De RVA legt een uitermate strikte interpretatie op van de reglementen voor de werkloosheidsuitkeringen voor kunstenaars. Hebben ze dat recht?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De RVA legt een uitermate strikte interpretatie op van de reglementen voor de werkloosheidsuitkeringen voor kunstenaars. Hebben ze dat recht?"

Transcriptie

1 De RVA legt een uitermate strikte interpretatie op van de reglementen voor de werkloosheidsuitkeringen voor kunstenaars. Hebben ze dat recht? De specifieke reglementen voor de werkloosheid van kunstenaars en technici zijn sinds niet gewijzigd. Tot voor kort heeft de RVA in het verlengde van de wet van deze reglementen altijd genereus toegepast. Daarbij werd voor alle kunstenaars en technici rekening gehouden met de gunstige regels (de cachetregel en de voordeelregel). Maar eerst in juni en daarna ook in oktober heeft de RVA de interpretatie en toepassing van deze regels herzien. Een analyse en een woordje uitleg. Algemene reglementen worden naar de letter toegepast De toepasbaarheidsregels werkloosheidsuitkeringen voor kunstenaars en technici zijn niet gewijzigd. Maar de RVA heeft in juni en oktober 2011 twee nieuwe nota s opgesteld waarin de interpretatie daarvan verduidelijkt wordt. Vanaf nu controleert de RVA strikter of de artistieke prestaties van podiumkunstenaars of technici echt artistiek van aard zijn. Concreet betekent dit dat de RVA, bij het aanvragen van een uitkering of het verlengen ervan, behalve het contract en het C4 ook een werkgeversattest eist om na te gaan of de prestaties echt artistiek waren. Het is normaal dat er controles zijn We vinden het legitiem dat de RVA, vooraleer ze een burger bepaalde rechten toekent, eerst het dossier onderzoekt en bijkomende informatie vraagt als ze dat nodig vindt om een beslissing te nemen. Maar wij stellen ons de volgende vragen: > Waarom wordt een door twee partijen ondertekend contract in vraag gesteld? Als een opdrachtgever en een werker een contract afsluiten dat voor beide partijen bindend is, moet daar dan nog een attest aan toegevoegd worden? Dat is eigenlijk overbodig. Als het door SMartBe opgestelde contract voor de prestatie en/of het formulier C4 (attest dat het einde van het contract bevestigt) niet voldoende informatie bevatten, hadden wij graag van de RVA gehoord wat wij moeten aanpassen. Zo kunnen we garanderen dat de dossiers behandeld worden zonder dat ze het risico lopen om geblokkeerd te raken. > Waarom zouden we onbegrip creëren bij de opdrachtgever? Voor sommige prestaties is de opdrachtgever eerder een klant dan een werkgever. Het verband van ondergeschiktheid tussen beiden kan heel zwak of zelfs onbestaande zijn. Het is dus meer dan waarschijnlijk dat het merendeel van de opdrachtgevers niet zal begrijpen waarom ze een werkgeversattest moeten bezorgen met het contract. > Waarom de werklast verhogen? De vraag om een bijkomend attest te bezorgen, creëert zowel voor de prestatieverstrekkers als voor de betrokkenen en instituties een extra werklast. Als dit voor alle prestaties zo wordt, zal dit de administratie nog meer verzwaren. 1 Alle kunstenaars worden hierbij verondersteld onderworpen te zijn aan de sociale zekerheid. Voordien was dat enkel voor podiumkunstenaars. 2 Dit attest bewijst dat het contract stopgezet werd.

2 > Ook andere bewijzen De kunstenaars of technici kunnen ook andere bewijsstukken gebruiken: een affiche van de voorstelling kan bijvoorbeeld als bewijs bij het contract gevoegd worden zonder dat er bijkomende administratieve handelingen moeten verricht worden. > Hoe wordt verantwoord dat vele lokale kantoren van de RVA de klok terug draaien? Hoe kunnen de regionale kantoren, die op een bepaald ogenblik besloten hebben om ook scheppende kunstenaars deze bescherming toe te staan, verantwoorden dat ze nu de klok terug draaien? Vier specifieke regels voor kunstenaars onder de loep Deze vier regels zijn er gekomen om de kunstenaars te beschermen die in hun beroepspraktijk met contracten van (heel) korte duur werken. Ze moeten de financiële leefbaarheid van hun activiteit verzekeren. Met andere woorden, ze zijn de garantie dat hun werkomstandigheden aanvaardbaar zijn. Gelijkaardige werkloosheidsmaatregelen bestaan voor seizoenarbeiders en technisch werklozen. 1) De cachetregel 3 (recht op werkloosheidsuitkeringen) De cachetregel laat toe om podiumkunstenaars een werkloosheidsuitkering toe te kennen, gebaseerd op een fictief aantal dagen. Dit aantal wordt berekend door het brutoloon tijdens de referentieperiode te delen door het referentieloon voor kunstenaars (37,70 op 1/05/11). Volgens de recentste nota van de RVA geldt de cachetregel voor: podiumkunstenaars scheppende kunstenaars die mee op tournee gaan met optredens (bv: costumier, decoratie) De cachetregel geldt niet voor: niet-artistieke werkers uit de podiumkunstensector, zelfs als ze per prestatie betaald worden (technici, elektriciens, cameramannen, geluidsingenieurs, enz.) andere scheppende kunstenaars (= die niet op tournee gaan in de podiumkunstensector) Wat verandert er: De laatste nota van de RVA heeft het niet over technici die ook een creatieve of artistieke bijdrage leveren aan de voorstelling. We gaan met de RVA hierover overleggen om verduidelijking te vragen. Het is jammer dat technici uit de podiumkunstensector nu expliciet uitgesloten zijn van de toepassing van de cachetregel. Ze werken nochtans in dezelfde omstandigheden als de podiumkunstenaars. 3 Cf. Artikel 10 AM 26/11/91

3 2) Hoe wordt de hoogte van de uitkering bepaald? Vroeger Voor werkers die per prestatie (= met een taakloon) betaald worden: - De RVA ging vroeger na of de betrokkene in het verleden vier opeenvolgende weken voor dezelfde werkgever gewerkt had. - Indien dit niet het geval was, ging de RVA voor de aanvraag van de werkloosheidsuitkering de hoogte van het tijdens het voorgaande trimester ontvangen brutoloon na. Wat verandert er? Sinds juni 2011 heeft de RVA besloten om voor projectwerkers niet langer rekening te houden met vier opeenvolgende weken tijdens dewelke ze voor een en dezelfde werkgever werkten. Vanaf nu telt enkel de trimesterregel. Dat wil zeggen dat er enkel rekening gehouden wordt met de inkomsten tijdens het volledige trimester dat vooraf gaat aan het trimester waarin de aanvraag ingediend wordt. Trimester voorafgaand aan het trimester waarin de aanvraag gebeurt Hier in ons voorbeeld: januari, februari en maart januari februari maart April Datumvan de aanvraag 1 juni 2011 Voor kunstenaars die vier opeenvolgende weken voor dezelfde werkgever gewerkt hebben, kan deze trimesterregel heel negatief uitvallen. Het gemiddelde loon voor deze periode zal immers vaak lager zijn dan het gemiddelde loon voor de vier opeenvolgende weken.

4 Maar niet alles is even duidelijk: Welke regel geldt er dan voor iemand die per prestatie betaald wordt maar ook andere prestaties verricht? Vanaf wanneer beschouwt men iemand als betaald per prestatie? Het is immers mogelijk dat deze artistieke prestaties op korte termijn verricht, maar ook artistieke en niet-artistieke prestaties uitvoert met een klassiek arbeidscontract van langere duur. We gaan de RVA om verduidelijking vragen. 3) De voordeelregel 4 (behoud van rechten voor tijdelijk werk) Deze regel is er voor werknemers die per prestatie of taak betaald worden. Het laat toe dat de hoogte van de werkloosheidsuitkering gedurende 12 maanden te behouden op voorwaarde dat de betrokkene kan aantonen dat hij in het voorbije jaar minstens een contract van korte duur had als kunstenaar of technicus in de podiumkunstensector. De RVA beperkt dit nu tot de podiumkunstensector 5. Volgens de nota van de RVA geldt de voordeelregel (= beschermende maatregel voor tijdelijke werkkrachten): podiumkunstenaars scheppende kunstenaars die mee op tournee gaan met optredens (bv : costumier, decoratie) technici die in de podiumkunstensector werken Ze geldt niet voor: andere scheppende kunstenaars (= die niet op tournee gaan in de podiumkunstensector) niet-artistieke tijdelijke werkkrachten (vb: journalisten, onderwijzers, uitzendkrachten in andere sectoren) Wat verandert er? Wij stellen vast dat de RVA in de praktijk evolueert naar een striktere interpretatie van deze regel. De categorieën met werknemers die al dan aanspraak kunnen maken op de toepassing van deze regel worden duidelijker omschreven, zelfs als de categorieën zelf ongewijzigd zijn gebleven in vergelijking met de voorgaande nota s van de RVA. Verschillend is wel dat de RVA alle andere categorieën nu expliciet uitsluit 6, zelfs als deze categorieën in het verleden (omdat er niet voldoende gecontroleerd werd of omdat ze de geest van de wet van 2002 wilden respecteren) tot nog toe van deze regel gebruik konden maken 7. 4) Het verband tussen de voordeelregel (= bescherming van tijdelijk werk) en de activering van werklozen 4 Cf. Artikel AR 25/11/91 - ook gekend als het kunstenaarsstatuut. 5 De voordeelregel wordt automatisch toegepast als de kunstenaar gebruik kan maken van de cachetregel. Kunstenaars en technici die wel hier aanspraak op kunnen maken maar geen gebruik kunnen maken van de cachetregel kunnen daarvoor een zogenaamde codewijziging aanvragen. 6 Kunstenaars die niet in de podiumkunstensector werken. Bijvoorbeeld striptekenaars, beeldende kunstenaars, 7 Meer informatie over deze niet echt consequente houding van de RVA vind je op pagina 2: Hoe wordt verantwoord dat vele lokale kantoren van de RVA de klok terug draaien?

5 Kunstenaars die opgeroepen worden 8 en kunnen aantonen dat ze gedurende de voorgaande 18 maanden 156 dagen gewerkt hebben met een artistiek contract zullen een positieve evaluatie krijgen. Dat betekent dat de kunstenaar zijn artistieke activiteiten kan verderzetten zonder dat hij verplicht is om werk te zoeken in een andere sector. Maar als de kunstenaar niet aan deze voorwaarde voldoet, zal hij of zij verplicht worden om ook buiten de artistieke sector werk te zoeken. Een controle moet dan uitwijzen of er voldoende naar werk wordt gezocht. Ook kunstenaars vallen hieronder, zelfs als ze recht hebben op de voordeelregel (= of het kunstenaarsstatuut). Wij radenkunstenaars aan om zoveel mogelijk prestaties te verrichten om aan deze 156 dagen te komen via de cachetregel 9. Wat vindt SMartBe van dit alles? Het sociaal statuut van de kunstenaar wordt bepaald door de programmawet van 24 december Alle kunstenaars 10 worden door gelijkstelling onderworpen aan de sociale zekerheid van de loontrekkenden Dat is een grote vooruitgang. Dit beschermd statuut bestond al voor 2002, maar enkel voor kunstenaars uit de podiumkunstensector. Gezien de gelijkenissen tussen kunstenaars uit de podiumsector en scheppende kunstenaars heeft de wetgever daaraan verholpen via de programmawet van 24 december De cachetregel en de voordeelregel bestonden al voor het sociaal statuut van de kunstenaar 11 werd ingevoerd en de wetgever heeft deze nooit veranderd. Van 2003 tot niet lang geleden hebben de plaatselijke kantoren van de RVA vaak de geest van de wet gerespecteerd. Het is onaanvaardbaar dat de RVA deze interpretatie van de wet afvalt zonder dat deze wetgeving gewijzigd werd. Volgens ons staat dit ver af van wat goed bestuur hoort te zijn. Het is jammer dat de wetgever zijn initiatief van 2002 niet heeft verdergezet. Het sociaal statuut van de kunstenaar zag wel het daglicht, maar de Koninklijke Besluiten i.v.m. de werkloosheid werden niet in dezelfde zin aangepast. Aanvankelijk was dat uiteraard wel de bedoeling. Dit standpunt gaan we verdedigen bij de verschillende betrokken partijen. Binnenkort gaan we onze eisen in verband met de werkloosheidsregels bekend maken. Een algemene vraag die gesteld moet worden: Wanneer krijgen we eindelijk eens samenhangende werkloosheidsreglementen die gelden voor alle creatieve professionals! 8 Binnen het kader van de begeleiding en opvolging van werklozen. 9 Voor zij die hier recht op hebben volgens de criteria die hier beschreven staan. 10 Als ze voor rekening van een derde werken. 11 Deze reglementen worden voorzien door het Koninklijk Besluit van 25 nov en door een ministerieel besluit van 26 nov

WERKEN ALS KUNSTENAAR

WERKEN ALS KUNSTENAAR KUNSTENAAR Wie is kunstenaar?... 1 Werken als kunstenaar... 2 Werken via Tentoo... 2 De kleine vergoedingsregeling... 2 Artistieke prestatie VS het kunstenaarsstatuut... 4 Het Kunstenaarsstatuut... 5 De

Nadere informatie

WERKEN ALS KUNSTENAAR

WERKEN ALS KUNSTENAAR KUNSTENAAR Wie is kunstenaar?... 1 Werken als kunstenaar... 2 Werken via Tentoo... 2 De kleine vergoedingsregeling... 2 Artistieke prestatie VS het kunstenaarsstatuut... 3 Het Kunstenaarsstatuut... 4 De

Nadere informatie

Werkloosheid. 1. Wat zijn de voorwaarden om een inschakelingsuitkering te ontvangen?

Werkloosheid. 1. Wat zijn de voorwaarden om een inschakelingsuitkering te ontvangen? Werkloosheid De werkloosheidsverzekering is een erg complexe tak van de sociale zekerheid voor werknemers, waarvan de reglementen aan uiteenlopende interpretaties en frequente veranderingen onderhevig

Nadere informatie

Het Statuut van de Kunstenaar

Het Statuut van de Kunstenaar Het Statuut van de Kunstenaar 1 Het statuut van de kunstenaar Ik ontvang een vergoeding wat nu? Werkloosheidsreglementering + artistieke activiteit 2 België: 3 statuten in de Sociale Zekerheid - Werknemer

Nadere informatie

Het sociaal statuut van de kunstenaars

Het sociaal statuut van de kunstenaars Het sociaal statuut van de kunstenaars Inhoud Het begrip kunstenaarsstatuut... 2 Welke statuten bestaan er in België?... 2 Hoe kan je weten onder welk sociaal stelsel een werker valt?... 3 Het principe...

Nadere informatie

Artikel 10 MB spreekt van de artiest-muzikant en de artiest van het spektakelbedrijf.

Artikel 10 MB spreekt van de artiest-muzikant en de artiest van het spektakelbedrijf. Juridische analyse van de specifieke werkloosheidsregels van toepassing op kunstenaars en de interpretatie daarvan in de infobrief artiesten van 19.12.2011 van de RVA. Artikel 10 MB 26.11.1991: de regel

Nadere informatie

Hoe worden kunstenaars vergoed? Michael Van den Eynde 27 april 2013

Hoe worden kunstenaars vergoed? Michael Van den Eynde 27 april 2013 Hoe worden kunstenaars vergoed? Michael Van den Eynde 27 april 2013 Overzicht 20 december 2012 1. Kunstenaarsstatuut 2. Wat is een artistieke prestatie? 3. Vergoeding voor een artistieke prestatie 3.1.

Nadere informatie

De creatieve beroepen en de activering van het zoekgedrag naar werk Informatie en tips

De creatieve beroepen en de activering van het zoekgedrag naar werk Informatie en tips De creatieve beroepen en de activering van het zoekgedrag naar werk Informatie en tips Het contact met de facilitatoren van de RVA die moeten nagaan of de kunstenaars en creatieve professionals naar werk

Nadere informatie

De opvolging van je zoektocht naar werk

De opvolging van je zoektocht naar werk De opvolging van je zoektocht naar werk Klassieke procedure > Hoe vermijd je sancties? > Wat moet je doen? > Vraag de nodige informatie! www.aclvb.be Als werkloze heb je een aantal verplichtingen. Zo moet

Nadere informatie

KLEINE VERGOEDINGSREGELING VOOR KUNSTENAARS (KVR)

KLEINE VERGOEDINGSREGELING VOOR KUNSTENAARS (KVR) KLEINE VERGOEDINGSREGELING VOOR KUNSTENAARS (KVR) VEELGESTELDE VRAGEN 2 1. INHOUD 4... 1. PRINCIPE 4 A. Wat is de kleine vergoedingsregeling voor kunstenaars (KVR)? 4... 2. VOORWAARDEN 4 A. Voor welke

Nadere informatie

Memorandum beeldende kunstenaars

Memorandum beeldende kunstenaars Nieuw Internationaal Cultureel Centrum Memorandum beeldende kunstenaars In 2003 kwam het kunstenaarsstatuut tot stand. Met dit statuut werd een duidelijk kader gecreëerd en beschikken kunstenaars over

Nadere informatie

DIENSTENCHEQUES SECTOR (PC 322.01) ECONOMISCHE WERKLOOSHEID

DIENSTENCHEQUES SECTOR (PC 322.01) ECONOMISCHE WERKLOOSHEID 1 DIENSTENCHEQUES SECTOR (PC 322.01) ECONOMISCHE WERKLOOSHEID WWW.ACCG.BE 2 INHOUD 3 Economische werkloosheid 3 Sectorale CAO 4 Overleg in de onderneming 6 Vervangende tewerkstelling 6 Cijfers economische

Nadere informatie

infobrochure voor de kunstenaar

infobrochure voor de kunstenaar kunstenaar? infobrochure voor de kunstenaar 1. Voor wie is deze brochure bestemd? Deze brochure is bestemd voor de uitvoerende, vertolkende of scheppende kunstenaar die zijn kunst beoefent als hoofdberoep,

Nadere informatie

INFORMATIEDOCUMENT Jaarlijkse vakantie 2013 van de volledig werklozen

INFORMATIEDOCUMENT Jaarlijkse vakantie 2013 van de volledig werklozen INFORMATIEDOCUMENT Jaarlijkse vakantie 2013 van de volledig werklozen 1. Op hoeveel vakantiedagen heeft u als volledig werkloze recht in 2013? In 2013 mag u 4 weken vakantie nemen, wat overeenkomt met

Nadere informatie

Halftijds brugpensioen

Halftijds brugpensioen Halftijds brugpensioen //dossier Eindeloopbaan Inhoud Wat verstaat men onder halftijds brugpensioen?... 01 Onder welke voorwaarden krijgt men toegang tot het halftijds brugpensioen?... 01 Welke procedure

Nadere informatie

nr. 154 van CATHY COUDYSER datum: 15 februari 2017 aan SVEN GATZ Kunstenaarsstatuut - Opvolging door Vlaamse Gemeenschap

nr. 154 van CATHY COUDYSER datum: 15 februari 2017 aan SVEN GATZ Kunstenaarsstatuut - Opvolging door Vlaamse Gemeenschap SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 154 van CATHY COUDYSER datum: 15 februari 2017 aan SVEN GATZ VLAAMS MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL Kunstenaarsstatuut - Opvolging door Vlaamse Gemeenschap Wie in

Nadere informatie

Geschikte oplossingen voor creatieve beroepen

Geschikte oplossingen voor creatieve beroepen Geschikte oplossingen voor creatieve beroepen SMartBe Professionele Vereniging voor Creatieve Beroepen vzw Emile Féronstraat 70 te 1060 Brussel www.smartbe.be Inhoud 1. Beroering over het kunstenaarsstatuut

Nadere informatie

KLEINE VERGOEDINGSREGELING VOOR KUNSTENAARS (KVR)

KLEINE VERGOEDINGSREGELING VOOR KUNSTENAARS (KVR) KLEINE VERGOEDINGSREGELING VOOR KUNSTENAARS (KVR) VEELGESTELDE VRAGEN MAART 2016 2 1. INHOUD 4... 1. PRINCIPE 4 A. Wat is de kleine vergoedingsregeling voor kunstenaars (KVR)? 4... 2. VOORWAARDEN 4 A.

Nadere informatie

Infoblad - werknemers U bent een werkloze van 50 jaar of ouder?

Infoblad - werknemers U bent een werkloze van 50 jaar of ouder? Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening Voor meer inlichtingen neem contact op met de plaatselijke RVA (werkloosheidsbureau). De adressen kunt u vinden in het telefoonboek of op de site : www.rva.be Infoblad

Nadere informatie

Jouw werk als creatieve professional

Jouw werk als creatieve professional Jouw werk als creatieve professional SMartBe Professionele Vereniging voor Creatieve Beroepen vzw Emile Féronstraat 70 te 1060 Brussel www.smartbe.be Jouw werk als creatieve professional I. De creatieve

Nadere informatie

Het statuut van de kunstenaar

Het statuut van de kunstenaar Het statuut van de kunstenaar Een aantal voordelen en knelpunten juli 2012 www.kunstenloket.be Voorwoord Het kunstenaarsstatuut bestaat sinds 1 juli 2003. Een aantal specifieke regels maken het de kunstenaar

Nadere informatie

Kunstenaars in België: welk sociaal statuut?

Kunstenaars in België: welk sociaal statuut? Kunstenaars in België: welk sociaal statuut? Een dossier van de juridische dienst van het Huis van de Auteurs Tanguy Roosen Bedrijfsjurist, directeur van de Juridische Dienst van het Huis van de Auteurs

Nadere informatie

FAQ Sociaal Statuut van de Kunstenaar

FAQ Sociaal Statuut van de Kunstenaar FAQ Sociaal Statuut van de Kunstenaar Sinds 1 juli 2003 is de wetgeving rond het sociaal statuut van de kunstenaar van kracht. Hieronder worden kort enkele prangende vragen beantwoord. Wie graag wat uitgebreidere

Nadere informatie

Kleine vergoedingsregeling Voor kunstenaars (KVR) Veelgestelde vragen

Kleine vergoedingsregeling Voor kunstenaars (KVR) Veelgestelde vragen Kleine vergoedingsregeling Voor kunstenaars (KVR) Veelgestelde vragen Januari 2018 Inhoud 1. Principe A. Wat is de kleine vergoedingsregeling voor kunstenaars (KVR)? 2. Voorwaarden A. Voor welke activiteiten

Nadere informatie

Voordeelregels in de werkloosheidsreglementering. Voor artistieke, technische en ondersteunende activiteiten in de artistieke sector(en)

Voordeelregels in de werkloosheidsreglementering. Voor artistieke, technische en ondersteunende activiteiten in de artistieke sector(en) Voordeelregels in de werkloosheidsreglementering België Voor artistieke, technische en ondersteunende activiteiten in de artistieke sector(en) Zel fstan d i ge Werknemer Ambtenaar => Er bestaat geen specifiek

Nadere informatie

KIEZEN VOOR HET JUISTE STATUUT

KIEZEN VOOR HET JUISTE STATUUT KIEZEN VOOR HET JUISTE STATUUT Vergoedingswijzen in de creatieve sector Christine Nozaradan STUK, Leuven 16 december 2014 Statuut? Beroepsactiviteit Werknemer Zelfstandige Ambtenaar 2 Statuut? Artistieke

Nadere informatie

Infoblad - werknemers Waarop heeft een deeltijdse werknemer recht?

Infoblad - werknemers Waarop heeft een deeltijdse werknemer recht? Infoblad - werknemers Waarop heeft een deeltijdse werknemer recht? Wanneer bent u een deeltijdse werknemer? U bent een "deeltijdse werknemer" wanneer: u volgens uw contract per week minder uren moet werken

Nadere informatie

Infoblad - werknemers Wat is de invloed van een artistieke activiteit op uw volledige werkloosheid?

Infoblad - werknemers Wat is de invloed van een artistieke activiteit op uw volledige werkloosheid? Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening Voor meer inlichtingen, gelieve contact op te nemen met uw RVA-kantoor. De adressen kunt u vinden in het telefoonboek of op de site : www.rva..be Inleiding Infoblad

Nadere informatie

Bevestiging tolkprestaties

Bevestiging tolkprestaties Hoe samenwerken Bevestiging tolkprestaties als sociaal ter tolk/vertaler plaatse met Brussel Onthaal vzw? Beste tolk/vertaler, Voor een goede samenwerking is het belangrijk dat je goed nadenkt over welk

Nadere informatie

INFORMATIEBLAD "CONTROLE OP HET ACTIEF ZOEKEN NAAR WERK" Welke werklozen worden door de RVA opgeroepen?

INFORMATIEBLAD CONTROLE OP HET ACTIEF ZOEKEN NAAR WERK Welke werklozen worden door de RVA opgeroepen? INFORMATIEBLAD "CONTROLE OP HET ACTIEF ZOEKEN NAAR WERK" Welke werklozen worden door de RVA opgeroepen? Elkeen die werkloosheidsuitkeringen ontvangt en jonger is dan 55 jaar 1 kan in principe onder de

Nadere informatie

Infoblad - werknemers Hebt u recht op de opvanguitkering voor onthaalouders?

Infoblad - werknemers Hebt u recht op de opvanguitkering voor onthaalouders? Infoblad - werknemers Hebt u recht op de opvanguitkering voor onthaalouders? Wat is een opvanguitkering? De opvanguitkering is een uitkering die de RVA toekent aan een onthaalouder, indien haar inkomsten

Nadere informatie

Rijksdienst voor arbeidsvoorziening

Rijksdienst voor arbeidsvoorziening Rijksdienst voor arbeidsvoorziening http://www.rva.fgov.be Voor meer inlichtingen neem contact op met uw uitbetalingsinstelling of de plaatselijke RVA (werkloosheidsbureau). De adressen kunt u vinden in

Nadere informatie

Tijdskrediet landingsbanen Aanvraag berekening beroepsverleden van 25 jaar of 35 jaar in te vullen door de werknemer

Tijdskrediet landingsbanen Aanvraag berekening beroepsverleden van 25 jaar of 35 jaar in te vullen door de werknemer Tijdskrediet landingsbanen Aanvraag berekening beroepsverleden van 25 jaar of 35 jaar in te vullen door de werknemer Waartoe dient deze aanvraag? Het RVA-kantoor zal nagaan of u voldoet aan de voorwaarden

Nadere informatie

Het statuut van de kunstenaar Enkele knelpunten

Het statuut van de kunstenaar Enkele knelpunten Het statuut van de kunstenaar Enkele knelpunten Voorwoord De lijst met knelpunten welke volgt is niet exhaustief. De opsomming is gebaseerd op de vragen welke onze consulenten krijgen en hun analyses van

Nadere informatie

Het statuut van de kunstenaar Enkele knelpunten

Het statuut van de kunstenaar Enkele knelpunten Het statuut van de kunstenaar Enkele knelpunten Voorwoord De lijst met knelpunten welke volgt is niet exhaustief. De opsomming is gebaseerd op de vragen welke onze consulenten krijgen en hun analyses van

Nadere informatie

Geschikte oplossingen voor creatieve beroepen

Geschikte oplossingen voor creatieve beroepen Geschikte oplossingen voor creatieve beroepen SMartBe Professionele Vereniging voor Creatieve Beroepen vzw Emile Féronstraat 70 te 1060 Brussel www.smartbe.be Inhoud 1. Beroering over het kunstenaarsstatuut

Nadere informatie

Werken als kunstenaar in een zelfstandig bijberoep Michael Van den Eynde

Werken als kunstenaar in een zelfstandig bijberoep Michael Van den Eynde 15 november 2012 Werken als kunstenaar in een zelfstandig bijberoep Michael Van den Eynde Overzicht 1. Wie kan opstarten als zelfstandige in bijberoep? 2. Werknemer of zelfstandig statuut 3. Opstartformaliteiten

Nadere informatie

Newsletter. Sociale actualiteit van Februari. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Februari. Solutions for Human Resources.

Newsletter. Sociale actualiteit van Februari. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Februari. Solutions for Human Resources. 2013 Solutions for Human Resources. Newsletter PERSOLIS 23 rue de l orne 1435 Mont St Guibert www.persolis.be «De Persolis nieuwsbrief wordt verdeeld in samenwerking met Groep S sociaal secretariaat».

Nadere informatie

A (aantal arbeidsdagen verricht tijdens de betrokken periode) X 6 R (wekelijks aantal dagen van het arbeidsregime (bijv.: 5))

A (aantal arbeidsdagen verricht tijdens de betrokken periode) X 6 R (wekelijks aantal dagen van het arbeidsregime (bijv.: 5)) Rijksdienst voor arbeidsvoorziening http://www.rva.fgov.be Voor meer inlichtingen neem contact op met uw uitbetalingsinstelling of de plaatselijke RVA (werkloosheidsbureau). De adressen kunt u vinden in

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling "Sociale Zekerheid"

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid 1 Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling "Sociale Zekerheid" SCSZG/15/029 BERAADSLAGING NR. 15/011 VAN 3 MAART 2015 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

Persbericht. Anti-crisismaatregelen: goedkeuring van een tweede pakket maatregelen van de minister van Werk om ontslagen te vermijden

Persbericht. Anti-crisismaatregelen: goedkeuring van een tweede pakket maatregelen van de minister van Werk om ontslagen te vermijden Brussel, 30 april 2009 Persbericht Anti-crisismaatregelen: goedkeuring van een tweede pakket maatregelen van de minister van Werk om ontslagen te vermijden Vice-Eerste minister en minister van werk, Joëlle

Nadere informatie

--------------------------

-------------------------- COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 107 VAN 28 MAART 2013 BETREFFENDE HET KLIKSYSTEEM VOOR HET BEHOUD VAN DE AANVULLENDE VERGOEDING IN HET KADER VAN BEPAALDE STELSELS VAN WERKLOOSHEID MET BEDRIJFSTOESLAG

Nadere informatie

Werkloosheidsuitkeringen

Werkloosheidsuitkeringen je rechten op zak Werkloosheidsuitkeringen Het bedrag van je werkloosheidsuitkering wordt berekend op basis van je laatst verdiende loon en je gezinstoestand. De hoogte van de uitkering is ook afhankelijk

Nadere informatie

Het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (vroegere brugpensioen)

Het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (vroegere brugpensioen) je rechten op zak Het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (vroegere brugpensioen) Sinds 1 januari 2012 werd het zogenaamde brugpensioen vervangen door het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag.

Nadere informatie

Sociaal statuut kunstenaars. werkloosheid

Sociaal statuut kunstenaars. werkloosheid Sociaal statuut kunstenaars werkloosheid nieuwe regeling voor kunstenaars sinds 1.1.2001 niet beïnvloed door nieuwe ontwerpen, (maar wordt mogelijks verder gepreciseerd) toepassingssfeer: alle kunstenaars

Nadere informatie

Hervorming werkloosheidsreglementering 1 november 2012

Hervorming werkloosheidsreglementering 1 november 2012 Hervorming werkloosheidsreglementering 1 november 2012 Op 1 november 2012 treedt de hervorming van de werkloosheidsreglementering in werking. Deze hervorming beoogt de huidige degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van de RVA ingediend op de Kruispuntbank op 4 juli 1997;

Gelet op de aanvraag van de RVA ingediend op de Kruispuntbank op 4 juli 1997; TC/97/82 BERAADSLAGING Nr. 97/49 VAN 11 SEPTEMBER 1997 BETREFFENDE EEN MACHTIGINGSAANVRAAG VAN DE RIJKSDIENST VOOR ARBEIDS- VOORZIENING TOT HET RAADPLEGEN VAN HET WERKGEVERS- REPERTORIUM VAN DE RIJKSDIENST

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N BEROEPSREGL - Onthaalouders A08 Brussel, 25.06.2009 MH/BL/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE UITSLUITING VAN DE BEROEPSACTIVITEIT

Nadere informatie

Wat is de invloed van een artistieke activiteit op uw volledige werkloosheid?

Wat is de invloed van een artistieke activiteit op uw volledige werkloosheid? Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening Voor meer inlichtingen, gelieve contact op te nemen met uw RVAkantoor. De adressen kunt u vinden in het telefoonboek of op de site : www.rva.be Wat is de invloed van

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.938 ------------------------------- Zitting van maandag 27 april 2015 ------------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.938 ------------------------------- Zitting van maandag 27 april 2015 ------------------------------------------------ A D V I E S Nr. 1.938 ------------------------------- Zitting van maandag 27 april 2015 ------------------------------------------------ Collectieve arbeidsovereenkomst nr. 118 van 27 april 2015 tot vaststelling

Nadere informatie

Aanvraag tot kwalificatie van de arbeidsrelatie

Aanvraag tot kwalificatie van de arbeidsrelatie Administratieve Commissie ter regeling van de arbeidsrelatie (CAR) Nederlandstalige kamer Dossier nr: 062/nl/2016/05/09/X Verzoekende partijen: - X - BVBA Y Aanvraag tot kwalificatie van de arbeidsrelatie

Nadere informatie

IK HEB EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA HAYS

IK HEB EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA HAYS IK HEB EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA HAYS PROFICIAT! U HEBT ZOPAS EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA DE GESPECIALISEERDE DIENSTEN VAN HAYS! hays.be Meteen willen wij u graag wat wegwijs maken in de wereld van de

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid» SCSZ/07/167 BERAADSLAGING NR. 07/063 VAN 6 NOVEMBER 2007 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

2. Loontrekker of zelfstandige?

2. Loontrekker of zelfstandige? 2. Loontrekker of zelfstandige? Meer en meer kaderleden krijgen van hun onderneming een statuut als zelfstandige voorgesteld. De werkgever heeft belang bij de vele mogelijke voordelen (geen vooropzeg bij

Nadere informatie

Sociale statuten: zelfstandige versus werknemer

Sociale statuten: zelfstandige versus werknemer Sociale statuten: zelfstandige versus werknemer Als je in België werkt, betaal je sociale lasten waardoor je recht hebt op sociale bescherming. Dit wordt het sociaal statuut genoemd. Er zijn drie verschillende

Nadere informatie

De wet voorziet dat het recht op vakantie afhangt van het aantal dagen. werknemers die tijdens het vorige kalenderjaar hebben gewerkt het

De wet voorziet dat het recht op vakantie afhangt van het aantal dagen. werknemers die tijdens het vorige kalenderjaar hebben gewerkt het Verlof en vakantie De wet voorziet dat het recht op vakantie afhangt van het aantal dagen dat je het vorige jaar hebt gewerkt. Concreet betekent dit dat werknemers die tijdens het vorige kalenderjaar hebben

Nadere informatie

Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid

Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid 1 Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid IVC/KSZG/19/108 BERAADSLAGING NR. 19/064 VAN 2 APRIL 2019 OVER DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR DE RIJKSDIENST VOOR ARBEIDSVOORZIENING

Nadere informatie

Aan de slag in de dans. Statuten en vergoedingen

Aan de slag in de dans. Statuten en vergoedingen Aan de slag in de dans Statuten en vergoedingen Stijn Michielsen 4 maart 2019 Statuten en vergoedingen (Artistieke) Prestatie Auteurs- en naburige rechten Werknemer Occasionele prestatie Kostenvergoeding

Nadere informatie

Het kunstenaarsstatuut

Het kunstenaarsstatuut Het kunstenaarsstatuut www.kunstenloket.be VOORWOORD Sinds 1 juli 2003 is er voor kunstenaars een nieuw sociaal statuut. Om tegemoet te komen aan de vragen over dit statuut, biedt het Kunstenloket je

Nadere informatie

Aanvraag overbruggingsrecht bij economische moeilijkheden

Aanvraag overbruggingsrecht bij economische moeilijkheden Aanvraag overbruggingsrecht bij economische moeilijkheden (wet van 22 december 2016 houdende toekenning van een overbruggingsrecht ten gunste van zelfstandigen) Openingsuren Maandag - vrijdag: 08:30-11:30

Nadere informatie

Sociale statuten: zelfstandige versus werknemer

Sociale statuten: zelfstandige versus werknemer Sociale statuten: zelfstandige versus werknemer Als je in België werkt, betaal je sociale lasten waardoor je recht hebt op sociale bescherming. Dit wordt het sociaal statuut genoemd. Er zijn drie verschillende

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZG/15/135 BERAADSLAGING NR 09/004 VAN 13 JANUARI 2009, GEWIJZIGD OP 1 SEPTEMBER 2015, MET BETREKKING TOT DE

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/09/005 BERAADSLAGING NR 09/004 VAN 13 JANUARI 2009 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

START OCMW ABVV ACLVB

START OCMW ABVV ACLVB WOORDENDOMINO Spel Elke leerling krijgt evenveel kaartjes. De leerling met start legt de beginkaart op tafel. Wie bij het woord op de dominokaart het juiste logo kan aanleggen mag verder spelen. Hij/zij

Nadere informatie

NIEUWIGHEDEN OP VLAK VAN HET PENSIOEN Januari 2013

NIEUWIGHEDEN OP VLAK VAN HET PENSIOEN Januari 2013 NIEUWIGHEDEN OP VLAK VAN HET PENSIOEN Januari 2013 1. Inleiding Eén van de eerste beslissingen van de regering Di Rupo I, had betrekking op de hervorming van de pensioenen. Intussen werden al heel wat

Nadere informatie

Newsletter. Sociale actualiteit van Mei. SAP solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Mei. SAP solutions for Human Resources.

Newsletter. Sociale actualiteit van Mei. SAP solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Mei. SAP solutions for Human Resources. 2010 SAP solutions for Human Resources. Newsletter PERSOLIS Résidence de la Lyre, 19 1300 Wavre Tel : +32 (0)10 43 98 83 www.persolis.be «De Persolis nieuwsbrief wordt verdeeld in samenwerking met Groep

Nadere informatie

Samenvatting van de belangrijkste wijzigingen aan de algemene voorwaarden

Samenvatting van de belangrijkste wijzigingen aan de algemene voorwaarden Samenvatting van de belangrijkste wijzigingen aan de algemene voorwaarden 1. Vereffening van de uitkering bij leven Sinds 1 januari 2016 kan in het stelsel van de loontrekkende werknemers het aanvullend

Nadere informatie

AUTEURSRECHTEN EN FISCALITEIT

AUTEURSRECHTEN EN FISCALITEIT AUTEURSRECHTEN EN FISCALITEIT pagina 1 1.) Auteursrechten, naburige rechten en loon. Analyse van het arrest van het Hof van Cassatie dd. 15 september 2014 Moeten naburige rechten onderworpen worden aan

Nadere informatie

WERKEN ALS KUNSTENAAR IN EEN ZELFSTANDIG BIJBEROEP. Michael Van den Eynde 17 oktober 2016

WERKEN ALS KUNSTENAAR IN EEN ZELFSTANDIG BIJBEROEP. Michael Van den Eynde 17 oktober 2016 WERKEN ALS KUNSTENAAR IN EEN ZELFSTANDIG BIJBEROEP Michael Van den Eynde 17 oktober 2016 Overzicht 1. Wie kan opstarten als zelfstandige in bijberoep? 2. Werknemer of zelfstandig statuut 3. Opstartformaliteiten

Nadere informatie

Verklaring op erewoord (verhoogde verzekeringstegemoetkoming - ZIV-hoedanigheid + inkomens) - (bijdrage ingezetene) (DV0481)

Verklaring op erewoord (verhoogde verzekeringstegemoetkoming - ZIV-hoedanigheid + inkomens) - (bijdrage ingezetene) (DV0481) Onafhankelijk Ziekenfonds Verklaring op erewoord (verhoogde verzekeringstegemoetkoming - ZIV-hoedanigheid + inkomens) - (bijdrage ingezetene) (DV0481) Identificatie van het ziekenfonds : 516 Voornaam en

Nadere informatie

focus op het verblijfsbewijs

focus op het verblijfsbewijs focus op het verblijfsbewijs Sinds 15 december 2005 bestaat de gemeentelijke stempelcontrole niet meer. Uw andere verplichtingen als werkloze blijven ongewijzigd: - u moet steeds uw controlekaart bij u

Nadere informatie

WETGEVER TREEDT OP TEGEN VOORDELEN IN DE VORM VAN AANDELEN DIE EEN BUITENLANDSE VENNOOTSCHAP TOEKENT AAN WERKNEMERS IN BELGIE

WETGEVER TREEDT OP TEGEN VOORDELEN IN DE VORM VAN AANDELEN DIE EEN BUITENLANDSE VENNOOTSCHAP TOEKENT AAN WERKNEMERS IN BELGIE WETGEVER TREEDT OP TEGEN VOORDELEN IN DE VORM VAN AANDELEN DIE EEN BUITENLANDSE VENNOOTSCHAP TOEKENT AAN WERKNEMERS IN BELGIE An De Reymaeker fiscaal advocaat-vennoot Vandendijk & Partners Ondernemingen

Nadere informatie

Vormingspakket Energie. De Lokale Adviescommissie en afsluiten van energie

Vormingspakket Energie. De Lokale Adviescommissie en afsluiten van energie De Lokale Adviescommissie en afsluiten van energie Normaal gezien sluit de netbeheerder de elektriciteit nooit af. Er zijn echter 3 uitzonderingen. De eerste uitzondering is als er gevaar is door technische

Nadere informatie

Inlichtingenformulier overbruggingsrecht

Inlichtingenformulier overbruggingsrecht STEUNT ELKANDER Vrij sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen v.z.w. (erkend door K.B. van 23.10.1967) - R.P.R. 0407.843.626 - Stichtend lid van Eunomia v.z.w. Kolonel Bourgstraat 113 1140 BRUSSEL

Nadere informatie

Infoblad - werknemers Hebt u recht op de anciënniteitstoeslag?

Infoblad - werknemers Hebt u recht op de anciënniteitstoeslag? Infoblad - werknemers Hebt u recht op de anciënniteitstoeslag? Wat is de anciënniteitstoeslag? De anciënniteitstoeslag is een bedrag (toeslag) dat u vanaf een bepaalde leeftijd boven u gewone werkloosheidsuitkeringen

Nadere informatie

Vragen & Antwoorden I. PENSIOENLEEFTIJD - AFLOOP VAN DE PENSIOENTOEZEGGING

Vragen & Antwoorden I. PENSIOENLEEFTIJD - AFLOOP VAN DE PENSIOENTOEZEGGING Newsletter 07/2016 Vragen & Antwoorden Evolutie van de reglementering van de tweede pijler Versterking van het aanvullende karakter van de tweede pijler (EBI flash Evolutie van de tweede pijler deel 3

Nadere informatie

Infoblad - werknemers Hebt u recht op de werkhervattingstoeslag?

Infoblad - werknemers Hebt u recht op de werkhervattingstoeslag? Infoblad - werknemers Hebt u recht op de werkhervattingstoeslag? Belangrijke melding over de zesde staatshervorming De informatie in dit infoblad heeft betrekking op bevoegdheden die door de zesde staatshervorming

Nadere informatie

beleidsnota Inleiding 2 Onze missie 4 Onze actielijnen 5 Een bijzonder publiek 6 Onze waarden 8 Ons charter 9 Onze werking 10 Onze eisen 14

beleidsnota Inleiding 2 Onze missie 4 Onze actielijnen 5 Een bijzonder publiek 6 Onze waarden 8 Ons charter 9 Onze werking 10 Onze eisen 14 e beleidsnota Inleiding 2 Onze missie 4 Onze actielijnen 5 Een bijzonder publiek 6 Onze waarden 8 Ons charter 9 Onze werking 10 Onze eisen 14 Inleiding Het belang van cultuur als volwaardige socioeconomische

Nadere informatie

AANVRAAG HERZIENING HUURPRIJS

AANVRAAG HERZIENING HUURPRIJS Pagina 1 van 5 AANVRAAG HERZIENING HUURPRIJS Beste huurder, Via dit formulier kan je een herziening van de huurprijs aanvragen. De huurprijs wordt nu berekend op het referentie-inkomen 1 (2014). Als jouw

Nadere informatie

Eindelijk een statuut voor de vrijwilliger

Eindelijk een statuut voor de vrijwilliger Eindelijk een statuut voor de vrijwilliger Inhoud van de toelichting Historiek Krachtlijnen van de wet En verder? Historiek Legislatuur 1999-2003 Verschillende studies over vrijwilligerswerk Twee wetsvoorstellen

Nadere informatie

De artikelen 51 tot 53 van het koninklijk besluit van 25.11.1991 houdende de werkloosheidsreglementering (B.S.31.12.1991)

De artikelen 51 tot 53 van het koninklijk besluit van 25.11.1991 houdende de werkloosheidsreglementering (B.S.31.12.1991) De artikelen 51 tot 53 van het koninklijk besluit van 25.11.1991 houdende de werkloosheidsreglementering (B.S.31.12.1991) Gewijzigd bij: (1) koninklijk besluit van [02 oktober 1992 tot wijziging van het

Nadere informatie

Infoblad - werknemers Hebt u recht op de werkhervattingstoeslag?

Infoblad - werknemers Hebt u recht op de werkhervattingstoeslag? Infoblad - werknemers Hebt u recht op de werkhervattingstoeslag? Belangrijke melding over de zesde staatshervorming De informatie in dit infoblad heeft betrekking op bevoegdheden die door de zesde staatshervorming

Nadere informatie

Jeugdvakantie. ACLVB Jongeren

Jeugdvakantie. ACLVB Jongeren Jeugdvakantie ACLVB Jongeren Op hoeveel vakantie heb ik recht? Ben je aan het werk? Fijn! Dan heb je ook recht op vakantie. Het aantal vakantiedagen wordt berekend aan de hand van het aantal gewerkte dagen

Nadere informatie

Sociale Inschakelingseconomie SINE

Sociale Inschakelingseconomie SINE Sociale Inschakelingseconomie SINE Petra Dombrecht Stafmedewerker Lokale Economie en Werkgelegenheid Inhoudstafel 1. Toepasselijke wetgeving 2. Doelstelling 3. Betrokken partijen 4. Werkgever: - voordelen

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 5 mei

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 5 mei A D V I E S Nr. 1.464 ----------------------------- Zitting van woensdag 5 mei 2004 ------------------------------------------- Vereenvoudiging van de sociale administratie bij te houden door de werkgevers

Nadere informatie

Jeugdvakantie. ACLVB Jongeren

Jeugdvakantie. ACLVB Jongeren Jeugdvakantie ACLVB Jongeren Op hoeveel verlof heb ik recht? Ben je aan het werk? Fijn! Dan heb je ook recht op vakantie. Het aantal vakantiedagen wordt berekend aan de hand van het aantal gewerkte dagen

Nadere informatie

focus op werkloosheid na studies

focus op werkloosheid na studies focus op werkloosheid na studies Het voortzetten van uw studies is ongetwijfeld een van de manieren om aan de werkloosheid te ontsnappen. Wanneer u na uw studies echter niet meteen een job kunt vinden,

Nadere informatie

INTERPRETATIE VAN HET BEGRIP EFFECTIEF ACTIEF

INTERPRETATIE VAN HET BEGRIP EFFECTIEF ACTIEF INTERPRETATIE VAN HET BEGRIP EFFECTIEF ACTIEF Opdat sommige kapitalen en afkoopwaarden in aanmerking zouden kunnen komen voor een fiscaal gunstig regime (hetzij de aanslagvoet van 10 %, hetzij de beperking

Nadere informatie

Vrouwenraadinfofiche 2016

Vrouwenraadinfofiche 2016 Vrouwenraadinfofiche 2016 Drie decennia deeltijds werk en de gevolgen voor vrouwen Evolutie deeltijdse arbeid De overheid en de sociale partners zijn deeltijds werk (gebaseerd op een deeltijdse arbeidsovereenkomst)

Nadere informatie

AAN ALLE LEDEN VAN HET SOCIAAL FONDS ALLERLEI PRODUCTEN. Brussel, 15 januari 2016

AAN ALLE LEDEN VAN HET SOCIAAL FONDS ALLERLEI PRODUCTEN. Brussel, 15 januari 2016 AAN ALLE LEDEN VAN HET SOCIAAL FONDS ALLERLEI PRODUCTEN MVB/WINWORD/SOCIAL/CIRCULAIRES FONDS/ SOCIALES 2016/ DIVERS/PROD DIV 002 FORM GROUPE A RISQUE NL Brussel, 15 januari 2016 Betreft : Regeling om financiële

Nadere informatie

Infoblad - werknemers Mag u werken als werkloze met bedrijfstoeslag?

Infoblad - werknemers Mag u werken als werkloze met bedrijfstoeslag? Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening Voor meer inlichtingen, gelieve contact op te nemen met uw RVA-kantoor. De adressen kunt u vinden in het telefoonboek of op de site : www.rva..be Infoblad - werknemers

Nadere informatie

Economische werkloosheid bedienden

Economische werkloosheid bedienden Economische werkloosheid bedienden Overzicht basisvoorwaarden Januari 2016 Sinds 1 januari 2012 heeft de economische werkloosheid voor bedienden een definitief karakter gekregen. In deze infonota leest

Nadere informatie

INSTRUCTIES AAN DE WERKGEVERS ASR

INSTRUCTIES AAN DE WERKGEVERS ASR INSTRUCTIES AAN DE WERKGEVERS ASR 3 1 Werkloosheid Inhoudstafel Inleiding... 5 Voor wie... 6 Wanneer...7 Wat invullen... 8 Bijkomende informatie... 10 28/02/2013 Administratieve instructies - Werkloosheid

Nadere informatie

Eindeloopbaan: je rechten

Eindeloopbaan: je rechten Eindeloopbaan: je rechten Eindeloopbaan: je rechten Eindeloopbaan: je rechten Bedragen Alle bedragen zijn van toepassing op moment van publicatie (april 2016) en uitgedrukt in euro. Vrouwen-Mannen Alle

Nadere informatie

Dag van de Payroll Professional 2017 SWT: Stelsel van Werkloosheid met Bedrijfstoeslag

Dag van de Payroll Professional 2017 SWT: Stelsel van Werkloosheid met Bedrijfstoeslag Dag van de Payroll Professional 2017 SWT: Stelsel van Werkloosheid met Bedrijfstoeslag 05-10-2017 I Saartje Brits Agenda 1. Wat is SWT 2. Voorwaarden 3. Inkomsten SWT 4. Bijdragen en inhoudingen 5. Vervangingsplicht

Nadere informatie

Het federaal normatief kader van de controle van de beschikbaarheid, uitgeoefend door de gewesten

Het federaal normatief kader van de controle van de beschikbaarheid, uitgeoefend door de gewesten Het federaal normatief kader van de controle van de beschikbaarheid, uitgeoefend door de gewesten 1 Algemeen Als gevolg van de Zesde Staatshervorming werd de bevoegdheid van de controle van de beschikbaarheid

Nadere informatie

Diverse bepalingen om de tewerkstelling te beschermen

Diverse bepalingen om de tewerkstelling te beschermen Persbericht van de ministerraad van 30 april 2009 Diverse bepalingen om de tewerkstelling te beschermen Tijdelijke maatregelen tegen de crisis De ministerraad heeft op voorstel van minister van Werk Joëlle

Nadere informatie

Infoblad - werknemers Wat is de invloed van een artistieke activiteit op uw volledige werkloosheid?

Infoblad - werknemers Wat is de invloed van een artistieke activiteit op uw volledige werkloosheid? Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening Voor meer inlichtingen, gelieve contact op te nemen met uw RVA-kantoor. De adressen kunt u vinden in het telefoonboek of op de site : www.rva..be Inleiding Infoblad

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt? 1

Arbeidsongeschikt? 1 Arbeidsongeschikt? 1 Wanneer ben je arbeidsongeschikt? Je bent arbeidsongeschikt als je door een ziekte, ongeval of zwangerschap (tijdelijk) niet kunt werken of stempelen en daardoor alle activiteiten

Nadere informatie

Brugpensioen : hoofdelijke bijdragen en sociale inhoudingen. Belangrijke wijzigingen vanaf 1 april 2010

Brugpensioen : hoofdelijke bijdragen en sociale inhoudingen. Belangrijke wijzigingen vanaf 1 april 2010 Inhoudstafel Nieuwe hoofdelijke bijdragen inzake brugpensioen... 2 Nieuwe hoofdelijke bijdragen inzake pseudobrugpensioen (Canada Dry private sector)... 4 Vrijstelling van de werkgeversbijdrage en de sociale

Nadere informatie