De audit betreft de volgende zaken:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De audit betreft de volgende zaken:"

Transcriptie

1 Audit betreffende de bezwaarschriften betreffende de intrekking en herziening van het recht op bijstand alsmede de terugvordering van de ten gevolge hiervan ten onrechte ontvangen (gebruteerde) bijstandsuitkeringen gedurende de periode van 1 juli 2017 tot 1 oktober januari 2018

2 Het doel van deze legal audit is het in kaart brengen van de juridische risico's die de gemeente loopt met betrekking tot het primaire proces. In deze audit is gekozen voor de bezwaarschriften betreffende de herziening en terugvordering van (gedeeltelijke) bijstandsuitkeringen op grond van de Participatiewet. De audit omvat de bezwaarschriften die gedurende de periode van 1 juli 2017 tot 1 oktober 2017 door het college van burgemeester en het wethouders (hierna: het college) zijn geregistreerd. De behandeling van de onderhavige bezwaren door het college zal in deze audit worden beoordeeld op grond van een aantal criteria. Het betreft de volgende criteria: - is het juridisch kader correct toegepast - is de relevante wet- en regelgeving correct toegepast - zijn de primaire besluiten voldoende gemotiveerd - zijn de genomen besluiten consistent ten opzichte van elkaar Uit de audit blijkt dat acht zaken ongegrond zijn verklaard. Vijf zaken zijn gegrond verklaard, waarvan twee gedeeltelijk en drie volledig, waarbij het betreden besluit is herroepen. Tevens valt op dat er zes zaken zijn ingetrokken, waarvan vijf na uitleg van het besluit in de bezwaarfase. Ten aanzien van het criterium of het juiste juridische kader is toegepast, luidt de conclusie dat dit in alle zaken het geval is. Met betrekking tot het criterium of de juiste wetsartikelen in de besluiten zijn vermeld luidt de conclusie dat dit het geval is. In de bestreden besluiten stonden in alle gevallen waarbij de bestreden besluiten in stand zijn gebleven ook de juiste wetsartikelen vermeld. De beschikkingen op bewaar zijn juridisch voldoende gemotiveerd, waarbij op alle bezwaargronden is ingegaan.

3 De audit betreft de volgende zaken: Zaaknummer Datum ontvangst januari januari mei juni juni juni juli juli juli juli juli augustus september oktober september september oktober oktober september Is het juiste juridische kader toegepast. Is het juiste juridisch kader toegepast op de feiten. Met andere woorden zijn de juiste vragen gesteld en zijn geen juridisch relevante zaken over het hoofd gezien. Het juridisch kader bij het terugvorderen van de verstrekte bijstand en het herzien van het recht op bijstand is als volgt. Ingevolge artikel 54, derde lid van de Participatiewet (hierna Pw) herziet het college een besluit tot toekenning van bijstand, dan wel trekt een besluit tot toekenning van bijstand in, indien het niet of niet behoorlijk nakomen van de verplichting, bedoeld in artikel 17, eerste lid, of artikel 30c, tweede en derde lid, van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen, heeft geleid tot het ten onrechte of tot een te hoog bedrag verlenen van bijstand. Onverminderd het elders in deze wet bepaalde terzake van herziening of intrekking van een besluit tot toekenning van bijstand kan het college een besluit tot toekenning van bijstand herzien of intrekken, indien anderszins de bijstand ten onrechte of tot een te hoog bedrag is verleend. In artikel 58, eerste lid, van de Pw is bepaald dat het college van burgemeester en wethouders dat de bijstand heeft verleend de kosten van bijstand kan terugvorderen voor zover de bijstand ten onrechte of tot een te hoog bedrag is ontvangen als gevolg van het niet of niet behoorlijk nakomen van de inlichtingenplicht. Tevens kan het college van de gemeente die de bijstand heeft verstrekt op grond van artikel 58, tweede lid van de Pw bijstand terugvorderen voor zover de bijstand ten onrechte of tot een te hoog bedrag is verstrekt, anders dan wegens het schenden van de inlichtingenplicht. Normaliter ligt in het bestuursrecht bij een belastend besluit de bewijslast bij het college dat dit besluit heeft genomen. Echter ingeval van schending van de inlichtingenplicht wordt de bewijslast omgedraaid. Dit betekent dat degene die de inlichtingenplicht heeft geschonden moet aantonen dat indien hij aan de informatieplicht zou hebben voldaan, hij recht op aanvullende bijstand zou hebben gehad.

4 2. rechtmatigheid. Is de intrekking c.q. herziening van het recht op bijstand en terugvordering rechtmatig. Met andere woorden voldoen de intrekkings- en herzieningsbesluiten, alsmede de terugvorderingsbesluiten aan de geldende wet- en regelgeving. 3. motivering. Zijn de beschikkingen op bezwaar voldoende gemotiveerd. Zijn de rechtsgronden vermeld en is de reden van het genomen besluit voldoende duidelijk gemotiveerd. 4. consistentie. Zijn de besluiten op bezwaar consistent ten opzichte van elkaar. Met andere woorden zijn er in vergelijkbare gevallen ook gelijke besluiten genomen. De afzonderlijke zaken Zaaknummer Het betreft een vordering wegens inkomsten uit een wietplantage. Het recht op bijstand is herzien over de periode dat de wietplantage heeft bestaan inclusief de voorbereidingstijd voor de inrichting van de wietplantage. Het bezwaar is ingetrokken nadat het argument van de gemachtigde dat de voorbereidingstijd van twee weken voor de inrichting van de wietplantage, waarvan het college is uitgegaan, te lang zou zijn, door de Centrale Raad van Beroep in een andere zaak waarbij dezelfde gemachtigde was betrokken, is verworpen. De Centrale Raad heeft namelijk in die andere zaak geoordeeld dat de voorbereidingstijd van twee weken bij een wietplantage redelijk was. Zaaknummer Het betreft een vordering als gevolg van het feit dat een bedrag dat als BTW vrijstelling was ontvangen op grond van de Kleine Ondernemersregeling (KOR). Het recht op bijstand is herzien over de periode waarover voornoemd bedrag is ontvangen. Het bezwaar is ongegrond verklaard. In deze zaak is het juiste juridische kader in de beschikking op bezwaar toegepast, namelijk dat het bedrag aan BTW vrijstelling op grond van de KOR als "middelen" in de zin van artikel 31 van de PW moet worden aangemerkt, waardoor er minder recht op aanvullende bijstand bestaat. De beschikking op bezwaar bevat alle relevante wetsartikelen en is voldoende gemotiveerd, waarbij is ingegaan op alle bezwaargronden. Zaaknummer Inkomsten uit onderhuur zijn niet opgegeven, waardoor er te veel bijstand is ontvangen en wordt teruggevorderd. Het recht op bijstand is herzien over de periode dat inkomsten uit onderhuur zijn ontvangen. In deze zaak is het juiste juridische kader toegepast. Het bezwaar is ongegrond verklaard, behoudens het bezwaar ten aanzien van het maandelijkse aflossingsbedrag. In bezwaar bleek namelijk dat de draagkracht nihil was. In het bestreden besluit staan de juiste wetsartikelen vermeld. De juiste wet- en regelgeving is toegepast en de beschikking op bezwaar is voldoende gemotiveerd. Zaaknummer Betreft een bezwaar tegen de maandelijkse invordering van een vordering. Bezwaar is ongegrond verklaard. In deze zaak is het juiste juridische kader toegepast. Er zijn na schriftelijke verzoeken van de zijde van het college geen nadere financiële gegevens overgelegd, waaruit mogelijk zou blijken dat

