Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten december 2010

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten december 2010"

Transcriptie

1 Steunpunt hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Inhoud: Ons vormingsaanbod Het Steunpunt adviseert Het Steunpunt blikt terug Nieuws uit de provincies Inschrijvingsstrook BESTE HOEVEPRODUCENT, De laatste weken zijn voor het Steunpunt voorbij gevlogen. Op 22 oktober werkte het Steunpunt mee aan een Symposium Korte Keten in Vlaanderen. Het landschap van de korte keten verkoop werd die dag geschetst en de typische knelpunten voor onze kleine maar dynamische sector werden naar het beleid toe opgelijst. Naar aanleiding van het Symposium werden een paar dagen later een aantal parlementaire vragen gesteld aan minister Peeters. We kunnen dus zeker spreken van een geslaagd initiatief. Een verslagje hiervan lees je in deze. De Gids Hoevezuivel was al jaren klaar maar het FAVV, IKM en het Steunpunt geraakten het maar niet eens over de vereiste putwateranalyses. IKM en het Steunpunt Hoeveproducten hebben nu na heel wat overleg een nieuw voorstel gedaan en de gids werd in november in die zin terug bij het FAVV ingediend. Welke aanpassingen precies gedaan werden lezen jullie ook verder in de. We hopen nu op een spoedige goedkeuring. Coördinator: Ann Detelder KVLV vzw Remylaan 4b 3018 Wijgmaal tel. 016/ / fax 016/ Website: Eindredactie: Ann Detelder Verantwoordelijke uitgever: Chris Van Hoof directeur KVLV vzw Tuinbouwers en akkerbouwers met een thuisverkoop vielen tot voor kort automatisch in het malus systeem van het FAVV. Geen enkele OCI kon een dergelijk bedrijf een certificaat afleveren. De gids primaire plantaardige productie werd onlangs herwerkt en het Steunpunt Hoeve pro ducten stond erop dat de thuisverkoop hierin werd opgenomen. Nu kunnen landbouwers met een thuisverkoop van niet verwerkte groenten en fruit ook een certificaat bekomen zodat ze in plaats van 180 euro jaarlijks slechts 45 euro aan het FAVV hoeven te betalen. Het Steunpunt blijft op maat van de hoeveproducenten opleidingen organiseren. We organiseren komend voorjaar op vier plaatsen de verplichte opleiding hygiëne en autocontrole. Daarnaast organiseren we per provincie een infoavond rond bouwadvies voor de thuisverwerker en fiscaliteit voor de hoeveproducent. Samen met KVLV-Agra organiseren we op 4 plaatsen een cursus presentatietechnieken. Veel thuisverkopers leiden ook groepen rond op hun bedrijf. Welke kosten kan je dan in rekening brengen en wat is een goede prijs voor een bedrijfsbezoek en hoe bereken je die? Mag je zomaar proevertjes aanbieden en hoe zit het met verzekeringen? Op al deze vragen wil het Steunpunt ook een antwoord bieden tijdens 2 specifieke infovergaderingen voor L&T die groepen ontvangen. Veel leesplezier, Ann Detelder Coördinator

2 ONS VORMINGSAANBOD Opleiding autocontrole verplicht!!!!! De wet (1) verplicht dat al wie met levensmiddelen omgaat, opgeleid en/of gevormd wordt op het gebied van hygiëne. De aard van de opleiding en/of vorming hangt af van je taken en verantwoordelijkheden. Deze verplichting geldt overigens niet alleen voor de bedrijfsleider, maar voor iedereen die tewerkgesteld is in de voedingssector. Bij controle door het FAVV kan naar het bewijs van deze vorming gevraagd worden. Basiscursus Om hieraan tegemoet te komen organiseerde het reeds heel wat basiscursussen Hygiëne, autocontrole en traceerbaarheid. De deelnemers kregen na afloop van de cursus een aanwezigheidsattest dat bij het autocontroleplan kan gevoegd worden en kan voorgelegd worden bij een controle van de voedselhygiëne. Ondanks de reeks cursussen die achter de rug zijn blijft de vraag van hoeveproducenten aanwezig. Vandaar dat we ook in het komende voorjaar een 2-tal cursussen organiseren. Voor land- en tuinbouwers die primaire producten (groenten, fruit, aardappelen, eieren, ) op het bedrijf, via een marktwagen, in een automaat,... verkopen (les 1 en 2). Voor hen is de opleiding momenteel nog niet verplicht. Voor land- en tuinbouwers die verwerkte producten (zuivelproducten, vlees(waren), bereide producten, ) op het bedrijf, via een marktwagen, in een automaat,... verkopen (les 1, 2 en 3) = opleiding verplicht. De cursus richt zich in de eerste plaats, tot de hoeveproducenten die nog geen degelijke opleiding volgden. Zij maken in de cursus kennis met een aantal basisbegrippen. Ook anderen zijn welkom om hun achtergrondkennis op te frissen. Inhoud LES 1 basis microbiologie + goede hygiënepraktijken (extra aandacht aan reiniging en ontsmetting: welke stoffen doen wat? inrichting verwerkingslokaal LES 2 HACCP + versoepelingen traceerbaarheid melding Stappenplan autocontrole (zonder traceerbaarheid) en in kader van versoepelingen LES 3 (ook interessant voor mensen die al een cursus hebben gevolgd) Gebruik van gevarenanalyse interpretatie analyseresultaten labo non-conformiteitenregister (1) Verordening (EG) 852/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004, bijlage II, hoofdstuk XII. Voor meer info:

