PATIËNTENINFO. Opname met hartklachten. op de Chest Pain Unit. Spoedgevallen en Cardiologie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PATIËNTENINFO. Opname met hartklachten. op de Chest Pain Unit. Spoedgevallen en Cardiologie"

Transcriptie

1 PATIËNTENINFO Opname met hartklachten op de Chest Pain Unit Spoedgevallen en Cardiologie

2 Beste patiënt Welkom op de Chest Pain Unit van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Een ziekenhuisopname is meestal geen aangename gebeurtenis. Om deze angstige en onzekere periode zo goed mogelijk te overbruggen en uw verblijf zo aangenaam mogelijk te laten verlopen, bieden wij u alvast deze infobrochure aan met meer uitleg en informatie over uw verblijf op de unit. Heeft u na het lezen nog vragen of verzoeken, aarzel dan niet deze met een medewerker te bespreken. Het CPU-team

3 Verblijf op de Chest Pain Unit Het UZA, opgericht in 1979, telt momenteel 573 erkende bedden. Het ziekenhuis beschikt naast de vele gespecialiseerde diensten over een uitgebreide spoedgevallendienst met ziekenwagens, een klinimobiel en Medische Urgentie Groep (MUG) dat 24 uur per dag paraat staat. Verder heeft ze een hyperbare zuurstofkamer, zeven bedden nachthospitaal en tien bedden op de Chest Pain Unit (CPU). De CPU is een gespecialiseerde hartafdeling die deel uitmaakt van de spoedgevallendienst. Het is een eenheid voor korte observaties (maximum 72 uur). De dienst is specifiek gericht op het observeren van patiënten met pijn op de borst of met andere klachten zoals braken en hals-, rug- of schouderpijn. Deze kunnen immers wijzen op problemen met de hartbloedvoorziening. Het is de bedoeling om tijdens deze korte opname zo snel mogelijk de oorzaak van uw klachten te vinden. Hierbij voeren we een aantal onderzoeken uit en een doorgedreven observatie. Afhankelijk van de resultaten mag u het ziekenhuis verlaten of wordt u opgenomen op een hospitalisatieafdeling van het UZA. Praktisch Maaltijden Gezien de korte verblijfsduur op de CPU wisselen de patiënten snel. Deze snelle veranderingen, het korte verblijf en het urgente karakter van de afdeling maken een persoonlijke menukeuze daarom organisatorisch onmogelijk. Bij uw maaltijdkeuze kan enkel rekening gehouden worden met individuele dieetvoorschriften zoals diabetes of laag vetgehalte. Indien u toch belangrijke persoonlijke wensen heeft, bespreek deze dan met de verpleegkundige. In de mate van het mogelijke zullen we hiermee trachten rekening te houden.

4 Bezoekuren Om optimale zorgverlening te kunnen verstrekken en de rust van onze patiënten te waarborgen, hanteren we strikte bezoekuren die verschillen met andere diensten van het ziekenhuis. Bezoekuren CPU, week en weekend: 15 tot 16 uur 18 tot 20 uur Indien deze bezoekuren u niet schikken, kunt u contact opnemen met de unitverantwoordelijke of de toegewezen verpleegkundige. De bezoektijd kan na onderling overleg eventueel individueel aangepast worden. Gezien het spoedkarakter van onze afdeling is het mogelijk dat UZAmedewerkers op bepaalde ogenblikken (nieuwe opname, urgente situatie) de bezoekers kunnen verzoeken de kamer te verlaten. Wij vragen vriendelijk om in dat geval de richtlijnen op te volgen. Met het oog op de rust van de patiënten verzoeken we het bezoek te beperken tot twee personen per patiënt. Verzekeringspapieren Indien naar aanleiding van uw opname een aantal administratieve documenten in orde gebracht dienen te worden zoals uw hospitalisatieverzekering of formulieren voor de werkgever, verzoeken wij u deze bij opname zo spoedig mogelijk aan de CPU-arts te bezorgen. Zo kunt u uw papieren ingevuld terugkrijgen bij ontslag.

5 Bouw en functie van het hart Werking hart Het hart is een orgaan dat werkt als een pomp en zo de longen en andere lichaamsdelen van bloed voorziet. Als het hart zich ontspant, wordt het gevuld met bloed, dat noemt diastole. Als het hart daarna samentrekt, wordt het bloed door het lichaam en naar de longen gepompt of systole. Ontspannen (vullen) en samentrekken (ledigen) wisselen elkaar continu af. Het hart bestaat uit twee helften: een linker- en rechterhelft. Beide zijn nog eens onderverdeeld in een bovenste en onderste holte. De bovenste holten zijn de voorkamers en de onderste worden de kamers genoemd. Tussen de voorkamers, kamers én aan de kameruitgangen bevinden zich vier hartkleppen. Deze werken als deurtjes die openen en sluiten. Ze zorgen ervoor dat het bloed slechts in één richting stroomt. Wanneer een hartklep onvoldoende opengaat of sluit kan de bloedtoevoer naar of van het hart gestoord zijn. Bloedvoorziening Zoals alle lichaamsdelen heeft het hart ook zuurstofrijk bloed nodig. De slagaders die daarvoor zorgen worden de krans- of kroonslagaders (coronairen) genoemd. Ze liggen als een kroon of krans rond het hart. Deze slagaders bestaan uit Een rechterkransslagader die één grote tak vormt. Een linkerkransslagader die uit twee grote takken bestaat.

6 In de kransslagaders kunnen door allerlei oorzaken vernauwingen ontstaan. De meest voorkomende is slagaderverkalking of atherosclerose. Hierbij kunnen de slagaders gedeeltelijk of geheel verstoppen waardoor het bloed niet meer op de nodige plaatsen komt en de hartspier onvoldoende bloedvoorziening krijgt. Een kramp of bloedklonter kan ook een oorzaak zijn van het afsluiten van een slagader. Bij onvoldoende bloedvoorziening van de hartspier kan er pijn, beklemming of een drukkend gevoel ter hoogte van de borst optreden met mogelijke uitstraling naar de armen en kaken. Deze pijn heeft verschillende benamingen: thoracale pijn, angor, angine de poitrine, angina pectoris, chest pain of hartkramp. Als een kransslagader door een bloedklonter volledig afgesloten wordt, krijgt een gedeelte van het hart geen bloed meer. Als dan niet onmiddellijk ingegrepen wordt, sterft een deel van de hartspier af, beter gekend als een hartinfarct.

