Langszij meevoeren: Certificaatplicht. Langszij meevoeren door pleziervaartuigen. Langszij meevoeren algemeen:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Langszij meevoeren: Certificaatplicht. Langszij meevoeren door pleziervaartuigen. Langszij meevoeren algemeen:"

Transcriptie

1 Langszij meevoeren: Certificaatplicht Pleziervaartuigen die voldoen aan artikel 2 van bijlage II en/of artikel 6 van het BVB zijn certificaatplichtig. Sleepboten die voldoen aan artikel 2 van bijlage II en/of artikel 6 van het BVB zijn certificaatplichtig. Voor sleepboten die als pleziervaartuig gebruikt worden is volgens artikel 6 is een verklaring van de Minister vereist. Dit is volgens de internationaal geldende wetgeving niet nodig. Deze verklaring van de Minister heeft echter ook invloed op het vereiste vaarbewijs. Langszij meevoeren door pleziervaartuigen Uit de certificaatplicht voor sleepboten vanuit de richtlijn valt af te leiden dat het slepen en duwen of langszij gekoppeld mee voeren van schepen niet vallen onder de in lid 1 bedoelde vaartuigen ook voor andere schepen, dus ook voor pleziervaartuigen gewoon toegestaan is. Hoofdstuk 21 van bijlage II van de richtlijn 2006/87/EG verwijst niet naar Hoofdstuk 16, dit kan tot 2 conclusies leiden: 1. Het langszij meevoeren mag helemaal niet 2. Er worden bij het langszij meevoeren geen extra eisen gesteld. In ieder geval is het niet de bedoeling dat de tabel onder punt 15 ingevuld wordt, hier wordt immers gesproken over beperkingen op grond van hoofdstuk 5 en 16 In het BPR wordt het begrip "klein schip" genoemd. dit zijn schepen met een lengte tot 20 meter (het product van L x B x T wordt hier dus niet gebruikt) met een aantal uitzonderingen waaronder "een schip dat een groot schip sleept, assisteert, duwt of langszijde vastgemaakt meevoert" Ook hieruit is op te maken dat het slepen en langszij meevoeren van een ander klein schip is toegestaan. Langszij meevoeren algemeen: Wat betreft het standpunt van ILT dat het langszij meevoeren van schepen zonder dat op punt 15 formatie 11 niet ingevuld is alleen toegestaan is als op beide schepen de voorstuwing in werking is merk ik het volgende op: In artikel 1 van Bijlage II is een gekoppeld samenstel "gekoppeld samenstel": een samenstel van langszijde van elkaar vastgemaakte vaartuigen, waarvan er geen is geplaatst vóór het vaartuig met motoraandrijving dat dient voor het voortbewegen van het samenstel; Hieruit blijkt dat slechts één van de schepen van een aandrijving voorzien hoeft te zijn. De manouvreerbaarheid van een gekoppeld samenstel is voldoende gewaarborgd door artikel 6.21 van het BPR: 1. Een motorschip dat zorgt voor de voortbeweging van een samenstel moet een vermogen hebben dat voldoende is om de goede manoeuvreerbaarheid daarvan te verzekeren.

2 Mijn conclusie Een pleziervaartuig mag een schip dat niet valt onder artikel 2, lid 1 van de richtlijn 2006/87/EG langszij meevoeren en/of slepen. Hiervoor is het niet nodig dat formatie 11 onder punt 15 van het CvO Rijn of CBB is ingevuld. Het slepen of meevoeren van grotere schepen is niet toegestaan, ook niet indien het langszij meevoeren op het CBB wel is toegestaan. Overzicht relevante regelgeving. Richtlijn 2006/87/EG Artikel 2 Toepassingsgebied 1. Deze richtlijn is overeenkomstig bijlage II, artikel 1.01, op de volgende vaartuigen van toepassing: a) vaartuigen met een lengte (L) van 20 m of meer; b) vaartuigen waarvan het volume, berekend uit het product lengte (L) x breedte (B) x diepte (D), 100 m^3 of meer bedraagt. 2. Bovendien is deze richtlijn overeenkomstig bijlage II, artikel 1.01, van toepassing op alle: a) sleep- en duwboten die zijn bestemd om de in lid 1 bedoelde vaartuigen of drijvende inrichtingen te slepen, te duwen of langszij gekoppeld mee te voeren; voor het vervoer van passagiers bedoelde vaartuigen welke, naast de bemanning, meer dan twaalf passagiers vervoeren; c) drijvende inrichtingen. (bedoeld wordt drijvende werktuigen?) 3. Van deze richtlijn zijn uitgesloten: a) veerboten; b) marineschepen; c) zeeschepen, met inbegrip van zeesleepboten en zeeduwboten die i) in getijdenwateren varen of stilliggen ii) tijdelijk op binnenwaterwegen varen mits zij voorzien zijn van: - een certificaat van conformiteit met het Internationale Verdrag voor de beveiliging van mensenlevens op zee van 1974 (SOLAS), of een gelijkwaardig certificaat, een certificaat van conformiteit met het Internationale Verdrag betreffende de uitwatering van schepen van 1966, of een gelijkwaardig certificaat en een IOPP-certificaat ten bewijze van conformiteit met het Internationale Verdrag ter voorkoming van verontreiniging door schepen van 1973 (MARPOL); of - voor niet onder de onder het eerste streepje bedoelde verdragen vallende passagiersschepen: een in overeenstemming met Richtlijn 98/18/EG van de Raad van 17 maart 1998 inzake veiligheidsvoorschriften en -normen voor passagiersschepen1 afgegeven certificaat inzake veiligheidsvoorschriften en -normen voor passagiersschepen; of - voor pleziervaartuigen die niet onder bovengenoemde verdragen vallen: een certificaat van de vlagstaat.

3 Richtlijn 2006/87/EG Bijlage II DEEL I Algemene bepalingen HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1.01 Definities In dit reglement wordt verstaan onder: Typen vaartuigen 5. "motorschip": een motortankschip of een motorvrachtschip; 6. "motortankschip": een schip dat is bestemd voor het vervoer van goederen in vaste tanks en gebouwd om door middel van zijn eigen mechanische middelen tot voortbeweging zelfstandig te varen; 7. "motorvrachtschip": een schip, niet zijnde een motortankschip, dat is bestemd voor het vervoer van goederen en gebouwd om door middel van zijn eigen mechanische middelen tot voortbeweging zelfstandig te varen; 9. "sleepboot": een schip dat speciaal is gebouwd om te slepen; 10. "duwboot": een schip dat speciaal is gebouwd voor het voortbewegen van een duwstel; 18. "passagiersschip": een schip voor dagtochten of een hotelschip dat is gebouwd en ingericht voor het vervoer van meer dan twaalf passagiers; 20. "schip voor dagtochten": een passagiersschip waarop zich geen hutten bevinden voor overnachting van passagiers; 21. "hotelschip": een passagiersschip waarop zich hutten bevinden voor overnachting van passagiers; 25. "pleziervaartuig": een schip, niet zijnde een passagiersschip, dat is bestemd voor sportieve en recreatieve doeleinden; Samenstellen van vaartuigen 29. "samenstel": een hecht samenstel of een sleep; 30. "formatie": vorm van de samenstelling van een samenstel; 31. "hecht samenstel": een duwstel of een gekoppeld samenstel; 32. "duwstel": een hecht samenstel van vaartuigen, waarvan er ten minste één is geplaatst vóór het vaartuig met motoraandrijving dat dient voor het voortbewegen van het samenstel, dan wel voor de beide vaartuigen met motoraandrijving die dienen voor het voortbewegen van het samenstel en die worden aangeduid als "duwboot" of "duwboten". Hieronder wordt ook verstaan een duwstel dat is samengesteld uit een duwend en een geduwd vaartuig waarvan de koppelingen een beheerst knikken mogelijk maken; 33. "gekoppeld samenstel": een samenstel van langszijde van elkaar vastgemaakte vaartuigen, waarvan er geen is geplaatst vóór het vaartuig met motoraandrijving dat dient voor het voortbewegen van het samenstel; 34. "sleep": een samenstel van één of meer vaartuigen, drijvende inrichtingen of drijvende voorwerpen, dat wordt gesleept door één of meer tot het samenstel behorende vaartuigen met motoraandrijving; Hoofdstuk 16 Artikel Vaartuigen die geschikt zijn om een gekoppeld samenstel voort te bewegen Op vaartuigen die bestemd zijn om een gekoppeld samenstel voort te bewegen moeten bolders of gelijkwaardige inrichtingen aanwezig zijn die het door hun aantal en opstelling mogelijk maken

4 een afdoende verbinding tot stand te brengen tussen de gekoppelde vaartuigen. Artikel Proefvaarten met samenstellen Uitgewerkt in aanwijzing 1 en aanwijzing Met het oog op de toelating als duwboot of motorschip voor het voortbewegen van vaartuigen in een hecht samenstel en met het oog op het plaatsen van een desbetreffende aantekening in het communautair binnenvaartcertificaat bepaalt de commissie van deskundigen welke formaties haar voor onderzoek moeten worden getoond en laat zij proefvaarten als bedoeld in artikel 5.02 uitvoeren met het samenstel in de verzochte formatie(s) die haar het meest ongunstig voorkomen. Daarbij moet dit samenstel aan de artikelen 5.02 tot en met 5.10 voldoen. De commissie van deskundigen vergewist zich ervan of een hechte verbinding van alle vaartuigen van het samenstel bij de volgens hoofdstuk 5 voorgeschreven manoeuvres verzekerd is. Hoofdstuk 21 Artikel Algemene bepaling Op pleziervaartuigen zijn voor wat betreft bouw en uitrusting slechts de artikelen en van toepassing. Artikel 21.02; Toepasselijkheid van Deel II 1. Op pleziervaartuigen zijn van toepassing: a. van hoofdstuk 3: de artikelen 3.01, 3.02, eerste lid, onderdeel a, en tweede lid, 3.03, eerste lid, onderdeel a, en zesde lid, en 3.04, eerste lid; b. hoofdstuk 5; c. van hoofdstuk 6: de artikelen 6.01, eerste lid, en 6.08; d. van hoofdstuk 7: de artikelen 7.01, eerste en tweede lid, 7.02, 7.03, eerste en tweede lid, 7.04, eerste lid, en 7.05, tweede lid, en artikel 7.13 voor pleziervaartuigen met een éénmansstuurstand voor het varen met behulp van radar; e. van hoofdstuk 8: de artikelen 8.01, eerste en tweede lid, 8.02, eerste en tweede lid, 8.03, eerste en derde lid, 8.04, 8.05, eerste tot en met tiende lid en dertiende lid, artikel 8.06, artikel 8.07, artikel 8.08, eerste, tweede, vijfde, zevende en tiende lid, artikel 8.09, eerste lid, artikel 8.10; f. van hoofdstuk 9: artikel 9.01, eerste lid, van overeenkomstige toepassing; g. (gewijzigd op grond van 2008/87/EG) van hoofdstuk 10: de artikelen 10.01, tweede, derde en vijfde tot en met veertiende lid, artikel 10.02, eerste lid onderdelen a,tot en met c, en tweede lid onderdelen a en e tot en met h, en 10.03, eerste lid onderdelen a, b en d; er moeten echter ten minste twee blustoestellen aan boord aanwezig zijn; en voorts de artikelen 10.03, tweede tot en met zesde lid, 10.03a, 10.03b, 10.03c, en h. hoofdstuk 13; i. hoofdstuk 14. Binnenvaartwet Artikel 7 Certificaatplicht 1. Het is verboden een schip te gebruiken zonder de vereiste geldige certificaten. 2. Overeenkomstig bindende besluiten van instellingen van de Europese Gemeenschappen dan wel

5 anderszins ter uitvoering van verdragen of bindende besluiten van volkenrechtelijke organisaties worden bij of krachtens algemene maatregel van bestuur de soorten certificaten van onderzoek en de categorieën van binnenschepen aangewezen waarvoor een certificaat van onderzoek vereist is. Binnenvaartbesluit Artikel 1; Definities 1. In dit besluit en de daarop berustende bepalingen wordt, tenzij anders is bepaald, verstaan onder: passagiersschip: binnenschip niet zijnde een veerpont of een veerboot dat is bestemd of wordt gebruikt voor het bedrijfsmatig vervoer van meer dan twaalf personen buiten de bemanningsleden; pleziervaartuig: schip dat is bestemd of wordt gebruikt voor sportbeoefening of vrijetijdsbesteding; sleepboot: schip dat is bestemd of wordt gebruikt voor het slepen van schepen en niet is bestemd voor het zelfstandig vervoeren van goederen; sleepduwboot: schip dat is bestemd of wordt gebruikt voor het slepen of duwen van schepen en niet is bestemd voor het zelfstandig vervoeren van goederen; Artikel 6; Certificaatplicht Voor de volgende categorieën van binnenschepen is een certificaat van onderzoek vereist: a. binnenschepen met een lengte van ten minste 20 meter; b. binnenschepen waarvoor het product van lengte, breedte en diepgang ten minste 100 m³ bedraagt, Let op: voor de diepgang de definitie uit artikel 1 van het binnenvaartbesluit aanhouden, dus zonder kiel of andere uitstekende delen. c. sleepboten, duwboten of sleepduwboten, tenzij: 1º ze niet onder de criteria genoemd in de onderdelen a of b vallen; 2º ze blijkens een verklaring van Onze Minister uitsluitend worden gebruikt als pleziervaartuig, en 3º ze overeenkomstig de voorwaarden gesteld op die verklaring worden gebruikt; d. passagiersschepen; e. veerponten die zijn bestemd of worden gebruikt voor het bedrijfsmatig vervoer van meer dan twaalf personen buiten de bemanningsleden; f. veerboten; g. drijvende werktuigen; h. binnenschepen die gevaarlijke stoffen als bedoeld in de Wet vervoer gevaarlijke stoffen vervoeren; i. binnenschepen die krachtens het Binnenvaartpolitiereglement of het Rijnvaartpolitiereglement 1995 zijn toegelaten tot het ligplaats nemen langszijde van een binnenschip als bedoeld in onderdeel h; of j. samenstellen van hecht aan elkaar verbonden schepen met een gezamenlijke afmeting als bedoeld in onderdeel a of b. Toegevoegd vanuit Staatsblad 2010, 811 k. bunkerstations met een afmeting als bedoeld in de onderdelen a of b. Artikel 7; Geen certificaatplicht Het certificaat van onderzoek is niet vereist voor: a. binnenschepen voorzien van een geldig certificaat van onderzoek als bedoeld in artikel 22 van de Herziene Rijnvaartakte: 1º. met inachtneming van artikel 9; van dit besluit; en 2º. mits voldaan wordt aan de technische eisen op grond waarvan dat certificaat is verleend;

6 b. zeeschepen voorzien van een geldig certificaat of document, afgegeven door of namens de bevoegde autoriteiten van de Staat wiens vlag het schip gerechtigd is te voeren, op grond waarvan de vaart op zee mag worden ondernomen, mits voldaan wordt aan de technische eisen op grond waarvan die certificaten zijn verleend; c. binnenschepen voorzien van een ander geldig document dan in onderdeel a bedoeld, dat door de bevoegde autoriteiten in het buitenland ten bewijze van de deugdelijkheid van het binnenschip is afgegeven, mits voldaan wordt aan de technische eisen op grond waarvan dat document is afgegeven en voor zover: 1. afgegeven ter uitvoering van bindende besluiten van organen van de Europese Unie, 2. anderszins afgegeven ter uitvoering van verdragen of bindende besluiten van volkenrechtelijke organisaties, of 3. door Onze Minister erkend in bij regeling van Onze Minister vast te stellen gevallen; d. binnenschepen die uitsluitend door spierkracht worden voortbewogen; e. drijvende werktuigen die zich in een grind- of zandgat bevinden; f. binnenschepen die in aanbouw zijn of waarmee een proefvaart wordt ondernomen; g. binnenschepen met permanente ligplaats, uitsluitend gebruikt voor bewoning en zonder eigen aandrijving dan wel anderszins niet voor de vaart geschikt, ook gedurende de tijd van verslepen. h. schepen bestemd tot het redden van drenkelingen. Binnenvaartregeling Artikel 1.1 Begripsbepalingen 1. In deze regeling wordt verstaan onder: duwstel: hecht samenstel van schepen, waarvan ten minste één is geplaatst voor het schip met motoraandrijving dat dient voor het voortbewegen van het samenstel, dan wel voor de beide schepen met motoraandrijving die dienen voor het voortbewegen van het samenstel. Hieronder wordt ook verstaan een duwstel dat is samengesteld uit een duwend en een geduwd schip waarvan de koppelingen een beheerst knikken mogelijk maken; gekoppeld samenstel: samenstelling van langszijde van elkaar vastgemaakte schepen, waarvan er geen is geplaatst vóór het schip met motoraandrijving dat dient voor het voortbewegen van het samenstel; hecht samenstel: een duwstel of een gekoppeld samenstel;. BPR Artikel Betekenis van enkele uitdrukkingen In dit reglement wordt verstaan onder: A. Typen schepen 1. schip: elk vaartuig met inbegrip van een vaartuig zonder waterverplaatsing en een watervliegtuig, gebruikt of geschikt om te worden gebruikt als een middel van vervoer te water; 2. motorschip: schip dat gebruik maakt van zijn mechanische middelen tot voortbeweging, met uitzondering van een schip waarvan de motor slechts wordt gebruikt ter verbetering van zijn bestuurbaarheid, wanneer het wordt gesleept of geduwd; 3. groot schip: schip niet zijnde een klein schip; 4. klein schip: schip waarvan de lengte minder dan 20 m bedraagt, waartoe als de lengte wordt aangemerkt de afstand van de voorkant van het voorste tot de achterkant van het achterste vaste deel van de romp, zonder de boegspriet, de papegaaistok en het trimvlak, zulks met uitzondering van a. een schip dat een groot schip sleept, assisteert, duwt of langszijde vastgemaakt meevoert; b. een passagiersschip; c. een veerpont die vaart op een vaarweg van de klasse II of hoger, zoals vastgesteld door de

7 Conférence Européenne des Ministres de Transport en opgenomen in het besluit van de Minister van Verkeer en Waterstaat van 10 februari 2006, nr. RWS/SDG/2006/21059 inhoudende de Richtlijnen vaarwegen 2005 (Stcrt. 2006, 32); d. een vissersschip; e. een duwbak; 5. snel schip: groot motorschip, dat met een snelheid van meer dan 40 km per uur ten opzichte van het water kan varen; 6. passagiersschip: schip dat meer dan 12 passagiers mag vervoeren;... B. Samenstellen 1. samenstel: a. sleep; b. duwstel; c. gekoppeld samenstel; d. samenstel van een of meer motorschepen en een alleenvarend motorschip, een duwstel of een gekoppeld samenstel dat door deze motorschepen wordt geassisteerd; 2. sleep: samenstel van een of meer motorschepen en een of meer op tros daaraan verbonden andersoortige schepen, drijvende voorwerpen of drijvende inrichtingen, waarbij de motorschepen dienen voor het voortbewegen dan wel voor het voortbewegen en het sturen van de andersoortige schepen, drijvende voorwerpen of drijvende inrichtingen; 3. duwstel: hecht samenstel van een of meer duwboten en een of meer andersoortige schepen, waarvan er tenminste één is geplaatst voor een der duwboten; 4. gekoppeld samenstel: samenstel van langszijde van elkaar vastgemaakte schepen, waarvan er geen is geplaatst voor het motorschip dat dient voor het voortbewegen en het sturen van het samenstel; 5. assisteren: bijstaan door een of meer motorschepen van een alleenvarend motorschip dan wel van een duwstel of van een gekoppeld samenstel bij het zich voortbewegen en bij het sturen of bij een van deze handelingen; Artikel Manoeuvreerbaarheid van schepen en van samenstellen 1. Een motorschip dat zorgt voor de voortbeweging van een samenstel moet een vermogen hebben dat voldoende is om de goede manoeuvreerbaarheid daarvan te verzekeren. 9 juni 2014 T.L.C. Molkenboer

Bemanningsvoorschriften voor Pleziervaartuigen

Bemanningsvoorschriften voor Pleziervaartuigen Bemanningsvoorschriften voor Pleziervaartuigen De vraag is: Wat zijn de bemanningsvoorschriften voor een pleziervaartuig waarmee maximaal 12 personen bedrijfsmatig vervoerd worden? Definities Pleziervaartuig

Nadere informatie

Proefvaarten met duwstellen

Proefvaarten met duwstellen Proefvaarten met duwstellen Voorwaarden op de Rijn en zone 2 in Nederland De criteria vanuit het ROSR en Bijlage II: Snelheid ten opzichte van het water: 13 km/uur (artikel 5.06 en dienstinstructie 2)

Nadere informatie

Schepen met zeepapieren op de binnenwateren

Schepen met zeepapieren op de binnenwateren Schepen met zeepapieren op de binnenwateren Binnenvaartwet Art 1 begripsbepalingen schip: zeeschip of binnenschip; zeeschip: schip dat blijkens zijn constructie uitsluitend of in hoofdzaak wordt gebruikt

Nadere informatie

512 Politie- en scheepvaartreglement voor de Belgische territoriale zee, de havens en de stranden van de Belgische kust

512 Politie- en scheepvaartreglement voor de Belgische territoriale zee, de havens en de stranden van de Belgische kust Inhoud 10 Inleiding 11 Kanttekeningen 20 Vaststellingsbesluit Binnenvaartpolitiereglement 24 Binnenvaartpolitiereglement (BPR) 117 Rijnvaartpolitiereglement (RPR) (uittreksel) 164 Scheepvaartreglement

Nadere informatie

Certificaat van Onderzoek voor de pleziervaart na 1 juli 2009

Certificaat van Onderzoek voor de pleziervaart na 1 juli 2009 Certificaat van Onderzoek voor de pleziervaart na 1 juli 2009 Disclaimer: Bijgaande tekst gaat in op de gevolgen van de invoering van de nieuwe Binnenvaartwet en de Europese richtlijn voor de binnenvaart

Nadere informatie

Richtlijn 2008/126/EG PB L32 gecertificeerd bij L 34 Richtlijn 2009/46/EG PB L 109 Richtlijn 2013/49/EU

Richtlijn 2008/126/EG PB L32 gecertificeerd bij L 34 Richtlijn 2009/46/EG PB L 109 Richtlijn 2013/49/EU Richtlijn 2006/87 EG Richtlijn van het Europees Parlement en de Raad van 12 december 2006 tot vaststelling van de technische voorschriften voor binnenschepen en tot intrekking van Richtlijn 82/714/EEG

Nadere informatie

Toepassing van de Binnenvaartwet

Toepassing van de Binnenvaartwet Toepassing van de Binnenvaartwet 1. Toepassing binnenvaartwet algemeen: Uit de binnenvaartwet Artikel 3 Deze wet is van toepassing op de binnenwateren. Artikel 4 Deze wet is niet van toepassing op schepen:

