Organisatiewijziging. Wat betekent dit voor uw personeel? 22 november 2018 / Dymphy Schuurman & Sylvia Witkamp

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Organisatiewijziging. Wat betekent dit voor uw personeel? 22 november 2018 / Dymphy Schuurman & Sylvia Witkamp"

Transcriptie

1 Organisatiewijziging Wat betekent dit voor uw personeel? 22 november 2018 / Dymphy Schuurman & Sylvia Witkamp

2 Programma Organisatiewijziging: - rol van de ondernemingsraad - rol van de vakorganisaties Harmonisatie arbeidsvoorwaarden

3 Organisatiewijziging Reorganisatie; Fusie; Splitsing; Overname; Afstoting onderdeel; Uitbreiding; Samenwerkingsverband; Aandelenoverdracht; Etc.

4 Ondernemingsraad

5 Artikel 25 WOR De OR wordt door de ondernemer in de gelegenheid gesteld advies uit te brengen over elk door hem voorgenomen besluit tot: a) overdracht van de zeggenschap over (een onderdeel van) de onderneming; b) het vestigen, overnemen of afstoten van de zeggenschap over een andere onderneming, alsmede het aangaan van, het aanbrengen van een belangrijke wijziging in of het verbreken van duurzame samenwerking met een andere onderneming [ ]; c) beëindiging van de werkzaamheden van de onderneming of een belangrijk onderdeel daarvan; d) belangrijke inkrimping, uitbreiding of andere wijziging van de werkzaamheden van de onderneming; e) belangrijke wijziging in de organisatie van de onderneming of de verdeling van bevoegdheden binnen de onderneming.

6 De adviesaanvraag De ondernemer dient de OR schriftelijk en gemotiveerd om advies te vragen. De ondernemer moet in de adviesaanvraag ieder geval ingaan op (lid 3): de motieven voor het voorgenomen besluit; de te verwachten gevolgen voor het personeel; de maatregelen die de ondernemer in verband met die gevolgen wil nemen; De adviesaanvraag moet worden ingediend op een zodanig moment dat het advies van de OR nog van wezenlijke invloed kan zijn op de besluitvorming; NB: In de van toepassing zijnde cao s kunnen aanvullende vereisten zijn vastgelegd.

7 Behandeling adviesaanvraag De OR bepaalt zelf welke informatie nodig is om zijn taken te kunnen vervullen, maar moet dit wel motiveren. De ondernemer is verplicht om alle informatie aan de OR te verstrekken die de OR nodig heeft om zijn taken te kunnen vervullen (art. 31). De ondernemer kan zich niet verschuilen achter het vertrouwelijke karakter van bepaalde gegevens: er kan immers schriftelijk een geheimhoudingsplicht met de OR worden overeengekomen. De OR heeft het recht om advies in te winnen van één of meer interne of externe deskundigen indien de OR dit noodzakelijk acht (art. 16). De kosten daarvan komen in beginsel voor rekening van de ondernemer (art. 22). Er dient tenminste éénmaal overleg over het voorgenomen besluit plaats te vinden tussen de ondernemer en de OR.

8 Advies en besluitvorming De OR dient binnen een redelijke termijn een schriftelijk en met redenen omkleed advies uit te brengen. De OR kan voorwaarden verbinden aan zijn advies. Na ontvangst van het advies van de OR kan de ondernemer: - het besluit vaststellen zoals voorgenomen; - een gewijzigd besluit vaststellen conform het advies; - een gewijzigd besluit vaststellen deels conform het advies; - afzien van het voorgenomen besluit.

9 Advies en besluitvorming De ondernemer dient de OR zo spoedig mogelijk schriftelijk en met redenen omkleed van het definitieve besluit in kennis te stellen. Indien de ondernemer geheel of ten dele afwijkt van het advies van de OR, dient de ondernemer schriftelijk te motiveren hoe en waarom hij van het advies van de OR heeft afgeweken. Indien het besluit niet (geheel) in lijn is met het advies van de OR gaat een opschortingstermijn van één maand lopen. Gedurende deze termijn mag de ondernemer het besluit niet gaan uitvoeren. OR kan zich beraden over beroep (art. 26).

10 Beroepsrecht OR (art. 26) Als de ondernemer (i) géén advies vraagt of (ii) het advies niet (volledig) volgt, kan de OR tegen het besluit beroep instellen bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam. De OK toetst of de WOR is nageleefd en de ondernemer (voor wat betreft inhoud en totstandkoming) in redelijkheid tot het besluit heeft kunnen komen. De OK kan een voorziening treffen: de OK kan de ondernemer verplichten het besluit (geheel of ten dele) in te trekken en de gevolgen van het besluit ongedaan te maken; of de OK kan de ondernemer een verbod opleggen om handelingen te verrichten ter uitvoering van (onderdelen van) het besluit. Niet-naleving van de uitspraak van de OK is een overtreding van de Wet op de economische delicten en wordt bestraft met ten hoogste zes maanden hechtenis of een geldboete van maximaal EUR ,-.

11 Vakorganisaties

12 Relevante cao s in de zorg CAO VVT : artikel 12.1 CAO GGZ : artikel 15.B CAO Jeugdzorg : artikel 4.5 CAO Ziekenhuizen : hoofdstuk 14 CAO Sociaal Werk : artikel 7.2 Voornemen tot fusie of overname moet worden gemeld aan de vakbonden Overleg over o.a. de rechten van werknemers, werkgelegenheid, arbeidsomstandigheden, medezeggenschap e.d. De CAO s GGZ, Jeugdzorg, Ziekenhuizen en Sociaal Werk verplichten organisaties om overeenstemming te bereiken over een sociaal plan. De CAO VVT verplicht slechts tot het voeren van overleg over een sociaal plan.

13 Harmonisatie Arbeidsvoorwaarden

14 Harmonisatie arbeidsvoorwaarden Art. 7:663 BW: Door de overgang van een onderneming gaan de rechten en verplichtingen die op dat tijdstip voor de werkgever in die onderneming voortvloeien uit een arbeidsovereenkomst tussen hem en een daar werkzame werknemer van rechtswege over op de verkrijger. Gevolg: 1. verschillende arbeidsvoorwaardenpakketten voor werknemers die hetzelfde of vergelijkbaar werk doen; en 2. hoge administratieve lasten.

15 Harmonisatie arbeidsvoorwaarden HvJ EG 10 februari 1988: NJ 1990/423 (Daddy s Dance Hall) Het onmiddellijk aanpassen van de arbeidsvoorwaarden tijdens overgang van onderneming is verboden. Een werknemer kan geen afstand doen van de rechten die de richtlijn hem biedt, zelfs als de vakbonden daarmee instemmen! Deze lijn is herhaald in Watson/Rasic en het arrest Marten/SDU. Tevens is bepaald dat een wijziging ontoelaatbaar is als deze is gelegen in de overgang.

16 Harmonisatie arbeidsvoorwaarden Hof Amsterdam, 17 maart 2012: ECLI:NL:GHAMS:2012:BW5151 (Fanger/telefoongids). Een werkgever die zich na een overname geconfronteerd ziet met twee verschillende beloningssystemen voor werknemers die dezelfde functie uitoefenen, heeft in beginsel een zwaarwegend belang bij het harmoniseren van de arbeidsvoorwaarden. [Eenzijdige] wijziging is daarom toelaatbaar, tenzij de arbeidsvoorwaarden zodanig slechter zouden worden dat niet van [werknemers] kan worden gevergd dat zij de doorgevoerde wijzigingen accepteren. Dat betekent dat niet iedere achteruitgang in een van de elementen, die onderdeel zijn van de beloning, een onacceptabele verslechtering oplevert en dat niet iedere achteruitgang in het netto inkomen een relevante verslechtering betekent. Van belang is of het hele beloningspakket tot een zodanige structurele achteruitgang in inkomen leidt dat acceptatie daarvan in redelijkheid niet van [werknemers] kan worden gevergd.

17 Harmonisatie arbeidsvoorwaarden De enkele wens om te komen tot een harmonisering van arbeidsvoorwaarden geldt op zichzelf niet snel als een legitieme reden voor een ingrijpend voorstel tot wijziging van arbeidsvoorwaarden: de werkgever moet inzichtelijk maken waarom wijziging noodzakelijk is. Eenzijdige wijziging van primaire arbeidsvoorwaarden is vrijwel onmogelijk. Overeenstemming over wijziging verdient dan ook sterk de voorkeur boven eenzijdige wijziging; Redeneer niet per arbeidsvoorwaarde maar vanuit de som der pakketten; Betrek de OR in een vroegtijdig stadium bij het proces, mede gelet op het instemmingsrecht van de OR (art. 27 WOR).

18 Harmonisatie arbeidsvoorwaarden De werkgever dient de OR op grond van art. 27 WOR om instemming te vragen voor elk voorgenomen besluit tot vaststelling, wijziging of intrekking van: a. een regeling m.b.t. een pensioenverzekering, winstdelings- of spaarregeling; b. een arbeidstijden-, rusttijden-, of vakantieregeling; c. een belonings- of functiewaarderingssysteem; d. een regeling m.b.t. arbeidsomstandigheden, ziekteverzuim of re-integratie; e. een regeling m.b.t. het aanstellings-, ontslag- of bevorderingsbeleid; f. een regeling m.b.t. personeelsopleiding; g. een regeling m.b.t. de beoordeling van medewerkers; h. een regeling m.b.t. bedrijfsmaatschappelijk werk; i. een regeling m.b.t. werkoverleg; j. een regeling m.b.t. de behandeling van klachten; k. een regeling m.b.t. de verwerking van persoonsgegevens van medewerkers; en l. een regeling m.b.t. controle op aanwezigheid, gedrag en prestaties.

19 Harmonisatie arbeidsvoorwaarden Samenloop van de cao s Scenario 1 WG A valt onder de cao VVT OVO WB B valt onder de cao sociaal werk. Cao is niet geïncorporeerd. Scenario 2 WG A valt onder de cao VVT OVO WB B valt onder de cao sociaal werk. Cao is geïncorporeerd. Oplossing: 1 eenzijdige wijziging 2 sterfhuis constructie

20 Vragen?

21 Bedankt voor uw aandacht!

Overzicht van de samenhang van rechten cliëntenraad ondernemingsraad

Overzicht van de samenhang van rechten cliëntenraad ondernemingsraad BORBOLETA BV advies en interim management training & mediation Overzicht van de samenhang van rechten cliëntenraad ondernemingsraad Een onderneming in de zorgsector heeft in het overleg over tal van zaken

Nadere informatie

De eerste 9 maanden Nieuw in de medezeggenschap

De eerste 9 maanden Nieuw in de medezeggenschap www.merlijnmedezeggenschap.nl De eerste 9 maanden Nieuw in de medezeggenschap Geschiedenis De basis en doel van medezeggenschap Van idee naar besluit De rechten De faciliteiten Geschiedenis van de WOR

Nadere informatie

Arbeidsverhoudingen zijn ook in te delen naar het niveau waarop ze zich afspelen: a) Landelijk niveau b) Bedrijfstakniveau c) Ondernemingsniveau

Arbeidsverhoudingen zijn ook in te delen naar het niveau waarop ze zich afspelen: a) Landelijk niveau b) Bedrijfstakniveau c) Ondernemingsniveau Inleiding vormen dat deel van het maatschappelijke leven waarin de onderlinge betrekkingen tussen werkgevers en werknemers centraal staan. De overheid vormt binnen dat relatiepatroon een uiterst belangrijke

Nadere informatie

Meerwaarde van medezeggenschap Rol en rechten tijdens marktwerking in de zorg. in de WOR of in de war

Meerwaarde van medezeggenschap Rol en rechten tijdens marktwerking in de zorg. in de WOR of in de war Meerwaarde van medezeggenschap Rol en rechten tijdens marktwerking in de zorg. in de WOR of in de war Marco Sikkel Doelstellingen training U bent bekend met de plaats van de OR in de onderneming. U kent

Nadere informatie

Aandachtspunt voor de OR hierbij is dat de gevolgen juist en correct zijn weergegeven.

Aandachtspunt voor de OR hierbij is dat de gevolgen juist en correct zijn weergegeven. DE ONDERNEMINGSRAAD EN PENSIOEN Algemeen Wet op de ondernemingsraden Iedere onderneming met tenminste 50 werknemers, dient een ondernemingsraad te hebben. Indien een werkgever de pensioenregeling wenst

Nadere informatie

Kennedy Van der Laan. Geachte heer, mevrouw,

Kennedy Van der Laan. Geachte heer, mevrouw, Memo Kennedy Van der Laan aan Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen van Chris Nekeman en Inge de Laat inzake NVZ / advies WOR datum 29 september 2014 referentie 15123/CNE/cza/ 1340988/0.6 Geachte heer,

Nadere informatie

OR-SYLLABUS. Praktische handleiding voor (aspirant) ondernemingsraadleden

OR-SYLLABUS. Praktische handleiding voor (aspirant) ondernemingsraadleden OR-SYLLABUS Praktische handleiding voor (aspirant) ondernemingsraadleden Voorwoord Met deze syllabus willen we je graag ter introductie een handreiking bieden om wegwijs te raken in de regelgeving over

Nadere informatie

1. Rechten en bevoegdheden van de OR A. Informatierecht

1. Rechten en bevoegdheden van de OR A. Informatierecht In deze brochure vindt u een toelichting op de rechten en plichten van een OR. Deze is gebaseerd op de Wet op de Ondernemingsraden (WOR). Artikelgewijs is een korte beschrijving opgenomen. Als u vragen

Nadere informatie

Outsourcing en de rol van de OR en vakbonden. 3 november 2015 Cara Pronk

Outsourcing en de rol van de OR en vakbonden. 3 november 2015 Cara Pronk Outsourcing en de rol van de OR en vakbonden 3 november 2015 Cara Pronk Van Doorne 2 Van Doorne 3 Vragen die spelen bij outsourcing Stakeholders. Welke stakeholders zijn betrokken? Wat zijn hun rechten?

Nadere informatie

Het adviesrecht van de or

Het adviesrecht van de or FNV Bondgenoten Het adviesrecht van de or Een korte toelichting Wat is het adviesrecht? Voor een aantal belangrijke besluiten op financieel-economisch en organisatorisch terrein is de ondernemer verplicht

Nadere informatie

Welkom bij het SSFG Symposium. Nieuwe kansen en mogelijkheden voor medezeggenschap

Welkom bij het SSFG Symposium. Nieuwe kansen en mogelijkheden voor medezeggenschap Welkom bij het SSFG Symposium Nieuwe kansen en mogelijkheden voor medezeggenschap Het fundament van medezeggenschap WELKOM Bert Visser www.oase-partners.nl 06-50413235 Basis van samenwerking Samenwerking

Nadere informatie

Webinar Medezeggenschap 13 april 2015. Van Doorne Marjolijn Lips & Steven Sterk

Webinar Medezeggenschap 13 april 2015. Van Doorne Marjolijn Lips & Steven Sterk Webinar Medezeggenschap 13 april 2015 Van Doorne Marjolijn Lips & Steven Sterk Wanneer instellen OR? Artikel 2 WOR: Ondernemer Die een onderneming in stand houdt Met in de regel ten minste 50 werkzame

Nadere informatie

Reorganiseren doe je zo

Reorganiseren doe je zo Reorganiseren doe je zo mr. J.L. (Janka) Sintemaartensdijk 7 juni 2018 Uniface-beschikking (OK 10 oktober 2017) Overdracht aandelen Uniface (zeggenschap, art. 25 lid 1 sub a WOR) 26 April 2017: Signing

Nadere informatie

Artikel 1. 3. Voor de toepassing van het bij of krachtens deze wet bepaalde wordt onder in de onderneming werkzame personen mede verstaan:

Artikel 1. 3. Voor de toepassing van het bij of krachtens deze wet bepaalde wordt onder in de onderneming werkzame personen mede verstaan: Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 1. Voor de toepassing van het bij of krachtens deze wet bepaalde wordt verstaan onder: a. Onze Minister: Onze Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid; b.

Nadere informatie

Medezeggenschap binnen de TU Delft

Medezeggenschap binnen de TU Delft Doel notitie Deze notitie geeft een algemene beschrijving van de medezeggenschap binnen de TU Delft en de regels die daarbij gelden. Deze formele regels laten in veel gevallen ruimte voor interpretatievrijheid.

Nadere informatie

De wet op de ondernemingsraden (Wor)

De wet op de ondernemingsraden (Wor) Hoofdstuk 22 Extra informatie De wet op de ondernemingsraden (Wor) Sinds 1950 is de Wet op de Ondernemingsraden (Wor) van kracht waarin de rechten en bevoegdheden van ondernemingsraden staan genoemd. Hierna

Nadere informatie

Medezeggenschapsregelingen bij fusie en overname:

Medezeggenschapsregelingen bij fusie en overname: Medezeggenschapsregelingen bij fusie en overname: Advies- en beroepsrecht OR op grond van de WOR; SER-Fusiegedragsregels 2000; Besluit openbare biedingen (Bob). Adviesrecht OR ex artikel 25 WOR De OR heeft

Nadere informatie

MEMO: BEVOEGDHEDEN VAN DE MR Van: Edwin van Anraad Aan: mede-mr-leden en schoolleiding Utrecht, 19 januari 2017

MEMO: BEVOEGDHEDEN VAN DE MR Van: Edwin van Anraad Aan: mede-mr-leden en schoolleiding Utrecht, 19 januari 2017 MEMO: BEVOEGDHEDEN VAN DE MR Van: Edwin van Anraad Aan: mede-mr-leden en schoolleiding Utrecht, 19 januari 2017 Hieronder staan de bevoegdheden die wij als MR hebben op grond van ons eigen reglement. Dit

Nadere informatie

Rechten en bevoegdheden van de or

Rechten en bevoegdheden van de or Rehten en bevoegdheden van de or In deze brohure vindt u een toelihting op de rehten en plihten van een or. Deze is gebaseerd op de Wet op de ondernemingsraden (WOR). Artikelgewijs is een korte beshrijving

Nadere informatie

Workshop Advies- en Instemmingsrecht OR Summerschool

Workshop Advies- en Instemmingsrecht OR Summerschool Workshop Advies- en Instemmingsrecht OR Summerschool Kennismaking Waar komen we voor? Adviesrecht Pauze Instemmingsrecht Vragen Afronding Wat kunt u aan de WOR hebben? De WOR geeft u: Rechten om het beleid

Nadere informatie

Medezeggenschap binnen de TU Delft

Medezeggenschap binnen de TU Delft Doel notitie Deze notitie geeft een algemene beschrijving van de medezeggenschap binnen de TU Delft en de regels die daarbij gelden. Deze formele regels laten in veel gevallen ruimte voor interpretatievrijheid.

Nadere informatie

Overgang van onderneming De belangrijkste arbeidsrechtelijke aspecten op een rij

Overgang van onderneming De belangrijkste arbeidsrechtelijke aspecten op een rij mr M.A. de Vries 1 Overgang van onderneming De belangrijkste arbeidsrechtelijke aspecten op een rij De financiële pagina s van de kranten laten zien dat het aantal fusies en overnames weer aantrekt. Uit

Nadere informatie

Medezeggenschapsrecht

Medezeggenschapsrecht @AVDRnl Medezeggenschapsrecht mr. Bruno van Els 4 februari 2016 E-mail:vanels@ungervanels.nl Introductie docent Combinatie van theorie en praktijk Kort kennismakingsrondje Onderwerpen: Inleiding: de (belangrijkste)

Nadere informatie

een faculteit of dienst. Bij een reorganisatie van de Universiteit Twente als geheel geldt de UT als eenheid.

een faculteit of dienst. Bij een reorganisatie van de Universiteit Twente als geheel geldt de UT als eenheid. óa REORGANISATIECODE peejs~!e~!sjea!un BEGRIPPENLIJST Werkgever: Beheerder: Eenheid: het College van Bestuur de decaan van een faculteit of de directeur van een dienst. Bij een reorganisatie van de Universiteit

Nadere informatie

Voorbeeld van gedeelde medezeggenschap

Voorbeeld van gedeelde medezeggenschap Harry van de Kant Voorbeeld van gedeelde medezeggenschap De AVS pleit voor invoering van gedeelde medezeggenschap. Hierbij overlegt het bevoegd gezag op bovenschools niveau met vertegenwoordigers van het

Nadere informatie

BIJLAGE 1. Overzicht van alle wettelijke bevoegdheden van de MR

BIJLAGE 1. Overzicht van alle wettelijke bevoegdheden van de MR 119 BJLGE 1. Overzicht van alle wettelijke bevoegdheden van de MR WETTELJKE BEVOEGDHEDEN VN DE MR Op de volgende pagina vind je een overzicht van over welke onderwerpen de geledingen instemmingsrecht

Nadere informatie

een faculteit of dienst. Bij een reorganisatie van de Universiteit Twente als geheel geldt de UT als eenheid.

een faculteit of dienst. Bij een reorganisatie van de Universiteit Twente als geheel geldt de UT als eenheid. REORGANISATIECODE BEGRIPPENLIJST Werkgever: Beheerder: Eenheid: OPUT: Lokaal overleg: Universiteitsraad: het College van Bestuur de decaan van een faculteit of de directeur van een dienst. Bij een reorganisatie

Nadere informatie

Onderwerpen adviesrecht

Onderwerpen adviesrecht Onderwerpen adviesrecht Artikel 25, eerste lid WOR geeft een limitatieve opsomming van de volgende veertien adviesplichtige onderwerpen: a) Overdracht van zeggenschap over de onderneming of een onderdeel

Nadere informatie

De WOR kent ook de bespreking algemene gang van zaken. Deze moet twee keer per jaar worden gehouden. Hierbij kijkt u terug op de resultaten van de

De WOR kent ook de bespreking algemene gang van zaken. Deze moet twee keer per jaar worden gehouden. Hierbij kijkt u terug op de resultaten van de BIJLAGE 1: DE ONDERNEMINGSRAAD De ondernemingsraad heeft een belangrijke rol bij het vormgeven van het arbeidsomstandighedenbeleid. Hun rechten (en plichten) staan beschreven in de wet op de ondernemingsraden

Nadere informatie

Leidraad organisatiewijzigingen en medezeggenschap 2010 Radboud Universiteit Nijmegen

Leidraad organisatiewijzigingen en medezeggenschap 2010 Radboud Universiteit Nijmegen Leidraad organisatiewijzigingen en medezeggenschap 2010 Radboud Universiteit Nijmegen Versie 28 januari 2010 1. Inleiding In september 2004 is de Leidraad organisatiewijzigingen bij de Radboud Universiteit

Nadere informatie

OR dag toekomstige samenwerking in ziekenhuizen

OR dag toekomstige samenwerking in ziekenhuizen OR dag toekomstige samenwerking in ziekenhuizen Workshop 2 Suzanne Broens s.broens@sprengers.nl www.sprengersadvocaten.nl Donderdag 14 november 2013 OR en Professionalisering bij trajecten van samenwerking

Nadere informatie

Van harte welkom themadag

Van harte welkom themadag Provinciaal Ondernemingsraad Contact Midden en Oost Nederland Van harte welkom themadag 13 oktober 2011 Programma 10.00 uur Welkom door de voorzitter 10.15 uur De Wet Werken naar Vermogen Heleen Heinsbroek,

Nadere informatie

De Rol van de Ondernemingsraad bij Pensioen. 1. Wettelijke bevoegdheid

De Rol van de Ondernemingsraad bij Pensioen. 1. Wettelijke bevoegdheid De Rol van de Ondernemingsraad bij Pensioen Wat zijn de rechten ( en plichten?) van de Ondernemingsraad als het om het pensioendossier gaat? Zodra het gaat om de collectieve pensioenregeling dan heeft

Nadere informatie

Wet van 28 januari 1971, houdende nieuwe regelen omtrent de medezeggenschap van de werknemers in de onderneming door middel van ondernemingsraden

Wet van 28 januari 1971, houdende nieuwe regelen omtrent de medezeggenschap van de werknemers in de onderneming door middel van ondernemingsraden (Tekst geldend op: 08-01-2015) Wet van 28 januari 1971, houdende nieuwe regelen omtrent de medezeggenschap van de werknemers in de onderneming door middel van ondernemingsraden Wij JULIANA, bij de gratie

Nadere informatie

Startende (G)MR-lid. Wat mag en kun je?

Startende (G)MR-lid. Wat mag en kun je? Startende (G)MR-lid Wat mag en kun je? rjaarsma@aob.nl avluik@aob.nl Algemene taken MR Bijdrage leveren aan de besluitvorming over schoolbeleid: Bevorderen van: openheid onderling overleg waken tegen discriminatie

Nadere informatie

SOCIAAL STATUUT MEDEWERKERS CENTRUM VOOR MUZIEK EN DANS WAALWIJK - HEUSDEN

SOCIAAL STATUUT MEDEWERKERS CENTRUM VOOR MUZIEK EN DANS WAALWIJK - HEUSDEN SOCIAAL STATUUT MEDEWERKERS CENTRUM VOOR MUZIEK EN DANS WAALWIJK - HEUSDEN Het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Centrum voor Muziek en Dans ; overwegende dat besloten is tot opheffing

Nadere informatie

OR en (onderhandelingen van) arbeidsvoorwaarden. mr. Lieke van den Eijnden mr. drs. Stefan Jansen

OR en (onderhandelingen van) arbeidsvoorwaarden. mr. Lieke van den Eijnden mr. drs. Stefan Jansen OR en (onderhandelingen van) arbeidsvoorwaarden mr. Lieke van den Eijnden mr. drs. Stefan Jansen Inhoud - Wat is een arbeidsvoorwaarde? - Discussie arbeidsvoorwaarden - Soorten arbeidsvoorwaarden - Wijziging

Nadere informatie

TAKEN, BEVOEGDHEDEN en FACILITEITEN ONDERDEELCOMMISSIES OR 2008-2011

TAKEN, BEVOEGDHEDEN en FACILITEITEN ONDERDEELCOMMISSIES OR 2008-2011 Artikel 15 van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) is van toepassing op de onderdeelcommissies. Het artikel luidt: De ondernemingsraad kan ( ) voor onderdelen van de onderneming onderdeelcommissies instellen

Nadere informatie

OVERZICHT VAN DE MEDEZEGGENSCHAPSBEVOEGDHEDEN volgens de WMS 2007

OVERZICHT VAN DE MEDEZEGGENSCHAPSBEVOEGDHEDEN volgens de WMS 2007 OVERZCHT VN DE MEDEZEGGENSCHPSBEVOEGDHEDEN volgens de WMS 2007 OPMERKNGEN = instemming = advies rtikel 10: NSTEMMNGSBEVOEGDHED MEDEZEGGENSCHPSRD wms-10.a Verandering van de onderwijskundige doelstellingen

Nadere informatie

Voor recht dat werkt! Werken met de WOR. Adviesrecht. Instemmingsrecht. Omgang met bestuurder. Tips en checklists.

