Schoolondersteuningprofiel Naam school: Bouwens van der Boijecollege Naam schoolbestuur: LVO SWV VO Noord-Limburg Datum:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schoolondersteuningprofiel 2014 2018 Naam school: Bouwens van der Boijecollege Naam schoolbestuur: LVO SWV VO 31.01 Noord-Limburg Datum: 01-10-13"

Transcriptie

1 Schoolondersteuningprofiel Naam school: Bouwens van der Boijecollege Naam schoolbestuur: LVO SWV VO Noord-Limburg Datum: Inleiding 2. Algemene gegevens 2.1 Contactgegevens Drs. H. Janssen, drs. G. Timmermans 2.2 Onderwijsvisie/schoolconcept Schoolplan Onderwijsaanbod Het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) bereidt leerlingen gedurende vier jaar voor op het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Vanaf het tweede leerjaar volgt elke leerling een leerweg. Leerwegen vmbo Na de brugklas is er in het vmbo sprake van vier leerwegen: de basisberoepsgerichte leerweg. de kaderberoepsgerichte leerweg. de mbo-stroom. de mavo-stroom. Sectoren en afdelingen Economie: handel en administratie Groen: landbouw en natuurlijke omgeving Techniek: bouwtechniek, metalektro zorg en welzijn: zorg en welzijn breed, verzorging Leerwerktraject Het hoger algemeen voortgezet onderwijs (havo) heeft vijf leerjaren. De leerling kiest in het derde leerjaar uit vier profielen: cultuur & maatschappij (C&M), economie & maatschappij (E&M), natuur & gezondheid (N&G) en natuur & techniek (N&T). Het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo) heeft zes leerjaren. De leerling kiest in het derde leerjaar uit vier profielen: cultuur & maatschappij (C&M), economie & maatschappij (E&M), natuur & gezondheid (N&G) en natuur & techniek (N&T). 3. Basisondersteuning 3.1 Onderwijs Boeiend en bindend onderwijs Beschrijving van het onderwijs, met als resultaat:

2 - leerlingen vinden het onderwijs in het algemeen boeiend - leerstofinhouden sluiten aan op interesses van de leerlingen - ict en social media gebruik sluit aan bij de leerlingen - leerlingen vinden het onderwijs eigentijds - leerlingen voelen zich echt thuis op school Onderwijs is in orde, boeiend onderwijs door extra aansluiting beleef wereld en gebruik van multimedia stimuleren binnen vakgroepen. Daarnaast hoeft onderwijs niet altijd leuk te zijn, soms moet er taaie stof besproken worden, net als bij vervolgopleidingen. Cognitief niveau van de leerlingen is een eis. Binnen vmbo voor beroepspraktijkvakken wordt steeds intensiever met de praktijkvelden samengewerkt. Dit resulteert in het steeds meer buitenschools leren en in het plaatsen van opdrachten vanuit het bedrijfsleven bij de praktijkvakken van het VMBO. Binnen havo/vwo lopen diverse projecten om multimedia meer in de les te implementeren. Algemene pedagogisch-didactische vaardigheden van docenten De pedagogisch-didactische vaardigheden van de docenten worden door de school en mede door de leerling enquete en lesbezoeken van collega s continu bewaakt en beoordeeld. Schoolbreed werken we aan de aspecten in groepsverband en individueel waarbij differentiatie het grootste aandachtspunt is. -instructievaardigheden -klassenmanagement -pedagogisch handelen -differentiatie: omgaan met verschillen -inspelen op onverwachte situaties -omgaan met moeilijke groepen -kennis en vaardigheden in het omgaan met leerlingen met leerbeperkingen e/of boeiende gedragsvarianten -communicatieve vaardigheden Het merendeel van de docenten functioneert op het gewenste niveau. Instructievaardigheden, klassenmanagement en pedagogisch handelen zijn bovengemiddeld binnen het vmbo, bij havo/vwo gemiddeld. Bij omgaan met verschillen geeft een grote groep docenten aan hierin minder vaardig te zijn. Verdient de komende jaren aandacht door middel van scholing. Omgaan met moeilijke groepen komt binnen havo/vwo minder voor en wordt incidenteel besproken. Communicatie -gesprekken met individuele leerlingen (eigenaarschap) -gesprekken met ouders (als partner) -omgaan met conflicten met en tussen leerlingen -mentorvaardigheden Docenten zijn getraind in gespreksvaardigheden, deze worden verder herhaald en voor nieuwe docenten opgepakt.

3 Omgaan binnen de groep/klas met leerlingen met leerproblemen en/of lichamelijke beperkingen aanpassingen van het onderwijs voor leerlingen met lichte dyslexie-kenmerken Het dyslexie-protocol VO en de hieruit voortvloeiende afspraken van het netwerk dyslexie worden toegepast. -aanpassingen van het onderwijs voor leerlingen met lichte dyscalculie-kenmerken - aanpassingen van het onderwijs voor leerlingen met lichamelijke beperkingen - aanpassingen van het onderwijs voor leerlingen met ernstige ziekteproblematiek Omgaan binnen de groep/klas met leerlingen met gedragsvarianten - aanpassingen van het onderwijs voor leerlingen met lichte ADHD-kenmerken - aanpassingen van het onderwijs voor leerlingen met lichte ASS-kenmerken - aanpassingen van het onderwijs voor leerlingen met angst-kenmerken en/of stemmingsstoornissen - aanpassingen van het onderwijs voor leerlingen met lichte ODD-kenmerken (oppositioneel gedrag) - aanpassingen van het onderwijs voor leerlingen met kenmerken van (of door) hoogbegaafdheid - voorkomen en ingrijpen bij pestgedrag Onderwijsteam -gezamenlijke visie op onderwijs, ondersteuning en zorg -duidelijke regels en afspraken voor leerlingen en voor docenten - samenwerking in teamverband - (oplossingsgerichte)leerlingbesprekingen - samen (leerling)problemen aanpakken - planmatig en cyclisch werken, incl. preventie en vroegtijdig signaleren - benutten van elkaars expertise m.b.t.ondersteuning voor leerlingen - ondersteunende rol teamleider - teamleider geeft prioriteit aan leerlingenondersteuning De indeling van teams is helder, met de daarbij behorende teamleiders en zoco s. Algemeen infopunt via S-drive is aanwezig waar docenten formulieren kunnen vinden en de zorgstructuur kunnen raadplegen. Frequente teamoverleg en leerling bespreking zorgen voor korte lijnen en dat er samen probleemoplossend gewerkt wordt. 3.2 Ondersteuningsstructuur Interne ondersteuningsstructuur - visie/beleid m.b.t. ondersteuningsstructuur -ondersteuningsstructuur is bekend bij docenten en oop. - heldere procedures m.b.t. inschakeling ondersteuningsstructuur voor teams, teamleiders en docenten -positie ondersteuningscoördinator(en) is helder en geaccepteerd. (taken/functie) - taken/inzet orthopedagoog/psycholoog -taken/inzet (vaste) ambulant begeleider -taken/inzet medewerker jeugdzorg (gezinscoach) - ondersteunende interne functionarissen m.b.t leerlingenondersteuning -bovenschoolse ondersteuningsstructuur is bekend bij docenten (en oop) -planmatig en cyclisch werken

