraar

Utrecht Gezond! Een succesvolle aanpak tussen gemeente en zorgverzekeraar Utrecht Gezond! Een succesvolle aanpak tussen gemeente en zorgverzekeraar Utrecht gezond! Gemeente Utrecht en Door: Ellen van der Voorst en Victor Everhardt Achmea, divisie Zorg & Gezondheid werken samen

Nadere informatie

Tilburg. Voor Tilburg GEMEENTE: PARTIJ:

Tilburg. Voor Tilburg GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Tilburg PARTIJ: Voor Tilburg AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders

Nadere informatie

Hoofdstuk 23 Discriminatie

Hoofdstuk 23 Discriminatie Hoofdstuk 23 Discriminatie Samenvatting Van de zes voorgelegde vormen van discriminatie komt volgens Leidenaren discriminatie op basis van afkomst het meest voor en discriminatie op basis van sekse het

Nadere informatie

GEDRAGSCODE/REGELING TER VOORKOMING VAN SEKSUELE INTIMIDATIE, AGRESSIE, GEWELD (WAARONDER PESTEN) EN DISCRIMINATIE

GEDRAGSCODE/REGELING TER VOORKOMING VAN SEKSUELE INTIMIDATIE, AGRESSIE, GEWELD (WAARONDER PESTEN) EN DISCRIMINATIE GEDRAGSCODE/REGELING TER VOORKOMING VAN SEKSUELE INTIMIDATIE, AGRESSIE, GEWELD (WAARONDER PESTEN) EN DISCRIMINATIE Breda, maart 2013 1 Voorwoord In artikel 1 van de grondwet is te lezen: Allen die zich

Nadere informatie

VOORTGEZET ONDERWIJS RESPECT OR NO RESPECT, IS THAT THE QUESTION?

VOORTGEZET ONDERWIJS RESPECT OR NO RESPECT, IS THAT THE QUESTION? VOORTGEZET ONDERWIJS RESPECT OR NO RESPECT, IS THAT THE QUESTION? 1 Algemene informatie Beste docent, Voor u ligt de toolkit die RADAR voor u heeft ontworpen. Vanuit de resultaten van de Diverscity-meter

Nadere informatie

Werkplan 2015 COC Rotterdam pagina 1

Werkplan 2015 COC Rotterdam pagina 1 Werkplan 2015 COC Rotterdam pagina 1 Werkplan 2015 COC Rotterdam Introductie COC Rotterdam vervult als belangenbehartiger voor de LHBT-gemeenschap al 67 jaar een belangrijke maatschappelijke rol in Rotterdam

Nadere informatie

Parallelle workshopsessies van 15.00 uur tot 17.00 uur

Parallelle workshopsessies van 15.00 uur tot 17.00 uur Workshop 1 Locatie: Het Diepe 15.10 uur 16.00 uur/ 16.10 uur 17.00 uur Mijn zus Zahra (Rohit Vyas, freelance trainer en consultant diversiteitsvraagstukken ) Een interactieve beleving en bespreking van

Nadere informatie

In de les praten over relaties en seksualiteit. Hoe maak je het makkelijk en leuk!

In de les praten over relaties en seksualiteit. Hoe maak je het makkelijk en leuk! In de les praten over relaties en seksualiteit Hoe maak je het makkelijk en leuk! Hoe kunt u leerlingen ondersteunen en leert u hen verantwoorde keuzes te maken op het gebied van relaties en seksualiteit?

Nadere informatie

Besluit Raad Nr. Datum ^ ^ DEC 2 015

Besluit Raad Nr. Datum ^ ^ DEC 2 015 gemeenle ^ Montfoort Besluit Raad Nr. Datum ^ ^ DEC 2 015 RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuiliehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum:

Nadere informatie

Als bijlage bij deze brief bied ik u ter informatie het Regenboogbeleid aan.

Als bijlage bij deze brief bied ik u ter informatie het Regenboogbeleid aan. gemeentebestuur of' Postbus PURMER EN 15 1440 AA Purmerend telefoon 0299-452452 telefax 0299-452124 Maatschappelijk Domein De gemeenteraad van Purmerend uw brief van uw kenmerk ons kenmerk 1479795 datum

Nadere informatie

Gedragsprotocol. Trots zijn op jezelf en op elkaar!

Gedragsprotocol. Trots zijn op jezelf en op elkaar! Gedragsprotocol Trots zijn op jezelf en op elkaar! Voorwoord Op de Ekke de Haan verwachten we dat de leerlingen, leerkrachten en ouders op een prettige manier met elkaar omgaan. Het is belangrijk dat er

Nadere informatie

VOORTGEZET ONDERWIJS MAG IK ER BIJ HOREN?

VOORTGEZET ONDERWIJS MAG IK ER BIJ HOREN? VOORTGEZET ONDERWIJS MAG IK ER BIJ HOREN? 1 Algemene informatie Beste docent, Voor u ligt de toolkit die RADAR voor u heeft ontworpen. Vanuit de resultaten van de Diverscity-meter is deze toolkit voor

Nadere informatie

Alkmaar is van iedereen Initiatiefvoorstel diversiteitsbeleid gemeente Alkmaar

Alkmaar is van iedereen Initiatiefvoorstel diversiteitsbeleid gemeente Alkmaar Alkmaar is van iedereen Initiatiefvoorstel diversiteitsbeleid gemeente Alkmaar De raad van de gemeente Alkmaar, in vergadering bijeen op besluit: 1. het college opdracht te geven om vóór 1 juni 2017 een

Nadere informatie

Groningen. GroenLinks GEMEENTE: PARTIJ:

Groningen. GroenLinks GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Groningen PARTIJ: GroenLinks AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders

Nadere informatie

seksuele diversiteit op school

seksuele diversiteit op school Aandacht voor seksuele diversiteit op school Voorlichting en onderwijs Leerlingen die lesbisch, homo, bi of transgender (lhbt er) zijn worden op school nog té vaak gepest en uitgescholden. Volgens de PestThermometer

Nadere informatie