directie waterhuishouding en waterbeweging Aan verzonden; buicgen: SR 52 toestel: 4 t Het hoofd van de Hoofdafdeling, Waterhuishouding, ir. K.P.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "directie waterhuishouding en waterbeweging Aan verzonden; buicgen: SR 52 toestel: 4 t Het hoofd van de Hoofdafdeling, Waterhuishouding, ir. K.P."

Transcriptie

1 rijkswaterstaat SC directie waterhuishouding en waterbeweging Aan geadresseerde. uw kenmerk: e-gravenhage. 6 j an u a r i uw brief van; one kenmerk; W H projectcode verzonden; in behandeling bij: P W. Spa a rman toestel: onderwerp: Stormvloed van 1 januari 1981 buicgen: SR t Hierbij die ik U toekomen rapport SR 52 betreffende de weersgesteldheid en de waterstanden langs de Nederlandse kust de stormvloed van 1 januari Zoals is een overzicht toegevoegd van de teerde duinafsiag als gevolg van deze vloed. tijdens bruikelijk ge geconsta Het hoofd van de Hoofdafdeling, Waterhuishouding, ir. K.P. Blumenthal. 4 postbuc verzoeke bij uw antwoord kenmerk en 2500 E)C s-gravenhage datum dezee te vermelden en slechte hooftskade 1 éën zaak In een brief te behandelen tel. (070) , telex 33566

2 RIJKSWATERSTAAT Directie Waterhuishouding en Waterbeweging Operationele Afdeling VERSLAG VAN DE STORMVLOED VAN 1 JANUARI 1981 fsr 52) Voor een overzicht der sectorenindeling van het getijgebied (met per sector het basisstation) raadplege men bijlage OVERZICHT VAN DE WEERSSITUATIE VAN 31 DECEMBER 1980 EN 1 JANUARI 1981 (samengesteld door het KNMI). De windsnelheden en richtingen, die gedurende deze storm werden waargenomen aan de Huibertgatpaal, te Terschelling en op het lichteiland Goeree, zijn weergegeven op de bovenste helft van bijlage 2. De depressiebanen zijn op bijlage 3 ge tekend. Oudejaarsmiddag stond er op vrijwel de gehele Noordzee een zuidwestelijk windveld van 30 tot 35 knopenuur (windkracht 7 8 Beaufort). Pas in de avond ruimde op de Noordzee de wind naar westnoordwest, maar in het Nederlandse kustgebied alsook in de districten Thames en Humber bleef hij aanvanke lijk nog zuidwest tot west (windkracht 7); in deze gebieden zette de ruiming pas tegen middernacht door. Die ruiming volgde op een trogpassage, die gepaard met hagel en onweer s nachts aan het begin van het nieuwe jaar over Nederland naar het oosten trok. In de loop van de nacht werd de windrichting op de gehele Noordzee pal noordwest met op het midden en het noordelijk deel der Noordzee een toeneming der windsnelheid tot 40 kmuur (windkracht 9 Beaufort). Tegelijkertijd werd de aan gevoerde lucht instabieler en trokken buien met hagel en sneeuw mee; door die buien ontstonden flinke buioscilla ties. Daarop trok in de nanacht, vooral in de aanvoerbaan via Doggersbank en Duitse Bocht naar de Eemsmonding, het windveld nog wat aan. De storm besloeg toen het gebied van IJsland via de Noordzee tot in de Duitse Bocht met het zwaartepunt (zware storm, 10 Beaufort) in het gebied van Vi kingbank, Fladengronden en Vissersbank. Dit zwaartepunt pas seerde rond de middag de Vissersbank, het noordelijk deel der Duitse Bocht en Denemarken en trok daarna in Zuidooste lijke richting weg. Tegen de avond werd al snel de invloed merkbaar van een rug van hoge luchtdruk, die snel over de Britse eilanden naar het oosten trok. Samenhangend hiermee boette het stormveld op de Noordzee spoedig aan betekenis in. Vooral op de zuidelijke Noordzee nam de wind toen snel af en tegen middernacht op 1 januari 1981 was de storm voorbij.

3 2 2. DE WATERSTANDEN TIJDENS DE STORMVLOED Bijlage 2 geeft de opgetreden windrichtingen en windkrach ten, alsmede de hoogwaterstanden ten opzicht van het grens peil aan. In de onderste helft van de figuur verbinden de hellende flauw gebogen lijnen de vooruitberekende tijdstip pen van het astronomisch hoogwater langs de kust. Voor de aan de linkerzijde vermelde stations zijn bij deze tijdlij nen de eerder genoemde waterstanden ten opzichte van het grenspeil opgenomen. Bijlagen 4 geeft een overzicht van de verwachte en de opge treden waterstanden t.o.v. NA? voor de basisstations Vlis singen, Hoek van Holland, Dordrecht, Den Helder, Harlingen en Delfzijl. De bijlagen 5 en 6 geven een gedetailleerd overzicht van de opgetreden hoogwaterstanden t.o.v. de grenspeilen; deze ge gevens hebben voor de stations bezuiden Petten betrekking op achtereenvolgens het 2e hoogwater van 31 december 1980, en het le hoogwater van 1 januari 1981 en voor de overige sta tions op het (lokale) le resp. 2e hoogwater van 1 januari Tevens geven deze hijlagen informatie over de ouderdom van het betrokken getij, de windrichting en de voor de vloed van belang zijnde waterstanden van de Rijn te Lobith (van twee dagen tevoren) en van de Maas te Borgharen dorp (van drie dagen tevoren). Tabel 1 geeft een overzicht van de verzonden telegrammen. De stormvloed van de iste januari is opgetreden tijdens doodtij in het Noordelijke gedeelte langs de Nederlandse kust. Een krachtig hogedrukgebied van 1044 mbar tussen de Azoren en Ierland en een omvangrijk depressiegebied boven Scandina vié hielden boven de Noordzee een noordwesterstorm in stand. Randstoringen trokken van zuid Noorwegen naar Dene marken en SleeswijkHolstein. Op de avond van 31 december 1980 te omstreeks uur voorzag het K.N.M.I. voor het eerste hoogwater op 1 januari 1981 in het noorden des lands verhogingen van: - 11 dm te Den Helder (te 3.02 uur), d.i. 2 dm onder het 3 peil, (dit peil is de ondergrens voor het advies be perkte dijkbewaking); 15 dm te Harlingen (te 5.06) d.i. 1 dm onder het 3 peil; 16 dm te Delfzijl (te 7.30 uur), d.i. 2 dm onder het B pei 1. Te zelfder tijd verwachtte het K.N.M.I., voor het eerste hoogwater van 1 januari 1981 in het zuiden des lands dm en dm verhoging voor Vlissingen (te uur, 5 dm onder het B peil) respectievelijk Hoek van Holland (te uur, 2 dm onder het B-peil).

4 3 De voor Den Helder en Harlingen verwachte verhogingen waren daarop voor de SVSD aanleiding telefonisch beheerders te Den Helder en in de provincie Friesland te waarschuwen voor mo gelijke hoogwaterstanden rond of net onder het peil beperk te bewaking (voor Den Helder is dit B peil : NAP cm, voor Harlingen NA? 250 cm). Deze verwachtingen gaven toen nog geen aanleiding tot het bezetten van het waarschuwings bureau, dit mede omdat men bij het berekenen van de te ver wachten verhogingen aan de voorzichtige kant was gebleven. De verwachte waterstanden Den Helder NA? cm en Harlin gen NAP cm werden echter in de vroege ochtend van 1 januari 1981 met achtereenvolgens 15 en 47 cm overschreden. Toen dit eenmaal duidelijk was bleek tevens dat te Delfzijl de eerder verwachte verhoging evenzeer met enige dm s zou worden overtroffen. Zodra de ingenieur van dienst hiervan op de hoogte was zijn (even voor 6.00 uur) de beheerders in Groningen telefonisch op de hoogte gesteld, o.a. met het oog op het sluiten van de coupure te Delfzijl, waarna het waar schuwingsbureau is bezet. De opgetreden stand te Delfzijl tijdens hoogwater werd NA? cm, waarmee de hiervoor ge noemde verwachting met 57 cm werd overtroffen. De daarop door het K.N.M.I. berekende verhoging voor het hoogwater van uur te Hoek van Holland (t.w. 15 dm) was te 8.30 uur aanleiding per spoedalarmering het advies beperkte dijkbe waking te doen uitgaan voor de sector Westholland (verwach te stand te Hoek van Holland NA? cm) met een informa tie voor de sector Dordrecht (verwachte stand te Dordrecht NA? cm). Te 9.50 uur verwachtte het K.N.M.I. aan de stations Den Hel der en Harlingen een verhoging van achtereenvolgens 15 dm en 19 dm. Deze verwachtingen en de toen, resp. nadien optreden de verhogingen tijdens laagwater aan de stations Den Helder (16 dm) en Harlingen (ongeveer 20 dm) waren aanleiding voor de sectoren Den Helder (te 9.55 uur) en Harlingen (te uur) ook het advies beperkte dijkbewaking te verzenden. De in de telegrammen vermelde verwachte stand voor Den Helder was NA? cm en voor Harlingen NA? cm. Inmiddels was het hoogwater te Hoek van Holland gepasseerd waarbij de hoogste stand beperkt bleef tot HAP cm, d.i. 11 cm onder het plaatselijk B peil. In de sector Schel de waren geen B peilen overschreden. Voor de sector Delfzijl werd een advies beperkte dijkbewa king verzonden te uur voor het hoogwater van uur (verwachte stand: NA? cm). De verhoging ten op zichte van het astronomische getij tijdens laagwater te Delfzijl bedroeg toen reeds 26 dm. De opgetreden standen tijdens het hoogwater te Den Helder en Harlingen waren achtereenvolgens NA? cm en NA? cm, waarmee aan beide stations de hoogste stand 3 cm onder de verwachting bleef. Het advies voor de sector Den Helder werd te uur en dat voor de sector Harlingen te uur ingetrokken.

5 De windverwachting en de daarmee samenhangende verwachte verhogin optrad dan verwacht was: bereikt werd als hoogwaterstand NAP getrokken. ziji opgeheven waarmee alle gegeven dijkbewakingsadviezen waren in bleef. Te uur werd het geldende advies voor de sector Delf cm, waarmee het water 43 cm onder de voorspelde hoogwaterstand een geleidelijke afneming van de wind waardoor een lagere verhoging Enige tijd voor het tijdstip van het Hoogwater te Deifziji begon Delfzijl dm tijdens 2e LW Lauwersoog dm tijdens le 1W Harlingen dm 3 uur voor 2e HW Den Helder dm 3 uur voor 2e HW Hoek van Holland dm 3 uur na le HW Rak Zuid dm tijdens 2e LW Vlissingen dm tijdens 2e LW Zierikzee dm tijdens 2e 1W stormvloed Station gedurende de tijd datum maximale verhoging Tabel II (opgetreden verhogingen) * spoedalarmering Delfzijl B Den Helder Dordrecht Informatie Westholland B (beperkt)* Harlingen B Sector kingsadvies van verzen van opheffing Soort bewa- datum + tijd datum + tijd ding Tabel 1 (waarschuwingstelegrammen) januari 1981 op te heffen. dat besloten werd de bureau bezetting van de SVSD te uur op 1 gen van de waterstanden voor het komende hoogwater waren dusdanig 4

6 5 3. CLASSIFICATIE In tabel III staan voor de vijf basisstations vermeld: de overschrijdingsfrequenties van de tijdens deze stormvloed opgetre den hoogste hoogwaterstanden en de classificatie van het hoogwater. Deze classificatie is verricht volgens de gangbare classificatietabel (bijlage 6). Tabel III Overschrijdingsfrequenties en classificaties hoge vloed! station datum stand overschr. classificatie stormvloed (NAP + cm) frequentie hoge lage vloedstormvl. 1 januari Den Helder x2 jaar x Harlingen x5 jaar x Delfzijl x10 jaar x Den Helder ixjaar x Harlingen x10 jaar x Delfzijl x20 jaar x 4. GLOBALE DUINAFSLAG E.D. LANGS DE NEDERLANDSE KUST T.G.V. DE STORM VAN 1 JANUARI 1987 (bijlage 8) (samengesteld door de afdeling Kustonderzoek van het District Kust en Zee) Zeeuwsch Tussen Groede en Breskens bij de hoek van de Walendijk is Vlaande van de basaltglooiing 100 m2 beschadigd. ren: Plaatselijk zijn enkele strandhoofden licht beschadigd. Ter hoogte van Cadzand is een zeer geringe strandverlaging. Walcheren:De schade heeft zich beperkt tot ongeveer 200 m2 aan de met basalt heklede dijkglooiing te Westkapelle. Brouwers Bij de aansluitingspunten van de Brouwersdam op Schouwen en dam: Goeree is de duinvoet licht aangetast. Ter plaatse van bo vengenoemde punten zijn hier en daar rijsschermen, afraste ringen en duinaanplant verloren gegaan. Zuid Hol Ten noorden van de Noorderdam bij Hoek van Holland is een land: lichte afneming van de in aangebrachte zandsupple tie teweeggebracht. Ten hoogte van Scheveningen en Wassenaar is plaatselijk een geringe strandverlaging.

7 6 Noord holland: Texel: Vanaf Zandvoort in Noordelijke richting is een af slag van 3 tot 5 m tussen kin Ter hoogte van kin en is plaatselijk de af slag 3 tot 10 in. Tussen genoemde punten is ca. 2 km afrastering verloren gegaan. Incidenteel is tussen kin en kin io540 een af slag van 3 tot 5 in. Vrijwel langs de gehele kust is er stormschade, afslag is er als volgt: bij kin 10 : 9 in; bij kin 12 2 m; hij kin 13 : 5 in; tussen kin en kin : 4 in, tussen kin en kin : 10 m en tussen kin en km 31 : 15 in. Tussen kin en kin zijn de zomerduinen en rietschermen weggeslagen. Vlieland: Aan de noordoost hoek is sprake van 1 tot 4 in af slag. Terschel Plaatselijk lichte afslag in het oostelijk deel ling: van het eiland. Ame land: Afslag aan de duinvoorberm en de duinen is gecon stateerd tussen kin en kin van 4 tot 8 in, van kin tot kin : 10 in; van kin tot 1000 : 4 in; van km 2400 tot kin 3000 eveneens 4 m en van kin 9000 tot : 2 tot 4 in. Van de in 1980 aangebrachte zandsuppietie tussen kin en kin is ongeveer 15 in van het voortalud ver dwenen Verder tussen kin en kin een afslag van ongeveer 10 in en van kin tot kin een af slag aflopend van 10 m tot 0 in, van kin tot kin een afslag van ongeveer 10 m en van kin tot kin een afslag aflopend van 10 m tot 0 in Het hoofd van de Hoofdafdeling Waterhuishouding, t v ir. KIP. Blumenthal.

8 1.::f.::::::::::IHARLINGEN SR.52 B JLAGE 1 OperationeLe AfdeLing Di r. Waterhuishouding en Waterbcweging Hoofdafdeling Waterhuishouding RUKS WATERSTAAT SECTOREN SVSD t,.-,.-. * S LISSINGEN..$ 4% Ci) 0

9 z20 z ORKAAN 12 STORM g ZWARE STORM ZEER ZWARE STORM 11 BEAUF0RTSCHAAL LE. GOEREE,,1 RICHflNG TERSCHELLING H UP B ER T GA T UREN MET GRONDCALQUE A hoofdafdeling waterhuishouding operationele afdeling dit. waterhuishouding en waterbeweging rij kswaterstaat OVERZICHT STORMVLOEDEN 1 BEPERKTE BEWAKING BOVEN GRENSPEIL t STORMVLOED) ii UITGEBREiDE BEWAKING BEWAKINGSADVIES DESBETREFFENDE SECTOR: VerbindingsIijn tijdstippen hoogwater MEER DAN 5Qcm standen aan zuidelijke resp noordelijke BENEDEN GRENSPEIL MINDER DAN 50cm hoogwaterstand en het grenspeil. gemarkeerd. L.E. GOEREE resp. TERSCHELLING stations, is de windkrachtverlooplijn von In een periode met stormvloed hoog water het verschil (in cm ) tussen de opgetreden VERKLARING B JZONDERHEDEN HW -STAND: De getallen geven per vermetd station aan VLISSINGEN HOEK VAN HOLLAND x JMUIDEN c DEN HELDER 18 DELFZ JL 1 HARLINGEN +16! ZWAK MATIG 9 VRIJ KRACHTIG HARDE WIND 7 KRACHTIGE WIND 6 STORMACHTIGE WIND 8 DATUM DECEMBER 1 JANUARI SR 52 B JLAGE 2

10 \ GMT.1 uur= MET _ b..:: 00. S SRS2 RULAGE 3 0 \ MT OMT.. 1::. : :. 1 :1.H: :1 :.:..:. 971m. 11 b 967m.... kern.. 963mb. 975mb b _ 2 Ç m t \ MI \ O6.OOGMT 31dec jan.1981 DEPRESSIEBANEN.. 967mb

11 Har-lingen Delfzijl Vlissingen Harlingen Delfzijl w (5 n Overzicht van verwachte en opgetreden UW-standen datim station astronasisch UW anstreeks 6 uur verwachte UW opgetreden opgetreden peil uit UW standen t.o.v. eil UW-standen t.o.v vig. getijtafel voor UW door standen in t.o.v. ver- gebreide peil uitgebreide beperkte peil beperkte cm UW standen lc.fli verwachte t. v. o. NAP wachte lip bewaking bewaking bewaking bewaking tijd hoogte in c.q. (x) verhoging t.o.v. MWr as t.o.v. verwacht opgetreden verwacht opgetre NAP (4)+(3b)= telegram (6) (5b)= fvlg. 4) vig. (6) (5a) astr. stand in f5a) (8) (6) (8)= (5a) tlo) den erschu as wingspeil tsb)(8) (Sb) (10)= (6) (10) (3) (2) (3a) (3h) (4) (5a) (5h) (6) (7) (8) (9a) (9h) (10) (lia) (11h) 1 Jan. Den Helder Hoek van Holland Dordrecht Den Helder waarschringspeil

12 t.a:c,teoc * VERKLARING: B2.SEN N N-. ELL (c q ELS OPEE) N Cm ELESEr. ARENSPEIC (c q RSLDDPEII) s cm HTDDTE PLANT ENLE SRENSPTLL. IN ILAP HDDGTE PLANTSELJE HISCOPEIL IS NAP, ] OVERSR DN5 AAN LIET SRENPELL AAN LES DER SCAlA. T VtISSN.. EN. HOE T SAIL HOL AND. JOS DES. EEN PEtDER HARLINDES ES CELF7Jt DEC21 EE StEED ALS 5550, SR 52 B JLAGE 5 0 h STORMVLOED 1 JANUARI eHW 3h. Cc 1 C4 LK RK.L5ss\ 2 2 NM OUDERDOM GET J overzicht waterstanden.per.tk,n.e etd.iin directi. w.t.,floi.hor,dlng en w.t.,b.wngiflg rijkswaterstaat L_j STATION : TERSCHELLING WINDKRACHT. 8 BEAUFORI WINDRICHTING 5h 8h t L 10n J %

13 STORMVLOED 1JANUARI e HW t SR 52 B JLAGE h 17 15h 12 6 T1H 8 16h 20h TERSCHELLING 40\ O : :S6 S Q _:_I - 1 rijkswdterstaat w,huhm:dflgoflwaterbawo9flj cperdcn&e afdo9ng overzicht waterstanden

14 Overschrijdingskans in gemiddeld aantal malen per jaar 0,5 0, ,5 0,5 â 0,1 0, i0 Ibi LP. r Overzicht maatgevende standen basisstafions S.V.S.D. in NAP cm Sector Schelde Westholland Den Helder Harlingen Del fzi ji Basisstation Vliss ingen H.v.Holland Den Helder Harlingen Del fzijl Peil beperkte bewaking Grenspeil Peil uitge breide bewaking Hoge vloeden 280 â â â 334 Lage storm vloeden â â 410 Middel bare stormvloeden â Hoge storm vi oeden â Buitengewoon hoge storm vloeden â Extreme storm vi oeden (basispeil) > 565 ) > febr jan hoogste bekende S tand

15 overzicht stormschade ditd.n. dfu. w m.hoodi,g.n wtbing 1 1 CJN4FScAG VERKLARING - SR 52 B AGE 8 rijkswaterstaat cm 6 PLAATSELJj< GREFISPEIL VLISSINGEN p 257 cm 6 70 cm HOER VAN HOLLAND NAP JMUfDEN NAP. cm6 DEN HELDER HAP. 197 cm 6 cm WEST TERSCHEILWJG NAP, , DELF2UL NAP 37 Cm HOOGSTE WATERSTAND N0 WINDRICHTING WINDKRACHT 7-8 BEUFORT

7 J c (ir. K.P. Blumenthal) rijkswaterstaat. Stormvloed van

7 J c (ir. K.P. Blumenthal) rijkswaterstaat. Stormvloed van rijkswaterstaat directie waterhuishouding en waterbeweging Geadresseerde uw kenmerk: s-gravenhage, 2 januari 1978 uw brief van: ons kenmerk: 1 4 5 onderwerp: Stormvloed van verzonden: 12 januari 1978 bijlagen:

Nadere informatie

rijkswaterstaat t LPLLL_I.QL]._] directie waterhuishouding en waterbeweging Aan geadresseerde.

rijkswaterstaat t LPLLL_I.QL]._] directie waterhuishouding en waterbeweging Aan geadresseerde. d rijkswaterstaat directie waterhuishouding en waterbeweging Aan geadresseerde. uw kenmerkt a-gravenhege, 2 5 apr i 1 1 9 8 uw brief vant one kenmerk: W H/ 2 1. 3 49 t LPLLL_I.QL]._] blilegen: 5 in behandeling

Nadere informatie

rijkswaterstaat C 4i2/7 1f 1 1 t-) -1-t directie waterhuishouding en waterbeweging onderwerp: Stormvloed van 2 januari 1979.

rijkswaterstaat C 4i2/7 1f 1 1 t-) -1-t directie waterhuishouding en waterbeweging onderwerp: Stormvloed van 2 januari 1979. Geadresseerde directie waterhuishouding en waterbeweging één zaek in een brief te behandelen tel. (070) 889370, telex 33566 datum dezea te vermelden en slechts hooftskade 1 verzoeke bu uw antwoord kenmerk

Nadere informatie

dienst getijdewateren

dienst getijdewateren ministerie van verkeer en waterstaat rij ksvvaterstaat 5 dienst getijdewateren Aan geadresseerde uw kenmerk. uw brief van. s-gravenhage ons kenmerk juli 1989 verzonden biilage{n) 101894034 SR6O proiectcode:

Nadere informatie

AFDELING s-gravenhage KONINGSKADE 25 TELEFOON AAN

AFDELING s-gravenhage KONINGSKADE 25 TELEFOON AAN RIJKSWATERSTAAT DIRECTIE WATERHUISHOUDING EN WATERBEVJEGING HYDPOMETRISCEE AFDELING s-gravenhage KONINGSKADE 25 TELEFOON 18328 AAN geadresseerde Ons kenmerk: 371 Bijlagen: nieuw div. s GRAVENHAGE, 1 november

Nadere informatie

JSWATSTAAT sr 37 D1ECTE WATRHUSHOUDNC EN WAT EWGNG SGRAVENHAGE AFDELING HYDRO1ET2IE KONINGSKADE november 1972

JSWATSTAAT sr 37 D1ECTE WATRHUSHOUDNC EN WAT EWGNG SGRAVENHAGE AFDELING HYDRO1ET2IE KONINGSKADE november 1972 AFDELING HYDRO1ET2IE KONINGSKADE 25 TELEFOON (7) 2642 31 Aan Geadresseerde. ei ei /)) 4 t te.. / ir. P.J. 1]emelsfelder. co11/rs waterstanden en weersgesteldheid tijdens de stormvloed van Hierbij doe ik

Nadere informatie

( , (1) c,3 > D. w c41. Ji: t )J. w.c (0Q. as as t% c_a) as. -

( , (1) c,3 > D. w c41. Ji: t )J. w.c (0Q. as as t% c_a) as. - É c_a) z w.c w as. - as as as t% ii c (Q ) ) 1 Q. as as as as > ( w 1> c41 ) ) 1 4. 4. ) 4. ( 1 c 1 w t4-1- w z > D z ( c 1 4-. c,3 4-. (1) -J w > z > 4-, cu > > a) 1. 4- ( c E 4)J t.. 1.. i Ji: s-gravenhage,

Nadere informatie

directie waterhuishouding en waterbewegïng

directie waterhuishouding en waterbewegïng Aan geadresseerde directie waterhuishouding en waterbewegïng P.W. Spaarman. ung, Het hoofd van de Hoofdafdeling derlandse kust tijdens de stormvloed en de daarop Hierbij doe ik u toekomen rapport SR 54

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE STORMVLOED VAN 19 EN 20 DECEMBER 1993 (SR70)

VERSLAG VAN DE STORMVLOED VAN 19 EN 20 DECEMBER 1993 (SR70) VERSLAG VAN DE STORMVLOED VAN 19 EN 20 DECEMBER 1993 (SR70) Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat, Rijksinstituut voor I

Nadere informatie

/ ir p J Wemels7d er.

/ ir p J Wemels7d er. s Gravenhage Het hoofd van de afdeling hydroetrie coli ir tijdens de stormvloed van november 97e Hierbij doe ik u een overzicht toekomen betreffende aterstanden en eersgesteldheid Ondererp: Ons kenmerk:

Nadere informatie

Hierbij doe ik u een overzicht toekomen betreffende waterstanden en weersgesteldheid tijdens de stormvloed van 23 februari coil / /sd.

Hierbij doe ik u een overzicht toekomen betreffende waterstanden en weersgesteldheid tijdens de stormvloed van 23 februari coil / /sd. RIJKSWATERSTAAT DIRECTIE WATERHUISHOUDING I WAT RBZ. :EGING AFDJIG HYDRO1ETRIE s Gravenhage Koningskade 25 tel. 18 32 8 Aan: geadresseerde. Ons kenmerk: s GRAVJIAGE, Onderwerp: 765 6 maart 1967 Stormvloed

Nadere informatie

Stormvloedflits van 13 en 14 januari Noordwesterstorm veroorzaakt hoge waterstanden langs de kust

Stormvloedflits van 13 en 14 januari Noordwesterstorm veroorzaakt hoge waterstanden langs de kust Stormvloedflits 2017-03 van 13 en 14 januari 2017 Noordwesterstorm veroorzaakt hoge waterstanden langs de kust Donderdag 12 t/m zaterdag 14 januari is het team Stormvloedwaarschuwingen Kust van het Watermanagementcentrum

Nadere informatie

directie waterhuishouding en waterbeweging an geadresseerde Het hoofd vane Hoofdafdeling Geg ens, Ir. J. van Malde.

directie waterhuishouding en waterbeweging an geadresseerde Het hoofd vane Hoofdafdeling Geg ens, Ir. J. van Malde. ministerie van verkeer en waterstaat rijkswaterstaat directie waterhuishouding en waterbeweging an geadresseerde : : : uw kenmerk: s-gravenhage 10 december 1984 verzonden uw brief van: ons kenmerk : 0A/21.884

Nadere informatie

/ i ) LuuLu RIJ KSWATE RSTAAT DIRECTIE WATERHUISHOUDING EN WATERBEWEGING. Aan. geadresseerde. 27 november ber 1974.

/ i ) LuuLu RIJ KSWATE RSTAAT DIRECTIE WATERHUISHOUDING EN WATERBEWEGING. Aan. geadresseerde. 27 november ber 1974. RIJ KSWATE RSTAAT DIRECTIE WATERHUISHOUDING EN WATERBEWEGING sk4i Hoofdafdeling Waterhuishouding s-gravenhage Hooftskade Telefoon (7) 62 43 5 Telex 33566 Aan geadresseerde Uw kenmerk: Uw brief van: Ons

Nadere informatie

4.. Cl) w c 1.. M l , 4-, 4-, - >

4.. Cl) w c 1.. M l , 4-, 4-, - > 1 4.. Cl) 1.. M l- w c 4- cø 4- L. 4-, CD CD 4-, ( ci 4-, CD - 1 > c CD > 4- ( c 2 VERSLAG VAN DE STORMVLOED VAN 14 FEBRUARI 1989 (SR 61) Rijkswaterstaat, Dienst Getijdewateren Stormvloedwaarschuwingsdienst

Nadere informatie

rijkswaterstaat i 7) tc - directie waterhuishouding en waterbeweging / _4( % van verkeer en waterstaat 1 6 maar t 1 982

rijkswaterstaat i 7) tc - directie waterhuishouding en waterbeweging / _4( % van verkeer en waterstaat 1 6 maar t 1 982 van verkeer en waterstaat rijkswaterstaat directie waterhuishouding en waterbeweging Aan geadresseerden uw kenmerk: s-gravenhage, 1 6 maar t 1 982 uw brief van: ons kenmerk: OA/20.537 projectcode verzonden:

Nadere informatie

tjzigïngen van ondergeschikt belang nog nodig blijken.

tjzigïngen van ondergeschikt belang nog nodig blijken. er s GRAVDIqHÂdE KONINGSKADE 25 TELEFOON 83280 AAN: Geadresseerde. S DIRECTE WATERIVISHOUDING EN WATERBEWEG ING ONS KENMERK: 064 s GRAVENHAGE, ONDERWERP: Stormvloed 2 maart 96. s t (Ir. P.J. Wemelsfelder)..

Nadere informatie

rijkswaterstaat directie waterhuishouding en waterbeweging OA/ SR58 ministerie van verkeer en waterstaat 25 januari P.W.

rijkswaterstaat directie waterhuishouding en waterbeweging OA/ SR58 ministerie van verkeer en waterstaat 25 januari P.W. ministerie van verkeer en waterstaat rijkswaterstaat directie waterhuishouding en waterbeweging Aan geadresseerde : : uw kenmerk: s-gravenhage uw brief van: ons kenmerk projectcode in behandeling bij onderwerp

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE STORMVLOED VAN 20 DECEMBER 1991 (SR65)

VERSLAG VAN DE STORMVLOED VAN 20 DECEMBER 1991 (SR65) z m n m m - m L1 1 > z m t, -1 1 m., S. Q z CD & ;..3 /. VERSLAG VAN DE STORMVLOED VAN 2 DECEMBER 1991 (SR65) Ministerie van Verkeer en Waterstaat Di rectoraat-generaal Rijkswaterstaat, Dienst Getijdewateren

Nadere informatie

S ii aprii 19?3 RIJKSWATERSTAAT. r / DIRECTIE WATERHUISHOUDING EN WATERBEWEGING S-GRAVEN HAGE. geadresseerde S-GRAVEN HAGE,

S ii aprii 19?3 RIJKSWATERSTAAT. r / DIRECTIE WATERHUISHOUDING EN WATERBEWEGING S-GRAVEN HAGE. geadresseerde S-GRAVEN HAGE, RIJKSWATERSTAAT S 38 DIRECTIE WATERHUISHOUDING EN WATERBEWEGING S-GRAVEN HAGE KOMNGSKADE 25 TELEFOON (7) 26423 Aan geadresseerde UW (ENMERK: UW BRIEF VAN: ONS KENMERK: S-GRAVEN HAGE, 2793 ii aprii 9?3

Nadere informatie

Ons kenmerk: nr. Bijl.: nieuw div.

Ons kenmerk: nr. Bijl.: nieuw div. RIJKSWATERSTAAT DIRECTIE WATERHUISHOUDING EN WATERBE EG ING AFDELING HYDROMETPIE s Gravenhage Koningskade 25 tel. 18 32 8 Aan: geadresseerde. Onderwerp: Stormvloed 3 november 1966. Ons kenmerk: nr. Bijl.:

Nadere informatie

Verslag van de stormvloed van 21 en 22 december 2003 (SR82)

Verslag van de stormvloed van 21 en 22 december 2003 (SR82) Verslag van de stormvloed van 21 en 22 december 23 (SR82) Ministerie van Verkeer en Waterstaat Rijksinstituut voor Kust en Zee/RIKZ VERSLAG VAN DE STORMVLOED van 21 en 22 december 23 (SR82) Satellietopname

Nadere informatie

Verslag van de stormvloed van 8 en 9 februari 2004 (SR83)

Verslag van de stormvloed van 8 en 9 februari 2004 (SR83) Verslag van de stormvloed van en 9 februari 2 (SR3) Ministerie van Verkeer en Waterstaat Rijksinstituut voor Kust en Zee/RIKZ VERSLAG VAN DE STORMVLOED van en 9 februari 2 (SR3) Satellietopname van de

Nadere informatie

RIJKSWATERSTAAT DIRRCTIE WATERHUISHOUDING EN WATERBEWEGING. Hydrcmetrische afdeling. Stormvloed 20 januari 1960.

RIJKSWATERSTAAT DIRRCTIE WATERHUISHOUDING EN WATERBEWEGING. Hydrcmetrische afdeling. Stormvloed 20 januari 1960. ) De gegevens ijn ontleend aan de eerkartjes van het K.N.L.I. Hieruit blijkt, dat voor vrijel het hele kustgebied het maximale storm Te Delfijl bleef de aterstand 72 cm beneden grenspeil. een globale vaststelling

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE STORM VLOED VAN 6 NOVEMBER 1999 fsr78)

VERSLAG VAN DE STORM VLOED VAN 6 NOVEMBER 1999 fsr78) VERSLAG VAN DE STORM VLOED VAN 6 NOVEMBER 1999 fsr78) 4: - r Ministerie van Verkeer en Water Directoraat-Generaaf Rijkswaterstaat - -- Rijksinstituut voor Kust en Zee/R/KZ -c t - - - -- - - - -. -. VERSLAG

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE STORMVLOED VAN 19 EN 20 DECEMBER 1993 (SR70)

VERSLAG VAN DE STORMVLOED VAN 19 EN 20 DECEMBER 1993 (SR70) VERSLAG VAN DE STORMVLOED VAN 19 EN 2 DECEMBER 1993 (SR7) ----.- -- VERSLAG VAN VAN 19 EN DE STORMVLOED 2 DECEMBER 1993 (SR7O) Ministerie van Verkeer en Waterstaat Di rectoraat-generaal Rijkswaterstaat,

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE STORMVLOED VAN 13 EN 14 MAART 1994 (5R72.)

VERSLAG VAN DE STORMVLOED VAN 13 EN 14 MAART 1994 (5R72.) VERSLAG VAN DE STORMVLOED VAN 13 EN 14 MAART 1994 (5R72.) - - - 1 t Ministerie van Verkeer en WiaJ Diredoraat-Generaal Rijkswaterstaat Rijksinstituut voor Kust en Zee/RIKZ.. VERSLAG VAN DE STORMVLOED VAN

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE STORMVLOED VAN 27 EN 28 OKTOBER 2002 (SR81)

VERSLAG VAN DE STORMVLOED VAN 27 EN 28 OKTOBER 2002 (SR81) VERSLAG VAN DE STORMVLOED VAN 27 EN 28 OKTOBER 2002 (SR81) Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Rijksinstituut voor Kust en Zee/RIKZ VERSLAG VAN DE STORMVLOED van 27

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE STORMVLOED

VERSLAG VAN DE STORMVLOED VERSLAG VAN DE STORMVLOED van 9 november 2007 (SR88) Satellietopname van de storm op 8 november 2007 om 20h00 Bron DNMI Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Waterdienst

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE STORMVLOED

VERSLAG VAN DE STORMVLOED VERSLAG VAN DE STORMVLOED van 1 maart 2008 (SR89) Satellietopname van de storm op 1 maart 2008 om 14h00 Bron DNMI Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Waterdienst Stormvloedwaarschuwingsdienst/SVSD

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE STORM VLOED VAN 10 JANUARI 1995 (SR74)

VERSLAG VAN DE STORM VLOED VAN 10 JANUARI 1995 (SR74) -- -- - -. VERSLAG VAN DE STORM VLOED VAN 1 JANUARI 1995 (SR74) - - - * - -.--. -*.-, *., - :. - - -- ---. *w.,*...-. -., - -._ S- r. /. -. * :..,4: *.,-.- - - --...... --- MInIster3e van Verkeer.-.Diraraat-GeneraaIRijkswateraat.

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE STORMVLOED VAN 28 JANUARI 1994 (SR7I)

VERSLAG VAN DE STORMVLOED VAN 28 JANUARI 1994 (SR7I) * ; VERSLAG VAN DE STORMVLOED VAN 28 JANUARI 1994 (SR7I) - q - Ministerie van Verkeer en Waters Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Rijksinstituut voor Kust en Zee/RIKZ VERSLAG VAN DE STORMVLOED VAN 2$

Nadere informatie

-J> > > z w. r44. îj 4

-J> > > z w. r44. îj 4 îj 4 4 w -J> 1 Pl UJ z > Q -J LU > D z r44 z w z > t : VERSLAG VAN DE STORMVLOED VAN 1 en 2 JANUARI 1995 (SR73) Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat, Rijksinstituut

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE STORMVLOED

VERSLAG VAN DE STORMVLOED VERSLAG VAN DE STORMVLOED van 21 maart 2008 (SR90) Satellietopname van de storm op 21 maart 2008 om 14h00 Bron DNMI Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Waterdienst

Nadere informatie

rijkswaterstaat L î. directie waterhuishouding en waterbeweging ministerie van verkeer en waterstaat Aan geadresseerde OA/

rijkswaterstaat L î. directie waterhuishouding en waterbeweging ministerie van verkeer en waterstaat Aan geadresseerde OA/ ministerie van verkeer en waterstaat rijkswaterstaat directie waterhuishouding en waterbeweging Aan geadresseerde uw kenmerk s-gravenhage : 25 januari 983 verzonnen uw brief van: ons kenmerk OA20. 7 b:jlage(n)

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE STORMVLOED VAN 12 DECEMBER 1990 (SR64)

VERSLAG VAN DE STORMVLOED VAN 12 DECEMBER 1990 (SR64) -- ministerie van verkeer en waterstaat rijkswaterstaat dienst getijdewateren VERSLAG VAN DE STORMVLOED VAN 12 DECEMBER 199 (SR64) -.,,- - - - a. -.-, -. - - : -s - - - -;: - -.* Ministerie van verkeer

Nadere informatie

(t t. rijkswaterstaat SR -)S. directie waterhuishouding en waterbeweging. Geadresseerde. Hierbij doe ik U toekomen rapport SR 45 betreffende

(t t. rijkswaterstaat SR -)S. directie waterhuishouding en waterbeweging. Geadresseerde. Hierbij doe ik U toekomen rapport SR 45 betreffende Geadresseerde directie waterhuishouding en waterbeweging (ir. K.P. Blumenthal). Waterhuishouding Het Hoofd van de Hoofdafdeling derlandse kust tijdens de beide stormvloeden van Hierbij doe ik U toekomen

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE STORMVLOED VAN 29 EN 30 JANUARI 2000 (5R80)

VERSLAG VAN DE STORMVLOED VAN 29 EN 30 JANUARI 2000 (5R80) 1 VERSLAG VAN DE STORMVLOED VAN 29 EN 3 JANUARI 2 (5R8) : - - Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Rijksinstituut voor Kust en Zee/RIKZ Stormvloedwaarschuwingsdienst

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE STORMVLOED

VERSLAG VAN DE STORMVLOED VERSLAG VAN DE STORMVLOED van 11 en 12 januari 2007 (SR85) Satellietopname van de storm op 12 januari 2007 om 2h00 Bron KNMI Ministerie van Verkeer en Waterstaat Rijkswaterstaat Stormvloedwaarschuwingsdienst/SVSD

Nadere informatie

AAN: Geadresseerde. Bijl.: nieuw div. Hierbij doe ik u een overzicht toe. komen betreffende waterstanden en weersge

AAN: Geadresseerde. Bijl.: nieuw div. Hierbij doe ik u een overzicht toe. komen betreffende waterstanden en weersge Het hoofd van de afdeling hydrometrie, bruari 1969. Hierbij doe ik u een overzicht toe steldheid tijdens de stormvloed van 2 fe komen betreffende waterstanden en weersge Bijl.: nieuw div. 11 februari 1969

Nadere informatie

Allerheiligenvloed 2006

Allerheiligenvloed 2006 VERSLAG VAN DE STORMVLOED van 31 oktober en 1 november 2006 (SR84) Allerheiligenvloed 2006 Satelietopname van de storm op 1 november 2006 om 1h00 Bron KNMI Ministerie van Verkeer en Waterstaat Rijkswaterstaat

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE STORMVLOED VAN 21 FEBRUARI

VERSLAG VAN DE STORMVLOED VAN 21 FEBRUARI .5 -S.. 5.. S5 VERSLAG VAN DE STORMVLOED VAN 21 FEBRUARI 1993 (5R68),. - 3_ Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat Generaal Rijksweitaat Dienst Getij.tpren... : S. 5 Ministerie van Verkeer en

Nadere informatie

S iv. rijkswaterstaat. directie waterhuishouding en. geadresseerde. Hierbij doe ik U. een overzicht toekomen

S iv. rijkswaterstaat. directie waterhuishouding en. geadresseerde. Hierbij doe ik U. een overzicht toekomen // rijksaterstaat directie aterhuishouding en S iv geadresseerde u kenmerk: s-gravenhage, 28 976 u brief van: fl9 kenmerk: 89 ondererp: stormvloed van veonden: 29 976 2 en 2 jan976 bljlagen: Hierbij doe

Nadere informatie

- : -- a3o1awnoj.s 3a NVA DV1SN3A. (6LNs) N9WD3 t N3 E NVA -, Ç -- rr LL- -. -

- : -- a3o1awnoj.s 3a NVA DV1SN3A. (6LNs) N9WD3 t N3 E NVA -, Ç -- rr LL- -. - *.. rr LL- : - -. - - -,- -. - Ç -- S t (6LNs) 6661. N9WD3 t N3 E NVA a3o1awnoj.s 3a NVA DV1SN3A - : -- Stormvloedwaarschuwingsdienst s-gravenhage, december 1999 25EX s-gravenhage Postbus 297, Rijksinstituut

Nadere informatie

Stormvloedrapport. 9 t/m 11 januari 2015 (SR93)

Stormvloedrapport. 9 t/m 11 januari 2015 (SR93) Stormvloedrapport 9 t/m 11 januari 2015 (SR93) Colofon Uitgegeven door WMCN Informatie WMCN-KUST Telefoon 0320-229898 e-mail wmcn-kust@rws.nl Uitgevoerd door ing. J. Kroos Opmaak Datum 25 februari 2015

Nadere informatie

Beknopt stormverslag 15-16/10/2002

Beknopt stormverslag 15-16/10/2002 Beknopt stormverslag 15-16/1/22 Een grote Rossby-golf boven de Atlantische Oceaan zorgde er voor dat de depressies een vrij zuidelijke koers volgden. Boven Scandinavië lag een hogedrukgebied van 135 hpa

Nadere informatie

Stormvloedrapport. 13 en 14 januari 2017 (SR94)

Stormvloedrapport. 13 en 14 januari 2017 (SR94) Stormvloedrapport 13 en 14 januari 2017 (SR94) Colofon Uitgegeven door WMCN Informatie WMCN-KUST Telefoon 0320-229898 e-mail wmcn-kust@rws.nl Uitgevoerd door ing. J. Kroos Opmaak Datum 6 februari 2017

Nadere informatie

; j. VERSLAG VAN DE STORMVLOEDPERIODE VAN 22 tim 25 JANUARI 1993 (SR67) t -. Di rectoraat Generaal Rijkswaterstaat

; j. VERSLAG VAN DE STORMVLOEDPERIODE VAN 22 tim 25 JANUARI 1993 (SR67) t -. Di rectoraat Generaal Rijkswaterstaat . - - Ministerie van Verkeer en Waterstaat Di rectoraat Generaal Rijkswaterstaat Dienst Getijdewateten -1 ; j VERSLAG VAN DE STORMVLOEDPERIODE VAN 22 tim 25 JANUARI 1993 (SR67) t -. - : _ Ministerie van

Nadere informatie

Ervaringen uit vervlogen tijden. door Jan Kroos Rijkswaterstaat Watermanagementcentrum Nederland (WMCN) Stormvloeden Kust en Benedenrivieren

Ervaringen uit vervlogen tijden. door Jan Kroos Rijkswaterstaat Watermanagementcentrum Nederland (WMCN) Stormvloeden Kust en Benedenrivieren Ervaringen uit vervlogen tijden door Jan Kroos Watermanagementcentrum Nederland (WMCN) Stormvloeden Kust en Benedenrivieren Jan Kroos Sinds 1 feb 1977 werkzaam bij Sinds 1 feb 1977 heden werkzaam bij de

Nadere informatie

Stormvloedrapport SR97. 8 en 9 januari Lage stormvloed door springtij en noordwesterstorm

Stormvloedrapport SR97. 8 en 9 januari Lage stormvloed door springtij en noordwesterstorm Stormvloedrapport SR97 8 en 9 januari 2019 Lage stormvloed door springtij en noordwesterstorm Colofon Uitgegeven door WMCN Informatie WMCN-KUST Telefoon 088 7985050 e-mail wmcn-kust@rws.nl Uitgevoerd

Nadere informatie

v.) Vb, 1%) ,,. r.»_.,., S. Z LS.

v.) Vb, 1%) ,,. r.»_.,., S. Z LS. 4 z 1%) m 1 S : S. Z -1 w m z Qm v.) -I Vb, 1 m r.»_.,.,,,. I LS. S 4 : VERSLAG VAN DE STORMVLOED VAN 29 oktober 1996 (SR76) Ministerie van Verkeer en Waterstaat Di rectoraat- Generaal Rijkswaterstaat,

Nadere informatie

Beknopt stormverslag van zondag 20 november 2016

Beknopt stormverslag van zondag 20 november 2016 Beknopt stormverslag van zondag 2 november 216 De algemene synoptische situatie Op zaterdag 19/11/16 komt boven de Atlantische Oceaan, ten zuidwesten van Ierland, een bestaande golvende storing onder de

Nadere informatie

Stormvloedrapport. 3 en 4 januari 2018 (SR96)

Stormvloedrapport. 3 en 4 januari 2018 (SR96) Stormvloedrapport 3 en 4 januari 2018 (SR96) Colofon Uitgegeven door WMCN Informatie WMCN-KUST Telefoon 088 7985050 e-mail wmcn-kust@rws.nl Uitgevoerd door ing. J. Kroos Opmaak Datum 13 maart 2018 Status

Nadere informatie

Beknopt stormverslag 24-25/11/2005

Beknopt stormverslag 24-25/11/2005 Beknopt stormverslag 24-25/11/25 Een hogedrukgebied van 135 hpa boven het Verenigd Koninkrijk verplaatste zich op woensdag 23/11/25 westwaarts naar de Atlantische Oceaan. Aan de oostzijde van het hogedrukgebied

Nadere informatie

Watergetijden Wemeldinge

Watergetijden Wemeldinge Watergetijden 2019 Wemeldinge Getijdengegevens beschikbaar gesteld door: Rijkswaterstaat Directie Zeeland Hydro Meteo Centrum Zeeland Wij aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele schade

Nadere informatie

Beknopt stormverslag van 3 januari 2018

Beknopt stormverslag van 3 januari 2018 Beknopt stormverslag van 3 januari 218 De algemene synoptische situatie Op woensdag 3/1/218 om UTC ligt een dubbele depressiekern boven de noordelijke Atlantische Oceaan: een al wat oudere kern (968 hpa)

Nadere informatie

Beknopt stormverslag 23-24/12/2013

Beknopt stormverslag 23-24/12/2013 Beknopt stormverslag 23-24/12/213 Een uitgestrekt complex lagedrukgebied boven Ijsland bepaalde ons weer tijdens de laatste week van het jaar. De depressie had een kerndruk van 965 hpa en zorgde voor een

Nadere informatie

Beknopt stormverslag 24-25/11/2012

Beknopt stormverslag 24-25/11/2012 Beknopt stormverslag 24-25/11/212 Een hogedrukgordel boven Zuid- en Oost-Europa zorgde voor stabiel weer in grote delen van Europa. Ten noordwesten er van lag een complex lagedrukgebied van 975 hpa nabij

Nadere informatie

Beknopt stormverslag 24-25/02/1997

Beknopt stormverslag 24-25/02/1997 Beknopt stormverslag 24-25/2/1997 Een hogedrukgebied van 13 hpa boven de Alpen werd op maandag 24/2/97 gedwongen om zich te verplaatsen richting de Zwarte Zee door een naderende depressie bij Schotland.

Nadere informatie

Beknopt verslag van de stormperiode 8 en 9 november 2001

Beknopt verslag van de stormperiode 8 en 9 november 2001 Beknopt verslag van de stormperiode 8 en 9 november 21 Tussen een complexe depressie over Scandinavië en een hogedrukgebied over de nabije Atlantische Oceaan ontwikkelt er zich een sterke noordwestelijke

Nadere informatie

Beknopt stormverslag van 18 januari 2018

Beknopt stormverslag van 18 januari 2018 Beknopt stormverslag van 18 januari 218 De algemene synoptische situatie Op donderdag 18 januari 218 stond al enkele dagen een strakke westelijke stroming op de flank van een uitgestrekt lagedrukgebied

Nadere informatie

Beknopt stormverslag 4-5/11/1996

Beknopt stormverslag 4-5/11/1996 Beknopt stormverslag 4-5/11/1996 Begin november 1996 bevond een hogedrukgebied van 13 hpa zich boven het zuiden van Frankrijk en het noorden van Spanje. Aan de noordflank er van konden geen actieve storingen

Nadere informatie

Beknopt stormverslag van 23 januari 2009

Beknopt stormverslag van 23 januari 2009 Beknopt stormverslag van 23 januari 29 De algemene synoptische situatie Op vrijdag 23/1/9 om Z 1 ligt een diepe depressie (kerndruk 938 hpa) tussen IJsland en Schotland. Op het koufront van deze depressie

Nadere informatie

Synoptische situatie

Synoptische situatie Synoptische situatie Tijdens de tweede week van maart 28 ging de straalstroom zich richting de Benelux verplaatsen waardoor er geregeld lagedrukgebieden in de buurt kwamen. Op dinsdag 11/3/8 trok een depressie

Nadere informatie

Beknopt stormverslag 28/02/90-1/03/90

Beknopt stormverslag 28/02/90-1/03/90 Beknopt stormverslag 28/2/9-1/3/9 De twee stormdepressies die op 26 en 27 februari voor hevige windstoten en een stormtij zorgden, trokken naar Scandinavië en vormden daar samen één depressie met een kerndruk

Nadere informatie

Stormvloedrapport. 29 oktober 2017 (SR95)

Stormvloedrapport. 29 oktober 2017 (SR95) Stormvloedrapport 29 oktober 2017 (SR95) Colofon Uitgegeven door WMCN Informatie WMCN-KUST Telefoon 088 7985050 e-mail wmcn-kust@rws.nl Uitgevoerd door ing. J. Kroos Opmaak Datum 29 november 2017 Status

Nadere informatie

Beknopt stormverslag 12-13/02/1997

Beknopt stormverslag 12-13/02/1997 Beknopt stormverslag 12-13/2/1997 Een sterke straalstroom bevond zich half februari 1997 boven de Benelux waardoor het weer uiterst wisselvallig was. Een secundaire depressie van 975 hpa trok op dinsdag

Nadere informatie

Beknopt stormverslag 25/01/1990

Beknopt stormverslag 25/01/1990 Beknopt stormverslag 25/1/199 Op dinsdag 23/1/199 was er een diepe depressie van 945 hpa boven Ijsland. Deze moederdepressie vulde zich woensdag op tot 96 hpa en werd minder actief. Ondertussen was er

Nadere informatie

Beknopt stormverslag van 21 november 2015

Beknopt stormverslag van 21 november 2015 Beknopt stormverslag van 21 november 215 De algemene synoptische situatie Tussen een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan en een lagedrukgebied boven Scandinavië staat er een noordwestelijke tot

Nadere informatie

Kenmerkende waarden. Getijgebied Datum 22 juli 2013

Kenmerkende waarden. Getijgebied Datum 22 juli 2013 Kenmerkende waarden Getijgebied 2011.0 Datum 22 juli 2013 Status Definitief Kenmerkende waarden 2011.0 Getijgebied Colofon Uitgegeven door RWS Centrale Informatievoorziening Informatie Servicedesk Data

Nadere informatie

RIJKSWATERSTAAT DIRECTiE WATERHUISHOUDING EN WATERBEWEGING S R 3 5)

RIJKSWATERSTAAT DIRECTiE WATERHUISHOUDING EN WATERBEWEGING S R 3 5) 1 ber 1973. RIJKSWATERSTAAT DIRECTiE WATERHUISHOUDING EN WATERBEWEGING S R 3 5) Aan de vaste ontvangers van de stormvloedrapporten. t, ir. K.P. Blumentha]. Hoofdafdeling Waterhuishoudin, daarover kunt

Nadere informatie

Stormvloedrapport van 5 t/m 7 december 2013 (SR91) Sint-Nicolaasvloed 2013

Stormvloedrapport van 5 t/m 7 december 2013 (SR91) Sint-Nicolaasvloed 2013 Stormvloedrapport van 5 t/m 7 december 2013 (SR91) Sint-Nicolaasvloed 2013 Rapport van de Sint-Ncolaasvloed 2013 (SR91) Colofon Uitgegeven door WMCN Informatie WMCN-KUST Telefoon 0320-298888 e-mail wmcn-kust@rws.nl

Nadere informatie

Beknopt stormverslag 6-7/10/1988

Beknopt stormverslag 6-7/10/1988 Beknopt stormverslag 6-7/1/1988 Op woensdag 5/1/1988 vulde een depressie van 995 hpa zich op boven het Verenigd Koninkrijk. Een diepere depressie van 98 hpa lag al klaar boven Ijsland om de plaats van

Nadere informatie

Beknopt stormverslag 03-04/03/1998

Beknopt stormverslag 03-04/03/1998 Beknopt stormverslag 3-4/3/1998 Begin maart stroomde er koude lucht van Groenland over de Atlantische Oceaan waardoor de depressieactiviteit aanwakkerde. Een complex lagedrukgebied, bestaande uit meerdere

Nadere informatie

Beknopt verslag van de stormperiode 25 tot 29 januari 2002

Beknopt verslag van de stormperiode 25 tot 29 januari 2002 Beknopt verslag van de stormperiode 25 tot 29 januari 22 Tussen een uitgestrekt lagedrukgebied over het noorden van de Atlantische Oceaan en een hogedrukgordel ten westen van Afrika is er een gebied met

Nadere informatie

Stormvloedrapport van 21 en 22 oktober 2014 (SR92)

Stormvloedrapport van 21 en 22 oktober 2014 (SR92) Stormvloedrapport van 21 en 22 oktober 2014 (SR92) Colofon Uitgegeven door WMCN Informatie WMCN-KUST Telefoon 0320-229898 e-mail wmcn-kust@rws.nl Uitgevoerd door ing. J. Kroos Opmaak Datum 21 januari

Nadere informatie

Beknopt stormverslag van 3 tot 5 januari 2012

Beknopt stormverslag van 3 tot 5 januari 2012 Beknopt stormverslag van 3 tot 5 januari 212 De algemene synoptische situatie Het jaar 212 begint met een strakke westcirculatie. De zonaal georiënteerde straalstroom voert in een snel tempo depressiekernen

Nadere informatie

Synoptische situatie 2-3/03/2000

Synoptische situatie 2-3/03/2000 Synoptische situatie 2-3/3/2 Een uitloper van het hogedrukgebied boven de Azoren wrong zich op donderdag 2/3/ boven het Verenigd Koninkrijk tussen een depressie van 985 hpa bij Ijsland en een depressie

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE STORMVLOED VAN 29 en 30 augustus 1996 (SR75)

VERSLAG VAN DE STORMVLOED VAN 29 en 30 augustus 1996 (SR75) ...* -- z)ièj/z U 4Sfl) JOOA 4flfl4ESU!S)t[!>J 4E4SJ4VMS)jf!I JUD-4EJOP Ici E4SJaTM U UEA U4SiUPî -,_,_ -.- (9LNS) 9661. SflISflDflV Of 6 NVA 3O7AWNO1S 3C NVA DV1S]A _: - - - - - - VERSLAG VAN DE STORMVLOED

Nadere informatie

s-gravenhage Koningskade 25 Telefoon Aan: Geadresseerde. Ons kenmerk: s Gravenhage, ro september 1960 Eijlagen: div.

s-gravenhage Koningskade 25 Telefoon Aan: Geadresseerde. Ons kenmerk: s Gravenhage, ro september 1960 Eijlagen: div. Aan: Geadresseerde. elefoon 5328 Koningskade 25 s-gravenhage (ir. f.j. Weeisfelder). Het Hoofd van de Hydroetrische Afdeling, Ccii JyDH Hierbij doe ik u een overicht toekoen betreffende water bcv;erking

Nadere informatie

s-gravenhage Hooftakade 1 Telefoon (070) Telex Aan geadresseerde nieuw Hierbij doe ik U

s-gravenhage Hooftakade 1 Telefoon (070) Telex Aan geadresseerde nieuw Hierbij doe ik U KSWATE RIJ RSTAAT DIRECTIE WATERHUISHOUDING EN WATERBEWEGI NG Sk.%3 s-gravenhage Hooftakade Telefoon (7) 88 93 7 Telex 33566 Aan geadresseerde Uw kenerk: Uw brief van: Ons kenerk: 22 S-GRAVENHAGE, 9 976

Nadere informatie

Beknopt stormverslag van de periode november 2004

Beknopt stormverslag van de periode november 2004 Beknopt stormverslag van de periode 12-13 november 24 De algemene synoptische situatie op vrijdag 12 en zaterdag 13 november wordt bepaald door een frontale depressie, met (zwak) warmfront, koufront en

Nadere informatie

Beknopt stormverslag 7/12/2006

Beknopt stormverslag 7/12/2006 Beknopt stormverslag 7/12/26 Een kleine hogedrukwig boven West-Europa werd op donderdag 7/12/6 overlopen door een depressie van boven de Atlantische Oceaan. De depressie diepte uit tot 965 hpa boven Schotland

Nadere informatie

Beknopt verslag van de stormperiode december 2003

Beknopt verslag van de stormperiode december 2003 Beknopt verslag van de stormperiode 2-22 december 23 De algemene synoptische situatie tijdens het weekend van 2 en 21 en op maandag 22 december 23 werd bepaald door een kern van lage druk, die zich verder

Nadere informatie

Beknopt stormverslag 25-28/12/1990

Beknopt stormverslag 25-28/12/1990 Beknopt stormverslag 25-28/12/199 Een noord-zuid gericht hogedrukgebied van 14 hpa bevond zich op maandag 24/12/199 boven Oost-Europa. Het hoog verzwakte dinsdagochtend en verplaatste zich oostwaarts.

Nadere informatie

*1;: RIJKSWATERSTAAT DIRECTIE WATERHUISHOUDING EN VATERBEWEGING AFDELING HYDPOMETPIE s-gravenhage Koningskade 25 Tel. is Aan: geadresseerde.

*1;: RIJKSWATERSTAAT DIRECTIE WATERHUISHOUDING EN VATERBEWEGING AFDELING HYDPOMETPIE s-gravenhage Koningskade 25 Tel. is Aan: geadresseerde. RIJKSWATERSTAAT DIRECTIE WATERHUISHOUDING EN VATERBEWEGING AFDELING HYDPOMETPIE s-gravenhage Koningskade 25 Tel. is 2 8 Aan: geadresseerde. Ons kenmerk: s-gpavenhage, Ondererp: 78 Stormvloed i6 november

Nadere informatie

Getijtafels. voor Nieuwpoort, Oostende, Blankenberge, Zeebrugge, Vlissingen, Prosperpolder, Antwerpen en Wintam L.A.T.

Getijtafels. voor Nieuwpoort, Oostende, Blankenberge, Zeebrugge, Vlissingen, Prosperpolder, Antwerpen en Wintam L.A.T. Getijtafels 2015 voor Nieuwpoort, Oostende, Blankenberge, Zeebrugge, Vlissingen, Prosperpolder, Antwerpen en Wintam L.A.T. De getijtafels t.o.v. L.A.T. T.A.W. worden opgezonden na voorafgaande betaling

Nadere informatie

RISICOSIGNALERING Storm

RISICOSIGNALERING Storm RISICOSIGNALERING Storm Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut INLEIDING Storm Er is sprake van storm (9 Beaufort) bij een gemiddelde wind van 75-88 km/uur (21m/s), van zware storm (10 Beaufort)

Nadere informatie

wadkanovaren.nl pdf versie

wadkanovaren.nl pdf versie wadkanovaren.nl pdf versie waterdiepten bepalen a.h.v. de kaartdiepten laatst bijgewerkt: 24 april 2011 Waterhoogtes tussen doodtij en springtij en tussen laagwater en hoogwater, berekend aan de hand van

Nadere informatie

wadkanovaren.nl waterdiepten a.h.v. de kaartdiepten

wadkanovaren.nl waterdiepten a.h.v. de kaartdiepten pagina 1 van 8 wadkanovaren.nl waterdiepten a.h.v. de kaartdiepten Waterhoogtes tussen doodtij en springtij en tussen laagwater en hoogwater, berekend aan de hand van de op de waterkaart opgegeven waterdieptes

Nadere informatie

Zitting 1967-9074. Samenhang tussen stormvloeden en hoge rlvierafvperen BRIEF VAN DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT. Nr. 1

Zitting 1967-9074. Samenhang tussen stormvloeden en hoge rlvierafvperen BRIEF VAN DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT. Nr. 1 Zitting 1967-9074 Samenhang tussen stormvloeden en hoge rlvierafvperen BRIEF VAN DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT Nr. 1 's-gravcnhage, 28 maart 1967. Hoogedelgestrenge Heer, Naar aanleiding van vragen

Nadere informatie

Beknopt stormverslag van 10 februari 2009

Beknopt stormverslag van 10 februari 2009 Beknopt stormverslag van 1 februari 29 De algemene synoptische situatie Op dinsdag 1/2/9 om Z 1 ligt een uitdiepende depressie (kerndruk 975 hpa) aan de ingang van het Kanaal. Het warmfront van deze depressie

Nadere informatie

Aan: Hierbij doe ik u een overzicht toe. komen betreffende waterstanden en weersge. steldheid tijdens de stormvloed van 10 no. vember 1969.

Aan: Hierbij doe ik u een overzicht toe. komen betreffende waterstanden en weersge. steldheid tijdens de stormvloed van 10 no. vember 1969. Afdeling Hydrometrie Tel. 18328 Geadresseerde. Aan: Koningskade 25 s Gravenhage 4 DIRECTIE 7ATEHUIS HOUDING EN VJATERBEVEGING ir. P.. VJeme1 felder. / t // / Hethoofd van de afdeling hydrometrie, vember

Nadere informatie

Beknopt stormverslag 26-27/02/1990

Beknopt stormverslag 26-27/02/1990 Beknopt stormverslag 26-27/2/199 Op zondag 25/2/199 bevond een depressie met een kerndruk van 99 hpa zich aan de Amerikaanse Oostkust. Deze depressie diepte in een dag tijd snel uit tot 96 hpa en was de

Nadere informatie

Synoptische situatie

Synoptische situatie Synoptische situatie Op zondag 23 september bevond een depressie met kerndruk van 993 hpa zich ten noordwesten van Spanje. Een warmtefront gekoppeld hieraan trok zondagavond over het land. De depressie

Nadere informatie

dienst getijdewateren Rijkswaterstaat, Dienst Getijdewateren Stormvtoedwaarschuwingsdienst - Postbus 20907,2500 EX s-gravenhage

dienst getijdewateren Rijkswaterstaat, Dienst Getijdewateren Stormvtoedwaarschuwingsdienst - Postbus 20907,2500 EX s-gravenhage - : ministerie van verkeer en waterstaat rijkswaterstaat dienst getijdewateren VERSLAG VAN DE CROCUS-STORMVLOEDPËR1ODE 26 FEBRUARI T/M 2 MAART 199 (SR 63) - A - - - Z- 4 ----.+. Rijkswaterstaat, Dienst

Nadere informatie

Hoofdstuk 3. Getijden- en Stromingsleer. - Jonathan Devos -

Hoofdstuk 3. Getijden- en Stromingsleer. - Jonathan Devos - Hoofdstuk 3 Getijden- en Stromingsleer - Jonathan Devos - 22-10-2017 Getijden- en Stromingsleer 2 22-10-2017 Getijden- en Stromingsleer 3 Algemene inhoud Topografie, kennis van zee & strand Getijdenleer

Nadere informatie

ïijks JATERSTAAT DIiECTI daterhuishouding EN ATEP3EJEGING HYDI?OkETRISCHE AFDELING 1 - Koningskade 25 s Gravenhage ST0MVLOED 10december 1965

ïijks JATERSTAAT DIiECTI daterhuishouding EN ATEP3EJEGING HYDI?OkETRISCHE AFDELING 1 - Koningskade 25 s Gravenhage ST0MVLOED 10december 1965 RIJKS WATRSTAAT D IRECTIE WATiRHUISHUDING EN WATÈRB. iegi NG HYDPOMETRISCHE AFDELING s-gravenhage KONINGS KADE 25 TELEFOON 18328 Aan geadresseerde. Onderwerp: Stormvloed 1 december 1965 Ons kenmerk: 3469

Nadere informatie

De Waterstanden. Kunstwerk in het kader van het project Nederland leeft met water. Zeezeilen i.s.m. horst4dsign 2016

De Waterstanden. Kunstwerk in het kader van het project Nederland leeft met water. Zeezeilen i.s.m. horst4dsign 2016 De Waterstanden Kunstwerk in het kader van het project Nederland leeft met water Zeezeilen i.s.m. horst4dsign 2016 Waarom een kunstwerk? drieledig: - Vanuit het toeristisch netwerk werd aangegeven dat

Nadere informatie

SR. 3t. 1? IJKSWATEP3TAAT Directie Waterhuishouding en Waterbeweging Afdeling Hydrometrie s GfliVENHAGE Koningskade 25 Tel.

SR. 3t. 1? IJKSWATEP3TAAT Directie Waterhuishouding en Waterbeweging Afdeling Hydrometrie s GfliVENHAGE Koningskade 25 Tel. F SR. 3t 1? IJKSWATEP3TAAT Directie Waterhuishouding en Waterbeweging Afdeling Hydrometrie s GfliVENHAGE Koningskade 25 Tel. (7) 26 42 31 Aan Geadresseerde Onderwerp: Stormvloed 21 22 november 1971 ons.

Nadere informatie