CCV Leerkring Jeugd en Veiligheid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CCV Leerkring Jeugd en Veiligheid"

Transcriptie

1 CCV Leerkring Jeugd en Veiligheid Sociale Media en Jeugdgroepen, 30 september 2014 Sociale media en (aanpak) jeugdgroepen Arnoud Grootenboer, coördinator Social Media/Politie Eenheid Rotterdam (06) Solange Jacobsen, projectleider Jeugd en Online Veiligheid/Bureau Jeugd & Media (06) Inhoud verdieping Digitale jongerencultuur Impact politiële jeugdtaak Aan de slag met een casus met inzichten uit project Noord Holland Volwassenen gáán online, Jeugd ís online! Vanaf het moment dat kinderen naar de brugklas gaan, hebben zij een smartphone. Inmiddels net zo vanzelfsprekend als de keuze voor een schooltas en agenda. Op de eerste schooldag worden meteen telefoonnummers uitgewisseld en een WhatsApp-groep aangemaakt. Handig om met elkaar af te spreken. En effectiever dan een telefoonsneeuwbal; met 1 berichtje in de groep weet iedereen direct dat het eerste uur uitvalt. Bovendien hebben steeds meer scholen een app waarmee je toegang hebt tot jouw rooster, de wijzigingen, cijfers en huiswerk. Maar ook kinderen in groep 7 en groep 8 hebben al smartphones. En een kwart van alle acht-jarigen ook. Bovendien is er in de helft van de Nederlandse huishoudens een tablet aanwezig. Kortom: jongeren kunnen altijd en overal online. En doen dat ook. Zonder na te denken ze doen gewoon de dingen die ze doen, zonder erbij stil te staan dat ze daarvoor online gaan. Online contact is voor jongeren net zo echt en hecht als offline contact De grootste valkuil is om te denken dat een tiener niets zit te doen als deze hangend op de bank met zijn/haar mobiel bezig is. Hij/zij is in verbinding met zijn groep! Sociale interactie aan het voeren; samen lachen, samen verbazen, steun aan het vinden en steun geven als iemand die nodig heeft. En om elkaar te helpen met huiswerk, hoef je niet bij elkaar te zijn. Daar kun je WhatsApp, Facetime of Skype voor gebruiken. Zoals de ouden schreven, twitteren de jongen Wat ze online doen is eigenlijk niet heel veel anders dan hun ouders vroeger deden. Ze zijn zich aan het ontwikkelen, de wereld en hun eigen ik aan het ontdekken en daarin zijn sociale contacten enorm belangrijk. Door zich te spiegelen aan leeftijdsgenoten, leren ze zichzelf te kennen en bouwen ze zelfvertrouwen op. Ze toetsen hun identiteit en doen dat fysiek op het schoolplein, maar óók online. In de kern draait het om contact; bestaande vriendschappen worden versterkt, nieuwe vriendschappen worden gesloten. 24/7 groepsdynamiek De aantrekkingskracht van sociale media zit voor een groot deel in het aangesloten willen zijn en blijven bij de groep. Als je op school buiten de groep staat, voelt dat heel vervelend. Dat is online niet anders; niet mogen deelnemen aan het WhatsApp-gesprek is buitengesloten worden. En niet online kunnen betekent dat je dingen mist die anderen wel met elkaar delen. De groepsdynamiek is door de komst van sociale media en smartphones niet meer beperkt tot schooltijd. Hij is er continu 24/7!

2 Een profielfoto is belangrijker dan we denken Onderdeel van het vormen van een eigen identiteit is jezelf profileren. Dat doe je door goed na te denken over hoe je jezelf presenteert. Ook online. Daarom besteden jongeren veel aandacht aan hun online profiel. Het gaat om de beste foto, de leukste teksten, het juiste filmpje en de hipste muziek. Dat ze zelf controle hebben over hoe ze zich presenteren, geeft een zeker gevoel. En als je veel positieve reacties terugkrijgt, groeit daardoor ook het zelfvertrouwen. Negatieve reacties zijn er natuurlijk ook. Die zijn aanleiding om je aan te passen. Ook als je niet bij de populaire kinderen van de klas hoort, heb je met een goed profiel de kans om je positief te onderscheiden. Verschuivende grenzen en het puberbrein Internet ontremt en anonimiseert. Je durft online meer dan offline. Liever te zijn (Kusjes en liefdesverklaringen vliegen over en weer), maar ook gemener te zijn (roddelen, schelden, bedreigen). Door het ontbreken van non verbale signalen en het verkeerd interpreteren van tekst ontstaat makkelijk een ruzie. Die wordt uiteraard online uitgevochten, maar komt ook regelmatig tot ontlading op het schoolplein. Online zijn grenzen niet heel duidelijk en pubers, gevoelig voor sociale acceptatie en korte termijn beloning, verleggen deze ook nog eens zonder de gevolgen van hun handelen te kunnen overzien. Ze geven onbewust zomaar persoonlijke informatie prijs, maken ruzie of geven zich letterlijk bloot (sexting, webcam-seks). Ze staan er echter niet (altijd) bij stil (en soms boeit het hen ook niet) wie er toegang tot die informatie heeft en wat er mee gedaan kan worden. Verschil met criminele jongeren? Het gedrag van criminele jongeren is in de basis niet anders dan gewone jongeren: ze zijn online en gebruiken sociale media om met elkaar in contact te zijn, nieuwe contacten te vinden en te onderhouden. Ook bij hen draait het voor een groot deel om jezelf profileren en complimentjes te ontvangen. Status opbouwen (zelfvertrouwen), je verbinden aan een groep en daarmee aansluiting blijven houden. En ook zijn ze niet altijd even mediawijs. Je zult dus online veel informatie kunnen vinden van wat ze doen en met wie ze verbonden zijn. Maar: iemand die crimineel gedrag vertoont en onder de radar wil blijven, zal dat online ook doen. Hij/zij zal zich dan meer dan gemiddeld bewust zijn van de mate van (gebrek aan) anonimiteit van verschillende platformen en voorzichtiger zijn met hetgeen hij/zijn online deelt. Wanneer reputatie voor het individu of de groep niet van belang is, kan het zelfs zijn dat je online helemaal geen informatie zult vinden. Voorbereidende afspraken voor criminele activiteiten zul je niet snel vinden op openbare platformen. Dat zal men eerder via meer besloten communicatie doen, zoals WhatsApp. Kennis van straattaal, dialect en/of codetaal is noodzakelijk om inhoud te lezen en te duiden.

