Fotovoltaïsche energie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Fotovoltaïsche energie"

Transcriptie

1 Tekst voor zonnepanelen: Fotovoltaïsche energie Technologie In een zonnecel wordt licht rechtstreeks omgezet in elektriciteit. Een zonnecel bestaat uit een dun plaatje met aan de bovenzijde een negatieve lading en aan de onderzijde een positieve lading. Net als bij een accu. Dit plaatje is gemaakt van halfgeleidend materiaal, meestal silicium, dat alleen maar goed geleidt als er licht op valt. De energie van het invallende licht brengt dan een elektrische stroom (gelijkstroom) op gang van dunne metalen vingers op de voorkant van de cel via de elektrische toepassing terug naar de metalen achterkant van de zonnecel. Afhankelijk van het type silicium zal de cel een groter of kleiner aandeel van het zonlicht omzetten in elektriciteit. De stroomspanning wordt getransporteerd van cel naar cel en van module naar module. Via éénzelfde kabel komt deze bij de omvormer toe die gelijkstroom omzet naar wisselstroom. type - rendement - kleur monokristallijn: 12 tot 15% donkergrijs silicium polykristallijn: 11 tot 14% gemarmerd silicium donkerblauw amorf silicium: 5 tot 7% donkergrijsblauw Het vermogen van een PV-systeem wordt uitgedrukt in Wp of kwp (kilowattpiek). Dit is het vermogen dat het PV-systeem levert bij standaardzoninstraling. Het vermogen per m2 van PVpanelen hangt af van het celtype en van de producent. Het varieert tussen 50 W per m2 voor amorf silicium en 170 W per m2 voor monokristallijn silicium zonnecellen met hoog rendement. Een PV-systeem met een vermogen van 1 kwp in polykristallijn silicium zonnecellen heeft een paneeloppervlakte van ongeveer 8 m2 en produceert ongeveer 850 kwh elektriciteit per jaar. Netkoppeling Netgekoppeld systeem De gebruiksklare stroom opgewekt door de zonnepanelen, is verbonden via de omvormer aan de zekeringskast en het openbare net. Dit heeft het grote voordeel dat bij momenten van overschot of de

2 "groene" stroom die op dat moment niet gebruikt wordt, aan het openbare net wordt afgegeven. De op dat moment actieve teller loopt op dat moment achteruit. U bouwt als het ware een tegoed op van stroom. Op momenten van geen of onvoldoende zonlicht produceren de zonnepanelen te weinig. De nodige stroom komt dan van het openbare net en je stroomleverancier. Zo draait de op dat moment actieve teller terug vooruit. Bij het berekenen van de nodige panelen zorg je er voor dat de jaaropbrengst nooit hoger ligt dan je jaarlijkse behoefte. De stroom die je op bepaalde momenten levert als overschot wordt niet terugbetaald. Het is wel van belang om op die manier een reserve op te bouwen voor 's nachts en/of de korte donkere winterdagen. Het juiste systeem voor elke situatie De vereisten voor het installeren van een fotovoltaïsch systeem zijn minimaal. Woningen, flat- of kantoorgebouwen, commerciële, industriële en agrarische gebouwen kunnen voorzien worden. Op elk schaduwvrij dakoppervlak met een goede oriëntatie kan een installatie geplaatst worden. En verder is de toegang tot het openbare net van belang om een juiste en gewenste jaaropbrengst te bekomen. WVR Energietechnieken berekent voor u de juiste dimensionering, montage, oriëntatie en de te verwachten jaaropbrengst. Installatie Oriëntatie. Een vakkundige installatie begint bij de juiste oriëntatie en dakhelling. De tabel van Hespul geeft de rendementen weer (in het West-Europees klimaat) naarmate deze twee bepalende factoren afwijken van de ideale plaatsing. Onze vakkennis is merkbaar aan de manier waarop panelen aan elkaar gekoppeld worden alsook aan de wijze waarop we verbinding maken met de omvormer en met de verdere elektrische installatie in de woning of het gebouw. Uiteraard wordt alles op een verzorgde manier afgewerkt.

3 Producten ZEN fotovoltaïsche zonnepanelen WVR energietechnieken verkoopt en plaatst als ZEN Select Dealer hoogwaardige fotovoltaïsche zonnepanelen van ZEN Renewables. ZEN Power zijn zonnepanelen van Europese makelij en 100% opgebouwd met Europese materialen. Dit betekent ook een Europese garantie en partnerschap. ZEN PowerVolt (zie verder) is een eigen ontwikkeld systeem om zonnepanelen in het dak te integreren. De specifieke montageprofielen en dakgoten zijn van dezeflde kwaliteit en "look" als de ZEN STC zonnecollectoren. M.a.w. een uniek product op de Vlaamse markt. WVR Energietechnieken biedt u steeds gecertificeerde ZEN Renewables modules van diverse categorieën met 25 jaar prestatiegarantie. Het aluminium frame is waterbestendig afgewerkt en voorzien van veiligheidsglas, bestendig tegen alle weersomstandigheden. De duurzame constructie staat garant voor een lange levensduur. Europese kwaliteit en zekerheid. ZEN Renewables zonnepanelen zijn steeds van Europese makelij! Dit maakt dat de geboden garantievoorwaarden ook effectief zijn daar wij uitsluitend met Europese partners handelen. ZEN Renewables modules zijn geschikt voor alle dakmontagesystemen die door ZEN worden aangeboden. Met de bijgeleverde aansluitdoos en aansluitkabels is een eenvoudige en probleemloze elektrische koppeling gewaarborgd. Een ZEN systeem wordt aangeboden met een Fronius omvormer. ZEN Power met POLYkristallijne cellen: standaard 200 Wp vermogen ZEN Power met MONOkristallijne cellen: standaard 220 Wp vermogen Nieuw vanaf 2010: ZEN Power modules met Europese MONOkristallijne cellen BLACK (220 Wp vermogen) in een volledig zwarte uitvoering. Een volledig zwartkleurige PV module: zowel de cellen, als de kunstof achterlaag als het geannodisseerd aluminium frame is in volledig zwarte uitvoering. Speciaal ontworpen voor een bijzonder fraaie installate.

4 ZEN Power ZEN Power 100% Europese PV-module De modules zijn voorzien van mono of polykristallijne siliciumcellen. Het aluminium frame is waterbestendig afgewerkt en voorzien van veiligheidsglas, bestendig tegen alle weersomstandigheden. De duurzame constructie staat garant voor een lange levensduur.

5

6 Uniek ZEN Dakintegratie zonnepanelen (Powervolt) De Vlaming heeft een duidelijke voorkeur voor dakgeïntegreerde zonnepanelen! De ZEN Powervolt biedt dé oplossing voor een dakgeïntegreerd PV-systeem. Een hoogwaardig aluminiumframe bevat 1 tot 5 laminaten. Het systeem wordt op maat van de gebruiker afgestemd. Iedere laminaat is opgebouwd uit hoge rendement mono-kristallijne PV cellen. (6" wafer) ZEN Powervolt is uitermate geschikt in combinatie met de Fronius IG en IG plus omvormer. De meest voorkomende toepassing is een netgekoppeld systeem. ZEN Powervolt garandeert een waterdichte afwerking op ieder hellend dak. Het aluminiumframe en bijpassende gotensets zijn ZEN Renewables producten. Fysieke garantie van 10 jaar en een vermogensgarantie van 25 jaar. (90 % na 10 jaar; 80 % na 25 jaar) Nieuw: nu ook zwarte gotenset, aangepast aan de kleur van het dak. ZEN Powervolt kpoly: state-of-the-art PV systeem 100 % Europees product (cellen, laminaten, Powervoltframe, dakmontage) Hoog rendement: 215 Wpiek vermogen per laminaat. Modulair systeem: horizontale plaatsing: maximaal 3 laminaten; verticale plaatsing: maximaal 5 laminaten. Standaard: zwarte afdeklijsten en basishoofddrager Frame uitvoering gelijk aan de ZEN STC collector. Gotenset wordt afgestemd op de wijze van plaatsing (horizontaal verticaal) Waterdichte afwerking, zeer esthetisch. ZEN Powervolt kmono: state-of-the-art PV-systeem 100 % Europees product (cellen, laminaten, Powervoltframe, dakmontage) Hoog rendement: 220 Wpiek vermogen per laminaat.

7 Modulair systeem: horizontale plaatsing: maximaal 3 laminaten; verticale plaatsing: maximaal 5 laminaten. Standaard: zwarte afdeklijsten en basishoofddrager Frame uitvoering gelijk aan de ZEN STC collector. Gotenset wordt afgestemd op de wijze van plaatsing (horizontaal verticaal) Waterdichte afwerking, zeer esthetisch.

8

9 Omvormer ZEN Renewables bouwt langdurige samenwerking op met topleveranciers en A-merken in modules, omvormer en montagemateriaal. ZEN Renewables bezit het certificaat van service na verkoop betreffende de installatie van Fronius omvormers. Fronius IG en IGplus (Oosentrijkse makelijk) reeksen bieden omvormers die aangepast zijn aan elk vermogen van uw zonlichtinstallatie. Ze combineren modern design met vooruitstrevende technologie. Een duidelijke display geeft u permanent de mogelijkheid om alle installatiewaarden op te volgen. Datalologging en -communicatie zijn optioneel mogelijk door een Plug-and-Play insteekkaart. De Fronius omvormer is geschikt voor iedere PV installatie met ZEN modules. Met de IG plus reeks kunnen omvormers aan elkaar worden gekoppeld; Dit levert perfecte resultaten voor grotere installatieprestaties. WVR Energietechnieken biedt u minimaal een garantie van 5 jaar op deze omvormers aan.

10 Nieuw vanaf april 2010: Fronius TL De Fronius IG TL combineert alle voordelen van een transformatorloos omvormerconcept met de hoge innovatie- en kwaliteitseisen van Fronius. Perfect voor installaties van eengezinswoningen tot commerciële installaties. Altijd goed geïnformeerd. De veelvoudige informatie- en analyse-opties van de Fronius IG TL omvormer zijn zeer eenvoudig te gebruiken. Zo kunnen actuele werkingsgegevens eenvoudig met een USB-stick op de PC worden overgebracht. Andere DATCOM-componenten kunnen door de geïntegreerde Solar Net interface makkelijk worden aangesloten. Comfortabele data-uitwisseling via USB. Dakmontage ZEN Renewables zorgt steeds voor de gepaste montagehulpstukken die de gebruiker zekerheid biedt. Met de keuze tussen modules op een hellend dak of platdak (of zelfs een goed georiënteerde gevel), de juiste oplossing bestaat uit duurzame en eenvoudige materialen.

11 De ZEN SolarConstruct is als universeel systeem voor de montage op een hellend dak ontwikkeld. Door het gebruik van gepatenteerde aluminium basisrails, de Quickstoneverbinder en de telescoop-verbinder is dit systeem op maat en snel monteerbaar. Solarconstruct voldoet aan de strenge vereisten voor de aanvraag van elke bouwvergunning. ZEN Renewables geeft u een garantie van 10 jaar. ZEN SolarFrame werd ontwikkeld voor opstellingen op platte daken. Met de standaardmaten kunnen 10 modules als één installatie worden gemonteerd op een frame met verstelbare hellingshoek. De ZEN modules kunnen op de korte kant alsook dwars worden geïnstalleerd. Het vraagt een korte montagetijd. De aluminium basismaterialen zijn voor duurzame installaties bedoeld en ZEN Renewables geeft dan ook 10 jaar volledige garantie. ook geschikt voor kiezeldaken.

12 Subsidies PV installaties geven een fiscaal voordeel tot euro (maximaal 40% van het factuur van uw erkende installateur komt in aanmerking). De klant kan voortaan de factuur meerdere jaren inbrengen voor een fiscaal voordeel. Ieder jaar wordt dan 40 % voordeel toegekend op een schijf van Maximaal kan dit oplopen tot een totaalfactuur van Dit heeft 4 schijven van Het is dan 4 maal mogelijk om 40% (= ) terug te winnen. Ook het merendeel van de Vlaamse gemeenten geven een premie variërend van 100 tot euro. Surplus zorgt de regeling van groenestroomcertificaten voor een een snelle terugverdientijd. 350 euro per kwh geproduceerde stroom (geteld voor ze naar de zekeringskast gaat) is geldig voor elke situatie in Vlaanderen (woningen, grotere gebouwen, landbouwbedrijven, industrie, openbare instellingen, ) Tenslotte zijn er nog diverse bijkomende maatregelen voor sommige takken van de industrie (bv. landbouwsteun) Uiteraard zal de opbrengst aan stroom ook een besparing betekenen op je energiefactuur. Verdere info over de subsidiemogelijkheden voor zonneboilers in Vlaanderen kan je terugvinden op de website

I. Vragen en antwoorden over zonnepanelen 1 :

I. Vragen en antwoorden over zonnepanelen 1 : I. Vragen en antwoorden over zonnepanelen 1 : 1. Hoe werken zonnepanelen? 2. Hoe groot is een zonnepaneel, en kan ik kiezen uit verschillende uitvoeringen? 3. Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? 4.

Nadere informatie

V.v.E. INSULINDE. De Schutspatroon 4-60 3813 GJ AMERSFOORT. Rapport:

V.v.E. INSULINDE. De Schutspatroon 4-60 3813 GJ AMERSFOORT. Rapport: V.v.E. INSULINDE De Schutspatroon 4-60 3813 GJ AMERSFOORT Rapport: Haalbaarheidsonderzoek plaatsing zonnepanelen op het dak van het appartementencomplex INSULINDE Groeidocument start januari 2015 R. Böhm

Nadere informatie

her nieuw bare energie

her nieuw bare energie architectenmap izen energy systems Fotovoltaïsche zonnepanelen Zonneboiler Warmtepomp Warmtepompboiler Energieonafhankelijk wonen her nieuw bare energie 1 2 inhoud 4 8 bedrijfsvoorstelling ecohome 13 IZEN

Nadere informatie

Duurzame energie voor iedereen. Focus op zonnestroom

Duurzame energie voor iedereen. Focus op zonnestroom Duurzame energie voor iedereen Focus op zonnestroom Ieder uur komt er een hoeveelheid zonne-energie op aarde terecht die de wereldbevolking gedurende een jaar van energie kan voorzien. Nederland vangt

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over zonnepanelen. februari 2013

Veelgestelde vragen over zonnepanelen. februari 2013 Veelgestelde vragen over zonnepanelen februari 2013 Veelgestelde vragen over zonnepanelen april 2013 Inleiding Veelgestelde vragen over zonnepanelen Steeds meer mensen wekken zelf groene energie op met

Nadere informatie

SOLAR ENERGY ROOF Uw partner in energiebesparing!

SOLAR ENERGY ROOF Uw partner in energiebesparing! SOLAR ENERGY ROOF Uw partner in energiebesparing! Geachte klant In deze brochure willen wij u wegwijs maken in de wereld van zonnepanelen en LED verlichting. De wereld van de zonnepanelen kenmerkt zich

Nadere informatie

Elektriciteit uit zonlicht - zonnepanelen -

Elektriciteit uit zonlicht - zonnepanelen - Elektriciteit uit zonlicht - zonnepanelen - VEA 1 Inleiding 3 2 Zonne-energie : toepassingen 4 2.1 De zon als energiebron 4 2.2 Toepassingen 4 3 Toepassingen van fotovoltaïsche zonne-energie 6 3.1 Soorten

Nadere informatie

Nefit Zonnestroom. Nefit houdt Nederland warm. Nefit PV-systemen

Nefit Zonnestroom. Nefit houdt Nederland warm. Nefit PV-systemen Nefit Zonnestroom Nefit houdt Nederland warm Nefit PV-systemen Gratis energie van de zon Lagere energierekening, grotere onafhankelijkheid De zon is de meest duurzame energiebron. In Nederland is het potentieel

Nadere informatie

INFORMATIEMAP ECC. voor Adviseurs. Henk Petri Info@energiecollectiefcapelle.nl. Copyright 2014. Capelle aan den IJssel, versie 26 februari 2014

INFORMATIEMAP ECC. voor Adviseurs. Henk Petri Info@energiecollectiefcapelle.nl. Copyright 2014. Capelle aan den IJssel, versie 26 februari 2014 INFORMATIEMAP ECC voor Adviseurs Capelle aan den IJssel, versie 26 februari 2014 Henk Petri Info@energiecollectiefcapelle.nl Copyright 2014 De inhoud van deze map mag niet worden overgenomen voor andere

Nadere informatie

Zonnepanelen in opmars bij agrariërs?

Zonnepanelen in opmars bij agrariërs? Zonnepanelen in opmars bij agrariërs? Prijzen voor zonnepanelen zijn de afgelopen jaren flink gedaald. Het laatste jaar met wel 40%. Dat maakt ze een stuk interessanter. Daarnaast kunnen fiscale voordelen

Nadere informatie

NEFIT ZONNESTROOM. Solarwatt PV-systemen. Technische informatie en legplanhulp. Uitgave 01-06-2015 Kijk op www.nefit.nl voor de meest actuele uitgave.

NEFIT ZONNESTROOM. Solarwatt PV-systemen. Technische informatie en legplanhulp. Uitgave 01-06-2015 Kijk op www.nefit.nl voor de meest actuele uitgave. NEFIT ZONNESTROOM Solarwatt PV-systemen Technische informatie en legplanhulp Uitgave 01-06-2015 Kijk op www.nefit.nl voor de meest actuele uitgave. Solarwatt Blue 60P 255 Wp glas/folie Solarwatt 60P Style

Nadere informatie

Uitleg Zonnepanelen. Januari 2014

Uitleg Zonnepanelen. Januari 2014 Uitleg Zonnepanelen Januari 2014 www.groenzonnig.nl/houten houten@groenzonnig.nl 1 Deze uitleg over zonnepanelen is gebaseerd op de kennis die we hebben opgedaan bij de voorbereiding van vele informatieavonden

Nadere informatie

NEFIT ZONNESTROOM. CentroSolar PV-systemen. Nefit PV-Direct Technische informatie en legplanhulp

NEFIT ZONNESTROOM. CentroSolar PV-systemen. Nefit PV-Direct Technische informatie en legplanhulp NEFIT ZONNESTROOM CentroSolar PV-systemen Nefit PV-Direct Technische informatie en legplanhulp Nefit PV-Direct Technische informatie voor rechtstreekse levering van PV-systemen door Nefit Uitgave 15-02-2013

Nadere informatie

Zonnepanelen van Brusche Elektrotechniek

Zonnepanelen van Brusche Elektrotechniek Zonnepanelen van Brusche Elektrotechniek Inleiding Sinds 1957 is Brusche Elektrotechniek niet meer weg te denken uit het elektrotechnisch landschap van Oost-Nederland. Al meer dan 56 jaar staan we aan

Nadere informatie

Z ONNEPANELEN. Zonnepanelen in Lingewaard is een uitgave van: Solaria PV Kommerdijk 48 6691 MK Gendt 0481-424737 info@zonnepanelenvooriedereen.

Z ONNEPANELEN. Zonnepanelen in Lingewaard is een uitgave van: Solaria PV Kommerdijk 48 6691 MK Gendt 0481-424737 info@zonnepanelenvooriedereen. In dit nummer Wat is er al gerealiseerd? Zelf panelen op je dak: hoe en wat? Wat levert het op? Welke daken zijn geschikt? Wat doet schaduw? Terugverdientijden Salderen Informatiebijeenkomst Z ONNEPANELEN

Nadere informatie

Belangrijke vragen over zonnepanelen

Belangrijke vragen over zonnepanelen Persoonlijk advies? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw situatie? Neem geheel vrijblijvend contact op via mail: info@sygosolar.nl, of bel 0183-565308. Belangrijke vragen over zonnepanelen Met

Nadere informatie

ZON DEVENTER. Leidraad bij de aanschaf van. Zonnepanelen

ZON DEVENTER. Leidraad bij de aanschaf van. Zonnepanelen I ZON DEVENTER Leidraad bij de aanschaf van Zonnepanelen Voorwoord: Voor u ligt het informatieboekje van stichting Zon Deventer. Dit is versie 9.0, die is bijgewerkt tot juni 2015. Stichting Zon Deventer

Nadere informatie

Veel Gestelde Vragen Project Zon Thuis voor Huurders Complex 105 en 141 Versie 28 januari 2015 / JKO pagina 1 van 5

Veel Gestelde Vragen Project Zon Thuis voor Huurders Complex 105 en 141 Versie 28 januari 2015 / JKO pagina 1 van 5 Versie 28 januari 2015 / JKO pagina 1 van 5 Waarom doet SWZ dit aanbod? Om de woonlasten voor onze huurders te beperken willen wij zonne-energie voor onze huurders beschikbaar maken. Kosten voor het gebruik

Nadere informatie

Zonne-energie in de historische omgeving. Groene gids

Zonne-energie in de historische omgeving. Groene gids Zonne-energie in de historische omgeving Groene gids Overige groene gidsen of wegwijzers: Zonne-energieplannen en monumenten: wegwijzer voor vergunningverleners Zonne-energie en uw monument: wegwijzer

Nadere informatie

Met het allstor systeem

Met het allstor systeem Met het allstor systeem Altijd de gewenste temperatuur Modulair buffersysteem allstor Het comfort van altijd de gewenste De allstor is een eenvoudig te installeren modulair buffersysteem geschikt voor

Nadere informatie

Zonne-energie goedkoper dan reguliere stroom? Daar worden we opgewekt van! de zonne-energiesystemen van Centrosolar

Zonne-energie goedkoper dan reguliere stroom? Daar worden we opgewekt van! de zonne-energiesystemen van Centrosolar Zonne-energie goedkoper dan reguliere stroom? Daar worden we opgewekt van! de zonne-energiesystemen van Centrosolar Gratis energie van de zon Word uw eigen elektriciteitsleverancier De energie van de zon

Nadere informatie

Zonnepanelen. Wees slim, lees Voor Dummies! In dit boek: Annemieke Harrewyn. Aangeboden door. Zonnestroom nu en in de toekomst

Zonnepanelen. Wees slim, lees Voor Dummies! In dit boek: Annemieke Harrewyn. Aangeboden door. Zonnestroom nu en in de toekomst Wees slim, lees Voor Dummies! Zonnepanelen In dit boek: Zonnestroom nu en in de toekomst Hoe duurzaam is een zonnepaneel? Zonnepanelen voor je huis Wat leveren zonnepanelen op? Hoe beoordeel je de kwaliteit

Nadere informatie

Infoavond alternatieve verwarmingssystemen: textuele versie. 1. Wat loopt er mis met ons klimaat

Infoavond alternatieve verwarmingssystemen: textuele versie. 1. Wat loopt er mis met ons klimaat Infoavond alternatieve verwarmingssystemen: textuele versie. 1. Wat loopt er mis met ons klimaat Almaar stijgend energieverbruik CO² percentage in atmosfeer stijgt Earth Overshoot Day steeds vroeger Alles

Nadere informatie

ZONNEPANELENPROJECT WEZEP

ZONNEPANELENPROJECT WEZEP ZONNEPANELENPROJECT WEZEP Wezep krijgt zonnepanelen. MELD U DIRECT AAN VIA: ZONNEPLAN.NL/WEZEP Wij verdienen honderden euro s per jaar aan de zon. EINDELIJK. ZONNEPANELEN IN WEZEP! Deze maand start er

Nadere informatie

YOUR PERSONAL POWERSTATION. Zonne-energie goedkoper dan reguliere stroom? Daar worden we opgewekt van! VAN CENTROSOLAR

YOUR PERSONAL POWERSTATION. Zonne-energie goedkoper dan reguliere stroom? Daar worden we opgewekt van! VAN CENTROSOLAR Zonne-energie goedkoper dan reguliere stroom? Daar worden we opgewekt van! de zonneenergiesystemen VAN CENTROSOLAR Ga vandaag nog het dak op met Centrosolar en bespaar fors met Your Personal Powerstation.

Nadere informatie

Antwoorden op veel gestelde vragen

Antwoorden op veel gestelde vragen Antwoorden op veel gestelde vragen Het plaatsen van zonnepanelen op een woning Zijn alle woningen geschikt voor zonnepanelen? Bijna alle woningen zijn geschikt, er is slechts een klein aantal voorwaarden.

Nadere informatie

Bevestiging en uiterlijk van de panelen

Bevestiging en uiterlijk van de panelen Brochure Zoek de zon op Hieronder vindt u informatie over zonnepanelen in het algemeen, en waar nodig toegespitst op het project... Zoek de zon op. Op de laatste pagina staat precies welke stappen u doorloopt

Nadere informatie

Zonnepanelen HAAL HET BESTE UIT DE ZON WEK UW EIGEN ELEKTRICITEIT OP

Zonnepanelen HAAL HET BESTE UIT DE ZON WEK UW EIGEN ELEKTRICITEIT OP Zonnepanelen HAAL HET BESTE UIT DE ZON WEK UW EIGEN ELEKTRICITEIT OP ZONN ZONNE-ENERGIE IS SCHONE ENERGIE; ER KOMT BIJ DE OPWEKKING VAN DE ELEKTRICITEIT GEEN CO2 UITSTOOT VRIJ. DE ZON ALS BRON Investeren

Nadere informatie

Energie besparen, wegwijs in het premie-doolhof

Energie besparen, wegwijs in het premie-doolhof Energie besparen, wegwijs in het premie-doolhof limburg.be/wonen 011 23 72 02 Energie besparen Energie besparen, wegwijs in het premie-doolhof Energie besparen, wegwijs in het premie-doolhof Geld gooi

Nadere informatie

Welkom op de informatie avond over zonne-energie

Welkom op de informatie avond over zonne-energie WELKOM Welkom op de informatie avond over zonne-energie Samen hebben we de plicht om zuinig te zijn op onze aarde 15 maart 2012 PROGRAMMA Onderwerpen voor de pauze wie zijn we, waarom we hier zijn energiebewustzijn

Nadere informatie