Voor recht dat werkt! Werken met de WOR. Adviesrecht. Instemmingsrecht. Omgang met bestuurder. Tips en checklists. Voor recht dat werkt! Werken met de WOR Adviesrecht Instemmingsrecht Omgang met bestuurder Tips en checklists www.ungervanels.nl Inhoudsopgave 2017 Unger Van Els Advocaten Alle rechten voorbehouden. Behoudens

Nadere informatie

Reorganisatiecode Universiteit Leiden

Reorganisatiecode Universiteit Leiden Reorganisatiecode Universiteit Leiden 1. Voorbereidingsfase 2. Aankondiging 3. Uitwerkingsfase 4. Centraal overleg 5. Uitvoeringsfase 1. Voorbereidingsfase De voorgenomen reorganisatie wordt door de decentrale

Nadere informatie

DE ROL VAN DE OR BIJ OUTSOURCING EN INSOURCING. OR Summer Juli 2016 Henriëtte van Baalen

DE ROL VAN DE OR BIJ OUTSOURCING EN INSOURCING. OR Summer Juli 2016 Henriëtte van Baalen DE ROL VAN DE OR BIJ OUTSOURCING EN INSOURCING OR Summer Juli 2016 Henriëtte van Baalen OUTSOURCING/INSOURCING Opkomst : Betreft: Eind jaren 80, vooral ICT Uitbesteding van interne bedrijfsprocessen, niet

Nadere informatie

Dialoog belanghebbenden. Uitgiftedatum: Juli 2015 Definitief Concept Revisienummer: Datum vaststelling directie overleg: Evaluatiedatum:

Dialoog belanghebbenden. Uitgiftedatum: Juli 2015 Definitief Concept Revisienummer: Datum vaststelling directie overleg: Evaluatiedatum: Document Uitgiftedatum: Juli 2015 Definitief Concept Revisienummer: Datum vaststelling directie overleg: Evaluatiedatum: Dialoog belanghebbenden Inleiding De belanghebbenden van SGL zijn op centraal niveau

Nadere informatie

Medezeggenschap in een onderneming Ondernemingsraad en personeelsvertegenwoordiging

Medezeggenschap in een onderneming Ondernemingsraad en personeelsvertegenwoordiging Medezeggenschap in een onderneming Ondernemingsraad en personeelsvertegenwoordiging Volgens de Wet op de ondernemingsraden (WOR) moeten bedrijven en instellingen die vijftig of meer werknemers hebben,

Nadere informatie

Scoren met medezeggenschap. 18 mei 2017 Joost van Mierlo

Scoren met medezeggenschap. 18 mei 2017 Joost van Mierlo Scoren met medezeggenschap 18 mei 2017 Joost van Mierlo De spelregels Onderwerpen: - inrichting medezeggenschap - artikel 24 WOR - artikel 25 WOR: - informatie en wezenlijke invloed - gefaseerde besluitvorming

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 De raadpleging van de ondernemingsraad en vakorganisaties /5 L.G. Verburg

HOOFDSTUK 1 De raadpleging van de ondernemingsraad en vakorganisaties /5 L.G. Verburg INHOUDSOPGAVE Woord vooraf /V Lijst van afkortingen / XIII Inleiding /1 L.G. Verburg en R.M. Beltzer HOOFDSTUK 1 De raadpleging van de ondernemingsraad en vakorganisaties /5 L.G. Verburg 1.1 Inleiding

Nadere informatie

INHOUD 1 ALGEMENE BEPALINGEN 25 2 DE INSTELLING VAN DE ONDERNEMINGSRAAD 39. Toelichting bij editie

INHOUD 1 ALGEMENE BEPALINGEN 25 2 DE INSTELLING VAN DE ONDERNEMINGSRAAD 39. Toelichting bij editie Toelichting bij editie 2014 21 1 ALGEMENE BEPALINGEN 25 Artikel 1 Wetsbegrippen 29 Onderneming 30 Ondernemer 31 Bestuurder 32 Bedrijfscommissie 33 In een groep verbonden ondernemers 33 Joint venture 34

Nadere informatie

Leidraad Organisatiewijzigingen en Medezeggenschap Radboud Universiteit

Leidraad Organisatiewijzigingen en Medezeggenschap Radboud Universiteit Leidraad Organisatiewijzigingen en Medezeggenschap Radboud Universiteit overeengekomen tussen College van Bestuur, de Ondernemingsraad en de Centrales van Overheiden Onderwijspersoneel d.d. 29 juni 2015

Nadere informatie

1 Reorganisatie: een korte inleiding Inleiding Reorganisaties in de praktijk Opzet boek 18

1 Reorganisatie: een korte inleiding Inleiding Reorganisaties in de praktijk Opzet boek 18 1 Reorganisatie: een korte inleiding 13 1.1 Inleiding 13 1.2 Reorganisaties in de praktijk 14 1.3 Opzet boek 18 2 Collectief arbeidsrecht I: Medezeggenschapsrecht 21 2.1 Inleiding 21 2.2 Instellen ondernemingsraad

Nadere informatie

CONCEPT SOCIAAL PLAN (onderhandelaar akkoord )

CONCEPT SOCIAAL PLAN (onderhandelaar akkoord ) CONCEPT SOCIAAL PLAN (onderhandelaar akkoord 1-12-2008) De ondergetekenden, 1. Stichting Cordaad, gevestigd te Utrecht 2. Stichting Tussenvoorziening, gevestigd te Utrecht enerzijds en de Vereniging ABVAKABO

Nadere informatie

De rol van de OR bij strategische personeelsplanning. Janka Sintemaartensdijk

De rol van de OR bij strategische personeelsplanning. Janka Sintemaartensdijk De rol van de OR bij strategische personeelsplanning Janka Sintemaartensdijk Programma 1. Inleiding Actualiteiten 2. Strategische personeelsplanning (SPP) Wat, waarom en hoe? 3. Rol/rechten van de OR Overleg,

Nadere informatie

Toelichting bij editie ALGEMENE BEPALINGEN 25

Toelichting bij editie ALGEMENE BEPALINGEN 25 INHOUD Toelichting bij editie 2015 21 1 ALGEMENE BEPALINGEN 25 Artikel 1 Wetsbegrippen 29 Onderneming 30 Ondernemer 31 Bestuurder 32 Bedrijfscommissie 33 In een groep verbonden ondernemers 33 Joint venture

Nadere informatie

Instemmings- en adviesbevoegdheden (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraad en ondersteuningsplanraad onder de WMS

Instemmings- en adviesbevoegdheden (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraad en ondersteuningsplanraad onder de WMS nstemmings- en adviesbevoegdheden (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraad en ondersteuningsplanraad onder de WMS P O/L O L = instemming = advies = personeelsgeleding = ouders- en leerlinggeleding = oudergeleding

Nadere informatie

REGLEMENT ONDERNEMINGSRAAD (OR)

REGLEMENT ONDERNEMINGSRAAD (OR) REGLEMENT ONDERNEMINGSRAAD (OR) Het reglement van de ondernemingsraad luidt als volgt: ARTIKEL 1 - BEGRIPSBEPALINGEN In dit reglement wordt verstaan onder: De ondernemer De onderneming De bestuurder Stichting

Nadere informatie

De gemeenteraad stelt een plan vast voor preventie en jeugdhulp (art. 2.2 Voorstel Jeugdwet (hierna: Jw)).