4 Rol zorgcoördinator en zorgstructuur hebben een duidelijke plaats op het Bouwens. Streven is dat op korte termijn de lijnen voor iedereen helder zijn. 4. Extra onderwijsondersteuning 4.1 Extra ondersteuningsaanbod buiten de klas in groepsverband - taalzwakke leerlingen - rekenzwakke leerlingen - angstige leerlingen - sociale vaardigheden - agressief gedrag -autistisch gedrag - omgaan met pestgedrag - meer- en hoogbegaafdheid Binnen de nieuwe lessentabel havo/vwo iser in 2 uur keuzelessen ruimte om in groepsverband maatwerk te leveren, daarnaast kunnen leerlingen tijdelijke individuele begeleiding krijgen. 4.2 Extra Ondersteuningsaanbod buiten de klas Extra begeleiding/coaching voor leerlingen met speciale onderwijsbehoeftes (SPOP) Extra begeleiding rugzak-leerlingen Andere extra individuele begeleiding van leerlingen Flexibele onderwijsarrangementen m.b.v. ketenpartners en/of collega-scholen/voorzieningen Deelname SPOP of individuele tijdelijke trajecten met leerlingen vanuit diverse hulpvragen. We moeten onze mogelijkheden en grenzen helder hebben voor zowel ouders als basisscholen. Vmbo: - vaste begeleidingsuren ambulante dienst. - Rots en water-training voor kwetsbare meisjes. - Dyslexie en steunles in brugklassen. 5. Samenwerking met ketenpartners. -binnen het ZAT -samenwerking gedragswetenschapper (psycholoog/orthopedagoog) -samenwerking ambulante dienst -samenwerking jeugdzorg -samenwerking leerplichtzaken -samenwerking basisonderwijs -samenwerking onderwijszorgloket -samenwerking lwoo+ maasland

5 -samenwerking andere VO scholen -samenwerking BZV (rebound) -samenwerking voortgezet speciaal onderwijs Er zijn duidelijke lijnen met ketenpartners vanuit het ZAT voor wat betreft zorgondersteuning. Hiervoor kunnen we altijd terugvallen op het onderwijszorgloket. Samenwerking met bo en andere vo scholen verloopt goed. Dankzij overleg met gemeente Peel en Maas heeft het Bouwens een vaste gezinscoach. In samenwerking met de GGD heeft de schoolarts regulier zitting in het ZAT-overleg. 6. Samenwerking met ouders. De mentor is de spil van de begeleiding, korte lijnen met het thuisfront, ook door het thuisfront. Diverse ouderavonden en infoavonden. Ouders worden steeds meer betrokken bij de begeleiding, maar we verwachten als school ook betrokkenheid en inzet van ouders. Die ontvangen we ook via een actieve ouderraad en ouderpanels in verschillende afdelingen. 7. Grenzen aan het onderwijs. Het Bouwens is een brede school, waar plek is voor kinderen met diverse problematieken. We zullen dus nauwkeurig moeten zijn in het bepalen van wat we zelf kunnen en waar onze grenzen liggen. Bijvoorbeeld is het voor kinderen met ODD moeilijk om binnen het Bouwens de schoolloopbaan goed te doorlopen, Daarnaast is gebleken dat leerlingen met een ernstige vorm van autisme moeite hebben met het Studiehuissysteem van havo/vwo. Hier zullen we als school moeten zoeken naar oplossingen.

BASISONDERSTEUNING SWV VO31.01 passend onderwijs.

BASISONDERSTEUNING SWV VO31.01 passend onderwijs. BASISONDERSTEUNING SWV VO31.01 passend onderwijs. mei 2013. Inleiding We omschrijven basisondersteuning als het door het samenwerkingsverband afgesproken geheel van preventieve en lichte curatieve interventies

Nadere informatie

Schoolondersteuningprofiel 2014 2018 Naam school: CITAVERDE College, locatie Horst Naam schoolbestuur: CITAVERDE College SWV VO 31.

Schoolondersteuningprofiel 2014 2018 Naam school: CITAVERDE College, locatie Horst Naam schoolbestuur: CITAVERDE College SWV VO 31. Schoolondersteuningprofiel 2014 2018 Naam school: CITAVERDE College, locatie Horst Naam schoolbestuur: CITAVERDE College SWV VO 31.01 Noord-Limburg 1. Inleiding 2. Algemene gegevens 2.1 Contactgegevens

Nadere informatie

1 Wie zijn we en welk onderwijsaanbod is er op onze school?

1 Wie zijn we en welk onderwijsaanbod is er op onze school? Ondersteuningsprofiel 2015-2016 Stadslyceum (lyceum, atheneum, havo) Inleiding Onze school maakt deel uit van het Samenwerkingsverband VO 20.01. Samen met alle scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs

Nadere informatie

Welkom. op de informatieavond voor ouders over: Overgang van PO naar VO

Welkom. op de informatieavond voor ouders over: Overgang van PO naar VO Welkom op de informatieavond voor ouders over: Overgang van PO naar VO SCHOOLSOORTEN PRO VMBO HAVO PRaktijkOnderwijs Voorbereidend Middelbaar BeroepsOnderwijs Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs VWO Voorbereidend

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel

Ondersteuningsprofiel Ondersteuningsprofiel 2016-2017 Algemeen Inleiding Onze school maakt deel uit van het samenwerkingsverband VO 20.02. Samen met alle scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs in de gemeenten zorgen we

