Het is misschien wel het enige grote nadeel van SunPower zonnepanelen: de hoge prijs.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het is misschien wel het enige grote nadeel van SunPower zonnepanelen: de hoge prijs."

Transcriptie

1 SunPower zonnepanelen SunPower is een Amerikaanse producent van zonnepanelen en zonnecellen, met hoofdkantoor in San Jose, Californië. Het werd opgericht in 1985, en speelt al vele jaren een pioniersrol op de markt van de zonne-energie. Als leverancier voor onder meer de NASA heeft het door de jaren heen een sterke reputatie opgebouwd bij zowel particulieren als bedrijven. SunPower is sinds 2011 onderdeel van de Total S.A. Group. Het Franse multinational is 66% eigenaar van SunPower. Hierdoor is de stabiliteit en de continuïteit van SunPower flink toegenomen en heeft hierdoor een goede positie in de zonnepanelenmarkt gekregen. SunPower brengt voornamelijk zonnepanelen op de markt op basis van monokristallijne zonnecellen. De zonnepanelen behalen een rendement die tot de hoogste op de markt behoort. Sommige van SunPowers zonnepanelen kunnen zelfs een rendement boven 20% halen, wat geen enkele andere producent op de zonnepanelenmarkt hen nadoet. De zonnepanelen die SunPower maakt behoren tot de beste die momenteel op de markt te verkrijgen zijn. Enkel SpectroLab schiet geregeld nog efficiëntere zonnepanelen de ruimte in, maar indien je op zoek bent naar zonnepanelen om op je dak te leggen, dan is SunPower nauwelijks te kloppen. De prijs van SunPower zonnepanelen SunPower zonnepanelen zijn dus onder de beste die op de markt te verkrijgen zijn, maar zeker niet de goedkoopste. De modules van SunPower zijn merkelijk duurder, zelfs veel duurder dan andere Tier 1 zonnepanelen. Het is misschien wel het enige grote nadeel van SunPower zonnepanelen: de hoge prijs. Laten we eens uitzoeken of SunPower zonnepanelen die hoge prijs wel waard zijn. SunPower is één van de 30-tal merken die zich onder de Tier 1 merken mag rekenen. Tier 1 merken zijn de Champions League onder de zonnepanelen, de topmerken die hun producten van start tot finish zelf produceren aan een hoge kwaliteit. Zo n 80% van de Tier 1 zonnepanelen wordt geproduceerd in China, en wordt verkocht in Europa aan een relatief gelijke prijs per wattpiek. Dit zijn de Standard Tier 1 zonnepanelen. Voorbeelden van Tier 1 merken zijn Trina Solar, Renesola, Jinko Solar, JA Solar en Canadian Solar. Wil je nog een trapje hoger qua kwaliteit en duurzaamheid, dan kom je bij de Premium Tier 1 zonnepanelen uit. Hier zitten merken als LG, Q-Cells, Solarworld, REC en Winaico. Hun prijs ligt zo n 30% hoger dan de Standard Tier 1 merken. Nog een trapje hoger staat SunPower, helemaal alleen aan de top. SunPower zonnepanelen zijn zo n 50% duurder dan Standard Tier 1 zonnepanelen. Indien je zonnepanelen van topkwaliteit wil, dan moet je er inderdaad voor betalen. Maar waarom zijn er zoveel consumenten die er toch de nodige centen voor neerleggen?

2 Oorsprong in de ruimtevaart Laten we even teruggaan in de geschiedenis om meer te weten te komen over SunPower. SunPower is een Amerikaans bedrijf, opgericht in 1985 door Richard Swanson. Swanson was gefascineerd door zonnepanelen, en meer bepaald de toepassing ervan in de ruimtevaart. SunPower heeft lange tijd de concurrentie aangegaan met Spectrolab, en heeft in de loop der jaren maar liefst 6 miljoen dollar geïnvesteerd in het vervaardigen van zonnecellen voor de ruimtevaartindustrie. Spectrolab heeft die concurrentiestrijd uiteindelijk gewonnen. SunPower is zich dan gaan toeleggen op de aardse markt, het vervaardigen van zonnepanelen voor particulieren en bedrijf. Maar de drang om zonnepanelen met hoge efficiëntie te vervaardigen is bij SunPower steeds aanwezig gebleven. Zonnepanelen van SunPower hebben de hoogste efficiëntie op de markt, met rendementen die kunnen stijgen tot 21,5%. Het is één van de voornaamste redenen waarom veel consumenten voor dit merk kiezen. Uitzonderlijk hogere rendementen dus, maar er is meer. Garantie van 25 jaar SunPower biedt op haar zonnepanelen een garantie aan van 25 jaar. Wanneer je even rondkijkt op internet, dan zal het je waarschijnlijk opvallen dat er nog andere merken zijn met een garantie van 25 jaar. Niets speciaals dus. Fout! Wat andere merken aanbieden, is een performantiegarantie van 25 jaar. Dit wil dus zeggen dat de zonnepanelen aangeboden door deze merken een levensduur hebben van minstens 25 jaar. Als de module niet defect raakt tenminste Want indien je module defect raakt, zal de performantiegarantie dit niet dekken. Hier maakt SunPower een groot verschil met andere merken. SunPower biedt naast een performantiegarantie van 25 jaar ook een productgarantie van 25 jaar. Defecte modules zullen bij SunPower gedekt worden door deze productgarantie van 25 jaar. Een eenvoudig telefoontje volstaat, en SunPower stuurt iemand langs om je module te herstellen of te vervangen. Een service die weinig andere merken aanbieden. 25 jaar is ook een uitzonderlijk lange garantieperiode. Bij andere merken bedraagt de productgarantie vaak slechts 10 jaar.

3 De reden waarom SunPower zo n lange garantieperiode kan aanbieden? Heel eenvoudig. De zonnepanelen van SunPower zijn dermate betrouwbaar dat ze nauwelijks defect raken. Sunpowers zogenaamde failure rate bedraagt 27 op 1 miljoen. Dat betekent dat slechts 1 zonnepaneel op defect raakt, en vervangen moet worden. Een onwaarschijnlijk aantal. Heb je een installatie van ongeveer kwh met 15 panelen, dan heb je slechts 1 kans op dat je te maken krijgt met een defect zonnepaneel dat vervangen moet worden. Hoe komt het toch dat SunPowers zonnepanelen nauwelijks defect raken? Wel, één van de belangrijkste oorzaken waarom zonnepanelen defect raken is thermische uitzetting. Door temperatuurverschillen kunnen materialen in verschillende mate uitzetten of inkrimpen. Deze interne bewegingen zetten een druk op de verbindingen tussen deze verschillende materialen, wat uiteindelijk kan leiden tot scheurtjes of vervormingen van de dunne metalen draadjes die uiteindelijk de elektriciteit zullen opwekken. Wanneer deze draadjes scheuren en de stroomtoevoer onderbreken, kunnen ze een zogenaamde hot spot gaan vormen die geleidelijk aan ook door de beschermingslaag kan branden. Dit kan leiden tot corrosie en het uiteindelijke defect van het hele zonnepaneel. SunPower claimt een oplossing voor het probleem van thermische uitzetting gevonden te hebben, tenminste toch voor de eerste 25 jaar van de totale levensduur van een zonnepaneel. Ze hebben de metalen draadjes die verantwoordelijk zijn voor het opwekken van energie op zo n manier ontworpen dat ze samen een soort van gaas gaan vormen, waardoor ze op die manier geen negatieve impact ondervinden van thermische uitzetting. Ze hebben ook het overlevingsvermogen van verbindingen tussen zonnecellen onderling sterk verbeterd, door er meer te ontwerpen en op die manier minder hinder te ondervinden van thermisch uitzetting. De panelen hebben ook een dunne koperen backing. Koper is een zacht, kneedbaar metaal, voorkomt beschadiging door thermische uitzetting en is ook uitstekend in het tegengaan van corrosie. Koper is helaas wel een duur materiaal, waardoor ze bij SunPower misschien beter hadden gekozen voor een ander materiaal. Maar ook andere geschikte materialen, zoals goud en zilver, zijn uiteraard heel duur. Dus is koper misschien nog wel de beste keuze die gemaakt kon worden door SunPower.

