26 november 2015 Rapportage & achtergronden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "26 november 2015 Rapportage & achtergronden"

Transcriptie

1 26 november 2015 Rapportage & achtergronden

2 Inhoud 1. Inleiding 1. Onderzoeksopdracht 2. Onderzoeksmethode 3. Respons en betrouwbaarheid 2. Steekproefsamenstelling 3. Resultaten 1. Eerder onderzoek 2. Strategie van het bedrijf 3. Innovatie producten en diensten 4. Kwaliteit van het team 5. Sales- en marketingbeleid 6. Acties in 2015 versus plannen in Eventuele knelpunten in Geplande investeringen in Slotsom

3 1. Inleiding 1.1 Onderzoeksopdracht De onderzoeksvraag van dit onderzoek luidt: Hoe futureproof is het MKB? Hierbij komen de volgende onderwerpen aan bod: Welke uitdagingen zijn cruciaal om te groeien in 2016?; Strategie van het bedrijf; Kwaliteit van het team; Innovatie van de producten en/of diensten; Marketing en sales resultaten. Welke acties zijn er in 2015 ondernomen; Welke concrete plannen zijn er voor 2016; Welke mogelijke knelpunten zijn er; Welke investeringen in tijd en geld zijn gepland.

4 1. Inleiding 1.2 Onderzoeksmethode Gefaseerd onderzoek Deel 1 Synpact is gestart met het Futureproof-onderzoek via de WVDO-app (N=1.762) Hoe futureproof is het MKB? Deel 2 Vervolgens heeft er ook een MKB-Monitor plaatsgevonden ter bepaling van de grootste uitdagingen voor 2016 in het MKB (N= 821). Welke uitdagingen zijn cruciaal om te groeien met mijn bedrijf? Deel 3 Nationaal Ondernemers Onderzoek (N=961). Zie verder in dit rapport.

5 1. Inleiding 1.2 Onderzoeksmethode Nationaal Ondernemers Onderzoek Vragenlijst Synpact en Markteffect hebben samen een vragenlijst opgesteld; De vragenlijst bevat enkel gesloten vragen. Doelgroep MKB ondernemers zijn per mail benaderd voor deelname aan het onderzoek. Veldwerk De data zijn verzameld door middel van online veldwerk. Synpact heeft de ondernemers per uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoek. Er is een reminder verstuurd om de respons te optimaliseren; Het veldwerk heeft plaatsgevonden tussen 2 november en 16 november 2015.

6 1. Inleiding 1.3 Respons en betrouwbaarheid Tijdens het veldwerk zijn er MKB ondernemers benaderd. In totaal hebben 961 netto (1.300 bruto) ondernemers aan het onderzoek meegewerkt. Op basis van deze respons zijn de antwoorden met een zekerheid van 95% en met een nauwkeurigheid van 3% generaliseerbaar naar de doelgroep. In de praktijk betekent dit dat wanneer een uitkomst uit het onderzoek 50% is, dit in werkelijkheid tussen de 47% en de 53% ligt.

7 2. Steekproefsamenstelling

8 3.1 Eerder onderzoek

9 3.2 Strategie van het bedrijf

10 3.2 Strategie van het bedrijf

11 3.2 Strategie van het bedrijf In 2016 staat de ontwikkeling van nieuwe producten of diensten centraal Bijna de helft van de ondernemers (46%) gaat zeker aan de slag met de innovatie van de producten of diensten; Ook het huidige businessmodel van een derde van de ondernemers (33%) wordt in 2016 zeker vernieuwd; Strategische stappen als het aantrekken van extern kapitaal (15%), het bedrijf in een verkoopfase brengen (12%) en het fuseren met een strategische partner (8%) spelen slechts bij een beperkte groep ondernemers een rol.

12 3.2 Strategie van het bedrijf De grootte van het MKB bedrijf, het type ondernemer en de branche zijn van invloed op de strategische keuzes die gemaakt worden in 2016 Type ondernemer Hoe meer actieve bedrijven een ondernemer heeft, hoe meer hij bezig is met bedrijven in een verkoopfase brengen (loopt op van 8% tot 19%) of het aantrekken van extern kapitaal voor groei, innovatie en/of uitbreiding (loopt op van 12% tot 22%). Grootte MKB Ondernemers met een groot MKB bedrijf gaan relatief vaker aan de slag met: Onderzoeken of internationale expansie een optie is (klein 19%, midden 22% en groot 27%); Een nieuw product of dienst te ontwikkelen (klein 42%, midden 47% en groot 60%).

13 3.2 Strategie van het bedrijf Branche Onderzoeken of internationale expansie een optie is speelt relatief vaak in de tussenhandel (37%) en in de industrie (35%); Een nieuw product of dienst ontwikkelen speelt relatief vaak in de ICT (58%) en in de industrie (65%); Het bedrijf in een verkoopfase brengen speelt relatief vaak in de bouw (22%); Het aantrekken van extern kapitaal voor groei/innovatie/uitbreiding speelt relatief vaak in de Horeca, Recreatie en Toerisme (26%) en in de ICT (27%).

14 3.2 Strategie van het bedrijf Innovatie is het belangrijkste speerpunt in 2016 op strategisch gebied, gevolgd door het vernieuwen van het huidige businessmodel

15 3.3 Innovatie producten en diensten

16 3.3 Innovatie producten en diensten

17 3.3 Innovatie producten en diensten De internettechnologie voor vernieuwing wordt door iets meer dan een derde van de ondernemers (36%) in 2016 omarmt Ook onderzoeken welke relevante technologische ontwikkelingen er zijn en het verbeteren en vernieuwen van het productieproces bij iets meer dan een kwart ondernemers (respectievelijk 29% en 26%) actueel.

18 3.3 Innovatie producten en diensten De grootte van het MKB bedrijf, het type ondernemer en de branche zijn van invloed op de innovatieplannen die gemaakt worden Type ondernemer Hoe meer actieve bedrijven een ondernemer heeft, hoe meer er wordt geïnvesteerd in de innovatie van producten en diensten in het algemeen. Specifiek wordt er met name meer geïnvesteerd in het volgen van technologische ontwikkelingen (oplopend van 23% tot 40%) en er wordt meer geïnvesteerd in research en development (oplopend van 10% tot 22%); Voor ondernemers die korter dan drie jaar het bedrijf hebben, staat zichzelf ontwikkelen op het gebied van leiderschap vaker (49%) op de planning dan ondernemingen die al langer ondernemen (range van 35%-42%). Grootte MKB Ondernemers met een groot MKB bedrijf gaan relatief vaker aan de slag met: Het onderzoeken welke internettechnologieën relevant zijn (klein 26%, midden 30% en groot 37%); Het productieproces te verbeteren en vernieuwen (klein 22%, midden 27% en groot 35%); Meer tijd en geld aan duurzaam ondernemen te besteden (klein 14%, midden 12% en groot 21%).