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSVERBETERPLAN SWV 51.1 NOORD-LIMBURG

SCHOOLONDERSTEUNINGSVERBETERPLAN SWV 51.1 NOORD-LIMBURG SCHOOLONDERSTEUNINGSVERBETERPLAN 2014 2015 SWV 51.1 NOORD-LIMBURG In het kader van het project kwaliteitsverbetering: zorgverbetering op schoolniveau. Voor 15 oktober 2014 indienen bij coördinator van

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSVERBETERPLAN SWV 51.1 NOORD-LIMBURG

SCHOOLONDERSTEUNINGSVERBETERPLAN SWV 51.1 NOORD-LIMBURG SCHOOLONDERSTEUNINGSVERBETERPLAN 2014 2015 SWV 51.1 NOORD-LIMBURG In het kader van het project kwaliteitsverbetering: zorgverbetering op schoolniveau. Voor 15 oktober 2014 indienen bij coördinator van

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN Naam school. Reguliere scholen.

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN Naam school. Reguliere scholen. SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN 2015 2016 Reguliere scholen. Als uitwerking van het activiteitenplan 15-16, inclusief de toegekende middelen voor de versterking voor het aanbod voor de leerlingen op schoolniveau

Nadere informatie

Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO Parkstad Limburg

Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO Parkstad Limburg Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO Parkstad Limburg BCPL, locatie Brandenberg Concept-Kijkwijzer Begeleiding en aanbod Mavo / VMBO-scholen en PRO BCPL, locatie Herle BCPL, locatie Holz BCPL, locatie

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel VMBO CSG Diamantlaan 1

Ondersteuningsprofiel VMBO CSG Diamantlaan 1 Ondersteuningsprofiel VMBO CSG Diamantlaan 1 Ondersteuningsprofiel CSG VMBO Diamantlaan versie 1 oktober 2015 Inleiding Onze school maakt deel uit van het samenwerkingsverband VO 20.01. Samen met alle

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel

Ondersteuningsprofiel Ondersteuningsprofiel 2016-2017 Algemeen Inleiding Onze school maakt deel uit van het samenwerkingsverband VO 20.02. Samen met alle scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs in de gemeenten zorgen we

Nadere informatie

Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland

Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland Passend Onderwijs Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland Pyt Nauta, OOP-dag 7 november 2017 Waarom deze ontwikkeling? Ouders manifesteren zich Maatschappelijk perspectief Jarenlange pogingen

Nadere informatie

ONDERSTEUNINGSPROFIEL CSG HET NOORDIK VESTIGING VROOMSHOOP

ONDERSTEUNINGSPROFIEL CSG HET NOORDIK VESTIGING VROOMSHOOP STAFBUREAU ONDERSTEUNINGSPROFIEL CSG HET NOORDIK VESTIGING VROOMSHOOP Kenmerk: SB/SGI/KCH/2018000449 Door het bestuur vastgesteld na een positief advies van de MR d.d. 2018-07-02 1. Inleiding In dit ondersteuningsprofiel

Nadere informatie

ONDERSTEUNINGSPROFIEL CSG HET NOORDIK. Vestiging Noordikslaan

ONDERSTEUNINGSPROFIEL CSG HET NOORDIK. Vestiging Noordikslaan STAFBUREAU ONDERSTEUNINGSPROFIEL CSG HET NOORDIK Vestiging Noordikslaan Kenmerk: SB/SGI/KCH/2018000449 Door het bestuur vastgesteld na een positief advies van de MR d.d. 2018-07-02 1. Inleiding In onderstaand

Nadere informatie

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Informatie voor ouders groep 8 over: D De E O Overstap V E R S T A P Overgang van PO naar VO Let op! Informatie over de procedure aanmelding wordt tijdens de decemberavonden in het VO aan de ouders gegeven.

Nadere informatie

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO De Overstap Let op! Informatie over de procedure aanmelding wordt tijdens de decemberavonden in het VO aan de ouders gegeven. Inrichting van

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN Naam school. Reguliere scholen.

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN Naam school. Reguliere scholen. SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN 2015 2016 Reguliere scholen. Als uitwerking van het activiteitenplan 15-16, inclusief de toegekende middelen voor de versterking voor het aanbod voor de leerlingen op schoolniveau

Nadere informatie

CSG LIUDGER Ondersteuningsplan 2014-2015 0

CSG LIUDGER Ondersteuningsplan 2014-2015 0 CSG LIUDGER Ondersteuningsplan 2014-2015 0 Voorwoord CSG Liudger is een brede, christelijke scholengemeenschap voor het voortgezet onderwijs. Bestaande uit praktijkonderwijs, vmbo (inclusief lwoo), mavo,

Nadere informatie

wat waar Wie bepaalt Basisondersteuning Regulier VO school

wat waar Wie bepaalt Basisondersteuning Regulier VO school Hoofdstuk 5 Wanneer extra ondersteuning nodig is Toewijzen van ondersteuning 5.1. Inleiding In dit hoofdstuk beschrijven wij achtereenvolgens de onderwijsondersteuningsmogelijkheden van het samenwerkingsverband,

Nadere informatie

Vakkundig in Actief leren

Vakkundig in Actief leren Vakkundig in Actief leren Vakkundig in Actief leren Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs Oud-Beijerland Het Actief College Het Actief College is een openbare scholengemeenschap voor beroepsgerichte

Nadere informatie

School Ondersteuningsprofiel Blariacumcollege 2014-2018

School Ondersteuningsprofiel Blariacumcollege 2014-2018 School Ondersteuningsprofiel Blariacumcollege 2014-2018 School ondersteuningsprofiel Blariacumcollege Pagina 1 van 34 Inhoudsopgave 2-3 1. Inleiding 4 2. Algemene gegevens 5 2.1. Contactgegevens 5 2.2.

Nadere informatie

Passend onderwijs. Een uitdaging

Passend onderwijs. Een uitdaging Passend onderwijs Een uitdaging 0. Voorwoord Binnen het onderwijs bestaan er verschillende voorzieningen voor leerlingen die extra zorg en aandacht nodig hebben vanwege leer- of ontwikkelingsproblemen,

Nadere informatie

wat waar Wie bepaalt Basisondersteuning Regulier VO school

wat waar Wie bepaalt Basisondersteuning Regulier VO school Hoofdstuk 5 Wanneer extra ondersteuning nodig is Toewijzen van ondersteuning 5.1. Inleiding In dit hoofdstuk beschrijven wij achtereenvolgens de onderwijsondersteuningsmogelijkheden van het samenwerkingsverband,

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel St. Jozefschool - 31 oktober 2014

Schoolondersteuningsprofiel St. Jozefschool - 31 oktober 2014 Contactgegevens school Naam St. Jozefschool Straat + huisnummer Walter van Amersfoortstraat 38 Plaats Achterveld Postcode 3791 AR Land Nederland Brinnummer 16VV Telefoon (34)245-1956 E-mailadres info@jozefachterveld.nl

Nadere informatie

Afspraken over de basisondersteuning

Afspraken over de basisondersteuning Bijlage 2 Afspraken over de basisondersteuning Deze bijlage beschrijft de afspraken over de basisondersteuning. Deze worden structureel bijgesteld, als onderdeel van de beleids- en kwaliteitscyclus van

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL MARITIEME ACADEMIE HARLINGEN

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL MARITIEME ACADEMIE HARLINGEN SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL MARITIEME ACADEMIE HARLINGEN INHOUDSOPGAVE 1. De doelgroep van onze / locatie 2. Organisatie onderwijsondersteuning 3. Interne ondersteuning 4. Ondersteuningsbehoefte en niveaus

Nadere informatie

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO De Overstap Let op! Informatie over de aanmeldprocedure krijgt u tijdens de informatieavonden in november en december op de vo-scholen. Inrichting

Nadere informatie

Schoolondersteuningprofiel

Schoolondersteuningprofiel Schoolondersteuningprofiel 2014-2018 Het schoolondersteuningsprofiel vormt de basis van het ondersteuningsplan van het samenwerkingsverband. Hierin beschrijft de school welke vorm van ondersteuning zij

Nadere informatie

In dit boekje vinden jullie informatie over de vervolgmogelijkheden na klas 1 en 2 op onze school.

In dit boekje vinden jullie informatie over de vervolgmogelijkheden na klas 1 en 2 op onze school. 2 Voorwoord Beste leerlingen/geachte ouders, In dit boekje vinden jullie informatie over de vervolgmogelijkheden na klas 1 en 2 op onze school. Als leerling is een richting kiezen voor jou heel belangrijk.

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel Willem van Oranje College Waalwijk De Gaard AW Waalwijk

Schoolondersteuningsprofiel Willem van Oranje College Waalwijk De Gaard AW Waalwijk Schoolondersteuningsprofiel 2017-2021 Willem van Oranje College Waalwijk De Gaard 4 5146 AW Waalwijk september 2017 1 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave 2 1 Algemeen 3 1.1 Schoolprofiel 1.2 Onderwijsaanbod 1.3

Nadere informatie

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO De Overstap Let op! Informatie over de procedure aanmelding wordt tijdens de decemberavonden in het VO aan de ouders gegeven. Inrichting van

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel 2014-2018

Schoolondersteuningsprofiel 2014-2018 Schoolondersteuningsprofiel 2014-2018 1 Naam school: College Den Hulster Naam schoolbestuur: Onderwijsgemeenschap Venlo en Omstreken SWV VO 31.01 Noord-Limburg Datum: 13-12-2013 1. Inleiding 2. Algemene

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel van Veurs Voorburg. Inhoud

Ondersteuningsprofiel van Veurs Voorburg. Inhoud Ondersteuningsprofiel van Veurs Voorburg Inhoud 1. Algemene gegevens:... 2 2. Ondersteuningsaanbod... 2 a. Vooraf:... 2 b. De basisondersteuning:... 3 c. Extra ondersteuning... 6 d. Grenzen aan de ondersteuning...

Nadere informatie

VOORLICHTING 2016 - vmbo WELKOM

VOORLICHTING 2016 - vmbo WELKOM VERBINDEND ONDERWIJS VOORLICHTING 2016 - vmbo WELKOM C O N N E C TC O L L E G E. N L KIND Aanleg Belangstelling Schoolpresta2es Beroepswens BASISSCHOOL Leerlingvolgsysteem Toetsen Leerpresta2es Interesses

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel Gomarus College Assen

Ondersteuningsprofiel Gomarus College Assen Ondersteuningsprofiel Gomarus College Assen Ouderversie, schooljaar 2018-2019 Adres Mr. Groen van Prinstererlaan 20 9402 KD Assen T 0592 34 22 28 E W assen@gomaruscollege.nl www.gomaruscollege.nl Inleiding

Nadere informatie

NAAR DE BRUGKLAS, MAAR WELKE?

NAAR DE BRUGKLAS, MAAR WELKE? VMBO NAAR DE BRUGKLAS, MAAR WELKE? Kind: aanleg, belangstelling, prestaties,beroepswens Basisschool: toetsen, leerprestaties, interesse, motivatie, vaardigheden, gedrag. Leerlingvolgsysteem + Advies Toelatingseisen:

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel Frater van Gemertschool volgens format Portvolio januari 2016

Schoolondersteuningsprofiel Frater van Gemertschool volgens format Portvolio januari 2016 Schoolondersteuningsprofiel Frater van Gemertschool volgens format Portvolio januari 2016 1. Algemeen 1.1 Schoolprofiel De Frater van Gemertschool heeft een bijzondere functie in het onderwijsaanbod in

Nadere informatie

ONDERSTEUNINGSPROFIEL CSG HET NOORDIK VESTIGING VRIEZENVEEN

ONDERSTEUNINGSPROFIEL CSG HET NOORDIK VESTIGING VRIEZENVEEN STAFBUREAU ONDERSTEUNINGSPROFIEL CSG HET NOORDIK VESTIGING VRIEZENVEEN Kenmerk: SB/SGI/KCH/2018000449 Door het bestuur vastgesteld na een positief advies van de MR d.d. 2018-07-02 1. Inleiding In dit ondersteuningsprofiel

Nadere informatie

Basisschooladvies. Oki-doc. (Extra) ondersteuning. Basisschooladviezen in Amsterdam. Een dubbeladvies STAP 1

