Prediker 2:24-25 Hoe word ik gelukkig?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Prediker 2:24-25 Hoe word ik gelukkig?"

Transcriptie

1 Prediker 2:24-25 Hoe word ik gelukkig? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe. Liturgie Zingen: GKB Gezang 133 : 1, 3, 4 en 5 Stil gebed Votum en groet Zingen: Psalm 144 : 1, 2 en 6 Gebed Lezen: Prediker 2 : 1 26 Zingen: Psalm 104 : 1, 4 en 8 Preek over Prediker 2 : Zingen: Opwekking 544 Lezen wet Zingen: GKB Gezang 38 : 1, 2, 3 en 4 (canon 2 groepen) Gebed Collecte Zingen: LvK 488B : 1, 3, 4 en 5 Zegen Hoe word ik gelukkig? Inleiding dia 1 verlanglijstje Vrijdag was ik jarig. Twee maanden geleden kreeg ik al de vraag of ik ook een verlanglijstje had. Nou, nee, niet echt dus. Ik vind dat maar moeilijk, verlanglijstjes maken. Ik heb eigenlijk alles wel wat ik wil.

2 Of het is veel te duur om voor een verjaardag te vragen Heb je zelf wel eens een verlanglijstje gemaakt? Vast wel! Dan moet je bedenken: wat wil ik heel graag hebben? Je gaat naar de speelgoedwinkel om te kijken wat ze allemaal hebben, en je kiest een paar dingen uit voor je verlanglijstje. En als je het dan ook nog krijgt, ben je helemaal blij. Dit cadeau is precies wat ik wilde hebben! Hier ga ik heel veel mee spelen! dia 2 speelgoed Maar dan een paar weken later. Vaak ben je je nieuwe speelgoed dan alweer vergeten. De eerste dagen heb je er heel veel mee gespeeld, en toen werd het steeds iets minder. Misschien moet je wel heel diep nadenken voordat je weet wat je ook al weer op je verjaardag hebt gekregen En nu begint je moeder te zeuren: zou je niet weer eens met je verjaardagscadeau gaan spelen? Nou, wees eens eerlijk, bij wie gaat dat wel eens zo? Waar het om gaat: cadeautjes zijn leuk, maar ze zijn ook tijdelijk, je wordt er niet echt gelukkig van. dia 3 vakantie Nog een ander voorbeeld, ook van iets leuks: vakantie. Naar vakantie kun je een heel jaar uitkijken. Aftellen tot het eindelijk zo ver is. Nog 10 nachtjes, en dan gaan we op vakantie. Heerlijk, om alles even achter te laten en niets te hoeven. Ik wordt daar wel blij van. Maar de vakantie is wel altijd veel te snel voorbij. Na de vakantie is het weer net zo druk als daarvoor. Weg is dat vakantiegevoel alweer. Het kan zelfs nog erger:

3 dat je op vakantie de hele tijd denkt aan alles wat je nog moet doen als je terug bent. En dan steeds denkt: het is vakantie, ik moet ervan genieten, maar hoe harder je dat probeert, hoe minder het lukt Net als met cadeautjes is vakantie leuk, maar wordt je er niet echt gelukkig van. dia 4 hoe word ik gelukkig? Waar word je wel gelukkig van? Dat is waar het vanmorgen over gaat. In Prediker 2 houdt Prediker zich met die vraag bezig. In hoofdstuk 1 ging het om de enorme vraag waar je voor leeft, of er een groter doel is om voor te leven. In Prediker 2 gaat het meer over het gewone leven van elke dag: hoe word ik gelukkig? Onthoud in ieder geval dit: gelukkig wordt je niet van speelgoed of vakanties, maar van God. 1. Op zoek naar geluk dia 5 op zoek naar geluk Gelukkig zijn, voor veel mensen is dat het belangrijkste in het leven, en ook ik ben liever gelukkig dan ongelukkig. Geluk is iets moois. Het is alleen zo moeilijk te vinden Er zijn zo veel dingen die je niet echt gelukkig maken. Hoe wordt je wel gelukkig? dia 6 veel hebben maakt nog niet gelukkig Net als wij, westerse mensen, is Prediker iemand die het goed heeft. Hij hoeft zich geen zorgen te maken of er vandaag wel iets te eten is. Juist als je alles hebt wat je nodig hebt, kom je er vaak achter dat je helemaal niet zo gelukkig bent.

4 Prediker heeft dat ook en hij gaat op zoek. Kom, zegt hij, laat ik proberen de genoegens van het leven te smaken en te genieten van het goede. Even tussendoor, ik ga er vanuit dat Prediker niet dezelfde is als Salomo, maar dat hij Salomo als hoofdpersoon in zijn zoektocht gebruikt. Prediker zelf leefde veel later, niet ver voor Jezus. Maar Prediker vertelt wat Salomo geprobeerd heeft, en ongetwijfeld heeft hij daar zelf ook ervaring mee. Het is een hele lijst, van geld, drank, muziek, seks, wijsheid Maar waar je heel gemakkelijk overheen leest, is vers 5: ik heb tuinen en parken aangelegd. Dat is een herinnering aan de tuin van God: het paradijs. God maakte die tuin voor de mens, Adam en Eva, zodat ze daar gelukkig zouden zijn. Prediker maakt zijn eigen tuin, zonder God. Hij probeert zijn eigen gelukkige wereld te maken, of beter: te scheppen. Alle dingen die hij probeert, komen op hetzelfde neer: hij probeert zichzelf gelukkig te maken. dia 7 proberen jezelf gelukkig te maken En dat proberen wij toch ook? We zeggen wel dat geld niet gelukkig maakt, maar ons leven laat vaak iets heel anders zien. Je kunt ook geluk zoeken in gezondheid, werk of relaties. Of gewoon in eten en drinken. Maar volgens Prediker maakt het allemaal niet gelukkig. Het zijn allemaal mooie dingen om te hebben, net zoals speelgoed of vakantie, maar je kunt jezelf niet gelukkig maken, je eigen paradijs scheppen. En Prediker schrikt van zijn ontdekking.

5 Hij krijgt zelfs een afkeer van het leven. Is dit het, hard werken om jezelf gelukkig te maken, maar er steeds weer achter komen dat je het niet bent? Ik heb alles geprobeerd, als iemand geluk had kunnen vinden, was ik het wel. Waarom lukt het dan niet? Ik heb alles wat mijn hart begeert, maar ik ben niet gelukkig. Ik ben jaloers op mensen die minder hebben, maar wel gelukkig zijn. Wij, rijke mensen, maken het leven vaak zo moeilijk. Waarom zijn arme mensen vaak veel tevredener? dia 8 het is tijdelijk en nooit genoeg Met het geluk dat je voor jezelf probeert te maken, zijn twee problemen: het is nooit genoeg, het moet altijd beter, en het is tijdelijk, als je sterft is het afgelopen. Die dingen noemt Jezus ook. Prediker wordt wel eens gezien als minst christelijke bijbelboek, maar Jezus zegt precies hetzelfde, in Lucas 12: (lezen) dia 9 Lucas 12: Geluk is van God dia 10 geluk is van God Jezus en Prediker zeggen hetzelfde: aardse schatten maken je niet gelukkig. Prediker zegt dat niet met een wijzend vingertje: foei, dat mag niet. Hij heeft het ook geprobeerd. Maar hij zegt: wil je gelukkig worden, dan moet je het niet zo doen. Je eigen leven maken, leven voor geluk, het levert niets op. Ik geloof dat als je echt geluk wilt vinden, je bij God moet zijn. dia 11 God maakt het verschil De conclusie van Prediker in vers 24

6 is dat je maar beter kunt eten, drinken en genieten. Dat lijkt een vreemde conclusie. Hij heeft net gezegd dat alles leeg is, en dan moet je er maar gewoon van genieten?! Maar Prediker zegt er nog iets achteraan: het is in de hand van God. God maakt het verschil! Met eten en drinken is niets mis. Speelgoed en vakantie, geniet er maar van. Een goede gezondheid, mooie baan en fijne vrienden, wees dankbaar. Maar je kunt er niet zelf voor zorgen Dan moet je er hard voor zwoegen en is het nooit goed genoeg. God zegt: ik zorg ervoor. Alles wat je hebt, alles waar je blij van wordt, dat heb je niet zelf geregeld, het is een cadeau van mij. dia 12 geluk zonder God lukt niet Mensen hebben altijd geprobeerd zelf gelukkig te worden. De bijbel staat daar ook vol mee. Adam en Eva in het paradijs, die precies die ene vrucht willen eten die ze niet van God hadden gekregen. Het hele Oude Testament gaat zo door: mensen proberen het zonder God. En Prediker, misschien wel het jongste bijbelboek van het Oude Testament, trekt de conclusie: geluk zonder God is gedoemd te mislukken. Gelukkig word je niet door heel hard te proberen gelukkig te worden. Gelukkig word je als je Gods hand ziet in alles wat je krijgt. Als je niet altijd denkt dat je er meer uit moet halen, maar je blij en tevreden bent met wat God geeft. Jezus zegt het in Lucas 12 zo: kijk naar de lelies, kijk hoe ze groeien. Ze werken niet en weven niet.

7 Ik zeg jullie: zelfs Salomo ging in al zijn luister niet gekleed als een van hen. Gelukkig wordt je door wat je van God krijgt. dia 13 God kennen maakt echt gelukkig Het is niet zo dat je pas gelukkig kunt zijn als God jou bijvoorbeeld veel geld geeft. Het gaat niet om geld, of eten en drinken, maar om God. Voor mijn relatie met mijn vrouw, Hanneke, zou ik al alles geven, dat is niet in geld uit te drukken. Als je met God een relatie kunt hebben, wat doet de rest er dan nog toe? Eten, drinken, geld, gezondheid, het zijn extraatjes. Prediker zegt dat niet zo ronduit. Hij kent God minder als iemand met wie je een relatie mag hebben. Na Prediker kwam Jezus. God, die zo veel geeft om van te genieten, mogen we door Jezus nu ook persoonlijk kennen. Dat is pas geluk! 3. Is dat nog wel geluk? dia 14 is dat nog wel geluk? Als je dus gelukkig wilt zijn, moet je niet naar geluk zoeken maar naar God. Of is dat wel erg zweverig? Kijk, als je niets hebt, dan is het prachtig om daar aan vast te houden. Als je christen bent in Syrië of in Irak, en je bent in groot gevaar omdat moslimextremisten een nieuwe islamitische staat willen stichten, dan kan ik me goed voorstellen dat je je vastklampt aan God en zegt: mijn geluk is in God alleen. Maar als je niets te klagen hebt, hooguit het weer,

8 kun je dan geloven dat alleen God echt geluk geeft? Is dat wel het geluk dat je zoekt? dia 15 Duits Als je je fietssleuteltje kwijt bent, moet je je fietssleuteltje gaan zoeken. Waarom zou dat met geluk anders zijn? Hoezo moet je dan opeens God zoeken, in plaats van geluk? Ik denk dat je het wel kunt vergelijken met het praten van een andere taal. Op school was ik best goed in Duits. Maar als ik op vakantie ben in een Duitstalig land, dan klap ik helemaal dicht. Ik wil het dan te perfect doen. En hoe perfecter ik Duits wil spreken, hoe minder ik mijzelf verstaanbaar kan maken. De druk is dan te groot. dia 16 bezig zijn met geluk maakt ongelukkig Met geluk is dat ook zo. Je kunt heel hard bezig zijn met geluk, maar de druk wordt dan zo groot dat je niet meer kunt genieten. Als je geluk afhangt van hoe jij naar geluk zoekt, als je dingen te groot maakt, of dat nu geld, werk, seks of gezondheid is, kun je niet meer genieten. God kun je niet te groot maken, daarom is geluk dat van hem afhangt wel echt geluk. dia 17 Lucas 12 : Dat zegt Jezus ook, weer in Lucas 12. Nog een klein stukje daarvan, vers Je kunt geluk zoeken, maar beter zoek je God en zijn koninkrijk, en het geluk komt dan wel. dia 17 geluk door God kan niemand afpakken

9 Te veel met geluk bezig zijn, maakt je ongelukkig. En ik geloof echt dat God veel mooier geluk geeft. Het goed hebben, dat is maar betrekkelijk en kwetsbaar. Je kunt wel zeggen: als je maar gezond bent, dan is het goed, maar wat een wrede afgod is gezondheid dan! Als je niet gezond bent, is je leven dan niet meer de moeite waard?! God kennen, dat kan niemand van je afpakken. Dan wordt het gewone genieten ook mooier: het hoeft niet altijd beter, mooier of extremer, je kunt gewoon blij zijn met wat je van God krijgt. Nee, het is niet zo dat als je God kent, je je altijd heel blij voelt. Het geluk dat God geeft, gaat veel dieper dan een goed gevoel. Geluk is dat wat er ook met je gebeurt, God het aankan en jij met God. 4. Eet, drink en geniet! dia 19 eet, drink en geniet Volgens Prediker is buiten God geen geluk. En daarom zegt hij: eet, drink, geniet, en zie daarin Gods hand. Mooi dat Prediker zulke gewone dingen noemt: eet en drink. Dat heeft alles met God te maken. Het klinkt gek, maar er is echt een christelijke manier van eten en drinken. Je kunt dichter bij God komen als je eten niet te belangrijk maakt of juist te onbelangrijk. dia 20 eten is geen medicijn Eten en drinken wordt te belangrijk als je leeft om te eten. Als je je verdriet weg-eet, als het water je de hele dag al in de mond loopt

10 omdat je steeds denkt aan wat je vanavond gaat eten, als alleen het beste restaurant nog goed genoeg voor je is. Eten maakt je niet gelukkig, het is geen medicijn om gelukkig te zijn. Als je gelukkig moet worden van eten en drinken, komen eten en drinken op Gods plaats. En ze maken je eerder ontevreden dan gelukkig. dia 21 eten is geen brandstof Maar je kunt ook de andere kant op: eten en drinken te onbelangrijk maken. Dat is als eten en drinken een noodzakelijk kwaad is om in leven te blijven. Eten als brandstof. Eten moet nu eenmaal, maar het moet zo weinig mogelijk tijd kosten. Als dat Gods bedoeling was, had hij wel astronautenvoedsel geschapen: het vult en bevat alle vitamines die je nodig hebt. Maar God geeft veel meer. Heerlijke smaken, zodat het eten elke dag weer anders kan zijn. Je mag genieten van eten en drinken, van de smaken die God geeft. Eten is lekker, en God heeft er plezier in als we dat op waarde schatten. dia 22 geniet van Gods cadeaus Eet en drink, niet als medicijn, niet als brandstof, maar als cadeau van God. In eten en drinken mag je God leren kennen, als iemand die het fijn vindt dat je geniet. Dus zie God in eten en drinken, dank hem ervoor. Voor werk, gezondheid en relaties geld precies hetzelfde: het zijn mooie cadeaus van God. Maak ze niet te belangrijk, door er je geluk van te laten afhangen,

11 maar ook niet te onbelangrijk, want God heeft het gemaakt. Alleen dan kun je er echt van genieten! dia 23 geniet van God zelf Geniet dan ook van God zelf. Want het gaat niet om wat hij geeft, hoe mooi het ook is, maar om wie hij zelf is. God kennen als persoon, dat maakt pas echt gelukkig. In zijn cadeaus leer je hem kennen. Het kan je helpen om elke dag te bedenken: wat geeft God vandaag en hoe leer ik hem daarin kennen? Praat er maar over met elkaar, of schrijf het op. God is vereerd als je geniet van zijn schepping, als je geniet van hemzelf. Hij heeft je ervoor gemaakt. En eens mag je bij hem aan tafel zitten, samen met hem genieten van de maaltijd en genieten van hem. Amen. Prediker 1:2-3 Waar leef ik voor? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe. Liturgie Zingen: Psalm 127 : 1 en 2 Stil gebed Votum en groet Zingen: LvK Lied 392 : 1, 2, 3, 4 en 5

12 Gebed Lezen: Prediker 1 : 1 18 Zingen: Psalm 90 : 3, 4 en 6 Preek over Prediker 1 : 2 3 Zingen: Opwekking 575 Lezen wet Zingen: LvK Lied 92 : 1 en 6 Gebed Collecte Zingen: GKB Gezang 163 Zegen Waar leef ik voor? Inleiding dia 1 Michael Jackson We gaan even terug in de tijd, naar het jaar In dat jaar had Michael Jackson een grote hit met het nummer Heal the world. Hij zingt: heal the world, make it a better place for you and for me and the entire human race. Volgens mij kent bijna iedereen het wel. Hoe dan ook, waar het om gaat is dat we van de wereld een betere plaats maken voor alle mensen. dia 2 heal the world Wow, dat is nogal wat! Je kunt in ieder geval niet zeggen dat Michael Jackson geen ambities had We zijn nu 22 jaar verder, maar de wereld is echt geen betere plaats geworden. De wereld verbeteren, wie wil dat nu niet? Ik in ieder geval wel.

13 Ik ben er misschien niet zo goed in, maar ik droom er wel van. Daarom kan ik ook helemaal meegezogen worden in boeken en films waar een dappere held het opneemt tegen de duistere krachten in de wereld. Zoals Harry Potter, waar ik groot fan van ben. In die boeken gaat het niet om het getover, maar om de strijd tussen goed en kwaad. dia 3 Harry Potter In de eerste boeken is dat nog heel klein. Harry en zijn vrienden ontdekken vreemde dingen en lossen ze op. Maar als je verder in de boeken komt, gaat het nog maar om één ding: de strijd tussen Harry en de duivelse Voldemort. Voldmort wil de wereld overnemen, en als dat gebeurt wordt de wereld een ware hel. Er is er maar één die dat kan voorkomen: Harry Potter. Het zal hem alles kosten, maar dan kan hij Voldemort stoppen. Harry Potter helpt om te dromen, net als veel andere boeken trouwens. Dromen dat je de held bent, dat je iets betekent voor de wereld. Daarom is Harry Potter zo populair. Het gaat over die grote, die enorme vraag: heeft mijn leven zin? En als je het niet weet, kun je er in ieder geval over dromen, dat je iets doet voor een betere wereld, dat je van betekenis bent, een held bent. dia 4 waar leef ik voor? Vandaag gaat het over de vraag: waar leef ik voor? Als je mensen daar naar vraagt, komen bijna alle antwoorden op hetzelfde neer: ik wil iets betekenen voor de wereld.

14 1. Wat is de moeite waard? dia 5 wat is de moeite waard? Prediker stelt die vraag ook: wat is nu echt de moeite waard om voor te leven? Leuk hoor, als je veel geld hebt, en wereldreizen kunt maken, maar wat heb je eraan? Leuk hoor, om een avond te zappen en de zoveelste zak chips leeg te eten met weer een nieuwe tijdelijke smaak, maar is dat alles? Leuk hoor, om te sporten en je fit te voelen, maar er moet toch meer zijn in het leven? Waar leef ik voor, wat is wel de moeite waard? dia 6 Prediker: denker vlak voor Jezus Prediker was iemand die veel heeft nagedacht. Die gedachten heeft hij opgeschreven in dit bijbelboek. Natuurlijk is Prediker niet zijn echte naam, dat is een schuilnaam, maar wie is Prediker dan wel? Vaak wordt gedacht dat Prediker koning Salomo is. In vers 1 zegt hij namelijk dat hij zoon is van David en koning van Jeruzalem. Maar in vers 16 heeft hij het opeens over iedereen die voor hem in Jeruzalem heeft geregeerd. Salomo kan dat moeilijk zeggen, want zijn vader David was de eerste koning met Jeruzalem als hoofdstad. En zo zijn er in het hele bijbelboek veel meer dingen, waar ik jullie nu niet mee ga vermoeien, die Salomo nooit had kunnen zeggen. Voor ons is dat een beetje gek, waarom doe je alsof je Salomo bent terwijl je dat niet bent, maar in die tijd gebeurde dat wel meer. Als een soort eerbetoon aan Salomo. Prediker zelf leefde veel later, waarschijnlijk een paar honderd jaar voor Jezus. Het is misschien wel het jongste bijbelboek van het Oude

15 Testament. En voor wie denkt: wat voor nieuwerwetse fratsen probeer je ons nu weer aan te smeren, Prediker zei al dat er niets nieuws onder de zon is, en inderdaad, 70 jaar geleden zei Klaas Schilder al precies hetzelfde. dia 7 een onbezorgd leven, is dat alles? Wie Prediker dan wel is, dat weten we niet, maar hij is in ieder geval iemand die veel vragen stelt. En hij lijkt wel een beetje op ons, mensen in het rijke westen. Hij heeft een behoorlijk onbezorgd leven gehad. Hij had alles wat hij wensen kon en probeerde ervan te genieten. Van geld, van muziek, van wijn en van vrouwen. En toch het knaagt bij hem. Is dit nu alles? Geld verdienen, ervan genieten en sterven? Wat heb je daar aan? En Prediker gaat op zoek. Op zoek naar iets dat groter is. Iets wat blijvende betekenis heeft voor de wereld. Met Predikers woorden: wat is de zin van ons moeizaam gezwoeg onder de zon? Prediker is niet de enige die daar naar zoekt. Misschien denkt hij er dieper over na dan je zelf zou doen, maar iedereen wil graag een leven dat zin heeft. Als je jong bent, en bedenkt wat je met je leven wilt doen, je kunt bijvoorbeeld dromen dat je het medicijn ontdekt dat een einde maakt aan alle kanker, maar ook als je oud bent en terugkijkt op wat je hebt bereikt. Wat is er geworden van je idealen? dia 8 stilgezet bij zinloosheid En dan wordt vlucht MH17 neergeschoten, worden we meegezogen in een oorlog die ver weg was,

16 en moeten we machteloos toekijken. Wat een zinloosheid, wat is het leven betrekkelijk. Als dat het leven is, als onze veilige wereld zomaar kan instorten, wat heeft dan blijvende waarde en is echt de moeite waard om voor te leven? 2. Lucht en leegte op aarde dia 9 lucht en leegte op aarde Prediker geeft geen opbeurend antwoord. Lucht en leegte, zegt Prediker, lucht en leegte, alles is leegte. We werken hard, we proberen een fijn leven te hebben, we willen iets betekenen voor de wereld, maar volgens Prediker is het allemaal zinloos. dia 10 Prediker kan het weten En van hem kun je het wel aannemen. Hij is op leeftijd, en kan terugblikken op zijn leven. Prachtig, als ouderen zo een nieuwe generatie helpen. Prediker heeft alles in het leven geprobeerd. Hij probeerde gelukkig te worden door zich af te sluiten voor de wereld en op te gaan in drank en vrouwen. In onze tijd had hij ook zeker drugs geprobeerd. Maar het bracht Prediker alleen maar leegte. Maar een leven vol idealen is dat net zo goed. Ook dat heeft Prediker geprobeerd. Zich inzetten voor een betere wereld, diep nadenken over alles wat hij tegenkwam, daar heeft hij zijn levenswerk van gemaakt, maar nu hij terugkijkt, zegt hij: het was nutteloos, najagen van wind. dia 11 het leven is vermoeiend Volgens Prediker is het leven maar vermoeiend, en kijk maar mee naar onze wereld.

17 Je wekker gaat, elke dag om dezelfde tijd, je staat op, gaat naar school, valt tijdens de les in slaap, je zit met je gedachten alweer thuis, en voor je het weet is er alweer een nieuwe dag. Het herhaalt zich eindeloos. Elke zondag houdt ik een preek, maar maandag begin ik alweer met de volgende, en zelfs ik ben de preek van vandaag zo weer vergeten. Het leven is vaak een vermoeiende sleur. Ondertussen vechten televisieprogramma s om mijn tijd, kan ik elk jaar een betere smartphone kopen, maar wordt ik er echt niet gelukkiger van. Als je even van een afstandje naar de wereld kijkt, dan kun je niet anders denken dan: waar zijn we nu eigenlijk mee bezig? Je ziet een flitsende en schreeuwende wereld, mensen die denken dat zij het middelpunt van alles zijn, mensen die geloven dat de toekomst beter zal zijn. Het trekt allemaal in een waas voorbij. Hier leef ik niet voor, dit is niet mijn thuis. dia 12 boven de zon: Jezus Maar is er dan helemaal niets de moeite waard om voor te leven? Prediker geeft er één aanwijzing voor. Steeds heeft hij het over onder de zon. Alles wat mensen doen op aarde is zinloos. Maar dat is niet alles! Er is ook nog boven de zon : God. God kwam op aarde, werd een mens: Jezus. Jezus leven had wel zin, hij doorbreekt de zinloosheid, hij is de enige held die de wereld echt een betere plaats maakt. Al het gepieker van Prediker laat zien hoe geweldig Jezus is.

18 Niet ons gezwoeg en onze idealen, maar Jezus is de moeite waard om voor te leven. 3. Echt alleen bij Jezus? dia 13 is Prediker niet te pessimistisch? Misschien vind je Prediker maar een zuurpruim. Man, vertel toch eens iets vrolijks! Is hij ook niet erg pessimistisch? Het leven is toch ook gewoon mooi?! En moet je kijken wat we allemaal hebben opgebouwd. Wat hebben we een luxe waar we 60 jaar geleden nog niet eens over durfden te dromen! Toen was het al bijzonder als je een telefoon had, nu kijkt niemand op van een smartphone waar je altijd op alle manieren te bereiken bent. dia 14 mensen zijn het probleem van de wereld Inderdaad kan het leven ook best mooi zijn. Als je een prettig huis hebt, fijne vrienden, genoeg geld om ook eens op vakantie te gaan, dan mag je daar blij en dankbaar voor zijn. Prediker kent dat leven ook, en hij zegt niet dat dat leven niet mooi is. Maar Prediker wil graag meer: ik kan best een mooi leven hebben, maar heeft het ook betekenis? Bereik ik iets nieuws waar de wereld mee vooruit kan? Volgens Prediker is er niets nieuws, en blijft de wereld hetzelfde. dia 15 ruzie Stel, je zit op school, en je hebt twee klasgenoten die in de pauzes altijd vechten. Jij vind dat ze daarmee moeten stoppen: houd toch eens op met dat gevecht, pak een bal en ga lekker voetballen! Ze denken er even over na, en tot je verbazing gaan ze voetballen in plaats van vechten.

19 Oke, ze maken best overtredingen op elkaar, maar beter dan schoppen en slaan. Het lijkt alsof je wat bereikt hebt, maar de volgende dag hebben ze alleen nog maar meer ruzie. Dat is, in het klein, wat Prediker bedoelt met niets nieuws. Er verandert heus wel wat, denk aan allerlei uitvindingen, maar het echte probleem van de wereld zijn mensen. Dat probleem wordt niet opgelost. Door nieuwe medicijnen kunnen kinderlevens in Afrika gered worden, en we geven ook wel een beetje, maar we besteden ons geld liever op een andere manier. Na elke oorlog zeggen mensen: dit nooit weer, maar het lijkt alsof er alleen maar meer oorlogen worden gevoerd. En ook in Nederland staan mensen te trappelen om tegen de Russen te vechten. Het lost helemaal niets op! dia 16 Jezus verandert mensen Is het bij Jezus dan echt zo anders? Ik geloof van wel. Want Jezus verandert mensen. Ze worden dan nieuwe mensen genoemd. Jezus zegt over hen in Marcus 8: Ieder die zijn leven wil behouden, zal het verliezen, maar wie zijn leven verliest omwille van mij en het evangelie, zal het behouden. Wat heeft een mens eraan als hij de hele wereld wint, maar er het leven bij inschiet? Net als Prediker vraagt Jezus: wat is de zin? En Jezus antwoord: het heeft zin als je mij volgt en je leven verliest. Jezus komt met iets nieuws: zijn nieuwe wereld. Het is tegenovergesteld aan onze wereld: de laatsten worden de eersten.

20 Het gaat niet om wat ik bereik, maar om wat Jezus heeft bereikt. Die nieuwe wereld, die is de moeite waard om voor te leven. 4. Wees dapper! dia 17 wees dapper! Wat een gepieker en gefilosofeer Kort samengevat: het leven is zinloos, maar Jezus niet. Maar betekent dat ook nog iets voor je leven van elke dag? Gelukkig wel. Het is een aanmoediging: wees dapper. dia 18 neem jezelf niet te serieus Wees dapper, door jezelf niet te serieus te nemen. Je kunt genadeloos hoge eisen stellen aan jezelf: ik ben pas tevreden over mijzelf als Vul maar wat in: als ik er goed uit zie, als ik een bijdrage heb geleverd aan de wereld, als mensen graag naar mijn preken luisteren, enzovoort. Dan maak je dingen op aarde te belangrijk. dia 19 keuzes Maar als Prediker gelijk heeft, heeft het allemaal geen blijvende waarde. En dat geeft ruimte! Als je bijvoorbeeld uit groep 8 komt en nu naar de middelbare school gaat. Heb je wel de goede school gekozen? Of als je met een nieuwe studie gaat beginnen: is dit wel de studie die ik moet gaan doen? De les van Prediker: het maakt niet uit! Natuurlijk kan het best dat je er achter komt dat je beter iets anders had kunnen kiezen. Nou en?! Je leven hangt er niet vanaf! Je leven heeft niet minder zin als je een verkeerde keuze maakt. Wees dapper, en durf verkeerd te kiezen!

21 Net zo als je de vakantie gebruikt om eens na te denken: wat heb ik afgelopen jaar gedaan, en wat wil ik komend jaar bereiken? Prima, nuttige vragen om te stellen, maar er hangt niet zo veel vanaf. Wees dapper, durf gewoon te leven, zonder altijd ontevreden te zijn. En als je vakantie maar tijdsverspilling vindt: neem jezelf toch niet zo serieus. Ook als je oud bent, is de boodschap van Prediker bemoedigend. Je hoeft niet te piekeren over wat je bereikt hebt. Ook niet over dat je nu zo weinig betekenen kunt. De zin van het leven is niet afhankelijk van je eigen inspanning en gezwoeg, maar van Jezus. dia 20 doe mee met Jezus Als je voor iets blijvends wilt leven, leef dan voor Jezus. Wees dapper, en doe met Jezus mee! Dan gaat het niet meer om wat ik de wereld te bieden heb, maar wat Jezus de wereld te bieden heeft. Jezus heeft liefde, genade, vergeving. Zo gaat het in zijn wereld. Wees dapper en doe mee in die wereld, laat het recht van de zwakste gelden, overwin het kwade door het goede, verlies je leven omwille van Jezus, en laat Jezus liefde in het leven van anderen schijnen. Nu ken ik mijzelf een beetje, en ik moet oppassen dat ik niet toch weer via een achterdeurtje zelf de wereld probeer te verbeteren. Het gaat er niet om dat mensen zeggen: die Mark is een aanwinst voor de wereld, al zou ik het heel prettig vinden dat te horen.

22 Jezus is een aanwinst voor de wereld, ik niet. En ik hoop dat ik iets van Jezus kan laten zien. Wat wij doen, is lucht en leegte. We kunnen dromen dat we iets betekenen voor de wereld, dat we een held zijn, zoals Harry Potter, maar er is maar één held: Jezus. Maar hij laat wel mensen meedoen. Dan heeft je leven zin. Amen. Romeinen 15:13-14 De overvloed van Gods goedheid, help elkaar het aan de wereld te laten zien Goedheid is een vrucht van de Geest. We leven in een verwarrende wereld, waarin we die goedheid hard nodig hebben. Hoe word je in onze wereld een goed mens? Hoe groeit goedheid als vrucht van de Geest? In de Bijbel leren we Gods goedheid kennen als bron van die overvloed. Voor preeklezers: wil je deze preek lezen, dan stel ik een mailtje op prijs: Bij de preek is ook een powerpointpresentatie beschikbaar. Liturgie Voorzang: Ps 103,1.3 Stil gebed Gezongen votum: Sela (o.l.v. Vincent en Sandra)

23 Gezongen zegengroet: Sela (o.l.v. Vincent en Sandra) Zingen: Gez 174,1.3 (Zo vriendelijk en veilig als het licht) Gebed Kinderen naar de kinderclub net als wij hier beneden: vrucht van de Geest goedheid. Lezen uit de Bijbel: - Hand 9, Rom 15,7-21 Preek over Rom 15,13-14 Zingen: EL 150,1-3 (Ruis o godsstroom der genade) Kinderen terug Zingen: Liefde blijdschap vrede Opwekking voor kids 70 Als wetslezing: Rom 12,9-21 Zingen: Opwekking 343 = EL 148 (Heilige Geest van God, vul opnieuw mijn hart) Doop - Zingen Gez 124,1 - Uuitleg over de doop - Zingen Gez 124,2 - Doopvragen - Zingen Gez 124,3 - Gebed - Doop van Timoteüs Jan Veurink, - Zingen Gez 124,4-5 - Oproep aan gemeente - Uitreiking doopkaart door wijkouderling Gebed door ouderling van dienst Collecte Zingen LB 461, Zegen De overvloed van Gods goedheid help elkaar het aan de wereld te

24 laten zien 1. Op tweede pinksterdag werd hij geboren Timoteüs Jan Veurink. Op zich betekent die dag niet iets speciaals. Maar als je dat samen met zijn namen legt naast de tekst van vanmorgen: Timoteüs eer aan God. Jan, naar opa Jan natuurlijk, maar ook van Johannes God is genadig. Heidenen Nederlanders zegt Romeinen 15, mogen meedoen, Gods goede genade alle eer geven. Wat is er dan mooier dan hem als gebed mee te geven vanmorgen op zijn levensweg, zodat ook hij een heiden wordt die God eert: [dia 2] Moge God, die ons hoop geeft, u in het geloof geheel en al vervullen met vreugde en vrede, zodat uw hoop overvloedig zal zijn door de kracht van de heilige Geest. Toch was er een heel andere reden waarom ik deze tekst voor vanmorgen heb uitgekozen. Het project van de kinderclub gaat over vrucht van de Geest. Vanmorgen: goedheid. [ ALTERNATIEF BEGIN VOOR BUITEN FRANEKER: 1. Wat een zomer was het dit jaar: ebola in Afrika, die raketten uit de Gazastrook en de aanvallen van Israël, MH17 met 298 mensen aan boord uit de lucht geschoten, Putin die in Oekraïene zit te wroeten en pro-russisch separatisten lijkt te helpen, en dan is er vast nog meer groot en klein leed. En toch staan we vanmorgen stil bij Gods goedheid. Bij goedheid als vrucht van de Geest. Aan de ene kant is dat gewoon omdat dit nu eenmaal de laatste preek is die ik gemaakt heb, en hier in ( vul in ) nog niet heb gehouden. Maar toch gaat het dieper, het goede nieuws van Jezus gaat dieper. Jezus laat in een oneerlijke, kromme wereld zien dat God goed is. En dat die overvloedig goede God sterker is dan de slechtheid van mensen. En in die wereld blijven mensen nodig die dat geloven en dat laten zien. Dat is het enige waardoor er hoop is voor de wereld. God is een overvloedige bron van al het goede. Leef dat wees goed, laat die vrucht van de Geest je leven vullen!

25 Moge God, die ons hoop geeft, u in het geloof geheel en al vervullen met vreugde en vrede, zodat uw hoop overvloedig zal zijn door de kracht van de heilige Geest. Vanmorgen dus goedheid Gods goedheid, goedheid als vrucht van de Geest.] Wie is er ergens goed in [dia 3] bijvoorbeeld, goed in voetballen, goed in zingen, goed in koken bedenk maar iets? Waarin ben jij goed? Als je ergens goed in bent, dan kun je iets goed. Ergens goed in zijn, dat willen we allemaal wel toch? Maar wat betekent het, als je zelf goed bent. Een goed mens bent? Als je goed bent in goed zijn? Daar zijn we niet altijd even dol op, volgens mij. Als iemand een goedzak is; als iemand te goed voor deze wereld is; of goedig, een goeierd dan ben je niet zo snugger, dom, gezapig. Zo had je al in de Middeleeuwen in de verhalen van Tijl Uilenspiegel [dia 4] de lamme goedzak. Goed dat is net zoiets als braaf. Je loopt het risico gepest te worden, uitgebuit. Niet dus dat hebben wij ervan gemaakt. Wat is dat dan eigenlijk goed zijn? [dia 5 zwart] Niet ergens goed in zijn, maar zelf goed zijn? Een goed mens zijn? Niets dan het goede willen, zegt Paulus in vers 14. Dat is iets moois maar wat precies? Dat is best lastig uit te leggen. 2. Gelukkig staan er prachtige verhalen in de Bijbel en ze hebben voor de kinderclub een hele mooie uitgekozen. Het verhaal van Dorkas, uit Handelingen 9. Dorkas was een goede vrouw. Misschien was ze best rijk, misschien wat minder. In elk geval: ze was gul. En ze deed gewoon ontzettend veel goede dingen. Naaien dat kon ze goed. [dia 6] En ze naaide veel, maar niet

26 alleen voor zichzelf. Wat ze maakte, gaf ze weg. Had je geen geld voor nieuwe kleren? Je kon toen niet naar de kringloop of naar het Leger des Heils. Dorkas hielp je! Reken maar dat dat bijzonder was. Dat waren ze niet gewend. Dorkas deed het omdat ze bij Jezus hoorde ze had het van Jezus geleerd. Ze gaf kleren, ze gaf geld, ze hielp mensen op allerlei manieren. Het lijkt zelf wel, dat ze een hele groep vrouwen om zich heen verzameld had. Samen vormden ze een team. Samen hielpen ze mensen: arm, eenzaam, ziek. Dat is het: goed zijn. Zoals Dorcas. Goed zijn voor anderen. Maar dan: Dorkas wordt ziek. Eerst trekt ze zich er niks van aan. Ze werkt door, maar het gaat niet meer. [dia 7] Ze gaat snel achteruit er was in Joppe geen modern ziekenhuis. En dan sterft ze! Wat een verdriet! Zo n mooi mens, en ze is er niet meer. Petrus is in de buurt. Hij wordt erbij gehaald. Hij krijgt het hele verhaal te horen en gaat mee, naar Joppe. Ze brengen hem bij haar dode lichaam. Hij stuurt iedereen weg, hij wil alleen zijn. Dan bidt hij. En dan zegt hij tegen het dode lichaam: Tabita, sta op. Pardon? Dode lichamen zijn dood, toch? Maar Dorkas doet haar ogen open, ze gaat zitten ze leeft! Een teken van Gods goedheid. Niet alleen mensen God is goed. God is goed hij verlost Dorkas van de dood. Ze mag leven! Veel mensen komen tot geloof om beide dingen denk ik: de goedheid van Dorkas en wat in haar leven zichtbaar wordt: de goedheid van God. Zie je wat het is, goed zijn? [dia 8] Goed zijn is goed zijn voor anderen zodat die ander ook kan leven. Tot bloei komt. Mooi als jullie, Mark en Hanneke, zo

27 voor Tim zijn. En Tim ook tot zo iemand uit mag groeien. Zodat God wordt geëerd. Dat is goedheid als vrucht van de Geest. Paulus sluit hier in Romeinen 15 een stuk af dat gaat over sterken en zwakken; over hoe je in de gemeente met elkaar om gaat. Elkaar zien, elkaar vasthouden, voor elkaar zorgen. Goed voor elkaar zijn. Mensen bij God brengen. Dat is goedheid. 3. Hoe word je goed? Niet goed ergens in in naaien of zo, zoals Dorkas. Maar zelf een goed mens? Laten we eens in Romeinen 15 kijken, vers 13-14, de tekst voor vanmorgen. [dia 9] Let eens op dat rode zinnetje: ikzelf ben ervan overtuigd dat u inderdaad niet dan het goede wilt. Het goede willen dat gaat nog verder dan goed zijn voor anderen. Het goede dat is alles waardoor jij en ik, Gods wereld, alles, tot bloei komt. Wie goed is, die wil het goede. Die wil dat het leven niet kapot gaat, maar vruchtbaar is. Mooi, dat je er blij van wordt. Die twee verzen zijn twee overgangsverzen. Van een stuk over sterken en zwakken, tot en met vers 13. Naar een stuk waarin Paulus zijn brief gaat afronden, vanaf vers 14. Let dan op dat inderdaad. Paulus schakelt maar er zit een verband tussen vers 13 en vers 14. Ik denk dat je kunt zeggen: vers 13 heeft alles te maken met die vraag: hoe word je goed? Het verhaal van Dorkas eindigde met Gods goedheid. Paulus begint er mee. [dia 10] God, die hoop geeft, en die je vervult, helemaal vol maakt.

28 Let eens op wat Paulus zegt: Moge God, die ons hoop geeft, u geheel en al vervullen zodat uw hoop overvloedig zal zijn. Wat een overvloed! Ik kan me nog goed herinneren: vroeger bad ik vaak zinnen als mogen we iets van uw goedheid zien. Mag er in ons iets van uw goedheid zichtbaar worden. Een heel klein beetje maar. Zulke zinnen hoor ik wel vaker jullie ook? Tot het me op viel dat God een God is van overvloed en veel geeft, niet maar een beetje. Als je bidt om een beetje, sta dan niet gek te kijken als je een beetje krijgt. Hoewel, God is een God van verrassingen, hij houdt niet op bij een beetje. Maar besef het: je mag bidden om veel want God belooft veel. Geheel en al vervuld worden. Overvloed. Kennen jullie zulke mensen, mensen die helemaal vol zijn van vreugde en vrede, mensen met een overvloedige hoop? Ze zijn er ik moet dan bijvoorbeeld denken aan Anne van der Bijl, de oprichter van Open Doors. [dia 11] Bij hem zie je het ook als je zo bent, vol van God, van vreugde, vrede, van hoop, dan ben je een goed mens. Tegelijk als ik dat lees, dan roept dat bij mij verlangen wakker zo te zijn. In een gemeenschap te leven waar we allemaal zo zijn. Wat een getuigenis gaat daarvan uit! Wat wordt God dan groot gemaakt en geëerd! Lieve mensen: God is geen God van een beetje. God is een God van overvloed. Bid daarom, verlang ernaar, vol te zijn van die overvloed! Dat jullie kinderen mensen mogen worden van die overvloed! En dat jullie, Mark en Hanneke, zulke ouders voor hen mogen zijn! 4. Hoe word je goed? Van Gods overvloed maar daar is meer over te zeggen. Waarop mag je hopen?

29 Ten eerste: je krijgt het in het geloof. [dia 12] Geloof dat is verlangen, vertrouwen, biddende handen, open handen. Heer, hier ben ik. Ik verlang naar u en naar uw overvloed. Vul me! Laat het ook in mij overstromen naar anderen. Geloof en hoop op God! Ten tweede: je kunt helemaal vol worden van vreugde en vrede. [dia 13] En denk nu niet: o, ik ben helemaal niet blij, ik heb geen vrede. Ga nu niet van jezelf balen, of jezelf op de kop geven. Het gaat nu even niet om waar je nu bent, maar waarnaar we op weg zijn. Helemaal vol van vreugde en vrede. Twee dingen die je nodig hebt om een goed mens te zijn. Vreugde geeft ruimte. Wie blij is, heeft over en kan delen. Vreugde, een lach, vrolijkheid, het is aanstekelijk. Ik kan me goed herinneren dat ik met een vriend in Engeland stond te liften bij een rotonde. We stonden er al een tijdje. Maar we hadden plezier. We stonden ze zingen, te zwaaien, te lachen. En toen stopte er een auto. We stapten in. Het eerste wat de chauffeur zei was: I couldn t resist your smile. Lachen is aanstekelijk. Vrede geeft ook ruimte. Rust. Wie vrede heeft, is niet met zichzelf bezig. Waar vrede is, kunnen mensen tot bloei komen. Er is geen ruzie die kapot maakt. Mensen worden niet gekleineerd, maar groeien uit. Het goede nieuws van Jezus roept vreugde en vrede wakker: Jezus leeft! De dood is overwonnen. Jezus is koning en Gods rijk komt! God vergeeft je zonde, hij adopteert je. God is je Vader. Je bent zijn geliefde kind. Alles wordt nieuw, ook de dingen die jij zelf kapot gemaakt hebben. Ook jij zelf jij, een nieuwe schepping. En jij mag met God mee het leven mooier maken. God heeft vertrouwen in je, je mag zijn medewerker zijn!

30 Proef je het? Daar word je blij van! Vrede krijg je die alle verstand te boven gaat. Ten derde: [dia 14] die overvloed krijg je door de kracht van de Heilige Geest. Kracht. Van binnen uit. Kracht die sterk maakt, die sterker is dan wat tegenwerkt. Levenskracht. Sterker dan de dood, want deze kracht maakte Jezus en Dorkas levend. Vreugde vrede kracht [dia 15] daardoor word je een goed mens. Vreugde vrede kracht wat wil een mens nog meer? 5. Nou dat alles goed is. Geen oorlog, geen ruzie, geen scheidingen, geen kanker, geen begrafenissen. Net als bij Dorkas: altijd iemand als Petrus die langskomt als er een begrafenis is. Geen zonde meer in jezelf. Lieve mensen: dat is waarnaar we op weg zijn. God is [dia 16] een God van hoop. Hoop erop dat gaat gebeuren. Nu is er nog veel wat niet klopt. Veel wat vrede en vreugde onderuit kan halen. Je kunt ontmoedigd raken. Depri. Het lukt toch niet, het wordt toch niks. Maar juist dan zijn die kracht van de Geest, die vreugde en vrede die horen bij het goede nieuws van Jezus zo belangrijk. Ze zijn sterker dan tegenkrachten. Sterker dan je omstandigheden. Sterker dan de dood en de zonde en de duivel. En dus ook sterker dan ziekte, afbraak, ruzies, gemene mensen, pesterijen. Dat is wat God ons belooft, vroeg of laat: een overvloed, een

31 kracht, een vrede, een vreugde, die er zijn ook als het leven een kruis is. [dia 17] Want daar, waar geleden wordt, waar het kruis staat, daar is Jezus, de gekruisigde. Hij heeft geleden en gewonnen. En daarom: zijn vrede, zijn vreugde, de kracht van zijn Geest zijn sterker. Niet kapot te krijgen. En juist als je doorgaat met Hem. Als je je de wereld in laat zenden. Als je van je vijanden houdt. Als je doorgaat met goed doen. Juist dan juist dan ervaar je Gods kracht, Gods vrede, Gods vreugde. Denk weer aan Anne van der Bijl. Juist doordat hij gevaarlijke dingen doet, Moslim-leiders in Palestina, Iran, Pakistan opzoekt. Juist daardoor blijkt de kracht en de overvloed van God. [BUITEN FRANEKER: En let op: het gaat hier in Romeinen 15 over de heidenen die God gaan eren. Zo werkt Gods overvloed: door net als Jezus anderen te dienen vers 8 gaat Gods overvloed stromen. Dan is er kracht. Dan is vreugde en vrede wat is het mooi om liefde door te geven! Dan komt een gemeente tot bloei. Sterken en zwakken stoten elkaar niet af, maar helpen elkaar. Maar dan worden wij ook een teken in deze wereld. Hier is vreugde, hier is vrede, hier is de kracht van de Geest. En het zet aan het denken. Meer mensen gaan God eren. Meer mensen doen mee. Meer mensenlevens een offer voor God worden, geheiligd door de Geest, vers 16. Juist als je achter Jezus aan gaat, op de plaats van het lijden en het kruis, als je je de wereld in laat sturen, juist dan ervaar je Gods kracht, Gods overvloed van vrede en vreugde.] 6. Dan zijn we mensen waarvan Paulus zegt: [dia 18] mensen die niets dan het goede willen, die niet te weinig kennis hebben, en die elkaar terecht kunnen wijzen. Daar zou nog veel over te zeggen zijn, ik beperk het nu even tot twee dingen.

32 Ten eerste: Christelijk leven begint met zonde en bekering. Maar daarna volgt groei, nieuw leven, heiliging. Wij denken vaak vooral na over het eerste. Dat is op zich terecht we zien wat mis gaat en niet klopt. Maar het is fout, als je het tweede vergeet: [dia 19] wij worden mensen die niets dan het goede willen. Dat wil God ons geven! Niets dan het goede willen vind je dat braaf, beklemmend? Probeer het anders te horen. Goed leven. Bloei. Een mooi en vruchtbaar leven. Dichtbij God, dichtbij Jezus, dichtbij mensen. Dat is mooi een leven in de kracht van de Heilige Geest. Ten tweede: dan helpen we elkaar. Schrik niet van het terechtwijzen. [dia 20] Wij mogen mensen worden die elkaar kunnen helpen om goed te zijn te leven dichtbij God, dichtbij Jezus, dichtbij mensen. In de kracht van de Heilige Geest. Vind je dat betuttelend, bevoogdend? Probeer het anders te zien. Wij weten van deze overvloed aan vreugde en vrede. Wij kennen de kracht van de Geest. Dat gunnen we elkaar. Dat wil je als ouders je kinderen mee geven. Help elkaar als ouders, als jeugdleiders, als ouderlingen en diakenen, als kring. Wijs Tim en Daniël de weg. [dia 21] De Weg, met een hoofdletter. Jezus is die weg. En dat begint niet met vertellen wat iemand moet doen. Hoe je je moet gedragen. Met regeltjes en zo. Het begint bij God: hier is de bron van vrede en vreugde. Hier is kracht van de Geest. Bij Jezus Christus. [dia 22] Bij dit water van de doop. [BUITEN FRANEKER Geloof in hem, volg hem, hoop op hem!]

33 Lucas 2:25-35 Heb je geduld? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe. Liturgie Zingen: God kent jou vanaf het begin Door de kracht van de Heilige Geest Maak een vrolijk geluid voor de Heer Stil gebed Votum en Groet Zingen: GKB Gezang 171 Wees stil voor het aangezicht van God Gebed Lezen: Lucas 2 : Interview Preek deel 1 Gebed met gebedspunten Preek deel 2 Zingen: Liefde, blijdschap, vrede Zingen: Lied van de 10 woorden Doop Lezen formulier Doop Wisse Broersma Zingen: LvK Lied 293 Wat de toekomst brenge moge Gebed

34 Afscheid kids kinderclub en Visnet Zingen: De Here zegent jou Collecte Zingen: LvK Lied 252 : 1 en 2 Wat zijn de goede vruchten Zegen Preek: Heb je geduld? Inleiding dia 1 oranje versiering Het WK voetbal is in volle gang. Sommige straten zijn helemaal oranje versierd. Heel feestelijk! Maar het gaat natuurlijk niet om de vlaggetjes, maar om het voetballen. Woensdag moest Nederland spelen. dia 2 wedstrijd Weet iemand tegen welk land we moesten? (Australië) Wie heeft die wedstrijd gezien? Steek je vinger maar omhoog! En wie had er ook nog speciaal oranje kleren voor aangetrokken? Dat zijn de echte fans! En wie heeft de wedstrijd niet gezien? Ik heb de wedstrijd niet gezien. Ik moest naar een vergadering in Leeuwarden. Ik ging daar met de auto heen, en er waren maar weinig andere auto s op de weg. Ik kon overal direct doorrijden, en heb er 10 minuten minder lang over gedaan dan normaal. dia 3 beker Maar even terug naar het voetbal. Weet iemand wanneer Nederland voor het laatst wereldkampioen

35 is geworden? (nooit) Nederland is wel een keer Europees kampioen geweest, wie weet in welk jaar dat was? 1988, Dat is meer dan 25 jaar geleden, vlak voor mijn eerste verjaardag We wachten al heel lang tot Nederland een keer kampioen wordt, en daar is heel veel geduld voor nodig! En als Australië dan ook nog voor komt te staan Daar wordt je toch ongeduldig van?! Kom op, Nederland, schiet er toch eens een doelpunt in, doe niet zo sloom, speel de bal toch niet steeds terug op de keeper, ga eens in de aanval, wij willen actie zien! Moeilijk om dan geduldig te blijven. dia 4 Heb je geduld? Vandaag gaat het over geduld. Geduld hebben is vaak best moeilijk. Heb jij geduld? 1. Geduld is moeilijk dia 5 tempel We gaan op reis, naar het oude Jeruzalem. In Jeruzalem is veel te zien, maar de meeste toeristen komen voor de tempel van Salomo. Op bijna alle vakantiekaartjes die verstuurd worden, staat de tempel. Maar Jeruzalem is een grote stad met heel smalle straten en steegjes. Voordat je het weet ben je verdwaald. dia 6 verdwaald Kijk, daar loopt een oude man, misschien kan hij ons de weg wijzen. Meneer, meneer, wij zijn verdwaald, we willen graag naar de tempel, weet u waar die is? De man begint te lachen. Ja, zegt hij, de tempel is goed verstopt,

36 maar het komt goed uit: ik ben net op weg naar de tempel, loop maar met me mee. dia 7 plattegrond We raken aan de praat. De man vraagt waar we vandaan komen. We komen uit Nederland, zeggen we. Dat kent hij wel, van de oranje voetballers. Maar wie bent u dan, meneer? vragen we. Ik ben Simeon, antwoordt de man. U weet de weg hier goed, woont u hier al lang? Zeg dat wel, zegt Simeon, mijn hele leven al, ik ken elk straatje van deze stad. dia 8 boekrol Waarom moet u eigenlijk naar de tempel?, vragen we, u gaat er vast geen foto s van maken, zoals wij. Nee, dat klopt, zegt Simeon. Weet je, het is een heel verhaal, maar laat ik proberen het kort te vertellen. Ik ben een Jood, ik geloof in de God van Israël. In Israël gaat veel verkeerd, er is vaak oorlog en de mensen doen slechte dingen. Maar God heeft al heel lang geleden beloofd dat hij iemand zou sturen om ons te verlossen: de Messias. Daar wachten we al heel lang op. Maar ik heb een droom gekregen van God, dat ik die Messias zou mogen zien. En ik kan het heel moeilijk omschrijven, maar ik heb het gevoel dat God zelf mij nu naar de tempel stuurt, en dat ik daar de Messias mag ontmoeten. Wauw, dat is een bijzonder verhaal, zeggen we. Dus u wacht uw hele leven al op die Messias? Dan hebt u wel veel geduld gehad zeg! Ja, antwoordt Simeon, maar dat was niet altijd makkelijk hoor!

37 dia 9 wachtkamer Geduld is moeilijk. Toch Jurre? Jij moest lang wachten tot Wisse geboren werd. Of je wilt heel graag dat het vakantie is, maar je moet nog een paar weken naar school. Of je zit bij de tandarts in de wachtkamer, en je wilt graag naar huis om met je vrienden te spelen, maar de tandarts schiet maar niet op. Of je hebt ruzie met je zusje, en in plaats van geduld met haar te hebben, word je boos. Of, nog iets heel anders, er zijn zo veel slechte dingen in de wereld, oorlogen, honger, overstromingen, wanneer komt Jezus eindelijk terug? Als dingen anders gaan dan jij wilt, dan heb je geduld nodig. Geduld is moeilijk, want je moet wachten. 2. Waarom geduld? dia 10 waarom geduld? Waarom zou je eigenlijk geduld hebben? Als het anders gaat dan jij wilt, waarom zou je er dan niet gewoon boos om worden, helemaal als je gewoon gelijk hebt? Laten we het Simeon vragen, want hij heeft er ervaring mee. dia 11 liefde Simeon, je vertelde dat je lang hebt gewacht op de Messias. Maar waarom heb je je geduld bewaard? Waarom heb je het niet opgegeven, en tegen God gezegd dat hij eens moet opschieten? Simeon knikt, dat is een goede vraag. Ik heb er ook veel over nagedacht. Volgens mij heb ik geduld omdat ik veel van God houdt. Huh? wat heeft dat er dan weer mee te maken? Simeon praat verder:

38 als het aan mij had gelegen, dan was de Messias al lang gekomen, maar God moet dat beslissen. God is de allerbelangrijkste in mijn leven. En ik vertrouw erop dat God alles goed gaat maken. Wat ik wil is niet zo belangrijk, wie ben ik om tegen God te zeggen dat hij moet opschieten?! Nee, ik wacht wel op God, dat is beter. Geduld is een vrucht van de Geest, het heeft alles met vertrouwen op God te maken. Als geen geduld hebt, zeg je: alles moet op mijn manier. Geduld is juist dat je zegt: niet alles gaat zoals ik het wil, maar het gaat er niet om dat ik altijd mijn zin krijg, God zorgt wel voor me. dia 12 opschieten Even een voorbeeldje om dat duidelijk te maken. De kerkdienst is voorbij, en je wilt graag naar huis. Maar je moeder blijft maar kletsen. Schiet nou eens op, denk je, ik verveel me. En je begint te zeuren: gaan we nou eens? Je wilt je zin krijgen: dat is ongeduld. God wil juist dat je geduld hebt. Ook als bijvoorbeeld je zusje vervelend doet. Daar mag je best wat van zeggen, maar accepteer ook dat je je zusje niet kunt veranderen. Het gaat niet altijd zoals jij het wilt. dia 13 gebed Dat is niet altijd makkelijk. We gaan zo verder met Simeon, maar eerst bidden we om geduld. Ik wil de kinderen vragen om dingen te bedenken, waar zij voor willen bidden om geduldig te zijn. En je mag best even overleggen.

Prediker 2:24-25 Hoe word ik gelukkig?

Prediker 2:24-25 Hoe word ik gelukkig? Prediker 2:24-25 Hoe word ik gelukkig? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Prediker 2:24-25 - Hoe word ik gelukkig?

Prediker 2:24-25 - Hoe word ik gelukkig? Prediker 2:24-25 - Hoe word ik gelukkig? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Prediker 1:2-3 Waar leef ik voor?

Prediker 1:2-3 Waar leef ik voor? Prediker 1:2-3 Waar leef ik voor? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Lucas 2:25-35 Heb je geduld?

Lucas 2:25-35 Heb je geduld? Lucas 2:25-35 Heb je geduld? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Romeinen 15:13-14 De overvloed van Gods goedheid, help elkaar het aan de wereld te laten zien

Romeinen 15:13-14 De overvloed van Gods goedheid, help elkaar het aan de wereld te laten zien Romeinen 15:13-14 De overvloed van Gods goedheid, help elkaar het aan de wereld te laten zien Goedheid is een vrucht van de Geest. We leven in een verwarrende wereld, waarin we die goedheid hard nodig

Nadere informatie

Romeinen 15:13-14 - De overvloed van Gods goedheid, help elkaar het aan de wereld te laten zien

Romeinen 15:13-14 - De overvloed van Gods goedheid, help elkaar het aan de wereld te laten zien Romeinen 15:13-14 - De overvloed van Gods goedheid, help elkaar het aan de wereld te laten zien Goedheid is een vrucht van de Geest. We leven in een verwarrende wereld, waarin we die goedheid hard nodig

Nadere informatie

1 Samuel 24 Ik krijg je nog wel Of zou jij het anders doen?

1 Samuel 24 Ik krijg je nog wel Of zou jij het anders doen? 1 Samuel 24 Ik krijg je nog wel Of zou jij het anders doen? Gezinsdienst Liturgie Zingen: - Gez 75,1.2.5 Nu gaan de bloemen nog dood - EL 445 Ik zag een kuikentje - Gez 171 Wees stil voor het aangezicht

Nadere informatie

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

1 Samuel 24 - Ik krijg je nog wel - Of zou jij het anders doen?

1 Samuel 24 - Ik krijg je nog wel - Of zou jij het anders doen? 1 Samuel 24 - Ik krijg je nog wel - Of zou jij het anders doen? Gezinsdienst Liturgie Zingen: - Gez 75,1.2.5 Nu gaan de bloemen nog dood - EL 445 Ik zag een kuikentje - Gez 171 Wees stil voor het aangezicht

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

Jeremia 1: Vertel het door!

Jeremia 1: Vertel het door! Jeremia 1:4-19 - Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Jeremia 1:4-19 Vertel het door!

Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Prediker 7:3 Wat moet ik met verdriet?

Prediker 7:3 Wat moet ik met verdriet? Prediker 7:3 Wat moet ik met verdriet? Iedereen wordt geconfronteerd met de dood. Moeilijk is dat. Maar volgens Prediker is het mooi om op een begrafenis te zijn. Want verdriet om de dood zet je stil,

Nadere informatie

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven In het donker zie je niets. Niet waar je bent, niet hoe de wereld er uit ziet, niet wat je moet doen. In het licht ga je het allemaal begrijpen. Jezus zegt:

Nadere informatie

Prediker 9:7 - God danken door te genieten

Prediker 9:7 - God danken door te genieten Prediker 9:7 - God danken door te genieten Dankdag: een dag om stil te staan bij alles wat we van God krijgen en hem te bedanken. Maar danken, hoe doe je dat eigenlijk? Van Prediker mag je leren dat je

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Marcus 10,13-16 Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus

Marcus 10,13-16 Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus Marcus 10,13-16 Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus Gezinsdienst Liturgie Welkom en mededelingen Voorzang: - Gezang 132 - Opwekking 461 - Gezang 146 Stil gebed Votum / groet Zingen:

Nadere informatie

Lukas 22, Jezus: meer dan Pesach

Lukas 22, Jezus: meer dan Pesach Lukas 22,15-20 - Jezus: meer dan Pesach Viering Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Ps 81,1.2.4 Stil gebed Votum / zegengroet Zingen Ps 133,3 Gebed Lezen uit de Bijbel: - Ex 12,1-20 Zingen: Ps 105,16.17

Nadere informatie

Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis

Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Genesis 4:1-16 Een goede broer/zus

Genesis 4:1-16 Een goede broer/zus Genesis 4:1-16 Een goede broer/zus Broers en zussen: fijn om te hebben, maar niet altijd makkelijk. Hoe ga je als broers/zussen met elkaar om? Familieruzies zijn in ieder geval niet nieuw: in het eerste

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen!

Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen! Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen! Voor alles maken we stappenplannen. Naar elk levensdoel is een stappenplan te bedenken. Maar kun je met een stappenplan ook dichter bij God komen? Nee, zegt Jezus,

Nadere informatie

Johannes 18,1-11 Jezus begint het gevecht, wij gaan vrijuit

Johannes 18,1-11 Jezus begint het gevecht, wij gaan vrijuit Johannes 18,1-11 Jezus begint het gevecht, wij gaan vrijuit Liturgie Voorzang: Ps 134,1.2 Stil gebed Votum en zegengroet Zingen: Ps 134,3 Wet Zingen LB 169,2.4.5 Gebed Lezen: - Joh 18,1-11 - Joh 10,11-15

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Psalm 73 Help, ik twijfel! Wat heb ik aan geloof?

Psalm 73 Help, ik twijfel! Wat heb ik aan geloof? Psalm 73 Help, ik twijfel! Wat heb ik aan geloof? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk?

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Lucas 24: Geloof jij het?!

Lucas 24: Geloof jij het?! Lucas 24:13-35 - Geloof jij het?! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Lucas 11:3 Bidden om wat nodig is

Lucas 11:3 Bidden om wat nodig is Lucas 11:3 Bidden om wat nodig is Jezus leert te bidden voor ons dagelijks brood. Maar hoe kun je nu bidden voor wat je al hebt? Hoe kun je in grote welvaart biddag voor gewas en arbeid houden? Voor preeklezers:

Nadere informatie

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 - Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

Johannes 20:21 Vrede brengen namens Jezus

Johannes 20:21 Vrede brengen namens Jezus Johannes 20:21 Vrede brengen namens Jezus Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee!

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Gezinsdienst en Doop Norah Maaike Kloeze Liturgie Welkom Eerste adventskaars aansteken plus gedichtje Zingen 1. Groot en machtig is Hij (Opwekking 387) 2. God kent

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons!

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Liturgie Voorzang: - Gez 96,1-3 - Weet je dat de lente komt Aansteken nieuwe kaars Zingen: Gez 95,1.2.4 Stil gebed Votum / groet Zingen: Opw 488 Gebed

Nadere informatie

Lucas 2:15-20 Hij is het echt!

Lucas 2:15-20 Hij is het echt! Lucas 2:15-20 Hij is het echt! Kerst: Gods Zoon komt op aarde. Maar Gods Zoon blijkt een heel gewone baby. Is hij het wel echt? Door de herders geeft God een bevestiging: ja, hij is het! Aanbid hem met

Nadere informatie

Matteüs 7:24-27 Luister naar Jezus!

Matteüs 7:24-27 Luister naar Jezus! Matteüs 7:24-27 Luister naar Jezus! Wat doe je met wat Jezus zegt? Daar vertelt Jezus een verhaal over. Het gaat over 2 mannen die een huis bouwen. De één luistert, de ander gaat zijn eigen gang. Op welke

Nadere informatie

Marcus 1:15 - Een nieuw begin

Marcus 1:15 - Een nieuw begin Marcus 1:15 - Een nieuw begin Opnieuw beginnen, dat zou soms best fijn zijn! De wereld kan ook wel een nieuw begin gebruiken. Maar een nieuw begin komt niet van een nieuw jaar, maar van Jezus. Hij is het

Nadere informatie

Samen op reis NAAR EEN ANDER LAND

Samen op reis NAAR EEN ANDER LAND Samen op reis NAAR EEN ANDER LAND Gezamenlijke kerkdienst op zondagmiddag 26 mei 2019, 17.00 uur Voorbereiding en medewerking: de mensen van Bijbelgespreksgroep Schouwenoord Organist Mar van der Veer Dominee

Nadere informatie

Johannes 8:58 Nooit meer afscheid met Jezus (oudjaarsdag)

Johannes 8:58 Nooit meer afscheid met Jezus (oudjaarsdag) Johannes 8:58 Nooit meer afscheid met Jezus (oudjaarsdag) p> Liturgie Zingen: LvK Lied 397 : 1, 3 en 4 Stil gebed Votum en groet Zingen: GKB Gezang 121 : 1, 8 en 9 Gebed Lezen: Johannes 8 : 48 59 Zingen:

Nadere informatie

Nehemia 8:10b - Feest met de wet

Nehemia 8:10b - Feest met de wet Nehemia 8:10b - Feest met de wet Je moet al zo veel, en dan moet je je van God ook nog aan zijn wetten houden? Hoe kun je nu blij zijn met de wet? Toch wordt in Jeruzalem feest gevierd als de wet gelezen

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo?

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12 Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Heb een Tom, Tom gekocht Bij de ANWB winkel in Drachten Nou ja ik heb hem eigenlijk gekregen Voor mijn verjaardag

Nadere informatie

Exodus 17:8-16 Geloven doe je samen!

Exodus 17:8-16 Geloven doe je samen! Exodus 17:8-16 Geloven doe je samen! 5e Preek in het gemeenteproject feest van genade bij het weekthema verbondenheid. De duivel wil je geloof graag aanvallen. Maar samen sta je sterk en kun je elkaar

Nadere informatie

Marcus 3,31-35 Jezus volgen? Welkom in een nieuwe familie!

Marcus 3,31-35 Jezus volgen? Welkom in een nieuwe familie! Marcus 3,31-35 Jezus volgen? Welkom in een nieuwe familie! Liturgie Voorzang: LB 320 Stil gebed Votum / groet Zingen: Ps 122,1.3 Wet Zingen: Ps 80,10 Gebed Lezen: Marcus 3,20-35 Zingen: Gez 143,2.3 Preek

Nadere informatie

Marcus 1:11 Je bent Gods geliefde kind!

Marcus 1:11 Je bent Gods geliefde kind! Marcus 1:11 Je bent Gods geliefde kind! Ieder mens heeft behoefte aan liefde. Maar we hebben Gods liefde ingeruild voor andere dingen. Jezus geeft de mensheid een nieuw begin: hij is Gods geliefde Zoon.

Nadere informatie

Johannes 20:16 - Jezus leeft, en hij kent mij!

Johannes 20:16 - Jezus leeft, en hij kent mij! Johannes 20:16 - Jezus leeft, en hij kent mij! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Johannes 20:16 Jezus leeft, en hij kent mij!

Johannes 20:16 Jezus leeft, en hij kent mij! Johannes 20:16 Jezus leeft, en hij kent mij! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 156 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Ps 111,1.2.3 Gebed Lezen uit de Bijbel: Exodus 24,1-11 Zingen Ps 111,5.6

Nadere informatie

Job 42 Job krijgt gelijk

Job 42 Job krijgt gelijk Job 42 Job krijgt gelijk Ben je wel eens brutaal? Job was brutaal geweest tegen God. Toch wordt God niet boos op hem, maar op zijn vrienden! Job krijgt gelijk, en dan komt het weer goed met hem. Van Job

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Psalm 106 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 106 : 3 en

Nadere informatie

Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes

Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes Liturgie Voorzang Ps 23,1 Votum / groet Zingen Ps 23,2.3 Wet Zingen Ps 61,2.3.6 Gebed Lezen: Markus 14,17-31 Preek over Markus 14,22 Zingen Gez

Nadere informatie

Kolossenzen 1. Begin van de brief

Kolossenzen 1. Begin van de brief Kolossenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Kolosse 1-2 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de stad Kolosse. Ik ben een apostel van Jezus Christus. Dat is Gods wil. Ik schrijf

Nadere informatie

Lucas 22,39-46 Jezus bidt

Lucas 22,39-46 Jezus bidt Lucas 22,39-46 Jezus bidt Tweede zondag van de Lijdenstijd Gezinsdienst Liturgie Lied: opwekking 489 Lied: opwekking 430 Votum / groet Lied: psalm 22:1,5 Gebed Wet Lied: E&R bundel 245: 1,2,3 Lezing: Lucas

Nadere informatie

1 Korintiërs 15:58 De waarde van werk

1 Korintiërs 15:58 De waarde van werk 1 Korintiërs 15:58 De waarde van werk Zondag en maandag: twee verschillende werelden? Zo kan het wel lijken. Aan het einde van een lang hoofdstuk over de opstanding trekt Paulus een andere conclusie: omdat

Nadere informatie

Exodus God zal er zijn

Exodus God zal er zijn Exodus 3-4 - God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Exodus 3-4 God zal er zijn

Exodus 3-4 God zal er zijn Exodus 3-4 God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Johannes 13:12-17 Dienen zoals Jezus

Johannes 13:12-17 Dienen zoals Jezus Johannes 13:12-17 Dienen zoals Jezus Bij deze preek is een Samen-GROEI-en, een blad met preekverwerkingsvragen, beschikbaar. Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan

Nadere informatie

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

Johannes 11:4 - Is er meer dan de dood?

Johannes 11:4 - Is er meer dan de dood? Johannes 11:4 - Is er meer dan de dood? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde

Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde Aangepaste dienst met medewerking van de Bliid Boadskip Sjongers uit Berlikum Liturgie Voorzang Gez 132 Dank u voor deze nieuwe morgen Stil gebed Votum Zegengroet

Nadere informatie

Johannes 14,13-14 Zoek in je gebed de grootheid van de Vader

Johannes 14,13-14 Zoek in je gebed de grootheid van de Vader Johannes 14,13-14 Zoek in je gebed de grootheid van de Vader Biddag voor gewas en arbeid Liturgie Zingen: Ps 62,1.3 Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 168 in canon Gebed Lezen: Johannes 14,1-14 Zingen:

Nadere informatie

Johannes 14, Zoek in je gebed de grootheid van de Vader

Johannes 14, Zoek in je gebed de grootheid van de Vader Johannes 14,13-14 - Zoek in je gebed de grootheid van de Vader Biddag voor gewas en arbeid Liturgie Zingen: Ps 62,1.3 Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 168 in canon Gebed Lezen: Johannes 14,1-14 Zingen:

Nadere informatie

Johannes 17:9-26 Leerpreek: Kerk in de 21e eeuw

Johannes 17:9-26 Leerpreek: Kerk in de 21e eeuw Johannes 17:9-26 Leerpreek: Kerk in de 21e eeuw Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God?

1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God? 1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring )

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

JANUARI. arkbwspiegelssmileysenstilletijdmetgod.indd 3

JANUARI. arkbwspiegelssmileysenstilletijdmetgod.indd 3 JANUARI 3 arkbwspiegelssmileysenstilletijdmetgod.indd 3 05-07-16 09:56 1 JANUARI De Heer houdt zich echt aan zijn belofte, ook al beweren sommige mensen van niet. Hij wacht omdat hij geduld heeft met jullie!

Nadere informatie

Johannes 5,1-18 Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem?

Johannes 5,1-18 Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem? Johannes 5,1-18 Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem? Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang: - Gez 38 Zoek eerst het koninkrijk van God - EL 462 Maak een vrolijk geluid voor de Heer - Opw 462 Aan uw voeten Heer

Nadere informatie

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14 Inhoud Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden 10 3. Tevreden met weinig 12 4. Tevreden met wat je hebt 14 Angst 5. Angst voor mensen 16 6. Angst voor God

Nadere informatie

Marcus 3,31-35 - Jezus volgen? Welkom in een nieuwe familie!

Marcus 3,31-35 - Jezus volgen? Welkom in een nieuwe familie! Marcus 3,31-35 - Jezus volgen? Welkom in een nieuwe familie! Liturgie Voorzang: LB 320 Stil gebed Votum / groet Zingen: Ps 122,1.3 Wet Zingen: Ps 80,10 Gebed Lezen: Marcus 3,20-35 Zingen: Gez 143,2.3 Preek

Nadere informatie

Johannes 13: Dienen zoals Jezus

Johannes 13: Dienen zoals Jezus Johannes 13:12-17 - Dienen zoals Jezus Bij deze preek is een Samen-GROEI-en, een blad met preekverwerkingsvragen, beschikbaar. Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem

Nadere informatie

1 Korintiërs 2 Help, ik twijfel! Waar vind ik God?

1 Korintiërs 2 Help, ik twijfel! Waar vind ik God? 1 Korintiërs 2 Help, ik twijfel! Waar vind ik God? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Lucas 10:33 Voor Jezus ben je alles waard

Lucas 10:33 Voor Jezus ben je alles waard Lucas 10:33 Voor Jezus ben je alles waard Jij bent veel waard! Maar waarom eigenlijk? Niet omdat jij zo goed bent, je lijkt op de gewonde reiziger in het verhaal van Jezus, maar omdat God je heeft gemaakt.

Nadere informatie

Romeinen 6,11 - Zie je wie je bent? Je leeft in Christus

Romeinen 6,11 - Zie je wie je bent? Je leeft in Christus Romeinen 6,11 - Zie je wie je bent? Je leeft in Christus Voorbereiding Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 158 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 16,1.3.5 Gebed Lezen uit de Bijbel: Romeinen 6,1-14

Nadere informatie

Romeinen 6,11 Zie je wie je bent? Je leeft in Christus

Romeinen 6,11 Zie je wie je bent? Je leeft in Christus Romeinen 6,11 Zie je wie je bent? Je leeft in Christus Voorbereiding Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 158 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 16,1.3.5 Gebed Lezen uit de Bijbel: Romeinen 6,1-14

Nadere informatie

Prediker 7:3 - Wat moet ik met verdriet?

Prediker 7:3 - Wat moet ik met verdriet? Prediker 7:3 - Wat moet ik met verdriet? Iedereen wordt geconfronteerd met de dood. Moeilijk is dat. Maar volgens Prediker is het mooi om op een begrafenis te zijn. Want verdriet om de dood zet je stil,

Nadere informatie

1 Korintiërs 12:12-13 Iedereen is nodig bij Jezus leerlingen

1 Korintiërs 12:12-13 Iedereen is nodig bij Jezus leerlingen 1 Korintiërs 12:12-13 Iedereen is nodig bij Jezus leerlingen Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

Jeremia 23:16-18 God praat je niet naar de mond

Jeremia 23:16-18 God praat je niet naar de mond Jeremia 23:16-18 God praat je niet naar de mond Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Jeremia 31:31-34 God verandert je hart

Jeremia 31:31-34 God verandert je hart Jeremia 31:31-34 God verandert je hart Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Matteüs 25:1-13 Gezinsdienst: Wachten duurt lang!

Matteüs 25:1-13 Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Matteüs 25:1-13 Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Liturgie Zingen: -Opwekking 654 Dank U voor deze nieuwe dag -Zoek eerst het Koninkrijk van God -Weet je waar het hemels koninkrijk op lijkt (Elly en Rikkert)

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps 33,2

Nadere informatie

Johannes 10,11-18 Wees herders voor elkaar in het spoor van de goede herder

Johannes 10,11-18 Wees herders voor elkaar in het spoor van de goede herder Johannes 10,11-18 Wees herders voor elkaar in het spoor van de goede herder Liturgie Voorzang - E&R 157,1.2.3 Mijn Vader dank u wel - Gez 142 Als een hert dat verlangt naar water Stil gebed Votum Zegengroet

Nadere informatie

Zondag 23 en 24 horen bij elkaar. Daarom eerst vat ik samen wat ik 2 weken geleden zei over zondag 23. Dan stel ik 3 vragen.

Zondag 23 en 24 horen bij elkaar. Daarom eerst vat ik samen wat ik 2 weken geleden zei over zondag 23. Dan stel ik 3 vragen. Preek zondag 1524, 7 juli 2019mi, nr 600, JWB. Votum en zegengroet Zingen Ps 122:1,2,3 (groep middelste regels, zie beamer) Gebed Lezen Efese 1:3-14; (genade, geloof, enz) Efese 4:1-6 (leven inrichten)

Nadere informatie

Marcus 14:32-52 Zwak is sterk

Marcus 14:32-52 Zwak is sterk Marcus 14:32-52 Zwak is sterk Hoe reageer je als je straf krijgt die je niet hebt verdiend? Dan protesteer je toch? Jezus niet. Zijn vrienden willen voor hem vechten, sterk voor hem zijn. Maar Jezus laat

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Efeziërs 2:6 Pasen in je leven

Efeziërs 2:6 Pasen in je leven Efeziërs 2:6 Pasen in je leven Pasen gaat niet alleen over de opstanding van Jezus. Het mag ook Pasen zijn in je eigen leven. Volgens Paulus zijn christenen zo sterk aan Christus verbonden dat zij ook

Nadere informatie

Psalm 67:7-8 Zegen is om te delen

Psalm 67:7-8 Zegen is om te delen Psalm 67:7-8 Zegen is om te delen Dankdag: we danken God voor de oogst. De supermarkten liggen vol. Dat is zegen, dat is genade. Niet bedoeld om voor jezelf te houden, want Gods zegen is om van te delen.

Nadere informatie

Gemeente van onze Here Jezus Christus,

Gemeente van onze Here Jezus Christus, Gemeente van onze Here Jezus Christus, Echt gelukkig! Dat is het thema waar we vanochtend over na gaan denken. En misschien denkt u wel: Wat heeft dat thema nu met deze tekst te maken, Die gaat toch over

Nadere informatie

Hebreeën 4, Bidden dankzij Jezus onze hogepriester

Hebreeën 4, Bidden dankzij Jezus onze hogepriester Hebreeën 4,14-16 - Bidden dankzij Jezus onze hogepriester Biddag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang: Gez 172,1.4 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Gez 149 Gebed Lezen uit de Bijbel - Hebreeën 2,14-18

Nadere informatie

Psalm 62, 6 Word rustig bij God, mijn ziel

Psalm 62, 6 Word rustig bij God, mijn ziel Psalm 62, 6 Word rustig bij God, mijn ziel Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang: Ps 42,1.3 Votum / groet Zingen Ps 43,4.5 Wet Zingen LB 358,1 Gebed Lezen: Psalm 62 Zingen Ps 62,3.4 Preek

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

Johannes 1, : een jaar vol van goedheid en waarheid?

Johannes 1, : een jaar vol van goedheid en waarheid? Johannes 1,1-18 2010: een jaar vol van goedheid en waarheid? Liturgie Voorzang: LB 1 Stil gebed Votum / groet Zingen: Ps 19,1.3 Wet Zingen Ps 19,4.5 Gebed Schriftlezing Joh 1,1-18 Zingen Gez 27,1.4.5 Preek

Nadere informatie

Lucas 24:5b Jezus, hij is niet bij de doden!

Lucas 24:5b Jezus, hij is niet bij de doden! Lucas 24:5b Jezus, hij is niet bij de doden! Jezus leeft, maar waar moet je hem zoeken? In ieder geval niet bij de doden. Hij is geen geschiedenis, hij leeft vandaag en zoekt je! Dat verandert je kijk

Nadere informatie

IN GESPREK MET Nieuwe Testament

IN GESPREK MET Nieuwe Testament IN GESPREK MET Nieuwe Testament Ontdekkingsreis 11: Jezus, Gods Zoon Goed nieuws! Keziah en haar moeder en vader (Alison en Peter) lezen samen dit bijbelverhaal. De 7 jaar oude Keziah heeft allerlei vragen

Nadere informatie

Marcus 11,1-11 Gejuich of een afknapper?

Marcus 11,1-11 Gejuich of een afknapper? Marcus 11,1-11 Gejuich of een afknapper? Palmpasen Doop Annemarije van Dijk Liturgie 5 april: Palmpasen Welkom + mededelingen Voorzang: - Hosanna in de hoge (Opw.298)- Wees stil voor het aangezicht van

Nadere informatie

DAG 1: Weer tijd voor school Lees Prediker 3:1-10 De vakantie is (bijna) voorbij. Het is weer tijd voor school. Heb je gehoord wat Salomo zegt in het Bijbelboek Prediker? Alles heeft een bestemde tijd.

Nadere informatie

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers 1. Votum 2. Vredegroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie