Groen Oost. Groen Oost. Vier wandelroutes door de sportparken Voorland / Middenmeer en tuinpark Nieuwe Levenskracht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Groen Oost. Groen Oost. Vier wandelroutes door de sportparken Voorland / Middenmeer en tuinpark Nieuwe Levenskracht"

Transcriptie

1 Groen Oost Groen Oost Vier wandelroutes door de sportparken Voorland / Middenmeer en tuinpark Nieuwe Levenskracht

2 Startpunt 1 Radioweg Vogelroute blauw 1,5 km zie blz. 4 Bomenroute rood 1,5 km zie blz. 10 Waterroute geel 1,5 km zie blz. 16 Startpunt 2 Athena Parkroute grijs 1,5 km zie blz. 20 Sportpark Middenmeer TOS Actief eg ow di Ra 1 Fortius Kunstijsbaan Jaap Eden GeuzenMiddenmeer Meerpark Overamstel Volkstuinenpark Chris Berger Sportpark Middenmeer Volkstuinenpark Nieuwe Levenskracht Sportpark Voorland AV 23 Athena WV HEDW nw de id M eg 2

3 Groen Oost Vier wandelroutes door de sportparken Voorland / Middenmeer en tuinpark Nieuwe Levenskracht

4 2 Kleine karekiet

5 3 Stadsdeel Oost heeft drie grote sportparken waarop veel inwoners uiteenlopende sporten beoefenen. Twee daarvan hebben inmiddels meer te bieden dan alleen sport. In 2010 is op sportpark Middenmeer een recreatiegebied aangelegd met vermaak voor jong en oud. Het heet, heel toepasselijk, Meerpark, omdat er nu nog meer ruimte is om te recreëren. Op de sportparken Voorland / Middenmeer en tuinpark Nieuwe Levenskracht zijn daarnaast vier natuurwandelingen uitgezet. U vindt er 55 soorten bomen, bosschages en, dankzij het ecologische beheer, ook veel onvermoede zoogdieren, vogels, reptielen en amfibieën. De sportparken en het tuinpark vormen een waardevol gebied voor mens en dier. Ga er zorgvuldig mee om. Verniel geen planten, stoor de dieren niet en gooi uw afval in de afvalbakken op Meerpark of bij de clubhuizen van de sportverenigingen. Houd verder rekening met de privacy van de bewoners van tuinpark Nieuwe Levenskracht. Veel plezier in dit groene pareltje van onze stad!

6 Vogelroute 4 Natuurwandeling blauw 1,5 km Startpunt: hoofdingang sportparken, Radioweg 65 Steek de Radioweg over naar de Jaap Edenbaan. Sla linksaf. Ter hoogte van Meerpark wandelt u, door het hek aan uw rechterhand, het sportpark op. Links ligt het gebouw van het parkbeheer. Volg dit pad tot de kleedkamers van Overamstel. Enkele meters daarvoor staat links een zwarte berk (Betula nigra). De meeste berken hebben een kenmerkende witte stam. De gegroefde bast van deze berk is gitzwart. De katjes, die in april aan de boom groeien, zijn geel tot oranje. Sla rechtsaf, langs de voorkant van de kantine van Overamstel, loop door tot aan de sloot. Halverwege staan rechts, achter de voetbaltribune, hoge Italiaanse populieren (Populus nigra italica): smalle bomen met lichtgroene, ruitvormige bladeren en veel knobbels op de stam. Sinds de negentiende eeuw groeit de Italiaanse populier in grote delen van Europa.

7 5 Bij de sloot loopt u linksaf. Halverwege ziet u aan de overkant van de sloot een els (Alnus). Net als de berk en de wilg houdt ook de els van een vochtige bodem. Deze hier is spontaan gegroeid. Als de els in de herfst zijn bladeren laat vallen, zijn deze nog steeds groen. Volg de sloot, voorbij de bocht, tot aan het bruggetje. Halverwege ziet u aan deze kant van de sloot een trappetje. Te water geraakte zoogdieren kunnen hier zelf uit het water klauteren. Ook eenden maken er gretig gebruik van.

8 6 Sla bij de brug linksaf, kies het rechterpad. Enkele meters verderop staat, links van u, een acaciaboom, met hoog op de stam een valkennestkast en, iets lager, een nestkast voor de pimpelmees. Verderop hangt het nestkastje voor de zeldzame boomklever. U herkent oudere acacia s op de sportparken aan hun karakteristieke verweerde stam. Torenvalk: heeft een kastanjebruine rug met spikkels en blauwgrijze kop en staart. Zijn lievelingsmaal zijn muizen, insecten én kleine vogels. Pimpelmees: is te herkennen aan een gele buik, witte bef en blauwe kop. Hij maakt in april graag gebruik van de nestkast. Het is voor hem dan oppassen geblazen om niet zelf ten prooi te vallen aan zijn bovenbuurman. Acacia met valkennestkast Boomklever: woont het hele jaar door in oude loofbomen. Met zijn pincetsnavel kraakt hij noten die hij vastklemt in een boomspleet. Dit doet aan spechten denken, maar familie is hij niet.

9 7 Sla bij het tweede zijpad rechtsaf. Volg deze laan tot aan het gebouw van voetbalvereniging WV HEDW. Spechten, maar ook halsbandparkieten, zijn dol op de fruitbomen in deze laan. Door de ingebouwde schokdempers in hun kop kunnen spechten probleemloos holen in bomen uithakken. Met hun lange, kleverige tong vangen zij insecten in boomstamspleten. Grote bonte specht Halsbandparkiet

10 8 Boven het herdenkingsmonument aan slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog torent een prunus (Rosaceae) uit, die in het voorjaar prachtig wit bloeit. Prunus in de lente Nestkast voor winterkoninkje Volg het pad, voor het clubgebouw langs, tot aan de sloot. Tien meter links van u, op de hoek van het voetbalveld, hangen een vleermuisnestkast en een nestkast voor een winterkoninkje. Winterkoninkje: komt hier het hele jaar voor, behalve in strenge winters. Het kleine, bolvormige, roodbruin gekleurde diertje met een witte wenkbrauwstreep scharrelt graag op beschutte plekjes.

11 9 Vleermuisnestkast Kleine dwergvleermuis Loop terug naar het pad en vervolg uw weg langs de sloot tot voorbij de bocht. De afgezaagde boomstammen rechts moeten voorkomen dat er ballen in het water terechtkomen. Tegelijkertijd vormen ze een schuilplaats voor veel dieren. Sla rechtsaf bij het smalle bruggetje, loop rechtdoor tot aan de Radioweg. Ter hoogte van het tenniscomplex hangt een spechtenkast. De ingang moeten zij zelf nog uithakken, als in een echte boom. Steek het bruggetje over en sla linksaf, naar de hoofdingang van het sportpark. U kunt hier doorgaan op een van de andere routes.

12 Bomenroute 10 Natuurwandeling rood 1,5 km Startpunt: hoofdingang sportparken, Radioweg 65 Loop door de poort Gemeentelijk sportpark het sportpark op. De rozenstruiken aan weerszijden van deze laan heten toepasselijk Sneeuwwitje. De witte bloemen staan in augustus - september in volle bloei. Sla voor het clubgebouw van TOS Actief linksaf en loop door tot aan de sloot. Volg de sloot. In de bocht staat een treurwilg (Salix sepulcralix tristis). De treurwilg loopt in februari uit en krijgt dan geelgroene blaadjes, die later in het jaar veranderen in diepgroen. In het voorjaar verschijnen opvallende, gele bloemen aan de hangende takken. Aan de overzijde van de sloot ziet u rijen knotwilgen, typische bomen in de Nederlandse polder. Ze houden de slootkant goed vast en veroorzaken, geknot, weinig schaduw. De geknotte takken, wilgentenen, zijn heel buigzaam. Vroeger werden ze gebruikt om bijvoorbeeld bezems van te maken. Nu verwerkt de natuurwerkgroep Natuur, je beste buur de tenen vaak in takkenrillen.

13 11 Volg de sloot tot aan de eerste plankbrug. Hier staat een bijzondere boom, een Siamese tweeling: een beuk en een esdoorn die met elkaar zijn vergroeid. Vijftig jaar geleden was er nog geen aanplant- en kapbeleid om ervoor te zorgen dat de bomen genoeg ruimte kregen om te groeien. Beuk: heeft veernervige bladeren. Kenmerkend zijn de beukennootjes in de herfst. De gladde, grijze stam is heel gevoelig: hij kan zelfs verbranden in de zon. De stam kleurt dan rood, net als de huid van de mens. Esdoorn: heeft een vijflobbig, gekarteld blad. De vruchten hebben vleugeltjes, die ervoor zorgen dat het zaad zich snel verspreidt. Van het hout van deze bomen worden violen en (dure) gitaren gemaakt. Takkenrillen Siamese tweeling

14 12 Sla rechtsaf en loop tussen de sportvelden door naar het hoofdpad. Rechts staat halverwege een holle wilg, als gevolg van brandstichting of blikseminslag. Desondanks groeit hij dapper verder. In de boom ernaast hangt een valkennestkast. In de grove den (Pinus sylvestris) verderop ziet u een vleermuiskast. Sla linksaf en volg dit pad tot de T-splitsing. Langs deze weg staan links rode hazelaars (Corylus maxima purpurea) en een papierberk (Betula papyfera). De derde boom voor de splitsing is een krentenboom (Amelanchier lamarckii). Holle wilg Rode hazelaar: heeft in het voorjaar cilindervormige katjes. Spechten en boomklevers verspreiden in september en oktober onbedoeld de noten, doordat ze niet altijd de zorgvuldig verstopte noten kunnen terugvinden. De rode hazelaar heeft opvallende, purperen bladeren. Ook de schors en de nootjes zijn paars. Papierberk: heeft meerdere roomwitte stammen en roodbruine takken. De Noord-Amerikaanse boom heet zo, omdat de oorspronkelijke bewoners de schors gebruikten om op te schrijven.

15 13 Krentenboom: Als de krentenboom bloeit is het volop lente. De krentenboom werd vooral in de zestiende eeuw gecultiveerd. Boeren verkochten de zoete krenten vaak op de markt. Meestal groeit hij niet als boom, maar als struik. Krentenboom in de lente

16 14 Plasdrasgebied Sla op de T-splitsing linksaf. Over de houten brug slaat u rechtsaf. Volg het pad tot het bruggetje rechts. In de bocht ziet u, aan uw linkerhand, een plasdras gebiedje. Dit is een ideale omgeving voor kikkers, en dus ook voor ringslangen. Ringslang

17 15 Groene kikker Steek het bruggetje over en loop voor de kantine van Fortius langs. Volg na de kantine weer het hoofdpad. Links van u staan 25 jaar oude hazelaars (Corylus avellana) en veel seringen (Syringa vulgaris). Ook passeert u het monument ter nagedachtenis aan TOG-leden die zijn gevallen in de Tweede Wereldoorlog. Sla linksaf, terug naar de poort waar u begon. Aan uw linkerhand zijn de hekken begroeid met heerlijk ruikende klimrozen, New Dawn. Zij staan in april en mei in volle bloei. Aan het eindpunt kunt u kiezen voor een van de andere wandelroutes.

18 Waterroute 16 Startpunt: hoofdingang sportparken, Radioweg 65 Natuurwandeling geel 1,5 km Deze route is vanaf 15 april tot 1 oktober te combineren met de grijze route. Bij het clubgebouw van hockeyvereniging Athena kunt u overstappen van de gele op de grijze wandelroute. Volg vanaf de hoofdingang van sportpark Middenmeer, aan de Radioweg, het voetpad langs de sloot richting Meerpark. Steek het bruggetje links over en volg de oever, langs het speelterrein. Veel bomen staan hier al zestig jaar. Na de derde bocht vindt u padden en kikkers op uw pad en zodoende onder andere ook vaak reigers. Aan de overkant van de straat liggen opgestapelde takken waar veel dieren schuilen en eten komen zoeken. Takkenrillen

19 17 Reiger Steek het bruggetje aan uw rechterhand over en sla linksaf. Steek de straat en direct daarna de Dick van Dijkbrug over. Rondom de sportparken loopt een sloot om overtollig water uit de polder af te voeren. Het peil is flexibel. In de zomer zetten de parkbeheerders dit 20 centimeter hoger dan in de winter, om verdroging van de bodem te voorkomen. In de sloot waar u vanaf de Dick van Dijkbrug op uitkijkt, wordt het water door bemaling juist op een vast peil gehouden om verzakking van de zwakke bodem hier te voorkomen. Vanaf de brug kijkt u, links, uit over een van Wezel de afvoervaarten van de Watergraafsmeerpolder. De oever langs dit water is onderdeel van het Ecolint. Dit is een zone met natuurvriendelijke oevers, die door het hele park loopt. Door gefaseerd te maaien groeien hier spontaan veel verschillende soorten planten. De oevers vormen zo een waardevol leefgebied voor veel soorten dieren kleine zoogdieren, vogels en insecten, die hier rusten en hun voedsel komen zoeken.

20 18 Volg het pad langs de atletiekbaan tot de bocht. Links en rechts liggen sloten waarvan de oever aan één kant ecologisch onderhouden is. De oevers gaan daar plaatselijk gelijkmatig over in het water en vormen zo in principe ideale plasdrasgebieden voor kikkers en padden. Helaas weerhoudt de schaduw van de hoge bomen kikkers en padden ervan om hier in groten getale te verblijven. Deze dieren leven liever op zonnige plaatsen. Padden Sla na de bocht meteen rechtsaf. Aan het einde linksaf. * Loop voor de kantine van Athena terug over het pad tussen de sportvelden. Links voor u, aan het einde van de velden, ziet u een paar imposante Italiaanse populieren. Loop rechts langs de kantine van Geuzenmiddenmeer en Sporting, tot aan de sloot.

21 19 Steek de brug over en sla linksaf, langs het voetbalveld. In de sloten langs de sportvelden leven veel karpers. Dat is ook te zien aan het troebele water de vissen happen in de bodem en filteren het voedsel hier met hun kieuwen en bek uit. Bij warm weer zijn ze vaak dicht onder de oppervlakte te zien. Volg de sloot tot aan de stenen brug. ** Steek de brug over en loop naar de asfaltweg. Steek aan de overkant de houten brug over en loop in de richting van het clubgebouw van Fortius. Aan het eind slaat u rechtsaf het hoofdpad in. De derde boom aan uw rechterhand is een bijzondere krentenboom. Anders dan de andere krentenbomen op deze sportparken die als struiken groeien, is dit een echte boom geworden. Loop de laan uit en sla linksaf terug het pad in naar de hoofdingang van sportpark Middenmeer, aan de Radioweg. U kunt daar kiezen voor een andere wandelroute. * Beginpunt van grijze route. U kunt hier kiezen om deze route te volgen. ** Eindpunt van grijze route. Vanaf dit punt vervolgt u weer de gele route.

22 Parkroute 20 Startpunt: Natuurwandeling Clubgebouw Athena, halverwege de gele (water)route grijs 1,5 km Deze route kunt u alleen wandelen tussen 15 april en 1 oktober. Buiten dit seizoen is het hek bij de uitgang van het park op slot. Loop bij Athena door het hek het sportpark uit en sla linksaf. Aan het einde ligt tuinpark Nieuwe Levenskracht. Wandel het park in en sla direct linksaf, de Lijsterbeslaan in. Na 100 meter komt u bij een pleintje. U kunt hier verpozen op een van de bankjes en genieten van de volle heesterborders. U kunt ook kijken of de kantine van het tuincomplex geopend is. Deze bevindt zich 50 meter verderop. Achter de kantine ligt een vijver met een kleine rotstuin.

23 Bij in fruitboom 21 Sla voorbij de vijver rechtsaf de Esdoornlaan in en volg dit pad tot het eind. Voor de speeltuin slaat u linksaf. Na 50 meter ziet u aan uw rechterhand een paddenpoel, die de tuinders zelf hebben aangelegd. Van hieruit heeft u ook goed zicht op de bijenkasten. De bijen steken niet snel, maar wees voorzichtig en nader het bijenvolk niet te dicht. In het bijenvolk heeft iedere bij strikt gescheiden taken. De koningin legt als enige de eitjes en zorgt samen met de darren (mannetjes) voor het voortbestaan van de soort. Na de bevruchting zit de taak er voor de darren op. Zodra het broedseizoen is afgelopen, worden de darren verjaagd of soms massaal door de werksters (onvruchtbare vrouwtjes) afgeslacht. De werksters verrichten noeste arbeid. Niet alleen maken zij de raten waar de koningin haar eitjes in legt en voeden zij de larven. Ze verzamelen ook de nectar uit bloemen, waaruit zich in de raten honing vormt.

24 22 Loop verder op ditzelfde pad. Ongeveer 25 meter verderop staat rechts een Watercypres (Metaseuoia glyptostroboides), een bladverliezende conifeer, met een dubbele stam als grillige speling der natuur. Aan het eind van dit pad komt u uit bij de Molenwetering. In de rechterhoek ziet u rond de stam van een boom, goed beschut, een ringslangennest. De tuinders van het tuinpark hebben de broeihoop aangelegd van organisch materiaal om deze bijzondere polderbewoner een handje te helpen. Onder andere dankzij het Ecolint, dat verschillende natuurgebieden via natuurlijk begroeide oevers met elkaar verbindt, komt de ringslang ook in dit gebied gelukkig weer steeds vaker voor. De oevers van de Molenwetering lopen geleidelijk af en vormen zo aantrekkelijke plasdrasgebieden voor padden en kikkers. Zij springen en klimmen hier gemakkelijk het water in en uit. Ringslang

25 23 Sla bij de eerste kruising linksaf, de Meidoornlaan in. Op de volgende kruising slaat u rechtsaf de Esdoornlaan in. Bij de splitsing loopt u rechts de Lijsterbeslaan in. Aan het eind staat u opnieuw bij de Molenwetering. Onderweg passeert u hier en daar tuinen met Japanse kersen (Prunus serrulata) en geurende magnolia s. Als u geluk hebt, komt u niet alleen spechten en groenlingen tegen, maar ook ransuilen, een wezel of hermelijn en vleermuizen. Hermelijn Ransuil

26 24 Bruinblauwtje Door de inspanningen van de tuinders van het tuinpark is langs de Molenwetering een pittoreske heemtuin ontstaan. Inmiddels groeien op de ecologisch onderhouden oevers in totaal maar liefst zo n 150 verschillende planten. De meeste zijn aangeplant, maar vele zijn in de loop van de jaren ook spontaan gegroeid. Opmerkelijke voorbeelden zijn aronskelk, beemdkroon (trekt veel vlinders aan), kievitsklokje (als je goed kijkt, oogt dit roodpaarse bloempje als een dambord door de regelmatige vierkante blokjes) en kadewol, dat vroeger werd gebruikt om wol mee te kammen. De groenstrook trekt vele ook bijzondere vlindersoorten en zelfs vleermuizen aan. Steek de brug over en sla aan het eind linksaf. Verlaat het tuinpark door het hek voorbij de bocht. Aan het einde van het pad bent u aange komen bij het eindpunt van de route. Kievitsklokje U kunt hier verder gaan op de gele route.

27 25 Dit is een uitgave Tekst van stadsdeel Oost Duidelijke Taal tekstproducties, Patricia Kersbergen Bezoekadres Oranje-Vrijstaatplein 2 Ontwerp Neon, ontwerp & communicatie Postadres Postbus Drukwerk 1090 GV Amsterdam Stadsdrukkerij Amsterdam Fotografie Beeldbank Gemeente Amsterdam, Mascha de Haan (Gemeente Amsterdam), Fotobureau Buiten-Beeld,

Colofon. Gemeente Vught. Alle rechten voorbehouden

Colofon. Gemeente Vught. Alle rechten voorbehouden RONDJE Een wandeling langs de oever van een Colofon Uitgave Gemeente Vught: 0 Tekst Wandelplatform Vught Fotografie Cily van den Wildenberg Peter van de Wiel Vormgeving Waldo van Bokhoven BOWfor, Vught

Nadere informatie

Bosspeurtocht Klein Zwitserland (Amersfoort)

Bosspeurtocht Klein Zwitserland (Amersfoort) Bosspeurtocht Klein Zwitserland (Amersfoort) OV: Vanaf Station Amersfoort CS met buslijn 1 richting De Eemgaarde (ongeveer 5 minuten) uitstappen bij de halte Hugo de Grootlaan. Daar is het beginpunt van

Nadere informatie

Wandelroute café du Midi (9,5 km)

Wandelroute café du Midi (9,5 km) Wandelroute café du Midi (9,5 km) 7 Wandelroute Café du Midi (9,5 km) Stempelplaats Café du Midi, Noordeindseweg 70, Delfgauw. wwwdumididelfgauw.nl Openingstijden: maandag t/m vrijdag vanaf 10.00 uur zaterdag

Nadere informatie

Zwarte Els Alnus glutinosa

Zwarte Els Alnus glutinosa Zwarte Els Alnus glutinosa De Zwarte Els komt van nature voor in Nederland. De boom stond oorspronkelijk vaak langs stromend water, maar het is een hele sterke boom die overal kan worden toegepast. In

Nadere informatie

Gemeente Veghel. De Bunders. Water- wandelroute

Gemeente Veghel. De Bunders. Water- wandelroute Gemeente Veghel De Bunders Water- wandelroute Water- wandelroute De Bunders 2 In de wijk De Bunders ligt een gescheiden rioolstelsel Dat wil zeggen dat het regenwater van de straat niet via het riool wordt

