Happening - VFB. Auteur: Paul Hermans. Directeur Excelco. Datum: 25 april Contact: info@excelco.be 011/ excelco

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Happening - VFB. Auteur: Paul Hermans. Directeur Excelco. Datum: 25 april 2015. Contact: info@excelco.be 011/23.25.13. excelco"

Transcriptie

1 Happening - VFB Auteur: Paul Hermans Directeur Excelco Datum: 25 april 2015 Contact: info@excelco.be 011/ excelco

2 2 Excellente bedrijven uit groeisectoren 1 Evolutie van de 5-sterrenindex van Excelco Excelco selecteert de beste bedrijven van de wereld. Hiervoor kent het 0 tot 5 sterren toe aan elk bedrijf. De 5-sterrenbedrijven maken minder dan 5% uit van het totaal aantal bedrijven. Ze groeien snel, zijn rendabel en solvabel. Ze hebben de middelen om te investeren in hun toekomst. Hun omzet en winst groeien meer dan gemiddeld en hun beurskoersen stijgen daarom snel. De 5-sterrenindex stijgt sneller dan andere indexen. Beleggen in 5-sterrenbedrijven is een eenvoudige maar doeltreffende beleggingsstrategie. Index 5-sterrenbedrijven 2 Biotech Biotechbedrijven maken medicijnen op basis van levende organismen, terwijl de klassieke farma dat doet op basis van chemicaliën. Het betreft menselijke eiwitten die aangemaakt worden door genetisch gewijzigde micro-organismen en die als geneesmiddel kunnen worden toegediend. Bijvoorbeeld insuline voor diabetici. Daarnaast zijn er antilichamen die ingezet worden als geneesmiddelen, omdat ze zich zeer specifiek met hun doelwit binden.

3 3 De meeste ontwikkeling gebeurt in het domein van de kankerbestrijding, omdat de patiënten bereid zijn hoge prijzen te betalen. De organisaties die de medicijnen moeten terugbetalen kunnen dat moeilijk weigeren omdat het leven van de patiënt op het spel staat. Biotechmedicijnen hebben ook minder last van patentverval. Van een klassiek medicijn kan men gemakkelijk een exacte kopie maken. Voor biotechmedicijnen, die uit levende materie (enzymen) gemaakt worden, is het moeilijk om het productieproces na te bootsen. Er zullen bijgevolg minder biosimulars ontstaan en de prijserosie zal geringer zijn. De meeste biotechbedrijven zijn echter afhankelijk van één of twee zeer succesvolle medicijnen. Het is daarom aan te bevelen gespreid te beleggen in de sector. Totale omzet en gemiddelde winstmarge van de biotechsector Alexion is een biotechbedrijf dat zich specialiseert in therapieën tegen zeer zeldzame en levensbedreigende ziekten zoals kanker, auto-immuunziekten en cardiovasculaire aandoeningen. Soliris is zo'n een medicament dat ingezet kan worden tegen onder meer een zeldzame bloedziekte, waarbij rode bloedcellen vernietigd worden. Het bevat proteïnen die een belangrijke rol spelen in het activeren van het menselijke immuunsysteem.

4 4 Gilead maakt Sovaldi, een efficiënt product tegen hepatitis C. In feite is dat het enige medicijn dat de ziekte echt geneest. Een kuur is wel zeer duur maar het product werd onmiddellijk een blockbuster. Het was de meest spectaculaire start ooit van een medicijn! Ruim patiënten begonnen onmiddellijk een kuur van 12 weken die ongeveer $ kost. De omzet in het eerste kwartaal was meer dan $2 miljard! Geschat wordt dat er alleen al in de VS ruim 3,2 miljoen mensen aan hepatitis C lijden, een markt van $250 miljard! (Bron: The Economist, 07/06/2014, p.61). Biogen is het oudste biotechbedrijf in de wereld. Het heeft vooral middelen tegen multiple sclerosis en andere ziekten van het zenuwstelsel. Daarnaast is er een medicijn tegen reumatoïde artritis. Biogen is al vele jaren rendabel en realiseert een omzet van meer dan $6 miljard, vooral uit twee medicijnen tegen multiple sclerose, Avonex en Tysabri. Die twee producten zorgen voor 2/3 van de totale omzet. Celgene is een Amerikaans biotechbedrijf dat focust op middelen tegen kanker. Het belangrijkste middel is Revlimid dat ingezet wordt tegen beenmergtumoren en waarvan het patent afloopt in Het staat voor zo wat 66% van de verkopen. Voor biotechbedrijven is de cashflow per aandeel een belangrijke graadmeter voor de waarde van het bedrijf. De operationele cashflow is het geld dat uit de eigenlijke ondernemingsactiviteit voortkomt. Alexion Gilead Biogen Celgene Evolutie van de operationele cashflow per aandeel De koersevolutie in de sector Biotech in de laatste twee jaar.

5 5 3 Internetservices Het best presteren de bedrijven die internetreclame verkopen zoals Google, Baidu en Yandex. Hoe meer producten en diensten via internet verhandeld worden, hoe meer reclame op het internet gemaakt wordt. En de grootste spelers profiteren hiervan maximaal, want iedereen wil zijn reclameboodschap zoveel mogelijk verspreid zien. De grootste bedreiging voor de aanbieders van reclame komt van het toenemend gebruik van app's, waarbij men geen zoekmotor meer nodig heeft. Ook sociale media zoals Facebook en Twitter zoeken reclame-inkomsten. Facebook laat toe te netwerken met de vriendenkring. Bij Google+ kan men één groep vormen met mensen met dezelfde belangstelling. Via Twitter kan men bekende personen en nieuws volgen. Snapchat laat toe (pikante) foto's te verzenden die enkele seconden later gewist worden, zodat de privacy niet in gevaar komt. De volgende jaren zal online shopping in China zeer sterk groeien, omdat veel artikelen in de nabije winkels niet te vinden zijn. Ook in het Westen is het dikwijls tijdrovend gespecialiseerde goederen te vinden in de omgeving. Van online bestelde goederen kan men het vervoer op internet opvolgen en kijken op welke dag ze zullen geleverd worden. Zo stijgt het vertrouwen in cybershopping. Evolutie van de totale omzet van de sector Internetservices Handelen via internet slaat aan in China en Alibaba heeft de toon gezet.

6 6 De internetrevolutie gaat er nog een stuk sneller dan in het Westen, zegt Daphne Tuin die, met zakenpartner Angela Tabak, met het bedrijf WebshopinChina.com Nederlandse bedrijven ondersteunt bij e-commerce in China. Ze slaan een stap in de ontwikkeling over. Ook Caroline Straathof, die met haar onderneming IR Inside Chinese, beursgenoteerde internetbedrijven adviseert met investor relations, wijst op het gefragmenteerde, veelal kleinschalige winkelaanbod in de straten van China. Voor nieuwkomers op internet is de concurrentie met fysieke winkels betrekkelijk gering. Online winkelen is voor Chinezen echt een obsessie, meent Straathof. Ze vinden het heerlijk en je kunt je er ook alles bij voorstellen. De steden zijn overvol en het fysieke winkelplezier is er niet zo groot. Zo n 8% van alle winkelverkopen gebeurt nu online, dat is meer dan in welk westers land dan ook" (FD, 13/09/2014). De verwachting is dat dit percentage sterk zal stijgen. Online reservaties van vliegtuigtickets, hotels en restaurants zijn in Europa (Duitsland uitgezonderd) en in de VS de standaard geworden. In China neemt het individuele reizen nog sterk toe en daarmee ook het online boeken. Er worden steeds meer overnames gedaan zodat er straks slechts enkele grote spelers overblijven zoals Tripadvisor, Priceline en Expedia. Hoe groter het bedrijf hoe gemakkelijker het nieuwe hotels en restaurants kan overtuigen om deel te nemen aan het systeem. Daarnaast is er het business-segment van de cloud computing waarbij de data gestockeerd worden op internetservers van gespecialiseerde firma s. Amazon, Microsoft, Akamai en Rackspace Hosting zijn daar voorbeelden van. Zij proberen klanten te overtuigen dat het beter is opslagcapaciteit te huren in the cloud i.p.v. zelf te investeren in opslagsystemen. Google is met Google Drive ook actief in deze business, naast Dropbox, Microsoft en anderen. Apple heeft dan weer icloud. Het is een booming business. Een groot voordeel voor de gebruiker is dat hij zijn bestanden kan consulteren en aanpassen van op diverse locaties en toestellen zoals een PC en een tablet. Waarom een eigen server met onderhoudscontract aanschaffen als je opslagruimte kan huren in de cloud?

7 7 Omzetgroei en nettowinstmarge van enkele internetbedrijven: In doorsnee groeide de omzet van deze bedrijven in 2014 met ruim 30%! Facebook en Baidu, het Chinese Google, spanden de kroon. De gemiddelde nettowinstmarge van de 630 bedrijven die in Excelco opgenomen zijn is 6,8% in Tien procent kan als erg goed beschouwd worden. Voor deze bedrijven is de mediaanwaarde 25%! Netflix, dat enorme kosten maakt om eigen films en series te realiseren, heeft een kleine marge. Yandex en Tencent genereren de hoogste marges. Facebook en Baidu waren in 2014 de snelste groeiers (het grootste ballonnetje). Yandex en Priceline waren het meest rendabel.

8 8 4 Zonne-energie Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen, die meestal uit silicium gemaakt worden. Een zonnecel bevat twee lagen, de ene met een negatieve en de andere met een positieve spanning, zodat er elektrische stroom ontstaat. Een omvormer zet die gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom. De kwaliteit van die omvormers is belangrijk. Het Duitse SMA Solar is er een belangrijke producent van. Er verschijnen steeds meer types zonnecellen zoals organische zonnecellen en zonnecellen van koper, indium en gallium selenide. De producenten proberen de zonnepanelen goedkoper te maken, zodat hun financiële rendement stijgt. De gemiddelde levensduur is 35 jaar, maar het rendement neemt geleidelijk af. Er bestaan ook dunne-filmcellen die flexibel zijn. Hun rendement is lager en het productieproces is complexer. Voor dezelfde oppervlakte zijn die goedkoper omdat er minder grondstoffen nodig zijn. Maar dunne-filmpanelen hebben meestal een kortere levensduur. Langs de aanbodzijde is er een enorme productiegroei in Azië, met een grote overcapaciteit als gevolg. Daardoor dalen de prijzen van de zonnepanelen, wat dan weer voor meer volume in de verkoop zorgt. De winstgroei blijft meestal achter op de omzetgroei door stabiele of dalende prijzen en stijgende kosten. De sector groeide snel tot in 2011 maar kende dan een zware terugval door het terugschroeven van subsidies, het overaanbod en dalende prijzen. Een consolidatie in de sector is bezig en zal onvermijdelijk nog doorgaan. Om te overleven zullen de ondernemingen moeten besparen op de kosten en ervoor zorgen kredietwaardig te blijven. Om competitief te worden met andere energiebronnen zal de prijs van zonne-energie nog significant moeten dalen. Dat kan ook door technieken die de kostprijs per energieeenheid verlagen. Zo gebruikt First Solar de "dunne-film"-techniek, die per geproduceerde watt goedkoper uitvalt. Die techniek presteert ook beter bij hoge temperaturen en is dus meer geschikt voor zuiderse landen. In landen zoals India met

9 9 een beperkte capaciteit in traditionele energie, zijn de vooruitzichten beter dan in het Westen. Op lange termijn wordt zonne-energie wellicht de belangrijkste bron van energie. Beleggen in de sector vereist een visie op lange termijn. In 2014 is slechts een handvol bedrijven rendabel: Canadian Solar, First Solar en Sunpower. In volume nemen de cijfers sterk toe maar door lagere prijzen kampen vele bedrijven met lagere verkoopopbrengsten en verliescijfers. Koersverloop van de sector Zonne-energie 4.1 Canadian Solar Canadian Solar heeft fabrieken in Canada en China en focust op een goede verhouding tussen kostprijs en opbrengst van de installaties. Het grootste deel van de productie vindt plaats in China. Een deel van de zonnecellen wordt zelf geproduceerd. Om in te spelen op een schommelende vraag wordt een ander deel aangekocht. Zo blijven de kosten onder controle.

10 10 Het kapitaal moet regelmatig verhoogd worden om de groei te financieren. Ongeveer 70% van de omzet komt van de verkoop van zonnepanelen en de rest van de realisatie van grote projecten. Het bedrijf is actief in 70 landen. 4.2 First Solar First Solar is gespecialiseerd in de dunne-filmtechnologie. Dergelijke zonnepanelen zijn goedkoper. Het maakt zonnepanelen maar levert ook complete installaties voor de productie van zonne-energie. Beide activiteiten zijn in afzonderlijke divisies ondergebracht. Het richt zich meer op de fabricatie van zonnepanelen voor grote energieparken, onder meer in China. Daarbij word grond gekocht en de rechten voor de vestiging van een energiecentrale. Ook worden akkoorden met stroomleveranciers gesloten voor de afname van de elektriciteit. De bedoeling is direct te concurreren met elektriciteit die via klassieke centrales geproduceerd wordt. First Solar tracht de efficiëntie van zijn energieparken te verhogen. Door met minder zonnepanelen evenveel stroom te produceren dalen de installatiekosten en stijgt de winstmarge. Drie elektriciteitsmaatschappijen waren in 2012 als klanten elk goed voor meer dan 10% van de omzet van deze divisie. Grote projecten vinden vooral plaats in de groeilanden. Het moment van facturatie van deze grote projecten kan de omzet en de winst in een bepaald kwartaal en boekjaar sterk beïnvloeden. Daardoor worden de cijfers minder transparant en meer wisselvallig.

11 11 5 Luxegoederen Luxe is van alle tijden. Recent werd ontdekt dat ook de Neanderthalers al juwelen maakten. De markt voor luxegoederen is een afgesloten markt. Nieuwe spelers geraken er zeer moeilijk in. Enerzijds is de vereiste productkennis zeer groot. Anderzijds worden vele luxemerken aangeboden door gespecialiseerde verkoopkanalen op dure locaties. De toenemende vraag van de nieuwe rijken uit de groeilanden staat tegenover steeds dezelfde aanbieders. De fusies in de sector versterken nog eens de machtsposities van de groten. "Velen vergeten dat de luxesector het al tientallen jaren erg goed doet. De groei is de voorbije 35 jaar drie keer groter geweest dan de wereldwijde groei..."(anne Le Borgne, De tijd, 10/12/2011, p.29). Evolutie van de totale winst van de sector Koersverloop in de sector Luxe

12 12 Michael Kors en het Deense Pandora groeien het snelst en zijn het rendabelst. 6 Automotive In elke auto zitten vele honderden gespecialiseerde onderdelen, die door toeleveranciers ontworpen en geproduceerd worden. De eigenlijke auto-industrie assembleert al die onderdelen tot een afgewerkt product. De bijdrage van de "automotiveindustrie" is zeer belangrijk in het geheel. De technologie in verband met rij-assistentie wordt alsmaar meer ontwikkeld. Er zijn systemen voor automatisch parkeren, het lezen van verkeerstekens, het automatisch afstand houden, dodehoek-detectie (blind spot), het binnen de witte lijnen blijven (lane keep assistance) en het automatisch remmen om een botsing te vermijden. De winstmarge op die rijhulpsystemen is meestal veel hoger dan de winstmarge van de autofabrikanten. Op lange termijn neemt het aantal wagens sterk toe, vooral in de groeilanden. Geschat wordt dat er tegen % meer wagens zullen rond rijden tegenover In al die wagens neemt de elektronica toe. Er zijn meer onderdelen nodig voor meer wagens! Dat geeft een aantal toeleveranciers goede groeiperspectieven. Aangezien vooral de Duitse automobielindustrie het goed doet hebben de toeleveranciers van die firma's een streepje voor.

13 13 Er zijn steeds meer sensoren in elke auto. Ze zorgen voor het automatisch functioneren van lichten en ruitenwissers en nog veel meer. Er zijn ook systemen met radar die de auto automatisch doen stoppen als de voorligger afremt. Verder zijn er onder meer regen- en lichtsensoren, sensoren voor bandendrukmonitoring en sleutelloze toegang. Meer dan 75% van de sensoren worden in auto's gebruikt. Maar ook in andere producten zoals haardrogers zitten sensoren die de warmte registreren. Het Belgische Melexis heeft veruit de hoogste winstmarge en rentabiliteit dankzij zijn technologische voorsprong. Beleggen in sterbedrijven uit groeisectoren is een eenvoudige en succesvolle beleggingsstrategie! Deze tekst is met veel zorg samengesteld. Desalniettemin is Excelco bvba niet aansprakelijk voor onjuistheden of onvolledigheden in de aangeboden inhoud. Het programma Excelco beoogt te helpen bij het samenstellen van een aandelenportefeuille. De gebruiker blijft zelf volledig aansprakelijk voor het resultaat van zijn portefeuille. Excelco bvba kan hiervoor nooit aansprakelijk gehouden worden.

14 14 Excelco = fundamentele analyse met een plus 630 boeiende bedrijfsfiches 70 sectorrapporten 33 screeningsmogelijkheden

Beleggen in topbedrijven uit groeisectoren. VFB Trefpunt Gent 13 mei 2014 Paul Hermans

Beleggen in topbedrijven uit groeisectoren. VFB Trefpunt Gent 13 mei 2014 Paul Hermans Beleggen in topbedrijven uit groeisectoren VFB Trefpunt Gent 13 mei 2014 Paul Hermans Retail: stagnerende sector met lage marges Retailers hebben het moeilijk. Toenemende bestellingen via internet vragen

Nadere informatie

Auteur: Paul Hermans. Directeur Excelco. Datum: 4 oktober 2014. Contact: info@excelco.be 011/23.25.13. excelco

Auteur: Paul Hermans. Directeur Excelco. Datum: 4 oktober 2014. Contact: info@excelco.be 011/23.25.13. excelco Auteur: Paul Hermans Directeur Excelco Datum: 4 oktober 2014 Contact: info@excelco.be 011/23.25.13 excelco 2 Groeibedrijven in 2014 1 Beleggen in de beste bedrijven 3 1.1 De vijf kengetallen 3 1.2 Belang

Nadere informatie

Happening - VFB. Auteur: Paul Hermans. Directeur Excelco. Datum: April 2014. Contact: info@excelco.be 011/23.25.13. excelco

Happening - VFB. Auteur: Paul Hermans. Directeur Excelco. Datum: April 2014. Contact: info@excelco.be 011/23.25.13. excelco Happening - VFB Auteur: Paul Hermans Directeur Excelco Datum: April 2014 Contact: info@excelco.be 011/23.25.13 excelco 2 Top 5-sterrenbedrijven 1 Vijf kengetallen 3 1.1 Nettowinstmarge 3 1.2 Groei 4 1.3

Nadere informatie

TOPBEDRIJVEN UIT GROEISECTOREN

TOPBEDRIJVEN UIT GROEISECTOREN TOPBEDRIJVEN UIT GROEISECTOREN (november 2012 - auteur: Paul Hermans) Inleiding Excelco laat toe de groei van de verschillende sectoren op te volgen. We selecteren enkele groeisectoren en een beloftevol

Nadere informatie

MONO-, POLY-, OF DUNNE FILM PANELEN?

MONO-, POLY-, OF DUNNE FILM PANELEN? MONO-, POLY-, OF DUNNE FILM PANELEN? LEER ALLES OVER DE VERSCHILLEN. BNRG Distribution. Paul van Deursen Zonnepanelen zetten (zon)licht om in elektriciteit. Het zonnepaneel is dus een onmisbaar onderdeel

Nadere informatie

Globalisering verandert in digitalisering

Globalisering verandert in digitalisering Globalisering verandert in digitalisering Het proces van Globalisering, zoals we dat kennen, loopt ten einde. Het proces van digitalisering als alternatief voor een nieuwe tak aan de boom van globalisering

Nadere informatie

BELEGGEN IN HET AMAZON VAN 10 JAAR GELEDEN

BELEGGEN IN HET AMAZON VAN 10 JAAR GELEDEN BELEGGEN IN HET AMAZON VAN 10 JAAR GELEDEN VALUE JAGERS JD.com (Nasdaq: JD) E-commerce is een van de snelst groeiende sectoren in onze economie. We kopen steeds meer online. Om te winkelen gaan we steeds

Nadere informatie

Enphase - de slimste keus in zonne-energie.

Enphase - de slimste keus in zonne-energie. - de slimste keus in zonne-energie. Uw zonnepanelen uitrusten met technologie heeft minimaal drie voordelen: De hoogste betrouwbaarheid, uitstekende prestaties en het hoogste rendement op uw investering.

Nadere informatie

Enphase de slimste keus in zonne-energie.

Enphase de slimste keus in zonne-energie. de slimste keus in zonne-energie. Uw zonnepanelen uitrusten met technologie heeft minimaal drie voordelen: De hoogste betrouwbaarheid, uitstekende prestaties en het hoogste rendement op uw investering.

Nadere informatie

Internet: alles wordt anders

Internet: alles wordt anders Internet: alles wordt anders Prof Dr C.N.A. Molenaar Twee miljoen winkelmeters in de stad gaan verdwijnen De komende zeven jaar krimpt het winkeloppervlak in stedelijke gebieden sterk. In totaal zal er

Nadere informatie

Enphase de slimste keus in zonne-energie.

Enphase de slimste keus in zonne-energie. de slimste keus in zonne-energie. Uw zonnepanelen uitrusten met technologie heeft minimaal drie voordelen: De hoogste betrouwbaarheid, uitstekende prestaties en het hoogste rendement op uw investering.

Nadere informatie

Visie op Windenergie en solar Update 2014

Visie op Windenergie en solar Update 2014 Visie op Windenergie en solar Update 2014 De vooruitzichten voor hernieuwbare energie zijn gunstig Succes hangt sterk af van de beschikbaarheid van subsidies Naast kansen in Nederland kan de sector profiteren

Nadere informatie

De favoriete aandelen van Bart Sebrechts

De favoriete aandelen van Bart Sebrechts De favoriete aandelen van Bart Sebrechts 08/08/2016 om 09:16 door Bart Sebrechts Bart Sebrechts, hoofd beleggingen van Merit Capital, geeft in zijn aandelenselectie geven de voorkeur aan marktleiders met

Nadere informatie

PV systemen. PV systemen. Oskomera Solar Power Solutions (OSPS) Wegens de toenemende vraag naar groene energie en CO 2 besparende

PV systemen. PV systemen. Oskomera Solar Power Solutions (OSPS) Wegens de toenemende vraag naar groene energie en CO 2 besparende 2014 Complete maatwerkpakketten Specifiek voor woningbouw Voor alle configuraties Standaard op voorraad Direct geleverd Uitgebreide kennis aanwezig Training mogelijk PV systemen Foto: residentiële systemen

Nadere informatie

excelco GRATIS Excelco selecteert de beste aandelen uit groeisectoren Beleg nu met evenveel kennis van zaken als Warren Buffett!

excelco GRATIS Excelco selecteert de beste aandelen uit groeisectoren Beleg nu met evenveel kennis van zaken als Warren Buffett! excelco Excelco selecteert de beste aandelen uit groeisectoren Excelco 4u GRATIS op proef? surf naar www.excelco.be Beleg nu met evenveel kennis van zaken als Warren Buffett! Excelco, uw online beleggingspartner

Nadere informatie

Maak optimaal gebruik van uw dak. lnvesteer in zonne-energie met SunPower

Maak optimaal gebruik van uw dak. lnvesteer in zonne-energie met SunPower Maak optimaal gebruik van uw dak lnvesteer in zonne-energie met SunPower Hoe werkt het? Verhoog uw inkomsten met zonne-energie 1 SunPower-zonnepanelen Tot voor enkele jaren was een investering met het

Nadere informatie

Grootheden worden reuzen

Grootheden worden reuzen ING Investment Office Publicatiedatum: 7 april 2017, 16:45 uur Beleggen in mobiele toepassingen Grootheden worden reuzen De populairste mobiele toepassingen ( apps ) - zoals en YouTube - zijn in handen

Nadere informatie

Hernieuwbaar energie-aandeel in Vlaamse nieuwbouwprojecten Ontdek de zonnestroomoplossingen van SMA

Hernieuwbaar energie-aandeel in Vlaamse nieuwbouwprojecten Ontdek de zonnestroomoplossingen van SMA Hernieuwbaar energie-aandeel in Vlaamse nieuwbouwprojecten Ontdek de zonnestroomoplossingen van SMA Verplicht aandeel hernieuwbare energie in nieuwbouw Vanaf 1 januari 2014 moet elke nieuwe woning, kantoor

Nadere informatie

Zonnecellen 2.0. Oktober 2013 Beurs Elektrotechniek 2013

Zonnecellen 2.0. Oktober 2013 Beurs Elektrotechniek 2013 Zonnecellen 2.0 Oktober 2013 Beurs Elektrotechniek 2013 Innovatiereis 0-energieomgeving De toekomst van zonne-energie Oktober 2013 3 Inhoud Commerciële haalbaarheid Zonne-cellen 2.0 Smart grid Rexel Nederland

Nadere informatie

Zonne-energie in 6 stappen

Zonne-energie in 6 stappen Zonne-energie in 6 stappen Bart van den Bosch 10 / 9 / 2014 U bent enthousiast over het idee om zelf zonneenergie op te wekken. En u overweegt om zonnepanelen aan te schaffen voor uw woning. Zeer waarschijnlijk

Nadere informatie

INVESTEREN IN. Strategische Metalen

INVESTEREN IN. Strategische Metalen INVESTEREN IN Strategische Metalen Neodium Neodium BVBA werkt nauw samen met een van de grootste leveranciers van strategische metalen in Europa. In tijden van crisis, inflatie, politieke instabiliteit

Nadere informatie

Wide moats dicht bij huis. Geert Campaert Dierickx Leys Private Bank

Wide moats dicht bij huis. Geert Campaert Dierickx Leys Private Bank Wide moats dicht bij huis Geert Campaert Dierickx Leys Private Bank Hoe de beurs kloppen op LT? Eenvoudige manier om de beurs op lange termijn te verslaan: investeer voor de lange termijn in aandelen die

Nadere informatie

ZONNEPANELENPROJECT WEZEP

ZONNEPANELENPROJECT WEZEP ZONNEPANELENPROJECT WEZEP Wezep krijgt zonnepanelen. MELD U DIRECT AAN VIA: ZONNEPLAN.NL/WEZEP Wij verdienen honderden euro s per jaar aan de zon. EINDELIJK. ZONNEPANELEN IN WEZEP! Deze maand start er

Nadere informatie

3 Elektrische teller. Verhoog uw inkomsten met zonne-energie

3 Elektrische teller. Verhoog uw inkomsten met zonne-energie Waarom zonne-energie? Hoe werkt het? SunPower-zonnepanelen Verhoog uw inkomsten met zonne-energie Tot voor enkele jaren was een investering met het beste rendement nog onverzoenbaar met respect voor het

Nadere informatie

Enphase - de slimste keus in zonne-energie.

Enphase - de slimste keus in zonne-energie. Enphase - de slimste keus in zonne-energie. Uw zonnepanelen uitrusten met Enphase technologie heeft minimaal drie voordelen: De hoogste betrouwbaarheid, uitstekende prestaties en het hoogste rendement

Nadere informatie

Farmaceutische industrie in de VS

Farmaceutische industrie in de VS Farmaceutische industrie in de VS De farmaceutische sector is wereldwijd één van de meest winstgevende economische sectoren met een bedrijfsresultaat van 17,5 procent van de omzet, drie keer zo veel als

Nadere informatie

BELEGGEN IN EXCELLENTE BEDRIJVEN UIT GROEISECTOREN

BELEGGEN IN EXCELLENTE BEDRIJVEN UIT GROEISECTOREN BELEGGEN IN EXCELLENTE BEDRIJVEN UIT GROEISECTOREN auteur: Paul Hermans 27 april 2013 Beleggers zijn zich meer dan ooit bewust van de risico s. Veilig beleggen met uitzicht op een goed rendement is moeilijker

Nadere informatie

Gewone Algemene Vergadering 2014 SGS

Gewone Algemene Vergadering 2014 SGS Gewone Algemene Vergadering 2014 SGS 1 Executive summary Executive summary Verwerving van 15% van SGS voor 2 miljard Investering sluit aan bij de strategie van GBL en voldoet aan haar strategische en financiële

Nadere informatie

Ontwikkelingen en kansen in supermarktvastgoed. Huib Boissevain 28 oktober

Ontwikkelingen en kansen in supermarktvastgoed. Huib Boissevain 28 oktober Ontwikkelingen en kansen in supermarktvastgoed Huib Boissevain 28 oktober Over Annexum Ruim 15 jaar specialist in vastgoedbeleggingen 35 medewerkers die dagelijks met vastgoed bezig zijn Met een fondsvermogen

Nadere informatie

RAPPORT: GILEAD SCIENCES

RAPPORT: GILEAD SCIENCES Risico belegging (op 6 sterren) Hamish Maertens www.succesvolen-veiligbeleggen.com Succesvol én veilig beleggen RAPPORT: GILEAD SCIENCES Het aandeel Gilead is hét aandeel dat je moet hebben volgens velen,

Nadere informatie

ZONNEPANELEN VOOR THUIS. de duurzaam winkel. maakt uw woning klaar voor de toekomst

ZONNEPANELEN VOOR THUIS. de duurzaam winkel. maakt uw woning klaar voor de toekomst ZONNEPANELEN VOOR THUIS de duurzaam winkel maakt uw woning klaar voor de toekomst HOE HET WERKT Salderen Monitoring Hoe werkt een zonneinstallatie? Een zonnestroominstallatie (ook wel PV-installatie genoemd,

Nadere informatie

Nulgroei in 2014: opluchting, maar geen opleving

Nulgroei in 2014: opluchting, maar geen opleving Persconferentie 12/02/2014 Nulgroei in 2014: opluchting, maar geen opleving Internationale conjunctuur en economische toestand 2 Verbetering ondernemersvertrouwen in 2013, maar terugval in 2014 30,00 NBB-barometer

Nadere informatie

#kpnjaarcijfers2011. Eelco Blok CEO KPN Eric Hageman CFO KPN a.i.

#kpnjaarcijfers2011. Eelco Blok CEO KPN Eric Hageman CFO KPN a.i. #kpnjaarcijfers2011 Eelco Blok CEO KPN Eric Hageman CFO KPN a.i. #hoofdpunten Turbulent 2011 Financiële doelen grotendeels gehaald Strategie neergezet voor komende jaren Internationaal gaat heel goed Nederland

Nadere informatie

the old, in with the.. Tom Simonts Senior Financial Economist KBC Groep

the old, in with the.. Tom Simonts Senior Financial Economist KBC Groep Out with Superbedrijven the old, in with the.. Netwerken, Een analyse data van en cash wat er zijn komen here gaat to stay Tom Simonts Senior Financial Economist KBC Groep Klassiek businessmodel Lineare

Nadere informatie

Out with the old, in with the..

Out with the old, in with the.. Out with the old, in with the.. Netwerken, data en cash zijn here to stay Tom Simonts Senior Financial Economist KBC Groep Klassiek businessmodel Lineare producent-klant relatie Lineair businessmodel

Nadere informatie

Dossier regionale luchthavens. 0. Aanleiding:

Dossier regionale luchthavens. 0. Aanleiding: Dossier regionale luchthavens 0. Aanleiding: In 2004 presenteerde het Vlaams Forum Luchtvaart een rapport en aanbevelingen aan de Vlaamse regering over de luchtvaart in Vlaanderen [2]. Belangrijk onderdeel

Nadere informatie

3.2 De omvang van de werkgelegenheid

3.2 De omvang van de werkgelegenheid 3.2 De omvang van de werkgelegenheid Particuliere bedrijven en overheidsbedrijven nemen mensen in dienst. Collectieve sector = Semicollectieve sector = De overheden op landelijk, provinciaal en lokaal

Nadere informatie

Auteurs van The Fool sommen zelfs 10 redenen op waarom je vandaag nog steeds aandelen Tesla kan kopen, ondanks de sterke rit van de laatste jaren.

Auteurs van The Fool sommen zelfs 10 redenen op waarom je vandaag nog steeds aandelen Tesla kan kopen, ondanks de sterke rit van de laatste jaren. Tesla is een van de meest controversiële aandelen op de beurs. De ene ziet een leider op de markt van elektrische auto s die in de toekomst gigantische omzet en winsten zal boeken. En de andere ziet vooral

Nadere informatie

De smartphone gaat de retail redden.

De smartphone gaat de retail redden. De smartphone gaat de retail redden. Natuurlijk er wordt steeds meer op internet gekocht en deze ontwikkeling zal nog veel verder doorgaan. Maar tegelijkertijd zien we ook dat winkels en winkelgebieden

Nadere informatie

Bij deze opgave horen de informatiebronnen 5 tot en met 7. In deze opgave blijven de belastingen buiten beschouwing.

Bij deze opgave horen de informatiebronnen 5 tot en met 7. In deze opgave blijven de belastingen buiten beschouwing. Opgave 5 Bij deze opgave horen de informatiebronnen 5 tot en met 7. In deze opgave blijven de belastingen buiten beschouwing. Na het schandaal met de sjoemelsoftware in dieselauto s in 2015 heeft de Europese

Nadere informatie

Conjunctuur enquête. Technologische Industrie Nederland

Conjunctuur enquête. Technologische Industrie Nederland Conjunctuur enquête Technologische Industrie Nederland Gunstig beeld met internationale onzekerheden Het CBS kopt donderdag 16 februari dat het ondernemersvertrouwen in Nederland nog nooit op zo n hoog

Nadere informatie

DOUBLEDIVIDEND OUTLOOK 2015 KWALITEIT ONAFHANKELIJK BETROKKEN

DOUBLEDIVIDEND OUTLOOK 2015 KWALITEIT ONAFHANKELIJK BETROKKEN DOUBLEDIVIDEND OUTLOOK 2015 KWALITEIT ONAFHANKELIJK BETROKKEN DECEMBER 2014 1. Economie VS blijg anker Het IMF verwacht een wereldwijde economische groei van 3,8% in 2015 Met een verwachte economische

Nadere informatie

De Groene Belangenbehartiger

De Groene Belangenbehartiger Inhoudsopgave DGB, De Groene Belangenbehartiger Markt zonnepanelen & toekomst Onderdelen zonnepaneelsysteem Zonnepanelen Omvormers Montagesysteem Installatie Wat kan er misgaan? Vragen? 1 De Groene Belangenbehartiger

Nadere informatie

Country factsheet - Oktober 2013. De Verenigde Staten

Country factsheet - Oktober 2013. De Verenigde Staten Country factsheet - Oktober 2013 De Verenigde Staten De Verenigde Staten zijn reeds lang nummer één op de international e-commercemarkt. Eind 2013 zal hen dat waarschijnlijk 193,3 miljard euro aan inkomsten

Nadere informatie

2: vermindering van koolmonoxide, kooldioxide, zwaveldioxide en stikstofoxide en dat is erg goed om het broeikaseffect tegen te houden.

2: vermindering van koolmonoxide, kooldioxide, zwaveldioxide en stikstofoxide en dat is erg goed om het broeikaseffect tegen te houden. Stelling door T. 1429 woorden 12 juni 2014 7,8 2 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Stelling 1: openbaar vervoer moet gratis worden 1: km autorijden levert dan per passagier gemiddeld zeven keer

Nadere informatie

Rabobank Food & Agri. Druk op varkensvleesmarkt blijft. Kwartaalbericht Varkens Q2 2015

Rabobank Food & Agri. Druk op varkensvleesmarkt blijft. Kwartaalbericht Varkens Q2 2015 Rabobank Food & Agri Kwartaalbericht Varkens Q2 2015 Druk op varkensvleesmarkt blijft De vooruitzichten voor de Nederlandse varkenshouderij voor het tweede kwartaal 2015 blijven mager. Ondanks de seizoensmatige

Nadere informatie

Beleggen in excellente bedrijven

Beleggen in excellente bedrijven Beleggen in excellente bedrijven uit groeisectoren en -landen Paul Hermans - 5 oktober 2013 Apple Google Microsoft Samsung Genkersteenweg 388 B-3500 Hasselt T + 32 11 23 25 13 E info@excelco.be W www.excelco.be

Nadere informatie

Country factsheet - September 2013. Frankrijk

Country factsheet - September 2013. Frankrijk Country factsheet - September 2013 Frankrijk Frankrijk is een van de grootste e-commercemarkten ter wereld, met een enorm groeipotentieel. Wereldwijd staat het land op de 6e plaats en in Europa zijn alleen

Nadere informatie

OPTIMALE PRESTATIES DOOR EEN WEERGALOOS CONCEPT

OPTIMALE PRESTATIES DOOR EEN WEERGALOOS CONCEPT OPTIMALE PRESTATIES DOOR EEN WEERGALOOS CONCEPT Q.PEAK-G4.1 EN Q.PEAK BLK-G4.1 VORM EN FUNCTIE EEN KRACHTIGE COMBINATIE Q.PEAK-G4.1 - baanbrekende prestaties in een uiterst aantrekkelijke vormgeving Haal

Nadere informatie

Netflix: overwaardering biedt kansen voor actieve beleggers

Netflix: overwaardering biedt kansen voor actieve beleggers Netflix: overwaardering biedt kansen voor actieve beleggers Beleggers kunnen niet alleen geld verdienen als aandelen stijgen, maar ook als aandelen dalen. Dat kan met zogeheten short-posities. In feite

Nadere informatie

Spirit AeroSystems Holdings Inc.

Spirit AeroSystems Holdings Inc. TIP 3: Spirit AeroSystems Holdings Inc. Beurs Land Ticker Symbol ISIN Code Sector New York Stock Exchange Verenigde Staten SPR US8485741099 Industrial Goods - Aerospace/Defense Products & Services Spirit

Nadere informatie

Administratie en interne controle borgen

Administratie en interne controle borgen Administratie en interne controle borgen Opdrachtgever: Instelling in de geestelijke gezondheidszorg met een omzet van 65 miljoen Uitgangssituatie De zorginstelling heeft de plicht jaarlijks de administratieve

Nadere informatie

CloudWindow digital signage

CloudWindow digital signage CloudWindow digital signage Uw kostenefficiënte alles-in-één oplossing voor digitale reclame Een unieke oplossing voor uw reclamecampagnes Maak uw reclame efficiënter door te adverteren op de plaats waar

Nadere informatie

Succesvol beleggen: 7 vragen in de zoektocht naar winstgevende sectoren om in te beleggen.

Succesvol beleggen: 7 vragen in de zoektocht naar winstgevende sectoren om in te beleggen. Leren van s werelds beste Beleggers als Buffett, Greenblatt, O Shaughnessy en veel méér. Meer weten? Schrijf je nù in voor de volledige Masterclass op www.lennartremeijsen.nl Diepgaande kennis en unieke

Nadere informatie

totaaloplossing 40% Bespaar op uw verbruik en kosten Plugwise is dat een biedt voor wie op kantoor of thuis inzicht wil in het energieverbruik.

totaaloplossing 40% Bespaar op uw verbruik en kosten Plugwise is dat een biedt voor wie op kantoor of thuis inzicht wil in het energieverbruik. Plugwise is het enige draadloze totaaloplossing Plugwise heeft een duidelijke filosofie: energiemanagementsysteem dat een biedt voor wie op kantoor of thuis inzicht wil in het energieverbruik. de groenste

Nadere informatie

Grootschalige PV, stimulansen voor, en vanuit het bedrijfsleven. Marc Kok, directeur Energie Service Noord West

Grootschalige PV, stimulansen voor, en vanuit het bedrijfsleven. Marc Kok, directeur Energie Service Noord West Grootschalige PV, stimulansen voor, en vanuit het bedrijfsleven Marc Kok, directeur Energie Service Noord West Trends:: Stijgende prijzen? foto: epa Duitse zon drukt dagprijs Nederlandse stroom 31-01-2012

Nadere informatie

Wederom onrust op de beurs: hoe nu verder?

Wederom onrust op de beurs: hoe nu verder? Wederom onrust op de beurs: hoe nu verder? Net als we vorig jaar meerdere keren hebben gezien, zijn de beurzen wederom bijzonder nerveus en vooral negatief. Op het moment van schrijven noteert de AEX 393

Nadere informatie

Henkel bevestigt omzetverwachting voor volledig boekjaar en verhoogt verwachting van de winst per preferent aandeel

Henkel bevestigt omzetverwachting voor volledig boekjaar en verhoogt verwachting van de winst per preferent aandeel Persbericht 14 november 2017 Henkel bevestigt omzetverwachting voor volledig boekjaar en verhoogt verwachting van de winst per preferent aandeel Henkel zet een sterke prestatie neer in het derde kwartaal

Nadere informatie

Ga naar http://meeruitjezaak.be/deal/ om te genieten van deze WAARDEBON!

Ga naar http://meeruitjezaak.be/deal/ om te genieten van deze WAARDEBON! TIP1: Zorg dat je vindbaar bent op het Internet Mensen gebruiken vandaag bijna uitsluitend het Internet om goede zelfstandigen te vinden. Ben je niet aanwezig op het Internet, heb je dus een nadeel tov

Nadere informatie

Goede resultaten eerste kwartaal 2007

Goede resultaten eerste kwartaal 2007 Goede resultaten eerste kwartaal 2007 - Netto resultaat meer als verdubbeld tot 1,25 miljoen EUR - Omzettoename van 92 procent tot 62,4 miljoen EUR EMBARGO tot 14 mei 2007, 18u00 Genk, 14 mei 2007 IPTE

Nadere informatie

Henkel boekt sterk resultaat in het tweede kwartaal

Henkel boekt sterk resultaat in het tweede kwartaal Persbericht 10 augustus 2017 Vooruitzichten voor boekjaar 2017 bevestigd Henkel boekt sterk resultaat in het tweede kwartaal Aanzienlijke nominale omzetgroei: +9,6% naar 5.098 miljoen, mooie organische

Nadere informatie

Prijslijst zonnepaneelpakketten Q2 Versie 1.0

Prijslijst zonnepaneelpakketten Q2 Versie 1.0 Kant-en-klare zonnepaneelpakketten voor schuine en platte daken Alle aangeboden zonnepaneelpakketten zijn zo samengesteld dat met het gekozen pakket vrijwel iedere opstelling op ieder dak gemaakt kan worden.

Nadere informatie

Rabobank Food & Agri. Leidt de verwachte importgroei uit China tot herstel? Kwartaalbericht Varkens Q3 2015

Rabobank Food & Agri. Leidt de verwachte importgroei uit China tot herstel? Kwartaalbericht Varkens Q3 2015 Rabobank Food & Agri Kwartaalbericht Varkens Q3 2015 Leidt de verwachte importgroei uit China tot herstel? De Rabobank verwacht een moeizaam derde kwartaal voor de Nederlandse varkenssector. Aan het einde

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting

Samenvatting. Samenvatting Samenvatting De wereldpopulatie verbruikt steeds meer energie. Momenteel wordt deze energie vooral geleverd door fossiele brandstoffen. Een groot nadeel van fossiele brandstoffen is dat hun aanwezigheid

Nadere informatie

Nuon Helianthos. Een doorbraak in zonne-energie.

Nuon Helianthos. Een doorbraak in zonne-energie. Nuon Helianthos Een doorbraak in zonne-energie. 2 Nuon Helianthos Een doorbraak in zonne-energie. Nuon Helianthos 3 Een duurzame samenleving staat hoog op de politieke en maatschappelijke agenda. Een wezenlijke

Nadere informatie

Green IT. Duurzaam Middelbaar Beroeps- Onderwijs

Green IT. Duurzaam Middelbaar Beroeps- Onderwijs Green IT Rob de Vrind Duurzaam Middelbaar Beroeps- Onderwijs We hebben een prachtige wereld waar we zuinig op moeten zijn Kijk maar hoe mooi de wereld is Kijk maar hoe mooi de wereld is Kijk maar hoe mooi

Nadere informatie

Het Vijfkrachtenmodel van Porter

Het Vijfkrachtenmodel van Porter Het Vijfkrachtenmodel van Porter (een concurrentieanalyse en de mate van concurrentie binnen een bedrijfstak) 1 Het Vijfkrachtenmodel van Porter Het vijfkrachtenmodel is een strategisch model wat de aantrekkelijkheid

Nadere informatie

Informatieavond 15 06 2011 Gent

Informatieavond 15 06 2011 Gent Informatieavond 15 06 2011 Sessie overzicht De weg naar Cloud Computing Wat is Cloud Computing? Welke toepassingen bestaan er? Is het geschikt voor de Bouwsector/KMO? Live demo Google Apps Q&A De weg naar

Nadere informatie

BeCloud. Belgacom. Cloud. Services.

BeCloud. Belgacom. Cloud. Services. Cloud Computing Steven Dewinter Steven.Dewinter@belgacom.be February 13 th, 2012 Cloud computing is niet nieuw. Het is een evolutie, geen revolutie! Personal Computer, Tekstverwerker, Rekenblad, MS DOS,..

Nadere informatie

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Onderzoek

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Onderzoek Toerisme in perspectief NBTC Holland Marketing Afdeling Onderzoek Inleiding In dit rapport wordt op hoofdlijnen een beeld geschetst van trends en ontwikkelingen in het (internationaal) toerisme en de factoren

Nadere informatie

gespecialiseerde bedrijven overige bedrijven aantal varkens per bedrijf

gespecialiseerde bedrijven overige bedrijven aantal varkens per bedrijf De markt voor de varkenshouderij in Nederland Structuur In Nederland worden op ongeveer 1. bedrijven varkens gehouden. Het aantal bedrijven met varkens is de afgelopen jaren duidelijk afgenomen (figuur

Nadere informatie

China. Country factsheet - Augustus 2013

China. Country factsheet - Augustus 2013 Country factsheet - Augustus 2013 China Een e-commerce markt met het grootste potentieel ter wereld? Dat spreekt natuurlijk tot de verbeelding van elke e-tailer en werpt spontaan de vraag op of er commerciële

Nadere informatie

Als de lonen dalen, dalen de loonkosten voor de producent. Hetgeen kan betekenen dat de producent niet overgaat tot mechanisatie/automatisering.

Als de lonen dalen, dalen de loonkosten voor de producent. Hetgeen kan betekenen dat de producent niet overgaat tot mechanisatie/automatisering. Top 100 vragen. De antwoorden! 1 Als de lonen stijgen, stijgen de productiekosten. De producent rekent de hogere productiekosten door in de eindprijs. Daardoor daalt de vraag naar producten. De productie

Nadere informatie

Zijn wij klaar voor Alibaba?

Zijn wij klaar voor Alibaba? Zijn wij klaar voor Alibaba? Het kan toch bijna niemand zijn ontgaan? Op 19 september ging Alibaba naar de beurs, wekenlang stonden de media vol van deze beursintroductie. De beurskoers werd eerst gepland

Nadere informatie

Macro-economische Ontwikkelingen

Macro-economische Ontwikkelingen Macro-economische Ontwikkelingen e kwartaal 8 Overall conclusie De kredietcrisis zorgt voor een terugval van de economische bedrijvigheid in Nederland die sinds het begin van de jaren tachtig niet is voorgekomen.

Nadere informatie

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 3 e kwartaal Bron: Reuters

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 3 e kwartaal Bron: Reuters In onze eerste nieuwsbrief nieuwe stijl willen wij terugblikken op het afgelopen kwartaal, lichten wij ons beleggingsbeleid nader toe en uiteraard geven wij onze visie op de financiële markten. Terugblik

Nadere informatie

Omzet 148,6 miljoen (+1%) Toegevoegde waarde 37,2 miljoen (+10%) Bruto bedrijfskasstroom (EBITDA) 20,2 miljoen (+12%)

Omzet 148,6 miljoen (+1%) Toegevoegde waarde 37,2 miljoen (+10%) Bruto bedrijfskasstroom (EBITDA) 20,2 miljoen (+12%) Hogere volumes zorgen voor stijging toegevoegde waarde en ebitda met meer dan 10% Resultaat Resilux na belasting stijgt met meer dan 25% Resultaat JV Airolux blijft voorlopig nog negatief Kerncijfers eerste

Nadere informatie

Digitale marketing: kansen en mogelijkheden

Digitale marketing: kansen en mogelijkheden Digitale marketing: kansen en mogelijkheden Oskar van Straaten Agradi partner: Hoe digitale marketing de wereld verandert De kansen en de mogelijkheden Oskar van Straaten oprichter & directeur Agradi AgriMarketing

Nadere informatie

GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2011 EEN MOEILIJK JAAR 2011 ONDANKS EEN GOEDE EERSTE SEMESTER

GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2011 EEN MOEILIJK JAAR 2011 ONDANKS EEN GOEDE EERSTE SEMESTER 1 Brussel, 31 augustus 2011 Gereglementeerde informatie 31 augustus 2011 17.30 u. CET GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2011 EEN MOEILIJK JAAR 2011 ONDANKS EEN GOEDE EERSTE SEMESTER Spadel zet haar investeringsstrategie

Nadere informatie

Het zwakste paneel" bepaalt het maximale stroom vermogen

Het zwakste paneel bepaalt het maximale stroom vermogen Montage Deze zonnepanelen worden in een serie geschakeld. Omvormer Serie schakeling Parallel schakeling minder gevoelig Het zwakste paneel" bepaalt het maximale stroom vermogen Wij controleren uw zonnepanelen

Nadere informatie

Lijst Lammers. Papendrecht 21 januari 2013

Lijst Lammers. Papendrecht 21 januari 2013 Lijst Lammers Papendrecht 21 januari 2013 Aan de voorzitter van de gemeenteraad van de gemeente Papendrecht, de heer C.J.M. de Bruin Markt 22 3351 PB Papendrecht Betreft: gemeente Papendrecht aansluiten

Nadere informatie

Persbericht van SMA Solar Technology AG. SMA Solar Technology AG overtreft recordresultaat van vorig jaar. Omzet verdubbeld naar 1,9 miljard euro

Persbericht van SMA Solar Technology AG. SMA Solar Technology AG overtreft recordresultaat van vorig jaar. Omzet verdubbeld naar 1,9 miljard euro Persbericht van SMA Solar Technology AG SMA Solar Technology AG overtreft recordresultaat van vorig jaar Omzet verdubbeld naar 1,9 miljard euro Record-EBIT-marge van 26,9 % Hogere cashflow door geringe

Nadere informatie

Eindexamen vwo economie 2014-I

Eindexamen vwo economie 2014-I Opgave 1 1 maximumscore 2 De kredietcrisis in de VS leidt ertoe dat Nederlandse banken verlies lijden op hun beleggingen in de VS en daardoor minder makkelijk krediet verstrekken aan bedrijven. Hierdoor

Nadere informatie

Lijst Lammers. KORTE SAMENVATTING Papendrecht, 22januari 2013. Persbericht. Wordt Papendrecht de derde stadin Nederland met een zonatlas?

Lijst Lammers. KORTE SAMENVATTING Papendrecht, 22januari 2013. Persbericht. Wordt Papendrecht de derde stadin Nederland met een zonatlas? Lijst Lammers KORTE SAMENVATTING Papendrecht, 22januari 2013 Persbericht Wordt Papendrecht de derde stadin Nederland met een zonatlas? Fractie Lijst Lammers pleit voor de Zonatlas in Papendrecht en vraagt

Nadere informatie

BOORDTABELLEN HORECA SYNTHESE: OVERZICHT: MAART /03/2017

BOORDTABELLEN HORECA SYNTHESE: OVERZICHT: MAART /03/2017 07/03/2017 SYNTHESE: Er is een opmerkelijke versnelling van de omzetgroei in het derde kwartaal bij restaurants en drinkgelegenheden. Hotels en catering kennen nog steeds een dalende omzet. De horecaprijzen

Nadere informatie

Demand Better Solar. Hoge efficiency en strak design

Demand Better Solar. Hoge efficiency en strak design Demand Better Solar Hoge efficiency en strak design De beste investering voor uzelf en voor het milieu Energiekosten stijgen en ook milieuvervuiling is een groeiend probleem. U kunt nu beide voor zijn.

Nadere informatie

De platformeconomie Wat kunnen we opsteken van e-commerce ontwikkelingen in andere landen?

De platformeconomie Wat kunnen we opsteken van e-commerce ontwikkelingen in andere landen? De platformeconomie Wat kunnen we opsteken van e-commerce ontwikkelingen in andere landen? Het gemak van internet is niet meer weg te denken uit ons leven. Maar liefst 91% van de Nederlanders is in het

Nadere informatie

Een introductie. Een introductie René Takens

Een introductie. Een introductie René Takens Een introductie Een introductie René Takens 3 X Goud 1 X Zilver Fiets van het jaar 2001 De meest toonaangevende Europese fietsgroep The Premier European Cycle Group Design, ontwikkeling, productie, marketing

Nadere informatie

Laat u niet langer verrassen door retourgoederen

Laat u niet langer verrassen door retourgoederen Laat u niet langer verrassen door retourgoederen Over ReShelve ReShelve is innovatief en specialist in het optimaliseren van het verwerkingsproces van retourgoederen. Door het werken met top retailers

Nadere informatie

Laat u niet langer verrassen door retourgoederen

Laat u niet langer verrassen door retourgoederen Laat u niet langer verrassen door retourgoederen 2 Over ReShelve ReShelve is innovatief en specialist in het optimaliseren van het verwerkingsproces van retourgoederen. Door het werken met top retailers

Nadere informatie

Care IS klantbijeenkomst. Hotel Van der Valk oktober 2015

Care IS klantbijeenkomst. Hotel Van der Valk oktober 2015 Care IS klantbijeenkomst Hotel Van der Valk oktober 2015 Welkom Wij heten u van harte welkom in Van der Valk Hotel 2 Programma 19.00 uur Ontvangst 19.30 uur Opening 19.40 uur Chinese groeivertraging 20.00

Nadere informatie

Oktober 2015. Macro & Markten. 1. Rente en conjunctuur :

Oktober 2015. Macro & Markten. 1. Rente en conjunctuur : Oktober 2015 Macro & Markten 1. Rente en conjunctuur : VS Zoals al aangegeven in ons vorig bulletin heeft de Amerikaanse centrale bank FED de beleidsrente niet verhoogd. Maar goed ook, want naderhand werden

Nadere informatie

Meer over zonnepanelen

Meer over zonnepanelen natural resource group Meer over zonnepanelen Wie is Agro-NRG? Wij komen voort uit een landbouw en milieukundig advies bureau: Terra-Agribusiness B.V. In 2009 hebben we voor diverse klanten SDE subsidie

Nadere informatie

WORKSHOP WERELDWIJD BELEGGEN

WORKSHOP WERELDWIJD BELEGGEN WORKSHOP WERELDWIJD BELEGGEN Sander Zondag, CIO OBAM Investment Centre Grip op je Vermogen, 19 April 2013 2 Agenda Quiz - op zoek naar de wereldwijde belegger Wereldwijd vs NL belegger OBAM film AGENDA

Nadere informatie

EVOLUTIE VAN DE PREVALENTIE EN DE KOSTPRIJS VAN CHRONISCHE ZIEKTES

EVOLUTIE VAN DE PREVALENTIE EN DE KOSTPRIJS VAN CHRONISCHE ZIEKTES VERTEGENWOORDIGING & STUDIES EVOLUTIE VAN DE PREVALENTIE EN DE KOSTPRIJS VAN CHRONISCHE ZIEKTES Eind 2013 hebben de Onafhankelijke Ziekenfondsen een analyse gemaakt van de concentratie van de uitgaven

Nadere informatie

Groene energie maakt het mooie weer!

Groene energie maakt het mooie weer! zonne-energie systemen Groene energie maakt het mooie weer! 2 Monier en jij: een duurzame relatie De zon is overal. Ze geeft ons licht en warmte. Gratis propere energie! In tegenstelling tot de klassieke

Nadere informatie

Country factsheet - April 2016. België

Country factsheet - April 2016. België Country factsheet - April 2016 België Inhoud Inleiding 3 Wat kopen de Belgische klanten online? 4 Populaire betaalmethodes 4 Populaire leveringsmethodes 5 Populaire online platformen 5 Over de grenzen

Nadere informatie

ZonneEnergie voor Thuis

ZonneEnergie voor Thuis ZonneEnergie voor Thuis Programma 20:00 22:00 Welkom Introductie ReestdalEnergie ZonneEnergie: het hoe en waarom Pauze ZonneEnergie van ReestdalEnergie Afsluiting Vragenvuur Reestdal Duurzame Energie

Nadere informatie