PROJECT ONDERNEMEN FRIESLAND COLLEGE LOOPBAAN & BURGERSCHAP ECONOMISCHE DOMEIN 1.2

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PROJECT ONDERNEMEN FRIESLAND COLLEGE 2012-2013 LOOPBAAN & BURGERSCHAP ECONOMISCHE DOMEIN 1.2"

Transcriptie

1 PROJECT ONDERNEMEN FRIESLAND COLLEGE LOOPBAAN & BURGERSCHAP ECONOMISCHE DOMEIN 1.2

2 INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 Opdracht... 4 Doelen... 4 Inhoud... 4 Werkwijze... 5 Productinhouden en beoordeling... 7 Begeleiding... 7 Huiswerkopdrachten... 8 Beoordelingscriteria... 9

3 INLEIDING Loopbaan en Burgerschap is een verplicht onderdeel van je opleiding. Het vak bestaat uit twee onderdelen, waarbij in onderdeel één aandacht besteedt wordt aan je loopbaan en in het tweede onderdeel aan je deelname aan de maatschappij als burger: burgerschap. Het onderdeel loopbaan heeft als doel dat jij je bewust wordt van jezelf als persoon en als vakman/vrouw. Bij dit domein sta je stil bij manieren van leren, talenten, mogelijkheden en je werpt een blik op het toekomstige beroep. Het onderdeel loopbaan zal in onze serielessen door de onderwerpen verweven zijn. Je kunt bij dit onderdeel denken aan leren presenteren, plannen of inzicht krijgen in je kwaliteiten en valkuilen. Het onderdeel burgerschap heeft als doel dat jij basiskennis verwerft en behoudt over de maatschappij en dat je gaat nadenken over welke plek jij daarin wilt innemen. Het onderdeel burgerschap is opgesplitst in vier domeinen en elke periode van zullen we stil staan bij één domein. De vier domeinen zijn: 1. Het politiek-juridische domein 2. Het economische domein 3. Het sociaal-maatschappelijke domein 4. Het domein van vitaal burgerschap Landelijk zijn er kwalificatie-eisen voor loopbaan en burgerschap vastgesteld, dat wil zeggen dat jij aan het einde van je loopbaan en burgerschap lessen kennis hebt kunnen verwerven en/of behouden. Deze kwalificatie-eisen vormen de basis van de programma s die wij met jullie bedenken en/of uitvoeren. Het domein dat deze periode centraal staat is het economische domein. In deze periode gaan we bezig met hoe je adequaat functioneert op de arbeidsmarkt, binnen een bedrijf en om het verantwoord handelen op de consumptiemarkt. De opdracht is om een eigen (fictieve) onderneming op te zetten. Een eigen fictief bedrijf opzetten waar leer je daar nu precies van? Nou, je leert hoe je bewuste keuzes maakt in de arbeidsmarkt doordat je onderzoek doet nou jouw branche. Je bedenkt en benoemt de voor- en nadelen van het hebben van personeel. Je maakt een opzet van je financiële plan op die manier schat je hoeveel geld je nodig hebt en hoe je eventueel aan geld kan komen. Je maakt een ondernemingsplan of een businessplan. Dit is de documentatie van het stappenplan wat je volgt wanneer je een onderneming start. Aan het einde van de periode presenteer je, je bedrijf in de klas. Je bedrijf heeft dan een naam, een logo en jij vertelt hoe jij bedrijf tot stand is gekomen en waarom wij als klant bij jou moeten kopen. Je presenteert dit volgens de Pecha Kucha methode.

4 OPDRACHT DOELEN 1. Jij kunt aan het einde van deze periode een ondernemingsplan schrijven. In dit ondernemingsplan benoem je alle stappen voor het starten van een bedrijf en beschrijf je jouw keuzes; 2. Jij kunt aan het einde van deze periode jouw bedrijf presenteren middels een Pecha Kucha. Je presenteert je bedrijf in 20 slides keer 20 seconden (6 minuten en 40 seconden) Je vertelt in deze presentatie wat jou onderneming inhoudt en wat je voor ons als klant kan betekenen; 3. Jij kunt aan het einde van deze periode op zijn of haar werkzaamheden reflecteren. Je beschrijf het proces waarin je bedrijf tot stand is gekomen, je benoemt de keuzes waar je voor hebt gestaan en hoe je hierin keuzes hebt kunnen maken. INHOUD Aan het einde van de periode heb jij volgens een stappenplan een (fictieve) onderneming opgezet. Je verwerkt deze stappen in een ondernemingsplan. Aan het einde van deze periode presenteer je, volgens de Pecha Kucha methode, jouw bedrijf! De presentatie zal uit 6 minuten en 40 seconden bestaan, binnen deze minuten presenteer jij je bedrijf. De presentatie heeft als doel dat je de toehoorders als klant werft. Een duidelijk beeld van je onderneming is daarbij nodig. Na je presentatie krijgen de toehoorders enkele minuten de tijd om jou vragen te stellen. De Pecha Kucha methode betekent dat je 20 slides, automatisch afgedraaid in 6 minuten en 40 seconden. Slides met zo min mogelijk tekst. Je eigen verhaal moet het doen, de slides fungeren slechts als visualisatie van je verhaal. Als laatste product schrijf je een reflectie. Je beschrijft de totstandkoming van je ondernemingsplan. Welke stappen heb je genomen en op welke manier zijn beslissingen gemaakt. Eveneens reflecteer je op de presentatie. Hoe vond je dat het ging? Wat ging goed en/of wat kan beter?

