Schriftelijke vragen inzake wachttijden wonen studenten en starters

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schriftelijke vragen inzake wachttijden wonen studenten en starters"

Transcriptie

1 D66 [GROENLINKS NIJMEGEN ^"^ "^- ll 00{'}OSD pr)ooeverantw.: lii^c^'s^ INGEKOMEN 0 9 AUG GEMEENTE NUMEGEN cjass.nr. o)^[ afgedaan: Schriftelijke vragen inzake wachttijden wonen studenten en starters Nijmegen, 03 augustus 2011 Aan: Van: Betreft: Onderwerp: College van Burgemeester en Wethouders van Nijmegen Rob Jetten (D66) en Pepijn Oomen (GroenLinks) Schriftelijke vragen ex artikel 39 van het Reglement van Orde Wachttijden wonen studenten en starters Geacht College, stuk Extr kal " " ;? ' ''""""' ''" "'^P^^'^" ^^" "^^h ^d- V- der Meer het vo L H T ' ' '^'"''" "'"' " ^'^' '" ^^ Gelderlander. In het artikel valt de azdl r"'" '; ': ''"""''' "'''' ''''''''' " ^^ "^^- '^ ^^ beteugelen door de geplande bouw van extra studentenkamers tussen nu en Het is vooralsnog niet nodig om in te zetten op nog eens extra kamers. Wij merken daarbij op dat de extra kamers een afspraak is uit het coalitieakkoord van GroenLinks, PvdA en D66. Op 3 augustus 2011 bericht De Gelderlander opnieuw over studentenhuisvesting- Stichting Studenten Huisvesting Nijmegen (SSHN) heeft grote moeite met het plaatsen vn le eerstejaars studenten. "Vanaf november hebben we al 1700 aanmeldingen gekregen de SSHTIT r ''"^ ' '' ''' '''''' ^'"^^^^"" ^/^- -" ^oordvoerstelan de SSHN. Daarbij merken wij op dat gemiddeld 25% van de in Nijmegen woonachtige studenten uurder IS bij de SSHN. De overige 75% is aangewezen op de particuliere markt. De go het aanbod aan studentenkamers op de particuliere markt is mondjesmaat De twee berichten in De Gelderlander op. iken tegenstrijdig. Dat roept bij ons enkeie vragen Hroei'va'n tt""^^rf T' ^^^^^"^^"'-'^-^^ '^ voor een groot deel afhankelijk van de groei van het aantal studenten aan de Radboud Universiteit en de Hogeschoo Arnhem al'reraa'f ""'^' ''""'^T ^ '''' '^'^ onderwijsinstellingen is de afgden ri: alleen maar toegenomen. De huidige Rijksbezuinigingen op het hoger en wetenschappeliik onderwijs zouden die groei kunnen afremmen of zelfs tot een krimp kunnen leiden 1. Wat zijn, gezien de Rijksbezuinigingen, de actuele prognoses voor de groei van de studentenpopulatie in Nijmegen voor de komende vijf jaar en de komende tien

2 Op 29 juni meldt u dat de bouw van extra kamers voldoende is voor het opvangen van de vraag naar studentenkamers. Op 3 augustus blijkt echter dat maarliefst studenten die zich bij de SSHN hebben aangemeld voor een kamers niet geplaatst kunnen worden op de complexen Hoogeveldt en Vossenveld. De wachttijden voor de andere SSHN-complexen bedraagt twee tot drie jaar. Ook de SSHN geeft aan dat de huidige nieuwbouwprojecten niet afdoende zijn (zie papieren editie De Gelderlander in bijlage 2). 2. Bent u met ons van mening dat de actuele cijfers van de SSHIM wederom aantonen dat e)(tra studentenkamers niet voldoende is? Zo nee, waarom niet? Niet alleen voor studenten, maar ook voor starters is de situatie op de Nijmeegse woningmarkt al jaren slecht. Starters zijn niet alleen afgestudeerde studenten die hun kame r uitwillen of moeten, maar ook jonge inwoners van Nijmegen die op zoek zijn naar hun eerste huis en bij Entree geconfronteerd worden met jarenlange wachttijden voor een huurwoning. 3. Ziet u mogelijkheden voor gecombineerde bouw van studentenkamers en starterswoningen, dan wel studentencomplexen die later nog omgebouwd kunnen worden tot starterswoningen, seniorenwoningen, etc. zoals ook mogelijk is bij het gebouw De Gouverneur? Zo nee, waarom niet? 4. Zo ja, welke locaties bent u daarvoor momenteel aan het onderzoeken? Wanneer kunnen wij de resultaten van deze onderzoeken uerwachten? Sinds 1 Januari 2011 is de Regeiing Staatssteun Woningcorporaties van kracht. Corporaties mogen daardoor geen woningen met een huurprijs tot 652,52 per maand aan huishoudens met een jaarinkomen tot aanbieden. Steeds meer corporaties passen hun regels voor toewijzing van huurwoningen in reactie op deze regelgeving aan. De nieuwe regelgeving kan bovendien effect hebben op nieuwbouwplannen van corporaties. 5. Welke effecten verwacht u van de Regeiing Staatssteun Woningcorporaties op het aanbod van starterswoningen? Ziet u mogelijkheden om hier als gemeente IMijmegen op in te spelen? 6. In hoeverre spelen financiele beperkingen bij de SSHN en woningcorporaties een rol in de moeizame realisatie van studentenkamers en starterswoningen? Welke mogelijkheden heeft de gemeente IMijmegen om via beieid de corporaties extra ruimte te verschaffen om vraaggericht te kunnen werken?

3 Uit de 'Markverkenning voor Nijmegen 2011' blijkt dat 25% van de starters in het centrum wil wonen. Nijmegen kent een subsidieregeling om wonen boven winkels te stimuleren. 7. Hoeveel potentiele locaties voor het realiseren van woningen boven winkels zijn er momenteel in het aangewezen subsidiegebied^? Bent u bereid om pandeigenaren proactief te benaderen om realisatie van woningen op die plekken voor elkaar te krijgen? Hoogachtend, /^^,Ro,b Jetten p66 Pepijn Oomen GroenLinks ^ Het aangewezen subsidiegebied wordt begrensd door het spoor, Nieuwe Hezelpoort, Kronenburgersingel, Nassausingel, Keizer Karelplein, Oranjesingel, St. Canisiussingel, Keizer Traianusplein, Gerard James Gavinweg en de Waal. Ook panden gelegen aan beide zijden van de bovengenoemde wegen en pieinen vallen onder de regeiing.

4 Digitale editie De Gekierlander: Bctra kamers voor studenten 'niet nodig' woensdag 29 juni :30 NIJIVIEGEIM - De kamernood onder studenten in Nijmegen is te beteugelen door de geplande bouw van extra studentenkamers tussen nu en Het is vooralsnog niet nodig om in te zetten op nog eens extra kamers, zoals de Nijmeegse coalitiepartijen PvdA, GroenLinks en D56 vorig jaar in het coalitie-akkoord hebben afgesproken. Die conclusie trekt het college van B en W na een uitgebreide inventarisatie en prognose van de woonruimtebehoefte onder studenten, die samen met de Radboud Universiteit en de Hogeschool Arnhem- Nijmegen is besproken. "We gaan dus doen wat al in de pijplijn zat: nieuwe studentencomplexen bouwen op de Sperwerstraat, de TPGlocatie en mogelijk ook in het IVlarienboschklooster en op het Hermes-terrein", zegt de Nijmeegse wethouder Jan van der IVIeer. "Dat zou voorlopig voldoende moeten zijn. In 2013 bekijken we de situatie opnieuw." IViet name GroenLinks en D66 hadden aangedrongen op nog meer studentenkamers, te vestigen in leegstaande kantoren en bedrijfspanden. Niet alleen ontbreekt daarvoor de noodzaak, aldus Van der IVIeer, ze zijn ook onhaalbaar. In een onderzoeksnota staat: 'Met aantal geschikte leegstaande panden is beperkt. De financiele haalbaarheid en praktische uitvoerbaarheid zijn problematisch.' Gelderlander 2011, op dit artikel rust copyright.

5 Digitale editie De Gelderlandet: SSHN l<an 75 van 1700 eerstejaars studenten kamer bieden woensdag 03 augustus laatst bijgeweikt op "/oensdag 03 augustus NIJIVIEGEN - Stichting Sxudenten Huisvesting Nijrnegen (SSHIM) heefc grote moeite met het plaatsen van alle eerstejaars sxudenten. "Vanaf november hebben we al 1700 aanmeldingen gekregen, de verwachting is dat we daar zo'n 75 van kunnen plaatsen", aldus een woordvoerster van de SSHN De SSHN werkt met wachtlijsten Studenten met de langste reistijd komen hoger op de wachtlijst Automatisch betekent dat dat studenten uit de regio onder aan de lijst komen te staan Na elk studiejaar wordt de wachtlijst weer 'verschoond' De overgebleven studenten, die naast een kamer in de hoofdcomplexen voor eerstejaars Hoogeveldt en Vossenveld grepen, worden dan op een lijst gezet vooi andere woonruimte van de stichtmg Daar geldt een wachttijd van twee tot dne jaar Studenten zijn dus grotendeels overgeleverd aan de particuliere kamei markt Om de kamernood op te lossen werkt de gemeente samen met de SSHN aan een nieuwbouwproject aan de Sperwerstraat Dat complex, dat emd 2012 klaar is, moet 1000 kamers opieveren Gelderlander 2011, op dil ai tikel i ust copyt ight Papieren editie De Gelderlander: Eerstejaars studenten uit regio hebben minder kans op kamer in Nijmegen door Martijn Baars NIJMEGEN - Eerstejaars studenten uit de regio Nijmegen kunnen beter gaan zoeken naar particuliere verhuurders als ze graag snel op kamers willen Stichting Studenten Huisvesting Nijmegen (SSHN) heeft namelijk grote moeite met het plaatsen van alle studenten Een woordvoeister Vanaf november hebben we ai aanmeldingen gekregen De verwachting is dat we voor het begin van het nieuwe schooljaai, emd augustus, ongeveei 75 studenten kunnen plaatsen " De SSHN werkt met wachtlijsten Een student die verder moet reizen van zijn woonplaats naar Nijmegen, komt hoger op de wachtlijst Dat zorgt er dan automatisch voor dat studenten uit de regio onder aan de wachtlijst komen te staan Na elk studiejaar wordt de wachtlijst weer 'verschoond' De overgebleven studenten worden dan op lijsten gezet die met gericht zijn op de twee hoofdiocaties voor eerstejaars, Hoogeveldt en Vossenveld De studenten die vorig jaar naast een kamer grepen, zijn op een lijst gezet voor andere woonruimtes van de stichtmg Er geldt een wachttijd van twee tot due jaar Studenten die toch op kamers willen, zijn aangewezen op de particuliere kamermarkt Volgens de woordvoerster is het onoverkomelijk omdat de SSHN maar een kwart van alle Nljmeegse studenten kan plaatsen Wij hebben ruim kamers en zijn vaak afhankelljk van huuropzeggingen " Om de kamernood op te lossen werkt de gemeente samen met de SSHN aan een nieuwbouwproject aan de Sperweistraat De nieuwbouw levert nieuwe kamers op Het project moet emd volgend jaar klaar zijn, maar daarmee is het probleem met meteen opgelost "

6 Biilage Starters In Nijmegen zijn veel starters. Dat is logisch als studentenstad. Lang niet alle starters zullen een beroep gaan doen op de Nijmeegse woningmarkt. Het aantal urgent woningzoekende starters is niet gestegen. Ook in 2006 waren er ongeveer 3300 urgente starters. De woningvraag van starters is specifiek en realistisch. Zij willen voor 80% een huurwoning en voor 70% een etagewoning. Ongeveer 70% zoekt een 2 of 3 kamer woning. Van de starters wil 25% echt in het centrum wonen en 50% op maximaal 15 minuten lopen van het centrum. Nijmegen heeft als studentenstad een flink aanbod maar ook een licht groeiende vraag naar onzelfstandlge woonruimte. Vooral voor studenten en andere jongeren. De instellingen voor hoger onderwijs verwachten de komende jaren nog enige groei. De RU heeft nu studenten, de HAN in Nijmegen en in Arnhem. Om demograflsche redenen zal zich zo rond 2020 een omslag aandienen, maar prognoses zijn lastig. De particuliere kamermarkt ademt in zekere zin mee met de vraag. Maar uitbreiding van het aanbod met nieuwbouw is noodzakelijk om de verwachte groei op te vangen en tekorten niet te laten groeien. Tot 2015 komen er nog tot eenheden bij. Over de omvang en aard van de taakstelling voor de periode daarna wordt met de onderwijsinstellingen en de SSHN overlegd. Een betere doorstroming naar de zelfstandige marl<t in Nijmegen of elders is in dit verbond ook van groot beiang. Daarom liggen er duidelijke relaties tussen de onzelfstandlge en de zelfstandige woningmarkt. Bron: Gemeente Nijmegen, Woningmarktverkenningen voor Nijmegen 2011, p.17-18

Onderwerp Beantwoording vragen PvdA-fractie inzake gebruik leegstaande panden om woningnood op korte termijn op te lossen

Onderwerp Beantwoording vragen PvdA-fractie inzake gebruik leegstaande panden om woningnood op korte termijn op te lossen PvdA-fractie T.a.v. Mevrouw A. Postma De Roede 12 9285 VK Buitenpost Dossiernummer : n.v.t. Stuknummer : n.v.t. Behandeld door : E. Idsardi Email : gemeente@achtkarspelen.nl Uw brief/mail van Uw kenmerk

Nadere informatie

Huisvesting Statushouders

Huisvesting Statushouders Huisvesting Statushouders De recente toestroom van vluchtelingen naar West-Europa zorgt ook in Nederland én in Gooise Meren voor een toegenomen druk op de woningmarkt. Deze druk zal de komende tijd, wanneer

Nadere informatie

Gemeente Breda. Registratienr: [ 40745] Raadsvoorstel. Onderwerp Actieplan studentenhuisvesting

Gemeente Breda. Registratienr: [ 40745] Raadsvoorstel. Onderwerp Actieplan studentenhuisvesting Gemeente Breda Raadsvoorstel Agendapuntnummer: Registratienr: [ Aantal bijlagen: -- 40745] Onderwerp Actieplan studentenhuisvesting Voorgesteld besluit 1. Vaststellen actieplan studentenhuisvesting Inleiding

Nadere informatie

Beantwoording art 33 vragen bereikbare en betaalbare voorraad sociale huurwoningen

Beantwoording art 33 vragen bereikbare en betaalbare voorraad sociale huurwoningen Beleid Uw contact F (020) 540 45 59 gemeente@amstelveen.nl Fractie Groen Links T.a.v. T. van Wijnen en M. Kortekaas Postbus 4, 1180 BA Amstelveen Vermeld bij reactie ons kenmerk en datum van deze brief

Nadere informatie

Kengetallen woningtoewijzing in de gemeente Utrecht

Kengetallen woningtoewijzing in de gemeente Utrecht Kengetallen woningtoewijzing in de gemeente Utrecht Stand van zaken zomer 2014 Inleiding Op dit moment volstrekt zich een grote verandering binnen de sociale huursector. Dit is het gevolg van het huidige

Nadere informatie

Landgraaf. Bijlage(n) Uw brief van Uw kenmerk Documentnummer 15.16418 IIUIIllllllll

Landgraaf. Bijlage(n) Uw brief van Uw kenmerk Documentnummer 15.16418 IIUIIllllllll Gemeente Landgraaf Aan de SP Landgraaf t.a.v. mevrouw I. Koopman Maastrichterlaan 11 6374 VL LANDGRAAF IIUIIllllllll Onderwerp Vragen ex artikel 43 Reglement van Orde inzake wachtlijsten. Landgraaf, Verzonden

Nadere informatie

De gemeente Maastricht heeft twee initiatieven geselecteerd als pilots voor tijdelijke huisvesting. Er

De gemeente Maastricht heeft twee initiatieven geselecteerd als pilots voor tijdelijke huisvesting. Er Samenvatting De gemeente Maastricht heeft twee initiatieven geselecteerd als pilots voor tijdelijke huisvesting. Er is een stijgende vraag naar betaalbare huurwoningen in Maastricht, mede door het groeiend

Nadere informatie

Directie Grondgebied Ingekomen stuk D6 (PA 28 september 2011) Datum uw brief -

Directie Grondgebied Ingekomen stuk D6 (PA 28 september 2011) Datum uw brief - Directie Grondgebied Ingekomen stuk D6 (PA 28 september 2011) Bouwen en Wonen Aan de gemeenteraad van Nijmegen Mariënburg 75 6511 PS Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 322 78 48 E-mail gemeente@nijmegen.nl

Nadere informatie

" Gemeente yjroningen

 Gemeente yjroningen Beantwoording vragen ex art. 41 RvO van Groenlinlïs Onderwerp internationale studentenhuisvesting in Groningen Steller Naam medewerker f " Gemeente yjroningen De leden van de raad van de gemeente Groningen

Nadere informatie

INFORMATIEBLAD. Huisvestingswet en huisvestingsverordening 2019

INFORMATIEBLAD. Huisvestingswet en huisvestingsverordening 2019 INFORMATIEBLAD Huisvestingswet en huisvestingsverordening 2019 Het hoe, wat en waarom van de woonruimteverdeling in 2019 Dit informatieblad is opgesteld als bijlage bij het voorstel over het vaststellen

Nadere informatie

Bijlage 1: Woningbouwprogramma Dommelkwartier en relatie Lage Heide. 2010-2020 Segment Nieuwbouw Sloop Verkoop Totaal

Bijlage 1: Woningbouwprogramma Dommelkwartier en relatie Lage Heide. 2010-2020 Segment Nieuwbouw Sloop Verkoop Totaal Bijlage 1: Woningbouwprogramma Dommelkwartier en relatie Lage Heide Volgens de laatste Provinciale Prognose (2011) bedraagt de woningbouw behoefte in Valkenswaard een netto toevoeging van 1.230 woningen

Nadere informatie

Beantwoording artikel 38 vragen

Beantwoording artikel 38 vragen Beantwoording artikel 38 vragen Aan de PvdA fractie Ter attentie van mevrouw Suijker directie/afdeling RO/RBA contactpersoon J. de Heer onderwerp artikel 38 vragen PvdA telefoon 0182-588288 uw kenmerk

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk 2019Z10138/

Nadere informatie

STAPPENPLAN REALISATIE TAAKSTELLING VERGUNNINGHOUDERS

STAPPENPLAN REALISATIE TAAKSTELLING VERGUNNINGHOUDERS STAPPENPLAN REALISATIE TAAKSTELLING VERGUNNINGHOUDERS Dit stappenplan is bedoeld voor gemeenten die willen onderzoeken welke huisvestingsvormen het beste kunnen worden ingezet om de hoge taakstellingen

Nadere informatie

Bijgaand zend ik u, mede namens de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, de antwoorden op deze vragen.

Bijgaand zend ik u, mede namens de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, de antwoorden op deze vragen. > Retouradres Postbus 20011 2500 EA DEN HAAG Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directoraat-Generaal Wonen en Bouwen Directie Woningmarkt Turfmarkt

Nadere informatie

Analyse van de markt voor (bestaande) huurwoningen in de Gemeente Steenwijkerland

Analyse van de markt voor (bestaande) huurwoningen in de Gemeente Steenwijkerland Analyse van de markt voor (bestaande) huurwoningen in de Gemeente Steenwijkerland drs. J.E. den Ouden 1-11-2013 Bevolking De gemeente Steenwijkerland telt momenteel circa 43.400 inwoners. Het inwonertal

Nadere informatie

Huisvesting vergunninghouders in Nijmegen

Huisvesting vergunninghouders in Nijmegen Uitleg vergunninghouders / statushouders Huisvesting vergunninghouders in Nijmegen Het is elke dag in het nieuws, de grote vluchtelingenstroom richting Europa. Mensen uit Afrika of het Midden Oosten vragen

Nadere informatie

Geachte voorzitter, DSO/ RIS Aan de voorzitter van de Commissie Ruimte. H. Berendsen. Dienst Stedelijke Ontwikkeling

Geachte voorzitter, DSO/ RIS Aan de voorzitter van de Commissie Ruimte. H. Berendsen. Dienst Stedelijke Ontwikkeling Typ teksttyp teksttyp tekst J. Wijsmuller Wethouder van Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur 040 Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitter van de Commissie Ruimte Datum

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad van Leiden. Geachte leden van de gemeenteraad,

Aan de gemeenteraad van Leiden. Geachte leden van de gemeenteraad, Retouradres: Postbus 9100, 2300 PC Leiden Aan de gemeenteraad van Leiden Bezoekadres Postadres Telefoon E-Mail Website Gemeente Leiden Stadhuis Stadhuisplein 1 Postbus 9100 2300 PC Leiden 14071 www.leiden.nl/gemeente

Nadere informatie

DIGITAAL AFSCHRIFT 2015_BW_00359

DIGITAAL AFSCHRIFT 2015_BW_00359 DIGITAAL AFSCHRIFT 2015_BW_00359 OPSCHRIFT Vergadering van 12 mei 2015 Bevoegde portefeuillehouder: Bas Brekelmans Betrokken portefeuillehouder(s): Arno van Kempen, Kees van Velzen Onderwerp Beantwoording

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Turfmarkt

Nadere informatie

Nr: Schipluiden: 18 november Aan de Raad

Nr: Schipluiden: 18 november Aan de Raad Nr: 2004-11-08 Schipluiden: 18 november 2004 Onderwerp: Notitie woningbouwprogrammering Midden-Delfland Aan de Raad Inleiding Voor u ligt de notitie woningbouwprogrammering waarin de uitgangspunten voor

Nadere informatie

Samenvatting van de vraagstukken over: Gebouwde omgeving/gebouwen (wonen, overige gebouwen, stedenbouw en leegstand) Gebouwde omgeving (68)

Samenvatting van de vraagstukken over: Gebouwde omgeving/gebouwen (wonen, overige gebouwen, stedenbouw en leegstand) Gebouwde omgeving (68) Samenvatting van de vraagstukken over: Gebouwde omgeving/gebouwen (wonen, overige gebouwen, stedenbouw en leegstand) Gebouwde omgeving (68) Als gemeente hebben we nauwelijks eigen grondposities, zijn dus

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250. Tussenbalans toegankelijkheid sociale huursector 2015 Huisvesting statushouders

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250. Tussenbalans toegankelijkheid sociale huursector 2015 Huisvesting statushouders gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Organisatieonderdeel

Nadere informatie

DOORSTROOMBELEID AANGESCHERPT

DOORSTROOMBELEID AANGESCHERPT Doorstroombeleid aangescherpt Ontwerp nieuwbouw SSHN/Doornroosje Meer nieuwbouw Huurdersenquête Vacature Geschillencommissie SSHN Kameractie Platform Huurdersbelangen sshn september 2011 DOORSTROOMBELEID

Nadere informatie

Onderwerp : Aanpassing Huisvestingsverordening

Onderwerp : Aanpassing Huisvestingsverordening Raadsvoorstel *Z0397B5520D* Aan de raad Documentnummer : INT-17-33252 Afdeling : Ruimte Onderwerp : Aanpassing Huisvestingsverordening Inleiding Op grond van de Huisvestingswet 2014 hebben alle gemeenten

Nadere informatie

Corsanummer: 1500064317

Corsanummer: 1500064317 Corsanummer: 1500064317 Op 30 maart 2015 zijn bij de raadsgriffie vragen binnen gekomen van Dhr. R. Wessels van de fractie Groen Links, gericht aan de voorzitter van de Raad op grond van ex artikel 38

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Brief aan de fractie van Groen Links over gratis draadloos internet in binnenstad Nijmegen Programma / Programmanummer Economie & Toerisme / 1041 BW-nummer Portefeuillehouder

Nadere informatie

Welkom Informatieavond Statushouders 21 juni 2016

Welkom Informatieavond Statushouders 21 juni 2016 Welkom Informatieavond Statushouders 21 juni 2016 Uitgangspunten avond Onze plannen delen Partners hierin betrekken Geen eenrichtingsverkeer Ophalen wat er leeft, uw tips en zorgen Eerst plenair, dan uiteen

Nadere informatie

Deze notitie is bedoeld om de schaarste en de verdringing in Gouda aan te tonen, als bijlage bij de Huisvestingsverordening 2019.

Deze notitie is bedoeld om de schaarste en de verdringing in Gouda aan te tonen, als bijlage bij de Huisvestingsverordening 2019. Bijlage bij de Huisvestingsverordening 2019 Onderbouwing van de schaarste aan goedkope huurwoningen en verdringingseffecten daardoor op de Goudse woningmarkt 1. Doel van deze onderbouwing De Huisvestingswet

Nadere informatie

Memo. aan. de leden van de gemeenteraad rapportage woonruimteverdeling. van

Memo. aan. de leden van de gemeenteraad rapportage woonruimteverdeling. van Memo aan onderwerp van directie afdeling telefoon datum de leden van de gemeenteraad rapportage woonruimteverdeling het college van burgemeester en wethouders ro Ruimtelijk beleid en advies 0182-588288

Nadere informatie

1. Denkt u er over na om te verhuizen?

1. Denkt u er over na om te verhuizen? 1. Rechte tellingen Open huizen route De landelijke woningmarkt trekt weer aan. In vrijwel alle Nederlandse regio s neemt het aantal woningverkopen toe ten opzichte van een jaar geleden. 1. Denkt u er

Nadere informatie

Balans opmaken woonagenda

Balans opmaken woonagenda Balans opmaken woonagenda Integraal perspectief lokale woonmarkt; van doelstelling naar realisatie Aanleiding De Partij van de Arbeid wil met behulp van deze notitie een overzicht geven van de doelstellingen

Nadere informatie

Onderwerp Vragen Groen Links over gratis draadloos internet in binnenstad Nijmegen

Onderwerp Vragen Groen Links over gratis draadloos internet in binnenstad Nijmegen Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Vragen Groen Links over gratis draadloos internet in binnenstad Nijmegen Programma / Programmanummer Economie / 9510 BW-nummer Portefeuillehouder B. Jeene Samenvatting

Nadere informatie

Naar een nieuwe Woonvisie voor Vught

Naar een nieuwe Woonvisie voor Vught Naar een nieuwe Woonvisie voor Vught Stec Groep aan gemeente Vught Esther Geuting en Joep Arts 12 november 2015 Waar staan we nu? 10 september Informatieavond raad (startdocument) 17 september Commissie

Nadere informatie

Gemeente Amersfoort BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Reglement van Orde van de Raad 2011 Docs.nr 4402318

Gemeente Amersfoort BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Reglement van Orde van de Raad 2011 Docs.nr 4402318 Gemeente Amersfoort BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Reglement van Orde van de Raad 2011 Docs.nr 4402318 Nr. 2013-99 Vragen van raadslid Frits Schoenmaker (SP), over Huurverhogingen n.a.v. WSW-rapport,

Nadere informatie

Hoe vindt u een passende huurwoning?

Hoe vindt u een passende huurwoning? Hoe vindt u een passende huurwoning? WONEN IN NOORD BRABANT 2 Hoe vindt u een passende huurwoning? In deze folder informeren wij u over de belangrijkste vragen over inschrijven, adverteren, reageren, selecteren

Nadere informatie

De gemeente heeft GroenWest gevraagd om een volkshuisvestelijke onderbouwing van het programma.

De gemeente heeft GroenWest gevraagd om een volkshuisvestelijke onderbouwing van het programma. Aan Gemeente Montfoort Kopie aan Van GroenWest Onderwerp Woningbouwprogramma Voorvliet Noord fase 2 Datum 27 november 2017 Pagina 1/5 Inleiding De gemeente Montfoort en GroenWest willen graag sociale woningbouw

Nadere informatie

INVESTERINGSMONITOR WONINGCORPORATIES 2012. Stec Groep. Stec Groep B.V. oktober 2012

INVESTERINGSMONITOR WONINGCORPORATIES 2012. Stec Groep. Stec Groep B.V. oktober 2012 INVESTERINGSMONITOR WONINGCORPORATIES 2012 Stec Groep Stec Groep B.V. oktober 2012 INHOUDSOPGAVE CORPORATIES BLIJVEN AARZELEN BIJ DE MIDDENINKOMENS 1 Nieuwbouw in 2011 en gewenste toekomstige nieuwbouw

Nadere informatie

vraaggericht woningmarkt onderzoek Maastricht

vraaggericht woningmarkt onderzoek Maastricht vraaggericht woningmarkt onderzoek Maastricht Stec Groep aan Gemeente Maastricht Desiree Uitzetter 18 november 2014 U vroeg ons: Actuele inzichten voor herijking stedelijke programmering Nieuwe regionale

Nadere informatie

DIGITAAL AFSCHRIFT 2014_BW_00761

DIGITAAL AFSCHRIFT 2014_BW_00761 DIGITAAL AFSCHRIFT 2014_BW_00761 OPSCHRIFT Vergadering van 28 oktober 2014 Bevoegde portefeuillehouder: Bas Brekelmans Betrokken portefeuillehouder(s): Arno van Kempen Onderwerp Beantwoording raadsvragen

Nadere informatie

Ingekomen stuk D2. Datum uw brief

Ingekomen stuk D2. Datum uw brief Directie Grondgebied Bouwen en Wonen Ingekomen stuk D2 Aan de Gemeenteraad van Nijmegen Mariënburg 75 6511 PS Nijmegen Telefoon (024) 329 98 40 Telefax (024) 322 78 48 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres

Nadere informatie

3. Beschrijving van de woningmarkt

3. Beschrijving van de woningmarkt 3. Beschrijving van de woningmarkt In de stad Utrecht is het voor veel studenten moeilijk om een geschikte kamer te bemachtigen. Dit is één van de kenmerken van de woningmarkt waarin Utrecht verschilt

Nadere informatie

agendanummer Gelezen het voorstel van het college van de gemeente Albrandswaard met kenmerk d.d. 17 februari 2015;

agendanummer Gelezen het voorstel van het college van de gemeente Albrandswaard met kenmerk d.d. 17 februari 2015; Gemeente Albrandswaard RAADSBESLUIT Onderwerp Verordening 'Woonruimtebe,, liddeling regio Rotterdam 2015' Commissie BBVnummer: 13212 Datum vergadering/ agendanummer Kenmerk 1735 Openbaar: openbaar De raad

Nadere informatie

*ZE9E061ECF3* Raadsvergadering d.d. 19 februari 2015

*ZE9E061ECF3* Raadsvergadering d.d. 19 februari 2015 *ZE9E061ECF3* Raadsvergadering d.d. 19 februari 2015 Agendanr.. Aan de Raad No.ZA.14-31083/DV.15-441, afdeling Ruimte. Onderwerp: Woonvisie 2014-2030 Sellingen, 12 februari 2015 Algemeen Deze Woonvisie

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 284906 Datum : 25 april 2016 Programma : Wonen en ruimte Blad : 1 van 6 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. V.G.M. van

Nadere informatie

1. De brief aan de raad over versnelling sociale woningbouw vast te stellen.

1. De brief aan de raad over versnelling sociale woningbouw vast te stellen. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Versnelling (tijdelijke) sociale woningbouw Programma Wonen BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting Het onderzoek naar de kansen voor versnelde tijdelijke

Nadere informatie

Ons kenmerk ML40/13.0010618. Datum uw brief

Ons kenmerk ML40/13.0010618. Datum uw brief Ingekomen stuk D (PA 18 september 2013) Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 329 95 81 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postbus 9105 6500 HG Nijmegen

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 10.0866, d.d. 31 augustus 2010 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Inschrijvingsduur woonruimte bij SLS Wonen; afdoen motie 15 BESLUITEN Behoudens advies van de commissie 1. de indicator inschrijvingsduur

Nadere informatie

Beantwoording artikel 39 vragen fractie D66 over hogere rijksuitkering door 'samenwonende' studenten

Beantwoording artikel 39 vragen fractie D66 over hogere rijksuitkering door 'samenwonende' studenten Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording artikel 39 vragen fractie D66 over hogere rijksuitkering door 'samenwonende' studenten Programma Dienstverlening & Burgerzaken BW-nummer Portefeuillehouder

Nadere informatie

Beantwoording van vragen van de fracties D66 en Groen Links over de voortgang van een watersportcentrum langs de Nevengeul

Beantwoording van vragen van de fracties D66 en Groen Links over de voortgang van een watersportcentrum langs de Nevengeul Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording van vragen van de fracties D66 en Groen Links over de voortgang van een watersportcentrum langs de Nevengeul Programma Grondbeleid BW-nummer Portefeuillehouder

Nadere informatie

Plan van aanpak realisatie taakstelling huisvesting statushouders in de regio Alkmaar

Plan van aanpak realisatie taakstelling huisvesting statushouders in de regio Alkmaar Plan van aanpak realisatie taakstelling huisvesting statushouders in de regio Alkmaar Aan: Van: Colleges van b en w Regio Alkmaar PORA Wonen 1 april Onderwerp: Plan van aanpak realisatie taakstelling huisvesting

Nadere informatie

Beschikbaarstelling krediet overdracht woonwagenlocaties Geulweg en Taandel

Beschikbaarstelling krediet overdracht woonwagenlocaties Geulweg en Taandel Betreft: Raadsvergadering 23 mei 2013 Beschikbaarstelling krediet overdracht woonwagenlocaties Geulweg en Taandel Wij stemmen CDA fractie in met het voorstel om de woonwagenlocaties over te dragen en daarvoor.

Nadere informatie

Ons kenmerk C930/ Aantal bijlagen

Ons kenmerk C930/ Aantal bijlagen Raadsgriffie Wensen en Bedenkingen Aan het College van B&W Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 91 11 Telefax (024) 329 22 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105 6500

Nadere informatie

ONDERWERP Huisvestingsverordening Zuid-Kennemerland/IJmond: Heemstede 2017

ONDERWERP Huisvestingsverordening Zuid-Kennemerland/IJmond: Heemstede 2017 ONDERWERP Huisvestingsverordening Zuid-Kennemerland/IJmond: 2017 SAMENVATTING De Huisvestingsverordening Zuid-Kennemerland/IJmond: 2015 stelt regels voor rechtvaardige en evenredige verdeling van schaarse

Nadere informatie

PRESTATIECONTRACT WONEN

PRESTATIECONTRACT WONEN PRESTATIECONTRACT WONEN 2011-2015 GEMEENTE BORNE WOONBEHEER BORNE EVALUATIE Op 30 september 2011 hebben de gemeente Bome en Woonbeheer Borne het Prestatiecontract Wonen 2011-2015 ondertekend. Dit Prestatiecontract

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Financiële compensatie Hof van Bunnik. Aan de raad, Onderwerp Financiële compensatie Hof van Bunnik

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Financiële compensatie Hof van Bunnik. Aan de raad, Onderwerp Financiële compensatie Hof van Bunnik RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 23-06-2016 16-037 Onderwerp Financiële compensatie Hof van Bunnik Aan de raad, Onderwerp Financiële compensatie Hof van Bunnik Gevraagde beslissing 1. Een bedrag van

Nadere informatie

Prestatie-/jaarafspraken 2016

Prestatie-/jaarafspraken 2016 Prestatie-/jaarafspraken 2016 IJsseldal Wonen Huurdersbelangenvereniging IJsseldal Viverion Huurdersvereniging Lochem Gemeente Lochem 1 Aanleiding Woningcorporaties Viverion en IJsseldal Wonen en de gemeente

Nadere informatie

Onderzoek woonplannen VVD

Onderzoek woonplannen VVD Onderzoek woonplannen VVD Een eigen plek. Een thuis. De plek waar je je vrienden en familie ontvangt. Is er iets belangrijkers? Maar veel jonge mensen kunnen in de stad waar ze zijn opgegroeid geen huis

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A. van Hunnik (GroenLinks) (d.d. 15 maart 2016) Nummer 3156

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A. van Hunnik (GroenLinks) (d.d. 15 maart 2016) Nummer 3156 van Gedeputeerde Staten op vragen van A. van Hunnik (GroenLinks) (d.d. 15 maart 2016) Nummer 3156 Onderwerp Sloop sociale huurwoningen Rotterdam Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller

Nadere informatie

Stand van zaken jongerenhuisvesting Den Haag najaar 2009

Stand van zaken jongerenhuisvesting Den Haag najaar 2009 Stand van zaken jongerenhuisvesting Den Haag najaar 2009 Inleiding De gemeente is al een aantal jaar actief met het verbeteren van de woningmarktpositie voor jongeren (18 tot en met 26 jaar) in Den Haag.

Nadere informatie

Openbaar. Beantwoording twee schriftelijke vragen GroenLinks-fractie over een verbod op circussen met wilde dieren.

Openbaar. Beantwoording twee schriftelijke vragen GroenLinks-fractie over een verbod op circussen met wilde dieren. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording twee schriftelijke vragen GroenLinks-fractie over een verbod op circussen met wilde dieren. Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 Portefeuillehouder

Nadere informatie

N. Bink, A. van Velden

N. Bink, A. van Velden VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & BEANTWOORDING ARTIKEL 40 VRAGEN Van: R.C. Ouwerkerk Tel nr: 8856 Nummer: 16A.01189 Datum: 29 november 2016 Team: Concernzaken Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift

Nadere informatie

Wonen. Basisinspanning. Ambities. Kansen. Voorkomen

Wonen. Basisinspanning. Ambities. Kansen. Voorkomen Basisinspanning Een evenwichtige bevolkingsopbouw, die in 2025 gegroeid is naar minimaal 25.000 inwoners. Voor iedere (toekomstige) inwoner moet een woning beschikbaar zijn die past in zijn/haar leefsituatie.

Nadere informatie

>350 woningen. Provincie Gelderland (Stads)regio Stadsregio Arnhem - Nijmegen. Profiel gemeente: Arnhem. 3,1% Van inwoners woont in centrum

>350 woningen. Provincie Gelderland (Stads)regio Stadsregio Arnhem - Nijmegen. Profiel gemeente: Arnhem. 3,1% Van inwoners woont in centrum Provincie Gelderland (Stads)regio Stadsregio Arnhem - Nijmegen gemeenten: Profiel gemeente: Arnhem Regio: 12 Aanbod van leegstand Leegstand per stad: Huidige leegstand: aantal verdiepingen - Potentie leegstand:

Nadere informatie

Woningmarktmonitor provincie Gelderland: ontwikkelingen koop- en huurmarkt

Woningmarktmonitor provincie Gelderland: ontwikkelingen koop- en huurmarkt DATUM 7 maart 2017 PROJECTNUMMER 3000.110/G OPDRACHTGEVER Provincie Gelderland Woningmarktmonitor provincie Gelderland: ontwikkelingen koop- en huurmarkt Inleiding In 2015 heeft de provincie Gelderland

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 32 847 Integrale visie op de woningmarkt Nr. 209 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR WONEN EN RIJKSDIENST Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Gemeente Bladel Economisch hart van de Kempen 111:111 INíl III III

Gemeente Bladel Economisch hart van de Kempen 111:111 INíl III III Gemeente Bladel Economisch hart van de Kempen 111:111 INíl III III Nummer : R2015.151 Onderwerp : Huisvesten vluchtelingen Aan de raad Samenvatting In reactie op uw motie van 5 november 2015 stellen wij

Nadere informatie

Krimp Prognose 2010-2025

Krimp Prognose 2010-2025 Provincie: Limburg (Stads)regio Venlo gemeenten: Profiel gemeente: Venlo Regio: 36 Aanbod van leegstaand Leegstand en potentieel: Huidige leegstand: Er is geen volledig inventariserend onderzoek gedaan.

Nadere informatie

categorie/agendanr. stuknr. B. en W. 2004 RA04.0125 B 4 04.827 Dienst: STOW Afdeling: WON Steller: Hans Beringen ((0591)68 53 03

categorie/agendanr. stuknr. B. en W. 2004 RA04.0125 B 4 04.827 Dienst: STOW Afdeling: WON Steller: Hans Beringen ((0591)68 53 03 svoorstel Onderwerp: Starters op de woningmarkt in Emmen Portefeuillehouder: H. Brummel Dienst: STOW Afdeling: WON Steller: Hans Beringen ((0591)68 53 03 Aan de gemeenteraad Voorgesteld besluit De notitie

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2000 2001 27 400 XI Vaststelling van de begroting van de uitgaven en de ontvangsten van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Nadere informatie

Afsprakenmonitor regio Haaglanden > Halfjaarmonitor > kerngegevens

Afsprakenmonitor regio Haaglanden > Halfjaarmonitor > kerngegevens Afsprakenmonitor regio Haaglanden > Halfjaarmonitor 2018-1 > kerngegevens Halfjaarmonitor 2018-1 kerngegevens Uitgevoerd in opdracht van Vereniging Sociale Verhuurders Haaglanden 4 september 2018 > rapport

Nadere informatie

De vraag van studenten naar huisvesting

De vraag van studenten naar huisvesting Vastgoedmarkten De vraag van studenten naar huisvesting Groep 7 Fariez Alyan Arjen Kalkhoven Mina Karami Maikel Lankreijer Danny van Sas Mirte Tuinenberg Specialisatie/Minor Real Estate & Makelaardij 2011-2012

Nadere informatie

Woonvisie. Steenwijkerland een samenvatting. Goed wonen komt met elkaar voor elkaar

Woonvisie. Steenwijkerland een samenvatting. Goed wonen komt met elkaar voor elkaar m e i 2 016 Woonvisie Steenwijkerland 2017 2021 een samenvatting Goed wonen komt met elkaar voor elkaar In Steenwijkerland is het goed wonen. En dat willen we zo houden. Hoe doen we dat? En, wat is daarvoor

Nadere informatie

Stroomschema Urgentie

Stroomschema Urgentie Stroomschema Urgentie Om gemakkelijk na te gaan of u voor urgentie in aanmerking komt voor een woning bij Woonstichting VechtHorst kunt u het volgende stroomschema doorlopen. Op het stroomschema zijn de

Nadere informatie

Ingekomen stuk D44. Aantal bijlagen 1

Ingekomen stuk D44. Aantal bijlagen 1 Directie Grondgebied Bouwen en Wonen Ingekomen stuk D44 Aan de gemeenteraad van Nijmegen Mariënburg 75 6511 PS Nijmegen Telefoon (024) 329 98 40 Telefax (024) 329 34 34 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres

Nadere informatie

Raadsfractie t.a.v. De heer S.Visser (PvdA) en de heer A.Bloem (SP)

Raadsfractie t.a.v. De heer S.Visser (PvdA) en de heer A.Bloem (SP) Gemeente Haarlem Haarlem Retouradres Postbus 511, 2003PB Haarlem Raadsfractie t.a.v. De heer S.Visser (PvdA) en de heer A.Bloem (SP) Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail Onderwerp 25

Nadere informatie

LSVb Kamernoodinventarisatie 2012

LSVb Kamernoodinventarisatie 2012 LSVb Kamernoodinventarisatie 2012 Inhoudsopgave H.1 Inleiding...3 H.2 Resultaten.. 4 Amsterdam.. 4 Breda...7 Delft.. 9 Den Haag....11 Eindhoven.. 13 Enschede.16 Groningen..18 s-hertogenbosch. 20 Leiden..

Nadere informatie

Aanhangsel nr. 386279

Aanhangsel nr. 386279 Aanhangsel nr. 386279 Antwoord van burgemeester en wethouders op schriftelijke vragen als bedoeld in artikel 41, eerste lid, van het Reglement van Orde voor de vergaderingen van de raad der gemeente Leeuwarden,

Nadere informatie

Wonen boven winkels: Onderzoek naar de mogelijkheden van studentenhuisvesting in binnensteden. Onderzoeksbureau Landelijke Studenten Vakbond (LSVb)

Wonen boven winkels: Onderzoek naar de mogelijkheden van studentenhuisvesting in binnensteden. Onderzoeksbureau Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) Wonen boven winkels: Onderzoek naar de mogelijkheden van studentenhuisvesting in binnensteden. Onderzoeksbureau Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) December 2010 Inhoudsopgave: 1. Aanleiding blz. 3 2.

Nadere informatie

ARTIKELEN FORS MEER VERHUUR DAN VERKOOP

ARTIKELEN FORS MEER VERHUUR DAN VERKOOP ARTIKELEN FORS MEER VERHUUR DAN VERKOOP ARTIKEL 1 Een op vijf woningverkopers wil huren Een op de vijf Nederlanders die hun huis te koop hebben staan, wil na de verkoop een huurwoning betrekken. Bron:

Nadere informatie

Jong zoekt huis. Donderdag 2 maart van uur

Jong zoekt huis. Donderdag 2 maart van uur Jongeren in Bronckhorst zeggen dat ze geen betaalbare huisvesting kunnen vinden. En dan ga je maar naar Doetinchem of Zutphen. Maar verhuurders, makelaars en de gemeente zeggen dat die betaalbare woningen

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk 2019Z09989 Betreft Beantwoording Kamervragen

Nadere informatie

l!ľl!l l l i! ll l! l!! lll I I I!

l!ľl!l l l i! ll l! l!! lll I I I! Onafhankelijke Nijmeegse Partij Zwanenveld 65-03 6538 RV Nijmegen KvK 09181463 W: www.onafhankelijkenijmeegseparrij.nl E: info@onafhankelijkenijmeegsepartij.nl T: @ONP - Nijmegen Nijmegen, woensdag 6 november

Nadere informatie

Nieuwe Steen AJ Heerhugowaard

Nieuwe Steen AJ Heerhugowaard eaoi8o2«-4.^ Gemeente eerhugowaard.a.v. het ollege van Burgemeester en Wethouders.a.v. de gemeenteraad Postbus 390 Nieuwe Steen 40 1700 AJ eerhugowaard 1625 V oorn Per mail: post@heerhugowaard.nl; a.adams@heerhugowaard.nl

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen een vreemdeling, vluchteling, asielzoeker en statushouder?

Wat is het verschil tussen een vreemdeling, vluchteling, asielzoeker en statushouder? Veelgestelde vragen vluchtelingenopvang en statushouders in Lopikerwaardgemeenten Vraag en antwoordlijst over de vluchtelingenopvang en statushouders in de gemeenten Oudewater, Lopik, Woerden, IJsselstein

Nadere informatie

Vaststellen beleidsregels pilot kamernood onder studenten en bijstand

Vaststellen beleidsregels pilot kamernood onder studenten en bijstand B en W-nummer 19.0196 besluit d.d. 23-4-2019 Onderwerp Vaststellen beleidsregels pilot kamernood onder studenten en bijstand Besluiten: 1. Bijgaande Beleidsregels Pilot kamernood onder studenten en bijstand

Nadere informatie

Congres 2008 Leegstand in de stad

Congres 2008 Leegstand in de stad Congres 2008 Leegstand in de stad In veel steden is er een tekort aan studentenwoningen, maar frappant genoeg staan er talloze kantoren en etages boven winkels leeg. Woensdag 25 juni organiseerde de ASVA

Nadere informatie

Plan van aanpak huisvesting statushouders. Aanleiding

Plan van aanpak huisvesting statushouders. Aanleiding Plan van aanpak huisvesting statushouders Aanleiding Eind vorig jaar stonden ruim 11.000 statushouders in AZC's (AsielZoekersCentra) op de wachtlijst voor een woning in een gemeente. Daar komen dit jaar

Nadere informatie

Beantwoording art. 39 vragen fractie PvdA, fractie Gewoon Nijmegen en fractie GroenLinks over betaalbare woningen

Beantwoording art. 39 vragen fractie PvdA, fractie Gewoon Nijmegen en fractie GroenLinks over betaalbare woningen Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording art. 39 vragen fractie PvdA, fractie Gewoon Nijmegen en fractie GroenLinks over betaalbare woningen Programma Wonen Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting

Nadere informatie

Rapportage TIP MooiLaarbeek 20. Wonen 9 juni Inhoudsopgave. Wonen 2 Respondenten 9

Rapportage TIP MooiLaarbeek 20. Wonen 9 juni Inhoudsopgave. Wonen 2 Respondenten 9 Rapportage TIP MooiLaarbeek 20 Wonen 9 juni 2016 Inhoudsopgave Wonen 2 Respondenten 9 Wonen 3 1 1 1. Wat vindt u van het huidige woningaanbod in uw dorp? 31% 9% (n=351) uitstekend voldoende onvoldoende

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Schriftelijke vragen ex art. 39 Reglement van Orde aangaande berichtgeving over Royal Haskoning en de Belastingdienst. Programma / Programmanummer Economie & Toerisme

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te

De leden van de raad van de gemeente Groningen te Beantwoording aanvullende schriftelijke vragen ex art. 41 RvO van Groenlinks over internationale Onderwerp Studentenhuisvesting in Groningen Gemeente \jroningen Steller M. de Boer De leden van de raad

Nadere informatie

bouwstenen voor een nieuwe Huisvestingsverordening

bouwstenen voor een nieuwe Huisvestingsverordening bouwstenen voor een nieuwe Huisvestingsverordening Regiopodium 26 november 2018 1 Regio Gooi en Vechtstreek woonruimteverdeling meer dan 35.000 12.000 actief nu: 1500 per jaar 2 Regio Gooi en Vechtstreek

Nadere informatie

B en W d.d

B en W d.d B en W 14.0354 d.d. 8-4-2014 Onderwerp Reactie aan VNG op de onderzoeksrapportage Groot-onderhoud gemeentefonds Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. Vast te stellen de brief aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland Provincie Noord-Holland POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Provinciale Staten van Noord-Holland Door tussenkomst van de Statengriffier, mr. J.J.M. Vrijburg Florapark 6, kamer L-l 04 2012 HK Haarlem 2 2OKT. 2013

Nadere informatie

B&W. Advies. Lokale Beleidsruimte 2010-2014. :5/(.l.. :tt^ Zoetermeer sfeeds ondernemend. 3i./s.:(.o. ^ ^ ^^ivi^^^^^ Co^'

B&W. Advies. Lokale Beleidsruimte 2010-2014. :5/(.l.. :tt^ Zoetermeer sfeeds ondernemend. 3i./s.:(.o. ^ ^ ^^ivi^^^^^ Co^' ^ ^ ^^ivi^^^^^ gemeente \ B&W DM-nr. 2010/9146 Advies 100312 Versie: 1 Co^' Aox^ a< Verantwoordelijk Portefeuille Weth. Dr. T.J. Haan Mede verantw. Gemeentesecretaris Hoofdafdeling Auteur Lokale Beleidsruimte

Nadere informatie

Gemeente Delft. Geachte heer/mevrouw,

Gemeente Delft. Geachte heer/mevrouw, w Gemeente Delft Wljk- en Stadsraken Maatschappelijke Oniwlkllng Wdandseweg 40 2624 AD Delfl Postbus 1 11 2600 AC Delft Bankrekening ENG 28.50.01.787, t.n.v. gemeente Delít Retouradres : Wijk- en Stadszaken.

Nadere informatie

Studentenmonitor Leeuwarden 2010 Nathan Rozema Leeuwarden Studiestad (1) Laagland advies i.o.v. Ministerie van VROM, april 2010 Doelstelling Leeuwarden om in top 3 HBO-steden te komen Met het oog daarop

Nadere informatie

Basisvoorwaarden. uw inkomen een ander redelijk belang hebt om hier te wonen;

Basisvoorwaarden. uw inkomen een ander redelijk belang hebt om hier te wonen; Bent u op zoek naar een sociale huurwoning in de Hoeksche Waard? Dan bent u bij ons aan het goede adres. Wij zijn dé aanbieder van sociale huurwoningen in de Hoeksche Waard. Hoe het systeem werkt en verdere

Nadere informatie