Aan: Vereniging BOS/D. Spoorsingel 2, 2613 BD Delft. Delft, 26 november Geacht bestuur BOS/D,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aan: Vereniging BOS/D. Spoorsingel 2, 2613 BD Delft. Delft, 26 november Geacht bestuur BOS/D,"

Transcriptie

1 Aan: Vereniging BOS/D Spoorsingel 2, 2613 BD Delft Delft, 26 november 2017 Geacht bestuur BOS/D, Zowel als medebewoner van het Spoorzonegebied en op basis van mijn expertise als hoogleraar geodesie en satelliet aardobservatie bij de TU Delft maak ik u graag attent op versnelde verzakkingen die effect hebben op een groot gedeelte van de panden aan de Spoorsingel. Ik heb dit vastgesteld op basis van satellietmetingen en onafhankelijk bevestigd aan de hand van waterpassingen. Mijn waarnemingen voeg ik aan deze brief toe. Hoewel het mij niet bekend is of deze bewegingen reeds tot schade hebben geleid, lijkt het mij verstandig om deze gegevens met u te delen om mogelijke schade die nog zou kunnen optreden te voorkomen. Met vriendelijke groet, Ramon Hanssen Spoorsingel 75, 2613 BB, Delft r.f.hanssen@gmail.com

2 Deformaties Spoorsingel Inleiding Onderstaand verslag toont resultaten van deformatiemetingen uitgevoerd rond de Spoorsingel in Delft. In paragraaf 2 worden de satellietmetingen besproken, gevolgd door de waterpassingen in paragraaf 3. In paragraaf 4 worden enkele conclusies getrokken. 2. Satellietmetingen (april 2009 september 2017) De satellietmetingen zijn verkregen door gebruik te maken van de techniek radar-interferometrie. Met deze techniek wordt Delft en omstreken sinds 2008 wekelijks opgemeten, waardoor bodembeweging zichtbaar wordt door bijvoorbeeld de wateronttrekking van DSM-Gist als ook het inklinken van de grond in nieuwe wijken zoals Emerald en Harnaschpolder. De dataset bestaat uit 428 meetcampagnes tussen april 2009 en september Een analyse van de Spoorzone toont aan dat panden aan de Spoorsingel sneller zakken dan de omliggende gebieden. In Figuur 1 is dit aangegeven. 2.1 Omgevingsvergelijking Uit de bredere context van de satellietmetingen blijkt dat de waargenomen verzakkingen alleen optreden aan de westzijde van de spoortunnel. De locatie van de verzakkingen komt sterk overeen met de begrenzing van de Spoorsingel-parkeergarage. Figuur 1 Resultaten van de satellietmetingen rond de Spoorzone Delft. Elke gekleurde punt geeft hier een deformatiesnelheid aan zoals waargenomen tussen oktober 2015 en september Duidelijk waarneembaar is de hogere deformatiesnelheid van panden aan de Spoorsingel, ten opzichte van andere locaties in het gebied.

3 2.2 Verzakking straatniveau versus panden Doordat de satelliet zowel datapunten vindt op straatniveau als op de panden zelf, kan een vergelijking gemaakt worden van de differentiële zetting. Met andere woorden, we kunnen vaststellen of het pand verzakt ten opzichte van het straatniveau, of andersom. Verder kunnen we hierdoor vaststellen of de oorzaak van de verzakking boven of onder het funderingsniveau van de panden gezocht moet worden. Immers, panden die op staal gefundeerd zijn zakken mee wanneer volumeverandering van de grond onder dit ondiepe funderingsniveau optreedt, terwijl panden die onderheid zijn alleen zullen zakken wanneer de volumeverandering op grotere diepte (meer dan ~20 meter) optreedt. Uit de satellietgegevens blijkt dat het proces waardoor de verzakking wordt veroorzaakt optreedt tussen het maaiveld en een diepte van ongeveer 23 meter. Figuur 2 Verzakkingen gerelateerd aan panden. De toename van de zakkingssnelheid langs de Spoorsingel tussen de Hugo de Grootstraat en de Kampveldweg is duidelijk waarneembaar. Het grootste gedeelte van deze huizen is op staal gebouwd: de fundering is slechts enkele meters diep. Het pand aangeduid met de blauwe pijl is met heipalen gefundeerd op een diepte van meer dan 20 meter. Dit pand toont nauwelijks verzakking. Hieruit kan worden afgeleid dat de oorzaak van de verzakkingen tussen het maaiveld en een diepte van ca. 23 meter gezocht moet worden.

4 Figuur 3 Detail van verzakkingen aan de noordzijde (links) en zuidzijde (rechts) van de Spoorsingel. 2.3 Verzakkingsgedrag in de tijd Voor elk meetpunt zijn meer dan 240 metingen gedaan tussen april 2009 en september Dit wordt weergegeven als tijdreeks, zie voorbeeld in Figuur 4. Figuur 4 Voorbeeld tijdsgedrag deformaties bij Spoorsingel 78. Rond 2015 is een verandering in het verzakkingsgedrag waarneembaar, en vanaf voorjaar 2016 versnelt dit significant. Voor sommige panden, zie Figuur 5 en Figuur 6 is de versnelling sterker, met cumulatieve verzakkingen tot 4.5 cm.

5 Figuur 5 Deformaties rond Spoorsingel 86. Sinds eind 2015 versnelt de verzakking hier aanzienlijk, cumulatief tot zo n 3 centimeter. Figuur 6 Deformaties rond Spoorsingel 97. De versnelling van de verzakking treedt hier op rond voorjaar De initiële zakking vanaf april 2009 was iets meer dan 1 mm per jaar, maar begin 2016 is de zakkingssnelheid aanzienlijk getegen. Cumulatief is de verzakking rond 4.5 cm. 2.4 Precisie en betrouwbaarheid. De satellietmetingen hebben een variabele precisie per meetpunt. Gesteld kan echter worden dat een standaardafwijking van ongeveer 2 a 3 millimeter per meting eenvoudig gehaald wordt voor deze dataset. De betrouwbaarheid volgt uit het feit dat twee onafhankelijke satelliet tijdreeksen zijn gebruikt.

6 2.5 Conclusies satellietmetingen De satellietmetingen laten duidelijk zien dat de panden aan de Spoorsingel verzakken, ter hoogte van de Spoorsingel-parkeergarage, en met hogere snelheid aan de noordzijde dan aan de zuidzijde. De verzakkingen treden niet op aan de noordzijde van het Spoortunnelgebied (Phoenixstraat). De oorzaak moet gezocht worden in de bovenste grondlagen, tussen het maaiveld en een diepte van zo n 23 meter. De metingen tonen aan dat de verzakkingen steeds sneller worden. 3. De waterpassingen (mrt 2010 feb 2017) Een aantal bewoners van de Spoorsingel heeft onafhankelijk waterpassingen laten uitvoeren aan een aantal panden, liggend tussen Spoorsingel 70 en Spoorsingel 99, met enkele metingen iets verder in de wijk Hof van Delft. Een nulmeting is uitgevoerd in maart 2010 (24 meetpunten), en er zijn drie herhalingsmetingen gedaan in februari 2015, 2016 en 2017 (31 meetpunten). Figuur 7 toont de locaties van de waterpas-meetpunten. Figuur 7 Locaties van de meetpunten voor waterpassingen. De eerste twee cijfers van de nummering zijn het huisnummer, gevolgd door een tweecijferig volgnummer.

