ENKELE TIPS VAN DE EUROPESE UNIE EN DE RAAD VAN EUROPA OM UW

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ENKELE TIPS VAN DE EUROPESE UNIE EN DE RAAD VAN EUROPA OM UW"

Transcriptie

1 DE RAAD VAN EUROPA EN DE EUROPESE COMMISSIE DANKEN FRANK HEYWORTH, TONY FITZPATRICK, MARIE-JOSÉ GREMMO, IRENA MASKOVA, LAURA MURESAN, ULLA NISSEN, GEORGES PAPADOPOULOS VOOR HUN MEDEWERKING AAN HET OPSTELLEN VAN DEZE TIPS Talen leren voor iedereen: tips en suggesties DE EUROPESE UNIE EN DE RAAD VAN EUROPA HELPEN U OP ALLERLEI MANIEREN OM TALEN TE LEREN. NEEM VOOR MEER BIJZONDERHEDEN CONTACT MET HEN OP. DE RAAD VAN EUROPA MODERN LANGUAGES DIVISION DIRECTORATE OF SCHOOL, OUT-OF-SCHOOL AND HIGHER EDUCATION F STRASBOURG CEDEX FAX / DECS-LANG@COE.INT INTERNET SITES: DE EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL ONDERWIJS EN CULTUUR EENHEID TAALBELEID (B4) WETSTRAAT 200 GEBOUW B-7 B-1049 BRUSSEL FAX: INFO-2001@CEC.EU.INT INTERNET SITE: ZIE VOOR INFORMATIE OVER HET EUROPEES JAAR VAN DE TALEN ENKELE TIPS VAN DE EUROPESE UNIE EN DE RAAD VAN EUROPA OM UW TALENSTUDIE TOT EEN SUCCES TE MAKEN.

2 Talen leren kost tijd en inspanning. Maar iedereen kan het en het loont de moeite. Zelfs de kennis van een paar woorden is op vakantie of zakenreis al een groot voordeel. En als u doorzet, gaan er steeds nieuwe deuren voor u open: u komt in contact met andere mensen en andere opvattingen. Misschien is het goed voor uw carrière. U krijgt werkelijk het gevoel iets gepresteerd te hebben. Bovendien is het goed talen leren in Europa : op een klein gebied vindt u vele taalgemeenschappen en culturen. "IK BEN NOOIT IN DE GELEGENHEID GEWEEST OM TALEN TE LEREN EN NU BEN IK DAAR TE OUD VOOR" U BENT NOOIT TE OUD OM TE LEREN. ER WORDT VAAK GEZEGD DAT ALLEEN KINDEREN SNEL TALEN LEREN. DAT IS NIET WAAR. OOK VOLWASSENEN KUNNEN MET PLEZIER EN SUCCES TALEN LEREN. "HET KOST JAREN OM ALLE WOORDEN EN DE GRAMMATICA TE LEREN" U HOEFT NIET ALLES TE LEREN MET EEN BEETJE KENNIS KUNT U AL BEGINNEN TE PRATEN. U LEERT ER TELKENS WAT BIJ. "OP SCHOOL WAS IK HEEL SLECHT IN TALEN" VELEN DIE NIET GOED OP SCHOOL WAREN, LEERDEN OP LATERE LEEFTIJD TALEN. MODERNE METHODEN MAKEN HET LEUK OM EEN TAAL TE LEREN EN TE GEBRUIKEN EN VERGEMAKKELIJKEN DE COMMUNICATIE. Miljoenen mensen spreken vreemde talen maar er zijn heel veel mensen die denken dat zij dat niet kunnen. HET WAS EEN FANTASTISCHE VENT - IK BEN EEN CURSUS GAAN VOlGEN OMDAT IK HEM IN HET PORTUGEES WIlDE SCHRIJVEN. "Ik weet niet waar ik moet beginnen" Hieronder volgen een paar goede tips! "IK SCHAAM ME ALS IK VEEL FOUTEN MAAK" DAT HOEFT NIET. FOUTEN MAKEN HOORT ERBIJ. MEN VINDT DAT NIET ERG. ZIT DAAR DUS NIET OVER IN EN PROBEER HET GEWOON. "JE HEBT TEGENWOORDIG ALLEEN ENGELS NODIG" ENGELS KENNEN IS NUTTIG MAAR NIET GENOEG. U BEGRIJPT DE MENSEN EN WAT ER OM U HEEN GEBEURT VEEL BETER ALS U HUN TAAL EEN BEETJE KENT.

3 BEDENK WAT U MET DE TAAL WILT Wilt u de taal alleen voor uw eigen plezier leren? Wilt u een andere cultuur begrijpen? Wilt u op uw werk kunnen communiceren (aan de telefoon, op vergaderingen, bezoekers ontvangen)? Bent u uit op een betere baan? Wilt u met vrienden of familie kunnen praten? Wilt u zich op reis in het buitenland kunnen redden? Wilt u kranten kunnen lezen? Wilt u op het internet surfen? Voordat u begint IK SURF GRAAG OP HET INTErNET. NU IK NAAST ENGElS OOK SPAANS KAN lezen, IS VEEl MEER INFORMATIE VOOR MIJ TOEGANKElIJK. Vergeet niet dat u door het leren van een nieuwe taal ook andere opvattingen en gebruiken gaat begrijpen. KIES EEN MANIER DIE HET BESTE BIJ U EN UW DAGINDELING PAST, WANT DAN GAAT HET BETER. Stel uzelf eens de volgende vragen: Hoeveel tijd kunt u hier per week aan besteden? Kunt u op vaste tijden studeren? Heeft u een cassetterecorder, computer, videorecorder etc.? Waar kunt u leermiddelen vinden in bibliotheken, boekwinkels, kiosken met buitenlandse kranten en tijdschriften, internetsites, satelliettelevisie? HOE EN WAAR WILT U LEREN? Kort en intensief Met vrienden / in groepsverband Zelfstudie /afstandsonderwijs Op het werk In eigen land OF langere tijd? OF op eigen houtje? OF met een docent? OF thuis? OF in het buitenland?.. SlOVENIE ligt VlAK OVER DE GRENS. WIJ GAAN DAAR VEEl VAKER HEEN SINDS WIJ DE TAAl EEN BEETJE VERSTAAN. WELKE METHODEN EN LEERMIDDELEN LIGGEN U HET BEST? VOORBEELDEN: Conversatielessen met een iemand die de taal als moedertaal heeft Luisteren naar bandjes onderweg Gebruik van een leerboek Lezen van kranten en tijdschriften Gebruik van het internet Gebruik van CD ROM's Kijken naar video s Als u al eens een taal geleerd hebt, Spreken bedenk dan hoe u het beste leert. Dat Grammaticaoefeningen is van belang bij de keuze van een cursus of een leerboek.

4 Kies uw eigen aanpak ONS BEDRIJF HEEFT EEN ENORME ORDER IN DE WACHT GESlEEPT. ONZE RECEPTIONISTE SPREEKT RUSSISCH EN DAT WAS EEN GROOT VOORDEEl BIJ DE EERSTE CONTACTEN. Er zijn heel veel manieren om een taal te leren. Zij hebben alle hun voor- en nadelen. Ga dus voor uzelf na welke manier op dit moment het beste bij u past. Hier volgen enkele voorbeelden: LEREN IN EIGEN LAND IN GROEPSVERBAND Velen (niet iedereen natuurlijk) geven de voorkeur aan één à twee keer per week les in de buurt of op het werk: In groepsverband leren kan gezellig en leuk zijn Met een goede docent zijn er heel veel mogelijkheden om de taal te gebruiken U vindt mensen met wie u buiten de lessen kunt studeren Meestal zijn de lessen op vastgestelde tijden (vaak zijn ook lessen tijdens de lunchpauze, 's avonds, het weekend etc. mogelijk) INDIEN NODIG ZIJN ER ALTIJD INTENSIEVE EN GESPECIALISEERDE CURSUSSEN TE VINDEN ZELFSTUDIE Via een cursus, de radio of TV: U kunt leerstof en -tempo aan uw eigen behoeften en doelen aanpassen U heeft geen tijdschema. U studeert wanneer u kunt U moet zichzelf wel motiveren IN SOMMIGE GEVALLEN BIEDT DE ZELFSTUDIE-CURSUS OOK HULP VAN DOCENTEN (PERSOONLIJK CONTACT OF OP AFSTAND) LEREN IN HET BUITENLAND Een talencursus in het buitenland: Meestal zijn dit intensieve cursussen en leert u in korte tijd een heleboel U wordt ondergedompeld in de taal en de cultuur U komt in contact met de plaatselijke bevolking en hun levenswijze Zo'n cursus kan duur zijn De duur van de cursus kan een probleem zijn U KUNT OOK OP VAKANTIE ALS U DAAR MOEITE VOOR DOET OF DOOR IN HET BUITENLAND TE GAAN WERKEN EEN TAAL LEREN TALEN LEREN MET BEHULP VAN DE COMPUTER Internet biedt steeds meer mogelijkheden om met mensen uit de hele wereld in contact te komen. ER KOMEN VEEl TOERISTEN IN PRAAG DIE DUITS OF NEDERlANDS SPREKEN. DAAROM IS HET AlS TAXICHAUFFEUR GOED AlS JE MET HUN KUNTSPREKEN. DOOR EEN PAAR WOORDEN IN HUN EIGEN TAAl TE ZEGGEN, WIl IK BEREIKEN DAT ONZE GASTEN ZICH OP HUN GEMAK VOElEN.

5 Hoe vind ik een cursus? Taleninstituten staan meestal in het telefoonboek. Er zijn echter nog veel meer, soms goedkopere mogelijkheden. Vele steden hebben onderwijsinstellingen voor volwassenen die talencursussen bieden. Sommige scholen en universiteiten geven een paar uur per week cursussen voor mensen uit de omgeving. De lagere overheden vraag aan het stadhuis en de Kamer van Koophandel geven zelf vaak cursussen of weten wie die geven. Soms kan informatie worden ingewonnen in openbare bibliotheken. Misschien kan het nationale of regionale ministerie van onderwijs helpen of bijzonderheden verstrekken over professionele organisaties die u kunnen adviseren. U kunt ook onder een trefwoord zoals "talencursussen" en de naam van uw woonplaats op internet zoeken. In "cybercafés" is de toegang tot internet vaak goedkoop. Degenen die ver van een goed taleninstituut wonen of zelfstudie prefereren, kunnen meestal afstandsonderwijs van een regionaal instituut voor volwasseneneducatie, een universiteit of (in enkele landen) een nationale onderwijsaanbieder volgen. De meeste grote boekhandels hebben een ruim assortiment in zelfstudiecursussen. WE HEBBEN IN HET VOORJAAR EEN CURSUS GRIEKS GEVOlGD EN DAT HEEFT ZO'N VERSCHIl GEMAAKT OP VAKANTIE. Hoe kies ik een goede cursus? DE KINDEREN ZIJN ONlANGS OP SCHOOl MET FRANS BEGONNEN EN WIJ VOlGEN EEN CURSUS ZODAT WIJ ZE MET HUN HUISWERK KUNNEN HElPEN. HIERONDER VOLGEN ENKELE TIPS: Vraag altijd om een rondleiding in het instituut. Als dat in het buitenland is gevestigd, probeer dan zoveel mogelijk informatie in te winnen bijv. over de accommodatie en de sociale activiteiten Verstrekt het instituut duidelijke informatie over zijn programma's, de grootte van de groepen en het niveau waarin u wordt ingedeeld? Hebben de leerkrachten de vereiste kwalificaties? Beschikt het instituut over goede leermiddelen en faciliteiten? Is het instituut door een bevoegde instantie erkend? Heeft er regelmatig inspectie plaats, bijv. door het ministerie van onderwijs of een extern orgaan? Kan het referenties van tevreden studenten verstrekken? Kunt u er, als u dat wilt, een examen doen? Als u eenmaal begonnen bent Het is leuk om een taal te leren maar om daarin te slagen moet u wel gemotiveerd zijn. Hoe meer u studeert hoe meer succes u zult hebben. Als u zich moedeloos of gefrustreerd voelt dat overkomt Iedereen wel eens geef dan niet op maar praat met de docent of een medecursist. Las een pauze in - dan kunt u er straks weer met nieuwe energie tegenaan gaan.

6 Praktische tips Schrijven Wil niet te veel tegelijk. Stel duidelijke en haalbare doelen. Overhaast u niet. Sta open voor nieuwe leermethoden nieuwe methoden en technieken kunnen voor u van nut zijn. Grijp iedere gelegenheid aan om in de nieuwe taal te communiceren. Wees niet bang om fouten te maken. Leer van uw fouten dan worden het er geleidelijk minder. Het gaat erom dat u begrepen wordt. Herhaal het geleerde en ga regelmatig na welke vorderingen u gemaakt hebt. Lezen en luisteren Veel lezen en luisteren is van groot belang. Hoe meer u luistert hoe beter u zult gaan spreken. Lezen heeft een positief effect op het schrijven. Lees en luister naar gewone taal (krant, TV, radio). U hoeft niet elk woord te begrijpen om te snappen waar het over gaat. Ga na of u vorderingen gemaakt hebt. Kijk nog eens naar onderwerpen die u al gehad hebt. Zijn die nu makkelijker voor u? Schrijf zoveel mogelijk: s, ansichtkaarten, brieven enz. Lees wat u geschreven heeft na: schrijven heeft het voordeel dat u meer tijd heeft om uw werk te controleren of u fouten heeft gemaakt. Deze kunt u dan nog corrigeren. Spreek de nieuwe taal zo veel mogelijk (praat met uw medestudenten, met vreemdelingen of zelfs in u zelf!). Als u naar een land gaat waar de taal die u aan het leren bent gesproken wordt, maar de mensen tegen u in uw taal of in het Engels beginnen, leg dan uit dat u liever hun taal wilt spreken. Leer de woorden en zinnen die u vaak gebruikt, bijv. als u mensen ontmoet, boodschappen doet, iets koopt enz., uit uw hoofd. De meeste mensen leren nooit accentloos een andere taal spreken. Dat doet er niet toe: als u maar begrepen wordt. Woordenschat Spreken Het leren van nieuwe woorden gaat gemakkelijker als u ze naar betekenis in groepen indeelt. LERAREN ONDERWIJZEN, MAAR LEREN MOET U ZELF DOEN. UITEINDELIJK BENT U VERANTWOORDELIJK VOOR UW EIGEN VORDERINGEN. DE BESTE METHODE IS DUS DE METHODE DIE U HET BESTE LIGT.

Hoe gaat het met je studie?

Hoe gaat het met je studie? 195 195 HOOFDSTUK 12 Hoe gaat het met je studie? WOORDEN 1 Kies uit: onvoldoende controleren gymnastiek mening huiswerk 1 Heb je je al gemaakt? 2 Ik was op school niet zo goed in. Ik vond sport niet leuk.

Nadere informatie

Studiehandleiding. Russisch voor beginners

Studiehandleiding. Russisch voor beginners Studiehandleiding Russisch voor beginners Lay-out en opmaak: NTI DTP Studio, Leiden 1 e druk, september 2012 001204557 2012, NTI bv, Leiden Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

Gesprekjes voeren Waar sta ik nu?

Gesprekjes voeren Waar sta ik nu? Gesprekjes voeren gesprekspartner gebruikt veelvoorkomende woorden en hele korte zinnetjes; spreekt heel langzaam en pauzeert vaak spreekt woorden en korte zinnetjes duidelijk uit; herhaalt zinnetjes en

Nadere informatie

Hoe leer je Pools? Goede technieken = goed geheugen. Hoe leer je Pools? E-book

Hoe leer je Pools? Goede technieken = goed geheugen. Hoe leer je Pools? E-book Hoe leer je Pools? Goede technieken = goed geheugen Hoe leer je Pools? E-book 1 Voordat je met een cursus Pools begint, ontwikkel je eigen methode om Pools te leren. Wat is jouw doel? Op welke wijze wil

Nadere informatie

Je spreekt thuis verschillende talen? Dat is goed voor je kind!

Je spreekt thuis verschillende talen? Dat is goed voor je kind! Je spreekt thuis verschillende talen? Dat is goed voor je kind! Tips om je kind op te voeden in verschillende talen Heb je vragen over hoe je je kind kan opvoeden in verschillende talen? In deze folder

Nadere informatie

INSTRUCTIES BEGRIJPEN

INSTRUCTIES BEGRIJPEN INSTRUCTIES BEGRIJPEN Je volgt een cursus. De docent geeft je mondeling instructies. Kan jij ze begrijpen? Wat moet je doen? 1. Luister naar het geluidsfragment. Neem blad 2 en volg de instructies. Je

Nadere informatie

Studiehandleiding. Duits voor beginners

Studiehandleiding. Duits voor beginners Studiehandleiding Duits voor beginners Lay-out en opmaak: NTI DTP Studio, Leiden 1 e druk, november 2012 001204546 2012, NTI bv, Leiden Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd,

Nadere informatie

Aanvullende informatie ter voorbereiding op de TGN A1. Inleiding. Hoe maakt u de TGN?

Aanvullende informatie ter voorbereiding op de TGN A1. Inleiding. Hoe maakt u de TGN? Aanvullende informatie ter voorbereiding op de TGN A1 Inleiding Dit is informatie over de Toets Gesproken Nederlands (of TGN) 1. De TGN maakt deel uit van het inburgeringsexamen buitenland. Moet u de TGN

Nadere informatie

Studievaardigheden. BEN/LO/ADHD/14/0003j April 2014

Studievaardigheden. BEN/LO/ADHD/14/0003j April 2014 Studievaardigheden N.B.: de inhoud van dit programma is slechts van adviserende aard en dient niet als vervanging voor professioneel en/of medisch advies. Als u verdere consultatie wenst, of wanneer u

Nadere informatie

Een retour Rotterdam

Een retour Rotterdam 71 71 HOOFDSTUK 5 Een retour Rotterdam WOORDEN 1 Wat hoort bij elkaar? 1 zebrapad a pinnen 2 auto b binnengaan 3 automaat c oversteken 4 ingang d parkeren 2 Kies uit: tram vertraging door de week strippenkaart

Nadere informatie

Studiehandleiding. Spaans voor beginners

Studiehandleiding. Spaans voor beginners Studiehandleiding Spaans voor beginners Lay-out en opmaak: NTI DTP Studio, Leiden 1 e druk, oktober 2009 2 e druk, oktober 2012 001204540 2009, NTI bv, Leiden Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze

Nadere informatie

Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen 1. Welke cursussen biedt Ad Appel Taaltrainingen? Er zijn cursussen Inburgering en Nederlands als Tweede Taal op alle niveaus van A1 tot C1. U kunt lessen volgen voor alle vaardigheden of voor één vaardigheid

Nadere informatie

Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en van F-N en kunnen gebruiken in mondelinge en schriftelijke zinnen.

Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en van F-N en kunnen gebruiken in mondelinge en schriftelijke zinnen. Vaktips Frans 1. D O E L S T E L L I N G E N De Franse taal leren verstaan, lezen, spreken en schrijven. Om dit te bereiken, moet je: Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en

Nadere informatie

Jong geleerd, oud gedaan. Opstap W 1. Interview. Bedenk vragen over de schooltijd van uw medecursisten:

Jong geleerd, oud gedaan. Opstap W 1. Interview. Bedenk vragen over de schooltijd van uw medecursisten: Jong geleerd, oud gedaan Opstap.k v a W 1 Interview Bedenk vragen over de schooltijd van uw medecursisten: leeftijd op eerste schooldag gemengde school / jongensschool / meisjesschool aantal jaar op de

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 15. Het functioneringsgesprek.

Thema Op het werk. Lesbrief 15. Het functioneringsgesprek. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 15. Het functioneringsgesprek. Wat leert u in deze les? Moeten en hoeven gebruiken. Vragen hoe het met uw kind gaat. Veel succes! Deze les is ontwikkeld

Nadere informatie

Inleiding. Drie taalvormen

Inleiding. Drie taalvormen Inleiding Uw kind gaat binnenkort naar of zit inmiddels op de basisschool. Vaak horen wij van ouders: Tja, mijn kind zit nu in groep 1 of 2. Het stempelt daar met letters en het bekijkt en luistert naar

Nadere informatie

Studiehandleiding. Italiaans voor beginners

Studiehandleiding. Italiaans voor beginners Studiehandleiding Italiaans voor beginners Lay-out en opmaak: NTI DTP Studio, Leiden 1 e druk, november 2012 001204549 2012, NTI bv, Leiden Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

Actielessen. Lesbrief 1. Nederlands leren. Wat leert u in deze les? Veel succes!

Actielessen. Lesbrief 1. Nederlands leren. Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl Actielessen Lesbrief 1. Nederlands leren Wat leert u in deze les? Op welke manieren je Nederlands kunt leren. Zinnen met als. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente

Nadere informatie

Algemene Informatie. id 606 Ik ben student in : Studiefase op het moment dat je op Erasmus

Algemene Informatie. id 606 Ik ben student in : Studiefase op het moment dat je op Erasmus Algemene Informatie id 606 Ik ben student in : Leuven Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok (hoofdinschrijving) Master eerste studiefase opleiding Master of Science in de psychologie afstudeerrichting:

Nadere informatie

De promoties hieronder zijn enkel geldig voor via de website gereserveerde verblijven en kunnen verschillen met de voorwaarden in de brochures.

De promoties hieronder zijn enkel geldig voor via de website gereserveerde verblijven en kunnen verschillen met de voorwaarden in de brochures. EASY LANGUAGES Internet-promoties De promoties hieronder zijn enkel geldig voor via de website gereserveerde verblijven en kunnen verschillen met de voorwaarden in de brochures. Wij raden u aan om deze

Nadere informatie

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN.

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN. Inleiding Met wie heb je de meeste lol? En wie bel je als je een probleem hebt? Vaak zijn dat je. Sommige mensen hebben veel, andere mensen hebben er maar een paar. Vriendschap is belangrijk in ons leven.

Nadere informatie

Slim huiswerk maken, tips om huiswerk maken te begeleiden

Slim huiswerk maken, tips om huiswerk maken te begeleiden Slim huiswerk maken, tips om huiswerk maken te begeleiden Werkplek - De spullen binnen handbereik o Houd spullen die nuttig zijn bij het maken van huiswerk dicht bij de hand. o Handige spullen bij het

Nadere informatie

TALEN JE LEVEN! Informatie over meertalig opvoeden voor ouders en opvoeders

TALEN JE LEVEN! Informatie over meertalig opvoeden voor ouders en opvoeders TALEN JE LEVEN! Informatie over meertalig opvoeden voor ouders en opvoeders Talen kleuren je leven! Groei je op met meer dan één taal? Kun je in verschillende situaties meer dan één taal gebruiken of spreken?

Nadere informatie

LAAGGELETTERDEN, MIGRANTEN & DE APOTHEEK

LAAGGELETTERDEN, MIGRANTEN & DE APOTHEEK LAAGGELETTERDEN, MIGRANTEN & DE APOTHEEK 2018 INHOUD 1. Laaggeletterdheid: definitie en cijfers 2. Gevolgen voor gezondheid en medicatiegebruik 3. Laaggeletterdheid herkennen 4. Communiceren met laaggeletterden

Nadere informatie

LEER BIJ DE ALLIANCE FRANS. La Haye. September -> December 2018

LEER BIJ DE ALLIANCE FRANS. La Haye. September -> December 2018 September -> December 2018 FRANS LEER BIJ DE ALLIANCE La Haye About us Salut ALLIANCE FRANÇAISE DEN HAAG De Alliance Française Den Haag is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk gericht op taal

Nadere informatie

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. Grammaticaoefeningen 3 Wonen en vervoer Werkwoorden in een andere tijd Oefening 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. 1 Begrijp je deze informatie? ja / nee,

Nadere informatie

HUISWERKTIPS. Hoe kan ik mijn kind begeleiden bij het maken van huiswerk?

HUISWERKTIPS. Hoe kan ik mijn kind begeleiden bij het maken van huiswerk? HUISWERKTIPS Hoe kan ik mijn kind begeleiden bij het maken van huiswerk? Baken Trinitas Gymnasium 27 september 2011 1. Inleiding De overstap naar de middelbare school is voor veel van onze leerlingen een

Nadere informatie

Do s and Don ts of Bilingual Education

Do s and Don ts of Bilingual Education Do s and Don ts of Bilingual Education Een korte handleiding Tweetalig Onderwijs voor Leerlingen Leraren Ouders Het tweetalig HAVO op Philips van Horne en tweetalig VWO op Het College komt mede tot stand

Nadere informatie

Thema Informatie vragen bij een instelling

Thema Informatie vragen bij een instelling http://www.edusom.nl Thema Informatie vragen bij een instelling Les 29. Bellen over een probleem Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over een probleem op het werk. Woorden die aangeven hoe vaak

Nadere informatie

Frans 2e jaars (start oktober 2016)

Frans 2e jaars (start oktober 2016) Frans 2e jaars (start oktober Eén keer per jaar, in oktober, start het Gilde met diverse cursussen Frans, die elk bestaan uit 20 lessen van anderhalf uur. De einddata van deze cursussen liggen in maart.

Nadere informatie

Uitgeverij Intertaal Adressen Uitgeverij Intertaal Informatie voor docenten Klantenservice en bestelinformatie

Uitgeverij Intertaal Adressen Uitgeverij Intertaal Informatie voor docenten Klantenservice en bestelinformatie Inhoud IntertaaL Voor u ligt de catalogus van uitgeverij Intertaal. geeft taalstudie- producten uit voor het Nederlands taalgebied. Deze uitgaven kunnen worden gebruikt in het voortgezet onderwijs, middelbaar

Nadere informatie

Wie kan terecht in een centrum voor basiseducatie? Wat kan je er leren?

Wie kan terecht in een centrum voor basiseducatie? Wat kan je er leren? basis educatie Wie niet goed kan lezen, schrijven en rekenen, is geen uitzondering. In ons land heeft meer dan half miljoen mensen er moeite mee. In een centrum voor basiseducatie kan je die achterstand

Nadere informatie

Taalreizen Zuid Afrika, Kaapstad

Taalreizen Zuid Afrika, Kaapstad Taalreizen Zuid Afrika, Kaapstad HIGHLIGHTS KAAPSTAD Tafelberg Stranden Trendy clubs en restaurants Kaapstad ligt fantastisch tussen de Atlantische Oceaan, de wijnlanden en de bekende Tafelberg. Het is

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

Lijst gespreksthema s

Lijst gespreksthema s Lijst gespreksthema s 1. Eigenschappen van het individu uiterlijk karaktertrekken, persoonlijkheid kleding, mode 2. Vriendschap, relaties vriendschap contacten tussen medestudenten, medewerkers partnerrelaties

Nadere informatie

Project Mens&Maatschappij. Hoofdstuk 5. Mensen en regels. Namen: Klas:

Project Mens&Maatschappij. Hoofdstuk 5. Mensen en regels. Namen: Klas: Project Mens&Maatschappij Hoofdstuk 5. Mensen en regels Namen: Klas: Introductie Stap 1Macht Schrijf samen zo veel mogelijk woorden op die te maken hebben met macht. Stap 2 Macht hebben Maak de zin samen

Nadere informatie

Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E.

Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Page of 6 Enquête basisonderwijs Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Er zijn in totaal 9 vragen. A. Over jezelf Dit onderdeel bestaat uit zeven vragen. Hoe oud ben je? In welke klas zit je?

Nadere informatie

Januari -> Maart 2019 FRANS LEER BIJ DE ALLIANCE. La Haye

Januari -> Maart 2019 FRANS LEER BIJ DE ALLIANCE. La Haye Januari -> Maart 2019 FRANS LEER BIJ DE ALLIANCE La Haye About us Salut ALLIANCE FRANÇAISE DEN HAAG De Alliance Française Den Haag is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk gericht op taal en

Nadere informatie

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af.

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af. Intro Met de docent Wat ga je doen in dit hoofdstuk? 1 Herhalen: je gaat herhalen wat je hebt geleerd in hoofdstuk 7, 8 en 9. 2 Toepassen: je gaat wat je hebt geleerd gebruiken in een situatie over werk.

Nadere informatie

Voorspellen, tekst lezen en verwijswoorden begrijpen

Voorspellen, tekst lezen en verwijswoorden begrijpen Voorspellen, tekst lezen en verwijswoorden begrijpen 1. Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en de plaatjes. 2. Lees de uitleg. In een tekst staan vaak verwijswoorden.

Nadere informatie

EEN BRIEF NAAR DE DOCENT

EEN BRIEF NAAR DE DOCENT EEN BRIEF NAAR DE DOCENT Je hebt een vraag en je schrijft een brief naar je docent. Wat moet je doen? 1. Lees de e-mail op blad 2. Beantwoord de vragen. 2. Lees de e-mail op blad 3. Beantwoord de vragen.

Nadere informatie

Studiehandleiding. Engels voor gevorderden

Studiehandleiding. Engels voor gevorderden Studiehandleiding Engels voor gevorderden Lay-out en opmaak: NTI DTP Studio, Leiden 1 e druk, maart 2012 001204544 2012, NTI bv, Leiden Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd,

Nadere informatie

Communiceren met een zorgvrager met de ziekte van Parkinson

Communiceren met een zorgvrager met de ziekte van Parkinson OPDRACHTFORMULIER Communiceren met een zorgvrager met de ziekte van Parkinson Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Gitaar. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. info@centrumvoorafstandsonderwijs.

Proefhoofdstuk Gitaar. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. info@centrumvoorafstandsonderwijs. Proefhoofdstuk Gitaar Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 +32 3 292 33 30 Maak

Nadere informatie

Hoofdstuk 15 - Spellingfouten voorkomen

Hoofdstuk 15 - Spellingfouten voorkomen Hoofdstuk 15 - Spellingfouten voorkomen 15.1. Inleiding 205 15.2. Hoorfouten opsporen met voorleessoftware 207 15.3. Gelijkende woorden controleren met de homofonenfunctie 209 Deel 4 - ICT als brug tussen

Nadere informatie

Kies voor meer! kies voor meer

Kies voor meer! kies voor meer kies voor meer Kies voor meer! Je staat op het punt om een heel belangrijke beslissing te nemen: je kiest de school waar je de komende jaren naartoe gaat. Spannend! Want je wilt natuurlijk naar een plek

Nadere informatie

Wat is belangrijk? ik kan me niet concentreren. ik heb geen zin. ik ben de helft weer vergeten. ik snap er niets van

Wat is belangrijk? ik kan me niet concentreren. ik heb geen zin. ik ben de helft weer vergeten. ik snap er niets van ik kan me niet concentreren ik heb geen zin ik ben de helft weer vergeten ik snap er niets van Maar al te vaak hoor je dergelijke verzuchtingen van mensen die boven hun studieboeken gebogen zitten. Al

Nadere informatie

Inkijkexemplaar. Dit deel gaat over de opdrachten tijdens de stage.

