1. Plenaire toelichting door Hilde Cuyt Werking Erfgoedcel CO7

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Plenaire toelichting door Hilde Cuyt. 1.1. Werking Erfgoedcel CO7"

Transcriptie

1 1 Verslag Erfgoedcafé CO7 3/10/2013 Locatie Aanwezig Agenda De Kazematten, 8900 Ieper 38 erfgoedgeïnteresseerden/ heemkundigen/ archiefmedewerkers/ cubeco s 1. Plenaire toelichting 2. Praatcafé in 4 groepen + evaluatiemoment 1. Plenaire toelichting door Hilde Cuyt 1.1. Werking Erfgoedcel CO7 CO7 heeft 3 diensten: Erfgoedcel CO7, Cultuurdienst CO7 en Archeo7. Het is het intergemeentelijk samenwerkingsverband van 7 gemeenten met in totaal ca inwoners: Heuvelland, Ieper, Langemark-Poelkapelle, Mesen, Poperinge, Vleteren en Zonnebeke. Erfgoedcel CO7 is ontstaan vanuit Erfgoedcel Ieper ( ). Voor de periode sloot de regio CO7 een cultureel-erfgoedconvenant met de Vlaamse Gemeenschap. De erfgoedcel volgt de uitvoering van dit convenant op. Momenteel zijn er 22 erfgoedcellen in Vlaanderen. Vanaf 2015 zullen er alleen nog cultureel-erfgoedconvenants gesloten worden met regio s. Het betreft het lokaal roerend en immaterieel erfgoed, geen onroerend erfgoed, hoewel er uiteraard veel raakvlakken zijn. Deze Vlaamse subsidies mogen niet aangewend worden voor een lokaal onroerend erfgoedbeleid, aangezien de Vlaamse minister van Cultuur hier niet bevoegd voor is. De erfgoedcel werkt samen met een netwerk van vrijwillige en professionele partners in en buiten de regio, denken we bijvoorbeeld aan de diensten Cultuur, de musea, de archieven, de heemkundige kringen, erfgoedverenigingen, de Provincie West-Vlaanderen, het Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels, VormingPlus, de onderwijssector, andere gemeenten binnen WESTHOEK verbeeldt, andere intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, toeristische diensten De erfgoedcel is een aanspreekpunt en een bruggenbouwer. Zij is een knooppunt dat coördineert, mensen aanspreekt, doorverwijst, samenbrengt. De focus van Erfgoedcel CO7 ligt op de verbetering van de zorg voor (behoud en beheer) en het toegankelijk maken (publiekswerking) van het lokale cultureel erfgoed door: - ondersteuning te bieden aan wie met erfgoed bezig is zowel op logistiek vlak (vb. uitleendienst), communicatief vlak (vb. maandelijkse nieuwsbrief) als op financieel vlak door bijvoorbeeld projectsubsidies, - de uitwisseling van kennis en ervaring te stimuleren (adviesverlening en vorming uitdagingen gemeenschappelijk aanpakken) aanwezige kennis efficiënter en effectiever inzetten, - inspirerende projecten op te zetten en deze regionaal te verankeren. De erfgoedcel wil samen grasduinen in de rijke geschiedenis van de zuidelijke Westhoek: een landelijke grensregio getekend door vele historische kantelmomenten, een verleden dat ons samen-leven hier bindt en (onder)scheidt.

2 2 5 projecten werden bondig toegelicht: - WESTHOEK verbeeldt, een regionale beeldbank van 17 gemeenten met bedreigd particulier beeldmateriaal - de ontsluiting van Historische Kranten ( ), pagina s die woordelijk doorzoekbaar zijn en waarvoor we momenteel bekijken of we het aantal kunnen uitbreiden - Erfgoedhaltes een tijdelijke openluchttentoonstelling gekoppeld aan een lokaal evenement, ideeën zijn steeds welkom - inventarisatie van volksliedjes met een link naar de zuidelijke Westhoek vervolgens een hedendaagse vertaalslag in 2 producties, namelijk Benauwd van den Bouwulf en cd Volksliedjes van onder t Stof; - regionale coördinatie van Erfgoeddag (27 april 2014 Grenzeloos ): inspiratie vanuit Vlaamse coördinatiecel vertalen naar de streek Beleidsplan Bij het opstellen van een beleidsplan kijken we op basis van het verleden met een frisse blik naar de toekomst. Vanuit de gegevensverzameling en gegevensanalyse worden de doelstellingen voor de volgende beleidsperiode bepaald. Er is een planningsteam samengesteld om advies te verlenen over de verschillende stappen. 2. Praatcafé in 4 groepen We willen de noden en behoeften van de erfgoedgemeenschap in kaart brengen. Tijdens het Erfgoedcafé werkten we in 4 groepen rond sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen. Het was een doorschuifsysteem: 15 minuten praattijd per tafel. Na afloop van de 4 praattafels kon iedereen op elke tafel een groene stip kleven bij het belangrijkste element en een zwarte stip bij het minst belangrijke element. In het overzicht hieronder staan de meest prioritaire zaken (per groep) bovenaan vermeld Sterktes De combinatie van steden met een rijke geschiedenis en een uitgestrekt agrarisch landschap met daarin een groot aantal dorpen is een sterkte; er is een nauwe band tussen het stedelijke en het landschappelijke. De steden kenden een zeer sterke bloei tijdens de middeleeuwen en kunnen terugkijken op 11 eeuwen geschiedenis. In de dorpen doen nog heel wat kleurrijke dorpsverhalen de ronde. Elk dorp heeft zijn eigen verhaal binnen de grote, overkoepelende thema s, zoals bijvoorbeeld de Eerste Wereldoorlog. De nabijheid van de grens blijft doorheen de hele geschiedenis van de Westhoek een factor van betekenis. De regio is rijk aan roerend en immaterieel erfgoed. Erfgoedcel CO7 coördineert, brengt mensen samen en inspireert. De erfgoedcel ondersteunt niet alleen initiatieven van lokale verenigingen, maar stimuleert ook samenwerking tussen die verenigingen onderling en andere instanties buiten de regio. De erfgoedcel bundelt afzonderlijke verhalen tot een groter geheel: het is als een locomotief die afzonderlijke wagonnetjes trekt. Er zijn nog voldoende opportuniteiten om samenwerkingen te stimuleren, vertrekkend van wat lokaal leeft (in de gemeenschap, bij de heemkring, in het archief,...).

3 3 De werking van WESTHOEK verbeeldt, waarbij vrijwilligers worden bijgestaan door professionelen, wordt gezien als een grote sterkte. De regelmatige werkvergaderingen van de lokale verbeeldtkernen en de tendens van de laatste jaren om af en toe thematisch te werken (bijvoorbeeld rond vinkenzettingen, winkels, ) versterken de werking van WESTHOEK verbeeldt. Er is een grote respons als er een oproep gedaan wordt voor beeldmateriaal rond een bepaald thema. Projecten in de openbare ruimte, zoals bijvoorbeeld de erfgoedhaltes, vergroten de zichtbaarheid van Erfgoedcel CO7. Er zou zich nog heel wat erfgoed bij de mensen thuis bevinden. In de Westhoek worden dergelijke schatten op zolder langer bijgehouden dan in bijvoorbeeld verstedelijkte gebieden Zwaktes Heemkundige kringen zijn niet op de hoogte van archeologische opgravingen onder toezicht van Archeo7. Een samenwerking zou kunnen leiden tot bescheiden onderzoeksprojecten. Er zijn te weinig publicaties over bijvoorbeeld archeologische opgravingen. De oproep voor vrijwilligers voor Archeo7 is nog niet voldoende gekend. Er zijn weinig jonge mensen actief in de lokale (vrijwillige) erfgoedsector, wat de toekomst van verschillende verenigingen hypothekeert. Inzage in de digitale kranten is maar mogelijk tot en met Toegang voor de beeldbankvrijwilligers tot de meer recente kranten is echter alleen mogelijk met een vast IP-adres. Verschillende gemeenten hebben ongelijke financiële mogelijkheden om erfgoedactiviteiten te organiseren of om bijvoorbeeld de beeldbank lokaal te blijven dragen, indien CO7 ooit zou ophouden met bestaan. Er is een te grote focus op het WOI-erfgoed. De middeleeuwse geschiedenis van de streek (o.a. de leerlooierijen) is onvoldoende tot niet belicht. Lokale verhalen worden niet genoeg gedeeld, expertise wordt niet genoeg uitgewisseld. Het project WESTHOEK verbeeldt is zeer groot geworden. De geografische afbakening is te groot om iedereen nog op een informele manier samen te kunnen brengen. Meer sturing is nodig. Door te zoeken naar oude beelden via Google kom je niet op WESTHOEK verbeeldt. Momenteel wordt enkel stilstaand beeldmateriaal ontsloten, geen filmmateriaal. Er is onvoldoende samenwerking tussen de verschillende lokale erfgoedverenigingen. Wat Erfgoedcel CO7 is en wat het aanbiedt is onvoldoende gekend bij het grotere publiek. De Westhoek is een uithoek (perifere ligging) en moeilijk bereikbaar. CO7 speelt hier wel al op in door veel digitaal aan te bieden Kansen Het grote publiek is zich bewuster geworden van de schatten die ze op zolder liggen hebben (zwerfgoed), o.a. door tv-programma's waarbij objecten naar waarde worden geschat. Het Davidsfonds van Ieper organiseerde onlangs een publieksdag met experts en schatters. Dit was een succes. Dergelijk moment zou op regioniveau kunnen worden georganiseerd. Interessant erfgoed zou dan digitaal geregistreerd kunnen worden (foto's nemen van objecten, inscannen van foto's...).

4 4 Sensibilisering blijft belangrijk en dit liefst via verschillende kanalen vb. reeks 'WESTHOEK verbeeldt' in Het Wekelijks Nieuws was een goed initiatief. Ook nieuwe media moeten ingezet worden, hier liggen kansen om een jong publiek aan te spreken. Er zijn nog heel wat mogelijkheden in thematisch onderzoek onderwerpen die leven bij het brede publiek (vb. ambachten zoals lakennijverheid). Vroeger was er meer aandacht voor het vieren van jubilea. Recent werd in Poperinge 700 jaar Gasthuiszusters gevierd. Dergelijk jubilea vragen ruim op voorhand veel voorbereiding, maar het zijn kansen om hele gemeenschappen samen te brengen (vb. jeugdvereniging werkt mee). Erfgoedcel CO7 zou deze data en jubilea actief kunnen opsporen en gemeenschappen warm maken om hier op in te zetten. Betrek het onderwijs in de erfgoedwerking. Op die manier kan de jeugd bereikt worden. Voorbeeld: VTI voor herstel van erfgoed kunnen oude technieken aanleren. Voor wat de Tweede Wereldoorlog in de Westhoek betreft, zijn er nog een aantal interessante getuigen. Archeo7 heeft heel veel archeologisch materiaal van de regio blootgelegd en/of in beheer. De resultaten hiervan zijn vaak onbekend. Er is een publiek dat geïnteresseerd is in deze resultaten (vb. opkomst bij publieksmomenten). Een vertaalslag van de resultaten naar het brede publiek is interessant en kan via bijvoorbeeld een nieuwsbrief van Archeo7 gecommuniceerd worden. Cultureel erfgoed is verbonden met het landschap, met monumenten Het brede publiek is geïnteresseerd in de verhalen achter het onroerend erfgoed. Er is een groeiende groep aan vrijwilligers. De medewerkers van WESTHOEK verbeeldt vormen een sterke groep. Maak deze mensen ook warm voor andere projecten. De komst van het regionale depot is een kans voor de bewaring van het erfgoed in de regio, als het natuurlijk ruim genoeg is. Er is kennis in de regio aanwezig van paleografie, maak dit bekend. Betrek heemkringen, verenigingen (vb. familiekunde) en erfgoedgeïnteresseerden meer in de erfgoedwerking in de regio. Er is binnen deze groep ook behoefte aan (informeel/thematisch) overleg (weten waarmee anderen bezig zijn). Expertise in de regio in kaart brengen is een taak voor Erfgoedcel CO7. Erfgoeddag is een goed moment om bij een breed publiek de bewustwording voor erfgoed aan te wakkeren Bedreigingen Het zwerfgoed gaat verloren. De jonge generatie moet gesensibiliseerd worden. Mensen weten vaak niet wat ze hebben. Het is belangrijk om het waardevol zwerfgoed toegankelijk te maken. Dit kan zonder dat de eigenaar het eigendomsrecht verliest. Er is een aanspreekpunt nodig zodat men weet waar men terecht kan voor het schonen van verzamelingen. Met foto s weet men al waar men terechtkan, met ander materiaal niet. Het is moeilijk om jongeren blijvend te engageren. Zij zijn enkel warm te maken voor eenmalige projecten. Ook de huidige vrijwilligers hebben nieuwe prikkels nodig om geëngageerd te blijven. CO7 mag niet verengd worden tot de beeldbank. Door de sluiting/ herbestemming van kerken zal veel religieus erfgoed verweesd achterblijven. Door het overweldigende van de herdenking van WOI in de Westhoek in , bestaat het gevaar dat andere aspecten ondergesneeuwd geraken. Anderzijds kan

5 5 deze herdenking ook als een hefboom beschouwd worden en moet er geanticipeerd worden op wat na 2018 zal gebeuren. We moeten oppassen voor versnippering van initiatieven, zodat niet meerdere organisaties hetzelfde doen. Volkscafés verdwijnen. De volksbeleving en het verhaal rond het volkscafé zijn belangrijk. Het kan een opportuniteit zijn om een toonmoment van de beeldbank te organiseren in een (gesloten) volkscafé. De besparingen op cultuur, en in het bijzonder erfgoed, beperken de groei aan nieuwe initiatieven. Door de verkiezingen kan het politieke bestuur wijzigen, zodat er andere prioriteiten kunnen gesteld worden.

CO7: cultuur erfgoed archeologie

CO7: cultuur erfgoed archeologie CO7: cultuur erfgoed archeologie Cultuurraad Poperinge Woensdag 22 oktober 2014 OPZET Waarvoor staat CO7? Waarvoor kan je bij CO7 terecht? Welke acties en projecten staan op stapel? Vlaamse Cultuurprijs

Nadere informatie

Gezocht én gevonden: vrijwilligers met een hart voor religieus erfgoed Lothar Casteleyn, Coördinator Erfgoedbeleid

Gezocht én gevonden: vrijwilligers met een hart voor religieus erfgoed Lothar Casteleyn, Coördinator Erfgoedbeleid CRKC Gezocht én gevonden: vrijwilligers met een hart voor religieus erfgoed Lothar Casteleyn, Coördinator Erfgoedbeleid Programma 23 april 2015 Kennismaking Erfgoedcel Brugge Vrijwilligerswerking religieus

Nadere informatie

PERSBERICHT HISTORISCHE KRANTEN DIGITALE KRANTENKIOSK MET 'OUD' NIEUWS UIT DE REGIO IEPER-POPERINGE

PERSBERICHT HISTORISCHE KRANTEN DIGITALE KRANTENKIOSK MET 'OUD' NIEUWS UIT DE REGIO IEPER-POPERINGE PERSBERICHT Datum: 13/11/2009 Onderwerp: website Historische Kranten Organisatie: Erfgoedcel CO 7 Sint-Jacobsstraat 1 8900 Ieper Contact: Liesbeth Thiers T 057-239.309 E erfgoedcel@co7.be Beeld: desgewenst:

Nadere informatie

Visienota CO NOTA CBS EN, 19/6/2013

Visienota CO NOTA CBS EN, 19/6/2013 Visienota CO7 2014-2019 NOTA CBS EN, 19/6/2013 1) CO7 tot op vandaag De projectvereniging CultuurOverleg Zeven, afgekort CO7, werd opgericht in 2005. Het intergemeentelijke samenwerkingsverband voor cultuur,

Nadere informatie

Toeleidingsmechanismen naar een archief

Toeleidingsmechanismen naar een archief Toeleidingsmechanismen naar een archief Vrijwilligerswerking, educatie en reminiscentie Tijs Goethals, intergemeentelijk archivaris Poperinge-Vleteren Situatieschets Intergemeentelijke archiefdienst, opgericht

Nadere informatie

STAGEVOORSTELLEN - ERFGOED ZUIDWEST

STAGEVOORSTELLEN - ERFGOED ZUIDWEST STAGEVOORSTELLEN - ERFGOED ZUIDWEST 1 MEEDRAAIEN BIJ ERFGOEDCEL ERFGOED ZUIDWEST Als stagiair(e) ondersteun je de erfgoedcel bij het uitvoeren van de verschillende doelstellingen binnen het jaaractieplan.

Nadere informatie

Cultureel-erfgoedconvenant tussen de Vlaamse Gemeenschap en het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband van het Land van Waas

Cultureel-erfgoedconvenant tussen de Vlaamse Gemeenschap en het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband van het Land van Waas Cultureel-erfgoedconvenant tussen de Vlaamse Gemeenschap en het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband van het Land van Waas Tussen: de Vlaamse Gemeenschap, vertegenwoordigd door de Vlaamse Regering in

Nadere informatie

Cultureel erfgoed = roerend en immaterieel erfgoed = Cultuur => Gemeenschapsmaterie

Cultureel erfgoed = roerend en immaterieel erfgoed = Cultuur => Gemeenschapsmaterie Cultureel Erfgoed Cultureel erfgoed = roerend en immaterieel erfgoed = Cultuur => Gemeenschapsmaterie Onroerend erfgoed = monumenten, landschappen, archeologie = Grondgebonden => Gewestmaterie 2 3 Cultureel-erfgoeddecreet

Nadere informatie

Woensdag 6 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Erfgoeddag 11e editie Armoe troef

Woensdag 6 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Erfgoeddag 11e editie Armoe troef Woensdag 6 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Erfgoeddag 11e editie Armoe troef (enkel het gesproken woord telt) Dames en heren, Welkom op de persconferentie

Nadere informatie

Vroeger en Nu. Reeks met getuigenissen over het verleden van het Waasland

Vroeger en Nu. Reeks met getuigenissen over het verleden van het Waasland Vroeger en Nu Reeks met getuigenissen over het verleden van het Waasland De Erfgoedcel Waasland maakt deel uit van het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband van het Land van Waas (I.C.W.) en wordt ondersteund

Nadere informatie

Agrarisch en ruraal erfgoed, of het DNA van boer en plattelander

Agrarisch en ruraal erfgoed, of het DNA van boer en plattelander Agrarisch en ruraal erfgoed, of het DNA van boer en plattelander Yves Segers Centrum Agrarische Geschiedenis vzw Interfacultair Centrum Agrarische Geschiedenis, K.U.Leuven Inleiding Enkele aandachtspunten

Nadere informatie

[ew32] 4 SUG s. Serious Game vs. Urban Game vs. Serious Urban Game. Nieuwe tendensen binnen digitale participatie

[ew32] 4 SUG s. Serious Game vs. Urban Game vs. Serious Urban Game. Nieuwe tendensen binnen digitale participatie Nieuwe tendensen binnen digitale participatie [ew32] Serious Game vs. Urban Game vs. Serious Urban Game 4 SUG s SUG GROOTSTE AANDACHT NAAR HET PROCES Het ParticipatieProces DE TOOLS LearningLabs #WORK

Nadere informatie

waar het Centrum Agrarische Geschiedenis

waar het Centrum Agrarische Geschiedenis Op bezoek bij (1): het Centrum Agrarische Geschiedenis Inleiding Binnen de cultureel-erfgoedsector zijn veel spelers actief. Naast de vele vrijwilligersverenigingen worden een aantal organisaties door

Nadere informatie

Ontwikkelingen in het

Ontwikkelingen in het Ontwikkelingen in het Cultureel-erfgoedbeleid Departement CJSM Afdeling Cultureel Erfgoed Katrijn Van Kerchove Cultureel-erfgoedbeleid Vlaamse Overheid: 1. Erkennen en subsidiëren 2. Beschermen roerend

Nadere informatie

Projectsubsidiereglement van 26 november 2015 ter versterking van het lokaal cultureel-erfgoedveld 1

Projectsubsidiereglement van 26 november 2015 ter versterking van het lokaal cultureel-erfgoedveld 1 Projectsubsidiereglement van 26 november 2015 ter versterking van het lokaal cultureel-erfgoedveld 1 INLEIDING Sinds 2000 sluit de Vlaamse Gemeenschap cultureel-erfgoedconvenants met lokale besturen om

Nadere informatie

Wat is k.erf? Sinds 2010 heeft k.erf een convenant afgesloten met de Vlaamse Overheid.

Wat is k.erf? Sinds 2010 heeft k.erf een convenant afgesloten met de Vlaamse Overheid. Wat is k.erf? Een intergemeentelijk samenwerkingsverband rond cultureel erfgoed tussen de gemeentes Balen, Dessel, Geel, Meerhout, Mol, Laakdal en Retie. Sinds 2010 heeft k.erf een convenant afgesloten

Nadere informatie

In de bres voor het Brabants trekpaard.

In de bres voor het Brabants trekpaard. In de bres voor het Brabants trekpaard. Startmoment erfgoedzorgtraject Chantal Bisschop & Yves Segers Centrum Agrarische Geschiedenis Asse, 6 februari 2016 Programma 13:00 Ontvangst 13:30 Welkom door Tom

Nadere informatie

Regionale infosessie Erfgoeddag 2016 Rituelen

Regionale infosessie Erfgoeddag 2016 Rituelen Regionale infosessie Erfgoeddag 2016 Rituelen Erfgoeddag? Erfgoeddag 2016 Rituelen Van idee naar activiteit Hoe inschrijven? Promotiemateriaal Belangrijke data welkomsritueel Rhoussoul, Foto: Cigdem Yuksel,

Nadere informatie

Overzicht vragen aanvraag Inventaris Vlaanderen

Overzicht vragen aanvraag Inventaris Vlaanderen Arenbergstraat 9 1000 BRUSSEL cjm.vlaanderen.be Overzicht vragen aanvraag Inventaris Vlaanderen //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Een toeristisch ontwikkelingsplan, gebaseerd op een landschapsvisie van de Kempense Heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart

Een toeristisch ontwikkelingsplan, gebaseerd op een landschapsvisie van de Kempense Heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart Slapende Reus Een toeristisch ontwikkelingsplan, gebaseerd op een landschapsvisie van de Kempense Heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart WAAROM LANDSCHAPSVISIE De Kempense Heuvelrug in Kasterlee heeft

Nadere informatie

Eerst en vooral wil ik de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het. Land van Waas bedanken voor de uitnodiging en de jarige proficiat

Eerst en vooral wil ik de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het. Land van Waas bedanken voor de uitnodiging en de jarige proficiat Zondag 22 mei 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR 150 jaar Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas - Sint-Niklaas Geachte dames en heren,

Nadere informatie

Een toeristisch ontwikkelingsplan, gebaseerd op een landschapsvisie van de Kempense Heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart

Een toeristisch ontwikkelingsplan, gebaseerd op een landschapsvisie van de Kempense Heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart Slapende Reus Een toeristisch ontwikkelingsplan, gebaseerd op een landschapsvisie van de Kempense Heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart WAAROM LANDSCHAPSVISIE De Kempense Heuvelrug in Kasterlee heeft

Nadere informatie

Binden, bewaren, bezielen en betalen

Binden, bewaren, bezielen en betalen EGH/ZHL november 2013 Binden, bewaren, bezielen en betalen voor landschap en erfgoed in Zuid-Holland Zuid-Holland heeft veel te bieden qua natuur, landschap en erfgoed. Er zijn talrijke partijen die zich

Nadere informatie

Infosessie Erfgoeddag 2017 Brugge. Maandag 19 september 2016

Infosessie Erfgoeddag 2017 Brugge. Maandag 19 september 2016 Infosessie Erfgoeddag 2017 Brugge Maandag 19 september 2016 Programma infosessie 15.00 uur: Welkomstwoord door Ruud Priem, hoofdconservator Hospitaalmuseum 15.05 uur: Korte toelichting Erfgoeddag Vlaanderen

Nadere informatie

INTERGEMEENTELIJKE ONROERENDERFGOED- DIENSTEN (IOED S)

INTERGEMEENTELIJKE ONROERENDERFGOED- DIENSTEN (IOED S) INTERGEMEENTELIJKE ONROERENDERFGOED- DIENSTEN (IOED S) 8 september 2015 Vlaams Regeerakkoord 2014-2019 We betrekken zo veel als mogelijk de lokale besturen bij het erfgoedbeleid en bij de maatregelen die

Nadere informatie

Samenwerkingstraject Op handen gedragen Erfgoed van processies

Samenwerkingstraject Op handen gedragen Erfgoed van processies Samenwerkingstraject Op handen gedragen Erfgoed van processies Julie Aerts Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur vzw (CRKC) Congres Schaalvergroting in de erfgoedsector 26 februari 2016 Wat 2013: opstart

Nadere informatie

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden.

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden. Limburg heeft een uniek en veelzijdig cultuuraanbod. Dit komt tot uitdrukking in een enorme verscheidenheid met talloze monumenten, cultureel erfgoed, musea, culturele organisaties, evenementen en een

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 27 november 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 1/2 Samenwerkingsovereenkomst 2014-2019 tussen

Nadere informatie

Het gebedshuis als open & gastvrije ruimte

Het gebedshuis als open & gastvrije ruimte Het gebedshuis als open & gastvrije ruimte Katlijn Vanhulle Projectcoördinator Open Kerken vzw Inspiratiedag Openstellen Kerken - Intercommunale Leiedal 8 febr. 18 Wat is Open Kerken vzw? Erfgoedorganisatie

Nadere informatie

Vers Bloed. diensten bib, cultuur, jeugd, kermissen, markten, toerisme & museum Jan Vaerten en Heemkundig museum. A-ha Mee-maken en Samen

Vers Bloed. diensten bib, cultuur, jeugd, kermissen, markten, toerisme & museum Jan Vaerten en Heemkundig museum. A-ha Mee-maken en Samen Vers Bloed diensten bib, cultuur, jeugd, kermissen, markten, toerisme & museum Jan Vaerten en Heemkundig museum A-ha Mee-maken en Samen Rechterboezem - bewaren Archief Musea Gemeente Bibliotheek Gemeenschappelijk

Nadere informatie

CULTUREEL ERFGOED IN/UIT DE MARGE: de visie van CO7 op het cultureelerfgoedbeleid

CULTUREEL ERFGOED IN/UIT DE MARGE: de visie van CO7 op het cultureelerfgoedbeleid CULTUREEL ERFGOED IN/UIT DE MARGE: de visie van CO7 op het cultureelerfgoedbeleid Grensgeval De zuidelijke Westhoek is letterlijk een grensgeval. De streek ligt aan de Franse grens en tegen Wallonië aan,

Nadere informatie

Het Mobiel Erfgoed Plein

Het Mobiel Erfgoed Plein Het Mobiel Erfgoed Plein 30 april 2017 Mobiele Collectie Nederland Eén van de belangrijkste doelstellingen van de stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN) is het verhogen van de zichtbaarheid van mobiel

Nadere informatie

Vacature erfgoedcoördinator (B1 B3) ondersteuning en vrijwilligerswerking erfgoedcel Pajottenland Zennevallei. - contract onbepaalde duur -

Vacature erfgoedcoördinator (B1 B3) ondersteuning en vrijwilligerswerking erfgoedcel Pajottenland Zennevallei. - contract onbepaalde duur - Vacature erfgoedcoördinator (B1 B3) ondersteuning en vrijwilligerswerking erfgoedcel Pajottenland Zennevallei - contract onbepaalde duur - De projectvereniging Cultuurregio Pajottenland & Zennevallei is

Nadere informatie

Erfgoedhalte Sport. A rc hiefbankv laand eren. een blik terug op een geslaagde wisselwerking tussen sport en erfgoed

Erfgoedhalte Sport. A rc hiefbankv laand eren. een blik terug op een geslaagde wisselwerking tussen sport en erfgoed A rc hiefbankv laand eren Erfgoedhalte Sport een blik terug op een geslaagde wisselwerking tussen sport en erfgoed Lothar Casteleyn, Coördinator Erfgoedbeleid Programma 4 december 2014 Kennismaking Erfgoedcel

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT VOOR CULTUREEL- ERFGOEDPROJECTEN Erfgoedcel Aalst

SUBSIDIEREGLEMENT VOOR CULTUREEL- ERFGOEDPROJECTEN Erfgoedcel Aalst SUBSIDIEREGLEMENT VOOR CULTUREEL- ERFGOEDPROJECTEN Erfgoedcel Aalst INLEIDING De Erfgoedcel Aalst sloot met de Vlaamse Gemeenschap een cultureel-erfgoedconvenant af voor de beleidsperiode 2009-2014. In

Nadere informatie

Intergemeentelijke (samen)werking rond landschappelijk erfgoed vanuit regionale landschappen: een vergelijking 17 mei Lovendegem

Intergemeentelijke (samen)werking rond landschappelijk erfgoed vanuit regionale landschappen: een vergelijking 17 mei Lovendegem Intergemeentelijke (samen)werking rond landschappelijk erfgoed vanuit regionale landschappen: een vergelijking 17 mei 2016 - Lovendegem Regionaal Landschap Meetjesland vzw Bestaande samenwerking (geen

Nadere informatie

Intergemeentelijke archivaris Land van Dendermonde. Jaaractieplan 2017

Intergemeentelijke archivaris Land van Dendermonde. Jaaractieplan 2017 Intergemeentelijke archivaris Land van Dendermonde Jaaractieplan 2017 Intergemeentelijke archivaris Jaaractieplan 2017 2 Inhoudstabel 1. Inleiding... 3 2. Intergemeentelijke archivaris in cijfers... 3

Nadere informatie

Geachte burgemeester, schepenen en gemeenteraadsleden, Geachte vertegenwoordigers uit de Vlaamse en Brugse erfgoedsector, Beste dames en heren,

Geachte burgemeester, schepenen en gemeenteraadsleden, Geachte vertegenwoordigers uit de Vlaamse en Brugse erfgoedsector, Beste dames en heren, Toespraak Sven Gatz Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel Lancering Brugs Erfgoedportaal en 15 jaar erfgoedcelwerking Brugge, Aula Sint-Lodewijkscollege, maandag 12 december 2016 Geachte burgemeester,

Nadere informatie

Zorg voor kloostererfgoed. Wat doet het CRKC voor de kloosters?

Zorg voor kloostererfgoed. Wat doet het CRKC voor de kloosters? Zorg voor kloostererfgoed Wat doet het CRKC voor de kloosters? Een beetje geschiedenis Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur in 1997 opgericht als binnenkerkelijk steunpunt voor behoud, beheer, ontsluiting

Nadere informatie

Verbindend erfgoed, een Erfgoedvisie en uitvoeringsagenda voor de gemeente Katwijk. CONCEPT Verspreid ter bespreking op participatieavond 6 juni 2017

Verbindend erfgoed, een Erfgoedvisie en uitvoeringsagenda voor de gemeente Katwijk. CONCEPT Verspreid ter bespreking op participatieavond 6 juni 2017 Verbindend erfgoed, een Erfgoedvisie en uitvoeringsagenda voor de gemeente Katwijk. CONCEPT Verspreid ter bespreking op participatieavond 6 juni 2017 Inhoud Uniek karakter benutten Het erfgoed van Katwijk

Nadere informatie

Projectsubsidies cultureel erfgoed eerste ronde 2015

Projectsubsidies cultureel erfgoed eerste ronde 2015 Projectsubsidies cultureel eerste ronde 2015 Aanvrager Titel Korte omschrijving Toegekend bedrag Type project Design Museum Gent Tentoonstelling 'Design Derby België- Nederland 1815-2015' Design museum

Nadere informatie

KWAMEN HET VOLGENDE OVEREEN: Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen en beleidskader

KWAMEN HET VOLGENDE OVEREEN: Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen en beleidskader CULTUREEL-ERFGOEDCONVENANT TUSSEN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP EN PLATFORM OMGEVING LEIE SCHELDE BETREFFENDE DE UITVOERING VAN HET LOKALE CULTUREEL- ERFGOEDBELEID VOOR DE BELEIDSPERIODE 2015-2020 De Vlaamse

Nadere informatie

Binden, bewaren, bezielen en betalen

Binden, bewaren, bezielen en betalen Binden, bewaren, bezielen en betalen voor landschap en erfgoed in Zuid-Holland Zuid-Holland heeft veel te bieden qua natuur, landschap en erfgoed. Er zijn talrijke partijen die zich daar voor inzetten:

Nadere informatie

BOORTMEERBEEK» DE WEG VOORUIT. Voor een duurzaam en bruisend Boortmeerbeek.»

BOORTMEERBEEK» DE WEG VOORUIT. Voor een duurzaam en bruisend Boortmeerbeek.» BOORTMEERBEEK DE WEG VOORUIT Voor een duurzaam en bruisend Boortmeerbeek. Een open bestuur ten dienste van de inwoners. Communicatie en dialoog zijn enorm belangrijk in de moderne maatschappij. Wij vinden

Nadere informatie

CULTUUR ERFGOEDDAG ZONDAG 28 APRIL 2019

CULTUUR ERFGOEDDAG ZONDAG 28 APRIL 2019 CULTUUR ERFGOEDDAG ZONDAG 28 APRIL 2019 CULTUUR ERFGOEDDAG ZONDAG 28 APRIL 2019 Voorstelling - Regionale coördinator: Kusterfgoed - Lokale coördinator: Stad Oostende dienst Cultuur Thema: Hoe maakt u het

Nadere informatie

Cultureel-erfgoedconvenant tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapscommissie

Cultureel-erfgoedconvenant tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapscommissie Cultureel-erfgoedconvenant 2012-2016 tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapscommissie CULTUREEL-ERFGOEDCONVENANT TUSSEN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP EN DE VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE OVER

Nadere informatie

Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Maandag 17 mei 2010 Erfgoedconvenant Land van Rode

Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Maandag 17 mei 2010 Erfgoedconvenant Land van Rode Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Maandag 17 mei 2010 Erfgoedconvenant Land van Rode Dames en heren, Burgemeesters, schepenen, gemeenteraadsleden van Oosterzele,

Nadere informatie

Snapshot 9: Kantje boord. Kant vroeger en nu door de lens van Karin Borghouts

Snapshot 9: Kantje boord. Kant vroeger en nu door de lens van Karin Borghouts persdossier Snapshot 9: Kantje boord. Kant vroeger en nu door de lens van Karin Borghouts p. 2 Tentoonstelling Snapshot 9: Kantje boord. Kant vroeger en nu door de lens van Karin Borghouts Korte inhoud

Nadere informatie

VISIETRAJECT ERFGOEDCELLEN

VISIETRAJECT ERFGOEDCELLEN VISIETRAJECT ERFGOEDCELLEN Visietraject erfgoedcellen TournéeGénérale 16 juni 2015 Inleiding en resultaten Visietraject erfgoedcellen INLEIDING: EEN TERUGBLIK OP 15 JAAR ERFGOEDCELLENWERKING 2000: HOE

Nadere informatie

Samenwerken, netwerken en clustering in de erfgoedsector

Samenwerken, netwerken en clustering in de erfgoedsector Samenwerken, netwerken en clustering in de erfgoedsector Gregory Vercauteren 26 februari 2016 Brussel Steunpunt voor cultureel-erfgoedsector: musea, archieven, erfgoedbibliotheken, lokale en provinciale

Nadere informatie

Subsidiereglement Erfgoedcel Land van Dendermonde

Subsidiereglement Erfgoedcel Land van Dendermonde Subsidiereglement Erfgoedcel Land van Dendermonde Periodieke publicaties Sinds 000 sluit de Vlaamse Gemeenschap cultureel-erfgoedconvenanten met lokale besturen. Deze convenanten bevatten afspraken voor

Nadere informatie

Wie ben ik? Luud de Brouwer. Sinds 1989 werkzaam bij het archief in Tilburg

Wie ben ik? Luud de Brouwer. Sinds 1989 werkzaam bij het archief in Tilburg Wie ben ik? Luud de Brouwer Sinds 1989 werkzaam bij het archief in Tilburg Vanaf 1996 lid van het schrijversteam van Heemcentrum 't Schoor in Udenhout Sinds 1997 bezig met websites en (online) dienstverlening

Nadere informatie

AGENDA VOOR HET PROVINCIAAL CULTUURBELEID De provincie: belangrijk schakelpaneel in de culturele infrastructuur.

AGENDA VOOR HET PROVINCIAAL CULTUURBELEID De provincie: belangrijk schakelpaneel in de culturele infrastructuur. WOENSDAG 9 FEBRUARI 2011 DORDRECHT Bijdrage Ad 's-gravesande AGENDA VOOR HET PROVINCIAAL CULTUURBELEID De provincie: belangrijk schakelpaneel in de culturele infrastructuur. Cultuur leeft: er wordt op

Nadere informatie

vijf misverstanden om komaf mee te maken in een toekomstig cultureel-erfgoedbeleid

vijf misverstanden om komaf mee te maken in een toekomstig cultureel-erfgoedbeleid VOOR EEN ERFGOEDBELEID IN VLAANDEREN DAT NIET VAN GISTEREN IS vijf misverstanden om komaf mee te maken in een toekomstig cultureel-erfgoedbeleid Tegen het voorjaar 2016 wordt op initiatief van Minister

Nadere informatie

Het informatieplan: instrument voor een succesvolle omgang met je digitale. collecties en archieven. #informatieplan

Het informatieplan: instrument voor een succesvolle omgang met je digitale. collecties en archieven. #informatieplan Het informatieplan: instrument voor een succesvolle omgang met je digitale collecties en archieven #informatieplan Het informatieplan: instrument voor een succesvolle omgang met je digitale collecties

Nadere informatie

PARTICIPATIETRAJECTEN voor de her- en nevenbestemming van parochiekerken

PARTICIPATIETRAJECTEN voor de her- en nevenbestemming van parochiekerken PARTICIPATIETRAJECTEN voor de her- en nevenbestemming van parochiekerken Participatietrajecten Wat? Samen met de lokale gemeenschap (parochianen en andere betrokkenen) naar een bijkomende of nieuwe invulling

Nadere informatie

bie, partners met verschillende gezichten

bie, partners met verschillende gezichten Introductiefolder bie, partners met verschillende gezichten BIE brengt in kaart: persoonlijke (fysieke) herinneringen, schatten uit het verleden onder- en bovengronds, bv.: de WO I-brieven van je grootvader

Nadere informatie

Vrijdag 1 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Officiële Opening Studio Alijn - Gent

Vrijdag 1 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Officiële Opening Studio Alijn - Gent Vrijdag 1 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Officiële Opening Studio Alijn - Gent Mijnheer de burgemeester, meneer de schepen, Dames en heren,

Nadere informatie

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving Erfgoed is in de nieuwe erfgoednota een breed begrip; de cultuurhistorie van Leiden uit zich op

Nadere informatie

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad van (internationale) kennis en collecties

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad van (internationale) kennis en collecties Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad van (internationale) kennis en collecties Erfgoed is in de nieuwe erfgoednota een breed begrip; de cultuurhistorie

Nadere informatie

Wat heeft een waterschap met cultureel erfgoed?

Wat heeft een waterschap met cultureel erfgoed? Wat heeft een waterschap met cultureel erfgoed? Gesprek met Akke de Vries-Oosterveen, De Waterfabriek voor erfgoedvragen o.l.v. dagvoorzitter Jeroen Haan Themabijeenkomst Waterbeheer en Erfgoed, Lelystad

Nadere informatie

Rol: Erfgoedconsulent bouwkundig en archeologisch erfgoed

Rol: Erfgoedconsulent bouwkundig en archeologisch erfgoed Doel van de functie De erfgoedconsulent zal instaan voor de uitvoering van de doelstellingen van de IOED rond archeologie en bouwkundig erfgoed. Het luik landschappelijk erfgoed zal door het Regionale

Nadere informatie

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen Een initiatief van de EU Sinds 2010 actie door Europese middenveld en lidstaten voor een dergelijk jaar Inspiratie 1975 Europees Jaar van het Bouwkundig

Nadere informatie

Het depotbeleid van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Samenwerken zonder gezamenlijke depots

Het depotbeleid van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Samenwerken zonder gezamenlijke depots Het depotbeleid van de Vlaamse Gemeenschapscommissie Samenwerken zonder gezamenlijke depots Context Regionaal depotbeleid in het Vlaamse Cultureel-erfgoeddecreet van 6 juli 2012 Toegewezen aan de Vlaamse

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

Inhoud. 1. Het wat en hoe van een beleidsplan 2. De voorbereidingen voor het schrijven van een beleidsplan 3. Het opstellen van een beleidsplan

Inhoud. 1. Het wat en hoe van een beleidsplan 2. De voorbereidingen voor het schrijven van een beleidsplan 3. Het opstellen van een beleidsplan Verwachtingen? Inhoud 1. Het wat en hoe van een beleidsplan 2. De voorbereidingen voor het schrijven van een beleidsplan 3. Het opstellen van een beleidsplan Goed om weten Niet elke club kan / wil evenveel

Nadere informatie

EVALUATIE BEWONERSPLATFORM RENINGELST

EVALUATIE BEWONERSPLATFORM RENINGELST EVALUATIE BEWONERSPLATFORM RENINGELST REALISATIES VAN HET BEWONERSPLATFORM RENINGELST Informatie Bewoners geven aan dat er via de stadskrant van Poperinge al heel wat informatie wordt doorgegeven aan de

Nadere informatie

Beurzen voor het doorgeven van vakmanschap in een meesterleerling-traject

Beurzen voor het doorgeven van vakmanschap in een meesterleerling-traject Beurzen voor het doorgeven van vakmanschap in een meesterleerling-traject Nieuw subsidiereglement: de essentie Beurzen Meester-leerling-trajecten Focus op doorgeven van vakmanschap Experimenteel Indieningsdatum

Nadere informatie

Typologie erfgoed. Er beweegt wat in erfgoedland. Nieuwe decreten, nieuwe mogelijkheden? 2/04/2012. Decreet op de Planlastvermindering

Typologie erfgoed. Er beweegt wat in erfgoedland. Nieuwe decreten, nieuwe mogelijkheden? 2/04/2012. Decreet op de Planlastvermindering Nieuwe decreten, nieuwe mogelijkheden? GREGORY VERCAUTEREN FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed Er beweegt wat in erfgoedland Typologie erfgoed Cultureel erfgoed Tastbaar Niet tastbaar immaterieel

Nadere informatie

Waarderen en herbestemmen van roerend religieus erfgoed een stappenplan

Waarderen en herbestemmen van roerend religieus erfgoed een stappenplan Waarderen en herbestemmen van roerend religieus erfgoed een stappenplan 26 april 2016 Drongen 28 april 2016 Heverlee Annemie Van Dyck wat? een stappenplan voor de waardering, selectie en herbestemming

Nadere informatie

Vrijdag 7 september 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Vrijdag 7 september 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Vrijdag 7 september 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Overhandiging kwaliteitslabel Erkend Cultureel Archief aan Archief OCMW Gent, Ieper en Waregem

Nadere informatie

De bevraging van de Vlaamse parochiekerken. Een stand van zaken: ontsluiting en toekomstperspectieven. Open Kerken 16 mei 2013

De bevraging van de Vlaamse parochiekerken. Een stand van zaken: ontsluiting en toekomstperspectieven. Open Kerken 16 mei 2013 De bevraging van de Vlaamse parochiekerken. Een stand van zaken: ontsluiting en toekomstperspectieven. Open Kerken 16 mei 2013 Bevraging parochiekerken Respons op de bevraging Totaal aantal kerkfabrieken:

Nadere informatie

ERFGOED IN MIJN STRAAT

ERFGOED IN MIJN STRAAT Onroerend Erfgoed Phoenixgebouw Koning Albert II-laan 19, bus 5 1210 Brussel Tel. +32 (0)2 553 16 50 http://www.onroerenderfgoed.be http://inventaris.vioe.be Vlaamse overheid Onroerend Erfgoed ID 1581

Nadere informatie

Aandachtspunten merk. Comeet:

Aandachtspunten merk. Comeet: Aandachtspunten merk Comeet: - Logo s tot een minimum beperken. Reeds te veel representatie met huidige overheden bij bijvoorbeeld projectsubsidies. - Duidelijke zichtbaarheid van eigen inspanningen is

Nadere informatie

Dit advies wordt schriftelijk afgehandeld na een bespreking in de vergadering van de sectorraad Kunsten en Erfgoed van 6 juni 2008.

Dit advies wordt schriftelijk afgehandeld na een bespreking in de vergadering van de sectorraad Kunsten en Erfgoed van 6 juni 2008. Raad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media Arenbergstraat 9 1000 Brussel Tel 02 553 41 71 www.vlaanderen.be/raadcjsm raadcjsm@vlaanderen.be Advies van de sectorraad Kunsten en Erfgoed Ontwerp van besluit

Nadere informatie

VOORWOORD...8 I. INLEIDING...9 II. EVALUATIE ERFGOEDCONVENANT IEPER... 11

VOORWOORD...8 I. INLEIDING...9 II. EVALUATIE ERFGOEDCONVENANT IEPER... 11 INHOUDSOPGAVE VOORWOORD...8 I. INLEIDING...9 II. EVALUATIE ERFGOEDCONVENANT IEPER... 11 1. Een blik op het verleden... 1. Convenant 2004... 2. Convenant 2005-2008... 2. Lessen voor de toekomst... 1. Zwaktes

Nadere informatie

Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed

Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed Vastgesteld door het bestuur van de heemkundekring op 9 maart 2015. Wat is het Museum Zwaluws Erfgoed? Het museum Zwaluws Erfgoed is een etnografisch

Nadere informatie

1. VOOR WELKE ONDERWERPEN IS SAMENWERKING ECHT NOODZAKELIJK? EN WAAROM?

1. VOOR WELKE ONDERWERPEN IS SAMENWERKING ECHT NOODZAKELIJK? EN WAAROM? Vlaamse overheid Arenbergstraat 9 1000 BRUSSEL T 02 553 68 00 www.cjsm.vlaanderen.be VERSLAG //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Toelichting kwaliteitslabel

Toelichting kwaliteitslabel Toelichting kwaliteitslabel Toelichting kwaliteitslabels Waarom worden er kwaliteitslabels toegekend? Binnen welk kader worden kwaliteitslabels toegekend? Wie komt in aanmerking? Wat zijn de voorwaarden

Nadere informatie

Buurten met erfgoed. Het verhaal van de schoolomgeving. Schooljaar Dilbeek. Buurten met erfgoed in het kort:

Buurten met erfgoed. Het verhaal van de schoolomgeving. Schooljaar Dilbeek. Buurten met erfgoed in het kort: Buurten met erfgoed Het verhaal van de schoolomgeving Schooljaar 2016-2017 - Dilbeek De gemeente Dilbeek en Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei nodigen erfgoedwerkers, natuurwerkers en cultuurwerkers van

Nadere informatie

Bezoek zeker de website van de erfgoedcel in je buurt voor het meest recente aanbod reminiscentiekoffers via

Bezoek zeker de website van de erfgoedcel in je buurt voor het meest recente aanbod reminiscentiekoffers via Aan de slag met reminiscentie in de zorgsector Erfgoed? Cultureel erfgoed zit verweven in het dagelijkse leven van mensen. Het zit opgeborgen in het geheugen van elke mens, het is zichtbaar in het straatbeeld

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 18 december 2013 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 1/2 Samenwerkingsovereenkomst 2013 tussen provincie

Nadere informatie

AMATEURKUNSTEN EN ERFGOED

AMATEURKUNSTEN EN ERFGOED AMATEURKUNSTEN EN ERFGOED Amateurkunsten en erfgoed 2 maart 2016 Mijn persoonlijke verhaal, persoonlijke erfgoed ERFGOED? = verzamelnaam voor alles wat door vorige generaties is gemaakt en wat nu nog bestaat

Nadere informatie

Verslag: De dorpsbibliotheek: verleden of toekomst?

Verslag: De dorpsbibliotheek: verleden of toekomst? Verslag: WANNEER Donderdag 26 september 2013 LOCATIE t Kasteeltje Stationstraat 2, Denderleeuw INLEIDING Donderdagavond 26 september 2013 werd in t Kasteeltje in Denderleeuw een 2 e bijeenkomst georganiseerd

Nadere informatie

Informatiemoment Grote lijnen van een nieuw CULTUREEL- ERFGOEDDECREET TOELICHTING KVS 30.05.2016

Informatiemoment Grote lijnen van een nieuw CULTUREEL- ERFGOEDDECREET TOELICHTING KVS 30.05.2016 Informatiemoment Grote lijnen van een nieuw CULTUREEL- ERFGOEDDECREET TOELICHTING KVS 30.05.2016 WELKOM en PROGRAMMA Karen Jacobs Conceptnota Duurzame CE-werking 2015-2016 participatief traject ter voorbereiding

Nadere informatie

Verslag themabijeenkomst Toerisme en Werelderfgoed

Verslag themabijeenkomst Toerisme en Werelderfgoed URHAHN BREEN FERWERDA Dorpsontwikkelingsvisie Middenbeemster Verslag themabijeenkomst Toerisme en Werelderfgoed Dorpsontwikkelingsvisie Middenbeemster 16 mei 2019 Inleiding Op donderdag 16 mei 2019 organiseerde

Nadere informatie

vzw Kempens Landschap

vzw Kempens Landschap vzw Kempens Landschap Een unieke en exemplarische landschapsvereniging vzw Kempens Landschap Een unieke en exemplarische landschapsvereniging In 1997 werd vzw Kempens Landschap opgericht om landschap en

Nadere informatie

Beschrijving van de werking en de verschillende acties 2012 Erfgoedcel Aalst

Beschrijving van de werking en de verschillende acties 2012 Erfgoedcel Aalst Beschrijving van de werking en de verschillende acties 2012 Erfgoedcel Aalst 1. INLEIDING De opmaak van dit actieplan gebeurde in november 2011, zodat het kan ingediend worden op 1 december 2011. Het actieplan

Nadere informatie

Gecoördineerde tekst:

Gecoördineerde tekst: Gecoördineerde tekst: Decreet van 27 oktober 1998 houdende de erkenning en subsidiëring van organisaties voor volkscultuur en de oprichting van het Vlaams Centrum voor Volkscultuur (B.S.22-12-1998) Decreet

Nadere informatie

Kaderconventie van de Raad van Europa over de bijdrage van cultureel erfgoed aan de samenleving, opgemaakt in Faro op 27 oktober 2005

Kaderconventie van de Raad van Europa over de bijdrage van cultureel erfgoed aan de samenleving, opgemaakt in Faro op 27 oktober 2005 Sectorraad Kunsten en Erfgoed Kaderconventie van de Raad van Europa over de bijdrage van cultureel erfgoed aan de samenleving, opgemaakt in Faro op 27 oktober 2005 Advies 2010/2 (SARiV) Advies 243-05 (SARC)

Nadere informatie

PROJECTSUBSIDIEREGLEMENT VOOR CULTUREEL ERFGOEDINITIATIEVEN

PROJECTSUBSIDIEREGLEMENT VOOR CULTUREEL ERFGOEDINITIATIEVEN PROJECTSUBSIDIEREGLEMENT VOOR CULTUREEL ERFGOEDINITIATIEVEN ERFGOEDCEL VIERSPRONG 1. KADER De projectvereniging Viersprong kan subsidies toekennen aan cultureelerfgoedinitiatieven volgens de bepalingen

Nadere informatie

aan de slag met archief en documentatie lessenreeks over archief- en documentatiebeheer voor de lokale erfgoedhouder

aan de slag met archief en documentatie lessenreeks over archief- en documentatiebeheer voor de lokale erfgoedhouder aan de slag met archief en documentatie lessenreeks over archief- en documentatiebeheer voor de lokale erfgoedhouder Steeds meer mensen in Vlaanderen zijn geboeid door geschiedenis en erfgoed. Er wordt

Nadere informatie

Het is een grote eer om u hier in het Errera Huis, de officiële. residentie van de Vlaamse Regering, te mogen verwelkomen. Dit

Het is een grote eer om u hier in het Errera Huis, de officiële. residentie van de Vlaamse Regering, te mogen verwelkomen. Dit Donderdag 2 februari 2012 Welkomstwoord JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Ontmoeting Chinese minister van Cultuur Cai Wu - Errera, Brussel Zeer geachte collega, minister

Nadere informatie

PROJECTOPROEP DE MERODE subsidiereglement plattelandsverbindingen rond erfgoed

PROJECTOPROEP DE MERODE subsidiereglement plattelandsverbindingen rond erfgoed PROJECTOPROEP DE MERODE subsidiereglement plattelandsverbindingen rond erfgoed 1. VOORWAARDEN EN CRITERIA 2 1.1. Doelstelling en inhoudelijke voorwaarden 2 1.2. Projectgebied 2 1.3. Wie kan indienen? 4

Nadere informatie

Lokale inbedding van Erfgoeddag Sandra Denis

Lokale inbedding van Erfgoeddag Sandra Denis Lokale inbedding van Erfgoeddag Sandra Denis Dames en heren, Vandaag gaat over de erfgoeddag. Graag wil ik het hebben over de inbedding van de erfgoeddag in het lokale cultuurbeleid. Als ik een programmaboekje

Nadere informatie

Uitnodiging. Werelddag van de stedenbouw. Over de grens: hoe samen ruimte maken? Dinsdag 17 november 2009, Stadsschouwburg Kortrijk

Uitnodiging. Werelddag van de stedenbouw. Over de grens: hoe samen ruimte maken? Dinsdag 17 november 2009, Stadsschouwburg Kortrijk Uitnodiging Werelddag van de stedenbouw Over de grens: hoe samen ruimte maken? Dinsdag 17 november 2009, Stadsschouwburg Kortrijk [ De Werelddag van de Stedenbouw is een grootschalige studiedag, georganiseerd

Nadere informatie

DE KRACHT VAN SPEELPLEIN WERK Memorandum Vlaamse, federale en Europese verkiezingen 2019

DE KRACHT VAN SPEELPLEIN WERK Memorandum Vlaamse, federale en Europese verkiezingen 2019 DE KRACHT VAN SPEELPLEIN WERK Memorandum Vlaamse, federale en Europese verkiezingen 2019 Vlaamse Dienst Speelpleinwerk vzw 26 mei 2019 vinden er verkiezingen plaats op Vlaams, federaal en Europees niveau.

Nadere informatie

2. Ontwikkelde je het zelf, gebeurde het overkoepelend in je gemeente of deed een firma dat?

2. Ontwikkelde je het zelf, gebeurde het overkoepelend in je gemeente of deed een firma dat? Adressenbestanden Erfgoedcellen Erfgoedcel Waasland 1. Welk programma gebruik je? Gratis of betalend? Binnen het programma Access werd een centraal databestand aangemaakt. Voor de ontwikkeling van dit

Nadere informatie

NIEUWS. Nieuwsbrief december 2015 44. Beste lezer, Erfgoeddag 2016: Rituelen

NIEUWS. Nieuwsbrief december 2015 44. Beste lezer, Erfgoeddag 2016: Rituelen Erfgoedcel Mijn-Erfgoed E.Coppéelaan 87 3600 Genk Nieuwsbrief december 2015 44 NIEUWS Beste lezer, Hierbij vinden jullie de laatste nieuwsbrief van 2015. We hebben weer heel wat interessante nieuwtjes

Nadere informatie

Sectormoment Architectuurcultuur. Dinsdag 11 december 2018

Sectormoment Architectuurcultuur. Dinsdag 11 december 2018 Sectormoment Architectuurcultuur Dinsdag 11 december 2018 Foto: Jasper Gregory Léonard van Toor Een substantieel sterkere architectuurcultuursector kan de noodzakelijke vernieuwing brengen bij de ontwikkeling

Nadere informatie