7 Figuur 8 toont de waargenomen beweging. Uit deze grafiek blijkt dat er tussen maart 2010 en februari 2015 slechts zeer beperkte deformatie opgetreden is. Alleen aan de noordzijde (Spoorsingel 94 en noordelijker) is de deformatie significant te noemen. De deformatie die optreedt tussen februari 2015 en februari 2017 is echter vrijwel overal significant te noemen. Omdat de metingen tussen februari 2015 en februari 2017 meer meetpunten bevatten dan de nulmeting van maart 2010, toon ik deze resultaten in een aparte grafiek, zie Figuur 9. Figuur 8 Cumulatieve hoogteverandering tussen maart 2010 (nulmeting, in blauw) en drie herhalingsmetingen. De horizontale as toont de panden langs de spoorsingel, gerangschikt van noord (links) naar zuid (rechts). De codering XXYYZZ toont straatnaam (XX), huisnummer (YY) en volgnummer (ZZ). Afkortingen: SS (Spoorsingel), DV (De Vriesstraat), CF (C. Fockstraat). Uit deze grafiek blijkt dat er tussen maart 2010 en februari 2015 slechts zeer beperkte deformatie opgetreden is. Alleen aan de noordzijde (Spoorsingel 94 en noordelijker) is de deformatie significant te noemen. De deformatie die optreedt tussen februari 2015 en februari 2017 is echter vrijwel overal significant te noemen. Uit Figuur 9 blijkt dat er sinds februari 2015 significante deformatie is opgetreden: voor alle ingemeten panden aan de Spoorsingel meer dan 1 cm. Het blok tussen de Fransen van der Puttenstraat en de Van Heemstrastraat verzakte ongeveer 2 cm, en de panden noordelijk van Spoorsingel 97 zelfs tot 4 cm. Bij dit laatste blok kan worden geconstateerd dat de verzakkingssnelheid toeneemt. Merk op dat alle meetpunten die slechts weinig deformatie vertonen verder van de Spoorsingel-garage afliggen, waardoor kan worden geconstateerd dat het vooral de panden die direct aan de Spoorsingel-garage liggen zijn die verzakken.

8 Figuur 9 Cumulatieve hoogteverandering tussen februari 2015 (als nieuwe nulmeting, in blauw) en twee herhalingsmetingen. De horizontale as is als in figuur 1. Uit deze grafiek blijkt dat er sinds februari 2015 significante deformatie is opgetreden, voor alle panden aan de Spoorsingel meer dan 1 cm. Het blok tussen de Fransen van der Puttenstraat en de Van Heemstrastraat (Spoorsingel 80-84) verzakte ongeveer 2 cm, en de panden noordelijk van Spoorsingel 97 zelfs tot 4 cm. Bij dit laatste blok kan worden geconstateerd dat de verzakkingssnelheid toeneemt. De gele staafgrafiek laat per meetpunt zien hoever dat af ligt van de buitenste wand van de Spoorsingel-garage. Merk op dat alle meetpunten die slechts weinig deformatie vertonen verder van de Spoorsingel-garage afliggen, waardoor kan worden geconstateerd dat het vooral de panden aan de Spoorsingel zijn die verzakken. 3.1 Conclusie waterpassingen. Er is tussen het tijdstip februari 2015 en februari 2016 een verzakkingsproces gestart dat voor deze datum nog nauwelijks optrad. Dit verzakkingsproces betreft voornamelijk de panden aan de Spoorsingel, en nauwelijks panden die verder van de Spoorsingel-garage afgelegen zijn. Het verzakkingsproces is niet incidenteel maar structureel, aangezien het zich doorzet in het tijdvak tussen februari 2016 en februari Het proces is mogelijk nog steeds gaande. De totale verzakking van de panden zou dan momenteel (november 2017) meer dan 2 centimeter zijn voor alle panden, oplopend tot meer dan 5 centimeter bij enkele panden aan de noordzijde van de Spoorsingel. Voor deze panden is een meer dan een verdubbeling van de zakkingssnelheid geconstateerd. Voor meetpunten op hetzelfde pand, bv rond Spoorsingel 72-79, verzakken meetpunten aan de achterzijde minder snel dan punten aan de voorzijde. Dit duidt op ofwel een kanteling van de panden in

9 de richting van de bouwput, ofwel een verticale afschuiving. Dit is mogelijk belangrijk omdat het kan leiden tot (schuif)spanning in de constructie. 4. Totaal conclusie satellietmetingen en waterpassingen De satellietmetingen en de waterpassingen geven een consistent en eenduidig beeld: de panden aan de Spoorsingel hebben zich tussen april 2009 en voorjaar 2015 ongeveer op dezelfde wijze gedragen als alle andere panden in de omgeving; een bescheiden verzakkingssnelheid tot 1 a 1.5 mm per jaar. Sinds voorjaar 2015 (tijdstip afhankelijk van de locatie) beginnen deze panden echter te verzakken. De zakkingssnelheid neemt toe in de tijd. Vooral de panden aan de noordzijde van de Spoorsingel hebben te maken met significante verzakkingen: tot zo n 5 cm cumulatief. De locatie van de verzakkingen correleert sterk met de begrenzing van de Spoorsingel-parkeergarage. Het proces waardoor de verzakking wordt veroorzaakt vind plaats tussen het maaiveld en een diepte van ongeveer 23 meter. Verder wordt een kanteling (of afschuiving) van de panden richting de Spoorsingel-garage waargenomen. De verzakkingssnelheid versnelt voor veel locaties na voorjaar 2016, aan de noordzijde tot een verzakkingssnelheid van ongeveer 3 cm per jaar. Dit is mogelijk belangrijk omdat het kan leiden tot (schuif)spanning in de constructie. De verzakkingen worden alleen waargenomen aan de zuidzijde van de Spoortunnel. De noordzijde (Phoenixstraat) toont geen significante verzakkingen. De waargenomen zakking is duidelijk gecorreleerd met de afstand van de meetpunten tot de Spoorsingelgarage. Voor punten die verder van de garage afliggen is de zakkingssnelheid significant lager. Ook lijkt de verzakking minder te worden bij de zuidelijke begrenzing van de Spoorsingel-garage.

[Hanssen, 2001] R F Hanssen. Radar Interferometry: Data Interpretation and Error Analysis. Kluwer Academic Publishers, Dordrecht 2001.

[Hanssen, 2001] R F Hanssen. Radar Interferometry: Data Interpretation and Error Analysis. Kluwer Academic Publishers, Dordrecht 2001. Hoe werkt het? Beeldvormende radar maakt het mogelijk om dag en nacht, ook in bewolkte omstandigheden, het aardoppervlak waar te nemen vanuit satellieten. De radar zendt duizenden pulsen per seconde uit,

Nadere informatie

Hoogte in de Lage Landen: AHN3 Tecchnische ontwikkeling hoogteverandering

Hoogte in de Lage Landen: AHN3 Tecchnische ontwikkeling hoogteverandering Hoogte in de Lage Landen: AHN3 Tecchnische ontwikkeling hoogteverandering Ramon Hanssen, M. Caro Cuenca, C.Tiberius, P. Mahapatra, S. Samiei Esfahany, H. van der Marel 1, P. Dheenathayalan, L. Chang, A.

Nadere informatie

Bodemdalingskaart.nl. Challenge the future

Bodemdalingskaart.nl. Challenge the future Bodemdalingskaart.nl bodemdalingskaart.nl een geodetische uitdaging Ramon Hanssen Hoogleraar Geodesie en Satelliet-aardobservatie, TU Delft Freek van Leijen, Hans van der Marel, Lu Shaoqing, Martijn Baas,

Nadere informatie

SCHEEFSTANDMETING Objectnummer Adres

SCHEEFSTANDMETING Objectnummer Adres Aan: SCHEEFSTANDMETING Objectnummer Adres Deze scheefstandmeting is een bijlage van het inspectierapport 2015. Bezoekadres Veerdijk 32 1531 MS Wormer T 075 64 74 588 E info@monumentenwachtnoordholland.nl

Nadere informatie

DEMPENDE PAALFUNDERING

DEMPENDE PAALFUNDERING DEMPENDE PAALFUNDERING André de Prouw CONSTRUCTIEBUREAU DE PROUW BV De fundering van een kerk Onze Lieve Vrouwekerk of Buitenkerk Kampen Historie van de kerk en toren 1335 1380 Bouw van een kruiskerk met

Nadere informatie

Meetrapport monitoring paalfundering v. 1.5

Meetrapport monitoring paalfundering v. 1.5 Meetrapport monitoring paalfundering v. 1.5 Object: Genieweg 21 t/m 23 1566 NJ ASSENDELFT Objectcode: 1566NJ-21tm23 Rapportdatum: 19-3-2014 Gemeente Zaanstad 1. Meetprotocol Deskundigheid personeel De

Nadere informatie

Stand van zaken na een half jaar opvolging van de grondwaterpeilen

Stand van zaken na een half jaar opvolging van de grondwaterpeilen Stand van zaken na een half jaar opvolging van de grondwaterpeilen Sinds eind december worden de grondwaterpeilen geregistreerd in 22 peilputten in de Zwinomgeving. Door het continu opvolgen van de schommelingen

Nadere informatie

PS-InSAR-analyse van de bodemdaling in Noordwest-Friesland

PS-InSAR-analyse van de bodemdaling in Noordwest-Friesland TNO-rapport TNO-034-UT-2009-02318/A PS-InSAR-analyse van de bodemdaling in Noordwest-Friesland Advies groep Economische Princetonlaan 6 Postbus 80015 3508 TA Utrecht www.tno.nl T +31 30 256 42 56 F +31

Nadere informatie

Op palen gefundeerde panden

Op palen gefundeerde panden Op palen gefundeerde panden Hoezo zettingsvrij? Jan van Dalen F3O bijeenkomst december 2014 Inhoud Zettingen van op palen gefundeerde constructies: 1. Samendrukbare lagen onder de zandlaag 2. Paalproblemen

Nadere informatie

Aanvullende analyse stabiliteit gestorte specie in het kader van Flexibel Storten

Aanvullende analyse stabiliteit gestorte specie in het kader van Flexibel Storten MEMO datum 18-3-211 van Ir Yves Plancke yves.plancke@mow.vlaanderen.be Ir. Marco Schrijver marco.schrijver@rws.nl titel Aanvullende analyse stabiliteit gestorte specie in het kader van Flexibel Storten

Nadere informatie

Rapport. Nader onderzoek verzakking Wielewaal te Rotterdam

Rapport. Nader onderzoek verzakking Wielewaal te Rotterdam Rapport Nader onderzoek verzakking Wielewaal te Rotterdam Versie 2 Door: Karim El-Guallai Peter van der Landen te Rotterdam Datum: januari 2010 Inhoudsopgave 1. Onderzoek... 4 1.1 Inspectieresultaten waterpassing...

Nadere informatie

Even voorstellen: Eddie van Marum. Contra expert aardbevingsschade

Even voorstellen: Eddie van Marum. Contra expert aardbevingsschade Even voorstellen: Eddie van Marum Contra expert aardbevingsschade De opbouw van de bodem van de eerste paar meter van het maaiveld zijn van belang voor de kans op schade. Zand is gemiddeld genomen

Nadere informatie

Inhoud. Op palen gefundeerde panden. Voorbeeld zetting Hoogbouw: Inhoud. Erasmus MC 110 m hoog. Funderingspalen plaatselijk te kort

Inhoud. Op palen gefundeerde panden. Voorbeeld zetting Hoogbouw: Inhoud. Erasmus MC 110 m hoog. Funderingspalen plaatselijk te kort Op palen gefundeerde panden Hoezo zettingsvrij? ir. Jan van Dalen Inhoud Zettingen van op palen gefundeerde constructies: 1. Samendrukbare lagen onder de zandlaag 2. Funderingsproblemen 3. Invloed van

Nadere informatie

Grondwaterstanden juni 2016

Grondwaterstanden juni 2016 Grondwaterstanden juni 2016 Kennisvraag: In beeld brengen van de grondwatersituatie zoals die buiten geweest is. Antwoord: op vrijwel alle meetlocaties waar analyse mogelijk was komt de maximale waterstand

Nadere informatie

Paalrot door lekke drainerende riolen

Paalrot door lekke drainerende riolen Stichting Platform Fundering Nederland (SPFN) Postbus 192 3300 AD Dordrecht e-mail: fundering@cs.com. internet: www.platformfundering.nl bankrek 10.22.67.847 KvK: 24370117 Paalrot door lekke drainerende

Nadere informatie

Ter plaatse van de instabiliteiten treedt op sommige plaatsen water uit het talud

Ter plaatse van de instabiliteiten treedt op sommige plaatsen water uit het talud ., Project Havens Terneuzen Overleg stabiliteitsprobleem Datum:. Tijd: Deelnemers: Archiefnummer: Opsteller verslag 22-03-2006 10.00 Ruud Bosters (DWW), Wilbur van Beijnen (PBZ), Harrie van Gils (PBZ),

Nadere informatie

1 Inleiding 3. 3 Metingen 8 3.1 Meetmethode 8 3.2 Instrumentarium en uitvoering 8 3.3 Afwijkingen ten opzichte van de vorige meting 8

1 Inleiding 3. 3 Metingen 8 3.1 Meetmethode 8 3.2 Instrumentarium en uitvoering 8 3.3 Afwijkingen ten opzichte van de vorige meting 8 projectnr. 17690-05557 maart 2004, revisie 01 05557_rap01_NEDMAG_180304.doc Rapportage bodemdaling concessie (winningsvergunning) Veendam Analyse van de nauwkeurigheidswaterpassing 2004 op basis van een

Nadere informatie

Monitoring en deformatiemetingen van binnenstedelijke kademuren

Monitoring en deformatiemetingen van binnenstedelijke kademuren Monitoring en deformatiemetingen van binnenstedelijke kademuren Ing. R.G. Ophof Projectleider monitoring Nebest Adviesgroep 28 april 2015 Opbouw van de presentatie Begrippen Doel van monitoring of deformatiemetingen

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 11.0003, d.d. 11 januari 2011 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Vooruitakkoord te verlenen tot het treffen van voorzieningen, conform de nog in te dienen aanvraag omgevingsvergunning, zoals besproken

Nadere informatie

Amsterdam In de peilfilters zijn de grondwaterstanden waargenomen. Dit is met

Amsterdam In de peilfilters zijn de grondwaterstanden waargenomen. Dit is met Aan Contactpersoon Jeroen Ponten Onderwerp Partikulier polderriool in het woonblok 1e Helmersstraat, G. brandtstraat, Overtoom, 2e C. Huygensstraat Doorkiesnummer 020 608 36 36 Fax afdeling 020 608 39

Nadere informatie

Vraag 1 Herinnert u zich uw antwoorden op de eerdere vragen over de veiligheid van de A4-tunnel Midden-Delfland? 1

Vraag 1 Herinnert u zich uw antwoorden op de eerdere vragen over de veiligheid van de A4-tunnel Midden-Delfland? 1 Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Bodemdaling door diepe en ondiepe oorzaken in Groningen

Bodemdaling door diepe en ondiepe oorzaken in Groningen Bodemdaling door diepe en ondiepe oorzaken in Groningen In Groningen kunnen de volgende oorzaken van bodemdaling worden onderscheiden (op basis van Hannink, 1990): Diepte in m- mv Natuurlijke oorzaken

Nadere informatie

O.B.T.A. De Linde v.o.f.

O.B.T.A. De Linde v.o.f. Beheer van Monumentale, veterane en waardevolle bomen Van Sasse van IJsseltstraat 3, 5831 HB Boxmeer. E-mail: info@obtadelinde.nl Boom inspectierapport Client: Locatie: Gemeente Horst aan de Maas Wilhelminaplein

Nadere informatie

TILTSENSOREN EARLY WARNING SYSTEM: VOOR VERZAKKINGEN EN BODEMBEWEGINGEN BIJ BOUWACTIVITEITEN

TILTSENSOREN EARLY WARNING SYSTEM: VOOR VERZAKKINGEN EN BODEMBEWEGINGEN BIJ BOUWACTIVITEITEN TILTSENSOREN EARLY WARNING SYSTEM: VOOR VERZAKKINGEN EN BODEMBEWEGINGEN BIJ BOUWACTIVITEITEN Amsterdam Presentatie 26 November 2008 Binnenlands nieuws als voorbeeld Verzakking panden langs Noord-Zuidlijn

Nadere informatie

Rijnhaven. Conditiemeting van de kademuren in de Rijnhaven 2012. Ingenieursbureau. Projectcode MR11134. Datum 20 augustus 2012.

Rijnhaven. Conditiemeting van de kademuren in de Rijnhaven 2012. Ingenieursbureau. Projectcode MR11134. Datum 20 augustus 2012. Ingenieursbureau Rijnhaven Conditiemeting van de kademuren in de Rijnhaven 2012. Projectcode MR11134 Datum 20 augustus 2012 Versie 01 Opdrachtgever Gemeente Rotterdam Paraaf Opdrachtgever: Opsteller ing.

Nadere informatie

Een kogel die van een helling afrolt, ondervindt een constante versnelling. Deze versnelling kan berekend worden met de formule:

Een kogel die van een helling afrolt, ondervindt een constante versnelling. Deze versnelling kan berekend worden met de formule: Voorbeeldmeetrapport (eenparig versnelde beweging stopwatch en meetlat) Eenparig versnelde beweging stopwatch en meetlat. Doel van de proef Een kogel die van een helling afrolt, voert een eenparig versnelde

Nadere informatie

Rapport: Analyse bodemdaling winningsvergunning Veendam 2012

Rapport: Analyse bodemdaling winningsvergunning Veendam 2012 Rapport: Analyse bodemdaling winningsvergunning Veendam 2012 projectnr. 0257711.00 revisie 01 22 maart 2013 auteur(s) Opdrachtgever Nedmag Industries Mining & Manufacturing B.V. Postbus 241 9640 AE Veendam

Nadere informatie

het noordelijk deel (nabij de woningen) en het zuidelijk deel. Vanwege de invloed naar de omgeving is alleen het noordelijk deel beschouwd.

het noordelijk deel (nabij de woningen) en het zuidelijk deel. Vanwege de invloed naar de omgeving is alleen het noordelijk deel beschouwd. partner in bouwputadvies en grondwatertechniek 1/5 Project : HT140056 Park Waterrijk Hekelingen Datum : 1 September 2014 Betreft : Nota waterhuishouding Opsteller : M. (Marco) Zieverink, MSc Documentstatus

Nadere informatie

Risicobeheersing ondergronds bouwen lessen van de NoordZuidlijn voor de Singelgracht. Dr. ir. Mandy Korff

Risicobeheersing ondergronds bouwen lessen van de NoordZuidlijn voor de Singelgracht. Dr. ir. Mandy Korff Risicobeheersing ondergronds bouwen lessen van de NoordZuidlijn voor de Singelgracht Dr. ir. Mandy Korff Introductie Risico s en risicobeheersing bij ondergronds bouwen Lessen van de NoordZuidlijn voor

Nadere informatie

Correla'e tussen leidingbreuk en satellietme'ngen van bodem- daling

Correla'e tussen leidingbreuk en satellietme'ngen van bodem- daling Correla'e tussen leidingbreuk en satellietme'ngen van bodem- daling Jurjen den Besten (Oasen), Jos Maccabiani, Hanno Maljaars (Hansje Brinker BV) Radarsatellieten kunnen zeer nauwkeurig meten waar en hoe

Nadere informatie

Meetregister bij het meetplan Waddenzee 2017 Rapportage van de nauwkeurigheidswaterpassing Ameland 2017

Meetregister bij het meetplan Waddenzee 2017 Rapportage van de nauwkeurigheidswaterpassing Ameland 2017 Meetregister bij het meetplan Waddenzee 2017 Rapportage van de nauwkeurigheidswaterpassing Ameland 2017 20-4-2017 Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V. Documentnummer: EP201703201664 Doc.nr. EP201703201664

Nadere informatie

ONDERWERP Addendum gebouwschade i.r.t. bodemdaling en waterhuishouding onderzoeksgebied Groningen-West e.o

ONDERWERP Addendum gebouwschade i.r.t. bodemdaling en waterhuishouding onderzoeksgebied Groningen-West e.o ONDERWERP Addendum gebouwschade i.r.t. bodemdaling en waterhuishouding onderzoeksgebied Groningen-West e.o DATUM 24-11-2015 VAN Drs. B.D. (Bart) de Jong AAN NAM Assen, t.a.v. de heer J. van den Dool 1.1

Nadere informatie

Memo Inleiding Conclusie Inspectiemethodiek Situatie op locatie

Memo Inleiding Conclusie Inspectiemethodiek Situatie op locatie Memo memonummer 2016-05-17-1 datum 19 mei 2016 aan G. vd Horst Gemeente Stadskanaal van G.J. Verhoef Antea Group kopie project Inspectie kademuur projectnr. 266797 betreft Inspectie kademuur aan de A-kade

Nadere informatie

Funderingsherstel achter de plint met een minimum aan overlast. Varianten funderingsherstel: - Plaat- en balkfundaties - Kelderbouw - Schuimbeton

Funderingsherstel achter de plint met een minimum aan overlast. Varianten funderingsherstel: - Plaat- en balkfundaties - Kelderbouw - Schuimbeton Funderingsherstel achter de plint met een minimum aan overlast Varianten funderingsherstel: - Plaat- en balkfundaties - Kelderbouw - Schuimbeton Funderingsherstel bij woningen en andere gebouwen is niet

Nadere informatie

Begrippenlijst. Barometer. EN (elektroneutraliteit) Hydrologisch jaar. Maucha-diagram. Metingtype. Referentieniveau. Stiff-diagram

Begrippenlijst. Barometer. EN (elektroneutraliteit) Hydrologisch jaar. Maucha-diagram. Metingtype. Referentieniveau. Stiff-diagram Begrippenlijst AMP Druksonde EN (elektroneutraliteit) Gebied GG GLG GXG IR/EC-diagram Maucha-diagram Meetpunt Metingtype Peilbuis Peilschaal Raai Stiff-diagram Tijdreeks Barometer Duurlijn Flume Gebiedgroep

Nadere informatie

Robuustheid regressiemodel voor kapitaalkosten gebaseerd op aansluitdichtheid

Robuustheid regressiemodel voor kapitaalkosten gebaseerd op aansluitdichtheid Robuustheid regressiemodel voor kapitaalkosten gebaseerd op aansluitdichtheid Dr.ir. P.W. Heijnen Faculteit Techniek, Bestuur en Management Technische Universiteit Delft 22 april 2010 1 1 Introductie De

Nadere informatie

natuurkunde vwo 2017-I

natuurkunde vwo 2017-I natuurkunde vwo 07-I Cessna 4 maximumscore 5 uitkomst: α = 7,8 voorbeeld van een berekening: In verticale richting geldt: F = Fz = mg = 70 9,8= 6,965 0 N. De motorkracht kan berekend worden met behulp

Nadere informatie

rib OOH4a Invloed bouwputten op de omgeving HRO ribooh4a Bouwputten 1

rib OOH4a Invloed bouwputten op de omgeving HRO ribooh4a Bouwputten 1 rib OOH4a Invloed bouwputten op de omgeving HRO ribooh4a Bouwputten 1 Damwand in bebouwde omgeving HRO ribooh4a Bouwputten 2 HRO ribooh4a Bouwputten 3 Bouwputten: Invloed op omgeving Invloed grondwater

Nadere informatie

Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard Mw. M. Virardi- van de Hulsbeek Postbus AB Rotterdam

Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard Mw. M. Virardi- van de Hulsbeek Postbus AB Rotterdam RAPPORTAGE OPDRACHTGEVER Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard Mw. M. Virardi- van de Hulsbeek Postbus 4059 3006 AB Rotterdam CRUX Engineering BV Pedro de Medinalaan 3c NL-1086 XK Amsterdam

Nadere informatie

Plan van aanpak. Verzakkingen in de wijk Tussenwater. Stand van zaken, proces en planning. Orlando Karam Eunice Boereveen Lex Hussaarts

Plan van aanpak. Verzakkingen in de wijk Tussenwater. Stand van zaken, proces en planning. Orlando Karam Eunice Boereveen Lex Hussaarts Orlando Karam Eunice Boereveen Lex Hussaarts Plan van aanpak Verzakkingen in de wijk Tussenwater Stand van zaken, proces en planning Programma 19:30 uur Opening en inleiding 19:40 uur Toelichting proces

Nadere informatie

Geluidsbelasting door windturbine Slikkerdijk

Geluidsbelasting door windturbine Slikkerdijk Samenvatting en conclusies In de maand december zijn gedurende vijftien dagen in het begin van de nacht metingen verricht naar het geluidsbelasting van de woonboerderij aan de Walingsweg 20 Wieringerwaard

Nadere informatie

FUNDERINGSONDERZOEK VAN SPEIJKSTRAAT AMSTERDAM

FUNDERINGSONDERZOEK VAN SPEIJKSTRAAT AMSTERDAM Allnamics Geotechnical Experts BV Waterpas 98 De Trompet 1585 info@allnamics.eu 2495 AT Den Haag 1967 DB Heemskerk www.allnamics.eu Tel. 088-2556264 Tel. 088-2556264 FUNDERINGSONDERZOEK VAN SPEIJKSTRAAT

Nadere informatie

Paalrot door lekke drainerende riolen

Paalrot door lekke drainerende riolen Paalrot door lekke drainerende riolen Tot 1960-1970 soms ook nog daarna zijn houten heipalen gebruikt in klei en veengebieden voor de fundering van woningen. Tot ongeveer 1910 als Amsterdamse en Rotterdamse

Nadere informatie

Effecten van sedimentatie en erosie op de hoogteligging van het wad bij Paesens. Tussentijdse rapportage periode september 2003-augustus 2005

Effecten van sedimentatie en erosie op de hoogteligging van het wad bij Paesens. Tussentijdse rapportage periode september 2003-augustus 2005 Effecten van sedimentatie en erosie op de hoogteligging van het wad bij Paesens Tussentijdse rapportage periode september 2003-augustus 2005 Johan Krol Oktober 2005 Inhoudsopgave. Conclusies 3 Inleiding

Nadere informatie

BODEMDALING DOOR DIEPE EN ONDIEPE OORZAKEN

BODEMDALING DOOR DIEPE EN ONDIEPE OORZAKEN BODEMDALING DOOR DIEPE EN ONDIEPE OORZAKEN PETER VAN BERGEN NOORDELIJKE NETWERKDAG BODEM 18 MEI 2017 Tel.: 050 3164689 Postbus 610, 9700 AP Groningen www.commissiebodemdaling.nl Email: p.vanbergen@commissiebodemdaling.nl

Nadere informatie

1 Inleiding 2. 3 Metingen Meetmethode Instrumentarium en uitvoering Afwijkingen ten opzichte van de vorige meting 6

1 Inleiding 2. 3 Metingen Meetmethode Instrumentarium en uitvoering Afwijkingen ten opzichte van de vorige meting 6 Inhoud Blz. 1 Inleiding 2 2 Ontwerp en inrichting van het meetnet 3 2.1 Inleiding 3 2.2 Meetnetontwerp 3 2.2.1 Aansluitpunten 3 2.2.2 Kringen en trajecten 3 2.2.3 Puntdichtheid 3 2.2.4 Secundair optische

Nadere informatie

Bouwtrillingen. Projectnaam: Bedrijf: Contactpersoon: Telefoonnummer: Datum: www.geobrain.nl

Bouwtrillingen. Projectnaam: Bedrijf: Contactpersoon: Telefoonnummer: Datum: www.geobrain.nl Bouwtrillingen Projectnaam: Bedrijf: Contactpersoon: Telefoonnummer: Datum: Minimaal benodigde basisgegevens om alle vragen te beantwoorden: > Sondering met wrijvingsgetal > Basisgegevens hei/trilblok,

Nadere informatie

III 1111 Ons kenmerk: 2015/229563

III 1111 Ons kenmerk: 2015/229563 111111111111111111 III 1111 Ons kenmerk: 2015/229563 Aan de bewoners van de Jan van Goyenkade 1 t/m 8, 78 en 7C, Paul Cézannestraat 31 en 33, Paulus Potterhof 18 t/m 21, Saenredamstraat 50 t/m 53 gemeente

Nadere informatie

6.2 Het deelproject Klaverweide/Bouwakker en omgeving

6.2 Het deelproject Klaverweide/Bouwakker en omgeving 6.2 Het deelproject Klaverweide/Bouwakker en omgeving In het centrale deel van de wijk zijn een aantal projecten voorgenomen die een grote relatie met elkaar hebben. D A 2 4 1 B 3 C De centrale noord-zuid

Nadere informatie

vandaag 4 minuten lezen

vandaag 4 minuten lezen We zeggen het maar even voor de zekerheid: printen is alleen toegestaan voor persoonlijk gebruik. Het is niet supersympathiek om dit artikel te verspreiden. Sterker nog: het is verboden. Gelukkig is het

Nadere informatie

Zeespiegelmonitor 2018

Zeespiegelmonitor 2018 Zeespiegelmonitor 2018 Wat is de aanleiding van dit rapport? Jaarlijks rapporteren Deltares en HKV met de Zeespiegelmonitor over de zeespiegelstijging langs de Nederlandse kust. De zeespiegel en het getij

Nadere informatie

Karla Kampman, Pepijn Abink Spaink, Gerard Bloemhof (gemeente Delft)

Karla Kampman, Pepijn Abink Spaink, Gerard Bloemhof (gemeente Delft) Notitie aan: Karla Kampman, Pepijn Abink Spaink, Gerard Bloemhof (gemeente Delft) Project: Quickscan II rapportage na de van 2017 Datum: Opgemaakt door: 05-10-2017 (aangevulde versie van 16 aug 2017, n.a.v.

Nadere informatie

Opnamerapport. Straatnaam, Plaatsnaam. Project kenmerk: 0000-R-V1. Opdrachtgever : Datum opname: - Datum rapport: - Behandeld door :

Opnamerapport. Straatnaam, Plaatsnaam. Project kenmerk: 0000-R-V1. Opdrachtgever : Datum opname: - Datum rapport: - Behandeld door : Opnamerapport Project kenmerk: 0000-R-V1 Opdrachtgever : Datum opname: - Datum rapport: - Behandeld door : Bouwstudio PelserHartman BV Veemarktkade 8 5222 AE s-hertogenbosch Project nummer : 0000 Straatnaam,

Nadere informatie

Funderingsherstel achter de plint met een minimum aan overlast

Funderingsherstel achter de plint met een minimum aan overlast Funderingsherstel achter de plint met een minimum aan overlast Funderingsherstel bij woningen en andere gebouwen is niet zelden zeer ingrijpend. In de regel moet de complete bestaande vloer worden verwijderd

Nadere informatie

Examen VWO - Compex. wiskunde A1,2

Examen VWO - Compex. wiskunde A1,2 wiskunde A1,2 Examen VWO - Compex Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Woensdag 25 mei totale examentijd 3 uur 20 05 Vragen 1 tot en met 13 In dit deel staan de vragen waarbij de computer

Nadere informatie

Aan de bewoners van de P.J. Troelstralaan 87 t/m 107 te Zaandam

Aan de bewoners van de P.J. Troelstralaan 87 t/m 107 te Zaandam II II II 2015/218861 II II II N gemeente Zaanstad Realisatie nformatie Infornr CD E Aan de bewoners van de P.J. Troelstralaan 87 t/m 107 te Zaandam DATUM ONS KENMERK BIJLAGE(N) DOORKIESNUMMER ONDERWERP

Nadere informatie

Meetregister bij het meetplan Twente Rapportage van de nauwkeurigheidswaterpassing Twente 2015

Meetregister bij het meetplan Twente Rapportage van de nauwkeurigheidswaterpassing Twente 2015 Meetregister bij het meetplan Twente Rapportage van de nauwkeurigheidswaterpassing Twente 2015 18 december 2015 Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V. Documentnummer: EP201512251534 Inhoud 1 Inleiding

Nadere informatie

aantal dagen gemeten zakking in mm ( + = stijging)

aantal dagen gemeten zakking in mm ( + = stijging) project: FS43A adres: Exercitiestraat 4-6 Rotterdam bouweenheid: 012 onderwerp: funderingsonderzoek onderdeel: dubbel uitgevoerde nauwkeurigheidswaterpassing conform F3O protocol nauwkeurigheid: + / -

Nadere informatie

Bouwhistorische waarneming Wegje 1/Apenspel 5, Enkhuizen

Bouwhistorische waarneming Wegje 1/Apenspel 5, Enkhuizen Bouwhistorische waarneming Wegje 1/Apenspel 5, Enkhuizen door Gerrit Vermeer in opdracht voor de gemeente Enkhuizen namens de Vereniging Oud Enkhuizen. oktober 2015 1 Afbeelding omslag. De voorgevel van

Nadere informatie

Berekening van effecten voor WKO systemen tot 50 m³/uur. Begeleidingscommissie BUM Bodemenergie provincies 17 Januari 2012

Berekening van effecten voor WKO systemen tot 50 m³/uur. Begeleidingscommissie BUM Bodemenergie provincies 17 Januari 2012 Berekening van effecten voor WKO systemen tot 50 m³/uur Begeleidingscommissie BUM Bodemenergie provincies 17 Januari 2012 1 Hypothese Een onttrekking van 10 m³/uur met één bron heeft dezelfde hydrologische

Nadere informatie

Notitie / Memo. HaskoningDHV Nederland B.V. Water. Nora Koppert en Henk Kolkman Jasper Jansen Datum: 23 december 2016

Notitie / Memo. HaskoningDHV Nederland B.V. Water. Nora Koppert en Henk Kolkman Jasper Jansen Datum: 23 december 2016 Notitie / Memo Aan: Nora Koppert en Henk Kolkman Van: Jasper Jansen Datum: 23 december 2016 Kopie: Carola Hesp Ons kenmerk: WATBE9859N001D0.1 Classificatie: Projectgerelateerd HaskoningDHV Nederland B.V.

Nadere informatie

Bodemdaling door grondwaterwinning

Bodemdaling door grondwaterwinning Bodemdaling door grondwaterwinning Grondwaterwinning in en nabij Groningen Op de rand van het Drents plateau wordt op een viertal locaties grondwater gewonnen ten behoeve van de drinkwatervoorziening:

Nadere informatie

ONDERWERP Addendum gebouwschade i.r.t. bodemdaling en waterhuishouding onderzoeksgebied Veendam e.o

ONDERWERP Addendum gebouwschade i.r.t. bodemdaling en waterhuishouding onderzoeksgebied Veendam e.o ONDERWERP Addendum gebouwschade i.r.t. bodemdaling en waterhuishouding onderzoeksgebied Veendam e.o DATUM 24-11-2015 VAN Drs. B.D. (Bart) de Jong AAN NAM Assen, t.a.v. de heer J. van den Dool 1.1 Inleiding

Nadere informatie

Meetregister bij het meetplan Waddenzee Rapportage van de nauwkeurigheidswaterpassing Lauwersmeer 2011

Meetregister bij het meetplan Waddenzee Rapportage van de nauwkeurigheidswaterpassing Lauwersmeer 2011 Meetregister bij het meetplan Waddenzee Rapportage van de nauwkeurigheidswaterpassing Lauwersmeer 2011 30 maart 2012 Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V. Documentnummer: EP201201207051 Inhoud 1 Inleiding

Nadere informatie

Betonoplangers Eerste uitgave Aanvulling Aanvulling KCAF

Betonoplangers Eerste uitgave Aanvulling Aanvulling KCAF Betonoplangers 2006.07.28 Eerste uitgave 2006.08.15 Aanvulling 2010.07.09 Aanvulling 2012.03.19 KCAF 1 Inleiding. Deze publicatie over betonoplangers is gemaakt omdat we bij funderingsonderzoeksrapportages

Nadere informatie

Omgevingsbeïnvloeding bij museum Ons Lieve Heer op Solder. Ir. J.K. Haasnoot directeur. CRUX Engineering BV

Omgevingsbeïnvloeding bij museum Ons Lieve Heer op Solder. Ir. J.K. Haasnoot directeur. CRUX Engineering BV Omgevingsbeïnvloeding bij museum Ons Lieve Heer op Solder Ir. J.K. Haasnoot directeur Engineering BV www.cruxbv.nl INTRODUCTIE 1 Engineering BV Mensen: Partners: dr. ir. ing. A.E.C. van der Stoel Dr.-Ing.

Nadere informatie

3 Aan: Geïnteresseerden Droogteberichtgeving

3 Aan: Geïnteresseerden Droogteberichtgeving 3 Aan: Geïnteresseerden Droogteberichtgeving Droogtebericht Droogtebericht voor waterbeheerders, Huidige situatie en verwachtingen voor rivierafvoeren, (water)temperaturen en grondwater In Nederland wordt

Nadere informatie

de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid DE NEDERLANDSE AARDOLIE MAATSCHAPPIJ B.V.,

de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid DE NEDERLANDSE AARDOLIE MAATSCHAPPIJ B.V., ARBITER AARDBEVINGSSCHADE Zaaknummer: 16/2 Beslissing van de Arbiter aardbevingsschade van 4 juli 2016 inzake X, wonende te Appingedam, eigenaar van het pand aan [adres] Appingedam, hierna ook te noemen:

Nadere informatie

EXPERTISES CONSTRUCTIEVE PLAATSBESCHRIJVING

EXPERTISES CONSTRUCTIEVE PLAATSBESCHRIJVING 2016 2017 Faculteit Natuur en Techniek EXPERTISES CONSTRUCTIEVE PLAATSBESCHRIJVING PLOTERSGRACHT 24 GENT Louise Aers Olivia Boes Ine Decock Astrid Vertriest GROEP 3A Docent: Mevr. Vanhoutte 8 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Samenvatting onderzoeksresultaten constructie huurwoningen Zeeheldenbuurt

Samenvatting onderzoeksresultaten constructie huurwoningen Zeeheldenbuurt Samenvatting onderzoeksresultaten constructie huurwoningen Zeeheldenbuurt Datum: 22 december 2017 Versie: A, aanvulling extra rapporten Door: Ellen Boerema Inhoudsopgave Inleiding... 2 Overzicht onderzoeken...

Nadere informatie

QuakeShield Modellering constructief gedrag bij belasting in het vlak 17 November 2017

QuakeShield Modellering constructief gedrag bij belasting in het vlak 17 November 2017 QuakeShield Modellering constructief gedrag bij belasting in het vlak 17 November 2017 Advisering op het gebied van constructies voor gebouwen en civiele werken QuakeShield Systeem Het QuakeShield Systeem

Nadere informatie

Rapport Prestatie Gevellamel versus Luchtgordijn

Rapport Prestatie Gevellamel versus Luchtgordijn Rapport Prestatie Gevellamel versus Luchtgordijn Datum: 18 september 2017 Windsafe Projects B.V. Science Park 5080 5692 EA Son Nederland Project Titel Prestatie Gevellamel versus luchtgordijn Document

Nadere informatie

slimme geluidsschermen funderingsloos scherm scherm met zonnepanelen ipv Delft Pieters Bouwtechniek Holland Scherm

slimme geluidsschermen funderingsloos scherm scherm met zonnepanelen ipv Delft Pieters Bouwtechniek Holland Scherm slimme geluidsschermen funderingsloos scherm scherm met zonnepanelen ipv Delft Pieters Bouwtechniek Holland Scherm funderingsloos geluidsscherm, Vianen slimme geluidsschermen Drukke doorgaande (snel)wegen

Nadere informatie

Verkeerstelling en kentekenonderzoek

Verkeerstelling en kentekenonderzoek BIJLAGEN Bijlage 1: Verkeerstelling en kentekenonderzoek Verkeersonderzoek Zijtaart november 2011 Opdrachtgever: BRO Contactpersoon: mevr. L. van Oort Rapporttype: Auteur(s): conceptrapport Jan Hagens

Nadere informatie

Grondwater effecten parkeergarage en diepwand Scheveningen

Grondwater effecten parkeergarage en diepwand Scheveningen Notitie / Memo Aan: Kees de Vries Van: Anke Luijben en Jasper Jansen Datum: 25 januari 2017 Kopie: Ons kenmerk: WATBE5026-136N001D0.2 Classificatie: Projectgerelateerd HaskoningDHV Nederland B.V. Water

Nadere informatie

Symposium Onderhoudsarme wegen in slappe ondergrond. Presentatie CROW-werkgroep

Symposium Onderhoudsarme wegen in slappe ondergrond. Presentatie CROW-werkgroep Symposium Onderhoudsarme wegen in slappe ondergrond Presentatie CROW-werkgroep Effectieve Overgangs Constructies (EOC) Inhoud - Doel van de werkgroep - Werkplan EOC - Resultaten literatuurstudie - Resultaten

Nadere informatie

Bodemdaling Groningen op basis van InSAR waarnemingen

Bodemdaling Groningen op basis van InSAR waarnemingen Bodemdaling Groningen op basis van InSAR waarnemingen 1993-2008 NAM EP200805220295 Juli 2008 Inhoudsopgave 1 Introductie... 2 2 Methodologie... 5 2.1 Data en gebiedsbegrenzing... 5 2.2 Meettechnieken...

Nadere informatie

EPC Poort van Bunnik v.o.f. Postbus CA BUNNIK /

EPC Poort van Bunnik v.o.f. Postbus CA BUNNIK / Retouradres: Postbus 20, 3980 CA Bunnik Aan de bewoner(s)/gebruiker(s) van dit pand Projectnaam A12 Utrecht Lunetten - Veenendaal Uw referentie Onze referentie Behandeld door Telefoon direct E-mail PvB-OM-B-1034-RBO

Nadere informatie

Funderingen in Veenweidegebieden risico s op schade en aanpak

Funderingen in Veenweidegebieden risico s op schade en aanpak Funderingen in Veenweidegebieden risico s op schade en aanpak Indeling presentatie Achtergronden Hoofdoorzaken funderingsschade Funderingsschade en/in veenweidegebieden Wie is verantwoordelijk Aanpak tot

Nadere informatie

Bestrijding bladwespen bij rode bes in kassen en tunnels.

Bestrijding bladwespen bij rode bes in kassen en tunnels. Verslaglegging demoproject Bestrijding bladwespen bij rode bes in kassen en tunnels. Gefinancierd door Productschap Tuinbouw In opdracht van de Nederlandse Fruitteelt Organisatie In het kader van het project

Nadere informatie

Toepassing SRM2 voor Rozenoordbrug A10 Zuidas

Toepassing SRM2 voor Rozenoordbrug A10 Zuidas Toepassing SRM2 voor Rozenoordbrug A10 Zuidas Toelichting wijzigingstracébesluit 2017 Bijlage C Augustus 2017 Notitie Aan Projectorganisatie Zuidasdok t.a.v. Remco Bentum Van Arno Eisses Onderwerp Toepassing

Nadere informatie

M+P MBBM groep Mensen met oplossingen. Gemeente Houten T.a.v. Edwin Koolhof Postbus DA HOUTEN. Onderzoek herkomst bromtoon Houten

M+P MBBM groep Mensen met oplossingen. Gemeente Houten T.a.v. Edwin Koolhof Postbus DA HOUTEN. Onderzoek herkomst bromtoon Houten M+P MBBM groep Mensen met oplossingen www.mp.nl Visserstraat 5 Aalsmeer Postbus 344 143 AH Aalsmeer Gemeente Houten T.a.v. Edwin Koolhof Postbus 3 399 DA HOUTEN Wolfskamerweg 47 Vught Postbus 294 526 CB

Nadere informatie

Notitie hoofdconstructeur

Notitie hoofdconstructeur INGENIEURSBUREAU A. PALTE B.V. VALKENBURG AAN DE GEUL DOCUMENT: 420077-RAP-002 PAGINANUMMER 1. Notitie hoofdconstructeur De hoofdconstructeur van het gebouw heeft in een notitie opgesteld bij het rapport.

Nadere informatie

Betreft: Variatie in grondwaterpeilen en bodemopbouw (bureaustudie) ter plaatse van de Landgoed Huize Winfried te Wapenveld (gemeente Heerde).

Betreft: Variatie in grondwaterpeilen en bodemopbouw (bureaustudie) ter plaatse van de Landgoed Huize Winfried te Wapenveld (gemeente Heerde). Projectnummer 2013-11-002: Variatie in grondwaterpeilen en bodemopbouw Landgoed Huize Winfried Natuurbegraven Nederland T.a.v. de heer W. Peters Postbus 29 5201 AA s-hertogenbosch Betreft: Variatie in

Nadere informatie

Kennisvraag: wat waren de herhalingstijden van de neerslag-, afvoer- en grondwatersituatie? In beeld brengen situatie zoals die buiten geweest is.

Kennisvraag: wat waren de herhalingstijden van de neerslag-, afvoer- en grondwatersituatie? In beeld brengen situatie zoals die buiten geweest is. Herhalingstijden Kennisvraag: wat waren de herhalingstijden van de neerslag-, afvoer- en grondwatersituatie? In beeld brengen situatie zoals die buiten geweest is. Antwoord: de herhalingstijden die berekend

Nadere informatie

Mkv Dynamica. 1. Bereken de versnelling van het wagentje in de volgende figuur. Wrijving is te verwaarlozen. 10 kg

Mkv Dynamica. 1. Bereken de versnelling van het wagentje in de volgende figuur. Wrijving is te verwaarlozen. 10 kg Mkv Dynamica 1. Bereken de versnelling van het wagentje in de volgende figuur. Wrijving is te verwaarlozen. 10 kg 2 /3 g 5 /6 g 1 /6 g 1 /5 g 2 kg 2. Variant1: Een wagentje met massa m1

Nadere informatie

Aantal pagina's 5. Doorkiesnummer +31(0)88335 7160

Aantal pagina's 5. Doorkiesnummer +31(0)88335 7160 Memo Aan Port of Rotterdam, T.a.v. de heer P. Zivojnovic, Postbus 6622, 3002 AP ROTTERDAM Datum Van Johan Valstar, Annemieke Marsman Aantal pagina's 5 Doorkiesnummer +31(0)88335 7160 E-mail johan.valstar

Nadere informatie

De projectlocatie ligt globaal op de coördinaten: X = 140.650 en Y = 447.600.

De projectlocatie ligt globaal op de coördinaten: X = 140.650 en Y = 447.600. Bijlage I Technische beoordeling van de vergunningsaanvraag van Ontwikkelingsverband Houten C.V. voor het onttrekken van grondwater ten behoeve van de bouw van een parkeerkelder onder het nieuw realiseren

Nadere informatie

Trillingsonderzoek conform SBR A ter plaatse van een woning gelegen aan de Postbaan 7 te Putte

Trillingsonderzoek conform SBR A ter plaatse van een woning gelegen aan de Postbaan 7 te Putte Trillingsonderzoek conform SBR A ter plaatse van een woning gelegen aan de Postbaan 7 te Putte Opdrachtgever: Contactpersoon: Gemeente Woensdrecht Postbus 24 4630 AA HOOGERHEIDE mevrouw V. Termolle Greten

Nadere informatie

Rapport Geluidsniveaumetingen bij Oosterpark

Rapport Geluidsniveaumetingen bij Oosterpark Rapport Geluidsniveaumetingen bij Oosterpark Update dd. 26 oktober 2018 (versie 2) Update dd. 19 november 2018 (versie 3 ; hoofdstuk 4 toegevoegd) 1. Inleiding In het kader van de discussie rond de bomenkap

Nadere informatie

Overgewicht (incl. obesitas)

Overgewicht (incl. obesitas) Inleiding Het aantal kinderen dat te weinig beweegt en/of overgewicht heeft neemt al een aantal jaren toe. Dit is een belangrijk element van zorg. De gemeente heeft daarom in 2011 besloten zich actief

Nadere informatie

KLIMAATVERANDERING. 20e eeuw

KLIMAATVERANDERING. 20e eeuw KLIMAATVERANDERING 20e eeuw Vraag De temperatuur op aarde is in de afgelopen honderd jaar gestegen met 0.2-0.5 C 0.6-0.9 C Antwoord De temperatuur op aarde is in de afgelopen honderd jaar gestegen met

Nadere informatie

Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 13 juni 2017

Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 13 juni 2017 uitspraak ARBITER BODEMBEWEGING Zaaknummer: 16/275 Meldingsnummer: [ ] Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 13 juni 2017 inzake [naam], wonende te Haren, eigenaar van het pand aan de [adres] te Haren,

Nadere informatie

Verslag proefonderzoek Noorddijkerweg 32. Dinsdag

Verslag proefonderzoek Noorddijkerweg 32. Dinsdag Verslag proefonderzoek Noorddijkerweg 32 Dinsdag 20.2.2007 Aanwezig: gemeente Groningen: Gert Kortekaas en Marcel Verkerk Fam. Scholten (eigenaren) Cor Holstein (architect) Doel van het vooronderzoek:

Nadere informatie

RESULTATEN DIOXINE-ANALYSES HARLINGEN, februari 2016

RESULTATEN DIOXINE-ANALYSES HARLINGEN, februari 2016 RESULTATEN DIOXINE-ANALYSES HARLINGEN, februari 2016 Bijlage(n) 1 Contactpersoon Mark van Bruggen A. van Leeuwenhoeklaan 9 3721 MA Bilthoven Postbus 1 3720 BA Bilthoven www.rivm.nl KvK Utrecht 30276683

Nadere informatie

RAPPORT FUNDERINGSINSPECTIE PAALFUNDERING GEBOUW F & G.

RAPPORT FUNDERINGSINSPECTIE PAALFUNDERING GEBOUW F & G. IFCO Funderingsexpertise BV Limaweg 17 2743 CB Waddinxveen Tel: (0182) 646 646 Fax: (0182) 646 654 E-mail: mail@ifco.nl Web: www.ifco.nl KvK: Gouda 290 32656 RAPPORT FUNDERINGSINSPECTIE PAALFUNDERING GEBOUW

Nadere informatie

Galerij ingestort Antillenweg in Leeuwarden Gepubliceerd op 23 mei, 2011

Galerij ingestort Antillenweg in Leeuwarden Gepubliceerd op 23 mei, 2011 2011 Galerij ingestort Antillenweg in Leeuwarden Gepubliceerd op 23 mei, 2011 LEEUWARDEN: Aan de Antillenweg 2 t/m 40 in Leeuwarden zijn maandag 23 mei rond het middaguur vijf delen van galerijen van de

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 2. Materiaal & Methode 3. Resultaten 5. Theoretisch Kader 6. Discussie 7. Bronnen 9. Appendix Onderzoeksvraag 2

Inhoud. Inleiding 2. Materiaal & Methode 3. Resultaten 5. Theoretisch Kader 6. Discussie 7. Bronnen 9. Appendix Onderzoeksvraag 2 Bifilaire slinger De invloed van de slingerlengte, de lengte van en afstand tussen de draden op de trillingstijd van een bifilaire slinger. Kiki de Boer, Sitti Romijn, Thomas Markhorst & Lucas Cohen Calandlyceum

Nadere informatie

Profielen van het Mallegat en geologische profielen aan de Pr. Hendrikkade in Katwijk D. Parlevliet, D. van der Kooy, mei 2003

Profielen van het Mallegat en geologische profielen aan de Pr. Hendrikkade in Katwijk D. Parlevliet, D. van der Kooy, mei 2003 Profielen van het Mallegat en geologische profielen aan de Pr. Hendrikkade in Katwijk D. Parlevliet, D. van der Kooy, mei 2003 Een bouwput tussen de Pr. Hendrikkade en de Tramstraat doorsneed het voormalige

Nadere informatie

Beeldkwaliteitplan Emmen, Noorderplein en omstreken. behorende bij de Welstandsnota Koers op kwaliteit (2 e wijziging)

Beeldkwaliteitplan Emmen, Noorderplein en omstreken. behorende bij de Welstandsnota Koers op kwaliteit (2 e wijziging) Beeldkwaliteitplan Emmen, Noorderplein en omstreken behorende bij de Welstandsnota Koers op kwaliteit (2 e wijziging) Gemeente Emmen 21 april 2011 2 1. Inleiding Dit Beeldkwaliteitplan Emmen, Noorderplein

Nadere informatie