Inkijkexemplaar. Dit deel gaat over de opdrachten tijdens de stage. Dit deel gaat over de opdrachten tijdens de stage. Je kunt een woordenlijst aanleggen. Je kunt een evaluatie invullen. Je weet wat formeel en informeel betekent. Je kunt een interview op je stageplaats

Nadere informatie

Hoofdstuk 4 Stage en werk zoeken 86 Luisteren 87 Lezen 93 Schrijven 101 Spreken 109

Hoofdstuk 4 Stage en werk zoeken 86 Luisteren 87 Lezen 93 Schrijven 101 Spreken 109 Inhoud Voorwoord 6 Handleiding 7 Hoofdstuk 1 Media 10 11 Lezen 18 Schrijven 23 Spreken 28 Hoofdstuk 2 Opleidingen 32 34 Lezen 38 Schrijven 50 Spreken 55 Hoofdstuk 3 Wereldburger 60 61 Lezen 70 Schrijven

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF SEPTEMBER 2016

NIEUWSBRIEF SEPTEMBER 2016 NIEUWSBRIEF SEPTEMBER 2016 In deze nieuwsbrief Schooljaar 2016-2017 is weer begonnen. Plusklas Bijzondere lessen Laaggeletterdheid Belangrijke data 16 september: studiedag 19 september: studiedag 3 oktober:

Nadere informatie

Basisvaardigheden Nederlands Deel 1 van 2

Basisvaardigheden Nederlands Deel 1 van 2 Basisvaardigheden Nederlands Deel 1 van 2 Colofon Auteur: Hanneke Molenaar Inhoudelijke redactie: Ina Berlet Redactie: Edu Actief b.v. Vormgeving: Crius Group Illustraties: Edu Actief b.v. Titel: Basisvaardigheden

Nadere informatie

Erasmus+ Online Linguïstische Steun. Profiteer optimaal van uw Erasmus+ervaring!

Erasmus+ Online Linguïstische Steun. Profiteer optimaal van uw Erasmus+ervaring! Erasmus+ Online Linguïstische Steun Profiteer optimaal van uw Erasmus+ervaring! Erasmus+: verandert levens en verruimt het blikveld Erasmus+ is bedoeld om uw vaardigheden en inzetbaarheid een boost te

Nadere informatie

TALEN JE LEVEN! MEER WETEN? Informatie over meertalig opvoeden voor ouders en opvoeders. Heb je vragen over meertalig opvoeden? Neem contact op met:

TALEN JE LEVEN! MEER WETEN? Informatie over meertalig opvoeden voor ouders en opvoeders. Heb je vragen over meertalig opvoeden? Neem contact op met: MEER WETEN? Heb je vragen over meertalig opvoeden? Neem contact op met: ynfo@afuk.nl Of bezoek de volgende websites: www.afuk.nl www.sfbo.nl www.taalgroeimeter.nl www.heitenmem.nl www.tomke.nl www.ontdekdebieb.nl

Nadere informatie

Leren leren : geschiedenis

Leren leren : geschiedenis Leren leren : geschiedenis A. In klas 1) actief meewerken Als je actief meewerkt in de klas, spaar je thuis heel wat tijd uit! = nadenken over vragen, proberen te antwoorden, vragen stellen over onderdelen

Nadere informatie

Vragenlijstresultaat

Vragenlijstresultaat 17/04/2017 18:24 Organisatiemanagement Huisvesting en voorzieningen Kinderen vinden hun lokaal gezellig. Kinderen vinden dat de school er gezellig uit ziet. Kinderen vinden dat de gangen en de wc s netjes

Nadere informatie

WAT IS HET PROBLEEM?

WAT IS HET PROBLEEM? Wat weten volwassenen van internet? Misschien wel minder dan jij. Daarom ga jij ze een presentatie geven over internet. Lees hier hoe je dat kunt aanpakken! WAT IS HET PROBLEEM? Je hoort en leest alsmaar

Nadere informatie

Studievaardigheden van A tot Z

Studievaardigheden van A tot Z Geschreven door Patricia Hendrikx Studievaardigheden van A tot Z Actief leren Actief leren is het tegenovergestelde van passief leren. Bij actief leren doe je meer dan alleen de leerstof doorlezen. Je

Nadere informatie

Misschien VIND je het vervelend, maar het is wel echt nodig om hier goed mee bezig te zijn. Waarom? Daarover hieronder en op de volgende dia s meer!

Misschien VIND je het vervelend, maar het is wel echt nodig om hier goed mee bezig te zijn. Waarom? Daarover hieronder en op de volgende dia s meer! Wat is huiswerk? Misschien VIND je het vervelend, maar het is wel echt nodig om hier goed mee bezig te zijn. Waarom? Daarover hieronder en op de volgende dia s meer! Eérst even wat huiswerk echt IS: -

Nadere informatie

ID 343 Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok. Master eerste studiefase (hoofdinschrijving) Pedagogische Wetenschappen.