5 WERKWIJZE Je doorloopt het stappenplan startende ondernemer en daarnaast verwerk je deze stappen in een ondernemingsplan. Er zijn allemaal verschillende varianten van een ondernemingsplan. Ga het internet op en kies diegene die het meest bij jou lijkt aan te sluiten. STAPPENPLAN STARTENDE ONDERNEMER Stap 1: Oriëntatie en registratie Hierbij gaat het om het maken van plannen en het onderzoeken hoe een bedrijf opgericht moet worden. In deze fase sta je onder andere stil bij welke naam jou bedrijf gaat krijgen en/of welke eigenschappen jij bezit die een positief effect hebben op het ondernemerschap. Nieuwe ondernemingen moeten zich registreren bij de KvK en belastingdienst. Stap 2: Vergunningen, diploma s Volgens wettelijke voorschriften moet de ondernemer de juiste vergunningen en diploma s hebben. Als je die niet hebt, mag je geen bedrijf beginnen. Binnen deze stap ga jij op zoek naar welke diploma s en/of vergunningen jij nodig hebt voor het starten van jouw onderneming. Stap 3: Marktonderzoek en marketingplan Het marktonderzoek moet antwoord geven op vragen als: Wie zijn je toekomstige klanten? Wat willen de klanten? Hoe staat het met de concurrentie? Als je dat weet, kun je een marketingplan opstellen. Dit is je bedrijfsformule. Je bepaalt bijvoorbeeld: Welke goederen je precies wilt verkopen; Tegen welke prijzen; Waar je bedrijf moet worden gevestigd; Hoe je jouw onderneming en producten wilt promoten. Stap 4: Huisvesting Je moet nadenken over de plaats van je onderneming en je afvragen of je een pand wilt huren of kopen. Of begin je gewoon op je zolderkamer of in de garage? Stap 5: Personeel Wordt er personeel aangenomen of doet de ondernemer alles alleen? En wat moet je als ondernemer allemaal regelen als je personeel aanneemt? Stap 6: Kiezen van een ondernemingsvorm Bij het kiezen van de ondernemingsvorm gaat het om de vraag wat voor soort onderneming wordt opgericht. Dit kan bijvoorbeeld een eenmanszaak zijn, waarbij er één eigenaar is. Het kan ook een vennootschap onder firma zijn, waarbij er meerdere eigenaren zijn. Ga bij deze stap na welke vorm jou voorkeur heeft? Let ook op aansprakelijkheid.

6 Stap 7: Financiën De ondernemer moet schatten hoeveel geld hij voor de onderneming nodig heeft. Ook moet hij uitzoeken hoe hij aan dat geld komt. Is er eigen geld of moet hij alles lenen? Ook moet hij een schatting maken van de verwachte winst. Stap 8: Belastingen en administratie Voor veel ondernemers is de administratie een groot probleem. Daarom laten velen dit doen door een administratiekantoor of een accountant. Die weet ook hoe de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) over de producten en de belasting over de winst berekend moet worden. Je kunt bij deze stap op zoek gaan naar een kantoor of account dit de administratie kan goed, echter kun je ook uitzoeken wat het precies inhoudt en overwegen of je het zelf ook kunt doen. Weeg de kosten tegen het werk af en benoem wat je besluit. Stap 9: Verzekeringen Net zoals gezinnen moet je als ondernemer je opstallen en inboedel goed verzekeren. Je kunt je niet veroorloven dat je bedrijf door bijvoorbeeld brand wordt verwoest. Zonder verzekering zou dat het einde van je onderneming betekenen. Ga na welke verzekeringen jij nodig hebt als ondernemer. Naast een inboedelverzekering zijn er nog een aantal belangrijke. Zoek deze op en bereken de kosten, benoem dit in je ondernemingsplan. Stap 10: Aan de slag! Wanneer alle stappen gezet zijn, kan de ondernemer beginnen. Meestal zit er een lange tijd tussen het eerste idee en de echte start van de onderneming. Zo kost het bijvoorbeeld veel tijd om een geschikt pand te vinden om een lening van de bank te krijgen. Binnen deze stap presenteer je jouw bedrijf en zul je het product en proces reflecteren.

7 PRODUCTINHOUDEN EN BEOORDELING Jouw producten zijn: 1. Een ondernemingsplan, hierin is het stappenplan voor startende ondernemers verwerkt; 2. Een presentatie van de opgezette onderneming, volgens de Pecha Kucha methode; 3. Een reflectie op jouw product en presentatie. Het geheel van wordt door de docent bekeken en gecontroleerd op volledigheid. BEGELEIDING Tijdens het werken aan het project kun je gebruik maken van de volgende ondersteuning en begeleiding: Er worden vijf ondersteunende bijeenkomsten aangeboden met de thema s: o Oriëntatie op vaardigheden o Oriëntatie & registratie o Marktonderzoek en marketingplan; o Huisvesting, personeel en keuze ondernemingsvorm; o Financiën, belastingen, administratie en verzekeringen. Vanuit de bijeenkomst zal er een netwerkgroep worden opgezet. Met dit netwerk kun je in gesprek gaan over keuzes die wel of niet wilt/kunt maken. De begeleidende docent kun je eventueel aanspreken en/of mailen wanneer je er niet meer uit komt. Deze docent zal zo snel mogelijk een afspraak met je plannen om te kijken op welke manier jij weer verder kunt met het project.

8 HUISWERKOPDRACHTEN Bijeenkomst 1 Oriëntatie & vaardigheden 1. Je gaat in gesprek met een ZZP'er. Het uitgangspunt is dat deze persoon werkt in jouw beroepensector; 2. In het gesprek vraag je wat de voor- en nadelen zijn van zelfstandig werken; 3. Je vraagt ook tips waar je op moet letten wanneer jij jouw eigen onderneming opstart. 4. Je maakt van het gesprek een verslag. Het verslag schrijf je op ongeveer een half A4'tje en neemt dit mee naar de volgende les. Bijeenkomst 2 Oriëntatie & registratie 1. Je gaat op zoek naar een ondernemingsplan dat voldoet aan de eisen van het stappenplan maar ook aan jouw voorkeur; 2. Je behandelt stap 1 en stap 2 van het stappenplan en verwerkt dit in jouw ondernemingsplan; 3. Je bedenkt een naam voor het bedrijf; 3. Je neemt jouw uitwerkingen uitgeprint mee naar de bijeenkomst. Bijeenkomst 3 Marktonderzoek en marketingplan 1. Je behandelt stap 3, 4, 5 en 6 van het stappen plan en verwerkt dit in jouw ondernemingsplan; 2. Je schets een logo voor het bedrijf; 3. Je neemt jouw uitwerkingen uitgeprint mee naar de bijeenkomst. Bijeenkomst 4 Huisvesting, personeel en keuze ondernemingsvorm 1. Je behandelt stap 7, 8 en 9 van het stappenplan en verwerkt dit in jouw ondernemingsplan; 2. Je bedenkt een slogan voor je bedrijf; 3. Je neemt jouw uitwerkingen uitgeprint mee naar de bijeenkomst. Bijeenkomst 5 Financiën, belastingen, administratie en verzekeringen 1. Je bereidt jouw presentatie voor volgens de Pecha Kucha methode. Bijeenkomst 6 Presentaties! 1. Je schrijft een reflectie over het product en het proces 2. Je mailt jouw product, je presentatie en je reflectie naar de begeleidende docent.

9 BEOORDELINGSCRITERIA Checklist Naam cursist: Naam begeleidende docent(e) Datum: Project Ondernemen Beoordelingsaspect Voldaan Niet voldaan Toelichting 1. Het project is volledig uitgevoerd; 2. Het ondernemingsplan is volledig; 3. De presentatie is volgens de Pecha Kucha methode gehouden; 4. De reflectie is volledig;

Samenvatting door een scholier 1471 woorden 5 januari keer beoordeeld. Economie 1.1 t/m 1.6

Samenvatting door een scholier 1471 woorden 5 januari keer beoordeeld. Economie 1.1 t/m 1.6 Samenvatting door een scholier 1471 woorden 5 januari 2011 5 7 keer beoordeeld Vak Economie Economie 1.1 t/m 1.6 1.1 Waarom een eigen bedrijf? * Je denkt het gat in de markt te hebben gevonden. nieuw idee,

Nadere informatie

Hoofdstuk 31. Ondernemingsplan. Persoonlijk plan Marketingplan Financieel plan Organisatieplan

Hoofdstuk 31. Ondernemingsplan. Persoonlijk plan Marketingplan Financieel plan Organisatieplan www.jooplengkeek.nl Ondernemingsplan Persoonlijk plan Marketingplan Financieel plan Organisatieplan Persoonlijk plan Persoonsgegevens Motivatie om ondernemer te worden Sterke punten & zwakke punten 1 Ondernemingsplan

Nadere informatie

U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies.

U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies. U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies.nl Samenvatting Het woord samenvatting zegt hier natuurlijk eigenlijk

Nadere informatie

Belangrijke stappen in je voorbereiding

Belangrijke stappen in je voorbereiding Belangrijke stappen in je voorbereiding Een bedrijf starten kan op allerlei manieren: fulltime, parttime of als zzp'er. Wat je ook kiest, je moet goed voorbereid aan de slag. Onderstaande punten helpen

Nadere informatie

Keuzedeel K0080 Oriëntatie op ondernemerschap

Keuzedeel K0080 Oriëntatie op ondernemerschap Keuzedeel K0080 Oriëntatie op ondernemerschap Artikel 116035 Praktische informatie Code keuzedeel K0080 Niveau Geschikt voor niveau 2, 3 en 4 Studielast Totaal: 240 uur Savantis adviseert 20 contactgebonden

Nadere informatie

Starten met een plan. Alles op een rij. Robert Loontjens & Anne de Jong

Starten met een plan. Alles op een rij. Robert Loontjens & Anne de Jong Starten met een plan Alles op een rij Robert Loontjens & Anne de Jong Even voorstellen Robert Loontjens en Anne de Jong Accountmanager MKB Rabobank Parkstad Limburg (045) 533 44 44 bedrijven@parkstadlimburg.rabobank.nl

Nadere informatie

Business Ondernemingsplan opstellen en uitvoeren. Inleiding

Business Ondernemingsplan opstellen en uitvoeren. Inleiding Inleiding Nederland heeft meer ondernemers nodig, zeker nu met de economische crises. Jongeren worden in Nederland vooral opgeleid om te werken voor een baas, maar in werkelijkheid wordt 1 op de 8 jongeren

Nadere informatie

Voorbeeld REFLECTIEVERSLAG

Voorbeeld REFLECTIEVERSLAG KEUZEDEEL ORIENTATIE op ONDERNEMERSCHAP K0080 Voorbeeld REFLECTIEVERSLAG DOEL Het doel van jouw reflectieverslag is dat je, met de documenten die je hebt verzameld, kunt bewijzen dat je hebt voldaan aan

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 6. 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9

Inhoud. Inleiding 6. 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9 Inhoud Inleiding 6 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9 2 Instanties in Nederland 13 Belangrijke instanties voor ondernemers 14 Kamer

Nadere informatie

Kamer van Koophandel Centraal Gelderland

Kamer van Koophandel Centraal Gelderland Kamer van Koophandel Centraal Gelderland Programma: > Oriëntatie o.a. Ondernemersvaardigheden Wet- & Regelgeving > Marketing > > Overig Een eigen bedrijf beginnen? Eerst even langs je kamer van koophandel

Nadere informatie

Checklist Starters. Checklist Startende coaches, therapeuten, trainers Checklist ZZP-er

Checklist Starters. Checklist Startende coaches, therapeuten, trainers Checklist ZZP-er Checklist Starters Checklist Startende coaches, therapeuten, trainers Checklist ZZP-er 1. Wat is jouw motivatie om te gaan starten? Starten vanuit jouw passie en jouw diepste verlangens geeft de grootste

Nadere informatie

Starten als zelfstandige in 10 stappen

Starten als zelfstandige in 10 stappen Starten als zelfstandige in 10 stappen Hoe begin ik eraan? Wil je een eigen zaak starten, maar zit je met de handen in het haar omdat je niet weet waar eerst beginnen? De volgende 10 stappen leiden je

Nadere informatie

Het ondernemingsplan

Het ondernemingsplan Meesterproef Dienstverlening & Commercie Meesterproef D&C - Ondernemingsplan Het ondernemingsplan Pleincollege Nuenen Schooljaar 2015/2016 1 Inhoud 1. Korte inleiding... 3 2. Het ondernemingsplan... 4

Nadere informatie

Ondernemingsplan. Naam bedrijf

Ondernemingsplan. Naam bedrijf Ondernemingsplan Naam bedrijf LOGO door naam datum 1 INHOUDSOPGAVE INLEIDING pag HOOFSTUK 1 DE ONDERNEMING 1.1 Bedrijfsnaam 1.2 Bedrijfsidee 1.3 Persoonlijke gegevens HOOFSTUK 2 DRIJFVEREN, PERSOONLIJKE

Nadere informatie

Ondernemingsplan. De basis in 10 stappen. Een leidraad om je bedrijf, de markt en jezelf goed in kaart te brengen. Ik ga starten

Ondernemingsplan. De basis in 10 stappen. Een leidraad om je bedrijf, de markt en jezelf goed in kaart te brengen. Ik ga starten Ondernemingsplan De basis in 10 stappen Een leidraad om je bedrijf, de markt en jezelf goed in kaart te brengen Ik ga starten Hoe maak je een ondernemingsplan? Een ondernemingsplan is de eerste stap naar

Nadere informatie

Presentaties: presenteer jezelf met PowerPoint

Presentaties: presenteer jezelf met PowerPoint Werkblad 13C Presentaties: presenteer jezelf met PowerPoint Leerjaar 1 Presentaties maken Presentaties algemeen Stappenplan: wat gaan we deze week doen? Praten over presentaties en presenteren Een PowerPoint-presentatie

Nadere informatie

Periode 1 t/m 4. Leerjaar: 2 Vak: Economie

Periode 1 t/m 4. Leerjaar: 2 Vak: Economie Periode 1 t/m 4 Leerjaar: 2 Vak: Economie In het 2 e leerjaar draait alles om het ontwerpen van een eigen fysiek bedrijf. De sector waarin je bedrijf opereert is vrije keuze. In de 1 e periode bedenk je

Nadere informatie

Verantwoord starten: Ben ik wel een ondernemer/zzp er!?

Verantwoord starten: Ben ik wel een ondernemer/zzp er!? Verantwoord starten: Ben ik wel een ondernemer/zzp er!? StartersCentrum: voor starters in Limburg Diensten Collectieve voorlichting / seminars Individuele adviesgesprekken / klankbordfunctie Projecten

Nadere informatie

Zeker van je Zaak op het mbo. 5 stappen. Stappenplan

Zeker van je Zaak op het mbo. 5 stappen. Stappenplan Zeker van je Zaak op het mbo Tijdens Zeker van je Zaak onderzoekt de student in vijf stappen waar zijn passie ligt en hoe hij vanuit die passie een eigen zaak start. Aan het einde van het programma weet

Nadere informatie

"Ervaring krijg je wanneer je niet krijgt wat je wilt."

Ervaring krijg je wanneer je niet krijgt wat je wilt. "Ervaring krijg je wanneer je niet krijgt wat je wilt." (Pieter Klaas Jagersma) Belastingen voor veel starters iets waar ze liever niet over nadenken omdat het niet leuker te maken is en zo ingewikkeld

Nadere informatie

Aflevering 6: Eigen bedrijf

Aflevering 6: Eigen bedrijf Aflevering 6: Eigen bedrijf Vragen vooraf: Heb je wel eens een eigen bedrijf gehad? Als je een eigen bedrijf zou beginnen, wat voor soort bedrijf zou dat dan zijn? Hoofditem Fragment 1 Korte inhoud: Khalid

Nadere informatie

Goed voorbereid van start

Goed voorbereid van start Welkom Eigen Bedrijf iets voor u? Goed voorbereid van start Startersevent 6 november 2014 Loopbaanplein Winterswijk Benno Ekkelboom Ondernemersadviseur Ondernemerschap Redenen om ondernemer te worden:

Nadere informatie

Voortgezet onderwijs. Junior company 1. starten

Voortgezet onderwijs. Junior company 1. starten Voortgezet onderwijs Junior company 1. starten Stichting Stichting Jong Jong Ondernemen: Ondernemen: Postbus Postbus 93002 93002 2509 2509 AA AA Den Den Haag Haag Bezuidenhoutseweg Bezuidenhoutseweg1212

Nadere informatie

Leren Loopbaan Burgerschap periode 2, 2010-2011. De bewuste consument November 2010 Friesland College, ICT Lyceum

Leren Loopbaan Burgerschap periode 2, 2010-2011. De bewuste consument November 2010 Friesland College, ICT Lyceum Leren Loopbaan Burgerschap periode 2, 2010-2011 De bewuste consument November 2010 Friesland College, ICT Lyceum INHOUD Voorwoord... 3 Inleiding... 3 Workshops en Opdrachten... 4 Workshop 1 & 2 - GKB Budget...

Nadere informatie

Een gebouw inrichten. Lesbrief over inrichting en afwerking. Project Topstages www.ontdektechniek.nu

Een gebouw inrichten. Lesbrief over inrichting en afwerking. Project Topstages www.ontdektechniek.nu Een gebouw inrichten Lesbrief over inrichting en afwerking Project Topstages www.ontdektechniek.nu Deel A: Voorbereiding Inleiding Het Mondial College krijgt binnenkort een nieuw gebouw. In dit gebouw

Nadere informatie

Periode 1 t/m 4. Leerjaar: 2 Vak: Economie

Periode 1 t/m 4. Leerjaar: 2 Vak: Economie Periode 1 t/m 4 Leerjaar: 2 Vak: Economie In het 2 e leerjaar draait alles om het ontwerpen van een eigen fysiek bedrijf. De sector waarin je bedrijf opereert is vrije keuze. In de 1 e periode bedenk je

Nadere informatie

Ondernemerschap in Nederland

Ondernemerschap in Nederland Ondernemerschap in Nederland Je neemt deel aan het profiel Ondernemerschap. Dit betekent dat je erover denkt om in de toekomst als ondernemer te gaan werken. Dat is anders dan werken in loondienst. Dan

Nadere informatie

Alles wat een ondernemer in het mkb moet weten. Het ZAken ZAk boekje

Alles wat een ondernemer in het mkb moet weten. Het ZAken ZAk boekje Alles wat een ondernemer in het mkb moet weten Het ZAken ZAk boekje De accountant in uw achterzak Hij die niet kan lachen, moet geen winkel beginnen Inhoudsopgave 3 Een goede start is het halve werk Wie

Nadere informatie

Checklist. Startende Ondernemer

Checklist. Startende Ondernemer Checklist Startende Ondernemer De voorbereiding: 1. Bepaal de vijf W s: 1. Wat zijn de producten/diensten die worden aangeboden? 2. Waarom wordt dit bedrijf succesvol? 3. Wat wordt de doelgroep? 4. Welke

Nadere informatie

IDEE > PLAN > PITCH. In 3 stappen van idee { naar financiering

IDEE > PLAN > PITCH. In 3 stappen van idee { naar financiering In 3 stappen van idee { naar financiering Inhoud 1. Inleiding 2. De stappen 3. Stap 1: Het idee 4. Stap 2: Het plan 5. Stap 3: De pitch 6. Tips en Adressen Inleiding Je hebt een idee voor een nieuw bedrijf.

Nadere informatie

KUNSTDAG 4 de jaars. Praktijk Nee 1. Diverse workshops Theoretische opdracht 1

KUNSTDAG 4 de jaars. Praktijk Nee 1. Diverse workshops Theoretische opdracht 1 Leerweg: basis, kader en mavo Klas: 4 Vak: Culturele en Kunstzinnige Vorming (KV1) Het vak CKV (KV1) is een verplicht vak dat met voldoende (V) of goed (G) afgesloten moet worden om je diploma te halen.

Nadere informatie

Werken aan persoonlijke ontwikkeling en sturen van eigen loopbaan

Werken aan persoonlijke ontwikkeling en sturen van eigen loopbaan 08540 LerenLoopbaanBurgerschap 10-04-2008 08:28 Pagina 1 ontwikkelingsproces 1+2 1 2 3 4 5 6 7 Werken aan persoonlijke ontwikkeling en sturen van eigen loopbaan Leren, Loopbaan en Burgerschap Wat laat

Nadere informatie

Startersevent Ondernemen iets voor u?

Startersevent Ondernemen iets voor u? Startersevent Ondernemen iets voor u? Donderdag 12 september 2013 Ondernemersplaza Amersfoort 13.00-18.00 uur Kamer van Koophandel. Wie vraagt komt verder. Kijk op www.kvk.nl/starterseventgef Welkom U

Nadere informatie

Ondernemen is een vak... bij Hogeschool INHOLLAND Den Haag!

Ondernemen is een vak... bij Hogeschool INHOLLAND Den Haag! Ondernemen is een vak... bij Hogeschool INHOLLAND Den Haag! Ondernemen zie jij het al helemaal voor je? Droom jij van je eigen bedrijf? Of heeft je moeder een bedrijf en wil je dat graag overnemen? Misschien

Nadere informatie

Programma Startersdag Utrecht

Programma Startersdag Utrecht Programma Startersdag Utrecht Zaterdag 7 november 2015 Welkom op de Startersdag Wat valt er vandaag te beleven? Volg presentaties Vandaag kun je verschillende presentaties over het starten van een eigen

Nadere informatie

een nieuwe baan via Randstad HR Solutions aanvullende informatie

een nieuwe baan via Randstad HR Solutions aanvullende informatie een nieuwe baan via Randstad HR Solutions aanvullende informatie In aanvulling op het basistraject bestaat de mogelijkheid om je van werk naar werk traject samen met je adviseur op je specifieke behoefte

Nadere informatie

Logo WebCommuniqué met de achtergrondkleur van de website

Logo WebCommuniqué met de achtergrondkleur van de website Logo WebCommuniqué met de achtergrondkleur van de website Inleiding Ik schrijf dit plan vanwege het feit dat ik een eenmansbedrijf op wil gaan starten in de webdesign branche en dit omdat ik de laatste

Nadere informatie

Programma Startersdag Amsterdam

Programma Startersdag Amsterdam Programma Startersdag Amsterdam Zaterdag 7 november 2015 Welkom op de Startersdag Wat valt er vandaag te beleven? Volg presentaties Vandaag kun je verschillende presentaties over het starten van een eigen

Nadere informatie

Laten we bij deze uitgaan dat we een winkel gaan beginnen. Als je een winkel wilt beginnen moet je natuurlijk beginnen bij het eerste punt:

Laten we bij deze uitgaan dat we een winkel gaan beginnen. Als je een winkel wilt beginnen moet je natuurlijk beginnen bij het eerste punt: Werkstuk door een scholier 1863 woorden 3 februari 2002 6,4 139 keer beoordeeld Vak Economie Ondernemingsplan Een onderneming begint eigenlijk altijd bij een ondernemingsplan. Een onderneming betekend

Nadere informatie

ZZP er, maar wat nu? Notitieboek. Voor al je ingevingen en aantekeningen per module

ZZP er, maar wat nu? Notitieboek. Voor al je ingevingen en aantekeningen per module ZZP er, maar wat nu? Notitieboek Voor al je ingevingen en aantekeningen per module 0 M1 - Hoe begin ik? OPDRACHT 1: BEDRIJFSNAAM BEDENKEN 1 Module 1: Hoe begin ik? M1 - Hoe begin ik? OPDRACHT 2: BEDRIJFSNAAM

Nadere informatie

Aflevering 6: Eigen bedrijf

Aflevering 6: Eigen bedrijf Aflevering 6: Eigen bedrijf Vragen vooraf: Heb je wel eens een eigen bedrijf gehad? Ken je mensen met een eigen bedrijf? Wat voor soort bedrijf is dat? Hoofditem Fragment 1 Korte inhoud: Khalid wil een

Nadere informatie

Handleiding bij het schrijven van jouw Sensationele Businessplan

Handleiding bij het schrijven van jouw Sensationele Businessplan Handleiding bij het schrijven van jouw Sensationele Businessplan MODULE 10 WEEK 12 + 13 Gebruik deze handleiding om jouw eigen businessplan (ondernemersportfolio) te schrijven. Algemene Opmerkingen: Zinnen

Nadere informatie

Leren, Loopbaan en Burgerschap 2009 2010 MBO Handel MBO Zakelijke Dienstverlening

Leren, Loopbaan en Burgerschap 2009 2010 MBO Handel MBO Zakelijke Dienstverlening Leren, Loopbaan en Burgerschap 2009 2010 MBO Handel MBO Zakelijke Dienstverlening Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Wat is Leren, Loopbaan en Burgerschap?... 3 Hoe ziet dat eruit tijdens mijn opleiding?...

Nadere informatie

CROWDFUNDINGSPLATFORMEN

CROWDFUNDINGSPLATFORMEN Als je aan de gang Ga gaat voor met je crowdfunding droom! Geniet vraag je van je wellicht de reis! af welk platform past bij mij? Dit schrijven helpt je op weg. CROWDFUNDINGSPLATFORMEN WELKE PAST MIJ?

Nadere informatie

Verantwoordingsmatrix Portfolio Medisch Pedicure Ondernemen. Bron: Branche kwalificatiedossier Medisch Pedicure, maart 2009.

Verantwoordingsmatrix Portfolio Medisch Pedicure Ondernemen. Bron: Branche kwalificatiedossier Medisch Pedicure, maart 2009. Verantwoordingsmatrix Portfolio Medisch Pedicure Ondernemen. Branche Examenbureau Bron: Branche kwalificatiedossier Medisch Pedicure, maart 2009. Ondernemen Competentie 14, 15, 16, 17, 18 en 19 Ondernemingsplan

Nadere informatie

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties Presenteren vmbo-4 Presenteren is aan de ene kant een kunst de één is er beter in dan de ander maar aan de andere kant valt of staat elke presentatie met een goede voorbereiding en veel oefening. Bij presenteren

Nadere informatie

Het eigen adviesbureau De eigen winkel (vaardigheidstoets voor de opleidingen Mode en Interieuradviseur)

Het eigen adviesbureau De eigen winkel (vaardigheidstoets voor de opleidingen Mode en Interieuradviseur) Het eigen adviesbureau De eigen winkel (vaardigheidstoets voor de opleidingen Mode en Interieuradviseur) MODULE 5: HET MARKETINGPLAN Inhoud: SWOT-analyse concurrentie-onderzoek conclusies marktonderzoeken

Nadere informatie

Een onderneming starten

Een onderneming starten Een onderneming starten De beslissing om een onderneming te starten is er een waar u goed over heeft nagedacht. U heeft alle voors en tegens uitgebreid tegen elkaar afgewogen en bent klaar om te beginnen.

Nadere informatie

6,3. Samenvatting door S. 864 woorden 16 mei keer beoordeeld. Praktische economie. KvK: helpt bedrijven (bij opstarten) en voert wetten uit

6,3. Samenvatting door S. 864 woorden 16 mei keer beoordeeld. Praktische economie. KvK: helpt bedrijven (bij opstarten) en voert wetten uit Samenvatting door S. 864 woorden 16 mei 2015 6,3 8 keer beoordeeld Vak Methode Economie Praktische economie KvK: helpt bedrijven (bij opstarten) en voert wetten uit Adviseren startende onderneming (m.b.v.

Nadere informatie

VERSCHILLENDE TARIEVEN VOOR MEER WINST

VERSCHILLENDE TARIEVEN VOOR MEER WINST VERSCHILLENDE TARIEVEN VOOR MEER WINST - LEERLING SuccesformulesVoorkant_Opmaak 1 06-10-14 10:08 Pagina 1 VERSCHILLENDE TARIEVEN VOOR MEER WINST 1 anigap 80:01 41-01-60 1 kaampo_tnakroovselumrofseccus

Nadere informatie

Gebruikershandleiding bij de posters ondernemerschap. Datum: oktober 2012

Gebruikershandleiding bij de posters ondernemerschap. Datum: oktober 2012 Gebruikershandleiding bij de posters ondernemerschap Datum: oktober 2012 1 Voorwoord Alsjeblieft, vijf posters met belangrijke thema s die onlosmakelijk verbonden zijn met ondernemerschap. Dit lesmateriaal

Nadere informatie

Maatschappelijke Stages

Maatschappelijke Stages Maatschappelijke Stages Inhoudsopgave 3 4 4 6 7 8 11 12 13 15 Inleiding Wat is een Maatschappelijke Stage? De stage Overzicht belangrijke data Hulp bij het zoeken naar stageplekken De eindopdracht en de

Nadere informatie

Wat is een sectorwerkstuk?

Wat is een sectorwerkstuk? Het sectorwerkstuk Wat is een sectorwerkstuk? Bij het sectorwerkstuk gaat het om een vakoverstijgende thematiek die past binnen de sector. Het onderwerp moet gaan over een maatschappelijk relevant thema

Nadere informatie

Het Businessprogramma

Het Businessprogramma Het Businessprogramma 2018-2019 Inleiding Op het Mondriaan College zijn naast kennis ook vaardigheden van belang: samenwerken, creëren, organiseren, presenteren en niet in de laatste plaats ondernemen.

Nadere informatie

"Lang nadat de prijs vergeten is, wordt kwaliteit nog herinnerd." (Familieleus Gucci)

Lang nadat de prijs vergeten is, wordt kwaliteit nog herinnerd. (Familieleus Gucci) "Lang nadat de prijs vergeten is, wordt kwaliteit nog herinnerd." (Familieleus Gucci) Je denkt dat je een gat in de markt gevonden hebt. Maar is dat ook echt zo? Marktonderzoek doen is noodzakelijk. Ook

Nadere informatie

graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop EIGEN BAAS

graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop EIGEN BAAS graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop EIGEN BAAS Inhoudsopgave Inleiding 1. De basis van je eigen zaak 2. Kritische succesfactoren voor een starter 3. De valkuil 4. Ondernemingsplan

Nadere informatie

Administratieve valkuilen startende ondernemers

Administratieve valkuilen startende ondernemers Administratieve valkuilen startende ondernemers Barneveld, 29 november 2011 Cooster coaching accountants Jan van Leeuwen AA Agenda Starten Administratie Belastingen Accountant, boekhouder of.. Starten

Nadere informatie

Ondernemerschap Ondernemen in de bouw doe je zo!

Ondernemerschap Ondernemen in de bouw doe je zo! Ondernemen in de bouw doe je zo! Een succesvolle onderneming neerzetten is niet zo eenvoudig als het soms lijkt. 60% van de starters redt het niet. Dat is vaak het gevolg van onvoldoende voorbereiding

Nadere informatie

In 9 stappen ondernemer. Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming

In 9 stappen ondernemer. Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming In 9 stappen ondernemer Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming Inhoudsopgave Stap 1: ben ik wel ondernemer? Stap 2: wat wordt mijn product of dienst? Stap 3: wie zijn mijn klanten en waar

Nadere informatie

(Docentenhandleiding) Rollenspel

(Docentenhandleiding) Rollenspel (Docentenhandleiding) Rollenspel Een rollenspel is als het ware een klein toneelstukje. In een rollenspel komen personages aan bod die bepaalde eigenschappen of een doel in het verhaal hebben. De bedoeling

Nadere informatie

Waar, hoe, wat en wanneer? Je hebt besloten een onderneming op te starten, maar hoe nu verder?

Waar, hoe, wat en wanneer? Je hebt besloten een onderneming op te starten, maar hoe nu verder? Kiemkracht Les 2 Waar, hoe, wat en wanneer? Je hebt besloten een onderneming op te starten, maar hoe nu verder? Waar moet je aan denken? Wat heb je nodig? Huisvesting: Stad of dorp?./winkel, werkplaats

Nadere informatie

Qredits. Ondernemingsplan (in geval van startend bedrijf)

Qredits. Ondernemingsplan (in geval van startend bedrijf) Qredits Microkrediet in Nederland Ondernemingsplan (in geval van startend bedrijf) 1/12 Inhoudsopgave 1. De ondernemer 3 1.1. Persoonlijke gegevens 3 1.2. Persoonlijke motieven 4 1.3. Persoonlijke kwaliteiten

Nadere informatie

Oriëntatie op ondernemerschap

Oriëntatie op ondernemerschap Keuzedeel mbo Oriëntatie op ondernemerschap gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0080 Penvoerder: Sectorkamer handel Gevalideerd door: Sectorkamer Handel Op: 10-11-2015 2 van 6 1. Algemene

Nadere informatie

Aan de slag met Jouw klant en zijn behoeften centraal. Het klinkt zo gemakkelijk

Aan de slag met Jouw klant en zijn behoeften centraal. Het klinkt zo gemakkelijk Aan de slag met Jouw klant en zijn behoeften centraal Het klinkt zo gemakkelijk Wat huishoudelijke kaders De presentatie komt beschikbaar via het LKCA, op verzoek kan ik hem ook e-mailen Stel gerust vragen

Nadere informatie

De Kamer van Koophandel

De Kamer van Koophandel 1 De Kamer van Koophandel KleurRijker Deze module gaat over De Kamer van Koophandel. De Kamer van Koophandel helpt je met informatie en tips over het starten van een bedrijf. Je gaat informatie lezen van

Nadere informatie

Omschrijving: voor het keuzedeel oriëntatie op ondernemerschap ga je jouw ondernemingsidee concretiseren. Hier vallen de volgende onderdelen onder:

Omschrijving: voor het keuzedeel oriëntatie op ondernemerschap ga je jouw ondernemingsidee concretiseren. Hier vallen de volgende onderdelen onder: Periode 1 t/m 4 Studiejaar: 3 Vak: Oriëntatie op ondernemerschap voor het keuzedeel oriëntatie op ondernemerschap ga je jouw ondernemingsidee concretiseren. Hier vallen de volgende onderdelen onder: In

Nadere informatie

Het ondernemingsplan. Theorieboek. Serienummer: Licentie. Voor het activeren van deze licentie kijk je op de volgende pagina.

Het ondernemingsplan. Theorieboek. Serienummer: Licentie. Voor het activeren van deze licentie kijk je op de volgende pagina. Het ondernemingsplan Theorieboek Serienummer: Licentie Voor het activeren van deze licentie kijk je op de volgende pagina. Te activeren tot: Inloggen op de methodesite Voor in dit boek vind je de licentie

Nadere informatie

Bezieling in je loopbaan. Op zoek naar werk dat echt bij jou past

Bezieling in je loopbaan. Op zoek naar werk dat echt bij jou past Bezieling in je loopbaan Op zoek naar werk dat echt bij jou past 1 Achtergrond en inhoud Dit groepstraject is bedoeld voor mensen die op een keerpunt staan in hun loopbaan of in een situatie van arbeidsongeschiktheid

Nadere informatie

Je functie, taken en planning van werkzaamheden

Je functie, taken en planning van werkzaamheden Oriënterende opdracht 2 Je functie, taken en planning van werkzaamheden Oriëntatie op de organisatie (niveau 2) 2 Je functie, taken en planning van werkzaamheden Inhoud Inleiding... 3 Opdracht 1: Je eigen

Nadere informatie

is doen leerwerkboek voor het schrijven van een ondernemingsplan en het beheren van een onderneming

is doen leerwerkboek voor het schrijven van een ondernemingsplan en het beheren van een onderneming n e m e n r e Ond is doen Herzienvoeor ukeituzgedaelvene geschikt leerwerkboek voor het schrijven van een ondernemingsplan en het beheren van een onderneming Lorraine Vesterink Antje Diepersloot Jelte

Nadere informatie

Een eigen bedrijf en dan?

Een eigen bedrijf en dan? Een eigen bedrijf en dan? Hieronder treft u de belangrijkste onderwerpen aan, waarmee u als (startend) ondernemer geconfronteerd kunt worden. Opstellen ondernemingsplan Natuurlijk bent u niet verplicht

Nadere informatie

Je eigen bedrijf. Schooljaar klas 3 BBL/KBL. Handel & Administratie

Je eigen bedrijf. Schooljaar klas 3 BBL/KBL. Handel & Administratie Je eigen bedrijf Schooljaar 2011-2012 klas 3 BBL/KBL Handel & Administratie Inleiding In dit project ga je een eigen bedrijf beginnen. Wat moet je hiervoor doen? Je gaat een ondernemingsplan maken. Onderdeel

Nadere informatie

- Een docent controleert of jij je huiswerk op hebt geschreven. - Je hebt aanmoediging nodig om je huiswerk te noteren.

- Een docent controleert of jij je huiswerk op hebt geschreven. - Je hebt aanmoediging nodig om je huiswerk te noteren. Schoolse competenties Competentie 1: Agendagebruik - Je schrijft je huiswerk in je agenda als dit wordt opgegeven. - Je agenda ziet er verzorgd uit. - Een docent controleert of jij je huiswerk op hebt

Nadere informatie

Lesbrief: Motivatieplan Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk

Lesbrief: Motivatieplan Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Lesbrief: Motivatieplan Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Dienstverlenen is niet zomaar helpen, je hebt een doel.

Nadere informatie

VOORDAT JE START ALS ZZP ER

VOORDAT JE START ALS ZZP ER www.damd.nl Voordat je start als zzp er Voordat je als zzp er gaat starten, is het verstandig om na te gaan of je inderdaad ondernemer wil zijn. Dit kun je doen door aan jezelf vragen te stellen als: zie

Nadere informatie

Praktische opdracht Management & Organisatie Een eigen bedrijf

Praktische opdracht Management & Organisatie Een eigen bedrijf Praktische opdracht Management & Organisatie Een eigen bedrijf Praktische-opdracht door een scholier 2071 woorden 17 juli 2009 5,4 14 keer beoordeeld Vak M&O 1. Inleiding Mijn werkstuk gaat over de eigen

Nadere informatie

SPELVARIANTEN. Heb je vragen, feedback of wil je op weg geholpen worden, neem contact met ons op. info@talentengenerator.nl.

SPELVARIANTEN. Heb je vragen, feedback of wil je op weg geholpen worden, neem contact met ons op. info@talentengenerator.nl. SPELVARIANTEN Je ontdekt meer in een uur spelen dan in een jaar converseren Plato Het klinkt zo simpel we gaan bouwen aan het vertrouwen maar is het wel zo simpel? Zomaar vanuit het niets het thema vertrouwen

Nadere informatie

Een onderneming starten

Een onderneming starten Een onderneming starten De informatie in deze folder is uiterst zorgvuldig samengesteld. Toch kan het onverhoopt gebeuren dat de inhoud onjuist, onvolledig of verouderd is. Bovendien is belastingadvies

Nadere informatie

Criteria. Wat vind ik belangrijk in mijn werk?

Criteria. Wat vind ik belangrijk in mijn werk? Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer Persoonlijk opleidingsplan Hulpmiddelen voor de werknemer Elk bedrijf heeft bepaalde doelstellingen. Maar ook de werknemers van een bedrijf, jij en je collega s, hebben eigen doelen. Zoals: beter worden

Nadere informatie

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam Museum. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het

Nadere informatie

AVONTURENKAART. Reflectieopdrachten

AVONTURENKAART. Reflectieopdrachten AVONTURENKAART Reflectieopdrachten Je hebt aangegeven dat je het niet weet; je hangt niet erg aan je huidige baan maar hebt ook niet de ambitie om naar een andere baan op zoek te gaan. Geef hieronder kort

Nadere informatie

Reader Loopbaan & Burgerschap Uitleg en opdrachten bij de vier verschillende domeinen

Reader Loopbaan & Burgerschap Uitleg en opdrachten bij de vier verschillende domeinen Reader Loopbaan & Burgerschap Uitleg en opdrachten bij de vier verschillende domeinen Inhoudsopgave 1. Planning 2. Klassenindeling 3. Mindmap 4. Doel van L&B 5. Opdracht 6. Bijlage 1. Plan van Aanpak Planning

Nadere informatie

Een onderneming starten

Een onderneming starten Een onderneming starten De informatie in deze folder is uiterst zorgvuldig samengesteld. Toch kan het onverhoopt gebeuren dat de inhoud onjuist, onvolledig of verouderd is. Bovendien is belastingadvies

Nadere informatie

Hoe aardgasvrij woon jij?

Hoe aardgasvrij woon jij? JOUW GASTLES Gastles Hoe aardgasvrij woon jij? Je gaat een gastles verzorgen voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Daarin laat je zien hoe je in je werk dagelijks bezig bent met het thema aardgasvrij

Nadere informatie

Sterk van start. met een ondernemingsplan

Sterk van start. met een ondernemingsplan Sterk van start met een ondernemingsplan Financieel plan: How to be a millionair? Welkom Sterk van start met een ondernemingsplan Elles Derrez Manager MKB Thijs Grijsbach Accountmanager MKB 2 Wat is een

Nadere informatie

Een eigen salon beginnen

Een eigen salon beginnen Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Irene Meeuwsen 06 december 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/69785 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

Periode 1 t/m 4. Leerjaar: 2 Vak: Economie

Periode 1 t/m 4. Leerjaar: 2 Vak: Economie Periode 1 t/m 4 Leerjaar: 2 Vak: Economie In het 2 e leerjaar draait alles om het ontwerpen van een eigen fysiek bedrijf. De sector waarin je bedrijf opereert is vrije keuze. In de 1 e periode bedenk je

Nadere informatie

Val op bij je ideale klant met je eigen verhaal in je eigen taal

Val op bij je ideale klant met je eigen verhaal in je eigen taal Val op bij je ideale klant met je eigen verhaal in je eigen taal Schrijf in 4 stappen jouw unieke profieltekst (en plaats m op LinkedIn en je website) In dit stappenplan leer je: - Hoe je een klik krijgt

Nadere informatie

Muziektherapeut en/of ondernemer?

Muziektherapeut en/of ondernemer? Muziektherapeut en/of ondernemer? STerk door Eigen merk. NVvMT Actiefdag te Wolfheze Zaterdag 15 juni 2013 Cun van Heerden Inhoud presentatie Waarom een eigen praktijk? Therapeut of ondernemer? Combinatie

Nadere informatie

GROTE PRAKTISCHE OPDRACHT

GROTE PRAKTISCHE OPDRACHT GROTE PRAKTISCHE OPDRACHT HANDEL & ADMINISTRATIE en TRACK KLAS 4 SCHOOLJAAR 2011/2012 POWERPOINT WORDPRESS FOLDER INLEIDING Ook dit schooljaar moet je weer een Grote Praktische Opdracht oftewel GPO maken.

Nadere informatie

Goed voorbereid van start. Marieke Slot ondernemersadviseur

Goed voorbereid van start. Marieke Slot ondernemersadviseur Goed voorbereid van start Marieke Slot ondernemersadviseur Feiten en cijfers 2015 Het totaal aantal bedrijven is toegenomen met 4% (188.000 nieuwe bedrijven) Minder faillissementen en opheffingen (-25%)

Nadere informatie

Ken je markt. graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop KEN JE MARKT

Ken je markt. graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop KEN JE MARKT graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop KEN JE MARKT Inhoudsopgave Inleiding 1. Marktkansen inschatten 2. Onderzoek verrichten 3. Toegevoegde waarde 4. Goederen inkopen 5. De

Nadere informatie

Overtuiging dringt overal door. Overtuiging is onoverwinnelijk. ~~ Epictetus (1 e eeuw na Christus) Grieks filosoof

Overtuiging dringt overal door. Overtuiging is onoverwinnelijk. ~~ Epictetus (1 e eeuw na Christus) Grieks filosoof Overtuiging dringt overal door. Overtuiging is onoverwinnelijk. ~~ Epictetus (1 e eeuw na Christus) Grieks filosoof bizzbookz biedt educatief materiaal met een economische insteek aan voor het secundair

Nadere informatie

LEREN VOOR DE PRAKTIJK

LEREN VOOR DE PRAKTIJK LEREN VOOR DE PRAKTIJK Een nieuwe school, heel anders dan de basisschool. Veel verschillende docenten. Andere vakken. Krijg je al de kriebels in je buik? Niet nodig, hoor. Op Het Streek aan de Zandlaan

Nadere informatie

M&O - een nieuw vak. Management & Organisatie. Management. Organisatie. Een nieuw vak in de bovenbouw van havo/vwo

M&O - een nieuw vak. Management & Organisatie. Management. Organisatie. Een nieuw vak in de bovenbouw van havo/vwo Management & Organisatie Een nieuw vak in de bovenbouw van havo/vwo M&O - een nieuw vak Management en Organisatie (M&O) komt als vak niet voor in de basisvorming. In de Tweede Fase kan je M&O kiezen in

Nadere informatie

Transvorm Loopbaan Portal instructie uitgebreid programma: Maak werk van jezelf!

Transvorm Loopbaan Portal instructie uitgebreid programma: Maak werk van jezelf! Transvorm Loopbaan Portal instructie uitgebreid programma: Maak werk van jezelf! Het programma Maak werk van jezelf! binnen het Transvorm Loopbaan Portal is een uitgebreid programma om inzicht te krijgen

Nadere informatie

Wat is een sectorwerkstuk?

Wat is een sectorwerkstuk? Het sectorwerkstuk Wat is een sectorwerkstuk? Bij het sectorwerkstuk gaat het om een vakoverstijgende thematiek die past binnen de sector. Het onderwerp moet gaan over een maatschappelijk relevant thema

Nadere informatie

Mediavormgever. Animatie / Audiovisuele Vormgeving. Proeve van Bekwaamheid - Kerntaak 3

Mediavormgever. Animatie / Audiovisuele Vormgeving. Proeve van Bekwaamheid - Kerntaak 3 Mediavormgever Animatie / Audiovisuele Vormgeving Proeve van Bekwaamheid - Kerntaak 3 Opleiding: Mediavormgever (BOL4) Uitstroom: Animatie / Audiovisuele Vormgeving Crebocode: 90411 Versie: Student Inhoudsopgave

Nadere informatie