Brabantse Wal Rit - vragen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Brabantse Wal Rit - vragen"

Transcriptie

1 Brabantse Wal Rit - vragen Het meest opvallend in het landschap van de Brabantse Wal is de steilrand: een abrupte overgang van de hoger gelegen zandgronden naar de lager gelegen zeekleipolders. Deze steilrand slingert van Ossendrecht langs Hoogerheide, Woensdrecht, Bergen op Zoom en Halsteren tot Steenbergen. De steilrand is aangemerkt als aardkundig waardevol gebied. Deze steilrand, ook wel hoge rand en zoom genoemd, is waarschijnlijk ontstaan door erosie door de rivier de Schelde en door de zee. De hogere zandgronden zijn vooral bebouwd en met bos en hei bedekt. De lager gelegen kleigronden zijn vooral in gebruik voor de landbouw. Ook liggen er kreekresten. Aan de voet van de Brabantse Wal ligt bij Bergen op Zoom het Markiezaatsmeer, een door de Deltawerken afgesloten deel van de Oosterschelde. Tijdens de rit worden er vragen gesteld over het gebied of de bezienswaardigheid waar u op dat moment langs rijdt. Er zijn vragen die ter plaatse op informatie borden dienen te worden opgezocht. Daarnaast zijn er een aantal kennis vragen met multiple choice antwoorden. De vragen worden in nummervolgorde weergegeven op de route kaart langs de ingetekende lijn. De antwoorden kunt u noteren op de aparte kaart, dus niet op de route controlekaart. Vraag 1. Tijdens uw rit naar het sluishuis komt u langs de oude dijk met daarop zo geheten Muralt muurtjes. Dit is een muurtje boven op een dijk, die diende als alternatieve en goedkope dijkverhoging. Een muraltmuur bestaat uit drie of vier horizontale betonnen platen, van ongeveer een meter hoog, tussen betonnen staanders. Sluishuis de Vijdtpolder. Het antwoord op deze vraag kunt u vinden op het Brabantse wal informatie bord bij het oude sluishuis. Wat liet de sluiswachter vroeger vollopen voor de vele zwemliefhebbers? Antwoord: De Spuikom.

2 Vraag 2. De volksabdij O.L.V. ter Duinen is ontstaan als werkverschaffingsproject in de jaren 30 van de vorige eeuw. In 1935 begon de bouw van een jeugdhuis. In de oorlog werd de volksabdij een noodziekenhuis om mensen uit het gebombardeerde Rotterdam op te vangen. Na de oorlog vonden de broeders uit Huijbergen er onderdak. Direct na de oorlog werd de volksabdij een opvang van kinderen van politieke delinquenten (NSB kinderen). Zij kregen er een technische opleiding en zo ontstond in 1947 de ambachtschool. Aan deze school was ook een internaat verbonden. Tot wanneer? A B C D Vraag 3. We rijden de stijlrand weer op en komen een Brabantse Wal informatiebord tegen. Het antwoord staat op het bord. Hoe diep begraven onder zeeklei en veen afzetting ligt de oude bedding van de Schelde ten westen van de Brabantse Wal. A. 4m B. 8m C. 10m D. 14m Vraag 4. De Agger is het restant van waar voorheen de schelde stroomde. Deze rivier creëerde de steilrand van de Brabantse Wal, waarop Woensdrecht nu ligt. In welke eeuw begon de verzanding van de Agger? A. 14 e B. 15e C. 16 e D. 17 e Vraag 5. De rijzende weg, steilrand helling. Het is de icoon van de Brabantse Wal, De Rijzendeweg in Woensdrecht. Over een afstand van ruim driehonderd meter ga je heel wat meters omhoog. Halverwege op deze weg bevindt zich een uitkijkpunt. Stop gerust even om te kijken. Wat is het maximale hoogteverschil in de Brabantse Wal? A. 4m B. 8m C. 15m D. 20m

3 We rijden nu langs Landgoed Mattemburgh. De historie van het landgoed begint in 1807 als Cuypers, notabele en Burgemeester van Bergen op Zoom, woeste gronden ten zuiden van de stad aankoopt. Zijn weduwe liet daarop in 1847 de villa bouwen. Daarna rond 1840 werden de stijltuinen aangelegd. Dit jaar zal de jaarlijkse Brabantse Wal Dag hier georganiseerd worden, op zondag 26 mei. Er zijn tientallen activiteiten voor jong en oud. Meer informatie hierover op: Vraag 6. Tussenstop De Heimolen, Camping Uit en Thuis. De vraag krijgt u van Johan van Geel. Antwoord: Een banmolen was een molen waar de naburige boeren verplicht waren hun graan te laten malen. Vraag 7. Een vraag over de Wouwse Plantage. Oorspronkelijk bevond zich in dit gebied een veenmoeras, afgewisseld met enkele hoger gelegen zandgronden. Vervening vond in dit gebied plaats vanaf 1477, en zowel op het zand als op het tot het zand afgegraven veen ontwikkelde zich heide. In 1504 werd door Jan III van Glymes, heer van Bergen op Zoom, opdracht gegeven om hier bos aan te planten ten behoeve van de houtproductie. Dit was het begin van de Wouwse Plantage. Vraag: Noem ten minste 2 bezienswaardigheden op de Wouwse plantage? Antwoord: Brandweermuseum Wouwse Plantage Diverse gebouwen uit de 2e helft van de 19e eeuw, te Plantage Centrum. De ringoven van de voormalige steenfabriek. Het beeldje De Pinnenrooier van Leon Vermunt, verwijst naar de bosbouw. De Sint-Gertrudiskerk, aan Plantagebaan 219, uit 1891 en 1925.

4 Na de Wouwse Plantage rijdt u een stukje onverhard over de Zoomweg met links van u een heel klein riviertje, eerder een slootje. Dit is dus De Zoom, jawel het riviertje dat naam geeft aan de geweldige stad in het centrum van de Brabantse Wal: Bergen op Zoom. De Zoom is 13 kilometer lang en ontspringt in België als Oude Moervaart aan de noordkant van de Kalmthoutse Heide en stroomt als Spillebeek ten westen van Essen naar de Nederlandse grens. In Nederland stroomt zij als Zoom langs Wouwse Plantage en mondt uit in de Theodorushaven in Bergen op Zoom. Vraag 8. Fort Pinsen D. Bastion punten. Twee eeuwen (16 e en 17 e, tot 1832) beschermde de Waterlinie van Bergen op Zoom naar Steenbergen de vaarverbinding tussen Holland, Zeeland en het eiland Tholen. Het ondersteunde de waterlinie van de vestingsteden Steenbergen en Bergen op Zoom tegen aanvallen vanuit het oosten. Fort Pinsen maakt deel uit van de Brabantse waterlinie. Fort Pinsen is gebouwd volgens het Oudnederlandse model met vier hoeken. Hoe noemt men deze hoekvormgeving? A. Driehoeken. B. Bastogne hoeken. C. Gebastioneerde hoeken. Vraag 9. Fort De Roovere. De waterlinie bestond aanvankelijk uit een aaneenschakeling van onder water gezet land en moerassen met forten op de hogere delen in het landschap. Fort de Roovere had een omvang van 220 roeden (839 meter). Omdat dit fort het meest risicovolle access moest afdekken, is de Roovere aan de oostzijde voorzien van buitenwerken, een enveloppe en een buitengracht. De (smalle) toegangspoort bevond zich aan de westzijde, aan het einde van de huidige Fort de Roovereweg. Het fort is genoemd naar Pompejus de Roovere. Er is ook een bijzondere loopgraafbrug bij fort De Roovere aangelegd. Deze heeft al verschillende architectuur prijzen gewonnen. Vraag: In welk jaar werd de bouw van de verdedigingslinie voltooid?

5 A B C D Vraag 10. We rijden nu langs de dijk door de Oud-Glymespolder richting Nieuw-Vossemeer. In grote lijnen kan het landschap van de Brabantse wal verdeeld worden in een laag deel, ten westen van de steilrand, en een hoog deel ten oosten van de steilrand. Het lage deel bestaat uit voormalige schorren en slikken en uit polders. Waaruit bestaat het hoge deel? A. Loofbos B. Grasland en Heide C. Heide en Bossen Vraag 11. We rijden recht op een molen af. De naam van deze molen is De Assemburg gebouwd in Het is een achtkantse korenmolen. Naast een oorlog heeft de molen ook een watersnoodramp meegemaakt. Ter nagedachtenis waarvan is het kruis voor de inrit van de molen geplaatst? A. Wereldoorlog 1 B. Wereldoorlog 2 C. Watersnood Vraag 12. Koevering (een verdronken dorp). Het gebied rond het huidige koevering zou circa 5500 jaar geleden op een smal schiereiland hebben gelegen. In het westen stroomde de Schelde, in het oosten lag een veengebied. In het dorpje verdiende men het brood met landbouw en turf. In 1376 werd de koeveringsedijk aangelegd. Rond welk jaartal verdronk dit gehucht? A B C D. 1425

6 Vraag 13. Fort Henricus. Dit is het meest noordelijke fort van de verdedigingswerken. Uit archiefstukken blijkt dat, althans in de eerste jaren, de militairen zich geheel uit de stad terugtrokken en zich op het fort vestigden. Vanaf 1648 bewees het fort diverse malen goede diensten, bijvoorbeeld na de invallen van de Fransen in 1672 en Fort Henricus is nu in bezit van de Vereniging Natuurmonumenten. In 2008 is begonnen met het herstel van de profielen van de aarden wallen van Fort Henricus, dat inmiddels rijksmonument is geworden. Vraag: Wanneer is deze vesting door de Spanjaarden gebouwd? A B C D Vraag 14. Heense polder. Aan het einde van de 16e eeuw vonden in de regio Steenbergen grote inpoldering werkzaamheden plaats. In 1609 werden ook de gorzen van De Heen van een dijk voorzien, zodat het water buiten gehouden kon worden. Het nieuw gewonnen land werd vooral voor de landbouw benut en dit is eigenlijk nog steeds zo. In de polder heerst vooral rust en kunt u genieten van weidse panorama s. Noem ten minste 3 gewassen welke in deze polder verbouwd worden? Antwoord: Spruiten, Asperges, zilveruien, bieten, aardappels, tarwe Vraag 15. De Brabantse Wal is bijna wereld beroemd geworden. In welk kaartenboek van 2012 komt het toponiem Brabantse Wal voor? Antwoord: De Grote Bosatlas Brabantse Wal ondernemers.

7 Ondernemers uit de gemeenten Bergen op Zoom, Woensdrecht en Steenbergen hebben sinds 28 april 2010 de handen ineen geslagen om de Brabantse Wal te promoten. Dat doen ze in de ondernemersvereniging 'Toerisme en Recreatie Brabantse Wal.' Ter ondersteuning van deze rit hebben verschillende ondernemers prijzen kosten loos ter beschikking gesteld. De ondernemers van de start - tussenstop en finish locatie hebben een korting tarief aangeboden ter ondersteuning van deze rit. Over de Brabantse Wal is de laatste jaren veel gesproken en geschreven, maar nog niet op één plaats verzameld in een boek. Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de VVV aan de Kortemeestraat 19. Maar ook in de boekhandel, ISBN nr Het boek heet: 'Ontdek de Brabantse Wal' van samensteller en auteur Willem de Weert.

Wandeling De Kleine Kievit ruim 4 uren (in te korten tot 3 uren).

Wandeling De Kleine Kievit ruim 4 uren (in te korten tot 3 uren). Wandeling De Kleine Kievit ruim 4 uren (in te korten tot 3 uren). Start bij dorpshuis de Spil; U verlaat het dorpshuis en steekt over bij de oversteekplaats; Ga het fiets-/voetpad op (Zoomweg), langs de

Nadere informatie

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage ca. 9km.

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage ca. 9km. Wandeling Landgoed Wouwse Plantage ca. 9km. De wandeling gaat door een afwisselend landschap, gedeeltelijk open gebied maar voornamelijk loofbos. De paden kunnen op sommige plaatsen modderig zijn in natte

Nadere informatie

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage Zurenhoek ca. 12,5 km.

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage Zurenhoek ca. 12,5 km. Wandeling Landgoed Wouwse Plantage Zurenhoek ca. 12,5 km. De wandeling gaat door een afwisselend landschap, gedeeltelijk open gebied maar voornamelijk bos (naaldbos en loofbos). De paden kunnen op sommige

Nadere informatie

Routeboek Trainingsroute (ca. 45km) 2 Route Oud Gastel (ca. 65km) 3 Route Kalmthout (ca. 70km) 4 Route Oesterdam (ca.

Routeboek Trainingsroute (ca. 45km) 2 Route Oud Gastel (ca. 65km) 3 Route Kalmthout (ca. 70km) 4 Route Oesterdam (ca. Routeboek 2011 1 Trainingsroute (ca. 45km) 2 Route Oud Gastel (ca. 65km) 3 Route Kalmthout (ca. 70km) 4 Route Oesterdam (ca. 85km) 5 Route eiland Tholen (ca. 90km) 6 Route Zeelandbrug (ca. 125km) 7 Route

Nadere informatie

B1 Hoofddorp pagina 1

B1 Hoofddorp pagina 1 B1 Hoofddorp pagina 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Geschiedenis 3. Ontwikkeling 4. Bezienswaardigheden 1. Inleiding Hoofddorp is een stad in de provincie Noord-Holland en de hoofdplaats van de gemeente Haarlemmermeer.

Nadere informatie

educatief project voor basis- en voorgezet onderwijs

educatief project voor basis- en voorgezet onderwijs educatief project voor basis- en voorgezet onderwijs COLOFON Educatief project De Brabantse Wal is een project van milieuvereniging BENEGORA. Het omvat een DVD en een lespakket op CD voor de hoogste klassen

Nadere informatie

3. Fietsroute langs de steilrand Midden (31 km) Inleiding

3. Fietsroute langs de steilrand Midden (31 km) Inleiding 3. Fietsroute langs de steilrand Midden (31 km) Inleiding Deze fietsroute laat u het middelste deel van de steilrand van de Brabantse Wal zien. U komt tijdens de fietstocht door Hoogerheide, Woensdrecht

Nadere informatie

Deel 1 Toen en nu 13

Deel 1 Toen en nu 13 Deel 1 Toen en nu 13 14 Historie Het huidige typisch Nederlandse landschap met polders en dijken kent een lange historie. Na de laatste grote ijstijd, ongeveer 10.000 jaar geleden, werd door een stijgende

Nadere informatie

Op het informatiepaneel voor je lees je alles over het Kleine Meer, het venherstel en bijzondere dieren en planten die genieten van dit ven.

Op het informatiepaneel voor je lees je alles over het Kleine Meer, het venherstel en bijzondere dieren en planten die genieten van dit ven. Wandelroute Fuut 4 km wandelen Welkom in natuurgebied Kleine Meer! Het Kleine Meer is in 2016 hersteld. Nu is dit ven met omringende heide, bossen en zandverstuivingen een belangrijk leefgebied voor bijzondere

Nadere informatie

De Brabantse Wal ( streekpad 17 )

De Brabantse Wal ( streekpad 17 ) De Brabantse Wal ( streekpad 17 ) Jac en ik gaan de Brabantse Wal lopen. Het routeboekje heb ik begin dit jaar gekregen op de Fiets- en Wandelbeurs in de Jaarbeurshallen in Utrecht. Het pad heet Streekpad

Nadere informatie

LANDSCHAPPEN VAN ALLURE DE LINIE DE BRABANTSE WAL STEENBERGEN C 2013

LANDSCHAPPEN VAN ALLURE DE LINIE DE BRABANTSE WAL STEENBERGEN C 2013 DE LINIE STEENBERGEN C 2013 ACHTERGROND 4. GRENZELOOS GROEN: In het project Grenzeloos Groen werken landgoedeigenaren en terreinbeherende 1.1 Achtergrond In West-Brabant, waar de Zuidwestelijke delta het

Nadere informatie

gelegen in het groene landschap van de forten

gelegen in het groene landschap van de forten Fort de Roverweg in Halsteren gelegen in het groene landschap van de forten 8 riante bouwkavels in Halsteren ruime bouwkavels in landelijk Brabant Halsteren ligt in het westen van Noord-Brabant en maakt

Nadere informatie

Informatie over de integrale effectenanalyse Zuid-West 380 kv Oost (13 april 2017)

Informatie over de integrale effectenanalyse Zuid-West 380 kv Oost (13 april 2017) Informatie over de integrale effectenanalyse Zuid-West 380 kv Oost (13 april 2017) Inleiding Het Rijk en TenneT zijn voornemens om de Zuid-West 380 kv hoogspanningsverbinding van Borssele naar Tilburg

Nadere informatie

Fietsen langs de Zoom

Fietsen langs de Zoom Fietsroute langs de turfvaart de Zoom Fam. Blankers 2-mrt-17 Deze fietstocht gaat door bossen, langs bosranden, langs open landerijen en door de stad Bergen op Zoom. De fietsroute begint in Bergen op Zoom,

Nadere informatie

Plantage rit Niet zomaar een toertocht dat is het idee achter de OTMV Plantagerit die in 2016 als startplaats Etten Leur had.

Plantage rit Niet zomaar een toertocht dat is het idee achter de OTMV Plantagerit die in 2016 als startplaats Etten Leur had. Plantage rit 2016 Niet zomaar een toertocht dat is het idee achter de OTMV Plantagerit die in 2016 als startplaats Etten Leur had. De Plantagerit is bedacht door Henk Aalbregtse die jaarlijks een toertocht

Nadere informatie

WEST BRABANTSE WATERLINIE

WEST BRABANTSE WATERLINIE WEST BRABANTSE WATERLINIE HISTORISCHE KAART VAN DE WATERLINIE. DOOR FRANS VAN SCHOTEN, PROFESSOR DER FORTIFICATIëN TE LEIDEN, SEPT. 1628. De West-Brabantse Waterlinie is de oudste waterlinie van Nederland

Nadere informatie

Een gedeelte van een stad of een groter dorp. Een wijk bestaat uit meerdere buurten.

Een gedeelte van een stad of een groter dorp. Een wijk bestaat uit meerdere buurten. Meander groep 5 Thema 1 Onderweg Aardrijkskunde Waarom is een nieuwe wijk hier gebouwd en niet daar? Wat voor gebouwen staan er? Waarom staan ze juist op die plek? Huizen, boerderijen, fabrieken en kantoren

Nadere informatie

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 121570 Badhoevedorp, Spaarndam en Haarlem

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 121570 Badhoevedorp, Spaarndam en Haarlem Fietsroute 121570 Badhoevedorp, Spaarndam en Haarlem Praktische informatie Dichtstbijzijnde parkeerplaats winkelpolder De Ronde Venen Dichtstbijzijnde parkeerplaats vanaf eindpunt winkelpolder De Ronde

Nadere informatie

Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden. Datum 2 mei 2011

Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden. Datum 2 mei 2011 Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden Datum 2 mei 2011 Colofon Projectnaam Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden Auteur Willem de Bruin Datum 2 mei 2011 1. Inleiding 1.1

Nadere informatie

De Fietstocht Op zoek naar de West Brabantse Waterlinie! De Fietstocht. Op zoek naar de West Brabantse Waterlinie!

De Fietstocht Op zoek naar de West Brabantse Waterlinie!  De Fietstocht. Op zoek naar de West Brabantse Waterlinie! De Fietstocht Op zoek naar de West Brabantse Waterlinie! Benodigdheden: Fiets Een mooie dag (anders een regenjas of paraplu) Pen of potlood De routebeschrijving en opdrachten (print daarom dit formulier

Nadere informatie

Kustlijn van de Noordzee

Kustlijn van de Noordzee International Wadden Sea School www.iwss.org 150.000 jaar geleden - 150.000 jaar geleden was het hele Noordzeebekken bedekt met een dikke ijslaag: dit was de Saale ijstijd. - Alle zeewater was in gletsjers

Nadere informatie

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes 1 van 8 Nederland Noord-Holland Uithoorn 41.6 (ongeveer 2:25 u.) Fietsroute 117048 1km 2015 Falkplan BV 2 van 8 Nederland Noord-Holland Uithoorn 41.6 (ongeveer 2:25 u.) Fietsroute 117048 Verken een deel

Nadere informatie

Hoeve Del Campo. Landelijk wonen voor jong en oud. Sluisweg 8, Anna Jacobapolder

Hoeve Del Campo. Landelijk wonen voor jong en oud. Sluisweg 8, Anna Jacobapolder Hoeve Del Campo Landelijk wonen voor jong en oud Sluisweg 8, Anna Jacobapolder Ook in de verkoop: 3 unieke kavels aan de Langeweg te Sint Philipsland p. 11 Een rijke historie Hoeve del Campo ontleent zijn

Nadere informatie

Duinen en dijken. De Westfriese Omringdijk slingert zich door het groene landschap.

Duinen en dijken. De Westfriese Omringdijk slingert zich door het groene landschap. Wandelnetwerk Noord-Holland Duinen en dijken De Westfriese Omringdijk slingert zich door het groene landschap. Tekst en foto s: Joop Duijs A ls u nog steeds twijfelt aan de schoonheid van Noord- Holland

Nadere informatie

De Brabantse Wal. Verbelgd, niet verbolgen

De Brabantse Wal. Verbelgd, niet verbolgen De Brabantse Wal Verbelgd, niet verbolgen Mattemburgh 14 1. Mattemburgh 2. Lindonk 3. Groot Molenbeek 4. Lievensberg 5. Bieduinenhof 6. Zoomland 7. Boslust 8. Wouwsche Plantage 9. Groote Meer 10. Putsche

Nadere informatie

OOSTWAARDPAD. mooi in alle seizoenen!

OOSTWAARDPAD. mooi in alle seizoenen! OOSTWAARDPAD mooi in alle seizoenen! n de Oostwaard van de Biesbosch is een grotendeels onverhard wandelpad uitgezet, langs boerenakkers en dwars door karakteristieke grienden. Boeren hebben enthousiast

Nadere informatie

De geomorfologie in het gebied wordt voor een belangrijk deel bepaald door de stuwwalvorming tijdens de Saale-ijstijd (afbeelding I.1).

De geomorfologie in het gebied wordt voor een belangrijk deel bepaald door de stuwwalvorming tijdens de Saale-ijstijd (afbeelding I.1). De geomorfologie in het gebied wordt voor een belangrijk deel bepaald door de stuwwalvorming tijdens de Saale-ijstijd (afbeelding I.1). Afbeelding I.1. Vorming stuwwal Nijmegen en stuwwal Reichswald Zandige

Nadere informatie

Zoekopdrachten bij Het water komt. **

Zoekopdrachten bij Het water komt. ** Module 1 De geschiedenis van de Delta. 1 Strijd tussen land en water 2 Overstromingen door de eeuwen heen 3 Oorzaken van overstromingen: de mens zelf 4 Waterbeheer. Blz. 4 Achter de duinen had je veengronden

Nadere informatie

2 juli Sponsorboekje

2 juli Sponsorboekje 2 juli 2016 Sponsorboekje Voorwoord Het sponsorboekje Voor u ligt het sponsorboekje van de Rovers Run. Wij willen u door middel van dit boekje graag de mogelijkheden presenteren die wij u, als (potentiële)

Nadere informatie

Plantagerit Dat viel gelukkig mee en op zondag 23 juli vertrokken 80 trekkers en 40 bijrijders! Voor een tocht van 75 kilometer.

Plantagerit Dat viel gelukkig mee en op zondag 23 juli vertrokken 80 trekkers en 40 bijrijders! Voor een tocht van 75 kilometer. Plantagerit 2017 Onder de OTMV vlag wordt er door de Fam. Aalbregtse in Wouw jaarlijks een toertocht georganiseerd en daarbij wordt getracht steeds iets nieuws te vinden zodat dergelijke tochten een leuke

Nadere informatie

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes 1 van 6 Nederland Noord-Brabant Woudrichem 45.4 (ongeveer 2:39 u.) Fietsroute 134341 1km 2015 Falkplan BV 2 van 6 Nederland Noord-Brabant Woudrichem 45.4 (ongeveer 2:39 u.) Fietsroute 134341 Geel moeraskruid,

Nadere informatie

Te gek om los te lopen Bergen op Zoom

Te gek om los te lopen Bergen op Zoom Te gek om los te lopen Bergen op Zoom Auteur: Rutger Burgers Vrederust Een bosrijke natuur zou helend zijn voor zenuwleiders, maar waar vind je die in Zeeland? Geïnspireerd door de heersende opvattingen

Nadere informatie

OTMV bij de Brabant Stoet

OTMV bij de Brabant Stoet OTMV bij de Brabant Stoet Op zondagmiddag 16 september 2018 trok door de historische binnenstad van Bergen op Zoom de Brabant Stoet. Dit was de grootste optocht die er ooit in Brabant is georganiseerd.

Nadere informatie

Dongen s Gravenmoer Klein-Dongen Vaart. Wandel mee in Dongen en s Gravenmoer! MET KALENDER 2015!

Dongen s Gravenmoer Klein-Dongen Vaart. Wandel mee in Dongen en s Gravenmoer! MET KALENDER 2015! Dongen s Gravenmoer Klein-Dongen Vaart Wandel mee in Dongen en s Gravenmoer! MET KALENDER 2015! 1 Laat je rondleiden in Dongen en s Gravenmoer! In de gemeente Dongen kun je heerlijk wandelen. Zelf of onder

Nadere informatie

Tastbare Tijd, Bilthoven

Tastbare Tijd, Bilthoven Tastbare Tijd, Bilthoven WERKBLAD Tijdlaag tot 1000 Op de grens van droog en nat a. Welke dorpen en kernen liggen er allemaal in deze gemeente? b. Aan welke gemeenten grenst de gemeente de Bilt? c. Wat

Nadere informatie

DE CACHE MEER POLDER. De volgende attributen zul je zeker nodig hebben: - natuurlijk een GPS (al dan niet in de vorm van een smartphone),

DE CACHE MEER POLDER. De volgende attributen zul je zeker nodig hebben: - natuurlijk een GPS (al dan niet in de vorm van een smartphone), Met de cache Meer Polder beleef je het heden en verleden van de Meerpolder. Het is een prachtige tocht van ca. 9 km die je lopend of met de fiets kunt doen. Bij Zoetermeer ligt een polder die is heel bijzonder

Nadere informatie

én omgeving Rondje Vallei en Heuvelrug AFSTAND: 30 kilometer TIJDSDUUR: 2 uur Ontdek Scherpenzeel en omgeving op de fiets

én omgeving Rondje Vallei en Heuvelrug AFSTAND: 30 kilometer TIJDSDUUR: 2 uur Ontdek Scherpenzeel en omgeving op de fiets én omgeving Rondje Vallei en Heuvelrug AFSTAND: 30 kilometer TIJDSDUUR: 2 uur 1 Ontdek Scherpenzeel en omgeving op de fiets Rondje Vallei en Heuvelrug De plattegrond van deze route kunt u vinden op blz

Nadere informatie

routes Mooie natuur Nationale Parken Makkelijk fietsen via knooppunten NATIONALE PARKEN afstanden tussen 25 en 55 km FIETS LANGS EN DOOR 12

routes Mooie natuur Nationale Parken Makkelijk fietsen via knooppunten NATIONALE PARKEN afstanden tussen 25 en 55 km FIETS LANGS EN DOOR 12 NR. 03 / 2014 fiets routes afstanden tussen 25 en 55 km Makkelijk fietsen via knooppunten FIETS LANGS EN DOOR 12 Nationale Parken 12 NATIONALE PARKEN fietsroutes Mooie natuur Fietsen in Weerribben-Wieden,

Nadere informatie

Drie aardkundige monumenten

Drie aardkundige monumenten 10 Drie aardkundige monumenten Aardkundige monumenten geven iets weer van de ontstaansgeschiedenis van ons landschap. Een geschiedenis die ons honderden, duizenden of zelfs miljoenen jaren terugvoert in

Nadere informatie

Benutten en beschermen van een uniek historisch landschap

Benutten en beschermen van een uniek historisch landschap 1 De Nieuwe Hollandse Waterlinie Benutten en beschermen van een uniek historisch landschap De Nieuwe Hollandse Waterlinie loopt midden door Nederland: van Muiden tot aan de Biesbosch. Vroeger waren de

Nadere informatie

Ik heb gekozen voor vier gemeenschappelijke deelvragen, deze behandel ik per landschap.

Ik heb gekozen voor vier gemeenschappelijke deelvragen, deze behandel ik per landschap. Werkstuk door een scholier 2220 woorden 4 maart 2003 6,1 59 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde 1.1 Inleiding Nederland, een land wat bestaat uit verschillende soorten landschappen. Al deze landschappen

Nadere informatie

met aanneming van de aanbesteding

met aanneming van de aanbesteding De verbinding per weg tussen Brabant en Zeeland in de volksmond de Zeeuwse weg voor het Brabants gedeelte aan de hand van artikelen in de kranten op de webside Delpher kranten Voor de beeldvorming vooraf

Nadere informatie

Arras. De Champs-Élysées

Arras. De Champs-Élysées Utrecht, de Domstad Neeltje Jans Arras Kasseien in Noord-Frankrijk De Champs-Élysées Alpe d Huez Gâteau à la broche Utrecht, de Domstad De Tour de France start in 2015 in Utrecht. Utrecht wordt ook wel

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Loonse en Drunense duinen

Werkstuk Aardrijkskunde Loonse en Drunense duinen Werkstuk Aardrijkskunde Loonse en Drunense d Werkstuk door een scholier 1890 woorden 30 oktober 2004 7 79 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde De Loonse en Drunense D A. Tot welk landschapstype behoort het

Nadere informatie

een schetsontwerp in het kader van het Groen- en waterplan / reconstructie Plesmanweg Gemeente Beverwijk LUNA IN PHREAR PAUL DE KORT 2004

een schetsontwerp in het kader van het Groen- en waterplan / reconstructie Plesmanweg Gemeente Beverwijk LUNA IN PHREAR PAUL DE KORT 2004 een schetsontwerp in het kader van het Groen- en waterplan / reconstructie Plesmanweg Gemeente Beverwijk LUNA IN PHREAR PAUL DE KORT 2004 De voormalige Stelling van Beverwijk kan beschouwd worden als een

Nadere informatie

TIJDREIZIGERS speelbos nieuw wulven Houten

TIJDREIZIGERS speelbos nieuw wulven Houten TIJDREIZIGERS speelbos nieuw wulven Houten Eén van de twee granieten loopstenen van 2 x 3m, met plattegrond van de omgeving. tijdreizigers Eric Klarenbeek en Maartje Dros hebben een serie ontwerpen gerealiseerd

Nadere informatie

Toeristen in Nederland

Toeristen in Nederland Toeristen in Nederland Het is bijna zomer. Veel Nederlanders gaan lekker op vakantie naar het buitenland. Maar er komen ook heel veel buitenlandse toeristen naar Nederland. Hoeveel zijn dat er eigenlijk?

Nadere informatie

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk Landgoederen Klarenbeek en De Haere. We wandelen met Lupus in het overgangsgebied tussen de voormalige Zuiderzee en de Veluwe. Doornspijk is een overwegend agrarische

Nadere informatie

R.T.C. de Smid. Wielerkalender 2019

R.T.C. de Smid. Wielerkalender 2019 R.T.C. de Smid Wielerkalender 2019 Secr. R Lodewijks Bosstraat 7a 4714 SB Sprundel Tel. 0165-384019 Pen. J Jochems St.Janstraat 25 4714 EA Sprundel Tel. 0165-382557 Mob. 0625573961 Reknr. 188603719 AANDACHTSPUNTEN:

Nadere informatie

ERFINRICHTINGSPLAN MADO CONSERVEN gemeente Woensdrecht

ERFINRICHTINGSPLAN MADO CONSERVEN gemeente Woensdrecht ERFINRICHTINGSPLAN MADO CONSERVEN gemeente Woensdrecht 1 LIGGING VAN HET PLANGEBIED IN DE GEMEENTE WOENSDRECHT Aanleiding Het initiatief is gelegen aan de Burgemeester Voetenstraat 42 te Ossendrecht. Het

Nadere informatie

29 juni 2019: Landschapsfietstocht Stelling en Crommenije

29 juni 2019: Landschapsfietstocht Stelling en Crommenije 29 juni 2019: Landschapsfietstocht Stelling en Crommenije Met gids Lia Vriend, geograaf en voormalig aardrijkskundelerares Startpunt: Fort bij Krommeniedijk (Fort K ijk) in Uitgeest De zesde excursie van

Nadere informatie

GRENSPARK DE ZOOM KALMTHOUTSE HEIDE. Het nieuwe Beleidsplan Beheer en Inrichting

GRENSPARK DE ZOOM KALMTHOUTSE HEIDE. Het nieuwe Beleidsplan Beheer en Inrichting GRENSPARK DE ZOOM KALMTHOUTSE HEIDE Het nieuwe Beleidsplan Beheer en Inrichting INHOUD HET PLAN Een toelichting door Paul Ganzevles ERVARINGEN VANUIT HET VELD Ervaringen vanuit betrokken beheerders (Rosan

Nadere informatie

Werkkatern 6 Welkom in onze provincie

Werkkatern 6 Welkom in onze provincie 1 Les 1 en 2 Mijn provincie Naam: Klas: 1 Mijn provincie op kaart Voer eerst volgende opdrachten uit op de kaart van je provincie - Kleur de gemeente waarin je school staat rood - Kleur je provinciehoofdplaats

Nadere informatie

Post I. A: Oude duinen B: Zeekleilandschap. Bodemgebruik: A: Bos. B: Grasland

Post I. A: Oude duinen B: Zeekleilandschap. Bodemgebruik: A: Bos. B: Grasland Post I Opdracht I: Om welke twee landschappen gaat het? A: Oude duinen B: Zeekleilandschap Grondsoorten: Bodemgebruik: Inrichtingselementen: A: Oud duinzand A: Bos A: Kasteel, woningen B: Jonge zeeklei

Nadere informatie

GPS wandeling over landgoed Rhijnauwen, lengte ongeveer 4 kilometer.

GPS wandeling over landgoed Rhijnauwen, lengte ongeveer 4 kilometer. GPS wandeling over landgoed Rhijnauwen, lengte ongeveer 4 kilometer. 1. Start bij de Veldkeuken, Koningslaan 1, 3981 HD Bunnik Coördinaten: N 52.04.052 E 005.10.224 De Veldkeuken: Puur, ambachtelijk &

Nadere informatie

Texel Landschappelijke ontwikkelingen

Texel Landschappelijke ontwikkelingen Texel Landschappelijke ontwikkelingen Een LIA-presentatie LIA staat voor: Landschappen ontdekken In een Aantrekkelijke vorm. Lia is ook de geograaf die zich gespecialiseerd heeft in de veranderende Noord-Hollandse

Nadere informatie

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes 1 van 7 Nederland Noord-Brabant Eindhoven 58.4 (ongeveer 3:25 u.) Fietsroute 137864 1km 2015 Falkplan BV 2 van 7 Nederland Noord-Brabant Eindhoven 58.4 (ongeveer 3:25 u.) Fietsroute 137864 Falk-VVV fietskaarten,

Nadere informatie

Zand en klei 1. Van veen tot weiland 2. Blad 1. Heide Een lage plant met paarse bloemen.

Zand en klei 1. Van veen tot weiland 2. Blad 1. Heide Een lage plant met paarse bloemen. 5 Lastige woorden Blad Zand en klei Heide Een lage plant met paarse bloemen. Voedingsstoffen Voedsel dat planten nodig hebben om te groeien. Boomgaard Een stuk land met fruitbomen. Greppel Een kleine droge

Nadere informatie

Stelling van Amsterdam

Stelling van Amsterdam Stelling van Amsterdam Zuidoostbeemster De Nieuwe Tuinderij west 27 oktober 2016 Kenmerk 2344B/N2016-01/MW Projectnummer 2344B Aan Gemeente Beemster Van Manon Witbraad 1. Inleiding De verdedigingslinie

Nadere informatie

4 Groenstructuur 4 GROENSTRUCTUUR

4 Groenstructuur 4 GROENSTRUCTUUR 4 GROENSTRUCTUUR 4 Groenstructuur In dit hoofdstuk is de gewenste groenstructuur binnen de wijken van de gemeente Naarden vastgelegd. Hierbij zijn drie niveaus te onderscheiden, Stadsstructuur, Wijkstructuur

Nadere informatie

Een wal van zand, klei of steen die mensen beschermt tegen hoog water. De plek waar het rivierwater in de zee uitkomt.

Een wal van zand, klei of steen die mensen beschermt tegen hoog water. De plek waar het rivierwater in de zee uitkomt. Meander Samenvatting groep 5 Thema 3 Waterland Samenvatting Langs de kust Nederland ligt voor de helft onder de zeespiegel. Heel vroeger woonden mensen dicht bij zee op terpen. Langs de kust beschermen

Nadere informatie

Informatie over de versterking van de Noord-Hollandse kust Voor je spreekbeurt of werkstuk

Informatie over de versterking van de Noord-Hollandse kust Voor je spreekbeurt of werkstuk Informatie over de versterking van de Noord-Hollandse kust Voor je spreekbeurt of werkstuk De kust is (niet) veilig! De dijk aan de kust van Petten ziet er zo sterk en krachtig uit, maar toch is hij niet

Nadere informatie

FACTSHEET GOEREE-OVERFLAKKEE

FACTSHEET GOEREE-OVERFLAKKEE FACTSHEET GOEREE-OVERFLAKKEE Op de grens van Zuid-Holland en Zeeland ligt het prachtige eiland Goeree-Overflakkee. Goeree-Overflakkee heeft als landelijk gebied een unieke ligging vlakbij steden als Rotterdam,

Nadere informatie

OP WEG NAAR GEOPARK SCHELDE DELTA

OP WEG NAAR GEOPARK SCHELDE DELTA OP WEG NAAR GEOPARK SCHELDE DELTA On the tides of time and climate OP WEG NAAR GEOPARK SCHELDE DELTA Een afgebakend gebied met een bijzondere geologische structuur en cultuurhistorie. De Vlaams-Nederlandse

Nadere informatie

DASSENWERK. werkbladen opdrachten Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Locatie De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen

DASSENWERK. werkbladen opdrachten Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Locatie De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen DASSENWERK werkbladen opdrachten Locatie De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen 2012 Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen 1. Waar ben je? Je onderzoekt vandaag een klein gebied van Nationaal Park De

Nadere informatie

Zaandam (dam van de bewoners van de Zaan), Purmerend (plaats die aan. het einde van het meer de Purmer ligt) of Almere (genoemd naar een meer

Zaandam (dam van de bewoners van de Zaan), Purmerend (plaats die aan. het einde van het meer de Purmer ligt) of Almere (genoemd naar een meer ANTWOORDENBLAD 5.8 TOPONIEMEN Leerdoelen: Je begrijpt waarom bepaalde kenmerken en elementen van het historische cultuurlandschap behouden worden. Je weet dat toponiemen informatie kunnen geven over het

Nadere informatie

De Veenvaart... Kanaal met een verhaal!

De Veenvaart... Kanaal met een verhaal! Nieuwe Vaarroute! Open vanaf juni 2013 De Veenvaart... Kanaal met een verhaal! Vanaf juni 2013 is Nederland een prachtige vaarverbinding rijker: De Veenvaart. Deze nieuwe route voert door de Drentse en

Nadere informatie

Fysische geografie van Nederland Landschappelijk Nederland de fysisch-geografische regio s

Fysische geografie van Nederland Landschappelijk Nederland de fysisch-geografische regio s Fysische geografie van Nederland Landschappelijk Nederland de fysisch-geografische regio s Open uw webbrowser. Ctrl + click op een link Websites hoofdstukken 1 14 Websites Hoofdstuk 1. Inleiding http://worldwind.arc.nasa.gov/

Nadere informatie

De waardering voor en de perceptie van problemen, oplossingen en verantwoordelijkheden rondom veenweide onder het Nederlandse publiek in kaart

De waardering voor en de perceptie van problemen, oplossingen en verantwoordelijkheden rondom veenweide onder het Nederlandse publiek in kaart De waardering voor en de perceptie van problemen, oplossingen en verantwoordelijkheden rondom veenweide onder het Nederlandse publiek in kaart brengen. Lang geleden bestond voor Nederland een groot deel

Nadere informatie

voor vaartoeristen, fietsers en wandelaars Tekst:??????

voor vaartoeristen, fietsers en wandelaars Tekst:?????? Koning Willem Alexanderkanaal Een beleefroute voor vaartoeristen, fietsers en wandelaars Tekst:?????? Tekst: Bert Dijenborgh - Foto s: Dianne Dijenborgh 12 Drenthe MagazinE 1216-DM31_ ALEXANDERKANAAL.indd

Nadere informatie

Deze fietsroute laat u het zuidelijke deel van de steilrand van de Brabantse Wal zien. U komt tijdens de fietstocht door Putte.

Deze fietsroute laat u het zuidelijke deel van de steilrand van de Brabantse Wal zien. U komt tijdens de fietstocht door Putte. 4. Fietsroute langs de steilrand Zuid (16 km) Inleiding Deze fietsroute laat u het zuidelijke deel van de steilrand van de Brabantse Wal zien. U komt tijdens de fietstocht door Putte. Start- en eindpunt

Nadere informatie

Lesbrief De Meerpolder 400 jaar:

Lesbrief De Meerpolder 400 jaar: Lesbrief De Meerpolder 400 jaar: 1616-2016 Het doel van deze lesbrief is, dat je leert: 1. hoe het landschap rondom Zoetermeer is ontstaan. 2. dat turf eeuwenlang een erg belangrijke brandstof was. 3.

Nadere informatie

Ooit geweten dat Nederland zoveel forten* had? We zullen op onze tocht er bijna 20 tegenkomen, al dan niet verdekt opgesteld.

Ooit geweten dat Nederland zoveel forten* had? We zullen op onze tocht er bijna 20 tegenkomen, al dan niet verdekt opgesteld. Fortentocht 2 augustus 2015 De Fortentocht start bij v.d. Valk Hotel de witte Bergen in Eemnes, gelegen aan het knooppunt Eemnes (A1/A27). Verzamelen vanaf 9.30, vertrek vanaf 10.00. Ooit geweten dat Nederland

Nadere informatie

LEZEN. Terpentijd - 1500

LEZEN. Terpentijd - 1500 1 LEZEN Terpentijd - 1500 Friesland bestaat eigenlijk uit drie delen: de klei, het veen en het zand. De eerste boeren woonden op het zand (De Wouden en Gaasterland). Hun aardewerk in de vorm van trechters

Nadere informatie

WERKBLAD mijn landschap

WERKBLAD mijn landschap WERKBLAD mijn landschap Hoe zie jij het landschap? Wat vind je mooi of belangrijk? Ga alleen of in groepjes aan de slag en maak - een presentatie op papier of digitaal - een gedicht, een verhaal of een

Nadere informatie

Tot in de 19e eeuw was De Peel een nooit betreden en gevreesd gebied.

Tot in de 19e eeuw was De Peel een nooit betreden en gevreesd gebied. H I K E &T r e k k i n g Links Heidevelden, bos en waterplassen wisselen elkaar af tijdens de wandeling door de Groote Peel. Rechtsonder In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw is op verschillende plaatsen

Nadere informatie

Vestingstad Hulst. De omwalling en de poorten

Vestingstad Hulst. De omwalling en de poorten WSV Zelden Rust ( Aktivia nr 261) organiseert: Zaterdag mei 20?? Omloop Vestingstad Hulst Start: Reynaertcollege Gildenstraat 1 Hulst ( Zeeuws-Vlaanderen) Afstanden: 7,15,21 en 28 km. Starturen: 07.30

Nadere informatie

Het Nederlandse landschap. Rianne van den Braak. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/72126

Het Nederlandse landschap. Rianne van den Braak. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/72126 Auteur Rianne van den Braak Laatst gewijzigd 01 March 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/72126 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Vind de mooiste fietsroutes op Fietsroute Rosmalen, Heeswijk-Dinther en Berlicum

Vind de mooiste fietsroutes op  Fietsroute Rosmalen, Heeswijk-Dinther en Berlicum Fietsroute 122139 Rosmalen, Heeswijk-Dinther en Berlicum Praktische informatie Dichtstbijzijnde parkeerplaats velder Velder 5298 Boxtel Dichtstbijzijnde parkeerplaats vanaf eindpunt velder Velder 5298

Nadere informatie

WERKBLAD OPDRACHTEN. Locatie: De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen. 2008 Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

WERKBLAD OPDRACHTEN. Locatie: De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen. 2008 Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen Dassenwerk WERKBLAD OPDRACHTEN Locatie: De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen 2008 Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen 1. Waar ben je? Je gaat een onderzoek doen in een klein gebied van Nationaal

Nadere informatie

Gagelbos. Spelen. Wandelen. Het buurtbos van Overvecht

Gagelbos. Spelen. Wandelen. Het buurtbos van Overvecht Staatsbosbeheer - landelijk informatiecentrum Postbus 1300, 3970 BH Driebergen T 030-6926213 www.staatsbosbeheer.nl Welkom buiten. Buiten is voor iedereen en er is elke dag wat te beleven. Daarom willen

Nadere informatie

Van Welkom op de 250 e verjaardag van de Hazerswoudsche Droogmakerij. Vierheemkinderenweg 7 Hazerswoude

Van Welkom op de 250 e verjaardag van de Hazerswoudsche Droogmakerij. Vierheemkinderenweg 7 Hazerswoude Van Welkom op de 250 e verjaardag van de Hazerswoudsche Droogmakerij Vierheemkinderenweg 7 Hazerswoude 8 + 9 september 2012 Vanaf dit punt had u voor 1759 uitzicht op de Hazerswoudse Plas, al het ingekleurde

Nadere informatie

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. Reflectie

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. Reflectie Techniekkit: Domein: Competentie: Leergebied: Zuid Nederland Constructies Reflectie Aardrijkskunde Een groot deel van Nederland ligt lager dan de zee. Daarom zijn er dijken. De dijken houden het water

Nadere informatie

Oost-Graftdijk. Beeldkwaliteitsplan Graft - De Rijp 12 januari concept en inhoud: la4sale - Amsterdam

Oost-Graftdijk. Beeldkwaliteitsplan Graft - De Rijp 12 januari concept en inhoud: la4sale - Amsterdam Oost-Graftdijk Beeldkwaliteitsplan Graft - De Rijp 12 januari 2006 concept en inhoud: la4sale - Amsterdam de Kamerhop, huizen met uitzicht over het weidse polderland de Graftdijk, smalle dicht bebouwde

Nadere informatie

werken, verbinden en vergaderen in Stellendam

werken, verbinden en vergaderen in Stellendam werken, verbinden en vergaderen in Stellendam LOCATIE DE KORTENAER De Kortenaer is in opdracht gebouwd door de project BV (Antonie Leendert Beheer BV) van ondernemer Leon de Bonte. Inmiddels zijn er meer

Nadere informatie

V.M.F. TOER 04-05 JULI RIEME

V.M.F. TOER 04-05 JULI RIEME V.M.F. TOER 04-05 JULI RIEME Café/zaal Forty-Eight, Kanaalstraat 84 9940 Ertvelde-Rieme 10 - VMF leden 7.5 - deelname rit drink Later op prijsuitedling VMF in maart van het volgend jaar (geboduurde badge

Nadere informatie

1 Het gevaar van water

1 Het gevaar van water 1 Het gevaar van water 1 a 1 Dordrecht 2 Enschede 3 Tiel 4 Eindhoven b Dordrecht Tiel 2 a 60% b Antwoord verschilt per leerling. 3 a Een door dijken omringd gebied waarbinnen de waterstand geregeld kan

Nadere informatie

Geschiedenis van de duinen

Geschiedenis van de duinen Geschiedenis van de duinen Bijna de hele Nederlandse kust bestaat uit duinen. We weten hier niet beter, dan dat dat heel normaal is. Toch is dat niet zo. De kust van Frankrijk, Spanje en Portugal bijvoorbeeld

Nadere informatie

Bureauonderzoek Landschap & Cultuurhistorie en Recreatie & Infrastructuur regionale waterkering Westknollendam

Bureauonderzoek Landschap & Cultuurhistorie en Recreatie & Infrastructuur regionale waterkering Westknollendam Notitie / Memo Aan: Tom Groot (HHNK) Van: Johanna Bouma Datum: 21-3-2017 Kopie: Ronald Hoevers, Dave Groot Ons kenmerk: T&PBF2365N002D0.1 Classificatie: Open HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning

Nadere informatie

Het Strandhuys (De Boulevard 55, Bergen op Zoom) - Coördinaten: N ' E '

Het Strandhuys (De Boulevard 55, Bergen op Zoom) - Coördinaten: N ' E ' 2. Fietsroute langs de steilrand Noord (32 km) Inleiding Deze fietsroute laat u het noordelijke deel van de steilrand van de Brabantse Wal zien. U komt tijdens de fietstocht door Bergen op Zoom, Halsteren,

Nadere informatie

Vind de mooiste fietsroutes op Fietsroute Best, Vessem en Middelbeers

Vind de mooiste fietsroutes op  Fietsroute Best, Vessem en Middelbeers Fietsroute 122261 Best, Vessem en Middelbeers Praktische informatie Dichtstbijzijnde parkeerplaats boschdijk Boschdijk Eindhoven Dichtstbijzijnde parkeerplaats vanaf eindpunt boschdijk Boschdijk Eindhoven

Nadere informatie

context landschap het landgoed

context landschap het landgoed context landschap Het landgoed De Buisse Heide bevindt zich in Noord-Brabant ten westen van Zundert. De Belgische grens is vlakbij. De gebouwen van het landgoed zijn geplaatst op een driehoekig terrein

Nadere informatie

1 Vul in. 2 Vul in. Zoek de pagina in het lesboek. Lees de tekst en bekijk de foto of tekening. Maak dan de vraag. pagina 2 en 3

1 Vul in. 2 Vul in. Zoek de pagina in het lesboek. Lees de tekst en bekijk de foto of tekening. Maak dan de vraag. pagina 2 en 3 Herhaling Ω groep 6 Ω Nederland (blad 1) Zoek de pagina in het lesboek. Lees de tekst en bekijk de foto of tekening. Maak dan de vraag. pagina 2 en 3 1 Vul in. Het land waarin ik woon heet N. Amsterdam

Nadere informatie

Lesbrief MAASVLAKTE 2 OPDRACHT 1 - TOPOGRAFIE EN AARDRIJKSKUNDE

Lesbrief MAASVLAKTE 2 OPDRACHT 1 - TOPOGRAFIE EN AARDRIJKSKUNDE Lesbrief Onderbouw voortgezet onderwijs - VMBO MAASVLAKTE 2 De haven van Rotterdam wordt te klein, omdat we steeds meer goederen bestellen uit verre landen. Daarom komt er een nieuw stuk haven: Maasvlakte

Nadere informatie

De Vecht fortenfietsroute

De Vecht fortenfietsroute De Vecht fortenfietsroute Fietsen langs de Bezienswaardigheden Forten Fietsknooppunt Fietsknooppunten op deze route 44 45 49 48 47 47 37 38 39 1 41 42 44 pagina 1 / 5 Omschrijving De Vecht fortenfietsroute

Nadere informatie

De ontginning van het woeste land

De ontginning van het woeste land De ontginning van het woeste land In een tijdsbestek van 2000 jaar is het onland van het huidige Nederlandse grondgebied door mensenhanden in cultuur gebracht. De serie kaarten toont de ontginning van

Nadere informatie

NEDERLAND IN VOLLE BLOEI

NEDERLAND IN VOLLE BLOEI THIS IS HOLLAND IN DE KLAS / LES 2 - WERKBLAD 1 Naam: Groep: NEDERLAND IN VOLLE BLOEI (1600 TOT 1800) VAN BEDREIGEND NAAR VRUCHTBAAR LAND Bekijk de video Van bedreigend naar vruchtbaar land. 1 A. Je hebt

Nadere informatie

Nederland Waterland Basisonderwijs

Nederland Waterland Basisonderwijs Nederland Waterland Basisonderwijs Introductie Nederland is een land vol met water. Water in rivieren en meren. De zee klotst tegen onze duinen. En de zachte bodem van Nederland zit ook vol met water.

Nadere informatie