ID 343 Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok. Master eerste studiefase (hoofdinschrijving) Pedagogische Wetenschappen. ID 33 Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok Master eerste studiefase (hoofdinschrijving) opleiding Pedagogische Wetenschappen optie: Land (bestemming) Aan welke universiteit/onderwijsinstelling

Nadere informatie

Duitse taal schrijfvaardigheid

Duitse taal schrijfvaardigheid Staatsexamen HAVO 2013 Duitse taal schrijfvaardigheid Tijdvak 1 Dinsdag 14 mei 09.00 11.00 uur College-examen schriftelijk Opgavenboekje HF-1004-s-13-1-o 1 Havo Duitse taal Schrijfvaardigheid 2013 Bijgaande

Nadere informatie

ACE-GROEP T TALEN07/08

ACE-GROEP T TALEN07/08 ACE-GROE T TALEN07/08 ANTICIATIVE CONTINUING EDUCATION taalcursussen WWW.GROET.BE ACE Groep t. spreek snel een taal! ACE-Groep T organiseert taalcursussen waarin mondelinge communicatie centraal staat.

Nadere informatie

Checklijst voor Cognitieve en Emotionele problemen na een Beroerte (CLCE-24)

Checklijst voor Cognitieve en Emotionele problemen na een Beroerte (CLCE-24) Checklijst voor Cognitieve en Emotionele problemen na een Beroerte (CLCE-24) Voor de domeinen cognitie, communicatie en psycho-emotioneel kan de checklijst voor Cognitie en Emotionele problemen na een

Nadere informatie

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO Page of 7 Enquête voortgezet onderwijs Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Er zijn in totaal 9 vragen. A. Over jezelf Dit onderdeel bestaat uit zeven vragen. Hoe oud ben je? In welke klas

Nadere informatie

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 1 Vera Kleuskens groep 7 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 1. Wat is E.H.B.O... 5 2. E.H.B.O. vereniging... 6 3. Cursus... 7+8+9 4. Reanimatie en A.E.D....

Nadere informatie

id 18 Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok Bachelor derde studiefase Pedagogische Wetenschappen Orthopedagogiek Land (bestemming)

id 18 Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok Bachelor derde studiefase Pedagogische Wetenschappen Orthopedagogiek Land (bestemming) id 18 Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok Bachelor derde studiefase (hoofdinschrijving) opleiding Pedagogische Wetenschappen optie: Orthopedagogiek Land (bestemming) Spanje Universiteit

Nadere informatie

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Kiezen voor Latijn en/of Grieks? Als leerling in het laatste jaar van de basisschool sta jij voor een belangrijke keuze. Welke studierichting moet je gaan volgen in het

Nadere informatie

3.2 Inhoudelijk Veel groepswerk, presentaties en goede praktische opleiding

3.2 Inhoudelijk Veel groepswerk, presentaties en goede praktische opleiding Opleiding: Bachelor Biologie Gastinstelling: Universidade de Lisboa Land: Portugal Periode: 13/09/16-12/02/17 Verwittigen ziekteverzekering voor langdurig verblijf in het buitenland vóór: internetcursus

Nadere informatie

Canada België Frankrijk Super-intensief Frans bij CERAN (Volwassenen en professionals)

Canada België Frankrijk Super-intensief Frans bij CERAN (Volwassenen en professionals) EASY LANGUAGES Volwassenen & Professionals Speciaal voor volwassenen en professionals bieden wij deze programma's aan die u in staat stellen om uw taalkennis van een vreemde taal op te frissen of te perfectioneren,

Nadere informatie

Les 1. Bij de huisarts

Les 1. Bij de huisarts http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Les 1. Bij de huisarts Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met de huisarts. Uw klachten beschrijven. Vragen stellen aan de huisarts. Vragen van de huisarts

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht.

Thema Gezondheid. Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht. http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht. Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met de leerkracht. Zinnen maken met omdat. Hulp vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

werkbladen thema 5 werk

werkbladen thema 5 werk werkbladen thema 5 werk 5.0 vragen bij de film alleen Kijk naar de film. Geef antwoord op de vragen. eerste ronde filmkijken 1 Jan staat voor het uitzendbureau. Jan heeft werk. Tarik wil taxichauffeur

Nadere informatie

- Heeft u een draaiboek? Houd u daar dan ook aan. - Goede en juiste opnamen maken de montage eenvoudiger

- Heeft u een draaiboek? Houd u daar dan ook aan. - Goede en juiste opnamen maken de montage eenvoudiger De methodiek Enkele algemene tips vooraf: - Heeft u een draaiboek? Houd u daar dan ook aan - Goede en juiste opnamen maken de montage eenvoudiger - Heb ik voldoende opnamen? Maar ook niet te veel! - Beoordeel

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Lesbrief 20. Op het schoolplein

Thema Kinderen en school. Lesbrief 20. Op het schoolplein Thema Kinderen en school. Lesbrief 20. Op het schoolplein brengt zijn dochter Ama naar school. Hij praat met een moeder van een ander kind op het schoolplein. De moeder heet. Waar werkt? Wat leert u in

Nadere informatie

Les 35. Een nieuw paspoort

Les 35. Een nieuw paspoort http://www.edusom.nl Thema Het stadhuis Les 35. Een nieuw paspoort Wat leert u in deze les? Informatie over het aanvragen en verlengen van uw paspoort of identiteitskaart. Vragen stellen bij het loket.

Nadere informatie

Economie - Moderne talen

Economie - Moderne talen ASO Economie - Moderne talen Derde graad Economie - Moderne talen LESSENTABEL Vak Type 5e jaar 6e jaar Katholieke godsdienst AV 2 2 Aardrijkskunde AV 1 1 Duits AV 3 3 Economie AV 4 4 Engels AV 3 3 Esthetica

Nadere informatie

1 Lezen. 1.1 Lezen wat er staat. Lees eerst de tekst goed door en probeer dan de vragen hieronder te beantwoorden.

1 Lezen. 1.1 Lezen wat er staat. Lees eerst de tekst goed door en probeer dan de vragen hieronder te beantwoorden. 1 Lezen 1.1 Lezen wat er staat Lees eerst de tekst goed door en probeer dan de vragen hieronder te beantwoorden. Leren kun je op allerlei manieren doen. Je kunt een opleiding of cursus volgen, maar je

Nadere informatie

RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164

RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164 R.K. Basisschool De Vlinder RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164 GOEDE STUDIEGEWOONTEN Bij goed studeren (leren) of huiswerk maken

Nadere informatie

Tevredenheidspeiling ouders

Tevredenheidspeiling ouders Tevredenheidspeiling ouders 2014-2015 Ouder Enquête Algemeen In totaal zijn 68 van de 110 enquetes ingevuld. 62% van de ouders heeft zijn/ haar mening gegeven. Helemaal Oneens Eens Helemaal 1 OPEN VRAAG

Nadere informatie

TELEFONEREN NAAR DE BIBLIOTHEEK

TELEFONEREN NAAR DE BIBLIOTHEEK Patrick studeert aan de universiteit. Hij zoekt een rustige plaats om te studeren. Hij wil in de bibliotheek gaan studeren. In de bibliotheek kan je ook de computers. Hij weet niet wanneer de bibliotheek

Nadere informatie

KIESWIJZER Ik kies, Ik koos, Ik heb gekozen! Van klas 1 naar klas 2

KIESWIJZER Ik kies, Ik koos, Ik heb gekozen! Van klas 1 naar klas 2 KIESWIJZER 2019 Ik kies, Ik koos, Ik heb gekozen! Van klas 1 naar klas 2 Inhoud Onderwerp Bladzijde Inleiding 3 De talenkeuze 4 Frans 4 Spaans 5 Duits 6 De kunst, media en techniek keuze 7 Kieswijzer St.

Nadere informatie

Vroeg vreemd (buur)taalonderwijs

Vroeg vreemd (buur)taalonderwijs Vroeg vreemd (buur)taalonderwijs in het basisonderwijs met ELENA Ellen Rusman & Stefaan Ternier Welten instituut, Open Universiteit 7 november 2014 Evoluon, Eindhoven http://www.elena learning.eu/ Programma

Nadere informatie

attitudes zelfstandig leren kennis vaardigheden

attitudes zelfstandig leren kennis vaardigheden zelfstandig leren Leren leren is veel meer dan leren studeren, veel meer dan sneller lijstjes blokken of betere schema s maken. Zelfstandig leren houdt in: informatie kunnen verwerven, verwerken en toepassen

Nadere informatie

Breukelen Betreft: Ref.nr.:

Breukelen Betreft: Ref.nr.: Aan de ouder(s)/verzorger(s) van de leerling van 1tvk, 1tvm en 1tho Breukelen, 22 augustus 2017 Betreft: tweetalig onderwijs Ref.nr.: 1718.004 SPY/hon Geachte heer, mevrouw, Uw kind is dit schooljaar begonnen

Nadere informatie

Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de belangrijkste tips en trucs.

Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de belangrijkste tips en trucs. R.K. Basisschool Anselderlaan 10 6471 GL Eygelshoven Tel: 045-5351434 De fijne kneepjes van het voorlezen Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de

Nadere informatie

Tips bij cognitieve stoornissen

Tips bij cognitieve stoornissen Tips bij cognitieve stoornissen Tips bij cognitieve stoornissen Problemen in het denken worden ook wel cognitieve stoornissen genoemd. De meest voorkomende klachten zijn: - Aandachts- en concentratieproblemen.

Nadere informatie

Checklist examenvoorbereiding en planning

Checklist examenvoorbereiding en planning Checklist examenvoorbereiding en planning Examens!? We willen je helpen om vlot door je examens te raken. We hopen dat deze controlelijst je kan helpen. Dit document is een werkinstrument en mag je bijhouden.

Nadere informatie

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt.

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. UW MENING GEVEN spreken inleiding en doel Een mening is wat iemand denkt of vindt. U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. U leert ook uw mening geven. Uw mening geven

Nadere informatie

U gaat luisteren naar verschillende teksten: twee radio-interviews en twee afleveringen van het ETV programma Taal + beroep = werk.

U gaat luisteren naar verschillende teksten: twee radio-interviews en twee afleveringen van het ETV programma Taal + beroep = werk. Hoofdstuk 2 oefening 9 Extra luisteroefeningen U gaat luisteren naar verschillende teksten: twee radio-interviews en twee afleveringen van het ETV programma Taal + beroep = werk. Opgave 1 Kijk bij oefening

Nadere informatie

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN 30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN Alle kinderen die wij gevraagd hebben om een tip voor jullie hebben gezegd: blijf je vertrouwen in mij tonen, behandel me niet als een

Nadere informatie

Hoe maak je een werkstuk?

Hoe maak je een werkstuk? Hoe maak je een werkstuk? Je gaat een werkstuk maken. Maar hoe zit een werkstuk nou eigenlijk in elkaar? Hoe moet je beginnen? En hoe kies je nou een onderwerp? Op deze vragen en nog vele anderen krijg

Nadere informatie

De Nieuwe Brugklas. Nieuw schoolgebouw in Informatie schooljaar Een grensverleggend onderwijsconcept!

De Nieuwe Brugklas. Nieuw schoolgebouw in Informatie schooljaar Een grensverleggend onderwijsconcept! mavo - havo - atheneum - gymnasium De Nieuwe Brugklas Informatie schooljaar 2019-2020 Een grensverleggend onderwijsconcept! Nieuw schoolgebouw in 2022 De Nieuwe Brugklas Op het Ashram College leg je een

Nadere informatie

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl http://www.edusom.nl Actielessen Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Nieuwe woorden Grammatica: werkwoorden in de verleden tijd Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking. Voor verwijzers

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking. Voor verwijzers MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking Voor verwijzers Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking Veel mensen met een licht

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep het onregelmatige werkwoord in de zin.

REGELS. Onderstreep het onregelmatige werkwoord in de zin. 261 261 REGELS 1 Onderstreep het onregelmatige werkwoord in de zin. 1 Kun je het boek even aanpakken? 2 Het hangt ervan af of je het goed aantekent. 3 Voordat ik het bekendmaak, zal ik je bellen. 4 Ik

Nadere informatie

Cosis Begeleid Leren

Cosis Begeleid Leren Vaardigheidslessen: Hulp op school Om met succes je opleiding te kunnen volgen kan het voor jongeren met een psychische beperking belangrijk zijn om over een aantal specifieke vaardigheden te beschikken.

Nadere informatie

Vul de ontbrekende woorden in

Vul de ontbrekende woorden in persoonlijke Vul de ontbrekende woorden in Door openhartig met je neuroloog of MSverpleegkundige te praten, kun je ervoor zorgen dat jouw MS behandeld wordt op de manier die het beste is voor jou. Alleen

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie