De besturen van de faculteiten Technische Natuurkunde, Scheikundige Technologie en Wiskunde en Informatica:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De besturen van de faculteiten Technische Natuurkunde, Scheikundige Technologie en Wiskunde en Informatica:"

Transcriptie

1 GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING ex art lid I WHW ten behoeve van de universitaire lerarenopleidingen TUE De besturen van de faculteiten Technische Natuurkunde, Scheikundige Technologie en Wiskunde en Informatica: GeM op: artikel2.19 sub h van het Bestuurs- en Beheersreglement TUE 1998; artikel 2.rr, 7.5 jo, 9.15, lid I sub h van de WHW Overwegende: - dat de in 1999 gesloten Gemeenschappelijke Regeling bijstelling behoeft; BESLUITEN een Gemeenschappelijke Regeling ex art lid I sub h WHW te sluiten ten behoeve van de universitaire lerarenopleidingen van de TUE waarvan de inhoud als voigt luidt: art 1.1 art.i.2 De besturen van de faculteiten TN, ST en W&I (hierna aangeduid als: de faculteiten) verbinden zich ten opzichte van elkaar om met betrekking tot de bij hen ingestelde universitaire lerarenopleidingen Natuurkunde, Scheikunde, Wiskunde respectievelijk Informatica (hierna aangeduid als ulo's) samen te werken, alsmede het onderwijs in de ulo's en het onderzoek ter ondersteuning daarvan te bundelen en te coordineren. De besturen van de faculteiten verbinden zich hierbij tot de overdracht van bevoegdheden aan de op basis van deze Gemeenschappelijke Regeling in te stellen Gemeenschappelijke Commissie. Deze bevoegdheden betreffen zowel het initiele als het post-initiole deel van de ulo's. art. 2 art.3.r art. 3.2 De Gemeenschappelijke Regeling omvat de volgende hoofdzaken: a. instelling van een Gemeenschappelijke Commissie, opleidings~ en examencommissie; h. de positie van een centrum Technische Universitaire Lerarenopleiding Eindhoven. In de Gemeenschappelijke Regeling wordt verstaan onder: Wet: de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW) Fontys: Fontys Hogescholen De overige in deze regeling voorkomende begrippen hebben, indien zij ook voorkomen in de wet, de betekenis die de wet daaraan geefl. Gemeenschappelijke commissie art+r Er is een Gemeenschappelijke Commissie ulo's (hierna aangeduid als GC) die de bevoegdheden uitoefent die bij ofkrachtens de wet met betrekking tot (universitaire leraren-)opleidingen aan de besturen van de faculteiten zijn toegekend en aan haar zijn overgedragen door de betreffende faculteiten. Deze bevoegdheden betreffen zowel het initiele als het post-initiele deel van de ulo's. De bevoegdheden omvatten mede het ontwikkelen van de onderzoekprogramma's van de lerarenopleidingen en het bewaken van de kwaliteit daarvan. arl. 4.2 De GC voert voorts haar taken en bevoegdheden uit met inachtneming van de bepalingen van de samenwerkingsovereenkomst TULO d.d. 13 januari r998.

2 art. 5.r De GC bestaat uit vijfleden, t.w. een voorzitter, tevens lid, en een lid-vertegenwoordiger van elke opleiding die door de betreffende faculteit is ingesteld. De voorzitter wordt op voordracht van de GC door het College van Bestuur benoemd uit de decanen van de betrokken faculteiten. 5.3 De leden-vertegenwoordigers van de faculteiten worden op voordracht van het desbetreffende faculteitsbestuur door het College van Bestuur benoemd. 5.4 De zittingstermijn van de leden bedraagt 3 jaren; zij kunnen worden herbenoemd. 5.5 De directeur TULO en de hoogleraar TULO, genoemd in de artikelen rr en r2, zijn adviseur van degc 5.6 De GC heeft tenminste een adviseur vanuit de met de TUE op het gebied van de ulo's samenwerkende instelling t.w. Fontys; deze adviseur wordt aangewezen door Fontys. Opleidingscommissie art. 6.1 Er is een gemeenschappelijke opleidingscommissie van de ulo's. De opleidingscommissie brengt desgevraagd of uit eigen beweging advies uit aan de Gc. 6.2 a. De opleidingscommissie bestaat uit ten hoogste 9 leden, t.w. per ulo een lid van het wetenschappelijk personeel en per ulo een student. De leden van de opleidingscommissie worden benoemd door de GC op voorstel van de desbetreffende faculteitsbesturen. b. Daarnaast is een algemeen didacticus lid van de commissie. Deze wordt door de GC benoemd op voorstel van de directeur van het centrum Technische Universitaire Lerarenopleiding Eindhoven. c. De directeur van het centrum Technische Universitaire Lerarenopleiding Eindhoven voert regelmatig overleg met de opleidingscommissie. De GC benoemt, gehoord de opleidingscommissie, de voorzitter van de opleidingscommissie. Indien de vqorzitter van de opleidingscommissie niet tevens lid is van de opleidingscommissie heeft deze een raadgevende stem. 6.3 De opleidingsdirecteuren van de desbetreffende faculteiten wonen het overleg van de opleidingscommissie bij met aclviserende stem. 6,4 De zittingstermijn van de leden van de opleidingscommissie bedraagt 2 jaren voor de leden van het wetenschappelijk personeel en 1 jaar v~~r de studenten; de leden van de opleidingscommissie kunnen worden herbenoemd. Onderwijs- en examenregeling art. 7.r De onderwijs- en examenregeling van de ulo's (hierna aangeduid ais: O.E.R.) wordt vastgesteld door de GC, gehoord de opleidingscommissie bedoeld in artikel 6 en de examencommissie bedoeld in artikel De GC houdt toezicht op de uitvoering en draagt zorg voor een regelmatige beoordeling van de O.E.R.; de GC brengt daarover verslag uit aan de raden van de faculteiten. Examencommissie art.8.r De GC stelt een gemeenschappelijke examencommissie voor de ulo's in en benoemt de leden van die commissie. 8.2 De benoeming van de Ieclen van de examencommissie geschiedt op voordracht van de besturen van de faculteiten.

3 TUle 8.3 De examencommissie bestaat uit een lid per bij de ulo's betroldcen opleiding van de faculteit. 8,4 De examencommissie wijst examinatoren aan uit de leden van het wetenschappelijk personeel die belast zijn met de verzorging van het onderwijs in de ulo's alsmede, als deskundigen van buiten, uit de met de TUE op het gebied van de ulo's samenwerkende instelling van hager onderwijs en scholen van voortgezet onderwijs. Meerjarenplanjbegrotingsplanjverslaglegging art. 9.1 De GC stelt tweejaarlijks op basis van de bijdragen van de faculteiten het Meerjarenplan van de ulo I s vast. 9.2 De GC stelt jaarlijks op basis van de bijdragen van de faculteiten het begrotingsplan voor de ulo's op en legt dit ter goedkeuring voor aan het College van Bestuur. 9-3 De GC stelt jaarlijks op basis van de bijdragen van de faculteiten het verslag van de ulo's vast. Centrum Technische Universitaire Lerarenopleiding Eindhoven art. ro.i De onderwijs- en onderzoekactiviteiten bij de TUE op het gebied van de ulo's worden aangeduid als centrum Technische Universitaire Lerarenopleiding (hierna aangeduid als: TULO-E). art. ro.2 TULO-E wordt ondersteund door een bureau. Het bureau verricht zijn werkzaamheden onder de functionele leiding van de in art. II bedoelde directeur. Directeur art. ILl Er is een directeur van TULO-E. Hijjzij wordt op voordracht van de GC benoemd door het College van Bestuur voor een periode van vijf jaren; hijjzij is herbenoembaar De directeur is belast met de dagelijkse leiding van TULO-E, waaronder begrepen het opleidingsprogramma. Hijjzij legt verantwoording af aan de GC. Zijn taaksbeschrijving is als bijlage bij deze regeling gevoegd. Hoogleraar TULO art De Hoogleraar TULO geeft leiding aan het onderzoek op het terrein van de lerarenopleidingen. I2.2 De voorzitter van de Gemeenschappelijke Commissie is de relatiehouder van deze hoogleraar De overige aan de TULO verbonden onderzoekers hebben deze hoogleraar als relatiehouder. Geschillenregeling art. Ip Bij een verschil van inzicht tussen de faculteiten betreffende de uitvoering van deze Gemeenschappelijke Regeling trachten de betrokken faculteiten in eerste instantie een oplossing te bereiken. Als bedoelde oplossing niet wordt bereikt, wordt het geschil ter beslissing voorgelegd aan het College van Bestuur. '3.2 Een overeenkomstige handelwijze wordt toegepast bij een verschil van inzicht tussen de GC en een of meer faculteiten.

4 Duur gemeenschappelijke regeling De Gemeenschappelijke Regeling wordt aangegaan voor onbepaalde tijd. Indien een deelnemende faculteit haar deelneming aan de Gemeenschappelijke Regeling wenst te beeindigen, client zij het voornemen hiertoe minstens een jaar voorafgaande aan de aanvang van het volgend studiejaar aan de andere faculteiten kenbaar te maken onder geli jktijdige mededeling hiervan aan de GC en het College van Bestuur. De GC treft in dat geval in overleg met de overige faculteiten, tijdig passende maatregelen. Slotbepaling art.i5 Deze Regeling kan worden aangehaald als "Gemeenschappe!ijke Regeling ulo's TUE" en treedt in werking op 1 september Aldus ondertekend te Eindhoven op 12 juli 2004, Namens de faculteiten: Technische Natuurkund Wiskunde en Informatic

5 Taakbeschrijving Directeur TULO De directeur voert zijn taken uit onder verantwoordelijkheid van de Gemeenschappelijke Commissie TULO A. Onderwijs Met betrekking tot het onderwijs is de directeur verantwoordelijk voor: 1. De inrichting en uitvoering van de lerarenopleiding. 2. De kwaliteitszorg voor de opleiding. 3. De voorlichting en public relations van de opleiding. 4. De assessment procedures voor de instroom van de opleiding. Voor wat betreft de inrichting van het onderwijs stelt de directeur jaarlijks een onderwijs- en examenregeling (onderwijsprogramma, inclusief inhoud en onderwijsvormen) voor. Over de inhoud van de opleiding voert hij overleg met de coordinatoren van Wiskunde, Natuurkunde en Scheikunde (alsmede Informatica). Ten aanzien van de ontwild<eling van het onderwijsprogramma op de langere termijn alsmede de uitgangspunten, doelstellingen en eindtermen van de opleiding laat de directeur zich adviseren door de opleidingscommissie. De opleidingsdirecteuren van Wiskunde, Natuurkunde en Scheikunde behoren tot de adviserende leden van deze commissie. Voorts is de directeur verantwoordelijk v~~r de kwaliteit van het onderwijs; hij draagt zorg voor een kwaliteitszorgsysteem. De directeur informeert de opleidingscommissie over zijn voorstellen met betrekking tot het onderwijsprogramma en over de kwaliteit van het geboden onderwijs. De directeur adviseert de betrold<en faculteitsbesturen over eventuele kwaliteitsverbetering van de geleverde capaciteit. B. Onderzoek Met betrekking tot het onderzoek stelt de directeur jaarlijks in overleg met de hoogleraar TULO/e en de coordinatoren van de faculteiten Wiskunde en Informatica, Technische Natuurkunde en Scheikundige Technologie het onderzoeksprogramma op. Het onderzoeksprogramma beschrijft kwalitatief en kwantitatiefhet vakdidactisch en onderwijskundig onderzoek van de TULO/e zo mogelijk als bijdrage in landelijke dan wei regionale samenwerkingsverbanden. Het accent van de TU Ie ligt hierbij op het gebied van vakdidactisch onderzoek op het grensvlak van VWO en WO. Het onderzoeksprogramma TULO/e wordt vastgesteld door de gemeenschappelijke commissie van de TULO in Eindhoven. Deze commissie laat zich daarbij adviseren door de betrokken faculteitsbesturen. C. Bestuur en Beleid. De directeur vertegenwoordigt de TULO/e in landelijke overlegorganen op het gebied van het opleiden van leraren, geeft leiding aan de TU Ie discussies omtrent regionale en landelijke ontwikkelingen op het gebied van het opleiden van leraren in het beta-domein en neemt het initiatief de bijdrage van de TU Ie in de regionale (Fontys, OMO) en landelijke (ULO, TULO) samenwerkingsverbanden concrete inhoud te geven. Verder stelt de directeur jaarlijks een begroting en een werkverdeling op waarin, verdeeld over alle TULO/e gerichte activiteiten, de personele en materh~le inzet staat vermeld. De begroting en de werkverdeling wordt vastgesteld door de GC TULO.

Faculteitsreglement. van de. Faculteit Construerende Technische Wetenschappen Faculty of Engineering Technology

Faculteitsreglement. van de. Faculteit Construerende Technische Wetenschappen Faculty of Engineering Technology Kenmerk: CTW/A-08.0729 Datum: 6 oktober 2008 Faculteitsreglement van de Faculteit Construerende Technische Wetenschappen Faculty of Engineering Technology Inhoudsopgave Hoofdstuk I Artikel 1 Algemeen Begripsbepalingen

Nadere informatie

HOOFDSTUK 2: RAAD VAN BESTUUR LUMC EN ORGANISATIE

HOOFDSTUK 2: RAAD VAN BESTUUR LUMC EN ORGANISATIE REGLEMENT FACULTEIT DER GENEESKUNDE HOOFDSTUK 1: ALGEMEEN------------------------------------------------------------------------------------- 1 HOOFDSTUK 2: RAAD VAN BESTUUR LUMC EN ORGANISATIE ----------------------------------------

Nadere informatie

HET COLLEGE VAN BESTUUR VAN DE UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM;

HET COLLEGE VAN BESTUUR VAN DE UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM; Besluit Datum 13april2011 Nummer 2011cb0111 Onderwerp Reglement van orde van het College van Beroep voor de Examens. HET COLLEGE VAN BESTUUR VAN DE ; gezien: de voorliggende tekst van het reglement van

Nadere informatie

Reglement ICLON. Artikel 1. Begripsomschrijvingen

Reglement ICLON. Artikel 1. Begripsomschrijvingen Reglement ICLON HOOFDSTUK 1. ALGEMEEN Artikel 1. Begripsomschrijvingen 1. In dit reglement wordt verstaan onder de wet: de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW). 2. De in dit reglement

Nadere informatie

BESTUURSREGLEMENT AMSTERDAMSE HOGESCHOOL VOOR DE KUNSTEN

BESTUURSREGLEMENT AMSTERDAMSE HOGESCHOOL VOOR DE KUNSTEN BESTUURSREGLEMENT AMSTERDAMSE HOGESCHOOL VOOR DE KUNSTEN Als bedoeld in artikel 7 lid 1 van de statuten van de stichting Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten I. Algemeen II. III. IV. Organisatie Het

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Algemeen

Hoofdstuk 1. Algemeen REGLEMENT VAN HET WETENSCHAPPELIJK INSTITUUT LEIDEN UNIVERSITY CENTRE FOR THE ARTS IN SOCIETY (LUCAS) Hoofdstuk 1. Algemeen Artikel 1. Naam van het instituut Het instituut draagt de naam Leiden University

Nadere informatie

Modelregeling opleidingscommissies

Modelregeling opleidingscommissies Modelregeling opleidingscommissies Bureau van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid Kenmerk 15.0116 30-6-2015 Artikel 1: Instellen van de opleidingscommissie 1a. Het faculteitsbestuur stelt een opleidingscommissie

Nadere informatie

Reglement ICLON. Artikel 1. Begripsomschrijvingen

Reglement ICLON. Artikel 1. Begripsomschrijvingen Reglement ICLON HOOFDSTUK 1. ALGEMEEN Artikel 1. Begripsomschrijvingen 1. In dit reglement wordt verstaan onder de wet: de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW). 2. In dit reglement

Nadere informatie

Gemeenschappelijke regeling op het gebied van de Lerarenopleiding en Onderwijsontwikkeling

Gemeenschappelijke regeling op het gebied van de Lerarenopleiding en Onderwijsontwikkeling Gemeenschappelijke regeling op het gebied van de Lerarenopleiding en Onderwijsontwikkeling Het Bestuur van de Faculteit der Archeologie, het Bestuur van de Faculteit der Geesteswetenschappen, het Bestuur

Nadere informatie

6. Medezeggenschap van studenten

6. Medezeggenschap van studenten 6. Medezeggenschap van studenten De medezeggenschap van studenten is vastgelegd in een drietal reglementen: de Structuurregeling, het reglement UGV/FGV en het reglement USR/FSR. 6.1 Medezeggenschap op

Nadere informatie

reglement opleidingscommissies HZ Stichting HZ Het college van bestuur van de Stichting HZ University of Applied Sciences;

reglement opleidingscommissies HZ Stichting HZ Het college van bestuur van de Stichting HZ University of Applied Sciences; reglement opleidingscommissies HZ Stichting HZ Het college van bestuur van de Stichting HZ University of Applied Sciences; Gelet op artikel 10.3c van de Wet op hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek

Nadere informatie

Overwegende dat KOMEN HET VOLGENDE OVEREEN: Artikel 1. Begripsbepalingen

Overwegende dat KOMEN HET VOLGENDE OVEREEN: Artikel 1. Begripsbepalingen Archeologie, het Bestuur van de Faculteit Campus Den Haag, het Bestuur van de Faculteit der Geesteswetenschappen, het Bestuur van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, het Bestuur van de Faculteit der Sociale

Nadere informatie

Reglement van de faculteit der geneeskunde van de Universiteit Leiden 1

Reglement van de faculteit der geneeskunde van de Universiteit Leiden 1 Reglement van de faculteit der geneeskunde van de Universiteit Leiden Inhoud Inleiding Artikel 1.. pag. 2 Hoofdstuk 1: Bestuur en inrichting van de faculteit der geneeskunde pag. 2 Paragraaf 1: Bestuur

Nadere informatie

Faculteitsreglement. Inhoud. Faculteit Technische Natuurwetenschappen. Preambule

Faculteitsreglement. Inhoud. Faculteit Technische Natuurwetenschappen. Preambule Faculteit Technische Natuurwetenschappen Faculteitsreglement Inhoud Preambule...1 Hoofdstuk I Algemeen...2 Artikel 1 Begripsbepalingen...2 Hoofdstuk II Inrichting en bestuur van de faculteit...3 Artikel

Nadere informatie

FACULTEITSREGLEMENT FACULTEIT DER WIJSBEGEERTE

FACULTEITSREGLEMENT FACULTEIT DER WIJSBEGEERTE FACULTEITSREGLEMENT FACULTEIT DER WIJSBEGEERTE Hoofdstuk I. Algemeen. Artikel 1. Begripsbepalingen. De in dit reglement gebruikte begrippen hebben daarin dezelfde betekenis als zij hebben in de Wet op

Nadere informatie

Reglement van de faculteit der geneeskunde van de Universiteit Leiden. Inleiding Artikel 1... pag. 2

Reglement van de faculteit der geneeskunde van de Universiteit Leiden. Inleiding Artikel 1... pag. 2 Reglement van de faculteit der geneeskunde van de Universiteit Leiden Inhoud Inleiding Artikel 1................................................... pag. 2 Hoofdstuk 1: Bestuur en inrichting van de faculteit

Nadere informatie

Reglement van de faculteit Wiskunde en Informatica

Reglement van de faculteit Wiskunde en Informatica Reglement van de faculteit Wiskunde en Informatica Na verkregen instemming van de faculteitsraad vastgesteld door het bestuur van de faculteit in zijn vergadering van 27 augustus 2015 en goedgekeurd door

Nadere informatie

Reglement van de faculteit der geneeskunde van de Universiteit Leiden 1

Reglement van de faculteit der geneeskunde van de Universiteit Leiden 1 Reglement van de faculteit der geneeskunde van de Universiteit Leiden Inhoud Inleiding Artikel 1.. pag. 2 Hoofdstuk 1: Bestuur en inrichting van de faculteit der geneeskunde pag. 2 Paragraaf 1: Bestuur

Nadere informatie

Versie: 2.0. Update mei 2014 Vastgesteld door: MT Documenteigenaar: Steffie Velthuis Functie: Functie: Jurist Toepassingsgebied: Geheel BJZ

Versie: 2.0. Update mei 2014 Vastgesteld door: MT Documenteigenaar: Steffie Velthuis Functie: Functie: Jurist Toepassingsgebied: Geheel BJZ Kwaliteitshandboek Bureau Jeugdzorg Flevoland Reglement Cliëntenraad Uitgiftedatum: 22 mei 2014 Evaluatiedatum: 22 mei 2016 Vastgesteld op: 2 april 2009 Versie: 2.0. Update mei 2014 Vastgesteld door: MT

Nadere informatie

FACULTEITSREGLEMENT FACULTEIT BEDRIJFSKUNDE

FACULTEITSREGLEMENT FACULTEIT BEDRIJFSKUNDE Concept (2,0) FACULTEITSREGLEMENT FACULTEIT BEDRIJFSKUNDE INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk I. Algemeen Artikel 1. Begripsbepalingen Hoofdstuk II. De inrichting van de faculteit Paragraaf II A. Het bestuur van de

Nadere informatie

Convenant Almeerse Scholen Groep Gemeente Almere

Convenant Almeerse Scholen Groep Gemeente Almere Convenant Almeerse Scholen Groep Gemeente Almere Partijen 1. de publiekrechtelijke rechtspersoon: gemeente Almere, ter zake van de convenant op grond van artikel 171 eerste lid Gemeentewet vertegenwoordigd

Nadere informatie

REGELING TOELATING MASTEROPLEIDINGEN UNIVERSITEIT LEIDEN

REGELING TOELATING MASTEROPLEIDINGEN UNIVERSITEIT LEIDEN REGELING TOELATING MASTEROPLEIDINGEN UNIVERSITEIT LEIDEN Het College van Bestuur van de Universiteit Leiden, gelet op artikel 7.30b, vierde lid, van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek

Nadere informatie

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Gemeenschappelijke regeling Reestmond Pagina 1 Overwegende, dat ten gevolge van de wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke

Nadere informatie

Regeling melding onregelmatigheden TU/e

Regeling melding onregelmatigheden TU/e Regeling melding onregelmatigheden TU/e Het College van Bestuur van de Technische Universiteit Eindhoven vindt het wenselijk dat in het kader van corporate governance, de universiteit beschikt over een

Nadere informatie

Reglement van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Reglement van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid Reglement van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid Gewijzigd vastgesteld door het Faculteitsbestuur ingevolge artikel 18 van het Bestuursreglement van de Vrije Universiteit op INHOUD Hoofdstuk 1 Algemene

Nadere informatie

Reglement beroepenveldcommissies HZ. Stichting HZ. Het college van bestuur van de Stichting HZ University of Applied Sciences;

Reglement beroepenveldcommissies HZ. Stichting HZ. Het college van bestuur van de Stichting HZ University of Applied Sciences; Reglement beroepenveldcommissies HZ Stichting HZ Het college van bestuur van de Stichting HZ University of Applied Sciences; Stelt het hierna volgende reglement beroepenveldcommissies HZ vast. 1 Reglement

Nadere informatie

Reglement Cliëntenraad Stichting Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant

Reglement Cliëntenraad Stichting Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant Reglement Cliëntenraad Stichting Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant 1 oktober 2011 Reglement Cliëntenraad van Stichting Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant Stichting Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant stelt conform

Nadere informatie

FACULTEITSREGLEMENT Faculteit Geschiedenis, Cultuur en Communicatie. zich noemende: Erasmus School of History, Culture and Communication

FACULTEITSREGLEMENT Faculteit Geschiedenis, Cultuur en Communicatie. zich noemende: Erasmus School of History, Culture and Communication FACULTEITSREGLEMENT Faculteit Geschiedenis, Cultuur en Communicatie zich noemende: Erasmus School of History, Culture and Communication Hoofdstuk I. Algemeen. Artikel 1. Begripsbepalingen. In dit reglement

Nadere informatie

Reglement Honours Academy Universiteit Leiden

Reglement Honours Academy Universiteit Leiden Herziene versie per 1 september 2018 Honours Academy Universiteit Leiden, september 2018 1 Hoofdstuk 1. Algemeen Artikel 1. Begripsbepalingen 1. In dit reglement wordt verstaan onder: a. adviesraad: de

Nadere informatie

Opleidingsstatuut Bacheloropleiding Automotive Studiejaar 2015 2016. Reglement opleidingscommissie

Opleidingsstatuut Bacheloropleiding Automotive Studiejaar 2015 2016. Reglement opleidingscommissie Opleidingsstatuut Bacheloropleiding Automotive Studiejaar 2015 2016 Reglement opleidingscommissie Inhoudsopgave Artikel 1 Status en begripsbepalingen... 3 Artikel 2 Gezamenlijke (vergadering) opleidingscommissie(s)...

Nadere informatie

Reglement Cliëntenraad Jeugdbescherming Brabant

Reglement Cliëntenraad Jeugdbescherming Brabant Reglement Cliëntenraad Jeugdbescherming Brabant 1 oktober 2011 Reglement Cliëntenraad van Jeugdbescherming Brabant Jeugdbescherming Brabant stelt conform artikel 58 e.v. van de Wet op de Jeugdzorg een

Nadere informatie

Artikel 4. Samenstelling De colleges van de deelnemende gemeenten wijzen elk twee leden aan voor het Algemeen Bestuur.

Artikel 4. Samenstelling De colleges van de deelnemende gemeenten wijzen elk twee leden aan voor het Algemeen Bestuur. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 22585 29 april 2016 GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING REESTMOND HOOFDSTUK 1. BEGRIPSBEPALINGEN REGELING Overwegende, dat ten

Nadere informatie

Reglement Honours Academy Universiteit Leiden HOOFDSTUK 1. ALGEMEEN

Reglement Honours Academy Universiteit Leiden HOOFDSTUK 1. ALGEMEEN Reglement Honours Academy Universiteit Leiden HOOFDSTUK 1. ALGEMEEN Artikel 1. Begripsbepalingen 1. In dit reglement wordt verstaan onder: a. adviesraad: de Adviesraad van de Honours Academy zoals nader

Nadere informatie

Bestuursreglement samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Noord-Kennemerland

Bestuursreglement samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Noord-Kennemerland Bestuursreglement samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Noord-Kennemerland Artikel 1 Begripsbepalingen In dit bestuursreglement wordt verstaan onder: a. statuten: de statuten van de Stichting

Nadere informatie

REGLEMENT VAN HET WETENSCHAPPELIJK INSTITUUT

REGLEMENT VAN HET WETENSCHAPPELIJK INSTITUUT REGLEMENT VAN HET WETENSCHAPPELIJK INSTITUUT PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN Hoofdstuk 1. Algemeen Artikel 1. Naam van het instituut Artikel 2 FR 1. Het instituut draagt de naam: Instituut Pedagogische Wetenschappen.

Nadere informatie

gelet op het bepaalde in artikel 24 van de Wet gemeenschappelijke regelingen en artikel 23 van de Gemeenschappelijke regeling Holland Rijnland;

gelet op het bepaalde in artikel 24 van de Wet gemeenschappelijke regelingen en artikel 23 van de Gemeenschappelijke regeling Holland Rijnland; VERORDENING INZAKE VASTE COMMISSIES VAN ADVIES AAN HET DAGELIJKS BESTUUR (PORTEFEUILLEHOUDERSOVERLEGGEN HOLLAND RIJNLAND) Het Algemeen Bestuur Holland Rijnland; gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur;

Nadere informatie

Reglement cliëntenraad van Stichting Samen Veilig Midden-Nederland

Reglement cliëntenraad van Stichting Samen Veilig Midden-Nederland Reglement cliëntenraad van Stichting Samen Veilig Midden-Nederland De Stichting Samen Veilig Midden-Nederland stelt conform artikel 4.2.4 e.v. van de Jeugdwet een Cliëntenraad in. De cliëntenraad heeft

Nadere informatie

Onderwijs- en Examenregeling 2012/2013

Onderwijs- en Examenregeling 2012/2013 Onderwijs- en Examenregeling 2012/2013 Masteropleidingen Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in Biologie Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in Natuurkunde Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in Scheikunde

Nadere informatie

Faculteitsreglement EWI. EWI18/B:KOK/738/wen. Kenmerk: Datum: 26 februari 2018 Waarbij de Nederlandse versie leidend is

Faculteitsreglement EWI. EWI18/B:KOK/738/wen. Kenmerk: Datum: 26 februari 2018 Waarbij de Nederlandse versie leidend is Faculteitsreglement EWI EWI18/B:KOK/738/wen Kenmerk: Datum: 26 februari 2018 Waarbij de Nederlandse versie leidend is Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 2 2 ALGEMEEN... 2 3 INRICHTING EN BESTUUR VAN DE FACULTEIT...

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN BESTUURSREGLEMENT1994 Vastgesteld door de universiteitsraad van de Technische Universiteit Eindhoven bij besluit nr. UR.94.247.06 van 30 mei 1994. Goedgekeurd door de

Nadere informatie

Reglement Opleidingscommissie Master in Pensions

Reglement Opleidingscommissie Master in Pensions Reglement Opleidingscommissie Master in Pensions Juni 2015 Tilburg Oysterwyck Hogeschool 1 Inhoudsopgave Artikel 1 Begripsbepalingen... 3 Artikel 2 Instelling Opleidingscommissie... 3 Artikel 3 Taken en

Nadere informatie

Verordening behandeling bezwaarschriften Orionis Walcheren Ambtenaren

Verordening behandeling bezwaarschriften Orionis Walcheren Ambtenaren Verordening behandeling bezwaarschriften Orionis Walcheren Ambtenaren Het Algemeen Bestuur van Orionis Walcheren, hierna te noemen Orionis Walcheren, te Vlissingen gelet op de bepalingen van de Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Reglement van Orde. College van Beroep voor de examens. ex Artikel 7.62 van de WHW. College van Beroep voor de examens - Reglement van Orde

Reglement van Orde. College van Beroep voor de examens. ex Artikel 7.62 van de WHW. College van Beroep voor de examens - Reglement van Orde College van Beroep voor de examens Reglement van Orde 1 Inhoudsopgave Artikel 1. Plaats en functie van het College... 3 Artikel 2. Voordracht, samenstelling en benoeming van het College... 3 Artikel 3.

Nadere informatie

Het College van Bestuur van de Technische Universiteit Eindhoven, TU/ e

Het College van Bestuur van de Technische Universiteit Eindhoven, TU/ e Tec hnische Universiteit Univers ity of Technology Het College van Bestuur van de Technische Universiteit, TU/ e overwegende dat binnen het Bachelor College sprake is van faculteitsoverstijgend onderwijsactiviteiten,

Nadere informatie

Reglement opleidingscommissie instituut Engineering

Reglement opleidingscommissie instituut Engineering Opleidingsstatuut Bacheloropleidingen en Associate Degree programma s van: - Electrotechniek - Industrieel Product Ontwerpen - Technische Bedrijfskunde - Werktuigbouwkunde Studiejaar 2015 2016 Reglement

Nadere informatie

Reglement van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Reglement van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid Reglement van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid Vastgesteld door het faculteitsbestuur ingevolge artikel 18 van het Bestuursreglement van de Vrije Universiteit Amsterdam op 20 februari 2017. INHOUD Hoofdstuk

Nadere informatie

REGLEMENT GEZAMENLIJKE VERGADERING VAN DE ONDERNEMINGSRAAD EN DE STUDENTENRAAD VAN DE TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT

REGLEMENT GEZAMENLIJKE VERGADERING VAN DE ONDERNEMINGSRAAD EN DE STUDENTENRAAD VAN DE TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT REGLEMENT GEZAMENLIJKE VERGADERING VAN DE ONDERNEMINGSRAAD EN DE STUDENTENRAAD VAN DE TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1.1 Begripsbepalingen In dit reglement wordt

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN FACULTEITSREGLEMENT BOUWKUNDE Vastgesteld door het bestuur van de faculteit in haar vergadering d.d.14 juli 2010 Na verkregen instemming van de faculteitsraad d.d. 28

Nadere informatie

Reglement van orde Commissie voor de examens Open Universiteit

Reglement van orde Commissie voor de examens Open Universiteit Reglement van orde Commissie voor de examens Open Universiteit U2014/4782/MLS Vastgesteld d.d. 1 september 2014 door de Commissie voor de examens van de faculteit Cultuur- en rechtswetenschappen (CenR).

Nadere informatie

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING ONDERZOEKSCHOOL Huizinga Instituut 2012-2016

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING ONDERZOEKSCHOOL Huizinga Instituut 2012-2016 De Colleges van Bestuur van: GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING ONDERZOEKSCHOOL Huizinga Instituut 2012-2016 de Erasmus Universiteit Rotterdam; de Radboud Universiteit Nijmegen; de Rijksuniversiteit Groningen;

Nadere informatie

Kenmerk: BOZ IO/ex/ Huishoudelijk reglement

Kenmerk: BOZ IO/ex/ Huishoudelijk reglement Kenmerk: BOZ IO/ex/15.0076 30 06 2015 Huishoudelijk reglement examencommissie IO/IDE Artikel 1 Algemene bepalingen Overeenkomstig het faculteitsreglement (CTW, artikel 11) is de examencommissie Industrieel

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN FACULTEITSREGLEMENT Werktuigbouwkunde Na verkregen instemming van de faculteitsraad vastgesteld door het bestuur van de faculteit in zijn vergadering van 4 juni 2014 en

Nadere informatie

Reglement van Toelating

Reglement van Toelating Reglement van Toelating Begripsbepalingen Artikel 1. Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder: de Orde: de Nederlandse Orde van Register EDP-Auditors; het Bestuur: het bestuur van de Nederlandse

Nadere informatie

Toelichting op het model Faculteitsreglement

Toelichting op het model Faculteitsreglement Toelichting op het model Faculteitsreglement 2017-2018 De wet Versterking van de Bestuurskracht is op 14 juni 2016 aangenomen door de Eerste Kamer. In deze wet is artikel 9.18 WHW, dat gaat over opleidingscommissies,

Nadere informatie

64-1 GEMEENSCHAPPELIJK REGELING REGIONAAL ONDERWIJSBELEID WALCHEREN

64-1 GEMEENSCHAPPELIJK REGELING REGIONAAL ONDERWIJSBELEID WALCHEREN GEMEENSCHAPPELIJK REGELING REGIONAAL ONDERWIJSBELEID WALCHEREN De raden, de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Vlissingen, Veere en Middelburg, ieder voor zover zij voor de eigen

Nadere informatie

Regeling Geschillen- en Bezwarencommissie Orionis Walcheren WSW

Regeling Geschillen- en Bezwarencommissie Orionis Walcheren WSW Regeling Geschillen- en Bezwarencommissie Orionis Walcheren WSW Het Algemeen Bestuur van Orionis Walcheren, hierna te noemen Orionis Walcheren, te Vlissingen gehoord de Ondernemingsraad gelet op de bepalingen

Nadere informatie

Klachtenregeling studenten

Klachtenregeling studenten Klachtenregeling studenten Citeertitel Datum inwerkingtreding 01-10-2018 Vastgesteld door College van Bestuur 16-10-2018 Instemming van Medezeggenschapsraad Rechtsgrondslag Bijzonderheden Korte omschrijving

Nadere informatie

Reglement voor de Ledenraad van Coöperatie Qurrent U.A.

Reglement voor de Ledenraad van Coöperatie Qurrent U.A. Versie d.d. 11/26-11-2014 RwC/GJ/CvG ondwerk\oa\oa14\74679635.reglq3 Reglement voor de Ledenraad van Coöperatie Qurrent U.A. Begripsomschrijving Artikel 1 Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan

Nadere informatie

Gemeenschappelijke regeling toezicht openbaar onderwijs gemeenten Bergen, Boxmeer, Cuijk, Gennep, Grave, Mill en Sint Hubert 2015

Gemeenschappelijke regeling toezicht openbaar onderwijs gemeenten Bergen, Boxmeer, Cuijk, Gennep, Grave, Mill en Sint Hubert 2015 Gemeenschappelijke regeling toezicht openbaar onderwijs gemeenten Bergen, Boxmeer, Cuijk, Gennep, Grave, Mill en Sint Hubert 2015 De raden van de gemeenten Bergen, Boxmeer, Cuijk, Gennep, Grave en Mill

Nadere informatie

Reglement Klankbordgroep cliëntenparticipatie van Stichting Samen Veilig Midden-Nederland

Reglement Klankbordgroep cliëntenparticipatie van Stichting Samen Veilig Midden-Nederland Reglement Klankbordgroep cliëntenparticipatie van Stichting Samen Veilig Midden-Nederland De Stichting Samen Veilig Midden-Nederland stelt conform artikel 4.2.4 e.v. van de Jeugdwet een cliëntenraad in.

Nadere informatie

REGELING MELDING ONREGELMATIGHEDEN UNIVERSITEIT LEIDEN

REGELING MELDING ONREGELMATIGHEDEN UNIVERSITEIT LEIDEN REGELING MELDING ONREGELMATIGHEDEN UNIVERSITEIT LEIDEN INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Hoofdstuk 2: Hoofdstuk 3: Hoofdstuk 4: Hoofdstuk 5: Algemene bepalingen Interne procedure De Commissie integriteit Universiteit

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN OPLEIDINGSCOMMISSIE BINNEN DE Faculteit XXX (NAAM INVULLEN) OC XXX (naam OC invullen)

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN OPLEIDINGSCOMMISSIE BINNEN DE Faculteit XXX (NAAM INVULLEN) OC XXX (naam OC invullen) HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN OPLEIDINGSCOMMISSIE BINNEN DE Faculteit XXX (NAAM INVULLEN) OC XXX (naam OC invullen) Artikel 1 Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: faculteitsreglement:

Nadere informatie

5. Stichting IKC+, een statutair te Almere gevestigde stichting, met adres Randstad 20-31, 1314 BC Almere, hierna te noemen: "Stichting IKC+

5. Stichting IKC+, een statutair te Almere gevestigde stichting, met adres Randstad 20-31, 1314 BC Almere, hierna te noemen: Stichting IKC+ CONVENANT ALMEERSE SCHOLEN GROEP-GEMEENTE ALMERE PARTIJEN, 1. de publiekrechtelijke rechtspersoon: gemeente Almere, in het bijzonder handelende voor de gemeenteraad vanwege de aan de gemeenteraad bij de

Nadere informatie

Reglement Centraal College van Deskundigen IKB Vleeskalveren 2008

Reglement Centraal College van Deskundigen IKB Vleeskalveren 2008 Reglement Centraal College van Deskundigen Besluit van het bestuur van de Stichting Brancheorganisatie Kalversector van 12 februari 2014 houdende de vaststelling van een reglement ter zake van het functioneren

Nadere informatie

Reglement Dienstraden

Reglement Dienstraden Reglement Dienstraden Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen Hoofdstuk 2: Samenstelling, zittingstermijn en verkiezing Hoofdstuk 3: Functie, taak en bevoegdheden van de Dienstraad Hoofdstuk 4: Werkwijze van

Nadere informatie

REGLEMENT COLLEGE VAN BEROEP

REGLEMENT COLLEGE VAN BEROEP REGLEMENT COLLEGE VAN BEROEP Doelstelling: Dit document beschrijft de samenstelling en werkwijze van het College van Beroep. Autorisatie: R. Gijsbertsen Functie: Directeur Publicatiedatum website: Paraaf

Nadere informatie

Regeling Bezwarencommissie Orionis Walcheren Ambtenaren

Regeling Bezwarencommissie Orionis Walcheren Ambtenaren Regeling Bezwarencommissie Orionis Walcheren Ambtenaren Het Algemeen Bestuur van Orionis Walcheren, hierna te noemen Orionis Walcheren, te Vlissingen gehoord de Ondernemingsraad gelet op de bepalingen

Nadere informatie

Reglement voor het samenwerkingsverband Onderwijs en Opleidingsregio Oost Nederland OOR ON Maart 2006

Reglement voor het samenwerkingsverband Onderwijs en Opleidingsregio Oost Nederland OOR ON Maart 2006 Reglement voor het samenwerkingsverband Onderwijs en Opleidingsregio Oost Nederland OOR ON Maart 2006 Artikel 1: Doelstelling De binnen het samenwerkingsverband samenwerkende instellingen verzorgen (een

Nadere informatie

Het College van Bestuur van de Technische Universiteit Eindhoven, TU/e

Het College van Bestuur van de Technische Universiteit Eindhoven, TU/e REGELING TOELATING MASTEROPLEIDINGEN TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN 2012 Het College van Bestuur van de Technische Universiteit Eindhoven, TU/e gelet op artikel 7.31 van de Wet op het hoger onderwijs

Nadere informatie

wet op het voortgezet onderwijs. ondersteuningsplanplan zoals bedoeld in artikel 17a, lid 8 van de WVO.

wet op het voortgezet onderwijs. ondersteuningsplanplan zoals bedoeld in artikel 17a, lid 8 van de WVO. Reglement Commissie Toelaatbaarheid Passend Onderwijs Samenwerkingsverband Kop van Noord Holland VO 27.01 Reglement van de Commissie Toelaatbaarheid Passend Onderwijs, hierna te noemen CTPaO, zoals bedoeld

Nadere informatie

vast te stellen de navolgende Verordening Georganiseerd Overleg Hefpunt

vast te stellen de navolgende Verordening Georganiseerd Overleg Hefpunt Verordening Georganiseerd Overleg Hefpunt Het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Hefpunt, overwegende dat: - het in het kader van de Sectorale Arbeidsvoorwaardenregeling Waterschapspersoneel

Nadere informatie

Wetsartikelen ter toelichting van de OER

Wetsartikelen ter toelichting van de OER Wetsartikelen ter toelichting van de OER 2010-2011 Erasmus MC, Rotterdam Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of

Nadere informatie

Reglement Examencommissies. Datum 23 september 2013. Versie 2013-2014. Hogeschool Utrecht

Reglement Examencommissies. Datum 23 september 2013. Versie 2013-2014. Hogeschool Utrecht Datum 23 september 2013 Versie 2013-2014 Reglement Examencommissies FE Bronvermelding is verplicht. Verveelvoudigen voor eigen gebruik of intern gebruik is toegestaan. Voorwoord Dit reglement is een invulling

Nadere informatie

Bestuurs- en Beheersreglement Saxion

Bestuurs- en Beheersreglement Saxion Bestuurs- en Beheersreglement Saxion Kenmerk: 2015000536 Datum: 11 februari 2015 Vastgesteld door het College van Bestuur op 17 februari 2015. Dit reglement vervangt het Bestuurs- en Beheersreglement van

Nadere informatie

Generale regeling voor de opleiding en vorming van predikanten

Generale regeling voor de opleiding en vorming van predikanten Generale regeling voor de opleiding en vorming van predikanten als bedoeld in ordinantie 13 1 1 Wijziging generale regeling voor de opleiding en vorming van predikanten als bedoeld in ordinantie 13 in

Nadere informatie

1. Het interfacultair instituut draagt de naam: Afrika-Studiecentrum Leiden, afgekort: ASCL.

1. Het interfacultair instituut draagt de naam: Afrika-Studiecentrum Leiden, afgekort: ASCL. BESTUURSREGLEMENT INTERFACULTAIR INSTITUUT AFRIKA-STUDIECENTRUM LEIDEN (AFRICAN STUDIES CENTRE LEIDEN; ASCL) UNIVERSITEIT LEIDEN HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN Artikel 1 Naam 1. Het interfacultair instituut draagt

Nadere informatie

Medezeggenschapsreglement van de Ondersteuningsplanraad

Medezeggenschapsreglement van de Ondersteuningsplanraad Stichting Samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Hoeksche Waard Medezeggenschapsreglement van de Ondersteuningsplanraad Vastgesteld door het algemeen bestuur d.d. 21 januari 2014 na instemming

Nadere informatie

U I T S P R A A K

U I T S P R A A K U I T S P R A A K 1 3 2 4 6 van het College van beroep voor de examens van de Universiteit Leiden inzake het beroep van [naam], appellant tegen het Bestuur van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, verweerder

Nadere informatie

1.4 Vrijwilligers Natuurlijke personen die zich onbezoldigd inzetten om de doelstelling van de organisatie te realiseren.

1.4 Vrijwilligers Natuurlijke personen die zich onbezoldigd inzetten om de doelstelling van de organisatie te realiseren. Pagina 1 van 5 Model Statuten Vrijwilligers Ondernemingsraad (VOR) Artikel 1. Begripsbepaling 1.1 Organisatie De organisatie of instelling waarbinnen de VOR functioneert. 1.2 Directie De rechtspersoon

Nadere informatie

Onderwijs- en Examenregeling 2010/2011

Onderwijs- en Examenregeling 2010/2011 Onderwijs- en Examenregeling 2010/2011 Masteropleidingen Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in Biologie Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in Natuurkunde Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in Scheikunde

Nadere informatie

Regeling Geschillen- en Bezwarencommissie Orionis Walcheren WSW

Regeling Geschillen- en Bezwarencommissie Orionis Walcheren WSW Regeling Geschillen- en Bezwarencommissie Orionis Walcheren WSW Het Algemeen Bestuur van Orionis Walcheren, hierna te noemen Orionis Walcheren, te Vlissingen gehoord de Ondernemingsraad gelet op de bepalingen

Nadere informatie

Gemeenschappelijke regeling toezicht openbaar onderwijs gemeenten Bergen, Boxmeer, Cuijk, Gennep, Grave, Mill en Sint Hubert 2015

Gemeenschappelijke regeling toezicht openbaar onderwijs gemeenten Bergen, Boxmeer, Cuijk, Gennep, Grave, Mill en Sint Hubert 2015 Gemeenschappelijke regeling toezicht openbaar onderwijs gemeenten Bergen, Boxmeer, Cuijk, Gennep, Grave, Mill en Sint Hubert 2015 De raden van de gemeenten Bergen, Boxmeer, Cuijk, Gennep, Grave en Mill

Nadere informatie

Besluit Algemeen bestuur

Besluit Algemeen bestuur Besluit Algemeen bestuur 07-07-2014 Archiefverordening Gemeenschappelijke regeling Het Waterschapshuis 2014 Opsteller Wytse Kelder Aantal pagina s 6 Behandelend gremium Algemeen bestuur Datum overleg 07-07-2014

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN FACULTEITSREGLEMENT BOUWKUNDE Vastgesteld door het bestuur van de faculteit in haar vergadering d.d.18 mei 2009 Instemming van de Faculteitsraad d.d. 12 februari 2010

Nadere informatie

REGLEMENT FACULTEIT DER WISKUNDE EN NATUURWETENSCHAPPEN

REGLEMENT FACULTEIT DER WISKUNDE EN NATUURWETENSCHAPPEN REGLEMENT FACULTEIT DER WISKUNDE EN NATUURWETENSCHAPPEN Hoofdstuk 1: Algemeen...1 Hoofdstuk 2: Bestuur en organisatie...1 Hoofdstuk 3: Medezeggenschap...9 Hoofdstuk 4: Overige bepalingen...14 Hoofdstuk

Nadere informatie

REGELING TOELATING MASTEROPLEIDINGEN

REGELING TOELATING MASTEROPLEIDINGEN REGELING TOELATING MASTEROPLEIDINGEN UNIVERSITEIT LEIDEN Het College van Bestuur van de Universiteit Leiden, gelet op artikel 7.31 van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek juncto

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement BPBI

Huishoudelijk reglement BPBI Huishoudelijk reglement BPBI Versie 3.0 INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1 INLEIDENDE BEPALINGEN... 2 Artikel 1 Algemeen... 2 HOOFDSTUK 2 BESTUUR... 3 Artikel 2 Algemeen... 3 Artikel 3 Taak van de voorzitter...

Nadere informatie

Verordening op het Auditcomité

Verordening op het Auditcomité Verordening op het Auditcomité Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Gemeente Gennep Officiële naam regeling Verordening op het Auditcomité Citeertitel Verordening auditcomité

Nadere informatie

Directiestatuut voor Samenwerkingsstichting voor Voortgezet Onderwijs Uden.

Directiestatuut voor Samenwerkingsstichting voor Voortgezet Onderwijs Uden. Advies van: J. van Elderen Diro: Vastgesteld d.d. 4-6-2009, na evaluatie en wijziging: 14-7-2011 Bestuursvergadering: In concept vastgesteld 19-5-2009 MR: Positief advies op 9-11-09 en 13-1-10: evaluatie

Nadere informatie

Reglement voor de opleidingscommissie. Afdeling Juridische Zaken

Reglement voor de opleidingscommissie. Afdeling Juridische Zaken Reglement voor de opleidingscommissie Afdeling Juridische Zaken Vastgesteld door het College van Bestuur d.d. 2 juni 2016 Goedgekeurd door de Medezeggenschapsraad d.d. 6 september 2016 Reglement voor de

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT Vastgesteld conform artikel 12 Statuten door het bestuur op 5 juli 2017 2017 Stichting Perspectiefverklaring Wissenraet Van Spaendonck Tilburg B.V. versie 17.02 / 23 juni 2017 /

Nadere informatie

Reglement remuneratiecommissie Samenwerkingsverband Primair Onderwijs Stromenland

Reglement remuneratiecommissie Samenwerkingsverband Primair Onderwijs Stromenland Reglement remuneratiecommissie Samenwerkingsverband Primair Onderwijs Stromenland HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Doel en reikwijdte reglement 1. Dit reglement geeft nadere invulling van samenstelling

Nadere informatie

besluit van de gemeenteraad

besluit van de gemeenteraad besluit van de gemeenteraad voorstelnummer iz-nummer 3 onderwerp Verordening op de rekenkamer Gouda De raad van de gemeente Gouda; gelezen het voorstel van het presidium van 2 januari 2007 nr 3; gehoord

Nadere informatie

Federatie NVVS FOSS SH-Jong, Huishoudelijk reglement (definitief) d.d

Federatie NVVS FOSS SH-Jong, Huishoudelijk reglement (definitief) d.d HUISHOUDELIJK REGLEMENT Dit huishoudelijk reglement is opgesteld op basis van het gestelde in artikel 16 van de statuten. In dit reglement zijn in aanvulling op de statuten spelregels opgenomen voor een

Nadere informatie

Reglement selectie- en remuneratiecommissie

Reglement selectie- en remuneratiecommissie Reglement Selectie- en remuneratiecommissie versie 8 juni 2017, update 2 januari 2019 Reglement selectie- en remuneratiecommissie Artikel 1 - Definities In dit reglement wordt verstaan onder: a. Bestuur:

Nadere informatie

Woningstichting Samenwerking Vlaardingen. Reglement Auditcommissie Raad van Commissarissen 2016

Woningstichting Samenwerking Vlaardingen. Reglement Auditcommissie Raad van Commissarissen 2016 Woningstichting Samenwerking Vlaardingen Reglement Auditcommissie Raad van Commissarissen 2016 Artikel 1: Definities Artikel 2: Vaststelling reglement Artikel 3: Taak van de Auditcommissie Artikel 4: Samenstelling,

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN BESTUURS- EN BEHEERSREGLEMENT TU/e (Gewijzigd per 25-9-2008) Pagina 1/28 INHOUD pagina Hoofdstuk I Algemene bepalingen 3 Hoofdstuk II Het bestuur en de inrichting van

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst cliëntenraad BovenIJ Ziekenhuis

Samenwerkingsovereenkomst cliëntenraad BovenIJ Ziekenhuis Samenwerkingsovereenkomst cliëntenraad BovenIJ Ziekenhuis Partijen: stichting BovenIJ Ziekenhuis te Amsterdam ten deze vertegenwoordigd door de heer mr. R.R.M. Berendsen, nader te noemen: de directie En

Nadere informatie

Verordening Cliëntenparticipatie Samenwerkingsverband werk en inkomen (Swi)

Verordening Cliëntenparticipatie Samenwerkingsverband werk en inkomen (Swi) Verordening Cliëntenparticipatie Samenwerkingsverband werk en inkomen (Swi) De raad van de gemeente.. ; Gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders: Gelet op artikel 147, eerste

Nadere informatie

U I T S P R A A K

U I T S P R A A K U I T S P R A A K 1 4 2 3 4 van het van de Universiteit Leiden inzake het beroep van [naam], appellant tegen het Bestuur van de Faculteit Wiskunde & Natuurwetenschappen, verweerder 1. Ontstaan en loop

Nadere informatie