3 Impact van digitale jeugdcultuur op de politie De portefeuillehouder Jeugd stelde vier jaar geleden uitgangspunt vast voor de doorontwikkeling van de politiële jeugdtaak: Het is voor de politie van cruciaal belang aanwezig te zijn in de virtuele wereld: het is de enige laagdrempelige mogelijkheid om ècht en intensief in contact te zijn met jongeren, te signaleren wat er speelt en er voor hen te zijn als zij de politie nodig hebben. Digitale wijkagent op Habbo Hotel Destijds waren 1,4 miljoen spelers wekelijks op Habbo Hotel te vinden. Over het algemeen kinderen, maar ook volwassenen met andere intenties. De aanwezigheid van de politie in die wereld werd door kinderen als heel normaal ervaren. Doordat zij online makkelijker over moeilijke onderwerpen durven te praten, leverde de aanwezigheid op Habbo méér contact en zorgelijke signalen op dan surveilleren op straat. Na succesvolle pilot opende zelfs een virtueel politiebureau. Samen met jongeren werd een platform ontwikkeld waar jongeren antwoord op vragen kunnen krijgen. Inmiddels met unieke bezoekers niet meer weg te denken. Twee keer per week kunnen jongeren chatten met agenten. Ook dit werkt drempelverlagend. In privéchats durven jongeren hun probleem bij agenten neer te leggen en om hulp te vragen. Twitterende jeugdagenten en online interventie Jouw doelgroep is niet alleen maar op straat aanwezig. Die is ook online. Het is enorm waardevol om die verbinding zowel online als offline te realiseren. Dat levert dezelfde voordelen als hierboven vermeld. En daarnaast biedt het nieuwe manieren om kerntaak uit te voeren. Je kunt online interveniëren. Bijvoorbeeld door aandacht vragen en informatie aanreiken. Of jongeren gericht aan te spreken op onacceptabel/onwenselijk gedrag. Anders kijken om te kunnen zien De beschikbaarheid en het gebruik van sociale media biedt kansen maar ook beperkingen. Om te zien wat jij er in je werk bij kunt, moet je anders gaan kijken. Niet vanuit een vast kader, maar open en nieuwsgierig. Zie je een tabel of Lucky Luke en de Daltons? Bijbehorende inzicht: Niet alles is wat het lijkt en om uiteindelijk informatie te duiden en te wegen heb je context nodig. Project in Noord Holland Het Programmabureau Integrale Veiligheid (PIV) ondersteunt in het kader van de versterking van de regie op de aanpak van problematische (met name criminele) jeugdgroepen een aantal gemeenten in Noord Holland. In een van de deelprojecten wordt, met gemeenten vanuit casuïstiek, een richtlijn op inzet van sociale media bij aanpak van jeugdgroepen uitgewerkt. Een deel van de inzichten is tijdens de leerkring aan de orde geweest en worden hieronder beschreven. De sheets kunnen momenteel nog niet worden gedeeld omdat het project nog loopt. Wilt u deze later ontvangen? Mailt u uw gegevens dan naar solange.jacobsen@bureaujeugdenmedia.nl.

4 Informatie verzamelen Online is enorm veel informatie te vinden, maar het is belangrijk om scherp te zijn op de volgende inzichten: Een offline groep hoeft online niet dezelfde samenstelling te hebben Niet één groep is gelijk; er bestaat dus geen standaard manier om ze te vinden Offline kennis is bepalend voor online zoekresultaat (wie is wie?) Een groep zonder straatcultuur, zal zich online ook minder straat profileren Hoe mediawijzer de groep, des te lastiger is het informatie te vinden Start het online zoeken altijd vanuit een individu. Het vinden van een haakje om meer informatie te vinden is soms een geluksfactor Niet alles is wat het lijkt; blijf kritisch op wat je ziet en nieuwsgierig naar wat je niet snapt Inzet sociale media bij aanpak jeugdgroepen niet alleen maar informatie verzamelen Natuurlijk kun je met open bronnen de informatiepositie enorm versterken. Maar je kunt ook nadenken wat je nog meer met sociale media kunt. Het zijn immers communicatiemiddelen waar je gebruik van kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan het informeren van de omgeving van de groep of het persoonlijke contact naar een jongere om hem/haar te motiveren. Social media lijkt dé oplossing, maar is het niet altijd De inzet van sociale media moet geen doel op zich zijn. De aanpak op de groep is de belangrijkste basis. Pas als je op de aanpak de doelen, activiteiten en gewenst resultaat hebt bepaald, ga je kijken òf en hoe de inzet van sociale media daaraan kan bijdragen. En vervolgens: wie is daarvoor de meest logische actiehouder? Je kunt bijvoorbeeld starten met te kijken welke communicatie en/of contactmomenten in het plan van aanpak op de groep zijn opgenomen? Van daaruit kun je bepalen of je hiervoor sociale media zou kunnen inzetten. Koppeling sociale media aan werkproces Aanpak Jeugdgroepen In iedere fase van het werkproces Aanpak Jeugdgroepen zitten mogelijkheden om sociale media in te zetten; van signaleren tot uitvoeren en evalueren. Ook daarvoor geldt: bepaal de activiteiten die je ook zonder sociale media zou willen doen en kijk dan waar sociale media kan bijdragen. Rol, Relatie en Doel bepaalt actiehouder en het medium Moet je nu Twitter inzetten? Instagram misschien? Of juist Facebook? De keuze voor het uiteindelijke medium is afhankelijk van de rol die je in de aanpak hebt, de relatie met de doelgroep en het doel dat je beoogt. Als een jeugdgroep WhatsApp intensief gebruikt (en dat doen ze ongetwijfeld), dan is een logische gedachte dat het mooi zou zijn om toegang te hebben tot die WhatsApp groep. Dat gaat echter niet. WhatsApp is een besloten groep waar je niet zomaar bij kunt, behalve als de groep je toelaat. Vergelijkbaar met een groepje op het schoolplein; daar kun je als buitenstaander ook niet zomaar aan deelnemen. Zelfs de bondscoach zat niet in de WhatAppgroep van het Nederlands Elftal.

5 Een jongerenwerker staat dichter bij een jongere en zal WhatsApp kunnen inzetten om de jongere bijvoorbeeld te motiveren bij het lopen van stage. Een gemeente heeft zowel die rol als relatie niet met de jongere. Zij kunnen WhatsApp wel inzetten, maar dan voor een ander doel. Bijvoorbeeld een Buurtwhatsapp om de buurt te betrekken bij het melden van verdachte en/of overlastgevende situaties. BEHANDELEN VAN DE CASUS In drie groepen wordt van gedachten gewisseld over de volgende casus:

6 Overzicht van belangrijkste inzichten, conclusies en acties: 1. Niet te snel conclusies trekken op basis van de foto s alleen. 2. Overleggen met jongerenwerker om beeld te krijgen hoe het écht met K. gaat. 3. Kijken wat je online nog meer kan vinden. Helder krijgen wanneer de foto s gepost zijn. Misschien zijn ze wel van voordat hij vast zat. Of heeft hij ze niet zelf geplaatst. Of expres om richting de groep nog niet te laten zien dat hij zich van hen los wil maken. En stel dat je onderstaande foto s óók in zijn timeline vindt, wat dan? 4. Kijken of je met de gevonden Instagramfoto s nog meer informatie kunt verkrijgen: Over K. Bewegingen van K. Andere online identiteiten van K. Context foto s Online netwerk Betrokkenheid bij groep XYZ Over de groep XYZ Online identiteit(en) van groepsleden Onderlinge relaties Leider(s) Bewegingen Locaties Beeldmateriaal 5. Kijken of de foto s met het geld en wapen wel uniek zijn; misschien zijn het bestaande foto s die door hem van internet zijn geplukt. 6. Met jongerenwerker en politie verifiëren of de foto met het wapen in het huis van K. is. 7. Met K. in gesprek over wat er online te zien is. De jongerenwerker is daarvoor meest logische persoon. Niet alleen maar de zorgelijke foto s bespreken. De rest is ook mooi aanknopingspunt voor gesprek. 8. Om een scherp beeld te krijgen van de echte situatie moet je binnen je aanpak met alle partners aan tafel; alle informatie bij elkaar brengen om goed te kunnen duiden en actie af te spreken. 9. Gesprek aangaan met de buurt; helder krijgen wat de jongeren doen en inschatting maken of er ook wat aan veiligheidsbeleving bij de buurtbewoners gedaan moet worden. 10. Vooraf goed nadenken hoe je als ketenpartners met elkaar wilt schakelen voor de groepsaanpak. Hoe informeer je elkaar? Hoe stem je af wie welke actie onderneemt?

7 Aanvullende ideeën voor inzet van sociale media 11. Je kunt interesse (voetbal) gebruiken om K. positief te beïnvloeden. Via sociale media kun je bijv. YT filmpjes delen van mooie/grappige voetbalmomenten. Link door te sturen van een KNVB dag waar iedereen een clinic kan volgen. 12. Organiseer een event en start een Facebookpagina met informatie om jongeren te bereiken. K. en andere voetballiefhebbers uit de groep kun je betrekken bij de organisatie. Laat ze nadenken hoe ze de dag tot een succes kunnen maken. Willen ze een beroemde voetballer uitnodigen. Why not. Via sociale media kun je iedereen benaderen en vragen staat vrij. Daag ze uit om op een unieke manier dan onder de aandacht te komen. 13. WhatsApp actief inzetten om K. te motiveren, hart onder de riem te steken. Stel dat er voorbeelden zijn van zo kan het ook dat met hem delen. Kan natuurlijk ook via Facebook of Instagram. Waar hij maar gebruik van maakt. 14. Het nieuws, Youtube, Twitter, Instagram etc. staan vol met voorbeelden die aan kunnen zetten tot reflectie. Kun je gebruiken in persoonlijk gesprek met hem. 15. Als buurtbewoners zich onveiliger voelen dan nodig, dan kun je op verschillende manieren kijken hoe je dit zou kunnen verbeteren. Waar hebben ze behoefte aan? (afhankelijk van type bewoner is een online enquête volgend op een buurtbijeenkomst misschien een idee). Mogelijke ideeën: Een buurtwhatsapp ( Een filmpje met uitleg over groepsdynamiek (waarom hangen jongeren?) en tips (hoe kun je reageren als je je onveilig voelt?) Een Facebookgroep waarin bewoners ervaringen kunnen delen en op de hoogte gehouden worden van de aanpak in hun wijk Bekend maken van het bestaan van de twitterende wijkagent in hun wijk Een gemeenteblog starten waarmee je buurtbewoners meeneemt in wat er gebeurt. Dit kun je ook organiseren door een koppeling aan de website en verspreiding van de link via Twitter en Facebook. Daarmee houd je als gemeente regie over wat je wilt communiceren over de aanpak. En ben je voorbereid op mogelijke onjuiste berichtgeving van media die voor onrust kunnen zorgen. 16. Sociale media kun je ook inzetten om als ketenpartners samen te werken binnen de aanpak: Met een Whatsapp-groep informeer je elkaar snel wanneer nodig. In een besloten Facebook of LinkedIn groep kun je meer informatie delen, vragen stellen/discussie voeren. Via Google Hangout of Skype kun je online vergaderen. Met Dropbox of Google Docs deel je (en/of werk je samen in) documenten. En er zijn er nog veel meer: Maar ook hiervoor geldt: het is geen doel op zich bepaal eerst hoe je samenwerkt in de aanpak en stel samen vast of de inzet van een online platform/dienst effectief kan zijn.

Samen mediawijs. Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media

Samen mediawijs. Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media Met elkaar in gesprek over (social) media 1 Inleiding De wereld verandert. Je kunt steeds meer dingen doen op je computer, laptop,

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

Mediaopvoeding: in gesprek over media. Justine Pardoen

Mediaopvoeding: in gesprek over media. Justine Pardoen Mediaopvoeding: in gesprek over media Justine Pardoen JUSTINE@OUDERS.NL Ouders Online Mijn Kind Online Mediaopvoeding.nl Bureau Jeugd en Media MEDIA EN ONZE AANDACHT STEEDS JONGER... WAAR GAAT HET HEEN?

Nadere informatie

Kids, internet en social media

Kids, internet en social media Kids, internet en social media Mediawijsheid Mediawijsheid: Alles wat je nodig hebt om kritisch en bewust om te gaan met media- en media-ontwikkelingen in de maatschappij. Internet nu Internet is zo oud

Nadere informatie

ONLINE MARKETING ANGELCOACHING

ONLINE MARKETING ANGELCOACHING ONLINE MARKETING ANGELCOACHING MARCA VAN DEN BROEK Met mijn bedrijf AngelCoaching zet ik me in voor succesvol ondernemen als kunstenaar//creatief. WAAR GAAT HET OM? Zichtbaarheid Onderscheidend (en authentiek)

Nadere informatie

Welkom bij. Mijn puber en de sociale media hoe ga ik daar mee om? Gaby Herweijer

Welkom bij. Mijn puber en de sociale media hoe ga ik daar mee om? Gaby Herweijer Welkom bij Mijn puber en de sociale media hoe ga ik daar mee om? Gaby Herweijer Welkom in de Puberteit Pubers ondergaan veel veranderingen Vrienden School Lichamelijk Seksualiteit Hersenen Pubers vragen

Nadere informatie

Jongeren en internet. Wifi generatie/ generatie swipe - Altijd en overal online

Jongeren en internet. Wifi generatie/ generatie swipe - Altijd en overal online Welkom Jongeren en internet Wifi generatie/ generatie swipe - Altijd en overal online Media is gekleurd Belang van social media Hoeveel tijd online? Online/offline Echt of nep? (over nepnieuws) In gesprek

Nadere informatie

Praktijkopdrachten Stichting Expertisecentrum ETV.nl/Bregje van Oel, versie 1.0

Praktijkopdrachten Stichting Expertisecentrum ETV.nl/Bregje van Oel, versie 1.0 Praktijkopdrachten Maak eerst de oefeningen van Klik & Tik. Samen op het web op Oefenen.nl. Daarna kun je deze praktijkopdrachten maken. Bijna elk hoofdstuk heeft een praktijkopdracht. Nodig voor deze

Nadere informatie

s Heeren Loo Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media s Heeren Loo Advisium September 2017

s Heeren Loo Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media s Heeren Loo Advisium September 2017 s Heeren Loo Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media s Heeren Loo Advisium September 2017 Inleiding De wereld verandert. Er zijn steeds nieuwe digitale ontwikkelingen.

Nadere informatie

Social media checklist

Social media checklist Social media checklist In 15 minuten klaar om klanten te benaderen Sociale media audit? Elk bedrijf weet wel dat ze iets met sociale media moeten doen en hebben daarom ook (toen ze wat tijd over hadden)

Nadere informatie

Mijn ouders zijn zo ouderwets! Kim, 8 jaar

Mijn ouders zijn zo ouderwets! Kim, 8 jaar Mijn ouders zijn zo ouderwets! Kim, 8 jaar Welkom! Mediawijsheid Kinderen zijn al vroeg wereldburger 24/7 toegang tot de wereld, via mobiel internet Kinderen kunnen veel maar kunnen ze het aan? Kritisch

Nadere informatie

Kids, internet en social media

Kids, internet en social media Kids, internet en social media Wat doen je kinderen online? W Welke afspraken zijn er bij jullie thuis? Wat wil je vanavond te weten komen? (hoe kan ik ) Mediawijsheid Mediawijsheid: Alles wat je nodig

Nadere informatie

Over tweeten, generatie z en cyberpesten enzo. Graaf Huyn College 19 november. drs. L.A.E.C. Brüll

Over tweeten, generatie z en cyberpesten enzo. Graaf Huyn College 19 november. drs. L.A.E.C. Brüll Over tweeten, generatie z en cyberpesten enzo Graaf Huyn College 19 november drs. L.A.E.C. Brüll On en offline identiteit @LodewijkBrull lodewijk.brull@aboutlife.eu Kenmerken sociale media Sociale media

Nadere informatie

Succesvol campagne voeren

Succesvol campagne voeren Succesvol campagne voeren Spread the word, spread the feeling! Campagne voeren: íedereen kan het! In deze toolkit vind je tips voor het campagne voeren. Dit is gegarandeerd het leukste onderdeel van jouw

Nadere informatie

1. Gebruik je wel eens sociale media?

1. Gebruik je wel eens sociale media? Social Media Facebook, Twitter, Instagram. Sociale media zijn niet meer weg te denken in de samenleving. Vooral jongeren gebruiken sociale media om met elkaar te communiceren. 9 8 7 6 5 1. Gebruik je wel

Nadere informatie

A1) Kennismakingsgesprek over sociale media en internetgebruik

A1) Kennismakingsgesprek over sociale media en internetgebruik Mediawijsheid A1) Kennismakingsgesprek over sociale media en internetgebruik Ik heb samen met de kinderen een gesprek gevoerd over de sociale media en het internet gebruik. Ik heb voor mezelf thuis een

Nadere informatie

Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Basisschool Brukelum Aarle-Rixtel

Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Basisschool Brukelum Aarle-Rixtel Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Basisschool Brukelum Aarle-Rixtel Share the fun: uw kind en nieuwe media ONDERWERPEN: INTERNET: Social media Wat is het en hoe wordt het gebruikt

Nadere informatie

10 x wijzer in 10 minuten

10 x wijzer in 10 minuten Alle links op de website werken Je hebt dit zelf vast wel eens ervaren. Zo n vervelende 404 Pagina niet gevonden melding als je op een link klikt. Wat doe je dan? Laat me raden je fronst je wenkbrauwen,

Nadere informatie

Als ze er allemaal zo uitzagen

Als ze er allemaal zo uitzagen Als ze er allemaal zo uitzagen 1 Wijkbijeenkomst Pannenschuur 2 Veilig Wonen algemeen Whatsapp waarom Werking Whatsapp 3 Buurtapp Wijkagent Pannenschuur Welkom Cees Pasmans 4 Aantallen Aantal inbraken

Nadere informatie

hoe je social media inzet voor jouw club

hoe je social media inzet voor jouw club hoe je social media inzet voor jouw club social media Kansen en mogelijkheden voor amateurverenigingen Een groot percentage Nederlanders is lid van een sociaal netwerk als Hyves, Facebook of LinkedIn.

Nadere informatie

Kids, internet en social media

Kids, internet en social media Kids, internet en social media Getrouwd, vader van 3 jongens Pleegvader, Culemborg Linkedin (702 connections), twitter (562 volgers), Facebook (345 vrienden) Mediawijsheid Mediawijsheid: Alles wat je

Nadere informatie

Inhoud. Inhoud 3 VoorwoorD 5 Methodologie 6. Colofon 54. Inhoud

Inhoud. Inhoud 3 VoorwoorD 5 Methodologie 6. Colofon 54. Inhoud Inhoud Inhoud Inhoud 3 VoorwoorD 5 Methodologie 6 MEDIABEZIT EN -GEBRUIK 8 MOBIEL INTERNET 12 SOCIALE MEDIA 18 NIEUWS EN INFORMATIE 26 MUZIEK EN VIDEO 32 GAMING 36 MEDIA EN SEKSUALITEIT 40 DIGITALE STRESS

Nadere informatie

Protocol Digitaal pesten

Protocol Digitaal pesten Protocol Digitaal pesten 2 1 Inleiding 1.1 Doelstelling 3 1.2 Beleid 3 1.3 Voorwaarden beleid 3 2. Achtergrondinformatie 2.1 Wat is digitaal pesten? 3 2.2 Waarom is digitaal pesten zo erg? 3 2.3 Signalen,

Nadere informatie

Samenwerken in het digitale tijdperk

Samenwerken in het digitale tijdperk Samenwerken in het digitale tijdperk Ghislaine Peters ghislaine.peters@ondernemerscooperatie.nl 06-10531177 Even voorstellen: Ghislaine Peters Zelfstandig sinds 2009 Achtergrond in Facility Management

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

THEMA-AVOND SOCIAL MEDIA

THEMA-AVOND SOCIAL MEDIA THEMA-AVOND SOCIAL MEDIA ICHTHUSLYCEUM Michiel Stadhouders - YoungWorks Nieuwe technologie? INHOUD 1. Jongeren & Social media 2. Social media gebruik 3. Belangrijke thema s 4. Social media & ouders: praktische

Nadere informatie

Frans de Hoyer GW Management. E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive. De wereld is veranderd

Frans de Hoyer GW Management. E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive. De wereld is veranderd Frans de Hoyer GW Management E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive De wereld is veranderd 1 We kopen online We plaatsen alles online 2 Dit onderdeel valt ineens

Nadere informatie

Rapportage. Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen

Rapportage. Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen Rapportage Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen In opdracht van: Mediawijzer.net Datum: 22 november 2013 Auteurs: Marieke Gaus & Marvin Brandon Index Achtergrond van het onderzoek 3 Conclusies

Nadere informatie

SOCIAL MEDIA: : WAAR STA IK? START DOOR MARJA HORSTMAN - MEER MET ONLINE

SOCIAL MEDIA: : WAAR STA IK? START DOOR MARJA HORSTMAN - MEER MET ONLINE : : WAAR STA IK? START : : WAAR STA IK? BEN JE AL BEKEND MET SOCIAL MEDIA? : : WAAR STA IK? BEN JE ZELFVERZEKERD IN HET GEBRUIKEN VAN SOCIAL MEDIA VOOR JOUW BEDRIJF? 1 DE SOCIAL MEDIA BASIS BEGINNEN MET

Nadere informatie

INLEIDING My community Het kiezen van een geschikt platform Twitter Facebook Conclusie Facebook pagina en Facebook groep Facebook pagina

INLEIDING My community Het kiezen van een geschikt platform Twitter Facebook Conclusie Facebook pagina en Facebook groep Facebook pagina 2 INLEIDING My community 4 Het kiezen van een geschikt platform 4 Twitter 4 Facebook 5 Conclusie 5 Facebook pagina en Facebook groep Facebook pagina 5 Facebook groep 6 Verschillen tussen Facebook pagina

Nadere informatie

Kop. Romp. Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3

Kop. Romp. Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Tijd: 50 minuten Voorbereiding: op www.meerdanliefde.nl is veel informatie te vinden in redelijk eenvoudige taal. Ook in het App Note Mouse draaiboek staan

Nadere informatie

LinkedIn Profiel Checklist

LinkedIn Profiel Checklist LinkedIn Profiel Checklist STAP 1: ALL-STAR Een 100% profiel is volgens LinkedIn niet mogelijk. Er is altijd wel wat te verbeteren. Het niveau wat je kan bereiken is All-Star (of Zeer deskundig in het

Nadere informatie

ZAKELIJK TWITTEREN KUN JE GEBRUIKEN VOOR VERSCHILLENDE DOELEN.

ZAKELIJK TWITTEREN KUN JE GEBRUIKEN VOOR VERSCHILLENDE DOELEN. ZAKELIJK TWITTEREN KUN JE GEBRUIKEN VOOR VERSCHILLENDE DOELEN. In de eerste plaats om in contact te komen met anderen met dezelfde interesses. Twitter is erg geschikt om snel met elkaar van gedachten te

Nadere informatie

Facebook, Twitter en andere Sociale Media

Facebook, Twitter en andere Sociale Media Facebook, Twitter en andere Sociale Media Sociale Media zijn belangrijke promotiemiddelen geworden. Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram, Hyves en LinkedIn zijn voorbeelden van Sociale Media op het

Nadere informatie

Introductie 1. Waarvoor hebben de studenten een mentor nodig? 2. Wie kan mentor worden? Iemand die:

Introductie 1. Waarvoor hebben de studenten een mentor nodig? 2. Wie kan mentor worden? Iemand die: Mentor informatie Introductie Het Mentoringprogramma is voor studenten die een begeleidingsvraag hebben. Deze begeleidingsvraag kan zeer divers van aard zijn en heeft te maken met schoolse-, persoonlijke

Nadere informatie

Sociale contacten Informatie zoeken Surfen en gamen Filmpjes bekijken Muziek beluisteren Aankopen

Sociale contacten Informatie zoeken Surfen en gamen Filmpjes bekijken Muziek beluisteren Aankopen Stichting School & Veiligheid ondersteunt scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig Sociale contacten Informatie zoeken Surfen en gamen Filmpjes bekijken Muziek beluisteren Aankopen Reclame: affect

Nadere informatie

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen?

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen? Stap 6. Changes only take place through action Dalai Lama Wat ga je doen? Jullie hebben een ACTiePlan voor het experiment gemaakt. Dat betekent dat je een nieuwe rol en andere ACTies gaat uitproberen dan

Nadere informatie

Doorlopende leerlijn naar thema Nationaal Media Paspoort. Nationale Academie voor Media en Maatschappij

Doorlopende leerlijn naar thema Nationaal Media Paspoort. Nationale Academie voor Media en Maatschappij Doorlopende leerlijn naar thema Nationaal Media Paspoort 1 THEMA 1. Weet wat je ziet Alles wat je ziet in de media is door iemand met bepaalde bedoeling gemaakt. Deze producent wordt door allerlei dingen

Nadere informatie

Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Sint Corneliusschool Venhorst I.s.m. Jackey Meeng en Jorieke Vierwinden Politie Veghel

Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Sint Corneliusschool Venhorst I.s.m. Jackey Meeng en Jorieke Vierwinden Politie Veghel Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Sint Corneliusschool Venhorst I.s.m. Jackey Meeng en Jorieke Vierwinden Politie Veghel Share the fun: uw kind en nieuwe media ONDERWERPEN:

Nadere informatie

Social Media. De definitie

Social Media. De definitie Social Media De definitie Sociale media is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen. Hoofdkenmerken

Nadere informatie

Social media workshop

Social media workshop Social media workshop Doel van vandaag: Een introductie, wat is social media. Verdieping binnen een Facebook fanpage. Wat is Social Media Social media zijn communicatiekanalen op internet waarop informatie,

Nadere informatie

Netwerken vanuit je hart

Netwerken vanuit je hart LinkedIn Tips: Zorg voor een optimaal goed professioneel uitziend profiel Kies voor een duidelijke professionele foto Ben je op zoek naar werk? Laat dat duidelijk zien in je profiel door woorden te gebruiken

Nadere informatie

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld.

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Zelfbeeld Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Een kind dat over het algemeen positief over zichzelf denkt, heeft meer zelfvertrouwen.

Nadere informatie

Introductie. Lesinstructie. Lesinstructie. Leerdoelen. Introductie. Opzet. Bronnen

Introductie. Lesinstructie. Lesinstructie. Leerdoelen. Introductie. Opzet. Bronnen Introductie Introductie Gamen, Hyven, informatie zoeken, filmpjes kijken, muziek luisteren, spullen kopen of verkopen. Internetten doen we allemaal. Soms voor de lol, soms serieus, soms thuis, soms op

Nadere informatie

INTERNETMEMORIE. Maak in één les een 3D doosje met de App Foldify. Les in het kader van Code Kinderen project Mijn Kind Online.

INTERNETMEMORIE. Maak in één les een 3D doosje met de App Foldify. Les in het kader van Code Kinderen project Mijn Kind Online. INTERNETMEMORIE Een les waarbij de leerlingen het InternetMemorie spelen en gaan nadenken over hun internetgedrag. Deze les is een mediawijze discussie starter. Maak in één les een 3D doosje met de App

Nadere informatie

Zit de online burger wel online op u te wachten? Door: David Kok

Zit de online burger wel online op u te wachten? Door: David Kok Zit de online burger wel online op u te wachten? Door: David Kok Veel gemeenten zijn inmiddels actief op sociale media kanalen, zoals ook blijkt uit het onderzoek dat is beschreven in hoofdstuk 1. Maar

Nadere informatie

OUDERVOORLICHTING Riskante Gewoontes. mijn ouders mogen trots op mij zijn. Ik ben verslaafd aan twitter, en niet aan drugs.

OUDERVOORLICHTING Riskante Gewoontes. mijn ouders mogen trots op mij zijn. Ik ben verslaafd aan twitter, en niet aan drugs. OUDERVOORLICHTING Riskante Gewoontes mijn ouders mogen trots op mij zijn. Ik ben verslaafd aan twitter, en niet aan drugs. Vroegsignalering en geïndiceerde preventie Voormalige afdeling preventie Advies,

Nadere informatie

1 Ben of word jij weleens gepest?

1 Ben of word jij weleens gepest? Onderzoeksresultaten TipHorstaandeMaas.nl Pesten Pesten is van alle generaties. Het kan bijna overal plaatsvinden en is daarom dichterbij dan mensen soms denken 8 1 Ben of word jij weleens gepest? 7 6

Nadere informatie

Jacqueline Kleijer. Arnhem

Jacqueline Kleijer. Arnhem Jacqueline Kleijer Arnhem PORTRETRECHT Mag ik jullie of jullie zomaar kinderen portretteren en wat mag ik er mee doen? Dit valt onder portretrecht: Toestemming vragen Uitleggen wat je ermee gaat doen Vertrouwen,

Nadere informatie

De loopbaanchecklist

De loopbaanchecklist De loopbaanchecklist Met deze checklist ga je voor je zelf na hoe het gesteld is met de manier waarop je jouw loopbaan stuurt. Bij het beantwoorden van de vragen gaat het niet direct om andere banen, je

Nadere informatie

LIVE PERFORMANCE. Bijlage Onderzoek Social Media. Sander van de Rijt PTTM22

LIVE PERFORMANCE. Bijlage Onderzoek Social Media. Sander van de Rijt PTTM22 LIVE PERFORMANCE Bijlage Onderzoek Social Media Sander van de Rijt PTTM22 Inhoudsopgave Social Media onderzoek Heesakkers & Daniels bestrating 3 Wat is social media? 3 Voor- en nadelen social media 3 Voordelen

Nadere informatie

18 december 2012. Social Media Onderzoek. MKB Nederland

18 december 2012. Social Media Onderzoek. MKB Nederland 18 december 2012 Social Media Onderzoek MKB Nederland 1. Inleiding Er wordt al jaren veel gesproken en geschreven over social media. Niet alleen in kranten en tijdschriften, maar ook op tv en het internet.

Nadere informatie

Jobbersguide - 2015. Jobbersguide 2015 0

Jobbersguide - 2015. Jobbersguide 2015 0 Jobbersguide - 2015 Jobbersguide 2015 0 Introductie Jobbersguide Om ervoor te zorgen dat jij als Jobber succesvol aan de slag kan en niet tegen verrassingen aanloopt hebben wij deze Jobbersguide gemaakt.

Nadere informatie

Jongeren & Social Media !"#$"#%$!"& Social Media stress JONGEREN & SOCIAL MEDIA KANSEN & RISICO S PROGRAMMA

Jongeren & Social Media !#$#%$!& Social Media stress JONGEREN & SOCIAL MEDIA KANSEN & RISICO S PROGRAMMA Social Media stress JONGEREN & SOCIAL MEDIA KANSEN & RISICO S MICHIEL STADHOUDERS 12 MAART 2013 Social Media stress Nieuwe rage? PROGRAMMA JONGEREN & SOCIAL MEDIA SOCIAL MEDIA: WAT & HOE? RISICO S & KANSEN

Nadere informatie

voor bibliotheken Communitybuilding rondom bibliotheken

voor bibliotheken Communitybuilding rondom bibliotheken voor bibliotheken Communitybuilding rondom bibliotheken Verslag Pilot 2017 ProBiblio Inleiding Communities zijn hot, iedereen lijkt er wel mee bezig te zijn. Ook de Bibliotheek. Want is het bibliotheekpubliek

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Als je verliefd op iemand bent is dat vaak een fijn gevoel. Als de ander dan ook verliefd op jou is, wordt dit gevoel alleen maar sterker. Het is echter niet altijd

Nadere informatie

Aan de slag met. Facebook. en Twitter!

Aan de slag met. Facebook. en Twitter! Aan de slag met Facebook en Twitter! Social media Social Media is een verzamelnaam voor alle online toepassingen waarmee het mogelijk is om informatie te delen. Dit kan in tekst (nieuws, artikelen), geluid

Nadere informatie

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens Inleiding Omgangskunde draait om contact maken. Met deze oefeningen hoop ik dat u echt contact kan maken met leerlingen. We willen allemaal gezien en gehoord worden. We zijn allemaal mensen en iedereen

Nadere informatie

MEDIAWIJSHEID SOCIAL MEDIA WAT MOETEN WE ERMEE? Susanne van Rootselaar Mediacoach & Antipestcoördinator

MEDIAWIJSHEID SOCIAL MEDIA WAT MOETEN WE ERMEE? Susanne van Rootselaar Mediacoach & Antipestcoördinator MEDIAWIJSHEID SOCIAL MEDIA WAT MOETEN WE ERMEE? Susanne van Rootselaar Mediacoach & Antipestcoördinator PROGRAMMA Even voorstellen Mediawijsheid Stellingen (Social) Media Jeugd en Social Media Begeleiding

Nadere informatie

4 aspecten Mediawijsheid heeft vier aspecten:

4 aspecten Mediawijsheid heeft vier aspecten: jij De tijden veranderen: nieuwe en sociale media zijn overal. Als educator wil je met je tijd meegaan, je publiek blijven boeien. Daarbij wil je gebruik maken van de mogelijkheden die nieuwe mediatechnologieën

Nadere informatie

Online leefwereld. Ontdekken wie je bent. Wat doet havo 4 leerling online? 01-04-16. De sociale online leefwereld van de havo 4 leerling

Online leefwereld. Ontdekken wie je bent. Wat doet havo 4 leerling online? 01-04-16. De sociale online leefwereld van de havo 4 leerling Online leefwereld De sociale online leefwereld van de havo 4 leerling Evelyn Verburgh Mediacoach Studiemiddag Facta Betere studieresultaten in havo 4 31 maart 2016 Aantrekkingskracht Ertoe doen Contacten

Nadere informatie

Social Mediaprotocol

Social Mediaprotocol Social Mediaprotocol Versie: februari 2014 Voorgenomen besluit : maart 2014 Behandeld in MR : juni 2014 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1 Social media... 4 1.1 Algemeen... 4 1.2 Inzet social media op het

Nadere informatie

ONDERZOEK FONDSENWERVEN VIA EVENEMENTEN

ONDERZOEK FONDSENWERVEN VIA EVENEMENTEN ONDERZOEK FONDSENWERVEN VIA EVENEMENTEN 1. INLEIDING In dit rapport staan de bevindingen van het onderzoek van Kentaa (voorheen en nader te noemen Mobillion) naar het gebruik van het actieplatform igive

Nadere informatie

Media wijsheid. Wifigeneratie. Privacy. Onderwerpen. Games. Cyberpesten

Media wijsheid. Wifigeneratie. Privacy. Onderwerpen. Games. Cyberpesten Mark van den Bosch? Media wijsheid Privacy Wifigeneratie Onderwerpen Games Cyberpesten Mediawijsheid Waarom mediawijsheid? Welke media gebruikt u? E-mail Website(s) Mobiele telefoon(s) Vaste pc ipad Laptop

Nadere informatie

Waarom met je bedrijf op Facebook?

Waarom met je bedrijf op Facebook? Waarom met je bedrijf op Facebook? In deze les ga ik er een vanuit dat jij met jouw duurzame locatie, bedrijf of initiatief ook de mogelijkheden van Facebook wilt benutten. Of je dat ook inderdaad écht

Nadere informatie

Lesbrief verslaving aan games of sociale media

Lesbrief verslaving aan games of sociale media Lesbrief verslaving aan games of sociale media Tijd: 45 55 minuten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Introduceer het onderwerp kort: gamen en actief zijn op sociale media zijn superleuk. Hoe komt dat eigenlijk?

Nadere informatie

Sociale media. Over het EenVandaag Opiniepanel. 15 augustus 2015. Over dit onderzoek

Sociale media. Over het EenVandaag Opiniepanel. 15 augustus 2015. Over dit onderzoek Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag

Nadere informatie

ANTI-PESTPROTOCOL OBS DE MOESPOT

ANTI-PESTPROTOCOL OBS DE MOESPOT ANTI-PESTPROTOCOL OBS DE MOESPOT Juni 2018 Anti-pestprotocol voor de ouders /verzorgers van leerlingen van OBS De Moespot Waarom een anti-pestprotocol? Alle kinderen moeten zich op onze school veilig kunnen

Nadere informatie

Informatie voor ouders

Informatie voor ouders Weerbaarheid Informatie voor ouders Het Centrum voor Jeugd en Gezin ondersteunt met deskundig advies, tips en begeleiding. Een centraal punt voor al je vragen over opvoeden en opgroeien, dat is handig!

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie

LinkedIn. Voor Utrechtse initiatieven die bekender willen worden

LinkedIn. Voor Utrechtse initiatieven die bekender willen worden LinkedIn Voor Utrechtse initiatieven die bekender willen worden Deze informatie is opgesteld door Team 2015 Utrecht om Utrechtse initiatieven te ondersteunen bij hun PR. We verwelkomen het gebruik van

Nadere informatie

C. Social Media Beleid in enkele stappen

C. Social Media Beleid in enkele stappen C. Social Media Beleid in enkele stappen 1. Stel doelen op! Je bent nu klaar met het instellen van Facebook en Twitter. Om jezelf een duidelijk beeld te stellen van wat je wilt bereiken met je Social Media

Nadere informatie

Welkom. GO ORGANIZING Helpt je organiseren en keuzes maken

Welkom. GO ORGANIZING Helpt je organiseren en keuzes maken Welkom GO ORGANIZING Helpt je organiseren en keuzes maken 1 weten SOCIAL MEDIA 2 vraag zaal Steekwoorden SOCIAL MEDIA Roep steekwoorden die bij je opkomen over SocialMedia 3 weten Programma Wat zijn Social

Nadere informatie

In gesprek met ouders. Spel en ontwikkeling! (module 1 en 2) (module 3 en 4) Doel Verkrijgen van inzicht in het belang van spel en

In gesprek met ouders. Spel en ontwikkeling! (module 1 en 2) (module 3 en 4) Doel Verkrijgen van inzicht in het belang van spel en Peuters spelender wijs! Een praktische verdiepingscursus voor pedagogisch medewerkers in peuterspeelzalen en kinderdagverblijven De ontwikkeling van jonge kinderen gaat snel. Ze zijn altijd op ontdekkingstocht

Nadere informatie

Workshop Lichaamstaal. Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel

Workshop Lichaamstaal. Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel Workshop Lichaamstaal Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel Lichaamstaal is belangrijker dan veel mensen beseffen. Het is een cruciaal onderdeel van onze communicatie. Hoe kom je over op een ander?

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

DIT IS VERSIE 1.0 VAN DE 47 TIPS OM EEN SUCCESVOL KUNSTENAAR TE WORDEN. Download de nieuwste versie op http://dekunstbv.nl/tips-kunst-en-ondernemen/

DIT IS VERSIE 1.0 VAN DE 47 TIPS OM EEN SUCCESVOL KUNSTENAAR TE WORDEN. Download de nieuwste versie op http://dekunstbv.nl/tips-kunst-en-ondernemen/ DIT IS VERSIE 1.0 VAN DE 47 TIPS OM EEN SUCCESVOL KUNSTENAAR TE WORDEN Download de nieuwste versie op http://dekunstbv.nl/tips-kunst-en-ondernemen/ Disclaimer: Bij het samenstellen van deze 47 tips is

Nadere informatie

Tactus Verslavingszorg. Programma. Tactus op De Rede. Gamen & Internet. Gamen. Bianca Swart Preventiewerker

Tactus Verslavingszorg. Programma. Tactus op De Rede. Gamen & Internet. Gamen. Bianca Swart Preventiewerker Tactus Verslavingszorg Stedendriehoek, Twente, Zwolle/Noord Veluwe en Flevoland Informatie, advies en hulp Alcohol, drugs, medicijnen, gamen, gokken Bianca Swart Preventiewerker Preventie basisonderwijs

Nadere informatie

Do s & Don ts Social Media

Do s & Don ts Social Media Do s & Don ts Social Media Een korte introductie Kirsten Baane, oprichter ZorgPromotor & FysioPromotor Huisstijlontwikkeling en huisstijlelementen Website bouw Social Media beheer Google Vindbaarheid Narrowcasting

Nadere informatie

Social Media, de andere opvoeder

Social Media, de andere opvoeder Social Media, de andere opvoeder Even voorstellen Diana Langerak Echtgenote en mama van twee jongens Communicatiemedewerker De Hoop ggz Aantal jaren eindredactie verschillende bladen, waaronder: Chris

Nadere informatie

Lesbrief: Wijs online Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Wijs online Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Wijs online Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding In alle beroepen waarin met mensen wordt gewerkt, is communiceren

Nadere informatie

PESTAANPAK. Leerlingenboekje bij de lessenserie van Prima. Groep 8

PESTAANPAK. Leerlingenboekje bij de lessenserie van Prima. Groep 8 PESTAANPAK Leerlingenboekje bij de lessenserie van Prima Groep WAAROM ZIJN LESSEN OVER PESTEN BELANGRIJK? Samen sta je sterk tegen pesten! Als er in de groep en op school een gezellige en positieve sfeer

Nadere informatie

Haal meer rendement uit uw sponsoring! Sponsoring & Evenementen, SponsorVisie, Sponsit Arnoud van Tol Peter van Baak Arnout Luitse

Haal meer rendement uit uw sponsoring! Sponsoring & Evenementen, SponsorVisie, Sponsit Arnoud van Tol Peter van Baak Arnout Luitse Haal meer rendement uit uw sponsoring! Sponsoring & Evenementen, SponsorVisie, Sponsit Arnoud van Tol Peter van Baak Arnout Luitse Oranje is liefde voor voetbal Oranje is ING ING helpt het Nederlandse

Nadere informatie

Handleiding Mentorles Wat APP je? (februari 2016)

Handleiding Mentorles Wat APP je? (februari 2016) Handleiding Mentorles Wat APP je? (februari 2016) Hoe zijn onze lessen opgebouwd? Al onze lessen zijn opgebouwd uit zes elementen. De lessen zijn bedoeld voor een dubbel lesuur (90 minuten). Wanneer een

Nadere informatie

Romp. Lesbrief Identiteit, Imago en Profiel. Kop

Romp. Lesbrief Identiteit, Imago en Profiel. Kop Lesbrief Identiteit, Imago en Profiel Tijd: 55 60 minuten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Kop Introductie Wie ben jij online? Introduceer het onderwerp kort: Wie ben jij online? Bijna iedereen heeft een of meerdere

Nadere informatie

Stappenplan voor sportclubs ##NSW2018 #BEACTIVE. jouw sport,, jouw club. 15 t//m 29 september.

Stappenplan voor sportclubs ##NSW2018 #BEACTIVE. jouw sport,, jouw club. 15 t//m 29 september. Stappenplan voor sportclubs ##NSW2018 #BEACTIVE jouw sport,, jouw club 15 t//m 29 september www.nationalesportweek.nl ##NSW2018 #BEACTIVE De Nationale Sportweek 2018 Het is bijna zover. In september gaat

Nadere informatie

WERKENDE (PUBER)HERSENEN

WERKENDE (PUBER)HERSENEN WERKENDE (PUBER)HERSENEN Het brein van onze puber functioneert al een tijdje niet zoals WIJ dat zouden willen. Mocht u een werkend exemplaar vinden, bel ons dan a.u.b.!!! Adviseur Gezonde School: Kathelijne

Nadere informatie

Visie Wijkpolitie. Waakzaam en dienstbaar. Informatiefolder over de vernieuwde visie van de wijkpolitie. Rotterdam-Rijnmond

Visie Wijkpolitie. Waakzaam en dienstbaar. Informatiefolder over de vernieuwde visie van de wijkpolitie. Rotterdam-Rijnmond Visie Wijkpolitie Rotterdam-Rijnmond Informatiefolder over de vernieuwde visie van de wijkpolitie Waakzaam en dienstbaar Beste collega, Zowel binnen onze organisatie als daarbuiten volgen de ontwikkelingen

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek

Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek Zwaantina van der Veen / Dymphna Meijneken / Marieke Boekenoogen Stad met een hart Inhoud Hoofdstuk 1 Inleiding 3 Hoofdstuk 2

Nadere informatie

De nieuwe zorgmedewerker

De nieuwe zorgmedewerker Werkblad De nieuwe zorgmedewerker De zorg verandert in snel tempo. Ook jouw rol als verzorgende of helpende verandert: meer aandacht voor individuele cliënten en hun netwerk. Werken met een zorg-leefplan

Nadere informatie

Basisschool t Maxend Maxend 6 5388 ZG Tel.: 0412-611366 E-mail: directie@maxend.nl. Protocol Nieuwe Pesten ( digitaal pesten )

Basisschool t Maxend Maxend 6 5388 ZG Tel.: 0412-611366 E-mail: directie@maxend.nl. Protocol Nieuwe Pesten ( digitaal pesten ) Basisschool t Maxend Maxend 6 5388 ZG Tel.: 0412-611366 E-mail: directie@maxend.nl Protocol Nieuwe Pesten ( digitaal pesten ) Inhoud 1. Inleiding 1.1 Doelstelling 3 1.2 Beleid 3 1.3 Voorwaarden beleid

Nadere informatie

Opzetten van een. Dorpslijst Horssen Gérard de Wildt Maart 2016

Opzetten van een. Dorpslijst Horssen Gérard de Wildt Maart 2016 1 Opzetten van een buurt WHATSAPP-groep Dorpslijst Horssen Gérard de Wildt Maart 2016 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Wat zijnde doelstellingen van de Whatsapp... 3 3.Opbouw van de Whatsapp groepen

Nadere informatie

Uitkomsten enquête online opvoeden

Uitkomsten enquête online opvoeden Uitkomsten enquête online opvoeden 1a. Maakt u zelf gebruik van de sociale media? 100% ja 1b. Zo ja, van welke? 1c. Evt. toelichting bij 'anders' Facebook,LinkedIn,WhatsApp YouTube,WhatsApp YouTube,WhatsApp

Nadere informatie

Overzicht. Wat zijn social media? Voorbeelden van social media. Social media in de ICT-lessen. De gevaren van social media.

Overzicht. Wat zijn social media? Voorbeelden van social media. Social media in de ICT-lessen. De gevaren van social media. Overzicht Wat zijn social media? Voorbeelden van social media. Social media in de ICT-lessen. De gevaren van social media. Mindreader Wat zijn social media? Social media is een verzamelbegrip voor online

Nadere informatie

TRAINING 1. Tijd: Onderwerp: Waarom Resultaat Werkvorm Materiaal

TRAINING 1. Tijd: Onderwerp: Waarom Resultaat Werkvorm Materiaal DRAAIBOEK TRAINING 1, 2,3,4,5 REALISTEN ROADMOVIE De prezi presentatie voor de trainingsbijeenkomsten vindt u via de onderstaande link. https://prezi.com/0txqqdqmauta/training-realisten-roadmovie-5-bijeenkomsten/

Nadere informatie

Inleiding 2. Verslag door Chaima 1351 woorden 2 april keer beoordeeld. Inhoudsopgave

Inleiding 2. Verslag door Chaima 1351 woorden 2 april keer beoordeeld. Inhoudsopgave Verslag door Chaima 1351 woorden 2 april 2018 7.8 2 keer beoordeeld Vak Anders 2017 Invloed van Social Media op jongeren Praktische Opdracht Maatschappijleer & -wetenschappen Inhoudsopgave 1. Inleiding

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie