Gezondheid bij mensen met een verstandelijke beperking en de rol van de fysiotherapeut. Preventieve en curatieve gezondheidsbevordering

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gezondheid bij mensen met een verstandelijke beperking en de rol van de fysiotherapeut. Preventieve en curatieve gezondheidsbevordering"

Transcriptie

1 19 mei 2011 Studiedag FVG Gezondheid bij mensen met een verstandelijke beperking en de rol van de fysiotherapeut Preventieve en curatieve gezondheidsbevordering Inleidingen: Bijdrage Prof.dr. Henny Lantman het hoe en waarom van gezondheidsachterstand bij mensen met verstandelijke beperkingen. Wat zijn de veranderingen en maatschappelijke ontwikkelingen in de gezondheidszorg voor deze groep mensen en wat zijn de uitdagingen voor de fysiotherapie in deze. Bijdrage Prof.dr. Ria Nijhuis-van der Sanden Grenzen verleggen binnen het speelveld Motoriek is het communicatie middel voor mensen: door motorische activiteiten leer je de wereld kennen en de wereld leert jouw kennen. Er zijn geen dagelijkse handelingen voor te stellen waar functionele bewegingen geen rol spelen. Bij mensen met verstandelijke beperkingen en vaak ook multipele comorbiditeit is dat niet anders. De capaciteit om een schijnbaar oneindig aantal bewegingen aan te leren en te gebruiken is echter kleiner en er zijn grenzen aan het speelveld. Het is vaak moeilijk in te schatten of er door geoefend moet worden om een bepaalde activiteit te leren of herleren, of dat er beter gekozen kan worden voor een aanpassing. Natuurlijk beschikken we over allerlei hulpmiddelen die ondersteuning kunnen bieden. Maar het is ook van belang dat cliënten zelf kunnen participeren in de activiteiten en voldoende beweging krijgen om gezond te blijven. Voor mensen met verstandelijke beperkingen is het voor de fysiotherapeut een uitdaging om prioriteiten te stellen en een motorisch leerplan op te stellen dat bijdraagt aan actieve participatie, ruimte geeft om ook plezier te beleven aan motorische activiteiten en er zo voor te zorgen dat er voldoende bewogen wordt om ook gezond te blijven. Het is een uitdaging om strategieën te bedenken hoe je nieuwe vaardigheden aanleert. Deze moeten afgestemd zijn op de verstandelijke beperking en ook rekening houden met de vaak aanwezige comorbiditeit. De belangrijkste voorwaarde om vaardigheden te leren is herhaling of zoals een oud spreekwoord zegt: oefening baart kunst. Voor mensen met een verstandelijke beperking is het daarbij van belang dat die herhaling plaatsvindt in de reguliere context en de uitdaging is om tot betekenisvolle bewegingen te komen die ze zelf graag en vaak herhalen. Hier zijn ook dilemma s te overwinnen: een goede zitvoorziening is cruciaal voor het ondersteunen van het bewegingsapparaat maar geeft vaak zoveel stabiliteit dat er nauwelijks nog bewogen wordt. In de presentatie zal ingegaan worden op de mogelijkheden die het impliciet leren van vaardigheden biedt bij deze cliënten groep aan de hand van video materiaal van jonge kinderen met het Prader Willi syndroom.

2 Workshops: Voedingstoestand: Osteoporose bij ouderen met een verstandelijke beperking: multidisciplinaire samenwerking Luc Bastiaanse, AVG (Arts voor Verstandelijk Gehandicapten) Ipse de Bruggen en Erasmus MC Rotterdam Osteoporose, in de volksmond ook wel botontkalking genoemd, is een belangrijk thema in de zorg voor ouderen met en zonder verstandelijke beperking in verband met een verhoogd risico op botbreuken en (daardoor) zorgverzwaring en hogere kosten. Maar hoe vaak komt osteoporose nu precies voor? Door blootstelling aan risicofactoren die bij de gehele populatie ouderen een minder belangrijke rol spelen, komt osteoporose bij ouderen met een verstandelijke beperking mogelijk vaker voor in vergelijking met ouderen zonder verstandelijke beperking. In het onderzoek Gezond Ouder (GOUD) is dit onderzocht. In deze workshop worden de eerst resultaten van het GOUD-onderzoek gepresenteerd: prevalenties van osteoporose en diens risicofactoren. Daarnaast ook uitleg over het meetinstrument dat gebruikt is in de GOUD-studie en de voor- en nadelen daarvan. Tot slot willen wij graag met u discussiëren over de rol van de fysiotherapeut in de behandeling van osteoporose: wanneer komt de fysiotherapeut in beeld (bij alle ouderen met een verstandelijke beperking, of alleen indien er sprake is van osteoporose) en wat heeft de fysiotherapeut te bieden? Hoe kun je de samenwerking met de behandelend arts vormgeven en welke disciplines moeten ook betrokken worden? Een voorbeeld uit de praktijk vormt de rode draad in deze discussie. GOUD (Gezond Ouder) is een grootschalig onderzoek dat bestaat uit een epidemiologische studie en een gezondheidsbevorderende interventie op de dagbesteding. Voor de epidemiologische studie hebben in 2009 en 2010 in totaal 1050 ouderen met een verstandelijke beperking meegedaan aan een uitgebreide gezondheidsscreening. Deze screening bestond uit een hele serie metingen binnen de thema s Lichamelijke activiteit en fitheid, Voeding en voedingstoestand, en Depressie, angst en cognitief functioneren. De zorgorganisaties bij en met wie dit onderzoek is uitgevoerd zijn Abrona (Huis ter Heide), Amarant (Tilburg) en Ipse de Bruggen (Nootdorp/Zwammerdam), in samenwerking met Geneeskunde voor Verstandelijk Gehandicapten (Erasmus MC Rotterdam) en Bewegingswetenschappen (Rijksuniversiteit Groningen).

3 Slaapproblemen: Gebruik van de Actiwatch bij ouderen met een verstandelijke beperking Ellen van Dijk, arts onderzoeker Erasmus MC Rotterdam Slaapproblemen hebben een negatieve invloed op de gezondheid en de algemene kwaliteit van leven. Omdat mensen met een verstandelijke beperking hun slaapbehoefte en slaapbeleving vaak niet goed kunnen beschrijven, en hun persoonlijk begeleiders hen niet altijd s nachts kunnen observeren, kan een aanvullend meetinstrument waardevol zijn. Bij het GOUD onderzoek is gebruik gemaakt van de Actiwatch. Tijdens deze interactieve sessie wordt uitgelegd wat de Actiwatch precies is en hoe hij werkt. Daarnaast wordt ingegaan op in hoeverre het in de praktijk mogelijk is met dit instrument het dag-nacht ritme in kaart te brengen, en hoe we kunnen kijken naar activiteit overdag. We zullen zelf aan de slag gaan met het beoordelen van Actiwatch metingen, aan de hand van voorbeelden uit het GOUD onderzoek. GOUD (Gezond Ouder) is een grootschalig onderzoek dat bestaat uit een epidemiologische studie en een gezondheidsbevorderende interventie op de dagbesteding. Voor de epidemiologische studie hebben in 2009 en 2010 in totaal 1050 ouderen met een verstandelijke beperking meegedaan aan een uitgebreide gezondheidsscreening. Deze screening bestond uit een hele serie metingen binnen de thema s Lichamelijke activiteit en fitheid, Voeding en voedingstoestand, en Depressie, angst en cognitief functioneren. De zorgorganisaties bij en met wie dit onderzoek is uitgevoerd zijn Abrona (Huis ter Heide), Amarant (Tilburg) en Ipse de Bruggen (Nootdorp/Zwammerdam), in samenwerking met Geneeskunde voor Verstandelijk Gehandicapten (Erasmus MC Rotterdam) en Bewegingswetenschappen (Rijksuniversiteit Groningen).

4 Klinimetrie: Bewegen, fitheid en ADL bij ouderen met een verstandelijke beperking Thessa Hilgenkamp, bewegingswetenschapper Abrona en Erasmus MC Rotterdam Bewegen is belangrijk voor je gezondheid, dat weten we allemaal. Maar in hoeverre maakt bewegen nog uit als je ouder bent? Heeft dat nog effect op je fitheid en blijf je daar nog langer zelfstandiger door? En hoe meet je deze variabelen bij ouderen met een verstandelijke beperking? In deze workshop worden voor het eerst resultaten gepresenteerd van de mate van lichamelijke activiteit, fitheid en ADL bij ouderen met een verstandelijke beperking uit het grootschalige epidemiologische onderzoek Gezond Ouder (GOUD). Ook de relaties tussen activiteit en fitheid, en fitheid en ADL komen aan bod. Daarnaast zal ook globaal informatie over GOUD en over de gebruikte meetinstrumenten aan bod komen. We zullen vervolgens discussiëren over wat je met deze informatie over activiteit, fitheid en ADL als fysiotherapeut kunt en over nieuwe vragen die deze informatie oproept. GOUD (Gezond Ouder) is een grootschalig onderzoek dat bestaat uit een epidemiologische studie en een gezondheidsbevorderende interventie op de dagbesteding. Voor de epidemiologische studie hebben in 2009 en 2010 in totaal 1050 ouderen met een verstandelijke beperking meegedaan aan een uitgebreide gezondheidsscreening. Deze screening bestond uit een hele serie metingen binnen de thema s Lichamelijke activiteit en fitheid, Voeding en voedingstoestand, en Depressie, angst en cognitief functioneren. De zorgorganisaties bij en met wie dit onderzoek is uitgevoerd zijn Abrona (Huis ter Heide), Amarant (Tilburg) en Ipse de Bruggen (Nootdorp/Zwammerdam), in samenwerking met Geneeskunde voor Verstandelijk Gehandicapten (Erasmus MC Rotterdam) en Bewegingswetenschappen (Rijksuniversiteit Groningen).

5 Body comp measurements / beweegbanken (incl. demo): Meten en bewegen bij mensen met (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen G. Hanzen & A. Waninge, Koninklijke Visio De Brink Voldoende bewegen en fitheid zijn voor iedereen van groot belang voor een goede gezondheid, welbevinden, participatie en kwaliteit van leven. Mensen met (zeer) ernstige verstandelijke, visuele en motorische beperkingen (ZEVMB) zijn vanwege de beperkingen vaak minder actief waardoor de fitheid niet optimaal lijkt te zijn. Echter, als gevolg van beperkingen in verstandelijk, visueel en motorisch functioneren, is het moeilijk om metingen uit te voeren en om mensen te motorisch te activeren. Onze bijdrage gaat over: Uitvoerbare en betrouwbare metingen van lichaamssamenstelling bij mensen met ZEVMB: o Uit onderzoek is gebleken dat het meten van de onderbeenlengte en het daarmee berekenen van de lichaamslengte, een veel beter uitvoerbaar en betrouwbaar alternatief is voor het op de reguliere wijze meten van lichaamslengte bij mensen met ZEVMB. o Daarnaast is het met een statistisch bepaalde formule mogelijk om te voorspellen uit de liggend gemeten tailleomvang, wat de staand gemeten tailleomvang zou zijn geweest. Hierdoor is het mogelijk om de internationaal geldende normen toe te passen bij mensen met ZEMB. Motorische activering bij mensen met ZEVMB: o Van januari mei 2010 heeft Koninklijke Visio in samenwerking met het lectoraat van de Hanzehogeschool en orthopedagogiek van de Rijksuniversiteit Groningen een onderzoek uitgevoerd naar de effectiviteit van het geleid actief en passief bewegen van mensen met ZEVMB op bewegingsbanken (Shapemaster, Barth Fidder, Shapemaster Benelux). De eerste resultaten zullen worden gepresenteerd.

6 Fitheid: Effect van fitnesstraining op mentale en lichamelijke gezondheid chronisch psychiatrische patiënten Thomas Scheewe, psychomotorisch therapeut en onderzoeker in opleiding aan het UMC Utrecht. In het kader van een promotietraject doet Thomas onderzoek bij patiënten met schizofrenie en gematchte, inactieve mensen. Het TOPFIT onderzoek, dat staat voor 'The Outcome of Psychosis and Fitness Therapy', onderzoekt middels een gerandomiseerde interventiestudie de effecten van cardiovasculaire fitness op de mentale gezondheid, lichamelijke gezondheid en hersenvolumes van schizofrenie patiënten. In de lezing wordt dieper ingegaan op schizofrenie en wordt samengevat wat er in de wetenschap tot nu toe bekend is over de relatie tussen schizofrenie en de lichamelijke en mentale gezondheid van patiënten. Er zal met name aandacht besteed worden aan het vergrote risico dat patiënten met schizofrenie lopen om, naast alle mentale gezondheidsproblemen, ook lichamelijke aandoeningen op te lopen. Zo overlijden patiënten die lijden aan schizofrenie gemiddeld 15 tot 25 jaar eerder dan de algehele bevolking. Dit is vooral het gevolg van cardiovasculaire aandoeningen die tot wel 90 procent vaker voorkomen. Ook zal Thomas ingaan op de eerste resultaten uit het onderzoek TOPFIT.

7 Valpreventie: Valproblematiek bij mensen met verstandelijke beperkingen. Meten is weten: maar hoe? drs Lotte Enkelaar en Dr Ellen Smulders, UMC St Radboud, Nijmegen Het is bekend dat mensen met verstandelijke beperkingen een groot risico lopen op vallen en valgerelateerde blessures. Naast de algemene risicofactoren die optreden door veroudering is er bij deze doelgroep ook sprake van risicofactoren voor vallen welke gerelateerd zijn aan de beperking, zoals co-morbiditeiten en motorische en sensorische problematiek. Bovendien treedt het verouderingsproces bij mensen met verstandelijke beperkingen eerder op, waardoor de bijbehorende risicofactoren een grotere rol spelen. Een belangrijke risicofactor voor vallen zijn mobiliteitsproblemen; problemen in kracht, balans en gang. In het onderzoek Laat ze niet vallen van het UMC St Radboud zijn de mobiliteitsproblemen van 90 personen met een verstandelijke beperking in kaart gebracht en wordt gekeken welke factoren het meest bijdragen aan de verhoogde valincidentie. Het uiteindelijke doel van deze studie is het oprichten van een valpoli, gericht op mensen met een verstandelijke beperking, om vallen in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen. In de workshop zullen het onderzoek en de resultaten met betrekking tot de mobiliteit verder worden besproken. Daarnaast wordt ingegaan op de beschikbare meetinstrumenten. Om mobiliteit zo objectief mogelijk vast te leggen zijn betrouwbare, valide en ook goed toepasbare meetinstrumenten noodzakelijk. De bedoeling van de workshop is om naar aanleiding van casuïstiek en jullie persoonlijke ervaringen gedachten uit te wisselen over het gebruik van dergelijke meetinstrumenten bij mensen met verstandelijke beperkingen.

8 Bewegingsonderzoek en behandelstrategieën: Paratonie Dr. J.S.M. Hobbelen, Fysiotherapeut/bewegingswetenschapper, Senior wetenschappelijk onderzoeker NPi, Docent master opleiding fysiotherapie Hogeschool Utrecht. In het brede scala van aandoeningen die men ziet binnen het domein van verstandelijke handicaps zijn motorische problemen zeer divers. Door de verbetering van de zorg neemt bovendien de leeftijd van patiënten met een verstandelijke handicap toe met daarbij een toename van co-morbiditeiten en leeftijdsgerelateerde aandoeningen. Ook de motoriek wordt hierdoor beïnvloed. Één van de meest voorkomende problemen op dit gebied is de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer bij het Downsyndroom. Al in een vroeg stadium van de ziekte van Alzheimer zijn er veranderingen zichtbaar in de motoriek. Paratonie is één van die motorische stoornissen die bij de ziekte van Alzheimer en ook andere vormen van dementie ontstaat. [1] Paratonie is een nog goeddeels onbegrepen fenomeen niet in de laatste plaats doordat het tot voor kort vaak lastig was om paratonie goed te definiëren. In 2006 is er een nieuwe internationale consensus definitie tot stand gekomen en paratonie wordt nu als volgt gedefinieerd[2]; Paratonie is een vorm van hypertonie met een onvrijwillige variabele weerstand tegen passief bewegen die vorkomt bij dementie. De uitingsvorm van paratonie kan veranderen met het vorderen van de dementie (Mitgehen Gegenhalten) De mate van weerstand veranderd met de snelheid van bewegen (langzaam; weinig weerstand, snel; veel weertand). De mate van aratonie neemt toe als behandelaar meer kracht gebruikt. De ernst van de paratonie neemt toe met de progressie van de dementie. De weerstand kan in elke bewegingsrichting voelbaar zijn (geen duidelijk patroon). Er is geen knimesfenomeen voelbaar. Deze definitie is de basis gaan vormen voor een meetinstrument om paratonie te kunnen vaststellen bij een patiënt. Met het Paratonia Assessment Instrument (PAI) wordt d.m.v. een eenvoudig bewegingsonderzoek vastgesteld of er sprake is van paratonie. [3] Tijdens de workshop zal hier uitgebreid aandacht aan besteed worden. Tevens zal aandacht geschonken worden aan de huidige behandelstrategieën die ontwikkeld zijn om de negatieve effecten van paratonie tegen te gaan.[4] Daarnaast zal ook ingegaan worden op het gebruik van een aantal betrouwbare, valide en in de dagelijkse praktijk goed bruikbare meetinstrumenten om de ernst van paratonie, de ervaren pijn en de kwaliteit van leven te meten waardoor het mogelijk wordt om beter zicht te krijgen op het effect van de individuele behandeling.

9 1. Hobbelen JS, Tan FE, Verhey FR, Koopmans RT, de Bie RA. Prevalence, incidence and risk factors of paratonia in patients with dementia: a one-year follow-up study. Int Psychogeriatr 2011: Hobbelen JS, Koopmans RT, Verhey FR, Habraken KM, de Bie RA: Diagnosing paratonia in the demented elderly: reliability and validity of the Paratonia Assessment Instrument (PAI). Int Psychogeriatr 2008, 20(4): Hobbelen JS, Koopmans RT, Verhey FR, Van Peppen RP, de Bie RA: Paratonia: a delphi procedure for consensus definition. J Geriatr Phys Ther 2006, 29(2): Hobbelen JH, Verhey FR, Bor JH, de Bie RA, Koopmans RT: Passive movement therapy in patients with moderate to severe paratonia; study protocol of a randomised clinical trial (ISRCTN ). BMC Geriatr 2007, 7(1):30.

10 Voeding en beweging: Programma Voeding en Beweging Stichting NOVO drs Rianne Steenbergen, bewegingswetenschapper, programmacoördinator Voeding en Beweging In mei 2007 is een samenwerking ontstaan tussen Stichting NOVO en de faculteit Bewegingswetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), om meer zicht en grip te krijgen op de inactiviteit en het groeiend probleem van overgewicht bij cliënten binnen NOVO. Deze samenwerking resulteerde in de start van een pilot-onderzoek Voeding en Beweging gericht op gewichtscontrole. In 2009 is het programma Voeding en Beweging uitgebreid met een gezond leefstijl programma. Uit de ervaring opgedaan tijdens en na de pilot en uit literatuurstudie is gebleken dat kennis van gezonde leefstijl, opname van deze activiteiten in het dagprogramma en de bereidheid om oude gewoontes en werkwijzen los te laten en/of aan te passen, belangrijke aspecten te zijn die bijdragen aan het succesvol implementeren van een gezonde leefstijl. Hierbij moet ook de omgeving van de cliënt betrokken zijn. Zeker wanneer we niet meer alleen spreken over gezonde leefstijl maar ook over gewichtscontrole, zal een interventie onder andere veel tijd en energie vragen van cliënt en omgeving. Er moet binnen de organisatie duidelijk gekozen worden voor de uitvoer van het programma Voeding en Beweging en medewerkers moeten zich realiseren dat er veel tijd en aandacht van hen gevraagd wordt. Met een juiste multidisciplinaire samenwerking kan het programma de gewenste resultaten opleveren.

Inleiding Mensen met een verstandelijke beperking.

Inleiding Mensen met een verstandelijke beperking. Inleiding Mensen met een verstandelijke beperking. Aly Waninge Fysiotherapeute Koninklijke Visio De Brink Lector Participatie en gezondheid van mensen met een visuele en verstandelijke beperking Hanzehogeschool

Nadere informatie

Stappen naar het verbeteren van de zorg voor de ouder wordende cliënt

Stappen naar het verbeteren van de zorg voor de ouder wordende cliënt NieuwsBRIEF GOUD Gezond OUD Januari 2013 Nieuwsbrief voor het onderzoek Gezond OUD met een verstandelijke beperking. Uitgebracht door Abrona, Amarant, Ipse de Bruggen en Erasmus MC Opmaak en foto s Michael

Nadere informatie

Implementatie Gezonde Leefstijl bij mensen met een verstandelijke beperking

Implementatie Gezonde Leefstijl bij mensen met een verstandelijke beperking Implementatie Gezonde Leefstijl bij mensen met een verstandelijke beperking Aly Waninge Fysiotherapeute Koninklijke Visio De Brink Lector Participatie en gezondheid van mensen met een visuele en verstandelijke

Nadere informatie

Bewegen en voeding in de gehandicaptenzorg

Bewegen en voeding in de gehandicaptenzorg Inhoud workshop Bewegen en voeding in de gehandicaptenzorg Luc Bastiaanse, AVG-onderzoeker Congres Bewegen in de langdurige zorg 4 november 13 Inleiding GOUD Resultaten GOUD, epidemiologische studie: Voedingsintake

Nadere informatie

Vallen bij ouderen. Vragen Vallen over bij valproblematiek. Laat ze niet vallen! Dode a.g.v val

Vallen bij ouderen. Vragen Vallen over bij valproblematiek. Laat ze niet vallen! Dode a.g.v val Dr. Lotte Enkelaar Bewegingswetenschapper, fysiotherapeut Laat ze niet vallen! On one s own feet Falls, risk factors and falls prevention in persons with mild to moderate intellectual disabilities Vragen

Nadere informatie

Gezondheid en zelfstandigheid van 50-plussers, gegevens op basis van de studie Gezond Ouder met een verstandelijke beperking (GOUD)

Gezondheid en zelfstandigheid van 50-plussers, gegevens op basis van de studie Gezond Ouder met een verstandelijke beperking (GOUD) Gezondheid en zelfstandigheid van 50-plussers, geïndiceerd voor ZZP-VG 4: gegevens op basis van de studie Gezond Ouder met een verstandelijke beperking (GOUD) Heidi Hermans & Heleen Evenhuis december 2012

Nadere informatie

Gezonde leefstijl van mensen met een verstandelijke beperking: onderzoek en praktijk

Gezonde leefstijl van mensen met een verstandelijke beperking: onderzoek en praktijk Congres NVFVG 9 april 2015 Gezonde leefstijl van mensen met een verstandelijke beperking: onderzoek en praktijk Dr. Aly Waninge, Lector Hanzehogeschool Groningen Fysiotherapeut Koninklijke Visio 1 Inhoud

Nadere informatie

V e r l a g i n g I Q - g r e n s r a a k t k w e t s b a r e g r o e p

V e r l a g i n g I Q - g r e n s r a a k t k w e t s b a r e g r o e p E e r s t e u i t s l a g e n G O U D : a l v r o e g o u d e r d o m s R u s t r o e s t n i e t V e r l a g i n g I Q - g r e n s r a a k t k w e t s b a r e g r o e p We eten te ongezond en bewegen

Nadere informatie

Gewoon waar het kan bijzonder waar nodig. Algemene informatie over de zorg- en dienstverlening van De Brink

Gewoon waar het kan bijzonder waar nodig. Algemene informatie over de zorg- en dienstverlening van De Brink Gewoon waar het kan bijzonder waar nodig Algemene informatie over de zorg- en dienstverlening van De Brink Meetinstrumenten fysieke fitheid en participatie bij mensen met (zeer) ernstige verstandelijke

Nadere informatie

Opbouw. Meten is weten, maar wat en hoe? Meetinstrumenten als gereedschap. 2. Doel van de meting. 1. Wat wil je meten?

Opbouw. Meten is weten, maar wat en hoe? Meetinstrumenten als gereedschap. 2. Doel van de meting. 1. Wat wil je meten? Opbouw Valproblematiek bij mensen met verstandelijke beperkingen. Meten is weten: maar hoe? Lotte Enkelaar Ellen Smulders Bewegingswetenschappers, fysiotherapeuten UMC St Radboud, Nijmegen Afdeling Revalidatie

Nadere informatie

Gezond ouder met een verstandelijke beperking: veranderde visie na het GOUD-onderzoek

Gezond ouder met een verstandelijke beperking: veranderde visie na het GOUD-onderzoek Gezond ouder met een verstandelijke beperking: veranderde visie na het GOUD-onderzoek Prof Dr Heleen Evenhuis Geneeskunde voor verstandelijk gehandicapten Afd Huisartsgeneeskunde Erasmus MC Rotterdam Inleiding

Nadere informatie

Gezond ouder met een verstandelijke beperking: specialistische zorg voor hoog-risicogroepen

Gezond ouder met een verstandelijke beperking: specialistische zorg voor hoog-risicogroepen Gezond ouder met een verstandelijke beperking: specialistische zorg voor hoog-risicogroepen Prof Dr Heleen Evenhuis Geneeskunde voor verstandelijk gehandicapten Afd Huisartsgeneeskunde Erasmus MC Rotterdam

Nadere informatie

Nieuwsbrief gezonde leefstijl - 3 e kwartaal 2018

Nieuwsbrief gezonde leefstijl - 3 e kwartaal 2018 Nieuwsbrief gezonde leefstijl - 3 e kwartaal 2018 Overzicht nieuws Agenda Kennismaking met nieuwe onderzoekers Marjolijn Wagenaar en Inge Meinen Onderzoek Rianne Steenbergen Leefstijlaanpak binnen zorgorganisaties

Nadere informatie

Voorstellen. Fitheid van ouderen met een verstandelijke beperking: De VB-fitscan. GOUD onderzoek. Inhoud workshop. GOUD onderzoek.

Voorstellen. Fitheid van ouderen met een verstandelijke beperking: De VB-fitscan. GOUD onderzoek. Inhoud workshop. GOUD onderzoek. Voorstellen Bewegingswetenschapper Fitheid van ouderen met een verstandelijke beperking: De VB-fitscan Onderzoek Gezond Ouder met een verstandelijke beperking Thema: lichamelijke activiteit en fitheid

Nadere informatie

De kwetsbaarheidsindex: de kristallen bol voor de gezondheid van de ouder wordende cliënt? Michael A. Echteld

De kwetsbaarheidsindex: de kristallen bol voor de gezondheid van de ouder wordende cliënt? Michael A. Echteld De kwetsbaarheidsindex: de kristallen bol voor de gezondheid van de ouder wordende cliënt? Michael A. Echteld Wat is kwetsbaarheid? Het hebben van een sterk verhoogd risico op een neerwaartse spiraal van

Nadere informatie

Heleen Evenhuis & Heidi Hermans december 2012

Heleen Evenhuis & Heidi Hermans december 2012 Gezondheid en zelfstandigheid van 50-plussers, geïndiceerd voor ZZP-VG 4: gegevens op basis van de studie Gezond Ouder met een verstandelijke beperking (GOUD) Heleen Evenhuis & Heidi Hermans december 2012

Nadere informatie

V raag naar nieuwe kennis. Professional, clië nten, branches, zorginst ellingen, kenniscentra en ond erzoekers. Kennis verspreiden

V raag naar nieuwe kennis. Professional, clië nten, branches, zorginst ellingen, kenniscentra en ond erzoekers. Kennis verspreiden Landelijke Kenniskring Fysiotherapie bij EMB cliënten Gecoördineerd en gestimuleerd door het landelijk Platform EMG KennisCirkel V raag naar nieuwe kennis Kennis gebruiken Kennis im p lem en te re n Professional,

Nadere informatie

Antipsychoticastudie en bewegingsstoornissen. Vilans, 31 Januari 2019 Marie-Louise Hoekstra & Sylvie Beumer

Antipsychoticastudie en bewegingsstoornissen. Vilans, 31 Januari 2019 Marie-Louise Hoekstra & Sylvie Beumer Antipsychoticastudie en bewegingsstoornissen Vilans, 31 Januari 2019 Marie-Louise Hoekstra & Sylvie Beumer Disclosure slide (potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante

Nadere informatie

Beweegprogramma GOUD Tips en tricks voor effectieve uitvoering

Beweegprogramma GOUD Tips en tricks voor effectieve uitvoering Beweegprogramma GOUD Tips en tricks voor effectieve uitvoering Diet Tielbeek Marieke van Schijndel-Speet Consortium Gezond OUDer met een verstandelijke beperking Deze workshop Doel onderzoek Ontwikkeling

Nadere informatie

Van onderzoek naar implementatie. Globale opzet GOUD (1)

Van onderzoek naar implementatie. Globale opzet GOUD (1) Van onderzoek naar implementatie Vertaling van onderzoeksresultaten naar (praktische) uitvoering Inhoud workshop Inleiding GOUD In vogelvlucht: resultaten GOUD Lichamelijke activiteit en fitheid Delen

Nadere informatie

Perpetuum mobile. Voortdurend bewegend bij mensen met ZEVMB

Perpetuum mobile. Voortdurend bewegend bij mensen met ZEVMB Annette van der Putten Aly Waninge Perpetuum mobile Voortdurend bewegend bij mensen met ZEVMB Rijksuniversiteit Groningen, afdeling orthopedagogiek Hanzehogeschool Groningen, lectoraat Participatie en

Nadere informatie

Najaarscongres NVFG Broodnodig; NVFG najaarscongres over voeding en beweging bij ouderen

Najaarscongres NVFG Broodnodig; NVFG najaarscongres over voeding en beweging bij ouderen Najaarscongres NVFG Broodnodig; NVFG najaarscongres over voeding en beweging bij ouderen Vrijdag 27 september 2013 Golden Tulip Hotel Ampt van Nijkerk Nijkerk Voorwoord Het is algemeen bekend dat zowel

Nadere informatie

Sport & Bewegen bij Parkinson. Arlène Speelman & Marlies van Nimwegen

Sport & Bewegen bij Parkinson. Arlène Speelman & Marlies van Nimwegen Sport & Bewegen bij Parkinson Arlène Speelman & Marlies van Nimwegen ParkinsonNet Jaarsymposium November 2012 Wie staan er voor u: Arlène Speelman Fysiotherapeut & Bewegingswetenschapper Onderzoeker ParkFit

Nadere informatie

Cerebrale Visuele Stoornissen. Jij maakt het verschil!

Cerebrale Visuele Stoornissen. Jij maakt het verschil! Cerebrale Visuele Stoornissen Weet bij jij kinderen wat ik zie? Weet jij wat ik zie? Jij maakt het verschil! Studiedag Carantegroep 20-05-2011 Even voorstellen Marieke Steendam ergotherapeut VVB-team Koninklijke

Nadere informatie

Nieuwsbrief gezonde leefstijl - 2 e kwartaal 2017

Nieuwsbrief gezonde leefstijl - 2 e kwartaal 2017 Nieuwsbrief gezonde leefstijl - 2 e kwartaal 2017 Overzicht nieuws Minisymposium Active Ageing van mensen met VB Inspireren en uitwisselen op 16 juni 2017 Leefstijlgedrag veranderen bij LVB De eerste vragenlijst

Nadere informatie

Ongehoorde verhalen: Communicatie over de gezondheid(szorg) van mensen met verstandelijke beperkingen

Ongehoorde verhalen: Communicatie over de gezondheid(szorg) van mensen met verstandelijke beperkingen Ongehoorde verhalen: Communicatie over de gezondheid(szorg) van mensen met verstandelijke beperkingen Prof. dr. Henny van Schrojenstein Lantman - de Valk Afdeling Eerstelijnsgeneeskunde, UMC St Radboud

Nadere informatie

Welkom. Groningen

Welkom. Groningen 08.11.2016 1 Welkom Groningen Organiserend comité 08.11.2016 2 Roos Edens Peter Paul De Deyn Marja Grijpma Sharina Grefelman Marie-José van Dreumel Jessica Pavlis Alain Dekker Saskia Niewold Onze gastvrouwen

Nadere informatie

Bewegen in perspectief Motorische activering bij personen met (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen

Bewegen in perspectief Motorische activering bij personen met (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen Bewegen in perspectief Motorische activering bij personen met (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen Dr. Annette van der Putten Afdeling orthopedagogiek, Rijksuniversiteit Groningen

Nadere informatie

Hoe herken je pijn bij een cliënt? Rhodee van Herk 26-05-2008

Hoe herken je pijn bij een cliënt? Rhodee van Herk 26-05-2008 Hoe herken je pijn bij een cliënt? Rhodee van Herk 26-05-2008 Pijn bij verstandelijk gehandicapten 110.000 mensen met een verstandelijke handicap (VH) Ruim de helft ernstig Veel bijkomende stoornissen,

Nadere informatie

Symposium Onderzoeksresultaten

Symposium Onderzoeksresultaten Symposium Onderzoeksresultaten 2016-2017 Frailty - Onderzoek naar kwetsbaarheid van ouderen in de GGZ zorg. Voorlopige resultaten dr. Hans Barf docent HBO Verpleegkunde, onderzoeker lectoraat Zorg & Innovatie

Nadere informatie

Workshopronde 1 Workshopronde 2 Geraakt door zingeving!? * Aanknopingspunten voor verbinding

Workshopronde 1 Workshopronde 2 Geraakt door zingeving!? * Aanknopingspunten voor verbinding Workshopronde 1 Workshopronde 2 Geraakt door zingeving!? * Aanknopingspunten voor verbinding Geraakt door zingeving!? * Aanknopingspunten voor verbinding In de contacten met ouders van kinderen met NCL

Nadere informatie

Delirium Clinical Assessment Protocol (CAP) = 0

Delirium Clinical Assessment Protocol (CAP) = 0 Delirium Clinical Assessment Protocol (CAP) = 0 De informatie over deze CAP-code wordt opgesplitst in twee delen: (I) Betekenis: De betekenis van code 0 bij de Delirium-CAP. (II) Richtlijnen: De stappen

Nadere informatie

07-04-15. Herkennen van en omgaan met. Angst en Depressie. Na vanmiddag. bij ouderen met een verstandelijke beperking

07-04-15. Herkennen van en omgaan met. Angst en Depressie. Na vanmiddag. bij ouderen met een verstandelijke beperking Na vanmiddag Herkennen van en omgaan met Angst en Depressie bij ouderen met e Weet u hoe vaak angst en depressie voorkomen, Weet u wie er meer risico heeft om een angststoornis of depressie te ontwikkelen,

Nadere informatie

Samenvatting onderzoek naar Paratonie: Paratonia Enlightened

Samenvatting onderzoek naar Paratonie: Paratonia Enlightened 2015 Samenvatting onderzoek naar Paratonie: Paratonia Enlightened S. Meinders, naar het werk van Hans Hobbelen, auteur onderzoeker. Mobicare 19-1-2015 Samenvatting promotieonderzoek Paratonia enlightened

Nadere informatie

Fysiotherapie en Benigne Pijn: Welke vraag?

Fysiotherapie en Benigne Pijn: Welke vraag? Fysiotherapie en Benigne Pijn: Welke vraag? Prof. dr. Rob A.B. Oostendorp Nederlands Paramedisch Instituut Amersfoort UMC St Radboud, Nijmegen Werkgroep Onderzoek Kwaliteit AANDACHTSPUNTEN doel conventionele

Nadere informatie

VAN ZORG NAAR PREVENTIE

VAN ZORG NAAR PREVENTIE VAN ZORG NAAR PREVENTIE Jaap van der Stel Jaap van der Stel Lector GGz Hogeschool Leiden Brijder-Parnassia GGZ ingeest Legitimatie psychische gezondheidszorg Legitimiteit van de psychische gezondheidszorg

Nadere informatie

Samenvatting Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 hoofdstuk 3

Samenvatting Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 hoofdstuk 3 Vallen komt in alle leeftijdsgroepen voor, maar vormt vooral bij ouderen een groot gezondheidsprobleem. Onder een val wordt verstaan een gebeurtenis waarbij de betrokkene onbedoeld op de grond of een lager

Nadere informatie

Drs. Nathan Hutting Dr. Sarah Detaille

Drs. Nathan Hutting Dr. Sarah Detaille Drs. Nathan Hutting Dr. Sarah Detaille Inhoud presentatie Aspecifieke KANS Project GRIP op KANS Ontwikkeling GRIP op KANS Inhoud programma Voorlopige resultaten A-specifieke KANS Aan werk of activiteiten

Nadere informatie

Workshop paratonie. Dr. Hans Hobbelen Lector Healthy Lifestyle, Ageing and Health Care

Workshop paratonie. Dr. Hans Hobbelen Lector Healthy Lifestyle, Ageing and Health Care Workshop paratonie Dr. Hans Hobbelen Lector Healthy Lifestyle, Ageing and Health Care Dementie DSM-IV criteria Een plotse of geleidelijke achteruitgang van cognitie Geheugen problemen en/of stoornissen

Nadere informatie

DCD & SPINA BIFIDA EN KLINIMETRIE BIJ KINDEREN EN JONGEREN MET EEN BEPERKING

DCD & SPINA BIFIDA EN KLINIMETRIE BIJ KINDEREN EN JONGEREN MET EEN BEPERKING DCD & SPINA BIFIDA EN KLINIMETRIE BIJ KINDEREN EN JONGEREN MET EEN BEPERKING 24 en 25 mei 2012 Toelichting De Nederlandse Vereniging voor Revalidatieartsen (VRA) organiseert in samenwerking met PAO Heyendael

Nadere informatie

Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch

Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch werker Volwassenen en ouderen mensenkennis Van onze klinisch psycholoog heb ik een groep cliënten overgenomen, bij wie ik de instrumenten uit de opleiding

Nadere informatie

Workshop Spiegeltherapie in de praktijk

Workshop Spiegeltherapie in de praktijk Workshop Spiegeltherapie in de praktijk vrijdag 15 april 2011 Erasmus MC, Rotterdam a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a

Nadere informatie

Kwetsbaarheid bij ouderen: een uitdaging Risicofactoren, meetinstrumenten en samenhangende zorg

Kwetsbaarheid bij ouderen: een uitdaging Risicofactoren, meetinstrumenten en samenhangende zorg Kwetsbaarheid bij ouderen: een uitdaging Risicofactoren, meetinstrumenten en samenhangende zorg In vergrijzende samenlevingen is de zorg voor het toenemende aantal kwetsbare ouderen een grote uitdaging

Nadere informatie

Feiten en cijfers over gezondheid en ziekte bij mensen met verstandelijke beperkingen. Take home message. Korte kennistest.

Feiten en cijfers over gezondheid en ziekte bij mensen met verstandelijke beperkingen. Take home message. Korte kennistest. Feiten en cijfers over gezondheid en ziekte bij mensen met verstandelijke beperkingen Take home message meer gezondheidsproblemen dan anderen. Gezondheidswinst is te behalen door preventie op maat en adequaat

Nadere informatie

Samenvatting Beloop van beperkingen in activiteiten bij oudere patiënten met artrose van heup of knie

Samenvatting Beloop van beperkingen in activiteiten bij oudere patiënten met artrose van heup of knie Beloop van beperkingen in activiteiten bij oudere patiënten met artrose van heup of knie Zoals beschreven in hoofdstuk 1, is artrose een chronische ziekte die vaak voorkomt bij ouderen en in het bijzonder

Nadere informatie

Kenniscentrum Palliatieve Zorg Stichting Prisma

Kenniscentrum Palliatieve Zorg Stichting Prisma Kenniscentrum Palliatieve Zorg Stichting Prisma In deze presentatie Kenmerken van dementie Kenmerken van mensen met een verstandelijke beperking (VB) Kenmerken van dementie bij mensen met een VB Herkennen

Nadere informatie

Dilemma s rondom actieve levensbeëindiging bij bejaarden. Paul Beuger, huisarts, Scenarts Jos Verkuyl, geriater

Dilemma s rondom actieve levensbeëindiging bij bejaarden. Paul Beuger, huisarts, Scenarts Jos Verkuyl, geriater Dilemma s rondom actieve levensbeëindiging bij bejaarden Paul Beuger, huisarts, Scenarts Jos Verkuyl, geriater Programma Inleiding Casuistiek, in groepen Centrale terugkoppeling Inzicht vanuit geriatrisch

Nadere informatie

Onderzoek naar leefstijl en gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking

Onderzoek naar leefstijl en gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking Onderzoek naar leefstijl en gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking Dr. Aly Waninge Fysiotherapeut en lector Participatie en gezondheid van mensen met een verstandelijke (en visuele) beperking

Nadere informatie

Chapter 11. Nederlandse samenvatting

Chapter 11. Nederlandse samenvatting Chapter 11 Nederlandse samenvatting Chapter 11 Reumatoïde artritis (RA) is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door ontstekingen van de gewrichten. Symptomen die optreden zijn onder andere pijn,

Nadere informatie

Van zorgen voor naar zorgen dat

Van zorgen voor naar zorgen dat Van zorgen voor naar zorgen dat fysiotherapeutisch COPD zorg in de eerste lijn. Annemarie de Vey Mestdagh- van der List van zorgen voor 1988 Cursus Astma en COPD Pt. werd gestuurd door arts Kracht en Cardio

Nadere informatie

Meer bewegen binnen dagbesteding

Meer bewegen binnen dagbesteding Meer bewegen binnen dagbesteding Interventiestudie gericht op het verhogen van de lichamelijke activiteit van ouderen met een lichte of matige verstandelijke beperking Marieke van Schijndel-speet gezondheidswetenschapper

Nadere informatie

Paramedisch OnderzoekCentrum

Paramedisch OnderzoekCentrum Paramedische zorg per definitie multiprofessioneel maar hoe? Prof.dr. Rob A.B. Oostendorp Dr. Margreet Oerlemans Dr. Ria Nijhuis-van der Sanden UITGANGSPUNTEN Leerstoel Paramedische Wetenschappen 2000

Nadere informatie

hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Hoofdstuk 5

hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Hoofdstuk 5 SAMENVATTING 117 Pas kortgeleden is aangetoond dat ADHD niet uitdooft, maar ook bij ouderen voorkomt en nadelige gevolgen kan hebben voor de patiënt en zijn omgeving. Er is echter weinig bekend over de

Nadere informatie

Diëtist-Fysiotherapeut: het gouden koppel

Diëtist-Fysiotherapeut: het gouden koppel Diëtist-Fysiotherapeut: het gouden koppel Anke Kalisvaart & Peter Willemsen Ziekenhuis Rivierenland Tiel De Lage Korn, Buren 1 Inhoud Inhoud Waarom samenwerken Multidisciplinaire problematiek bij COPD

Nadere informatie

Wie zijn wij? Wie bent u? Waar bent u werkzaam? Welke setting en sector? Wat wilt u leren van deze workshop?

Wie zijn wij? Wie bent u? Waar bent u werkzaam? Welke setting en sector? Wat wilt u leren van deze workshop? Wat kunt U daarmee? Alwies Hendriks, psychomotorisch therapeut Margje Mahler, ouderenpsycholoog Wie zijn wij? Wie bent u? Waar bent u werkzaam? Welke setting en sector? Wat wilt u leren van deze workshop?

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting 200 NEDERLANDSE SAMENVATTING Duizeligheid is een veel voorkomend probleem bij ouderen. Tot 30% van de thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder ervaart enige vorm van duizeligheid.

Nadere informatie

Kenniscafe ouder wordende bewoner 16 februari Marieke Vriesema Annemiek ten Voorde Marieke Mooibroek Marloes Hermelink

Kenniscafe ouder wordende bewoner 16 februari Marieke Vriesema Annemiek ten Voorde Marieke Mooibroek Marloes Hermelink Kenniscafe ouder wordende bewoner 16 februari 2017 Marieke Vriesema Annemiek ten Voorde Marieke Mooibroek Marloes Hermelink Welkom Marieke Vriesema Annemiek ten Voorde Marieke Mooibroek Marloes Hermelink

Nadere informatie

JE GEZONDHEID IS GOUD WAARD

JE GEZONDHEID IS GOUD WAARD JE GEZONDHEID IS GOUD WAARD GOUD Gezond OUD Gezond ouder met een verstandelijke beperking VOORWOORD In 2009 en 2010 hebben we bij Ipse de Bruggen, Abrona en Amarant grote acties gehad van de GOUD-studie:

Nadere informatie

Neurorevalidatie bij Centraal Neurologische Aandoeningen

Neurorevalidatie bij Centraal Neurologische Aandoeningen Cursusinformatie Neurorevalidatie bij Centraal Neurologische Aandoeningen Overeenkomsten in symptomen en paramedische interventies Ontwikkeling en coördinatie : Frans van der Brugge Maart 2015 1 Algemene

Nadere informatie

Omgaan met neuropsychologische gevolgen na NAH in de chronische fase. Henry Honné

Omgaan met neuropsychologische gevolgen na NAH in de chronische fase. Henry Honné Omgaan met neuropsychologische gevolgen na NAH in de chronische fase Henry Honné februari/maart 2017 Breincafés Midden-Limburg 1 Master Neurorehabilitation and Innovation cum laude, en fysiotherapeut.

Nadere informatie

Spelenderwijs meer bewegen Bedenk het beste beweegspel!

Spelenderwijs meer bewegen Bedenk het beste beweegspel! Spelenderwijs meer bewegen Bedenk het beste beweegspel! De opdracht Waar je werkt Je werkt als Fysiotherapeut bij Koninklijke Visio de Brink in Vries. Hier begeleid je mensen van 18 jaar en ouder met een

Nadere informatie

Zorgprogramma voor mensen met gerontopsychiatrische problematiek in het verpleeghuis

Zorgprogramma voor mensen met gerontopsychiatrische problematiek in het verpleeghuis Zorgprogramma voor mensen met gerontopsychiatrische problematiek in het verpleeghuis Anne van den Brink Specialist Ouderengeneeskunde Onderzoeker Pakkende ondertitel Inhoud presentatie Inleiding Aanleiding

Nadere informatie

Samenvatting. Moving towards independence? 103

Samenvatting. Moving towards independence? 103 Samenvatting Moving towards independence? 103 In dit proefschrift wordt verslag gedaan van de evaluatie van het bewegingsgerichte Amerikaanse curriculum Mobility Opportunities Via Education (MOVE) bij

Nadere informatie

Kansen voor gezondheid

Kansen voor gezondheid 10-6-2015 1 g Kansen voor gezondheid L a n g e r Jan Auke Walburg Vraagstelling Hoe kan je de gezondheid en het welbevinden van een populatie bevorderen zodanig dat: mentale en somatische ziektes afnemen

Nadere informatie

dr. Wiepke Cahn UMCUtrecht

dr. Wiepke Cahn UMCUtrecht dr. Wiepke Cahn UMCUtrecht Ypsilon 30 jaar Schizofrenie onderzoek staat in Nederland nu 20 jaar op de kaart - Ypsilon en onderzoekers trekken met elkaar op sinds die tijd Epidemiologische studies genetica

Nadere informatie

De therapeutische relatie

De therapeutische relatie De therapeutische relatie Klik om tekst toe te voegen In bewegingstherapie bij ouderen met een psychische problematiek Raepsaet Julie, Psychomotorische therapeut, Divisie ouderen OPZ Geel 1 Inhoud 1. Inleiding

Nadere informatie

Motor function, paratonia and glycation cross-linked in older people Drenth, Hans

Motor function, paratonia and glycation cross-linked in older people Drenth, Hans University of Groningen Motor function, paratonia and glycation cross-linked in older people Drenth, Hans IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish

Nadere informatie

congres Hoe autisme werkt! een voorzet op succesfactoren www.voorzet.nl dinsdag 4 juni 2013

congres Hoe autisme werkt! een voorzet op succesfactoren www.voorzet.nl dinsdag 4 juni 2013 congres Hoe autisme werkt! een voorzet op succesfactoren dinsdag 4 juni 2013 www.voorzet.nl Programma congres 4 juni 2013 10.00-10.05 Opening Dagvoorzitter Dhr. Karel Bootsman Arbeidsdeskundige bij TATA

Nadere informatie

Margriet van Iersel MSc

Margriet van Iersel MSc Margriet van Iersel MSc Kenniscentrum ACHIEVE en Opleiding verpleegkunde Faculteit Gezondheid Hogeschool van Amsterdam Prof.dr. Paul Kirschner 1, Prof. Dr. Wilma Scholte op Reimer 2, Prof. Dr. Rien de

Nadere informatie

Wanneer is ergotherapie bij Parkinson effectief?

Wanneer is ergotherapie bij Parkinson effectief? Wanneer is ergotherapie bij Parkinson effectief? Ingrid Sturkenboom, ergotherapeut-onderzoeker Radboudumc, Nijmegen Begeleiding vanuit Radboudumc: Promotoren: Ria Nijhuis- van der Sanden, Bas Bloem Co-promotoren:

Nadere informatie

Risicomanagement. Risico s en epilepsie. Inhoud presentatie. Epilepsie en verstandelijke beperking. Wie loopt risico. Onderzoek in Kempenhaeghe

Risicomanagement. Risico s en epilepsie. Inhoud presentatie. Epilepsie en verstandelijke beperking. Wie loopt risico. Onderzoek in Kempenhaeghe Onderzoek in Kempenhaeghe Risicomanagement Kiezen tussen een gebroken been omdat je uit de boom bent gevallen of een gebroken hart omdat je niet in die boom mag klimmen Dineke Vallenga, 25 maart 2010 Inhoud

Nadere informatie

De ziekte van Alzheimer. Diagnose

De ziekte van Alzheimer. Diagnose De ziekte van Alzheimer Bij dementie is er sprake van een globale achteruitgang van de cognitieve functies, zoals het geheugen of de taalfuncties. Deze achteruitgang leidt tot functionele beperkingen in

Nadere informatie

Betreffende: Gezondheidseffecten van sport voor kinderen en jongeren met een chronische ziekte of aandoening.

Betreffende: Gezondheidseffecten van sport voor kinderen en jongeren met een chronische ziekte of aandoening. Utrecht 3-10-2014, Betreffende: Gezondheidseffecten van sport voor kinderen en jongeren met een chronische ziekte of aandoening. Geachte professional, Middels deze brief vragen wij graag uw hulp bij het

Nadere informatie

Ouderen en AutismeSpectrumStoornissen. Rosalien Wilting, klinisch psycholoog - psychotherapeut

Ouderen en AutismeSpectrumStoornissen. Rosalien Wilting, klinisch psycholoog - psychotherapeut Ouderen en AutismeSpectrumStoornissen Rosalien Wilting, klinisch psycholoog - psychotherapeut 1 Autisme? AutismeSpectrumStoornis (ASS) Een andere manier van informatie verwerken We spreken niet meer van

Nadere informatie

Beweegprogramma GOUD. Achtergrond en randvoorwaarden beweegprogramma. www.kennispleingehandicaptensector.nl/bewegen

Beweegprogramma GOUD. Achtergrond en randvoorwaarden beweegprogramma. www.kennispleingehandicaptensector.nl/bewegen Beweegprogramma GOUD Achtergrond en randvoorwaarden beweegprogramma www.kennispleingehandicaptensector.nl/bewegen Colofon De producten uit deze werkplaats zijn tot stand gekomen naar aanleiding van de

Nadere informatie

Is cognitive gedragstherapie voor het chronisch vermoeidheidssyndroom ook effectief als groepstherapie?

Is cognitive gedragstherapie voor het chronisch vermoeidheidssyndroom ook effectief als groepstherapie? Nijmeegs Kenniscentrum Is cognitive gedragstherapie voor het chronisch vermoeidheidssyndroom ook effectief als groepstherapie? Jan-Frederic Wiborg, Jose van Bussel, Agaat van Dijk, Gijs Bleijenberg, Hans

Nadere informatie

MAPPING STUDIE. Anne van den Brink. Specialist Ouderengeneeskunde, Junior Onderzoeker

MAPPING STUDIE. Anne van den Brink. Specialist Ouderengeneeskunde, Junior Onderzoeker MAPPING STUDIE Anne van den Brink Specialist Ouderengeneeskunde, Junior Onderzoeker UKON symposium 7 april 2016 A study on the characteristics, care needs and quality of life of patients with both Mental

Nadere informatie

Gevolgen van spasticiteit. Fysiotherapie bij mensen met een verstandelijke beperking en spasticiteit: een inventarisatie. Spasticiteit.

Gevolgen van spasticiteit. Fysiotherapie bij mensen met een verstandelijke beperking en spasticiteit: een inventarisatie. Spasticiteit. Fysiotherapie bij mensen met een verstandelijke beperking en spasticiteit: een inventarisatie Erik Gielen 2011 Gevolgen van spasticiteit Belemmering motorische activiteiten Verminderde conditie Pijn Verminderd

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting De levensverwachting van mensen met een ernstige psychiatrische aandoening (EPA) is gemiddeld 13-30 jaar korter dan die van de algemene bevolking. Onnatuurlijke doodsoorzaken zoals

Nadere informatie

Samenvatting leerstof Geriatrie opleiding

Samenvatting leerstof Geriatrie opleiding Samenvatting leerstof Geriatrie opleiding Klinisch redeneren doen we in feite al heel lang. VUmc Amstel Academie heeft hiervoor een systematiek ontwikkeld, klinisch redeneren in 6 stappen, om gedetailleerd

Nadere informatie

GEÏNTEGREERDE THUISZORG

GEÏNTEGREERDE THUISZORG GEÏNTEGREERDE THUISZORG GEÏNTEGREERDE THUISZORG Instituut voor Zorgprofessionals biedt de cursus Geïntegreerde Thuiszorg aan. In de cursus staat het opzetten en onderhouden van een samenwerking tussen

Nadere informatie

Door dwang gegijzeld. (Laat-begin) obsessieve-compulsieve stoornis bij Ouderen. Roos C. van der Mast

Door dwang gegijzeld. (Laat-begin) obsessieve-compulsieve stoornis bij Ouderen. Roos C. van der Mast Door dwang gegijzeld (Laat-begin) obsessieve-compulsieve stoornis bij Ouderen Roos C. van der Mast OCS bij ouderen De obsessieve-compulsieve stoornis is een persisterende en stabiele diagnose die zelden

Nadere informatie

Inzet van games in de praktijk van het verpleeghuis. Hogeschool Zuyd, juni 2012

Inzet van games in de praktijk van het verpleeghuis. Hogeschool Zuyd, juni 2012 Inzet van games in de praktijk van het verpleeghuis Hogeschool Zuyd, juni 2012 1 SilverFit maakt systemen voor virtuele revalidatie SilverFit maakt een systemen voor virtuele fysiotherapie en ouderenfitness

Nadere informatie

SAMENVATTING. MVW_proefschrift_170x240_17042013.indd 172

SAMENVATTING. MVW_proefschrift_170x240_17042013.indd 172 SAMENVATTING MVW_proefschrift_170x240_17042013.indd 172 ALIFE@WORK DE EFFECTEN VAN EEN LEEFSTIJLPROGRAMMA MET BEGELEIDING OP AFSTAND VOOR GEWICHTSCONTROLE BIJ WERKNEMERS ACHTERGROND Overgewicht, waarvan

Nadere informatie

Programma Stichting Educatie Atrium Innovations GEZONDHEID

Programma Stichting Educatie Atrium Innovations GEZONDHEID Programma Stichting Educatie Atrium Innovations GEZONDHEID Groeien in gezondheid door kennis Onze gezondheid is ons belangrijkste bezit. Daarom is het goed dat we ons er steeds meer van bewust worden dat

Nadere informatie

SCHEMA I: OVERZICHT ONCOLOGISCHE REVALIDATIE

SCHEMA I: OVERZICHT ONCOLOGISCHE REVALIDATIE SCHEMA I: OVERZICHT ONCOLOGISCHE REVALIDATIE SIGNALERING EN VERWIJZING INTAKE EN EVALUATIE ONCOLOGISCHE REVALIDATIE Gesprek plus lastmeter: Emotionele problemen Vermoeidheid Lichamelijke / functionele

Nadere informatie

Mondgezondheid en Voeding betekent. iets met Eten en Drinken?!

Mondgezondheid en Voeding betekent. iets met Eten en Drinken?! Mondgezondheid en Voeding betekent. iets met Eten en Drinken?! José Veen kinderdietist en dietist VG 20-11-2015 Even voorstellen.. José Veen Roots in Wilhelmina Kinderziekenhuis UMC Utrecht Later gespecialiseerd

Nadere informatie

Workshopronde 1 Workshopronde 2 Geraakt door zingeving!? * Aanknopingspunten voor verbinding

Workshopronde 1 Workshopronde 2 Geraakt door zingeving!? * Aanknopingspunten voor verbinding Workshopronde 1 Workshopronde 2 Geraakt door zingeving!? * Aanknopingspunten voor verbinding Geraakt door zingeving!? * Aanknopingspunten voor verbinding In de contacten met ouders van kinderen met NCL

Nadere informatie

Palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking: Het belang van markering

Palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking: Het belang van markering Palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking: Het belang van markering In deze presentatie Palliatieve zorg bij Stichting Prisma Definitie van palliatieve zorg Kenmerken van de palliatieve

Nadere informatie

Verminderen van de impact van geriatrische aandoeningen door fysieke activiteit

Verminderen van de impact van geriatrische aandoeningen door fysieke activiteit Verminderen van de impact van geriatrische aandoeningen door fysieke activiteit Eén van de belangrijkste gevolgen van veroudering en geriatrische aandoeningen is het ontstaan van beperkingen. De weg van

Nadere informatie

Herkennen van en omgaan met. Angst en Depressie. Is er vaker sprake van angst en depressie in de palliatieve fase?

Herkennen van en omgaan met. Angst en Depressie. Is er vaker sprake van angst en depressie in de palliatieve fase? Herkennen van en omgaan met Angst en Depressie bij (oudere) mensen met een verstandelijke beperking Is er vaker sprake van angst en depressie in de palliatieve fase? Kennis over angst en depressie Risicofactoren

Nadere informatie

Circuittraining Een nieuwe groepstraining met een functioneel karakter

Circuittraining Een nieuwe groepstraining met een functioneel karakter Circuittraining Een nieuwe groepstraining met een functioneel karakter Drs. Lotte Wevers Dr. Ingrid van de Port Prof. Dr. Eline Lindeman Prof. Dr. Gert Kwakkel Kenniscentrum De Hoogstraat, Utrecht Overzicht

Nadere informatie

Ondervoeding bij ouderen

Ondervoeding bij ouderen Ondervoeding bij ouderen Dr. Harriët Jager-Wittenaar Senior onderzoeker Lectoraat Transparante Zorgverlening Hanzehogeschool Groningen Leeruitkomsten Aan het einde van deze workshop: Kunt u ondervoeding

Nadere informatie

VERMOEIDHEID BIJ MS Oorzaken, werkingsmechanismen en revalidatiebehandeling VERMOEIDHEID DEFINITIE VERMOEIDHEID

VERMOEIDHEID BIJ MS Oorzaken, werkingsmechanismen en revalidatiebehandeling VERMOEIDHEID DEFINITIE VERMOEIDHEID VERMOEIDHEID BIJ MS Oorzaken, werkingsmechanismen en revalidatiebehandeling Mw.dr. Jetty van Meeteren, Revalidatiearts, Rijndam, RVE Erasmus MC VERMOEIDHEID Komt bij 60 tot 80% van de patienten voor Het

Nadere informatie

Wie zijn wij? Wie bent u? Waar bent u werkzaam? Welke setting en sector? Wat wilt u leren van deze workshop?

Wie zijn wij? Wie bent u? Waar bent u werkzaam? Welke setting en sector? Wat wilt u leren van deze workshop? Wat kunt U daarmee? Alwies Hendriks, psychomotorisch therapeut Margje Mahler, ouderenpsycholoog Wie zijn wij? Wie bent u? Waar bent u werkzaam? Welke setting en sector? Wat wilt u leren van deze workshop?

Nadere informatie

weken na het ontstaan van het hersenletsel niet zinvol is. Geheugen Het is aangetoond dat compensatietraining (het aanleren van

weken na het ontstaan van het hersenletsel niet zinvol is. Geheugen Het is aangetoond dat compensatietraining (het aanleren van Richtlijn Cognitieve revalidatie Niveau A (1) Het is aangetoond dat.. Aandacht Het is aangetoond dat aandachtstraining gedurende de eerste 6 weken na het ontstaan van het hersenletsel niet zinvol is. Geheugen

Nadere informatie

Back2Basic. Groepsbehandeling voor kinderen en jongeren met chronische pijnklachten op het gebied van houding en beweging

Back2Basic. Groepsbehandeling voor kinderen en jongeren met chronische pijnklachten op het gebied van houding en beweging Back2Basic Groepsbehandeling voor kinderen en jongeren met chronische pijnklachten op het gebied van houding en beweging Inleiding Chronische pijnklachten op het gebied van houding en beweging zijn pijnklachten

Nadere informatie

Lange termijn problemen. Active LifestyLe Rehabilitation Interventions in people with chronic Spinal Cord injury (ALLRISC) ALLRISC ALLRISC ALLRISC

Lange termijn problemen. Active LifestyLe Rehabilitation Interventions in people with chronic Spinal Cord injury (ALLRISC) ALLRISC ALLRISC ALLRISC ALLRISC Onderzoeksprogramma: Active LifestyLe Rehabilitation Interventions in people with chronic Spinal Cord injury (ALLRISC) De eerste resultaten 1999-2006: Onderzoeksprogramma: Herstel van mobiliteit

Nadere informatie

Workshop. De buurtsportcoach in een glansrol op het sociale domein: werk, zorg, jeugd.

Workshop. De buurtsportcoach in een glansrol op het sociale domein: werk, zorg, jeugd. Workshop De buurtsportcoach in een glansrol op het sociale domein: werk, zorg, jeugd. Buurtsportcoach/combinatiefunctionaris: Een glansrol op het sociaal domein: werk, zorg en jeugd. Bewegen werkt Jan

Nadere informatie

Niek Jaspers. Arts maatschappij en. gezondheid. Sociaal geriater

Niek Jaspers. Arts maatschappij en. gezondheid. Sociaal geriater Gezekerd klimmen met de jaren Niek Jaspers Arts maatschappij en gezondheid Sociaal geriater Themamiddag Public Health en senioren Inleiding Tendensen Demografie Huidige preventie en zorg Geriatrisch paradigma

Nadere informatie