W H I T E P A P E R. Wat is capaciteitsmanagement, waar liggen de uitdagingen en wat zijn de succesfactoren?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "W H I T E P A P E R. Wat is capaciteitsmanagement, waar liggen de uitdagingen en wat zijn de succesfactoren?"

Transcriptie

1 W H I T E P A P E R Wat is capaciteitsmanagement, waar liggen de uitdagingen en wat zijn de succesfactoren? Met deze vragen gingen Studelta-pioniers werkzaam in zeven verschillende ziekenhuizen op pad. Onze pioniers - hoogopgeleide starters tot 3 jaar werkervaring - kwamen terug met veel informatie en de antwoorden kun je teruglezen in deze whitepaper.

2 Capaciteitsmanagement in ziekenhuizen De eerste hulp slibt dicht, patiënten liggen uren op een brancard. Het is een dramatische avond. Alles is vol. Bovenstaande kopte onlangs het Parool. En dit is één van de redenen waarom veel ziekenhuizen bezig zijn met integraal capaciteitsmanagement. Er zijn momenten waarop onvoldoende (o.a. personele) capaciteit beschikbaar is om aan de zorgvraag te kunnen voldoen, met als gevolg: overplaatsingen van spoedpatiënten, last minute aanpassingen in het electieve OK-programma en verhogingen van toegangstijden en wachttijden. Uitbreiding van capaciteit is geen optie omdat elk ziekenhuis een flinke financiële druk voelt é n omdat er nog steeds voldoende momenten zijn dat de capaciteit niet optimaal wordt benut. Deze problemen gaan vooral ten koste van de patiënten en om die reden zijn ziekenhuizen genoodzaakt hun capaciteiten en planning op orde te krijgen. Waarom lukt het ziekenhuizen niet om hun capaciteit goed te verdelen? Inmiddels zijn veel ziekenhuizen begonnen met capaciteitsmanagement of zijn ze van plan om hiermee aan de slag te gaan. En gezien de problematiek die nu ontstaat op de werkvloer is dit zeker niet overbodig. Wij vroegen ons af wat er nu echt misgaat en wat de oplossing is. Wij spraken de sleutelfiguren - van specialist tot manager -, kwamen terug met de belangrijkste uitdagingen en vonden de drie belangrijkste succesfactoren om integraal capaciteitsmanagement te laten slagen!

3 De belangrijkste uitdagingen Korte vs lange termijn E é n van de grootste pijnpunten is dat er vaak ad-hoc gereageerd wordt. Om meer rust te creëren in het beddenhuis is er op operationeel niveau inzicht nodig in de ketenplanning voor de komende periode (dagen, weken of komende maand en maanden). Hetzelfde geldt voor inzicht op tactisch en strategisch niveau. Waar dat lokaal wel gedaan wordt zal er integraal moeten worden nagedacht over (middel)lange termijn (1-3 jaar (tactisch) en 3+ jaar (strategisch)). De vertaling van integrale (middel)lange planningen naar operationeel niveau resulteert in minder ad-hoc acties in de kliniek en draagt bij aan een goede en veilige zorg voor de patiënt. Opvallende uitspraken? Dat resulteert nu vaak in lange wachttijden en patiënten die op de gang moeten liggen, we hebben ook geen mogelijkheden om uit te wijken naar andere ziekenhuizen (bv wat in Amsterdam gebeurt). Er zijn lange termijn afspraken met zorgverzekeraars nodig om de vraag stabiel te houden. Conclusie: Korte termijn denken wordt geassocieerd met een reactieve houding en een beleid dat niet over de keten heen gaat. Complexiteit door veel spelers en afhankelijkheden Allereerst bestaat de zorg uit planbare en niet-planbare zorg, waar de meeste ziekenhuizen juist aangeven dat de geplande zorg een groter probleem is. Maar het wordt pas echt complex als het gaat over de samenwerking in de keten. Momenteel worden de problemen niet in de keten ervaren maar op losstaande afdelingen. Problemen op afdelingen worden ad-hoc opgelost en gaan ten koste van anderen. Daaropvolgend reageren collega-afdelingen weer ad-hoc en houden de afdelingen elkaar bezig. In de huidige organisatiestructuur binnen ziekenhuizen wordt men nu niet gestimuleerd om te denken in de keten en zijn er onvoldoende scherpe prikkels voor gebruikers om efficiënt te plannen. In de toekomst zal de OK-planning rekening moeten houden met de planning van het verpleeghuis, maar ook in het begin (bv poli) en het einde van de keten (bv transfer). De opvallende uitspraken lees je op de volgende pagina.

4 Opvallende uitspraken? Ons ziekenhuis hanteert nu op dit gebied een reactieve houding. Als je dit zou willen veranderen naar een meer proactieve houding voor de lange termijn, zou het centraler belegd moeten worden, ipv per afdeling apart. De effecten van slecht capaciteitsmanagement werken door naar het hele ziekenhuis. Bij de artsen en assistenten van de SEH is dit wel duidelijk maar niet bij de opvangende afdelingen. Die artsen kiezen er vaak voor om de patiënt nog even op de SEH te laten liggen terwijl daar geen plek voor is. Overigens is er weinig drang om dit aan te willen passen, omdat we nog geen probleem ervaren. Conclusie: Het probleem is zo complex door het ontbreken van samenwerking en een gemeenschappelijke deler. Cultuur werkt niet mee om integraal te denken De derde grote uitdaging is cultuur. Naast de hierboven beschreven eiland-cultuur wordt ook de hiërarchische cultuur, waarbij de specialist of arts bepaalt en de assistenten weinig in te brengen hebben, als een probleem ervaren. Maar oplossingen zoals een centrale planning werken alleen als deze breed wordt gedragen en geaccepteerd en dus is het nodig dat er op alle lagen draagvlak is. Opvallende uitspraken? Gelukkig blijft het werk van de specialist gewoon voor 90% hetzelfde (lees: patiënten beter maken) aangezien enkel zijn/haar planning zal veranderen, dit moet hij wel willen overigens. De SEH neemt geforceerd genoegen met een weigeringskans van boven de 20 procent terwijl je die het liefst onder de vijf zou willen hebben. Wat het ziekenhuis nodig heeft is meer kennis d.m.v. netwerken waarbij ziekenhuizen van elkaar kunnen leren. Conclusie: om integraal capaciteitsmanagement te laten slagen moet op alle lagen draagvlak zijn.

5 De belangrijkste succesfactoren Vandaag nadenken over de problemen van morgen Op dit moment wordt er o.a. ad-hoc geacteerd omdat iedere eenheid wordt gestimuleerd om vooral te focussen op hun eigen uitdagingen (bv binnen het budget blijven - denken vanuit een cost center benadering). Terwijl als je het hebt over integrale capaciteitsmanagement het vooral gaat over samenwerking. Idealiter zijn er dus (financiële) prikkels die samenwerking in de keten stimuleren, waar de beste beslissing voor het collectief zwaarder moet worden beloond dan de beste beslissing voor één afdeling (bv door denken vanuit een profit center benadering). Steun vanuit de hiërarchie Cultuur en hiërarchie zijn als probleem benoemd. Dit is naar onze mening ook direct waar de oplossing zit. In een bureaucratische organisatie heb je juist steun vanuit de hiërarchie nodig om iets gedaan te krijgen. Zo kan een SEH-verpleegkundige op operationeel niveau geen beslissingen nemen in het belang van de patiënt (en dus de keten) als zij niet vooraf op steun van haar leidinggevende kan rekenen. Dit wordt vooral spannend bij beslissingen met gevolgen die de eigen afdeling niet ten goede komen maar de keten wel. De aandacht van de Raad van Bestuur (RvB) zou naar dit probleem uit moeten gaan. Dit betekent dat alle niveaus 1) de inzichten moeten hebben om de juiste ketenbeslissingen te kunnen nemen en niet onbelangrijk dat zij 2) zich gesteund voelen door de mensen boven hen. Kortom, dit voorbeeldgedrag begint bij de strategische laag, de RvB.

6 Toolkit voor gedragsverandering De juiste stappen zetten om te werken aan cultuurverandering. De grootste uitdaging is misschien wel draagvlak voor een ketenplanning creëren. Of eigenlijk, werken aan cultuurverandering. Stap 1 is hierboven beschreven, sterk leiderschap vanuit de strategische laag. Stap 2 is gedragsverandering in de tactische laag. Kijkend naar de theorie van Balm kan iemand zijn/haar gedrag pas veranderen als hij daarvoor openstaat, het nieuwe gedrag begrijpt, bereid is om het nieuwe gedrag uit te voeren en in staat is het gedrag te vertonen. Doorloop de stappen voor gedragsverandering op de tactische laag hieronder. Toolkit voor gedragsverandering op de tactische laag Openstaan Begrijpen Willen Kunnen Doen & Volhouden Stel jezelf de vraag wat medewerkers op operationeel niveau nodig hebben om open te kunnen staan voor een verandering. In ieder geval steun vanuit hun leidinggevende. Begin dus bovenaan in de hiërarchie. Ga aan de slag om de mindset van specialisten en managers open te krijgen voor integraal denken. Lukt dat niet, dan blijft iedereen sowieso in de politieke loopgraven. Begrijpen betekent voor de tactische laag vooral gezamenlijk beleid maken dat goed is voor de keten. Staat de patiënt echt centraal? Maak dan ook beleid hierop en check of iedereen op tactisch niveau de overtuiging heeft dat dit het beste is voor de patiënt. Hoe minder de overtuiging, des te lager de kans van slagen... Iedereen begrijpt dat een dergelijk beleid het beste is voor de patiënt, wil men (dus ook specialisten) zich hier dan ook echt aan gaan conformeren? Een integraal beleid kent winnaars en verliezers, mensen leveren vrijheid in en dat verdient aandacht Sta stil bij wat iedereen gaat verliezen. Zo niet, voer op dit punt het gesprek, want zonder willen gaat het ook niet gebeuren. Is het beleid duidelijk, hoe ga je dit dan vertalen naar instructieniveau in de praktijk? Hier begint de wereld van systemen en borging van proces- en werkafspraken. Er is een omgeving nodig waarbinnen het mogelijk is om een ketenplanning te kunnen uitvoeren. Doen betekent dat alle stappen op tactisch niveau zijn doorlopen en dat de tactische laag de operationele laag moet meenemen in de 5 stappen van Balm.

7 De laatste stap De tactische laag zal de operationele laag moeten meenemen in dezelfde vijf stappen van Balm. Hierbij is het vooral belangrijk dat de tactische laag zichtbaar is en draagvlak wordt geuit. Staat de operationele laag open? Begrijpen, willen en kunnen ze het? Dan is het enkel nog een kwestie van doen en volhouden! En dat betekent dat integraal capaciteitsmanagement onderdeel wordt van het DNA van het ziekenhuis, oftewel een werkpatroon van de afdeling! Drie gouden tips om de eerste stappen te zetten Samenvattend kunnen we stellen dat de volgende 3 punten essentieel zijn: 1. Denken in termen van winst voor de patiënt en de keten (profit center); zorg dat er voldoende prikkels zijn zodat iedere speler zich eigenaar gaat voelen van de ketenplanning. Stuur bijvoorbeeld op KPI s die samenwerking in de keten stimuleren of misschien wel die gaan over tevredenheid over de planning en werkdruk? 2. Geef vertrouwen, zet de hiërarchie in om de medewerkers op operationeel niveau te steunen; zonder actieve betrokkenheid en sterk leiderschap van de RvB heb je reden om pessimistisch te zijn over het slagen van integraal capaciteitsmanagement. 3. Denken in termen van ketenplanning vraagt om een cultuurverandering op alle niveaus; zorg dat iedereen echt mee is en ga niet door met de implementatie als er geen draagvlak is. De theorie van Balm helpt je om alle essentiële stappen te doorlopen van openstaan tot volhouden. Wil je eens in gesprek met de jongste generatie over capaciteitsmanagement of wil je meer info over de totstandkoming van dit document. Ik leg het je graag uit ( ellen@studelta.nl ).

Michel Kats unithoofd ZGT regiecentrum. Tactisch plannen ZGT

Michel Kats unithoofd ZGT regiecentrum. Tactisch plannen ZGT Michel Kats unithoofd ZGT regiecentrum Tactisch plannen ZGT 3 november 2017 Agenda Even voorstellen Over ZGT Start tactisch plannen ZGT Rendement verbeteren per unit Integraal plannen Voorbeeld dagopname

Nadere informatie

Integraal capaciteitsmanagement (ICM) Leonie Dunning

Integraal capaciteitsmanagement (ICM) Leonie Dunning Martini Ziekenhuis Groningen Integraal capaciteitsmanagement (ICM) Leonie Dunning Martini Ziekenhuis Groningen Topklinisch opleidingsziekenhuis Brede excellente basiszorg 8 expertisegebieden Martini Ziekenhuis

Nadere informatie

Het mysterie van de bedden

Het mysterie van de bedden De patiënt op het juiste moment in het juiste bed: hoe doe je dat? Het mysterie van de bedden Uitdagingen en (mogelijke) oplossingen EVEN EEN REKENSOMMETJE OPNAMEN: DAGELIJKS 5 PATIENTEN (EXACT) LIGDUUR:

Nadere informatie

Academie voor Talent en Leiderschap Veiligheidsregio s. Leiderschapsprofiel strategisch leidinggevende

Academie voor Talent en Leiderschap Veiligheidsregio s. Leiderschapsprofiel strategisch leidinggevende Leiderschapsprofiel strategisch leidinggevende Leidinggevende*: er zijn 6 hoofdrollen geïdentificeerd voor de leidinggevende en 3 niveaus van leiderschap, te weten strategisch, tactisch en operationeel.

Nadere informatie

Werkvorm: Bouw je krachtveld

Werkvorm: Bouw je krachtveld Werkvorm: Bouw je krachtveld Het krachtenveld om je co-creatie project heen kan worden ingedeeld in verschillende lagen. Dit document bevat tips en denkvragen om je bewust te maken van het krachtenveld

Nadere informatie

Visie op zorg: marktwerking anno nu

Visie op zorg: marktwerking anno nu Visie op zorg: marktwerking anno nu 5 juni 2014 Stelling: Zonder samenwerking geen verandering in de zorg Agenda Visie op ziekenhuiszorg Aanpak transitie Toekomst: innovatie en preventie 2 Visie op ziekenhuiszorg

Nadere informatie

Toekomstbestendige zorgondersteuning, bent u al klaar?...

Toekomstbestendige zorgondersteuning, bent u al klaar?... ebook Toekomstbestendige zorgondersteuning, bent u al klaar?... Voortschrijdende vergrijzing, de daarmee samenhangende complexiteit van de zorgvraag en de te verwachten schaarste aan verpleegkundig en

Nadere informatie

DOOR PLANNING IN CONTROL

DOOR PLANNING IN CONTROL DOOR PLANNING IN CONTROL Financiële planning en capaciteitsplanning: een gelukkig huwelijk!? Freek Aertsen 1 Uitdagingen Financiële planning in ziekenhuizen Missie Strategie Taak en kaderstellend Top Down

Nadere informatie

2.4 Als begrijpen extra aandacht vraagt 10

2.4 Als begrijpen extra aandacht vraagt 10 7 2 Contact Samenvatting In contact met patiënten uit specifieke doelgroepen moet de assistent zich realiseren dat hun groepskenmerken maar een deel van hun persoon zijn. Ook een open houding en interesse

Nadere informatie

Druk op de spoedbedden: Eerste ervaringen met tactisch en integraal plannen St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein / Utrecht / Woerden

Druk op de spoedbedden: Eerste ervaringen met tactisch en integraal plannen St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein / Utrecht / Woerden Druk op de spoedbedden: Eerste ervaringen met tactisch en integraal plannen St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein / Utrecht / Woerden Spoedzorg invitational, 25 oktober 2016 Dr. Marc Rouppe van der Voort,

Nadere informatie

Effectief investeren in management

Effectief investeren in management Effectief investeren in management Veel organisaties zijn in verandering. Dat vraagt veel van de leidinggevenden/managers. Zij moeten hun medewerkers in beweging krijgen om mee te veranderen. En dat gaat

Nadere informatie

Praktische handvatten voor goede OKplanning. 7 december 2018

Praktische handvatten voor goede OKplanning. 7 december 2018 Praktische handvatten voor goede OKplanning 7 december 2018 Het is mogelijk ondanks de huidige schaarste meer patiënten te opereren dan we nu doen Agenda 1. Wat gaat vooraf aan plannen? 2. Planningssamenhang

Nadere informatie

PICA seminar 22 april 2013. Presentatie naar aanleiding van proefschrift Paul Joustra

PICA seminar 22 april 2013. Presentatie naar aanleiding van proefschrift Paul Joustra PICA seminar 22 april 2013 Presentatie naar aanleiding van proefschrift Paul Joustra Hoe om te gaan met fluctuaties in ziekenhuisprocessen teneinde de toegankelijkheid op een efficiënte manier te verbeteren?

Nadere informatie

Samenvatting: Help, weer een verandering!?

Samenvatting: Help, weer een verandering!? Samenvatting: Help, weer een verandering!? Communicatie als integraal onderdeel van effectieve verandering Vanuit de eisen van de omgeving of ambities van de organisatie ontstaan vele veranderingen. Die

Nadere informatie

Intervisie. Helpende Z&W versnelde leerroute. ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden

Intervisie. Helpende Z&W versnelde leerroute. ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden Intervisie Helpende Z&W versnelde leerroute ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden Reflecteren Eén van de definities van reflecteren: Reflecteren is het terugblikken op je handelen, nadenken

Nadere informatie

Even voorstellen. Eduard Monteban. Bedrijfskundig manager snijdend cluster Ziekenhuisgroep Twente

Even voorstellen. Eduard Monteban. Bedrijfskundig manager snijdend cluster Ziekenhuisgroep Twente Even voorstellen Eduard Monteban Verpleegkundige / Operatieassistent / Bedrijfskundige Leitender Operationspleger / teamleider chirurgie / Manager OK/CSA / Interim Manager OK / IC / SEH Bedrijfskundig

Nadere informatie

Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team?

Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team? Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team? Leidinggevenden in het mbo hebben tijdens de werkplaats van SOM op 20 september gespard en ervaringen uitgewisseld over dagelijkse dilemma s rondom

Nadere informatie

Essentieel leiderschap; moeiteloos manifesteren Een leergang over balans tussen jouw waarden en jij als leider in het medisch speelveld

Essentieel leiderschap; moeiteloos manifesteren Een leergang over balans tussen jouw waarden en jij als leider in het medisch speelveld Essentieel leiderschap; moeiteloos manifesteren Een leergang over balans tussen jouw waarden en jij als leider in het medisch speelveld wat zien wij? De ontwikkelingen in de zorg gaan razend snel. De complexiteit

Nadere informatie

TRAINING BRUISEND LEIDINGGEVEN. Become a better me and we.

TRAINING BRUISEND LEIDINGGEVEN. Become a better me and we. TRAINING BRUISEND LEIDINGGEVEN Become a better me and we. TRAINING BRUISEND LEIDINGGEVEN. Become a better me and we. Leer hoe je als leidinggevende bij jezelf en je team energie aanwakkert, zodat jullie

Nadere informatie

Monitor Volwaardige Arbeidsrelaties

Monitor Volwaardige Arbeidsrelaties Monitor Volwaardige Arbeidsrelaties in de architectenbranche QUICKSCAN mei 2013 Inhoud Monitor Volwaardige Arbeidsrelaties 3 Resultaten 6 Bureau-intermediair I Persoonlijk urenbudget 6 Keuzebepalingen

Nadere informatie

Toekomstbestendige zorgondersteuning, bent u al klaar?...

Toekomstbestendige zorgondersteuning, bent u al klaar?... ebook Toekomstbestendige zorgondersteuning, bent u al klaar?... Voortschrijdende vergrijzing, de daarmee samenhangende complexiteit van de zorgvraag en de te verwachten schaarste aan verpleegkundig en

Nadere informatie

Resultaten Onderzoek September 2014

Resultaten Onderzoek September 2014 Resultaten Onderzoek Initiatiefnemer: Kennispartners: September 2014 Resultaten van onderzoek naar veranderkunde in de logistiek Samenvatting Logistiek.nl heeft samen met BLMC en VAViA onderzoek gedaan

Nadere informatie

Martini Ziekenhuis Groningen. Lean Six Sigma. Unit Procesmanagement & Verbeteren, Lidz jaarcongres, 16 november Suzanne Kars

Martini Ziekenhuis Groningen. Lean Six Sigma. Unit Procesmanagement & Verbeteren, Lidz jaarcongres, 16 november Suzanne Kars Martini Ziekenhuis Groningen Lean Six Sigma Unit Procesmanagement & Verbeteren, Lidz jaarcongres, 16 november Suzanne Kars Agenda Voorstellen Gewaagd doel 2020 Lean reis Waarde voor de patiënt Gewaagd

Nadere informatie

Variabiliteit in de zorg: geluk of ongeluk?

Variabiliteit in de zorg: geluk of ongeluk? Variabiliteit in de zorg: geluk of ongeluk? Rekenen met variabiliteit Dr. René Bekker Vrije Universiteit PICA, kenniscentrum patiëntenlogistiek 2 Flaw of averages 3 Aantal bedden 35 3 25 2 15 1 5 Scenario

Nadere informatie

111 super waardevolle quotes

111 super waardevolle quotes Stel jezelf eens een doel waar je zowel zenuwachtig als enorm enthousiast van wordt. Je mag er natuurlijk even over nadenken, maar deel wel hieronder welk doel jij jezelf hebt gesteld! Je leert het meeste

Nadere informatie

BPM OD Maturity Model

BPM OD Maturity Model BPM OD Maturity Model VISION PAPER Vanuit de basis op orde naar samenwerken in de keten BPM Consult presenteert u 8 groeifasen richting succes voor uw omgevingsdienst Volwassenheid Omgevingsdienst Hoe

Nadere informatie

HealthRatio Integrated Planning

HealthRatio Integrated Planning HealthRatio Integrated Planning HIP is de alles in één oplossing voor uw besturing: Begroten, plannen, prognosticeren en rapportage Financieel, Productie en Middelen (FTE, OK, Bedden) Geïntegreerde kostprijscalculatie

Nadere informatie

Kwaliteitszorg met behulp van het INK-model.

Kwaliteitszorg met behulp van het INK-model. Kwaliteitszorg met behulp van het INK-model. 1. Wat is het INK-model? Het INK-model is afgeleid van de European Foundation for Quality Management (EFQM). Het EFQM stelt zich ten doel Europese bedrijven

Nadere informatie

Best of both worlds? De weg naar succesvol comanagement

Best of both worlds? De weg naar succesvol comanagement Best of both worlds? De weg naar succesvol comanagement SUCCES NIET VERZEKERD Het managen van medisch specialistische zorg vraagt niet alleen managementkennis maar ook medisch specialistische inhoudskennis.

Nadere informatie

Multidisciplinaire poliplanning Ir. Gréanne Leeftink Elieke van Sark BSc. 08/02/2016 1

Multidisciplinaire poliplanning Ir. Gréanne Leeftink Elieke van Sark BSc. 08/02/2016 1 Multidisciplinaire poliplanning Ir. Gréanne Leeftink Elieke van Sark BSc 08/02/2016 a.g.leeftink@utwente.nl 1 Inhoud Wie zijn wij? Wat is multidisciplinaire poliplanning? Organisatie van multidisciplinaire

Nadere informatie

Lean management vaardigheden

Lean management vaardigheden Lean management vaardigheden Lean management : meer dan tools Je gaat met Lean aan de slag of je bent er al mee bezig. Je ziet dat Lean over een set prachtige tools beschikt en je beseft dat het ook een

Nadere informatie

Toekomstbestendige zorgondersteuning, bent u al klaar?...

Toekomstbestendige zorgondersteuning, bent u al klaar?... ebook Toekomstbestendige zorgondersteuning, bent u al klaar?... Voortschrijdende vergrijzing, de daarmee samenhangende complexiteit van de zorgvraag en de te verwachten schaarste aan verpleegkundig en

Nadere informatie

Teamleider als duizendpoot. Beleidsniveau s. Externe functie van een team. Wat willen we bereiken. Interne functie van een team 30-9-2013

Teamleider als duizendpoot. Beleidsniveau s. Externe functie van een team. Wat willen we bereiken. Interne functie van een team 30-9-2013 LEIDING GEVEN AAN EEN BEHANDELTEAM Multitasking als uitdaging Willem de Haas Teamleider als duizendpoot Organisatiewonder Relatiekunstenaar Taalvirtuoos Doelgericht en inspirerend Leiderschap (missie)

Nadere informatie

HOTflo. Capaciteitsmanagement Integrale sturing Continu verbeteren +

HOTflo. Capaciteitsmanagement Integrale sturing Continu verbeteren + Capaciteitsmanagement Integrale sturing Continu verbeteren + HOTflo Analytics & simulation Reporting Capacity calculation Forecasting & planning Real time monitoring Ontbreken van volledige transparantie

Nadere informatie

De interne communicatieadviseur

De interne communicatieadviseur De interne communicatieadviseur Dit zijn de kenmerken van een complex Verschillende ideeën Kleine wijzigingen kunnen grote gevolgen hebben Beweeglijke doelen Het pad ontrolt zich met iedere stap??? Geen

Nadere informatie

Slaap lekker. Samenvatting van tips en handvatten

Slaap lekker. Samenvatting van tips en handvatten Slaap lekker Samenvatting van tips en handvatten Waar lig jij als ondernemer wakker van? Kan een werkgever altijd alles zeggen? Medewerker kan alles zeggen en als het niet bevalt: ziek Oplossing was: alleen

Nadere informatie

Capaciteitsplanning kliniek Sint Maartenskliniek, Nijmegen. Marcel Weijers, Afdelingshoofd Zorglogistiek SMK,

Capaciteitsplanning kliniek Sint Maartenskliniek, Nijmegen. Marcel Weijers, Afdelingshoofd Zorglogistiek SMK, Capaciteitsplanning kliniek Sint Maartenskliniek, Nijmegen Marcel Weijers, Afdelingshoofd Zorglogistiek SMK, 06-04-2018 Wie ben ik? Marcel Weijers Gedurende de afgelopen 15 jaren afdelingshoofd op diverse

Nadere informatie

Toekomstbestendige zorgondersteuning, bent u al klaar?...

Toekomstbestendige zorgondersteuning, bent u al klaar?... ebook Toekomstbestendige zorgondersteuning, bent u al klaar?... Voortschrijdende vergrijzing, de daarmee samenhangende complexiteit van de zorgvraag en de te verwachten schaarste aan verpleegkundig en

Nadere informatie

Gaat het nu wat beter, dokter? Oratie prof.dr.ir. Erwin W. Hans

Gaat het nu wat beter, dokter? Oratie prof.dr.ir. Erwin W. Hans Gaat het nu wat beter, dokter? Oratie prof.dr.ir. Erwin W. Hans Hoogleraar Operations Management in Healthcare CTIT onderzoekscentrum CHOIR Wachtlijsten 2 Heb jij geen wachtlijst?? dan ben jij vast geen

Nadere informatie

Capaciteitsmanagement in het SLAZ

Capaciteitsmanagement in het SLAZ Capaciteitsmanagement in het SLAZ: de lange weg naar sturen op cijfers Waarom simuleren, wachtrijtheorie en lineair programmeren voor de meeste ziekenhuizen onzinnig zijn en wat dan wel werkt Jesse de

Nadere informatie

Verbeterplan naar aanleiding van onderzoeken:

Verbeterplan naar aanleiding van onderzoeken: Verbeterplan naar aanleiding van onderzoeken: - Waar staat je gemeente? - Evaluatie organisatieontwikkeling; - Evaluatie burgerparticipatie; - Lokale bestuurskrachtmeting; - Eindrapport Visitatiecommissie

Nadere informatie

Jeroen Bosch Ziekenhuis. Aandacht maakt t beter

Jeroen Bosch Ziekenhuis. Aandacht maakt t beter Jeroen Bosch Ziekenhuis Aandacht maakt t beter Inhoud + Wie zijn we? + Wat gebeurt er om ons heen? + Waar staan we voor? Wie zijn we? Facts & figures I + 635.000 inwoners in verzorgingsgebied + 3.577 medewerkers

Nadere informatie

Casemanagement bij kankerpatiënten

Casemanagement bij kankerpatiënten Casemanagement bij kankerpatiënten Marieke Schreuder-Cats V&VN Oncologie Procesmanager projectteam 24 januari 2012 Aanleiding» Tekortkomingen in de ketenzorg: zorg te gefragmenteerd» Oncologische keten

Nadere informatie

Innovaties in Borstcentrum JBZ

Innovaties in Borstcentrum JBZ Innovaties in Tineke Smilde (JBZ) en Maartje van de Vrugt (CHOIR/JBZ) Waarom is gezondheidszorg zo moeilijk planbaar? Gezondheid is niet plan baar Ongerustheid leidt tot onrust in planning Dokters zijn

Nadere informatie

de plek van de leider

de plek van de leider Wat komt er kijken bij succesvol leiderschap? Deze en andere vragen stellen wij tijdens de Leergang Leiderschap. We gaan samen op zoek naar de essentie van leiderschap. Zo ontwikkel je een geoefend oog

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bewust willen en kunnen 4. Performance Support 5. Informele organisatie 5. Waarom is het zo moeilijk? 6

Inhoudsopgave. Bewust willen en kunnen 4. Performance Support 5. Informele organisatie 5. Waarom is het zo moeilijk? 6 Inleiding De afgelopen vijftien jaar hebben we veel ervaring opgedaan met het doorvoeren van operationele efficiencyverbeteringen in combinatie met ITtrajecten. Vaak waren organisaties hiertoe gedwongen

Nadere informatie

5 sleutels voor volop werkplezier!

5 sleutels voor volop werkplezier! 5 sleutels voor volop werkplezier! www.weerwerkenmetplezier.nl Inhoud Volop werkplezier is meer dan je vermaken 3 Voordelen van bevlogenheid 4 Bevlogenheid versterkt zichzelf 6 5 Sleutels voor volop werkplezier

Nadere informatie

O n c o l o g i s c h e f o l l o w - u p : k w a l i t e i t e n d o e l m a t i g h e i d g a a n h a n d i n h a n d

O n c o l o g i s c h e f o l l o w - u p : k w a l i t e i t e n d o e l m a t i g h e i d g a a n h a n d i n h a n d O n c o l o g i s c h e f o l l o w - u p : k w a l i t e i t e n d o e l m a t i g h e i d g a a n h a n d i n h a n d P I C A, 1 2 n o v e m b e r 2015 1 D i s c l o s u r e b e l a n g e n s p r e k

Nadere informatie

NEVI Zorgcongres Leven in een wereld van systemen

NEVI Zorgcongres Leven in een wereld van systemen NEVI Zorgcongres 2016 Leven in een wereld van systemen Petri Heitkönig, hoofd inkoop & logistiek Ton Litjes, contractprestatiecoördinator 4 en 5 februari 2016 CWZ Nijmegen Titel presentatievgz - CWZ Donderdag

Nadere informatie

5 lessen uit een businessroman over een vastgelopen ceo - MT.nl

5 lessen uit een businessroman over een vastgelopen ceo - MT.nl Website: MT.nl 5 lessen uit een businessroman over een vastgelopen ceo 13 november 2015 5 managementlessen uit een businessroman over een ogenschijnlijk succesvolle ceo die volkomen vastloopt. Het staat

Nadere informatie

KOERSEN OP SUCCES Workshops strategische teamontwikkeling

KOERSEN OP SUCCES Workshops strategische teamontwikkeling KOERSEN OP SUCCES Workshops strategische teamontwikkeling Koersen op Succes Of het nu gaat om het verwezenlijken van plannen, het behalen van gestelde doelen, het leuker maken van een organisatie of het

Nadere informatie

Samen in gesprek over plezier in het werk

Samen in gesprek over plezier in het werk Samen in gesprek over plezier in het werk Gesprekshandleiding Samen in gesprek over plezier in het werk Inleiding Werkdruk is een ervaring. Twee mensen in dezelfde situatie, in dezelfde organisatie kunnen

Nadere informatie

In de volgende paragraven worden de zes fases in de methodiek toegelicht:

In de volgende paragraven worden de zes fases in de methodiek toegelicht: Adoptiemethode Om een verandering in werkgedrag op een juiste manier bij mensen te bewerkstelligen kan gebruik gemaakt worden van onderstaande methodiek. De methodiek is opgebouwd uit zes fases met als

Nadere informatie

Eindevaluatie patient advocates project B-bewust in bedrijf

Eindevaluatie patient advocates project B-bewust in bedrijf Eindevaluatie patient advocates project B-bewust in bedrijf Jouw naam: Naam ziekenhuis: 1. Algemeen Je contactpersonen in het ziekenhuis (en hun functie) Startdatum project in dit ziekenhuis Hoe lang heeft

Nadere informatie

De zorg is onze passie, verbeteren ons vak. Productive Ward

De zorg is onze passie, verbeteren ons vak. Productive Ward Productive Ward Verbeter de kwaliteit, veiligheid en doelmatigheid van uw zorg door reductie van verspilling Brochure Productive Ward CBO 2012 CBO, Postbus 20064, 3502 LB UTRECHT Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Lean Six-Sigma. HealthRatio Operational Excellence

Lean Six-Sigma. HealthRatio Operational Excellence Lean Six-Sigma HealthRatio Operational Excellence De zorg werkt in een roerige omgeving Veel veranderingen leggen extra druk op zorginstellingen om goedkoper, efficiënter en transparanter te kunnen werken.

Nadere informatie

Provinciale bijeenkomsten gemeentelijke financiën en de 3 decentralisaties in het sociaal domein

Provinciale bijeenkomsten gemeentelijke financiën en de 3 decentralisaties in het sociaal domein Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Provinciale bijeenkomsten gemeentelijke financiën en de 3 decentralisaties in het sociaal domein Zijn we allemaal aangesloten? Zijn alle gemeenten

Nadere informatie

Hans Sijbesma. Managing Director, AstraZeneca Nederland

Hans Sijbesma. Managing Director, AstraZeneca Nederland Hans Sijbesma Managing Director, AstraZeneca Nederland De ideale wereld De ideale wereld die ik voor me zie, is een wereld die we steeds beter achterlaten voor de volgende generaties. Het gaat erom dat

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

7 TIPS DIE MIJ DAGEIJKS HELPEN OM IN FLOW TE WERKEN. Maartje. Ik heb de ruimte om iedere dag een paar

7 TIPS DIE MIJ DAGEIJKS HELPEN OM IN FLOW TE WERKEN. Maartje. Ik heb de ruimte om iedere dag een paar 7 TIPS DIE MIJ DAGEIJKS HELPEN OM IN FLOW TE WERKEN Toen ik begon met ondernemen, moest ik nog veel leren over het ondernemerschap. Zo had ik weinig kaas gegeten van marketing, wist ik niet veel van boekhouden

Nadere informatie

2. Digitale interactieve cliënten systemen. Je hoeft geen titel te hebben om een goed leider te zijn Oefening Unpack your backpack

2. Digitale interactieve cliënten systemen. Je hoeft geen titel te hebben om een goed leider te zijn Oefening Unpack your backpack Aantal praktijkvoorbeelden uit de Internationale Planetree Conferentie 2012 1. De kracht van vrijwilligers 2. Digitale interactieve cliënten systemen 3. Een aantal bijzondere en praktische initiatieven.

Nadere informatie

Terugkoppeling opdracht

Terugkoppeling opdracht Terugkoppeling opdracht Toepasbaarheid zorgpaden Wat neem je hieruit mee? Zorgpaden in het Waterlandziekenhuis Zorgpaden in het Waterlandziekenhuis de juiste (be)handelingen in de juiste volgorde, door

Nadere informatie

Zicht op efficiënte zorg

Zicht op efficiënte zorg Zicht op efficiënte zorg begint bij een goede capaciteitsplanning WHITEPAPER Capaciteits- en patiëntenplanning in zorgnetwerken JOHAN LIEVESTRO INHOUD Inhoudsopgave Samenvatting 1 Plannen van zorgcapaciteit:

Nadere informatie

Beleidsdocument 2012-2016

Beleidsdocument 2012-2016 Beleidsdocument 2012-2016 uw zorg, onze zorg Inhoudsopgave 1. Voorwoord...3 2. Zorggroep de Bevelanden...4 3. Waar staat Zorggroep de Bevelanden voor (Missie, Visie en Doelstellingen)...4 4. Uitwerking:

Nadere informatie

RIE als prestatieverhogend instrument. Workshop Arbocongres 2 juni 2016 Jolanda Willems Maaikelien Wijma

RIE als prestatieverhogend instrument. Workshop Arbocongres 2 juni 2016 Jolanda Willems Maaikelien Wijma RIE als prestatieverhogend instrument Workshop Arbocongres 2 juni 2016 Jolanda Willems Maaikelien Wijma Opening Hoe tevreden ben jij over de RI&E in jouw organisatie Geef een cijfer van 1 tot 10 en licht

Nadere informatie

Definitieve ontslagdatum vs. Voorlopige ontslagdatum. Verpleegafdeling Neurologie. Conny Hegge

Definitieve ontslagdatum vs. Voorlopige ontslagdatum. Verpleegafdeling Neurologie. Conny Hegge Definitieve ontslagdatum vs. Voorlopige ontslagdatum Verpleegafdeling Neurologie Conny Hegge 1 Verpleegafdeling Neurologie (2J) - Wie zijn wij? - Wie is onze patiënt? - Wat is mijn rol op de afdeling?

Nadere informatie

Variabiliteit en klinische capaciteit Scheiding van planbare en acute zorg

Variabiliteit en klinische capaciteit Scheiding van planbare en acute zorg Variabiliteit en klinische capaciteit Scheiding van planbare en acute zorg PICA 24 november 2008 Ellen Wijnands Projectmanager Máxima Medisch Centrum Variabiliteit en klinische capaciteit 1. Introductie:

Nadere informatie

Strategisch belang van operationele sturing. Nationaal Ziekenhuiscongres 10 mei 2007 Prof.dr.ir. Guus de Vries

Strategisch belang van operationele sturing. Nationaal Ziekenhuiscongres 10 mei 2007 Prof.dr.ir. Guus de Vries Strategisch belang van operationele sturing Nationaal Ziekenhuiscongres 10 mei 2007 Prof.dr.ir. Guus de Vries Goede logistiek maakt het verschil tussen overwinning of ondergang Essentie van de krijgskunst:

Nadere informatie

Stap 1 : Het loopbaangesprek

Stap 1 : Het loopbaangesprek Stap 1 : Het loopbaangesprek In deze eerste stap sta je stil bij de doelen en verwachtingen van het gesprek en wat nodig is voor een succesvol loopbaangesprek. We geven vijf tips die je vervolgens zelf

Nadere informatie

We hebben elkaar nodig

We hebben elkaar nodig We hebben elkaar nodig Workshop 1 Wat hebben we u beloofd? Vanuit de overheid wordt steeds meer gestuurd op samenwerking tussen zorgverleners in de eerste en tweede lijn. Een goed draaiend netwerk is daarbij

Nadere informatie

Hoe kan u strategie implementeren en tot leven brengen in uw organisatie?

Hoe kan u strategie implementeren en tot leven brengen in uw organisatie? Hoe kan u strategie implementeren en tot leven brengen in uw organisatie? De externe omgeving wordt voor meer en meer organisaties een onzekere factor. Het is een complexe oefening voor directieteams om

Nadere informatie

PICA seminar. TOC in de gezondheidszorg: een voelbare doorbraak

PICA seminar. TOC in de gezondheidszorg: een voelbare doorbraak PICA seminar Theory of Constraints TOC in de gezondheidszorg: een voelbare doorbraak Theory of Constraints in de zorg: een voelbare doorbraak in doorlooptijd, leverbetrouwbaarheid, financiële en kwalitatieve

Nadere informatie

Interne uitdagingen voor digitaal succes

Interne uitdagingen voor digitaal succes Inspiratiebijeenkomst 10 december 2015 Interne uitdagingen voor digitaal succes 23-9-2016 Ineke Graumans Inspiratiebijeenkomst 10 december 2015 http://optimaaldigitaal.gebruikercentraal.nl INEKE@GRAUMANS.NU

Nadere informatie

Integrated Audit in het Erasmus MC

Integrated Audit in het Erasmus MC Integrated Audit in het Erasmus MC NFU Symposium Mind the gap! Effectieve inzet van interne audits 29 mei 215 Freek Wegerif Sector Audit Succesfactoren Uitdagingen 2 Integrated audit - uitvoering EXPERTS

Nadere informatie

Inhoud. 2 Ondernemen in een veranderende wereld. 4 Inzicht in jezelf en de ander

Inhoud. 2 Ondernemen in een veranderende wereld. 4 Inzicht in jezelf en de ander Inhoud 1 Inleiding 2 Ondernemen in een veranderende wereld 1 Veranderende tijden 3 2 Waarom zingeving in werk steeds belangrijker wordt! 3 3 Mens en wereld als energetisch geheel van nature in beweging

Nadere informatie

REMIND. Bij u op SCHOOL?

REMIND. Bij u op SCHOOL? REMIND Bij u op SCHOOL? Inhoudsopgave Slim jezelf zijn voor professionals 3 Slim jezelf zijn 3 Programma over persoonlijke ontwikkeling 3 Kostenoverzicht 4 Over Remind 5 Wij willen 5 Trainersopleiding

Nadere informatie

Krakende ketens in de zorg voor kwetsbare ouderen

Krakende ketens in de zorg voor kwetsbare ouderen Krakende ketens in de zorg voor kwetsbare ouderen Verbeter de zorg begin bij jezelf! Stedelijk advies Amsterdam Knelpunten en oplossingsmogelijkheden SIGRA 1 2 mei 2017 Grootste uitdagingen 2 1 e in LIJN

Nadere informatie

Raamwerk patiëntveiligheid IC-AMC

Raamwerk patiëntveiligheid IC-AMC Raamwerk patiëntveiligheid IC-AMC 2 e generatie patiëntveiligheid Intensive Care: procesbeschrijving TBM/Safety Science Group Coen van Gulijk Mrt. 2009 1 TBM Waarom is versterken patiëntveiligheid belangrijk?

Nadere informatie

Congres Rechtmatige Zorg 19 april De route van een declaratie, van zorgverlening tot eindafrekening.

Congres Rechtmatige Zorg 19 april De route van een declaratie, van zorgverlening tot eindafrekening. Congres Rechtmatige Zorg 19 april 2018 De route van een declaratie, van zorgverlening tot eindafrekening. Zilveren Kruis, Jitse Kok Gelre Ziekenhuizen, Rob te Brake Inhoud Theorie Praktijk In gesprek Toekomst

Nadere informatie

Dienstverlening De prioriteiten

Dienstverlening De prioriteiten Dienstverlening De prioriteiten 1 Advies in hoofdlijnen In november 2017 organiseerde Nijestee een Bewoners Advies Groep (BAG). Huurders van Nijestee hebben daarbij een advies geformuleerd voor de directie

Nadere informatie

De weg naar zinvolle dagbesteding voor mensen met dementie. begeleidingsprogramma voor organisaties die zorg leveren aan mensen met dementie

De weg naar zinvolle dagbesteding voor mensen met dementie. begeleidingsprogramma voor organisaties die zorg leveren aan mensen met dementie De weg naar zinvolle dagbesteding voor mensen met dementie begeleidingsprogramma voor organisaties die zorg leveren aan mensen met dementie Context Het aanbieden van welzijn, dagbesteding of zingevingactiviteiten

Nadere informatie

Inleiding. Morgen. Whitepaper: Betrokkenheid in bedrijf

Inleiding. Morgen. Whitepaper: Betrokkenheid in bedrijf Inleiding Geld verdienen. Voor de medewerker en het bedrijf belangrijke behoeften. Met een arbeidsrelatie vinden zij elkaar. De deal is rond, beide tevreden. Of nog niet? De wijze waarop de werkzaamheden

Nadere informatie

Het uur van de waarheid

Het uur van de waarheid BDO ONDERZOEK VERANDERCAPACITEIT GEMEENTEN Het uur van de waarheid Integrale uitvoering Participatiewet bij SW/SD; hoe vergroot je de verandercapaciteit? Saar Spanjaard, algemeen directeur Avres Anton

Nadere informatie

Training Lean Green Belt. Incompany Inclusief Green Belt certificaat

Training Lean Green Belt. Incompany Inclusief Green Belt certificaat Training Lean Green Belt Incompany Inclusief Green Belt certificaat Deze training biedt een uitgebreid overzicht van de meest gebruikte instrumenten en technieken van Lean. Daarnaast staan we ook stil

Nadere informatie

Meningen van verpleegkundigen en verzorgenden over de complexiteit van zorg Factsheet Panel Verpleegkundigen en Verzorgenden, april 2007

Meningen van verpleegkundigen en verzorgenden over de complexiteit van zorg Factsheet Panel Verpleegkundigen en Verzorgenden, april 2007 LEVV Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging Meningen van verpleegkundigen en verzorgenden over de complexiteit van zorg Factsheet Panel Verpleegkundigen en Verzorgenden, april 2007 De meeste

Nadere informatie

Instructie Teamtraining

Instructie Teamtraining Instructie Teamtraining Kinderen op kinderdagverblijven hebben een grote kans op het krijgen van infectieziekten, zoals diarree en verkoudheid. Handen wassen is een simpele manier om infectieziekten te

Nadere informatie

Waarde(n)vol werk in uitvoering

Waarde(n)vol werk in uitvoering Bijeenkomsten februari 2017 De bijeenkomsten werden gehouden in het kader van het A+O fonds project: Waarde(n)vol werk in uitvoering Doel van het project Invulling van vakmanschap en professionele ruimte

Nadere informatie

Inspiratiesessie: Clinical Leadership Project (CLP): leiding geven voor betere patiëntenzorg. Dirk Gils 21/03/2013

Inspiratiesessie: Clinical Leadership Project (CLP): leiding geven voor betere patiëntenzorg. Dirk Gils 21/03/2013 Inspiratiesessie: Clinical Leadership Project (CLP): leiding geven voor betere patiëntenzorg Dirk Gils 21/03/2013 2 sinds 1/09/ 2009 is AZ Turnhout één regionaal ziekenhuis. ruim 1700 medewerkers 160 artsen

Nadere informatie

Programma espoed. Gert Koelewijn Project Manager 23 november 2012

Programma espoed. Gert Koelewijn Project Manager 23 november 2012 Programma espoed Gert Koelewijn Project Manager 23 november 2012 Boodschap Voor het verbeteren van de medicatieveiligheid in de acute zorg zijn standaarden beschikbaar. Zij hebben gegevens nodig Inhoud

Nadere informatie

De HRM Cockpit. Naar een duurzaam HRM beleid

De HRM Cockpit. Naar een duurzaam HRM beleid De HRM Cockpit Naar een duurzaam HRM beleid Inhoud Voorstelling Wat is Human Resources? Waarom de HRM Cockpit? Doel van de HRM Cockpit Opbouw van het model De HRM Cockpit Aan de slag: case Voorstelling

Nadere informatie

Training Lean Yellow Belt. Inclusief Yellow Belt certificaat

Training Lean Yellow Belt. Inclusief Yellow Belt certificaat Training Lean Yellow Belt Inclusief Yellow Belt certificaat Deze training biedt een uitgebreid overzicht van de meest gebruikte instrumenten en technieken van Lean. Je leert hoe je een organisatie kunt

Nadere informatie

Training Lean Yellow Belt

Training Lean Yellow Belt Training Lean Yellow Belt Deze training biedt een uitgebreid overzicht van de meest gebruikte instrumenten en technieken van Lean. Je leert hoe je een organisatie kunt begeleiden naar continue verbetering

Nadere informatie

Training Lean Green Belt

Training Lean Green Belt Training Lean Green Belt Deze training biedt een uitgebreid overzicht van de meest gebruikte instrumenten en technieken van Lean. Daarnaast staan we ook stil bij de vaardigheden die je nodig hebt om deze

Nadere informatie

Analyse enquête GVAG. Individueel en binnen groep. Tussen groepen

Analyse enquête GVAG. Individueel en binnen groep. Tussen groepen Analyse enquête GVAG Individueel en binnen groep Betrokkenheid hoog (bestuur, thematrekkers en groepen) Projectgroepen verdienen aandacht Vaardigheden sluiten aan bij rol versus praktijk Jaarplannen wel

Nadere informatie

Resumé projectsuccesdefinities

Resumé projectsuccesdefinities Resumé projectsuccesdefinities Hoewel er weliswaar nog geen eenduidige definitie gedeeld wordt, ontstaat er wel meer en meer overeenstemming dat projectsucces een combinatie is van een goed verlopend project

Nadere informatie

Benut het volledig potentieel van je mensen en organisatie!

Benut het volledig potentieel van je mensen en organisatie! Benut het volledig potentieel van je mensen en organisatie! Vergroten van (persoonlijk) leiderschap met de Management Drives app Welke drijfveren zijn aan zet in Workforce Management? 1e ronde parallelsessie:

Nadere informatie

COMMUNICATIE BIJ VERANDERING

COMMUNICATIE BIJ VERANDERING COMMUNICATIE BIJ VERANDERING Ideeën en tips voor leidinggevenden Communicatie bij verandering Ideeën en tips voor leidinggevenden 2 Inleiding Stilstand is achteruitgang. Wie leiding geeft, weet hoe belangrijk

Nadere informatie

Over strategische personeelsplanning in een veranderend ziekenhuislandschap en de rol van OR

Over strategische personeelsplanning in een veranderend ziekenhuislandschap en de rol van OR Over strategische personeelsplanning in een veranderend ziekenhuislandschap en de rol van OR Medezeggenschapsdag StAZ Driebergen, 12 november 2015 Chris-Jan van Leeuwen Onno Verbaas PFZW HR Advies 1 CAO

Nadere informatie