De gemeenteraad stelt een plan vast voor preventie en jeugdhulp (art. 2.2 Voorstel Jeugdwet (hierna: Jw)). De Jeugdwet Hoe kan de gemeente de uit de Jeugdwet voortvloeiende decentralisatie van de jeugdzorg en de maatschappelijke ondersteuning organiseren en wat zijn de arbeidsrechtelijke implicaties? 18/3/14

Nadere informatie

VOORWOORD BEGRIPPEN. 1. WOR Wet op de ondernemingsraden.

VOORWOORD BEGRIPPEN. 1. WOR Wet op de ondernemingsraden. VOORWOORD Om het functioneren van een ondernemingsraad mogelijk te maken, zullen de ondernemer en de werknemers de nodige voorbereidende werkzaamheden moeten verrichten. Om overzichtelijk te maken hoe

Nadere informatie

Afzonderlijke ondernemingen gezamenlijk beschouwd als één onderneming 48

Afzonderlijke ondernemingen gezamenlijk beschouwd als één onderneming 48 Toelichting bij editie 2018 21 1 ALGEMENE BEPALINGEN 25 Artikel 1 Wetsbegrippen 29 Onderneming 30 Ondernemer 31 Bestuurder 32 Bedrijfscommissie 33 In een groep verbonden ondernemers 33 Joint venture 34

Nadere informatie

Joke Sperling. Joost van Beek. 11 november 2015

Joke Sperling. Joost van Beek. 11 november 2015 Uit de praktijk van de LCG WMS Joke Sperling Joost van Beek 11 november 2015 Uit de praktijk van de LCG WMS Programma: - Introductie Commissie en rol secretariaat - Informatierecht MR (artikel 8 Wms) -

Nadere informatie

OR en bestuurder Wat is overleg eigenlijk? Overleg buiten de gebaande paden, omzeil de WOR. 7 juni 2018 JOhan Berends, OR-coach

OR en bestuurder Wat is overleg eigenlijk? Overleg buiten de gebaande paden, omzeil de WOR. 7 juni 2018 JOhan Berends, OR-coach OR en bestuurder Overleg buiten de gebaande paden, omzeil de WOR 7 juni 2018 JOhan Berends, ORcoach Wat is overleg eigenlijk? Overleg is een term die aangeeft dat personen of groeperingen van gedachten

Nadere informatie

Het wijzigen van een pensioenregeling; stand van zaken

Het wijzigen van een pensioenregeling; stand van zaken Het wijzigen van een pensioenregeling; stand van zaken Bij een werkgever kan om diverse redenen de behoefte ontstaan om de met zijn werknemers overeengekomen pensioenregeling te wijzigen. De vraag die

Nadere informatie

Instemmings- en adviesbevoegdheden (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraad en ondersteuningsplanraad onder de WMS

Instemmings- en adviesbevoegdheden (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraad en ondersteuningsplanraad onder de WMS nstemmings- en adviesbevoegdheden (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraad en ondersteuningsplanraad onder de WMS P O/L O L OPR = instemming = advies = personeelsgeleding = ouders- en leerlinggeleding

Nadere informatie

Taken en bevoegdheden van OR, GOR of COR voortvloeiend uit enkele andere wetten en regelingen

Taken en bevoegdheden van OR, GOR of COR voortvloeiend uit enkele andere wetten en regelingen Bijlage A Taken en bevoegdheden van OR, GOR of COR voortvloeiend uit enkele andere wetten en regelingen 1 Algemeen De taken en bevoegdheden van de OR (de GOR en de COR daaronder mede begrepen) worden niet

Nadere informatie

R A N D V O O R W A A R D E N. Samenstelling: Drs. ing. Simon Troost Versie 1.1

R A N D V O O R W A A R D E N. Samenstelling: Drs. ing. Simon Troost Versie 1.1 1. DE ONDERNEMIN GSRAAD De OR heeft een belangrijke rol bij het vormgeven van het arbeidsomstandighedenbeleid. De wet op de ondernemingsraden en de Arbowet vormen daarbij het wettelijk kader en de OR kiest

Nadere informatie

Help, pensioenregels (weer) op de schop?! Mr. Marin van Esterik CPL

Help, pensioenregels (weer) op de schop?! Mr. Marin van Esterik CPL Help, pensioenregels (weer) op de schop?! Mr. Marin van Esterik CPL Onderwerpen 1. Pensioen, wat is pensioen? 2. Wijziging Wet op de ondernemingsraden 3. Outsourcing vanuit zorg en overheid OR (opeens)

Nadere informatie

Instemmings- en adviesbevoegdheden (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraad en ondersteuningsplanraad onder de WMS

Instemmings- en adviesbevoegdheden (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraad en ondersteuningsplanraad onder de WMS nstemmings- en adviesbevoegdheden (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraad en ondersteuningsplanraad onder de WMS = instemming = advies P = personeelsgeleding O = oudergeleding rtikel 10. nstemmingsbevoegdheid

Nadere informatie

Goede medezeggenschap en samenwerking OR en vakbonden

Goede medezeggenschap en samenwerking OR en vakbonden Goede medezeggenschap en samenwerking OR en vakbonden Versterking samenwerking OR en vakbonden Om de dialoog en samenwerking tussen vakbonden, vak- en beroepsorganisaties en OR en te versterken komen FNV,

Nadere informatie

SOCIAAL PLAN overname Tinkelbel door SKON 10 december 2008. De ondergetekenden,

SOCIAAL PLAN overname Tinkelbel door SKON 10 december 2008. De ondergetekenden, SOCIAAL PLAN overname Tinkelbel door SKON 10 december 2008 De ondergetekenden, 1. Tinkelbel vof(waaronder Tinkelbel, Parasol en Sonnenbel) gevestigd te Den Haag 2. Skon kinderopvang (skon) gevestigd te

Nadere informatie

Instemmings- en adviesbevoegdheden (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraad en ondersteuningsplanraad onder de Wms

Instemmings- en adviesbevoegdheden (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraad en ondersteuningsplanraad onder de Wms nstemmings- en adviesbevoegdheden (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraad en ondersteuningsplanraad onder de Wms P O/L O L = instemming = advies = personeelsgeleding = ouders- en leerlinggeleding = oudergeleding

Nadere informatie

Webinar Organisch veranderen. Margo Hendriks mr. Lieke van den Eijnden

Webinar Organisch veranderen. Margo Hendriks mr. Lieke van den Eijnden Webinar Organisch veranderen Margo Hendriks mr. Lieke van den Eijnden Wat gaan we doen Uitleg Agile werken; Mogelijkheden voor de OR bij Agile processen; Tips & tricks Poll Ik heb vaak te maken met organisch

Nadere informatie

Instemmings- en adviesbevoegdheden medezeggenschapsraad onder de WMS

Instemmings- en adviesbevoegdheden medezeggenschapsraad onder de WMS nstemmings- en adviesbevoegdheden medezeggenschapsraad onder de WMS P O = instemming = advies = personeelsgeleding = oudergeleding rtikel 10. nstemmingsbevoegdheid medezeggenschapsraad a. verandering van

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst cliëntenraad BovenIJ Ziekenhuis

Samenwerkingsovereenkomst cliëntenraad BovenIJ Ziekenhuis Samenwerkingsovereenkomst cliëntenraad BovenIJ Ziekenhuis Partijen: stichting BovenIJ Ziekenhuis te Amsterdam ten deze vertegenwoordigd door de heer mr. R.R.M. Berendsen, nader te noemen: de directie En

Nadere informatie

Rechtspositieregelingen. Taakafbakening Georganiseerd Overleg en Ondernemingsraad & Regeling Personele jaarcyclus

Rechtspositieregelingen. Taakafbakening Georganiseerd Overleg en Ondernemingsraad & Regeling Personele jaarcyclus Rechtspositieregelingen Taakafbakening Georganiseerd Overleg en Ondernemingsraad & Regeling Personele jaarcyclus Inhoud Taakafbakening Georganiseerd Overleg en Ondernemingsraad... 3 Regeling Personele

Nadere informatie

WET OP DE ONDERNEMINGSRADEN

WET OP DE ONDERNEMINGSRADEN WET OP DE ONDERNEMINGSRADEN Inleiding Dit verhaal behandelt in kort bestek de Wet op de Ondernemingsraden. Deze wet, in het vervolg aangeduid met WOR of de wet, legt een stevig, wettig fundament voor de

Nadere informatie

Programma OOP en Medezeggenschap

Programma OOP en Medezeggenschap Hier is het OOP! Programma OOP en Medezeggenschap Wie heeft er iets te zeggen? Visie op medezeggenschap in de (G)MR De rechten en plichten van de (G)MR Typisch OOP? Mede-Zeggenschap Wie heeft er iets te

Nadere informatie

SOCIAAL PLAN STEDELIJK JONGERENWERK UTRECHT (onderhandelaarakkoord)

SOCIAAL PLAN STEDELIJK JONGERENWERK UTRECHT (onderhandelaarakkoord) SOCIAAL PLAN STEDELIJK JONGERENWERK UTRECHT (onderhandelaarakkoord) De ondergetekenden, 1. Portes, gevestigd te Utrecht; 2. Cumulus, gevestigd te Utrecht; 3. Doenja, gevestigd te Utrecht; 4. Stichting

Nadere informatie

SOCIAAL PLAN. enerzijds en. namens. de Vereniging ABVAKABO / FNV, de heer P. Weijland. CNV Publieke Zaak, de heer F. Doedens.

SOCIAAL PLAN. enerzijds en. namens. de Vereniging ABVAKABO / FNV, de heer P. Weijland. CNV Publieke Zaak, de heer F. Doedens. SOCIAAL PLAN In het kader van de overdracht van de activiteiten van Rijn-Side, onderdeel van de Stichting Passade te Arnhem naar de Stichting Pactum jeugdzorg & educatie te Arnhem per........ De ondergetekenden,

Nadere informatie

Overeenkomst Cliëntenraad en de Zevenster

Overeenkomst Cliëntenraad en de Zevenster Paragraaf 1 Begripsbepalingen Artikel 1 In dit besluit wordt verstaan onder: 1. zorgaanbieder: Stichting De Zevenster te Zevenhuizen 2. instelling: De Zevenster, te Zevenhuizen 3. cliënten: de natuurlijke

Nadere informatie

Wet Werk en Zekerheid Flexibele arbeidscontracten: positie van de OR. Mr. drs. Arthur Hol

Wet Werk en Zekerheid Flexibele arbeidscontracten: positie van de OR. Mr. drs. Arthur Hol Wet Werk en Zekerheid Flexibele arbeidscontracten: positie van de OR Mr. drs. Arthur Hol Hoofdpunten wijzigingen flexibele Wijziging ketenregeling arbeidscontracten Na 1 juli 2015; in plaats van 3 arbeidsovereenkomsten

Nadere informatie

Reorganisatieprocedure in een notendop

Reorganisatieprocedure in een notendop Reorganisatieprocedure in een notendop Typen reorganisaties Geen reorganisatie (type 1 en 2), voorbeelden: Kleine wijzigingen in de organisaties, zoals een individuele aanpassing van de functieomvang.

Nadere informatie

Nummer 7. Thema: Reorgansatie

Nummer 7. Thema: Reorgansatie Nummer 7. Thema: Reorgansatie 1. REORGANISATIE VANUIT ECONOMISCH OOGPUNT Twintig mensen eruit, waarom? Het argument voor reorganisatie is nu: de financiële crisis. Dat is echter geen bedrijfsbeleid. Probeer

Nadere informatie

Medezeggenschap DOOR MR. MINKE M. KROON

Medezeggenschap DOOR MR. MINKE M. KROON Medezeggenschap DOOR MR. MINKE M. KROON Inleiding Een ondernemer, de Stichting Bieb, bestaande uit 4 bibliotheken met ongeveer 70 werknemers, was voor een groot deel afhankelijk van subsidies. Als de Stichting

Nadere informatie

Sociaal Convenant. Stichting Voor Regionale Zorgverlening. Stichting Ouderenzorg Kanaalzone. in het kader van de fusie van. Versie september 2016

Sociaal Convenant. Stichting Voor Regionale Zorgverlening. Stichting Ouderenzorg Kanaalzone. in het kader van de fusie van. Versie september 2016 Sociaal Convenant in het kader van de fusie van Stichting Voor Regionale Zorgverlening en Stichting Ouderenzorg Kanaalzone Versie september 2016 Sociaal Convenant inzake de fusie van Stichting voor Regionale

Nadere informatie

TRANSITIEVERGOEDING & SOCIAAL PLAN. Dr. mr. Steven Jellinghaus & mr. Karen Maessen De Voort Advocaten I Mediators

TRANSITIEVERGOEDING & SOCIAAL PLAN. Dr. mr. Steven Jellinghaus & mr. Karen Maessen De Voort Advocaten I Mediators TRANSITIEVERGOEDING & SOCIAAL PLAN Dr. mr. Steven Jellinghaus & mr. Karen Maessen De Voort Advocaten I Mediators Wat is een sociaal plan? Niet wettelijk geregeld Spelregels en/of compensatie bij ondernemingsbeslissing

Nadere informatie

VAN REGELIING NAAR HANDBOEK

VAN REGELIING NAAR HANDBOEK VAN REGELIING NAAR HANDBOEK September 2017 1 2 VAN REGELING NAAR HANDBOEK INLEIDING Per 1 januari 2020 wordt de Wet normalisering ambtelijke rechtspositie van kracht (Wnra) en heeft de sector waterschappen

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst met de vertegenwoordiger van de cliënten en stichting De Schavuiten

Samenwerkingsovereenkomst met de vertegenwoordiger van de cliënten en stichting De Schavuiten Samenwerkingsovereenkomst met de vertegenwoordiger van de cliënten en stichting Partijen: stichting te Leiden, vertegenwoordigd door mevrouw J.I. van Oostveen als zijnde voorzitter van de raad van bestuur,

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel RECHT DONDERDAG 17 DECEMBER UUR

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel RECHT DONDERDAG 17 DECEMBER UUR SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel RECHT DONDERDAG 17 DECEMBER 2015 11.30-13.30 UUR SPD Bedrijfsadministratie Recht Donderdag 17 december 2015 B / 7 2015 NGO-ENS B / 7 Opgave 1 (16 punten) Het instellen

Nadere informatie

Overdrachtsprotocol. MC IJsselmeerziekenhuizen BV Cardiologie Kliniek Nederland BV

Overdrachtsprotocol. MC IJsselmeerziekenhuizen BV Cardiologie Kliniek Nederland BV Overdrachtsprotocol MC IJsselmeerziekenhuizen BV Cardiologie Kliniek Nederland BV 1 Inhoudsopgave Voorwoord Doel Blz. 4 Werkingssfeer Blz. 4 Overgang dienstverband Blz. 4 Geen Gedwongen ontslagen Blz.

Nadere informatie

Actualiteitenseminar Loonheffingen & Arbeidsrecht 2010

Actualiteitenseminar Loonheffingen & Arbeidsrecht 2010 Actualiteitenseminar Loonheffingen & Arbeidsrecht 2010 Actualiteiten Arbeidsrecht Actualiteiten arbeidsrecht Ontwikkelingen ontslagvergoeding Overgang van onderneming (ovo) Actualiteiten 16 Ontwikkelingen

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2001 2002 Nr. 163b 27 469 Uitvoering van de Richtlijn 98/50/EG van de Raad van de Europese Unie van 29 juni 1998 tot wijziging van de Richtlijn 77/187/EEG

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling

Klokkenluidersregeling Klokkenluidersregeling Instemming GMR d.d. 6 november 2018 Vastgesteld bevoegd gezag d.d. 7 november 2018 Inhoud Inleiding Artikel 1. Begripsbepalingen Artikel 2. Informatie, advies en ondersteuning voor

Nadere informatie

Arbeidsvoorwaarden De OR als (goed) alternatief voor de vakbond?

Arbeidsvoorwaarden De OR als (goed) alternatief voor de vakbond? Arbeidsvoorwaarden De OR als (goed) alternatief voor de vakbond? mr. J.L. (Janka) Sintemaartensdijk 13 december 2018 1 2 Arbeidsvoorwaarden Primair, secundair of tertiair?? 3 1 Partijen Werkgevers Werknemers

Nadere informatie

FUSIE CONVENANT ADDENDUM BIJ DOORLOPEND SOCIAAL PLAN ORGANISATIEONTWIKKELING KWINTES. Inzake fusie Kwintes en Stichting Iks

FUSIE CONVENANT ADDENDUM BIJ DOORLOPEND SOCIAAL PLAN ORGANISATIEONTWIKKELING KWINTES. Inzake fusie Kwintes en Stichting Iks FUSIE CONVENANT ADDENDUM BIJ DOORLOPEND SOCIAAL PLAN ORGANISATIEONTWIKKELING KWINTES Inzake fusie Kwintes en Stichting Iks Fusie convenant 1 van 7 INLEIDING Het fusie convenant bestaat uit: - het doorlopend

Nadere informatie

BIJLAGEN BIJ PRIVACY REGLEMENT PERSOONSGEGEVENS Personeel DNZT en DNZT Flex

BIJLAGEN BIJ PRIVACY REGLEMENT PERSOONSGEGEVENS Personeel DNZT en DNZT Flex BIJLAGEN BIJ PRIVACY REGLEMENT PERSOONSGEGEVENS Personeel DNZT en DNZT Flex Bijlage 1 Verwerking persoons m.b.t. Personeelsadministratie Naam van de De doelen van deze Categorieën van persoons Personeelsadministratie

Nadere informatie

Senioren Zorg Plan Dé thuiszorg die zich om ú bekommert! Overeenkomst Cliëntenraad. Senioren Zorg Plan

Senioren Zorg Plan Dé thuiszorg die zich om ú bekommert! Overeenkomst Cliëntenraad. Senioren Zorg Plan Dé thuiszorg die zich om ú bekommert! en Senioren Zorg Plan Begrippen Artikel 1 In dit besluit wordt verstaan onder: 1. zorgaanbieder - Senioren Zorg Plan, Achillestraat 108- bg, 1076 RJ te Amsterdam 2.

Nadere informatie

Vastgesteld in CvB-vergadering d.d. 8 juli 2014, na instemming OR d.d. 4 juli Reorganisatieprocedure TU Delft

Vastgesteld in CvB-vergadering d.d. 8 juli 2014, na instemming OR d.d. 4 juli Reorganisatieprocedure TU Delft Reorganisatieprocedure TU Delft Inleiding De continuïteit van de bedrijfsvoering van de TU Delft wordt voor een niet onbelangrijk deel bepaald door de wendbaarheid en flexibiliteit van de organisatie.

Nadere informatie

Nieuwsbrief juli 2013

Nieuwsbrief juli 2013 Nieuwsbrief juli 2013 Inhoud: Concurrentiebeding: geldigheid en uitleg Finale kwijting en fraude: valt het er wel of niet onder? Loonbetaling: wijzigen en stopzetten Oproepkrachten Wijziging Wet op de

Nadere informatie

OR & INTERNATIONALISERING. 26 januari 2018 dr. mr. Steven Jellinghaus en mr. Karen Maessen

OR & INTERNATIONALISERING. 26 januari 2018 dr. mr. Steven Jellinghaus en mr. Karen Maessen OR & INTERNATIONALISERING 26 januari 2018 dr. mr. Steven Jellinghaus en mr. Karen Maessen Programma Hoe ver reikt de WOR? Informatierecht Adviesrecht Instemmingsrecht EOR Territoriale werking WOR alleen

Nadere informatie

Reglement verantwoordingsorgaan 2014

Reglement verantwoordingsorgaan 2014 Reglement verantwoordingsorgaan 2014 Artikel 1 Definities Het pensioenfonds De statuten De Stichting Pensioenfonds Delta Lloyd; De statuten van het pensioenfonds; Het verantwoordingsorgaan Het verantwoordingsorgaan

Nadere informatie

Gevolgen voor de werkgelegenheid

Gevolgen voor de werkgelegenheid KRACHTIG ADVISEREN BIJ FUSIES EN OVERNAMES Met een divers team van organisatieadviseurs ondersteunen we ondernemingsraden bij het beoordelen van voorgenomen verkoop, fusies en overnames van bedrijven.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1995 1996 24 615 Wijziging van de Wet op de ondernemingsraden en titel 7.10 (arbeidsovereenkomst) van het nieuw Burgerlijk Wetboek Nr. 1 KONINKLIJKE BOODSCHAP

Nadere informatie