Vragen Krijn Dekens, Apotheker

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vragen Krijn Dekens, Apotheker"

Transcriptie

1 Vragen Krijn Dekens, Apotheker 1. Als u meerdere medicijnen s morgen en s avond in moet nemen, kan dat dan in een keer of moeten er tussenpozen zijn? Veel medicijnen die één keer daags ingenomen moeten worden, kunt u tegelijk innemen. Er zijn altijd uitzonderingen. Bij twijfel, overleg met uw apotheek. 2. Als ik Acenocoumarol gebruik en ik plotseling geopereerd moet worden, door b.v. een ongeluk, is dit dan mogelijk? Als u acuut geopereerd moet worden dan kan dit. Er zijn middelen die de werking van bloedverdunners tegengaat. 3. Zijn er antistollingsmedicijnen die minder gevaarlijk zijn voor bloedingen? Bij alle antistollingsmedicijnen bestaat het risico op bloedingen. De nieuwe bloedverdunners (NOAC s zoals dabigatran, apixaban, edoxaban en rivaroxaban) geven minder bloedingen dan de traditionele middelen van de trombosedienst (sintrom of marcoumar). 4. Ik heb ernstig hartfalen en krijg o.a. Crestor 40 mg dd. Hierdoor ben ik stabiel. Nu wil de apotheek [of zij zeggen de verzekeraar] Crestor vervangen door een andere Statine. Daardoor krijg ik kramp in de benen, voeten, rug en armen en slaap slecht. Wat kan ik hieraan doen en wie bepaalt? De ziektekostenverzekeraar bepaalt mede waar medicatie het beste kan worden ingekocht. U krijgt dus hetzelfde medicijn maar van een andere fabriek. Als u overgevoelig bent voor de Statine die de apotheek aflevert dan kunt u dit bespreken met uw huisarts. De huisarts kan dan een nieuw recept uitschrijven waarop geschreven staat dat u overgevoelig bent. De apotheek zal dan het juiste medicijn voor u bestellen. 5. Ik gebruik ACE-remmer, Bèta-blokker, Simvastatine, Acenocoumarol en Spironolacton. Vanaf de start ervaar ik problemen. Onder andere ontsteking van mijn neusslijmvlies en een looppneus. Wat kan ik nu het beste doen? Bespreek uw bijwerkingen met uw huisarts of uw behandelend arts. Belangrijk is om te achterhalen welk medicijn dit bij u veroorzaakt. Als uw behandelaar dat weet dan kan hij deze tablet vervangen of de dosis aanpassen. 6. Kunnen andere aandoeningen of medicijnen (zoals Baclofen, Bidazofam, Fluxanol en Euthyzox) invloed hebben op de werking van het hart?

2 Ja, Het is belangrijk dat uw medicatie en uw ziektevoorgeschiedenis bekend is bij uw behandeld arts. De apotheek controleert automatisch of medicijnen elkaar beïnvloeden. De apotheek zal dan met uw arts overleggen. 7. Wat zijn de mogelijkheden als medicijnen niet gebruikt kunnen worden i.v.m. veel bijwerkingen of boezemfibrilleren/ supraventriculaire tachycardie? Als u overgevoelig bent voor medicijnen en u kunt deze tabletten niet gebruiken, dan zal uw behandelend arts verdere opties met u bespreken. Soms zijn er nog andere mogelijkheden. Uw behandelend arts of huisarts zal u hierover informeren. 8. Waarom wordt Q10 niet automatisch gekoppeld aan een statine? Dat bepaalt de fabrikant zelf die dit product op de markt zet. 9. Waarom worden medicijnen met een geregelde afgifte nooit gemeten in het bloed? Dit wordt alleen gedaan bij zeer specifieke redenen. In het bloed meten wij de nierfunctie en leverfunctie. Met deze bepalingen kunnen wij zien of uw lichaam de medicijnen verdraagt. 10. In beide presentaties werden de ARB genoemd maar niet nader uitgelegd. Is hierover meer informatie? ARB s zijn bloeddrukverlagers. Er zijn vele soorten bloeddrukverlagers. Bij de ARB s wordt een bepaald enzym geblokkeerd met bloeddrukverlaging als gevolg. Bij uw apotheek kunt u goede uitleg ontvangen over deze groep medicijnen. Online kunt u zeker uitleg krijgen. U kunt vaak filmpjes vinden met uitleg op de site van de fabrikant. 11. Klopt het dat je bij Lanoxin veel droomt? Het is geen geregistreerde bijwerking bij Lanoxin (digoxine). Maar ieder mens is uniek dus wellicht veroorzaakt het bij u dromen. 12. Kunnen medicijnen na langdurig gebruik een mindere werking krijgen? De werking wordt niet minder maar het lichaam kan er minder gevoelig voor worden. 13. Kunnen conserveringsmiddelen invloed hebben op mijn lichaam en waarom heb ik steeds overal bijwerkingen van? Ja, de vulstof (conserveringsmiddelen) kunnen invloed hebben op uw lichaam en bijwerkingen veroorzaken. U bent waarschijnlijk gevoelig voor medicijnen. Dit heeft met het medicijn te maken en met uw eigen stofwisseling. Bespreek met uw behandelend arts of apotheek of er nog andere mogelijkheden zijn voor u om te proberen. Soms wil verlaging van het gebruik van het medicijn ook helpen. 14. Zorgt Acenocoumarol voor verkalking van bloedvaten? Wat kan ik tegen verkalking van bloedvaten doen? Nee, acenocoumarol (sintrom) geeft geen aderverkalking. Door een gezonde leefstijl kunt u zelf het proces van aderverkalking verkleinen. Beweeg

3 voldoende, eet gezond, gebruik de goede vetten (plantaardig), niet roken en matig met alcohol. 15. Ik gebruik Metoprolol en Perindopril. Is het belangrijk jaarlijks mijn bloed te laten prikken i.v.m. deze medicatie? En kan ik deze medicijnen beter apart slikken of alles in een keer? Voor Metoprolol hoeft u geen bloed te laten prikken. Voor de Perindopril moet uw jaarlijks uw nierfuncties in het bloed laten controleren. Dit kan de huisarts voor u doen. Metoprolol en Perindopril kunt u prima tegelijk innemen. Deze medicijnen werken goed samen. 16. Uit een krantenbericht [Volkskrant 2017] staat dat er een vervangend middel is voor statines. Hoe heet dit middel en is dit duurder? Ja, er zijn twee nieuwe middelen op de markt. Dit zijn injecties. Deze medicijnen kosten ongeveer 240 euro per spuit. De namen zijn Praluent en Repatha. Niet iedereen komt hiervoor in aanmerking, er zijn voorwaarden voor bepaald. Overleg met uw behandelend arts of u hiervoor in aanmerking komt. 17. Kan ik de middelen Amlodipine, Simvastatine, Selokeen, en Acetylsaliylzuur tegelijk innemen? Ja, deze middelen kunnen bij elkaar gebruikt worden. De Simvastatine moet u s avonds gebruiken, de overige kunt u s morgen innemen. 18. Is er een antidotum voor Apixaban? Nee, nog niet. Deze is in ontwikkeling. 19. Kunnen hartmedicijnen diabetes en/of astma veroorzaken? Ja, er zijn enkele hartmedicijnen die nadelig kunnen werken op diabetes of op de longen. 20. Bij gebruik van Bisoprolol word ik in gewicht zwaarder. Verandert hiermee mijn stofwisseling? Bisoprolol heeft een vertragende werking op het hart. De receptoren waarop Bisoprolol aangrijpen zitten ook in de rest van uw lichaam, dus ja het kan uw stofwisseling beïnvloeden. 21. Mijn apotheker levert geen Perindopril meer. Is dit een verzekeringskwestie? Perindopril wordt door iedere apotheek geleverd. Het kan wel zo zijn dat u apotheek van fabrikant wisselt en u hierdoor een ander doosjes krijgt maar wel met hetzelfde medicijn erin. Het wisselen van fabrikant heeft mede met de verzekering te maken. De kosten moeten zo laag mogelijk gehouden worden.

4 Vragen functie Physician assistent 1. Wordt boezemfibrilleren alleen behandeld door het geven van antistollingsmedicijnen? Nee, boezemfibrilleren wordt ook behandeld met bijvoorbeeld ritmemedicatie. Bij boezemfibrilleren is het van belang om de veroorzaker te behandelen, bijvoorbeeld een hoge bloeddruk. Als ritmemedicatie onvoldoende helpt kan een operatieve ingreep tegen boezemfibrilleren ook overwogen worden. Bespreek dit met uw behandelend arts. 2. Kan boezemfibrilleren ook vanzelf overgaan? Ja, dit kan. Boezemfibrilleren kan komen en gaan. Soms duurt het kort en soms gaat het niet meer weg. Vaak als je boezemfibrilleren eenmaal gehad hebt, komt het weer terug. Wij kunnen niet voorspellen wanneer dit is. Soms treedt het jaren niet op, soms kan het er wekelijks zijn. 3. Ik gebruik nu 40 jaar bloeddrukverlagende middelen. Vanaf mijn zwangerschap schoot mijn bloeddruk omhoog, gevolg zwangerschapsvergiftiging en kind te vroeg geboren. Is dit normaal dat de bloeddruk daarna nooit meer normaal is geworden? Ja, dit is iets wat kan gebeuren. Helaas is bij u de bloeddruk na uw zwangerschap altijd hoog gebleven. Er zijn ook vrouwen waar de bloeddruk na de bevalling weer normaal wordt. 4. Wat is de reden om na een PCI gelijk met een hoge dosering Statine te starten i.p.v. rustig op te bouwen? Dit in verband met de bijwerkingen van statines. Na een stentplaatsing bij een dotter-procedure is het bloedvat licht beschadigd. Statine geeft bescherming aan dit beschadigde bloedvat. 5. Kan een Calciumantagonist een goede werking hebben op vaatspasmen? Ja, een calciumantagonist ontspant de spiertjes in de bloedvaten. 6. Na hoeveel tijd kan hartfalen door een vernauwing van kransslagaders ontstaan? Bij langzame aderverkalking is het een proces van jaren. Bij acute verkalking (propje) kan hartfalen ook acuut ontstaan. 7. Is boezemfibrilleren minder gevaarlijk [< 100] bij een langzame hartslag? Bij boezemfibrilleren gaat de hartslag meestal snel en is onregelmatig. Wij streven naar een hartslag beneden de 110 slagen per minuut. Behandeld boezemfibrilleren is niet gevaarlijk. 8. Is een verhoogde bloeddruk de onderliggende oorzaak van boezemfibrilleren met hierbij een verhoogde elektrische prikkeling? Of zijn dit aparte zaken? Ja, dit klopt. Door de verhoogde bloeddruk bent u gevoeliger voor boezemfibrilleren.

5 9. Is water een beter middel dan andere vloeistoffen om medicijnen mee in te nemen? Water is prima om medicijnen mee in te nemen. De meeste medicijnen kunt u ook met andere vloeistoffen innemen. Lees het etiket van uw medicijn, daar staat aangegeven of een bepaalde vloeistof niet gebruikt mag worden. 10. In november 2017 kreeg ik een bypass en in januari 2018 Pericarditis en daarbij geen hoge bloeddruk. Ik krijg een hoge dosering bètablokkers met stevige bijwerkingen. Waarom niet een lage dosering? Om u optimaal te behandelen is dus een hoge dosis b-blokker nodig. Deze hoge dosis beschermt u. Bespreek uw bijwerkingen met uw behandelend arts. Overleg of het gebruik van het medicijn verlaagd kan worden en welke risico s u hiermee loopt. Dan kunt u zelf een weloverwogen besluit nemen. 11. Bij welke symptomen kom ik in aanmerking voor onderzoek van de kransslagaders? Klachten bij kransslagaderverkalking kunnen divers zijn. Klachten zoals, pijn op de borst, kaken, armen kunnen verdacht zijn voor vernauwingen van de kransslagaders. Andere symptomen kunnen kortademigheid, moeheid, dikke benen en hartritmestoornis zijn. Bij klachten meldt u zich bij de huisarts. De huisarts kan zelf onderzoek inzetten en hij kan besluiten u te verwijzen naar de cardioloog. 12. Ik gebruik Bètablokkers. Is er bij het sporten een grens en moet je altijd tot het maximum gaan om je conditie te verbeteren? Door de b-blokker wordt u hartslag geremd. De meeste mensen mogen gewoon hun sport doen. Als u twijfels heeft overleg dit dan met uw huisarts. Om uw conditie te verbeteren hoeft u zeker niet maximaal te presteren. Op een rustiger tempo bouwt u ook conditie op. 13. Ik kom niet meer op controle bij de cardioloog en de huisarts geeft aan dat hij zich hiermee niet bemoeit [ik heb deze medicatie niet voorgeschreven]. Wie houdt er toezicht op mijn medicijnen die ik krijg van de cardioloog? Als u terug bent verwezen naar uw huisarts, dan is uw huisarts verantwoordelijk voor uw behandeling en medicijnen. Als de huisarts dit niet wilt doen, dan zal hij u moeten (terug)verwijzen naar de cardioloog. 14. Moet ik na een ablatie en een stent plaatsing mijn leven lang Acenocoumarol gebruiken? U zult uw leven lang een bloedverdunner moeten gebruiken. Of u over mag stappen naar een andere bloedverdunner kan alleen uw behandelend arts bepalen. Uw arts heeft al uw medische gegevens. 15. Werken alternatieve geneesmiddelen niet of onvoldoende? Er zijn vele soorten alternatieve geneesmiddelen te koop bij de drogist. In het ziekenhuis werken wij met geregistreerde medicijnen voor bepaalde ziektebeelden. Alternatieve geneesmiddelen vervangen niet uw specifieke voorgeschreven medicijnen. Bij gebruik van alternatieve geneesmiddelen, kunt u dit het beste overleggen met uw huisarts of behandelend arts.

6 16. Is Q10 slikken voldoende voor de behadeling hartfalen? Nee, hartfalen moet worden behandeld met diverse medicijnen. Dit wordt ingesteld op de hartfalenpolikliniek van het ziekenhuis. 17. Heeft een plastablet invloed op de uitscheiding van andere medicijnen? Nee, het geneesmiddel wordt opgenomen vanuit het bloed. 18. Kunnen statines ook plaque verwijderen? Ja, in optimale dosering waardoor je een heel laag LDL krijgt. Dan kunnen plaques opgeruimd worden. 19. Geeft een plastablet een verminderde werking aan de ACE-remmer? Nee, het geneesmiddel wordt opgenomen vanuit het bloed. 20. Hoe worden vaatspasme gediagnosticeerd? Door de beschrijving van het klachtenpatroon. Door hartfilmpjes te maken. Soms door een proefbehandeling te proberen. 21. Is het normaal dat ik blauwe plekken krijg bij antistollingstabletten? Ja, dit komt veel voor. 22. Kan ik jeuk krijgen van Apixaban? Ja, dit kan gebeuren, waarschijnlijk bent u overgevoelig voor deze tablet. Bespreek dit met uw behandelend arts. 23. Wanneer is het moment om antagonisten te overwegen en bij welke klachten? Waarschijnlijk bedoelt u calciumantagonisten. Deze tabletten worden voorgeschreven bij angina pectoris, vaatspasme, ritmestoornissen en hoge bloeddruk. Bij deze ziektebeelden bestaan allerlei klachten. Bespreek met uw huisarts of behandelend arts of een calciumantagonist voor u een optie is.

Hartmedicijnen: werking en bijwerking Krijn Dekens apotheker, aandachtsgebied cardiologie

Hartmedicijnen: werking en bijwerking Krijn Dekens apotheker, aandachtsgebied cardiologie Van harte welkom! Hartmedicijnen: werking en bijwerking 20.00 Opening door Wendy de Valk 20.05 Harteraad 20.15 Krijn Dekens apotheker, aandachtsgebied cardiologie 20.40 Bert Schuurman, P.A. i.o. cardiologie

Nadere informatie

Cardiologie Polikliniek Atriumfibrilleren (AF-poli)

Cardiologie Polikliniek Atriumfibrilleren (AF-poli) Cardiologie Polikliniek Atriumfibrilleren (AF-poli) Uw afspraak Plaats : d.d om uur : Polikliniek cardiologie Inhoudsopgave Inleiding... 1 De AF-poli... 1 Atriumfibrilleren... 2 Het ontstaan van atriumfibrilleren...

Nadere informatie

Cardiologie Polikliniek Atriumfibrilleren (AF-poli)

Cardiologie Polikliniek Atriumfibrilleren (AF-poli) Cardiologie Polikliniek Atriumfibrilleren (AF-poli) Uw afspraak U wordt verwacht op: datum:. tijdstip:... Inhoudsopgave Inleiding... 1 De AF-poli... 1 Atriumfibrilleren... 2 Het ontstaan van atriumfibrilleren...

Nadere informatie

TIA en dan. Transient ischemisch attack

TIA en dan. Transient ischemisch attack TIA en dan Transient ischemisch attack Een TIA (transient ischemisch attack) is een plotseling optredende neurologische uitval (voorbijgaande beroerte). Dit komt door een tijdelijke afsluiting van een

Nadere informatie

TIA en dan. Transient ischemic attack

TIA en dan. Transient ischemic attack TIA en dan Transient ischemic attack Een TIA (transient ischemic attack) is een plotseling optredende neurologische uitval (voorbijgaande beroerte). Dit komt door een tijdelijke afsluiting van een bloedvat

Nadere informatie

PILLENCOCKTAILS: HARTVEROVEREND. Aspecten van geneesmiddelen bij atriumfibrilleren

PILLENCOCKTAILS: HARTVEROVEREND. Aspecten van geneesmiddelen bij atriumfibrilleren PILLENCOCKTAILS: HARTVEROVEREND Aspecten van geneesmiddelen bij atriumfibrilleren INHOUD Presentatie (20-25 minuten) Inleiding Medicamenteuze behandeling atriumfibrilleren Geneesmiddelgroepen Bijwerkingen

Nadere informatie

Antistolling (NOAC) bij atriumfibrilleren

Antistolling (NOAC) bij atriumfibrilleren Antistolling (NOAC) bij atriumfibrilleren Ziekenhuis Gelderse Vallei Inhoud Inleiding 3 Voordelen 4 Nadelen 4 Bijwerkingen 5 Tips en adviezen 6 NOAC polikliniek 6 Voorbereiding thuis 6 Controle 7 Telefonisch

Nadere informatie

Longembolie Onderzoek en behandeling.

Longembolie Onderzoek en behandeling. Longembolie Onderzoek en behandeling www.nwz.nl Inhoud Wat is een longembolie? 3 Welke onderzoeken krijgt u? 4 Behandeling van een longembolie 5 Behandeling met bloedverdunnende medicijnen 7 Naar huis

Nadere informatie

BIJSLUITER. METOPROLOLTARTRAAT 12,5 mg en 25 mg tabletten

BIJSLUITER. METOPROLOLTARTRAAT 12,5 mg en 25 mg tabletten BIJSLUITER METOPROLOLTARTRAAT 12,5 mg en 25 mg tabletten Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

Informatiefolder over boezemfibrilleren en Eliquis

Informatiefolder over boezemfibrilleren en Eliquis Informatiefolder over boezemfibrilleren en Eliquis Inleiding U heeft Eliquis (apixaban) van uw dokter voorgeschreven gekregen. Eliquis is een medicijn dat wordt gebruikt bij volwassenen om het risico op

Nadere informatie

Cardioversie. Informatie voor patiënten. F oktober Bronovo Medisch Centrum Haaglanden

Cardioversie. Informatie voor patiënten. F oktober Bronovo  Medisch Centrum Haaglanden Cardioversie Informatie voor patiënten F0456-3415 oktober 2016 Bronovo www.bronovo.nl Bronovolaan 5 2597 AX Den Haag Postbus 96900 2509 JH Den Haag 070 312 41 41 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Nadere informatie

Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten 400015 Hart- en vaatziekten folder_400015 Hart- en vaatziekten 27-03-12 09:50 Pag Hart- en vaatziekten WAT ZIJN HART- EN VAATZIEKTEN WAT KUNT U ZELF DOEN MEDICIJNEN BIJ HART- EN VAATZIEKTEN WAT KAN UW

Nadere informatie

In te vullen door de poli-assistent: Datum cardioversie: Aanwezig om: Locatie melden: Vast voedsel zes uur, water (+medicatie) twee uur

In te vullen door de poli-assistent: Datum cardioversie: Aanwezig om: Locatie melden: Vast voedsel zes uur, water (+medicatie) twee uur Cardioversie In te vullen door de poli-assistent: Datum cardioversie: Aanwezig om: Locatie melden: Nuchter: Vast voedsel zes uur, water (+medicatie) twee uur Denk aan het meenemen van al uw medicijnen

Nadere informatie

Doel van de behandeling Het doel van de behandeling is het herstellen van het onregelmatige hartritme.

Doel van de behandeling Het doel van de behandeling is het herstellen van het onregelmatige hartritme. Cardioversie Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u een cardioversie te verrichten. Een cardioversie wordt uitgevoerd op de afdeling IC/CCU. In deze folder kunt u nalezen wat de behandeling inhoudt.

Nadere informatie

Elektrische cardioversie (ECV)

Elektrische cardioversie (ECV) OLVG, locatie Oost Elektrische cardioversie (ECV) U heeft een hartritmestoornis en u komt binnenkort naar OLVG voor een elektrocardioversie (ECV). Bij deze behandeling proberen we het ritme van het hart

Nadere informatie

Splanchnicusblokkade. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Splanchnicusblokkade. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Splanchnicusblokkade U heeft samen met uw arts besloten dat u voor uw pijnklachten een splanchnicusblokkade krijgt. In deze folder vindt u informatie over de behandeling, mogelijke complicaties en de uiteindelijke

Nadere informatie

Verminderde nierfunctie en medicijnen

Verminderde nierfunctie en medicijnen Verminderde nierfunctie en medicijnen VERMINDERDE NIERFUNCTIE WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN ADVIES IN EEN PERSOONLIJK GESPREK VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL VERMINDERDE

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. Cardene IV, 1 mg/ml oplossing voor infusie. nicardipinehydrochloride

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. Cardene IV, 1 mg/ml oplossing voor infusie. nicardipinehydrochloride BIJSLUITER Bijsluiter: informatie voor de patiënt Cardene IV, 1 mg/ml oplossing voor infusie nicardipinehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat

Nadere informatie

Hart & Vaatcafé, 26 november 2015 Hartfalen, mijn hart pompt niet goed. Wat nu?

Hart & Vaatcafé, 26 november 2015 Hartfalen, mijn hart pompt niet goed. Wat nu? Hart & Vaatcafé, 26 november 2015 Hartfalen, mijn hart pompt niet goed. Wat nu? Vraag 1 Ik heb hartfalen en gebruik een b-blokker, hierbij ben ik duizelig. De dosering is gehalveerd en nu ben ik minder

Nadere informatie

Boezemfibrilleren. Boezemfibrilleren kan plotseling optreden. Soms ook na een hartoperatie. U kunt boezemfibrilleren voelen, maar dat hoeft niet.

Boezemfibrilleren. Boezemfibrilleren kan plotseling optreden. Soms ook na een hartoperatie. U kunt boezemfibrilleren voelen, maar dat hoeft niet. Boezemfibrilleren Uw cardioloog heeft boezemfibrilleren bij u geconstateerd. In deze folder leest u wat boezemfibrilleren is en welke behandelingsmogelijkheden er zijn. Uw cardioloog bespreekt met u welke

Nadere informatie

HARTRITMESTOORNISSEN DE BEHANDELING DOOR MIDDEL VAN ELEKTRONISCHE CARDIOVERSIE FRANCISCUS VLIETLAND

HARTRITMESTOORNISSEN DE BEHANDELING DOOR MIDDEL VAN ELEKTRONISCHE CARDIOVERSIE FRANCISCUS VLIETLAND HARTRITMESTOORNISSEN DE BEHANDELING DOOR MIDDEL VAN ELEKTRONISCHE CARDIOVERSIE FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Hartritmestoornissen komen in het dagelijks leven vaak voor en zijn vaak onschuldig. Meestal

Nadere informatie

Antistollingsmiddelen

Antistollingsmiddelen Antistollingsmiddelen Ziekenhuis Gelderse Vallei In deze folder wordt informatie gegeven over het gebruik van antistollingsmiddelen. U kunt deze folder gedurende de opname doorlezen. Antistollingsmiddelen

Nadere informatie

elektrische cardioversie (ECV)

elektrische cardioversie (ECV) patiënteninformatie elektrische cardioversie (ECV) U heeft een hartritmestoornis en u komt binnenkort naar het OLVG voor een elektrocardioversie (ECV). Bij deze behandeling proberen we het ritme van het

Nadere informatie

Diep Veneuze Trombose Informatie over de aandoening en de behandeling

Diep Veneuze Trombose Informatie over de aandoening en de behandeling Er is bij u een diep veneuze trombose vastgesteld. In deze folder vindt u informatie over de oorzaak, verschijnselen, behandeling en medicijngebruik bij deze aandoening. Wat is diep veneuze trombose Een

Nadere informatie

Ct-scan van het hart. Kijken naar het hart. Ct-scan van het hart

Ct-scan van het hart. Kijken naar het hart. Ct-scan van het hart Ct-scan van het hart Kijken naar het hart Ct-scan van het hart Inleiding 3 Ct-scan 3 Ct-hart 4 Voorbereiding 4 Het Ct-scan onderzoek 5 Na de scan 5 Patiënten met diabetes 5 Medicijnen 6 Risico s 6 Na het

Nadere informatie

CT-scan van de kransslagaders. CT- coronairen

CT-scan van de kransslagaders. CT- coronairen CT-scan van de kransslagaders CT- coronairen U bent door uw behandelend cardioloog verwezen voor een CT-scan (computer tomografiescan) van het hart. In deze folder informeren wij u zoveel mogelijk over

Nadere informatie

Verapamil HCl 40 / 80 / 120 mg, coated tablets RVG / / 57532

Verapamil HCl 40 / 80 / 120 mg, coated tablets RVG / / 57532 Bijsluiter: informatie voor de patiënt Verapamil HCl Apotex 40 mg, omhulde tabletten Verapamil HCl Apotex 80 mg, omhulde tabletten Verapamil HCl Apotex 120 mg, omhulde tabletten Verapamilhydrochloride

Nadere informatie

Antistollingsmiddelen

Antistollingsmiddelen Antistollingsmiddelen Ziekenhuis Gelderse Vallei In deze folder wordt informatie gegeven over het gebruik van antistollingsmiddelen. U kunt deze folder gedurende de opname doorlezen. Antistollingsmiddelen

Nadere informatie

Paravertebraal blokkade

Paravertebraal blokkade Paravertebraal blokkade Bij pijnsyndromen ter hoogte van de borstkas, pijnsyndromen aan een borst of pijn aan litteken na een borstoperatie kan er een paravertebrale blokkade gedaan worden. Hierbij worden

Nadere informatie

Informatie na opname voor hartritmestoornissen

Informatie na opname voor hartritmestoornissen Afdeling: Onderwerp: Cardiologie Informatie na opname voor hartritmestoornissen 1 Patiënteninformatie na opname voor ritmestoornissen U was opgenomen in verband met hartritmestoornissen. U ontvangt ook

Nadere informatie

Met medicijnen alléén bent u er niet

Met medicijnen alléén bent u er niet Cholesterolverlagers Met medicijnen alléén bent u er niet Steeds meer mensen gebruiken medicijnen tegen een te hoog cholesterol. Maar wie niet tegelijkertijd zijn leefstijl aanpast (stoppen met roken,

Nadere informatie

Cardiologie CARDIOVERSIE. herstellen van het hartritme met een elektrische stroomstoot

Cardiologie CARDIOVERSIE. herstellen van het hartritme met een elektrische stroomstoot Cardiologie CARDIOVERSIE herstellen van het hartritme met een elektrische stroomstoot Binnenkort wordt u opgenomen voor een dagopname op de afdeling Hartbewaking (afdeling R1) voor een cardioversie, volg

Nadere informatie

Prednison (corticosteroïden)

Prednison (corticosteroïden) Prednison (corticosteroïden) Medicatie bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis www.mdlcentrum.nl Uw MDL-arts (maag-, darm- en leverarts) heeft u Prednison voorgeschreven

Nadere informatie

Longembolie Onderzoek en behandeling. www.nwz.nl

Longembolie Onderzoek en behandeling. www.nwz.nl Longembolie Onderzoek en behandeling www.nwz.nl Inhoud Wat is een longembolie? 3 Welke onderzoeken krijgt u? 4 Behandeling van een longembolie 5 Behandeling met bloedverdunnende medicijnen 7 Naar huis

Nadere informatie

Dancor 10, tabletten 10 mg Dancor 20, tabletten 20 mg

Dancor 10, tabletten 10 mg Dancor 20, tabletten 20 mg DANCOR 10/20 bijsluiter 31-01-2008 blz. 1 / 5 Lees deze bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel. Bewaar deze bijsluiter, het kan nodig zijn om deze nogmaals door

Nadere informatie

Behandeling van de tussenwervelschijf met methyleenblauw

Behandeling van de tussenwervelschijf met methyleenblauw Behandeling van de tussenwervelschijf met methyleenblauw U heeft samen met uw arts besloten dat u voor uw rugklachten een behandeling met methyleenblauw zult ondergaan. In deze folder vindt u informatie

Nadere informatie

Bosentan (Tracleer ) bij reumatische aandoeningen

Bosentan (Tracleer ) bij reumatische aandoeningen Bosentan (Tracleer ) bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel bosentan te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel. Heeft

Nadere informatie

Hoe ziet het reveal-systeem eruit

Hoe ziet het reveal-systeem eruit Reveal implantatie U komt binnenkort voor een reveal-implantatie naar het St. Anna Ziekenhuis. In deze folder kunt u lezen hoe de gang van zaken rondom deze ingreep is. Waarom een reveal U heeft de afgelopen

Nadere informatie

PREDNISON BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN

PREDNISON BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN PREDNISON BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN 1137 Inleiding Uw reumatoloog heeft u Prednison voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is het

Nadere informatie

Epidurale corticosteroïden Injectie

Epidurale corticosteroïden Injectie Epidurale corticosteroïden Injectie U heeft met uw arts afgesproken dat u voor de pijnklachten in uw rug of nek in aanmerking komt voor een injectie met corticosteroïden. In deze folder vindt u informatie

Nadere informatie

PROPRANOLOL HCl 10-40 - 80 PCH tabletten. MODULE I: ALGEMENE GEGEVENS Datum: 8 juli 2011 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde: 1

PROPRANOLOL HCl 10-40 - 80 PCH tabletten. MODULE I: ALGEMENE GEGEVENS Datum: 8 juli 2011 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde: 1 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde: 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Propranolol HCl 10 PCH, 10 mg tablet Propranolol HCl 40 PCH, 40 mg tablet Propranolol HCl 80 PCH, 80 mg tablet propanololhydrochloride

Nadere informatie

INFORMATIE OVER SULFASALAZINE (SALAZOPYRINE ) FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER SULFASALAZINE (SALAZOPYRINE ) FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER SULFASALAZINE (SALAZOPYRINE ) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u een ziekteremmend medicijn voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn

Nadere informatie

Een longembolie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Een longembolie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Een longembolie U heeft een longembolie gehad en bent hiervoor opgenomen bij Rijnstate. In deze folder leest u meer over een longembolie, de behandeling ervan en adviezen voor thuis. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Logboek Polikliniek hartfalen

Logboek Polikliniek hartfalen Logboek Polikliniek hartfalen Inleiding Uw cardioloog heeft u naar de hartfalenpolikliniek verwezen. De hartfalenverpleegkundige is er om u te begeleiden hoe u met uw hartklachten om kunt gaan. Hij/zij

Nadere informatie

Medicatie bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa Prednison (corticosteroïden)

Medicatie bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa Prednison (corticosteroïden) Medicatie bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa Prednison (corticosteroïden) Maag-, Darm- en Leverziekten IJsselland Ziekenhuis Uw MDL-arts (maag-, darm- en leverarts) heeft u Prednison voorgeschreven

Nadere informatie

Prednison, prednisolon (corticosteroïden)

Prednison, prednisolon (corticosteroïden) Prednison, prednisolon (corticosteroïden) Uw behandelend arts heeft u prednison voorgeschreven. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan

Nadere informatie

Medicijnen en hart- & vaatziekten Cardiologie

Medicijnen en hart- & vaatziekten Cardiologie Medicijnen en hart- & vaatziekten Cardiologie Locatie Hoorn/Enkhuizen Bij de behandeling van hart- en vaatziekten worden verschillende medicijnen gebruikt. De informatie op de bijsluiter van deze medicijnen

Nadere informatie

De overige bestanddelen van de tabletten zijn: lactose; magnesiumstearaat; maïszetmeel; natriumlaurylsulfaat; polyvinylpyrrolidon.

De overige bestanddelen van de tabletten zijn: lactose; magnesiumstearaat; maïszetmeel; natriumlaurylsulfaat; polyvinylpyrrolidon. INFORMATIE VOOR DE PATIENT LOMIR LOMIR SRO Lees de bijsluiter regelmatig vóór gebruik, ook als u Lomir al eerder gebruikte. De informatie kan namelijk sinds een vorige verpakking vernieuwd zijn. ALGEMENE

Nadere informatie

INFORMATIE OVER PREDNISON CORTICOSTEROÏDEN FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER PREDNISON CORTICOSTEROÏDEN FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER PREDNISON CORTICOSTEROÏDEN FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u een ziekteremmend medicijn voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn

Nadere informatie

Medicijnen na een beroerte

Medicijnen na een beroerte NEUROLOGIE Medicijnen na een beroerte (CVA of TIA) BEHANDELING Medicijnen na een beroerte Onlangs hebt u een beroerte (CVA) of een TIA (een korte voorbijgaande beroerte) gehad. Om de kans op herhaling

Nadere informatie

FFR-meting Meten van de bloeddruk in de kransslagaders

FFR-meting Meten van de bloeddruk in de kransslagaders U komt binnenkort naar het MCL voor een FFR-meting. FFR (Fractional Flow Reserve) is een aanvullend onderzoek om de (bloed)druk in uw kransslagaders te meten. In deze folder kunt u lezen hoe de gang van

Nadere informatie

Diep veneuze trombose

Diep veneuze trombose Diep veneuze trombose In verband met uw klachten is er een echo van uw bloedvaten gemaakt. De echo heeft bevestigd dat een diep gelegen ader afgesloten wordt door een bloedprop. In medische termen wordt

Nadere informatie

U bent opgenomen in het ziekenhuis met een longembolie. In deze folder krijgt u meer informatie over een longembolie.

U bent opgenomen in het ziekenhuis met een longembolie. In deze folder krijgt u meer informatie over een longembolie. Longembolie U bent opgenomen in het ziekenhuis met een longembolie. In deze folder krijgt u meer informatie over een longembolie. Wat is een longembolie? Een longembolie is een afsluiting van een longslagader.

Nadere informatie

Boezemfibrilleren. Lianne Permentier, cardioloog Ommelander Ziekenhuis

Boezemfibrilleren. Lianne Permentier, cardioloog Ommelander Ziekenhuis 27-10-2016 Boezemfibrilleren Lianne Permentier, cardioloog Ommelander Ziekenhuis Opbouw presentatie Bouw en werking hart Het normale hartritme Boezemfibrilleren Oorzaken boezemfibrilleren Behandelmogelijkheden

Nadere informatie

1. WAT IS EUCARDIC EN WAARVOOR WORDT HET GEBRUIKT? 2 2. WAT U MOET WETEN VOORDAT U EUCARDIC INNEEMT 2 3. HOE WORDT EUCARDIC INGENOMEN?

1. WAT IS EUCARDIC EN WAARVOOR WORDT HET GEBRUIKT? 2 2. WAT U MOET WETEN VOORDAT U EUCARDIC INNEEMT 2 3. HOE WORDT EUCARDIC INGENOMEN? Roche Nederland B.V. Patiëntenbijsluiter Eucardic 6,25 Eucardic 25 Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel. - Bewaar deze bijsluiter, het kan nodig

Nadere informatie

Logboek. Polikliniek hartfalen

Logboek. Polikliniek hartfalen Logboek Polikliniek hartfalen Inleiding Uw cardioloog heeft u naar de hartfalenpolikliniek verwezen. De hartfalenverpleegkundige is er om u te begeleiden hoe u met uw hartklachten om kunt gaan. Hij/zij

Nadere informatie

Informatie over het geneesmiddel Prednison/Prednisolon (Corticosteroïden)

Informatie over het geneesmiddel Prednison/Prednisolon (Corticosteroïden) Patiënteninformatie Informatie over het geneesmiddel Prednison/Prednisolon (Corticosteroïden) rkz.nl Uw reumatoloog heeft u Prednison voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om

Nadere informatie

Vermoeidheid & hartziekten

Vermoeidheid & hartziekten Vermoeidheid & hartziekten Menno Baars, cardioloog HartKliniek Nederland april 2014 Cardioloog van de nieuwe HartKliniek Nieuwe organisatie van eerstelijnscardiologiecentra Polikliniek & dagbehandeling

Nadere informatie

REUMATOLOGIE. Prednison. (corticosteroïden) BEHANDELING

REUMATOLOGIE. Prednison. (corticosteroïden) BEHANDELING REUMATOLOGIE Prednison (corticosteroïden) BEHANDELING Prednison (corticosteroïden) Uw reumatoloog heeft u prednison voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed

Nadere informatie

Dotter- en stentbehandeling (PCI) Tijdens opname

Dotter- en stentbehandeling (PCI) Tijdens opname U wacht in het ziekenhuis op een PCI behandeling van de kransslagaders van het hart. PCI staat voor Percutane Coronaire Interventie, beter bekend als het plaatsen van een stent. Dit wordt ook wel een dotterbehandeling

Nadere informatie

Hoe wordt het normale hartritme tot stand gebracht?

Hoe wordt het normale hartritme tot stand gebracht? Boezemfibrilleren De cardioloog heeft vastgesteld dat u een ritmestoornis heeft of heeft gehad, die boezemfibrilleren, ofwel atriumfibrilleren wordt genoemd. In deze folder kunt u hierover meer lezen.

Nadere informatie

B. BIJSLUITER OSTEOMONO. 400 mg filmomhulde tablet

B. BIJSLUITER OSTEOMONO. 400 mg filmomhulde tablet B. BIJSLUITER OSTEOMONO 400 mg filmomhulde tablet Version:W.Somer.-15-5-2012 Page: 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. OSTEOMONO 400 mg filmomhulde tabletten glucosamine Lees de hele bijsluiter

Nadere informatie

Graag omlaag. Wat kunt u zelf doen?

Graag omlaag. Wat kunt u zelf doen? Hebt u hoge bloeddruk? Dat is op zichzelf geen ziekte en u hebt er waarschijnlijk niet echt last van. Maar toch is het belangrijk om uw bloeddruk omlaag te krijgen. want hoge bloeddruk kan een risico betekenen.

Nadere informatie

Inleiding. Afbeelding 1: Het hart

Inleiding. Afbeelding 1: Het hart Boezemfibrilleren Inleiding Het hart is een holle spier, ongeveer even groot als een vuist. Het hart bestaat uit vier holle ruimtes: Rechterboezem Linkerboezem Rechterkamer Linkerkamer De boezems vangen

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Sandoz B.V. Page 1/5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER met gereguleerde afgifte 60 mg Isosorbidemononitraat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

Cardioversie met roesje (Dormicum)

Cardioversie met roesje (Dormicum) Cardioversie met roesje (Dormicum) Uw voorbereiding en het onderzoek www.nwz.nl Inhoud Wat is een cardioversie? 3 Bloedverdunners en INR-waarde 3 Uw voorbereiding op de behandeling 5 De dag van opname

Nadere informatie

Inleiding Wat is een epidurale injectie? Voorbereiding voor de behandeling Nogmaals: uit voorzorg is het niet

Inleiding Wat is een epidurale injectie? Voorbereiding voor de behandeling Nogmaals: uit voorzorg is het niet Epidurale injectie Inleiding Uw behandelend arts heeft voorgesteld een epiduraal injectie toe te passen. In deze folder vindt u informatie over de behandeling, de mogelijke complicaties en de uiteindelijke

Nadere informatie

Instructies na een hartkatheterisatie dotterbehandeling, FFR, IVUS of OCT

Instructies na een hartkatheterisatie dotterbehandeling, FFR, IVUS of OCT Instructies na een hartkatheterisatie dotterbehandeling, FFR, IVUS of OCT U heeft vandaag een onderzoek of behandeling aan uw kransslagaders ondergaan. In deze folder vindt u instructies voor thuis. Volg

Nadere informatie

Inhoud. Hoe werkt bosentan? 3. Voor welke aandoeningen wordt bosentan gebruikt? 3. Hoe moet ik het gebruiken? 4. Hoe moet ik het bewaren 4

Inhoud. Hoe werkt bosentan? 3. Voor welke aandoeningen wordt bosentan gebruikt? 3. Hoe moet ik het gebruiken? 4. Hoe moet ik het bewaren 4 Bosentan Tracleer Inhoud Hoe werkt bosentan? 3 Voor welke aandoeningen wordt bosentan gebruikt? 3 Hoe moet ik het gebruiken? 4 Hoe moet ik het bewaren 4 Wat zijn mogelijke bijwerkingen? 4 Zijn er controles

Nadere informatie

Prednison. Reumatologie. alle aandacht

Prednison. Reumatologie. alle aandacht Prednison Reumatologie alle aandacht Prednison (Corticosteroïden) Uw reumatoloog heeft u Prednison voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken,

Nadere informatie

Cardiologische leefregels

Cardiologische leefregels Cardiologische leefregels Cardiologie alle aandacht Cardiologische leefregels Naam patiënt: Afdeling: Diagnose PTCA (dotterbehandeling) via lies PTCA (dotterbehandeling) via pols Leefregels Eerste 3 dagen

Nadere informatie

Boezemfibrilleren. Cardiologie

Boezemfibrilleren. Cardiologie Boezemfibrilleren Cardiologie Inhoudsopgave Inleiding...4 Wat is boezemfibrilleren?...4 Wat gebeurt er bij een normaal ritme?...5 Wat veroorzaakt boezemfibrilleren?...6 Hoe wordt de diagnose gesteld?...6

Nadere informatie

CT-scan van het hart Inleiding CT-scan CT-hart

CT-scan van het hart Inleiding CT-scan CT-hart CT-scan van het hart Inleiding U bent door uw behandelend cardioloog doorverwezen voor een CT-scan van het hart. Middels deze brochure willen wij u zoveel mogelijk informeren over de scan en de voorbereidingen

Nadere informatie

Gabapentine Neurontin

Gabapentine Neurontin Gabapentine Neurontin Ziekenhuis Gelderse Vallei Inhoud Inleiding 3 Wat is Gabapentine? 3 Wat is neuropatische pijn? 3 Hoe werkt Gabapentine? 4 In welke doseringen is Gabapentine te verkrijgen? 4 Wanneer

Nadere informatie

Vragen/ Antwoorden n.a.v. Boezemfibrilleren-bijeenkomst 05-11-2011 in het Martini Ziekenhuis te Groningen

Vragen/ Antwoorden n.a.v. Boezemfibrilleren-bijeenkomst 05-11-2011 in het Martini Ziekenhuis te Groningen Vragen/ Antwoorden n.a.v. Boezemfibrilleren-bijeenkomst 05-11-2011 in het Martini Ziekenhuis te Groningen Algemeen Wat is de rol van de omschakeling van waak- naar slaapsituatie? Twee verschillende zenuwsystemen

Nadere informatie

Biacuplasty. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Biacuplasty. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Biacuplasty U heeft samen met uw arts besloten dat u voor uw rugklachten een warmtebehandeling (Biacuplasty) zult ondergaan. In deze folder vindt u informatie over de therapie, mogelijke complicaties en

Nadere informatie

Prednison/ prednisolon

Prednison/ prednisolon Patiënteninformatie Prednison/ prednisolon Informatie over dit medicijn bij reumatische aandoeningen 1234567890-terTER_ Prednison/ prednisolon Informatie over dit medicijn bij reumatische aandoeningen.

Nadere informatie

REUMATOLOGIE. NSAID s BEHANDELING

REUMATOLOGIE. NSAID s BEHANDELING REUMATOLOGIE NSAID s BEHANDELING NSAID s Uw reumatoloog heeft u een NSAID (Niet-Steroïde Anti- Inflammatoire Drug, oftewel een ontstekingsremmende pijnstiller) voorgeschreven voor de behandeling van uw

Nadere informatie

Polyfarmacie & claudicatio-patient: Problemen of Profijt?

Polyfarmacie & claudicatio-patient: Problemen of Profijt? Polyfarmacie & claudicatio-patient: Problemen of Profijt? ClaudicatioNet Jaarcongres 12-03-2015 Dr. Ben Janssen UHD, Farmacoloog b.janssen@maastrichtuniversity.nl We worden in allemaal ouder. In een betere

Nadere informatie

Diep veneuze trombose

Diep veneuze trombose Diep veneuze trombose In verband met uw klachten is er een echo van uw bloedvaten gemaakt. De echo heeft bevestigd dat een diep gelegen ader afgesloten wordt door een bloedprop. In medische termen wordt

Nadere informatie

Trombosebeen en/of longembolie. Behandeling en begeleiding op de Trombosepolikliniek

Trombosebeen en/of longembolie. Behandeling en begeleiding op de Trombosepolikliniek Trombosebeen en/of longembolie Behandeling en begeleiding op de Trombosepolikliniek Inleiding U heeft van de arts gehoord dat u een trombosebeen en/of longembolie heeft waarvoor u behandeld gaat worden

Nadere informatie

B. BIJSLUITER ROTER GLUCOSAMINE. 400 mg filmomhulde tablet.

B. BIJSLUITER ROTER GLUCOSAMINE. 400 mg filmomhulde tablet. B. BIJSLUITER ROTER GLUCOSAMINE 400 mg filmomhulde tablet. Version:W.S.-12-11-2013 Page: 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. ROTER GLUCOSAMINE 400 mg filmomhulde tablet glucosamine Lees de hele

Nadere informatie

PATIËNTENBIJSLUITER. CRESTOR (rosuvastatine) Lees deze bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel.

PATIËNTENBIJSLUITER. CRESTOR (rosuvastatine) Lees deze bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel. PATIËNTENBIJSLUITER CRESTOR (rosuvastatine) Lees deze bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel. Bewaar deze bijsluiter, het kan nodig zijn om deze nogmaals door te

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Ikorel 10, tabletten 10 mg Ikorel 20, tabletten 20 mg nicorandil BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het innemen van dit geneesmiddel.

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Cyress 10, 10 mg capsules met gereguleerde afgifte Cyress 20, 20 mg capsules met gereguleerde afgifte Barnidipine hydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat

Nadere informatie

Gabapentine Neurontin

Gabapentine Neurontin Gabapentine Neurontin Ziekenhuis Gelderse Vallei Wat is Gabapentine? Gabapentine is een medicijn dat invloed heeft op de informatieoverdracht via zenuwen in de hersenen. Het is op recept verkrijgbaar onder

Nadere informatie

Sulfasalazine (Salazopyrine )

Sulfasalazine (Salazopyrine ) REUMATOLOGIE Sulfasalazine (Salazopyrine ) BEHANDELING Sulfasalazine (Salazopyrine ) Uw reumatoloog heeft u sulfasalazine voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn

Nadere informatie

Cardiologie. Informatie voor patiënten met hartfalen. Afdeling: Onderwerp:

Cardiologie. Informatie voor patiënten met hartfalen. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Cardiologie Informatie voor patiënten met hartfalen 1 Inhoudsopgave Informatie voor patiënten met hartfalen 3 Klachten en verschijnselen 3 Het leven met hartfalen 3 Door wie wordt

Nadere informatie

Boezemfibrillerenbijeenkomst in het Martini Ziekenhuis. Vragen en antwoorden

Boezemfibrillerenbijeenkomst in het Martini Ziekenhuis. Vragen en antwoorden Boezemfibrillerenbijeenkomst in het Martini Ziekenhuis Vragen en antwoorden 05-11-2011 Vragen/Antwoorden n.a.v. Boezemfibrillerenbijeenkomst in het Martini Ziekenhuis Algemeen Wat is de rol van de omschakeling

Nadere informatie

Warmtebehandeling van de tussenwervelschijf (IDET)

Warmtebehandeling van de tussenwervelschijf (IDET) Warmtebehandeling van de tussenwervelschijf (IDET) U heeft samen met uw arts besloten dat u voor uw rugklachten een warmtebehandeling (IDET) zult ondergaan. In deze folder vindt u informatie over de therapie,

Nadere informatie

Ambrisentan (Volibris ) bij reumatische aandoeningen

Ambrisentan (Volibris ) bij reumatische aandoeningen Ambrisentan (Volibris ) bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel ambrisentan te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel.

Nadere informatie

THYREOIDUM T3/T4 9 microg/23,7 microg TABLETTEN

THYREOIDUM T3/T4 9 microg/23,7 microg TABLETTEN THYREOIDUM T3/T4 9 microg/23,7 microg TABLETTEN Lees deze bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel. Bewaar deze bijsluiter, het kan nodig zijn om deze nogmaals door

Nadere informatie

H.327266.1014. Medicijnen na een beroerte of TIA

H.327266.1014. Medicijnen na een beroerte of TIA H.327266.1014 Medicijnen na een beroerte of TIA Medicijnen na een beroerte of TIA Onlangs hebt u een beroerte (CVA) of een TIA (een korte voorbijgaande beroerte) gehad. Om de kans op herhaling van een

Nadere informatie

Transforaminale corticosteroïden injectie

Transforaminale corticosteroïden injectie Transforaminale corticosteroïden injectie U heeft met uw arts afgesproken dat u voor de pijnklachten in uw rug in aanmerking komt voor een injectie met corticosteroïden. In deze folder vindt u informatie

Nadere informatie

Niet vitamine K-orale anti-coagulantia (NOAC s) Bij atriumfibrilleren

Niet vitamine K-orale anti-coagulantia (NOAC s) Bij atriumfibrilleren Niet vitamine K-orale anti-coagulantia (NOAC s) Bij atriumfibrilleren Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De cardioloog heeft u verteld dat u last heeft van atriumfibrilleren.

Nadere informatie

Sulfasalazine (Salazopyrine EC)

Sulfasalazine (Salazopyrine EC) Reumatologie Sulfasalazine (Salazopyrine EC) i Patiënteninformatie Bij reumatische aandoeningen Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw reumatoloog heeft u het medicijn sulfasalazine voorgeschreven voor de behandeling

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Barnidipine hydrochloride 10 mg, capsules met gereguleerde afgifte 9,3 mg Barnidipine hydrochloride 20 mg, capsules met gereguleerde afgifte 18,6 mg barnidipine

Nadere informatie

Boezemfibrilleren. Atriumfibrilleren. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Boezemfibrilleren. Atriumfibrilleren. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Boezemfibrilleren Atriumfibrilleren Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Het hart is een holle spier, ongeveer even groot als een vuist. Het hart bestaat uit vier

Nadere informatie

Trombosebeen. (of diep veneuze trombose)

Trombosebeen. (of diep veneuze trombose) Trombosebeen (of diep veneuze trombose) 2 Inleiding Bij u is een trombosebeen geconstateerd en u wordt hiervoor behandeld. In deze folder kunt u informatie lezen over de achtergrond van diep veneuze trombose,

Nadere informatie

Ambrisentan. Volibris

Ambrisentan. Volibris Ambrisentan Volibris Inhoud Hoe werkt ambrisentan? 3 Voor welke aandoeningen wordt ambrisentan gebruikt? 3 Hoe moet ik het gebruiken? 3 Hoe moet ik het bewaren 4 Wat zijn mogelijke bijwerkingen? 4 Zijn

Nadere informatie