DUIVEN JIJ EN IK ZIJN WIJ! KERNVISIE WAT WIL DE SP? Niet denken in termen van wat het kost maar WAT HET OPLEVERT!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DUIVEN JIJ EN IK ZIJN WIJ! KERNVISIE WAT WIL DE SP? Niet denken in termen van wat het kost maar WAT HET OPLEVERT!"

Transcriptie

1 DUIVEN JIJ EN IK ZIJN WIJ! Niet denken in termen van wat het kost maar WAT HET OPLEVERT! Op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen 2010 WAT WIL DE SP? Een samenleving waarin menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit voorop staan. Daarvoor strijden we. Een zware klus, want de grote politieke partijen voeren landelijk en lokaal een beleid dat leidt tot afbraak van het publieke domein en steeds grotere tegenstellingen. Rijken worden rijker en mensen die weinig hebben, krijgen het steeds moeilijker. Van de mogelijkheden die we als samenleving hebben wordt volstrekt onvoldoende gebruik gemaakt. Deden we dat wel, dan konden we iedereen een echte kans geven zijn of haar geluk maximaal na te streven. Dan kon de overheid de omstandigheden tot stand brengen waarin zaken als recht op werk, recht op een fatsoenlijk inkomen of indien nodig een goede sociale uitkering echt bestonden. Net als recht op goed en gratis onderwijs en een goede gezondheidszorg. Het is onzin om te beweren dat zoiets niet kan. Als we mensen op de maan kunnen zetten, moet het in de 21ste eeuw ook mogelijk zijn de samenleving fatsoenlijk in te richten in plaats van steeds verder terug te vallen in 19de-eeuwse wantoestanden. KERNVISIE Wat drijft de leden van de SP, en mensen die SP stemmen? Ze vinden allemaal dat het beter, menselijker en socialer kan, hier én elders op de wereld. Bij het denken en doen staan binnen de SP drie begrippen centraal. Aan de hand van deze drie begrippen bepalen we wat we voorstellen of steunen, en wat we afwijzen en bestrijden. Menselijke waardigheid De overheid kan mensen niet gelukkig maken, maar ze kan wel de omstandigheden zo maken dat mensen met een maximale kans op succes dat geluk kunnen bevorderen. Menselijke waardigheid veronderstelt een menswaardig bestaan, om te beginnen bestaanszekerheid. Maar het betekent bijvoorbeeld ook: recht op vrije meningsuiting, recht op democratie, recht op werk, recht op zorg en onderwijs, en recht op een bejegening die blijkt geeft van respect.

2 Gelijkwaardigheid Een beschaafde samenleving vereist de fundamentele erkenning dat alle mensen gelijkwaardig zijn. De een is nooit méér dan de ander. Willen we iedereen op deze manier bejegenen dan vereist dat de aanwezigheid van brede tolerantie in de hele samenleving, en de afwezigheid van enerzijds elke vorm van discriminatie en achterstelling en anderzijds de ongemotiveerde bevoordeling van sommigen. Solidariteit Als we stellen dat iedereen gelijkwaardig is, zeggen we tevens dat de mensen niet gelijk zijn. De mogelijkheden en omstandigheden van de een zijn immers altijd anders dan die van een ander. Daarom moeten we de solidariteit tussen mensen organiseren, zodat we waar nodig elkaar helpen en voor elkaar zorgen en ieder mens daadwerkelijk een eerlijke kans geven bij het streven naar een gelukkig leven. Verkiezingspunten 1. EEN DEMOCRATISCH DUIVEN (burgerschap en bestuur) 1.1 De burgemeester: De SP vindt dat de burgemeester niet door de Kroon benoemd moet worden. De SP is voor een burgemeester die door en uit de democratisch samengestelde gemeenteraad gekozen wordt. 1.2 Inspreektijd: De SP vindt de huidige inspreektijd te kort. De gemeente hanteert een spreektijd van vijf minuten per inspreker, met een maximum van zes insprekers. Er is dus een half uur inspreektijd gereserveerd in de gemeenteraadsvergadering. Bij minder sprekers zou de spreektijd evenredig verdeeld moeten worden, waardoor sprekers niet onnodig geïnterrumpeerd worden en zij in alle rust hun verhaal kunnen doen. 1.3 Transparantie: Er mogen geen vergaderingen achter gesloten deuren plaats vinden. Iedere gemeenteraad en commissievergadering moet via internet thuis te volgen zijn. 1.4 Besluitvorming: Bij belangrijke beslissingen altijd onderzoeken wat de burger wil! Dit kan gebeuren via buurtonderzoek, het raadplegen van de wijkraden en het houden van referenda. 1.5 Spreekuur college van B & W: De burgers van de gemeente Duiven moeten direct contact kunnen hebben met hun bestuurders. De SP pleit er voor dat burgemeester en wethouders een dag of dagdeel per week een spreekuur houden waarin de burgers in gesprek kunnen met hun bestuurders.

3 2. EEN EERLIJK DELEND DUIVEN( sociale zekerheid) 2.1 Informatie sociale zekerheid: Er moet actief informatie verstrekt worden over de financiële en materiële mogelijkheden voor de mensen met een financieel minimum. Daarnaast moet het de verantwoordelijkheid van de desbetreffende gemeente ambtenaar zijn dat uitkeringsgerechtigden de volledige ondersteuning krijgen die binnen ons rechtssysteem bestaat. 2.2 Ondersteunen voedsel en kledingbank: Particuliere initiatieven, die mensen op bijstandniveau helpen rondkomen, dienen te kunnen rekenen op ondersteuning vanuit de gemeente. Daarom vinden wij dat de gemeente de voedsel en kledingbank behulpzaam moet zijn in het zoeken naar een eigen onderkomen. 3. EEN GEZOND DUIVEN(gezondheidzorg en welzijn) 3.1 Eerstelijns zorg in alle drie de dorpskernen: Door de toenemende vergrijzing in deze dorpskernen is de behoefte groot aan eerstelijns zorg zoals huisarts, fysiotherapie en thuiszorg. De SP vind daarom dat er in Groessen en Loo een huisarts op vaste momenten aanwezig moet zijn. Daarnaast moeten er voorwaarden geschapen worden dat bewoners van Groessen en Loo op een makkelijke manier gebruik kunnen maken van de zorg in de gemeente Duiven. Een buurtbus of een andere vorm van lokaal vervoer zou daarvoor een uitkomst kunnen zijn. 3.2 Intramurale zorg: De SP is voor kleinschalige verzorging- en verpleeghuizen in alle dorpskernen. Hierdoor verliezen ouderen niet de band, die zij hebben, met hun dorp en versterk je het saamhorigheidsgevoel. Ook de mantelzorgers profiteren mee en hebben niet het gevoel in een grote en logge organisatie hun zorg aan te bieden. 3.3 Kinderopvang: Gelijkwaardigheid is een van de drie kernpunten van de SP visie. Daarom moet werken voor beide ouders altijd mogelijk zijn. Door kinderopvang te stimuleren bij het werk en/of in de wijk kun je dit mogelijk maken. 3.4 Mantelzorg: De SP vind dat er onderzocht moet worden wat de mogelijkheden zijn voor de bouw van Kangoeroehuizen, het liefst in samenwerking met woningcorporatie Vivare.

4 3.5 Gezond op school: De SP vindt logopedie, diëtist en jeugdarts op school van groot belang. Deze disciplines moeten voor de ouders en kinderen laagdrempelig en dus makkelijk toegankelijk zijn. Sportonderwijs in het onderwijs moet door speciale sportdocenten gegeven worden. Hierdoor kunnen de leerlingen zich beter oriënteren op een sportkeuze. Ook heb je door deze speciale sportdocenten minder kans op blessures. Het sportonderwijs zou een samenwerkingsverband kunnen zijn met het CIOS door stageplekken op het basisonderwijs en voortgezet onderwijs aan te bieden. Kinderen moeten onderwijs krijgen in een school met een goede luchtkwaliteit, schone toiletten en klaslokalen. Het onderhoud en schoonmaak van de scholen is iets waar niet op bezuinigd mag worden. 3.6 WMO: De WMO moet zorgvuldig uitgevoerd worden. Ambtenaren moeten adequaat geschoold zijn en zij moeten, indien nodig, zich laten adviseren door ter zake doende deskundigen. Niet de telefonische (her)beoordelingen, maar de huisbezoeken moeten de leidraad zijn in het toekennen van WMO budgetten. 4. EEN VEILIG DUIVEN(politie en justitie) 4.1 Toezicht op station: De SP wil uitbreiding van het Liemerse UWV project met toezichthoudende/serviceteams bij het NS station van Duiven. Dit is op het station van Zevenaar al een groot succes waardoor er een afname is van criminaliteit, het goed beheersbaar houden van het fietsenstallingprobleem en een toename van veiligheid. Omdat de UWV in de Liemers een samenwerkingsverband is van Duiven, Westervoort en Zevenaar moet dit simpel te realiseren zijn. 4.2 Veiligheid op de weg: Veiligheid op de weg begint door de jeugd al vroeg te wijzen op de gevaren van het hedendaags verkeer. Het basisonderwijs heeft verkeersonderwijs maar op het moment dat kinderen naar het voortgezet onderwijs gaan heeft dit geen vervolg. Scholieren fietsen vaak in het donker zonder licht, krijgen daarvoor direct een bekeuring, en fietsen vervolgens verder zonder licht. Wanneer je een mobiel service team organiseert, in samenwerking met de politie, die de scholen bezoekt, fietsen controleert en daar,waar mogelijk, repareert bevorder je de fietsveiligheid. Dit werkt beter dan het direct bekeuren van fietsers en scooters. 4.3 Terugkeer van de wijkagent: Meer blauw op straat vergroot het gevoel van veiligheid. De wijkagent behoort de buurt te kennen en haar bewoners en kan vaak signalen, die hij van de bewoners krijgt, doorspelen naar politiek of naar hulpverleningsinstanties. De wijkagent draagt bij aan het leefbaarder houden van de buurt.

5 4.4 Terugkeer van een politiepost: In het verlengde van de wijkagent is de terugkeer van de politiepost een noodzaak. Er moet een loket zijn om snel en simpel zaken geregeld kunnen worden zoals bijvoorbeeld aangifte doen. Een politiepost moet laagdrempelig zijn met de juiste openingstijden. De politiepost moet centraal in Duiven gelegen zijn. Dit zou bijvoorbeeld ook passen binnen een buurthuis of centrum voor jeugd en gezin. 4.5 Professionele buurtbemiddeling: Er is nu buurtbemiddeling door vrijwilligers. De SP vind dat dit geen taak is voor vrijwilligers maar goed opgeleide bemiddelaars die onafhankelijk kunnen bemiddelen. Buurtbemiddeling mag niet in plaats komen van de politie, maar zou moeten samenwerken met de politie. 5. EEN LEREND DUIVEN(onderwijs en wetenschap) 5.1 Onderwijs voor iedereen: De SP vind dat iedereen,ongeacht geloof, kleur of afkomst, recht heeft op onderwijs en staat daarom openbaar onderwijs voor. 5.2 Integratie onderwijs en werken: De SP wil stages van leerlingen in de zorg/bedrijfsleven in en rond Duiven bevorderen. Hiervoor is het van belang dat er een goed contact is tussen de onderwijsinstanties en de gemeente. Uitbreiding van de roefeldag van basisschool naar voortgezet onderwijs kan ertoe bijdragen dat leerlingen zich duidelijker een beeld vormen van wat zij met hun studie willen bereiken. 6. EEN SAMENWERKEND DUIVEN(werk, economie en financieel beleid) 6.1 Stimuleren van werkgelegenheid in Duiven: Werken daar waar je woont! De SP wil er alles aan doen om de werkgelegenheid in en rond Duiven te stimuleren. Dit levert meer banen, minder files en tevreden burgers op. 6.2 Bevorderen van de kleine middenstand: De kleine middenstand is een bedreigde bedrijfstak. Grote ondernemingen bepalen tegenwoordig het straatbeeld omdat kleine bedrijven niet op kunnen tegen de oneerlijke concurrentie. Daarom pleitten wij voor maatregelen die het starten van kleine ondernemingen stimuleren. Dan denken we onder andere aan huursubsidie mogelijkheden en maximale maten voor supermarkten. 6.3 Investeer in mensen: Duiven is een welvarende gemeente, zeker met de miljoenen van de verkoop van de NUON. Wij willen dat er niet alleen geïnvesteerd word in allerlei luxe en commerciële projecten maar vooral ook in mensen. Wij willen investeringen in buurten, veiligheid, zorg en jeugd. Een gezonde economie begint met een gezonde leefomgeving.

6 6.4 Transparantie financieel beleid: Het financieel plaatje moet voor iedere Duivenaar inzichtelijk zijn. Het zou mooi zijn wanneer de burgers door zowel de Duivenpost als de website van de gemeente maandelijks op de hoogte gesteld wordt van inkomsten en uitgaven en welke bedragen er met investeringen gemoeid zijn. Ook moet het duidelijk welke financiële potjes er in Duiven zijn. Daarnaast vinden wij het noodzakelijk dat er voor belangrijke en omvangrijke investeringen referenda gehouden worden. 7. EEN BEWOONBAAR DUIVEN(woningbouw en vervoer) 7.1: Meer voorzieningen in Groessen en Loo: Groessen en Loo zijn twee dorpskernen met een eigen karakter. De bewoners vormen een hechte gemeenschap met veel activiteiten. Wat er ontbreekt zijn een aantal voorzieningen die het leven, voor met name ouderen, wat aangenamer kunnen maken. Wat wij graag gerealiseerd willen zien is dat de bewoners de mogelijkheid hebben geld op te nemen middels een pinautomaat. Wij willen de terugkeer van een buurtbus of een alternatieve mogelijkheid van lokaal vervoer zodat ook inwoners van Groessen en Loo gemakkelijk het centrum van Duiven kunnen bereiken. Ook jongeren dienen er een plek te hebben met goedkope huur en koopwoningen. 7.2: Verkeersveiligheid: Rotonden dragen bij aan de veiligheid van de verkeersdeelnemer. Daarom vinden wij dat op belangrijke kruispunten, zoals op de rijksweg t.h.v. RABO bank en op de Zuidsingel, een rotonde gerealiseerd wordt. Daarnaast moet het verkeersonderwijs niet beperkt blijven tot het basisonderwijs maar ook uitgebreid naar het voortgezet onderwijs. (zie punt 4.2) 7.3: Stimuleren inspraak bewoners bij besluiten over hun leefomgeving: Elke wijk in Duiven moet een visie hebben, een soort masterplan, opgesteld in samenspraak met haar bewoners. In dit masterplan moet de leefbaarheid centraal staan, waarbij er bij financiële investeringen er in de eerste plaats naar bewoners en buurt geluisterd wordt. 7.4: De fiets heeft voorrang in Duiven: Duiven moet het nummer 1 fietsdorp worden. Fietsvriendelijkheid staat daarom voorop bij beslissingen met betrekking tot het centrumplan, station, toegankelijkheid bedrijfsterreinen en verkeerswegen. Er moeten meer voorrangs oversteek gelegenheden zijn voor voetgangers en fietsers aan de grote wegen in Duiven, zoals bijvoorbeeld de Rijksweg en de Vergertlaan. Ook kan door het splitsen van de bestaande fietspaden de veiligheid verhogen zodat er in twee richtingen gefietst kan worden. Hierdoor hoeft er niet overgestoken te worden. In het nieuw te bouwen centrum moeten er voldoende mogelijkheden zijn om je fiets te parkeren.

7 7.5. Openbaar vervoer verminderd files: Dit is een simpel feit, meer forensen in trein of bus verminderen de files. Openbaar vervoer moet voor studenten en 65 plussers gratis zijn. Daarnaast moeten forensen gestimuleerd worden om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Ook moet het openbaar vervoer voldoende capaciteit hebben en goed georganiseerd zijn. De A15 hoeft, bij adequaat vervoer en aanpassing bestaand wegennet, niet doorgetrokken te worden. 7.6 Stimuleren sociale woningbouw: De SP vindt dat er bij nieuwbouw tenminste 35% sociale woningbouw moet plaats vinden. Er moet voldoende betaalbare huisvesting zijn voor jong en oud. Goede huurwoningen hoeven niet altijd gesloopt te worden, maar kunnen vaak ook goed gerenoveerd worden. Graag zien wij dat Vivare het voortouw neemt bij het ontwikkelen van een project met betrekking tot kangoeroewoningen. Voor elke verkochte sociale woningbouwwoning moet er een nieuwe gebouwd worden. Hierdoor weten we zeker dat er betaalbare woningen zullen blijven in Duiven. 7.7 Onderhoud van openbaar groen: Duiven is een groene gemeente en dat willen we graag zo houden. Het openbaar groen is een van de eerste vereisten om een buurt of een wijk leefbaar te houden. Op het onderhoud ervan mag niet bezuinigd worden. Bij openbaar groen denk je ook aan een speelweide of speeltuin. Wij vinden dat er voldoende speelmogelijkheden voor de kinderen in de buurt of wijk moet zijn. (Zie punt 10.3) 8. EEN DUURZAAM DUIVEN(landbouw, natuurbeheer en milieu) 8.1 Alternatieve energie: De SP is voor ontwikkeling van alternatieve energie. Wij zijn voorstander voor het subsidiëren van zonnepanelen, zoals dat bijvoorbeeld in Duitsland gebeurd. De gemeente kan hiervoor zelf het goede voorbeeld geven door het initiatief te nemen om het gemeentehuis CO2 neutraal te laten zijn. Het gemeentelijke wagenpark vervangen door voertuigen op elektriciteit is een prachtig alternatief voor het huidig wagenpark. Door het plaatsen van een oplaadpunt voor elektrische auto s zou de gemeente een positieve bijdrage kunnen leveren in de ontwikkeling van het elektrisch vervoer. 8.2:Diervriendelijkheid: De SP wil geen geen megastallen in de gemeente Duiven. Los van het feit dat het de diervriendelijkheid teniet doet zorgt het ook voor stank, fijnstof en vervoersoverlast van de woonomgeving. Een megastal moet gesitueerd worden in een zogenaamd LOG, landbouwontwikkelingsgebied.

8 8.3 Centrumplan: De SP vindt dat er in de ontwikkeling van het centrumplan serieus gekeken moet worden om CO2 neutraal te bouwen. De huidige techniek laat dit zeker toe. In de aanbesteding zou dit een zeer zwaarwegend punt moeten zijn. Daarnaast moet het centrumplan dusdanig ingericht worden dat er niet alleen voldoende parkeerplaatsen zijn voor auto's maar juist ook voor fietsers. (Zie punt 7.4) 8.4 Duiven schoon: Het openbaar groen moet beter onderhouden worden i.p.v. verminderen van onderhoud. Er moet strijd gevoerd worden tegen het zwerfvuil, hondenpoep en onkruid. Er moet in Duiven afgezien worden van het DIFTAR systeem. Jong geleerd is oud gedaan. Het onderwijs moet milieu en samenleving uitgebreid opnemen in het lespakket. Jongeren (en ook ouderen) die betrapt worden op onbeschoft wegwerp gedrag moeten in een programma komen waarin zij gaan opruimen. Er zouden in Duiven op alle centrale plekken afvalbakken moeten staan. 9. EEN CULTUREEL DUIVEN (kunst, cultuur sport en vrije tijd) 9.1 Geef jongeren de ruimte!: De gemeente heeft al veel werk gemaakt om jongeren te voorzien van hun eigen stekkie getuige jongerencentrum Alpha, de skatebanen in park de Nieuweling en bij het spoor. Toch vinden wij het belangrijk dat er meer mogelijkheden zijn waar jongeren zich kunnen bezighouden met cultuur en sport. Maak een jongerensoos waar optredens gehouden kunnen worden. Maak oefenruimte voor jonge muziekkanten. Open podia in bijvoorbeeld in het Horster park. Hierbij denken wij aan een muziektent. Ook het uitgaanscentrum in Duiven moet sterk verbeterd worden en wij vinden dat die disco er nu ook eens moet komen! 9.2 Ieder kind moet kunnen sporten: Herzien van het subsidie beleid (eerlijk delen). Ontwikkel een sportpas waardoor kinderen en jongeren gestimuleerd worden om te sporten. We zien graag uitbreiding van de vakantiesportweek naar alle schoolvakanties. Jeugdfitness aanbieden aan scholen in samenwerking met sportscholen. Sportverenigingen en scholen moeten intensiever samenwerken. Uitbreiding van de sportoriëntatie in het middelbaar onderwijs. Dit vind nu alleen plaats in 5 HAVO en 6 VWO. Dit is in onze optiek veel te laat en moet bovendien uitgebreid worden naar het VMBO. Dit zou ook weer in samenwerking kunnen met het onder punt 3.5 genoemde CIOS. 9.4:Facilitair beheer: Sportverenigingen zouden beter gebruik maken van de bestaande faciliteiten. Daarnaast moeten de verenigingen gebruik kunnen maken van elkaars faciliteiten.

9 9.5 Cultuurhuis: Binnen het centrumplan wordt over het cultuurhuis gesproken waarin CCOG en jongerencentrum Alpha samen een onderkomen krijgen! Hieraan wil de SP het college vastleggen! Door vooraf aangekondigde tegenvallers mag het niet zo zijn dat het jongeren beleid wordt afgebroken voor er iets nieuws in de plaats komt. Alpha pas afbreken als er een waarborg is dat de bestaande plannen gerealiseerd worden. 10. EEN GEINTREGEERD DUIVEN(ouderen, jongeren, gehandicapten en integratie) 10.1:Weg met de negatieve en repressieve benadering van jongeren: Geef ze ruimte want met de huidige ontwikkelingen jaag je ze het dorp uit. (Zie punt 4.2, 9.1 en 9.2) Betrek jongeren meer bij gemeentelijke beslissingen die betrekking hebben op hen Ouderen: Geen prijsverhoging voedselverstrekking door Mikado. Daarnaast moet door de eerder genoemde zorgvuldige toepassing van de WMO een eerlijke verdeling van de middelen voor ouderen nagestreefd worden Buurtzorg: Bij het reorganiseren van oude wijken of het realiseren van nieuwe moet er voldoende rekening gehouden worden met publieke ruimte. Kinderen van alle leeftijden moeten de ruimte hebben om te kunnen spelen maar ook gedacht moet worden aan ontmoetingsplek voor ouderen. Dit moet 3% van het bouw oppervlak bedragen.

WONEN WERKEN WELZIJN

WONEN WERKEN WELZIJN DUIVEN WONEN WERKEN WELZIJN Op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen 2014 WAT WIL DE SP? Een samenleving waarin menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit voorop staan. Daarvoor strijden

Nadere informatie

Afdeling Westervoort. Verkiezingsprogramma. Het kan anders

Afdeling Westervoort. Verkiezingsprogramma. Het kan anders Afdeling Westervoort Verkiezingsprogramma Het kan anders Gemeenteraadsverkiezingen 2014 KERNVISIE Wat drijft de leden van de SP, en mensen die SP stemmen? Ze vinden allemaal dat het beter, menselijker

Nadere informatie

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal 2018-2022 De SP bestuurde voor het eerst in Gorinchem mee. De SP heeft met onze wethouder veel dingen bereikt. We vertellen

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

Bewust Sociaal. Verkiezingsprogramma. SP Winterswijk

Bewust Sociaal. Verkiezingsprogramma. SP Winterswijk Bewust Sociaal Verkiezingsprogramma SP Winterswijk 2014-2018 Principes Ons leven wordt in belangrijke mate bepaald door de drang tot overleven. Wij zijn allemaal individuen met een eigen verantwoordelijkheid

Nadere informatie

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de STEM VOOR TIJD VOOR VERANDERING HET VERKIEZINGSPROGRAMMA IN 5 MINUTEN GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Wij kiezen ervoor om de

Nadere informatie

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

Wijk- en buurtmonitor 2018 Vinkel

Wijk- en buurtmonitor 2018 Vinkel Wijk- en buurtmonitor 2018 Vinkel Vinkel grenst in het noorden aan de rijksweg A59 tussen s-hertogenbosch en Oss. Na een herindeling in 1993 viel het grootste gedeelte onder de gemeente Maasdonk. Begin

Nadere informatie

Engelen. Wijk- en buurtmonitor 2018

Engelen. Wijk- en buurtmonitor 2018 Wijk- en buurtmonitor 2018 Engelen Engelen ligt ten noordwesten van s-hertogenbosch. De wijk bestaat uit de dorpen Engelen en Bokhoven. Ook staat de wijk bekend om de kastelen. Engelen heeft zich in de

Nadere informatie

Samen maken we Groningen

Samen maken we Groningen Verkiezingsprogramma in eenvoudig Nederlands - D66 Groningen 2018-2022 Samen maken we Groningen D66 krijgt het voor elkaar Samen maken we Groningen 2 Op 21 november 2018 gaan we in Groningen naar de stembus.

Nadere informatie

Menselijke maat in het landelijk gebied

Menselijke maat in het landelijk gebied Menselijke maat in het landelijk gebied Menselijke maat in het landelijk gebied Mensen maken het landelijk gebied. Het zijn juist de trotse en betrokken bewoners die zorgen voor een landelijk gebied dat

Nadere informatie

MOEILIJK DOEN ALS HET OOK SAMEN KAN?

MOEILIJK DOEN ALS HET OOK SAMEN KAN? VERKIEZINGSPROGRAMMA 1/16WAAROM 2018-2022 MOEILIJK DOEN ALS HET OOK SAMEN KAN? VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 SP AFDELING WESTERVOORT februari 2018 2/16 INLEIDING De gemeenteraadsverkiezingen van 2018

Nadere informatie

www.liberaalhardenberg.com Verkiezingsprogramma "Naar een transparante en eerlijke toekomst"

www.liberaalhardenberg.com Verkiezingsprogramma Naar een transparante en eerlijke toekomst Verkiezingsprogramma 2014 2018 "Naar een transparante en eerlijke toekomst" Inleiding De afgelopen vier jaar heeft Liberaal Hardenberg als eenmansfractie steeds de strijd aangebonden met gevestigde opvattingen

Nadere informatie

HEERHUGOWAARD. Voorwoord. Beste Heerhugowaarder,

HEERHUGOWAARD. Voorwoord. Beste Heerhugowaarder, Voorwoord Beste Heerhugowaarder, In dit verkiezingsprogramma 2014 hebben wij onze standpunten en visie in tien thema s kort en bondig weergegeven. Onze visie komen voort uit de sociaalliberale keuzes van

Nadere informatie

De Leefplekmeter Wat vind je van je leefplek?

De Leefplekmeter Wat vind je van je leefplek? De Leefplekmeter Wat vind je van je leefplek? Waarom een Leefplekmeter? We brengen een groot deel van onze tijd door op de plek waar we wonen of werken. Dit heeft belangrijke gevolgen voor ons leven en

Nadere informatie

Wijk- en buurtmonitor 2018 Nuland

Wijk- en buurtmonitor 2018 Nuland Wijk- en buurtmonitor 2018 Nuland Het oorspronkelijke landbouwdorp Nuland ligt ten zuiden aan de rijksweg A59 tussen s-hertogenbosch en Oss. Tot 1993 was Nuland een zelfstandige gemeente. Hierna werd het

Nadere informatie

Empel. Wijk- en buurtmonitor 2018

Empel. Wijk- en buurtmonitor 2018 Wijk- en buurtmonitor 2018 Empel Empel ligt ten noordoosten van s-hertogenbosch. De wijk bestaat uit een ouder en een nieuwer gedeelte. De eerste woningen zijn in 1946 gebouwd. Deze oorspronkelijke kern

Nadere informatie

Samen voor jouw Toekomst!

Samen voor jouw Toekomst! Verkiezingsprogramma SGP Zederik 2014 2018 Jongeren editie Samen voor jouw Toekomst! Een principiële keus, voor nu en later V e r k i e z i n g s p r o g r a m m a S G P Z e d e r i k 2 0 1 4 2018 Inhoudsopgave:

Nadere informatie

WAAROM 50PLUS IN ALLE PROVINCIALE STATEN.

WAAROM 50PLUS IN ALLE PROVINCIALE STATEN. WAAROM 50PLUS IN ALLE PROVINCIALE STATEN. De 50PLUS-partij doet voor de tweede keer in haar bestaan mee aan de verkiezingen voor Provinciale Staten. Daarbij wil de partij in alle provincies haar aanwezigheid

Nadere informatie

In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen.

In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen. Gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen. Wat vind jij belangrijk?

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA

VERKIEZINGSPROGRAMMA VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 MIDDEN-DRENTHE Midden-Drenthe Duurzaam en Sociaal Dat is waar we naar streven als GroenLinks Midden-Drenthe. In het sociale en duurzame akkoord, van de coalitie waarvan wij

Nadere informatie

1 Is er uit jouw huishouden in de afgelopen vijf jaar wel eens een fiets gestolen?

1 Is er uit jouw huishouden in de afgelopen vijf jaar wel eens een fiets gestolen? Fietsendiefstal Onderzoeksresultaten TIPHorstaandeMaas.nl Fietsendiefstal Fietsendiefstal is in Nederland de meest voorkomende vorm van criminaliteit (bron: politie). 8 7 6 1 Is er uit jouw huishouden

Nadere informatie

Rosmalen zuid. Wijk- en buurtmonitor 2018

Rosmalen zuid. Wijk- en buurtmonitor 2018 Wijk- en buurtmonitor 2018 Rosmalen zuid Het stadsdeel Rosmalen ligt ten oosten van de rijksweg A2 en bestaat uit Rosmalen zuid en Rosmalen noord. Het oorspronkelijke zanddorp Rosmalen is vanaf eind jaren

Nadere informatie

Program Vastgesteld in de ALV van 4 november 2013

Program Vastgesteld in de ALV van 4 november 2013 Program 2014-2018 Vastgesteld in de ALV van 4 november 2013 Uitgangspunten Uit Nieuwe woorden, nieuwe beelden van Commissie Hertaling Uitgangspunten (2012): Publieke gerechtigheid Het CDA staat pal voor

Nadere informatie

Debat: regionaal en nationaal

Debat: regionaal en nationaal Debat: regionaal en nationaal Korte omschrijving werkvorm In deze werkvorm debatteren leerlingen over het verschil tussen een regionale of lokale partij en een landelijke partij. Leerdoelen Leerlingen

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma Lokaal Sociaal! Verkiezingsprogramma PvdA Heerhugowaard

Verkiezingsprogramma Lokaal Sociaal! Verkiezingsprogramma PvdA Heerhugowaard Verkiezingsprogramma 2018-2022 Lokaal Sociaal! PvdA Heerhugowaard: Lokaal en sociaal! Democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid, vrijheid en solidariteit. Dat zijn de idealen van de sociaal-democraten.

Nadere informatie

Q en A Ouderen. Solidariteit & gemeenschap

Q en A Ouderen. Solidariteit & gemeenschap Q en A Ouderen Solidariteit & gemeenschap 1. Moeten ouderen straks een beroep doen op familie of buren? De PvdA wil een samenleving waarin we ook zorg voor elkaar hebben. Een samenleving waarin we de zorg

Nadere informatie

Wijk- en buurtmonitor 2018 Muntel/Vliert

Wijk- en buurtmonitor 2018 Muntel/Vliert Wijk- en buurtmonitor 2018 Muntel/Vliert Ten noorden van de Binnenstad ligt de wijk Muntel/Vliert. Deze wijk bestaat uit drie verschillende buurten: de Muntel, de Vliert en Orthenpoort. De wijk telt bijna

Nadere informatie

PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO

PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO Wat is de naam van uw partij? PvdA Hillegom Wie is uw lijsttrekker? Annemieke van Dijk en Fred van Loenen Wie is uw wethouderskandidaat? De PvdA heeft in Hillegom

Nadere informatie

WIE BESTUURT DE GEMEENTE?

WIE BESTUURT DE GEMEENTE? WIE BESTUURT DE GEMEENTE? De gemeente dichtbij Dagelijks heeft u met de gemeente te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw vuilnis wordt opgehaald en dat er wegen en fietspaden worden aangelegd. Bij

Nadere informatie

Arnhem voor iedereen

Arnhem voor iedereen Arnhem voor iedereen Samenvatting verkiezingsprogramma PvdA Gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018 Samenvatting verkiezingsprogramma Arnhem is een prachtige stad. Maar in onze stad hebben nog te veel

Nadere informatie

Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0!

Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0! Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0! Algemene en Financiële beschouwingen: Voorjaarsrapportage 2014 Inleiding De raad geeft vandaag bij de algemene beschouwingen haar visie op de eerste voorjaarsrapportage

Nadere informatie

Lesmateriaal voor het (V)MBO

Lesmateriaal voor het (V)MBO Lesmateriaal voor het (V)MBO Binnenkort nemen uw leerlingen deel aan een Jongerengemeenteraad. Het project Jongerengemeenteraad laat jongeren in de leeftijd van 14 19 jaar zien hoe beleid tot stand komt

Nadere informatie

Kernboodschappen Woningcorporaties Nederland dicht bij huis

Kernboodschappen Woningcorporaties Nederland dicht bij huis Kernboodschappen Woningcorporaties Nederland dicht bij huis Oktober 2014 Thema 1 Goed wonen en een goede dienstverlening We vinden het in Nederland normaal dat iedereen goed kan wonen. Maar niet iedereen

Nadere informatie

Muntel/Vliert. Wijk- en buurtmonitor 2016

Muntel/Vliert. Wijk- en buurtmonitor 2016 Wijk- en buurtmonitor 2016 Muntel/Vliert Ten noorden van de Binnenstad ligt de wijk Muntel/Vliert. De wijk bestaat uit drie verschillende buurten: de Muntel, de Vliert en Orthenpoort. In de wijk wonen

Nadere informatie

Stadjers over fietsen in Groningen. Een Stadspanelonderzoek

Stadjers over fietsen in Groningen. Een Stadspanelonderzoek B A S I S V O O R B E L E I D Stadjers over fietsen in Groningen Een Stadspanelonderzoek Onderzoek en Statistiek Groningen heeft als kernactiviteiten instrumentontwikkeling voor en uitvoering van beleidsgericht

Nadere informatie

MIDDEN-DRENTHE. Verkiezingsprogramma

MIDDEN-DRENTHE. Verkiezingsprogramma MIDDEN-DRENTHE Verkiezingsprogramma 2018-2022 Midden-Drenthe Duurzaam en Sociaal Dat is waar we naar streven als GroenLinks Midden-Drenthe. In het sociale en duurzame akkoord, van de coalitie waarvan wij

Nadere informatie

Provinciale verkiezingen 2019

Provinciale verkiezingen 2019 PF Provinciale Verkiezingen 2019 V000 Provinciale verkiezingen 2019 Bedankt dat u mee wilt doen aan deze vragenlijst over de provinciale verkiezingen. Wij zijn benieuwd hoe u denkt over deze verkiezingen

Nadere informatie

Meerjarenplan. Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016

Meerjarenplan. Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016 Meerjarenplan Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016 Inleiding Dit meerjarenplan is het vervolg op het meerjarenplan 2009 2012. Veel uit het vorige plan is gerealiseerd, maar er zijn ook projecten

Nadere informatie

PvdA Borger-Odoorn Verkiezingsprogramma Gewoon doen!

PvdA Borger-Odoorn Verkiezingsprogramma Gewoon doen! PvdA Borger-Odoorn Verkiezingsprogramma 2014-2018 Gewoon doen! 1 De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten Solidair, samen en een stimulerende (ondersteunende) overheid De PvdA werkt aan een solidaire

Nadere informatie

Fietsen, lopen en veiligheid

Fietsen, lopen en veiligheid Uitkomsten stellingendebat Als onderdeel van de Startbijeenkomst Verkeersbeleidsplan Bunnik (datum: 10-10-2013) is een Stellingendebat gehouden. Er waren circa 18 mensen aanwezig die hebben meegedaan met

Nadere informatie

Rosmalen noord. Wijk- en buurtmonitor 2018

Rosmalen noord. Wijk- en buurtmonitor 2018 Wijk- en buurtmonitor 2018 Rosmalen noord Het stadsdeel Rosmalen ligt ten oosten van de rijksweg A2 en bestaat uit Rosmalen zuid en Rosmalen noord. Het oorspronkelijke zanddorp Rosmalen is vanaf eind jaren

Nadere informatie

Nog steeds in. Helmond 77%

Nog steeds in. Helmond 77% De trends volgens de Helmonders Bijlage 4 Resultaten enquête Stadspanel Onderzoek en Statistiek Gooitske Marsman Augustus 2011 Inleiding Helmond heeft een start gemaakt met het project dat uiteindelijk

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN EENVOUDIGE TAAL

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN EENVOUDIGE TAAL Westerkwartier VERKIEZINGSPROGRAMMA 2019 2022 IN EENVOUDIGE TAAL Hallo, Over een paar weken mogen mensen stemmen. Dan mag je kiezen voor een partij. Dat is op woensdag 21 november. Je hebt daarvoor een

Nadere informatie

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën Een betrouwbare overheid Gemeentelijke samenwerking en financiën 1 Een betrouwbare overheid Bij de ChristenUnie staat de samenleving centraal. Een samenleving die niet het werk is van de overheid maar

Nadere informatie

Enquete feedback avond 25 oktober 2018

Enquete feedback avond 25 oktober 2018 Enquete feedback avond 25 oktober 2018 Enquete feedback avond Avond indeling: 20.00 Van 20.00 tot 20.45 Van 20.45 tot 21.00 Van 21.00 tot 21.30 Van 21.30 tot 22.00 22.00 Aanvang Presentatie enquete uitkomsten

Nadere informatie

Leonarduskerk. Onderzoeksresultaten TIPMooiLaarbeek.nl

Leonarduskerk. Onderzoeksresultaten TIPMooiLaarbeek.nl Leonarduskerk Onderzoeksresultaten TIPMooiLaarbeek.nl Leonarduskerk De Leonarduskerk staat al ruim één jaar leeg. In welke mate ben je het (on)eens met de volgende stelling. 50% 45% 40% 35% 30% 25% 20%

Nadere informatie

B. Mag de verdere ontwikkeling van het Dru-complex eventueel meer geld van de gemeente kosten? - Ja - Nee - Geen mening

B. Mag de verdere ontwikkeling van het Dru-complex eventueel meer geld van de gemeente kosten? - Ja - Nee - Geen mening DE VRAGEN VOOR HET BURGERBEGROTINSGFORUM OP 30 OKTOBER 2010 Groep 1: Leefbaarheid A. Zaal: Loungezaal. Gespreksleider: Jan Finkenflügel. 1 Het idee in de begroting is dat een goed voorzieningenniveau van

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Nieuwsbrief nr. 3, september 2013 Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Amstelveen, donderdagochtend 29 augustus om 7.45 uur s ochtends op het plein voor het raadhuis. Een vriendelijk

Nadere informatie

SAMENVATTING VERKIEZINGS- PROGRAMMA

SAMENVATTING VERKIEZINGS- PROGRAMMA SAMENVATTING VERKIEZINGS- PROGRAMMA 2018-2022 WAAR STAAT GROENLINKS ALMERE VOOR? Onze politiek is waarden-gedreven: we kiezen voor een samenleving die mensen verbindt, we willen eerlijke kansen en mogelijkheden

Nadere informatie

Seniorenbeleidsplan

Seniorenbeleidsplan Seniorenbeleidsplan 2018-2023 1 Inhoudsopgave Inleiding 1. Pensioenen 2. Armoede 3. Participatie,betrokkenheid en inspraak 4. Veiligheid 5. Mobiliteit 6. Zorg op maat 2 Inhoudsopgave 7. Bouwen, wonen en

Nadere informatie

Resultaten vragenlijst extra opvang vluchtelingen in de gemeente Wierden (extra informatieronde BFMO)

Resultaten vragenlijst extra opvang vluchtelingen in de gemeente Wierden (extra informatieronde BFMO) Resultaten vragenlijst extra opvang vluchtelingen in de gemeente Wierden (extra informatieronde BFMO) 18 november 2015 Inleiding Op 18 november 2015 konden inwoners van de gemeente Wierden hun mening geven

Nadere informatie

000495201509/001 ENQUETE LEEFBAARHEID BINNENSTAD WEERT. Waarom deze enquête?

000495201509/001 ENQUETE LEEFBAARHEID BINNENSTAD WEERT. Waarom deze enquête? ENQUETE LEEFBAARHEID BINNENSTAD WEERT 000495201509/001 Waarom deze enquête? Dank u dat u wilt meewerken aan de Enquête Leefbaarheid Binnenstad Weert. De Bewonersorganisatie Binnenstad (BOB) onderzoekt

Nadere informatie

Ons verkiezingsprogramma is tot stand gekomen op een manier die bij Trots Pijnacker-Nootdorp past: onderscheidend met lef en

Ons verkiezingsprogramma is tot stand gekomen op een manier die bij Trots Pijnacker-Nootdorp past: onderscheidend met lef en VERKIEZINGS- PROGRAMMA VOORWOORD Het is met veel plezier dat ik het voorwoord schrijf voor het verkiezingsprogramma van Trots Pijnacker-Nootdorp (TPN). Op 21 maart aanstaande zal Trots wederom meedoen

Nadere informatie

Gemeentelijke dienstverlening. *gematigde tevredenheid over dienstverlening score 6,5 (54% score 7 of hoger)

Gemeentelijke dienstverlening. *gematigde tevredenheid over dienstverlening score 6,5 (54% score 7 of hoger) Resultaten per thema Woon en leefomgeving Relatie burgergemeente Gemeentelijke dienstverlening Zorg en Welzijn burgerparticipatie *tevredenheid eigen buurt scoort 7,9 (90% score 7 of * tevredenheid leefbaarheid

Nadere informatie

Afdeling Rhenen-Elst-Achterberg

Afdeling Rhenen-Elst-Achterberg RHENEN IS VAN ONS ALLEMAAL! PROGRAMMA RAADSPERIODE 2014 2018 De PvdA wil dat Rhenen een gemeente is waar - iedereen gelijke kansen heeft - het veilig leven, wonen en werken is - het kwetsbare wordt beschermd

Nadere informatie

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord 2018-2022 Gemeente Emmen betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend S S Samen investeren! De partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA gaan opnieuw

Nadere informatie

VOORSTELLING DE KINDER- & JEUGDBURGEMEESTER DEN HAAG

VOORSTELLING DE KINDER- & JEUGDBURGEMEESTER DEN HAAG VOORSTELLING DE KINDER- & JEUGDBURGEMEESTER DEN HAAG Kom op bezoek bij Kinder- & Jeugdburgemeester YoZyAsz en zijn gevolg en word even raadslid van Den Haag. Maak, met jouw partij, jullie eigen plan voor

Nadere informatie

Doesburg, een stad om van te houden! Partij Programma Stadspartij Doesburg

Doesburg, een stad om van te houden! Partij Programma Stadspartij Doesburg Doesburg, een stad om van te houden! Partij Programma Stadspartij Doesburg 2018-2022 Inleiding Doesburg is een prachtige stad, die we als Stadspartij Doesburg onafhankelijk willen houden. Samenwerken doen

Nadere informatie

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN VERKIEZINGS PROGRAMMA 2018-2022 KAMPEN Mijn naam is Nieke Jansen. Ik zit in de gemeenteraad voor GroenLinks. Dat is een politieke partij. In deze folder leg ik uit wat de gemeenteraad is. Ik vertel ook

Nadere informatie

Thema s Omdat de resultaten en cijfers op wijkniveau erg uiteenlopen in onderwerp, is ervoor gekozen om deze onder te verdelen in 9 thema s:

Thema s Omdat de resultaten en cijfers op wijkniveau erg uiteenlopen in onderwerp, is ervoor gekozen om deze onder te verdelen in 9 thema s: Hoe is de wijkanalyse tot stand gekomen? Monitor Hilversum Begin december 2017 is de vragenlijst Monitor Hilversum naar 10.400 Hilversummers verstuurd. In totaal werden er 109 vragen voorgelegd over uiteenlopende

Nadere informatie

Goed onderwijs Goede zorg Goed wonen

Goed onderwijs Goede zorg Goed wonen Junior Verkiezingsprogramma 2018 Utrechtse Heuvelrug Goed onderwijs Goede zorg Goed wonen D66 krijgt het voor elkaar Inhoud 1. Kansen voor iedereen 3 2. Een gezonde en groene toekomst 3 3. Wonen, leven

Nadere informatie

Empel. Wijk- en buurtmonitor 2016

Empel. Wijk- en buurtmonitor 2016 Wijk- en buurtmonitor 2016 Empel Empel ligt ten noordoosten van s-hertogenbosch. De wijk bestaat uit een ouder en een nieuwer gedeelte. De eerste woningen zijn in 1946 gebouwd. Deze oorspronkelijke kern

Nadere informatie

Uit vrije wil. Actieplan vrijwilligerswerk

Uit vrije wil. Actieplan vrijwilligerswerk Uit vrije wil Actieplan vrijwilligerswerk ChristenUnie Algemene Politieke Beschouwingen 2008 Inleiding Onbetaalde arbeid en vrijwilligerswerk zijn de smeerolie van de samenleving. Ze verdienen erkenning

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA SPEERPUNTEN 50PLUS ROTTERDAM OMDAT HET OM ROTTERDAMMERS GAAT

VERKIEZINGSPROGRAMMA SPEERPUNTEN 50PLUS ROTTERDAM OMDAT HET OM ROTTERDAMMERS GAAT Voor individuele vrijheid Voor sociale rechtvaardigheid Voor maatschappelijke verantwoordelijkheid SPEERPUNTEN 50PLUS ROTTERDAM OMDAT HET OM ROTTERDAMMERS GAAT Rotterdam is van oudsher een havenstad, een

Nadere informatie

PROCEDURE EN CRITERIA VOOR VERSTREKKING

PROCEDURE EN CRITERIA VOOR VERSTREKKING PROCEDURE EN CRITERIA VOOR VERSTREKKING financiële bijdragen uit het leefbaarheidsbudget 1 1. Inleiding De gemeenteraad van Hellendoorn heeft enkele budgeten overgedragen aan de dorpen en wijken in de

Nadere informatie

Engelen. Wijk- en buurtmonitor 2016

Engelen. Wijk- en buurtmonitor 2016 Wijk- en buurtmonitor 2016 Engelen De wijk Engelen ligt ten noordwesten van s-hertogenbosch. De wijk bestaat uit de dorpen Engelen en Bokhoven. Ook staat de wijk bekend om de kastelen. Engelen heeft zich

Nadere informatie

Inleiding. Onderzoekstechnische- of andere vragen over dit rapport kunt mailen naar

Inleiding. Onderzoekstechnische- of andere vragen over dit rapport kunt mailen naar Inleiding Gemeente Oss moet de komende jaren miljoen bezuinigen. Om dit te kunnen realiseren wil het gemeentebestuur graag van de inwoners weten hoe zij denken over deze bezuinigingen. Daarom heeft zij

Nadere informatie

Bijlage 6. Consultatie moskee Omar El Faroek en Moskee Anwar-e-Quba

Bijlage 6. Consultatie moskee Omar El Faroek en Moskee Anwar-e-Quba Bijlage 6 Consultatie moskee Omar El Faroek en Moskee Anwar-e-Quba Samenvatting en reacties uit "Moskee-project" Consultatie inwoners de Gagel via interviews, de Surinaamse Anwar-e-Quba moskee en de Omar

Nadere informatie

Rosmalen zuid. Wijk- en buurtmonitor 2016

Rosmalen zuid. Wijk- en buurtmonitor 2016 Wijk- en buurtmonitor 2016 Rosmalen zuid Het stadsdeel Rosmalen ligt ten oosten van de rijksweg A2 en bestaat uit Rosmalen zuid en Rosmalen noord. Het oorspronkelijke zanddorp Rosmalen is vanaf eind jaren

Nadere informatie

Vinkel. Wijk- en buurtmonitor 2016

Vinkel. Wijk- en buurtmonitor 2016 Wijk- en buurtmonitor 2016 Vinkel Vinkel grenst in het noorden aan de rijksweg A59 tussen s-hertogenbosch en Oss. Na een herindeling in 1993 viel het grootste gedeelte onder de gemeente Maasdonk. Begin

Nadere informatie

Gelukkig Heerhugowaard!

Gelukkig Heerhugowaard! Gelukkig Heerhugowaard! De VVD-agenda voor Heerhugowaard voor het geluk van de Heerhugowaarder. November 2015 Heerhugowaard, 5 november 2015 Beste lezer, U leest het goed; wij zetten het op de agenda!

Nadere informatie

Lokale kwaliteit Maart/april 2015

Lokale kwaliteit Maart/april 2015 Resultaten peiling Panel Lokale kwaliteit Maart/april 2015 Van 24 maart tot en met 6 april kon het Panel een peiling invullen over de kwaliteit van hun leefomgeving. Ruim 1.750 van de ongeveer 6.500 uitgenodigde

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma

Verkiezingsprogramma Inhoud Wie zijn wij en wat willen wij... 3 Verkiezingsbeloften van A tot Z... 4 De Texelaar... 6 Zorg... 7 Onderwijs... 8 Huisvesting... 9 Circulaire economie... 10 Duurzaamheid & innovatie... 11 Veiligheid

Nadere informatie

VOOR ELKAAR MET ELKAAR

VOOR ELKAAR MET ELKAAR DUIVEN VOOR ELKAAR MET ELKAAR Op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen 2018 WAT WIL DE SP? Een samenleving waarin menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit voorop staan. Daarvoor strijden

Nadere informatie

Onderwijs Meedoen Klimaat & Groen

Onderwijs Meedoen Klimaat & Groen Verkiezingsprogramma 2018 - D66 Rhenen Onderwijs Meedoen Klimaat & Groen D66 krijgt het voor elkaar 20180118171714_3960.adpro.indd 1 1/18/2018 5:17:27 PM Inhoud 2 Voorwoord 3 1. Onderwijs, sport & bewegen

Nadere informatie

Wijk- en buurtmonitor 2018 De Groote Wielen

Wijk- en buurtmonitor 2018 De Groote Wielen Wijk- en buurtmonitor 2018 De Groote Wielen In het oostelijk deel van s-hertogenbosch ligt de Groote Wielen. Een nieuwe woonwijk, midden in de polder. In totaal komen er ongeveer 4.400 woningen, daarvan

Nadere informatie

DORPSANALYSE Nij Beets

DORPSANALYSE Nij Beets DORPSANALYSE Nij Beets Dorpsspiegel Opsterland 2017-2018 Beetsterzwaag, april 2018 Joke van der Veen Hanna Jansons INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1 Basale gegevens Opsterland... 3 Aantal inwoners... 3 De respons...

Nadere informatie

Bijlage 2 Resultaat meningspeiling Inwoners

Bijlage 2 Resultaat meningspeiling Inwoners Bijlage 2 Resultaat meningspeiling Inwoners 1. Betrokken Kan zich inleven in situaties, luistert en erkent gevoelens en behoeften van anderen. 53.6% 2. Omgevingsbewust Kent de belangen in en buiten de

Nadere informatie

www.houten2025.nl Verkenningsworkshop VMBO TL (Theoretische Leergang) 3 Het Houtens 21 november 2013 Praat verder mee op @houten2025

www.houten2025.nl Verkenningsworkshop VMBO TL (Theoretische Leergang) 3 Het Houtens 21 november 2013 Praat verder mee op @houten2025 Verkenningsworkshop VMBO TL (Theoretische Leergang) 3 Het Houtens 21 november 2013 Praat verder mee op www.houten2025.nl @houten2025 www.facebook.com/houten2025 Houten2025 op LinkedIn 1 De toekomst van

Nadere informatie

Enquête leefbaarheid in uw buurt

Enquête leefbaarheid in uw buurt Inlogcode/ buurtnummer Enquête leefbaarheid in uw buurt Bij het onderzoeken van de leefbaarheid van de buurt, is het waardevol om te weten of er verschillen bestaan in beoordeling van de leefbaarheid naar

Nadere informatie

BEZORGD BADHOEVEDORP Wie zijn wij? Onze speerpunten.

BEZORGD BADHOEVEDORP Wie zijn wij? Onze speerpunten. BEZORGD BADHOEVEDORP Wie zijn wij? Onze speerpunten. Doel van de avond Uitleg van het proces tot nu toe. Wie zijn Bezorgd Badhoevedorp? Wat zijn onze speerpunten: Toelichting + schets. Bespreken speerpunten

Nadere informatie

Samen naar beter! verkiezingsprogramma SP-Westfriesland-Oost gemeenteraadsverkiezingen Enkhuizen

Samen naar beter! verkiezingsprogramma SP-Westfriesland-Oost gemeenteraadsverkiezingen Enkhuizen Samen naar beter! verkiezingsprogramma SP-Westfriesland-Oost gemeenteraadsverkiezingen 2014 - Enkhuizen Hieronder vind je het SP-verkiezingsprogramma voor gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Enkhuizen

Nadere informatie

Waardering van voorzieningen, vervoer en werk

Waardering van voorzieningen, vervoer en werk Waardering van voorzieningen, vervoer en werk Burgerpeiling Woon- en Leefbaarheidsmonitor Eemsdelta 2015 Een afname van het inwoneraantal heeft gevolgen voor het voorzieningenniveau. Er zal immers niet

Nadere informatie

Een liberaal lokaal Haarlemmermeer En meedenken is meedoen Natuurlijk samenwerken!

Een liberaal lokaal Haarlemmermeer En meedenken is meedoen Natuurlijk samenwerken! Haarlemmermeer, 2 april 2013 Deze tijd vraagt om een nieuwe manier van denken met een duidelijke visie om de problemen aan te pakken. Ons motto; Een liberaal lokaal Haarlemmermeer En meedenken is meedoen

Nadere informatie

Rosmalen noord. Wijk- en buurtmonitor 2016

Rosmalen noord. Wijk- en buurtmonitor 2016 Wijk- en buurtmonitor 2016 Rosmalen noord Het stadsdeel Rosmalen ligt ten oosten van de rijksweg A2 en bestaat uit Rosmalen zuid en Rosmalen noord. Het oorspronkelijke zanddorp Rosmalen is vanaf eind jaren

Nadere informatie

Veldwerkopdracht Utrecht in ontwikkeling

Veldwerkopdracht Utrecht in ontwikkeling Veldwerkopdracht Utrecht in ontwikkeling Herstructurering van de Schepenbuurt en omgeving Maarten Seerden Inleiding Schepenbuurt en omgeving Bouwperiode: jaren 40-50 van de 20e eeuw Wijk is verouderd behoefte

Nadere informatie

SAMEN VERDER BOUWEN AAN EEN LEEFBAAR EN SOCIAAL ROSSUM, LEMSELO EN VOLTHE

SAMEN VERDER BOUWEN AAN EEN LEEFBAAR EN SOCIAAL ROSSUM, LEMSELO EN VOLTHE SAMEN VERDER BOUWEN AAN EEN LEEFBAAR EN SOCIAAL ROSSUM, LEMSELO EN VOLTHE ENQUÊTE DORPSRAAD ROSSUM LEMSELO VOLTHE 2012 1 Nu en in de nabije toekomst: wat leeft er bij u? Januari 2012 Geachte inwoner(s)

Nadere informatie

Verslag themabijeenkomst Welzijn en Zorg

Verslag themabijeenkomst Welzijn en Zorg URHAHN BREEN FERWERDA Dorpsontwikkelingsvisie Middenbeemster Verslag themabijeenkomst Welzijn en Zorg 5 juni 2019 Inleiding Op woensdag 5 juni 2019 organiseerde de gemeente Beemster in samenwerking met

Nadere informatie

Inwoners van Leiden Opleiding en inkomen

Inwoners van Leiden Opleiding en inkomen Inwoners van Leiden Het aantal inwoners blijft vrijwel stabiel. Relatief jonge en hoogopgeleide bevolking. Tweeverdieners met kleine kinderen en een gemiddeld inkomen verlaten de stad. Meer Leidenaren

Nadere informatie

Wie bestuurt de gemeente?

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? De gemeente iedereen heeft er op een of andere manier mee te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw huishoudelijk afval wordt opgehaald en dat er wegen en fietspaden worden

Nadere informatie

Nuland. Wijk- en buurtmonitor 2016

Nuland. Wijk- en buurtmonitor 2016 Wijk- en buurtmonitor 2016 Nuland Het oorspronkelijke landbouwdorp Nuland ligt ten zuiden aan de rijksweg A59 tussen s-hertogenbosch en Oss. Tot 1993 was Nuland een zelfstandige gemeente. Hierna werd het

Nadere informatie

NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ!

NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ! 1 NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ! WaterlandNatuurlijk, lokaal onderscheidend van de landelijke partijen door onafhankelijke politiek. De inwoners van Waterland zijn heel goed in staat om zelf te kiezen waar

Nadere informatie

Enquête verkeersveil Enquête igheid school - thuis route

Enquête verkeersveil Enquête igheid school - thuis route Enquête verkeersveiligheid school - thuis route Inleiding Bij het maken van ons nieuwe schoolplan 2011-2015 is er onder de ouders van onze kinderen een tevredenheidsonderzoek uitgevoerd. Bij dit onderzoek

Nadere informatie

Dit gaat er gebeuren!

Dit gaat er gebeuren! Dit gaat er gebeuren! Samen maken we de wijk Even voorstellen: Fatima Azemmour (9) Riek van den Boomgaard (78) Amirah Akçam (28) Jan de Beuk (44) Mark Verlinden (32) en Rico Oliveira (55) Ze bestaan niet

Nadere informatie

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen Op VVD Aalsmeer kun je rekenen De lokale VVD-fractie Aalsmeer/Kudelstaart Verkiezingsprogramma 2018-2022 1 Wat heeft VVD Aalsmeer de afgelopen jaren voor jou bereikt? Vanaf 2010 heeft de gemeenteraadsfractie

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Oldambt Aktief

Verkiezingsprogramma. Oldambt Aktief Verkiezingsprogramma Oldambt Aktief 2014 Voor u ligt het verkiezingsprogramma van Oldambt Aktief. Met dit verkiezingsprogramma willen wij proberen om een plek in de gemeenteraad van Oldambt te krijgen

Nadere informatie

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND Helmond, stad van het doen Het Helmond dat we voor ogen hebben is aantrekkelijk om te wonen, te leven en te werken. Er is plaats voor iedereen, ook voor hen die minder makkelijk meedoen in een samenleving

Nadere informatie