Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten december 2010

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten december 2010"

Transcriptie

1 Steunpunt hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Inhoud: Ons vormingsaanbod Het Steunpunt adviseert Het Steunpunt blikt terug Nieuws uit de provincies Inschrijvingsstrook BESTE HOEVEPRODUCENT, De laatste weken zijn voor het Steunpunt voorbij gevlogen. Op 22 oktober werkte het Steunpunt mee aan een Symposium Korte Keten in Vlaanderen. Het landschap van de korte keten verkoop werd die dag geschetst en de typische knelpunten voor onze kleine maar dynamische sector werden naar het beleid toe opgelijst. Naar aanleiding van het Symposium werden een paar dagen later een aantal parlementaire vragen gesteld aan minister Peeters. We kunnen dus zeker spreken van een geslaagd initiatief. Een verslagje hiervan lees je in deze. De Gids Hoevezuivel was al jaren klaar maar het FAVV, IKM en het Steunpunt geraakten het maar niet eens over de vereiste putwateranalyses. IKM en het Steunpunt Hoeveproducten hebben nu na heel wat overleg een nieuw voorstel gedaan en de gids werd in november in die zin terug bij het FAVV ingediend. Welke aanpassingen precies gedaan werden lezen jullie ook verder in de. We hopen nu op een spoedige goedkeuring. Coördinator: Ann Detelder KVLV vzw Remylaan 4b 3018 Wijgmaal tel. 016/ / fax 016/ Website: Eindredactie: Ann Detelder Verantwoordelijke uitgever: Chris Van Hoof directeur KVLV vzw Tuinbouwers en akkerbouwers met een thuisverkoop vielen tot voor kort automatisch in het malus systeem van het FAVV. Geen enkele OCI kon een dergelijk bedrijf een certificaat afleveren. De gids primaire plantaardige productie werd onlangs herwerkt en het Steunpunt Hoeve pro ducten stond erop dat de thuisverkoop hierin werd opgenomen. Nu kunnen landbouwers met een thuisverkoop van niet verwerkte groenten en fruit ook een certificaat bekomen zodat ze in plaats van 180 euro jaarlijks slechts 45 euro aan het FAVV hoeven te betalen. Het Steunpunt blijft op maat van de hoeveproducenten opleidingen organiseren. We organiseren komend voorjaar op vier plaatsen de verplichte opleiding hygiëne en autocontrole. Daarnaast organiseren we per provincie een infoavond rond bouwadvies voor de thuisverwerker en fiscaliteit voor de hoeveproducent. Samen met KVLV-Agra organiseren we op 4 plaatsen een cursus presentatietechnieken. Veel thuisverkopers leiden ook groepen rond op hun bedrijf. Welke kosten kan je dan in rekening brengen en wat is een goede prijs voor een bedrijfsbezoek en hoe bereken je die? Mag je zomaar proevertjes aanbieden en hoe zit het met verzekeringen? Op al deze vragen wil het Steunpunt ook een antwoord bieden tijdens 2 specifieke infovergaderingen voor L&T die groepen ontvangen. Veel leesplezier, Ann Detelder Coördinator

2 ONS VORMINGSAANBOD Opleiding autocontrole verplicht!!!!! De wet (1) verplicht dat al wie met levensmiddelen omgaat, opgeleid en/of gevormd wordt op het gebied van hygiëne. De aard van de opleiding en/of vorming hangt af van je taken en verantwoordelijkheden. Deze verplichting geldt overigens niet alleen voor de bedrijfsleider, maar voor iedereen die tewerkgesteld is in de voedingssector. Bij controle door het FAVV kan naar het bewijs van deze vorming gevraagd worden. Basiscursus Om hieraan tegemoet te komen organiseerde het reeds heel wat basiscursussen Hygiëne, autocontrole en traceerbaarheid. De deelnemers kregen na afloop van de cursus een aanwezigheidsattest dat bij het autocontroleplan kan gevoegd worden en kan voorgelegd worden bij een controle van de voedselhygiëne. Ondanks de reeks cursussen die achter de rug zijn blijft de vraag van hoeveproducenten aanwezig. Vandaar dat we ook in het komende voorjaar een 2-tal cursussen organiseren. Voor land- en tuinbouwers die primaire producten (groenten, fruit, aardappelen, eieren, ) op het bedrijf, via een marktwagen, in een automaat,... verkopen (les 1 en 2). Voor hen is de opleiding momenteel nog niet verplicht. Voor land- en tuinbouwers die verwerkte producten (zuivelproducten, vlees(waren), bereide producten, ) op het bedrijf, via een marktwagen, in een automaat,... verkopen (les 1, 2 en 3) = opleiding verplicht. De cursus richt zich in de eerste plaats, tot de hoeveproducenten die nog geen degelijke opleiding volgden. Zij maken in de cursus kennis met een aantal basisbegrippen. Ook anderen zijn welkom om hun achtergrondkennis op te frissen. Inhoud LES 1 basis microbiologie + goede hygiënepraktijken (extra aandacht aan reiniging en ontsmetting: welke stoffen doen wat? inrichting verwerkingslokaal LES 2 HACCP + versoepelingen traceerbaarheid melding Stappenplan autocontrole (zonder traceerbaarheid) en in kader van versoepelingen LES 3 (ook interessant voor mensen die al een cursus hebben gevolgd) Gebruik van gevarenanalyse interpretatie analyseresultaten labo non-conformiteitenregister (1) Verordening (EG) 852/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004, bijlage II, hoofdstuk XII. Voor meer info:

3 Waar en wanneer? In het verleden werden reeds heel wat cursussen gegeven. Het Steunpunt organiseert de opleidingen in een avondformule (3 avonden) of in een dagformule (1 volledige dag). Dit voorjaar worden een aantal dagcursussen (telkens van 9 17u) gegeven: Waar en wanneer? TERNAT: vrijdag 28 januari te 1742 Ternat, CC De Ploter, Kerkstraat 4 HERENT: zaterdag 16 april te 3020 Herent, Blauwe Stap 25 ROESELARE: zaterdag 19 februari te 8800 Roeselare, Provinciaal kantoor KVLV, Diksmuidsesteenweg 406 JABBEKE: zaterdag 22 januari 25 euro per cursus (= 3 lessen), inclusief cursusmap, drank en broodjes. Inschrijven + overschrijving: verplicht, ten laatste 1 week voor de geplande datum. Voor meer informatie en inschrijvingen, tel. 016/ , Cursus presentatietechnieken Voor alle geïnteresseerde hoeveproducenten, thuisverkopers. Inhoud Grijp jij als land- en tuinbouwer/thuisverkoper voldoende de kans om: nieuwe contacten te leggen? meer bekendheid te geven aan je bedrijf? een bedrijfsbezoek te organiseren? een getuigenis te brengen op school of op een vergadering? een Powerpoint presentatie te verzorgen voor potentiële klanten, collega s, verenigingen,? Dit is een beperkte inspanning met gegarandeerd commercieel succes! Overtuigd van de kansen maar toch nog enige drempelvrees? In deze cursus werken we stapsgewijs aan jouw geslaagde presentatie- en communicatievaardigheden. Vereiste voorkennis: basiskennis computergebruik Waar en wanneer? OOSTMALLE: in het Provinciaal vormingscentrum op woensdagen 2, 9 en 16 maart 2011, 20u, te 2390 Oostmalle, Smekenstraat 61 BOCHOLT: in het Pvl op dinsdagen 15 en 29 maart 2011, 20u, te 3950 Bocholt, Kaulillerweg 7/A GENT, Destelbergen: in het PCS op donderdag 7 en vrijdagen 22 en 29 april 2011, 20u te 9070 Destelbergen, Schaessestraat 18 ROESELARE: in het Provinciaal kantoor KVLV op dinsdagen 25 januari en 8 februari 2011, 20u te 8800 Roeselare, Diksmuidsesteenweg euro op locaties waar 3 avonden georganiseerd worden en 35 euro wanneer slechts 2 avonden doorgaan.

4 Kostprijsberekening bij het rondleiden van groepen op je bedrijf Voor alle geïnteresseerde hoeveproducenten, thuisverkopers, L&T die groepen rondleiden op hun bedrijf. Inhoud Zowel landbouwgidsen als hoeveproducenten kijken, in deze economisch moeilijke tijden, kritisch naar hun activiteiten als landbouwgids en/of hoeveproducent. Ook al kunnen je motieven voor deze verbredingsactiviteiten van velerlei aard zijn, toch hoop je dat je er financieel minstens niet op inschiet. Om je bedrijfsinkomen te versterken kan je deze inkomsten dus maar best correct inschatten. Kennis van een goede kostprijsberekening is hierbij essentieel. Bij deze nodigen wij je uit voor de vormingsdag Kostprijsberekening bedrijfsbezoeken. Waar en wanneer? TERNAT: zaterdag 5 februari 2011, 10-15u te 1742 Ternat, CC De Ploter, Kerkstraat 4 25 euro inclusief lesnota s, broodjes en drank. Vergeet zeker je rekenmachine niet want je krijgt praktische oefeningen. Voedselveiligheid/productaansprakelijkheid en verzekeringen bij bedrijfsbezoeken Voor alle geïnteresseerde hoeveproducenten, thuisverkopers, L&T die groepen rondleiden op hun bedrijf Inhoud Mogen kinderen bij ons op de boerderij proeven van rauwe melk? Wat als een bezoeker zich kwetst tijdens het bedrijfsbezoek? Wat als een bezoeker schade aanricht tijdens een bedrijfsbezoek? Mag ik met de kinderen tijdens hun bezoek soep maken met vleesballetjes uit onze winkel en dit samen opeten? Vragen die wij als Steunpunt regelmatig krijgen en waarop je niet zomaar met ja of neen kan antwoorden. Het Steunpunt wil je een overzicht geven van de mogelijkheden en de wettelijke verplichtingen. Waar en wanneer? MEENSEL-KIEZEGEM: woensdag 13 april 2011, 20u te 3391 Meensel-Kiezegem, Heibosstraat 17 5 euro inclusief lesnota s en een drankje.

5 Info-avond fiscaliteit en thuisverkoop Voor land- en tuinbouwers die eraan denken een thuisverkoop op te starten of die reeds gestart zijn. Inhoud Het fiscale statuut van je onderneming, een ingewikkelde zaak? Zeker maar uiterst belangrijk. Veel L&T bedrijven maken gebruik van de forfait regeling. Kan je er blijvend gebruik van maken als je een thuisverkoop opstart? Zijn er producten die je dan wel en niet mag bereiden/verkopen? Moet gans je bedrijf uit het forfaitair systeem eens je een hoevewinkel hebt of zijn er mogelijkheden om een deel van je bedrijf af te splitsen en hoe doe je dat dan? Wat zijn de voor- en nadelen van het forfaitair systeem? Hoe zit het belastingstechnisch en hoe zit het nu met de btw tarifering die ik mijn klanten moet aanrekenen? Allemaal vragen waar we je op volgende infoavonden een duidelijk antwoord wensen te geven. Waar en wanneer? MEENSEL-KIEZEGEM: donderdag 3 februari 2011, 20u te 3391 Meensel-Kiezegem, Heibosstraat 17 LOCHRISTI: donderdag 20 januari, Provinciaal kantoor KVLV, 20u te 9080 Lochristi, Denen 157 OOSTMALLE: dinsdag 15 februari, Provinciaal vormingscentrum, 20u te 2390 Oostmalle, Smekenstraat 61 ROESELARE: woensdag 2 februari, Provinciaal kantoor KVLV, 20u te 8800 Roeselare, Diksmuidsesteenweg 406 HERK-DE-STAD: woensdag 2 maart, CC De Markthallen, 20u te 3540 Herk-De-Stad, Markt 2 5 euro per info-avond, inclusief lesnota s en een drankje. Info-avonden: opstarten van een thuisverkoop Je bent land- of tuinbouwster en je levert je producten via de veiling, groothandel, slachthuis, melkerij, De prijs die je krijgt voor je producten heb je niet zelf in de hand. Soms zijn die goed maar soms bedenk je wellicht dat de prijs die je krijgt amper (of zelfs niet) de kostprijs dekt. Misschien heb je er wel eens aan gedacht om een deel van je producten op je bedrijf rechtstreeks aan de consument te verkopen maar wist je niet goed waar te beginnen of hoe eraan te beginnen. Misschien stel je je een heleboel vragen bij de extra administratie die er misschien weer eens bij komt of misschien heb je reeds een thuisverkoop maar ben je niet zeker dat je met alles wel in orde bent. Het wil je informeren over wat wel en wat niet kan en hoe je het best aanpakt. Welke administratie komt er bij kijken en welke gevolgen heeft dit fiscaal voor je bedrijf. Krijg je meer controle van het FAVV, welke vergunningen moet je misschien hebben of welke diploma s zijn vereist. Op al deze vragen krijg je zeker een antwoord op de vergaderingen. Tevens zal er ruimte zijn om natuurlijk ook zelf vragen te stellen. Voor land- en tuinbouwers die eraan denken een thuisverkoop op te starten. Voor land- en tuinbouwers met een thuisverkoop die meer informatie willen ivm de wettelijke verplichtingen.

6 Waar en wanneer? MEENSEL-KIEZEGEM: woensdag 16 maart, 14u15 te 3391 Meensel-Kiezegem, Heibosstraat 17 5 euro inclusief cursusmap en een drankje. Bouwadvies verwerkings- en winkelruimten bij een thuisverkoop Voor land- en tuinbouwers die eraan denken een thuisverkoop met verwerkte producten op te starten. Voor land- en tuinbouwers die reeds een thuisverkoop hebben maar die van plan zijn verbouwingen uit te voeren. Inhoud De wetgeving op de voedselveiligheid van het FAVV is uitgeschreven voor grote levensmiddelen bedrijven. Als hoeveproducent moet je aan dezelfde wetgeving voldoen maar hoe doe je dit? Welke lokalen moet je voorzien en hoe moeten deze ingericht zijn. Welke materialen mag je al dan niet gebruiken? Mag ik een gedeelte van mijn schuur gebruiken om producten te bereiden of te verkopen? Allemaal vragen die een duidelijk antwoord verdienen: Waar en wanneer? OOSTMALLE: maandag 28 maart, Provinciaal vormingscentrum, 20u te 2390 Oostmalle, Smekenstraat 61 ROESELARE: dinsdag 29 maart, Provinciaal kantoor KVLV, 20u te 8800 Roeselare, Diksmuidsesteenweg 406 LOCHRISTI: woensdag 30 maart 14 u, Provinciaal kantoor KVLV, te 9080 Lochristi, Denen 157 MEENSEL-KIEZEGEM: woensdag 30 maart, 20u te 3391 Meensel-Kiezegem, Heibosstraat 17 HERK-DE-STAD: donderdag 31 maart, CC De Markthallen, 20u te 3540 Herk-De-Stad, Markt 2 5 euro per inclusief cursusmap en een drankje.

7 Productinnovatie voor de hoeveproducent Voor alle land- en tuinbouwers met een thuisverkoop. Inhoud Inspelen op de markt, je aanpassen aan je klanten, nieuwe producten aanbieden, Als ondernemer in de land- en tuinbouw sta je soms voor belangrijke keuzes. Iedereen wil wel het gat in de markt ontdekken maar hoe pak je dit nu aan. Hoe ontwikkel ik nieuwe producten en hoe weet ik wat de markt precies wil? Waar en wanneer? ASSE: woensdag 30 maart, Hof Ter Vrijlegem, 20u te 1730 Asse-Mollem, Boven Vrijlegem 41 5 euro per inclusief cursusmap en een drankje. VLIF steun en statuut hoevewinkel Voor alle land- en tuinbouwers met een thuisverkoop of die eraan denken er een op te starten. Inhoud Voor de uitbouw van een thuisverkoop kom je als land- en tuinbouwer beroep in aanmerking voor verhoogde VLIF steun. Aan welke voorwaarden moet je dan voldoen. Mag ik alleen eigen producten verkopen in mijn eigen hoevewinkel? Mag ik tweedehandsmateriaal aanschaffen? Welke investeringen kan ik inbrengen? Heb ik nog steeds recht op verhoogde VLIF steun indien de hoevewinkel op naam van mijn partner staat of gelden dan weer andere voorwaarden? Waar en wanneer? ASSE: maandag 17 januari, Hof Ter Vrijlegem, 20u te 1730 Asse-Mollem, Boven Vrijlegem 41 5 euro per inclusief cursusmap en een drankje. Voor meer informatie en inschrijvingen Voor al deze opleidingen is inschrijven minstens 1 week op voorhand verplicht via 016/ of Pas na telefonische bevestiging van uw inschrijving of bevestiging via bent u ingeschreven. Geld overschrijven geldt NIET als inschrijving en bij annulatie van de vorming zijn wij dan ook niet verantwoordelijk indien wij u niet (tijdig) kunnen verwittigen Gelieve minstens 1 week op voorhand het juiste bedrag over te schrijven op met vermelding naam + soort cursus

8 HET STEUNPUNT ADVISEERT De gids primaire plantaardige productie Zoals je al eerder in deze hebt kunnen lezen is het zo dat je bedrijf slechts een certificaat kan krijgen als alle activiteiten op je bedrijf afgedekt te zijn door een door het FAVV goedgekeurde gids. Om na te gaan welke activiteiten op je bedrijf aanwezig zijn kan het FAVV gegevens uit de KBO benutten. Vergewis je er dan ook van dat deze gegevens ook overeen stemmen met de realiteit. Voor welke activiteiten je bij het FAVV gekend bent kan je nagaan op Tot voor kort was het zo dat wanneer je van op je bedrijf groenten en fruit rechtstreeks aan de klant verkocht je geen certificaat kon krijgen voor gans je bedrijf. Geen enkele OCI kon namelijk het luikje thuisverkoop controleren. Dit kwam doordat er voor deze activiteit geen controlelijst vanuit het FAVV ter beschikking kon gesteld worden omdat thuisverkoop niet opgenomen was in de gids primaire plantaardige productie. Hierin is sinds begin november 2010 verandering gekomen. Het luik thuisverkoop van groenten en fruit (NIET VERWERKT) werd opgenomen in de gids zodat ook thuisverkopers nu ook een certificaat kunnen behalen. Je kan nu via uw certificeringinstelling een (initiële, uitbreidings- of opvolgings-) audit aanvragen op basis van deze nieuwe versie. Ter herinnering: in het geval al je activiteiten op gedekt zijn door een autocontrolecertificaat, geniet je in 2011 van een korting van 50% (de «bonus») op de FAVV bijdrage i.p.v. een verhoging van 100% (de «malus») je betaalt dus 45 euro i.p.v. 180 euro. Ter info, op pagina 12 van de vernieuwde gids lezen we: Directe verkoop aan de consument: er mag geen verwerking noch voorverpakking van deze producten binnen de exploitatie gebeuren. De hygiënevoorschriften betreffende de productie van fruit, aardappelen en groenten voor versmarkt of voor de industrie worden ook toegepast op de activiteit directe verkoop aan de consument. Bewerkingen zoals wassen, spoelen, snijden, verpakken, sorteren, drogen, zijn slechts toegelaten in het bedrijf voor zover deze handelingen de aard van de producten niet wezenlijk veranderen. De verwerking van plantaardige producten valt niet onder de toepassing van deze Gids. Voor deze activiteiten verwijzen we naar de sectorgids G-014 van de sector handel en verwerking van aardappelen, groenten en fruit.

9 De gids hoevezuivel: een nieuw voorstel werd ingediend Het werkte jaren geleden mee aan de uitwerking van de gids Hoevezuivel. Deze gids werd ook ingediend bij het FAVV maar daar kon men ook na vele onderhandelingen niet akkoord gaan met de door het IKM en ons voorgestelde analysevereisten op putwater. Het FAVV bleef een uitgebreide analyse op putwater eisen omdat alleen dit als bewijs zou kunnen dienen dat dit putwater ook van drinkwaterkwaliteit was. Nu blijken deze uitgebreide analyses financieel niet haalbaar te zijn voor de (kleine) hoevezuivelaar en we bleven dus aandringen op een definitieve oplossing. Een aantal weken geleden werd een nieuw voorstel naar het FAVV gedaan. In dit nieuwe voorstel staat dat enkel water dat rechtstreeks in contact komt met de voeding van drinkwaterkwaliteit moet zijn en dat enkel op dit water de zware analyses zullen moeten gebeuren. Met dit nieuwe voorstel zullen indien de gids wordt goedgekeurd- de meeste hoevezuivelaars geholpen zijn en zullen ook hoevezuivelaars niet zelf meer een eigen gevarenanalyse moeten opstellen maar zich kunnen baseren op hun eigen sectorgids. We zijn dus in blijde verwachting en we houden je zeker verder op de hoogte. Opstellen van een bedrijfseigen autocontroleplan: hulp geboden Als producent van verwerkte producten dient u om in orde te zijn voor het FAVV een autocontroleplan te hebben op basis van HACCP. Zonder sectorspecifieke sectorgids dient u zelf aan de slag te gaan om een dergelijk plan uit te schrijven. Tot op heden kunnen enkel de hoeveslagers beroep doen op een eigen gids. De andere gidsen zijn nog niet goed gekeurd door het FAVV of dienen nog uitgeschreven te worden. Het biedt regelmatig opleidingen en infovergaderingen aan waarbij je kan leren hoe je een eigen autocontroleplan kan opstellen. Toch blijft dit een tijdrovende taak. Bovendien zijn er weinig adviesbureaus die het uitschrijven van dergelijke plannen standaard in hun dienstenpakket aanbieden, laat staan zich richten naar de hoeveproducenten. Na lang zoeken hebben we toch een dergelijk bureau gevonden. We geven hier, geheel vrijblijvend, de contactgegevens mee. Voor verdere info kunt u contact opnemen met: BEVECO Dhr. Bart Durlet 0478/

10 Wist je dat Fermweb al meer dan bezoekers over de vloer gehad heeft. Allemaal mensen en consumenten die op zoek waren naar een hoeveproducent in hun buurt. Hopelijk hebben ze jou op die manier gevonden! Misschien ben jij wel één van de 350 bedrijven die sinds een aantal jaren op staan. Gelijk heb je! Deze website aan jou voorstellen hoeft dus niet meer. Verschillenden onder jullie lieten ons inmiddels weten dat ze via inderdaad groepen als klant kregen. Daar zijn veel goede redenen voor: Verkopen van producten op de hoeve is werken aan het imago van land- en tuinbouw: Klanten die bij jou kopen leren je bedrijf kennen. Zeker voor mensen uit de stad zou het wel eens de eerste keer kunnen zijn dat ze op een land- of tuinbouwbedrijf komen Zij zien waar het voedsel vandaan komt en maken kennis met de manier waarop het geproduceerd wordt. Jonge mensen kennis laten maken met het uitgebreide gamma hoeveproducten kan hun aankoopgedrag als volwassene beïnvloeden. Rechtstreeks kopen bij de boer levert automatisch ook heel wat milieuwinst op via verpakking, korte keten en seizoengebonden producten. Jullie gebruiken weinig of geen verpakking, waardoor verpakkingsafval beperkt wordt. De afstanden zijn veel kleiner en de milieuhinder veroorzaakt door transport is daardoor ook beperkter. Bij jullie koopt men voornamelijk seizoensgebonden producten, wat energiewinst betekent. Kopen bij hoeveproducenten is er tenslotte ook voor zorgen dat de boeren een rechtvaardige prijs krijgen voor hun producten. Fermweb werkt eenvoudig. Door een eenvoudige klik kunnen consumenten het assortiment, de leveringsvoorwaarden en alle andere nuttige informatie van elke producent in de buurt van hun verblijfplaats terugvinden. Ga zelf maar eens kijken op Waarom zou jij ook niet deelnemen! Het kost je niets. En het werkt! Heb je zin om ook op onze website te verschijnen? Dat kan heel eenvoudig en je kan kiezen tussen 2 manieren: 1. Vraag het deelnameformulier op bij het, vul het in en stuur het terug. 2. Je kunt de vragenlijst ook downloaden van de website (homepagina: deelnemen?). Je vult de lijst in, slaat ze op in een apart bestandje op jouw computer (!!!! heel belangrijk dat je dit eerst doet) en mailt dit bestandje vervolgens terug naar Wil je nog extra info? Of heb je nog vragen? Contacteer ons dan:, tel. 016/ ,

11 HET STEUNPUNT BLIKT TERUG OP VOORBIJE ACTIVITEITEN Het Symposium Korte Keten verkoop in Vlaanderen Het blikt samen met de andere organisatoren (Bioforum, Innovatiesteunpunt, VLAM en Voedselteams) tevreden terug op het Symposium 'Korte Keten' van vrijdag 22 oktober Joris Relaes reageerde positief op de hem overhandigde knelpuntennota. De nota kwam ook ter sprake tijdens de bijeenkomst van de Vlaamse landbouwcomissie van 27 oktober 2010 waar de Minister President aankondigde dat naast een actieplan voor de korte keten het in de toekomst ook zou kunnen rekenen op structurele ondersteuning. Een beloning voor de jarenlange inzet en opgebouwd expertise! Actieplan voor een verkorte voedselketen in Vlaanderen Vlaams minister van Landbouw Kris Peeters wil tegen begin 2011 een actieplan voor de korte voedselketen. Dat antwoordde hij in het Vlaamse parlement op vragen van volksvertegenwoordigers Els Robeyns (sp.a) en Jos De Meyer (CD&V). Het actieplan zal zich baseren op de gezamenlijke knelpuntennota van de organisaties die werken aan een korte voedselketen. Op initiatief van de vzw Voedsel - teams werd recent een symposium georganiseerd over korte keten initiatieven in Vlaanderen. Korte keten in de landbouw is een distributiemodel dat omschreven kan worden als een rechtstreeks samenwerkingsverband tussen producent en consument. De consument koopt rechtstreeks bij de landbouwer, zonder tussenschakels van voedingsverwerkende industrie of distributie. De keten is dus verkort. Korte keten initiatieven kunnen diverse vormen aannemen. De verkoop van hoeveproducten kan gebeuren op het bedrijf zelf, in de hoevewinkel, op boerenmarkten, of via collectieve systemen zoals groenteabonnementen of voedselteams (gezinnen uit eenzelfde buurt die samen rechtstreeks voedsel aankopen bij lokale boeren). De landbouwer kan zijn producten ook aan de man brengen via kraampjes langs de weg of de consumenten kunnen hun producten zelf oogsten op het bedrijf. Tijdens het symposium werd uitgebreid ingegaan op het beleid inzake korte keten en de kansen en knelpunten die er in Vlaanderen zijn. Als reactie daarop liet minister Peeters in het Vlaams parlement weten dat hij op korte tijd wil komen tot een strategisch plan voor de lokale productie en vermarkting van landbouwproducten in Vlaanderen. Peeters gaf meteen aan welke elementen er voor hem zeker bij het plan horen. Dat zijn ondermeer een structureel overleg met de actoren in de korte keten, een aanpassing van de naschoolse landbouwopleiding, de structurele ondersteuning van het Steunpunt Hoeve - producten vanaf 2012 en een sterkere promotie van de korte keten door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) en het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (VILT).

12 Helemaal nieuw zijn de mogelijke aanpassing van de reglementering voor subsidie via de projecten voor plattelandsontwikkeling en de invoering van innovatiecheques voor korte keten initiatieven. Peeters toonde zich terughoudend op de vraag van Els Robeyns om bij de federale overheid te pleiten voor een aangepast BTW-tarief. Andere vragen over het inrichten van een centraal meldpunt voor de korte keten en de aanpassing van de gewone landbouwopleiding, verwees hij naar het overleg met de sector. Bron: VILT Het Steunpunt staat in voor vorming over gans Vlaanderen De voorbije maanden organiseerde het Steunpunt hoeveproducten heel wat opleidingen verspreid over Vlaanderen. De demodagen ijs maken en ijstaarten versieren zijn steeds een voltreffer en jammer genoeg moeten we telkens een aantal hoeveproducenten teleur stellen om zo de kwaliteit van de vorming te garanderen. Deze keer stonden de taarten in het teken van de komende Kerst- en Nieuwjaarsperiode en het waren stuk voor stuk (h)eerlijke, ambachtelijk bereide ijsdesserten:

13

14 NIEUWS UIT DE PROVINCIES Vlaams-Brabant Straffe Streek Boek, onmisbaar voor elke streekliefhebber! De ene ontwerpt bitterzoete pralines, de andere teelt druiven in een serre. De ene brouwt bier naar een recept van zijn overgrootouders, de andere start een kaasmakerij op zijn schapenboerderij. Er is zoveel verschil in wat streekproducenten doen. Dat heeft voor een groot deel met de streek waar ze wonen te maken. Je vindt nu eenmaal geen lambiekbrouwers in het Hageland en je zal niet snel een Hagelandse wijnbouwer vinden in het Pajottenland. Maar of het nu gaat om aardbeitelers, wijnboeren, koffiebranders, bakkers, chocolatiers, bierbrouwers, imkers, beenhouwers of witlooftelers, ze hebben één belangrijk ding gemeen. Streekproducent zijn, is geen beroep. Het is een passie! Hebt u altijd al willen weten wie de mensen zijn achter deze straffe streekproducten, waar u terecht kan om al dat lekkers aan te kopen, een hapje te gaan eten of zelfs een overnachting te boeken? Of zelfs welke gemeenten uit Vlaams-Brabant actief met ons culinair erfgoed aan de slag gaan? Het Straffe Streek Boek biedt u een antwoord op deze en veel meer vragen. Aan de hand van prachtige foto's worden onze Straffe Streek producenten, verkooppunten, horeca-zaken, bed & breakfasts én gemeenten voorgesteld aan de lezer. Een must dus voor elke streekliefhebber! De straffe verkoopsprijs bedraagt 6 euro. Limburg Bestel nu uw exemplaar via Of breng een bezoek aan één van onze vele streekhoekjes en streekwinkels waar u het boek persoonlijk kan gaan kopen. Meer info: vzw Streekproducten Vlaams-Brabant Provincieplein Leuven T 016/ / F 016/ W Bron: Joke Gilles De provincie Limburg wil de Limburgse hoeve- en streekproducten promoten en ondersteunen. Daarom lopen in de provincie 2 projecten: GROEI.kans! is een INTERREG-project voor de grensregio Vlaanderen-Nederland met als doel het versterken van de plattelandseconomie door de professionalisering van het multifunctioneel ondernemerschap in een multifunctioneel platteland. Doelstelling van het Limburgse luik is de ontwikkeling en uitbouw van een distributiesysteem voor hoeve- en streekproducten in Belgisch Limburg. Binnen het project zal een goed uitgebouwde logistiek ontwikkeld worden die ervoor zorgt dat Limburgse producten makkelijk

15 verkrijgbaar zijn voor de consument. Dit zal gebeuren via een webwinkel, restaurants en detailhandel. We zullen dagelijks met gekoeld transport diverse haal- en brengroutes combineren. Naast deze puur logistieke dienstverlening, willen we ook een rol opnemen in de communicatie over de Limburgse producten en producenten. Tot slot willen we ondersteuning bieden bij de ontwikkeling van nieuwe producten en marktintroducties. Welke producten komen in het assortiment? In de eerste plaats gaat het om producten die een duidelijke relatie met Limburg kennen, via ingrediënten die uit de provincie komen, of vanwege het feit dat de productie plaatsvindt in Limburg of omdat het product nauw verweven is met tradities in de regio. Het gaat om zowel verse als houdbare producten. Wat zijn de voordelen? Voor u als producent kan dit systeem betekenen dat uw afzet wordt vergroot en dat uw producten bij een bredere groep afnemers in een groter gebied aangeboden kunnen worden. We bieden u een platform om uw bedrijf te presenteren en om informatie over uw producten kenbaar te maken. We kunnen ervoor zorgen dat uw producten onderdeel worden van een mooi regionaal merk. (bvb organiseren van ontbijt/picknick op de boerderij) en het opzetten van een aantal initiatieven met het oog op een structurele samenwerking tussen de hoeve- en streekproducenten (oprichten van een stuurgroep en/of platform van hoeve- en streekproducenten en andere belanghebbende organisaties). Het project concentreert zich in eerste instantie op de gemeenten van het Leadergebied (Maaseik, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Kinrooi, Meeuwen- Gruitrode, Bree, Peer, Bocholt, Hechtel- Eksel, Neerpelt en Hamont-Achel), maar de succesvolle acties zullen uitgebreid worden naar de hele provincie Limburg. Een eerste actie die gepland wordt, is het verdelen van ontbijtpakketten met (verse) hoeve- en streekproducten op Valentijn. Voor meer informatie met betrekking tot dit project, kan u terecht bij Anse Kinnaer, provincie Limburg, 011/ Bron: Anse Kinnaer Meer weten? Sander Dragt, Arbeidscentrum De Wroeter, of met Anse Kinnaer, Provincie Limburg, 011/ Het project Verrassend Platteland : Buiten gewoon Beleefbaar. Het hoofddoel van het project is om de kloof tussen hoeve- en streekproducenten en de plattelandsbewoners te verkleinen. Hiertoe worden een aantal concrete acties opgezet zoals het ontwikkelen van een aantal promo- en verkoops initiatieven (ontwikkelen van geschenkpakketten en verrassingspakketten, ontwikkelen van een regionale aankoopgids, organiseren van promotionele evenementen), het opzetten van een aantal acties om de band tussen consument en producent te verbeteren

16 INSCHRIJVINGSSTROOK plaats een kruisje in de rechter kolom Naam Adres Postcode Gemeente Producent van Tel THEMA DATUM en UUR ANTWERPEN Thuisverkoop en fiscaliteit Oostmalle, 15 februari, 20 u. Bouwadvies thuisverkoop Oostmalle, 28 maart, 20 u. Cursus presentatietechnieken Oostmalle, 2, 9, 16 maart, 20 u. LIMBURG Thuisverkoop en fiscaliteit Herk-De-Stad, 2 maart, 20 u. Bouwadvies thuisverkoop Herk-De-Stad, 31 maart, 20 u. Cursus presentatietechnieken Bocholt, 15 & 29 maart, 20 u. OOST-VLAANDEREN Thuisverkoop en fiscaliteit Lochristi, 20 januari, 20 u. Bouwadvies thuisverkoop Lochristi, 30 maart, 14 u. Cursus presentatietechnieken Destelbergen, 7, 22 & 29 april, 20 u. VLAAMS-BRABANT VLIF steun en statuut hoevewinkel Asse, 17 januari, 20 u. Cursus Hygiëne en autocontrole Ternat, 28 januari, 9 u. Cursus Hygiëne en autocontrole Herent, 16 april, 9 u. Opstarten van een thuisverkoop M-Kiezegem, 16 maart, u. Productinnovatie Asse, 30 maart, 20 u. Kostprijsberekening bij bedrijfsbezoeken Ternat, 5 februari, 20 u. Voedselveiligheid bij bedrijfsbezoeken M-Kiezegem, 13 april, 20 u. Bouwadvies thuisverkoop M-Kiezegem, 28 februari, 20 u. Thuisverkoop en fiscaliteit M-Kiezegem, 3 februari, 20 u. WEST-VLAANDEREN Cursus Hygiëne en autocontrole Roeselare, 19 februari, 9 u. Cursus Hygiëne en autocontrole Jabbeke, 22 januari, 9 u. Thuisverkoop en fiscaliteit Roeselare, 2 februari, 20 u. Bouwadvies thuisverkoop Roeselare, 29 maart. 20 u. Cursus presentatietechnieken Roeselare, 25 jan. & 8 febr., 20 u. Stuur, fax of mail deze inschrijvingsstrook naar het, Remylaan 4b, 3018 Wijgmaal, tel. 016/ , fax 016/ , Dit project wordt medegefinancierd door het Departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse Overheid en de Europese Unie.

Opleiding autocontrole verplicht!!!!!

Opleiding autocontrole verplicht!!!!! Opleiding autocontrole verplicht!!!!! De wet 1 verplicht dat al wie met levensmiddelen omgaat, opgeleid en/of gevormd wordt op het gebied van hygiëne. De aard van de opleiding en/of vorming hangt af van

Nadere informatie

Thuisverkoop in de L&T Wat komt er bij kijken? Van Alle Markten Thuis Zemst 27 oktober 2016 Ann Detelder

Thuisverkoop in de L&T Wat komt er bij kijken? Van Alle Markten Thuis Zemst 27 oktober 2016 Ann Detelder Thuisverkoop in de L&T Wat komt er bij kijken? Van Alle Markten Thuis Zemst 27 oktober 2016 Ann Detelder Inhoud Voorstelling van het SH KK verkoop in Vlaanderen: enkele cijfers Waarmee rekening houden

Nadere informatie

STEUNPUNT HOEVEPRODUCTEN

STEUNPUNT HOEVEPRODUCTEN QUICK-WIN-PROJECT: HANDLEIDING INRICHTING VAN EEN VERWERKINGS- EN WINKELRUIMTE VOOR HOEVEPRODUCENTEN STEUNPUNT HOEVEPRODUCTEN 1 JAN 2012 31 DEC 2012 Aanvrager: KVLV vzw Steunpunt Hoeveproducten Remylaan

Nadere informatie

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten maart 2011. Heb jij geluk, net voor Pasen

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten maart 2011. Heb jij geluk, net voor Pasen Steunpunt hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Inhoud: Ons vormingsaanbod Het Steunpunt adviseert Gezamenlijke labocontroles Strategisch Plan Korte Keten verkoop komt eraan!

Nadere informatie

Korte Keten verkoop in de land- en tuinbouw in Vlaanderen. Gits 24 oktober 2017 Bart Thoelen

Korte Keten verkoop in de land- en tuinbouw in Vlaanderen. Gits 24 oktober 2017 Bart Thoelen Korte Keten verkoop in de land- en tuinbouw in Vlaanderen Gits 24 oktober 2017 Bart Thoelen Inhoud 1. Wat is het Steunpunt Hoeveproducten? 2. Wat is korte keten in Vlaanderen? cijfers & trends 3. Hoe start

Nadere informatie

nieuwsbrief Steunpunt uitgave van het steunpunt hoeveproducten december 2009 trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten

nieuwsbrief Steunpunt uitgave van het steunpunt hoeveproducten december 2009 trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Steunpunt hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Inhoud: Ons vormingsaanbod Nieuws vanuit het FAVV Verplichte productanalyses Controle op je biobedrijf Vredeseilanden lanceert

Nadere informatie

KORTE KETEN. Maayke Keymeulen. Vlaamse Overheid - Departement Landbouw en Visserij

KORTE KETEN. Maayke Keymeulen. Vlaamse Overheid - Departement Landbouw en Visserij KORTE KETEN Maayke Keymeulen Vlaamse Overheid - Departement Landbouw en Visserij Inhoud 1. Wat is korte keten? 2. Ondersteuning door Vlaamse Overheid 3. Ondersteuning door lokale besturen 2 1. Wat is korte

Nadere informatie

Een provinciale aanpak van hoeve- en streekproducten

Een provinciale aanpak van hoeve- en streekproducten Een provinciale aanpak van hoeve- en streekproducten (Tinne Van Looy: plattelandscoördinator provincie Antwerpen) Vrijdag 27/11/2009 Landgoed Rhederoord Departement Welzijn, Economie en Plattelandsbeleid

Nadere informatie

QUICK-WIN-PROJECT: STARTERSMAP HOEVEVLEES STEUNPUNT HOEVEPRODUCTEN

QUICK-WIN-PROJECT: STARTERSMAP HOEVEVLEES STEUNPUNT HOEVEPRODUCTEN Positief: - methodiek (trechtergerichte methode is goed) - tijdsgebonden - goede begeleiding - met mensen uit verschillende organisaties samenzitten Negatief: - methodiek van werken met fiches nuttig?

Nadere informatie

nieuwsbrief Steunpunt uitgave van het steunpunt hoeveproducten juni 2010 trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten

nieuwsbrief Steunpunt uitgave van het steunpunt hoeveproducten juni 2010 trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Steunpunt hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Inhoud: Ons vormingsaanbod Het Steunpunt adviseert Vanuit het ILVO Varia Nieuws uit de provincies BESTE HOEVEPRODUCENT, Voor je

Nadere informatie

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten december 2011

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten december 2011 Steunpunt hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Inhoud: Ons vormingsaanbod Nieuws vanuit het Steunpunt Het Steunpunt adviseert Nieuws uit de provincies Coördinator: Ann Detelder

Nadere informatie

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten Oktober 2012

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten Oktober 2012 Steunpunt hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, Inhoud: Ons vormingsaanbod Het Steunpunt adviseert Nieuws van onze partners Nieuws uit de provincies Inschrijvingsstrook

Nadere informatie

KORTE KETEN ZOEKTOCHT

KORTE KETEN ZOEKTOCHT KORTE KETEN ZOEKTOCHT Brochure 1: Op zoek naar de korte-keten De Korte Keten Waarom kopen op de hoeve? Naast het directe contact met de boer, de versheid en de meerwaardebeleving, biedt de hoeve meestal

Nadere informatie

Steunpunt. hoeveproducten. Beste hoeveproducent, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten december 2008

Steunpunt. hoeveproducten. Beste hoeveproducent, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten december 2008 Steunpunt hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Beste hoeveproducent, Voor jou ligt de vierde en laatste van 2008. Het voorbije jaar is voor ons op het Steunpunt voorbij gevlogen.

Nadere informatie

Hoevezuivel: welke producten zijn rendabel?

Hoevezuivel: welke producten zijn rendabel? Hoevezuivel: welke producten zijn rendabel? Voorjaar 2013 Ann Detelder Coördinator Steunpunt Hoeveproducten Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland. Het

Nadere informatie

De uitstraling van de straffe streek gemeenten gecombineerd met de kracht van de smaakhoeve!

De uitstraling van de straffe streek gemeenten gecombineerd met de kracht van de smaakhoeve! De uitstraling van de straffe streek gemeenten gecombineerd met de kracht van de smaakhoeve! 30-09-2016 Streekproducten Vlaams-Brabant vzw doel: het bevorderen, professionaliseren & vermarktenvan de Vlaams-Brabantse

Nadere informatie

Verwerking van fruit en groenten: kostenanalyse resultaten enquête onderzoek

Verwerking van fruit en groenten: kostenanalyse resultaten enquête onderzoek Verwerking van fruit en groenten: kostenanalyse resultaten enquête onderzoek Voorjaar 2013 Ann Detelder Coördinator Steunpunt Hoeveproducten Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa

Nadere informatie

nieuwsbrief Steunpunt uitgave van het steunpunt hoeveproducten maart 2010 trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Eindredactie: Ann Detelder

nieuwsbrief Steunpunt uitgave van het steunpunt hoeveproducten maart 2010 trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Eindredactie: Ann Detelder Steunpunt hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Inhoud: Ons vormingsaanbod Nieuws vanuit het FAVV Fermweb Verkoop van rauwe melk De familie Peeters Nieuws uit de provincies BESTE

Nadere informatie

DOSSIER ERKEND VERKOOPPUNT HOEVEPRODUCTEN

DOSSIER ERKEND VERKOOPPUNT HOEVEPRODUCTEN DOSSIER ERKEND VERKOOPPUNT HOEVEPRODUCTEN Dossier Erkend Verkooppunt Hoeveproducten 1. WAT ZIJN HOEVEPRODUCTEN? 2. HET LABEL ERKENDE VERKOOPPUNTEN HOEVEPRODUCTEN 3. HOEVEVERKOOP IN CIJFERS 4. CONTACTPERSOON

Nadere informatie

Steunpunt. hoeveproducten EET SMAKELIJK EN GENIET VAN 2013! nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten December 2012

Steunpunt. hoeveproducten EET SMAKELIJK EN GENIET VAN 2013! nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten December 2012 Inhoud: Ons vormingsaanbod Het Steunpunt informeert Het Steunpunt adviseert Nieuws uit de provincies Inschrijvingsstrook Coördinator: Ann Detelder KVLV vzw Remylaan 4b 3018 Wijgmaal tel. 016/24 39 54 0473/20

Nadere informatie

FAQ Bijdrages FAVV voor landbouwers

FAQ Bijdrages FAVV voor landbouwers FAQ Bijdrages FAVV voor landbouwers 1. Wat zijn de heffingen van het FAVV? De heffingen worden jaarlijks geïnd in de sectoren die actief zijn binnen de voedselketen of waarbij het FAVV controleopdrachten

Nadere informatie

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten september 2011

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten september 2011 Steunpunt nieuwsbrief hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Inhoud: Ons vormingsaanbod Het Steunpunt adviseert Kostprijsberekening bij de thuisverkoop van zuivelproducten Gezamenlijke

Nadere informatie

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten maart 2012

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten maart 2012 Steunpunt hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Inhoud: Ons vormingsaanbod Nieuws vanuit het Steunpunt Het Steunpunt adviseert Nieuws van onze partners Nieuws uit de provincies

Nadere informatie

Steunpunt. hoeveproducten. Beste hoeveproducent, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten februari 2008

Steunpunt. hoeveproducten. Beste hoeveproducent, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten februari 2008 Steunpunt hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Beste hoeveproducent, Inhoud: Nieuwe coördinator van het Ons Vormingsaanbod Gezamenlijke labocontroles Nuttig om weten Hoeveproducenten

Nadere informatie

eel multifunctionele bedrijven verkopen hun

eel multifunctionele bedrijven verkopen hun Vers voedsel Als je tussenhandel kunt voorkomen, blijft er meer voor de boer over. Dat is een argument voor korte ketens. Die vormen ook een antwoord op de toenemende vraag naar vers en ambachtelijke

Nadere informatie

Handleiding bij module kostprijsberekening verwerking van groenten en fruit

Handleiding bij module kostprijsberekening verwerking van groenten en fruit Handleiding bij module kostprijsberekening verwerking van groenten en fruit Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland 1 2 Inhoud Stap 1. Van start gaan!...

Nadere informatie

IPV IPV IPV IPV OPLEIDING ACS-ZUIVEL. Opleidingsadviseur van de voedingsindustrie. Opleidingsadviseur van de voedingsindustrie

IPV IPV IPV IPV OPLEIDING ACS-ZUIVEL. Opleidingsadviseur van de voedingsindustrie. Opleidingsadviseur van de voedingsindustrie OPLEIDING ACS-ZUIVEL Vlaanderen 2014 Hotel Van der Valck Beveren Opleiding ACS-Zuivel voor bedienden Opleidingsadviseur van de voedingsindustrie BELGISCHE CONFEDERATIE VAN DE ZUIVELINDUSTRIE Opleidingsadviseur

Nadere informatie

Voedselbedeling door de Voedselbanken

Voedselbedeling door de Voedselbanken Voedselbedeling door de Voedselbanken Het bereiken van onze doelgroep op een efficiënte manier: het logistieke vraagstuk. Jean-Marie MORTIER Afgevaardigd bestuurder Voedselbank Oost-Vlaanderen 1 De Voedselbanken

Nadere informatie

Vlaams minister-president Peeters tekent krijtlijnen uit voor Vlaams wijnbouwbeleid

Vlaams minister-president Peeters tekent krijtlijnen uit voor Vlaams wijnbouwbeleid PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN DE MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW EN PLATTELANDSBELEID Dinsdag 21 februari2012 Vlaams minister-president

Nadere informatie

Op weg naar Duurzame Voedselstrategieën. Dienst Landbouw & Platteland

Op weg naar Duurzame Voedselstrategieën. Dienst Landbouw & Platteland Op weg naar Duurzame Voedselstrategieën Dienst Landbouw & Platteland Cijfers Oost-Vlaamse Land- en Tuinbouw Totale opp : 298.200 ha Opp landbouw: 149.000 ha Weide, grasland en groenvoeders 61% Akkerland

Nadere informatie

IKKB Standaard: Vereisten m.b.t. voedselveiligheid, traceerbaarheid en milieu: wetgeving en inter-professionele afspraken

IKKB Standaard: Vereisten m.b.t. voedselveiligheid, traceerbaarheid en milieu: wetgeving en inter-professionele afspraken FAQ 2007 Wat is het verschil tussen de IKKB Standaard en de Sectorgids Autocontrole? De Sectorgids Autocontrole voor de Primaire Plantaardige Productie is een hulpmiddel dat toelaat het KB van 14/11/2003

Nadere informatie

Knelpuntennota naar aanleiding van het Symposium Korte Keten initiatieven in Vlaanderen: kansen en beleid 22 oktober 2010

Knelpuntennota naar aanleiding van het Symposium Korte Keten initiatieven in Vlaanderen: kansen en beleid 22 oktober 2010 Knelpuntennota naar aanleiding van het Symposium Korte Keten initiatieven in Vlaanderen: kansen en beleid 22 oktober 2010 Inleiding Naar aanleiding van het Symposium Korte Keten initiatieven in Vlaanderen:

Nadere informatie

nieuwsbrief Steunpunt uitgave van het steunpunt hoeveproducten mei 2009 trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten

nieuwsbrief Steunpunt uitgave van het steunpunt hoeveproducten mei 2009 trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Steunpunt hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Inhoud: Ons vormingsaanbod Certificatie voor land- en tuinbouwbedrijven met een thuisverwerking, thuisverkoop: praktische richtlijnen

Nadere informatie

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten Juli 2012

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten Juli 2012 Steunpunt hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, Inhoud: Ons vormingsaanbod Het Steunpunt adviseert Fermweb Prijs Sterkste Talent! Nieuws van onze partners

Nadere informatie

FAQ - Gids Autocontrole: aardappelen, groenten, fruit verwerkende industrie en handel

FAQ - Gids Autocontrole: aardappelen, groenten, fruit verwerkende industrie en handel PB 07 FAQ (G-014) REV 1 2009-1/8 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids Autocontrole: aardappelen, groenten, fruit verwerkende industrie en handel Van toepassing vanaf: 15-04-2011

Nadere informatie

nieuwsbrief Steunpunt hoeveproducten uitgave van het steunpunt hoeveproducten februari 2007 trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten

nieuwsbrief Steunpunt hoeveproducten uitgave van het steunpunt hoeveproducten februari 2007 trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Steunpunt nieuwsbrief hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Beste hoeveproducent, Coördinator: Anne Vandenborre Groep KVLV Remylaan 4b 3018 Wijgmaal tel. 016/243954 fax 016/243909

Nadere informatie

VERBREDING IN LAND- EN TUINBOUW

VERBREDING IN LAND- EN TUINBOUW AMS FOCUS 2012 VERBREDING IN LAND- EN TUINBOUW STAND VAN ZAKEN IN 2011 Vlaamse overheid Departement Landbouw en Visserij 1.Blik op verbreding in de landbouw 2.Sociale en toeristische activiteiten 3. Milieu,

Nadere informatie

Staten-Generaal Antwerpse platteland. 3 oktober - Westerlo

Staten-Generaal Antwerpse platteland. 3 oktober - Westerlo Staten-Generaal Antwerpse platteland 3 oktober - Westerlo RURANT? Behoud en versterking van het platteland, gedragen door rurale ondernemers. Provinciale Landbouwkamer Onderwerp van de dag Nieuwe beleidsvoorstellen

Nadere informatie

Westreex levert lekker lokaal

Westreex levert lekker lokaal Westreex levert lekker lokaal 9/10/2015 PERSBERICHT Sinds 1 oktober 2015 levert Westreex lekker lokale hoeve- en streekproducten rechtstreeks van producent tot bij professionele afnemers in de provincie

Nadere informatie

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de brood- en banketbakkerij in de sector transformatie

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de brood- en banketbakkerij in de sector transformatie PB 07 FAQ (G-026 B2B) REV0 2014-1/7 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de brood- en banketbakkerij in de sector transformatie

Nadere informatie

OPLEIDINGSAANBOD. Starterscursussen. (Behaal het statuut land- of tuinbouwer, vroegere B-cursus)

OPLEIDINGSAANBOD. Starterscursussen. (Behaal het statuut land- of tuinbouwer, vroegere B-cursus) OPLEIDINGSAANBOD Starterscursussen (Behaal het statuut land- of tuinbouwer, vroegere B-cursus) De starterscursussen verlopen i.s.m. en Starterscursus Denk je eraan om een land- of tuinbouwbedrijf op te

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Referentie PCCB/S3/NDZ/1136184

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Referentie PCCB/S3/EME/1136184

Nadere informatie

Steunpunt. hoeveproducten. Beste hoeveproducent, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten september 2008

Steunpunt. hoeveproducten. Beste hoeveproducent, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten september 2008 Steunpunt nieuwsbrief hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Beste hoeveproducent, Voor jullie ligt de septembereditie van de Nieuwsbrief van jullie Steunpunt, de derde reeds van

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Referentie PCCB/S3/EME/1136184

Nadere informatie

Studiedag Vrouwen innoveren en inspireren op het platteland. 18 oktober 2011

Studiedag Vrouwen innoveren en inspireren op het platteland. 18 oktober 2011 TOESPRAAK DOOR KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW, ZEEVISSERIJ EN PLATTELANDSBELEID Studiedag Vrouwen innoveren en inspireren op het platteland

Nadere informatie

KORTE KETEN INITIATIEF

KORTE KETEN INITIATIEF KORTE KETEN INITIATIEF Brochure 2: korte keten opstarten Samen Sterk Het is bij de meeste gemeentes een misvatting dat het stimuleren en organiseren van de korte keten binnen de gemeente een dure aangelegenheid

Nadere informatie

Nieuwsbrief Editie mei juni 2015

Nieuwsbrief Editie mei juni 2015 Regionaal Woonbeleid Noord-Pajottenland Interlokale vereniging, Roosdaal en Ternat p/a Gemeentehuis Opperstraat 31 1770 Tel. 053 64 55 17 wonen@liedekerke.be Nieuwsbrief Editie mei juni 2015 ILV Regionaal

Nadere informatie

FAQ - Gids autocontrole voor de sector van de biscuit-, chocolade-, praline- en suikergoedindustrie

FAQ - Gids autocontrole voor de sector van de biscuit-, chocolade-, praline- en suikergoedindustrie PB 07 FAQ (G-022) REV2 2014-1/6 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids autocontrole voor de sector van de biscuit-, chocolade-, praline- en suikergoedindustrie Van toepassing

Nadere informatie

FAQ - Gids autocontrole vissector

FAQ - Gids autocontrole vissector PB 07 FAQ (G-032) REV 1 2012-1/8 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids autocontrole vissector Van toepassing vanaf: 18-12-2012 Opgesteld door: DG Controlebeleid Vincent

Nadere informatie

KAN JE MET DE VERWERKING EN VERKOOP VAN HOEVEZUIVEL IETS VERDIENEN?

KAN JE MET DE VERWERKING EN VERKOOP VAN HOEVEZUIVEL IETS VERDIENEN? KAN JE MET DE VERWERKING EN VERKOOP VAN HOEVEZUIVEL IETS VERDIENEN? 1/ Samenvatting Om de rendabiliteit van een product te bepalen moet je eerst zicht hebben op de kostenstructuur van dit product, moet

Nadere informatie

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten juni 2011. Ja ik heb hem net gratis gedownload.

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten juni 2011. Ja ik heb hem net gratis gedownload. Steunpunt hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Inhoud: Ons vormingsaanbod Het Steunpunt adviseert Cadeaubonnen hoeveproducten! Startersmap Thuisverkoop in Land- en Tuinbouw is

Nadere informatie

Wat heeft de school te maken met het FAVV?

Wat heeft de school te maken met het FAVV? Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Wat heeft de school te maken met het FAVV? Voorlichtingscel FAVV 1 Inhoud Oorsprong structuur FAVV Registratie toelating Autocontrole Versoepelingen

Nadere informatie

Word jij Bakker Bart?

Word jij Bakker Bart? Word jij Bakker Bart? Welkom bij Bakker Bart Je kent Bakker Bart. Net als tienduizenden andere mensen, die dagelijks bij één van de Bakker Bartwinkels komen voor heerlijk vers brood, zo n beroemde supersaucijs

Nadere informatie

FAQ FAVV - bijdragen voor landbouwers

FAQ FAVV - bijdragen voor landbouwers FAQ FAVV - bijdragen voor landbouwers 1. Wat zijn de heffingen van het FAVV? De heffingen worden jaarlijks geïnd in de sectoren die actief zijn binnen de voedselketen of waarbij het FAVV controleopdrachten

Nadere informatie

Activiteitenkalender JANUARI FEBRUARI 2016

Activiteitenkalender JANUARI FEBRUARI 2016 www.ocmwgeraardsbergen.be Gasthuisstraat 26 9500 GERAARDSBERGEN Tel 054 43 20 02 Gsm 0479 73 85 19 Een organisatie van het Activiteitenkalender JANUARI FEBRUARI 2016 ALLE ACTIVITEITEN en UITSTAPPEN dienen

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Referentie PCCB/S3/EME/1136184

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 14 november 2003 betreffende autocontrole, meldingsplicht en traceerbaarheid in de voedselketen

Koninklijk besluit van 14 november 2003 betreffende autocontrole, meldingsplicht en traceerbaarheid in de voedselketen PB 07 FAQ (G-019) REV 0 2009-2/6 I. DOELSTELLINGEN EN TOEPASSINGSGEBIED De bedoeling van dit document is de vaak gestelde vragen, afkomstig van operatoren, auditoren,... aangaande gids voor het ontwikkelen

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen PB 07 FAQ (G-019) REV 3 2009-1/9 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids voor het ontwikkelen van autocontrolesystemen bij de productie van voedingsmiddelen in de sectoren:

Nadere informatie

nr. 905 van FRANCESCO VANDERJEUGD datum: 15 september 2016 aan JOKE SCHAUVLIEGE Hoeveproducten - Ondersteuning

nr. 905 van FRANCESCO VANDERJEUGD datum: 15 september 2016 aan JOKE SCHAUVLIEGE Hoeveproducten - Ondersteuning SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 905 van FRANCESCO VANDERJEUGD datum: 15 september 2016 aan JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW Hoeveproducten - Ondersteuning Bij het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds

Nadere informatie

In een notendop. 1 De Visie van het Netwerk Stadslandbouw Antwerpen. Het Netwerk stadslandbouw Antwerpen is

In een notendop. 1 De Visie van het Netwerk Stadslandbouw Antwerpen. Het Netwerk stadslandbouw Antwerpen is 1 De Visie van het Netwerk Stadslandbouw Antwerpen In een notendop Het Netwerk stadslandbouw Antwerpen is Een netwerk van lokale boeren en andere betrokken partners Een aanspreekpunt voor Stadslandbouw

Nadere informatie

Chiro-solidariteitsfonds aanvraagformulier

Chiro-solidariteitsfonds aanvraagformulier Chiro-solidariteitsfonds aanvraagformulier Wat kunnen wij nu al zeggen? een beslissing over jullie aanvraag moet eerst besproken worden, maar er zijn wel enkele zaken die wij op voorhand kunnen vertellen:

Nadere informatie

Voorlichtingscel 2008-2009. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Voorlichtingscel 2008-2009. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Voorlichtingscel 2008-2009 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Realisaties Doelgroep Aantal deelnemers Restaurateurs t 213 Detailhandel 126 Verkoop hoeveproducten 130 Bakkers 307

Nadere informatie

Handleiding bij module kostprijsberekening verwerking van melk tot hoevezuivelproducten

Handleiding bij module kostprijsberekening verwerking van melk tot hoevezuivelproducten Handleiding bij module kostprijsberekening verwerking van melk tot hoevezuivelproducten 1 2 Inhoud Stap 1. Van start gaan!... 5 Stap 2: Mijn productassortiment: PRODUCTEN... 7 Stap 3: De eigenlijke kostprijsberekening

Nadere informatie

Voorstelling Onafhankelijk leven

Voorstelling Onafhankelijk leven Voorstelling Onafhankelijk leven Inhoudsopgave 1. Wat is Onafhankelijk leven?... 3 2. Waarom is Onafhankelijk Leven belangrijk?... 4 3.1. Met een persoonlijk assistentie budget (PAB) kan je onafhankelijk

Nadere informatie

FAQ - Gids autocontrolesysteem consumptie-ijsindustrie

FAQ - Gids autocontrolesysteem consumptie-ijsindustrie PB 07 FAQ (G-005) REV 2 2010-1/6 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids autocontrolesysteem consumptie-ijsindustrie Van toepassing vanaf: 11/10/2013 Opgesteld door: DG Controlebeleid

Nadere informatie

FAQ. 2. Op wie heeft de Europese Verordening 183/2005 betrekking?

FAQ. 2. Op wie heeft de Europese Verordening 183/2005 betrekking? FAQ 1. Waaruit bestaat de Europese Verordening 183/2005? Deze nieuwe Verordening bepaalt de voorschriften voor diervoederhygiëne. Alle verschillende activiteiten in de diervoederketen worden onderverdeeld

Nadere informatie

Streekkantine. Achterhoek. een kantine is meer dan alleen eten.

Streekkantine. Achterhoek. een kantine is meer dan alleen eten. STREEKKANTINE ACHTERHOEK Met het concept Streekkantine streven we ernaar om minimaal 20% procent van het assortiment in kantines te vervangen voor streekproducten. Hiermee geef je als gemeente een goed

Nadere informatie

Doelgerichte toekomstplanning voor Zelfstandigen, KMO s en Vrije Beroepen. UITNODIGING infoavonden. Eindeloopbaan. ...en wat nu? Een initiatief van

Doelgerichte toekomstplanning voor Zelfstandigen, KMO s en Vrije Beroepen. UITNODIGING infoavonden. Eindeloopbaan. ...en wat nu? Een initiatief van Doelgerichte toekomstplanning voor Zelfstandigen, KMO s en Vrije Beroepen UITNODIGING infoavonden Eindeloopbaan...en wat nu? Een initiatief van met de steun en medewerking van Eindeloopbaan... en wat Haal

Nadere informatie

Word LEERMEESTER in de horecasector

Word LEERMEESTER in de horecasector Word LEERMEESTER in de horecasector Word leermeester Wil je iemand met een stage- of opleidingscontract opleiden in je bedrijf? Of misschien heb je hier al ervaring mee maar zoek je een inspirerende manier

Nadere informatie

Van Marcke College Training Planner

Van Marcke College Training Planner Van Marcke College Training Planner Handleiding voor de klant 1. Inleiding Beste klant, Vanaf 15-7-2015 lanceert Van Marcke College zijn Training Planner. Via dit platform kun je online je eigen opleidingsplan

Nadere informatie

Inloggen. Klik op de bol Webwinkel en vul je gebruikersnaam en wachtwoord in. Handleiding Klant

Inloggen. Klik op de bol Webwinkel en vul je gebruikersnaam en wachtwoord in. Handleiding Klant Inloggen Zodra de BV van je team je als klant in de Webwinkel heeft ingegeven, krijg je als klant een gebruikersnaam en wachtwoord per mail toegestuurd. Hiermee kan je inloggen in de webwinkel via de homepagina

Nadere informatie

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten februari 2009

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten februari 2009 Steunpunt hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, We zijn amper bekomen van de viering van ons 5-jarig bestaan en hier is reeds de nieuwe. Het voorbije trimester

Nadere informatie

1 De verschillende actoren van de keten komen tot een betere samenwerking

1 De verschillende actoren van de keten komen tot een betere samenwerking Via dialoogmomenten, georganiseerd met relevante stakeholders, werden operationele doelstellingen vooropgesteld die in de loop van de vijf jaren zullen bijdragen tot het effectief verwezenlijken van de

Nadere informatie

AFSPRAKENNOTA versie 2013

AFSPRAKENNOTA versie 2013 CAMPAGNE- SECRETARIAAT 2013: Veldstraat 3 8740 PITTEM Tel. : 0499/333 470 Fax. : 09/243 88 30 e-mail: info@pastorale.be www.pastorale.be rek. nr. 738-3261715-15 AFSPRAKENNTA versie 2013 Afspraken maken

Nadere informatie

Buurtkrantje Elegast - Den Dam. buurtwerking in de Damwijk

Buurtkrantje Elegast - Den Dam. buurtwerking in de Damwijk Buurtkrantje Elegast - Den Dam buurtwerking in de Damwijk Editie juli 2013 1 Inhoud Voorwoord 3 Vrijwilligers 4 Kamp 6 Spektakeldagen 7 Damcomité 8 Vooruitblik 9 Fotopagina 10 Programma spelnamiddag 12

Nadere informatie

Werkboekje. Brood op de plank 2 e Klassen 2012. Dit boekje is van..klas.

Werkboekje. Brood op de plank 2 e Klassen 2012. Dit boekje is van..klas. Werkboekje Brood op de plank 2 e Klassen 2012 Dit boekje is van..klas. WERKEN IN DE BINDELMEERCATERING INLEIDING De komende week zullen jullie gaan werken in de keuken van het Bindelmeer College. Jullie

Nadere informatie

Word LEERMEESTER in de horecasector

Word LEERMEESTER in de horecasector Word LEERMEESTER in de horecasector Waarom? Wat kan je verwachten? Word LEERMEESTER in de horeca Wil je iemand met een stage- of opleidingscontract opleiden in je bedrijf? Of misschien heb je hier al ervaring

Nadere informatie

Vormingsmomenten voor kinderbegeleiders

Vormingsmomenten voor kinderbegeleiders Vormingsmomenten voor kinderbegeleiders Vormingsmoment voor kinderbegeleiders Kinderopvang is volop in beweging. Vanuit het Steunpunt Kinderopvang van de VVSG en Diverscity willen we mee invulling geven

Nadere informatie

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014 @ KureghemNet is een project van MAKS vzw Computerles Programmaboekje sep dec 2014 2 Iedereen mee met de PC Heb je nog nooit een computer gebruikt en wil je de basis leren? Zoek je werk of wil je beter

Nadere informatie

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de brood- en banketbakkerij in de sector transformatie

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de brood- en banketbakkerij in de sector transformatie PB 07 FAQ (G-026 B2B) REV0 2014-1/8 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de brood- en banketbakkerij in de sector transformatie

Nadere informatie

VERSCHILLENDE TARIEVEN VOOR MEER WINST

VERSCHILLENDE TARIEVEN VOOR MEER WINST VERSCHILLENDE TARIEVEN VOOR MEER WINST - LEERLING SuccesformulesVoorkant_Opmaak 1 06-10-14 10:08 Pagina 1 VERSCHILLENDE TARIEVEN VOOR MEER WINST 1 anigap 80:01 41-01-60 1 kaampo_tnakroovselumrofseccus

Nadere informatie

Aangrijpingspunten voor beleid inzake streekproducten

Aangrijpingspunten voor beleid inzake streekproducten RAPPORTAGE QUICK SCAN Aangrijpingspunten voor beleid inzake streekproducten in de provincie Overijssel maart 2010 RAPPORTAGE QUICK SCAN Aangrijpingspunten voor beleid inzake streekproducten in de provincie

Nadere informatie

IKKB Standaard voor de Primaire Plantaardige Productie: relatie met de sectorgids en meerwaarde voor de landbouwer

IKKB Standaard voor de Primaire Plantaardige Productie: relatie met de sectorgids en meerwaarde voor de landbouwer François Huyghe Voorzitter Vegaplan.be IKKB Standaard voor de Primaire Plantaardige Productie: relatie met de sectorgids en meerwaarde voor de landbouwer Inhoud Inleiding Wettelijke actie Sectorgids autocontrole

Nadere informatie

Korte keten initiatieven in Vlaanderen. Een overzicht

Korte keten initiatieven in Vlaanderen. Een overzicht Korte keten initiatieven in Vlaanderen. Een overzicht Departement Landbouw en Visserij afdeling Monitoring en Studie Geertrui Cazaux Korte Keten Initiatieven in Vlaanderen. Een overzicht. Geertrui Cazaux

Nadere informatie

FAQ Versoepelingen in het kader van autocontrole en traceerbaarheid

FAQ Versoepelingen in het kader van autocontrole en traceerbaarheid 1 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ Versoepelingen in het kader van autocontrole en traceerbaarheid Versie 1 dd 2016-01-28 Van toepassing vanaf: 11/04/2016 Opgesteld door:

Nadere informatie

Ronde van Vlaanderen

Ronde van Vlaanderen VOORJAAR 2015 Ronde van Vlaanderen Hoe ziet de relatie gemeente-ocmw er morgen uit? Ook aandacht voor: Impact van het Vlaamse en federale regeerakkoord Brandweerhervorming Omgevingsvergunning HASSELT woensdag

Nadere informatie

In deze map vindt u volgende items:

In deze map vindt u volgende items: Hartelijk welkom op de vierde B2B Smaakmarkt met de lekkerste lokale hoeve- en streekproducten. Deze B2B Smaakmarkt wordt georganiseerd naar aanleiding van de oprichting van Westreex, het logistieke platform

Nadere informatie

MARKETING, ook in jouw bakkerij

MARKETING, ook in jouw bakkerij MARKETING, ook in jouw bakkerij dvd en praktische handleiding Interesse in advies op maat van uw bakkerij Interesse in marketing- en verkoopsadvies op maat van jouw bakkerij? In een begrijpelijke taal

Nadere informatie

FAQ - Gids autocontrole voor de sector van de biscuit-, chocolade-, praline- en suikergoedindustrie

FAQ - Gids autocontrole voor de sector van de biscuit-, chocolade-, praline- en suikergoedindustrie PB 07 FAQ (G-022) REV 0 2011-1/5 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids autocontrole voor de sector van de biscuit-, chocolade-, praline- en suikergoedindustrie Van toepassing

Nadere informatie

1. kwaliteitssystemen en voedselveiligheid 2. organiseren 3. projecten. 1 Kwaliteitssystemen & voedselveiligheid

1. kwaliteitssystemen en voedselveiligheid 2. organiseren 3. projecten. 1 Kwaliteitssystemen & voedselveiligheid nr Tekst 0 Home Thielen Consult is de partner voor bedrijven en organisaties in de voedselketen. Samen met onze klanten bouwen wij aan veilig en eerlijk voedsel. We begeleiden onze klanten en organiseren

Nadere informatie

Stageboekje HOOFDanimator in het jeugdwerk

Stageboekje HOOFDanimator in het jeugdwerk Stageboekje HOOFDanimator in het jeugdwerk Jeugd Rode Kruis vzw Motstraat 40 2800 Mechelen www.jeugdrodekruis.be jeugdrodekruis@rodekruis.be 1 INHOUDSTAFEL Praktische gegevens 3 Stage info 4 Voor de start

Nadere informatie

HACCP & ALLERGENEN. Voorlichtingscel FAVV

HACCP & ALLERGENEN. Voorlichtingscel FAVV HACCP & ALLERGENEN Voorlichtingscel FAVV Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Opgericht in 2000 Bevoegdheden: Voedselveiligheid Dierengezondheid Plantenbescherming Van riek tot vork

Nadere informatie

ACTIVITEITENVERSLAG 2014 PUBLICATIE VAN DE

ACTIVITEITENVERSLAG 2014 PUBLICATIE VAN DE ACTIVITEITENVERSLAG 2014 PUBLICATIE VAN DE INSPECTIERESULTATEN Herman Diricks 30 juni 2015 Gedelegeerd bestuurder 1 ACTIVITEITENVERSLAG 2014 2015 : website + Feiten en Cijfers 2 Het FAVV ten DIENSTE van

Nadere informatie

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten september 2010

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten september 2010 Steunpunt hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Inhoud: Ons vormingsaanbod Het Steunpunt adviseert Vanuit het ILVO Varia Nieuws uit de provincies Coördinator: Ann Detelder KVLV

Nadere informatie

Activiteitenverslag FAVV 2016

Activiteitenverslag FAVV 2016 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Activiteitenverslag FAVV 2016 Herman Diricks Gedelegeerd bestuurder 28/06/2017 Activiteitenverslag 2016 Website + Feiten & Cijfers (papieren versie)

Nadere informatie

Minimumeisen didactische leskeukens met de nadruk op voedselveiligheid. Laatste nieuwe wetgeving

Minimumeisen didactische leskeukens met de nadruk op voedselveiligheid. Laatste nieuwe wetgeving Minimumeisen didactische leskeukens met de nadruk op voedselveiligheid Laatste nieuwe wetgeving VISIE VAN HET FAVV OP DIDACTISCHE LESKEUKENS Didactische leskeukens = klaslokalen of laboratoria waar beginselen

Nadere informatie

Tevredenheid bij bezoekers van infokantoren

Tevredenheid bij bezoekers van infokantoren Tevredenheid bij bezoekers van infokantoren Regionale infokantoren algemene resultaten Onderzoek uitgevoerd door Guidea in samenwerking met Toerisme Vlaanderen 1 Doelstellingen en Methodologie 3 1 Achtergrond

Nadere informatie

Starten als zelfstandige in 10 stappen

Starten als zelfstandige in 10 stappen Starten als zelfstandige in 10 stappen Hoe begin ik eraan? Wil je een eigen zaak starten, maar zit je met de handen in het haar omdat je niet weet waar eerst beginnen? De volgende 10 stappen leiden je

Nadere informatie

FEDERAAL AGENTSCHAP VOOR DE VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN

FEDERAAL AGENTSCHAP VOOR DE VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN FEDERAAL AGENTSCHAP VOOR DE VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN 22 MAART 2013. - Ministerieel besluit betreffende de van de toepassingsmodaliteiten van de en de traceerbaarheid

Nadere informatie