7 Onderzoeken De meeste patiënten met hartklachten komen na een kort verblijf op de spoedgevallen terecht op de Chest Pain Unit. De observatie verloopt er voor elke patiënt verschillend. Maar meestal ziet een verblijf er in grote lijnen hetzelfde uit. De CPU telt vijf tweepersoonskamers met naast elk bed een monitor. Tijdens de observatieperiode wordt geprobeerd de oorzaak van uw klachten te achterhalen. Hiervoor worden een aantal onderzoeken uitgevoerd om een correcte diagnose te kunnen stellen. In deze brochure lichten we de belangrijkte CPU-testen toe. Het is mogelijk dat u niet al deze onderzoeken zult ondergaan of dat er bijkomende onderzoeken dienen te gebeuren die niet in deze brochure opgenomen zijn. ECG Het ECG of elektrocardiogram is een filmpje van het hart waarbij de elektrische activiteit van het hart gemeten wordt. Zo kan nagekeken worden of uw hart voldoende zuurstof krijgt, u al een infarct doorgemaakt heeft en of uw hartspier verdikt is. Eveneens kan uw hartritme bekeken worden: klopt uw hart te snel, te traag of te onregelmatig en wat is de oorzaak ervan. Voor een ECG-afname zal u gevraagd worden het bovenlichaam te ontbloten. Vervolgens worden pleisters of zuignapjes op uw borstkas, armen en benen gekleefd. Deze worden met kabeltjes aan een meettoestel verbonden. Nadien wordt het elektrocardiogram afgenomen. Hartbewaking Met de hartbewaking kan een zuurstoftekort van de hartspier of mogelijke ritmeproblemen opgespoord worden. Alle CPU-patiënten worden op een monitor aangesloten. Zoals bij afname van een ECG, worden op uw ontbloot bovenlichaam tien pleisters aangebracht die in verbinding staan met kabeltjes aangesloten op een monitor naast uw bed. Ze blijven continu ter plaatse. De weergegeven informatie op het scherm verschijnt tegelijkertijd ook op een centrale monitor in de verpleegpost en wordt 24/24 uur opgevolgd.

8 Bloedonderzoek Tijdens uw observatie wordt regelmatig bloed afgenomen. In het begin van uw opname kan dat om de zes uur nodig zijn, mogelijk ook s nachts. Het is absoluut noodzakelijk om de oorzaak van uw klachten op die manier ook te kunnen opsporen. RX-thorax Op een RX-thorax of longfoto kan de arts de grootte en vorm van uw hart bekijken en checken of er vocht in de longen zit. Dit onderzoek gebeurt aan bed of op de dienst radiologie. Echocardiogram Bij een echocardiogram of echo van het hart kunnen beelden van de grootte van de hartkamers gemaakt worden. Hierbij kan de arts zien hoe goed de pompkracht van uw hart is en krijgt hij een idee van de hartkleppen en hun werking. Daarnaast kan hij ook de vochtophoping in uw lichaam beoordelen. Om deze beelden te maken, worden geluidsgolven gebruikt die volledig onschadelijk zijn. Tijdens het onderzoek wordt een gel op de huid van uw ontbloot bovenlichaam aangebracht en beweegt een soort microfoon over uw borstkas. Dit onderzoek gebeurt meestal op de raadpleging cardiologie of soms op de Chest Pain Unit zelf.

9 Inspanningsonderzoek Bij een inspanningsonderzoek of ergometrie met een fiets- of loopbandproef wordt beoordeeld hoe uw hart reageert op een inspanning. Het geeft een idee over uw hartreserve. Er kan ook vastgesteld worden of er zuurstoftekort ontstaat ter hoogte van de hartspier. Dit onderzoek wordt uitgevoerd op de raadpleging cardiologie. Er zal u gevraagd worden op een home trainer te fietsen of op een loopband te lopen. Tijdens deze inspanning, wordt het elektrocardiogram (zie ECG) voortdurend gecontroleerd. Ook wordt uw bloeddruk regelmatig gemeten. Na het onderzoek zult u zich behoorlijk moe voelen omdat u zich tot het uiterste ingespannen heeft. Het is ook mogelijk dat u last krijgt van pijn op de borst of andere klachten. Als u iets voelt waarvan u denkt dat het niet normaal is, dient u ons onmiddellijk te waarschuwen! Coronaire CT Het coronaire CT (Computered Tomografie)-onderzoek gaat door op de dienst radiologie en duurt een kwartier. Hierbij worden uw hart en kransslagaders in beeld gebracht met behulp van contraststof en röntgenstralen. Deze contraststof wordt via een buisje in een ader in uw hand of arm ingebracht. Dit kan aanvoelen als een warmte die zich over uw hele lichaam verspreidt. Vervolgens wordt u gevraagd met ontbloot bovenlichaam te gaan liggen op een tafel die door een tunnel zal schuiven. Op bepaalde ogenblikken zult u gevraagd worden uw adem in te houden en niet te bewegen.

10 Indien u een hartkatheterisatie, ballondilatatie of stentimplantatie dient te ondergaan, ontvangt u een extra brochure met meer gedetailleerde patiënteninformatie over deze onderzoeken en ingrepen. Hartkatheterisatie Een hartkatheterisatie is een onderzoek dat uw kransslagaders in beeld brengt via een katheter in een slagader vertrekkend vanuit de lies. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving met behulp van contraststoffen en röntgenstraling. Bedoeling is mogelijke vernauwingen op te sporen die eventueel in een volgend stadium behandeld kunnen worden. Ook hier is het mogelijk dat u bij het inbrengen van de contraststof warmte voelt die zich over heel uw lichaam verspreidt. Ballondilatatie Een ballondilatatie is het verwijden van een vernauwde plek in de kransslagader. Dit gebeurt door het opblazen van een ballonnetje dat in de slagader geschoven wordt. Dit ballonnetje is één tot vier centimeter lang en heeft in opgeblazen toestand een doorsnede van anderhalve tot vijf millimeter. Op die manier kan de vernauwing platgedrukt worden zodat het bloed weer normaal kan stromen. Door het opheffen van de vernauwing komt de doorbloeding van de hartspier terug beter op gang. Stentimplantatie Stents zijn metalen spiraaltjes of buisjes die in de kransslagadervernauwing aangebracht worden om de doorgankelijkheid te verbeteren. De stent wordt in de kransslagader gebracht door middel van een ballonkatheter en moet voorkomen dat een opgerekt stukje zich opnieuw zou vernauwen. Loszittende flarden van de vernauwing worden met de stent vastgedrukt.

11 Patiëntenbegeleiding Krijgt u door deze opname problemen met uw werk, omgeving of inkomen? Heeft u na deze opname verdere hulp of verzorging nodig? Heeft u vragen over uw recht op voorzieningen voor zieken en gehandicapten? Met al deze vragen kunt u terecht op de dienst patiëntenbegeleiding van het UZA. In samenwerking met het medisch team kan de maatschappelijk werker indien nodig: Ondersteuning bieden bij relationele, professionele en financiële problemen Bemiddelen bij en adviseren over thuiszorgmogelijkheden Adviseren over uw recht op voorzieningen voor zieken en gehandicapten De intercultureel bemiddelaar en transfercoördinator kunnen ook ingeschakeld worden. U kunt de dienst patiëntenbegeleiding bereiken door: Aan de verpleegkundige of arts te vragen de dienst te contacteren Zelf een afspraak te maken op het secretariaat van de dienst patiëntenbegeleiding op het nummer (als u van buiten het ziekenhuis belt) of op het nummer 3700 (als u vanuit uw kamer belt)

12 CPU-team Spoedartsen Diensthoofd, prof. dr. Luc Beaucourt Kliniekhoofd, dr. Veerle Schwagten Cardiologen Diensthoofd, prof. dr. Christiaan Vrints Resident, dr. Anne Vorlat Hoofdverpleegkundigen Hoofdverpleekundige spoed, Ellen De Buysscher Unitverantwoordelijke CPU, Ria De Meyer Universitair Ziekenhuis Antwerpen, mei Niets uit deze brochure mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming

Patiënteninformatie. Welkom op de afdeling CPU (CHEST PAIN UNIT)

Patiënteninformatie. Welkom op de afdeling CPU (CHEST PAIN UNIT) Patiënteninformatie Welkom op de afdeling CPU (CHEST PAIN UNIT) Inhoud Welkom op onze dienst... 3 Verblijf op de Chest Pain Unit... 3 Onderzoeken... 4 ECG... 4 Telemonitoring... 4 Bloedonderzoek... 4 RX-thorax

Nadere informatie

HARTKATHETERISATIE CORONAROGRAFIE

HARTKATHETERISATIE CORONAROGRAFIE HARTKATHETERISATIE CORONAROGRAFIE AZ Monica vzw - Florent Pauwelslei 1 - BE-2100 Deurne - T +32 3 320 50 00 - F +32 3 320 56 00 info@azmonica.be - www.azmonica.be 12 Inleiding Uw cardioloog heeft u aangeraden

Nadere informatie

Hartkatheterisatie ballondilatatie stentimplantatie. Informatiebrochure patiënten

Hartkatheterisatie ballondilatatie stentimplantatie. Informatiebrochure patiënten Hartkatheterisatie ballondilatatie stentimplantatie Informatiebrochure patiënten 3 1. Bouw van het hart...4 1.1 Delen van het hart...4 1.2 Bloedvoorziening van het hart...5 2. Wat is hartkatheterisatie?...6

Nadere informatie

Hartkatheterisatie ballondilatatie stentimplantatie. Informatiebrochure patiënten

Hartkatheterisatie ballondilatatie stentimplantatie. Informatiebrochure patiënten Hartkatheterisatie ballondilatatie stentimplantatie Informatiebrochure patiënten 3 1. Bouw van het hart...4 1.1 Delen van het hart...4 1.2 Bloedvoorziening van het hart...5 2. Wat is hartkatheterisatie?...6

Nadere informatie

Coronaire CT-scan. Patiënteninformatie. h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03-491 23 45 fax 03-491 23 46 www.hhzhlier.

Coronaire CT-scan. Patiënteninformatie. h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03-491 23 45 fax 03-491 23 46 www.hhzhlier. HHZH/INF/085.02(0215) h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03-491 23 45 fax 03-491 23 46 www.hhzhlier.be Patiënteninformatie Coronaire CT-scan 1 Voorwoord U heeft met uw behandelend arts

Nadere informatie

Diagnostische katheterisatie

Diagnostische katheterisatie Diagnostische katheterisatie van het hart informatie voor patiënten Diagnostische katheterisatie van het hart 2 Diagnostische katheterisatie van het hart 3 Inleiding 5 Normale werking van het hart 6 Wat

Nadere informatie

Patiënten Informatie Map voor patiënten met angina pectoris

Patiënten Informatie Map voor patiënten met angina pectoris Patiënten Informatie Map voor patiënten met angina pectoris Opname Afhankelijk van de ernst van de situatie wordt u opgenomen op de Cardio Care Unit (hartbewaking) of op afdeling Cardiologie. Bij aankomst

Nadere informatie

BALLONDILATATIE EN STENTING (PTRA) Vernauwde nierslagaders

BALLONDILATATIE EN STENTING (PTRA) Vernauwde nierslagaders BALLONDILATATIE EN STENTING (PTRA) Vernauwde nierslagaders INFORMATIEBROCHURE VOOR PATIËNTEN INHOUD 1 WAT ZIJN DE OORZAKEN VAN EEN VERNAUWING?...5 2 WAT ZIJN DE GEVOLGEN VAN EEN VERNAUWING?...5 3 DE OPERATIE

Nadere informatie

Patiënten Informatie Map voor patiënten na een hartinfarct

Patiënten Informatie Map voor patiënten na een hartinfarct Patiënten Informatie Map voor patiënten na een hartinfarct Opname Bij aankomst in het ziekenhuis wordt u meestal eerst volledig onderzocht op de Eerste HartHulp (EHH) door een arts-assistent. Hij/zij neemt

Nadere informatie

CARDIOLOGIE. HOCM-ablatie BEHANDELING

CARDIOLOGIE. HOCM-ablatie BEHANDELING CARDIOLOGIE HOCM-ablatie BEHANDELING HOCM-ablatie Deze folder geeft u informatie over HOCM-ablatie. Dit is een behandeling bij hypertrofische obstructieve cardiomyopathie: een verdikking in het tussenschot

Nadere informatie

Opname op verpleegafdeling

Opname op verpleegafdeling Opname op verpleegafdeling G2 (CCU) Hartbewaking, locatie Dordwijk Albert Schweitzer ziekenhuis mei 2012 pavo 0261 Inleiding De afdeling Hartbewaking wordt ook wel Coronary Care Unit genoemd, afgekort

Nadere informatie

Wat u moet weten over een ballondilatatie

Wat u moet weten over een ballondilatatie 1273/934/3 - SA - juni 2012 Wat u moet weten over een ballondilatatie campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 2610 Wilrijk tel. 03 443 30 11 fax 03 440 43 74 www.st-augustinus.be GasthuisZusters Antwerpen

Nadere informatie

Hartkatheterisatie ballondilatatie stentimplantatie. Informatiebrochure patiënten

Hartkatheterisatie ballondilatatie stentimplantatie. Informatiebrochure patiënten Hartkatheterisatie ballondilatatie stentimplantatie Informatiebrochure patiënten 3 1. Bouw van het hart...4 1.1 Delen van het hart...4 1.2 Bloedvoorziening van het hart...5 2. Wat is hartkatheterisatie?...6

Nadere informatie

Informatiebrochure patiënten. Herstel van het hartritme. Elektrische cardioversie bij voorkamerfibrillatie/-flutter

Informatiebrochure patiënten. Herstel van het hartritme. Elektrische cardioversie bij voorkamerfibrillatie/-flutter Informatiebrochure patiënten Herstel van het hartritme Elektrische cardioversie bij voorkamerfibrillatie/-flutter 3 1. Een beetje anatomie... 4 1.1 Het hart... 4 1.2 Elektriciteit van het hart... 4 2.

Nadere informatie

Hartkatheterisatie ballondilatatie stentimplantatie. Informatiebrochure patiënten

Hartkatheterisatie ballondilatatie stentimplantatie. Informatiebrochure patiënten Hartkatheterisatie ballondilatatie stentimplantatie Informatiebrochure patiënten 3 1. Bouw van het hart...4 1.1 Delen van het hart...4 1.2 Bloedvoorziening van het hart...5 2. Wat is hartkatheterisatie?...6

Nadere informatie

DREIGEND HARTINFARCT

DREIGEND HARTINFARCT DREIGEND HARTINFARCT (onstabiele angina pectoris) In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene informatie over een dreigend hartinfarct. Wij adviseren u de informatie zorgvuldig te

Nadere informatie

Welkom op zorgeenheid. na een. afdeling. hernia-operatie Eerste Hart Hulp (EHH) ZorgSaam

Welkom op zorgeenheid. na een. afdeling. hernia-operatie Eerste Hart Hulp (EHH) ZorgSaam Welkom op zorgeenheid Acute adviezen Zorg na een afdeling hernia-operatie Eerste Hart Hulp (EHH) ZorgSaam 1 2 Eerste Hart Hulp (EHH) Welkom U bent zojuist opgenomen op de Eerste Hart Hulp omdat u klachten

Nadere informatie

Opname op verpleegafdeling. Hartbewaking, locatie Dordwijk

Opname op verpleegafdeling. Hartbewaking, locatie Dordwijk Opname op verpleegafdeling G2 (CCU) Hartbewaking, locatie Dordwijk Inleiding De afdeling Hartbewaking wordt ook wel Coronary Care Unit genoemd, afgekort tot CCU. Op deze afdeling liggen patiënten met hartklachten.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Hartkatheterisatie

Patiënteninformatie. Hartkatheterisatie Patiënteninformatie Hartkatheterisatie Hartkatheterisatie Achtergrondinformatie Het hart is een spier die het bloed doorheen het lichaam pompt. Deze spier heeft zuurstof nodig om te kunnen werken. Deze

Nadere informatie

(CARDIO CT) CT VAN HET HART

(CARDIO CT) CT VAN HET HART (CARDIO CT) CT VAN HET HART INHOUDSTAFEL INLEIDING U vernam van uw arts dat u een cardio CT onderzoek moet ondergaan. Deze informatiebrochure geeft u meer achtergrond informatie over dit onderzoek en tracht

Nadere informatie

Biventriculaire therapie. Scheper Ziekenhuis. Emmen

Biventriculaire therapie. Scheper Ziekenhuis. Emmen Biventriculaire therapie Scheper Ziekenhuis Emmen Inleiding Uw cardioloog heeft het in verband met de behandeling van uw hartziekte met u gehad over biventriculaire therapie. Deze therapie is ervoor bedoeld

Nadere informatie

Hartkatetherisatie. Ballondilatatie

Hartkatetherisatie. Ballondilatatie Hartkatetherisatie Ballondilatatie Het hart is een spier Het hart is ongeveer zo groot als een vuist. Het ligt in de borstkas, iets aan de linkerzijde, tussen de longen. Het hart is een holle spier en

Nadere informatie

Intra aortale ballonpomp (IABP)

Intra aortale ballonpomp (IABP) Intra aortale ballonpomp (IABP) U bent opgenomen op de afdeling hartbewaking van het Canisius- Wilhelmina ziekenhuis. Uw cardioloog heeft u verteld dat u een behandeling nodig heeft met een Intra aortale

Nadere informatie

Dokter op Dinsdag. Jawed Polad Interventiecardioloog Jeroen Bosch Ziekenhuis

Dokter op Dinsdag. Jawed Polad Interventiecardioloog Jeroen Bosch Ziekenhuis Dokter op Dinsdag Jawed Polad Interventiecardioloog Jeroen Bosch Ziekenhuis Het hart is voornamelijk gemaakt van speciale spier. Het hart pompt bloed in de slagaders (bloedvaten) die het bloed naar alle

Nadere informatie

De intra-aortale ballonpomp (IABP) Afdeling Intensive Care (IC)/Hartbewaking (CCU)

De intra-aortale ballonpomp (IABP) Afdeling Intensive Care (IC)/Hartbewaking (CCU) De intra-aortale ballonpomp (IABP) Afdeling Intensive Care (IC)/Hartbewaking (CCU) De intra-aortale ballonpomp (IABP) U bent opgenomen op de Intensive Care of op de afdeling Hartbewaking in het St. Antonius

Nadere informatie

Coronarografie of hartcatheterisatie

Coronarografie of hartcatheterisatie Coronarografie of hartcatheterisatie INFORMATIE VOOR PATIËNTEN 2 INHOUD 1. Welkom 4 2. Wat is een coronarografie? 4 3. Waar en wanneer gebeurt de coronarografie en door wie? 5 4. Het onderzoek zelf 5 5.

Nadere informatie

Afspraak nieuwe patiënt. U wordt verwacht op: Dag: Tijdstip: Cardioloog:

Afspraak nieuwe patiënt. U wordt verwacht op: Dag: Tijdstip: Cardioloog: Afspraak nieuwe patiënt U wordt verwacht op: Dag: Tijdstip: Cardioloog: 2 Binnenkort brengt u een bezoek aan de cardioloog op de polikliniek cardiologie. Omdat u een nieuwe patiënt bent, willen wij graag

Nadere informatie

Tako Tsubo cardiomyopathie Bij hevige emotionele stress

Tako Tsubo cardiomyopathie Bij hevige emotionele stress Tako Tsubo cardiomyopathie Bij hevige emotionele stress Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent opgenomen op de afdeling Hartbewaking (CCU) van ons ziekenhuis,

Nadere informatie

CARDIOLOGIE. HOCM-ablatie BEHANDELING

CARDIOLOGIE. HOCM-ablatie BEHANDELING CARDIOLOGIE HOCM-ablatie BEHANDELING HOCM-ablatie Deze folder geeft u informatie over HOCM-ablatie. Dit is een behandeling bij hypertrofische obstructieve cardiomyopathie: een verdikking in het tussenschot

Nadere informatie

Cardiologie. Takotsubocardiomyopathie

Cardiologie. Takotsubocardiomyopathie Cardiologie Takotsubocardiomyopathie Inhoudsopgave Inleiding 4 Wat is takotsubocardiomyopathie? 4 Wat is de oorzaak? 5 Wat zijn de klachten en verschijnselen? 6 Welke onderzoeken worden uitgevoerd? 6

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hartkatheterisatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hartkatheterisatie PATIËNTEN INFORMATIE Hartkatheterisatie Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u globaal informeren over een hartkatheterisatie. Met uw cardioloog is afgesproken dat bij u binnenkort

Nadere informatie

Afdeling hartbewaking

Afdeling hartbewaking Afdeling hartbewaking informatie voor patiënten en bezoekers van de afdeling hartbewaking De afdeling hartbewaking is een dynamische afdeling waar patiënten 24 uur per dag opgenomen en ontslagen worden.

Nadere informatie

CORONAROGRAFIE EN HARTKATHETERISATIE. - Patiëntinformatie -

CORONAROGRAFIE EN HARTKATHETERISATIE. - Patiëntinformatie - CORONAROGRAFIE EN HARTKATHETERISATIE - Patiëntinformatie - Inhoudsopgave 1. DE WERKING VAN HET HART.... 3 1.1. Functie van het hart.... 3 1.2. Bouw van het hart.... 3 1.3. De kransslagaders.... 4 2. HET

Nadere informatie

Hartfalen. Decompensatio cordis

Hartfalen. Decompensatio cordis Hartfalen Decompensatio cordis Door een verminderde pompfunctie van uw hart bent u op dit moment onder behandeling van de cardioloog. Deze folder geeft u uitleg over de aard en de oorzaak van uw klachten.

Nadere informatie

Klinische Genetica. Plots overlijden

Klinische Genetica. Plots overlijden Klinische Genetica Plots overlijden Klinische Genetica Inleiding In uw familie zijn een of meerdere personen op jonge leeftijd plotseling overleden. Plots overlijden op jonge leeftijd heeft vaak met het

Nadere informatie

Spoedopname op de hartbewaking

Spoedopname op de hartbewaking Deze brochure is bedoeld voor mensen die onverwacht zijn opgenomen op de hartbewaking van het MCL, bijvoorbeeld via de ambulance of na een bezoek aan de spoedeisende hulp. Zo n plotselinge opname is voor

Nadere informatie

INFORMATIE voor de patiënt ELEKTROFYSIOLOGISCH ONDERZOEK EN ABLATIE

INFORMATIE voor de patiënt ELEKTROFYSIOLOGISCH ONDERZOEK EN ABLATIE INFORMATIE voor de patiënt ELEKTROFYSIOLOGISCH ONDERZOEK EN ABLATIE 02 477 60 90 Voorwoord Geachte mevrouw Geachte heer Op vraag van uw behandelende geneesheer werd voor u een afspraak gemaakt voor een

Nadere informatie

Afdeling hartbewaking

Afdeling hartbewaking Afdeling hartbewaking informatie voor patiënten en bezoekers van de afdeling hartbewaking De afdeling hartbewaking is een dynamische afdeling waar patiënten 24 uur per dag opgenomen en ontslagen worden.

Nadere informatie

Combinatie afspraak tia/licht CVA

Combinatie afspraak tia/licht CVA Patiënteninformatie Combinatie afspraak tia/licht CVA rkz.nl U heeft een afspraak gekregen van uw huisarts voor de combinatie afspraak TIA/ licht CVA. Hierbij ontvangt u een informatiefolder over de onderzoeken

Nadere informatie

Opname op verpleegafdeling

Opname op verpleegafdeling Opname op verpleegafdeling G2 (CCU) Hartbewaking, locatie Dordwijk Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De afdeling Hartbewaking wordt ook wel Coronary Care Unit

Nadere informatie

Gang van zaken rond een dotterbehandeling. Cardiologie

Gang van zaken rond een dotterbehandeling. Cardiologie Gang van zaken rond een dotterbehandeling Cardiologie U wacht momenteel in ons ziekenhuis op een dotterbehandeling van een kransslagader. In deze folder hebben wij de belangrijkste informatie over de gang

Nadere informatie

Telemetrie INFORMATIEBROCHURE VOOR PATIËNTEN

Telemetrie INFORMATIEBROCHURE VOOR PATIËNTEN Telemetrie INFORMATIEBROCHURE VOOR PATIËNTEN INHOUD Welkom...4 Wat is telemetrie?...5 Wat is telemetrie niet?...5 Hoe werkt telemetrie?...6 Waarom telemetrie?...6 Bereikbaarheid van de telemetrie...7

Nadere informatie

LIESPLASTIE (ENDARTERIËCTOMIE OF TEA)

LIESPLASTIE (ENDARTERIËCTOMIE OF TEA) LIESPLASTIE (ENDARTERIËCTOMIE OF TEA) BEHANDELING VAN VERNAUWDE OF VERSTOPTE BEKKEN- EN BEENSLAGADERS - Patiëntinformatie - INLEIDING Welkom op de dienst Vaatheelkunde. Bij u werd een vernauwing of volledige

Nadere informatie

BALLONDILLATATIE EN STENTING (PTA)

BALLONDILLATATIE EN STENTING (PTA) BALLONDILLATATIE EN STENTING (PTA) Vernauwde of verstopte slagaders INFORMATIEBROCHURE VOOR PATIËNTEN INHOUD 1 WAT ZIJN DE OORZAKEN VAN EEN VERNAUWING?...5 2 WAT ZIJN DE GEVOLGEN VAN EEN VERNAUWING?...5

Nadere informatie

CT Scan van de Coronairen

CT Scan van de Coronairen CT Scan van de Coronairen Afspraak maken Voor dit onderzoek werken we samen met verschillende ziekenhuizen, zodat U zelf kan kiezen welke lokatie U het beste schikt. Onze praktijk heeft een zeer vlotte

Nadere informatie

CT van het hart. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

CT van het hart. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk CT van het hart T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont Stalenstraat

Nadere informatie

Coronarografie. Informatiebrochure

Coronarografie. Informatiebrochure Coronarografie Informatiebrochure Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 3 1 INLEIDING... 4 2 WAT ZIJN DE KRANSSLAGADERS?... 4 3 VERNAUWINGEN OF VERSTOPPINGEN KRANSSLAGADERS. 5 4 VOORBEREIDING... 5 4.1 Voorbereidingen

Nadere informatie

Coronarografie of hartcatheterisatie

Coronarografie of hartcatheterisatie Coronarografie of hartcatheterisatie INFORMATIE VOOR PATIËNTEN 2 INHOUD 1. Welkom 4 2. Wat is een coronarografie? 4 3. Waar en wanneer gebeurt de coronarografie en door wie? 5 4. Het onderzoek zelf 6 5.

Nadere informatie

Hart- en longziekten. informatiebrochure

Hart- en longziekten. informatiebrochure Hart- en longziekten informatiebrochure 1 Inhoudstafel 1. Inleiding en verwelkoming 2. Voorstelling afdeling 3. Dagindeling en bezoekuren 4. Verpleegkundige verzorging 5. Medische opvolging 6. Meebrengen

Nadere informatie

Bypass-operatie Operatie bij vernauwing of afsluiting in een beenslagader.

Bypass-operatie Operatie bij vernauwing of afsluiting in een beenslagader. Bypass-operatie Operatie bij vernauwing of afsluiting in een beenslagader www.nwz.nl Inhoud Wanneer is een operatie nodig? 3 Voorbereiding op de operatie 3 De ingreep 5 Na de operatie 5 Uw vragen 7 2 U

Nadere informatie

Coronarografie en eventuele stentplaatsing. Infobrochure SAP 4262

Coronarografie en eventuele stentplaatsing. Infobrochure SAP 4262 Coronarografie en eventuele stentplaatsing Infobrochure SAP 4262 Az Damiaan vzw, maart 2019. Niets uit deze brochure mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming. Deze brochure bevat algemene

Nadere informatie

BYPASS BEHANDELING VAN VERNAUWDE OF VERSTOPTE BEKKEN- EN BEENSLAGADERS. - Patiëntinformatie -

BYPASS BEHANDELING VAN VERNAUWDE OF VERSTOPTE BEKKEN- EN BEENSLAGADERS. - Patiëntinformatie - BYPASS BEHANDELING VAN VERNAUWDE OF VERSTOPTE BEKKEN- EN BEENSLAGADERS - Patiëntinformatie - INLEIDING Welkom op de dienst Vaatheelkunde. Bij u werd een vernauwing of volledige verstopping van de bekken-

Nadere informatie

De intra-aortale ballonpomp (IABP)

De intra-aortale ballonpomp (IABP) INTENSIVE CARE/HARTBEWAKING De intra-aortale ballonpomp (IABP) BEHANDELING De intra-aortale ballonpomp U bent opgenomen op de Intensive Care (IC) of op de Hartbewaking in het St. Antonius Ziekenhuis. Uw

Nadere informatie

Zorgpad Hartinfarct. Cardiologie

Zorgpad Hartinfarct. Cardiologie Cardiologie Zorgpad Hartinfarct U bent opgenomen vanwege een hartinfarct. Door middel van deze informatiemap willen wij u informeren over wat u te wachten staat gedurende de eerste dagen van uw ziekenhuisopname.

Nadere informatie

Hartcatheterisatie. azzeno.be

Hartcatheterisatie. azzeno.be Hartcatheterisatie azzeno.be Hartcatheterisatie het gezonde hart Het hart is een pomp, uit spierweefsel opgebouwd. Het pompt bloed door het lichaam. Het bloed voorziet alle delen van het lichaam van zuurstof

Nadere informatie

Etalagebenen Afdeling vaatchirurgie.

Etalagebenen Afdeling vaatchirurgie. Etalagebenen Afdeling vaatchirurgie www.nwz.nl Inhoud Wat zijn etalagebenen? 3 Behandeling 4 Mogelijke complicaties 6 Uw herstel 8 Uw vragen 8 Notities 9 2 In overleg met uw vaatchirurg wordt u behandeld

Nadere informatie

Dobutamine-stressechocardiografie

Dobutamine-stressechocardiografie Dobutamine-stressechocardiografie Hartspieronderzoek na medicamenteuze belasting Informatiebrochure patiënten Het onderzoek Tijdens een stress-echocardiografie wordt de doorbloeding van het hart onderzocht

Nadere informatie

Etalagebenen. Claudicatio intermittens. Informatiebrochure patiënten

Etalagebenen. Claudicatio intermittens. Informatiebrochure patiënten Etalagebenen Claudicatio intermittens Informatiebrochure patiënten Beste patiënt Welkom op de dienst thorax- en vaatheelkunde van het UZA. In deze folder verneemt u meer over de behandeling van etalagebenen.

Nadere informatie

Ritme- en geleidingsstoornissen

Ritme- en geleidingsstoornissen H.221130.1014 Ritme- en geleidingsstoornissen verwijsafspraak 2 Inleiding Uw huisarts heeft u verwezen voor een afspraak voor het onderzoeken van ritme- en geleidingsstoornissen. U bezoekt het ziekenhuis

Nadere informatie

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2 Eerste Hart Hulp Welkom Wij willen uw verblijf hier zo prettig mogelijk laten verlopen. In deze brochure vindt u informatie over de dagelijkse gang van zaken op onze afdeling. Afdeling Eerste Hart Hulp

Nadere informatie

RÖNTGENONDERZOEK VAN DE BLOEDVATEN eventueel met behandeling

RÖNTGENONDERZOEK VAN DE BLOEDVATEN eventueel met behandeling Radiologie RÖNTGENONDERZOEK VAN DE BLOEDVATEN eventueel met behandeling (Angiografie, eventueel met dotter/stent) Binnenkort wordt er bij u een röntgenonderzoek / behandeling van de bloedvaten (angiografie/dotterprocedure)

Nadere informatie

Met deze brochure geven wij u graag uitleg over de coronarografie, ook hartcatheterisatie genoemd.

Met deze brochure geven wij u graag uitleg over de coronarografie, ook hartcatheterisatie genoemd. CORONAROGRAFIE Inhoud 1. Welkom... 3 2. Werking van het hart... 3 3. Doel van een coronarografie... 6 4. Voorbereiding van het onderzoek... 6 5. Verloop van het onderzoek... 7 6. De nazorg... 9 7. De dag

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Telemetrie monitoring op afstand

Patiënteninformatie. Telemetrie monitoring op afstand HHZH/INF/072.02(0414) Patiënteninformatie Telemetrie monitoring op afstand een hart voor zorg INHOUDSTABEL Voorwoord 1 1. Wat is telemetrie? 2 2. Hoe werkt telemetrie? 2 3. Waarom telemetrie? 3 4. Bereikbaarheid

Nadere informatie

Hartkatheterisatie met coronarografie

Hartkatheterisatie met coronarografie Hartkatheterisatie met coronarografie Inhoud 1. Inleiding 4 2. Voorbereiding thuis 6 3. Opname in het ziekenhuis 7 4. 8 5. Behandeling 10 6. Nazorg 12 7. Ontslag 14 8. Wanneer mag ik terug aan het werk?

Nadere informatie

Liesdesobstructie. Operatie bij vernauwing in een beenslagader.

Liesdesobstructie. Operatie bij vernauwing in een beenslagader. Liesdesobstructie Operatie bij vernauwing in een beenslagader www.nwz.nl Inhoud Liesdesobstructie 3 Wanneer is een operatie nodig? 3 Voorbereiding op de operatie 3 De operatie 5 Na de operatie 6 Uw vragen

Nadere informatie

Informatiebrochure T.E.E. / Cardioversie

Informatiebrochure T.E.E. / Cardioversie Informatiebrochure T.E.E. / Cardioversie ziekenhuis maas en kempen Inleiding U wordt opgenomen in Ziekenhuis Maas en Kempen voor een TEE en/of cardioversie. Om u zo goed mogelijk te informeren over deze

Nadere informatie

Zo wordt uw hart onderzocht

Zo wordt uw hart onderzocht Infobrochure Coronarografie Zo wordt uw hart onderzocht Uw welzijn verdient onze beste zorg Deze brochure geeft een beknopte uitleg overde coronarografie of hartkatheterisatie, een gespecialiseerd onderzoek

Nadere informatie

I Patiënteninformatie I. Hartkatheterisatie. voorbereiding op uw onderzoek in UZA

I Patiënteninformatie I. Hartkatheterisatie. voorbereiding op uw onderzoek in UZA I Patiënteninformatie I Hartkatheterisatie voorbereiding op uw onderzoek in UZA HHZH/INF/091. ) h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03-491 23 45 fax 03-491 23 46 www.hhzhlier.be Patiënteninformatie

Nadere informatie

Slokdarmechografie T.E.E.

Slokdarmechografie T.E.E. h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03-491 23 45 fax 03-491 23 46 www.hhzhlier.be Patiënteninformatie Slokdarmechografie T.E.E. Voorwoord U heeft met uw behandelend arts afgesproken

Nadere informatie

INTERVENTIONELE CORONAIRE ONDERZOEKEN

INTERVENTIONELE CORONAIRE ONDERZOEKEN INTERVENTIONELE CORONAIRE ONDERZOEKEN Inhoudsopgave 3 Voorwoord 4 Inleiding 4 Algemeen 5 Voorbereidingen op de coronarografie 6 De coronarografie 6 Nazorg na de coronarografie 7 Mogelijke complicaties

Nadere informatie

CT van het hart. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

CT van het hart. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk CT van het hart T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont Stalenstraat

Nadere informatie

Etalagebenen (claudicatio intermittens)

Etalagebenen (claudicatio intermittens) Etalagebenen (claudicatio intermittens) ETALAGEBENEN (CLAUDICATIO INTERMITTENS) Deze folder informeert u over de klachten en behandelingsmogelijkheden van zogenaamde etalagebenen. U moet zich wel realiseren

Nadere informatie

Elektrofysiologisch onderzoek. patiënteninformatie

Elektrofysiologisch onderzoek. patiënteninformatie Elektrofysiologisch onderzoek patiënteninformatie B310 11 2017 Beste mevrouw, mijnheer, Het verpleegkundig team heeft samen met de dokters cardiologen deze brochure samengesteld om u enige informatie te

Nadere informatie

Herstel van het hartritme

Herstel van het hartritme Herstel van het hartritme Elektrische cardioversie bij voorkamerfibrillatie/-flutter Informatiebrochure patiënten 3 1. Een beetje anatomie... 4 1.1 Het hart... 4 1.2 Elektriciteit van het hart... 4 2.

Nadere informatie

Hartkatheterisatie. Patiënteninformatie. voorbereiding op uw onderzoek in het UZA

Hartkatheterisatie. Patiënteninformatie. voorbereiding op uw onderzoek in het UZA HHZH/INF/094.01 h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03-491 23 45 fax 03-491 23 46 www.hhzhlier.be Patiënteninformatie Hartkatheterisatie voorbereiding op uw onderzoek in het UZA Voorwoord

Nadere informatie

Polikliniek Sneldiagnostiek Cardiologie

Polikliniek Sneldiagnostiek Cardiologie Polikliniek Sneldiagnostiek Cardiologie Informatie voor patiënten F1130-0000 december 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260

Nadere informatie

Informatie voor de patiënt INTERVENTIONELE CORONAIRE ONDERZOEKEN. Cardiologie A tel: A tel:

Informatie voor de patiënt INTERVENTIONELE CORONAIRE ONDERZOEKEN. Cardiologie A tel: A tel: Informatie voor de patiënt INTERVENTIONELE CORONAIRE ONDERZOEKEN Cardiologie A 610 - tel: 02 477 77 61 A 620 - tel: 02 477 77 62 Inhoudsopgave 3 Voorwoord 4 Inleiding 4 Algemeen 5 Voorbereidingen op de

Nadere informatie

ARTERIEEL VAATLIJDEN 17954

ARTERIEEL VAATLIJDEN 17954 ARTERIEEL VAATLIJDEN 17954 Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en de behandeling van het perifeer arterieel vaatlijden. Het is goed dat u zich realiseert dat bij het vaststellen

Nadere informatie

Coronaire CT-scan. Informatiebrochure patiënten

Coronaire CT-scan. Informatiebrochure patiënten Coronaire CT-scan Informatiebrochure patiënten Beste patiënt, Welkom in het UZA. In deze brochure vindt u wat meer informatie over een coronaire CT-scan of coronaire CT-angiografie. Hebt u nog vragen?

Nadere informatie

Hartkatheterisatie. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Hartkatheterisatie. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl Hartkatheterisatie Informatie voor patiënten F0850-3510 oktober 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357

Nadere informatie

Hartbewaking (CCU) Hart-long centrum. mca.nl

Hartbewaking (CCU) Hart-long centrum. mca.nl Hartbewaking (CCU) Hart-long centrum mca.nl Inhoudsopgave Opname op de afdeling, huisnummer 222 3 Wie werken er op de afdeling en wat mag u van hen verwachten? 3 Onderzoeken 4 Van de hartbewaking naar

Nadere informatie

Wat wij echter nu reeds willen stellen is dat uw betrokkenheid en medewerking van groot belang zijn voor uw herstel.

Wat wij echter nu reeds willen stellen is dat uw betrokkenheid en medewerking van groot belang zijn voor uw herstel. B310 april 2015 Mevrouw, Mijnheer, Het verpleegkundig team, samen met de dokters cardiologen, heeft deze folder samengesteld om u enige informatie te geven over het elektrofysiologisch onderzoek bij hartritmestoornissen.

Nadere informatie

Intra-aortale ballonpomp (IABP) Cardiosave

Intra-aortale ballonpomp (IABP) Cardiosave In deze brochure vindt u informatie over de ballonpomptherapie. Uw arts heeft met u besproken wat dit inhoudt en waarom het nodig is. Soms wordt er echter ook pas tijdens de behandeling besloten om de

Nadere informatie

Hartkatheterisatie & Dotterbehandeling

Hartkatheterisatie & Dotterbehandeling Hartkatheterisatie & Dotterbehandeling In overleg met uw cardioloog heeft u besloten tot een Hartkatheterisatie (CAG, coronairangiografie) of een dotterbehandeling van de kransslagaderen (PTCA/PCI). PTCA

Nadere informatie

SF Z. Infobrochure. Hartkatheterisatie SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS

SF Z. Infobrochure. Hartkatheterisatie SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS SF Z SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS Infobrochure Hartkatheterisatie Inhoud Voorwoord 1. Hoe werkt het hart? 1.1. De hartholten 1.2. De hartkleppen 1.3. De weg van het bloed doorheen het hart en het lichaam

Nadere informatie

Hartkatheterisatie (CAG)

Hartkatheterisatie (CAG) U komt binnenkort naar het MCL voor een hartkatheterisatie. Dit onderzoek wordt ook wel een CAG genoemd (Coronair Angiografie). In deze brochure kunt u lezen hoe de gang van zaken is rondom het onderzoek.

Nadere informatie

Acuut Coronair Syndroom

Acuut Coronair Syndroom Acuut Coronair Syndroom Aandoening van de bloedvaten rondom het hart U bent opgenomen op de afdeling C3-Cardiologie Cardiologie of de afdeling E2-Intensive Care omdat u (mogelijk) een acuut coronair syndroom

Nadere informatie

Zorgpad Hartinfarct. Cardiologie

Zorgpad Hartinfarct. Cardiologie Cardiologie Zorgpad Hartinfarct U bent opgenomen vanwege een hartinfarct. Door middel van deze informatiemap willen wij u informeren over wat u te wachten staat gedurende de eerste dagen van uw ziekenhuisopname.

Nadere informatie

komt terug naar het hart in de linkerboezem, dan naar de linkerkamer en het hele proces begint opnieuw (afb. 1).

komt terug naar het hart in de linkerboezem, dan naar de linkerkamer en het hele proces begint opnieuw (afb. 1). Hartfalen anatomie Het hart is een spier die als een pomp werkt. Het hart pompt het bloed met zuurstof en voedingstoffen via de slagader naar alle delen van het lichaam. Afvalstoffen worden via het bloed

Nadere informatie

Elektrofysiologisch onderzoek en ablatie

Elektrofysiologisch onderzoek en ablatie Elektrofysiologisch onderzoek en ablatie Geachte mevrouw Geachte heer Op vraag van uw behandelende geneesheer werd voor u een afspraak gemaakt voor een elektrofysiologisch onderzoek (=EFO) en/of behandeling

Nadere informatie

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2 Eerste Hart Hulp Welkom Wij willen uw verblijf hier zo prettig mogelijk laten verlopen. In deze brochure vindt u informatie over de dagelijkse gang van zaken op onze afdeling. Afdeling Eerste Hart Hulp

Nadere informatie

Hartbewaking.

Hartbewaking. Hartbewaking www.nwz.nl Inhoud Opname op de afdeling, huisnummer 222 3 Wie werken er op de afdeling en wat mag u van hen verwachten? 3 Onderzoeken 5 Bezoek 5 Elektronisch verpleegkundig dossier 6 Uw rechten

Nadere informatie

Hartkatheterisatie. Poli Cardiologie

Hartkatheterisatie. Poli Cardiologie 00 Hartkatheterisatie Poli Cardiologie 1 Voorbereiding op de hartkatheterisatie U krijgt een hartkatheterisatie. Het onderzoek gebeurt via de pols of via de lies. Dit heeft de cardioloog met u besproken.

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. CT-scan van het hart Radiologie / Cardiologie. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. CT-scan van het hart Radiologie / Cardiologie. rkz.nl Patiënteninformatie CT-scan van het hart Radiologie / Cardiologie rkz.nl Inleiding U bent door uw behandelend cardioloog doorverwezen voor een CT-scan van het hart. Middels deze brochure willen wij u zoveel

Nadere informatie

Infobrochure. MIBI fietsproef

Infobrochure. MIBI fietsproef Infobrochure MIBI fietsproef Infobrochure Nucleaire Geneeskunde Geachte heer/mevrouw, Uw arts besliste om een myocardperfusiescintigrafie van uw hart uit te voeren door middel van een MIBI - Fietsproef.

Nadere informatie

Stressechografie van het hart

Stressechografie van het hart Stressechografie van het hart In overleg met uw behandelend cardioloog heeft u een afspraak gemaakt voor een stressechografie van het hart. Dit onderzoek vindt plaats op de functieafdeling cardiologie

Nadere informatie

INFOBROCHURE: STAGIAIRS VERPLEEGKUNDE CARDIOLOGIE

INFOBROCHURE: STAGIAIRS VERPLEEGKUNDE CARDIOLOGIE INFOBROCHURE: STAGIAIRS VERPLEEGKUNDE CARDIOLOGIE Algemeen In de week dat de stagiairs op cardio staan, wordt verwacht dat ze zich elke dag om 08u00 aanmelden op functiemeting (echo-cardio). Onderzoeken

Nadere informatie

Informatiebrochure patiënten. U wordt opgenomen voor een elektrofysiologisch onderzoek of ablatie

Informatiebrochure patiënten. U wordt opgenomen voor een elektrofysiologisch onderzoek of ablatie Informatiebrochure patiënten U wordt opgenomen voor een elektrofysiologisch onderzoek of ablatie 3 1. Een beetje anatomie...4 1.1 Uw hart is een pomp...4 1.2 Elektriciteit van het hart...4 2. Ritmestoornissen...5

Nadere informatie

Acute hartklachten Afdeling Cardiologie

Acute hartklachten Afdeling Cardiologie Acute hartklachten Afdeling Cardiologie Deze patiënteninformatie map is eigendom van: Naam: Adres: Postcode: Plaats: Telefoon: 09-2014-7313 1. Inhoudsopgave 2. Voorwoord Gebruik Patiënten Informatie Map

Nadere informatie

Dotter-/stentbehandeling

Dotter-/stentbehandeling Dotter-/stentbehandeling Inleiding In overleg met u is besloten een dotter-/stentbehandeling uit te voeren. Dit is nodig omdat u een vernauwing heeft in één of meerdere kransslagaderen. Een dotter- of

Nadere informatie