Basisschooladvies. Oki-doc. (Extra) ondersteuning. Basisschooladviezen in Amsterdam. Een dubbeladvies STAP 1 STAP 1 Basisschooladvies Je krijgt van de basisschool een advies over het soort onderwijs dat bij je past: dat noemen we het basisschooladvies. Sommige leerlingen hebben wat extra ondersteuning op school

Nadere informatie

486 VMBO waarvan 214 LWOO. 467 VMBO waarvan 181 LWOO

486 VMBO waarvan 214 LWOO. 467 VMBO waarvan 181 LWOO RAPPORTAGE SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN 2015 2016 Reguliere scholen. Jaarlijks stellen de scholen een schoolondersteuningsplan op. Dit wordt cyclisch opgesteld met als basis de rapportage over het afgelopen

Nadere informatie

De Overstap. Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO

De Overstap. Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Let op! Informatie over de procedure aanmelding wordt tijdens de decemberavonden in het VO aan u gegeven! De Overstap SCHOOLSOORTEN PRO VMBO

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel

Ondersteuningsprofiel Ondersteuningsprofiel 2015-2016 Juni 2015 Ondersteuningsprofiel CSG Wessel Gansfort Inleiding Onze school maakt deel uit van het samenwerkingsverband VO 20.01. Samen met alle scholen voor voortgezet (speciaal)

Nadere informatie

1/6. OSG De Meergronden. BBL (lwoo klassen en regulier),kbl,mavo,havo,vwo regulier en tweetalig. Welke schoolsoorten heeft de school?

1/6. OSG De Meergronden. BBL (lwoo klassen en regulier),kbl,mavo,havo,vwo regulier en tweetalig. Welke schoolsoorten heeft de school? Punt 1 t/m 5 van de matrix ondersteuningsprofiel wordt ingevuld om een leerling met een specifieke ondersteuningsvraag te kunnen toe leiden naar de juiste onderwijsplek (max 2 A4tjes). 1. Naam van de school,

Nadere informatie

1.1 Schoolprofiel. Schakelcollege Tilburg Reitse Hoevenstraat 20 5042 EH Tilburg tel.: 013-5397050

1.1 Schoolprofiel. Schakelcollege Tilburg Reitse Hoevenstraat 20 5042 EH Tilburg tel.: 013-5397050 1. Algemeen 1.1 Schoolprofiel Schakelcollege Tilburg Reitse Hoevenstraat 20 5042 EH Tilburg tel.: 013-5397050 Het Schakelcollege is een school voor leerlingen die minder dan twee jaar in Nederland zijn

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel 2017-2021 Willem van Oranje College Wijk en Aalburg Perzikstraat 7 4261 KC Wijk en Aalburg September 2017 2 Inhoud 1. Algemeen... 5 1.1 Schoolprofiel... 5 1.2 Onderwijsaanbod...

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL OSG PITER JELLES DE FOORAKKER

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL OSG PITER JELLES DE FOORAKKER SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL OSG PITER JELLES DE FOORAKKER INHOUDSOPGAVE 1. De doelgroep van onze / locatie 2. Organisatie onderwijsondersteuning 3. Interne ondersteuning 4. Ondersteuningsbehoefte en niveaus

Nadere informatie

Inhoud. Uitstroom naar het vo. Onderwijstypen vo Praktijkonderwijs Vmbo Havo en vwo Overig aanbod vo. bo sbo so. PrO vmbo havo vwo (lwoo)

Inhoud. Uitstroom naar het vo. Onderwijstypen vo Praktijkonderwijs Vmbo Havo en vwo Overig aanbod vo. bo sbo so. PrO vmbo havo vwo (lwoo) Onderwijstypen vo 7 december 2016 Inhoud Praktijkonderwijs Vmbo Havo en vwo Overig aanbod vo 2 Uitstroom naar het vo PO bo sbo so VO PrO vmbo havo vwo (lwoo) Kopklas EOA VSO 3 1 Uitstroom naar het vo 6

Nadere informatie

Naar welke opleiding kan mijn kind?

Naar welke opleiding kan mijn kind? Na de basisschool Naar welke opleiding kan mijn kind? Het basisschooladvies Het 2e toetsgegeven De nieuwe school Het onderwijssysteem Wat verwachten we van de ouders bij deze schoolkeuze? Belangrijke data

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel van de Bovenschoolse ZorgVoorziening (BZV)

Ondersteuningsprofiel van de Bovenschoolse ZorgVoorziening (BZV) Ondersteuningsprofiel van de Bovenschoolse ZorgVoorziening (BZV) 1) Inleiding. Voor u ligt de beschrijving van de mogelijkheden die er op de BZV zijn voor leerlingen die binnen het reguliere onderwijs

Nadere informatie

Onderwijstypen vo 7 december 2016

Onderwijstypen vo 7 december 2016 Onderwijstypen vo 7 december 2016 Inhoud Praktijkonderwijs Vmbo Havo en vwo Overig aanbod vo 2 Uitstroom naar het vo PO bo sbo so VO PrO vmbo havo vwo (lwoo) Kopklas EOA VSO 3 Uitstroom naar het vo 6 jaar

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN De Nieuwe Veste Coevorden, 2015-2016

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN De Nieuwe Veste Coevorden, 2015-2016 SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN De Nieuwe Veste Coevorden, inclusief Praktijkonderwijs 2015-2016 juni 2015 Inhoudsopgave Schoolgegevens bladzijde 3 Missie en visie bladzijde 4-5 Basisondersteuning bladzijde 6-7-8-9

Nadere informatie

School ondersteuningsprofiel. Ondersteuningsprofiel van het Veurs Lyceum. Inhoud

School ondersteuningsprofiel. Ondersteuningsprofiel van het Veurs Lyceum. Inhoud School ondersteuningsprofiel Ondersteuningsprofiel van het Veurs Lyceum Inhoud 1. Algemene gegevens:... 2 2. Ondersteuningsaanbod... 2 a. Vooraf:... 2 b. De basisondersteuning:... 3 c. Extra ondersteuning...

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel De Griftschool - 14 oktober 2014

Schoolondersteuningsprofiel De Griftschool - 14 oktober 2014 Contactgegevens school Naam De Griftschool Straat + huisnummer Van Speijklaan 3 Plaats Woudenberg Postcode 3931 AB Land Nederland Brinnummer 1SO Telefoon (33)286-2295 E-mailadres info@griftschool.nl 1B.

