Jongeren aan het werk in de BIZ

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jongeren aan het werk in de BIZ"

Transcriptie

1 Jongeren aan het werk in de BIZ Een advies voor het creëren van banen voor jongeren in Haagse bedrijven investeringszones Den Haag, juni 2017

2 In een notendop Er liggen kansen op werk voor jongeren bij de 25 Haagse bedrijven investeringszones (BIZ). Het gaat om afwisselend werk: van flyeren, toezicht houden, bezoekers informeren, het organiseren van evenementen, boekhouden, notuleren tot het bijhouden van websites/sociale media, etc. Zo kan de jongere werkende weg ervaren wat bij hem/haar past. Het ontlast de bestuurders (veelal vrijwillige ondernemers) en geeft een BIZ meer mens- /slagkracht. Bovendien is werken voor een BIZ een springplank naar werk bij de individuele ondernemers in een BIZ. Immers, de ondernemers kennen de jongeren al; men weet wat zij kunnen. Er zijn partijen die positief staan ten opzichte van dit initiatief en die een rol kunnen spelen om het mogelijk te maken (coöperatie die jongeren in dienst kan nemen, onderwijsinstellingen die jongeren aanvullend en specifiek kunnen opleiden/trainen, BIZ-en die werk hebben en gemeentelijke afdelingen en wijkinstellingen die geschikte jongeren kunnen aandragen). Wij adviseren de gemeente Den Haag een proef op te starten met een tiental jongeren om de haalbaarheid van dit idee in de praktijk te toetsen. Dit is gebaseerd op de uitkomsten van een expertmeeting en op de tientallen gesprekken die de leden van de Adviesraad voor de Wijkeconomie voeren binnen de eigen netwerken. Daarbij lijkt ons het aanwijzen van een projectleider of coördinator belangrijk om met de betrokken partijen te komen tot de beste samenwerkingsvorm.

3 Samenvatting Den Haag telt circa jongeren die werkeloos zijn. Dat is op de eerste plaats slecht voor de jongeren in kwestie, hun families en de omgeving. Een gebrek aan toekomstperspectief en optimisme is het gevolg en daarmee neemt het risico toe dat deze groep steeds moeilijker aan werk komt. Het is ook slecht voor de wijkeconomie. Het betekent namelijk dat dit menselijk kapitaal voor de wijk verloren gaat, terwijl diezelfde wijk daar juist om staat te springen. Voor de periode 2016/2017 heeft de Adviesraad voor de Wijkeconomie de aanpak van jeugdwerkeloosheid dan ook gekozen als het centrale thema. Wij zijn daarbij op zoek gegaan naar mogelijkheden die: - Voldoende jongeren aan betaald werk kunnen helpen - Reeds lopende projecten en initiatieven niet in de weg zitten - Bijdragen aan de wijkeconomie Dit heeft eind 2016 geleid tot het initiatief Young Professionals in de BIZ. Er zijn in Den Haag 25 bedrijven investeringszones (BIZ). Het zijn gebieden waarin alle in een BIZ gevestigde ondernemers door middel van een verplichte jaarlijkse financiële bijdrage vanuit een zgn. BIZ-vereniging, investeren in hun omgeving (winkelstraat, winkelcentrum, bedrijventerrein). De besturen van de BIZ-verenigingen worden gevormd door een aantal gemotiveerde ondernemers in het gebied, die dit op basis van vrijwilligheid doen. In de praktijk zien we dat het voor deze ondernemers/bestuurders heel veel werk is het eigen bedrijf te combineren met het besturen van de BIZ Vereniging. Daar komt namelijk heel veel bij kijken. U kunt daarbij denken aan het verzorgen van het secretariaat, de leden- en financiële administratie, correspondentie, het organiseren van bestuurs- en ledenvergaderingen, het schrijven van jaarplannen, het organiseren van evenementen, marketing & promotie, het bouwen/onderhouden van de website, actief zijn op de sociale media, schoonmaak en het verwijderen van graffiti, feestverlichting, verkeer- en bereikbaarheid, het uitdelen van nieuwsbrieven/flyers, en nog veel meer. BIZ-bestuurders geven zelf aan dat zij daarbij heel graag ondersteuning zouden willen hebben. Ook kampen bedrijven investeringszones met hun zichtbaarheid. Het is namelijk van belang dat de ondernemers in een BIZ zien wat er met hun centjes gebeurt en dat is met de beperkte beschikbare menskracht moeilijk. Verder is het zo dat in iedere BIZ tussen de 25 en 200 ondernemers gevestigd zijn.

4 De vraag die zich dan opdringt is: waarom zouden we geen jongeren kunnen inzetten om BIZ-verenigingen te ondersteunen bij al hun uiteenlopende werkzaamheden)? Dit levert namelijk een aantal interessante kansen op: Jongeren kunnen op wijkniveau aan de slag met echt werk Omdat het gaat om heel diverse werkzaamheden biedt het de mogelijkheid opleiding en type werk te matchen Jongeren krijgen op hun beurt de kans te proeven aan verschillende disciplines BIZ-verenigingen worden ontlast De zichtbaarheid van de activiteiten van een BIZ kan aanzienlijk toenemen Door het goed verrichten van werkzaamheden voor een BIZ-vereniging gaan ook de deuren bij individuele ondernemers in die BIZ gemakkelijker open Door de behoefte aan ondersteuning bij de verschillende BIZ-verenigingen te clusteren, ontstaat voldoende kritische massa voor fulltime werk Jongeren kunnen in loondienst worden genomen bij bijvoorbeeld een coöperatie en vandaar uit worden gedetacheerd aan diverse BIZ-verenigingen en/of individuele klanten Op momenten dat er geen werk beschikbaar is kunnen de jongeren in samenwerking met onderwijsinstellingen gebruik maken van aanvullende (praktijk)opleidingen en trainingen. Hieronder treft u een schematische weergave aan van het initiatief.

5 Tijdens een expertmeeting op 22 maart 2017 hebben wij het idee voorgelegd aan een groep experts afkomstig uit alle relevante disciplines. Er is een inventarisatie gemaakt van de pro s en contra s die men voorziet bij het in de praktijk brengen ervan.

6 Uitkomsten expertmeeting Op 22 maart 2017 is het idee Young Professionals in de BIZ voorgelegd aan 48 experts van diverse betrokken partijen, zoals wijkorganisaties, bedrijven investeringszones, ondernemers, onderwijsinstellingen, gemeentelijke vertegenwoordigers en jongeren. We hebben hen laten kijken naar de kansen en de knelpunten die dit initiatief oplevert. Ook is er gekeken naar partijen die bij de eventuele uitvoering een rol kunnen of willen spelen. De ruim 150 suggesties en opmerkingen van de experts hebben wij ondergebracht in het volgende overzicht.

7

8 Conclusies & Advies BIZ-verenigingen (winkelstraten en bedrijventerreinen) hebben behoefte aan ondersteuning bij het uitvoeren en zichtbaarder maken van hun activiteiten. Het ontlast de bestuurders en zorgt dat ondernemers in een BIZ de toegevoegde waarde van hun ondernemersvereniging beter kunnen waarderen. Het inzetten van werkloze jongeren is daarbij een oplossing die uitkomst kan bieden. Daarbij dient zo blijkt - aan een aantal randvoorwaarden te worden voldaan: Om het voor jongeren aantrekkelijk te maken moet het gaan om echt en interessant werk, met een arbeidscontract en onder normale arbeidsvoorwaarden. Jongeren dienen qua lifestyle en instelling affiniteit met ondernemerschap te hebben. Met name het begrip dat het betalen van loon alleen mogelijk is als de werknemer voldoende oplevert. Basale zaken en verwachtingen die voor ondernemers vanzelfsprekend zijn, zoals op tijd komen, persoonlijke verzorging/-presentatie, persoonlijke inzet voor de zaak, sociaal gedrag en het principe afspraak is afspraak blijken voor sommige jongeren niet altijd voor de hand te liggen. Ook is een goede match nodig tussen het beschikbare werk en de geschikte jongere. Daarbij speelt niet alleen opleiding een rol, maar ook sociale vaardigheden en inzicht in de nut en noodzaak van het werk. Dit betekent dat een goede begeleiding van de jongeren nodig is. Om te komen tot een duurzame oplossing met perspectief op vooruitgang is het verder opbouwen van het zelfvertrouwen en ondernemend gedrag bij de jongere een vereiste. Zo kan hij doorstromen naar werk bij de individuele ondernemer. Zelfs wanneer een BIZ zou ophouden te bestaan. De BIZ en de hoofdzakelijk kleine ondernemers hebben als werkgevers behoefte aan flexibiliteit en mijden risico. Men neemt niet gauw mensen in vaste dienst en geeft de voorkeur aan vraag-gestuurd werken (inhuren wanneer nodig, afscheid nemen als het werk erop zit). Daarbij komt dat het ondernemers soms aan tijd ontbreekt om zelf de nodige begeleiding van een jongere te verzorgen. De diversiteit van het beschikbare werk (van buiten flyeren en toezicht houden tot het verzorgen van de boekhouding of het bouwen van een website) is zowel een kans (afwisselend werk, helpt bij oriëntatie) als een knelpunt (consistente taakomschrijving). Ook dit vergt begeleiding, coördinatie en kennis van zaken. De kosten om het initiatief mogelijk te maken komen regelmatig naar voren als een knelpunt. Daar staat tegenover dat eenieder zich ook bewust is van de directe opbrengsten en besparingen die het creëren van werk voor jongeren met zich meebrengt; sommige

9 opbrengstenen effecten (leefbaarheid, klimaat in de wijk, effect op andere jongeren, e.d.) zijn moeilijk in geld te vertalen. Uit onze inventarisatie komt naar voren dat de participerende partijen positief staan ten opzichte van het initiatief. U kunt daarbij denken aan bedrijven investeringszones, organisaties als XTRA, het Haags Ondernemershuis, coöperatie Werk & Loon, de Mussen, het Werkgevers Servicepunt, ROC Mondriaan en Menskracht 7. Ook een aantal ondernemers zien mogelijkheden. Naar onze mening is het de moeite waard hen de mogelijkheid te geven om concreet invulling te geven aan het initiatief. Op basis van wat wij hebben vastgesteld willen wij de gemeente Den Haag adviseren geïnteresseerde partijen de mogelijkheid te geven en te ondersteunen bij het organiseren van een praktische proef in geïnteresseerde bedrijven investeringszones met een kleinere groep jongeren. Het is naar onze mening een relatief kleine investering die een grote return kan opleveren. Zoals u weet is de Adviesraad voor de Wijkeconomie geen uitvoeringsorganisatie. Gezien het belang en de mogelijkheden van het initiatief zijn wij vanzelfsprekend graag bereid geïnteresseerde partijen te benaderen wanneer u zou besluiten een proef willen faciliteren. Hieronder treft u een mogelijke opzet aan van hoe het initiatief door samenwerking tussen de partijen in de praktijk vorm zou kunnen krijgen.

Oriëntatie op ondernemerschap

Oriëntatie op ondernemerschap Keuzedeel mbo Oriëntatie op ondernemerschap gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0080 Penvoerder: Sectorkamer handel Gevalideerd door: Sectorkamer Handel Op: 10-11-2015 2 van 6 1. Algemene

Nadere informatie

WEBINAR 7 geheimen hoe je een succesvol VA bedrijf opbouwt

WEBINAR 7 geheimen hoe je een succesvol VA bedrijf opbouwt WEBINAR hoe je een succesvol VA bedrijf opbouwt 17 juni 2014 Wat leer je in deze webinar? de hoe je een succesvol VA bedrijf opbouwt welke stappen je kunt zetten om VA te worden hoe je eigen mindset jou

Nadere informatie

Ondernemersfonds Laarbeek. 2 juni 2016

Ondernemersfonds Laarbeek. 2 juni 2016 Ondernemersfonds Laarbeek 2 juni 2016 Doel Directe belangenbehartiging voor en door ondernemers. De raad krijgt niet de schuld van belastingverhoging maar bemoeit zich ook niet met de bestedingen en inrichting

Nadere informatie

De toekomst van handelsmissies

De toekomst van handelsmissies De toekomst van handelsmissies 1 Deze rapportage is een uitgave van het lectoraat International Business. Lectoraat International Business School of Business, Media en Recht Windesheim Campus 2-6 Postbus

Nadere informatie

De ESF-scan laat de mogelijkheden zien.

De ESF-scan laat de mogelijkheden zien. Benieuwd naar de ESF-mogelijkheden voor uw gemeente? De ESF-scan laat de mogelijkheden zien. Radar en Raadgevend Bureau Het Grote Oost hebben een ESF-scan ontwikkeld. Middels deze ESF-scan wordt bepaald

Nadere informatie

BEDRIJFS INVESTERINGS ZONE. Biz IN DE BINNENSTAD VAN NIJKERK

BEDRIJFS INVESTERINGS ZONE. Biz IN DE BINNENSTAD VAN NIJKERK BEDRIJFS INVESTERINGS ZONE Biz IN DE BINNENSTAD VAN NIJKERK Waarom een Bedrijven Investerings Zone (BIZ) Nijkerk? Alles zelf doen is optellen, samenwerken is vermenigvuldigen Het centrum van Nijkerk onderscheidt

Nadere informatie

Voor Ondernemers Door Ondernemers in Groningen. Vodo50. Groningen, september 2014 Martijn van der Tuin

Voor Ondernemers Door Ondernemers in Groningen. Vodo50. Groningen, september 2014 Martijn van der Tuin Voor Ondernemers Door Ondernemers in Groningen Vodo50 Groningen, september 2014 Martijn van der Tuin Aanleiding Nederland en Groningen moeten het voor de groei van de economie vooral hebben van actieve

Nadere informatie

Betreft: Reactie van de Haagse Maatschap op Landelijke bezuinigingen kinderopvang (RIS 181086)

Betreft: Reactie van de Haagse Maatschap op Landelijke bezuinigingen kinderopvang (RIS 181086) College van B&W en Raadsleden Den Haag T.a.v. Griffie Postbus 19157 2500 CD Den Haag Betreft: Reactie van de Haagse Maatschap op Landelijke bezuinigingen kinderopvang (RIS 181086) Geacht College en Raadsleden,

Nadere informatie

Profiel. Strategisch HR adviseur. 8 december 2015. Opdrachtgever Stichting Openbaar Onderwijs Noord

Profiel. Strategisch HR adviseur. 8 december 2015. Opdrachtgever Stichting Openbaar Onderwijs Noord Profiel Strategisch HR adviseur 8 december 2015 Opdrachtgever Stichting Openbaar Onderwijs Noord Voor meer informatie over de functie Erik Frieling, adviseur Leeuwendaal Telefoon (070) 414 27 00 evt. mobielnummer

Nadere informatie

Werken aan mobiliteit levert winst op.

Werken aan mobiliteit levert winst op. Werken aan mobiliteit levert winst op. www.twentemobiel.nl Werken aan mobiliteit levert winst op Onze werk- en leefomgeving verandert. De digitale wereld, globalisering en toenemende verkeersdrukte vragen

Nadere informatie

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien een datagedreven wereld vol kansen Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien succesvolle organisaties groeien door big data 50% van de meest succesvolle organisaties Volg ons op twitter:

Nadere informatie

Bezoekadres Kenmerk Uw brief Bijlage(n) Maatschappelijke diensttijd, kansen en uitdagingen

Bezoekadres Kenmerk Uw brief Bijlage(n) Maatschappelijke diensttijd, kansen en uitdagingen > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Samen zorgen voor een Leefbaar buitengebied in Laarbeek

Samen zorgen voor een Leefbaar buitengebied in Laarbeek Samen zorgen voor een Leefbaar buitengebied in Laarbeek Ondernemersfonds buitengebied, Jaarplan 2019 Door het ZLTO Laarbeek Visie: De visie van het ZLTO Laarbeek is om in samenwerking met andere ondernemers,

Nadere informatie

Dames en heren, staatssecretaris tijdens dit congres zal. Het programmaboekje van vandaag is. gelardeerd met termen uit de scheepvaart.

Dames en heren, staatssecretaris tijdens dit congres zal. Het programmaboekje van vandaag is. gelardeerd met termen uit de scheepvaart. 1 Toespraak DG Hilgersom namens staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens het congres De koers van de toekomst op 1 december 2011 bij de Atlant Groep in Helmond. Dames en heren,

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo APQ-vragenlijst 30 januari 2019 Daan Demo Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid en wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld APQ-vragenlijst 28 maart 2018 Bea Voorbeeld Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

Welvarend Westfriesland

Welvarend Westfriesland Welvarend Westfriesland De visie van het bedrijfsleven op de regio. Ter inspiratie voor uw beleid in 2018 Welvarende Regio Onze regio kent een rijke geschiedenis van welvaart met ondernemende Westfriezen

Nadere informatie

Monitor sociaal domein 2017 Jong en gevlucht

Monitor sociaal domein 2017 Jong en gevlucht Monitor sociaal domein 2017 Jong en gevlucht Dit artikel is gebaseerd op informatie verkregen uit interviews met medewerkers van Divers, NeXus-Care, het Koning Willem I College en de gemeente. Het artikel

Nadere informatie

DOEL EN OPZET PROGRAMMA

DOEL EN OPZET PROGRAMMA Groeiprogramma 4 DOEL EN OPZET PROGRAMMA Wat willen we met het programma bereiken? Wie kunnen deelnemen? Wat bieden we de deelnemers? Wat verwachten we van de deelnemers? Hoe ziet het programma er op hoofdlijnen

Nadere informatie

Nieuwe kansen voor intermediairs

Nieuwe kansen voor intermediairs 1 Bemiddeling van werkzoekenden met een arbeidsbeperking Nieuwe kansen voor intermediairs De komende jaren is het aan werk helpen van werkzoekenden met een arbeidsbeperking een groot thema. In 2026 moet

Nadere informatie

Leiden is een stad vol verrassingen. Naast een roemrijke geschiedenis van wetenschap, vernieuwing en cultuur, heeft het moderne Leiden aantrekkelijke

Leiden is een stad vol verrassingen. Naast een roemrijke geschiedenis van wetenschap, vernieuwing en cultuur, heeft het moderne Leiden aantrekkelijke Leiden is een stad vol verrassingen. Naast een roemrijke geschiedenis van wetenschap, vernieuwing en cultuur, heeft het moderne Leiden aantrekkelijke winkels en een bloeiende kenniseconomie. Met als decor:

Nadere informatie

Activiteitenplan Verantwoording Begroting 2016

Activiteitenplan Verantwoording Begroting 2016 Biz Plan 2016 BIZ Ondernemers Driebergen (BIZ 3B) Activiteitenplan Verantwoording Begroting 2016 BIZ DRIEBERGEN (BIZ 3B) Versie april 2015 Activiteiten 2016 Een Bedrijven Investerings Zone (verder te noemen

Nadere informatie

Businessplan Ondernemersfonds BedrijvenInvesteringsZone Hartje Gorkum

Businessplan Ondernemersfonds BedrijvenInvesteringsZone Hartje Gorkum 1 Businessplan Ondernemersfonds BedrijvenInvesteringsZone Hartje Gorkum 2 I Inleiding Op 1 januari 2015 is de Wet BedrijvenInvesteringsZones (BiZ) in werking getreden. Deze wet maakt het voor lokale ondernemersorganisaties

Nadere informatie

Roest Advies ontwikkelt ondernemerschap

Roest Advies ontwikkelt ondernemerschap Roest Advies ontwikkelt ondernemerschap voor zelfstandig ondernemers en maatschappelijke organisaties Voor meer informatie: info@roestadvies.nl telefoon 030-2640480 www.roestadvies.nl Wie zijn wij Roest

Nadere informatie

Rondetafelgesprek over Flexibiliteit en Zekerheid Op verzoek van de Vaste commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Rondetafelgesprek over Flexibiliteit en Zekerheid Op verzoek van de Vaste commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid CPB Notitie 20 april 2012 Rondetafelgesprek over Flexibiliteit en Zekerheid Op verzoek van de Vaste commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid CPB Notitie Aan: Vaste commissie van Sociale Zaken en

Nadere informatie

Betreft: inzet van uw gemeente voor energiebesparing bij bedrijven, de Gelderse Aanpak

Betreft: inzet van uw gemeente voor energiebesparing bij bedrijven, de Gelderse Aanpak Aan raadsleden en bestuurders van gemeenten in Gelderland Apeldoorn, 18 november 2016 Betreft: inzet van uw gemeente voor energiebesparing bij bedrijven, de Gelderse Aanpak Geachte heer, mevrouw, In Gelderland

Nadere informatie

Meer mannenhanden aan het bed

Meer mannenhanden aan het bed Meer mannenhanden aan het bed Hoe zorgen we ervoor dat meer mannelijke zijinstromers voor een baan in de zorg kiezen? Introductie Deze presentatie geeft handen en voeten aan het enthousiasmeren van mannelijke

Nadere informatie

BEGELEIDINGSINSTRUMENT INDIVIDUELE BEROEPSOPLEIDING

BEGELEIDINGSINSTRUMENT INDIVIDUELE BEROEPSOPLEIDING BEGELEIDINGSINSTRUMENT INDIVIDUELE BEROEPSOPLEIDING De Individuele Beroepsopleiding (IBO) is bedoeld voor jobs waar ondernemers geen geschikte kandidaten voor vinden. De ondernemer kan via dat systeem

Nadere informatie

Strategieplan Uitkomst werksessies nov dec 2016

Strategieplan Uitkomst werksessies nov dec 2016 Strategieplan 2017 Uitkomst werksessies nov dec 2016 1 Missie Utrecht in dialoog Utrechters van 8 tot 80, die elkaar anders niet zouden spreken, met elkaar in gesprek brengen over thema s die maatschappelijk

Nadere informatie

het Peel en Maas bad een bad voor en door de gemeenschap

het Peel en Maas bad een bad voor en door de gemeenschap het Peel en Maas bad een bad voor en door de gemeenschap Uitgangspunt De Bubblemates, Heldense Reddingsbrigade en de Heldense Zwemvereniging spreken samen de intentie uit om vanaf 2016 het beheer van de

Nadere informatie

Stationswerk Stationsweg 86, Den Haag info@stationswerk.nl www.stationswerk.nl

Stationswerk Stationsweg 86, Den Haag info@stationswerk.nl www.stationswerk.nl Vanavond Waarom Stationswerk? Waarom samen ondernemen? Wat gaan we doen? Agenda Actueel Stationswerk Gastsprekers Borrel en discussie Conclusies Sluiting Actueel in de Stations buurt (AD 18 feb 2014) Actueel

Nadere informatie

D e n H a a g 10 maart 2015

D e n H a a g 10 maart 2015 Bezuidenhoutseweg 12, 2594 AV Den Haag Postbus 93002, 2509 AA Den Haag Aan de voorzitter en (plv.) leden van de Vaste Commissie voor Economische Zaken van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018

Nadere informatie

Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland

Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Ondernemersverenigingen 2018 t/m 2020 Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Ondernemersverenigingen 2018 t/m 2020 Optimale bereikbaarheid staat bij u hoog

Nadere informatie

We doen zeven aanbevelingen om de aanpak van drukte en de leefbaarheid te

We doen zeven aanbevelingen om de aanpak van drukte en de leefbaarheid te Aanbevelingen Rekenkamer t.a.v. Drukte Amsterdam december 2016 Aanbevelingen We doen zeven aanbevelingen om de aanpak van drukte en de leefbaarheid te verbeteren. Vier aanbevelingen hebben betrekking op

Nadere informatie

Nanuru, MH (Anna) 1000 jongerenplan.docx; 1000jongerenFolder.pdf. Geachte Gedeputeerden, Statenleden, Fractievoorzitters en Statengriffie,

Nanuru, MH (Anna) 1000 jongerenplan.docx; 1000jongerenFolder.pdf. Geachte Gedeputeerden, Statenleden, Fractievoorzitters en Statengriffie, Nanuru, MH (Anna) Van: Monique Engelbertink [m.engelbertink@attendiz.nl] Verzonden: donderdag 4 juni 2015 14:42 Aan: Statengriffie; Hijum, YJ. (Eddy), van; Boerman, E (Bert); 'martin.reesink@gmail.com';

Nadere informatie

StepStone in cijfers Augustus 2014

StepStone in cijfers Augustus 2014 StepStone in cijfers Augustus 2014 StepStone feiten & cijfers Enkele cijfers Bezochte pagina s 961,662 Aantal bezoeken 342,486 Unieke bezoekers 236,063 Aantal vacatures 957 Afgelopen maand in een notendop

Nadere informatie

Nieuwe dynamiek voor binnensteden

Nieuwe dynamiek voor binnensteden Vereniging van Onroerend Goed Onderzoekers Nederland Nieuwe dynamiek voor binnensteden Drs. I.R.M. Ploegmakers MRICS Manager Retail Consultancy bij WPM Groep De binnensteden van de toekomst Ingrid Ploegmakers

Nadere informatie

Nieuwsbrief Werken is meedoen

Nieuwsbrief Werken is meedoen Nieuwsbrief Werken is meedoen BEDOELD VOOR DE ONDERNEMERS IN VOORSCHOTEN, LEIDSCHENDAM-VOORBURG EN WASSENAAR Iedereen doet mee! We ondersteunen werkgevers Zoveel mogelijk mensen aan het werk, want werken

Nadere informatie

RIS Werken loont!

RIS Werken loont! Werken loont! Initiatiefvoorstel PVV Den Haag Raadslid Elias van Hees 17 mei 2017 Aanleiding & Analyse De arbeidsmarkt functioneert op basis van vraag en aanbod. Het is hierbij cruciaal dat werkgevers

Nadere informatie

Je bent nooit te oud om te beginnen Acteur of Regisseur? Ed Klute, Programmaleider OidW Den Haag, 6 april 2017

Je bent nooit te oud om te beginnen Acteur of Regisseur? Ed Klute, Programmaleider OidW Den Haag, 6 april 2017 Je bent nooit te oud om te beginnen Acteur of Regisseur? Ed Klute, Programmaleider OidW Den Haag, 6 april 2017 Wat wil Ouderen in de Wijk? Het project activeert in vijf jaar i.s.m. lokale wijkgerichte

Nadere informatie

VORIGE PAGINA Sociale firma s: een oplossing voor verloren arbeidskracht ARTIKEL - 28 JANUARI 2015

VORIGE PAGINA Sociale firma s: een oplossing voor verloren arbeidskracht ARTIKEL - 28 JANUARI 2015 VORIGE PAGINA Sociale firma s: een oplossing voor verloren arbeidskracht ARTIKEL - 28 JANUARI 2015 Sociale firma s blijken van grote waarde te zijn voor mensen, die tot dan toe een grote afstand tot de

Nadere informatie

Wat is marketing dan wel? De beste omschrijving komt uit het Engels.

Wat is marketing dan wel? De beste omschrijving komt uit het Engels. KENNETH NIEUWEBOER M arketing is meer dan het ontwikkelen van een logo en het bewaken van je huisstijl. Als er een goede strategie achter zit, levert marketing een wezenlijke bijdrage aan het rendement

Nadere informatie

MET ELKAAR KOM JE VERDER

MET ELKAAR KOM JE VERDER MET ELKAAR KOM JE VERDER 2 ACE IS EEN HR-PLATFORM VAN ONTMOETEN, VERBINDEN, ACTIVEREN EN INSPIREREN. 3 Het ACE Integraal Netwerk bestaat uit drie onderdelen: ACE: het HR-netwerk voor regionale werkgevers.

Nadere informatie

360 GRADEN FEEDBACK. Jouw competenties centraal

360 GRADEN FEEDBACK. Jouw competenties centraal 360 GRADEN FEEDBACK Jouw competenties centraal Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Over gedrag en de... 4 3. Totaalresultaten... 5 4. Overzicht scores per competentie... 7 5. Overschatting-/onderschattinganalyse...

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2018 in het vizier, wat vinden Haagse ondernemers van hun gemeente?

Gemeenteraadsverkiezingen 2018 in het vizier, wat vinden Haagse ondernemers van hun gemeente? Gemeenteraadsverkiezingen 2018 in het vizier, wat vinden Haagse ondernemers van hun gemeente? De gemeenteraadsverkiezingen komen er weer aan. VNO-NCW West heeft een schriftelijke enquête gehouden bij de

Nadere informatie

Ondernemend Oranje Kapitaal Van, voor en door ondernemers. folder liggend A4 druk.indd 1 09-09-13 11:37

Ondernemend Oranje Kapitaal Van, voor en door ondernemers. folder liggend A4 druk.indd 1 09-09-13 11:37 Ondernemend Oranje Kapitaal Van, voor en door ondernemers folder liggend A4 druk.indd 1 09-09-13 11:37 Nieuwe wegen voor groei Nederland is op dit moment gebaat bij optimisme en groei. Een aantal succesvolle

Nadere informatie

Stichting CLOK. Samen bouwen aan een sterke, vitale en duurzame lokale economie. www.clok.nl e-mail info@clok.nl telefoon 035-695 41 44 StichtingCLOK

Stichting CLOK. Samen bouwen aan een sterke, vitale en duurzame lokale economie. www.clok.nl e-mail info@clok.nl telefoon 035-695 41 44 StichtingCLOK Stichting CLOK Samen bouwen aan een sterke, vitale en duurzame lokale economie www.clok.nl e-mail info@clok.nl telefoon 035-695 41 44 StichtingCLOK Indeling presentatie Gent 12-02-2015 Achtergrond CLOK

Nadere informatie

Projectplan. Versterken van het Keurmerk Veilig Ondernemen Amsterdam-Amstelland. Projectplan Versterken KVO Amsterdam-Amstelland

Projectplan. Versterken van het Keurmerk Veilig Ondernemen Amsterdam-Amstelland. Projectplan Versterken KVO Amsterdam-Amstelland Projectplan Versterken van het Keurmerk Veilig Ondernemen Amsterdam-Amstelland Projectleiders: Opdrachtgever: Frederik Budding en Hester Baks Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Amsterdam-Amstelland

Nadere informatie

Naar een betere Match. Inventarisatie knelpunten onderwijs arbeidsmarkt in Zorg en welzijn in Haaglanden Nieuwe Waterweg Noord

Naar een betere Match. Inventarisatie knelpunten onderwijs arbeidsmarkt in Zorg en welzijn in Haaglanden Nieuwe Waterweg Noord Samenvatting Naar een betere Match. Inventarisatie knelpunten en oplossingen bij de aansluiting onderwijs arbeidsmarkt in Zorg en welzijn in de regio Haaglanden Nieuwe Waterweg Noord 1 Samenvatting van:

Nadere informatie

Over sociale media, positieve psychologie en gezondheid: een impressie

Over sociale media, positieve psychologie en gezondheid: een impressie Over sociale media, positieve psychologie en gezondheid: een impressie #Team16 Team #16 is de klankbordgroep van het programma Impuls Gezonde Leefstijl Jeugd (#Jeugdimpuls). De groep bestaat uit vier jongeren,

Nadere informatie

Mirjam Sterk opent eerste Stagestraat in Amsterdam-Zuid. Dinsdag 11 maart uur Maasstraat - Hoofddorppleinbuurt

Mirjam Sterk opent eerste Stagestraat in Amsterdam-Zuid. Dinsdag 11 maart uur Maasstraat - Hoofddorppleinbuurt UITNODIGING - PERSBERICHT - PROGRAMMA Mirjam Sterk opent eerste Stagestraat in -Zuid Dinsdag 11 maart 10.00-11.30 uur - Stichting Nederland PERSBERICHT 5 maart 2014 Mirjam Sterk opent eerste in -Zuid (Locatie:

Nadere informatie

algemene verordening gegevensbescherming (avg) & datalekken

algemene verordening gegevensbescherming (avg) & datalekken algemene verordening gegevensbescherming (avg) & datalekken juridische dienstverlening en consultancy Visie en Maart 2018 AVG juridische dienstverlening en consultancy 1 Inleiding De verordening bescherming

Nadere informatie

De rol van HR diensten in de beweging naar meer eigenaarschap van onderwijsteam over onderwijskwaliteit

De rol van HR diensten in de beweging naar meer eigenaarschap van onderwijsteam over onderwijskwaliteit De rol van HR diensten in de beweging naar meer eigenaarschap van onderwijsteam over onderwijskwaliteit Reader ten behoeve van bestuurstafels Kwaliteitsnetwerk mbo op 15 en 16 maart 2017 Uitnodigingstekst

Nadere informatie

DEFINITIES COMPETENTIES

DEFINITIES COMPETENTIES DEFINITIES COMPETENTIES A. MENSEN LEIDINGGEVEN A1 Sturen Geeft op een duidelijke manier richting aan een team, neemt de leiding op zich, zet mensen en middelen zodanig in dat doelen met succes worden bereikt.

Nadere informatie

Rapportage brainstorm

Rapportage brainstorm Rapportage brainstorm ALGEMENE INFORMATIE Datum: 16 oktober 2013 Locatie: AOC Oost, Almelo Deelnemers: Jongeren tussen 13-20 jaar van (V)MBO, HAVO, VWO en HBO en ondernemers in de Agri&Food sector Centrale

Nadere informatie

Outplacement: voor de werknemer

Outplacement: voor de werknemer Outplacement: voor de werknemer Ontslag: een keerpunt voor werkgever en werknemer De aanleiding tot outplacement is een toekomstig ontslag. Dat kan zijn door een reorganisatie of omdat werknemer en werkgever,

Nadere informatie

Via de wijk aan het werk

Via de wijk aan het werk Via de wijk aan het werk Focus op de arbeidsmarkt Naast het erkennen van leerbedrijven is Calibris verantwoordelijk voor ontwikkeling en onderhoud van kwalificaties in de sectoren zorg, welzijn en sport.

Nadere informatie

Resultaten ondernemers enquête starters en ZZP-ers Land van Heusden en Altena

Resultaten ondernemers enquête starters en ZZP-ers Land van Heusden en Altena Resultaten ondernemers enquête starters en ZZP-ers Land van Heusden en Altena Samenvatting Ondernemersenquête Land van Heusden en Altena 2016 Bedrijvenkring Altena (BKA), Netwerkplatform Ondernemend Altena

Nadere informatie

Samenwerking bedrijven en onderwijs in Limburg zit in de lift

Samenwerking bedrijven en onderwijs in Limburg zit in de lift PERSBERICHT Hasselt, 31 augustus 2017 Onderzoek VKW Limburg en UNIZO Limburg: Samenwerking bedrijven en onderwijs in Limburg zit in de lift Bedrijven willen minstens 3 maanden stage in élke opleiding Limburgse

Nadere informatie

C.H. Hartendorp BP TH

C.H. Hartendorp BP TH SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 10G201406 381501 / 381501 ONDERWERP Verzoek oprichten BI-zone Westermaat. C.H. Hartendorp BP TH AGENDANUMMER BELEIDSPROGRAMMA/BELEIDSLIJN

Nadere informatie

Samenvatting mediapartners Shopping2020

Samenvatting mediapartners Shopping2020 Samenvatting eindrapport expertgroep Online Ondernemen Webwinkeliers te optimistisch over overlevingskansen. Op basis van data van de Kamer van Koophandel (N=26.250), een online enquête (N=500) en interviews

Nadere informatie

DE BASIS EN SPEERPUNTEN VOOR

DE BASIS EN SPEERPUNTEN VOOR 1 JAARPLAN 2015 Voorwoord Het jaar 2014 is bijzonder succesvol geweest voor Present Rotterdam. Met succes zijn we op weg naar een stabiele organisatie met vaste partners, hebben we veel groepen vrijwilligers

Nadere informatie

Wat is het Ondernemerscentrum?

Wat is het Ondernemerscentrum? Ondernemerscentrum Ondernemerscentrum Bent u van plan een eigen onderneming te starten of heeft u al een eigen onderneming? Heeft u daarbij behoefte aan praktische en concrete ondersteuning? Loopt u tegen

Nadere informatie

Werkplan Centrum XL 2015/2016

Werkplan Centrum XL 2015/2016 Werkplan Centrum XL 2015/2016 Maart 2015, Amsterdam Inleiding: toekomstperspectief Centrum XL Er zijn veel ontwikkelingen gaande in Amsterdam op het gebied van economie, logistiek en duurzaamheid die van

Nadere informatie

SOLVE Bestuursjaar. Word bestuurder van SOLVE Utrecht! Sollicitatiedeadline: zondag 6 mei uur. Wie zoeken wij? Wat bieden wij?

SOLVE Bestuursjaar. Word bestuurder van SOLVE Utrecht! Sollicitatiedeadline: zondag 6 mei uur. Wie zoeken wij? Wat bieden wij? SOLVE Bestuursjaar Wie zoeken wij? Affiniteit met consultancy Maatschappelijke betrokkenheid Analytisch denkvermogen Ambitie en ondernemerschap Sociaal vaardig Wat vragen wij? Gemiddeld 20 uur per week

Nadere informatie

Werkend leren in de jeugdhulpverlening

Werkend leren in de jeugdhulpverlening Werkend leren in de jeugdhulpverlening en welzijnssector Nulmeting Samenvatting Een onderzoek in opdracht van Sectorfonds Welzijn Bernadette Holmes-Wijnker Jaap Bouwmeester B2796 Leiden, 1 oktober 2003

Nadere informatie

Formulier Functioneringsgesprek Dierenarts B

Formulier Functioneringsgesprek Dierenarts B Formulier Functioneringsgesprek Dierenarts B Het functioneringsgesprek is bedoeld om het persoonlijk functioneren van de werknemer te optimaliseren en eventuele knelpunten daarin te verminderen. Tenminste

Nadere informatie

'Hoe kunnen de WOW organisaties meer investeren jong talent?'

'Hoe kunnen de WOW organisaties meer investeren jong talent?' 'Hoe kunnen de WOW organisaties meer investeren jong talent?' Het YPN wil samen met de WOW-organisaties haar schouders zetten onder de profilering van de beheerorganisaties bij kinderen, jongeren, studenten,

Nadere informatie

In hoofdstuk 3 van het Jongerenoffensief staat welke doelstellingen de arbeidsmarktregio Twente zich stelt.

In hoofdstuk 3 van het Jongerenoffensief staat welke doelstellingen de arbeidsmarktregio Twente zich stelt. Arbeidsmarktregio Twente In het mailbericht van donderdag 11-7-2013 heeft de Programmaraad verzocht een aanvulling te verzorgen op het 2.0, waarin in een tabel SMART terug te vinden welke resultaten met

Nadere informatie

12 december

12 december 12 december 2017 3.2 X 18 januari 2017 02/2018 Vervolgvel 2 Vervolgvel 3 Overzicht voorgestelde projecten Bestemmingsreserve Ondernemersfonds Nijmegen Project Doel Aanvrager/betrokken partijen Financiering

Nadere informatie

BUITENGEWOOn. mission statement

BUITENGEWOOn. mission statement Buitengewoon 1. brengt de afstand tot de arbeidsmarkt in één klap naar nul 2. want wie zich in een afstandsituatie bevindt die geven we een baan 3. zo vegen we de vloer aan met belemmerende opleidingseisen

Nadere informatie

We vertalen de maatschappelijke boodschap naar het onderwijs.

We vertalen de maatschappelijke boodschap naar het onderwijs. We vertalen de maatschappelijke boodschap naar het onderwijs. Thema s: Natuur en milieu, Mediawijsheid, Ondernemend Onderwijs en financiële educatie en Burgerschap Jongeren voorbereiden op hun actieve

Nadere informatie

Observaties vanuit werkgevers over werknemers met een psychische kwetsbaarheid. datum 1 augustus Vooruitgang door vernieuwend werkgeven

Observaties vanuit werkgevers over werknemers met een psychische kwetsbaarheid. datum 1 augustus Vooruitgang door vernieuwend werkgeven Observaties vanuit werkgevers over werknemers met een psychische kwetsbaarheid datum 1 augustus 2018 Vooruitgang door vernieuwend werkgeven Blad 2 van 7 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Algemene observaties...

Nadere informatie

Haalbaarheidsstudie AH

Haalbaarheidsstudie AH Januari 2016 Nieuwsbrief Bruisend Dorpshart Heeze Raadsbesluit 9 mei 2016 over haalbaarheid locatie naast het gemeentehuis Haalbaarheidsstudie AH Start Centrumvisie 3 december 2013 Opstellen Centrumvisie

Nadere informatie

Kunstschool Boxtel. Inleiding

Kunstschool Boxtel. Inleiding Kunstschool Boxtel Inleiding In dit beknopte scenario wordt een kleine duurzame organisatie voor cultuureducatie in de gemeente Boxtel omschreven; Kunstschool Boxtel. Kunst- en cultuureducatie stimuleert,

Nadere informatie

ONLINE REVIEWS OVER DOKTERS

ONLINE REVIEWS OVER DOKTERS Onderzoek onder artsen naar online beoordelignen en bekendheid ONLINE REVIEWS OVER DOKTERS Sparrenheuvel 32, 3708 JE Zeist (030) 2 270 500 info@mxi.nl www.mxi.nl Versie 1.0 / 25 september 2018 Antoon van

Nadere informatie

Evaluatie project Drempelvrij Loon op Zand

Evaluatie project Drempelvrij Loon op Zand Evaluatie project Drempelvrij Loon op Zand Kaatsheuvel l Loon op Zand l De Moer Aanleiding Vanuit de wet maatschappelijke ondersteuning en ook vanuit de nota samen leven van de provincie Noord Brabant

Nadere informatie

ACQUISITIEFOLDER INFORMATIE EN PAKKETTEN

ACQUISITIEFOLDER INFORMATIE EN PAKKETTEN ACQUISITIEFOLDER INFORMATIE EN PAKKETTEN WAT IS HET CNN Het Criminologisch Netwerk Nederland (Het CNN) is een landelijk netwerk voor criminologen waarin het bijeenbrengen van de academische wereld en het

Nadere informatie

1. De Vereniging - in - Context- Scan... 2. 2. Wijk-enquête... 3. 3. De Issue-scan en Stakeholder-Krachtenanalyse... 4. 4. Talentontwikkeling...

1. De Vereniging - in - Context- Scan... 2. 2. Wijk-enquête... 3. 3. De Issue-scan en Stakeholder-Krachtenanalyse... 4. 4. Talentontwikkeling... Meetinstrumenten De meetinstrumenten zijn ondersteunend aan de projecten van De Sportbank en ontwikkeld met de Erasmus Universiteit. Deze instrumenten helpen om op een gefundeerde manier te kijken naar

Nadere informatie

Hotsheet Oktober - December 2012

Hotsheet Oktober - December 2012 Hotsheet Oktober - December 2012 StepStone feiten en cijfers StepStone feiten en cijfers Enkele cijfers Bezochte pagina s 4.841.739 Aantal bezoeken 1.377.466 Unieke bezoekers 948.607 Aantal vacatures 3.597

Nadere informatie

Parttime ondernemen in de bijstand De stand van zaken

Parttime ondernemen in de bijstand De stand van zaken Parttime ondernemen in de bijstand De stand van zaken Onderzoek bij 36 Nederlandse gemeenten over het re-integratie-instrument parttime ondernemen Karen Smit Raynor Reinink Bob de Levita April 2019 Parttime

Nadere informatie

Participatiecoöperaties: re-integreren in teamverband

Participatiecoöperaties: re-integreren in teamverband Participatiecoöperaties: re-integreren in teamverband Even voorstellen Alfred Griffioen Ervaring als business development manager, marketingmanager en strategieconsultant Auteur van o.a. Het Senseo-effect

Nadere informatie

Welke vaardigheden hebben een invloed op het al dan niet succesvol zijn van het outplacement?

Welke vaardigheden hebben een invloed op het al dan niet succesvol zijn van het outplacement? Welke vaardigheden hebben een invloed op het al dan niet succesvol zijn van het outplacement? Definitie outplacement Outplacement is een geheel van begeleidende diensten en adviezen die in opdracht van

Nadere informatie

Ondernemen als baan. Definities ondernemer. ziet kansen die anderen niet volledig (h)erkennen om : aan een onvervulde vraag te voldoen

Ondernemen als baan. Definities ondernemer. ziet kansen die anderen niet volledig (h)erkennen om : aan een onvervulde vraag te voldoen Opzet workshop 1. Welkom 2. Wat is een ondernemer 3. Beleid Gemeente Deventer 4. Voorselectie 5. Wat doet het Ondernemershuis Deventer 6. Ondernemen als baan 7. Succesfactoren 8. Tips en Trucs 9. Afsluiting

Nadere informatie

Traineeship. Haal het beste uit jezelf! Goed voor Amsterdam. Goed voor jou.

Traineeship. Haal het beste uit jezelf! Goed voor Amsterdam. Goed voor jou. Traineeship. Haal het beste uit jezelf! Goed voor Amsterdam. Goed voor jou. Dit zijn de huidige en oud-trainees bij de gemeente Amsterdam; zij zorgen voor een betere stad voor bewoners; bezoekers en bedrijven.