5 de draagkracht onjuist is berekend. De juiste wet- en regelgeving is toegepast. In het bestreden besluit staan de juiste wetsartikelen vermeld. Zaaknummer Betreft een terugvordering wegens het verrichten van op geld waardeerbare werkzaamheden. Bezwaar ongegrond verklaard. Het recht op bijstand is herzien over de perioden waarover de op geld waardeerbare werkzaamheden zijn verricht. In deze zaak is het juiste juridische kader toegepast. De juiste wet- en regelgeving is toegepast. In het bestreden besluit staat de juiste wettelijke grondslag vermeld. Het besluit op bezwaar is voldoende gemotiveerd, waarbij op alle bezwaargronden is ingegaan. Zaaknummer Het betreft een terugvordering als gevolg van achteraf ontvangen inkomsten, welke bij de beëindiging van de uitkering niet meer konden worden verrekend met de bijstandsnuitkering over de periode waarop deze inkomsten betrekking hebben. Het recht op bijstand is herzien over de periode waarop de niet-verrekende inkomsten betrekking hebben. Bezwaar is ongegrond verklaard. In deze zaak is het juiste juridische kader toegepast. De relevante wet- en regelgeving is in het bestreden besluit vermeld. De beschikking op bezwaar is voldoende gemotiveerd. Zaaknummer Het betreft een terugvordering als gevolg van achteraf ontvangen inkomsten, welke niet waren verrekend met de bijstandsnuitkering over de periode waarop deze inkomsten betrekking hebben. Het recht op bijstand is herzien over de periode waarop de niet-verrekende inkomsten betrekking hebben. Het bezwaar is gedeeltelijk gegrond verklaard. De inkomsten moeten uiteindelijk worden verrekend met de maanden waarop deze betrekking hebben. Omdat de inkomsten echter niet van te voren bekend waren, is er meer bijstand vertrekt dan waarop betrokkene recht had. Het bezwaar is gedeeltelijk gegrond verklaard. Er is namelijk bij de berekening een fout gemaakt, waardoor het terugvorderingsbedrag te hoog was vastgesteld. In deze zaak is het juiste juridische kader toegepast. De juiste wet- en regelgeving is toegepast. In het bestreden besluit staat de juiste wettelijke grondslag vermeld. Zaaknummer Het bezwaar is ingetrokken na uitleg van de procesjurist aan de gemachtigde. Zaaknummer Het betreft een terugvordering wegens het ontvangen van studiefinanciering door de zoon van een bijstandsgerechtigde. Het recht op bijstand is herzien over de periode waarover de studiefinanciering is ontvangen. Bezwaar is gegrond verklaard. In bezwaar is namelijk gebleken dat de zoon van betrokkene was uitgeschreven bij de HBO-onderwijsinstelling en er geen recht meer op studiefinanciering bestond, waardoor de bijstand ten onrechte was teruggevorderd. In deze zaak is het juiste juridisch kader toegepast. De juiste wet- en regelgeving is toegepast. Zaaknummer Er is sprake van autohandel. Het recht op bijstand is herzien over de periode waarin er transacties met auto's op naam van betrokkene hebben plaatsgevonden. Bezwaar is ongegrond verklaard. In deze zaak is het juiste juridisch kader toegepast. De juiste wet- en regelgeving is toegepast De beschikking op bezwaar is voldoende gemotiveerd.

6 Zaaknummer Het betreft een terugvordering als gevolg van een aanspraak door de bijstandsgerechtigde op een erfenis. Het bezwaar is gegrond verklaard. In bezwaar bleek dat betrokkene geen aanspraak op de erfenis kon maken, omdat de langstlevende op deze erfenis aanspraak kon maken en is het besluit ingetrokken. Zaaknummer Terugvordering wegens vermogen uit boedelscheiding. Het bezwaar zag uiteindelijk enkel op de hoogte van het aflossingsbedrag, nadat hierover uitleg was verstrekt is het bezwaar ingetrokken. Zaaknummer Het betreft een terugvordering wegens schending informatieplicht van een nabetaald nabestaanden pensioen. Het recht op bijstand is herzien over de gehele periode dat betrokkene een bijstandsuitkering ontving, omdat het nabetaalde pensioen op deze periode betrekking heeft en meer bedraagt dan de maandelijkse bijstandsuitkering. Het bezwaar is ongegrond verklaard. Het juiste juridische kader is toegepast. De juiste wet- en regelgeving is toegepast. De beschikking is voldoende gemotiveerd. Betrokkene is in het primaire proces niet in de gelegenheid is gesteld om op de schending inlichtingenplicht te reageren. Betrokkene is niet op de hoorzitting verschenen, omdat zij inmiddels in het buitenland woonachtig is. Gedurende de bezwaarprocedure is er wel via de contact met betrokkene geweest. Zaaknummer Het betreft een vordering als gevolg van niet opgegeven inkomsten uit arbeid. Het recht op bijstand is herzien over de periode waarop de inkomsten uit arbeid betrekking heeft. Het bezwaar is ongegrond verklaard, behoudens de bezwaargrond tegen het invorderingsbedrag. Dit is lager vastgesteld, omdat de aflossingscapaciteit lager is vastgesteld. Het juiste juridische kader is toegepast. De juiste wet- en regelgeving is toegepast. De beschikking op bezwaar is voldoende gemotiveerd. Zaaknummer Het betreft een vordering wegens niet opgegeven inkomsten uit arbeid. Het recht op bijstand is herzien over de periode waarop de inkomsten betrekking hebben. Het bezwaar is ingetrokken, omdat bij navraag bleek dat het bezwaar was bedoeld als een verzoek om kwijtschelding. Zaaknummer Het betreft een terugvordering bijzondere bijstand als lening voor woninginrichting. Het bezwaar is ingetrokken, nadat was gebleken dat betrokkene reeds met de aflossing van de vordering was begonnen. Zaaknummer Het betreft een vordering als gevolg van een het niet verstrekken van informatie door betrokkene die nodig zou zijn voor het kunnen vaststellen van het recht op bijstand. Het bezwaar is gegrond verklaard. Het besluit is ingetrokken, omdat betrokkene de schending van de informatieverplichting niet kon worden verweten, waarmee aan het bezwaar is tegemoet gekomen. Het betrof een persoon met een verstandelijke beperking die laag geletterd was. Overigens is in bezwaar gebleken dat aan betrokkene ten onrechte een bijstandsuitkering was toegekend, omdat het inkomen hoger was de toepasselijke bijstandsnorm. De bijstand is echter niet teruggevorderd, omdat het college kan worden verweten dat het ten onrechte bijstand heeft verstrekt. en betrokkene niet kon weten dat hij te veel bijstand ontving, omdat het geld werd overgemaakt naar

7 een beheerrekening en betrokkene alleen een klein bedrag aan leefgeld ontving. Het juiste juridische kader is toegepast en het besluit op bezwaar is voldoende gemotiveerd. Zaaknummer Het betreft een vordering als gevolg van een langer dan het wettelijk toegestaan verblijf van vier weken in het buitenland. Het recht op bijstand is herzien over de periode dat betrokkene langer dan was toegestaan in het buitenland verbleef. Het bezwaar is gedeeltelijk gegrond verklaard. In bezwaar is namelijk gebleken dat de periode gedurende welke betrokkene te lang in het buitenland heeft verbleven twee dagen bedroeg en geen vijf dagen, zoals in het bestreden besluit was vermeld. Dientengevolge is ook het bedrag van de vordering verlaagd. Betrokkene is met dit voorstel akkoord gegaan. Het juiste juridische kader is toegepast. De juiste wet- en regelgeving is toegepast. De beschikking op bezwaar is voldoende gemotiveerd. Zaaknummer Het betreft een vordering wegens het niet kunnen vaststellen van het recht op bijstand, omdat de benodigde gegevens desgevraagd niet zijn verstrekt. De gemachtigde heeft het bezwaar ingetrokken na bestudering van de stukken.

8 Conclusies Uit het voorgaande blijkt dat acht zaken ongegrond zijn verklaard. Vijf zaken zijn gegrond verklaard, waarvan twee gedeeltelijk en drie volledig, waarbij het betreden besluit is herroepen. Tevens valt op dat er zes zaken zijn ingetrokken, waarvan vijf na uitleg van het besluit in de bezwaarfase. Ten aanzien van het criterium of het juiste juridische kader is toegepast, luidt de conclusie dat dit in alle zaken het geval is. Met betrekking tot het criterium of de juiste wetsartikelen in de besluiten zijn vermeld luidt de conclusie dat dit het geval is. In de bestreden besluiten stonden in alle gevallen waarbij de bestreden besluiten in stand zijn gebleven ook de juiste wetsartikelen vermeld. De beschikkingen op bewaar zijn juridisch voldoende gemotiveerd, waarbij op alle bezwaargronden is ingegaan. Over de consistentie valt weinig te vermelden omdat de vorderingen zeer uiteenlopen en derhalve niet goed vergelijkbaar zijn. Voor zover er sprake is van vergelijkbaarheid in de zaken is er geen inconsistentie tussen de afhandeling in bezwaar geconstateerd. De bewijslast is op juiste wijze toegepast. In één zaak heeft betrokkene niet de gelegenheid gehad om de reageren op de schending inlichtingenplicht voordat het bestreden besluit is genomen. In bezwaar is getracht dit te herstellen, maar dit was door vertrek naar het buitenland en het gebrek van de Nederlandse taal niet gemakkelijk. Het behoort tot de verantwoordelijkheid van bezwaarde om zorg te dragen voor een tolk als deze de Nederlandse taal niet machtig is.

ECLI:NL:CRVB:2016:4659

ECLI:NL:CRVB:2016:4659 ECLI:NL:CRVB:2016:4659 Instantie Datum uitspraak 06-12-2016 Datum publicatie 12-12-2016 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 16/1577 PW Socialezekerheidsrecht

Nadere informatie

ECLI:NL:RBAMS:2011:BQ4413

ECLI:NL:RBAMS:2011:BQ4413 ECLI:NL:RBAMS:2011:BQ4413 Instantie Rechtbank Amsterdam Datum uitspraak 19-04-2011 Datum publicatie 13-05-2011 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie awb 09-5337 wwb en awb 10-4936

Nadere informatie

Beleidsregel terug- en invordering PW, IOAW en IOAZ 2018

Beleidsregel terug- en invordering PW, IOAW en IOAZ 2018 Beleidsregel terug- en invordering PW, IOAW en IOAZ 2018 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Lelystad Officiële naam regeling Beleidsregel terug- en invordering

Nadere informatie

ECLI:NL:RBAMS:2012:BY6930

ECLI:NL:RBAMS:2012:BY6930 ECLI:NL:RBAMS:2012:BY6930 Instantie Rechtbank Amsterdam Datum uitspraak 30-11-2012 Datum publicatie 20-12-2012 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie AWB 12-1613 WWB Bestuursrecht

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2017:1054

ECLI:NL:CRVB:2017:1054 ECLI:NL:CRVB:2017:1054 Instantie Datum uitspraak 21-02-2017 Datum publicatie 20-03-2017 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 15/5477 WWB Socialezekerheidsrecht

Nadere informatie

Beleidsregels Terug- en Invordering Participatiewet (2015) Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Nijmegen,

Beleidsregels Terug- en Invordering Participatiewet (2015) Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Nijmegen, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Nijmegen. Nr. 57658 29 juni 2015 Beleidsregels Terug- en Invordering Participatiewet (2015) Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Nijmegen,

Nadere informatie

Beleidsregels terugvordering & verhaal WWB

Beleidsregels terugvordering & verhaal WWB Beleidsregels terugvordering & verhaal WWB Afdeling Samenleving, november 2009 HOOFDSTUK 1 TERUGVORDERING ALGEMENE BEPALINGEN 1 Algemeen Alle begripsbepalingen die in deze beleidsregels worden gebruikt

Nadere informatie

Beleidsregels terugvordering & verhaal WWB, IOAW, IOAZ

Beleidsregels terugvordering & verhaal WWB, IOAW, IOAZ Beleidsregels terugvordering & verhaal WWB, IOAW, IOAZ Afdeling Samenleving, mei 2010 HOOFDSTUK 1 TERUGVORDERING ALGEMENE BEPALINGEN 1 Algemeen Alle begripsbepalingen die in deze beleidsregels worden gebruikt

Nadere informatie

De beleidsregels treden in werking op het tijdstip waarop de verordening bestuursrechterlijke geldschulden in werking treedt: 4 december 2012.

De beleidsregels treden in werking op het tijdstip waarop de verordening bestuursrechterlijke geldschulden in werking treedt: 4 december 2012. Gemeenteblad Nijmegen Jaartal / nummer 2012 / 108 Naam Beleidsregels Terug- en invordering Wet werk en bijstand (2012) Publicatiedatum 3 december 2012 Opmerkingen - Besluit van Burgemeester en Wethouders

Nadere informatie

De beleidsregel treedt in werking, de dag na publicatie, 21 februari 2013.

De beleidsregel treedt in werking, de dag na publicatie, 21 februari 2013. Gemeenteblad Nijmegen Jaartal / nummer 2013 / 036 Naam Beleidsregels Terug- en Invordering Wet werk en bijstand 2013 Publicatiedatum 20 februari 2013 Opmerkingen - Besluit van Burgemeester en Wethouders

Nadere informatie

De beleidsregel treedt in werking, de dag na publicatie, 21 februari 2013.

De beleidsregel treedt in werking, de dag na publicatie, 21 februari 2013. Gemeenteblad Nijmegen Jaartal / nummer 2013 / 037 Naam Beleidsregels Terug- en Invordering IOAW/IOAZ 2013 Publicatiedatum 20 februari 2013 Opmerkingen - Besluit van Burgemeester en Wethouders d.d. 19 februari

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2016:4517

ECLI:NL:CRVB:2016:4517 ECLI:NL:CRVB:2016:4517 Instantie Datum uitspraak 23-11-2016 Datum publicatie 29-11-2016 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 14/4198 WW Socialezekerheidsrecht

Nadere informatie

Beleidsregels terugvordering & verhaal WIJ

Beleidsregels terugvordering & verhaal WIJ Beleidsregels terugvordering & verhaal WIJ Afdeling Samenleving, januari 2010 HOOFDSTUK 1 TERUGVORDERING ALGEMENE BEPALINGEN 1 Algemeen Alle begripsbepalingen die in deze beleidsregels worden gebruikt

Nadere informatie

Beleidsregels terug- en invordering WWB, IOAW en IOAZ per 1 januari 2013

Beleidsregels terug- en invordering WWB, IOAW en IOAZ per 1 januari 2013 Beleidsregels terug- en invordering WWB, IOAW en IOAZ per 1 januari 2013 HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN Artikel 1. Begripsbepalingen 1. Alle begrippen die in deze beleidsregels worden gebruikt en die niet nader

Nadere informatie

BELEIDSREGELS TERUGVORDERING PARTICIPATIEWET GEMEENTE HELLEVOETSLUIS

BELEIDSREGELS TERUGVORDERING PARTICIPATIEWET GEMEENTE HELLEVOETSLUIS BELEIDSREGELS TERUGVORDERING PARTICIPATIEWET GEMEENTE HELLEVOETSLUIS Het college van de gemeente Hellevoetsluis B E S L U I T : Vast te stellen: De volgende beleidsregels terugvordering Participatiewet

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2012:BY4292

ECLI:NL:CRVB:2012:BY4292 ECLI:NL:CRVB:2012:BY4292 Instantie Datum uitspraak 27-11-2012 Datum publicatie 28-11-2012 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 11-1813 WWB + 11-1953

Nadere informatie

Terugvorderingsbesluit Sociale Dienst Amsterdam, afdeling Handhaving Concernafdeling Juridische Zaken, afdeling Bezwaar

Terugvorderingsbesluit Sociale Dienst Amsterdam, afdeling Handhaving Concernafdeling Juridische Zaken, afdeling Bezwaar Rapport Gemeentelijke Ombudsman Terugvorderingsbesluit Sociale Dienst Amsterdam, afdeling Handhaving Concernafdeling Juridische Zaken, afdeling Bezwaar 24 december 2004 RA0409893 Samenvatting Verzoeker

Nadere informatie

Beleidsregels terug- en invordering WWB, IOAW en IOAZ gemeente Geldermalsen 2013

Beleidsregels terug- en invordering WWB, IOAW en IOAZ gemeente Geldermalsen 2013 Beleidsregels terug- en invordering WWB, IOAW en IOAZ gemeente Geldermalsen 2013 het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Geldermalsen, gelezen het voorstel van 21 mei 2013, gelet op

Nadere informatie

Beleidsregels opschorting, intrekking en terug- en invordering Participatiewet, IOAW en IOAZ Rotterdam 2016

Beleidsregels opschorting, intrekking en terug- en invordering Participatiewet, IOAW en IOAZ Rotterdam 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rotterdam. Nr. 130982 31 december 2015 Beleidsregels opschorting, intrekking en terug- en invordering Participatiewet, IOAW en IOAZ Rotterdam 2016 De concerndirecteur

Nadere informatie

ECLI:NL:RBNHO:2017:3051

ECLI:NL:RBNHO:2017:3051 ECLI:NL:RBNHO:2017:3051 Instantie Datum uitspraak 04-04-2017 Datum publicatie 14-04-2017 Rechtbank Noord-Holland Zaaknummer AWB - 16 _ 22 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Socialezekerheidsrecht

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2009:BJ1071

ECLI:NL:CRVB:2009:BJ1071 ECLI:NL:CRVB:2009:BJ1071 Instantie Datum uitspraak 04-06-2009 Datum publicatie 01-07-2009 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 07-5093 WWB Bestuursrecht

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2015:3138

ECLI:NL:CRVB:2015:3138 ECLI:NL:CRVB:2015:3138 Instantie Datum uitspraak 16-09-2015 Datum publicatie 17-09-2015 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 14-1477 WW Socialezekerheidsrecht

Nadere informatie

uitspraak van de enkelvoudige kamer van 18 februari 2019 in de zaak tussen

uitspraak van de enkelvoudige kamer van 18 februari 2019 in de zaak tussen Uitspraak RECHTBANK Noord-Nederland Zittingplaats Leeuwarden Bestuursrecht zaaknummer: LEE 18/3341 uitspraak van de enkelvoudige kamer van 18 februari 2019 in de zaak tussen X eiser (gemachtigde: mr. H.L.

Nadere informatie

Beleidsregels terug- en invordering in het kader van WWB, IOAW, IOAZ en WIJ Hoofdstuk I Algemeen Artikel 1 Begripsbepalingen

Beleidsregels terug- en invordering in het kader van WWB, IOAW, IOAZ en WIJ Hoofdstuk I Algemeen Artikel 1 Begripsbepalingen Beleidsregels terug- en invordering in het kader van WWB, IOAW, IOAZ en WIJ vastgesteld bij besluit van burgemeester en wethouders van de gemeente Zoeterwoude op 22 maart 2011, nummer Hoofdstuk I Algemeen

Nadere informatie

Beleidsregels bestuurlijke boete (Fraudewet) Ede 2017

Beleidsregels bestuurlijke boete (Fraudewet) Ede 2017 Beleidsregels bestuurlijke boete (Fraudewet) Ede 2017 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ede; gelezen het voorstel van 20 juni 2017, zaaknummer 70366; besluit vast te stellen de:

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2006:AY6596

ECLI:NL:CRVB:2006:AY6596 ECLI:NL:CRVB:2006:AY6596 Instantie Datum uitspraak 15-08-2006 Datum publicatie 22-08-2006 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 05/4311 WWB + 05/4312

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2016:1532

ECLI:NL:CRVB:2016:1532 ECLI:NL:CRVB:2016:1532 Instantie Datum uitspraak 26-04-2016 Datum publicatie 02-05-2016 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 14-4223 WIK Socialezekerheidsrecht