Nadere informatie

Studiekeuzes van uw kind. Voorlichting voor ouders van leerlingen uit klas 2 VMBO-TL/Havo

Studiekeuzes van uw kind. Voorlichting voor ouders van leerlingen uit klas 2 VMBO-TL/Havo Studiekeuzes van uw kind Voorlichting voor ouders van leerlingen uit klas 2 VMBO-TL/Havo Inhoud van vanavond Welke keuzes zijn er? Wat kunt u van de school verwachten? Wat verwachten wij van onze leerlingen?

Nadere informatie

Onderwijsondersteuningsplan formele versie met nadruk op communicatie

Onderwijsondersteuningsplan formele versie met nadruk op communicatie Stichting Cambium College voor Openbaar Voortgezet Onderwijs Onderwijsondersteuningsplan 2018-2020 formele versie met nadruk op communicatie Datum instemming directie 2 juli 2018 Datum instemming MR 20

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL. Definitief

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL. Definitief SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL Definitief Datum : 10-03-2014 Status : instemming MR dd 24-03-2014 Inhoudsopgave : 1. Inleiding 2. Algemene gegevens 2.1 Contactgegevens 2.2 Onderwijsvisie/schoolconcept 2.3

Nadere informatie

De Overstap. Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO

De Overstap. Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Let op! Informatie over de procedure aanmelding wordt tijdens de decemberavonden in het VO aan u gegeven! De Overstap SCHOOLSOORTEN PRO VMBO

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel De Vrije School Den Haag

Ondersteuningsprofiel De Vrije School Den Haag Format School ondersteuningsprofiel Bijlage 2 Concept Ondersteuningsprofiel De Vrije School Den Haag Inhoud 1. Algemene gegevens:... 2 2. Ondersteuningsaanbod... 3 a. Vooraf:... 3 b. De basisondersteuning:...

Nadere informatie

ONDERSTEUNINGSPROFIEL MONTESSORI LYCEUM 2016-2017. www.passendonderwijsgroningen.nl staat aangegeven:

ONDERSTEUNINGSPROFIEL MONTESSORI LYCEUM 2016-2017. www.passendonderwijsgroningen.nl staat aangegeven: ONDERSTEUNINGSPROFIEL MONTESSORI LYCEUM 2016-2017 INLEIDING Onze school maakt deel uit van het samenwerkingsverband VO 20.01. Samen met alle scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs in de gemeenten

Nadere informatie

CSG LIUDGER, Splitting. Ondersteuningsplan

CSG LIUDGER, Splitting. Ondersteuningsplan 1 CSG LIUDGER, Splitting Ondersteuningsplan 2016-2017 Voorwoord CSG Liudger is een brede, christelijke scholengemeenschap voor het voortgezet onderwijs. Bestaande uit praktijkonderwijs, vmbo (inclusief

Nadere informatie

Onderwijs en zorg op maat. VMBO Basis & Kader met LWOO

Onderwijs en zorg op maat. VMBO Basis & Kader met LWOO Onderwijs en zorg op maat VMBO Basis & Kader met LWOO Leerlingen met extra of speciale ondersteuningsbehoeften kunnen bij ons terecht. We gaan uit van de mogelijkheden die elk kind bezit. Iedersland College

Nadere informatie

VOORLICHTING VAN DE BASISSCHOOL NAAR HET VOORTGEZET ONDERWIJS

VOORLICHTING VAN DE BASISSCHOOL NAAR HET VOORTGEZET ONDERWIJS VOORLICHTING VAN DE BASISSCHOOL NAAR HET VOORTGEZET ONDERWIJS Programma: Voorlichting wordt verzorgd door drie scholen uit de buurt namens alle VO-scholen Verschillende onderwijsvormen Onderbouw en bovenbouw

Nadere informatie

Bijlage 6 Visie op (basis)ondersteuning van de scholen van RegSam (versie: sept. 2011)

Bijlage 6 Visie op (basis)ondersteuning van de scholen van RegSam (versie: sept. 2011) Bijlage 6 Visie op (basis)ondersteuning van de scholen van RegSam (versie: sept. 2011) Uitgangspunten bij de visie op ondersteuning van het samenwerkingsverband Passend Voortgezet Onderwijs Zoetermeer

Nadere informatie

Welkom. woensdag 2 december 2015

Welkom. woensdag 2 december 2015 Welkom woensdag 2 december 2015 algemene ouderavond pro en vmbo woensdag 2 december 2015 onze missie pagina 3 onze missie pagina 4 streekschool Someren 398 Leende 5 Asten 215 Nederweert 3 Geldrop 77 Sterksel

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel van het Haags Montessori Lyceum

Ondersteuningsprofiel van het Haags Montessori Lyceum Format School ondersteuningsprofiel Concept Ondersteuningsprofiel van het Haags Montessori Lyceum Inhoud 1. Algemene gegevens:... 2 2. Ondersteuningsaanbod... 2 a. Vooraf:... 2 b. De basisondersteuning:...

Nadere informatie

CITAVERDE maakt werk van leren!

CITAVERDE maakt werk van leren! CITAVERDE maakt werk van leren! CITAVERDE College maakt werk van leren Informatie CITAVERDE College Horst Maakt werk van leren CITAVERDE College, natuurlijk! Welkom! Welkom Welkom! Welkom LOCATIES CITAVERDE

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel van het Vrijzinnig-Christelijk Lyceum

Ondersteuningsprofiel van het Vrijzinnig-Christelijk Lyceum Passend Onderwijs school - ondersteuningsprofiel december 2013 Ondersteuningsprofiel van het Vrijzinnig-Christelijk Lyceum Inhoud 1. Algemene gegevens:... 2 2. Ondersteuningsaanbod... 2 a. Vooraf:... 2

Nadere informatie

Samenwerkingsverband VO Delft en omstreken

Samenwerkingsverband VO Delft en omstreken Samenwerkingsverband VO Delft en omstreken Wettelijk kader: Zorgen dat leerlingen met een onderwijs- en zorgbehoefte een passend onderwijsaanbod krijgen aangeboden. Eerst alleen gericht op de leerlingen

Nadere informatie

ONDERSTEUNINGSPROFIEL HARENS LYCEUM samenwerkingsverband staat aangegeven:

ONDERSTEUNINGSPROFIEL HARENS LYCEUM samenwerkingsverband  staat aangegeven: ONDERSTEUNINGSPROFIEL HARENS LYCEUM 2016-2017 INLEIDING Onze school maakt deel uit van het samenwerkingsverband VO 20.01. Samen met alle scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs in de gemeenten zorgen

Nadere informatie

Voorlichting Voortgezet Onderwijs

Voorlichting Voortgezet Onderwijs Voorlichting Voortgezet Onderwijs Onderwerpen die besproken worden: Onderbouw VO Bovenbouw VO LWOO vmbo havo/vwo En daarna? Factoren voor schoolkeuze Scholen in de regio Aanmeldingsprocedure Belangrijke

Nadere informatie

Informatieavond voortgezet onderwijs. Het Palet 7 januari 2015

Informatieavond voortgezet onderwijs. Het Palet 7 januari 2015 Informatieavond voortgezet onderwijs Het Palet 7 januari 2015 Opzet van de avond De scholen voor voortgezet onderwijs in Zoetermeer Het onderwijskundig rapport Verdere procedure Hoe kies ik een goede school

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. Ondersteuningsprofiel van Christelijk Gymnasium Sorghvliet

Schoolondersteuningsprofiel. Ondersteuningsprofiel van Christelijk Gymnasium Sorghvliet Schoolondersteuningsprofiel Ondersteuningsprofiel van Christelijk Gymnasium Sorghvliet Inhoud 1. Algemene gegevens:... 2 2. Ondersteuningsaanbod... 2 a. Vooraf:... 2 b. De basisondersteuning:... 3 c. Extra

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel. Januari 2015

Ondersteuningsprofiel. Januari 2015 Januari 2015 Algemeen Inleiding CSG Winsum is een kleine vestiging voor vmbo-tl en havo. Onze school heeft ongeveer 300 leerlingen. In het eerste jaar (brugjaar) krijgen alle leerlingen dezelfde leerstof.

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSVERBETERPLAN SWV 51.1 NOORD-LIMBURG

SCHOOLONDERSTEUNINGSVERBETERPLAN SWV 51.1 NOORD-LIMBURG SCHOOLONDERSTEUNINGSVERBETERPLAN 2014 2015 SWV 51.1 NOORD-LIMBURG In het kader van het project kwaliteitsverbetering: zorgverbetering op schoolniveau. Voor 15 oktober 2014 indienen bij coördinator van

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel

Ondersteuningsprofiel 2015-2016 Algemeen Inleiding Onze school maakt deel uit van het samenwerkingsverband (SwV) VO 20.02. Samen met alle scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs in de gemeenten zorgen we ervoor dat er

Nadere informatie

Kiezen na de basisschool

Kiezen na de basisschool Kiezen na de basisschool Kiezen na de basisschool Wat staat je dan te wachten, waar kun je uit kiezen, waar kun je terecht??? In onderstaand schema is te zien hoe de leerroutes er uit zien op de middelbare

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel Gomarus College Magnolia Onderbouw VMBO/HV

Ondersteuningsprofiel Gomarus College Magnolia Onderbouw VMBO/HV Ondersteuningsprofiel Gomarus College Magnolia Onderbouw VMBO/HV Ouderversie, schooljaar 2015/2016 Adres Magnoliastraat 1 9741 CS Groningen T 050 5713093 E magnolia@gomaruscollege.nl W www.gomaruscollege.nl

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel

Ondersteuningsprofiel Ondersteuningsprofiel Dit ondersteuningsprofiel vormt de basis een schoolondersteuningsplan en kan als bijlage daaraan worden toegevoegd. In het schoolondersteuningsplan staat beschreven op welke wijze

Nadere informatie

Voorlichting Voortgezet Onderwijs

Voorlichting Voortgezet Onderwijs Voorlichting Voortgezet Onderwijs 2013-2014 Informatieavond voortgezet onderwijs Voorstellen Het voortgezet onderwijs Aanmelden procedure Het onderwijsaanbod op Ypenburg/Leidschenveen/Nootdorp Lyceum Ypenburg

Nadere informatie

Van Primair naar Voortgezet Onderwijs Januari 2016

Van Primair naar Voortgezet Onderwijs Januari 2016 Van Primair naar Voortgezet Onderwijs Januari 2016 Charles Lohnstein (OBC Elst) Programma Veranderingen b.o. v.o. Schoolkeuze Passend onderwijs en aanmelding De onderbouw Soorten Voortgezet onderwijs Profielen

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel Gomarus College HAVO/VWO

Ondersteuningsprofiel Gomarus College HAVO/VWO Ondersteuningsprofiel Gomarus College HAVO/VWO Ouderversie, schooljaar 2015-2016 Adres Vondelpad 1 en 3 9721 LX Groningen T 050 5244531 / 050 5224575 E havo-vwo@gomaruscollege.nl / onderbouw@gomaruscollege.nl

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel. Oktober 2014

Ondersteuningsprofiel. Oktober 2014 Oktober 2014 ALGEMEEN INLEIDING CSG Wessel Gansfort onderdeel van CSG is een middelgrote vestiging voor VMBO-TL, HAVO, Atheneum en Atheneum+. De school heeft ongeveer 820 leerlingen. Onderwijs wordt in

Nadere informatie

Voorlichtingsavond 16 september 2010

Voorlichtingsavond 16 september 2010 Voorlichtingsavond 16 september 2010 Programma Opening en welkom Plenaire voorlichting Structuur VMBO in bovenbouw Vervolgopleidingen School- en beroepskeuze Overgangsnormen Voorlichting in mentorklas

Nadere informatie

ONDERSTEUNINGSPROFIEL DE VRIJE SCHOOL DEN HAAG

ONDERSTEUNINGSPROFIEL DE VRIJE SCHOOL DEN HAAG ONDERSTEUNINGSPROFIEL DE VRIJE SCHOOL DEN HAAG Inhoud 1. Algemene gegevens:... 2 2. Ondersteuningsaanbod... 3 a. Vooraf:... 3 b. De basisondersteuning:... 3 c. Extra ondersteuning... 7 d. Grenzen aan de

Nadere informatie

Welkom op Reggesteyn. van PO naar VO. Hoe gaat het in zijn werk?

Welkom op Reggesteyn. van PO naar VO. Hoe gaat het in zijn werk? Welkom op Reggesteyn van PO naar VO Hoe gaat het in zijn werk? november 2018 Voorwoord De laatste jaren is het proces van aanmelding voor het voortgezet onderwijs ingrijpend veranderd. Het tijdstip van

Nadere informatie

Elke Leerling Doet Ertoe

Elke Leerling Doet Ertoe Elke Leerling Doet Ertoe Vmbo Gerard Spijkers Sectordirecteur vmbo en praktijkonderwijs Typisch Elde College De leerling is in beeld Goede resultaten en prima kwaliteit van het onderwijs; slagingspercentage

Nadere informatie

voorlichting voor ouders van leerlingen groep 8 overstap primair onderwijs naar voortgezet onderwijs schooljaar

voorlichting voor ouders van leerlingen groep 8 overstap primair onderwijs naar voortgezet onderwijs schooljaar voorlichting voor ouders van leerlingen groep 8 overstap primair onderwijs naar voortgezet onderwijs schooljaar 2018-2019 overstap primair onderwijs naar voortgezet onderwijs voorstellen Sandra Schoenmaker

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel van: Vastgesteld: Dit schoolondersteuningsprofiel omvat:

Schoolondersteuningsprofiel van: Vastgesteld: Dit schoolondersteuningsprofiel omvat: Schoolondersteuningsprofiel van: Vastgesteld: 21-9-2016 Dit schoolondersteuningsprofiel omvat: 1. Algemene gegevens... 1 2. Ondersteuningsaanbod... 2 3. De basisondersteuning, brede basisondersteuning...

Nadere informatie

Van basisschool naar Voortgezet Onderwijs

Van basisschool naar Voortgezet Onderwijs Van basisschool naar Voortgezet Onderwijs Maandag 6 januari 2014 Charles Lohnstein OBC Elst Programma Veranderingen b.o. v.o. Schoolkeuze De onderbouw Soorten Voortgezet onderwijs Profielen en sectoren

Nadere informatie

Bevorderingsnormen onderbouw 2015-2016

Bevorderingsnormen onderbouw 2015-2016 Bevorderingsnormen onderbouw 2015-2016 Artikel 1 Algemene procedures 1. De schoolleiding stelt de normen vast die gehanteerd worden bij het bevorderen van leerlingen. 2. De Algemene Lerarenvergadering

Nadere informatie

Voorlichting Voortgezet Onderwijs

Voorlichting Voortgezet Onderwijs Voorlichting Voortgezet Onderwijs Onderwerpen die besproken worden: Onderbouw VO Bovenbouw VO LWOO vmbo havo/vwo En daarna? Factoren voor schoolkeuze Scholen in de regio Aanmeldingsprocedure Belangrijke

Nadere informatie

Gratis exemplaren van deze publicatie zijn telefonisch te bestellen bij Postbus 51-Infolijn, onder vermelding van het AOCenW-nummer.

Gratis exemplaren van deze publicatie zijn telefonisch te bestellen bij Postbus 51-Infolijn, onder vermelding van het AOCenW-nummer. Publicatie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen productie directie Voorlichting, Leo Wijnhoven vormgeving Wim Zaat, Moerkapelle fotografie Bart Versteeg, Den Haag Mood Factory, Amsterdam

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel. Wateringse Veld College

Ondersteuningsprofiel. Wateringse Veld College Ondersteuningsprofiel Wateringse Veld College Inhoud 1. Algemene gegevens:... 2 2. Ondersteuningsaanbod... 2 a. Vooraf:... 2 b. De basisondersteuning:... 3 c. Extra ondersteuning... 8 d. Grenzen aan de

Nadere informatie

Welkom op. Naar het voortgezet onderwijs

Welkom op. Naar het voortgezet onderwijs Welkom op Naar het voortgezet onderwijs Een homogene klas Meerdere vakdocenten Andere mensen Meer vakken Meer lokalen Meer boeken Meer huiswerk Andere verantwoordelijkheden Andere lestijden Pauzeren op

Nadere informatie

Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving februari 2015

Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving februari 2015 - Missie/Visie - Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving februari 2015 Op AMS staat de leerling centraal. Dat betekent dat alles wat we doen er op gericht is om iedere leerling zo goed mogelijk

Nadere informatie

VOORLICHTING VAN DE BASISSCHOOL NAAR HET VOORTGEZET ONDERWIJS

VOORLICHTING VAN DE BASISSCHOOL NAAR HET VOORTGEZET ONDERWIJS VOORLICHTING VAN DE BASISSCHOOL NAAR HET VOORTGEZET ONDERWIJS Programma: Voorlichting wordt verzorgd door drie scholen uit de buurt namens alle VO-scholen Verschillende onderwijsvormen Onderbouw en bovenbouw

Nadere informatie

informatie dagen: AMS: de basis voor succes! jan. Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving! HAVO HAVOplus VMBO maandag

informatie dagen: AMS: de basis voor succes! jan. Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving! HAVO HAVOplus VMBO maandag AMS: de basis voor succes! informatie dagen: HAVO HAVOplus VMBO. Theoretische leerweg Kaderberoepsgerichte leerweg Basisberoepsgerichte leerweg 23 maandag jan. 24 dinsdag jan. Let op! Start: 19.30 uur

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel van Lyceum Ypenburg

Ondersteuningsprofiel van Lyceum Ypenburg Ondersteuningsprofiel van Lyceum Ypenburg Inhoud 1. Ondersteuningsaanbod... 2 a. Basisondersteuning:... 2 b. Extra ondersteuning... 6 c. Grenzen aan de ondersteuning... 7 20140825 ondersteuningsprofiel

Nadere informatie

De Maatwerkplek van basisschool Schinveld.

De Maatwerkplek van basisschool Schinveld. De Maatwerkplek van basisschool Schinveld. Leren en laten leren Vermunt J. (2006); Het leerproces en leren is ontwikkelen Voorwoord Hoe willen wij dat leerlingen leren? We willen dat ze dingen leren waar

Nadere informatie

Onze scholen in het voortgezet onderwijs

Onze scholen in het voortgezet onderwijs Onze scholen in het voortgezet onderwijs Almeerse Scholen Groep Voor elke leerling het juiste onderwijs 52 basisscholen Acht scholen in het voortgezet onderwijs Gevarieerd en compleet onderwijsaanbod Kindgericht

Nadere informatie