4 Een hogere elektriciteitsproductie per watt SunPower zonnepanelen zijn extreem betrouwbaar, en claimen gedurende hun levensduur ook meer elektriciteit per watt te produceren dan de meeste andere zonnepanelen. Dit doen ze op verschillende manieren. Positieve tolerantie De output van zonnepanelen varieert. Geen enkel productieproces is zo gesofisticeerd dat het twee perfect identieke zonnepanelen kan maken. Zelfs SunPower kan dit niet. Maar als je bij SunPower een zonnepaneel van 345 Watt koopt, dan zal je ook een zonnepaneel krijgen dat 345 Watt produceert, plus 0% tot 5%. Dat wil dus zeggen dat 345 Watt het absolute minimum is. Elke variantie in productieoutput zal dus steeds in je voordeel zijn. Positieve tolerantie is niet zo n zeldzaam fenomeen bij zonnepanelen van hoge kwaliteit. Maar er zijn toch nog vele zonnepanelen waar de output zowel in je voordeel als in je nadeel kan variëren. Bij zulke zonnepanelen kan je module dus meer produceren dan zijn theoretische vermogen, maar kan je module evengoed minder produceren. Let ook op met weinig betrouwbare zonnepanelen die zeggen dat ze een positieve tolerantie hebben, maar waar de werkelijke output alle kanten kan opgaan. Volledig onbedekte oppervlakte De zonnecellen van SunPower zijn volledig onbedekt. Er is niets dat het zonlicht belemmert om tot bij het silicium te geraken. Heel veel producenten, maar zeker niet alle, hebben aan de oppervlakte van hun zonnecellen fijne draadjes, de busbar genaamd, die de elektriciteit opvangen en verzamelen. Bij zonnecellen van SunPower lopen de draadjes niet bovenop de zonnecellen, maar worden ze aan de achterkant geplaatst. Producenten die de draadjes bovenop de zonnecellen plaatsen, doen dit vooral omdat dit een goedkopere productiemethode is. En daar is uiteraard niets mis mee. Het zal uiteindelijk ook goedkopere zonnepanelen voor de consument opleveren. Maar puur vanuit een efficiëntieopzicht is het beter om de draadjes aan de achterkant te plaatsen, zodat ze op die manier geen schaduw werpen op het silicium. Het design van de draadjes aan de voorzijde zal een nog negatiever effect hebben tijdens perioden wanneer de zon laag staat, zoals de lente en herfst, de ochtenduren en de vooravond. Tijdens deze momenten veroorzaken de draadjes door de laagstaande zon nog meer schaduw, wat een negatief effect heeft op de energieoutput. Van dit alles hebben SunPower zonnepanelen dus geen last. SunPower zonnepanelen en schaduw Zonnepanelen en schaduw zijn geen te beste vrienden. Hoe minder zonlicht er op het zonnepaneel valt, hoe minder energie wordt opgewekt, daar kan geen enkel ingenieus design iets aan veranderen. Maar dat is niet het enige probleem. Een klein stukje zonnepaneel dat in de schaduw valt kan een negatieve impact hebben op de output van het hele zonnepaneel. En als alle zonnepanelen geconnecteerd zijn met één enkele omvormer, wat meestal zo is, dat zal de output van één zonnepaneel de output van de hele installatie beïnvloeden. Het systeem van de zwakste schakel. Eén zonnepaneel in de schaduw kan dus de output van je hele installatie om zeep helpen.

5 Dit probleem kan enigszins verholpen worden door het systeem van diodes, die de installatie meestal in drie verdelen. Dus wanneer één paneel onderpresteert, dan kunnen deze diodes een bypass voorzien, waardoor de output van de installatie met slechts een derde vermindert. SunPower verdeelt hun installaties niet in drie, ze hebben een diode in elke zonnecel Betere temperatuurcoëfficient Hoe warmer een zonnepaneel wordt, hoe minder elektriciteit ze uiteindelijk zullen produceren. Zeker op warme en zonnige zomerdagen kan de output bizar genoeg sterk dalen als gevolg van te warme zonnepanelen. Hoge rendementspanelen hebben echter een ingenieus systeem om dit probleem te verhelpen. Hoe meer zonlicht ze kunnen omzetten in elektriciteit, hoe minder warmte er overschiet om de zonnepanelen op te warmen. Samen met de koperen achterplaat zorgt dit ervoor dat deze zonnepanelen tot 3 graden koeler kunnen blijven dan standaard zonnepanelen. Opgelet, dit zorgt dus niet voor een hoger vermogen, maar zorgt er enkel voor dat deze zonnepanelen minder snel output zullen verliezen bij hogere temperaturen. Ook zonnepanelen van SunPower hebben dus deze eigenschap. Al varieert het vermogen om te weerstaan aan de hitte van paneel tot paneel. Standaard zonnepanelen zien hun output met zo n 0,4% dalen bij elke temperatuurstijging met 1 Celsius. De SunPower E Series zonnepanelen zien hun output dalen met 0,38%, wat dus iets minder is dan bij een standaard zonnepaneel. De SunPower E Series zonnepanelen zien hun output dalen met 0,30%, wat zeer goed is. Sunpower zonnepanelen degraderen minder snel Omdat SunPower zonnepanelen zo n hoge performantie hebben, en ze koeler blijven in warme omstandigheden, zullen ze ook minder snel degraderen en verliezen ze dus slechts zeer geleidelijk hun output. De garantie van SunPower dekt een daling in productieoutput van 0,25% per jaar. Dus als je een zonnepaneel van 345 Watt koopt, dan zal deze na 25 jaar nog steeds 324 Watt produceren. Zoniet, dan wordt dit zonnepaneel vervangen. De kans dat het zover komt is klein. In werkelijkheid is de daling in output veel minder groot. Volgens recente statistieken is de gemiddelde daling in output van SunPower zonnepanelen slechts 0,12% per jaar. Dat betekent dat je zonnepaneel van 345 Watt na 25 jaar nog steeds een output rond 335 Watt zal hebben. Niet slecht! Zijn Sunpower zonnepanelen hun hoge prijs waard? Eindigen doen we met de vraag waarmee dit artikel begon: zijn SunPower zonnepanelen hun hoge prijs waard? Wel, zoals steeds hangt dit af van wat je belangrijk vindt. Indien je kwaliteit wil, dan moet je er een hoge prijs voor betalen. Maar je krijgt er dan wel veel voor in de plaats. Indien je zonnepanelen 20% meer elektriciteit genereren over 25 jaar, dan zijn ze inderdaad hun 20% hogere prijs ook waard. Ook de goede service is zijn prijs waard. Dat SunPower iemand langs stuurt om je defecte zonnepaneel te vervangen is uiteraard ook zijn geld waard. Bovendien stopt de levensduur van SunPower zonnepanelen niet op 25 jaar, maar zullen veel van je panelen zelfs de 50 jaar halen, waardoor ze zelfs een veelvoud van hun hoge prijs zullen terugverdienen.

Het zwakste paneel" bepaalt het maximale stroom vermogen

Het zwakste paneel bepaalt het maximale stroom vermogen Montage Deze zonnepanelen worden in een serie geschakeld. Omvormer Serie schakeling Parallel schakeling minder gevoelig Het zwakste paneel" bepaalt het maximale stroom vermogen Wij controleren uw zonnepanelen

Nadere informatie

Maak optimaal gebruik van uw dak. lnvesteer in zonne-energie met SunPower

Maak optimaal gebruik van uw dak. lnvesteer in zonne-energie met SunPower Maak optimaal gebruik van uw dak lnvesteer in zonne-energie met SunPower Hoe werkt het? Verhoog uw inkomsten met zonne-energie 1 SunPower-zonnepanelen Tot voor enkele jaren was een investering met het

Nadere informatie

Wij controleren uw zonnepanelen met een warmtebeeld camera. Waarom? Defecte cellen leiden tot een aanzienlijk prestatieverlies van het systeem.

Wij controleren uw zonnepanelen met een warmtebeeld camera. Waarom? Defecte cellen leiden tot een aanzienlijk prestatieverlies van het systeem. Wij controleren uw zonnepanelen met een warmtebeeld camera. Waarom? Defecte cellen leiden tot een aanzienlijk prestatieverlies van het systeem. Een temperatuur verhoging van 10 C boven de, door de fabriek

Nadere informatie

3 Elektrische teller. Verhoog uw inkomsten met zonne-energie

3 Elektrische teller. Verhoog uw inkomsten met zonne-energie Waarom zonne-energie? Hoe werkt het? SunPower-zonnepanelen Verhoog uw inkomsten met zonne-energie Tot voor enkele jaren was een investering met het beste rendement nog onverzoenbaar met respect voor het

Nadere informatie

Informatiebron Thema 2b. Zonnepanelen

Informatiebron Thema 2b. Zonnepanelen Auteur Energy College Laatst gewijzigd Licentie Webadres 16 November 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/68732 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

ENERGIEPLEIN GROESBEEK HAND-OUT ZONNEPANELEN JUNI 2015

ENERGIEPLEIN GROESBEEK HAND-OUT ZONNEPANELEN JUNI 2015 ENERGIEPLEIN GROESBEEK HAND-OUT ZONNEPANELEN JUNI 2015 TECHNIEK Wat is een zonnepaneel? Een zonnepaneel zet daglicht om in elektriciteit. De opbrengst hiervan is het hoogst op zonnige dagen, maar ook op

Nadere informatie

Demand Better Solar. Hoge efficiency en strak design

Demand Better Solar. Hoge efficiency en strak design Demand Better Solar Hoge efficiency en strak design De beste investering voor uzelf en voor het milieu Energiekosten stijgen en ook milieuvervuiling is een groeiend probleem. U kunt nu beide voor zijn.

Nadere informatie

25 jaar garantie op nominale capaciteit: Alleen postieve toleranties:

25 jaar garantie op nominale capaciteit: Alleen postieve toleranties: Zonnepanelen van Kwaliteit. Het is waar - op het eerste gezicht kunt u van buitenaf nauwelijks het verschil zien tussen de moderne zonnepanelen. Dat is de reden waarom de "innerlijke waarden" - dat wil

Nadere informatie

OPTIMALE PRESTATIES DOOR EEN WEERGALOOS CONCEPT

OPTIMALE PRESTATIES DOOR EEN WEERGALOOS CONCEPT OPTIMALE PRESTATIES DOOR EEN WEERGALOOS CONCEPT Q.PEAK-G4.1 EN Q.PEAK BLK-G4.1 VORM EN FUNCTIE EEN KRACHTIGE COMBINATIE Q.PEAK-G4.1 - baanbrekende prestaties in een uiterst aantrekkelijke vormgeving Haal

Nadere informatie

ZONNEPANELEN & OMVORMERS

ZONNEPANELEN & OMVORMERS DMEGC 275 Wp poly black frame Kenmerken Module efficiency: 16.80% Hoge prestaties bij weinig licht in de ochtenden, avonden en op bewolkte dagen. DMEGC garandeert bij aflevering de aangegeven wattpiek

Nadere informatie

ZONNEPANELEN & OMVORMERS

ZONNEPANELEN & OMVORMERS DMEGC 275 Wp poly black frame Kenmerken Module efficiency: 16.80% Hoge prestaties bij weinig licht in de ochtenden, avonden en op bewolkte dagen. DMEGC garandeert bij aflevering de aangegeven wattpiek

Nadere informatie

Zero Emission Solutions

Zero Emission Solutions Zero Emission Solutions Zero Emission Solutions : facts and figures Gevestigd in Aalst Opgericht in 2009 Zaakvoerder Alex Polfliet 12 ervaren personeelsleden Aangevuld met specifieke freelancers Tientallen

Nadere informatie

Zonne Energie iets voor WBB?

Zonne Energie iets voor WBB? Zonne Energie iets voor WBB? 23 januari 2012 Fernando de Beurs 06 55 163 013 jfdebeurs@debeurs partners.nl Agenda Introductie Achtergrond Doel van vanavond Vragen op de uitnodiging Zonne energie in het

Nadere informatie

WEG MET DE METALEN LOOK

WEG MET DE METALEN LOOK NL LG NeON R is een nieuw en krachtig product dat prestaties levert van wereldklasse. De nieuwe celstructuur die is toegepast bevat geen elektroden aan de voorzijde. Het product gaat langer mee en heeft

Nadere informatie

Solar tester BV PV-module Beoordelingscriteria

Solar tester BV PV-module Beoordelingscriteria Solar tester BV PV-module Beoordelingscriteria Overzicht van criteria voor het testen van PV-modules in het Mobiele PV-test lab van Solar tester BV. Datum: 2015/04/02 Nederlandse Versie Samengesteld door

Nadere informatie

SolarToday Wegwijs: de nieuwe standaard

SolarToday Wegwijs: de nieuwe standaard SolarToday Wegwijs: de nieuwe standaard Met de leidende poly-perc cellen en de innovatieve LIC (Low Internal Current) module technologie, levert Canadian Solar een paneel met poly-modules met een hoog

Nadere informatie

LG SOLAR 2014. Seminar ProfiNRG Harmelen, 14.11.2014

LG SOLAR 2014. Seminar ProfiNRG Harmelen, 14.11.2014 LG SOLAR 2014. Seminar ProfiNRG Harmelen, 14.11.2014 Inhoud 1 Waarom LG? 2 Waarom zonnepanelen van LG? 3 LG MonoX NeON 1. Waarom LG? De LG Group: Ondernemingen: 60 Omzet: 134 miljard USD (2013) Electronics

Nadere informatie

www.ikwordgroen.nl 045-5690525 info@ikwordgroen.nl Alleen de beste kwaliteit voor een eerlijke prijs 1

www.ikwordgroen.nl 045-5690525 info@ikwordgroen.nl Alleen de beste kwaliteit voor een eerlijke prijs 1 045-5690525 info@ikwordgroen.nl Alleen de beste kwaliteit voor een eerlijke prijs 1 Energie opwekken met kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen voor een duurzamere toekomst Inhoudsopgave Wie zijn wij? 3

Nadere informatie

ZONNE - PANELEN INFORMATIE. Bouwbedrijf Bruggink BV Molenweg 11 7055AW Heelweg 0315-242929

ZONNE - PANELEN INFORMATIE. Bouwbedrijf Bruggink BV Molenweg 11 7055AW Heelweg 0315-242929 ZONNE - PANELEN INFORMATIE Bouwbedrijf Bruggink BV Molenweg 11 7055AW Heelweg 0315-242929 www.bruggink-bv.nl Oktober 2012 ZONNE - PANELEN 1. Algemene informatie Inhoud 2. Landelijke subsidieregeling, afkomstig

Nadere informatie

zonnepanelen Naam: Sadettin Tunç, Jannes van Sinderen, Joran van Reede Datum: Cohort: 2017 Klas: mbgoo17b4 Opdracht: Bieschboshal

zonnepanelen Naam: Sadettin Tunç, Jannes van Sinderen, Joran van Reede Datum: Cohort: 2017 Klas: mbgoo17b4 Opdracht: Bieschboshal BE-5 zonnepanelen Naam: Sadettin Tunç, Jannes van Sinderen, Joran van Reede Datum: 22-05-2019 Cohort: 2017 Klas: mbgoo17b4 Opdracht: Bieschboshal Inhoud Is er een subsidie ter beschikking om de aanschaf

Nadere informatie

Informatiebrochure. mei 2016 ZONNEPANELEN. Ontvang vandaag nog gratis 4 offertes! Meer informatie?

Informatiebrochure. mei 2016 ZONNEPANELEN. Ontvang vandaag nog gratis 4 offertes! Meer informatie? Informatiebrochure mei 2016 ZONNEPANELEN Ontvang vandaag nog gratis 4 offertes! INHOUDSOPGAVE Werking zonnepanelen Hoe werken zonnepanelen? Zonnepanelen installatie Zonnepanelen op een plat dak Zonnepanelen

Nadere informatie

Kwaliteit innerlijke waarden

Kwaliteit innerlijke waarden Zonnepanelen van Kwaliteit Het is waar - op het eerste gezicht kunt u van buitenaf nauwelijks het verschil zien tussen de moderne zonnepanelen. Dat is de reden waarom de "innerlijke waarden" ( dat wil

Nadere informatie

Nefit Zonnestroom. Nefit houdt Nederland warm. CentroSolar PV-systemen

Nefit Zonnestroom. Nefit houdt Nederland warm. CentroSolar PV-systemen Nefit Zonnestroom Nefit houdt Nederland warm CentroSolar PV-systemen Een stroom gratis zonne-energie Elektriciteit van eigen huis De zon is de meest duurzame energiebron. In Nederland levert de zon meer

Nadere informatie

Verschillen tussen panelen

Verschillen tussen panelen Voor niets gaat de zon op Technische informatie Verschillen tussen panelen -een overzicht- Datum: 03-06-2014 1 Inhoud 1 Inleiding... 2 2 Verschillende typen zonnepanelen... 3 3 Verschillende merken zonnepanelen...

Nadere informatie

ZONNEPANELEN & OMVORMERS

ZONNEPANELEN & OMVORMERS Talesun 270 Wp poly Talesun is één van de grootste fabrikanten van zonnepanelen ter wereld. Bloomberg heeft Talesun zelfs predicaat tier 1 gegeven. Door dit predicaat hoort Talesun tot de tien grootste

Nadere informatie

IN EEN ZONNIGE TOEKOMST!

IN EEN ZONNIGE TOEKOMST! Installatiebedrijf VAN DEN BERG verwarming ventilatie sanitair zonne-energie INVESTEER IN EEN ZONNIGE TOEKOMST! Even voorstellen Installatiebedrijf van den Berg is sinds 1976 een gevestigde waarde in

Nadere informatie

25 jaar en meer. Werkelijke betrouwbaarheid voor uw zonne-energiehuis. Hoe kiest u een duurzaam zonne-energiesysteem

25 jaar en meer. Werkelijke betrouwbaarheid voor uw zonne-energiehuis. Hoe kiest u een duurzaam zonne-energiesysteem 25 jaar en meer Werkelijke betrouwbaarheid voor uw zonne-energiehuis Hoe kiest u een duurzaam zonne-energiesysteem Inhoud De tijd is gekomen om voor zonne-energie te gaan 03 Garantie op zonnepanelen: wat

Nadere informatie

SolarToday Wegwijs: de nieuwe standard

SolarToday Wegwijs: de nieuwe standard SolarToday Wegwijs: de nieuwe standard Met de leidende poly-perc cellen en de innovatieve LIC (Low Internal Current) module technologie levert Canadian Solar haar wereldwijde klantenbasis een paneel met

Nadere informatie

d.d Daniel Kool & Wouter van den Heuvel

d.d Daniel Kool & Wouter van den Heuvel d.d. 31-08-2016 Daniel Kool & Wouter van den Heuvel Onafhankelijke rol als intermediair Wij helpen consumenten onafhankelijk en stapsgewijs met duurzaamheid advies en (totaal)oplossingen op weg naar energieneutraal

Nadere informatie

MONO-, POLY-, OF DUNNE FILM PANELEN?

MONO-, POLY-, OF DUNNE FILM PANELEN? MONO-, POLY-, OF DUNNE FILM PANELEN? LEER ALLES OVER DE VERSCHILLEN. BNRG Distribution. Paul van Deursen Zonnepanelen zetten (zon)licht om in elektriciteit. Het zonnepaneel is dus een onmisbaar onderdeel

Nadere informatie

Investeer NU in uw eigen zonnepanelen!

Investeer NU in uw eigen zonnepanelen! Web pagina : www.installatietechniekdwcschoutens.nl E mail : its@brunssum.net Zonne-energie Investeer NU in uw eigen zonnepanelen! Hoe werkt Zonnestroom? Voor het opwekken van zonnestroom heb je nodig:

Nadere informatie

Infogids zonnepanelen

Infogids zonnepanelen Infogids zonnepanelen Inhoudstabel Wat zijn zonnepanelen?... 1 De werking van zonnepanelen... 2 Waarmee moet u rekening houden?... 2 De kostprijs van zonnepanelen... 3 Financiële steun bij aankoop zonnepanelen...

Nadere informatie

PV-Systemen. Introductie. De Installatie. PV-Systemen 1/10

PV-Systemen. Introductie. De Installatie. PV-Systemen 1/10 PV-Systemen 1/10 PV-Systemen Introductie In afgelegen gebieden waar geen elektriciteit ter beschikking staat kunnen PV-installaties worden toegepast. PV is een afkorting van Photo Voltage. Door middel

Nadere informatie

ZONNE ENERGIE. Woensdag 4 maart 2015 Oude Leije GERKE DRAAISTRA

ZONNE ENERGIE. Woensdag 4 maart 2015 Oude Leije GERKE DRAAISTRA ZONNE ENERGIE Woensdag 4 maart 2015 Oude Leije GERKE DRAAISTRA Onderwerpen introductie zonne energie in Nederland uitleg werking zonnestroom installaties plaatsing op verschillende daken financiële aspecten

Nadere informatie

123zonnepanelen vergelijken.nl

123zonnepanelen vergelijken.nl 123zonnepanelen vergelijken.nl Zonnepanelen kopen Waar moet ik op letten bij het kopen van zonnepanelen? Checklist voor het bellen naar leveranciers en beoordelen van offertes. Dit E-book geeft u informatie

Nadere informatie

Nu ook zonnepanelen mogelijk op west, oost en noord georiënteerde daken!!!!

Nu ook zonnepanelen mogelijk op west, oost en noord georiënteerde daken!!!! Nu ook zonnepanelen mogelijk op west, oost en noord georiënteerde daken!!!! Tot voor kort was het alleen mogelijk en rendabel om zonnepanelen te monteren op zuid georiënteerde daken. Daken aan de west,

Nadere informatie

Zonne-energie goedkoper dan reguliere stroom? Daar worden we opgewekt van! DE ZONNE-ENERGIESYSTEMEN VAN CENTROSOLAR

Zonne-energie goedkoper dan reguliere stroom? Daar worden we opgewekt van! DE ZONNE-ENERGIESYSTEMEN VAN CENTROSOLAR Zonne-energie goedkoper dan reguliere stroom? Daar worden we opgewekt van! DE ZONNE-ENERGIESYSTEMEN VAN CENTROSOLAR GRATIS ENERGIE VAN DE ZON Word uw eigen elektriciteitsleverancier De energie van de zon

Nadere informatie

Informatieavond Zonnepanelen. Wilko Kistemaker, Peter de Vries, Luc de Vries in samenwerking met: Jacob Smit en Koos Verbart.

Informatieavond Zonnepanelen. Wilko Kistemaker, Peter de Vries, Luc de Vries in samenwerking met: Jacob Smit en Koos Verbart. Informatieavond Zonnepanelen Wilko Kistemaker, Peter de Vries, Luc de Vries in samenwerking met: Jacob Smit en Koos Verbart 3 oktober 2013 Welkom & aanleiding 19:30 Groen Zonnig Hoorn Zonnepanelen: wat

Nadere informatie

Zonnepanelen zijn een rendabele investering, zelfs zonder subsidies.

Zonnepanelen zijn een rendabele investering, zelfs zonder subsidies. ZONNE- PANELEN Zonnepanelen zijn een rendabele investering, zelfs zonder subsidies. Terwijl elektriciteit elk duurder wordt, bespaart u op uw energiefactuur! Want de 100 % groene stroom die u zelf opwekt

Nadere informatie

Zonne-energie goedkoper dan reguliere stroom? Daar worden we opgewekt van! de zonne-energiesystemen van Centrosolar

Zonne-energie goedkoper dan reguliere stroom? Daar worden we opgewekt van! de zonne-energiesystemen van Centrosolar Zonne-energie goedkoper dan reguliere stroom? Daar worden we opgewekt van! de zonne-energiesystemen van Centrosolar Gratis energie van de zon Word uw eigen elektriciteitsleverancier De energie van de zon

Nadere informatie

Energiemanagement Zonnepanelen

Energiemanagement Zonnepanelen Energiemanagement Zonnepanelen Lesdoelen Begrijpen en beschrijven van de werking Berekenen van het vermogen en energie-opbrengst Bepalen van rendementen en COP s Bekend zijn met randvoorwaarden voor goede

Nadere informatie

IK WIL EEN ZONNE-ENERGIESYSTEEM KOPEN. EN NU? TIPS VOOR DE AANSCHAF VAN EEN PASSEND SYSTEEM

IK WIL EEN ZONNE-ENERGIESYSTEEM KOPEN. EN NU? TIPS VOOR DE AANSCHAF VAN EEN PASSEND SYSTEEM IK WIL EEN ZONNE-ENERGIESYSTEEM KOPEN. EN NU? TIPS VOOR DE AANSCHAF VAN EEN PASSEND SYSTEEM 1 Glas-glas, glas-folie, monokristallijn, polykristallijn, amorfe Een zonne-energiesysteem kopen kan lastig zijn.

Nadere informatie

De toekomst is zeker. met Nefit Zonnestroom. Begrippenlijst

De toekomst is zeker. met Nefit Zonnestroom. Begrippenlijst N e f i t h o u d t N e d e r l a n d w a r m De toekomst is zeker met Nefit Zonnestroom Begrippenlijst Autonoom systeem (standalone) - op zichzelf staand systeem bestaand uit zonnepanelen, regelunit en

Nadere informatie

Hernieuwbaar energie-aandeel in Vlaamse nieuwbouwprojecten Ontdek de zonnestroomoplossingen van SMA

Hernieuwbaar energie-aandeel in Vlaamse nieuwbouwprojecten Ontdek de zonnestroomoplossingen van SMA Hernieuwbaar energie-aandeel in Vlaamse nieuwbouwprojecten Ontdek de zonnestroomoplossingen van SMA Verplicht aandeel hernieuwbare energie in nieuwbouw Vanaf 1 januari 2014 moet elke nieuwe woning, kantoor

Nadere informatie

Eén zonnepaneel voor elektriciteit en warm water

Eén zonnepaneel voor elektriciteit en warm water Eén zonnepaneel voor elektriciteit en warm water Hybride zonnepaneel DualSun Spring Eén paneel voor elektriciteit en warm water dat 3 keer meer energie uit de zon haalt dan een standaard fotovoltaïsch

Nadere informatie

Vooronderzoek Zonnepanelen VvE Mauritius Augustus Jan Klootsema

Vooronderzoek Zonnepanelen VvE Mauritius Augustus Jan Klootsema Vooronderzoek Zonnepanelen VvE Mauritius Augustus 2012 Jan Klootsema Aanleiding Zonnepanelen Meer en meer VvE s hebben interesse in zonnepanelen. De stroom die wordt opgewerkt wordt gebruikt voor de collectieve

Nadere informatie

Soladin Web Omvormers

Soladin Web Omvormers Soladin Web Omvormers 09 september 2015 Michiel Klees Sales manager Solar Mastervolt mklees@mastervolt.com 1 Wie is Mastervolt? Sinds 1991: wereldwijde reputatie op gebied van stroomopwekking, -distributie

Nadere informatie

Nefit Zonnestroom. Nefit houdt Nederland warm. CentroSolar PV-systemen

Nefit Zonnestroom. Nefit houdt Nederland warm. CentroSolar PV-systemen Nefit Zonnestroom Nefit houdt Nederland warm CentroSolar PV-systemen Een stroom gratis zonne- Elektriciteit van eigen huis De zon is de meest duurzame energiebron. In Nederland levert de zon meer dan vijftig

Nadere informatie

StratEnergetic Business XL Innovators 01-03-2013

StratEnergetic Business XL Innovators 01-03-2013 Verlaag nu uw energiekosten, verdien morgen aan energie, verkoop overmorgen uw huis met meerwaarde Heden en toekomst: U bent in het bezit van een huis en wilt dat in de toekomst verkopen. Verlaag morgen

Nadere informatie

Solar Frontier productinformatie

Solar Frontier productinformatie Solar Frontier productinformatie De hoogste opbrengst, zelfs onder zware omstandigheden In veel situaties zijn de omstandigheden voor een zonne-energiesysteem niet 100% optimaal. Maar wat wordt nu precies

Nadere informatie

ZonneEnergie voor Thuis

ZonneEnergie voor Thuis ZonneEnergie voor Thuis Programma 20:00 22:00 Welkom Introductie ReestdalEnergie ZonneEnergie: het hoe en waarom Pauze ZonneEnergie van ReestdalEnergie Afsluiting Vragenvuur Reestdal Duurzame Energie

Nadere informatie

ZONNEPANELEN VOOR THUIS. de duurzaam winkel. maakt uw woning klaar voor de toekomst

ZONNEPANELEN VOOR THUIS. de duurzaam winkel. maakt uw woning klaar voor de toekomst ZONNEPANELEN VOOR THUIS de duurzaam winkel maakt uw woning klaar voor de toekomst HOE HET WERKT Salderen Monitoring Hoe werkt een zonneinstallatie? Een zonnestroominstallatie (ook wel PV-installatie genoemd,

Nadere informatie

Dhr. X. Stolwijk Volmolengracht PH LEIDEN

Dhr. X. Stolwijk Volmolengracht PH LEIDEN Dhr. X. Stolwijk Volmolengracht 22 2312 PH LEIDEN Rotterdam, 09-05-2016 Betreft: Offerte Zonnepanelen Klantnummer: 1178495 Geachte heer Stolwijk, Hartelijk dank voor uw interesse in zonnepanelen van Greenchoice.

Nadere informatie

NEKOVRI 22 SEPTEMBER 2015 Jan-Jaap van Os MSc.

NEKOVRI 22 SEPTEMBER 2015 Jan-Jaap van Os MSc. Het echte rendement van uw zonnepanelen NEKOVRI 22 SEPTEMBER 2015 Jan-Jaap van Os MSc. AGENDA Zonne-installaties Zonnepanelen, opbouw en verschillen Opgewekte zonnestroom Paneel vermogen Degradatie Performance

Nadere informatie

De Groene Belangenbehartiger

De Groene Belangenbehartiger Inhoudsopgave DGB, De Groene Belangenbehartiger Markt zonnepanelen & toekomst Onderdelen zonnepaneelsysteem Zonnepanelen Omvormers Montagesysteem Installatie Wat kan er misgaan? Vragen? 1 De Groene Belangenbehartiger

Nadere informatie

Nuon Zonnepanelen Advies

Nuon Zonnepanelen Advies Home Advies voor Martin van Harten Nuon Zonnepanelen Advies Advies voor Martin van Harten Zonne-energie in 2 stappen: 49% Zon 51% Overig Klik op een systeem en bekijk uw besparing: Systeem A 13 Zonnepanelen

Nadere informatie

Nefit Zonnestroom. N e f i t h o u d t N e d e r l a n d w a r m. CentroSolar PV-systemen

Nefit Zonnestroom. N e f i t h o u d t N e d e r l a n d w a r m. CentroSolar PV-systemen Nefit Zonnestroom N e f i t h o u d t N e d e r l a n d w a r m CentroSolar PV-systemen Een stroom gratis zonne- Elektriciteit van eigen huis De zon is de meest duurzame energiebron. In Nederland levert

Nadere informatie

Zonnepanelen die het verschil maken.

Zonnepanelen die het verschil maken. Zonnepanelen die het verschil maken. Bouw uw activiteiten en reputatie uit met onze premium-zonnepanelen. We zullen uw klanten van u laten houden. En uw business zal bloeien. U wil zo succesvol mogelijk

Nadere informatie

YOUR PERSONAL POWERSTATION. Zonne-energie goedkoper dan reguliere stroom? Daar worden we opgewekt van! VAN CENTROSOLAR

YOUR PERSONAL POWERSTATION. Zonne-energie goedkoper dan reguliere stroom? Daar worden we opgewekt van! VAN CENTROSOLAR Zonne-energie goedkoper dan reguliere stroom? Daar worden we opgewekt van! de zonneenergiesystemen VAN CENTROSOLAR Ga vandaag nog het dak op met Centrosolar en bespaar fors met Your Personal Powerstation.

Nadere informatie

Zonne-energie gratis en schoon

Zonne-energie gratis en schoon Zonne-energie gratis en schoon Samen gaan we voor duurzaam Genieten van de zon. Buiten in de tuin, in het park of op het strand. De zon geeft ons gratis energie. We kunnen de zon ook op een andere manier

Nadere informatie

ELEGANT. RUBUUST. DUURZAAM.

ELEGANT. RUBUUST. DUURZAAM. ELEGANT. RUBUUST. DUURZAAM. DE NIEUWE GENERATIE ZONNEPANELEN MADE IN GERMANY PERFECTE COMBINATIE: MEER STROOM, HOGERE BETROUWBAARHEID EN MOOIE VORMGEVING. De nieuwe generatie zonnepanelen van Solarwatt

Nadere informatie

Introductie 040energie

Introductie 040energie 1 Introductie 040energie 040energie is een 100% non profit vereniging Vrijwilligers, door burgers, voor burgers Doel: betaalbare, duurzame energie middels lokale energieopwekking en energiebesparing Bestaat

Nadere informatie

Geniet van uw leven op zonne-energie

Geniet van uw leven op zonne-energie Geniet van uw leven op zonne-energie Het is tijd om uw eigen elektriciteit te produceren. Gebruik zonnepanelen. Elektriciteit is de hoeksteen van het dagelijkse leven : het voorziet alle apparaten die

Nadere informatie

Duurzaam Soesterkwartier

Duurzaam Soesterkwartier Duurzaam Soesterkwartier Inhoudsopgave: Zonne-energie overzicht dia 1) Zonnepaneel installatie 2) Opstelling zonnepanelen 3) Opbrengst installatie 4) Opbrengst voor eigen gebruik 5) Panelen onderhouden

Nadere informatie

Agenda. Verdieping. Cursus op 1 en 29 november Advies op maat voor uw VvE via VVE010

Agenda. Verdieping. Cursus op 1 en 29 november Advies op maat voor uw VvE via VVE010 Agenda Techniek Geld: Energiebelasting, Saldering, Regeling Verlaagd Tarief Geld: Investeren en Terugverdienen Leveranciers en offertes De VvE en PV s. Wat te doen bij welke VvE? Verdieping Cursus op 1

Nadere informatie

Zonnepanelen die het verschil maken.

Zonnepanelen die het verschil maken. Zonnepanelen die het verschil maken. Bouw uw activiteiten en reputatie uit met onze premium-zonnepanelen. We zullen uw klanten van u laten houden. En uw business zal bloeien. U wil zo succesvol mogelijk

Nadere informatie

Solar Veranda. Overkapping met zonnepanelen Unieke combinatie van comfort en duurzaamheid

Solar Veranda. Overkapping met zonnepanelen Unieke combinatie van comfort en duurzaamheid Solar Veranda Overkapping met zonnepanelen Unieke combinatie van comfort en duurzaamheid Unieke combinatie van comfort en duurzaamheid Pext combineert het beste van twee werelden: de veranda met zonnepanelen!

Nadere informatie

Informatiepakket Groepsaankoop Zonnepanelen Amstelveen

Informatiepakket Groepsaankoop Zonnepanelen Amstelveen Informatiepakket Groepsaankoop Zonnepanelen Amstelveen Regionaal Energieloket U leest het informatiepakket voor de Groepsaankoop Zonnepanelen in de gemeente Amstelveen. Het Regionaal Energieloket is een

Nadere informatie

Collectieve inkoopactie. Zonnepanelen op je eigen dak

Collectieve inkoopactie. Zonnepanelen op je eigen dak Collectieve inkoopactie Zonnepanelen op je eigen dak Door, voor en met bewoners werken aan de energietransitie Zorg voor het klimaat CO2 reductie Geen fossiele brandstoffen Nieuwe energiebronnen Aardgasloos

Nadere informatie

Professionalprogramma

Professionalprogramma REC Solar Professionalprogramma Gegarandeerde voordelen voor installateurs en eindklanten Hoogwaardige installaties met hoogwaardige panelen Het REC Solar Professional-programma is ontwikkeld met zowel

Nadere informatie

Informatieavond Zonnepanelen. Wilko Kistemaker in samenwerking met: Johan Overvest / NewSolar

Informatieavond Zonnepanelen. Wilko Kistemaker in samenwerking met: Johan Overvest / NewSolar Informatieavond Zonnepanelen Wilko Kistemaker in samenwerking met: Johan Overvest / NewSolar 24 september2013 Agenda Informatieavond Zonnepanelen en -boilers 19:30 Welkom & aanleiding Groen Zonnig Nieuwegein

Nadere informatie

Nieuws onder de zon. Onderwerpen. Handicom Solar. 1. Folder. oktober 2013. Haal het zonnetje in huis

Nieuws onder de zon. Onderwerpen. Handicom Solar. 1. Folder. oktober 2013. Haal het zonnetje in huis Contents 1 Chapter... 1.1 paragraph... 1.2 paragraph... 1.2.1 sub paragraph... 1.2.2 sub paragraph... 1.3 paragraph... Nieuws onder de zon oktober 2013 Haal het zonnetje in huis Onderwerpen 1. Folder 2.

Nadere informatie

V.v.E. INSULINDE. De Schutspatroon 4-60 3813 GJ AMERSFOORT. Rapport:

V.v.E. INSULINDE. De Schutspatroon 4-60 3813 GJ AMERSFOORT. Rapport: V.v.E. INSULINDE De Schutspatroon 4-60 3813 GJ AMERSFOORT Rapport: Haalbaarheidsonderzoek plaatsing zonnepanelen op het dak van het appartementencomplex INSULINDE Groeidocument start januari 2015 R. Böhm

Nadere informatie

OOK ZIN IN ZON??? Woensdag 17 april 2013, dorpshuis Raerd. Programma. Welkom! Wat is zonnestroom? Voorbeelden uit de praktijk

OOK ZIN IN ZON??? Woensdag 17 april 2013, dorpshuis Raerd. Programma. Welkom! Wat is zonnestroom? Voorbeelden uit de praktijk OOK ZIN IN ZON??? Woensdag 17 april 2013, dorpshuis Raerd Programma Welkom! Wat is zonnestroom? Voorbeelden uit de praktijk Thom uit Goënga Dirk uit Gauw De Griene Geaën Zonnepanelen actie pauze Hoe kan

Nadere informatie

Studiegroep Zonnestroom voor VvE s

Studiegroep Zonnestroom voor VvE s Studiegroep Zonnestroom voor VvE s Technisch adviesbureau Zonne-energie Jesse Karthaus Studiegroep Zonnestroom voor VvE s Technisch adviesbureau Zonne-energie Jesse Karthaus Studiegroep Zonnestroom voor

Nadere informatie

I. Vragen en antwoorden over zonnepanelen 1 :

I. Vragen en antwoorden over zonnepanelen 1 : I. Vragen en antwoorden over zonnepanelen 1 : 1. Hoe werken zonnepanelen? 2. Hoe groot is een zonnepaneel, en kan ik kiezen uit verschillende uitvoeringen? 3. Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? 4.

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw ENERGIE

Opleiding Duurzaam Gebouw ENERGIE 1 Opleiding Duurzaam Gebouw ENERGIE Leefmilieu Brussel Hernieuwbare elektriciteitsproductie voor woningen met maximum 10 eenheden Gregory Neubourg APERe Doelstellingen van de presentatie Kennis van de

Nadere informatie

Informatie Zonne energie. Wilko Kistemaker in samenwerking met: Johan Overvest, Pieter Biewenga NewSolar

Informatie Zonne energie. Wilko Kistemaker in samenwerking met: Johan Overvest, Pieter Biewenga NewSolar Informatie Zonne energie Wilko Kistemaker in samenwerking met: Johan Overvest, Pieter Biewenga NewSolar 18 mei 2015 Informatie Zonnepanelen en -boilers Aanleiding Groen Zonnig Houten Zonnepanelen:

Nadere informatie

ZONNEPANELEN US ZON VAN TRYNTSJE. Geachte heer/mevrouw,

ZONNEPANELEN US ZON VAN TRYNTSJE. Geachte heer/mevrouw, Postbus 76, 9100 AB Dokkum ZONNEPANELEN US ZON VAN TRYNTSJE Datum: oktober 2017 Betreft: Zon van Tryntje 2017 Uw klantnummer: 113898 Behandeld door: Jelle van der Galiën Doorkiesnummer: 0519-820005 E-mail:

Nadere informatie

Garantie LG. Finacieel sterk bedrijf:

Garantie LG. Finacieel sterk bedrijf: Zonnepanelen van Kwaliteit. Het is waar - op het eerste gezicht kunt u van buitenaf nauwelijks het verschil zien tussen de moderne zonnepanelen. Dat is de reden waarom de "innerlijke waarden" - dat wil

Nadere informatie

Garantieverklaring SolarNRG inzake Vereniging Eigen Huis Collectieve Inkoop

Garantieverklaring SolarNRG inzake Vereniging Eigen Huis Collectieve Inkoop Garantieverklaring SolarNRG VEH7 Garantieverklaring SolarNRG inzake Vereniging Eigen Huis Collectieve Inkoop Zonnepanelen SolarNRG Mercuriusplein 40, 2685LP Poeldijk, tel: 0174 444 171, fax: 0174 444 412,

Nadere informatie

Haalt Vlaanderen de doelstellingen? Stefan Dewallef PV-platform ODE-Vlaanderen December 2016

Haalt Vlaanderen de doelstellingen? Stefan Dewallef PV-platform ODE-Vlaanderen December 2016 PV Haalt Vlaanderen de doelstellingen? Stefan Dewallef PV-platform ODE-Vlaanderen December 2016 Technische stand van zaken Kostprijzen Marktevoluties Volumes - Vlaanderen Content Soltech 2 Technische stand

Nadere informatie

Informatiebrochure. Besparen met zonnepanelen. Quality solar solutions

Informatiebrochure. Besparen met zonnepanelen. Quality solar solutions Informatiebrochure Besparen met zonnepanelen Quality solar solutions Er is steeds meer vraag naar zonnepanelen. Zonnepanelen hebben veel voordelen. Een zonnepanelen-installatie levert duurzame elektrische

Nadere informatie

Controle zonnepaneleninstallatie Theorie en praktijkvoorbeeld

Controle zonnepaneleninstallatie Theorie en praktijkvoorbeeld Controle zonnepaneleninstallatie Theorie en praktijkvoorbeeld Onze contactgegevens Ambachtsstraat 19 3980 Tessenderlo Tel: +32 13 30 61 77 info@ilumen.be www.ilumen.be BE 0846.015.786 INHOUD INHOUD...2

Nadere informatie

Wilko Kistemaker & Martin van de Goor i.s.m. A.J. Loots BV Nick Verstappen Informatiesessie Zonnepanelen & Zonneboilers 19 augustus 2013

Wilko Kistemaker & Martin van de Goor i.s.m. A.J. Loots BV Nick Verstappen Informatiesessie Zonnepanelen & Zonneboilers 19 augustus 2013 Welkom Wilko Kistemaker & Martin van de Goor i.s.m. A.J. Loots BV Nick Verstappen Informatiesessie Zonnepanelen & Zonneboilers 19 augustus 2013 19:30 20:30 20:45 21:45 Agenda Informatieavond Zonnepanelen

Nadere informatie

Technische Kennis Dag 2014. Zonne-energie Henk Meijer

Technische Kennis Dag 2014. Zonne-energie Henk Meijer Technische Kennis Dag 2014 Zonne-energie Henk Meijer Zonne-energie Wat gaan we behandelen? Energie van de zon Indirect gebruik zonne-energie Direct gebruik zonne-energie Zonnepanelen en collectoren Passieve

Nadere informatie

Uw eigen stroom opwekken! Groepsaankoop Zonnepanelen

Uw eigen stroom opwekken! Groepsaankoop Zonnepanelen Uw eigen stroom opwekken! Groepsaankoop Zonne Algemene informatie De groepsaankoop zonne wordt georganiseerd door het Regionaal Energieloket in samenwerking met de gemeente Uithoorn. Via deze actie kunt

Nadere informatie

GEEN EIGEN DAK, WEL EIGEN ZONNEPANELEN? KOOP NU PANELEN OP ZONSTATION 1. EEN COLLECTIEF ZONNEDAK OP METROSTATION REIGERSBOS

GEEN EIGEN DAK, WEL EIGEN ZONNEPANELEN? KOOP NU PANELEN OP ZONSTATION 1. EEN COLLECTIEF ZONNEDAK OP METROSTATION REIGERSBOS ZONSTATION GEEN EIGEN DAK, WEL EIGEN ZONNEPANELEN? KOOP NU PANELEN OP ZONSTATION 1. EEN COLLECTIEF ZONNEDAK OP METROSTATION REIGERSBOS Amsterdam staat aan de vooravond van een energietransitie. Van vieze

Nadere informatie

Denim. a product by Solarclarity

Denim. a product by Solarclarity Denim a product by Solarclarity SOLARCLARITY DENIM De Solarclarity DENIM (poly) en VELVET (mono) productlijnen zijn met de uiterste zorgvuldigheid ontworpen volgens de hoogste kwaliteitseisen en hebben

Nadere informatie

Informatieavond Zonnepanelen. Hans Pulles in samenwerking met: Wilko Kistemaker (Groen Zonnig) Pieter Biewenga (NewSolar)

Informatieavond Zonnepanelen. Hans Pulles in samenwerking met: Wilko Kistemaker (Groen Zonnig) Pieter Biewenga (NewSolar) Informatieavond Zonnepanelen Hans Pulles in samenwerking met: Wilko Kistemaker (Groen Zonnig) Pieter Biewenga (NewSolar) 16 mei 2013 Agenda Informatieavond 19:30 Welkom Aanleiding Energiepunt Wonen (Gem.

Nadere informatie

Informatie Zonne energie. Wilko Kistemaker in samenwerking met: Robin Middelkoop, NewSolar

Informatie Zonne energie. Wilko Kistemaker in samenwerking met: Robin Middelkoop, NewSolar Informatie Zonne energie Wilko Kistemaker in samenwerking met: Robin Middelkoop, NewSolar 19 Maart 2019 Agenda Aanleiding Uw vragen Groen Zonnig Houten BTW, Saldering Zonnepanelen: wat nodig? Van Maatwerkbezoek

Nadere informatie

Installatiebedrijf Walraven & Zn. Tel.: 0172-611626 info@walravenenzn.nl Zuidzijde 11 Fax.: 0172-616458 www.walravenenzn.nl 2411 RP Bodegraven

Installatiebedrijf Walraven & Zn. Tel.: 0172-611626 info@walravenenzn.nl Zuidzijde 11 Fax.: 0172-616458 www.walravenenzn.nl 2411 RP Bodegraven Installatiebedrijf Walraven & Zn. Tel.: 0172-611626 info@walravenenzn.nl Zuidzijde 11 Fax.: 0172-616458 www.walravenenzn.nl 2411 RP Bodegraven PV-systemen Groene energie is de laatste jaren aanzienlijk

Nadere informatie

Innoveren met financiering van zonnepanelen

Innoveren met financiering van zonnepanelen Innoveren met financiering van zonnepanelen Dexia Corporate Jean-Michel Baetslé, Gedelegeerd Bestuurder Inhoud Inleiding Fotovoltaïsche zonne-energie Voor- en nadelen van een fotovoltaïsch systeem Steun

Nadere informatie

Jij en energie: zonne-energie

Jij en energie: zonne-energie De oneindige bron: Zonne-energie Passieve zonne-energie Een soort zonne-energie zal je al snel kunnen bedenken en dat is passieve zonne-energie. Passieve zonne-energie is energie waar je niets voor hoeft

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw ENERGIE

Opleiding Duurzaam Gebouw ENERGIE Opleiding Duurzaam Gebouw ENERGIE Leefmilieu Brussel Hernieuwbare elektriciteitsproductie voor woningen met maximum 10 eenheden Gregory Neubourg APERe Doelstellingen van de presentatie Kennis van de belangrijke

Nadere informatie

Unique Selling Points Elsun producten

Unique Selling Points Elsun producten Unique Selling Points Elsun producten Productielijn Gebouwd (Turn Key) door een Europese machinebouwer. Voordeel 1 aanspreekpunt. Glas Elsun Dikte Glas Dikte glas (Glas Folie) paneel: 2,8 mm Dikte glas

Nadere informatie

DENIM. a product by Solarclarity

DENIM. a product by Solarclarity DENIM a product by Solarclarity 1 SOLARCLARITY DENIM De Solarclarity DENIM productlijn is met de uiterste zorgvuldigheid ontworpen volgens de hoogste kwaliteitseisen en heeft een uitstekende garantie en

Nadere informatie

HAAL ELEKTRICITEIT UIT DE ZON! Fotovoltaïsche zonne-energie

HAAL ELEKTRICITEIT UIT DE ZON! Fotovoltaïsche zonne-energie HAAL ELEKTRICITEIT UIT DE ZON! Fotovoltaïsche zonne-energie EEN FOTOVOLTAÏSCHE INSTALLATIE VERDIENT ZICHZELF TERUG! Op momenten dat het systeem meer opwekt dan u zelf verbruikt, draait de elektriciteitsteller

Nadere informatie

Agenda Informatieavond Zonnepanelen

Agenda Informatieavond Zonnepanelen Informatieavond Hans Pulles in samenwerking met: Wilko Kistemaker (Groen Zonnig) Pieter Biewenga (NewSolar) 16 mei 2013 19:30 21:45 Agenda Informatieavond Welkom Aanleiding Energiepunt Wonen (Gem. Utrecht)

Nadere informatie

Uw eigen stroom opwekken! Groepsaankoop Zonnepanelen

Uw eigen stroom opwekken! Groepsaankoop Zonnepanelen Uw eigen stroom opwekken! Groepsaankoop Zonnepanelen Algemene informatie Het initiatief De Groepsaankoop Zonnepanelen Geertruidenberg is een samenwerking tussen de gemeente Geertruidenberg en het Regionaal

Nadere informatie