Nadere informatie

Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie

Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie Rubriek: Maatschappelijke zorg en welzijn Naam regeling: Beleidsregels terugvordering Participatiewet, Ioaw en Ioaz 2015 Citeertitel: Beleidsregels terugvordering

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2012:BV9932

ECLI:NL:CRVB:2012:BV9932 ECLI:NL:CRVB:2012:BV9932 Instantie Datum uitspraak 21-03-2012 Datum publicatie 28-03-2012 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 10/7012 TW + 10/7013 TW

Nadere informatie

Terugvorderingsbeleid Midden-Drenthe

Terugvorderingsbeleid Midden-Drenthe Terugvorderingsbeleid Midden-Drenthe TERUGVORDERINGSBELEID MIDDEN-DRENTHE 2016 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Midden-Drenthe; gelet op paragraaf 6.4 Participatiewet, de artikelen

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2016:3143

ECLI:NL:CRVB:2016:3143 ECLI:NL:CRVB:2016:3143 Instantie Datum uitspraak 23-08-2016 Datum publicatie 29-08-2016 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 15/2337 WWB Socialezekerheidsrecht

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2017:2012

ECLI:NL:CRVB:2017:2012 ECLI:NL:CRVB:2017:2012 Instantie Datum uitspraak 06-06-2017 Datum publicatie 12-06-2017 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 16/5652 PW Socialezekerheidsrecht

Nadere informatie

Beleidsregels Terug- en invordering Participatiewet, IOAW, IOAZ gemeente Leusden 2018

Beleidsregels Terug- en invordering Participatiewet, IOAW, IOAZ gemeente Leusden 2018 CVDR Officiële uitgave van Leusden. Nr. CVDR610255_1 30 mei 2018 Beleidsregels Terug- en invordering Participatiewet, IOAW, IOAZ gemeente Leusden 2018 Burgemeester en wethouders van gemeente Leusden; gelezen

Nadere informatie

Beleidsregel Terug- en invordering 2018

Beleidsregel Terug- en invordering 2018 Beleidsregel Terug- en invordering 2018 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen In deze beleidsregels wordt verstaan onder: a. Jeugdwet 2015: regeling van de aanspraak op, de toegang

Nadere informatie

ECLI:NL:RBZWB:2016:7164

ECLI:NL:RBZWB:2016:7164 ECLI:NL:RBZWB:2016:7164 Instantie Datum uitspraak 15-11-2016 Datum publicatie 21-11-2016 Zaaknummer AWB 16_1479 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Rechtbank Zeeland-West-Brabant Bestuursrecht

Nadere informatie

ECLI:NL:RBNHO:2014:185

ECLI:NL:RBNHO:2014:185 ECLI:NL:RBNHO:2014:185 Instantie Datum uitspraak 15-01-2014 Datum publicatie 31-03-2014 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Rechtbank Noord-Holland AWB-13_2593 Bestuursrecht

Nadere informatie

Specifieke subsidieregeling tegemoetkoming kosten kinderopvang gemeente Overbetuwe 2014

Specifieke subsidieregeling tegemoetkoming kosten kinderopvang gemeente Overbetuwe 2014 Onderwerp: Specifieke subsidieregeling tegemoetkoming kosten kinderopvang gemeente Overbetuwe 2014 Ons kenmerk: 13BWB00061 Burgemeester en wethouders van de gemeente Overbetuwe; gelezen het advies van

Nadere informatie

Beleidsregels terugvordering, invordering en verhaal WWB/IOAW/IOAZ gemeente Vught.

Beleidsregels terugvordering, invordering en verhaal WWB/IOAW/IOAZ gemeente Vught. CVDR Officiële uitgave van Vught. Nr. CVDR320167_1 6 februari 2018 Beleidsregels terugvordering, invordering en verhaal WWB/IOAW/IOAZ gemeente Vught. HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN Artikel 1 Begripsbepalingen 1.

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van Heeze-Leende van 4 november 2014

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van Heeze-Leende van 4 november 2014 . De Raad van de gemeente Heeze-Leende; gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van Heeze-Leende van 4 november 2014 gelet op Artikel 149 Gemeentewet besluit vast te stellen:.

Nadere informatie

Beleidsregels 2013 e.v. van de gemeente Montferland inzake terugvordering inzake WWB, IOAW en IOAZ

Beleidsregels 2013 e.v. van de gemeente Montferland inzake terugvordering inzake WWB, IOAW en IOAZ Beleidsregels 2013 e.v. van de gemeente Montferland inzake terugvordering inzake WWB, IOAW en IOAZ 25-2-2013 def 1. Inleiding. Op grond van artikel 58 van de Wet werk en bijstand (WWB) kan het college

Nadere informatie

JAARVERSLAG COMMISSIE BEZWAARSCHRIFTEN 2016/2017. Gemeente Losser

JAARVERSLAG COMMISSIE BEZWAARSCHRIFTEN 2016/2017. Gemeente Losser JAARVERSLAG COMMISSIE BEZWAARSCHRIFTEN 2016/2017 Gemeente Losser 14 mei 2018 Inhoudsopgave Voorwoord 2 1. Inleiding 3 2. Samenstelling en taakverdeling 4 3. Vergaderingen 5 4. Aantallen bezwaarschriften

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Beleidsregel terugvordering gemeente Elburg

GEMEENTEBLAD. Nr Beleidsregel terugvordering gemeente Elburg GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Elburg. Nr. 81680 24 december 2014 Beleidsregel terugvordering gemeente Elburg Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Elburg, Gelet op het

Nadere informatie

Vrijlating inkomsten uit arbeid en vrijlating kostenvergoeding vrijwilligerswerk Participatiewet, IOAW en IOAZ

Vrijlating inkomsten uit arbeid en vrijlating kostenvergoeding vrijwilligerswerk Participatiewet, IOAW en IOAZ Vrijlating inkomsten uit arbeid en vrijlating kostenvergoeding vrijwilligerswerk Participatiewet, IOAW en IOAZ Burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal. gelet op de artikelen: 4:81 Algemene

Nadere informatie

B&W 21 december 2010 Gemeenteblad GEWIJZIGDE INVULLING VAN RICHTLIJN NR B044 OVERZICHT HOOGTE VERLAGINGEN

B&W 21 december 2010 Gemeenteblad GEWIJZIGDE INVULLING VAN RICHTLIJN NR B044 OVERZICHT HOOGTE VERLAGINGEN Jaar: 2010 Nummer: 118 Besluit: B&W 21 december 2010 Gemeenteblad GEWIJZIGDE INVULLING VAN RICHTLIJN NR B044 OVERZICHT HOOGTE VERLAGINGEN Het college van burgemeester en wethouders, Gelet op artikel 8,

Nadere informatie

Beleidsregels Terugvordering WWB, IOAW & IOAZ

Beleidsregels Terugvordering WWB, IOAW & IOAZ Beleidsregels Terugvordering WWB, IOAW & IOAZ gemeente Twenterand 2013 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2014:1812

ECLI:NL:CRVB:2014:1812 ECLI:NL:CRVB:2014:1812 Instantie Datum uitspraak 27-05-2014 Datum publicatie 03-06-2014 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 12-4126 WWB Socialezekerheidsrecht

Nadere informatie

Beleidsregels boete sociale zekerheidswetten gemeente Súdwest-Fryslân 2018

Beleidsregels boete sociale zekerheidswetten gemeente Súdwest-Fryslân 2018 Beleidsregels boete sociale zekerheidswetten gemeente Súdwest-Fryslân 2018 Het college van burgemeester en wethouders van Súdwest-Fryslân, gelet op art. 18a Participatiewet en art. 20a van de Wet inkomensvoorziening

Nadere informatie

het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Eindhoven; Dienst Werk, Zorg en Inkomen (Dienst WZI), te Eindhoven, verweerder.

het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Eindhoven; Dienst Werk, Zorg en Inkomen (Dienst WZI), te Eindhoven, verweerder. LJN: BA9368, Rechtbank 's-hertogenbosch, AWB 06/4958 Datum uitspraak: 12-06-2007 Datum publicatie: 11-07-2007 Rechtsgebied: Bijstandszaken Soort procedure: Eerste aanleg - enkelvoudig Inhoudsindicatie:

Nadere informatie

ECLI:NL:RBNNE:2015:4387

ECLI:NL:RBNNE:2015:4387 ECLI:NL:RBNNE:2015:4387 Instantie Datum uitspraak 10-09-2015 Datum publicatie 17-09-2015 Zaaknummer Awb 15/1167 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Rechtbank Noord-Nederland Bestuursrecht

Nadere informatie

Beleidsregels terugvordering en verhaal Participatiewet, Ioaw en Ioaz gemeente Maasgouw 2015

Beleidsregels terugvordering en verhaal Participatiewet, Ioaw en Ioaz gemeente Maasgouw 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Maasgouw. Nr. 130661 30 december 2015 Beleidsregels terugvordering en verhaal Participatiewet, Ioaw en Ioaz gemeente Maasgouw 2015 Hoofdstuk 1 ALGEMENE BEPALINGEN

Nadere informatie

Beleidsregels terugvordering uitkeringen gemeente Noordoostpolder 2015

Beleidsregels terugvordering uitkeringen gemeente Noordoostpolder 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Noordoostpolder. Nr. 31406 14 april 2015 Beleidsregels terugvordering uitkeringen gemeente Noordoostpolder 2015 Het college van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

ECLI:NL:RBNNE:2017:214

ECLI:NL:RBNNE:2017:214 ECLI:NL:RBNNE:2017:214 Instantie Datum uitspraak 23-01-2017 Datum publicatie 25-01-2017 Zaaknummer LEE 15/2902 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Rechtbank Noord-Nederland Socialezekerheidsrecht

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling -

Uitvoeringsregeling - Uitvoeringsregeling - Uitvoeringsregeling Tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten Gemeente Landgraaf 2016-2017 Artikel 1 Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: 1. het dagelijks

Nadere informatie

OORDEEL. Het verzoek tot onderzoek betreft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hengelo, hierna (ook) te noemen: de gemeente.

OORDEEL. Het verzoek tot onderzoek betreft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hengelo, hierna (ook) te noemen: de gemeente. Dossiernummers 10-2009 en 18-2009 OORDEEL Verzoeker De heer B. te Hengelo. Datum verzoek Het klachtenformulier is gedateerd 27 januari 2009 en bij het secretariaat ingeboekt op 27 januari 2009 onder nummer

Nadere informatie

de Verordening tegemoetkoming kosten kinderopvang

de Verordening tegemoetkoming kosten kinderopvang de Verordening tegemoetkoming kosten kinderopvang Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Vastgesteld door Onderwerp Eigen onderwerp

Nadere informatie

Beleidsregels terugvordering WWB, IOAW, IOAZ en verhaal WWB

Beleidsregels terugvordering WWB, IOAW, IOAZ en verhaal WWB CVDR Officiële uitgave van Bronckhorst. Nr. CVDR79396_1 1 mei 2018 Beleidsregels terugvordering WWB, IOAW, IOAZ en verhaal WWB BELEIDSREGELS TERUGVORDERING WWB, IOAW, IOAZ EN VERHAAL WWB GEMEENTE BRONCK-

Nadere informatie

Beleidsregels kinderopvang gemeente Olst-Wijhe

Beleidsregels kinderopvang gemeente Olst-Wijhe CVDR Officiële uitgave van Olst-Wijhe. Nr. CVDR267447_1 2 mei 2017 Beleidsregels kinderopvang gemeente Olst-Wijhe Hoofdstuk 1 Inleiding Met ingang van 1 januari 2013 is de Wet Kinderopvang gewijzigd. Concreet

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2016:3289

ECLI:NL:CRVB:2016:3289 ECLI:NL:CRVB:2016:3289 Instantie Datum uitspraak 07-09-2016 Datum publicatie 13-09-2016 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 15/1287 WW Socialezekerheidsrecht

Nadere informatie

Beleidsregels opschorting, intrekking en terug- en invordering Participatiewet, IOAW en IOAZ Rotterdam 2017

Beleidsregels opschorting, intrekking en terug- en invordering Participatiewet, IOAW en IOAZ Rotterdam 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rotterdam. Nr. 181606 21 december 2016 Beleidsregels opschorting, intrekking en terug- en invordering Participatiewet, IOAW en IOAZ Rotterdam 2017 De concerndirecteur

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2016:4970

ECLI:NL:CRVB:2016:4970 ECLI:NL:CRVB:2016:4970 Instantie Datum uitspraak 14-12-2016 Datum publicatie 27-12-2016 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 14/7122 WW Socialezekerheidsrecht

Nadere informatie

BELEIDSREGELS TERUGVORDERING EN VERHAAL Wwb, Ioaw en Ioaz GEMEENTE ROERDALEN 2014. Gemeente Roerdalen. 23 oktober 2013, Sint Odiliënberg.

BELEIDSREGELS TERUGVORDERING EN VERHAAL Wwb, Ioaw en Ioaz GEMEENTE ROERDALEN 2014. Gemeente Roerdalen. 23 oktober 2013, Sint Odiliënberg. BELEIDSREGELS TERUGVORDERING EN VERHAAL Wwb, Ioaw en Ioaz GEMEENTE ROERDALEN 2014 Gemeente Roerdalen 23 oktober 2013, Sint Odiliënberg Pagina 1 INLEIDING ALGEMEEN Met de invoering van de Wet aanscherping

Nadere informatie

ECLI:NL:RBGEL:2014:6996

ECLI:NL:RBGEL:2014:6996 ECLI:NL:RBGEL:2014:6996 Instantie Rechtbank Gelderland Datum uitspraak 11-11-2014 Datum publicatie 20-11-2014 Zaaknummer AWB - 14 _ 1957 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Socialezekerheidsrecht

Nadere informatie

Een onderzoek naar de wijze van behandeling van een beroepschrift tegen de afwijzing van een verzoek om kwijtschelding.

Een onderzoek naar de wijze van behandeling van een beroepschrift tegen de afwijzing van een verzoek om kwijtschelding. Rapport Een onderzoek naar de wijze van behandeling van een beroepschrift tegen de afwijzing van een verzoek om kwijtschelding. Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de klacht over waterschap De Dommel

Nadere informatie

Algemene toelichting. Artikelsgewijze toelichting

Algemene toelichting. Artikelsgewijze toelichting Algemene toelichting De Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen beoogt het ouders of verzorgers gemakkelijker te maken werk en zorg te combineren. Niet alleen werkenden kunnen een beroep doen

Nadere informatie

Afstemmingsverordening WWB

Afstemmingsverordening WWB Afstemmingsverordening WWB Midden-Delfland, juli 2004 1 De Raad van de gemeente Midden-Delfland, Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 15 oktober 2004, nr 2004-10-11;

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van gemeenschappelijke regeling WerkSaam Westfriesland. Nr. 435 20 september 2016 Beleidsregel inkomstenvrijlating WerkSaam Westfriesland Het dagelijks

Nadere informatie

ECLI:NL:RBROT:2015:152

ECLI:NL:RBROT:2015:152 ECLI:NL:RBROT:2015:152 Instantie Rechtbank Rotterdam Datum uitspraak 15-01-2015 Datum publicatie 19-01-2015 Zaaknummer ROT 14/453 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Bestuursrecht Eerste

Nadere informatie

BELEIDSREGEL GEMEENTELIJKE TEGEMOETKOMING (KOA-kopje) IN DE KOSTEN KINDEROPVANG 2013 GEMEENTE MENTERWOLDE

BELEIDSREGEL GEMEENTELIJKE TEGEMOETKOMING (KOA-kopje) IN DE KOSTEN KINDEROPVANG 2013 GEMEENTE MENTERWOLDE BELEIDSREGEL GEMEENTELIJKE TEGEMOETKOMING (KOA-kopje) IN DE KOSTEN KINDEROPVANG 2013 GEMEENTE MENTERWOLDE HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Begripsbepalingen 1. Alle begrippen die in deze beleidsregel

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2016:2097

ECLI:NL:CRVB:2016:2097 ECLI:NL:CRVB:2016:2097 Instantie Datum uitspraak 03-06-2016 Datum publicatie 08-06-2016 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 14-5893 WIA Socialezekerheidsrecht

Nadere informatie

ALGEMEEN TERUGVORDERING

ALGEMEEN TERUGVORDERING BELEIDSREGELS terugvordering Participatiewet, Wet Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijke arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) en Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2017:1204

ECLI:NL:CRVB:2017:1204 ECLI:NL:CRVB:2017:1204 Instantie Datum uitspraak 29-03-2017 Datum publicatie 30-03-2017 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 15/5445 WW Socialezekerheidsrecht

Nadere informatie

Verordening sociaal medisch geïndiceerde kinderopvang Heemstede 2013

Verordening sociaal medisch geïndiceerde kinderopvang Heemstede 2013 CVDR Officiële uitgave van Heemstede. Nr. CVDR268983_1 6 juni 2017 Verordening sociaal medisch geïndiceerde kinderopvang Heemstede 2013 De raad van de gemeente Heemstede; gelezen het voorstel van het college

Nadere informatie

ECLI:NL:RBSGR:2005:AU5203

ECLI:NL:RBSGR:2005:AU5203 ECLI:NL:RBSGR:2005:AU5203 Instantie Datum uitspraak 12-10-2005 Datum publicatie 28-10-2005 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Rechtbank 's-gravenhage AWB 04/3375 ABW Bestuursrecht

Nadere informatie

Beleidsregels terugvordering, verhaal en invordering Kempengemeenten 2016

Beleidsregels terugvordering, verhaal en invordering Kempengemeenten 2016 Burgemeester en wethouders van de gemeente Eersel; gelet op artikel 4:81 Algemene wet bestuursrecht, de artikelen 54, 55 en 58 tot en met 62i Participatiewet, de artikelen 25 tot en met 28, 30 en 31 Wet

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2012:BV2849

ECLI:NL:CRVB:2012:BV2849 ECLI:NL:CRVB:2012:BV2849 Instantie Datum uitspraak 31-01-2012 Datum publicatie 06-02-2012 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 11-3700 WWB Bestuursrecht

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:1999:ZB8326

ECLI:NL:CRVB:1999:ZB8326 ECLI:NL:CRVB:1999:ZB8326 Instantie Datum uitspraak 25-05-1999 Datum publicatie 21-01-2013 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 97/10163 ABW Bestuursrecht

Nadere informatie

Bökiñädf *) bij sociaal medische indicatie. Beleidsregels. Tegemoetkom i ng ki nderopva n g. Reg. nr. : l-52/2076/ 137 7

Bökiñädf *) bij sociaal medische indicatie. Beleidsregels. Tegemoetkom i ng ki nderopva n g. Reg. nr. : l-52/2076/ 137 7 Bökiñädf *) Beleidsregels Tegemoetkom i ng ki nderopva n g bij sociaal medische indicatie 2016 Gemeente Boxmeer Besluit College d.d. 28 juni 2016 Reg. nr. : l-52/2076/ 137 7 2 Het college van burgemeester

Nadere informatie

ECLI:NL:RBNHO:2016:1706

ECLI:NL:RBNHO:2016:1706 ECLI:NL:RBNHO:2016:1706 Instantie Datum uitspraak 26-02-2016 Datum publicatie 14-03-2016 Rechtbank Noord-Holland Zaaknummer AWB - 15 _ 5925 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Socialezekerheidsrecht

Nadere informatie

Beleidsregels verhaal en terugvordering Participatiewet gemeente Slochteren. Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Slochteren,

Beleidsregels verhaal en terugvordering Participatiewet gemeente Slochteren. Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Slochteren, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Slochteren Nr. 185247 24 oktober 2017 Beleidsregels verhaal en terugvordering Participatiewet gemeente Slochteren 2017 Het college van Burgemeester en Wethouders

Nadere informatie

Beleidsregels terugvordering en verhaal gemeente Amstelveen

Beleidsregels terugvordering en verhaal gemeente Amstelveen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Amstelveen. Nr. 29047 9 maart 2016 Beleidsregels terugvordering en verhaal gemeente Amstelveen HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN. Artikel 1. Begripsbepalingen.

Nadere informatie

BELEIDSREGELS TEGEMOETKOMING KINDEROPVANGTOESLAG DEURNE 2015. Gelet op artikel 1.13 Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen (WK)

BELEIDSREGELS TEGEMOETKOMING KINDEROPVANGTOESLAG DEURNE 2015. Gelet op artikel 1.13 Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen (WK) Gemeenteblad nr. 182, 18 december 2014 BELEIDSREGELS TEGEMOETKOMING KINDEROPVANGTOESLAG DEURNE 2015 Het college van burgemeester en wethouders, Gelet op artikel 1.13 Wet kinderopvang en kwaliteitseisen

Nadere informatie

Rapport. Datum: 30 september 2005 Rapportnummer: 2005/304

Rapport. Datum: 30 september 2005 Rapportnummer: 2005/304 Rapport Datum: 30 september 2005 Rapportnummer: 2005/304 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het college van burgemeester en wethouders van Veendam zijn beroep tegen de beslissing om hem geen kwijtschelding

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2007:BA2284

ECLI:NL:CRVB:2007:BA2284 ECLI:NL:CRVB:2007:BA2284 Instantie Datum uitspraak 28-03-2007 Datum publicatie 05-04-2007 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 04-5151 WAO Bestuursrecht

Nadere informatie

DE RAAD VAN DE GEMEENTE GRAVE;

DE RAAD VAN DE GEMEENTE GRAVE; Gemeente Grave DE RAAD VAN DE GEMEENTE GRAVE; Overwegende dat met betrekking tot bestrijding van het ten onrechte ontvangen van bijstand, alsmede van misbruik en oneigenlijk gebruik van de wet, in het

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2015:321

ECLI:NL:CRVB:2015:321 ECLI:NL:CRVB:2015:321 Instantie Datum uitspraak 10-02-2015 Datum publicatie 17-02-2015 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 13-455 WWB-T Socialezekerheidsrecht

Nadere informatie

gezien het voorstel van het College van burgemeester en wethouders van 10 februari 2015;

gezien het voorstel van het College van burgemeester en wethouders van 10 februari 2015; Nr.09 De raad van de gemeente Geertruidenberg; gezien het voorstel van het College van burgemeester en wethouders van 10 februari 2015; gelet op het bepaalde in artikel 4:81 en titel 4.4 van de Algemene

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van gemeenschappelijke regeling WerkSaam Westfriesland. Nr. 143 2 juli 2015 Beleidsregel inkomstenvrijlating WerkSaam Westfriesland Het Algemeen Bestuur

Nadere informatie

Beleidsregel tegemoetkoming kosten kinderopvang sociaal medische indicatie

Beleidsregel tegemoetkoming kosten kinderopvang sociaal medische indicatie GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Best Nr. 76773 1 april 2019 Beleidsregel tegemoetkoming kosten kinderopvang sociaal medische indicatie 2019 Artikel 1 Begripsbepalingen In deze regeling wordt

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2017:610

ECLI:NL:CRVB:2017:610 ECLI:NL:CRVB:2017:610 Instantie Datum uitspraak 21-02-2017 Datum publicatie 27-02-2017 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 15/1971 WWB Socialezekerheidsrecht

Nadere informatie

gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdeel b, van de Gemeentewet; VERORDENING OP DE HEFFING EN DE INVORDERING VAN LEGES STEIN 2003

gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdeel b, van de Gemeentewet; VERORDENING OP DE HEFFING EN DE INVORDERING VAN LEGES STEIN 2003 2002, no. 111 De Raad der gemeente Stein; Gezien het voorstel inzake legestarieven Stein 2003 (Gem. blad Afd. A 2002, no. 111); gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdeel b, van de Gemeentewet;

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Geertruidenberg

Het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Geertruidenberg Het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Geertruidenberg gelet op het bepaalde in artikel 4:81 en titel 4.4 van de Algemene wet bestuursrecht, de Wet aanscherping handhaving socialezekerheidswetten,

Nadere informatie

gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. 28 september 2004; gezien het advies van de commissie Inwonerszaken d.d.

gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. 28 september 2004; gezien het advies van de commissie Inwonerszaken d.d. Gemeente Boxmeer Onderwerp: Vaststelling Verordening Handhaving Wet werk en bijstand. Nummer: 13. De Raad van de gemeente Boxmeer; gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. 28 september

Nadere informatie

Datum 2 januari 2018 collegevergadering : raadsvergadering : Portefeuillehouder : Volgnummer :

Datum 2 januari 2018 collegevergadering : raadsvergadering : Portefeuillehouder : Volgnummer : *ZEAC988F0C2* RAADSVOORSTEL Datum Stuurgroep Datum 2 januari 2018 collegevergadering : raadsvergadering : Portefeuillehouder : Volgnummer : 13.09. Omschrijving bijlagen: Onderwerp Handhavingsverordening

Nadere informatie

Beleidsregels inkomstenvrijlating Participatiewet, Ioaw en Ioaz Het college van burgemeester en wethouders,

Beleidsregels inkomstenvrijlating Participatiewet, Ioaw en Ioaz Het college van burgemeester en wethouders, Beleidsregels inkomstenvrijlating Participatiewet, Ioaw en Ioaz 2016 Het college van burgemeester en wethouders, Gelet op artikel 31, tweede lid, onderdelen n en r van de Participatiewet, artikel 8, tweede

Nadere informatie

Besluit op bezwaar niet uitgevoerd Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen

Besluit op bezwaar niet uitgevoerd Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen Rapport Gemeentelijke Ombudsman Besluit op bezwaar niet uitgevoerd Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen 10 september 2009 RA0942181 Samenvatting De Dienst Werk en Inkomen beëindigt een aanvullende

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2015:4726

ECLI:NL:CRVB:2015:4726 ECLI:NL:CRVB:2015:4726 Instantie Centrale Raad van Beroep Datum uitspraak 22-12-2015 Datum publicatie 29-12-2015 Zaaknummer 13/6536 AOW Rechtsgebieden Socialezekerheidsrecht Bijzondere kenmerken Hoger

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR302150_1. Verordening Kinderopvang Delft Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

CVDR. Nr. CVDR302150_1. Verordening Kinderopvang Delft Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen CVDR Officiële uitgave van Delft. Nr. CVDR302150_1 3 oktober 2017 Verordening Kinderopvang Delft 2013 De raad der gemeente Delft; gelezen het voorstel van het college van 7 mei 2013; Gelet op artikel 149

Nadere informatie

Gewijzigde beleidsregels terug- en invordering Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Zoeterwoude 2015

Gewijzigde beleidsregels terug- en invordering Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Zoeterwoude 2015 Gewijzigde beleidsregels terug- en invordering Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Zoeterwoude 2015 Inleiding Op grond van artikel 58 lid 2 van de Participatiewet kan het college dat de bijstand heeft

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2008:BG7278

ECLI:NL:CRVB:2008:BG7278 ECLI:NL:CRVB:2008:BG7278 Instantie Datum uitspraak 02-12-2008 Datum publicatie 23-12-2008 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 07-3504 WWB + 07-3505

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2015:1069

ECLI:NL:CRVB:2015:1069 ECLI:NL:CRVB:2015:1069 Instantie Datum uitspraak 31-03-2015 Datum publicatie 09-04-2015 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 13-4572 WWB Socialezekerheidsrecht

Nadere informatie