Nadere informatie

De ringslang een bijzondere bewoner van Gouda

De ringslang een bijzondere bewoner van Gouda De ringslang een bijzondere bewoner van Gouda Uit de serie Natuur in Gouda 10 2 colofon tekst: Cyclus, gemeente Gouda en RAVON lay-out: Steenbergen Ontwerp Studio foto s: André van Kleinwee en Richard

Nadere informatie

Gedichten langs de Geul- route GULPEN-WITTEM

Gedichten langs de Geul- route GULPEN-WITTEM Gedichten langs de Geul- route GULPEN-WITTEM STROOMAFWAARTS De afstand van zuil 1 (Cottessen) tot zuil 14 (Stokhem) is circa 14 km. De gedichtenroute in de Gemeente Gulpen-Wittem begint bij de Heimansgroeve:

Nadere informatie

Her en der komen scheuten van, ja van wat?, voorzichtig de grond uit

Her en der komen scheuten van, ja van wat?, voorzichtig de grond uit De lente laat op zich wachten, maar ineens zijn er veelbelovende dagen en is het druk met vrijwilligers in t Weetpunt en het Arboretum Munnike Park. Een paar dagen later is het weer Maart roert zijn staart

Nadere informatie

Kinderwandeling. door het Zeisterbos

Kinderwandeling. door het Zeisterbos Kinderwandeling door het Zeisterbos Een Kinderwandeling door het Zeisterbos Als je in het Zeisterbos gaat wandelen kom je het een en ander te weten over de planten en dieren die in het bos leven. Maar

Nadere informatie

Welkom bij de spannendeschemerspeurtocht

Welkom bij de spannendeschemerspeurtocht Welkom bij de spannendeschemerspeurtocht! Op de volgende blaadjes staan aanwijzingen en foto s. Volg de aanwijzingen en kijk of je de foto s herkent. Ook worden er vragen gesteld. Omcirkel het antwoord

Nadere informatie

LANGENHOLTE: TOPNATUUR

LANGENHOLTE: TOPNATUUR LANGENHOLTE: TOPNATUUR ROUTE 18 km 20 19 Een prachtige fietstocht langs de uiterwaarden van de Vecht en 'Buitenlanden Langenholten', een nat en ruig natuurgebied waar in het voorjaar wilde kievietsbloemen

Nadere informatie

Suchmann. Natuur, hoofdstuk Lente en natuurverschijnselen

Suchmann. Natuur, hoofdstuk Lente en natuurverschijnselen Suchmann Natuur, hoofdstuk Lente en natuurverschijnselen Wanneer: Dinsdagmiddag 6-13-20 & 27 april De kinderen worden in groepjes verdeeld van 3 of 4 kinderen. Ieder groepje krijgt een onderwerp toebedeeld

Nadere informatie

Wandelroute Herrendal, tussen Groesbeek en Mook

Wandelroute Herrendal, tussen Groesbeek en Mook Wandelroute Herrendal, tussen Groesbeek en Mook 5 km wandelen Maak een leuke wandeling door het Herrendal, langs mooie uitzichtpunten en door het leefgebied van spechten en haviken. Deze wandelroute is

Nadere informatie

Rivierenhof. Ontdekkingstocht voor gezinnen

Rivierenhof. Ontdekkingstocht voor gezinnen Rivierenhof Ontdekkingstocht voor gezinnen t pech s e d e i k k a j T e lente ontdekt d INLEIDING TJAKKIE LENTE Tjakkie de specht voor gezinnen is een ontdekkingstocht met een bewegwijzerde route doorheen

Nadere informatie

De lente! Werkboekje leeftijd: 10+

De lente! Werkboekje leeftijd: 10+ De lente! Werkboekje leeftijd: 10+ Seizoenen De lente begint meestal op 21 maart. Soms kan het begin van de lente ook vallen op 20 maart. Dat heeft te maken met de stand van de zon. Afgesproken is dat

Nadere informatie

KLARA DE KIKKER. OPDRACHT: Sommige kikkers kunnen tot 20 keer hun eigen lichaamslengte springen. Hoe ver kan jij springen?

KLARA DE KIKKER. OPDRACHT: Sommige kikkers kunnen tot 20 keer hun eigen lichaamslengte springen. Hoe ver kan jij springen? Edo van Uchelen KLARA DE KIKKER Kikkers zijn amfibieën, net als padden en salamanders. Ze leven zowel op het land als in het water. In poelen en beken leggen ze eitjes. Reigers en andere dieren eten graag

Nadere informatie

Landschappelijke elementen

Landschappelijke elementen Welkomstkaarten voor Landschappelijke elementen Gaan voor groen! Behoud en herstel van landschappelijke elementen? Geweldig! Landschappelijke elementen zijn van culturele en historische waarde. Maar ze

Nadere informatie

KINDERKERSTWANDELING

KINDERKERSTWANDELING KINDERKERSTWANDELING DOOR HET ZEISTERBOSCH Door deze wandeling te lopen zal je het een en ander te weten komen over de planten en dieren in het bos. Maar dat niet alleen, je zult ook iets te weten komen

Nadere informatie

Lente. groep 3, 4 en 5

Lente. groep 3, 4 en 5 Lente groep 3, 4 en 5 Inhoud Lente 3 1. Langer licht 4 2. Bollen 5 3. Wakker worden 6 4. Frisse blaadjes 7 5. Kikkerdril 8 6. Op reis 9 7. In de wei 10 8. Er op uit! 11 9. Filmpjes 12 Werkblad lente 14

Nadere informatie

Wandelroute Heerenduinen Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Wandelroute Heerenduinen Nationaal Park Zuid-Kennemerland Wandelroute Heerenduinen Nationaal Park Zuid-Kennemerland 4.5 km wandelen Hoge duintoppen met fantastisch uitzicht, bossen met eeuwenoude eiken en zingende nachtegalen in het voorjaar. Dat is landgoed

Nadere informatie

Wandeling rond Tanthof

Wandeling rond Tanthof Wandeling rond Tanthof Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland http://twitter.com/#!/knnvafddelfland

Nadere informatie

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk Landgoederen Klarenbeek en De Haere. We wandelen met Lupus in het overgangsgebied tussen de voormalige Zuiderzee en de Veluwe. Doornspijk is een overwegend agrarische

Nadere informatie

Het is winter. op Landgoed Schothorst

Het is winter. op Landgoed Schothorst Het is winter op Landgoed Schothorst In de winter is er genoeg te zien en te beleven in de natuur. Tijdens deze wandeling kun je dat ervaren. 6 Enkeerdpad 1 Winterbloeiers Zelfs in de winter kun je soms

Nadere informatie

Wandelen Wandelroute Leuvenumse Bos, bij Ermelo

Wandelen Wandelroute Leuvenumse Bos, bij Ermelo Wandelen Wandelroute Leuvenumse Bos, bij Ermelo 5 km Waar Leuvenumse bossen Vertrekpunt Parkeerplaats Poolseweg [https://maps.google.com/? q=52.3032,5.71531] Gevarieerde wandelroute langs de Leuvenumse

Nadere informatie

Bron: www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Bron: www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 2. Lefokastro Argalasti Kalamos Lefokastro Een prachtige en afwisselende wandeling vanaf de Pagasitische kust bij Lefokastro omhoog, gedeeltelijk langs een door steeneiken omzoomde kalderimi (stenen pad),

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015. Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015. Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015 Beste natuurliefhebber/-ster, De dag begon mistig en op meerdere plaatsen bleef de mist de hele dag hangen. Gelukkig scheen in Beijum de zon. Doordat

Nadere informatie

Jubileum Wandelroute. Lengte ± 25 km

Jubileum Wandelroute. Lengte ± 25 km Jubileum Wandelroute Lengte ± 25 km 02 Start Einde Legenda Jubileumwandeling 04 Gezinswandeling door Kale Duinen. 05 Verkorte route. Naar keuze via punt 15 over Groote Veen oost of naar punt 17 over Groote

Nadere informatie

Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85%

Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85% Trage Tocht Voorstonden Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85% Duur : 4 uur Toegankelijkheid : Graspad langs de Oekense beek kan op sommige stukken begroeidzijn of flink nat

Nadere informatie

Wandelroute De Diepen, Sint-Jansberg

Wandelroute De Diepen, Sint-Jansberg Wandelroute De Diepen, Sint-Jansberg 4 km wandelen Deze stevige wandeling gaat grotendeels door het bos. Beklim de steile berg en kijk uit over drie provincies en het Duitse Reichswald op deze mooie wandelroute

Nadere informatie

Rivierenhof. Handleiding. Opgesteld door de domeinwachters. >> Ontdekkingstocht voor het 4, 5 en 6 leerjaar. Tjakkie de specht Ontdekt de Herfst

Rivierenhof. Handleiding. Opgesteld door de domeinwachters. >> Ontdekkingstocht voor het 4, 5 en 6 leerjaar. Tjakkie de specht Ontdekt de Herfst Rivierenhof Handleiding Opgesteld door de domeinwachters >> Ontdekkingstocht voor het 4, 5 en 6 leerjaar Tjakkie de specht Ontdekt de Herfst INLEIDING Het zelf -doe pakket bestaat uit een bewegwijzerde

Nadere informatie

9-4-2013 Wandelroute Zuid Limburg - Vijlen. www.wandelwiki.be

9-4-2013 Wandelroute Zuid Limburg - Vijlen. www.wandelwiki.be 9-4-2013 Wandelroute Zuid Limburg - Vijlen Geuldal en Vijlenerbos. We maken een wandeling in het Zuid-Limburgse heuvellandschap, dus dat wordt klimmen en dalen. Vanuit Vijlen lopen we over veldwegen naar

Nadere informatie

Op het einde van de fotozoektocht moet je een klein stukje langs een vrij drukke straat stappen. Wees dus voorzichtig en hou uiterst links!

Op het einde van de fotozoektocht moet je een klein stukje langs een vrij drukke straat stappen. Wees dus voorzichtig en hou uiterst links! Startplaats We starten de fotozoektocht op de parking van de Hospicebossen te Nazareth. Deze parking bevindt zich aan de ingang vlakbij de brug over de autosnelweg. Wegbeschrijving: Vanaf de startplaats

Nadere informatie

Natuurbelevingstocht in park Bloeyendael

Natuurbelevingstocht in park Bloeyendael BelevingsTocht_Def_NatuurBelevingsTocht 25-11-14 10:46 Pagina 1 Natuurbelevingstocht in park Bloeyendael Wandelgids voor kinderen BelevingsTocht_Def_NatuurBelevingsTocht 25-11-14 10:47 Pagina 2 De route

Nadere informatie

Ontdekkingstocht voor gezinnen

Ontdekkingstocht voor gezinnen Rivierenhof Ontdekkingstocht voor gezinnen Tjakkie de specht ontdekt de herfst INLEIDING TJAKKIE HERFST Tjakkie de specht voor gezinnen is een ontdekkingstocht met een bewegwijzerde route doorheen het

Nadere informatie

inhoud Herfst 1. Het weer 2. Overal blad 3. Zaden 4. Paddenstoelen 5. De eekhoorn 6. De egel 7. Insecten 8. Vogels op reis 9. Filmpje Pluskaarten

inhoud Herfst 1. Het weer 2. Overal blad 3. Zaden 4. Paddenstoelen 5. De eekhoorn 6. De egel 7. Insecten 8. Vogels op reis 9. Filmpje Pluskaarten Herfst inhoud Herfst 3 1. Het weer 4 2. Overal blad 5 3. Zaden 6 4. Paddenstoelen 7 5. De eekhoorn 8 6. De egel 9 7. Insecten 10 8. Vogels op reis 11 9. Filmpje 12 Pluskaarten 13 Bronnen en foto s 15 Colofon

Nadere informatie

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 4-5-6-7-8

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 4-5-6-7-8 Voorbereiding post 5 Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 4-5-6-7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 5: Iedere vogel zijn eigen plekje, voor groep 4 t/m 8. Inhoud:

Nadere informatie

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 17 februari Beste natuurliefhebber/- ster,

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 17 februari Beste natuurliefhebber/- ster, De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 17 februari 2015 Beste natuurliefhebber/- ster, Afgelopen dinsdag begon nogal miezerig, maar in de loop van de middag werd het toch nog aangenaam voorjaarsweer. Een

Nadere informatie

Vanaf de Tippe als je er met de rug naar toestaat. RA. Van Royenlaan. Daarna tweede RA fietspad ri. Vledderveen.

Vanaf de Tippe als je er met de rug naar toestaat. RA. Van Royenlaan. Daarna tweede RA fietspad ri. Vledderveen. Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 17 Km : Drenthe : Vledder : Restaurant de Tippe : Lesturgeonplein 5 : 8381 EX Vledder Bijzonderheden : bos, heide en vennen : 90% onverhard RA = Rechtsaf LA = Linksaf

Nadere informatie

Cursus herkennen bomen en struiken. i.o.v.

Cursus herkennen bomen en struiken. i.o.v. Cursus herkennen bomen en struiken i.o.v. Wat moet je meenemen? Bomen staan soms verder van de openbare weg. Twijgen, knoppen en bladeren zitten soms vrij hoog om details te zien. Zorg dat je een verrekijker

Nadere informatie

Oudste landschap van Nederland Natuurparel De Vilt

Oudste landschap van Nederland Natuurparel De Vilt Oudste landschap van Nederland Natuurparel De Vilt Deze oude Maas-arm is 10.000 jaar geleden gevormd en afgesloten geraakt van de huidige Maas. In de loop van de tijd is hier een uniek natuurlandschap

Nadere informatie

ZANDHOVE. ROUTE 2,0 km

ZANDHOVE. ROUTE 2,0 km ZANDHOVE ROUTE 2,0 km Landschapspark in Engelse stijl; afwisselende open velden, waterpartijen, oud en nieuw bos. Verrassend veel verschillende bomen, vogels en planten. Fotocamera mee! Na afloop kan bij

Nadere informatie

uitga uitg v a e v 2013

uitga uitg v a e v 2013 Lente uitgave 2013 groep 3/4 inhoud blz. Lente 3 1. Langer licht 4 2. Bollen 5 3. Wakker worden 6 4. Frisse blaadjes 7 5. Kikkerdril 8 6. Op reis 9 7. In de wei 10 8. Er op uit! 11 9. Filmpjes 12 Werkblad

Nadere informatie

WORD EEN ECHTE bomenkenner!

WORD EEN ECHTE bomenkenner! WORD EEN ECHTE bomenkenner! In dit boek kun je bladeren van loofbomen plakken die je vindt tijdens je wandelingen in het bos of het park. Maar voor je een echte bomenkenner kunt worden, moet je nog een

Nadere informatie

Omdat het dorp wat hoger ligt dan de beken eromheen, was de grond goed voor boeren om zich er te vestigen en akkers te bewerken.

Omdat het dorp wat hoger ligt dan de beken eromheen, was de grond goed voor boeren om zich er te vestigen en akkers te bewerken. Laarzenpad bij Chaam 4.9 km wandelen Je wandeling start ten noorden van Chaam, maar je kunt ook vertrekken vanuit het centrum vanaf bijvoorbeeld café Bellevue, de route wordt dan 2 km langer en is vanaf

Nadere informatie

Dieren in de winter 3

Dieren in de winter 3 Dieren in de winter 3 inhoud blz. 1. Winter 3 2. De egel 4 3. De vleermuis 5 4. De eekhoorn 6 5. De merel 7 6. De ree 8 7. De pad 9 8. Het lieveheersbeestje 10 9. Filmpjes 11 Bronnen en foto s 12 Colofon

Nadere informatie

: Zuidwolderweg 38 : 7932 PR Echten. Bijzonderheden : onverhard 80% : heide, bos en ven : Versie februari Restaurant Boszicht

: Zuidwolderweg 38 : 7932 PR Echten. Bijzonderheden : onverhard 80% : heide, bos en ven : Versie februari Restaurant Boszicht Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 17 KM : Drenthe : Echten : P van Restaurant Boszicht : Zuidwolderweg 38 : 7932 PR Echten RA = Rechtsaf LA = Linksaf RD = Rechtdoor ri. = Richting Bijzonderheden :

Nadere informatie

Pinus nigra, Oostenrijkse den. Aantal: 19 stuks Maat:

Pinus nigra, Oostenrijkse den. Aantal: 19 stuks Maat: Pinus nigra, Oostenrijkse den Aantal: 19 stuks Maat: 150-200 20-25 (40) m in jeugd breed kegelvormig, later rond Schors en takken: zwartgrijs met diepe groeven, takken geelbruin stijve naalden, 2 bijeen,

Nadere informatie

Les Deux Morvans. Wandel Gids. Les Deux Morvans

Les Deux Morvans. Wandel Gids. Les Deux Morvans Les Deux Morvans Wandel Gids Les Deux Morvans Les Deux Morvans - Avaux - 58370 Villapourçon - 0031(0)652468651 www.lesdeuxmorvans.nl info@lesdeuxmorvans.nl Overzicht wandelingen les Deux Morvans De wandelingen

Nadere informatie

inhoud De oude eik 1. In het park 2. De delen van de eik 3. Herfst 4. Dieren helpen de eik. 5. Winter 6. Lente 7. Rupsen 8.

inhoud De oude eik 1. In het park 2. De delen van de eik 3. Herfst 4. Dieren helpen de eik. 5. Winter 6. Lente 7. Rupsen 8. De oude eik inhoud De oude eik 3 1. In het park 4 2. De delen van de eik 5 3. Herfst 6 4. Dieren helpen de eik. 7 5. Winter 8 6. Lente 9 7. Rupsen 10 8. De galwesp 11 9. De boomklever 12 10. Filmjes 13

Nadere informatie

De Groenzoom Struweelvogels

De Groenzoom Struweelvogels De Groenzoom Struweelvogels 1 Inhoudsopgave Zanglijster Struweelvogels - Zanglijster 3 - Roodborsttapuit 4 - Kneu 5 - Blauwborst 6 - Patrijs 7 - Rietzanger 8 Zanglijster - Lichte borst met pijlpuntige

Nadere informatie

(Voorjaars)wandeling door De Voordes

(Voorjaars)wandeling door De Voordes (Voorjaars)wandeling door De Voordes Aan het einde van de Van Vredenburchweg, tussen de Prinses Beatrixlaan en de Schaapweg, ligt het gebied van De Voordes. Omgeven door een nog deels authentieke parkaanleg

Nadere informatie

INGENIEUR VAN DE RIVIER

INGENIEUR VAN DE RIVIER WERKBLAD DE BEVER: INGENIEUR VAN DE RIVIER Naam Groep 1. HET LICHAAM VAN DE BEVER Bekijk het clipje De bever in het water. A. Bevers zijn echte waterdieren. Hun lichaam is er voor gemaakt om in en rond

Nadere informatie

Jubileum uitgave 50 jaar IVN-Oisterwijk

Jubileum uitgave 50 jaar IVN-Oisterwijk 50 Jubileum uitgave 50 jaar IVN-Oisterwijk Inhoudsopgave Voorwoord Voorzitter.pag 1 Felicitaties pag 2 IVN landelijk NME IVN Boxtel Heemkundekring Natuurmonumenten LNMH Brabants Landschap Werkgroepen pag

Nadere informatie

Inleiding In het najaar worden de dagen steeds korter en de nachten steeds langer. Kun je je voorstellen dat je in de maand november naar bed gaat?

Inleiding In het najaar worden de dagen steeds korter en de nachten steeds langer. Kun je je voorstellen dat je in de maand november naar bed gaat? Inleiding In het najaar worden de dagen steeds korter en de nachten steeds langer. Kun je je voorstellen dat je in de maand november naar bed gaat? Je valt in een diepe slaap en wordt in maart pas weer

Nadere informatie

Een. hoort erbij! Over dieren uit een ei. groepen 3-5

Een. hoort erbij! Over dieren uit een ei. groepen 3-5 Een hoort erbij! Over dieren uit een ei groepen 3-5 1. Een ei hoort erbij Veel dieren leggen eieren: vogels en vissen. Maar ook insecten leggen kleine eitjes. Uit dat eitje komt een klein diertje. Dat

Nadere informatie

In deze speurtocht vraagt Age Looxma-Ypeij de Speurneuzen om hulp bij het terugvinden van zijn gestolen muntenverzameling.

In deze speurtocht vraagt Age Looxma-Ypeij de Speurneuzen om hulp bij het terugvinden van zijn gestolen muntenverzameling. In deze speurtocht vraagt Age Looxma-Ypeij de Speurneuzen om hulp bij het terugvinden van zijn gestolen muntenverzameling. De speurtocht begint bij het hek bij de hoofdingang van het park. De Speurneuzen

Nadere informatie

Amfibieën. Les 1 Kenmerken amfibieën en de kikker. 1. De leerkracht vertelt dat de les gaat over hoe je amfibieën kunt herkennen.

Amfibieën. Les 1 Kenmerken amfibieën en de kikker. 1. De leerkracht vertelt dat de les gaat over hoe je amfibieën kunt herkennen. Amfibieën Les 1 Kenmerken amfibieën en de kikker Inhoud 1. De leerkracht vertelt dat de les gaat over hoe je amfibieën kunt herkennen. Hulpmiddel Prezi les 1: http://prezi.com/hwpatwdyvqpv/?utm_campaign

Nadere informatie

Natuurpad. Haarlemmermeerse bos

Natuurpad. Haarlemmermeerse bos Haarlemmermeerse bos Het natuurpad in het Haarlemmermeerse bos is een speel, beleef en doe pad waarbij je op zoek gaat naar twaalf genummerde borden met QR codes. Er zijn twee startpunten, de eerste is

Nadere informatie

Tobi en. de wilde bijen

Tobi en. de wilde bijen Tobi en de wilde bijen Het is eindelijk paasvakantie en Tobi komt aan op de boerderij van zijn oom. Zijn nichtje Hanna wacht al op hem. Ze knuffelt Tobi en lacht: Kom, we gaan spelen! Lachend en pratend

Nadere informatie

Raar, maar waar! deel 1. groep 3 en 4

Raar, maar waar! deel 1. groep 3 en 4 Raar, maar waar! deel 1 Natuur groep 3 en 4 Inhoud 1 Raar, maar waar! 3 2 Een vreemd ei 4 3 Spring er maar uit 5 4 Verstopt 6 5 Slim 7 6 Vlieg er niet in 8 7 Een kever met een luchtje 9 8 Een zware hap

Nadere informatie

LUTTENBERG BELEVINGSROUTE

LUTTENBERG BELEVINGSROUTE LUTTENBERG BELEVINGSROUTE ROUTE 2,8 km 20 18 Leuke familieroute door bos en heide in natuurgebied de Luttenberg. Met onderweg speeltoestellen, zoals een touwbrug en klauterkeien, en informatie over planten

Nadere informatie

Wandeling De Kleine Kievit ruim 4 uren (in te korten tot 3 uren).

Wandeling De Kleine Kievit ruim 4 uren (in te korten tot 3 uren). Wandeling De Kleine Kievit ruim 4 uren (in te korten tot 3 uren). Start bij dorpshuis de Spil; U verlaat het dorpshuis en steekt over bij de oversteekplaats; Ga het fiets-/voetpad op (Zoomweg), langs de

Nadere informatie

STRUIN BULLETIN Ommetje B

STRUIN BULLETIN Ommetje B STRUIN BULLETIN Ommetje B Versie: maart 2018 Gofferts Groen Door Frans Sijben Nijmegen Dit struinommetje brengt u in een dik uur naar een van de vele parken in Nijmegen. Temidden van straten en woningen

Nadere informatie

Aan de Wijmeneir te Impe, deelgemeente van het Oost-Vlaamse Lede.

Aan de Wijmeneir te Impe, deelgemeente van het Oost-Vlaamse Lede. Vanuit de Wijmenier kan je tal van prachtige wandelingen maken. Eén ervan beschrijven we in onderstaande tekst Wandelpad : Beschermde landschappen langs de Molenbeken Praktische gegevens LENGTE: 15 km

Nadere informatie

LUZENKAMPROUTE. Beschrijving van deze wandeling.

LUZENKAMPROUTE. Beschrijving van deze wandeling. LUZENKAMPROUTE Deze route voert door het Bremmersbos, de Luzenkamp en een gedeelte van de Melickerheide. Houdt u bij het volgen van de route ook het bijgevoegde kaartje bij de hand. Beschrijving van deze

Nadere informatie

Lefkada ten Voeten Uit

Lefkada ten Voeten Uit Lefkada ten Voeten Uit Wandeling nr. 1 p.10, tussen LE3 en LE4, er is geen ketting meer. p.10, na LE4, twee bankjes (achter de vuilnisbakken), de vuilnisbakken waren weg. Wandeling nr. 2 p.12, toen wij

Nadere informatie

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen.

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen. Lente groep 3/4 inhoud blz Lente 3 1 Langer licht 4 2 Bollen 5 3 Wakker worden 6 4 Frisse blaadjes 7 5 Kikkerdril 8 6 Op reis 9 7 In de wei 10 8 Er op uit! 11 9 Filmpjes 12 Werkblad winter 13 Schrijf je

Nadere informatie

Wandeling in de bossen bij Wolfheze (15 km)

Wandeling in de bossen bij Wolfheze (15 km) Wandeling in de bossen bij Wolfheze (15 km) Afstand 15 km Startpunt Bilderberg Hotel Wolfheze, Wolfhezerweg 17 Wolfheze Wolfheze ligt op de Veluwe en dat staat garant voor mooie oude bossen. Deze wandeling

Nadere informatie

Wandelroute Kolkven in de Oisterwijkse bossen

Wandelroute Kolkven in de Oisterwijkse bossen Wandelroute Kolkven in de Oisterwijkse bossen 3.5 km wandelen Maak een leuke korte wandeling door het Oisterwijkse bos langs enkele vennen, waaronder het Kolkven. Luister naar het geroffel van de spechten

Nadere informatie

Bijen project boekje. Groep 4 - juni 2006

Bijen project boekje. Groep 4 - juni 2006 Bijen bestuiven de....... De imker houdt bijen voor de....... De bij haalt de...... uit de bloem. De... maakt honing van de nectar. De........ van de bijen legt de eitjes. Een mannetjesbij heet een...

Nadere informatie

Traject Assen - Anderen 11,5 km

Traject Assen - Anderen 11,5 km 1 Hondsrugpad Assen - Drouwen Traject Assen - Anderen 11,5 km Deze Assen variant is een afsplitsing van het Hondsrugpad tussen Emmen en Groningen. Het begint bij het station van Assen en gaat in zuidoostelijke

Nadere informatie

BieRun hindernissen en routebeschrijving

BieRun hindernissen en routebeschrijving BieRun hindernissen en routebeschrijving Per team heb je een autoband en een ei, en per persoon heb je een beker water. Deze dien je mee te menen door de hindernissen. Foto s en/of filmpjes mogen zeker

Nadere informatie

De tien bomen van.. Johan Mullenders Stamtekeningen -----------------------------------------------------------------------------

De tien bomen van.. Johan Mullenders Stamtekeningen ----------------------------------------------------------------------------- De tien bomen van.. Johan Mullenders Stamtekeningen In deze serie boomwandelingen worden telkens 10 bomen beschreven. Welke 10, is aan de schrijver. Dit mag een persoonlijke voorkeur zijn of te maken hebben

Nadere informatie

Materiaal Groen. Deel 3: Groen groeit

Materiaal Groen. Deel 3: Groen groeit Materiaal Groen Deel 3: Groen groeit Colofon Deel 3: Groen groeit Onderdeel van het materiaal Groen, met de thema s: Seizoenen (dl. 1), Groen in de stad (dl. 2), Groen groeit (dl. 3), Thuis tuinieren (dl.

Nadere informatie

STRUINBULLETIN. Juni 2010 KORTE STRUIN 7. Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler. Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler

STRUINBULLETIN. Juni 2010 KORTE STRUIN 7. Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler. Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler STRUINBULLETIN Juni 2010 KORTE STRUIN 7 Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler Canadese Erebegraafplaats Groesbeek Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler Door Frans Sijben, Nijmegen Hoe bereikt u het

Nadere informatie

1. De cocons van de Gewone Knuffelbijen (Rosse metselbijen) komen nog niet uit. Hoe kan dat?

1. De cocons van de Gewone Knuffelbijen (Rosse metselbijen) komen nog niet uit. Hoe kan dat? Antwoorden op veel gestelde vragen Tip: Gebruik Control-F om een zoekterm in te voeren. 1. De cocons van de Gewone Knuffelbijen (Rosse metselbijen) komen nog niet uit. Hoe kan dat? Gewone Knuffelbijen

Nadere informatie

Levenscyclus. Raten zijn 6hoekige kamers waar stuifmeel en honing wordt opgeslagen.

Levenscyclus. Raten zijn 6hoekige kamers waar stuifmeel en honing wordt opgeslagen. [Honingbij] Algemene Naam: Honingbij Wetenschappelijke Naam: Apis mellifera Raten zijn 6hoekige kamers waar stuifmeel en honing wordt opgeslagen. Het lichaam van een bij bestaat uit drie onderdelen: een

Nadere informatie

Kikkers. Inleiding. Kikkers bij ons in de buurt

Kikkers. Inleiding. Kikkers bij ons in de buurt Kikkers Inleiding Vandaag wil ik jullie graag iets meer vertellen over de kikker. Iedereen van jullie kent wel de kikker, misschien woont er wel ergens één in jullie tuin? Zoals in onze tuin, daar woont

Nadere informatie

Informatie kappen gemeentelijke bomen 1 mei 2018

Informatie kappen gemeentelijke bomen 1 mei 2018 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Noordenveld Nr. 96459 8 mei 2018 Informatie kappen gemeentelijke bomen 1 mei 2018 Locatie: Op het gemeentelijk sportveld Vv ONR aan de Hullenweg 2, postcode

Nadere informatie

Wandelroute het Witte Veen

Wandelroute het Witte Veen Wandelroute het Witte Veen 8.6 km wandelen Een prachtige rondwandeling door het Witte Veen, op de grens met Duitsland bij Buurse. Kenmerkend voor dit natuurgebied zijn de afwisseling van heide, grasland,

Nadere informatie

Winterslaap. Met filmpjes, werkblad en puzzels. groep 5/6. uitgave januari 2013

Winterslaap. Met filmpjes, werkblad en puzzels. groep 5/6. uitgave januari 2013 uitgave januari 2013 Winterslaap Met filmpjes, werkblad en puzzels groep 5/6 inhoud blz. Inleiding 3 1. Wat is een winterslaap? 4 2. Lage hartslag 5 3. Lage temperatuur 6 4. Winterrust 7 5. Winterslapers

Nadere informatie

Struinen door De Stille Kern

Struinen door De Stille Kern 58 Horsterwold Struinen door De Stille Kern Een 900 hectare groot natuurgebied waar natuurlijke processen volop de ruimte krijgen. Het gebied wordt begraasd door een kudde konikpaarden, die zorgen voor

Nadere informatie

GPS wandeling over landgoed Rhijnauwen, lengte ongeveer 4 kilometer.

GPS wandeling over landgoed Rhijnauwen, lengte ongeveer 4 kilometer. GPS wandeling over landgoed Rhijnauwen, lengte ongeveer 4 kilometer. 1. Start bij de Veldkeuken, Koningslaan 1, 3981 HD Bunnik Coördinaten: N 52.04.052 E 005.10.224 De Veldkeuken: Puur, ambachtelijk &

Nadere informatie

Door landgoed Nieuw Rande naar Diepenveen

Door landgoed Nieuw Rande naar Diepenveen Alternatieve NS-wandelroute dag 2 Er zijn twee redenen om een alternatief te bieden voor deze bekende NS-wandeling. De eerste is dat op dit moment in de uiterwaarden langs de IJssel gewerkt wordt aan het

Nadere informatie

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 1-2-3

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 1-2-3 Voorbereiding post 5 Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 1-2-3 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 5: Iedere vogel zijn eigen plekje, voor groep 1, 2 en 3. Inhoud:

Nadere informatie

Natuurpad. Haarlemmermeerse bos

Natuurpad. Haarlemmermeerse bos Haarlemmermeerse bos Het natuurpad in het Haarlemmermeerse bos is een speel, beleef en doe pad waarbij je op zoek gaat naar twaalf genummerde borden met QR codes. Het pad begint en eindigt bij het informatiebord

Nadere informatie

Nee, dat is normaal. Het is te verwachten dat ongeveer 90% van de cocons uitkomt.

Nee, dat is normaal. Het is te verwachten dat ongeveer 90% van de cocons uitkomt. Antwoorden op veel gestelde vragen Tip: Gebruik Control-F om een zoekterm in te voeren. 1. De cocons komen nog niet uit. Hoe kan dat? Knuffelbijen komen meestal uit in de tweede helft van april. Het uitkomen

Nadere informatie

Ze gaat op zoek naar een holletje onder de grond op een droge plaats om er een nest te starten.

Ze gaat op zoek naar een holletje onder de grond op een droge plaats om er een nest te starten. De hommel In de vroege lente ontwaakt de hommelkoningin en verlaat haar ondergrondse schuilplaats. Ze gaat op zoek naar een holletje onder de grond op een droge plaats om er een nest te starten. Hommels

Nadere informatie

Ze gaat op zoek naar een holletje onder de grond op een droge plaats om er een nest te starten.

Ze gaat op zoek naar een holletje onder de grond op een droge plaats om er een nest te starten. De hommel Hommels kunnen tot 60% van hun lichaamsgewicht aan stuifmeel meedragen. In de vroege lente ontwaakt de hommelkoningin en verlaat haar ondergrondse schuilplaats. Ze gaat op zoek naar een holletje

Nadere informatie

Naam:...

Naam:... Naam:... Wil je meer over paddestoelen weten? Vul de woorden in op de goede plaats. Kies uit: hoed herfst eetbaar steel giftig grotten In de... vind je in het bos veel paddestoelen. Ze groeien op dode

Nadere informatie

Acer platanoides (noorse esdoorn) Zoals al in de rij langs de Willy Sluiterweg.

Acer platanoides (noorse esdoorn) Zoals al in de rij langs de Willy Sluiterweg. A Acer platanoides (noorse esdoorn) Zoals al in de rij langs de Willy Sluiterweg. Onder deze bomen langs de waterzijde wordt er in het gras een bloembollenmengsel aangebracht voor meer kleur. Het gras

Nadere informatie

Bewonersplatform Kerkrade-Oost- Wandelen in Kerkrade

Bewonersplatform Kerkrade-Oost- Wandelen in Kerkrade Bewonersplatform Kerkrade-Oost- Wandelen in Kerkrade WETENSWAARDIGHEDEN Startpunt: Museumplein. Hier kunt u uw auto parkeren. Duur: 45 tot 70 minuten. Heuvelachtig Niet geschikt voor mensen die moeilijk

Nadere informatie

EEN BOOM IS NIET ALLEEN een verhaal over het bos

EEN BOOM IS NIET ALLEEN een verhaal over het bos 1. Kennismaking met het bos 1.1. Verhaal EEN BOOM IS NIET ALLEEN een verhaal over het bos Op een dag in de herfst kwam er een vogel door het bos gevlogen. Het was een erg kleurrijke vogel: een meesje!

Nadere informatie

(Invasieve*) exoten wandeling Schothorst

(Invasieve*) exoten wandeling Schothorst (Invasieve*) exoten wandeling Schothorst Een exoot is een plant, dier of ander organisme dat van nature niet in Nederland voorkomt. Als een soort schadelijk is voor de natuur noemen we ze invasieve exoten.

Nadere informatie

Plantenkennis. Bladverliezende heesters. lijst 1 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Bladverliezende heesters. lijst 1 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Bladverliezende heesters G41-G31-GB1+2 Algemene informatie Bladverliezende heesters Een heester is een plant met takken, al dan niet met een korte stam. bol Breed uitgroeiend smal

Nadere informatie

Bloeiend plantje Spoor van een dier

Bloeiend plantje Spoor van een dier Volwassen boom Jonge boom Dode boom Hoge struik Lage struik Varen Mos Klimmende plant Bloeiend plantje Spoor van een dier Paddenstoel (op de grond) Bodemdiertje Paddenstoel (op een boom) Activiteit 3 :

Nadere informatie