Happening - VFB. Auteur: Paul Hermans. Directeur Excelco. Datum: 25 april Contact: 011/ excelco

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Happening - VFB. Auteur: Paul Hermans. Directeur Excelco. Datum: 25 april 2015. Contact: info@excelco.be 011/23.25.13. excelco"

Transcriptie

1 Happening - VFB Auteur: Paul Hermans Directeur Excelco Datum: 25 april 2015 Contact: 011/ excelco

2 2 Excellente bedrijven uit groeisectoren 1 Evolutie van de 5-sterrenindex van Excelco Excelco selecteert de beste bedrijven van de wereld. Hiervoor kent het 0 tot 5 sterren toe aan elk bedrijf. De 5-sterrenbedrijven maken minder dan 5% uit van het totaal aantal bedrijven. Ze groeien snel, zijn rendabel en solvabel. Ze hebben de middelen om te investeren in hun toekomst. Hun omzet en winst groeien meer dan gemiddeld en hun beurskoersen stijgen daarom snel. De 5-sterrenindex stijgt sneller dan andere indexen. Beleggen in 5-sterrenbedrijven is een eenvoudige maar doeltreffende beleggingsstrategie. Index 5-sterrenbedrijven 2 Biotech Biotechbedrijven maken medicijnen op basis van levende organismen, terwijl de klassieke farma dat doet op basis van chemicaliën. Het betreft menselijke eiwitten die aangemaakt worden door genetisch gewijzigde micro-organismen en die als geneesmiddel kunnen worden toegediend. Bijvoorbeeld insuline voor diabetici. Daarnaast zijn er antilichamen die ingezet worden als geneesmiddelen, omdat ze zich zeer specifiek met hun doelwit binden.

3 3 De meeste ontwikkeling gebeurt in het domein van de kankerbestrijding, omdat de patiënten bereid zijn hoge prijzen te betalen. De organisaties die de medicijnen moeten terugbetalen kunnen dat moeilijk weigeren omdat het leven van de patiënt op het spel staat. Biotechmedicijnen hebben ook minder last van patentverval. Van een klassiek medicijn kan men gemakkelijk een exacte kopie maken. Voor biotechmedicijnen, die uit levende materie (enzymen) gemaakt worden, is het moeilijk om het productieproces na te bootsen. Er zullen bijgevolg minder biosimulars ontstaan en de prijserosie zal geringer zijn. De meeste biotechbedrijven zijn echter afhankelijk van één of twee zeer succesvolle medicijnen. Het is daarom aan te bevelen gespreid te beleggen in de sector. Totale omzet en gemiddelde winstmarge van de biotechsector Alexion is een biotechbedrijf dat zich specialiseert in therapieën tegen zeer zeldzame en levensbedreigende ziekten zoals kanker, auto-immuunziekten en cardiovasculaire aandoeningen. Soliris is zo'n een medicament dat ingezet kan worden tegen onder meer een zeldzame bloedziekte, waarbij rode bloedcellen vernietigd worden. Het bevat proteïnen die een belangrijke rol spelen in het activeren van het menselijke immuunsysteem.

4 4 Gilead maakt Sovaldi, een efficiënt product tegen hepatitis C. In feite is dat het enige medicijn dat de ziekte echt geneest. Een kuur is wel zeer duur maar het product werd onmiddellijk een blockbuster. Het was de meest spectaculaire start ooit van een medicijn! Ruim patiënten begonnen onmiddellijk een kuur van 12 weken die ongeveer $ kost. De omzet in het eerste kwartaal was meer dan $2 miljard! Geschat wordt dat er alleen al in de VS ruim 3,2 miljoen mensen aan hepatitis C lijden, een markt van $250 miljard! (Bron: The Economist, 07/06/2014, p.61). Biogen is het oudste biotechbedrijf in de wereld. Het heeft vooral middelen tegen multiple sclerosis en andere ziekten van het zenuwstelsel. Daarnaast is er een medicijn tegen reumatoïde artritis. Biogen is al vele jaren rendabel en realiseert een omzet van meer dan $6 miljard, vooral uit twee medicijnen tegen multiple sclerose, Avonex en Tysabri. Die twee producten zorgen voor 2/3 van de totale omzet. Celgene is een Amerikaans biotechbedrijf dat focust op middelen tegen kanker. Het belangrijkste middel is Revlimid dat ingezet wordt tegen beenmergtumoren en waarvan het patent afloopt in Het staat voor zo wat 66% van de verkopen. Voor biotechbedrijven is de cashflow per aandeel een belangrijke graadmeter voor de waarde van het bedrijf. De operationele cashflow is het geld dat uit de eigenlijke ondernemingsactiviteit voortkomt. Alexion Gilead Biogen Celgene Evolutie van de operationele cashflow per aandeel De koersevolutie in de sector Biotech in de laatste twee jaar.

5 5 3 Internetservices Het best presteren de bedrijven die internetreclame verkopen zoals Google, Baidu en Yandex. Hoe meer producten en diensten via internet verhandeld worden, hoe meer reclame op het internet gemaakt wordt. En de grootste spelers profiteren hiervan maximaal, want iedereen wil zijn reclameboodschap zoveel mogelijk verspreid zien. De grootste bedreiging voor de aanbieders van reclame komt van het toenemend gebruik van app's, waarbij men geen zoekmotor meer nodig heeft. Ook sociale media zoals Facebook en Twitter zoeken reclame-inkomsten. Facebook laat toe te netwerken met de vriendenkring. Bij Google+ kan men één groep vormen met mensen met dezelfde belangstelling. Via Twitter kan men bekende personen en nieuws volgen. Snapchat laat toe (pikante) foto's te verzenden die enkele seconden later gewist worden, zodat de privacy niet in gevaar komt. De volgende jaren zal online shopping in China zeer sterk groeien, omdat veel artikelen in de nabije winkels niet te vinden zijn. Ook in het Westen is het dikwijls tijdrovend gespecialiseerde goederen te vinden in de omgeving. Van online bestelde goederen kan men het vervoer op internet opvolgen en kijken op welke dag ze zullen geleverd worden. Zo stijgt het vertrouwen in cybershopping. Evolutie van de totale omzet van de sector Internetservices Handelen via internet slaat aan in China en Alibaba heeft de toon gezet.

6 6 De internetrevolutie gaat er nog een stuk sneller dan in het Westen, zegt Daphne Tuin die, met zakenpartner Angela Tabak, met het bedrijf WebshopinChina.com Nederlandse bedrijven ondersteunt bij e-commerce in China. Ze slaan een stap in de ontwikkeling over. Ook Caroline Straathof, die met haar onderneming IR Inside Chinese, beursgenoteerde internetbedrijven adviseert met investor relations, wijst op het gefragmenteerde, veelal kleinschalige winkelaanbod in de straten van China. Voor nieuwkomers op internet is de concurrentie met fysieke winkels betrekkelijk gering. Online winkelen is voor Chinezen echt een obsessie, meent Straathof. Ze vinden het heerlijk en je kunt je er ook alles bij voorstellen. De steden zijn overvol en het fysieke winkelplezier is er niet zo groot. Zo n 8% van alle winkelverkopen gebeurt nu online, dat is meer dan in welk westers land dan ook" (FD, 13/09/2014). De verwachting is dat dit percentage sterk zal stijgen. Online reservaties van vliegtuigtickets, hotels en restaurants zijn in Europa (Duitsland uitgezonderd) en in de VS de standaard geworden. In China neemt het individuele reizen nog sterk toe en daarmee ook het online boeken. Er worden steeds meer overnames gedaan zodat er straks slechts enkele grote spelers overblijven zoals Tripadvisor, Priceline en Expedia. Hoe groter het bedrijf hoe gemakkelijker het nieuwe hotels en restaurants kan overtuigen om deel te nemen aan het systeem. Daarnaast is er het business-segment van de cloud computing waarbij de data gestockeerd worden op internetservers van gespecialiseerde firma s. Amazon, Microsoft, Akamai en Rackspace Hosting zijn daar voorbeelden van. Zij proberen klanten te overtuigen dat het beter is opslagcapaciteit te huren in the cloud i.p.v. zelf te investeren in opslagsystemen. Google is met Google Drive ook actief in deze business, naast Dropbox, Microsoft en anderen. Apple heeft dan weer icloud. Het is een booming business. Een groot voordeel voor de gebruiker is dat hij zijn bestanden kan consulteren en aanpassen van op diverse locaties en toestellen zoals een PC en een tablet. Waarom een eigen server met onderhoudscontract aanschaffen als je opslagruimte kan huren in de cloud?

7 7 Omzetgroei en nettowinstmarge van enkele internetbedrijven: In doorsnee groeide de omzet van deze bedrijven in 2014 met ruim 30%! Facebook en Baidu, het Chinese Google, spanden de kroon. De gemiddelde nettowinstmarge van de 630 bedrijven die in Excelco opgenomen zijn is 6,8% in Tien procent kan als erg goed beschouwd worden. Voor deze bedrijven is de mediaanwaarde 25%! Netflix, dat enorme kosten maakt om eigen films en series te realiseren, heeft een kleine marge. Yandex en Tencent genereren de hoogste marges. Facebook en Baidu waren in 2014 de snelste groeiers (het grootste ballonnetje). Yandex en Priceline waren het meest rendabel.

8 8 4 Zonne-energie Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen, die meestal uit silicium gemaakt worden. Een zonnecel bevat twee lagen, de ene met een negatieve en de andere met een positieve spanning, zodat er elektrische stroom ontstaat. Een omvormer zet die gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom. De kwaliteit van die omvormers is belangrijk. Het Duitse SMA Solar is er een belangrijke producent van. Er verschijnen steeds meer types zonnecellen zoals organische zonnecellen en zonnecellen van koper, indium en gallium selenide. De producenten proberen de zonnepanelen goedkoper te maken, zodat hun financiële rendement stijgt. De gemiddelde levensduur is 35 jaar, maar het rendement neemt geleidelijk af. Er bestaan ook dunne-filmcellen die flexibel zijn. Hun rendement is lager en het productieproces is complexer. Voor dezelfde oppervlakte zijn die goedkoper omdat er minder grondstoffen nodig zijn. Maar dunne-filmpanelen hebben meestal een kortere levensduur. Langs de aanbodzijde is er een enorme productiegroei in Azië, met een grote overcapaciteit als gevolg. Daardoor dalen de prijzen van de zonnepanelen, wat dan weer voor meer volume in de verkoop zorgt. De winstgroei blijft meestal achter op de omzetgroei door stabiele of dalende prijzen en stijgende kosten. De sector groeide snel tot in 2011 maar kende dan een zware terugval door het terugschroeven van subsidies, het overaanbod en dalende prijzen. Een consolidatie in de sector is bezig en zal onvermijdelijk nog doorgaan. Om te overleven zullen de ondernemingen moeten besparen op de kosten en ervoor zorgen kredietwaardig te blijven. Om competitief te worden met andere energiebronnen zal de prijs van zonne-energie nog significant moeten dalen. Dat kan ook door technieken die de kostprijs per energieeenheid verlagen. Zo gebruikt First Solar de "dunne-film"-techniek, die per geproduceerde watt goedkoper uitvalt. Die techniek presteert ook beter bij hoge temperaturen en is dus meer geschikt voor zuiderse landen. In landen zoals India met

9 9 een beperkte capaciteit in traditionele energie, zijn de vooruitzichten beter dan in het Westen. Op lange termijn wordt zonne-energie wellicht de belangrijkste bron van energie. Beleggen in de sector vereist een visie op lange termijn. In 2014 is slechts een handvol bedrijven rendabel: Canadian Solar, First Solar en Sunpower. In volume nemen de cijfers sterk toe maar door lagere prijzen kampen vele bedrijven met lagere verkoopopbrengsten en verliescijfers. Koersverloop van de sector Zonne-energie 4.1 Canadian Solar Canadian Solar heeft fabrieken in Canada en China en focust op een goede verhouding tussen kostprijs en opbrengst van de installaties. Het grootste deel van de productie vindt plaats in China. Een deel van de zonnecellen wordt zelf geproduceerd. Om in te spelen op een schommelende vraag wordt een ander deel aangekocht. Zo blijven de kosten onder controle.

10 10 Het kapitaal moet regelmatig verhoogd worden om de groei te financieren. Ongeveer 70% van de omzet komt van de verkoop van zonnepanelen en de rest van de realisatie van grote projecten. Het bedrijf is actief in 70 landen. 4.2 First Solar First Solar is gespecialiseerd in de dunne-filmtechnologie. Dergelijke zonnepanelen zijn goedkoper. Het maakt zonnepanelen maar levert ook complete installaties voor de productie van zonne-energie. Beide activiteiten zijn in afzonderlijke divisies ondergebracht. Het richt zich meer op de fabricatie van zonnepanelen voor grote energieparken, onder meer in China. Daarbij word grond gekocht en de rechten voor de vestiging van een energiecentrale. Ook worden akkoorden met stroomleveranciers gesloten voor de afname van de elektriciteit. De bedoeling is direct te concurreren met elektriciteit die via klassieke centrales geproduceerd wordt. First Solar tracht de efficiëntie van zijn energieparken te verhogen. Door met minder zonnepanelen evenveel stroom te produceren dalen de installatiekosten en stijgt de winstmarge. Drie elektriciteitsmaatschappijen waren in 2012 als klanten elk goed voor meer dan 10% van de omzet van deze divisie. Grote projecten vinden vooral plaats in de groeilanden. Het moment van facturatie van deze grote projecten kan de omzet en de winst in een bepaald kwartaal en boekjaar sterk beïnvloeden. Daardoor worden de cijfers minder transparant en meer wisselvallig.

11 11 5 Luxegoederen Luxe is van alle tijden. Recent werd ontdekt dat ook de Neanderthalers al juwelen maakten. De markt voor luxegoederen is een afgesloten markt. Nieuwe spelers geraken er zeer moeilijk in. Enerzijds is de vereiste productkennis zeer groot. Anderzijds worden vele luxemerken aangeboden door gespecialiseerde verkoopkanalen op dure locaties. De toenemende vraag van de nieuwe rijken uit de groeilanden staat tegenover steeds dezelfde aanbieders. De fusies in de sector versterken nog eens de machtsposities van de groten. "Velen vergeten dat de luxesector het al tientallen jaren erg goed doet. De groei is de voorbije 35 jaar drie keer groter geweest dan de wereldwijde groei..."(anne Le Borgne, De tijd, 10/12/2011, p.29). Evolutie van de totale winst van de sector Koersverloop in de sector Luxe

12 12 Michael Kors en het Deense Pandora groeien het snelst en zijn het rendabelst. 6 Automotive In elke auto zitten vele honderden gespecialiseerde onderdelen, die door toeleveranciers ontworpen en geproduceerd worden. De eigenlijke auto-industrie assembleert al die onderdelen tot een afgewerkt product. De bijdrage van de "automotiveindustrie" is zeer belangrijk in het geheel. De technologie in verband met rij-assistentie wordt alsmaar meer ontwikkeld. Er zijn systemen voor automatisch parkeren, het lezen van verkeerstekens, het automatisch afstand houden, dodehoek-detectie (blind spot), het binnen de witte lijnen blijven (lane keep assistance) en het automatisch remmen om een botsing te vermijden. De winstmarge op die rijhulpsystemen is meestal veel hoger dan de winstmarge van de autofabrikanten. Op lange termijn neemt het aantal wagens sterk toe, vooral in de groeilanden. Geschat wordt dat er tegen % meer wagens zullen rond rijden tegenover In al die wagens neemt de elektronica toe. Er zijn meer onderdelen nodig voor meer wagens! Dat geeft een aantal toeleveranciers goede groeiperspectieven. Aangezien vooral de Duitse automobielindustrie het goed doet hebben de toeleveranciers van die firma's een streepje voor.

13 13 Er zijn steeds meer sensoren in elke auto. Ze zorgen voor het automatisch functioneren van lichten en ruitenwissers en nog veel meer. Er zijn ook systemen met radar die de auto automatisch doen stoppen als de voorligger afremt. Verder zijn er onder meer regen- en lichtsensoren, sensoren voor bandendrukmonitoring en sleutelloze toegang. Meer dan 75% van de sensoren worden in auto's gebruikt. Maar ook in andere producten zoals haardrogers zitten sensoren die de warmte registreren. Het Belgische Melexis heeft veruit de hoogste winstmarge en rentabiliteit dankzij zijn technologische voorsprong. Beleggen in sterbedrijven uit groeisectoren is een eenvoudige en succesvolle beleggingsstrategie! Deze tekst is met veel zorg samengesteld. Desalniettemin is Excelco bvba niet aansprakelijk voor onjuistheden of onvolledigheden in de aangeboden inhoud. Het programma Excelco beoogt te helpen bij het samenstellen van een aandelenportefeuille. De gebruiker blijft zelf volledig aansprakelijk voor het resultaat van zijn portefeuille. Excelco bvba kan hiervoor nooit aansprakelijk gehouden worden.

14 14 Excelco = fundamentele analyse met een plus 630 boeiende bedrijfsfiches 70 sectorrapporten 33 screeningsmogelijkheden

Beleggen in topbedrijven uit groeisectoren. VFB Trefpunt Gent 13 mei 2014 Paul Hermans

Beleggen in topbedrijven uit groeisectoren. VFB Trefpunt Gent 13 mei 2014 Paul Hermans Beleggen in topbedrijven uit groeisectoren VFB Trefpunt Gent 13 mei 2014 Paul Hermans Retail: stagnerende sector met lage marges Retailers hebben het moeilijk. Toenemende bestellingen via internet vragen

Nadere informatie

BELEGGEN IN EXCELLENTE BEDRIJVEN UIT GROEISECTOREN

BELEGGEN IN EXCELLENTE BEDRIJVEN UIT GROEISECTOREN BELEGGEN IN EXCELLENTE BEDRIJVEN UIT GROEISECTOREN auteur: Paul Hermans 27 april 2013 Beleggers zijn zich meer dan ooit bewust van de risico s. Veilig beleggen met uitzicht op een goed rendement is moeilijker

Nadere informatie

TOPBEDRIJVEN UIT GROEISECTOREN

TOPBEDRIJVEN UIT GROEISECTOREN TOPBEDRIJVEN UIT GROEISECTOREN (november 2012 - auteur: Paul Hermans) Inleiding Excelco laat toe de groei van de verschillende sectoren op te volgen. We selecteren enkele groeisectoren en een beloftevol

Nadere informatie

Beursgang Alibaba. Thomas Stelling Aandelenkopen.nl 19-9-2014

Beursgang Alibaba. Thomas Stelling Aandelenkopen.nl 19-9-2014 2014 Beursgang Alibaba Dit rapport verstrekt diverse inzichten over Alibaba. Kom erachter of het verstandig is om Alibaba aandelen te kopen en of het winstgevend kan zijn om mee te doen met de Alibaba

Nadere informatie

Beleggen in excellente bedrijven

Beleggen in excellente bedrijven Beleggen in excellente bedrijven uit groeisectoren en -landen Paul Hermans 16 november 2013 Apple Google Microsoft Samsung Genkersteenweg 388 B-3500 Hasselt T + 32 11 23 25 13 E info@excelco.be W www.excelco.be

Nadere informatie

Beleggen in excellente bedrijven

Beleggen in excellente bedrijven Beleggen in excellente bedrijven uit groeisectoren en -landen Paul Hermans - 5 oktober 2013 Apple Google Microsoft Samsung Genkersteenweg 388 B-3500 Hasselt T + 32 11 23 25 13 E info@excelco.be W www.excelco.be

Nadere informatie

Voorbeelden degelijke aandelen met verkochte call

Voorbeelden degelijke aandelen met verkochte call Voorbeelden degelijke aandelen met verkochte call Beleggers zitten op dit moment in een moeilijk pakket. Veilige obligaties leveren nauwelijks iets op, aandelen en obligaties van de Emerging Markets staan

Nadere informatie

themarapport aandelen

themarapport aandelen het nieuwe winkelen themarapport aandelen Beleggingscommunicatie 22 juli 2013 In iets meer dan tien jaar tijd heeft internet een revolutie teweeggebracht in de wijze waarop wij winkelen. Door de populariteit

Nadere informatie

V.v.E. INSULINDE. De Schutspatroon 4-60 3813 GJ AMERSFOORT. Rapport:

V.v.E. INSULINDE. De Schutspatroon 4-60 3813 GJ AMERSFOORT. Rapport: V.v.E. INSULINDE De Schutspatroon 4-60 3813 GJ AMERSFOORT Rapport: Haalbaarheidsonderzoek plaatsing zonnepanelen op het dak van het appartementencomplex INSULINDE Groeidocument start januari 2015 R. Böhm

Nadere informatie

Analyses. Drie specialisten bundelen hun krachten. Hoe haalt u het beste geld van uw vennootschap naar uw privévermogen?

Analyses. Drie specialisten bundelen hun krachten. Hoe haalt u het beste geld van uw vennootschap naar uw privévermogen? Analyses 06 Drie specialisten bundelen hun krachten Christophe Van Canneyt - Frank Vranken - Danny Wittenberg Hoe haalt u het beste geld van uw vennootschap naar uw privévermogen? Cardio 3: een zaak van

Nadere informatie

Online schoenenjacht

Online schoenenjacht Schoenenbranche ING Economisch Bureau Online schoenenjacht Aanval op schoenenmarkt geopend Net nu de schoenenbranche de crisis achter zich heeft gelaten en eindelijk weer een opwaartse lijn te pakken heeft,

Nadere informatie

Softwaresector Nieuwe groeifase vraagt om andere organisatie. mobile. cloud. social. analytics

Softwaresector Nieuwe groeifase vraagt om andere organisatie. mobile. cloud. social. analytics Softwaresector Nieuwe groeifase vraagt om andere organisatie mobile cloud social analytics ING Economisch Bureau / Juli 2015 Voorwoord Wij zitten in een tijdperk waar grote en ooit succesvolle bedrijven

Nadere informatie

ING Sectormanagement Transport & Logistiek Juni 2011. Sectorstudie Fysieke distributie en e-commerce

ING Sectormanagement Transport & Logistiek Juni 2011. Sectorstudie Fysieke distributie en e-commerce ING Sectormanagement Transport & Logistiek Juni 2011 Sectorstudie Fysieke distributie en e-commerce Colofon Auteurs ir. M.R.J. Kindt S.J. van der Meulen Redactie mr. M.C. Bode drs. ing. B.P.A.M van de

Nadere informatie

Vakantieganger dwingt tot waardevoller reisaanbod

Vakantieganger dwingt tot waardevoller reisaanbod Reisorganisaties ING Economisch Bureau Vakantieganger dwingt tot waardevoller reisaanbod De uitgaven aan vakanties stijgen dit jaar met slechts 2%. Consumenten hebben weliswaar meer vertrouwen in de economie,

Nadere informatie

De public cloud: Het einde van de traditionele hosting providers?

De public cloud: Het einde van de traditionele hosting providers? De public cloud: Het einde van de traditionele hosting providers? Auteur: Reinout Dotinga Quality Assured Services B.V. Thorbeckestraat 53 2613 BV DELFT KvK 60679905 INHOUDSOPGAVE: 1. INLEIDING 3 2. VOOR

Nadere informatie

Warrants. The first option in the warrant market

Warrants. The first option in the warrant market Warrants The first option in the warrant market Een optimaal rendement met de topfondsen van de wereld Inhoudsopgave Zijn warrants iets voor mij? 2 Waarom gedekte warrants van Commerzbank kopen? 5 Hoe

Nadere informatie

Beleggen met de Warren Buffett strategie

Beleggen met de Warren Buffett strategie Beleggen met de Warren Buffett strategie Tien pakkende artikelen over de value investing filosofie van s werelds beste belegger drs. Hendrik Oude Nijhuis WarrenBuffett.nl December 2007 www.warrenbuffett.nl/aandelen

Nadere informatie

Zonnepanelen. Wees slim, lees Voor Dummies! In dit boek: Annemieke Harrewyn. Aangeboden door. Zonnestroom nu en in de toekomst

Zonnepanelen. Wees slim, lees Voor Dummies! In dit boek: Annemieke Harrewyn. Aangeboden door. Zonnestroom nu en in de toekomst Wees slim, lees Voor Dummies! Zonnepanelen In dit boek: Zonnestroom nu en in de toekomst Hoe duurzaam is een zonnepaneel? Zonnepanelen voor je huis Wat leveren zonnepanelen op? Hoe beoordeel je de kwaliteit

Nadere informatie

YOUMOTICA. Business Plan. The YOU in domotica. Oprichters: Jens Bruggemans Jimmy Cleuren Nick Michiels Wim Leers. Strikt vertrouwelijke informatie

YOUMOTICA. Business Plan. The YOU in domotica. Oprichters: Jens Bruggemans Jimmy Cleuren Nick Michiels Wim Leers. Strikt vertrouwelijke informatie Business Plan YOUMOTICA The YOU in domotica Oprichters: Jens Bruggemans Jimmy Cleuren Nick Michiels Wim Leers Contact: Jimmy Cleuren Dorpstraat 100, Wellen, België tel: +32 11 22 33 44 mail: info@youmotica.be

Nadere informatie

ken uw klant de kunst van het omarmen en behouden

ken uw klant de kunst van het omarmen en behouden ken uw klant de kunst van het omarmen en behouden 1 ken uw klant de kunst van het omarmen en behouden 3 Voorwoord 4 Inleiding 8 Waarde 12 Wat 16 Waar 2 Wie 26 Waarom 34 Conclusie: Voor u telt rendement

Nadere informatie

ING Economisch Bureau Assetvisie Autoleasemaatschappijen. Autolease op weg naar 2020

ING Economisch Bureau Assetvisie Autoleasemaatschappijen. Autolease op weg naar 2020 ING Economisch Bureau Assetvisie Autoleasemaatschappijen Autolease op weg naar 2020 Colofon Auteur Max Erich ING Economisch Bureau max.erich@ing.nl Redactieraad Arjan Chrispijn ING Lease arjan.chrispijn@ing.nl

Nadere informatie

Voorspelling van aandelenkoersen op. basis van nieuwsberichten

Voorspelling van aandelenkoersen op. basis van nieuwsberichten Voorspelling van aandelenkoersen op basis van nieuwsberichten Michael van Kempen (283858) Bachelorscriptie Informatica & Economie Begeleider: dr. ir. J. van den Berg Juli 2006 1. Introductie... 3 1.1 Het

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends. SaaS: maak de transitie voor het te laat is. Thema-update: ICT

Rabobank Cijfers & Trends. SaaS: maak de transitie voor het te laat is. Thema-update: ICT Rabobank Cijfers & Trends SaaS: maak de transitie voor het te laat is Software as a Service (SaaS) 1 maakte de afgelopen jaren een enorme groei door. Steeds meer klanten van softwarebedrijven kiezen voor

Nadere informatie

Tussen twee muren. Zwakke economie en online groei zetten winkels klem. Kwartaalbericht Detailhandel Non-food ING Economisch Bureau

Tussen twee muren. Zwakke economie en online groei zetten winkels klem. Kwartaalbericht Detailhandel Non-food ING Economisch Bureau Kwartaalbericht Detailhandel Non-food ING Economisch Bureau Tussen twee muren Zwakke economie en online groei zetten winkels klem De detailhandel non-food hoeft voorlopig niet te rekenen op enig herstel.

Nadere informatie

Gabriël VermogensPlan

Gabriël VermogensPlan Gabriël VermogensPlan Gabriël heeft een aantal samenstellingen van beleggingen gemaakt die gebaseerd zijn op haar eigen beleggingsbeleid -en strategie. Hieronder geven wij een toelichting over het onderwerp

Nadere informatie

0900-0024 (E 0,10 per minuut) abnamro.nl/sectoren

0900-0024 (E 0,10 per minuut) abnamro.nl/sectoren 0900-0024 (E 0,10 per minuut) abnamro.nl/sectoren visie op media en technologie Sectorupdate 2011 Interview Trends & ontwikkelingen Sectorvisie 3 Visie op media en technologie 1 Geachte relatie, Voor u

Nadere informatie

Inhoud. 3 Markt en vraag 55 3.1 Marktbegrippen 56 3.2 Vraagzijde van de markt 60 3.3 Aanbodzijde van de markt 61 3.4 Marktvraag 64 Samenvatting 70

Inhoud. 3 Markt en vraag 55 3.1 Marktbegrippen 56 3.2 Vraagzijde van de markt 60 3.3 Aanbodzijde van de markt 61 3.4 Marktvraag 64 Samenvatting 70 Noordhoff Uitgevers bv Inhoud Marketing 9. Wat is marketing? 0.2 Marktbenaderingsconcepten.3 Afnemers 5.4 Marketingmix 7.5 Omgevingsfactoren 20 Samenvatting 27 2 Marketingmanagement 29 2. Management en

Nadere informatie

Onderzoeksrapport IWT technologische innovatie van de dienstverlening in de. In samenwerking met VVR Vereniging Vlaamse Reisbureaus.

Onderzoeksrapport IWT technologische innovatie van de dienstverlening in de. In samenwerking met VVR Vereniging Vlaamse Reisbureaus. Onderzoeksrapport IWT technologische innovatie van de dienstverlening in de Vlaamse reisbureausector In samenwerking met VVR Vereniging Vlaamse Reisbureaus 2014 Memori 1 Inhoud Inleiding... 3 Methodologie

Nadere informatie

Masterthesis Economische Geografie. Faculteit Geowetenschappen, Universiteit Utrecht. Véronique Eldering, 3218988. Begeleider: Dhr. A. van Rietbergen.

Masterthesis Economische Geografie. Faculteit Geowetenschappen, Universiteit Utrecht. Véronique Eldering, 3218988. Begeleider: Dhr. A. van Rietbergen. Masterthesis Economische Geografie Faculteit Geowetenschappen, Universiteit Utrecht. Véronique Eldering, 3218988 Begeleider: Dhr. A. van Rietbergen. 2 Voorwoord Geachte lezer, Voor u ligt mijn masterthesis:

Nadere informatie