Analyse LOVS BS De Basis Rapportage februari Afnamemoment medio

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Analyse LOVS BS De Basis Rapportage februari Afnamemoment medio"

Transcriptie

1 Algemene conclusie 1 Analyse LOVS BS De Basis Rapportage februari Afnamemoment medio Bijlage Schooloverzicht LVS Expert in toetsing en onderwijsevaluatie Algemene conclusie Quick Scan Het betreft hier een school die overwegend goede resultaten behaald. Dat beeld komt naar voren uit het schooloverzicht LVS (zie bijlage) en de Dwarsdoorsnede. Vergeleken met resultaten in het verleden is er veel vooruitgang geboekt. Alleen in groep 4 zien we voor Spelling een gemiddelde vaardigheidsscore die nog onder de inspectienorm blijft. Alle resultaten zijn verder voldoende. Dat geldt ook voor de uitkomsten in groep 8. Dat was in voorgaande jaren wel anders, dus we kunnen spreken van een duidelijke vooruitgang die niet alleen heeft geleid tot een mooi resultaat in groep 8, maar die over de hele linie is terug te zien. Sterke punten zijn Rekenen-wiskunde in groep 6 en Leestempo in groep 5. Ook Spelling in groep 7 en Woordenschat in groep 8 vallen relatief hoog uit. In negatieve zin zien we uitschieters naar beneden bij Begrijpend lezen in groep 8 en bij Spelling in groep 4. Verder zien we relatief lage resultaten bij Leestempo in groep 8 en Rekenen-wiskunde in groep 5. Deep Scan In de diepte-analyse zijn twee zorgsignalen nader onderzocht: 1. Begrijpend Lezen in jaargroep 8 2. Spelling in jaargroep 4 In beide gevallen moet geconstateerd worden dat het een generiek probleem geldt voor die jaargroep met die betreffende vaardigheid. Alternatieve verklaringen zijn door de analyse uitgesloten, zoals een dip die bij elke jaargroep in die fase op deze school voorkomt, een jaargroep met een lager niveau dan gebruikelijk voor de school (te zien aan gelijktijdig lagere resultaten op andere vakken), of de toevallige aanwezigheid van enkele zwakkere leerlingen vergeleken met andere jaren.

2 Algemene conclusie 2 1 Begrijpend lezen jaargroep 8 Bij Begrijpend lezen in groep 8 moeten we constateren dat de resultaten de laatste twee jaar een dalende lijn vertonen, terwijl dat bij andere vaardigheden niet het geval is. Dat kan op twee manieren worden verklaard: a) De klas is niet sterk in Begrijpend Lezen, maar is goed onderwezen in de andere, meer schoolse vaardigheden en presteert daarom toch goed op die andere toetsen (Rekenenwiskunde, Sp, Woordenschat). Hier kan tegen worden ingebracht dat resultaten in het verleden bij deze zelfde groep laten zien dat deze leerlingen ook bij Begrijpend lezen hoger hebben gescoord. Ook zien we andere talige vaardigheden waarop deze groep leerlingen wel hogere resultaten behalen (Woordenschat, Leestempo). b) Het onderwijsaanbod in Begrijpend lezen is achtergebleven bij dat op andere leergebieden. Hierbij moet worden opgemerkt dat Begrijpend lezen een lastig te duiden vaardigheid is, die dicht bij het generieke ( aangeboren ) vermogen van leerlingen staat. Het feit dat leerlingen in het verleden wel hogere resultaten lieten zien, maakt dat we hier toch moeten kijken naar de onderwijscomponent: het actief leren analyseren en begrijpen van teksten en het leren beantwoorden van toetsvragen op dit gebied. 2 Spelling jaargroep 4 Voor Spelling in groep 4 is het lastiger een heldere conclusie te trekken. De jaargroep heeft nog niet veel historie. De resultaten op de andere toetsen lopen uiteen. Er is geen sprake van uitval van specifieke leerlingen. Deze uitkomst moet daarom vooral als een signaal worden opgevat. Wellicht is het een incidenteel verschijnsel, vanwege een dip of asynchroniteit in het onderwijsaanbod. Spelling is een typisch schoolse vaardigheid: met goed onderwijs valt nog veel te bereiken en er zijn nog 4 schooljaren te gaan. Dit zou verder onderzocht moeten worden door het onderwijsaanbod te analyseren. Aanvullende zorgsignalen aangetroffen tijdens de diepte-analyse: We zien dat de resultaten voor Begrijpend Lezen in jaargroep 4 relatief laag zijn bij de laatste meting, zowel vergeleken met de oude toets (2012) als de nieuwe 3.0 -versie. In vorige jaargangen waren de scores altijd verder boven het landelijk gemiddelde. Nu zitten ze er amper boven. Punt van aandacht! Het valt op dat er een neerwaartse trend is in de resultaten voor Spelling in jaargroep 6 in de afgelopen drie jaar. Een aandachtspunt voor de toekomst!

3 Aanbevelingen 3 Aanbevelingen Het algemene beeld voor deze school is positief. Vergeleken met resultaten in het verleden is er veel vooruitgang geboekt. Er gaat dus al veel goed. Dat moet geconsolideerd worden. De analyse van de twee zorgsignalen leiden tot de volgende suggesties: Zet met onmiddellijke ingang in op versterking van de vaardigheid Begrijpend lezen groep 8. Intensiveer het oefenen van Begrijpend lezen, door behandeling van teksten en toetsvragen over teksten. Gebruik eventueel oude Eindtoetsen/Entreetoetsen en bespreek de vragen met de leerlingen. Onderzoek de ontwikkeling van de vaardigheid Spelling in jaargroep 4. Analyseer het onderwijsaanbod, om te zien of dat wel aansluit bij wat er in de toetsen wordt gevraagd. Pas eventueel het onderwijsaanbod aan, of check de resultaten goed bij de volgende toetsafname. Er kan sprake zijn van een tijdelijke dip ten gevolge van de opbouw in het onderwijsprogramma. Als dat vanzelf weer goed komt is er geen verdere actie nodig. Er zijn twee aanvullende zorgsignalen aangetroffen die om nader onderzoek vragen: De resultaten Begrijpend lezen Groep 4 zijn historisch gezien lager dan verwacht. Er zijn relatief veel zwak presterende leerlingen. Onderzoek mogelijkheden voor aanvullende interventie. Er lijkt een neergaande trend te zijn in Spelling In groep 6. Dat is geen tijdelijke dip! Onderzoek mogelijkheden om die trend te keren. Met het programma van LOVS zijn aanvullende analyses mogelijk naar het type spellingsfouten. Het hulpboek geeft mogelijkheden voor remediering.

4 Opbouw van het verslag 4 Opbouw van het verslag Deze rapportage maakt gebruik van de Module Zelfevaluatie van het Computerprogramma LOVS van Cito. Na controle van de database op grootte van groepen en afgenomen toetsen, zie par. 5.1, worden twee typen analyses gedaan: Quick Scan Dit is de stand van zaken voor alle leerjaren en toetsen. Hierin worden de gemiddelde vaardigheidsscores berekend en de verdeling over de vaardigheidsniveaus weergegeven. Daarbij wordt een vergelijking gemaakt met het landelijk gemiddelde (LG) en wordt een check gedaan op de criteria van de Onderwijsinspectie. Hiervoor worden twee rapporten uit de Module ZE ingezet: het Schooloverzicht LVS en de Dwarsdoorsnede. Deep Scan In de Quick Scan wordt gezocht naar zorgsignalen: resultaten die uit de toon vallen omdat ze lager zijn dan mag worden verwacht. Deze zorgsignalen worden in deze Deep Scan nader onderzocht met een stappenplan: achtereenvolgens de trendanalyse jaargroepen, de trendanalyse leerlingen, de groepsanalyse en de vaardigheidsgroei. Op basis van de uitkomsten van deze analyses komen we tot een eindconclusie en doen we enkele aanbevelingen. In de slotparagraaf worden enkele kenmerken van de geanalyseerde database weergegeven. Daarmee wordt de geldigheid van de uitkomsten van de gebruikte methoden onderbouwd.

5 Quick Scan 5 Quick Scan Stap 1 Schooloverzicht LVS Het schooloverzicht is opgevraagd voor de afgelopen drie jaar. Daarin zien we het gemiddelde resultaat op alle relevante toetsen voor alle leerjaren. In dit overzicht zien we ter vergelijking het landelijk gemiddelde en de normen van de inspectie. Als een gemiddelde score lager is dan de norm wordt het rood weergegeven. In het andere geval is het groen of oranje. In de uitdraai voor deze school zien we in dit schooljaar overal groene uitkomsten, uitgezonderd de toets Spelling in jaargroep 4 (Bijlage 1, pag. 1). Vergeleken met het beeld in de voorgaande jaren is dat zeer positief. Het jaar daarvoor waren er nog zeven rode en gele uitkomsten en het jaar daarvoor acht. Bovendien waren twee jaar geleden in jaargroep 8 van de 6 toetsresultaten er 5 onvoldoende. Dit schooljaar is het resultaat op alle toetsen in de tabel Schooloverzicht LVS voldoende. We mogen dus constateren, dat er met name in de resultaten van jaargroep 8 veel vooruitgang is geboekt. Stap 2 - Dwarsdoorsnede (DD) Voor de DD gaan we uit van toetsen die door (nagenoeg) alle leerlingen en in de meeste leerjaren zijn gemaakt. Dat zijn in dit geval de toetsen voor Rekenen-wiskunde (RW), Begrijpend lezen (BL), Leestempo (LT), Spelling (Sp), Spelling Werkwoorden (SpW) en Woordenschat (WS). De resultaten op de DMT betreffen in de meeste groepen een beperkt aantal leerlingen en zouden in de DD het beeld verstoren. Verder beperken we ons tot de resultaten van jaargroep 3 tot en met 8, omdat de meeste doorlopende toetsen pas in jaargroep 3 beginnen. Overzicht toetsen en jaargroepen in Dwarsdoorsnede Toetsen Groep 3 Groep 4 Groep 5 Groep 6 Groep 7 Groep 8 BL 3.0; BL 2012 * * * * * RW 3.0; RW 2012 * * * * * * Spelling 3.0; Spelling 2012 * * * * * * Spelling Ww 2012 * TL - Leestempo * * * * Woordenschat 2013 * * * * * * We zien dat zes van bovengenoemde toetsen zijn afgenomen in groep 8. In groep 7 is dat een toets minder, in groep 4 nog een minder en in groep 3 zijn er drie afgenomen. Spelling Werkwoorden is alleen in jaargroep 8 afgenomen. Leestempo start pas in groep 5. Verder hebben we te maken met verschillende versies. Alleen Woordenschat is in alle groepen afgenomen in dezelfde versie. Leestempo is ook vergelijkbaar, maar start pas in groep 5. Voor Begrijpend lezen, Rekenen-wiskunde en Spelling zijn verschillende versies ingezet: in de groepen 3, 4, 5 en 6 de nieuwe versie 3.0 (BL3, RW3 en SP3), in de groepen 7 en 8 nog de oude versies van Vergelijken van toetsresultaten behaald met verschillende versies moet behoedzaam gebeuren, ook vanwege de nieuwe normering. Als referentie nemen we de groene stippellijn. Die staat voor het landelijk gemiddelde (LG).

6 Stap 2 - Dwarsdoorsnede (DD) 6 Observatie: Over de hele linie genomen zien we meer positieve uitschieters dan negatieve. Met andere woorden: de kleur groen is meer aanwezig dan de kleur oranje. Op deze toetsen scoort deze school dus in het algemeen hoger dan het landelijk gemiddelde. In positieve zin vallen de resultaten op van Rekenen-wiskunde in groep 6 en Leestempo in groep 5. Ook Spelling in groep 7 en Woordenschat in groep 8 vallen relatief hoog uit. In negatieve zin zien we uitschieters naar beneden bij BL in groep 8 en bij Spelling in groep 4. Daarna komen de relatief lage resultaten bij Leestempo in groep 8 en Rekenen-wiskunde in groep 5. Vakken: Bij Rekenen-wiskunde valt op dat de resultaten in de lagere leerjaren rond het gemiddelde liggen, maar dat ze in de hogere leerjaren daar boven uit komen, met als omslag de overgang van groep 5 naar 6. Bij Begrijpend lezen lijkt bijna het omgekeerde het geval: groep 4 en 5 behalen hogere resultaten dan het LG, groep 6 en 7 ook, maar minder, en alleen in groep 8 zitten de resultaten onder het LG. Voor Woordenschat is het beeld overal positief, in groep 3 nog exact op het LG en daarna met wat fluctuatie overal hoger, met als hoogtepunt de score in groep 8. Spelling geeft een grillig beeld met ups en downs. Over de hele linie is het resultaat positief en boven het LG, met als negatieve uitzondering de resultaten in groep 4. Leerjaren: Hoewel de resultaten per toets nogal variëren is er bij alle jaargroepen wel sprake van een resultaat boven het LG en doen ze onderling weinig voor elkaar onder. De groepen 6 en 7 scoren met alle toetsen boven het LG en doen het dus iets beter dan de rest. Conclusie Quick Scan Deze school presteert in het algemeen op de basisvakken boven het LG. Als positieve resultaten zien we de resultaten op Rekenen-wiskunde in jaargroep 6 en Leestempo in jaargroep 5. In negatieve zin zien we uitschieters naar beneden bij Begrijpend lezen in jaargroep 8 en bij Spelling in jaargroep 4.

7 Deep Scan 7 Deep Scan Als zorgsignalen kiezen we dus: 1. Begrijpend Lezen in jaargroep 8 2. Spelling in jaargroep 4 Zorgsignaal 1 In dit onderdeel onderzoeken we het opvallende resultaat bij Begrijpend Lezen in jaargroep 8 Afgenomen toetsen in groep Toets Taak Aantal (sub) In analyse AVI 2009 AVI-E7A, E7B, plus A 10 (5, 1, 4) BL 2012 M8 Start + 1, 2 25 (8, 17) * DMT 2009 M8 K RW 2012 M8 (1-3) 25 * Spelling 2012 M7, M8, Start +1, (1, 2, 22) * Spelling ww 2012 M8 Start +1, (4, 21) * TL - Leestempo M8 25 * Woordenschat 2013 M8 25 * SID Spelling Jgr 8 (53-58) 2 SID Woorden lezen Woorden lezen 2 De meeste toetsen zijn door alle 25 leerlingen in jaargroep 8 gemaakt. Bij enkele toetsen is daarbij op maat getoetst en maakten enkele leerlingen een andere toets dan de rest. De AVI en DMT zijn niet afgenomen bij de hele groep, maar bij een aantal specifieke leerlingen. Dat geldt ook voor de SIDtoetsen. Die zijn voor 2 leerlingen ingezet. Die resultaten laten we even buiten beschouwing. 2.1 Trendanalyse jaargroepen (TA groepen) Voor de analyse van het eerste zorgsignaal kiezen we een Trendanalyse voor Begrijpend lezen over de afgelopen 6 jaar. Ter vergelijking nemen we ook de andere jaargroepen mee. In deze periode is de toets 2012 vervangen door 3.0. Daardoor zien we in de lager leerjaren dat er gegevens ontbreken in deze grafiek. Dat is te completeren met een afzonderlijke TA met toets 3.0. Omdat we ons richten op de analyse van groep 8 speelt het probleem van versiewisseling nog geen belangrijke rol.

8 Zorgsignaal 1 8

9 Zorgsignaal 1 9 Observatie De jaargroepen 8 scoren op deze school meestal boven het LG. Soms ver daarboven, zoals in en Het schooljaar was daarop een uitzondering. Dezelfde groep leerlingen toonde het jaar daarvoor ook al zwakke prestaties. Overigens blijkt dat deze school ook in andere leerjaren meestal ver boven het LG scoort op die enkele uitzondering na. Overigens zien we dat de resultaten voor Begrijpend lezen in jaargroep 4 relatief laag zijn bij de laatste meting, zowel vergeleken met de oude toets als de nieuwe 3.0 -versie. In vorige jaargangen waren de scores altijd verder boven het LG. Nu zitten ze er amper boven. Punt van aandacht! Conclusie De huidige jaargroep 8 blijkt vergeleken met vorige jaargroepen 8 tot de zwakkere groepen te behoren, ook al blijven ze nog boven het LG. Alleen in was het resultaat zwakker. 2.2 Trendanalyse leerlingen (TA-lln) In deze trendanalyse volgen we de leerlingengroep door de tijd. We zien hun prestaties in de voorgaande jaargroepen. Zo kunnen we zien of er sprake is van een opgaande, neergaande of stabiele lijn in de ontwikkeling. Observatie De huidige groep 8 blijkt in de voorgaande schooljaren steeds resultaten boven of zelfs ver boven het LG te hebben behaald. Vooral in , toen ze dus nog in groep 6 zaten lag het resultaat ver

10 Zorgsignaal 1 10 boven het LG, net als in In het laatste geval betrof het niet de resultaten van de hele groep (20 van de 25), maar de trend is duidelijk. Als we naar de afstand tot de referentielijnen kijken zien we dat die steeds kleiner wordt. Feitelijk blijkt dus dat deze groep leerlingen steeds verder naar het LG toe is gekropen en dat is een negatieve ontwikkeling geweest. In het verleden hebben deze leerlingen hogere prestaties behaald op de toets Begrijpend lezen. Deze leerlingengroep zit uiteraard ver boven 1F en ook nog boven 2F, maar dat was een jaar geleden op de medio toets ook al zo, evenals de leerlingen in de huidige groep 7. Conclusie De leerlingen in de huidige groep 8 hebben in het verleden betere resultaten behaald. De relatief lagere prestaties van dit jaar kunnen niet worden verklaard uit een gebrek aan capaciteit op dit gebied bij deze leerlingen. 2.3 Groepsanalyse (GA) In deze analyse vergelijken we de prestaties van groep 8 op Begrijpend lezen met die op andere toetsen. Zo kunnen we zien of deze prestaties afwijken van het beeld bij die andere vaardigheden. In dit geval nemen we de toetsresultaten mee van Rekenen-wiskunde, Spelling en Woordenschat. De GA verdeelt de grafiek in de 5 gebieden van de niveau-indeling. Het LG ligt dus in het midden van niveau III.