3 Waar en wanneer? In het verleden werden reeds heel wat cursussen gegeven. Het Steunpunt organiseert de opleidingen in een avondformule (3 avonden) of in een dagformule (1 volledige dag). Dit voorjaar worden een aantal dagcursussen (telkens van 9 17u) gegeven: Waar en wanneer? TERNAT: vrijdag 28 januari te 1742 Ternat, CC De Ploter, Kerkstraat 4 HERENT: zaterdag 16 april te 3020 Herent, Blauwe Stap 25 ROESELARE: zaterdag 19 februari te 8800 Roeselare, Provinciaal kantoor KVLV, Diksmuidsesteenweg 406 JABBEKE: zaterdag 22 januari 25 euro per cursus (= 3 lessen), inclusief cursusmap, drank en broodjes. Inschrijven + overschrijving: verplicht, ten laatste 1 week voor de geplande datum. Voor meer informatie en inschrijvingen, tel. 016/ , Cursus presentatietechnieken Voor alle geïnteresseerde hoeveproducenten, thuisverkopers. Inhoud Grijp jij als land- en tuinbouwer/thuisverkoper voldoende de kans om: nieuwe contacten te leggen? meer bekendheid te geven aan je bedrijf? een bedrijfsbezoek te organiseren? een getuigenis te brengen op school of op een vergadering? een Powerpoint presentatie te verzorgen voor potentiële klanten, collega s, verenigingen,? Dit is een beperkte inspanning met gegarandeerd commercieel succes! Overtuigd van de kansen maar toch nog enige drempelvrees? In deze cursus werken we stapsgewijs aan jouw geslaagde presentatie- en communicatievaardigheden. Vereiste voorkennis: basiskennis computergebruik Waar en wanneer? OOSTMALLE: in het Provinciaal vormingscentrum op woensdagen 2, 9 en 16 maart 2011, 20u, te 2390 Oostmalle, Smekenstraat 61 BOCHOLT: in het Pvl op dinsdagen 15 en 29 maart 2011, 20u, te 3950 Bocholt, Kaulillerweg 7/A GENT, Destelbergen: in het PCS op donderdag 7 en vrijdagen 22 en 29 april 2011, 20u te 9070 Destelbergen, Schaessestraat 18 ROESELARE: in het Provinciaal kantoor KVLV op dinsdagen 25 januari en 8 februari 2011, 20u te 8800 Roeselare, Diksmuidsesteenweg euro op locaties waar 3 avonden georganiseerd worden en 35 euro wanneer slechts 2 avonden doorgaan.

4 Kostprijsberekening bij het rondleiden van groepen op je bedrijf Voor alle geïnteresseerde hoeveproducenten, thuisverkopers, L&T die groepen rondleiden op hun bedrijf. Inhoud Zowel landbouwgidsen als hoeveproducenten kijken, in deze economisch moeilijke tijden, kritisch naar hun activiteiten als landbouwgids en/of hoeveproducent. Ook al kunnen je motieven voor deze verbredingsactiviteiten van velerlei aard zijn, toch hoop je dat je er financieel minstens niet op inschiet. Om je bedrijfsinkomen te versterken kan je deze inkomsten dus maar best correct inschatten. Kennis van een goede kostprijsberekening is hierbij essentieel. Bij deze nodigen wij je uit voor de vormingsdag Kostprijsberekening bedrijfsbezoeken. Waar en wanneer? TERNAT: zaterdag 5 februari 2011, 10-15u te 1742 Ternat, CC De Ploter, Kerkstraat 4 25 euro inclusief lesnota s, broodjes en drank. Vergeet zeker je rekenmachine niet want je krijgt praktische oefeningen. Voedselveiligheid/productaansprakelijkheid en verzekeringen bij bedrijfsbezoeken Voor alle geïnteresseerde hoeveproducenten, thuisverkopers, L&T die groepen rondleiden op hun bedrijf Inhoud Mogen kinderen bij ons op de boerderij proeven van rauwe melk? Wat als een bezoeker zich kwetst tijdens het bedrijfsbezoek? Wat als een bezoeker schade aanricht tijdens een bedrijfsbezoek? Mag ik met de kinderen tijdens hun bezoek soep maken met vleesballetjes uit onze winkel en dit samen opeten? Vragen die wij als Steunpunt regelmatig krijgen en waarop je niet zomaar met ja of neen kan antwoorden. Het Steunpunt wil je een overzicht geven van de mogelijkheden en de wettelijke verplichtingen. Waar en wanneer? MEENSEL-KIEZEGEM: woensdag 13 april 2011, 20u te 3391 Meensel-Kiezegem, Heibosstraat 17 5 euro inclusief lesnota s en een drankje.

5 Info-avond fiscaliteit en thuisverkoop Voor land- en tuinbouwers die eraan denken een thuisverkoop op te starten of die reeds gestart zijn. Inhoud Het fiscale statuut van je onderneming, een ingewikkelde zaak? Zeker maar uiterst belangrijk. Veel L&T bedrijven maken gebruik van de forfait regeling. Kan je er blijvend gebruik van maken als je een thuisverkoop opstart? Zijn er producten die je dan wel en niet mag bereiden/verkopen? Moet gans je bedrijf uit het forfaitair systeem eens je een hoevewinkel hebt of zijn er mogelijkheden om een deel van je bedrijf af te splitsen en hoe doe je dat dan? Wat zijn de voor- en nadelen van het forfaitair systeem? Hoe zit het belastingstechnisch en hoe zit het nu met de btw tarifering die ik mijn klanten moet aanrekenen? Allemaal vragen waar we je op volgende infoavonden een duidelijk antwoord wensen te geven. Waar en wanneer? MEENSEL-KIEZEGEM: donderdag 3 februari 2011, 20u te 3391 Meensel-Kiezegem, Heibosstraat 17 LOCHRISTI: donderdag 20 januari, Provinciaal kantoor KVLV, 20u te 9080 Lochristi, Denen 157 OOSTMALLE: dinsdag 15 februari, Provinciaal vormingscentrum, 20u te 2390 Oostmalle, Smekenstraat 61 ROESELARE: woensdag 2 februari, Provinciaal kantoor KVLV, 20u te 8800 Roeselare, Diksmuidsesteenweg 406 HERK-DE-STAD: woensdag 2 maart, CC De Markthallen, 20u te 3540 Herk-De-Stad, Markt 2 5 euro per info-avond, inclusief lesnota s en een drankje. Info-avonden: opstarten van een thuisverkoop Je bent land- of tuinbouwster en je levert je producten via de veiling, groothandel, slachthuis, melkerij, De prijs die je krijgt voor je producten heb je niet zelf in de hand. Soms zijn die goed maar soms bedenk je wellicht dat de prijs die je krijgt amper (of zelfs niet) de kostprijs dekt. Misschien heb je er wel eens aan gedacht om een deel van je producten op je bedrijf rechtstreeks aan de consument te verkopen maar wist je niet goed waar te beginnen of hoe eraan te beginnen. Misschien stel je je een heleboel vragen bij de extra administratie die er misschien weer eens bij komt of misschien heb je reeds een thuisverkoop maar ben je niet zeker dat je met alles wel in orde bent. Het wil je informeren over wat wel en wat niet kan en hoe je het best aanpakt. Welke administratie komt er bij kijken en welke gevolgen heeft dit fiscaal voor je bedrijf. Krijg je meer controle van het FAVV, welke vergunningen moet je misschien hebben of welke diploma s zijn vereist. Op al deze vragen krijg je zeker een antwoord op de vergaderingen. Tevens zal er ruimte zijn om natuurlijk ook zelf vragen te stellen. Voor land- en tuinbouwers die eraan denken een thuisverkoop op te starten. Voor land- en tuinbouwers met een thuisverkoop die meer informatie willen ivm de wettelijke verplichtingen.

6 Waar en wanneer? MEENSEL-KIEZEGEM: woensdag 16 maart, 14u15 te 3391 Meensel-Kiezegem, Heibosstraat 17 5 euro inclusief cursusmap en een drankje. Bouwadvies verwerkings- en winkelruimten bij een thuisverkoop Voor land- en tuinbouwers die eraan denken een thuisverkoop met verwerkte producten op te starten. Voor land- en tuinbouwers die reeds een thuisverkoop hebben maar die van plan zijn verbouwingen uit te voeren. Inhoud De wetgeving op de voedselveiligheid van het FAVV is uitgeschreven voor grote levensmiddelen bedrijven. Als hoeveproducent moet je aan dezelfde wetgeving voldoen maar hoe doe je dit? Welke lokalen moet je voorzien en hoe moeten deze ingericht zijn. Welke materialen mag je al dan niet gebruiken? Mag ik een gedeelte van mijn schuur gebruiken om producten te bereiden of te verkopen? Allemaal vragen die een duidelijk antwoord verdienen: Waar en wanneer? OOSTMALLE: maandag 28 maart, Provinciaal vormingscentrum, 20u te 2390 Oostmalle, Smekenstraat 61 ROESELARE: dinsdag 29 maart, Provinciaal kantoor KVLV, 20u te 8800 Roeselare, Diksmuidsesteenweg 406 LOCHRISTI: woensdag 30 maart 14 u, Provinciaal kantoor KVLV, te 9080 Lochristi, Denen 157 MEENSEL-KIEZEGEM: woensdag 30 maart, 20u te 3391 Meensel-Kiezegem, Heibosstraat 17 HERK-DE-STAD: donderdag 31 maart, CC De Markthallen, 20u te 3540 Herk-De-Stad, Markt 2 5 euro per inclusief cursusmap en een drankje.

7 Productinnovatie voor de hoeveproducent Voor alle land- en tuinbouwers met een thuisverkoop. Inhoud Inspelen op de markt, je aanpassen aan je klanten, nieuwe producten aanbieden, Als ondernemer in de land- en tuinbouw sta je soms voor belangrijke keuzes. Iedereen wil wel het gat in de markt ontdekken maar hoe pak je dit nu aan. Hoe ontwikkel ik nieuwe producten en hoe weet ik wat de markt precies wil? Waar en wanneer? ASSE: woensdag 30 maart, Hof Ter Vrijlegem, 20u te 1730 Asse-Mollem, Boven Vrijlegem 41 5 euro per inclusief cursusmap en een drankje. VLIF steun en statuut hoevewinkel Voor alle land- en tuinbouwers met een thuisverkoop of die eraan denken er een op te starten. Inhoud Voor de uitbouw van een thuisverkoop kom je als land- en tuinbouwer beroep in aanmerking voor verhoogde VLIF steun. Aan welke voorwaarden moet je dan voldoen. Mag ik alleen eigen producten verkopen in mijn eigen hoevewinkel? Mag ik tweedehandsmateriaal aanschaffen? Welke investeringen kan ik inbrengen? Heb ik nog steeds recht op verhoogde VLIF steun indien de hoevewinkel op naam van mijn partner staat of gelden dan weer andere voorwaarden? Waar en wanneer? ASSE: maandag 17 januari, Hof Ter Vrijlegem, 20u te 1730 Asse-Mollem, Boven Vrijlegem 41 5 euro per inclusief cursusmap en een drankje. Voor meer informatie en inschrijvingen Voor al deze opleidingen is inschrijven minstens 1 week op voorhand verplicht via 016/ of Pas na telefonische bevestiging van uw inschrijving of bevestiging via bent u ingeschreven. Geld overschrijven geldt NIET als inschrijving en bij annulatie van de vorming zijn wij dan ook niet verantwoordelijk indien wij u niet (tijdig) kunnen verwittigen Gelieve minstens 1 week op voorhand het juiste bedrag over te schrijven op met vermelding naam + soort cursus

8 HET STEUNPUNT ADVISEERT De gids primaire plantaardige productie Zoals je al eerder in deze hebt kunnen lezen is het zo dat je bedrijf slechts een certificaat kan krijgen als alle activiteiten op je bedrijf afgedekt te zijn door een door het FAVV goedgekeurde gids. Om na te gaan welke activiteiten op je bedrijf aanwezig zijn kan het FAVV gegevens uit de KBO benutten. Vergewis je er dan ook van dat deze gegevens ook overeen stemmen met de realiteit. Voor welke activiteiten je bij het FAVV gekend bent kan je nagaan op Tot voor kort was het zo dat wanneer je van op je bedrijf groenten en fruit rechtstreeks aan de klant verkocht je geen certificaat kon krijgen voor gans je bedrijf. Geen enkele OCI kon namelijk het luikje thuisverkoop controleren. Dit kwam doordat er voor deze activiteit geen controlelijst vanuit het FAVV ter beschikking kon gesteld worden omdat thuisverkoop niet opgenomen was in de gids primaire plantaardige productie. Hierin is sinds begin november 2010 verandering gekomen. Het luik thuisverkoop van groenten en fruit (NIET VERWERKT) werd opgenomen in de gids zodat ook thuisverkopers nu ook een certificaat kunnen behalen. Je kan nu via uw certificeringinstelling een (initiële, uitbreidings- of opvolgings-) audit aanvragen op basis van deze nieuwe versie. Ter herinnering: in het geval al je activiteiten op gedekt zijn door een autocontrolecertificaat, geniet je in 2011 van een korting van 50% (de «bonus») op de FAVV bijdrage i.p.v. een verhoging van 100% (de «malus») je betaalt dus 45 euro i.p.v. 180 euro. Ter info, op pagina 12 van de vernieuwde gids lezen we: Directe verkoop aan de consument: er mag geen verwerking noch voorverpakking van deze producten binnen de exploitatie gebeuren. De hygiënevoorschriften betreffende de productie van fruit, aardappelen en groenten voor versmarkt of voor de industrie worden ook toegepast op de activiteit directe verkoop aan de consument. Bewerkingen zoals wassen, spoelen, snijden, verpakken, sorteren, drogen, zijn slechts toegelaten in het bedrijf voor zover deze handelingen de aard van de producten niet wezenlijk veranderen. De verwerking van plantaardige producten valt niet onder de toepassing van deze Gids. Voor deze activiteiten verwijzen we naar de sectorgids G-014 van de sector handel en verwerking van aardappelen, groenten en fruit.

9 De gids hoevezuivel: een nieuw voorstel werd ingediend Het werkte jaren geleden mee aan de uitwerking van de gids Hoevezuivel. Deze gids werd ook ingediend bij het FAVV maar daar kon men ook na vele onderhandelingen niet akkoord gaan met de door het IKM en ons voorgestelde analysevereisten op putwater. Het FAVV bleef een uitgebreide analyse op putwater eisen omdat alleen dit als bewijs zou kunnen dienen dat dit putwater ook van drinkwaterkwaliteit was. Nu blijken deze uitgebreide analyses financieel niet haalbaar te zijn voor de (kleine) hoevezuivelaar en we bleven dus aandringen op een definitieve oplossing. Een aantal weken geleden werd een nieuw voorstel naar het FAVV gedaan. In dit nieuwe voorstel staat dat enkel water dat rechtstreeks in contact komt met de voeding van drinkwaterkwaliteit moet zijn en dat enkel op dit water de zware analyses zullen moeten gebeuren. Met dit nieuwe voorstel zullen indien de gids wordt goedgekeurd- de meeste hoevezuivelaars geholpen zijn en zullen ook hoevezuivelaars niet zelf meer een eigen gevarenanalyse moeten opstellen maar zich kunnen baseren op hun eigen sectorgids. We zijn dus in blijde verwachting en we houden je zeker verder op de hoogte. Opstellen van een bedrijfseigen autocontroleplan: hulp geboden Als producent van verwerkte producten dient u om in orde te zijn voor het FAVV een autocontroleplan te hebben op basis van HACCP. Zonder sectorspecifieke sectorgids dient u zelf aan de slag te gaan om een dergelijk plan uit te schrijven. Tot op heden kunnen enkel de hoeveslagers beroep doen op een eigen gids. De andere gidsen zijn nog niet goed gekeurd door het FAVV of dienen nog uitgeschreven te worden. Het biedt regelmatig opleidingen en infovergaderingen aan waarbij je kan leren hoe je een eigen autocontroleplan kan opstellen. Toch blijft dit een tijdrovende taak. Bovendien zijn er weinig adviesbureaus die het uitschrijven van dergelijke plannen standaard in hun dienstenpakket aanbieden, laat staan zich richten naar de hoeveproducenten. Na lang zoeken hebben we toch een dergelijk bureau gevonden. We geven hier, geheel vrijblijvend, de contactgegevens mee. Voor verdere info kunt u contact opnemen met: BEVECO Dhr. Bart Durlet 0478/

10 Wist je dat Fermweb al meer dan bezoekers over de vloer gehad heeft. Allemaal mensen en consumenten die op zoek waren naar een hoeveproducent in hun buurt. Hopelijk hebben ze jou op die manier gevonden! Misschien ben jij wel één van de 350 bedrijven die sinds een aantal jaren op staan. Gelijk heb je! Deze website aan jou voorstellen hoeft dus niet meer. Verschillenden onder jullie lieten ons inmiddels weten dat ze via inderdaad groepen als klant kregen. Daar zijn veel goede redenen voor: Verkopen van producten op de hoeve is werken aan het imago van land- en tuinbouw: Klanten die bij jou kopen leren je bedrijf kennen. Zeker voor mensen uit de stad zou het wel eens de eerste keer kunnen zijn dat ze op een land- of tuinbouwbedrijf komen Zij zien waar het voedsel vandaan komt en maken kennis met de manier waarop het geproduceerd wordt. Jonge mensen kennis laten maken met het uitgebreide gamma hoeveproducten kan hun aankoopgedrag als volwassene beïnvloeden. Rechtstreeks kopen bij de boer levert automatisch ook heel wat milieuwinst op via verpakking, korte keten en seizoengebonden producten. Jullie gebruiken weinig of geen verpakking, waardoor verpakkingsafval beperkt wordt. De afstanden zijn veel kleiner en de milieuhinder veroorzaakt door transport is daardoor ook beperkter. Bij jullie koopt men voornamelijk seizoensgebonden producten, wat energiewinst betekent. Kopen bij hoeveproducenten is er tenslotte ook voor zorgen dat de boeren een rechtvaardige prijs krijgen voor hun producten. Fermweb werkt eenvoudig. Door een eenvoudige klik kunnen consumenten het assortiment, de leveringsvoorwaarden en alle andere nuttige informatie van elke producent in de buurt van hun verblijfplaats terugvinden. Ga zelf maar eens kijken op Waarom zou jij ook niet deelnemen! Het kost je niets. En het werkt! Heb je zin om ook op onze website te verschijnen? Dat kan heel eenvoudig en je kan kiezen tussen 2 manieren: 1. Vraag het deelnameformulier op bij het, vul het in en stuur het terug. 2. Je kunt de vragenlijst ook downloaden van de website (homepagina: deelnemen?). Je vult de lijst in, slaat ze op in een apart bestandje op jouw computer (!!!! heel belangrijk dat je dit eerst doet) en mailt dit bestandje vervolgens terug naar Wil je nog extra info? Of heb je nog vragen? Contacteer ons dan:, tel. 016/ ,

11 HET STEUNPUNT BLIKT TERUG OP VOORBIJE ACTIVITEITEN Het Symposium Korte Keten verkoop in Vlaanderen Het blikt samen met de andere organisatoren (Bioforum, Innovatiesteunpunt, VLAM en Voedselteams) tevreden terug op het Symposium 'Korte Keten' van vrijdag 22 oktober Joris Relaes reageerde positief op de hem overhandigde knelpuntennota. De nota kwam ook ter sprake tijdens de bijeenkomst van de Vlaamse landbouwcomissie van 27 oktober 2010 waar de Minister President aankondigde dat naast een actieplan voor de korte keten het in de toekomst ook zou kunnen rekenen op structurele ondersteuning. Een beloning voor de jarenlange inzet en opgebouwd expertise! Actieplan voor een verkorte voedselketen in Vlaanderen Vlaams minister van Landbouw Kris Peeters wil tegen begin 2011 een actieplan voor de korte voedselketen. Dat antwoordde hij in het Vlaamse parlement op vragen van volksvertegenwoordigers Els Robeyns (sp.a) en Jos De Meyer (CD&V). Het actieplan zal zich baseren op de gezamenlijke knelpuntennota van de organisaties die werken aan een korte voedselketen. Op initiatief van de vzw Voedsel - teams werd recent een symposium georganiseerd over korte keten initiatieven in Vlaanderen. Korte keten in de landbouw is een distributiemodel dat omschreven kan worden als een rechtstreeks samenwerkingsverband tussen producent en consument. De consument koopt rechtstreeks bij de landbouwer, zonder tussenschakels van voedingsverwerkende industrie of distributie. De keten is dus verkort. Korte keten initiatieven kunnen diverse vormen aannemen. De verkoop van hoeveproducten kan gebeuren op het bedrijf zelf, in de hoevewinkel, op boerenmarkten, of via collectieve systemen zoals groenteabonnementen of voedselteams (gezinnen uit eenzelfde buurt die samen rechtstreeks voedsel aankopen bij lokale boeren). De landbouwer kan zijn producten ook aan de man brengen via kraampjes langs de weg of de consumenten kunnen hun producten zelf oogsten op het bedrijf. Tijdens het symposium werd uitgebreid ingegaan op het beleid inzake korte keten en de kansen en knelpunten die er in Vlaanderen zijn. Als reactie daarop liet minister Peeters in het Vlaams parlement weten dat hij op korte tijd wil komen tot een strategisch plan voor de lokale productie en vermarkting van landbouwproducten in Vlaanderen. Peeters gaf meteen aan welke elementen er voor hem zeker bij het plan horen. Dat zijn ondermeer een structureel overleg met de actoren in de korte keten, een aanpassing van de naschoolse landbouwopleiding, de structurele ondersteuning van het Steunpunt Hoeve - producten vanaf 2012 en een sterkere promotie van de korte keten door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) en het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (VILT).

12 Helemaal nieuw zijn de mogelijke aanpassing van de reglementering voor subsidie via de projecten voor plattelandsontwikkeling en de invoering van innovatiecheques voor korte keten initiatieven. Peeters toonde zich terughoudend op de vraag van Els Robeyns om bij de federale overheid te pleiten voor een aangepast BTW-tarief. Andere vragen over het inrichten van een centraal meldpunt voor de korte keten en de aanpassing van de gewone landbouwopleiding, verwees hij naar het overleg met de sector. Bron: VILT Het Steunpunt staat in voor vorming over gans Vlaanderen De voorbije maanden organiseerde het Steunpunt hoeveproducten heel wat opleidingen verspreid over Vlaanderen. De demodagen ijs maken en ijstaarten versieren zijn steeds een voltreffer en jammer genoeg moeten we telkens een aantal hoeveproducenten teleur stellen om zo de kwaliteit van de vorming te garanderen. Deze keer stonden de taarten in het teken van de komende Kerst- en Nieuwjaarsperiode en het waren stuk voor stuk (h)eerlijke, ambachtelijk bereide ijsdesserten:

13

14 NIEUWS UIT DE PROVINCIES Vlaams-Brabant Straffe Streek Boek, onmisbaar voor elke streekliefhebber! De ene ontwerpt bitterzoete pralines, de andere teelt druiven in een serre. De ene brouwt bier naar een recept van zijn overgrootouders, de andere start een kaasmakerij op zijn schapenboerderij. Er is zoveel verschil in wat streekproducenten doen. Dat heeft voor een groot deel met de streek waar ze wonen te maken. Je vindt nu eenmaal geen lambiekbrouwers in het Hageland en je zal niet snel een Hagelandse wijnbouwer vinden in het Pajottenland. Maar of het nu gaat om aardbeitelers, wijnboeren, koffiebranders, bakkers, chocolatiers, bierbrouwers, imkers, beenhouwers of witlooftelers, ze hebben één belangrijk ding gemeen. Streekproducent zijn, is geen beroep. Het is een passie! Hebt u altijd al willen weten wie de mensen zijn achter deze straffe streekproducten, waar u terecht kan om al dat lekkers aan te kopen, een hapje te gaan eten of zelfs een overnachting te boeken? Of zelfs welke gemeenten uit Vlaams-Brabant actief met ons culinair erfgoed aan de slag gaan? Het Straffe Streek Boek biedt u een antwoord op deze en veel meer vragen. Aan de hand van prachtige foto's worden onze Straffe Streek producenten, verkooppunten, horeca-zaken, bed & breakfasts én gemeenten voorgesteld aan de lezer. Een must dus voor elke streekliefhebber! De straffe verkoopsprijs bedraagt 6 euro. Limburg Bestel nu uw exemplaar via Of breng een bezoek aan één van onze vele streekhoekjes en streekwinkels waar u het boek persoonlijk kan gaan kopen. Meer info: vzw Streekproducten Vlaams-Brabant Provincieplein Leuven T 016/ / F 016/ W Bron: Joke Gilles De provincie Limburg wil de Limburgse hoeve- en streekproducten promoten en ondersteunen. Daarom lopen in de provincie 2 projecten: GROEI.kans! is een INTERREG-project voor de grensregio Vlaanderen-Nederland met als doel het versterken van de plattelandseconomie door de professionalisering van het multifunctioneel ondernemerschap in een multifunctioneel platteland. Doelstelling van het Limburgse luik is de ontwikkeling en uitbouw van een distributiesysteem voor hoeve- en streekproducten in Belgisch Limburg. Binnen het project zal een goed uitgebouwde logistiek ontwikkeld worden die ervoor zorgt dat Limburgse producten makkelijk

15 verkrijgbaar zijn voor de consument. Dit zal gebeuren via een webwinkel, restaurants en detailhandel. We zullen dagelijks met gekoeld transport diverse haal- en brengroutes combineren. Naast deze puur logistieke dienstverlening, willen we ook een rol opnemen in de communicatie over de Limburgse producten en producenten. Tot slot willen we ondersteuning bieden bij de ontwikkeling van nieuwe producten en marktintroducties. Welke producten komen in het assortiment? In de eerste plaats gaat het om producten die een duidelijke relatie met Limburg kennen, via ingrediënten die uit de provincie komen, of vanwege het feit dat de productie plaatsvindt in Limburg of omdat het product nauw verweven is met tradities in de regio. Het gaat om zowel verse als houdbare producten. Wat zijn de voordelen? Voor u als producent kan dit systeem betekenen dat uw afzet wordt vergroot en dat uw producten bij een bredere groep afnemers in een groter gebied aangeboden kunnen worden. We bieden u een platform om uw bedrijf te presenteren en om informatie over uw producten kenbaar te maken. We kunnen ervoor zorgen dat uw producten onderdeel worden van een mooi regionaal merk. (bvb organiseren van ontbijt/picknick op de boerderij) en het opzetten van een aantal initiatieven met het oog op een structurele samenwerking tussen de hoeve- en streekproducenten (oprichten van een stuurgroep en/of platform van hoeve- en streekproducenten en andere belanghebbende organisaties). Het project concentreert zich in eerste instantie op de gemeenten van het Leadergebied (Maaseik, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Kinrooi, Meeuwen- Gruitrode, Bree, Peer, Bocholt, Hechtel- Eksel, Neerpelt en Hamont-Achel), maar de succesvolle acties zullen uitgebreid worden naar de hele provincie Limburg. Een eerste actie die gepland wordt, is het verdelen van ontbijtpakketten met (verse) hoeve- en streekproducten op Valentijn. Voor meer informatie met betrekking tot dit project, kan u terecht bij Anse Kinnaer, provincie Limburg, 011/ Bron: Anse Kinnaer Meer weten? Sander Dragt, Arbeidscentrum De Wroeter, of met Anse Kinnaer, Provincie Limburg, 011/ Het project Verrassend Platteland : Buiten gewoon Beleefbaar. Het hoofddoel van het project is om de kloof tussen hoeve- en streekproducenten en de plattelandsbewoners te verkleinen. Hiertoe worden een aantal concrete acties opgezet zoals het ontwikkelen van een aantal promo- en verkoops initiatieven (ontwikkelen van geschenkpakketten en verrassingspakketten, ontwikkelen van een regionale aankoopgids, organiseren van promotionele evenementen), het opzetten van een aantal acties om de band tussen consument en producent te verbeteren

16 INSCHRIJVINGSSTROOK plaats een kruisje in de rechter kolom Naam Adres Postcode Gemeente Producent van Tel THEMA DATUM en UUR ANTWERPEN Thuisverkoop en fiscaliteit Oostmalle, 15 februari, 20 u. Bouwadvies thuisverkoop Oostmalle, 28 maart, 20 u. Cursus presentatietechnieken Oostmalle, 2, 9, 16 maart, 20 u. LIMBURG Thuisverkoop en fiscaliteit Herk-De-Stad, 2 maart, 20 u. Bouwadvies thuisverkoop Herk-De-Stad, 31 maart, 20 u. Cursus presentatietechnieken Bocholt, 15 & 29 maart, 20 u. OOST-VLAANDEREN Thuisverkoop en fiscaliteit Lochristi, 20 januari, 20 u. Bouwadvies thuisverkoop Lochristi, 30 maart, 14 u. Cursus presentatietechnieken Destelbergen, 7, 22 & 29 april, 20 u. VLAAMS-BRABANT VLIF steun en statuut hoevewinkel Asse, 17 januari, 20 u. Cursus Hygiëne en autocontrole Ternat, 28 januari, 9 u. Cursus Hygiëne en autocontrole Herent, 16 april, 9 u. Opstarten van een thuisverkoop M-Kiezegem, 16 maart, u. Productinnovatie Asse, 30 maart, 20 u. Kostprijsberekening bij bedrijfsbezoeken Ternat, 5 februari, 20 u. Voedselveiligheid bij bedrijfsbezoeken M-Kiezegem, 13 april, 20 u. Bouwadvies thuisverkoop M-Kiezegem, 28 februari, 20 u. Thuisverkoop en fiscaliteit M-Kiezegem, 3 februari, 20 u. WEST-VLAANDEREN Cursus Hygiëne en autocontrole Roeselare, 19 februari, 9 u. Cursus Hygiëne en autocontrole Jabbeke, 22 januari, 9 u. Thuisverkoop en fiscaliteit Roeselare, 2 februari, 20 u. Bouwadvies thuisverkoop Roeselare, 29 maart. 20 u. Cursus presentatietechnieken Roeselare, 25 jan. & 8 febr., 20 u. Stuur, fax of mail deze inschrijvingsstrook naar het, Remylaan 4b, 3018 Wijgmaal, tel. 016/ , fax 016/ , Dit project wordt medegefinancierd door het Departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse Overheid en de Europese Unie.

KORTE KETEN INITIATIEF

KORTE KETEN INITIATIEF KORTE KETEN INITIATIEF Brochure 2: korte keten opstarten Samen Sterk Het is bij de meeste gemeentes een misvatting dat het stimuleren en organiseren van de korte keten binnen de gemeente een dure aangelegenheid

Nadere informatie

STARTERSMAP THUISVERKOOP IN DE LAND- EN TUINBOUW. Deel 2 HOEVEZUIVEL VERKOOP EN VERWERKING

STARTERSMAP THUISVERKOOP IN DE LAND- EN TUINBOUW. Deel 2 HOEVEZUIVEL VERKOOP EN VERWERKING STARTERSMAP THUISVERKOOP IN DE LAND- EN TUINBOUW Deel 2 HOEVEZUIVEL VERKOOP EN VERWERKING 2 Voorwoord: Hoevezuivel: booming business? Hoeve- en zuivelproducten : twee begrippen die aanspreken. Daarom is

Nadere informatie

STARTERSMAP THUISVERKOOP IN DE LAND- EN TUINBOUW. Deel 1 HOE BEGIN JE ERAAN?

STARTERSMAP THUISVERKOOP IN DE LAND- EN TUINBOUW. Deel 1 HOE BEGIN JE ERAAN? STARTERSMAP THUISVERKOOP IN DE LAND- EN TUINBOUW Deel 1 HOE BEGIN JE ERAAN? November 2011 Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland 2 Voorwoord: Land- en

Nadere informatie

Community Supported Agriculture Netwerk CSA STARTERBROCHURE

Community Supported Agriculture Netwerk CSA STARTERBROCHURE Community Supported Agriculture Netwerk CSA STARTERBROCHURE Deze brochure kwam tot stand met de steun van de Vlaamse Overheid, Departement Landbouw en Visserij, Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling in

Nadere informatie

Gratis White Paper. Hoe meer klanten en meer loyale klanten genereren door de ultieme verkoop en marketingaanpak te ontwikkelen?

Gratis White Paper. Hoe meer klanten en meer loyale klanten genereren door de ultieme verkoop en marketingaanpak te ontwikkelen? Gratis White Paper Hoe meer klanten en meer loyale klanten genereren door de ultieme verkoop en marketingaanpak te ontwikkelen? Oké Marketing Kruidnagel 2 5275 KR Den Dungen T: 06 54 793 205 E: info@okemarketing.nl

Nadere informatie

Jouw marketingplan in acht stappen

Jouw marketingplan in acht stappen Jouw marketingplan in acht stappen Werkboek voor ondernemers in de multifunctionele landbouw 1 INHOUD Inleiding... 3 Wat is marketing en waarom een marketingplan?... 4 Stap 1. Formuleren van doelstellingen...

Nadere informatie

"We leggen de lat steeds hoger"

We leggen de lat steeds hoger DESLAGER 2 Februari Maandblad voor de Nederlandse slager 2012 nr. Keurslager Arie Arisse "We leggen de lat steeds hoger" Locatiescan, een quick scan op bedrijfseconomisch niveau Toon Naber: "Samen vechten

Nadere informatie

OPLEIDING MAAK ER WERK VAN!

OPLEIDING MAAK ER WERK VAN! Waar staat mijn bedrijf op vlak van opleiding? Hoe overtuig ik mijn werkgever én collega s van het belang van opleiding? Wat zijn de wettelijke bepalingen in verband met opleiding? Wat is een opleidingsplan

Nadere informatie

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN INTRODUCTIE... 5 MINDSET ALS BASIS VOOR SUCCES... 6 DE MEEST VOORKOMENDE ANDERE WERKZAAMHEDEN VAN ONDERNEMERS:... 6 UITSTELGEDRAG... 7 STARTEN MAAR SNEL WEER AFHAKEN... 8 HET GEVAAR VAN UITSTELGEDRAG...

Nadere informatie

Sociale media. en de verkoop van producten en diensten op een multifunctioneel bedrijf. multifunctioneel

Sociale media. en de verkoop van producten en diensten op een multifunctioneel bedrijf. multifunctioneel Sociale media en de verkoop van producten en diensten op een multifunctioneel bedrijf multifunctioneel Anno 2012 zijn sociale media een nieuwe klanten binnen te halen, wat er speelt en het gesprek aangaan.

Nadere informatie

Starten. als zelfstandige LV Z. Alles wat je moet weten om je eigen zaak te beginnen

Starten. als zelfstandige LV Z. Alles wat je moet weten om je eigen zaak te beginnen Starten als zelfstandige Alles wat je moet weten om je eigen zaak te beginnen Jonge ondernemers delen hun ervaringen in deze startersgids aangeboden door LV Z Liberaal Verbond voor Zelfstandigen Vrij Ondernemen

Nadere informatie

Acedemiejaar 2012-2013. Arteveldehogeschool opleiding Communicatiemanagement Voetweg 66 9000 Gent. Begeleidster:

Acedemiejaar 2012-2013. Arteveldehogeschool opleiding Communicatiemanagement Voetweg 66 9000 Gent. Begeleidster: Arteveldehogeschool opleiding Communicatiemanagement Voetweg 66 9000 Gent Begeleidster: Machteld Weyts Acedemiejaar 2012-2013 Eindproject voorgedragen door Céline Delodder tot het behalen van het diploma

Nadere informatie

Magazine VOL ONMISBARE INFORMATIE IN DEZE EDITIE

Magazine VOL ONMISBARE INFORMATIE IN DEZE EDITIE VOL ONMISBARE INFORMATIE Magazine FEBRUARI 2008 IN DEZE EDITIE 4 Startkabaal 10 Verslag Social Event 2007 12 Spreekuur op het water 17 Free Publicity tips 20 Interviews met sponsoren agazine Uitgever Contact

Nadere informatie

Inhoud van deze nieuwsbrief Edito P.3. Bol en Budiv P.4. Extra Infodagen voor starters P.5. Inge Vervotte op bezoek P.6

Inhoud van deze nieuwsbrief Edito P.3. Bol en Budiv P.4. Extra Infodagen voor starters P.5. Inge Vervotte op bezoek P.6 Inhoud van deze nieuwsbrief Edito P.3 Bol en Budiv P.4 Extra Infodagen voor starters P.5 Inge Vervotte op bezoek P.6 De basisprincipes van het PAB P.10 Getuigenis: Frank P.11 Goede werkgever P.12 Rechtzetting

Nadere informatie

e-mail marketing webwinkeliers voor Voor praktische professionals

e-mail marketing webwinkeliers voor Voor praktische professionals e-mail marketing voor webwinkeliers Voor praktische professionals Alle grote webwinkels doen aan e-mail marketing. Dat doen ze natuurlijk niet voor niets. Ze weten namelijk dat e-mail marketing meer oplevert

Nadere informatie

Kansen in mindere tijden. Statements WD als voeding voor de politiek. Visieontwikkeling en uitvoering

Kansen in mindere tijden. Statements WD als voeding voor de politiek. Visieontwikkeling en uitvoering In het nieuwsd April 2009 In deze uitgave: Industriedag 2009 Bezoek stadsdepot Maatregelenpakket economische recessie Thema: Onderwijsleerbedrijven vergen tijd én geduld KvK en de Drechtsteden Kansen in

Nadere informatie

WORD VRIJWILLIGER JE KRIJGT ER VEEL VOOR TERUG VRIJWILLIGERSACADEMIE LIMBURG

WORD VRIJWILLIGER JE KRIJGT ER VEEL VOOR TERUG VRIJWILLIGERSACADEMIE LIMBURG WORD VRIJWILLIGER JE KRIJGT ER VEEL VOOR TERUG vrijwilligersacademie limburg 2013-2014 1 VRIJWILLIGERSACADEMIE LIMBURG 2013-2014 Vormingsaanbod voor verenigingen, organisaties en vrijwilligers 2 vrijwilligersacademie

Nadere informatie

Handleiding voor het schrijven van een ondernemingsplan.

Handleiding voor het schrijven van een ondernemingsplan. Handleiding voor het schrijven van een ondernemingsplan. Voorwoord U heeft een fantastisch idee en u kunt niet wachten om aan de slag te gaan als ondernemer. Geduld is echter een schone zaak. Om onverwachte

Nadere informatie

MAART - APRIL 2014 TWEEMAANDELIJKSE UITGAVE WWW.KAPRIJKE.BE. Bedankt vrijwilligers!

MAART - APRIL 2014 TWEEMAANDELIJKSE UITGAVE WWW.KAPRIJKE.BE. Bedankt vrijwilligers! 02 TWEEMAANDELIJKSE UITGAVE MAART - APRIL 2014 WWW.KAPRIJKE.BE Bedankt vrijwilligers! Bedankt vrijwilligers! Het gemeente- en OCMW-bestuur van Kaprijke bieden een uitgebreide waaier aan openbare diensten.

Nadere informatie

Zuinig omspringen met energie was meteen een prioriteit

Zuinig omspringen met energie was meteen een prioriteit Oogst Opbrengst November 2011 NR. 39 INFORMATIE VOOR LAND- EN TUINBOUWBEDRIJVEN Lees Oogst&Opbrengst nu ook digitaal op www.oogst-en-opbrengst.be Themanummer duurzame energie Creatief met energie Koen

Nadere informatie

Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden

Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden Voor je ligt het boekje ivolunteer. Wij adviseren dit boekje te gebruiken samen met het boek Verovering van de jongerenmarkt, uitgegeven door MOVISIE

Nadere informatie

Haal 42% meer resultaat uit je Marketing met12 Direct Mail strategieën. Bonus:

Haal 42% meer resultaat uit je Marketing met12 Direct Mail strategieën. Bonus: Haal 42% meer resultaat uit je Marketing met12 Direct Mail strategieën Bonus: Hoe verzamel je adressen zonder te spammen. Prijs 29,95 wwwwwwwwwwww De auteur Jan Kosters is geboren in 1980 en vanaf 1998

Nadere informatie

Waar werk ik in 2015? VOOR WERKNEMERS FORD EN TOELEVERANCIERS

Waar werk ik in 2015? VOOR WERKNEMERS FORD EN TOELEVERANCIERS Waar werk ik in 2015? VOOR WERKNEMERS FORD EN TOELEVERANCIERS Oriënteren op een job? p.4 Solliciteren? Waar werk ik in 2015? Lees meer over de diensten die Opleiding? p.12 je kunnen helpen. p.3 p.7 Andere

Nadere informatie

Marktonderzoek doe je zo!

Marktonderzoek doe je zo! Marktonderzoek doe je zo! Praktische handvatten om marktonderzoek te verrichten Dit compacte e-book geeft inzicht in de basis van marktonderzoek en in de te nemen stappen; het biedt inhoudelijk en praktisch

Nadere informatie

De punten die in de zes werkbladen een voor een aan de orde komen zijn:

De punten die in de zes werkbladen een voor een aan de orde komen zijn: in zes stappen voorblad Voorblad 1 Inleiding Bij vrijwilligersbeleid gaat het er om op een meer doordachte en planmatige manier aandacht te geven aan de mensen die het werk doen in de vereniging. De werkbladen

Nadere informatie

Je eigen succesvolle weblog maken!

Je eigen succesvolle weblog maken! Je eigen succesvolle weblog maken! Bjorn Simmering Ik had al wat langer plannen om een eboek te schrijven, maar ik stelde dit steeds uit of ik maakte er geen tijd voor vrij. Nadat ik een serie artikelen

Nadere informatie

Redactioneel. Jaargang 15 - Nummer 1 februari - maart 2010

Redactioneel. Jaargang 15 - Nummer 1 februari - maart 2010 Jaargang 15 - Nummer 1 februari - maart 2010 - De erkenning als Outplacementbureau voor vzw Vokans - p 2 - Prinses Astrid luistert naar verhalen van werkzoekenden met een arbeidshandicap - p 6 - Werk ze

Nadere informatie

OP KAMP IN HET BUITENLAND

OP KAMP IN HET BUITENLAND OP KAMP IN HET BUITENLAND Trekken door de Alpen, zeilen op Zeelands water, vrijwilligerswerk in Roemenië, een culturele onderdompeling in Italië,... Het zijn maar enkele van de vele mogelijkheden die het

Nadere informatie

Internationaal ondernemen Verover nieuwe buitenlandse markten

Internationaal ondernemen Verover nieuwe buitenlandse markten Internationaal ondernemen Verover nieuwe buitenlandse markten Internationaal ondernemen Verover nieuwe buitenlandse markten Voorwoord Leendert-Jan Visser Willem Prinsen 3 4 Directeur MKB-Nederland Managing

Nadere informatie

Ondernemen. Kristel Vereecken Gentse Starter 2012. De Koerier van het Liberaal Verbond voor Zelfstandigen

Ondernemen. Kristel Vereecken Gentse Starter 2012. De Koerier van het Liberaal Verbond voor Zelfstandigen Vrij Ondernemen De Koerier van het Liberaal Verbond voor Zelfstandigen Kristel Vereecken Gentse Starter 2012 Bouw eens een energiepositieve woning Over te nemen: bakkerswinkel Jaargang 66 - april/mei/juni

Nadere informatie