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Besluit van... houdende nadere regels voor de binnenvaart (Binnenvaartbesluit)

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Besluit van... houdende nadere regels voor de binnenvaart (Binnenvaartbesluit) STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 86 12 mei 2009 Besluit van... houdende nadere regels voor de binnenvaart (Binnenvaartbesluit) Ontwerpbesluit Wij Beatrix,

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2009 164 Besluit van 18 maart 2009, houdende nadere regels voor de binnenvaart (Binnenvaartbesluit) Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der

Nadere informatie

Hoofdstuk 13. Bijzondere bepalingen voor de scheepvaart van, naar en in de haven van Den Helder

Hoofdstuk 13. Bijzondere bepalingen voor de scheepvaart van, naar en in de haven van Den Helder Hoofdstuk 13. Bijzondere bepalingen voor de scheepvaart van, naar en in de haven van Den Helder Artikel 13.01. Verboden handelingen Behoudens toestemming van de bevoegde autoriteit is het verboden op de

Nadere informatie

houdende nadere regels voor de binnenvaart (Binnenvaartbesluit)

houdende nadere regels voor de binnenvaart (Binnenvaartbesluit) Ontwerpbesluit van houdende nadere regels voor de binnenvaart (Binnenvaartbesluit) Op de voordracht van de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat van..., Gelet op de artikelen 2.1, tweede lid, 3.1.1,

Nadere informatie

Vaarbewijs 1. Verlichting

Vaarbewijs 1. Verlichting Vaarbewijs 1 Verlichting Kleine schepen Motorboot: Boordlichten Toplicht, tenminste 1 meter boven boordlichten Heklicht of Rondom schijnend licht i.p.v. apart toplicht en heklicht Kleine schepen Zeilboot:

Nadere informatie

Begrippen en Definities. Ivar ONRUST

Begrippen en Definities. Ivar ONRUST Begrippen en Definities Ivar ONRUST Toepassingsgebied Diverse reglementen B.P.R. R.P.R. Binnenvaart Politie Reglement Algemene binnenwateren Rijnvaart Politie Reglement Rijn, Waal, Lek, Pannerdensch kanaal

Nadere informatie

Basis gedragsregels & veiligheid sloeproeien

Basis gedragsregels & veiligheid sloeproeien Basis gedragsregels & veiligheid sloeproeien Indeling presentatie Basis verkeersregels (herhaling voor mensen met eerdere opleiding) Suggesties tav gedrag en veiligheid - Varen doe je samen Tips van de

Nadere informatie

BINNENVAART POLITIE REGELEMENT (BPR)

BINNENVAART POLITIE REGELEMENT (BPR) BINNENVAART POLITIE REGELEMENT (BPR) Theorie eisen reglementen (BPR) voor CWOIII Kennis van de volgende artikelen en de uitwijkbepalingen in de betreffende situaties kunnen toepassen: Art. 1.01 i Definitie

Nadere informatie

KN/03-85L Proeve Binnenvaartwet met artikelsgewijze memorie van toelichting. HOOFDSTUK 1. Reikwijdte van de wet

KN/03-85L Proeve Binnenvaartwet met artikelsgewijze memorie van toelichting. HOOFDSTUK 1. Reikwijdte van de wet KN/03-85L 07-05- 03 Proeve Binnenvaartwet met artikelsgewijze memorie van toelichting HOOFDSTUK 1. Reikwijdte van de wet 1. Begripsbepalingen 2. Toepassingsgebied HOOFDSTUK 2. Toegang tot de markt 1 1.

Nadere informatie

Proeve Binnenvaartwet

Proeve Binnenvaartwet Proeve Binnenvaartwet I: Tekst proeve Binnenvaartwet met artikelsgewijze memorie van toelichting II: Algemeen deel memorie van toelichting Binnenvaartwet met bijlagen. 1 maart 2003 1 I: Tekst proeve Binnenvaartwet

Nadere informatie

BPR. Algemene Bepalingen. Instructie CWO 3 BPR

BPR. Algemene Bepalingen. Instructie CWO 3 BPR BPR Algemene Bepalingen Instructie CWO 3 BPR Het Binnenvaart Politie Reglement Bevat regelgeving voor alle binnenwateren behalve: Boven- en neder-rijn Lek Waal Westerschelde Eemsmonding Kanaal van Gent

Nadere informatie

Hoofdstuk 9. Bijzondere bepalingen voor de scheepvaart op de in beheer bij het Rijk zijnde vaarwegen en op andere met name genoemde vaarwegen

Hoofdstuk 9. Bijzondere bepalingen voor de scheepvaart op de in beheer bij het Rijk zijnde vaarwegen en op andere met name genoemde vaarwegen Deel II Hoofdstuk 9. Bijzondere bepalingen voor de scheepvaart op de in beheer bij het Rijk zijnde vaarwegen en op andere met name genoemde vaarwegen Artikel 9.01. Toepassingsgebied Dit hoofdstuk is van

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2000 142 Wet van 16 maart 2000, houdende wijziging van de Binnenschepenwet in verband met de implementatie van richtlijn nr. 96/50/EG van de Raad

Nadere informatie

Vaarbewijzen. Vragen:

Vaarbewijzen. Vragen: Vaarbewijzen Binnenvaartwet Hoofdstuk 3. Regels aan boord 4. Vaarbewijs Binnenvaartbesluit Hoofdstuk 3. Regels aan boord 3. Vaarbewijs Binnenvaartregeling Hoofdstuk 7. Vaarbewijzen en radarpatenten 1.

Nadere informatie

REGLEMENT BETREFFENDE HET SCHEEPVAARTPERSONEEL OP DE RIJN (RSP)

REGLEMENT BETREFFENDE HET SCHEEPVAARTPERSONEEL OP DE RIJN (RSP) CENTRALE COMMISSIE VOOR DE RIJNVAART REGLEMENT BETREFFENDE HET SCHEEPVAARTPERSONEEL OP DE RIJN (RSP) CENTRALE COMMISSIE VOOR DE RIJNVAART CENTRALE COMMISSIE VOOR DE RIJNVAART REGLEMENT BETREFFENDE HET

Nadere informatie

een schip dat een groot schip sleept, assisteert, duwt of langszijde vastgemaakt meevoert;

een schip dat een groot schip sleept, assisteert, duwt of langszijde vastgemaakt meevoert; Binnenvaartpolitiereglement (Tekst geldend op: 26-11-2010) Besluit van 26 oktober 1983, tot vaststelling van een reglement houdende bepalingen ter voorkoming van aanvaring of aandrijving op de openbare

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2006 2007 30 523 Bepalingen met betrekking tot de veilige vaart op de binnenwateren (Binnenvaartwet) Nr. 8 NOTA VAN WIJZIGING Ontvangen 7 november 2006 Het

Nadere informatie

Onderwerp Beantwoording vragen met betrekking tot het Binnenvaartbesluit

Onderwerp Beantwoording vragen met betrekking tot het Binnenvaartbesluit abcdefgh Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Contactpersoon - Datum 31 maart 2008 Ons kenmerk HDJZ/SCH/2008-412 Doorkiesnummer - Bijlage(n) 1 Uw kenmerk

Nadere informatie

REGLEMENT ONDERZOEK SCHEPEN OP DE RIJN (ROSR)

REGLEMENT ONDERZOEK SCHEPEN OP DE RIJN (ROSR) REGLEMENT ONDERZOEK SCHEPEN OP DE RIJN (ROSR) STAND 7 OKTOBER 2018 REGLEMENT ONDERZOEK SCHEPEN OP DE RIJN (ROSR) 1995 STAND 7 OKTOBER 2018 REGLEMENT ONDERZOEK SCHEPEN OP DE RIJN INHOUDSOPGAVE 1 Hoofdstuk

Nadere informatie

Vaarbewijzen voor de pleziervaart op de Nederlandse binnenwateren na 1 juli 2009

Vaarbewijzen voor de pleziervaart op de Nederlandse binnenwateren na 1 juli 2009 Vaarbewijzen voor de pleziervaart op de Nederlandse binnenwateren na 1 juli 2009 Disclaimer: Bijgaande tekst gaat in op de gevolgen van de invoering van de nieuwe Binnenvaartwet voor vaarbewijzen en examinering

Nadere informatie

Vragen over de binnenvaartregeling, artikel 3.4, lid 1 en 2

Vragen over de binnenvaartregeling, artikel 3.4, lid 1 en 2 Vragen over de binnenvaartregeling, artikel 3.4, lid 1 en 2 Artikel 3.4 laatste versie (Staatscourant 2011, 17433-30 september 2011) 1. In afwijking van artikel 3.2, eerste lid, bedraagt voor duwstellen

Nadere informatie

hebt tussen de 25 en 40 meter lengte. Je moet dan een Beperkt Groot Vaarbewijs of een Groot Pleziervaartbewijs hebben.

hebt tussen de 25 en 40 meter lengte. Je moet dan een Beperkt Groot Vaarbewijs of een Groot Pleziervaartbewijs hebben. Examens en vaarbewijzen Dit boek behandelt de stof die je moeten kennen om de examens Klein Vaarbewijs 1 en 2 te halen. Wie alleen het eerste examen haalt, krijgt een Klein Vaarbewijs 1, wie later of meteen

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen

Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen 29.11.2002 L 324/53 RICHTLIJN 2002/84/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 5 november2002 houdende wijziging van de richtlijnen op het gebied van maritieme veiligheid en voorkoming van verontreiniging

Nadere informatie

Theorieboekje CWO-Rb3

Theorieboekje CWO-Rb3 Theorieboekje CWO-Rb3 Versie oktober 2000 Waterscouting Mark Twain Nederweert internet: http://scoutnet.nl/~scoutppx/ 1 Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen...4 Binnenvaart Politie Reglement (BPR)...4 Toepassingsgebied...4

Nadere informatie

Wijzigingen wetgeving 2013

Wijzigingen wetgeving 2013 Wijzigingen wetgeving 2013 Januari 2013 Staatsblad 2012/25309 Regeling van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 30 november 2012, nr. IENM/BSK-2012/202439, houdende wijziging van de Scheepsafvalstoffenregeling

Nadere informatie

CENTRALE COMMISSIE VOOR DE RIJNVAART. CLNI/CONF (12) 4 16 juli 2012 Or : de de/fr/nl/en

CENTRALE COMMISSIE VOOR DE RIJNVAART. CLNI/CONF (12) 4 16 juli 2012 Or : de de/fr/nl/en CENTRALE COMMISSIE VOOR DE RIJNVAART Door de CCR georganiseerde Diplomatieke Conferentie voor de goedkeuring van het Herziene Verdrag van Straatsburg inzake de beperking van aansprakelijkheid van scheepseigenaren

Nadere informatie

(Tekst geldend op: 01-09-2014) Deel I. Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen. Artikel 1.01. Betekenis van enkele uitdrukkingen

(Tekst geldend op: 01-09-2014) Deel I. Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen. Artikel 1.01. Betekenis van enkele uitdrukkingen (Tekst geldend op: 01-09-2014) Besluit van 26 oktober 1983, tot vaststelling van een reglement houdende bepalingen ter voorkoming van aanvaring of aandrijving op de openbare wateren in het Rijk, die voor

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2008 328 Besluit van 15 juli 2008 tot wijziging van het Besluit Rijnvaartpolitiereglement 1995 en het Besluit Reglement onderzoek schepen op de Rijn

Nadere informatie

WIJ BEATRIX, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje- Nassau, enz. enz. enz.

WIJ BEATRIX, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje- Nassau, enz. enz. enz. WET van 24 juni 1993, houdende bepalingen inzake de rusttijden van bemanningsleden, de samenstelling van de bemanning en de vaartijden van schepen op binnenwateren WIJ BEATRIX, bij de gratie Gods, Koningin

Nadere informatie

VR DOC.0862/2BIS

VR DOC.0862/2BIS VR 2018 2007 DOC.0862/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de technische voorschriften voor binnenschepen DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de wet van 5 juni 1972 op de veiligheid van

Nadere informatie

Vaarbewijzen voor de pleziervaart op de Nederlandse binnenwateren na 1 juli 2009

Vaarbewijzen voor de pleziervaart op de Nederlandse binnenwateren na 1 juli 2009 Vaarbewijzen voor de pleziervaart op de Nederlandse binnenwateren na 1 juli 2009 Disclaimer: Bijgaande tekst gaat in op de gevolgen van de invoering van de nieuwe Binnenvaartwet voor vaarbewijzen en examinering

Nadere informatie

1. Hieronder is een verkeerssituatie afgebeeld. Geen van beide schepen volgt stuurboordwal. Geef aan welk vaartuig voorrang heeft.

1. Hieronder is een verkeerssituatie afgebeeld. Geen van beide schepen volgt stuurboordwal. Geef aan welk vaartuig voorrang heeft. 43 Examen maart 2013 ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 2 maart 2013 Opmerking: Tenzij anders vermeld hebben de vragen betrekking op het APSB. Verklaring van de gebruikte symbolen 1. Hieronder is een verkeerssituatie

Nadere informatie

2; Binnenschepenbesluit

2; Binnenschepenbesluit 2; Binnenschepenbesluit Besluit van 16 juli 1987, (Stb. 1987, 466) houdende bepalingen met betrekking tot de deugdelijkheid van schepen op binnenwateren, de inrichting en de uitrusting daarvan, alsmede

Nadere informatie

PROEVE BINNENVAARTWET MET ARTIKELSGEWIJZE MEMORIE VAN TOELICHTING

PROEVE BINNENVAARTWET MET ARTIKELSGEWIJZE MEMORIE VAN TOELICHTING I PROEVE BINNENVAARTWET MET ARTIKELSGEWIJZE MEMORIE VAN TOELICHTING HOOFDSTUK 1. Reikwijdte van de wet 1. Begripsbepalingen 2. Toepassingsgebied HOOFDSTUK 2. Toegang tot de markt 1 1. Documenten voor toelating

Nadere informatie

Ankergewichten duwbakken en duwboten.

Ankergewichten duwbakken en duwboten. Ankergewichten duwbakken en duwboten. ROSR 1976 Art 7.01; Ankergerei 1. Schepen die voor het vervoer van goederen zijn bestemd, met uitzondering van zeeschipbakken, moeten zijn uitgerust met één of twee

Nadere informatie

In deze regeling wordt verstaan onder besluit: Besluit vaartijden en bemanningssterkte binnenvaart.

In deze regeling wordt verstaan onder besluit: Besluit vaartijden en bemanningssterkte binnenvaart. REGELING van de Minister van Verkeer en Waterstaat, houdende regels met betrekking tot de vaartijden en bemanningssterkte binnenvaart (Regeling vaartijden en bemanningssterkte binnenvaart) De Minister

Nadere informatie

Proefvaren en punt 15 van het certificaat. Artikel 5.04 Belading tijdens de proefvaart

Proefvaren en punt 15 van het certificaat. Artikel 5.04 Belading tijdens de proefvaart Proefvaren en punt 15 van het certificaat Artikel 5.04 Belading tijdens de proefvaart Beladingstoestand van schepen en samenstellen tijdens de proefvaart Schepen en samenstellen die bestemd zijn voor het

Nadere informatie

Besluit van. Houdende wijziging van het Rijnvaartpolitiereglement 1995

Besluit van. Houdende wijziging van het Rijnvaartpolitiereglement 1995 Ingevolge artikel 52, eerste lid, van de Scheepvaartverkeerswet, kan een ieder, gedurende 30 dagen vanaf de dag waarop deze bekendmaking is geschied, zijn zienswijze met betrekking tot het onderstaande

Nadere informatie

Digitale thuiscursus VB1(KVB1)

Digitale thuiscursus VB1(KVB1) Digitale thuiscursus VB1(KVB1) Vaarschool Albatros Grote Oost 30 1621 BW Hoorn www.vaarschoolalbatros.nl Uw docent Coen Cromjongh 0229 317 020 Voor inhoudelijke vragen over de cursus, kunt u terecht op:

Nadere informatie

WIJZIGING van het geldige RIJNVAARTPOLITIEREGLEMENT vanaf

WIJZIGING van het geldige RIJNVAARTPOLITIEREGLEMENT vanaf RP (19) 22 29 mei 2019 WIJZIGING van het geldige RIJNVAARTPOLITIEREGLEMENT vanaf 1.7.2019 Wijzigingen van het Rijnvaartpolitiereglement (Besluit 2018-II-17) Het secretariaat verzoekt de versie (verzameling

Nadere informatie

Bemanningsvoorschriften volledige geconsolideerde versie

Bemanningsvoorschriften volledige geconsolideerde versie Bemanningsvoorschriften volledige geconsolideerde versie KB van 9 maart 2007 bemanningsvoorschriften (B.S. 16-03-2007) KB van 30 november 2011 tot wijziging van het KB van 9 maart 2007 bemanningsvoorschriften

Nadere informatie

Deel I. Wettenbank. Geldend van t/m heden

Deel I. Wettenbank. Geldend van t/m heden 1 van 341 5-4-2019 13:24 Wettenbank Geldend van 01-01-2017 t/m heden Besluit van 26 oktober 1983, tot vaststelling van een reglement houdende bepalingen ter voorkoming van aanvaring of aandrijving op de

Nadere informatie

RICHTLIJNEN. (2) De technische voorschriften voor schepen die op de Rijn varen, worden vastgesteld door de Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR).

RICHTLIJNEN. (2) De technische voorschriften voor schepen die op de Rijn varen, worden vastgesteld door de Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR). L 252/118 RICHTLIJNEN RICHTLIJN (EU) 2016/1629 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 14 september 2016 tot vaststelling van de technische voorschriften voor binnenschepen, tot wijziging van Richtlijn

Nadere informatie

(Besluit 2015-II-15) Dekblad VII / VIII V 57 / 58. invoegen. verwijderenn

(Besluit 2015-II-15) Dekblad VII / VIII V 57 / 58. invoegen. verwijderenn RP (16) 1 5 januari 2016 WIJZIGINGG van het geldige RIJNVAARTPOLITIEREGLEMENT vanaf 1.2.2016 Wijzigingen van het Rijnvaartpolitiereglement (Besluit 2015-II-15) Het secretariaat verzoekt de versie (verzameling

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2002 19 Wet van 20 december 2001, houdende wijziging van de Binnenschepenwet, de Wet vaartijden en bemanningssterkte binnenvaart, alsmede enkele andere

Nadere informatie

Binnenvaartwet. Binnenvaartbesluit (BVB) BVW, artikel 22; Bemanning en uitrusting. BVB, artikel 1; Definities

Binnenvaartwet. Binnenvaartbesluit (BVB) BVW, artikel 22; Bemanning en uitrusting. BVB, artikel 1; Definities Binnenvaartwet BVW, artikel ; Bemanning en uitrusting. Overeenkomstig bindende besluiten van instellingen van de Europese Gemeenschappen dan wel anderszins ter uitvoering van verdragen of bindende besluiten

Nadere informatie

Deel 1 BPR volledige wetsteksten

Deel 1 BPR volledige wetsteksten CWO RO-3 cursus 2009. BPR Deel 1, volledige wetstekst. Pagina 1/10 Deel 1 BPR volledige wetsteksten CWO RO-3 cursus 2009 Scouting JWF. Bronvermelding: www.wetten.nl Door: Jeroen Leenderts Typen schepen

Nadere informatie

HOOFDSTUK I. ALGEMENE BEPALINGEN 4 HOOFDSTUK II. LEDEN VAN DE BEMANNING 7 HOOFDSTUK III. EXPLOITATIEWIJZEN 10 HOOFDSTUK IV. UITRUSTING VAN SCHEPEN 13

HOOFDSTUK I. ALGEMENE BEPALINGEN 4 HOOFDSTUK II. LEDEN VAN DE BEMANNING 7 HOOFDSTUK III. EXPLOITATIEWIJZEN 10 HOOFDSTUK IV. UITRUSTING VAN SCHEPEN 13 Koninklijk Besluit van 9 maart 2007 houdende de bemanningsvoorschriften op de scheepvaartwegen van het Koninkrijk (B.S. 16 maart 2007) HOOFDSTUK I. ALGEMENE BEPALINGEN 4 ARTIKEL 1. 4 ARTIKEL 2. 5 ARTIKEL

Nadere informatie

Besluit 2017-I-11. gezien de conclusies van de hoorzitting met het binnenvaartbedrijfsleven in maart 2017,

Besluit 2017-I-11. gezien de conclusies van de hoorzitting met het binnenvaartbedrijfsleven in maart 2017, Besluit 2017-I-11 De Centrale Commissie, gezien de RIS-strategie die door de CCR bij Besluit 2012-I-10 is aangenomen en het belang dat wordt toegekend aan het gebruik van elektronische meldingen, gezien

Nadere informatie

Algemeen Politiereglement voor de Scheepvaart op de Binnenwateren (koninklijk besluit van 24 september 2006)

Algemeen Politiereglement voor de Scheepvaart op de Binnenwateren (koninklijk besluit van 24 september 2006) Algemeen Politiereglement voor de Scheepvaart op de Binnenwateren (koninklijk besluit van 24 september 2006) www.mobilit.belgium.be Inhoud HOOFDSTUK 1. ALGEMENE VOORSCHRIFTEN... 7 Art. 1.01. Betekenis

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1996 587 Besluit van 29 november 1996 ter uitvoering van artikel 1065 van Boek 8 van het Burgerlijk Wetboek Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin

Nadere informatie

26198 MONITEUR BELGE 08.04.2009 BELGISCH STAATSBLAD

26198 MONITEUR BELGE 08.04.2009 BELGISCH STAATSBLAD 26198 MONITEUR BELGE 08.04.2009 BELGISCH STAATSBLAD BIJLAGE I bij het koninklijk besluit van 19 maart 2009 betreffende de technische voorschriften voor binnenschepen LIJST VAN DE BINNENWATEREN IN BELGIË

Nadere informatie

PROTOCOL 21. Erkenning van buiten de Rijnoeverstaten geldende bewijzen

PROTOCOL 21. Erkenning van buiten de Rijnoeverstaten geldende bewijzen - 53 - PROTOCOL 21 Erkenning van buiten de Rijnoeverstaten geldende bewijzen Wijziging van het Rijnvaartpolitiereglement en van het Reglement Onderzoek schepen op de Rijn (2002-I-2, 2003-I-12, 2003-I-13,

Nadere informatie

http://wetten.overheid.nl/bwbr0025958/geldigheidsdatum_22-06-2009/afdrukken/too...

http://wetten.overheid.nl/bwbr0025958/geldigheidsdatum_22-06-2009/afdrukken/too... pagina van 9 Binnenvaartregeling (Tekst geldend op: 22-06-2009) Binnenvaartregeling De Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, Gelet op de Herziene Rijnvaartakte met bijbehorende protocollen, alsmede

Nadere informatie

Een aantal bepalingen uit het Binnenvaart Politie Reglement * welke voor roeiers van belang kunnen zijn.

Een aantal bepalingen uit het Binnenvaart Politie Reglement * welke voor roeiers van belang kunnen zijn. Een aantal bepalingen uit het Binnenvaart Politie Reglement * welke voor roeiers van belang kunnen zijn. *) nb. In verband met de duidelijkheid is hier en daar de officiële tekst wat minder formeel gemaakt.

Nadere informatie

Elk vaartuig dat geschikt is als vervoersmiddel op het water. Een boot die door spierkracht wordt voortbewogen.

Elk vaartuig dat geschikt is als vervoersmiddel op het water. Een boot die door spierkracht wordt voortbewogen. H3 PR 3.1 Het innenvaartpolitiereglement Voordat we het water op kunnen moeten we goed weten wanneer je wel of geen voorrang hebt. Daarvoor bestaat het innenvaartpolitiereglement. Wanneer je de regels

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Aan artikel 7.7 van de Binnenvaartregeling wordt een lid toegevoegd, luidende:

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Aan artikel 7.7 van de Binnenvaartregeling wordt een lid toegevoegd, luidende: STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 8228 27 maart 2013 Regeling van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 22 maart 2013, nr. IENM/BSK-2013/56648,

Nadere informatie

Binnenvaart Politie Regelement

Binnenvaart Politie Regelement Binnenvaart Politie Regelement Besluit van 26 oktober 1983, tot vaststelling van een reglement houdende bepalingen ter voorkoming van aanvaring of aandrijving op de openbare wateren in het Rijk, die voor

Nadere informatie

REGLEMENT BETREFFENDE HET SCHEEPVAARTPERSONEEL OP DE RIJN (RSP)

REGLEMENT BETREFFENDE HET SCHEEPVAARTPERSONEEL OP DE RIJN (RSP) REGLEMENT BETREFFENDE HET SCHEEPVAARTPERSONEEL OP DE RIJN (RSP) DEEL I ALGEMENE BEPALINGEN HOOFDSTUK ALGEMENE BEPALINGEN VOOR DE DELEN I, II EN III Artikel.0 Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan

Nadere informatie

AIS vanaf 1 december 2014 verplicht op de Rijn

AIS vanaf 1 december 2014 verplicht op de Rijn AIS vanaf 1 december 2014 verplicht op de Rijn Over het wat, waarom en de consequenties De meeste schepen moeten per 1 december 2014 op de Rijn een inland AIS-apparaat aan boord hebben en gebruiken. Ook

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 1 juni 2016 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 1 juni 2016 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 1 juni 2016 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2013/0302 (COD) 7532/16 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: TRANS 93 MAR 105 CODEC 370 Standpunt van

Nadere informatie

Havengeld. Verordening op de heffing en de invordering van havengeld 2016

Havengeld. Verordening op de heffing en de invordering van havengeld 2016 Gemeenteblad Texel 2016 nr 20 26-12-2015 INTREKKING Verordening op de heffing en de invordering van havengeld 2016 1Raadsbesluit Raadscommissie 28-10-2015/01-12-2015 Nummer 090 B Havengeld Gemeenteraad

Nadere informatie

Binnenvaartpolitiereglement Geldend van t/m heden. Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen. 1 van :27

Binnenvaartpolitiereglement Geldend van t/m heden. Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen. 1 van :27 wetten.nl - Regeling - Binnenvaartpolitiereglement - BWBR00068 http://wetten.overheid.nl/bwbr00068/07-0-0/0/afdrukken De wegwijzer naar informatie en diensten van alle overheden Binnenvaartpolitiereglement

Nadere informatie

BPR, geluidseinen, lichten 28 februari 2017

BPR, geluidseinen, lichten 28 februari 2017 BPR, geluidseinen, lichten 28 februari 2017 vraag 1) Wie is de gezagvoerder van een sleep met een gesleept vaartuig? A. de schipper van de sleepboot B. de schipper van het gesleepte vaartuig C. geen van

Nadere informatie

Binnenvaartpolitiereglement Geldend van t/m heden. Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Binnenvaartpolitiereglement Geldend van t/m heden. Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen De wegwijzer naar informatie en diensten van alle overheden Binnenvaartpolitiereglement Geldend van 0 0 06 t/m heden Besluit van 6 oktober 98, tot vaststelling van een reglement houdende bepalingen ter

Nadere informatie

Het Vaststellingsbesluit Binnenvaartpolitiereglement wordt als volgt gewijzigd:

Het Vaststellingsbesluit Binnenvaartpolitiereglement wordt als volgt gewijzigd: Besluit van houdende wijziging van het Vaststellingsbesluit Binnenvaartpolitiereglement en het Binnenvaartpolitiereglement in verband met de verbetering van de systematiek, de presentatie en de redactie

Nadere informatie

Vaarbewijzen voor de pleziervaart

Vaarbewijzen voor de pleziervaart Wet- en regelgeving Vaarbewijzen voor de pleziervaart Bijgaande tekst gaat in op de gevolgen van de invoering van de nieuwe Binnenvaartwet voor vaarbewijzen en examinering. De wet is van kracht per 1 juli

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST MOBILITEIT EN VERVOER

FEDERALE OVERHEIDSDIENST MOBILITEIT EN VERVOER FEDERALE OVERHEIDSDIENST MOBILITEIT EN VERVOER 24 SEPTEMBER 2006. - Koninklijk besluit houdende vaststelling van het algemeen politiereglement voor de scheepvaart op de binnenwateren van het Koninkrijk

Nadere informatie

een schip dat is bestemd of geschikt is voor de vaart op zee;

een schip dat is bestemd of geschikt is voor de vaart op zee; CVDR Officiële uitgave van Dordrecht. Nr. CVDR11962_5 23 februari 2016 Verordening binnenhavengeld 1995 G E M E E N TE B E S T U U R Nr. 3901 VERORDENING binnenhavengeld 1995. Artikel 1 Begripsomschrijvingen

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 15 november 2014

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 15 november 2014 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 Brussel ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 15 november 2014 Opmerking: Tenzij anders vermeld hebben de vragen betrekking op het APSB. Vragen 1-3 In

Nadere informatie

Veilig varen. Welkom KBC Utrecht.

Veilig varen. Welkom KBC Utrecht. Veilig varen Welkom KBC Utrecht Jasper Jansen 43 jaar Al ruim 35 jaar op het water: ouders, scouting, diverse zeilscholen, eigen schip CWO kielboot- en kajuitjachtinstructeur Ruim 20 jaar wonen en varen

Nadere informatie

Regeling houdende nadere regels voor de binnenvaart (Binnenvaartregeling)

Regeling houdende nadere regels voor de binnenvaart (Binnenvaartregeling) Binnenvaartregeling Regeling houdende nadere regels voor de binnenvaart (Binnenvaartregeling) Regeling van 02-06-2009, Nr CND/HDJZ-2009/105 sector SCH (Stcrt. 2009/106, 12 juni 2009) Gewijzigd bij besluit

Nadere informatie

Hfst. l; Algemene bepalingen

Hfst. l; Algemene bepalingen 1; Binnenschepenwet Wet van 30 september 1981, (Stb. 1981, 678), houdende bepalingen ter bevordering van de veiligheid van de vaart van schepen op binnenwateren en van goede arbeidsomstandigheden aan boord

Nadere informatie

Concept-VERORDENING VAN PROVINCIALE STATEN VAN VAN DE VAARWEGENVERORDENING ZUID-HOLLAND IN VERBAND MET HET NIEUWE LIGPLAATSENBELEID.

Concept-VERORDENING VAN PROVINCIALE STATEN VAN VAN DE VAARWEGENVERORDENING ZUID-HOLLAND IN VERBAND MET HET NIEUWE LIGPLAATSENBELEID. Concept-VERORDENING VAN PROVINCIALE STATEN VAN TOT WIJZIGING VAN DE VAARWEGENVERORDENING ZUID-HOLLAND IN VERBAND MET HET NIEUWE LIGPLAATSENBELEID. Provinciale Staten van Zuid-Holland. Besluiten: Artikel

Nadere informatie

38350 MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD

38350 MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD 38350 MONITEUR BELGE 17.07.2003 BELGISCH STAATSBLAD HOOFDSTUK VI. Slotbepalingen Art. 9. Het Besluit ontheffing loodsplicht Scheldereglement wordt ingetrokken. Art. 10. Dit besluit treedt in werking met

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 14 maart 2009

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 14 maart 2009 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 Brussel ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 14 maart 2009 Opmerking: De vermelding CEVNI heeft betrekking op de Europese reglementering en correspondeert

Nadere informatie

Certificerende inspecties drijvende werktuigen

Certificerende inspecties drijvende werktuigen Certificerende inspecties drijvende werktuigen Ing. H.J.G.J. (Henk) Arntz re directeur NBKB 26 januari 2016 CUMELA Inhoudsopgave NBKB Wet & regelgeving Inspecties 1 NBKB Het NBKB NBKB is een Stichting

Nadere informatie

Binnenvaartregeling. (Tekst geldend op: 25-03-2010) De Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat,

Binnenvaartregeling. (Tekst geldend op: 25-03-2010) De Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, (Tekst geldend op: 5-03-00) Binnenvaartregeling De Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, Gelet op de Herziene Rijnvaartakte met bijbehorende protocollen, alsmede op verordening (EEG) nr. 07/68 van

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 19 november 2011

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 19 november 2011 ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 19 november 2011 Hieronder staan de vragen van het Stuurbrevet-examen van 19 november 2011. Het gedeelte Beperkt en het gedeelte Algemeen bestaan ieder uit 20 vragen (60

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2007 2008 31 291 Bepalingen houdende regeling van de inwerkingtreding van de Binnenvaartwet (Invoeringswet Binnenvaartwet) A GEWIJZIGD VOORSTEL VAN WET 20

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 2 maart 2013

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 2 maart 2013 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 russel LGEMEEN EN EPERKT STUURREVET 2 maart 2013 Opmerking: Tenzij anders vermeld hebben de vragen betrekking op het PS. Vragen 1-5 In de tabel

Nadere informatie

Vereenvoudigde vergunningverlening voor een bijzonder transport over de binnenwateren in beheer bij het Rijk

Vereenvoudigde vergunningverlening voor een bijzonder transport over de binnenwateren in beheer bij het Rijk Besluit Vereenvoudigde vergunningverlening voor een bijzonder transport over de binnenwateren in beheer bij het Rijk 2 oktober 2009 Nr.RWSCD BJV 2009/3103 (Stcrt. 2009,16019) De Directeur-Generaal Rijkswaterstaat,

Nadere informatie

WIJ BEATRIX, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje- Nassau, enz. enz. enz.

WIJ BEATRIX, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje- Nassau, enz. enz. enz. BESLUIT van 15 december 1994, houdende regeling inzake de rusttijden van bemanningsleden, de samenstelling van de bemanning en de vaartijden van schepen op binnenwateren WIJ BEATRIX, bij de gratie Gods,

Nadere informatie

ROSR DEEL III BEPALINGEN MET BETREKKING TOT DE BEMANNING HOOFDSTUK 23 BEMANNING

ROSR DEEL III BEPALINGEN MET BETREKKING TOT DE BEMANNING HOOFDSTUK 23 BEMANNING ROSR DEEL III BEPALINGEN MET BETREKKING TOT DE BEMANNING HOOFDSTUK 23 BEMANNING Art. 23.01; Algemeen 1. De bemanning die zich krachtens het Rijnvaartpolitiereglement aan boord moet bevinden van schepen

Nadere informatie

WIJZIGING van het geldige RIJNVAARTPOLITIEREGLEMENT vanaf

WIJZIGING van het geldige RIJNVAARTPOLITIEREGLEMENT vanaf RP (18) 14 16 mei 2018 WIJZIGING van het geldige RIJNVAARTPOLITIEREGLEMENT vanaf 1.6.2018 Wijzigingen van het Rijnvaartpolitiereglement (Besluiten 2017-I-10, 2017-I-12, 2017-II-16, 2017-II-17) Het secretariaat

Nadere informatie

Besluit van 6 maart 2008, nr. CPP2007/2918M, Stcrt. nr. 53. De staatssecretaris van Financiën heeft het volgende besloten.

Besluit van 6 maart 2008, nr. CPP2007/2918M, Stcrt. nr. 53. De staatssecretaris van Financiën heeft het volgende besloten. Assurantiebelasting 1 Assurantiebelasting Belastingdienst/Centrum voor proces- en productontwikkeling, Sector brieven & beleidsbesluiten Besluit van 6 maart 2008, nr. CPP2007/2918M, Stcrt. nr. 53 De staatssecretaris

Nadere informatie

tussen de Binnenschepenwet en de Wet vaartijden en bemanningssterkte

tussen de Binnenschepenwet en de Wet vaartijden en bemanningssterkte Binnenvaartwet Kernbeschrijving Deze wet ziet op de veiligheid van de vaart van schepen op de binnenwateren en op een sociaal-economisch goede bedrijfsuitoefening en heeft betrekking op de recreatieve

Nadere informatie

Herziene versie nr. 1 van de nota I/A-punt 7759/16:

Herziene versie nr. 1 van de nota I/A-punt 7759/16: Raad van de Europese Unie Brussel, 15 april 2016 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2013/0302 (COD) 7759/1/16 REV 1 TRANS 101 MAR 110 CODEC 406 NOTA I/A-PUNT van: aan: Betreft: het secretariaat-generaal

Nadere informatie

Vaaropleiding kleine schepen MBL M2 CWO - MBII

Vaaropleiding kleine schepen MBL M2 CWO - MBII Vaaropleiding kleine schepen MBL M2 CWO - MBII RA 6 van de Maze In samenwerking met de Landelijke Admiraliteit Inleiding...3 De benodigde reglementen...3 BIJLAGE 3 - OPTISCHE TEKENS VAN SCHEPEN...25 Bijlage

Nadere informatie

9008/1/15 REV 1 ons/pau/sl 1 DGE 2 A

9008/1/15 REV 1 ons/pau/sl 1 DGE 2 A Raad van de Europese Unie Brussel, 28 mei 2015 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2013/0302 (COD) 9008/1/15 REV 1 TRANS 167 MAR 65 CODEC 738 VERSLAG van: aan: het secretariaat-generaal van de Raad de

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 31 oktober 2017;

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 31 oktober 2017; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Binnenmaas 98 9 december 07 Verordening haven- en kadegelden 08 De raad van de gemeente Binnenmaas; gezien het voorstel van het college van burgemeester en

Nadere informatie

Verkeersbesluit Vaarwegen AGV- 1

Verkeersbesluit Vaarwegen AGV- 1 vergunninghouder Scheepvaartwegen Waver en Oude Waver Datum 3 maart 2015 Casecode W-15.00287 Kenmerk 15.020852 Verkeersbesluit Vaarwegen AGV- 1 Varen met bovenmaats schip Korte Ouderkerkerdijk 7 Amsterdam

Nadere informatie

Opmerking: Tenzij anders vermeld hebben de vragen betrekking op het APSB.

Opmerking: Tenzij anders vermeld hebben de vragen betrekking op het APSB. 40 2012 BEPERKT STUURBREVET EXAMEN 1 Opmerking: Tenzij anders vermeld hebben de vragen betrekking op het APSB. Verklaring van de gebruikte symbolen: Hieronder staan de vragen van het Beperkt Stuurbrevet-examen

Nadere informatie