11 Zorgsignaal 1 11 Observatie De meeste groepsprestaties liggen in het gebied van de hoge scores van niveau I. Enkele resultaten komen in niveau II en enkele zelfs in niveau III. Naast de prestaties op Begrijpend lezen in het laatste schooljaar zien we ook een dip bij Spelling in het vorig schooljaar en langer geleden in schooljaar Ook is er een eenmalige dip in prestaties geweest bij Woordenschat in Kijken we naar de prestaties in het laatste leerjaar, dan blijkt Begrijpend lezen het laagst te scoren (Dat hadden we al gezien in de DD). Bovendien zijn de resultaten Begrijpend lezen in de voorgaande jaren consequent hoger geweest. Wel is reeds in het vorig jaar een dalende trend ingezet van niveau I naar Niveau II. Nu zit van alle toetsen alleen Begrijpend lezen op niveau III. De rest komt hoger uit. Conclusie Begrijpend lezen is een uitzondering vergeleken met de andere vaardigheden. Het is als enige vaardigheid gezakt t.o.v. vorig jaar. Tegelijkertijd blijkt de groep bij andere vaardigheden hoger te kunnen presteren. Met name Rekenen-wiskunde en Woordenschat scoren hoog (Niveau I) en Spelling zit op de grens van niveau I en II. 2.4 Vaardigheidsgroei (VG) In deze analyse kijken we specifiek naar de ontwikkeling van de vaardigheid Begrijpend lezen bij individuele leerlingen. Op die wijze kunnen we ontdekken of er sprake is van individuele problemen of van een verschijnsel op groepsniveau. De vaardigheidsgroei kan worden bekeken over een of over meerdere jaren. Het verschil in vaardigheidsgroei van leerlingen in een groep is doorgaans groot. Er zijn leerlingen die veel groeien en leerlingen die weinig groeien of zelfs achteruit gaan.

12 Zorgsignaal 1 12 Observatie De groei in de vaardigheid Begrijpend lezen is in het afgelopen jaar duidelijk achtergebleven in deze groep vergeleken met de gemiddelde landelijke groei. Deze verwachte groei, weergegeven met de groene stippellijn, ligt boven de groei van 15 van de 23 in beeld gebrachte leerlingen. Het gemiddelde van de groep ligt er uiteraard ook onder. Van deze 15 leerlingen zijn er 8 die ten opzichte van de medio-meting in jaargroep 7 zelfs in score gedaald zijn in plaats van gestegen. Naast enkele zeer zwakke leerlingen (rood) is daar ook een zeer goede leerling bij (groen). In een grafiek met twee jaren zien we dezelfde goede leerling terug maar die is nu over twee jaar gezien het meest gedaald in score. De leerling die in het laatste jaar het meest is gezakt (-23,1) had met vorig jaar erbij nog een kleine groei van 2,5 punten. Conclusie Het blijken vooral leerlingen met een zwakke vaardigheid te zijn die het laatste jaar het minst zijn gegroeid in Begrijpend lezen. Toch is er ook een goede leerling die een vaardigheidsdaling vertoont en nog een andere goede leerling die onder de landelijk gemiddelde groei blijft. Het lijkt er op dat de daling in de vaardigheid Begrijpend lezen meer een algemene tendens is in deze groep, dan het probleem van enkele specifieke leerlingen.

13 Zorgsignaal 2 13 Zorgsignaal 2 In dit deel onderzoeken we met hetzelfde stappenschema het verschijnsel van de lage resultaten bij Spelling in jaargroep 4. Afgenomen toetsen in jaargroep 4 Toets Taak Aantal In analyse BL 3.0 M4 25 * DMT 2009 M4 K * RW 3.0 M4 25 * Spelling 3.0 M4 25 * Woordenschat WST M4 25 * 3.1 Trendanalyse Jaargroepen (TA jaargroepen) Ook in deze analyse kiezen we voor alle jaargroepen van 3 tot en met 8 om een goed beeld te krijgen van de situatie op deze school. De betreffende toets volgt de oude toets Spelling op. We kunnen maar een toets tegelijk in deze grafiek opnemen, dus beperken we ons tot de toets Spelling 3.0 en die is pas 3 jaar in gebruik.

14 Zorgsignaal 2 14 Observatie De resultaten van groep 4 vertonen een dalende lijn. Vorige groepen 4 zaten boven het LG. Ook de jaargroepen 3, 5 en 6 hebben doorgaans een resultaat boven het LG. Conclusie Het resultaat van deze jaargroep is voor deze school ongewoon. 3.2 Trendanalyse Leerlingen (TA lln) Observatie In deze grafiek wordt duidelijk dat de betreffende groep leerlingen een jaar eerder, toen ze nog in groep 3 zaten, ook geen hoge score haalden, maar nog wel boven het LG bleven. Wel valt op dat in de leerlingenlijst van groep 3 vijf leerlingen ontbreken. Bij nader onderzoek, blijkt echter dat het niet alleen om zwakke leerlingen gaat, maar dat het een heterogeen clubje is qua vaardigheid. Dat is dus niet de verklaring voor de nu lagere groepsscore. Overigens valt op dat de trend in Spellingsresultaten in jaargroep 6 van de afgelopen drie jaar neerwaarts is. Een aandachtspunt voor de toekomst!

15 Zorgsignaal Groepsanalyse Er zijn vijf toetsen beschikbaar voor de groepsanalyse: Begrijpend lezen, DMT, Rekenen-wiskunde, Spelling en Woordenschat. Voor jaargroep 4 kunnen we maar een jaar terug klijken, dus we zien een trend met maar twee punten. Bij Begrijpend lezen is er maar een meting geweest. Observatie Bij de vier toetsen met twee meetmomenten zien we drie dalingen, waaronder Spelling, en één stijging, nl. Woordenschat. Er is een spreiding van de gemiddelde score over de vijf niveaugroepen. Van een duidelijk consistent niveau is nog geen sprake. Spelling is het laagst en zit op niveau IV. Bij de vorige meting was het niveau nog gemiddeld (III). Ook DMT en Rekenen-wiskunde zijn gezakt, maar die zitten nog op niveau II. Conclusie De niveau s van de toetsen in de groepsanalyse liggen nog ver uit elkaar. Spelling is het laagst en was een jaar eerder nog gemiddeld. Het lijkt er op dat de leerlingen beter kunnen presteren, maar het is nog erg vroeg in de ontwikkeling van de vaardigheid om dit te kunnen constateren. 3.4 Vaardigheidsgroei (VG) In deze grafiek is zichtbaar hoe elke individuele leerling gegroeid is in de vaardigheid Spelling van het vorig schooljaar (medio-meting) tot nu. Observatie We zien dat de groei van het groepsgemiddelde nagenoeg overeenkomt met de groei zoals die landelijk is gemeten. De blauwe stippellijn valt nagenoeg samen met de groene stippellijn. Alle leerlingen vertonen groei, de een wat meer dan de ander. De leerlingen met de minste groei blijken overwegend zwakke leerlingen te zijn, maar ook een van de twee zeer goede leerlingen blijft onder de lijn van de verwachte groei.

16 Zorgsignaal 2 16 Conclusie De spreiding in groeiscores is groot. De algemene groei wijkt nauwelijks af van de landelijke groei. De enige zeer zwakke leerling (oranje) zit wel in de groep met lagere groei, maar daar zit ook een zeer goede leerling (groen) bij. Er kan dus niet geconcludeerd worden dat een specifieke groep voor een te trage groei zorgt. Het beeld is algemeen. Dat verwijst dus ook naar een algemene aanpak.

17 4.1 Algemene conclusie Algemene conclusie Quick Scan Het betreft hier een school die overwegend goede resultaten behaald. Dat beeld komt naar voren uit het schooloverzicht LVS (zie bijlage) en de Dwarsdoorsnede. Vergeleken met resultaten in het verleden is er veel vooruitgang geboekt. Alleen in groep 4 zien we voor Spelling een gemiddelde vaardigheidsscore die nog onder de inspectienorm blijft. Alle resultaten zijn verder voldoende. Dat geldt ook voor de uitkomsten in groep 8. Dat was in voorgaande jaren wel anders, dus we kunnen spreken van een duidelijke vooruitgang die niet alleen heeft geleid tot een mooi resultaat in groep 8, maar die over de hele linie is terug te zien. Sterke punten zijn Rekenen-wiskunde in groep 6 en Leestempo in groep 5. Ook Spelling in groep 7 en Woordenschat in groep 8 vallen relatief hoog uit. In negatieve zin zien we uitschieters naar beneden bij Begrijpend lezen in groep 8 en bij Spelling in groep 4. Verder zien we relatief lage resultaten bij Leestempo in groep 8 en Rekenen-wiskunde in groep 5. Deep Scan In de diepte-analyse zijn twee zorgsignalen nader onderzocht: 1. Begrijpend Lezen in jaargroep 8 2. Spelling in jaargroep 4 In beide gevallen moet geconstateerd worden dat het een generiek probleem geldt voor die jaargroep met die betreffende vaardigheid. Alternatieve verklaringen zijn door de analyse uitgesloten, zoals een dip die bij elke jaargroep in die fase op deze school voorkomt, een jaargroep met een lager niveau dan gebruikelijk voor de school (te zien aan gelijktijdig lagere resultaten op andere vakken), of de toevallige aanwezigheid van enkele zwakkere leerlingen vergeleken met andere jaren. 1 Begrijpend lezen jaargroep 8 Bij Begrijpend lezen in groep 8 moeten we constateren dat de resultaten de laatste twee jaar een dalende lijn vertonen, terwijl dat bij andere vaardigheden niet het geval is. Dat kan op twee manieren worden verklaard: a) De klas is niet sterk in Begrijpend Lezen, maar is goed onderwezen in de andere, meer schoolse vaardigheden en presteert daarom toch goed op die andere toetsen (Rekenenwiskunde, Sp, Woordenschat). Hier kan tegen worden ingebracht dat resultaten in het verleden bij deze zelfde groep laten zien dat deze leerlingen ook bij Begrijpend lezen hoger hebben gescoord. Ook zien we andere talige vaardigheden waarop deze groep leerlingen wel hogere resultaten behalen (Woordenschat, Leestempo). b) Het onderwijsaanbod in Begrijpend lezen is achtergebleven bij dat op andere leergebieden. Hierbij moet worden opgemerkt dat Begrijpend lezen een lastig te duiden vaardigheid is, die dicht bij het generieke ( aangeboren ) vermogen van leerlingen staat. Het feit dat leerlingen in het verleden wel hogere resultaten lieten zien, maakt dat we hier toch moeten

18 4.2 Aanbevelingen 18 kijken naar de onderwijscomponent: het actief leren analyseren en begrijpen van teksten en het leren beantwoorden van toetsvragen op dit gebied. 2 Spelling jaargroep 4 Voor Spelling in groep 4 is het lastiger een heldere conclusie te trekken. De jaargroep heeft nog niet veel historie. De resultaten op de andere toetsen lopen uiteen. Er is geen sprake van uitval van specifieke leerlingen. Deze uitkomst moet daarom vooral als een signaal worden opgevat. Wellicht is het een incidenteel verschijnsel, vanwege een dip of asynchroniteit in het onderwijsaanbod. Spelling is een typisch schoolse vaardigheid: met goed onderwijs valt nog veel te bereiken en er zijn nog 4 schooljaren te gaan. Dit zou verder onderzocht moeten worden door het onderwijsaanbod te analyseren. Aanvullende zorgsignalen aangetroffen tijdens de diepte-analyse: We zien dat de resultaten voor Begrijpend Lezen in jaargroep 4 relatief laag zijn bij de laatste meting, zowel vergeleken met de oude toets (2012) als de nieuwe 3.0 -versie. In vorige jaargangen waren de scores altijd verder boven het landelijk gemiddelde. Nu zitten ze er amper boven. Punt van aandacht! Het valt op dat er een neerwaartse trend is in de resultaten voor Spelling in jaargroep 6 in de afgelopen drie jaar. Een aandachtspunt voor de toekomst! 4.2 Aanbevelingen Het algemene beeld voor deze school is positief. Vergeleken met resultaten in het verleden is er veel vooruitgang geboekt. Er gaat dus al veel goed. Dat moet geconsolideerd worden. De analyse van de twee zorgsignalen leiden tot de volgende suggesties: Zet in groep 8 met onmiddellijke ingang in op versterking van de vaardigheid Begrijpend lezen. Intensiveer het oefenen van Begrijpend lezen, door behandeling van teksten en toetsvragen over teksten. Gebruik eventueel oude Eindtoetsen/Entreetoetsen en bespreek de vragen met de leerlingen. Onderzoek de ontwikkeling van de vaardigheid Spelling in jaargroep 4. Analyseer het onderwijsaanbod, om te zien of dat wel aansluit bij wat er in de toetsen wordt gevraagd. Pas eventueel het onderwijsaanbod aan, of check de resultaten goed bij de volgende toetsafname. Er kan sprake zijn van een tijdelijke dip ten gevolge van de opbouw in het onderwijsprogramma. Als dat vanzelf weer goed komt is er geen verdere actie nodig. Er zijn twee aanvullende zorgsignalen aangetroffen die om nader onderzoek vragen: De resultaten begrijpend lezen in Groep 4 zijn historisch gezien lager dan verwacht. Er zijn relatief veel zwak presterende leerlingen. Onderzoek mogelijkheden voor aanvullende interventie. In de huidige groep 6 lijkt een neergaande trend te zijn in Spelling. Dat is geen tijdelijke dip! Onderzoek mogelijkheden om die trend te keren. Met het programma van LOVS zijn aanvullende analyses mogelijk naar het type spellingsfouten. Het hulpboek geeft mogelijkheden voor remediering.

19 5.1 Inhoud database Inhoud database De database van deze school gaat terug tot het schooljaar en is dus ruim 10 jaar oud. Bovendien bevat elk schooljaar behoorlijk veel resultaten van redelijk omvangrijke jaargroepen. Dat maakt een analyse met de module Zelfevaluatie aantrekkelijk. Er zijn nauwelijks (te) kleine groepen in de analyse en er kan goed teruggekeken worden in het verleden van leerlinggroepen. Wel worden bepaalde toetsen niet aan alle leerlingen van een groep voorgelegd. Het gaat dan om toetsen als AVI en DMT. Analyses met de module Zelfevaluatie werken meestal alleen goed met (bijna) volledige groepen. Deze figuren geven een beeld van de omvang en inhoud van de database in de vorm van het aantal leerlingen en resultaten. Omdat dit een stand van zaken na een medio peiling is, is de situatie van dit schooljaar (16-17) nog niet volledig en is de staafdiagram bij resultaten dus nog (te) laag. De cirkeldiagrammen laten zien dat de leerlingengroepen variëren van 23 tot 30, dus alle een groepsgrootte hebben die geschikt is voor de diepteanalyses op groepsniveau. Bij de resultaten zien we dat er in de lagere leerjaren minder toetsgegevens zijn dan in de leerjaren daarna. De meeste resultaten vinden we in jaargroep 8. (ingekorte versie, zonder grafieken database)

Rapportage diepte-analyse LVS-toetsen

Rapportage diepte-analyse LVS-toetsen Rapportage diepte-analyse LVS-toetsen Naam basisschool: Augustinusschool Datum analyse: Maart 2014 Opgesteld door: Cristel Kuipers, Riet Jaski Inleiding Voor u ligt het verslag van de diepte-analyse van

Nadere informatie

Rapportage diepte-analyse LVS-toetsen

Rapportage diepte-analyse LVS-toetsen Rapportage diepte-analyse LVS-toetsen Naam basisschool: RK Josefschool Datum analyse: Juli 2014 Opgesteld door: Ryan van der Veer / Marieke Lindenborn Inleiding Voor u ligt het verslag van de diepte-analyse

Nadere informatie

Afscheid van het Groepsrapport-gemiddelde

Afscheid van het Groepsrapport-gemiddelde Afscheid van het Groepsrapport-gemiddelde Waarom zie ik het Groepsrapport-gemiddelde niet meer in de rapporten vanaf de nieuwe versie 4.7b? Vanaf versie 4.7b van het Computerprogramma LOVS treft u het

Nadere informatie

HANDREIKING. Overzichten van toetsresultaten: LOVS Cito. Dwarsdoorsnede. Opbrengstgericht werken

HANDREIKING. Overzichten van toetsresultaten: LOVS Cito. Dwarsdoorsnede. Opbrengstgericht werken HANDREIKING Opbrengstgericht werken Overzichten van toetsresultaten: LOVS Cito PO Praktische handvatten voor het taallees- en rekenonderwijs zoals deze Kwaliteitskaart Opbrengstgericht Werken zijn te vinden

Nadere informatie

Schoolzelfevaluatie met het LOVS. Conferentie SLO 3 november 2011

Schoolzelfevaluatie met het LOVS. Conferentie SLO 3 november 2011 Schoolzelfevaluatie met het LOVS Conferentie SLO 3 november 2011 Wat is kwaliteit? De 5 vragen van Kwaliteitszorg: Doen we de goede dingen? (Definitie) Doen we die dingen ook goed? (Bepaling) Hoe weten

Nadere informatie

Rapportage resultatenanalyse

Rapportage resultatenanalyse Rapportage resultatenanalyse Naam basisschool: Mariaschool Datum analyse: Juli 2016 Opgesteld door: Yvonne de Ruijter Inleiding Voor u ligt het verslag van de resultatenanalyse van de Mariaschool. In deze

Nadere informatie

Computerprogramma LOVS

Computerprogramma LOVS Primair onderwijs Cito Volgsysteem Computerprogramma LOVS Groep 1 t/m 8 Snelle verwerking toetsen Cito Volgsysteem primair en speciaal onderwijs (LOVS) Geavanceerde analyses op leerling-, groeps- en schoolniveau

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: Januari 2015 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen)

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: Januari 2015 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen) 2015 Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: Januari 2015 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen) Inleiding In dit document staan voor de meest voorkomende CITO-toetsen

Nadere informatie

Leerlingniveau. Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS

Leerlingniveau. Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS Leerlingniveau Tabellen tussenopbrengsten Inhoud 1. Inleiding 4 1.1. Interpretatie toetscores. 5 2. Technisch lezen 6 2.1. DMT (versie 2009) 6 2.1.1. A t/m E 6 2.1.2. I t/m V 7 2.2. Technisch lezen vanaf

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: augustus 2015

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: augustus 2015 Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: augustus 2015 Inleiding In dit document staan voor de meest voorkomende CITO-toetsen van het leerlingvolgsysteem weergegeven welke vaardigheidsscores bij welk

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2016 Groepsniveau (ten bate van de groepsanalyse)

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2016 Groepsniveau (ten bate van de groepsanalyse) 2016 Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2016 Groepsniveau (ten bate van de groepsanalyse) Inleiding In dit document staan voor de meest voorkomende Cito-toetsen van het leerlingvolgsysteem

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie januari 2016 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen)

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie januari 2016 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen) 2016 Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie januari 2016 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen) Inleiding In dit document staan voor de meest voorkomende CITO-toetsen

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2016

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2016 Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2016 Inleiding Dit document wordt al enkele jaren gemaakt en bijgehouden door Schoolbegeleiding Zaanstreek Waterland (SBZW). De tabellen worden in heel

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie januari 2018 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen)

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie januari 2018 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen) Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie januari 2018 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen) Inleiding In dit document staan voor de meest voorkomende CITO-toetsen van

Nadere informatie

Schoolzelfevaluatie met het Computerprogramma LOVS

Schoolzelfevaluatie met het Computerprogramma LOVS Primair en speciaal onderwijs Cito Volgsysteem Schoolzelfevaluatie met het Computerprogramma LOVS Groep 1 t/m 8 Maak uw beeld compleet met de module Schoolzelfevaluatie in het Computerprogramma LOVS! Schoolzelfevaluatie

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken (OGW)

Opbrengstgericht werken (OGW) Opbrengstgericht werken () Heldere overzichten van toetsresultaten als basis voor gesprek Inleiding In deze zal algemene informatie gegeven worden over de meest relevante overzichten van toetsresultaten

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie januari 2017 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen)

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie januari 2017 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen) Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie januari 2017 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen) Inleiding In dit document staan voor de meest voorkomende CITO-toetsen van

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2017 Groepsniveau (ten bate van de groepsanalyse)

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2017 Groepsniveau (ten bate van de groepsanalyse) Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2017 Groepsniveau (ten bate van de groepsanalyse) Inleiding In dit document staan voor de meest voorkomende Cito-toetsen van het leerlingvolgsysteem

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2018 Groepsniveau (ten bate van de groepsanalyse)

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2018 Groepsniveau (ten bate van de groepsanalyse) Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2018 Groepsniveau (ten bate van de groepsanalyse) Inleiding In dit document staan voor de meest voorkomende Cito-toetsen van het leerlingvolgsysteem

Nadere informatie

HANDREIKING. Overzichten van toetsresultaten: ESIS Webbased. Dwarsdoorsnede. Opbrengstgericht werken

HANDREIKING. Overzichten van toetsresultaten: ESIS Webbased. Dwarsdoorsnede. Opbrengstgericht werken HANDREIKING Opbrengstgericht werken Overzichten van toetsresultaten: ESIS Webbased PO Praktische handvatten voor het taallees- en rekenonderwijs zoals deze Kwaliteitskaart Opbrengstgericht Werken zijn

Nadere informatie

Rapportage diepte-analyse LVS-toetsen. RK Basisschool De Palster

Rapportage diepte-analyse LVS-toetsen. RK Basisschool De Palster Rapportage diepte-analyse LVS-toetsen RK Basisschool De Palster Naam basisschool: R.K. Basisschool De Palster Datum analyse: 14 juli 2014 Versie : 3.1 Opgesteld door: Astrid Hoevenaars, Anneke Beuckens

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: februari 2014

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: februari 2014 Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: februari 2014 Inleiding In dit document staan voor de meest voorkomende CITO-toetsen van het leerlingvolgsysteem weergegeven welke vaardigheidsscores bij welk

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2015

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2015 Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2015 Inleiding In dit document staan voor de meest voorkomende CITO-toetsen van het leerlingvolgsysteem weergegeven welke vaardigheidsscores bij welk

Nadere informatie

HANDREIKING. Heldere overzichten van toetsresultaten als basis voor gesprek. Inleiding. Dwarsdoorsnede. Opbrengstgericht werken

HANDREIKING. Heldere overzichten van toetsresultaten als basis voor gesprek. Inleiding. Dwarsdoorsnede. Opbrengstgericht werken HANDREIKING Opbrengstgericht werken Heldere overzichten van toetsresultaten als basis voor gesprek PO Inleiding In deze kaart zal algemene informatie gegeven worden over de meest relevante overzichten

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2017

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2017 1 Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2017 Inleiding Dit document wordt al enkele jaren gemaakt en bijgehouden door Schoolbegeleiding Zaanstreek Waterland (SBZW). De tabellen worden in

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: juli 2016

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: juli 2016 Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: juli 2016 Inleiding Dit document wordt al enkele jaren gemaakt en bijgehouden door Schoolbegeleiding Zaanstreek Waterland (SBZW). De tabellen worden in heel

Nadere informatie

Schoolzelfevaluatie. Antoniusschool Kwaliteit & Zorg in de groepen

Schoolzelfevaluatie. Antoniusschool Kwaliteit & Zorg in de groepen Antoniusschool Kwaliteit & Zorg in de groepen Regelmatig wordt in de Nieuwsbrief extra aandacht gegeven aan de diverse facetten van de Kwaliteit & Zorg in de groepen op de Antoniusschool. Dit betreft de

Nadere informatie

HANDREIKING. Overzichten van toetsresultaten: Dotcomschool. Dwarsdoorsnede. Opbrengstgericht werken

HANDREIKING. Overzichten van toetsresultaten: Dotcomschool. Dwarsdoorsnede. Opbrengstgericht werken HANDREIKING Opbrengstgericht werken Overzichten van toetsresultaten: Dotcomschool PO Praktische handvatten voor het taallees- en rekenonderwijs zoals deze Kwaliteitskaart Opbrengstgericht Werken zijn te

Nadere informatie

HANDREIKING. Opbrengstgericht werken en ParnasSys: Overzichten van toetsresultaten. Dwarsdoorsnede. Opbrengstgericht werken

HANDREIKING. Opbrengstgericht werken en ParnasSys: Overzichten van toetsresultaten. Dwarsdoorsnede. Opbrengstgericht werken HANDREIKING Opbrengstgericht werken Opbrengstgericht werken en ParnasSys: Overzichten van toetsresultaten PO Praktische handvatten voor het taallees- en rekenonderwijs zoals deze Kwaliteitskaart Opbrengstgericht

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: december 2017

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: december 2017 1 Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: december 2017 Inleiding Dit document wordt al enkele jaren gemaakt en bijgehouden door Schoolbegeleiding Zaanstreek Waterland (SBZW). De tabellen worden in

Nadere informatie

Toets DMT E3 DMT E4 Rekenen / Wiskunde E4 Begrijpend Lezen M6 Rekenen / Wiskunde E6

Toets DMT E3 DMT E4 Rekenen / Wiskunde E4 Begrijpend Lezen M6 Rekenen / Wiskunde E6 Analyse resultaten juni 2018 De voor onderwijs kijkt bij het beoordelen van de kwaliteit naar de resultaten van de Eindtoets basisonderwijs, die in april wordt afgenomen. IKC Stella Nova heeft als Eindtoets

Nadere informatie

Module Bovenschoolse rapportage

Module Bovenschoolse rapportage Primair en speciaal onderwijs Cito Volgsysteem Module Bovenschoolse rapportage Besturen primair onderwijs Met zeven heldere rapporten een compleet beeld van de opbrengsten van uw scholen Vergelijking met

Nadere informatie

Rapportage diepteanalyse CITO-LOVS toetsen

Rapportage diepteanalyse CITO-LOVS toetsen Rapportage diepteanalyse CITO-LOVS toetsen Midden opbrengsten 2017 Inhoudsopgave INLEIDING LEERLINGPOPULATIE EN SCHOOLNORMEN MATRIX Streefdoelen obs De Weide DIEPTE-ANALYSE Dwarsdoorsnede Zorgsignalen

Nadere informatie

Vaardigheidsgroei voor taal is zeer hoog in groep 2 en voldoende in groep 1. Weinig zwakke scores

Vaardigheidsgroei voor taal is zeer hoog in groep 2 en voldoende in groep 1. Weinig zwakke scores Analyse E-toetsen juni 2016 Taal, woordenschat en begrijpend lezen Zeer goede resultaten in de onderbouw, ruim voldoende in de bovenbouw en onvoldoende in groep 5. Vaardigheidsgroei voor taal is zeer hoog

Nadere informatie

Groepsniveau. Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS

Groepsniveau. Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS Groepsniveau Tabellen tussenopbrengsten Inhoud 1. Inleiding 3 1.1. Interpretatie toetscores. 4 2. Technisch lezen 5 2.1. DMT (versie 2009) 5 2.1.1. A t/m E 5 2.1.2. I t/m V 6 2.2. Technisch lezen vanaf

Nadere informatie

Het Almeerse basisonderwijs

Het Almeerse basisonderwijs dit is een LEA plus project -www.lea.almere.nl- -Dit is een LEA plus project-www.leaplusalmere.nl Het Almeerse basisonderwijs Monitor Taal, Lezen en Rekenen 2013/2014 April 2015 Gemeente Almere, Onderzoek

Nadere informatie

Focus-handboek Normgegevens

Focus-handboek Normgegevens Focus-handboek Normgegevens Januari 2018 Janet Bootsma, Evelien Broeke, Marieke van Geel, Hananja Haan, Rob Huinink, Trynke Keuning, Claudia Schut, Emmelien van der Scheer, Wilma Tempelman, Bernard Teunis

Nadere informatie

Resultaten kim-versie van Veilig leren lezen blijven overtreffen

Resultaten kim-versie van Veilig leren lezen blijven overtreffen Resultaten kim-versie van Veilig leren lezen blijven overtreffen In het schooljaar 2014-2015 is de kim-versie van Veilig leren lezen op de markt gekomen. Inmiddels zijn veel scholen al aardig gewend aan

Nadere informatie

Analyse M-toetsen januari/februari 2016

Analyse M-toetsen januari/februari 2016 Analyse M-toetsen januari/februari 2016 Groep 1 Lln Lln Gemiddelde Inspectienorm Landelijk Groep %I %II %III %IV %V Toets afn tot vaard.score < 15% gem. niveau 20 20 20 20 20 Rekenen peuters/kleuters 2012

Nadere informatie

Document Opbrengsten Gereformeerde Basisschool Benjamin

Document Opbrengsten Gereformeerde Basisschool Benjamin Document Opbrengsten Gereformeerde Basisschool Benjamin Gereformeerde Basisschool Benjamin Koolweg 9, 6446 TM Brunssum 045-5216561, www.gbbenjamin.nl Maart 2015 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave 2. Inleiding

Nadere informatie

Resultaten van het eerste gebruikersjaar met Veilig leren lezen-kim overtreffen landelijk gemiddelde en de 2 e maanversie

Resultaten van het eerste gebruikersjaar met Veilig leren lezen-kim overtreffen landelijk gemiddelde en de 2 e maanversie Resultaten van het eerste gebruikersjaar met Veilig leren lezen-kim overtreffen landelijk gemiddelde en de 2 e maanversie In het schooljaar 2014-2015 is de vernieuwde versie van Veilig leren lezen de kimversie

Nadere informatie

De Luithorst: Schoolzelfevaluatie (midden) Schooljaar

De Luithorst: Schoolzelfevaluatie (midden) Schooljaar Kwaliteit van het onderwijs en de leerresultaten op de Luithorst Inleiding Een van de belangrijkste onderwerpen voor een basisschool is natuurlijk de kwaliteit van het onderwijs op onze school. Daaraan

Nadere informatie

H 8 Cito Eindtoets 2014

H 8 Cito Eindtoets 2014 H 8 Cito Eindtoets 2014 De gemiddelde score van de Cito-eindtoets was voor onze school 534,0 Het landelijke gemiddelde was 534,4. (zie bijlage 1) De verwachte score op basis van de entreetoets in groep

Nadere informatie

Beschikbare toets- en management gerelateerde overzichten in ESIS

Beschikbare toets- en management gerelateerde overzichten in ESIS Beschikbare toets- en management gerelateerde overzichten in ESIS 1. Overzichten via Informatie > Toetsoverzichten Overzichten per leerling Zie voor meer informatie Overzicht 1.1 Toetslijst individueel

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken 1. Early Warning

Opbrengstgericht werken 1. Early Warning Opbrengstgericht werken 1 Early Warning 1 Vooraf: deze notitie vervangt de notitie Opbrengstgericht werken van december 2010 1. Strategisch beleidsplan Al enkele jaren werken we met een Early Warning System

Nadere informatie

/ aant. % aant. % aant. % aant. % aant. % aant. % ,3 5 3,3 8 5, , ,7 153

/ aant. % aant. % aant. % aant. % aant. % aant. % ,3 5 3,3 8 5, , ,7 153 Inhoudsopgave 1 Leerlingpopulatie... 3 1.1 Gewogen gewichten... 3 1.2 Land van herkomst... 4 2 Schoolresultaten... 5 2.1 Instroom in de kleuterbouw... 5 2.1.1 Uitstroom naar het Speciaal basisonderwijs

Nadere informatie

Opbrengsten Schooljaar eindtoetsen

Opbrengsten Schooljaar eindtoetsen Opbrengsten Schooljaar 2016-2017 eindtoetsen NBS Boeimeer Jan Nieuwenhuijzenstraat 2 4818 RJ Breda Inhoud 1. PDCA - Check... 3 2. Analyse tussenopbrengsten... 5 2.1 Behaalde gemiddelde vaardigheidsscores

Nadere informatie

Eind en tussenopbrengsten januari Koningin Wilhelmina School

Eind en tussenopbrengsten januari Koningin Wilhelmina School Eind en tussenopbrengsten 2017-2018 januari Koningin Wilhelmina School 1 Toets uitslagen 1.1 Cito Centrale Eindtoets groep 8 Cito Centrale Eindtoets 2017 De normering ongecorrigeerde schoolscore zijn

Nadere informatie

Conceptversie 1 25 januari Eind en tussenopbrengsten januari (& juli) Koningin Wilhelmina School

Conceptversie 1 25 januari Eind en tussenopbrengsten januari (& juli) Koningin Wilhelmina School Conceptversie 1 25 januari 2016 Eind en tussenopbrengsten 2015-2016 januari (& juli) Koningin Wilhelmina School 1 Toets uitslagen 1.1 Cito Eindtoets groep 8 Cito Eindtoets 2015 De normering ongecorrigeerde

Nadere informatie

Enkele weken voor de eindtoets, maken de leerlingen de eindtoets van het voorgaande jaar in dezelfde setting als bij de officiële eindtoets.

Enkele weken voor de eindtoets, maken de leerlingen de eindtoets van het voorgaande jaar in dezelfde setting als bij de officiële eindtoets. TOETSEN OP DE PWA; het hoe en waarom Alle basisscholen in Nederland moeten beschikken over een leerlingvolgsysteem: een serie toetsen of observaties waarmee de ontwikkeling van de kinderen gevolgd kan

Nadere informatie

Handleiding Esis Trendanalyses leerlingen. februari versie 0, uitsluitend voor intern gebruik. handleiding trendanalyses februari

Handleiding Esis Trendanalyses leerlingen. februari versie 0, uitsluitend voor intern gebruik. handleiding trendanalyses februari Handleiding Esis Trendanalyses leerlingen februari 2014 versie 0, uitsluitend voor intern gebruik handleiding trendanalyses februari 2014 1 Inhoud Werken met de trendanalyses binnen Esis-B... 3 Samenstellen

Nadere informatie

1. Inhoudsopgave. 2. Inleiding

1. Inhoudsopgave. 2. Inleiding Document Opbrengsten Gereformeerde Basisschool Benjamin Gereformeerde Basisschool Benjamin Koolweg 9, 6446 TM Brunssum 045-5216561, www.gbbenjamin.nl Februari 2016 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave 2.

Nadere informatie

TERUGKIJKEN EN VOORUITKIJKEN.

TERUGKIJKEN EN VOORUITKIJKEN. TERUGKIJKEN EN VOORUITKIJKEN. Schooljaar 2014-2015. De opbrengsten van onze school. De opbrengsten van een school zijn op meerdere manieren te meten. De belangrijkste graadmeter is te vinden bij de kinderen.

Nadere informatie

HANDBOEK CITO OPBRENGSTEN

HANDBOEK CITO OPBRENGSTEN - HANDBOEK CITO OPBRENGSTEN CBS De Regenboog Zandbos 48 2134 DE Hoofddorp 023 5634514 info@deregenbooghoofddorp.nl HANDBOEK CITO OPBRENGSTEN 05-2017 Inhoudsopgave Visie - De Regenboog 3 Inleiding 4 Doel

Nadere informatie

Drentse Onderwijsmonitor

Drentse Onderwijsmonitor Drentse Onderwijsmonitor Feitenbladen Gemeente Midden- Kerncijfers uit de periode 2009-2014 Drentse Onderwijsmonitor 2014 Primair onderwijs Onlangs verscheen de 9 de editie van de Drentse Onderwijsmonitor.

Nadere informatie

Monitoring en analyse van de opbrengsten SKOR-breed november 2015

Monitoring en analyse van de opbrengsten SKOR-breed november 2015 Monitoring en analyse van de opbrengsten SKOR-breed november 2015 Doel: Inzicht in de opbrengsten op schoolniveau. De PDCA-cyclus wordt gevolgd door: Bespreking van de opbrengsten op teamniveau en het

Nadere informatie

Toelichting rapportages Entreetoets 2014

Toelichting rapportages Entreetoets 2014 Toelichting rapportages Entreetoets 2014 Cito verwerkt de antwoordbladen en berekent de scores van de leerlingen. In tweevoud ontvangt u automatisch de papieren leerlingprofielen op school; één voor de

Nadere informatie

Focus-handboek Normgegevens

Focus-handboek Normgegevens Focus-handboek Normgegevens Herziene versie, december 2012 Janet Bootsma, Evelien Broeke, Marieke van Geel, Rob Huinink, Trynke Keuning, Claudia Schut, Emmelien van der Scheer, Wilma Tempelman, Bernard

Nadere informatie

Leerrendementenoverzicht van LVS toetsen

Leerrendementenoverzicht van LVS toetsen van LVS toetsen Opbrengstgericht werken betekent dat doelen worden geformuleerd voor het (gewenste) prestatieniveau van een leerling, een groep of de school. Veelal worden hiervoor vaardigheidsscores gebruikt.

Nadere informatie

CITO-SCHOOLZELFEVALUATIE

CITO-SCHOOLZELFEVALUATIE CITO-SCHOOLZELFEVALUATIE 2015-2016 R.K. Basisschool St. Jozef Maart 2016 We hebben gekozen voor het evaluatiemoment medio. Op dat moment worden alle toetsen afgenomen die wij van belang vinden. 1 Terugblik

Nadere informatie

EVALUATIE CITO MIDDEN 2014-2015

EVALUATIE CITO MIDDEN 2014-2015 Bijlage 3: Opbrengsten en analyses Gerardus Majellaschool 2014-2015 EVALUATIE CITO MIDDEN 2014-2015 Het doel van school is dat minimaal 45% van de leerlingen een I of II score hebben, daarnaast meer dan

Nadere informatie

Het Almeerse basisonderwijs

Het Almeerse basisonderwijs dit is een LEA plus project -www.lea.almere.nl- -Dit is een LEA plus project-www.leaplusalmere.nl Het Almeerse basisonderwijs Monitor Taal, Lezen en Rekenen 2012/2013 Januari 2014 Gemeente Almere, Onderzoek

Nadere informatie

Taalresultaten Giessenlanden. Toetsresultaten basisscholen en

Taalresultaten Giessenlanden. Toetsresultaten basisscholen en Taalresultaten Giessenlanden Toetsresultaten basisscholen 2014-2015 en 2015-2016 1 Taalresultaten Giessenlanden Toetsresultaten basisscholen 2014-2015 en 2015-2016 Rotterdam, juni 2016 CED-Groep: Ellen

Nadere informatie

Leerrendementenoverzicht van LVS toetsen

Leerrendementenoverzicht van LVS toetsen van LVS toetsen Opbrengstgericht werken betekent dat doelen worden geformuleerd voor het (gewenste) prestatieniveau van een leerling, een groep of de school. Veelal worden hiervoor vaardigheidsscores gebruikt.

Nadere informatie

Train de trainer: Basiskennis over toetsen Rekenen-Wiskunde van Cito (PO) Jasmijn Oude Oosterik, Cito Panama-conferentie 2018

Train de trainer: Basiskennis over toetsen Rekenen-Wiskunde van Cito (PO) Jasmijn Oude Oosterik, Cito Panama-conferentie 2018 Train de trainer: Basiskennis over toetsen Rekenen-Wiskunde van Cito (PO) Jasmijn Oude Oosterik, Cito Panama-conferentie 2018 Doelen De deelnemer heeft de kennis en vaardigheden om: verschil tussen methodetoetsen

Nadere informatie

Entreetoets Compact, compleet en overzichtelijk

Entreetoets Compact, compleet en overzichtelijk Primair en speciaal onderwijs Cito Volgsysteem Entreetoets Compact, compleet en overzichtelijk Groep 5, 6 en 7 Compact: de belangrijkste onderdelen van uw onderwijsprogramma getoetst Compleet: alle basisvaardigheden

Nadere informatie

Rapportage onderzoek resultaten Lijn 3

Rapportage onderzoek resultaten Lijn 3 Rapportage onderzoek resultaten Lijn 3 Inhoudsopgave 1. INLEIDING 2. WINTERSIGNALERING 3. ZOMERSIGNALERING 4. CONCLUSIES Inleiding Lijn 3 is de nieuwe methode voor aanvankelijk lezen van Uitgeverij Malmberg.

Nadere informatie

Leerrendementenoverzicht van LOVS toetsen

Leerrendementenoverzicht van LOVS toetsen van LOVS toetsen Wilt u doelen formuleren voor leerlingen of groepen? Het leerrendementenoverzicht is hierbij een handig hulpmiddel. De tabellen zijn gebaseerd op de normeringstabellen van Cito. Analyseren

Nadere informatie

Schoolanalyse beoordeling opbrengsten Cito LOVS toetsen schooljaar

Schoolanalyse beoordeling opbrengsten Cito LOVS toetsen schooljaar Schoolanalyse beoordeling opbrengsten Cito LOVS en schooljaar 015-016 KONINGIN JULIANASCHOOL School Koningin Julianaschool Ingevuld door Martine Spreeuw en Jan van Ommen Analysekaart Schoolanalyse Parnassys

Nadere informatie

Drentse Onderwijsmonitor

Drentse Onderwijsmonitor Drentse Onderwijsmonitor Feitenbladen Gemeente Kerncijfers uit de periode 2009-2014 Drentse Onderwijsmonitor 2014 Primair onderwijs Onlangs verscheen de 9 de editie van de Drentse Onderwijsmonitor. Dit

Nadere informatie

Evaluatie; conclusies en aandachtspunten entreetoets groep 7 (juni 2013 ). Schooljaar

Evaluatie; conclusies en aandachtspunten entreetoets groep 7 (juni 2013 ). Schooljaar Evaluatie; conclusies en aandachtspunten entreetoets groep 7 (juni 13 ). Schooljaar 12-13. Bij de Cito-entreetoetsen worden de resultaten op verschillende wijze gerapporteerd. Voor onze school is interessant

Nadere informatie

Opbrengsten 2013-2014 na januari toetsing

Opbrengsten 2013-2014 na januari toetsing Opbrengsten 2013-2014 na januari toetsing Maart 2014 1 Toets uitslagen 1.1 Cito Eindtoets Jaar Ondergrens Landelijk gemiddelde Bovengrens Schoolscore 2006-2007 533,6 534,8 536,0 536,9 2007-2008 533,7 534,9

Nadere informatie

Samenvatting. De lat omhoog. 2012, 2013, 2014 en 2015. Taal voor Kleuters en Technisch lezen

Samenvatting. De lat omhoog. 2012, 2013, 2014 en 2015. Taal voor Kleuters en Technisch lezen 1 Samenvatting De lat omhoog 2012, 2013, 2014 en 2015 Taal voor Kleuters en Technisch lezen 2015 Begrijpend luisteren, Begrijpend lezen, Woordenschat, Spelling en Rekenen 2 Inleiding Voor het vierde achtereenvolgende

Nadere informatie

Opbrengsten rapportage Entree- en Eindtoets Columbusschool

Opbrengsten rapportage Entree- en Eindtoets Columbusschool Opbrengsten rapportage Entree- en Eindtoets Columbusschool Schooljaar 2013-2014 Willemijn Visser 25-8-2014 Opbrengsten rapportage Entree- en Eindtoets Columbusschool 2014 1 Opbrengstrapportage Entree-

Nadere informatie

IB-netwerk Berséba Regio Midden Veenendaal, 23 maart 2016

IB-netwerk Berséba Regio Midden Veenendaal, 23 maart 2016 IB-netwerk Berséba Regio Midden Veenendaal, 23 maart 2016 Gerben Veerbeek, adviseur Primair onderwijs Programma Waarom leerlingen toetsen? Werken met vaardigheidsscores Toetsen op maat Aanpassing afnamecondities

Nadere informatie

Entreetoets Compact, compleet en overzichtelijk

Entreetoets Compact, compleet en overzichtelijk Primair en speciaal onderwijs Cito Volgsysteem Entreetoets Compact, compleet en overzichtelijk Groep 5, 6 en 7 Nieuw: Kurzweilversie voor groep 6 en 7 en verbeterde rapportages Compact: de belangrijkste

Nadere informatie

Nadere analyse van de toetsgegevens. Bijlage bij de schooluitslag Monitoren Lezen 2016

Nadere analyse van de toetsgegevens. Bijlage bij de schooluitslag Monitoren Lezen 2016 Nadere analyse van de toetsgegevens. Bijlage bij de schooluitslag Monitoren Lezen 2016 1. Inleiding 1.1. Het monitoren van leesresultaten heeft in ons samenwerkingsverband de oudste papieren. Het is vanaf

Nadere informatie

Resultaten Eindcito 2016 Josefschool.

Resultaten Eindcito 2016 Josefschool. Resultaten Eindcito 2016 Josefschool. Er hebben 31 van de 31 van groep 8 deel genomen aan de cito- eindtoets 2016. Hiervan hebben 22 de Cito-eindtoets basis gedaan en 9 de Citoeindtoets niveau. De gemiddelde

Nadere informatie

Leerrendementenoverzicht van LOVS toetsen

Leerrendementenoverzicht van LOVS toetsen van LOVS toetsen Opbrengstgericht werken betekent dat doelen worden geformuleerd voor het (gewenste) prestatieniveau van een leerling, een groep of de school. Veelal worden hiervoor vaardigheidsscores

Nadere informatie

CBS Op Dreef (07XS) Datum:

CBS Op Dreef (07XS) Datum: Inspectiegetallen School CBS Op Dreef (07XS) Vestiging Hoofdlocatie Periode 2016 / 2017-2017 / 2018 AVI 2016 / 2017 Toetsdatum Periode (Vaardigheids)score DLE LR% LR A B C D E Leerlingen* Deelname Verschil

Nadere informatie

Analyseformulieren bij de toets: wat levert het op?

Analyseformulieren bij de toets: wat levert het op? Analyseformulieren bij de toets: wat levert het op? Uit de toetsen van het Cito Volgsysteem primair onderwijs komt een vaardigheidsscore. Deze kun je gebruiken om in kaart te brengen hoe een leerling scoort

Nadere informatie

Het doel van school is dat minimaal 50% van de leerlingen een I of II score hebben:

Het doel van school is dat minimaal 50% van de leerlingen een I of II score hebben: Bijlage 3: Opbrengsten en analyses Gerardus Majellaschool 2013-2014 EVALUATIE CITO MIDDEN 2013-2014 Het doel van school is dat minimaal 50% van de leerlingen een I of II score hebben: Rekenen Deze doelstelling

Nadere informatie

Uw kind duidelijk in beeld

Uw kind duidelijk in beeld Primair en speciaal onderwijs Cito Volgsysteem Uw kind duidelijk in beeld Informatiefolder voor ouders Uw kind duidelijk in beeld Informatiefolder voor ouders Om de ontwikkeling van uw zoon of dochter

Nadere informatie

Drentse Onderwijsmonitor

Drentse Onderwijsmonitor Drentse Onderwijsmonitor Feitenbladen Gemeente Emmen Kerncijfers uit de periode 2008-2013 Drentse Onderwijsmonitor 2013 Primair onderwijs Onlangs verscheen de 8ste editie van de Drentse Onderwijsmonitor.

Nadere informatie

Monitor Taal, Lezen en Rekenen 2011/2012

Monitor Taal, Lezen en Rekenen 2011/2012 Monitor Taal, Lezen en Rekenen 2011/2012 Monitor Taal, Lezen en Rekenen 2011/2012 Opdrachtgever: Gemeente Almere en Almeerse schoolbesturen PO Utrecht, maart 2012 Oberon (Klaske Grimmerink, Anne Luc van

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Update normen Cito per 1 augustus 2014

Veelgestelde vragen Update normen Cito per 1 augustus 2014 Veelgestelde vragen Update normen Cito per 1 augustus 2014 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 2 2. Vooraf... 3 3. Veelgestelde vragen... 3 Wat houdt de update van de normen in ParnasSys in?...3 Geldt

Nadere informatie

bijlage 10 of ZLKLS auditieve woorden met de aangeboden bijlage 9 of ZLKLS auditieve synthese Toets met 20 klankzuivere

bijlage 10 of ZLKLS auditieve woorden met de aangeboden bijlage 9 of ZLKLS auditieve synthese Toets met 20 klankzuivere 29 Protocol klas 1 Toetsing/ signalering 1 Overdracht LVS Kleuters 2 Hoofdmeting 1 (Herfstsignalering, alle leerlingen) Letterkennis: Lezen en herkennen van aangeboden letters, lange klanken, korte klanken,

Nadere informatie

Leerrendementenoverzicht van LOVS toetsen

Leerrendementenoverzicht van LOVS toetsen van LOVS toetsen Wilt u doelen formuleren voor leerlingen of groepen? Het leerrendementenoverzicht is hierbij een handig hulpmiddel. De tabellen zijn gebaseerd op de normeringstabellen van Cito. Analyseren

Nadere informatie

KWALITEITSKAART. Opbrengstgericht werken en ParnasSys: Overzichten van toetsresultaten. Opbrengstgericht werken

KWALITEITSKAART. Opbrengstgericht werken en ParnasSys: Overzichten van toetsresultaten. Opbrengstgericht werken KWALITEITSKAART Opbrengstgericht werken Opbrengstgericht werken en ParnasSys: Overzichten van toetsresultaten SO In de kwaliteitskaart Opbrengstgericht werken: heldere overzichten van toetsresultaten als

Nadere informatie

Kiezen van passende toetsen voor begrijpend lezen. Programma. Cito Volgsysteem

Kiezen van passende toetsen voor begrijpend lezen. Programma. Cito Volgsysteem Kiezen van passende toetsen voor begrijpend lezen Maartje Hilte Eindhoven, 25 september 2013 Programma doel van toetsen keuze passende toets keuze passend niveau aanpassing toetsomstandigheden relatie

Nadere informatie

Maximaal 2 II-scores. Cito LVS M8 niveau Vaardigheidsscore niveau Vaardigheidsscore

Maximaal 2 II-scores. Cito LVS M8 niveau Vaardigheidsscore niveau Vaardigheidsscore DE PROFIELEN Er zijn profielen zijn opgesteld aan de hand van de Cito LVS M8 voor: 1. VWO 2. HAVO 3. VMBO T 4. VMBO KL 5. VMBO BL Toelichting kleuren Voldoet aan basisprofiel Vaardigheidsscore valt in

Nadere informatie

Toetsen Begrijpend lezen Cito Volgsysteem primair onderwijs (LOVS)

Toetsen Begrijpend lezen Cito Volgsysteem primair onderwijs (LOVS) Toetsen Begrijpend lezen Cito Volgsysteem primair onderwijs (LOVS) Opbouw Info over Cito Volgsysteem primair onderwijs (LOVS) Info over de toetsen Speciale leerlingen Vernieuwing bij toetsen Begrijpend

Nadere informatie

Leerrendementenoverzicht van LOVS toetsen

Leerrendementenoverzicht van LOVS toetsen van LOVS toetsen Opbrengstgericht werken betekent dat doelen worden geformuleerd voor het (gewenste) prestatieniveau van een leerling, een groep of de school. Veelal worden hiervoor vaardigheidsscores

Nadere informatie

OVERZICHT RESULTATEN CITO-TOETSEN afnamemoment: januari groep 2. OVERZICHT RESULTATEN CITO-TOETSEN afnamemoment: juni groep 2

OVERZICHT RESULTATEN CITO-TOETSEN afnamemoment: januari groep 2. OVERZICHT RESULTATEN CITO-TOETSEN afnamemoment: juni groep 2 OVERZICHT RESULTATEN CITO-TOETSEN afnamemoment: januari groep 2 TOETS TAAL VOOR KLEUTERS: 53 59 64 69 TOETS REKENEN VOOR KLEUTERS: 71 78 83 88 OVERZICHT RESULTATEN CITO-TOETSEN afnamemoment: juni groep

Nadere informatie

Resultaten Eindcito 2015 Josefschool.

Resultaten Eindcito 2015 Josefschool. Resultaten Eindcito 2015 Josefschool. Er hebben 29 van de 30 van groep 8 deel genomen aan de cito- eindtoets 2015. Hiervan hebben 27 de Cito-eindtoets basis gedaan en 2 de Citoeindtoets niveau. De gemiddelde

Nadere informatie

Toets Protocol Paulus

Toets Protocol Paulus Toets Protocol Paulus Voor u ligt het toets protocol van Basisschool Paulus. Hierin kunt u lezen waarom wij toetsen en welke afspraken gelden voor het afnemen van toetsen. Tot slot vindt u de toetskalender,

Nadere informatie

Drentse Onderwijs monitor

Drentse Onderwijs monitor Drentse Onderwijs monitor Feitenbladen Gemeente Kern cijfers uit de periode 2010-2015 OM_-DEF.indd 1 18-05-16 11:13 Drentse Onderwijsmonitor 2015 Primair onderwijs Onlangs verscheen de 10 de editie van

Nadere informatie

Onderzoek naar de opbrengsten van de methode Lijn 3 10-11-2014

Onderzoek naar de opbrengsten van de methode Lijn 3 10-11-2014 Onderzoek naar de opbrengsten van de methode Lijn 3 10-11-2014 Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 2 2. WINTERSIGNALERING... 3 3. ZOMERSIGNALERING... 6 4. CONCLUSIES... 9 1 1. Inleiding Inleiding Bureau ICE

Nadere informatie

Trendanalyse Midden Toetsen Cito. Schooljaar Vakgebieden:

Trendanalyse Midden Toetsen Cito. Schooljaar Vakgebieden: KONINGIN JULIANASCHOOL Trendanalyse Midden Toetsen Cito Schooljaar 2014-2015 Vakgebieden: 1. Taal voor kleuters 2. Rekenen voor kleuters 3. Technisch Lezen (DMT) 4. Begrijpend Lezen 5. Spelling 6. Rekenen

Nadere informatie