19 3.3 Innovatie producten en diensten De grootte van het MKB bedrijf, het type ondernemer en de branche zijn van invloed op de innovatieplannen die gemaakt worden Branche Ondernemers in de ICT sector gaan relatief vaak aan de slag met: De internettechnologie voor vernieuwing te omarmen (55%); Onderzoeken welke technologische ontwikkelingen relevant zijn (47%); Tijd en geld te besteden aan research en development (31%); De ontwikkeling van Big Data actief op te pakken (24%). Ondernemers in de Industriesector gaan relatief vaak aan de slag met: Het productieproces te verbeteren en vernieuwen (49%); Onderzoeken welke technologische ontwikkelingen relevant zijn (48%); Tijd en geld te besteden aan research en development (24%).

20 3.3 Innovatie producten en diensten De internettechnologie is het belangrijkste speerpunt in 2016 op het gebied van innovatie, gevolgd door het verbeteren en vernieuwen van het productieproces

21 3.4 Kwaliteit van het team

22 3.4 Kwaliteit van het team Het motiveren van het huidige team is de belangrijkste stap om de kwaliteit van het team te verbeteren in 2016 Zes op de tien ondernemers (60%) gaat zeker aan de slag met het motiveren van het huidige team.

23 3.4 Kwaliteit van het team De grootte van het MKB bedrijf, het type ondernemer en de branche zijn van invloed op de stappen die gemaakt moeten worden om de kwaliteit van het team te verbeteren in 2016 Type ondernemer Hoe meer actieve bedrijven een ondernemer heeft, hoe meer hij van plan is om andere type mensen te werven en selecteren (loopt op van 17% tot 34%) of een flexibele schil op te gaan zetten (loopt op van 21% tot 37%); Voor ondernemers die korter dan drie jaar het bedrijf hebben, staat zichzelf ontwikkelen op het gebied van leiderschap vaker (49%) op de planning dan ondernemers die al langere tijd ondernemen (range van 35%-42%). Grootte MKB Ondernemers met een groot MKB bedrijf gaan relatief vaker aan de slag met: Andere type mensen te werven en selecteren (klein 18%, midden 25% en groot 33%); De organisatiestructuur te verbeteren (klein 28%, midden 41% en groot 42%); Het beter opleiden van de eigen mensen (klein 27%, midden 38% en groot 52%).

24 3.4 Kwaliteit van het team De grootte van het MKB bedrijf, het type ondernemer en de branche zijn van invloed op de stappen die gemaakt moeten worden om de kwaliteit van het team te verbeteren in 2016 Branche Het opzetten van een flexibele schil speelt relatief vaak bij de ICT (39%). Het beter opleiden van de eigen mensen speelt relatief vaak in de de Horeca, Recreatie en Toerisme (44%) en in de industrie (45%); Een betere balans tussen werk en privé creëren speelt relatief vaak in de Horeca, Recreatie en Toerisme (41%). Het verder ontwikkelen van de ondernemer zelf op het gebied van leiderschap wordt relatief het minst vaak in de tussenhandel (24%) genoemd als actiepunt.

25 3.4 Kwaliteit van het team Motivatie van het huidige team is het belangrijkste speerpunt in 2016 om de kwaliteit van het team te verbeteren, gevolgd door het verbeteren van de organisatiestructuur

26 3.5 Sales- en marketingbeleid

27 3.5 Sales- en marketingbeleid

28 3.5 Sales- en marketingbeleid De eigen website, Social Media en de focus op de marketing van het bedrijf zelf zijn de belangrijkste speerpunten in 2016 om het sales- en marketingbeleid te optimaliseren De helft van alle MKB ondernemers (50%) gaat zeker aan de slag om meer rendement uit hun website te halen.

29 3.5 Sales- en marketingbeleid De grootte van het MKB bedrijf, het type ondernemer en de branche zijn van invloed op de stappen die gemaakt moeten worden op het gebied van de sales en marketingbeleid in 2016 Type ondernemer Hoe meer actieve bedrijven een ondernemer heeft, hoe meer het professioneel managen van de sales de aandacht verdient (loopt op van 31% naar 52%). Grootte MKB Ondernemers met een groot MKB bedrijf gaan relatief vaker aan de slag met: Het professioneel managen van de sales (klein 35%, midden 40% en groot 55%); Het meer secuur bijhouden van klantinformatie (klein 34%, midden 35% en groot 52%); Speciale klantevents organiseren om betrokkenheid te creëren (klein 29%, midden 34% en groot 41%).

30 3.5 Sales- en marketingbeleid Branche Ondernemers in de detailhandel gaan relatief vaak aan de slag met: Meer rendement uit de eigen website halen (68%); Social Media beter benutten (61%). Ook in de tussenhandel (66%) en in de Horeca, Recreatie en Toerisme (63%) speelt meer rendement halen uit de eigen website meer dan bij andere sectoren; Social Media beter benutten wordt ook relatief vaak genoemd door ondernemers in de Horeca, Recreatie en Toerisme (58%).

31 3.5 Sales- en marketingbeleid Er is verdeeldheid onder ondernemers over de meest urgente stap op het gebied van het sales- en marketingbeleid. Meer geld besteden aan promotie en online marketing is duidelijk het minst urgent

32 3.6 Acties 2015 versus plannen 2016

33 3.6 Acties 2015 versus plannen 2016

34 3.6 Acties 2015 versus plannen 2016 De omzet vergroten in bestaande markten is het meest genoemde concrete plan voor 2016 Zeven op de tien ondernemers wil de omzet in bestaande markten vergroten (71%); Dit punt heeft bovendien grootste positieve afwijking in vergelijking met 2015; Ook personeelsbeleid laat opvallende verschillen in de tijd zien. Ondernemers verwachten minder actie op het gebied van personeel te ondernemen in 2016.

35 3.6 Acties 2015 versus plannen 2016 Grootte MKB ondernomen acties in 2015 Groot en midden MKB heeft vaker mutaties in het personeel gehad dan klein MKB. Zowel in aannamebeleid als in ontslag/afvloeiing; Groot en midden MKB heeft bovendien meer aandacht besteed aan de omzet vergroten in bestaande markten dan klein MKB (klein 39%, midden 46% en groot 53%); Klein MKB heeft juist vaker gewerkt aan de naamsbekendheid (45%) dan midden (33%) en groot MKB (30%). Dit is voor klein MKB ook de meest ondernomen actie in 2015 geweest; Het samen gaan werken met nieuwe partners is ook vaker door klein MKB (31%) ondernomen dan door midden (22%) of groot MKB (19%).

36 3.6 Acties 2015 versus plannen 2016

37 3.6 Acties 2015 versus plannen 2016 Grootte MKB concrete plannen in 2016 Nummer 1 is de omzet vergroten in bestaande marken. Voor zowel voor zowel klein, midden als groot MKB is dit het meest genoemde plan voor 2016; Klein MKB (46%) blijft zich iets meer dan midden (41%) en groot MKB (41%) richten op het vergroten van de naamsbekendheid; Personeel aannemen wordt meer verwacht in groot MKB (32%) dan in midden (25%) en klein MKB (17%); Bovendien zal groot MKB zich in 2016 meer richten op innovatie (nieuwe producten/diensten) (46%) dan klein (37%) en midden MKB (40%).

38 3.6 Acties 2015 versus plannen 2016

39 3.7 Eventuele knelpunten in 2016

40 3.7 Eventuele knelpunten in 2016

41 3.7 Eventuele knelpunten in 2016 Geen tijd vrijmaken voor strategieontwikkelingen is het grootste gevaar bij de realisatie van de plannen in 2016 Ruim een derde van de MKB ondernemers (36%) geeft aan dat het tijd vrijmaken voor strategieontwikkeling een knelpunt zou kunnen vormen in de realisatie van de plannen in 2016; Het vinden van gekwalificeerde medewerkers (31%) en het bepalen van het onderscheidend vermogen van eigen producten en diensten (29%) zijn voor drie op de tien ondernemers mogelijk (ook) knelpunten in de realisatie van de plannen in 2016.

42 3.7 Eventuele knelpunten in 2016

43 3.7 Eventuele knelpunten in 2016 Grootte MKB eventuele knelpunten in 2016 Tijd vrij maken voor strategieontwikkeling staat bij alle MKB onder druk. Het is het meest genoemde knelpunt voor 2016 (36%); Vooral voor groot en ook in iets mindere mate voor midden MKB is goed personeel een uitdaging. Zowel in het vinden van goede gekwalificeerde medewerkers als het kennisniveau en vaardigheden van de huidige medewerkers.

44 3.8 Geplande investeringen in 2016 Twee op de vijf ondernemers (40%) is van plan geld en tijd vrij te maken voor marketing en communicatie Investeringen in marketing en communicatie (40%) wordt gevolgd door tijd vrij te maken voor een duidelijke strategie en bijpassend verdienmodel (33%) en het innoveren van producten en diensten (30%).

45 3.8 Geplande investeringen in 2016

46 3.8 Geplande investeringen in 2016

47 3.8 Geplande investeringen in 2016 Grootte MKB geplande investeringen in geld en tijd in 2016 Groot MKB geeft vaker aan geld en tijd willen gaan investeren in het team dan klein en midden MKB; zowel in de huidige medewerkers als in de toekomstige medewerkers.

48 Vragen? Neem contact op met Remko Wouters

Wat is jouw grootste uitdaging als ondernemer?

Wat is jouw grootste uitdaging als ondernemer? Wat is jouw grootste uitdaging als ondernemer? De Week van de Ondernemer doet het gehele jaar onderzoek naar de belangrijkste uitdagingen van ondernemers. We presenteren hierbij de belangrijkste uitkomsten.

Nadere informatie

Nationaal Ondernemers Onderzoek 2016

Nationaal Ondernemers Onderzoek 2016 Nationaal Ondernemers Onderzoek 2016 Merel Hendriks & Davy Zwegers Datum: november 2016 Voorwoord De Week van de Ondernemer: al jarenlang het grootste en meest gewaardeerde ondernemersevent van Nederland.

Nadere informatie

Panelonderzoek Vernieuwing & Internationalisering

Panelonderzoek Vernieuwing & Internationalisering Panelonderzoek Vernieuwing & Internationalisering Resultaten onderzoek KvK-Ondernemerspanel over Vernieuwing en Internationalisering In december 2014 is onder alle 6000 deelnemers van het KvK-Ondernemerspanel

Nadere informatie

18 december 2012. Social Media Onderzoek. MKB Nederland

18 december 2012. Social Media Onderzoek. MKB Nederland 18 december 2012 Social Media Onderzoek MKB Nederland 1. Inleiding Er wordt al jaren veel gesproken en geschreven over social media. Niet alleen in kranten en tijdschriften, maar ook op tv en het internet.

Nadere informatie

Ondernemers staan open voor bedrijfsverkoop, maar moeten mentaal nog een drempel over

Ondernemers staan open voor bedrijfsverkoop, maar moeten mentaal nog een drempel over Ondernemers staan open voor bedrijfsverkoop, maar moeten mentaal nog een drempel over Rapport Marktmonitor 2015 18 September 2015 Colofon In opdracht van: Majka van Doorn Research Consultant 033 330 33

Nadere informatie

Burgerpanel Horst aan de Maas - Meting 3

Burgerpanel Horst aan de Maas - Meting 3 Rapportage Burgerpanel meting 3: Juni 2013 In opdracht van: Contactpersoon: Gemeente Horst aan de Maas Dhr. F. Geurts Utrecht, juli 2013 DUO Market Research drs. Aart van Grootheest drs. Marjan den Ouden

Nadere informatie

Digitalisering in het mkb. Maart, 2019

Digitalisering in het mkb. Maart, 2019 Digitalisering in het mkb Maart, 2019 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 Aanleiding van het onderzoek 4 Omschrijving van het onderzoek 5 2. Resultaten 6 2.1 Vernieuwingen en veranderingen 7 2.2 Relatie met

Nadere informatie

Slimmer werken met mensen

Slimmer werken met mensen Slimmer werken met mensen Paul Breman Mijn Bedrijf 2.0 wordt mede gefinancierd met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Commissie, de Provincie Utrecht en de Gemeente

Nadere informatie

Panelonderzoek Vernieuwing & Internationalisering

Panelonderzoek Vernieuwing & Internationalisering Panelonderzoek Vernieuwing & Internationalisering Geacht panellid, In december 2014 heeft u via het online KvK Ondernemerspanel deelgenomen aan een onderzoek over Vernieuwing & Internationalisering. Nogmaals

Nadere informatie

Innovatie en samenwerking door Utrechtse bedrijven

Innovatie en samenwerking door Utrechtse bedrijven Innovatie en samenwerking door Utrechtse bedrijven 2008-2012 Ester Hilhorst Economic Board Utrecht April 2014 Samenvatting Vinger aan de pols Innovatie is sterk verbonden met vooruitgang, vernieuwing en

Nadere informatie

NV schade is goed beoordeeld in 2014 Samenvatting KTO NV schade 2014 24 maart 2015

NV schade is goed beoordeeld in 2014 Samenvatting KTO NV schade 2014 24 maart 2015 NV schade is goed beoordeeld in 2014 Samenvatting KTO NV schade 2014 24 maart 2015 Situatie en centrale vraagstelling Onderzoek naar de tevredenheid en loyaliteit van werkgevers en werknemers NV schade

Nadere informatie

Rapportage Onderzoek Lerarentekort

Rapportage Onderzoek Lerarentekort Rapportage Onderzoek Lerarentekort In opdracht van: Contactpersoon: PO-Raad Onika Pinkus Utrecht, juli 2018 Postbus 681 3500 AR Utrecht Telefoon: 0302631080 e-mail: info@duo-onderwijsonderzoek.nl website:

Nadere informatie

Ondernemen met ambitie

Ondernemen met ambitie visie ervaringsuitwisseling financiering netwerk internationalisering begeleiding groeiopportuniteiten coaching gelijkgestemden strategie organisatiestructuur doen! Boost de groei van je bedrijf Welkom

Nadere informatie

MKB investeert in kennis, juist nu!

MKB investeert in kennis, juist nu! M201016 MKB investeert in kennis, juist nu! drs. B. van der Linden drs. P. Gibcus Zoetermeer, september 2010 MKB investeert in kennis, juist nu! MKB-ondernemers blijven investeren in bedrijfsopleidingen,

Nadere informatie

Strategic Decisions Monitor Januari 2015 Trends in Customer Service

Strategic Decisions Monitor Januari 2015 Trends in Customer Service Strategic Decisions Monitor Januari 2015 Trends in Customer Service In samenwerking met KIRC 2015 Niets uit deze publicatie mag geheel of gedeeltelijk op enigerlei schriftelijke, elektronische of andere

Nadere informatie

Opzet en uitvoering onderzoek 'Motie Straus'

Opzet en uitvoering onderzoek 'Motie Straus' Opzet en uitvoering onderzoek 'Motie Straus' Aansluiting mbo-opleidingen op de arbeidsmarkt gev16-0731mr/bes_alg 1 1. Inleiding Aanleiding en achtergrond onderzoek Op 14 oktober 2015 heeft Tweede Kamerlid

Nadere informatie

Rapportage. Communicatiejaaronderzoek 2014 De laatste trends en ontwikkelingen binnen het communicatievak?

Rapportage. Communicatiejaaronderzoek 2014 De laatste trends en ontwikkelingen binnen het communicatievak? Rapportage Communicatiejaaronderzoek 2014 De laatste trends en ontwikkelingen binnen het communicatievak? In opdracht van: DirectResearch en Logeion Datum: 19 februari 2014 Auteur: Marieke Gaus & Marvin

Nadere informatie

MKB-index april 2017

MKB-index april 2017 MKB-index april 2017 Zoetermeer, 4 mei 2017 De verantwoordelijkheid voor de inhoud berust bij Panteia. Het gebruik van cijfers en/of teksten als toelichting of ondersteuning in artikelen, scripties en

Nadere informatie

Rapportage Onderzoek Werkdruk

Rapportage Onderzoek Werkdruk Rapportage Onderzoek Werkdruk Utrecht, juli 2018 Postbus 681 3500 AR Utrecht Telefoon: 0302631080 e-mail: info@duo-onderwijsonderzoek.nl website: www.duo-onderwijsonderzoek.nl INHOUDSOPGAVE 1 ACHTERGROND

Nadere informatie

Vakantiewerk onderzoek 2015 FNV Jong. Hans de Jong & Leon Pouwels Juni 2015

Vakantiewerk onderzoek 2015 FNV Jong. Hans de Jong & Leon Pouwels Juni 2015 Vakantiewerk onderzoek 2015 FNV Jong Hans de Jong & Leon Pouwels Juni 2015 Achtergrond Achtergrond 2 Achtergrond SAMPLE 420 Respondenten WEging De data is gewogen op geslacht, leeftijd en opleiding naar

Nadere informatie

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien een datagedreven wereld vol kansen Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien succesvolle organisaties groeien door big data 50% van de meest succesvolle organisaties Volg ons op twitter:

Nadere informatie

EFFECTIVITEITSONDERZOEK PROFESSIONAL ORGANIZING. NBPO Oktober 2012- Oktober 2014

EFFECTIVITEITSONDERZOEK PROFESSIONAL ORGANIZING. NBPO Oktober 2012- Oktober 2014 EFFECTIVITEITSONDERZOEK PROFESSIONAL ORGANIZING NBPO Oktober 2012- Oktober 2014 Colofon Uitgave: Research 2Evolve Tesselschadelaan 15A 1217 LG Hilversum Tel: (035) 623 27 89 info@research2evolve.nl www.research2evolve.nl

Nadere informatie

Aanspreekpunt voor studenten Informatica van Avans Hogeschool voor stage en afstuderen.

Aanspreekpunt voor studenten Informatica van Avans Hogeschool voor stage en afstuderen. Aanspreekpunt voor studenten Informatica van Avans Hogeschool voor stage en afstuderen. Innovatie & inspiratieprogramma + werkplek @ Jamfabriek (code A02) Heeft u een idee, project of opdracht, neem dan

Nadere informatie

GLOBAL TALENT SOLUTIONS HEALTHCARE PHARMACEUTICALS & MEDICAL DEVICES

GLOBAL TALENT SOLUTIONS HEALTHCARE PHARMACEUTICALS & MEDICAL DEVICES GLOBAL TALENT SOLUTIONS HEALTHCARE PHARMACEUTICALS & MEDICAL DEVICES HUDSON RECRUITMENT & TALENT MANAGEMENT DE BESTE PROFESSIONALS VOOR SALES, MARKETING, HR EN GENERAL MANAGEMENT Ze zijn schaars: professionals

Nadere informatie

Rapport flitspeiling voor Ministerie VWS 23 maart 2018

Rapport flitspeiling voor Ministerie VWS 23 maart 2018 Rapport flitspeiling voor Ministerie VWS 23 maart 2018 Situatie en centrale vraagstelling In opdracht van: Resultaten Bijlagen Onderzoeksverantwoording Diede van Delft Research Consultant 033 330 3327

Nadere informatie

Meting economisch klimaat, november 2013

Meting economisch klimaat, november 2013 Meting economisch klimaat, november 2013 1.1 Beschrijving respondenten Er hebben 956 ondernemers meegedaan aan het onderzoek, een respons van 38. De helft van de respondenten is zzp er (465 ondernemers,

Nadere informatie

In 2015 is NV schade opnieuw goed beoordeeld door werknemers en werkgevers

In 2015 is NV schade opnieuw goed beoordeeld door werknemers en werkgevers In 2015 is NV schade opnieuw goed beoordeeld door werknemers en werkgevers Samenvatting KTO NV schade 2015 31 maart 2016 Situatie en centrale vraagstelling Onderzoek naar de tevredenheid en loyaliteit

Nadere informatie

Fair Tourism BELEIDSNOTA. Grant Agreement No.: UK01-KA

Fair Tourism BELEIDSNOTA. Grant Agreement No.: UK01-KA Fair Tourism BELEIDSNOTA Grant Agreement No.: 2014-1-UK01-KA200-000057 Inleiding Toerisme is de derde belangrijkste economische sector in de EU. Hoewel toerisme een positieve impact heeft op economische

Nadere informatie

Onderzoek Alumni Bètatechniek

Onderzoek Alumni Bètatechniek Onderzoek Alumni Bètatechniek 0 meting - Achtergrond Eén van de knelpunten op de Nederlandse arbeidsmarkt is een tekort aan technisch geschoolden. De Twentse situatie is hierin niet afwijkend. In de analyse

Nadere informatie

Rapport Onderzoek Lerarentekort

Rapport Onderzoek Lerarentekort Rapport Onderzoek Lerarentekort In opdracht van: PO-Raad Utrecht, juli 2019 Postbus 681 3500 AR Utrecht Telefoon: 030 263 10 80 e-mail: info@duo-onderwijsonderzoek.nl website: www.duo-onderwijsonderzoek.nl

Nadere informatie

Peiling NVKL Cijfers & Trends 2012

Peiling NVKL Cijfers & Trends 2012 Meetbaar en stuurbaar maken van organisatieprestaties. Advies en verbetermanagement. Peiling NVKL Cijfers & Trends 2012 Datum: Juli 2012 Contactpersonen: Martijn Snels Eva Kromhout Inhoudsopgave Inleiding

Nadere informatie

Marketinguitdagingen 25% GROOTSTE MARKETING- UITDAGINGEN IN 2012 18% 10%

Marketinguitdagingen 25% GROOTSTE MARKETING- UITDAGINGEN IN 2012 18% 10% B2B 2012 Marketinguitdagingen Wat zijn nu de meest genoemde uitdagingen voor B2B-marketeers in 2012? Digitale marketing behoort anders dan wellicht gedacht daar niet toe zoals het volgende overzicht toont:

Nadere informatie

Nameting Scan Mijn Bedrijf 2.0 2011-2012

Nameting Scan Mijn Bedrijf 2.0 2011-2012 Sociale innovatie De volgende vragen gaan over sociale innovatie en innovatief ondernemingsbeleid. Sociale Innovatie is een vernieuwing of een verbetering in de arbeidsorganisatie en in de arbeidsrelaties

Nadere informatie

Hoe haal je het optimale uit een beursdeelname?

Hoe haal je het optimale uit een beursdeelname? Hoe haal je het optimale uit een beursdeelname? Wie is Viduro? Visie, duurzaam, route Ons team: Wat is de kracht van Viduro? De kracht van uw organisatie Strategie Offline en online Implementatie en uitvoering

Nadere informatie

Rapportage. Onderzoek Het oplossend vermogen van de openbare ruimte

Rapportage. Onderzoek Het oplossend vermogen van de openbare ruimte Rapportage Onderzoek Het oplossend vermogen van de openbare ruimte In opdracht van: CROW en Elba Media Datum: december 0 Projectnummer: 06 Auteur: Els Griffioen Index Achtergrond van het onderzoek Conclusies

Nadere informatie

BURGERPANEL OIRSCHOT PEILING 4 2015 DIENSTVERLENING

BURGERPANEL OIRSCHOT PEILING 4 2015 DIENSTVERLENING BURGERPANEL OIRSCHOT PEILING 4 2015 DIENSTVERLENING Gemeente Oirschot Oktober 2015 Colofon Uitgave: Research 2Evolve Tesselschadelaan 15A 1217 LG Hilversum Tel: (035) 623 27 89 info@research2evolve.nl

Nadere informatie

2 Bedrijven van Wageningse ondernemers

2 Bedrijven van Wageningse ondernemers Wagenings Ondernemerschap KLV Onderzoek 2 naar ondernemerschap bij Wageningse afgestudeerden en hun mogelijke inzet bij starters en spin-off in de Life Sciences. 1 Introductie Wageningse alumni werken

Nadere informatie

Gemeente Houten Risicobronnen. Den Dolder, 04 januari 2008 ir. Martine van Doornmalen drs. Thomas Beffers MSc

Gemeente Houten Risicobronnen. Den Dolder, 04 januari 2008 ir. Martine van Doornmalen drs. Thomas Beffers MSc Gemeente Houten Risicobronnen ADV Market Research B.V. Den Dolder, 04 januari 2008 ir. Martine van Doornmalen drs. Thomas Beffers MSc Het auteursrecht op dit rapport berust bij ADV Market Research (ADV).

Nadere informatie

case study: colt international 2011

case study: colt international 2011 case study: colt international 2011 colt international inbound marketing & hubspot Colt International is in 1931 opgericht door Jack O'Hea en is sindsdien uitgegroeid tot een wereldwijd opererende onderneming,

Nadere informatie

Meer doen in minder tijd én met minder stress!

Meer doen in minder tijd én met minder stress! Meer doen in minder tijd én met minder stress! Is Werken in Flow iets voor jou? Wil jij grip op je overvolle inbox? Een opgeruimde werkomgeving? Een halve tot een hele werkdag tijdswinst per week? Een

Nadere informatie

Uitdagingen ICT markt

Uitdagingen ICT markt Uitdagingen ICT markt Kwalitatieve verstoring arbeidsmarkt Kwantitatieve verstoring arbeidsmarkt Sociaal-Maatschappelijke frictie door veranderende perceptie van arbeid Traditionele organisatie modellen

Nadere informatie

ONLINE VIDEO MONITOR 2013 CUSTOMER TOUCHPOINT

ONLINE VIDEO MONITOR 2013 CUSTOMER TOUCHPOINT 2013 CUSTOMER TOUCHPOINT 1. INLEIDING 2 1A. RESPONDENTEN Distributiematerialen onderzoek Het onderzoek voor de Online Video Monitor is in december 2012 uitgevoerd onder de lezers van Marketingfacts. De

Nadere informatie

WATERSCHAPSVERKIEZINGEN

WATERSCHAPSVERKIEZINGEN WATERSCHAPSVERKIEZINGEN Een kwantitatief onderzoek onder Nederlanders in opdracht van de Unie van Waterschappen en Bijl PR JORIS DE JONGH ANOUK TRAMPER AMSTERDAM, FEBRUARI 2019 VOORAF KENNIS, HOUDING EN

Nadere informatie

Dries Stoel en Marcèle van Kerkvoorde. Uw businessmodel voor de toekomst

Dries Stoel en Marcèle van Kerkvoorde. Uw businessmodel voor de toekomst Dries Stoel en Marcèle van Kerkvoorde Uw businessmodel voor de toekomst Missie: economische groei door versterken van innovatie in het MKB Concurrentiekracht van Nederland versterken Innovatie in het MKB

Nadere informatie

Meer doen in minder tijd én met minder stress!

Meer doen in minder tijd én met minder stress! Meer doen in minder tijd én met minder stress! Is Werken in Flow iets voor jou? Wil jij grip op je overvolle inbox? Een opgeruimde werkomgeving? Een halve tot een hele werkdag tijdswinst per week? Een

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Noord. Onderzoek onder de ondernemers van het Digitaal Panel Noord. Oudezijds Voorburgwal 300 Postbus 658

Arbeidsmarkt Noord. Onderzoek onder de ondernemers van het Digitaal Panel Noord. Oudezijds Voorburgwal 300 Postbus 658 Onderzoek onder de ondernemers van het Digitaal Panel Noord Projectnummer: 12163 In opdracht van: Stadsdeel Noord Rogier van der Groep Oudezijds Voorburgwal 300 Postbus 658 1012 GL Amsterdam 1000 AR Amsterdam

Nadere informatie

Internetpeiling ombuigingen

Internetpeiling ombuigingen Internetpeiling ombuigingen In opdracht van: Gemeente Sittard-Geleen januari 2012 Flycatcher Internet Research, 2004 Dit materiaal is auteursrechtelijk beschermd en kopiëren zonder schriftelijke toestemming

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelingsplan

Persoonlijk Ontwikkelingsplan Persoonlijk Ontwikkelingsplan Heb een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) opgesteld om nog eens goed na te denken over wat ik nu kan, wat ik nog wil leren, welke competenties ik nog moet verbeteren wil

Nadere informatie

Schoolleider tussen functie en beroep

Schoolleider tussen functie en beroep Schoolleider tussen functie en beroep Resultaten van twee enquête-onderzoeken onder schoolleiders en bestuurders 2015 September 2015 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Schoolleider tussen functie en beroep...

Nadere informatie

Customer Communication Management

Customer Communication Management Customer Communication Management Eric Roubos Business Development Manager Media Alliantie / CMBO / GTSC bijeenkomst Big Data in marketing en media 22 mei 2014 1 Iedereen is uniek Ieder contact is uniek

Nadere informatie

M201107. Mix and Match. Het gebruik van digitale media in het MKB. drs. R van der Poel

M201107. Mix and Match. Het gebruik van digitale media in het MKB. drs. R van der Poel M201107 Mix and Match Het gebruik van digitale media in het MKB drs. R van der Poel Zoetermeer, maart 2011 Mix and Match Ondernemers moeten goed voor ogen houden welke doelstellingen zij met digitale media

Nadere informatie

Hoe gaat Nederland met pensioen?

Hoe gaat Nederland met pensioen? Hoe gaat Nederland met pensioen? Een onderzoek over hoe bewust werknemers zich voorbereiden op hun pensioen op verschillende thema s, waaronder aanpak werkgevers bij langer doorwerken. In opdracht van

Nadere informatie

Rapportage. Onderzoek: Toekomst van het Communicatievak

Rapportage. Onderzoek: Toekomst van het Communicatievak Rapportage Onderzoek: Toekomst van het Communicatievak In opdracht van: DirectResearch & Logeion en d Associatie van hoofden Communicatie Datum: 15 september 2014 Projectnummer: 2013008 Auteur(s): John

Nadere informatie

Smart Industry. KvK Ondernemerspanel onderzoek

Smart Industry. KvK Ondernemerspanel onderzoek KvK Ondernemerspanel onderzoek Smart Industry Algemene gegevens: Start- en einddatum onderzoek: 02-07-2014 tot 22-07-2014 Aantal deelnemende ondernemers: 484 (doelgroep mkb-topsectoren) In dit document

Nadere informatie

KHN Monitor Toekomstverwachtingen 2019

KHN Monitor Toekomstverwachtingen 2019 KHN Monitor Toekomstverwachtingen 2019 Koninklijke Horeca Nederland Woerden, 7 januari 2019 KHN Monitor Toekomstverwachtingen 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding 5 1.1 Responsverdeling 5 2 Resultaten 6 2.1

Nadere informatie

MKB Monitor Onderzoek. Leer ondernemers echt kennen en weet wat er speelt in ondernemend Nederland!

MKB Monitor Onderzoek. Leer ondernemers echt kennen en weet wat er speelt in ondernemend Nederland! MKB Monitor Onderzoek Leer ondernemers echt kennen en weet wat er speelt in ondernemend Nederland! Waarom Mkb onderzoek? Ondernemers echt kennen en weten wat er speelt. Weten wat hen drijft en waarvoor

Nadere informatie

Ondernemingspeiling 2015. Foto: Jan van der Ploeg

Ondernemingspeiling 2015. Foto: Jan van der Ploeg Ondernemingspeiling 2015 Foto: Jan van der Ploeg Kenniscentrum MVS Juni 2015 O n d e r n e m i n g s p e i l i n g 2 0 1 5 P a g i n a 2 Inleiding Op initiatief van het team Economische Zaken, Toerisme

Nadere informatie

Gemeente Houten Onderzoek plastic afvalinzameling, straatmuzikanten. Den Dolder, 20 oktober2008 Ir. Martine van Doornmalen Drs.

Gemeente Houten Onderzoek plastic afvalinzameling, straatmuzikanten. Den Dolder, 20 oktober2008 Ir. Martine van Doornmalen Drs. Gemeente Houten Onderzoek plastic afvalinzameling, straatmuzikanten ADV Market Research B.V. Den Dolder, 20 oktober2008 Ir. Martine van Doornmalen Drs.Thomas Beffers MSc Het auteursrecht op dit rapport

Nadere informatie

Rapportage. Peiling onder mkb ers en zzp ers. 20 april 2017

Rapportage. Peiling onder mkb ers en zzp ers. 20 april 2017 Rapportage Peiling onder mkb ers en zzp ers 20 april 2017 In opdracht van: Betaalme.nu Datum: 20 april 2017 Projectnummer: 2017051 Auteurs: Kelly de Heij en Sterre Horsman Inhoud 1 Achtergrond & opzet

Nadere informatie

VEILIGHEIDSMONITOR 2019

VEILIGHEIDSMONITOR 2019 VEILIGHEIDSMONITOR 2019 Praktische deelnemersinformatie Versie 3 27 november 2018 Hartelijk welkom! U bent deelnemer aan de Veiligheidsmonitor of heeft hiervoor belangstelling. Met deze korte notitie willen

Nadere informatie

Resultaten MITT Monitor 2017

Resultaten MITT Monitor 2017 Resultaten MITT Monitor 2017 Tailormade gezond & energiek werken nu én in de toekomst! Technisch textiel In deze factsheet staan de highlights van het onderzoek in de deelsector (technisch) textiel centraal.

Nadere informatie

Huidig economisch klimaat

Huidig economisch klimaat Huidig economisch klimaat 1.1 Beschrijving respondenten Er hebben 956 ondernemers meegedaan aan het onderzoek, een respons van 38. De helft van de respondenten is zzp er (465 ondernemers, 49). Het aandeel

Nadere informatie

Presentatie 'LoveMyGuest'

Presentatie 'LoveMyGuest' Presentatie 'LoveMyGuest' WieWeZijn Gestart vanuit de gedachte dat tevredenheidsonderzoeken te duur zijn en te veel tijd kosten. Ambitie om de beste en meest kostenbesparende aanbieder hiervan te worden.

Nadere informatie

Kwaliteit van Goed Werkgeverschap

Kwaliteit van Goed Werkgeverschap Kwaliteit van Goed Werkgeverschap Meting KWH-Goed Werkgeverschaplabel Rapportage opgesteld door KWH in samenwerking met EVZ organisatie-advies Bijlagen Corporatie Rotterdam, 20xx Inhoudsopgave

Nadere informatie

Financial planning voor ondernemers. Heb jij al poen voor je pensioen?

Financial planning voor ondernemers. Heb jij al poen voor je pensioen? Financial planning voor ondernemers Heb jij al poen voor je pensioen? 1! van 12! Voorwoord De pensioenen van ondernemers zijn al langere tijd onderwerp van discussie. Terwijl in Den Haag wordt gediscussieerd

Nadere informatie

Social Action Research Plan

Social Action Research Plan Social Action Research Plan Social media project Studenten Dennis Visschedijk 438332 Aileen Temming 474094 Stefan Ortsen 481295 Niels Konings 449822 Renee Preijde 482835 Opdrachtgever Stal te Bokkel Daniëlle

Nadere informatie

Mijn ondernemerspanel Terugkoppeling Kennismakingsonderzoek. Februari 2012 Onderzoek 1

Mijn ondernemerspanel Terugkoppeling Kennismakingsonderzoek. Februari 2012 Onderzoek 1 Mijn ondernemerspanel Terugkoppeling Kennismakingsonderzoek Februari 2012 Onderzoek 1 1 Het eerste onderzoek In januari 2012 hebben wij u uitgenodigd voor een eerste onderzoek binnen Mijn ondernemerspanel.

Nadere informatie

Verduurzaming van het MKB

Verduurzaming van het MKB Verduurzaming van het MKB Wilma Berends / Sibolt Mulder Natuur & Milieu: visie op stimuleren MKB-verduurzaming MKB kan zelf flinke bijdrage leveren aan duurzaamheid Duurzaamheid op de agenda van MKB kan

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1 Voorwoord 3. 2 Achtergrond onderzoek 4. 3 Onderzoeksopzet 5. 4 Resultaten 7. 5 Bijlagen 16. Verdeling respons 16

Inhoudsopgave. 1 Voorwoord 3. 2 Achtergrond onderzoek 4. 3 Onderzoeksopzet 5. 4 Resultaten 7. 5 Bijlagen 16. Verdeling respons 16 Inhoudsopgave 1 Voorwoord 3 2 Achtergrond onderzoek 4 3 Onderzoeksopzet 5 4 Resultaten 7 5 Bijlagen 16 Verdeling respons 16 Nauwkeurigheid resultaten 18 2 1 Voorwoord De afdelingen Burgerzaken van gemeenten

Nadere informatie

Mastermind groep. Business Development. Leiderschap in het creëren van een sterke business

Mastermind groep. Business Development. Leiderschap in het creëren van een sterke business Mastermind groep Business Development Leiderschap in het creëren van een sterke business Business Development Leiderschap in het creëren van een sterke business In turbulente tijden staat uw business voortdurend

Nadere informatie

Nederlands bedrijfsleven: maak faillissementsfraude snel openbaar

Nederlands bedrijfsleven: maak faillissementsfraude snel openbaar Nederlands bedrijfsleven: maak faillissementsfraude snel openbaar Korte peiling over een actueel onderwerp op het gebied van credit management juni 2014 Tussentijdse meting Trendmeter 14 B16475 / juni

Nadere informatie

Hoe sportief is uw organisatie?

Hoe sportief is uw organisatie? Nationaal HR onderzoek Hoe sportief is uw organisatie? door en Hilversum, mei 2006 SportiefLeven.nl P&Oactueel Marco Schreurs (Oprichter) Seb van der Kaaden (Uitgever) Calandstraat 14 Postbus 16500 1222

Nadere informatie

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Agribusiness Economie & Logistiek Recreatie & Toerisme maandag 15 juni 2015, bijeenkomst voor raadsleden Naar een nieuw Programma Jaar 2011-2014 2015 2015 2015

Nadere informatie

Leiderschap in Turbulente Tijden

Leiderschap in Turbulente Tijden De Mindset van de Business Leader Leiderschap in Turbulente Tijden Onderzoek onder 175 strategische leiders Maart 2012 Inleiding.. 3 Respondenten 4 De toekomst 5 De managementagenda 7 Leiderschap en Ondernemerschap

Nadere informatie

Module 1 Marketing in de verzekeringsbranche

Module 1 Marketing in de verzekeringsbranche In een wereld waarin de klant steeds vaker koning is, worden bedrijven zich steeds meer bewust van de enorme waarde van het internet in de relatie met (potentiële) klanten. Ook in de financiële dienstverlening

Nadere informatie

WERKNEMERS EN ARBEIDSONGESCHIKTHEID

WERKNEMERS EN ARBEIDSONGESCHIKTHEID WERKNEMERS EN ARBEIDSONGESCHIKTHEID In opdracht van Delta Lloyd Maart 2015 1 Inhoudsopgave 1. Management Summary 2. Onderzoeksresultaten Verzuim Kennis en verzekeringen Communicatie Opmerkingen 3. Onderzoeksverantwoording

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

Goede Voornemens 2015

Goede Voornemens 2015 Goede Voornemens 2015 Customer Intelligence Klantonderzoek & Advies Daniëlle Boshove december 2014 Achtergrond onderzoek en methode Doel: achterhalen welke goede voornemens de Nederlander heeft voor 2015

Nadere informatie

Marketingstrategie bij Reinaerde

Marketingstrategie bij Reinaerde Marketingstrategie bij Reinaerde Zorgmarketingplatform 29 november 2007 www.zorgmarketingplatform.nl Joost Hamelynck, manager communicatie Reinaerde 1 Presentatie Inleiding Strategie en nieuwe product/marktcombinaties

Nadere informatie

Uitdagingen ICT markt

Uitdagingen ICT markt Uitdagingen ICT markt Kwalitatieve verstoring arbeidsmarkt Kwantitatieve verstoring arbeidsmarkt Sociaal-Maatschappelijke frictie door veranderende visie op arbeid Traditionele organisatie modellen zijn

Nadere informatie

Realitycheck HRM-thema s in de boardroom

Realitycheck HRM-thema s in de boardroom Realitycheck HRM-thema s in de boardroom U kunt deze vragenlijst digitaal invullen, opslaan en delen. Naam: Datum: Deze Realitycheck is bedoeld voor (leden van een) raad van toezicht (RvT) of raad van

Nadere informatie

Onderzoek APV. Rapportage Onderzoek APV. Utrecht, juni DUO Market Research Drs. Aart van Grootheest Dr. Eric Elphick

Onderzoek APV. Rapportage Onderzoek APV. Utrecht, juni DUO Market Research Drs. Aart van Grootheest Dr. Eric Elphick Rapportage Onderzoek APV In opdracht van: Contactpersoon: Gemeente Edwin van t Hart Utrecht, juni 2017 DUO Market Research Drs. Aart van Grootheest Dr. Eric Elphick Postbus 681 3500 AR Utrecht telefoon:

Nadere informatie

Slimmer managen en organiseren kan productiviteit en innovatie in zorg verbeteren

Slimmer managen en organiseren kan productiviteit en innovatie in zorg verbeteren Slimmer managen en organiseren kan productiviteit en innovatie in zorg verbeteren Zorgorganisaties zijn innovatiever dan het bedrijfsleven; Zorgorganisaties investeren gemiddeld 25% meer in sociale innovatie,

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek Aanvragers Centra voor Medische Diagnostiek. Juni 2015

Tevredenheidsonderzoek Aanvragers Centra voor Medische Diagnostiek. Juni 2015 Tevredenheidsonderzoek Aanvragers Centra voor Medische Diagnostiek Juni 2015 Tevredenheidsonderzoek Aanvragers Centra voor Medische Diagnostiek Juni 2015 Markteffect B.V. Begijnenhof 4-6 5611 EL Eindhoven

Nadere informatie

TIPS voor. samenwerken met een Virtueel Assistent CHECKLIST. Petra Fehring

TIPS voor. samenwerken met een Virtueel Assistent CHECKLIST. Petra Fehring TIPS voor samenwerken met een Virtueel Assistent CHECKLIST Petra Fehring Checklist bij het boek Experttips voor samenwerken met een Virtueel Assistent Inleiding Van harte gefeliciteerd met je aanschaf

Nadere informatie

Introductie in de Spiegel. Inzichtelijk krijgen van de huidige staat van het HR-beleid

Introductie in de Spiegel. Inzichtelijk krijgen van de huidige staat van het HR-beleid Introductie in de Spiegel Inzichtelijk krijgen van de huidige staat van het HR-beleid Programma presentatie Kennismaking met (S)HRM HR-beleid op scholen en eigen HR-beleid De Spiegel Personeel en School:

Nadere informatie

De unieke steekproef van 3000 opleidingszoekende of volgende professionals geeft onder inzicht in:

De unieke steekproef van 3000 opleidingszoekende of volgende professionals geeft onder inzicht in: Research design NIDAP B2C onderzoek Het NIDAP B2C onderzoek biedt u een zeer volledig beeld van de opleidings- en trainingsbehoefte bij professionals/consumenten met interesse in het volgen van een opleiding

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Kengetallen 3. 2. DM Barometer 4 2.1. Onderzoeksopzet 4 2.2. Respondenten 4

Inhoudsopgave. 1. Kengetallen 3. 2. DM Barometer 4 2.1. Onderzoeksopzet 4 2.2. Respondenten 4 Inhoudsopgave 1. Kengetallen 3 2. DM Barometer 4 2.1. Onderzoeksopzet 4 2.2. Respondenten 4 3. Dialoogmarketingbudget 5 3.1. Percentage dialoogmarketing binnen het marketingbudget 5 3.2. Dialoogmarketingbudget

Nadere informatie

EZ 2020. Over de veranderende rol(len) van gemeentelijke afdelingen Economische Zaken. Peter Louter www.bureaulouter.nl. Zwolle, 4 maart 2014

EZ 2020. Over de veranderende rol(len) van gemeentelijke afdelingen Economische Zaken. Peter Louter www.bureaulouter.nl. Zwolle, 4 maart 2014 EZ 2020 Over de veranderende rol(len) van gemeentelijke afdelingen Economische Zaken Peter Louter www.bureaulouter.nl Zwolle, 4 maart 2014 Drie strategische rollen 1. Preventie 2. Duiding 3. Integraliteit

Nadere informatie

December 2014 Betalen aan de kassa 2013

December 2014 Betalen aan de kassa 2013 December 2014 Betalen aan de kassa 2013 Betalen aan de kassa 2013 Betalen aan de kassa 2013 Uitkomsten DNB/Betaalvereniging Nederland onderzoek naar het gebruik van contant geld en de pinpas in Nederland

Nadere informatie

Méér voordelen halen uit tussenteelten! Voedergewassen, energie, biobased grondstoffen. Keuze plantensoorten, mengsels

Méér voordelen halen uit tussenteelten! Voedergewassen, energie, biobased grondstoffen. Keuze plantensoorten, mengsels Méér voordelen halen uit tussenteelten! Wat kan gedaan worden? Voedergewassen, energie, biobased grondstoffen Keuze plantensoorten, mengsels Rendementsafweging middels een verdien model Méér voordelen

Nadere informatie

The Digital Transformation Executive Study

The Digital Transformation Executive Study The Digital Transformation Executive Study De noodzaak van transformatie voor kleine en middelgrote groothandeldistributiebedrijven Technologie verandert de manier waarop kleine en middelgrote organisaties

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Kengetallen 3. 2. DM Barometer 4 2.1. Onderzoeksopzet 4 2.2. Respondenten 4

Inhoudsopgave. 1. Kengetallen 3. 2. DM Barometer 4 2.1. Onderzoeksopzet 4 2.2. Respondenten 4 Inhoudsopgave 1. Kengetallen 3 2. DM Barometer 4 2.1. Onderzoeksopzet 4 2.2. Respondenten 4 3. Dialoogmarketingbudget 5 3.1. Percentage dialoogmarketing binnen het marketingbudget 5 3.2. Dialoogmarketingbudget

Nadere informatie

The digital transformation executive study

The digital transformation executive study The digital transformation executive study De noodzaak van transformatie voor kleine en middelgrote producerende bedrijven Technologie verandert de manier waarop kleine en middelgrote bedrijven zakendoen.

Nadere informatie

Strategic Decisions Monitor Februari 2016 Trends in Customer Service

Strategic Decisions Monitor Februari 2016 Trends in Customer Service Strategic Decisions Monitor Februari 2016 Trends in Customer Service In samenwerking met KIRC 2016 Niets uit deze publicatie mag geheel of gedeeltelijk op enigerlei schriftelijke, elektronische of andere

Nadere informatie

Digital Agencies 2015

Digital Agencies 2015 Websurvey onder 117 respondenten (werkzaam bij 108 Nederlandse digital agencies), waarvan 85% directie. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van cloud- en hostingprovider True, in samenwerking met Emerce.

Nadere informatie

Sectorprognoses 2015 en MKB- Visie zonder grenzen

Sectorprognoses 2015 en MKB- Visie zonder grenzen Sectorprognoses 2015 en MKB- Visie zonder grenzen Bijeenkomst Rabobank Noord- en Oost- Achterhoek Monique van Plateringen & Annemarie Kuijer 9 februari 2015 Introductie Sprekers Annemarie Kuijer, sectormanager

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Kengetallen 3. 2. DM Barometer 4 2.1. Onderzoeksopzet 4 2.2. Respondenten 4

Inhoudsopgave. 1. Kengetallen 3. 2. DM Barometer 4 2.1. Onderzoeksopzet 4 2.2. Respondenten 4 Inhoudsopgave 1. Kengetallen 3 2. DM Barometer 4 2.1. Onderzoeksopzet 4 2.2. Respondenten 4 3. Dialoogmarketingbudget 5 3.1. Percentage dialoogmarketing binnen het marketingbudget 5 3.2. Dialoogmarketingbudget

Nadere informatie

Rapport Consumentenonderzoek 2016 Keurmerk Klantgericht Verzekeren

Rapport Consumentenonderzoek 2016 Keurmerk Klantgericht Verzekeren Rapport Consumentenonderzoek 2016 Keurmerk Klantgericht Verzekeren Stichting toetsing verzekeraars Datum: 8 februari 2016 Projectnummer: 2015522 Auteur: Marit Koelman Inhoud 1 Achtergrond onderzoek 3 2

Nadere informatie

Amsterdamse haven en innovatie

Amsterdamse haven en innovatie Amsterdamse haven en innovatie 26 september 2011, Hoge School van Amsterdam Haven Amsterdam is een bedrijf van de gemeente Amsterdam Oostelijke handelskade (huidige situatie) Oostelijke handelskade (oude

Nadere informatie