Nadere informatie

Werkgevers en de Participatiewet

Werkgevers en de Participatiewet s en de Participatiewet Thema van de presentatie: hoe ervaren werkgevers het werken met (de doelgroep van) de Participatiewet? Miniconferentie Berenschot- CentERdata, 11 december 2015 Door Paul Schenderling

Nadere informatie

Algemene informatie. Bedrijven Investeringszones (BIZ)

Algemene informatie. Bedrijven Investeringszones (BIZ) Algemene informatie Bedrijven Investeringszones (BIZ) Samen investeren in gebiedsverbetering Bedrijven Investeringszones (BIZ) Vanaf 1 mei 2009 is de Experimentenwet Bedrijven Investeringszones (BIZ) in

Nadere informatie

Rapport enquête en workshop (Bio Vak Zwolle 2012) Locale rassen; het juiste ras locatie teler concept Bertus Buizer & Kitty de Jager, december 2012

Rapport enquête en workshop (Bio Vak Zwolle 2012) Locale rassen; het juiste ras locatie teler concept Bertus Buizer & Kitty de Jager, december 2012 Rapport enquête en workshop (Bio Vak Zwolle 2012) Locale rassen; het juiste ras locatie teler concept Bertus Buizer & Kitty de Jager, december 2012 Inleiding: De veredeling van gewassen heeft onder andere

Nadere informatie

Jaarverslag St. Samen Redzaam

Jaarverslag St. Samen Redzaam Jaarverslag St. Samen Redzaam 2016 Barrie (links) met jobmaatje Julia Samen Redzaam 2016 Inhoud Inleiding: Lokale samenleving versterken 3 Meerwaarde ReconnAct 4 Financiering 4 Resultaten 5 Training en

Nadere informatie

SOCIAL IMPACT CONSULTING. De studenten consultancy op het gebied van sociale ondernemingen en non-profits.

SOCIAL IMPACT CONSULTING. De studenten consultancy op het gebied van sociale ondernemingen en non-profits. SOCIAL IMPACT CONSULTING De studenten consultancy op het gebied van sociale ondernemingen en non-profits. INFORMATIEBROCHURE 2019-2020 WORD BESTUURSLID BIJ SOLVE CONSULTING! Bestuursjaar bij SOLVE Wie

Nadere informatie

Sessie 16: Hoe werkt beschut werk onder de Participatiewet

Sessie 16: Hoe werkt beschut werk onder de Participatiewet Sessie 16: Hoe werkt beschut werk onder de Participatiewet WAT WIL JE WETEN OVER Introductie: beschut moet of toch niet? 2 discussies: Financieel (kosten beschut) Hoogte vd kosten Dienstverband: vast vs

Nadere informatie

Formulier Functioneringsgesprek Dierenarts C voor de leidinggevende (C1), de beleidsmatige (C2) en de specialist (C3)

Formulier Functioneringsgesprek Dierenarts C voor de leidinggevende (C1), de beleidsmatige (C2) en de specialist (C3) Formulier Functioneringsgesprek Dierenarts C voor de leidinggevende (C1), de beleidsmatige (C2) en de specialist (C3) Het functioneringsgesprek is bedoeld om het persoonlijk functioneren van de werknemer

Nadere informatie

Visie Registerplein. Kwaliteit van sociale professionals. (goedgekeurd door de Raad van Toezicht op 8 juli 2014) Pagina 1 van 6

Visie Registerplein. Kwaliteit van sociale professionals. (goedgekeurd door de Raad van Toezicht op 8 juli 2014) Pagina 1 van 6 Visie Registerplein Kwaliteit van sociale professionals (goedgekeurd door de Raad van Toezicht op 8 juli 2014) Pagina 1 van 6 Onze Missie Registerplein draagt bij aan de borging en verbetering van de kwaliteit

Nadere informatie

Kortom: Een schaatsvereniging is er dóór leden en vóór leden. De vereniging is intern gericht, waarbij de leden bepalen wat er gebeurt.

Kortom: Een schaatsvereniging is er dóór leden en vóór leden. De vereniging is intern gericht, waarbij de leden bepalen wat er gebeurt. Vrijwilligersbeleid binnen de schaatsvereniging Van beleid tot uitvoering in de praktijk Schaatsverenigingen en de vrijwilligersproblematiek De doorsnee schaatsvereniging in Nederland is een vrijwilligersorganisatie:

Nadere informatie

SOLIDARITEIT IN DE PRAKTIJK

SOLIDARITEIT IN DE PRAKTIJK SOLIDARITEIT IN DE PRAKTIJK 06-06-2013 Opbouw presentatie Beleid FC Twente Opzet Scoren in de wijk Projecten een paar voorbeelden Scoren met werkgevers projectleider Marcel Tijdhof 2 Hoe is FC Twente erin

Nadere informatie

Innovatief ondernemerschap in recreatie en toerisme

Innovatief ondernemerschap in recreatie en toerisme Innovatief ondernemerschap in recreatie en toerisme Van idee tot realisatie van innovatie 100,- korting bij inschrijving vóór 1 mei Leergang September - December 2010 Locatie: KvK Eindhoven Innovatief

Nadere informatie

Toelichting bij de vragen uit de Veranderplanner. 1. Verkennen van het probleem

Toelichting bij de vragen uit de Veranderplanner. 1. Verkennen van het probleem Toelichting bij de vragen uit de Veranderplanner Bij iedere vraag uit de veranderplanner is hier een korte toelichting gegeven. Dit kan helpen bij het invullen van de vragen van de Veranderplanner. 1.

Nadere informatie

Spelenderwijs de toekomst in

Spelenderwijs de toekomst in Spelenderwijs de toekomst in Samenvatting beleidsplan Speeltuinbende 2016-2018 Auteurs: Ilse van der Put & Luuk van Term Versie: 1.2 Datum: 21 januari 2016 Status: Definitief De urgentie Iedereen in de

Nadere informatie

Format Projectplan. Zo kan het ook! 20 juni 2013 1

Format Projectplan. Zo kan het ook! 20 juni 2013 1 Format Projectplan Onbeperkt Sportief biedt u een format voor het maken van een projectplan. Met zeven hoofdvragen krijgt u helder op papier wat uw project inhoudt. Het projectplan heeft als doel het stimuleren

Nadere informatie

Welke maatschappelijke problemen bestrijdt de Buzinezzclub? Hoe pakt de Buzinezzclub dit aan?

Welke maatschappelijke problemen bestrijdt de Buzinezzclub? Hoe pakt de Buzinezzclub dit aan? Contactgegevens Naam organisatie/initiatief: Stichting Stimulering Jong Ondernemerschap Naam primair contactpersoon: Leo van Loon Post adres: Maashaven Zuid Zijde 2, 3081 AE Rotterdam Telefoonnummer: +31

Nadere informatie