Hoe is het om te leven in de Gazastrook? (bron:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoe is het om te leven in de Gazastrook? (bron:"

Transcriptie

1 Hoe is het om te leven in de Gazastrook? (bron: Afgelopen dagen werden meer dan 60 Palestijnen gedood tijdens betogingen aan de grens tussen de Gazastrook en Israël. De Palestijnen betoogden tegen de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem, een gevoelig punt want daarmee erkennen de Amerikanen Jeruzalem officieel als hoofdstad van de Israëlische staat. De Palestijnen protesteren ook tegen het jarenlange isolement dat Israël het gebied oplegt. De vraag die we ons stellen: Hoe is het voor de Palestijnen om in de Gazastrook te leven? Leslie Hodge wo 16 mei 17:56 De Gazastrook ligt aan de Middellandse Zee en grenst aan Egypte en Israël. Ze is 41 kilometer lang en 10 kilometer breed, op deze kleine oppervlakte leven bijna 1.9 miljoen mensen. Israël veroverde de Gazastrook tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 en lijfde het gebied in. Daarvoor bezette Egypte de regio, het land controleert nog steeds de zuidelijke grens van Gaza.

2 Gaza staat nu onder controle van de Palestijnse autoriteiten en het werd tussen 2007 en 2014 bestuurd door de radicaal Islamitische groep Hamas. In 2006 won Hamas de verkiezingen, maar het kwam tot een gewelddadige breuk met de Fatah-beweging. Toen Hamas het bestuur in Gaza overnam, stelde Israël meteen een blokkade in voor de regio. Want Israël beschouwt Hamas als een terreurorganisatie. Doordat de blokkade het vrije verkeer van goederen en mensen beperkt, raakt het gebied nog meer geïsoleerd. Ook Egypte blokkeerde intussen de zuidelijke grens van Gaza. Hamas en Israël vochten in 2014 een kort conflict uit, waarbij Israël de raketaanvallen uit Gaza probeerden te beëindigen. Hamas vuurde raketten af op Israël uit onvrede met het isolement, tegelijkertijd hoopten ze op deze manier om internationale aandacht te krijgen voor hun problematiek. In augustus 2014 kwam het tot een staakt-het-vuren. Bewegingsvrijheid Gaza beperkt De bewegingsvrijheid van de Palestijnen in Gaza is altijd al beperkt geweest, maar werd nog strikter toen Egypte in 2013 nieuwe beperkingen oplegde en hard optrad tegen een netwerk van smokkeltunnels voor onder meer wapens. Sinds 2014 blijft de grens van Egypte dicht, ze wordt slechts sporadisch geopend. Zo was de grensovergang bij Rafah maar 17 dagen gedeeltelijk open tot april In het noorden van Gaza bij Erez is het aantal Palestijnen dat de grens kan oversteken licht toegenomen, maar het blijft nog ver onder het niveau van voor de blokkade. Ter vergelijking: in september 2000 staken Palestijnen per dag de grens naar Israël over, terwijl in de eerste helft van 2017 dat aantal daalde tot minder dan 240 Palestijnen. Economie De Gazastrook is aanzienlijk armer dan in de jaren 90. De economie groeide in 2017 met slechts 0,5 procent, volgens een rapport van de Wereldbank.

3 In 2017 bedroeg de werkloosheid in de Gazastrook 44 procent, wat de hoogste werkloosheidscijfers in de database van de Wereldbank zijn. Het cijfer in Gaza ligt meer dan dubbel zo hoog dan op de Westelijke Jordaanoever. In 2007 was dat nog 41 procent. Wat het extra zorgwekkend maakt, is dat Gaza een erg hoge jeugdwerkloosheid heeft. In 2017 bedroeg de werkloosheid bij jongeren meer dan 60 procent. Gaza is ook armer dan de Westelijke Jordaanoever, zo bedraagt de armoede in Gaza 39 procent wat meer dan het dubbele is dan op de Westelijke Jordaanoever. Daarnaast leeft 80 procent van de bevolking in Gaza van een of andere vorm van sociale bijstand. Bevolking Gaza is een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld. Gemiddeld wonen er mensen op elke vierkante kilometer in Gaza. Naar verwachting zal dit stijgen tot mensen per vierkante kilometer in Gaza had in 2015 een populatie van 1,85 miljoen, verwacht wordt dat het zal stijgen tot 3,1 miljoen in 2030 en zelfs tot 4,8 miljoen in Terwijl de populatie op de Westelijke Jordaanoever 2,9 miljoen bedroeg in 2015, zal groeien tot 3,8 miljoen in 2030, en tot 4,7 miljoen in De bevolkingsdichtheid zal in 2050 in Gaza dus iets groter zijn dan op de Westelijke Jordaanoever en de bevolking zal er gemiddeld jonger zijn, meldt de VN.

4 Door deze bevolkingsgroei en de schade veroorzaakt door het conflict in 2014, is er in Gaza volgens de VN een tekort aan woningen. Meer dan drie jaar na het einde van dit conflict zijn nog steeds zo n mensen ontheemd in de regio. Gaza heeft ook een van de jongste populaties ter wereld met meer dan 40 procent inwoners die jonger zijn dan 15 jaar. Onderwijs Ook het onderwijs staat onder druk in de Gazastrook. Volgens het bevolkingsfond van de VN zou 94 procent van de scholen dubbele shiften draaien. Zo krijgt een deel van de leerlingen in de voormiddag les en het andere in de namiddag. Ongeveer 250 scholen in de regio worden door de VN uitgebaat, waardoor ondertussen 97 procent geletterd is. Maar heel wat scholen, kleuterscholen en universiteiten werden beschadigd tijdens het conflict in Het zijn er 547 om precies te zijn, vele van deze scholen moeten nog steeds worden hersteld. Daardoor moeten grotere groepen samen in de klas zitten. Volgens de VN zaten er in 2017 gemiddeld 40 leerlingen samen in de klas, wat uiteraard ook een effect heeft op de kwaliteit van het onderwijs. Het rapport van de VN voorspelt dat het aantal studenten in Gaza sterk zal groeien van in 2015 tot 1,2 miljoen in Wat betekent dat de Gazastrook 900 scholen meer nodig heeft en extra leerkrachten. Represented by ZUMA Press, Inc.

5 Gezondheid Ook de kwaliteit van de openbare gezondheidsdiensten is verminderd door het isolement van Gaza. De sluiting van de grensovergang bij Rafah heeft het aantal patiënten verminderd dat voor medische behandeling naar Egypte trok. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) trokken in 2014 maandelijks gemiddeld mensen naar Egypte enkel en alleen om gezondheidsredenen. Ook de oversteek omwille van medische redenen naar Israëlische steden is de afgelopen jaren gedaald. Zo verminderde het percentage "oversteekpassen voor medische redenen" van 93 procent in 2012 tot 54 procent in Daarnaast zijn medicijnen en medische apparatuur ook maar beperkt voorhanden door de blokkade. De VN baat 22 ziekenhuizen uit. Maar een heel aantal ziekenhuizen werden beschadigd of vernietigd in het conflicten met Israël destijds, waarbij het totaal aantal ziekenhuizen daalde van 56 naar 49 sinds 2000, in hetzelfde tijdspanne verdubbelde de bevolking. Voeding Meer dan een miljoen mensen in Gaza kampt met "matige tot ernstige voedselonzekerheid" volgens de VN, ondanks velen onder hen ook voedselhulp ontvangen. Ook leiden de beperkingen die Israël oplegt voor visvangst en landbouw tot uitdagingen in de regio.

6 Inwoners van Gaza mogen geen landbouwactiviteiten uitoefenen in de door Israël uitgeroepen bufferzone, die 1,5 km breed is en langs de grens van Gaza met Israël loopt. Dit verbod heeft geleid tot een productieverlies van naar schatting ton producten per jaar. Het gebied waarin een landbouwverbod geldt, wordt beschouwd als de beste landbouwgrond van de Gazastrook. Daardoor zijn de landbouwbezigheden gedaald van 11 procent van het BBP in 1994, tot minder dan 5 procent in Israël legt ook een beperking op aan de visvangst. Dat betekent dat de inwoners van Gaza alleen op een bepaalde afstand van de kust mogen vissen. Als deze limiet zou worden opgeheven, zou de visserij voor heel wat werkgelegenheid kunnen zorgen in Gaza, zegt de VN. Na de overeenkomst tussen Israël en Hamas in november 2012 werd de grens voor visvangst verlengd van 5,6 km in zee naar 11,6 kilometer in zee. Maar de lokale vissers beweren dat het in de praktijk veel minder ver is. Zo opent de Israëlische zeemacht vaak het vuur op Palestijnse vissersboten als ze de grens volgens hen te dicht naderen of overschrijden. Energie Stroomuitval is een dagelijks verschijnsel in Gaza. Gaza haalt het grootste deel van zijn energie uit Israël, daarnaast haalt het een deel van zijn energie uit de enige energiecentrale van Gaza en een klein deel uit Egypte.

7 Maar dat komt volgens de Wereldbank neer op minder dan een derde van de stroom die Gaza eigenlijk nodig heeft. Water Gaza heeft weinig regen en geen grote waterbronnen om de ondergrondse watervoorzieningen aan te vullen, die nu al niet groot genoeg zijn om de vraag bij te houden. Terwijl de meeste gezinnen in Gaza aangesloten zijn op leidingwaternet, zegt de Wereldbank dat het aanbod inconsistent is en vaak van slechte kwaliteit. 97procent van de gezinnen in Gaza zijn afhankelijk van water dat wordt geleverd door tankwagens. Ook de riolering vormt een probleem. Hoewel 78 procent van de huishoudens aangesloten zijn op openbare rioleringsnetwerken, zijn de zuiveringsinstallaties overbelast. Ongeveer 90 miljoen liter gedeeltelijk gezuiverd en onbehandeld rioolwater wordt dagelijks in de Middellandse Zee en in open vijvers gepompt. Daardoor is 95 procent van het grondwater in de Gazastrook vervuild.

ALTERNATIEVEN 4. OBSTAKELS OP WEG NAAR VREDE 5. HOUDING VAN VS EN EUROPA 6. CONCLUSIE

ALTERNATIEVEN 4. OBSTAKELS OP WEG NAAR VREDE 5. HOUDING VAN VS EN EUROPA 6. CONCLUSIE OPZET LEZING: 1.KORT HISTORISCH OVERZICHT 2. URGENTIE VAN HET VRAAGSTUK 3. TWEE-STATENOPLOSSING EN ALTERNATIEVEN 4. OBSTAKELS OP WEG NAAR VREDE 5. HOUDING VAN VS EN EUROPA 6. CONCLUSIE 1. MANDAATGEBIED

Nadere informatie

Israël-Palestina na de oorlog in Gaza en de rol van de EU

Israël-Palestina na de oorlog in Gaza en de rol van de EU EUROPEES PARLEMENT 2014-2019 AANGENOMEN TEKSTEN P8_TA(2014)0029 Israël-Palestina na de oorlog in Gaza en de rol van de EU Resolutie van het Europees Parlement van 18 september 2014 over Israël en Palestina

Nadere informatie

Fiche geschiedenis van het Israëlisch-Palestijns conflict

Fiche geschiedenis van het Israëlisch-Palestijns conflict BIJLAGEN LES 1 2 LES 1: BIJLAGEN BIJLAGE 1 Fiche geschiedenis van het Israëlisch-Palestijns conflict Om tot een goed begrip van de geschiedenis van het Israëlisch-Palestijns conflict te komen, is het belangrijk

Nadere informatie

Marianne van Leeuwen Atlantische onderwijsconferentie 18 april 2013

Marianne van Leeuwen Atlantische onderwijsconferentie 18 april 2013 Marianne van Leeuwen Atlantische onderwijsconferentie 18 april 2013 De VS, Europa, Nederland en het Palestijnse vraagstuk Opzet inleiding Naties in het geding. Ontkenning, identificatie, erkenning Territorium

Nadere informatie

12 augustus Palestijnse Autoriteit. Judea en Samaria (Westelijke Jordaanoever)

12 augustus Palestijnse Autoriteit. Judea en Samaria (Westelijke Jordaanoever) 12 augustus 2012 Overzicht van de economische situatie in Judea en Samaria (Westelijke Jordaanoever) en de Gazastrook en een update van positieve Israëlische maatregelen richting de Palestijnse Autoriteit

Nadere informatie

Zittingsdocument B8-0349/2014 ONTWERPRESOLUTIE

Zittingsdocument B8-0349/2014 ONTWERPRESOLUTIE EUROPEES PARLEMENT 2014-2019 Zittingsdocument 10.12.2014 B8-0349/2014 ONTWERPRESOLUTIE naar aanleiding van een verklaring van de vicevoorzitter van de Commissie / hoge vertegenwoordiger van de Unie voor

Nadere informatie

Verslag van het Ghana-projectbezoek 12-19 februari 2012

Verslag van het Ghana-projectbezoek 12-19 februari 2012 1 Verslag van het Ghana-projectbezoek 12-19 februari 2012 Matching Grant project van de RC Heerlen en de RC Accra Airport te Accra in Ghana Paul Franken Tekst: Paul Franken Tekst ontvangen zondag 15 juli

Nadere informatie

betreffende de erkenning van Palestina als onafhankelijke staat

betreffende de erkenning van Palestina als onafhankelijke staat stuk ingediend op 175 (2014-2015) Nr. 1 27 november 2014 (2014-2015) Voorstel van resolutie van de dames Tine Soens en Güler Turan betreffende de erkenning van Palestina als onafhankelijke staat verzendcode:

Nadere informatie

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, De Minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, De Minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 13 april 2016 Betreft Beantwoording

Nadere informatie

Onafhankelijk. De waarheid over De grenzen van Israel

Onafhankelijk. De waarheid over De grenzen van Israel De waarheid over De grenzen van Israel De grenzen van Israel, waar liggen ze precies. Wat zijn grenzen, en hoe worden ze bepaalt. Wat is het verschil tussen een grens en een bestandslijn. Hoe is het mogelijk

Nadere informatie

CBS: Meer werkende vrouwen op de arbeidsmarkt

CBS: Meer werkende vrouwen op de arbeidsmarkt CBS: Meer werkende vrouwen op de arbeidsmarkt Tussen maart en mei is het aantal mensen met een baan met gemiddeld 6 duizend per maand gestegen. De stijging is volledig aan vrouwen toe te schrijven. Het

Nadere informatie

De oprichting van de staat Israël heeft geleid tot het huidige conflict tussen de Israëli s en de Palestijnen.

De oprichting van de staat Israël heeft geleid tot het huidige conflict tussen de Israëli s en de Palestijnen. Profielwerkstuk door een scholier 2422 woorden 17 februari 2004 5,3 71 keer beoordeeld Vak Geschiedenis De probleemstelling De oprichting van de staat Israël heeft geleid tot het huidige conflict tussen

Nadere informatie

In Palestina woonde toen kleine Joodse gemeenschappen naast Palestijnse-Arabische bevolking met een goede verstandhouding onderling.

In Palestina woonde toen kleine Joodse gemeenschappen naast Palestijnse-Arabische bevolking met een goede verstandhouding onderling. Werkstuk door een scholier 1921 woorden 10 april 2002 6,1 25 keer beoordeeld Vak Nederlands Betoog De Palestijnse Intifadah (de opstand) Voorwoord Door het oprukken van het antisemitisme in Europa immigreerden

Nadere informatie

De zesdaagse oorlog (1967)

De zesdaagse oorlog (1967) Geschiedenis van de laatste 50 jaar De zesdaagse oorlog (1967) Bas Levinsohn 1 Inleiding op de cursus Hand-outs Het college wordt ondersteund door het projecteren van PowerPoint sheets Van deze sheets

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Israël (midden-oosten conflict)

Samenvatting Geschiedenis Israël (midden-oosten conflict) Samenvatting Geschiedenis Israël (midden-oosten conflict) Samenvatting door een scholier 1809 woorden 20 juni 2007 6,3 55 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Geschiedenis Repweek 2007 Hoofdstuk 6 Paragraaf

Nadere informatie

Wat betekenden de verschillen tussen Noord en Zuid-Korea voor de Koude Oorlog? (conclusie)

Wat betekenden de verschillen tussen Noord en Zuid-Korea voor de Koude Oorlog? (conclusie) Praktische-opdracht door J. 1743 woorden 12 september 2011 6,1 32 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdvraag Wat betekenden de verschillen tussen Noord en Zuid-Korea voor de Koude Oorlog? (conclusie)

Nadere informatie

Zittingsdocument B8-0076/2014 ONTWERPRESOLUTIE

Zittingsdocument B8-0076/2014 ONTWERPRESOLUTIE EUROPEES PARLEMENT 2014-2019 Zittingsdocument 15.7.2014 B8-0076/2014 ONTWERPRESOLUTIE naar aanleiding van een verklaring van de vicevoorzitter van de Commissie / hoge vertegenwoordiger van de Unie voor

Nadere informatie

ECONOMISCHE EN SOCIALE CONVERGENTIE IN DE EU: BELANGRIJKE FEITEN

ECONOMISCHE EN SOCIALE CONVERGENTIE IN DE EU: BELANGRIJKE FEITEN VOLTOOIING VAN DE EUROPESE ECONOMISCHE EN MONETAIRE UNIE Bijdrage van de Commissie aan de Leidersagenda #FutureofEurope #EURoadSibiu ECONOMISCHE EN SOCIALE CONVERGENTIE IN DE EU: BELANGRIJKE FEITEN Figuur

Nadere informatie

Een wadi is een rivier die slechts een deel van het jaar water bevat. Je kunt er gemakkelijk grondwater winnen.

Een wadi is een rivier die slechts een deel van het jaar water bevat. Je kunt er gemakkelijk grondwater winnen. Samenvatting door een scholier 912 woorden 19 december 2017 4.8 16 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo Hoofdstuk 1: 1: het Midden-Oosten Droog Groot deel Midden-Oosten heeft steppeklimaat

Nadere informatie

betreffende de erkenning van Palestina als onafhankelijke staat

betreffende de erkenning van Palestina als onafhankelijke staat ingediend op 1440 (2017-2018) Nr. 1 11 januari 2018 (2017-2018) Voorstel van resolutie van Tine Soens en Güler Turan betreffende de erkenning van Palestina als onafhankelijke staat verzendcode: BUI 2 1440

Nadere informatie

Water en politiek in Palestina

Water en politiek in Palestina Water en politiek in Palestina Een posterpresentatie van Stefan Deconinck, KU Brussel Meer informatie: Waternet de geopolitiek van waterschaarste in het Midden-Oosten http://www.waternet.be/ Referenties

Nadere informatie

Conflict Midden Oosten 12 augustus 2005

Conflict Midden Oosten 12 augustus 2005 Conflict Midden Oosten 12 augustus 2005 Met enige regelmaat worden er vragen gesteld over de toestand in het Midden Oosten. Een aantal vragen zijn kort voor de ontruiming van de Joodse kolonisten uit Gaza

Nadere informatie

Opdracht 1b. Welk soort afval is het meest schadelijk voor de natuur?

Opdracht 1b. Welk soort afval is het meest schadelijk voor de natuur? Opdracht 1a. In de tabel hieronder staan een aantal materialen. Bedenk per type materiaal 3 soorten afval die je tegenkomt onderweg naar school of op het schoolplein. Zoek per categorie van 1 soort afval

Nadere informatie

VOORSTEL VAN RESOLUTIE. van de heer Eloi Glorieux, mevrouw Mieke Vogels, de heer Rudi Daems, mevrouw Vera Dua en de heren Jef Tavernier en Jos Stassen

VOORSTEL VAN RESOLUTIE. van de heer Eloi Glorieux, mevrouw Mieke Vogels, de heer Rudi Daems, mevrouw Vera Dua en de heren Jef Tavernier en Jos Stassen Zitting 2008-2009 7 januari 2009 VOORSTEL VAN RESOLUTIE van de heer Eloi Glorieux, mevrouw Mieke Vogels, de heer Rudi Daems, mevrouw Vera Dua en de heren Jef Tavernier en Jos Stassen betreffende een oproep

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde H1 paragraaf 2 t/m 8

Samenvatting Aardrijkskunde H1 paragraaf 2 t/m 8 Samenvatting Aardrijkskunde H1 paragraaf 2 t/m 8 Samenvatting door Anne 1154 woorden 12 april 2017 6,3 46 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Paragraaf 2 Bevolkingsspreiding: de manier

Nadere informatie

Paolo Di Tommaso. Werken onder Israëlische bezetting

Paolo Di Tommaso. Werken onder Israëlische bezetting Werken onder Israëlische bezetting 1 Paolo Di Tommaso EVOLUTIE VAN PALESTINA 1947 1949-1967 Heden Israel Palestina PALESTIJNSE POPULATIE 2,8 miljoen in de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem 1,8

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Leefbaarheid en zorg in stedelijke en landelijke gebieden

Samenvatting Aardrijkskunde Leefbaarheid en zorg in stedelijke en landelijke gebieden Samenvatting Aardrijkskunde Leefbaarheid en zorg in stedelijke en landelijke gebieden Samenvatting door een scholier 1149 woorden 21 juni 2004 5,3 162 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde Terra Hoofdstuk

Nadere informatie

Praktische opdracht Wiskunde C Bevolkingsgroei

Praktische opdracht Wiskunde C Bevolkingsgroei Praktische opdracht Wiskunde C Bevolkingsgroei Praktische-opdracht door een scholier 2048 woorden 22 april 2003 5,9 100 keer beoordeeld Vak Wiskunde C PRACTISCHE OPDRACHT WISKUNDE: BEVOLKING Inhoudsopgave:

Nadere informatie

Het is met veel emotie dat ik u welkom heet in de Belgische Senaat.

Het is met veel emotie dat ik u welkom heet in de Belgische Senaat. 1 Toespraak van de heer Armand De Decker, Voorzitter van de Senaat, naar aanleiding van het bezoek van de heer Mahmoud Abbas, President van de Palestijnse Autoriteit 23 februari 2010 Excellenties, Beste

Nadere informatie

Zittingsdocument ONTWERPRESOLUTIE. ingediend overeenkomstig artikel 123, lid 2, van het Reglement

Zittingsdocument ONTWERPRESOLUTIE. ingediend overeenkomstig artikel 123, lid 2, van het Reglement Europees Parlement 2014-2019 Zittingsdocument B8-0352/2017 16.5.2017 ONTWERPRESOLUTIE naar aanleiding van een verklaring van de vicevoorzitter van de Commissie/hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse

Nadere informatie

Zittingsdocument B8-0113/2014 ONTWERPRESOLUTIE

Zittingsdocument B8-0113/2014 ONTWERPRESOLUTIE EUROPEES PARLEMENT 2014-2019 Zittingsdocument 16.9.2014 B8-0113/2014 ONTWERPRESOLUTIE naar aanleiding van een verklaring van de vicevoorzitter van de Commissie / hoge vertegenwoordiger van de Unie voor

Nadere informatie

bereikbaarheid, een holistische benadering en een hoog niveau van dienstverlening, sociaal-economische ontwikkeling en intraregionale integratie.

bereikbaarheid, een holistische benadering en een hoog niveau van dienstverlening, sociaal-economische ontwikkeling en intraregionale integratie. [XXI] Samenvatting De Palestijnse bevolking is op zoek naar de meest gepaste institutionele, sociale, economische en fysieke uitbouw van haar toekomstige staat. De bedoeling van dit doctoraatsonderzoek

Nadere informatie

Nieuwe armoede. Waarom we er zijn Armoede verandert Werkloosheid neemt af -langdurige armoede neemt toe Definitie Cijfers (Cbs, scp, ombudsvrouw)

Nieuwe armoede. Waarom we er zijn Armoede verandert Werkloosheid neemt af -langdurige armoede neemt toe Definitie Cijfers (Cbs, scp, ombudsvrouw) Nieuwe Armoede 2018 Nieuwe armoede Waarom we er zijn Armoede verandert Werkloosheid neemt af -langdurige armoede neemt toe Definitie Cijfers (Cbs, scp, ombudsvrouw) Regeerakkoord Denken over armoede Nieuwe

Nadere informatie

Vooronderzoek: Foto van Haaksbergen

Vooronderzoek: Foto van Haaksbergen Vooronderzoek: Foto van Haaksbergen Versie 15-11-2016 Opgesteld door Futureconsult in opdracht van de gemeente Haaksbergen in het kader van de Strategische Visie Haaksbergen 2030 1 Inhoudsopgave 1. Bevolkingssamenstelling...

Nadere informatie

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË NEDERLAND CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË 09 november 2018 Het conflict in Syrië duurt al zeven jaar en gaat nu de achtste oorlogswinter in. Veel vluchtelingen wonen al jaren in tentenkampen, dochters

Nadere informatie

Monitor Economie 2018

Monitor Economie 2018 Monitor Economie 2018 Economische kerncijfers van de MVSgemeenten Augustus 2018 Inhoudsopgave Economische ontwikkeling 3 Werkgelegenheid 5 Arbeidsparticipatie 10 Inkomen en uitkeringen 13 Armoede en schuldhulpverlening

Nadere informatie

1. In de media wordt vaak gesproken over economische vluchtelingen. Kun je aangeven waarom die term onjuist is?

1. In de media wordt vaak gesproken over economische vluchtelingen. Kun je aangeven waarom die term onjuist is? WAAROM ZIJN ER ZOVEEL SYRISCHE VLUCHTELINGEN? DECEMBER 2015 Vluchtelingen en asielzoekers Vluchtelingen zijn mensen die het risico lopen te worden vervolgd of het risico lopen slachtoffer te worden van

Nadere informatie

Volgnummer en titel Datum Genre Perspectief Wie aan het woord Bronnen Kop Hoor/wederhoor 1. Bloeiend Fort Israël naast verslagen Palestijnen

Volgnummer en titel Datum Genre Perspectief Wie aan het woord Bronnen Kop Hoor/wederhoor 1. Bloeiend Fort Israël naast verslagen Palestijnen Volgnummer en titel Datum Genre Perspectief Wie aan het woord Bronnen Kop Hoor/wederhoor 1. Bloeiend Fort Israël naast verslagen Palestijnen 20-10-2007 achtergrond sterk positief naar Palestijnen, nevooral

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 16 april 2018 Betreft Beantwoording vragen

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 28 maart 2011 (OR. en) 7770/11 Interinstitutioneel dossier: 2011/0042 (NLE) MED 9 WTO 108 AGRI 223 PECHE 78 UD 65

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 28 maart 2011 (OR. en) 7770/11 Interinstitutioneel dossier: 2011/0042 (NLE) MED 9 WTO 108 AGRI 223 PECHE 78 UD 65 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 28 maart 2011 (OR. en) 7770/11 Interinstitutioneel dossier: 2011/0042 (E) MED 9 WTO 108 AGRI 223 PECHE 78 UD 65 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: BESLUIT

Nadere informatie

MO Waterschaarste vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

MO Waterschaarste vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 16 November 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/82672 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Water in het Midden-Oosten: schaarste vmbo-kgt34

Water in het Midden-Oosten: schaarste vmbo-kgt34 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 05 december 2017 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/82672 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van

Nadere informatie

Kerngegevens Pekela. Gemeentebezoek d.d. 29 september 2006

Kerngegevens Pekela. Gemeentebezoek d.d. 29 september 2006 Kerngegevens Pekela Gemeentebezoek d.d. 29 september 2006 Kerngegevens gemeente Pekela Inleiding In dit document worden een aantal kerngegevens weergegeven over de gemeente Pekela. Deze zijn door het BeleidsInformatieCentrum

Nadere informatie

De honden en katten van de Belgen

De honden en katten van de Belgen ALGEMENE DIRECTIE STATISTIEK EN ECONOMISCHE INFORMATIE PERSBERICHT 13 juli 2010 De honden en katten van de Belgen Enkele conclusies Ons land telde in 2008 1.167.000 honden en 1.974.000 katten; In vergelijking

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde B1 havo 2002-II

Eindexamen wiskunde B1 havo 2002-II Pompen of Een cilindervormig vat met een hoogte van 32 decimeter heeft een inhoud van 8000 liter (1 liter = 1 dm 3 ) en is geheel gevuld met water. Aan de kraan onder aan het vat (zie figuur 1) wordt een

Nadere informatie

Persbericht. Arbeidsmarkt ook in 2001 gunstig. Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht. Arbeidsmarkt ook in 2001 gunstig. Centraal Bureau voor de Statistiek Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB02-27 7 februari 2002 9.30 uur Arbeidsmarkt ook in 2001 gunstig De reeks van jaren met een gunstige arbeidsmarkt is in 2001 voortgezet. De groei van de

Nadere informatie

Allochtonen op de arbeidsmarkt 2009-2010

Allochtonen op de arbeidsmarkt 2009-2010 FORUM Maart Monitor Allochtonen op de arbeidsmarkt 9-8e monitor: effecten van de economische crisis In steeg de totale werkloosheid in Nederland met % naar 26 duizend personen. Het werkloosheidspercentage

Nadere informatie

EU-beleid inzake de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem

EU-beleid inzake de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem P7_TA(2012)0298 EU-beleid inzake de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem Resolutie van het Europees Parlement van 5 juli 2012 over het EU-beleid inzake de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem

Nadere informatie

Kwartaaloverzicht arbeidsmarkt 2005/2

Kwartaaloverzicht arbeidsmarkt 2005/2 Hans Langenberg In het tweede kwartaal van 2005 vond voor het eerst in twee jaar geen verdere daling plaats van het aantal banen. Ook is de werkloosheid gestabiliseerd. Wel was er een stagnatie in de toename

Nadere informatie

4. Het Israëlisch-Palestijns conflict (19 de eeuw heden) (Lessen 21 en 22)

4. Het Israëlisch-Palestijns conflict (19 de eeuw heden) (Lessen 21 en 22) 4. Het Israëlisch-Palestijns conflict (19 de eeuw heden) (Lessen 21 en 22) De geschiedenis weegt zwaar, veel te zwaar op dat lapje grond in het oosten van het Middellandse-Zeegebied. De kern van het probleem

Nadere informatie

Bevolkingsspreiding. Waar zit iedereen? Juist of onjuist: China is het grootste land ter wereld. A. Juist. B. Onjuist

Bevolkingsspreiding. Waar zit iedereen? Juist of onjuist: China is het grootste land ter wereld. A. Juist. B. Onjuist Bevolking Waar zit iedereen? Waar zit iedereen? Bevolkingsspreiding Vraag 1 van 9 Juist of onjuist: China is het grootste land ter wereld. A. Juist B. Onjuist De manier waarop de bevolking over een gebied

Nadere informatie

CBS: Lichte toename werkenden, minder werklozen

CBS: Lichte toename werkenden, minder werklozen CBS: Lichte toename werkenden, minder werklozen Het aantal mensen met werk is in de periode februari-april met gemiddeld 2 duizend per maand toegenomen. Vooral jongeren en 45-plussers gingen aan de slag.

Nadere informatie

AANGENOMEN TEKSTEN. gezien zijn eerdere resoluties over het vredesproces in het Midden-Oosten,

AANGENOMEN TEKSTEN. gezien zijn eerdere resoluties over het vredesproces in het Midden-Oosten, Europees Parlement 2014-2019 AANGENOMEN TEKSTEN P8_TA(2015)0318 Rol van de EU in het vredesproces in het Midden-Oosten Resolutie van het Europees Parlement van 10 september 2015 over de rol van de EU in

Nadere informatie

VRAAG & ANTWOORD OVER HET CONFLICT TUSSEN ISRAËL

VRAAG & ANTWOORD OVER HET CONFLICT TUSSEN ISRAËL VRAAG & ANTWOORD OVER HET CONFLICT TUSSEN ISRAËL EN DE PALESTIJNSE GEBIEDEN 1. Waarom zijn Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen actief rond het Israëlisch-Palestijns conflict en nemen jullie het

Nadere informatie

UNICEF in Mozambique: 2010 2014. Preventie en behandeling van gevaarlijke kinderziekten.

UNICEF in Mozambique: 2010 2014. Preventie en behandeling van gevaarlijke kinderziekten. UNICEF in Mozambique: 2010 2014 Preventie en behandeling van gevaarlijke kinderziekten. 2 Preventie en behandeling van gevaarlijke kinderziekten In Mozambique overlijden ieder jaar tienduizenden kinderen

Nadere informatie

AGRI FOOD MONI TOR Ede Wageningen HIGHLIGHTS 2018

AGRI FOOD MONI TOR Ede Wageningen HIGHLIGHTS 2018 AGRI FOOD MONI TOR HIGHLIGHTS 2018 Voorwoord Gemeente, gemeente en provincie werken nauw samen met kennisinstellingen en bedrijven. Met als doel: blijvende werkgelegenheid en betere voedingsproducten.

Nadere informatie

F Lees bron 1 en beantwoord daarna opdracht 1.

F Lees bron 1 en beantwoord daarna opdracht 1. Opdracht Expert Overheidsbeleid Het crisisteam is samengesteld. Jij bent als expert overheidsbeleid ingevlogen om vast te stellen wat de overheid doet om ruimtelijk ongelijkheid te verminderen. De deskundigheid

Nadere informatie

Zittingsdocument B7-0485/2010 ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van vraag voor mondeling antwoord B7-0452/2010

Zittingsdocument B7-0485/2010 ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van vraag voor mondeling antwoord B7-0452/2010 EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Zittingsdocument 1.9.2010 B7-0485/2010 ONTWERPRESOLUTIE naar aanleiding van vraag voor mondeling antwoord B7-0452/2010 ingediend overeenkomstig artikel 115, lid 5, van het

Nadere informatie

CBS: Meer mensen aan het werk, vooral jongeren

CBS: Meer mensen aan het werk, vooral jongeren CBS: Meer mensen aan het werk, vooral jongeren Het aantal mensen met een baan is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 6 duizend per maand toegenomen. Vooral jongeren hadden vaker werk. De beroepsbevolking

Nadere informatie

1/ De vastlegging van de grenzen van Israël en meerbepaald van de Palestijnse gebieden. 3/ Het recht op terugkeer van de vluchtelingen van 1948

1/ De vastlegging van de grenzen van Israël en meerbepaald van de Palestijnse gebieden. 3/ Het recht op terugkeer van de vluchtelingen van 1948 Inleiding Leden van Jong N-VA hebben sinds de oprichting van de organisatie dikwijls gevraagd een inhoudelijk standpunt uit te werken over het Israëlisch-Palestijns conflict. Vanuit een volksnationalistische

Nadere informatie

VERHALEN ACHTER DE CIJFERS

VERHALEN ACHTER DE CIJFERS VERHALEN ACHTER DE CIJFERS Sadet Karabulut, Tweede Kamerlid Eva de Bakker, beleidsmedewerker April 2015 2 INHOUD INHOUD Inleiding 4 Huurverhogingen 5 Het onderzoek 6 De resultaten 7 Voorstellen 9 Bijlage:

Nadere informatie

Zaterdag 02 februari Sabbat. O God, neem mijn gebed ter ore, verberg U niet voor mijn smeken. (Psalm 55:1)

Zaterdag 02 februari Sabbat. O God, neem mijn gebed ter ore, verberg U niet voor mijn smeken. (Psalm 55:1) Februari 2019 Vrijdag 01 februari ZUID-ISRAËL Afgelopen maanden is het onrustig geweest in het zuiden van Israël door raketaanvallen van Hamas. Bij de aanvallen vielen gewonden en ook een dode. Bid dat

Nadere informatie

BEVOLKINGSGROEI De bevolking groeit snel aan in de Arabische Wereld. De trek naar de stad veroorzaakt een snelle verstedelijking!

BEVOLKINGSGROEI De bevolking groeit snel aan in de Arabische Wereld. De trek naar de stad veroorzaakt een snelle verstedelijking! C. De vraag stijgt Hoofdstuk 1: water in de Arabische Wereld BEVOLKINGSGROEI De bevolking groeit snel aan in de Arabische Wereld. De trek naar de stad veroorzaakt een snelle verstedelijking! VERANDEREND

Nadere informatie

Beleidswerk rond mensenrechten in Israël en Palestina

Beleidswerk rond mensenrechten in Israël en Palestina Beleidswerk rond mensenrechten in Israël en Palestina Inhoud I. Visie van ngo s. II. Conflict in vogelvlucht. III. Situatie op de Westoever. IV. Situatie in de Gazastrook. V. Beleid van de EU. VI. Perspectieven.

Nadere informatie

Examen HAVO. Wiskunde B1 (nieuwe stijl)

Examen HAVO. Wiskunde B1 (nieuwe stijl) Wiskunde B1 (nieuwe stijl) Examen HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 19 juni 13.30 16.30 uur 20 02 Voor dit examen zijn maximaal 84 punten te behalen; het examen bestaat uit 20

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag. Datum 16 april 2018 Betreft Midden-Oosten Vredesproces

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag. Datum 16 april 2018 Betreft Midden-Oosten Vredesproces Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Directie Noord-Afrika Midden- Oosten Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 16 april

Nadere informatie

Werkloosheid in de Europese Unie

Werkloosheid in de Europese Unie in de Europese Unie Diana Janjetovic en Bart Nauta De werkloosheid in de Europese Unie vertoont sinds 2 als gevolg van de conjunctuur een wisselend verloop. Door de economische malaise in de jaren 21 23

Nadere informatie

Deze PowerPoint presentatie gaat over Kerk en Israël, in het bijzonder over de Protestantse Kerk (in Nederland) en Israël. Met de naam Israël wordt

Deze PowerPoint presentatie gaat over Kerk en Israël, in het bijzonder over de Protestantse Kerk (in Nederland) en Israël. Met de naam Israël wordt Deze PowerPoint presentatie gaat over Kerk en Israël, in het bijzonder over de Protestantse Kerk (in Nederland) en Israël. Met de naam Israël wordt bedoeld: het Israël dat wij ontmoeten in de bijbel en

Nadere informatie

Persbericht. Economie verder gekrompen. Centraal Bureau voor de Statistiek. Uitvoer blijft groeien. Minder investeringen

Persbericht. Economie verder gekrompen. Centraal Bureau voor de Statistiek. Uitvoer blijft groeien. Minder investeringen Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB13-011 14 februari 2013 9.30 uur Economie verder gekrompen Economie krimpt in vierde kwartaal 0,2 procent t.o.v. kwartaal eerder Ten opzichte van een jaar

Nadere informatie

Bevolkingsomvang en aantal huishoudens,

Bevolkingsomvang en aantal huishoudens, Indicator 6 mei 2019 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Per 1 januari 2019 telde Nederlandse

Nadere informatie

WERELD. 4 havo 1 Wereldbeeld 1-2

WERELD. 4 havo 1 Wereldbeeld 1-2 WERELD 4 havo 1 Wereldbeeld 1-2 Op de grens Een reis vol gevaren Ga naar www.nos.nl typ de zoekterm Ciudad Juarez in en bekijk een van de videofragmenten over deze gevaarlijkste stad ter wereld. Op de

Nadere informatie

bevolkingscijfers van 1 januari 2000 tot 31 december 2010

bevolkingscijfers van 1 januari 2000 tot 31 december 2010 bevolkingscijfers van 1 januari 2000 tot 31 december 2010 Totale bevolking op 01/01/2000 Mannen 37.332 Vrouwen 38.984 Totaal 76.316 inwoners 01/01/2000 Man Vrouw totaal oppervlakte inw per km² 19.045 20.226

Nadere informatie

Bevolkingsomvang en aantal huishoudens,

Bevolkingsomvang en aantal huishoudens, Indicator 2 mei 2018 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Per 1 januari 2018 telde Nederlandse

Nadere informatie

RECREATIE EN TOERISME. Voorne PutteN 5 GEMEENTEN. 4 e editie. Opzet en inhoud

RECREATIE EN TOERISME. Voorne PutteN 5 GEMEENTEN. 4 e editie. Opzet en inhoud 4 e editie RECREATIE EN TOERISME 2018 Voorne PutteN Opzet en inhoud Recreatie en toerisme is voor Voorne- Putten een belangrijke bedrijfstak. De sector levert niet alleen een bijdrage aan de regionale

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Economie 1,1 procent gekrompen

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Economie 1,1 procent gekrompen Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB12-032 15 mei 2012 9.30 uur Economie 1,1 procent gekrompen In eerste kwartaal 1,1 procent krimp t.o.v. een jaar eerder Investeringen 4,2 procent lager Consumptie

Nadere informatie

De islam Ongeveer...mensen zijn islamiet. De heilige stad van de Islam is..., de... van de profeet Al zijn leefregels staan in de...

De islam Ongeveer...mensen zijn islamiet. De heilige stad van de Islam is..., de... van de profeet Al zijn leefregels staan in de... Uittreksel van 1havo/vwo, hoofdstuk 3, 1 De islam Ongeveer...mensen zijn islamiet. De heilige stad van de Islam is..., de... van de profeet Al zijn leefregels staan in de... De islamitische wereld Bijna

Nadere informatie

F Lees bron 1 en beantwoord daarna opdracht 1.

F Lees bron 1 en beantwoord daarna opdracht 1. Antwoordmodel: Expert Overheidsbeleid Het crisisteam is samengesteld. Jij bent als expert overheidsbeleid ingevlogen om vast te stellen wat de overheid doet om ruimtelijk ongelijkheid te verminderen. De

Nadere informatie

Naam: ISRAEL IN HET Midden Oosten

Naam: ISRAEL IN HET Midden Oosten Naam: ISRAEL IN HET Midden Oosten Het land Israël is lang en smal. De lengte is 435 kilometer en de breedte is 110 kilometer. Israël grenst aan 4 landen: Libanon, Syrië, Jordanië en Egypte. Het land ligt

Nadere informatie

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË 30 november 2017 Het conflict in Syrië gaat de zevende oorlogswinter in. Er wordt nog dagelijks gevochten met grote gevaren voor kinderen. De reserves van de gezinnen

Nadere informatie

Eindexamen economie havo II

Eindexamen economie havo II Opgave 1 Buitenland en overheid in de kringloop In de economische wetenschap wordt gebruikgemaakt van modellen. Een kringloopschema is een model waarmee een vereenvoudigd beeld van de economie van een

Nadere informatie

Mei Economische Barometer Weerterland en Cranendonck. Verwachting voor 2010 en 2011

Mei Economische Barometer Weerterland en Cranendonck. Verwachting voor 2010 en 2011 Verwachting voor 2010 en 2011 Mei 2010 CONCLUSIES Productiesectoren landbouw, industrie en bouw goed voor een derde van de werkgelegenheid in. Afname van de werkgelegenheid doet zich in 2010 vooral voor

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Economie 0,7 procent gekrompen

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Economie 0,7 procent gekrompen Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB12-009 15 februari 2012 9.30 uur Economie 0,7 procent gekrompen In vierde kwartaal 0,7 procent krimp t.o.v. een jaar eerder Consumptie 1,8 procent lager

Nadere informatie

AGRO FOOD MONI TOR EDE

AGRO FOOD MONI TOR EDE AGRO FOOD MONI TOR EDE HIGHLIGHTS 2016 Voorwoord Ede ligt in het hart van FoodValley, de internationale topregio voor kennis en innovatie op het gebied van voedselproductie. Food omvat veel schakels in

Nadere informatie

De arbeidsmarkt klimt uit het dal

De arbeidsmarkt klimt uit het dal Trends en ontwikkelingen arbeidsmarkt en onderwijs De arbeidsmarkt klimt uit het dal Het gaat weer beter met de arbeidsmarkt in, ofschoon de werkgelegenheid wederom flink daalde. De werkloosheid ligt nog

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 1: Arm en rijk

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 1: Arm en rijk Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 1: Arm en rijk Samenvatting door M. 990 woorden 4 jaar geleden 6,8 42 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand 1.2: Arm en rijk in de wereld Elk land

Nadere informatie

Projectplan School. Korira, Guinea

Projectplan School. Korira, Guinea Projectplan School Korira, Guinea Bestuur Stichting SALEK April 2009 Inhoudsopgave 1. Situatieschets Korira; Boké, Guinea-Conakry... 3 2. De school... 2.1 Hoe ziet de school er nu uit... 5 2.2 De school

Nadere informatie

Factsheet. Nederland. Groningen. Friesland. Drenthe. Noord-Holland Flevoland. Overijssel. Utrecht. Gelderland. Zuid-Holland. Noord-Brabant.

Factsheet. Nederland. Groningen. Friesland. Drenthe. Noord-Holland Flevoland. Overijssel. Utrecht. Gelderland. Zuid-Holland. Noord-Brabant. Overijssel 1. Algemeen 2. Arbeidsmarkt 3. Economie 4. Internationaal 5. Verkeer en vervoer 6. Ruimtelijke ordening 7. Leefbaarheid 8. Cultuur en vrije tijd 9. Natuur en milieu 1. Algemeen 1.1.1 Bevolking,

Nadere informatie

0. KENGETALLEN. Bron: FOD Economie (Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie), INR, VDAB, RVA en Steunpunt WSE.

0. KENGETALLEN. Bron: FOD Economie (Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie), INR, VDAB, RVA en Steunpunt WSE. 0. KENGETALLEN Brugge Midden- West-Vlaanderen Oostende Westhoek Zuid- West-Vlaanderen West- Vlaanderen Vlaams Gewest Totale bevolking (01/01/2008) 275.599 233.200 149.287 213.729 278.672 1.150.487 6.161.600

Nadere informatie

AGRO FOOD MONI TOR Ede Wageningen 2017

AGRO FOOD MONI TOR Ede Wageningen 2017 AGRO FOOD MONI TOR HIGHLIGHTS 2017 Voorwoord Het gebied tussen en vormt het kennishart van Regio Foodvalley, de internationale topregio voor kennis en innovatie op het gebied van voedselproductie. Food

Nadere informatie

WAAROM ER TUSSEN ISRAEL EN PALESTINA NOOIT VREDE ZAL ZIJN!

WAAROM ER TUSSEN ISRAEL EN PALESTINA NOOIT VREDE ZAL ZIJN! WAAROM ER TUSSEN ISRAEL EN PALESTINA NOOIT VREDE ZAL ZIJN! Guy Van Vlierden 13/07/14-10u31 Bron: Het Laatste Nieuws reuters. BACKGROUND De heropflakkering van het conflict tussen Israëli's en Palestijnen

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBOGL en TL 2008 tijdvak 2 economie CSE GL en TL 8000452608b Schuld en boete Informatiebron 1 Kredietkosten Geleend geld Rente per maand 15.000 125,00 20.000 150,00 25.000 187,50 15.000 150,00

Nadere informatie

Achtergrond. Waardig Werk in Palestina

Achtergrond. Waardig Werk in Palestina Waardig Werk in Palestina 2 Achtergrond De Palestijnen kenden een bloeiende economie vóór de zionisten er kwamen. Zoals in alle andere Arabische landen werd de Palestijnse economie beheerst door een stedelijke

Nadere informatie

Bijlage I. Sociaal-economische achtergrondcijfers en Nationale en Europese indicatoren voor sociale insluiting

Bijlage I. Sociaal-economische achtergrondcijfers en Nationale en Europese indicatoren voor sociale insluiting Bijlage I. Sociaal-economische achtergrondcijfers en Nationale en Europese indicatoren voor sociale insluiting Tabel 1.1 Kerncijfers sociaal-economische trends 1995 2000 2003 2005 2007 Bevolking (x 1 mln)

Nadere informatie

Zwart Afrika. Oorspronkelijke bevolking: donkere huidskleur

Zwart Afrika. Oorspronkelijke bevolking: donkere huidskleur Zwart Afrika Wereldzone: ZWART-AFRIKA Vegetatie Zwart-Afrika Oorspronkelijke bevolking: donkere huidskleur Klimatogram Antalaha, Madagaskar Klimatogram Limpopo, Zuid-Afrika Zwart-Afrika (het gedeelte van

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Zittingsdocument B6-0273/2007 ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van de verklaringen van de Europese Raad en de Commissie

EUROPEES PARLEMENT. Zittingsdocument B6-0273/2007 ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van de verklaringen van de Europese Raad en de Commissie EUROPEES PARLEMENT 2004 Zittingsdocument 2009 4.7.2007 B6-0273/2007 ONTWERPRESOLUTIE naar aanleiding van de verklaringen van de Europese Raad en de Commissie ingediend overeenkomstig artikel 103, lid 2

Nadere informatie

Economische en sociale thermometer Nummer 42, oktober 2012

Economische en sociale thermometer Nummer 42, oktober 2012 Economische en sociale thermometer Nummer 42, oktober 212 Uitgave : Team Kennis en Verkenning Naam : Jaap Barink Telefoonnummer : (57) 693369 Mail : j.barink@deventer.nl 2 INHOUD Highlights uit de economische

Nadere informatie

De mogelijke effecten van het boren naar en het winnen van schaliegas op de Nederlandse leefomgeving Robin Hummel

De mogelijke effecten van het boren naar en het winnen van schaliegas op de Nederlandse leefomgeving Robin Hummel De mogelijke effecten van het boren naar en het winnen van schaliegas op de Nederlandse leefomgeving Robin Hummel R.C.A. Hummel. Alle rechten voorbehouden. Overzicht Doel van het onderzoek Wat is schalie(gas)

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2008 2009 23 432 De situatie in het Midden-Oosten Nr. 266 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.minbuza.nl Economische, Bezuidenhoutseweg 30 2594 AV Den

Nadere informatie

Doopsgezind WereldWerk Tanzania MARA werkgroep

Doopsgezind WereldWerk Tanzania MARA werkgroep Mara District Mara rivier 1 Doelstelling. De Werkgroep beoogt het vredes- en hulpwerk, dat doopsgezind WereldWerk onderneemt in het Mara District, te coördineren. Aandachtsgebied. Het gebied waar de aandacht

Nadere informatie