HORIZONTAAL TOEZICHT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HORIZONTAAL TOEZICHT"

Transcriptie

1 Taxcellent Belastingadviseurs 2010 HORIZONTAAL TOEZICHT Algemeen Vanuit het verticale toezicht wil de Belastingdienst de komende jaren overgaan naar het horizontale toezicht. Verticaal toezicht is de vorm van toezicht waarbij de Belastingdienst zelfstandig en gebruikmakend van alle wettelijke instrumenten bij een onderneming komt controleren of de door de onderneming ingediende aangifte(n) juist zijn. De Belastingdienst kan per belastingsoort, maar ook voor alle belastingen tegelijk een dergelijke controle instellen. Zoals hiervoor aangegeven heeft de Belastingdienst het doel om door middel van deze controles te bepalen of en in hoeverre de over de afgelopen 5 jaren ingediende aangifte(n) juist zijn. Deze wijze van controleren of het uitvoeren van boekenonderzoeken heeft voor de Belastingdienst de volgende nadelen: Nadeel Belastingdienst bij de huidige wijze van werken De periode waarover gecontroleerd kan worden is beperkt tot de afgelopen 5 jaar; De ingestelde controle geeft alleen maar een momentopname (snapshot); Er is voor de Belastingdienst geen zekerheid dat bij een controle / boekenonderzoek ook daadwerkelijk alle gemiste belasting is onderkend en zal worden nageheven; Met betrekking tot de controles / boekenonderzoeken is er geen sprake van een structureel gebeuren. Vaak wordt niet tot een finale oplossing voor de geconstateerde problemen gekomen; Nogal wat controles / boekenonderzoeken geven aanleiding tot bezwaarschriften en gerechtelijke procedures. Ook voor de ondernemingen hebben deze controles / boekenonderzoeken de nodige nadelen, te weten: Nadeel ondernemingen bij de huidige wijze van werken Een periode van onrust in de onderneming; De onzekerheid wat de Belastingdienst zal constateren en hoe de Belastingdienst één en ander zal beoordelen of behandelen; Veel extra kosten voor het inhuren van adviseurs; De opgelegde boete. Om een zo goed mogelijke frequentie van controles te krijgen en te behouden moet de Belastingdienst momenteel bijzonder veel moeite doen en veel menskracht inzetten. Dat is in de huidige visie dat een overheid dient te krimpen een slecht gegeven. Vandaar dat de Belastingdienst sinds 2005 is gaan onderzoeken en momenteel bezig is in te zetten op het zogenoemde Horizontale toezicht.

2 2 Horizontaal Toezicht In 2005 is de Belastingdienst in overleg met een twintigtal van Neerlands grootste ondernemingen het Horizontaal Toezicht gaan ontwikkelen en testen. Inmiddels heeft de Belastingdienst aangegeven het voornemen te hebben om met alle zeer grote ondernemingen een handhavingconvenant te willen gaan afsluiten. Sinds 2008 loopt er eveneens een pilot met 100 middelgrote ondernemingen. Het is te verwachten dat deze pilot in de komende jaren zal worden afgerond en dat de middelgrote ondernemingen eveneens onder het Horizontaal Toezicht zullen worden gebracht. Vanuit de Belastingdienst kan men geluiden horen dat het de komende tijd zelfs een speerpunt van beleid zal gaan worden. Horizontaal Toezicht zal voor de Belastingdienst en het bedrijfsleven de toekomst zijn. Maar wat verstaat de Belastingdienst onder Horizontaal Toezicht? Horizontaal Toezicht komt er kortheidshalve op neer dat het bedrijfsleven zichzelf zal gaan controleren. In het verlengde van Sarbanes Oxley en de Code Tabaksblad is dat overigens een logische ontwikkeling. In de accountancy zie je al dat de regels van US GAAP en IFRS steeds meer zijn of worden ingevoerd. Om het proces van het Horizontaal Toezicht fiscaal in goede banen te leiden heeft de Belastingdienst de volgende handelwijze geïntroduceerd: Met de directie van een onderneming wordt door de Belastingdienst gesproken over het Horizontaal Toezicht. Uiteindelijk nodigt de Belastingdienst de directie van een onderneming uit om met de Belastingdienst een handhavingconvenant te sluiten; Waarna in gezamenlijk overleg begonnen kan worden met het implementeren van een Tax Control Framework. Het zogenoemde Tax Control Framework (hierna: TCF) is een samenstel van regels en procedures die moeten garanderen dat er telkens een fiscaal juiste uitkomst of beslissing door de onderneming wordt genomen. Door middel van het TCF en het in de praktijk periodiek toetsen van het TCF kan de Belastingdienst beoordelen of het Horizontale Toezicht steeds juist is geïmplementeerd. De volgorde van eerst een handhavingconvenant sluiten en dan een TCF ontwerpen is voor partijen overigens niet bindend. Elke onderneming kan uiteraard een afweging maken of het eerst een handhavingconvenant met de Belastingdienst zal afsluiten of dat men eerst een TCF zal gaan bouwen en implementeren zodat men de fase van in control al heeft bereikt wanneer men de bereidheid toont om het convenant te gaan afsluiten.

3 3 Met betrekking tot het Horizontaal Toezicht kunnen we in het algemeen een viertal fasen onderscheiden, te weten: 1. Bewustzijn bij de onderneming en het management van de onderneming creëren; 2. Het ontwerpen en implementeren van een TCF; 3. Testen, evalueren en optimaliseren van een TCF; 4. Het in control zijn. Welke soorten belasting zijn voor het bouwen van een TCF het meest van belang De vraag rijst voor welke belastingsoorten het Horizontaal Toezicht het meeste belang heeft en wat daarbij de voor en nadelen van het Horizontaal Toezicht zullen zijn. Dit zijn vragen die voor het bedrijfsleven bijzonder belangrijk zijn. Grote en middelgrote ondernemingen hebben te maken met de vennootschapsbelasting, de omzetbelasting en de loonbelasting. Voor het toepassen van het Horizontaal Toezicht is het belangrijke te onderscheiden welke van deze belastingen het meest in aanmerking zullen komen voor het toepassen van het Horizontaal Toezicht en derhalve voor het bouwen van een TCF. We kunnen daarbij kijken naar de opbrengst voor de Schatkist van de betreffende belasting en naar de procedurele ingewikkeldheid van die belasting Opbrengst van de belasting De heffingen die het meest bijdragen aan s Rijks Schatkist zijn de loonheffing en de omzetbelasting. De voor de meeste directies zo belangrijke vennootschapsbelasting draagt aanzienlijk minder bij tot de algemene middelen. Procedurele ingewikkeldheid van de belasting Bezien we de vennootschapsbelasting inclusief het onderdeel Transfer Pricing vanuit de hiervoor genoemde vier fasen van het Horizontaal Toezicht dan is de conclusie snel te trekken dat de meeste van de ondernemingen al min of meer een (duidelijke) vorm van TCF zullen hebben. Eveneens zien we dat na de financiële debacles in de Verenigde Staten er vanuit de accountancy al veel met name waarderingsregels over het bedrijfsleven zijn uitgestort. Denk daarbij aan Sarbanes Oxley, IFRS, US GAAP en Code Tabaksblad. Ook is de bepaling van de winst en dus de vennootschapsbelasting niet echt procesmatig ingesteld. Vaak worden er door de commerciële werkelijkheid ingegeven eenmalige beslissingen genomen. Daarbij kan gedacht worden aan investeringen, afschrijvingen en reserveringen. Veel bedrijven hebben over de gang van zaken met betrekking tot de vennootschapsbelasting al vaak enige vorm van overleg met de Belastingdienst. Het duidelijkst is dat te zien in bijvoorbeeld het rulingbeleid van de Belastingdienst. Transfer Pricing heeft al gedurende vele jaren de warme aandacht van de Belastingdienst. Veel bedrijven hebben derhalve op dit gebied al sluitende afspraken met de Belastingdienst gemaakt. Deze afspraken zullen wel een een TCF moeten worden ondergebracht. Waardoor ze uiteindelijk onder het Horizontaal Toezicht zullen komen te vallen.

4 4 De loonbelasting en de omzetbelasting zijn beide afdrachtbelastingen en zijn, in tegenstelling tot de vennootschapsbelasting, veel meer procedureel ingesteld. Beide heffingen hangen van regels en uitzonderingen aan elkaar. Veel ondernemingen gaan er vanuit dat de salarissen door de accountant of het servicebureau correct worden verwerkt en maken zich verder niet druk over alle daarom heen van toepassing zijnde regels. Ook bij de omzetbelasting hebben ondernemingen de neiging de BTW via de administratie te verwerken en verder niet te bezien of daarmee inderdaad de kous af is. De loonbelasting en de omzetbelasting zijn de belastingsoorten waar de ondernemingen een andere wijze van opereren richting de Belastingdienst zullen moeten gaan ontwikkelen. Waarbij het overigens nadere aandacht verdient dat ondernemingen van oudsher in de regel meer aandacht aan de omzetbelasting dan aan de loonbelasting geven. Eén en ander laat zich overigens verklaren wanneer men het risico beziet. Gaat het niet juist bij de heffing van de omzetbelasting dan loopt de onderneming direct het vaak zichtbare risico om 19% van de gemaakte omzet kwijt te raken. Desalniettemin wordt de omzetbelasting er bij veel ondernemingen bijgedaan. Met betrekking tot de loonheffingen zijn ondernemingen vaak van mening dat de lonen correct worden verwerkt en dat men daardoor in control is. Veel ondernemingen hebben de verwerking van de lonen aan servicebedrijven of accountantskantoren uitbesteed. En denken daarmee de heffing van sociale premies en loonbelasting veilig te hebben gesteld. De ervaring leert echter dat dit denken te kort is en dat ondernemingen daardoor voor de loonheffing vaak (zeer) grote risico s lopen. De conclusie dient derhalve te zijn dat met name de heffing van de omzetbelasting en de loonbelasting de grote projecten zullen zijn voor de implementatie van het Horizontaal Toezicht. Voor en nadelen voor de onderneming Wat zal het implementeren van het Horizontaal Toezicht de ondernemingen aan voor of nadelen brengen. Voordelen 1. Inzicht in het totaal aan regelingen binnen de onderneming; 2. Een juiste afstemming tussen de diverse bij de heffing betrokken afdelingen; 3. Een goed inzicht in welke afdelingen, functionarissen en bestuurders verantwoordelijk zijn; 4. Een goede periodieke rapportage over de uitkomsten van de gevolgde procedures; 5. Een goed inzicht in de kosten van het personeel en een goed inzicht in het juiste tarief voor de omzetbelasting; 6. Op grond van een betere structuur zijn er kostenbesparingen te realiseren; 7. Het overleg met de OR en andere belangengroepen kan veel beter worden gestructureerd en uitgevoerd. In een vroeg stadium kan er met deskundigen een goede wijze van opereren worden ontwikkeld;

5 5 8. Boeten zullen worden voorkomen; 9. De directie loopt geen aansprakelijkheidsrisico s; 10. Bij het inlenen van personeel wordt het risico aanzienlijk verminderd; 11. De relatie met de Belastingdienst kan structureel worden verbeterd; 12. Adviseurkosten kunnen worden beperkt door dat de procedures worden gevolgd en bij twijfel de situatie in een vroeg stadium kan worden geanalyseerd, uitgewerkt en aan de Belastingdienst kan worden voorgelegd; 13. Met betrekking tot Nederlandse vestigingen van buitenlandse ondernemingen die in Nederland zogenoemde expats in dienst hebben kan het HT er voor zorgen dat deze expats niet jaarlijks een aangifte inkomstenbelasting hoeven in te dienen. Dit zal voor deze ondernemingen vaak een behoorlijke kostenbesparing met zich brengen. Uiteraard blijft de onderneming een totaal boekenonderzoek in het vervolg bespaard. Dus geen onrust in de onderneming gedurende soms lange tijd. Ook de onzekerheid met betrekking tot de uitkomst van het boekenonderzoek blijft de onderneming bespaard. Het spreekt voor zich dat daarmee ook de bewaarfase en wellicht het voeren van een fiscaaljuridische procedure kan worden voorkomen. Allemaal zaken die een onderneming en haar directie tevreden zullen stellen. Nadelen 1. Het opzetten van het TCF en het Horizontaal Toezicht zal stress brengen in de onderneming; 2. Het opzetten van het TCF zal in eerste aanleg extra adviseurkosten met zich brengen; 3. Niet alle medewerkers zullen direct en volledig meewerken; 4. Het verleden zal direct moeten worden afgehandeld; 5. Het TCF zal periodiek, eenmaal per half jaar, moeten worden getest. De slager keurt zijn eigen vlees Wanneer we naar de hiervoor opgenomen voor en nadelen kijken rijst de vraag waarom accountants in het algemeen en de huis accountants en belastingadvieskantoren in het bijzonder het TCF willen implementeren en controleren. Het lijkt een beetje op de slager die zijn eigen vlees keurt. Waarbij dient te worden opgemerkt dat bij de accountant de nodige kennis van de fiscale regels en van de fiscale processen voor de loonheffing en omzetbelasting naar alle waarschijnlijkheid niet volledig aanwezig zullen zijn. Naar onze mening zouden ondernemingen onafhankelijke derden met kennis van de fiscale wetgeving en processen moeten inhuren om de reeds aanwezige processen en procedures zodanig in te gaan richten dat het de goedkeuring van de Belastingdienst zal verkrijgen. Wil de onderneming om allerlei redenen toch bij de huidige adviseur blijven, dan valt het te overwegen om de periodieke toets wel door een onafhankelijke derde te laten verrichten.

6 6 In control verklaring Enkele auteurs hebben in hun artikelen geopperd dat de Belastingdienst aan het einde van het implementeren van het Horizontaal Toezicht een zogenoemde incontrol verklaring zou moeten afgeven. Daarmee geven deze auteurs het signaal dat zij het Horizontaal Toezicht bezien door de bril van de accountant. Als alles maar keurig is opgeschreven en afgevinkt dan krijg je een verklaring dat het goed is. Wat zou een dergelijke verklaring moeten brengen? Hoe zal het fiscaal juridisch moeten worden geduid? Wanneer de Belastingdienst een dergelijke verklaring zou afgeven houdt dat dan in dat zij niet meer gebruik kan maken van haar wettelijke controle mogelijkheden? Belangrijk is dat het TCF in nauw overleg met de Belastingdienst wordt ontworpen en geïmplementeerd. Belangrijk is dat het geïmplementeerde TCF periodiek, bijvoorbeeld eenmaal per half jaar, goed wordt getoetst en dat de wijze van toetsen en de uitkomst van die toets met de Belastingdienst wordt gecommuniceerd. Als dat het geval is heeft de onderneming gedaan wat het moest doen en kan de Belastingdienst niet plotseling vervelend gaan doen. Door het op deze wijze te structureren kan de belastingdienst voor de vennootschapsbelasting er niet vanuit gaan dat ze plotseling een zogenoemd nieuw feit tot navordering hebben. Ze waren immers nauw betrokken wij het ontwerpen en implementeren van het TCF. Dat geldt uiteraard ook voor de loonbelasting en omzetbelasting, met dien verstande dat voor deze middelen natuurlijk een beroep moet worden gedaan op het leerstuk van het opgewekte vertrouwen. Een zogenoemde in control verklaring zal er naar onze mening ook nooit komen. Zeker niet als we bezien dat het TCF geen statisch, maar een dynamisch gebeuren zal dienen te zijn. Telkens als in de administratieve organisatie van de onderneming of de wetgeving zich wijzigingen voordoen zal moeten worden beoordeeld of en in hoeverre dat invloed heeft op het TCF. Daarbij komt dat de Belastingdienst onder geen voorwaarde zal afzien van de haar ter beschikking staande wettelijke middelen. Het pleiten voor een in control verklaring is derhalve een beetje onzinnig. Dynamisch gebeuren en standaard oplossingen Er zijn adviseurs die bij ondernemingen aangeven dat zij voor het ontwikkelen en implementeren van een TCF standaard oplossingen hebben. Daarbij wordt vaak gewezen op een stapel papier of een ontwikkeld software programma. Standaard oplossingen kunnen voor standaard problemen of standaard situaties uiteraard goed worden ingezet, maar het TCF op zich is een dynamisch gebeuren en sterk afhankelijk van de (administratieve) organisatie van de betreffende onderneming.

7 7 Elke onderneming heeft zijn administratieve organisatie anders ingericht en elke onderneming heeft daarvoor andere administratieve en financiële procedures en stromen ontwikkeld en aangewezen. Hoe wil men dat binnen een standaard oplossing vangen? Natuurlijk moet je zaken die telkens op dezelfde wijze worden afgehandeld standaard behandelen. Het controleren of een paspoort echt is zal altijd op dezelfde wijze dienen te gebeuren. Alleen de functionaris die dat zal doen en de functionaris die voor de uitkomst verantwoordelijk is zullen vaak verschillen. Een dergelijke paspoortcontrole kan door HRM, maar even zo goed door de salarisadministratie of een geheel andere afdeling worden gedaan. Concluderend moet daarom tot de slotsom worden gekomen dat binnen een dynamische omgeving, welke periodiek moet worden getoetst er slechts een beperkte ruimte is voor standaard oplossingen. Daarbij zal de onderneming zich er bewust van moeten zijn dat bij een wijziging in de administratieve organisatie en / of de fiscale wetgeving ook de standaard oplossing en zelfs het TCF opnieuw zal moeten worden beoordeeld. Geautomatiseerde systemen Binnen het TCF zullen er een aantal zaken telkens op dezelfde wijze moeten worden afgehandeld. Dit soort telkens voorkomende procedures, zie het bijvoorbeeld het hierboven genoemde controleren van het paspoort, kunnen uiteraard worden geautomatiseerd. Het is zelfs wenselijk dat het geautomatiseerd wordt, omdat de onderneming daarmee waarborgt dat de uitkomt telkens opnieuw gelijk zal zijn. Het zal overigens duidelijk zijn dat deze geautomatiseerde stukjes van het TCF slechts een onderdeel zijn van het gehele dynamische TCF. Taxcellent Belastingadviseurs Taxcellent Belastingadviseurs is een jong en enthousiast kantoor dat zich met name toelegt op het opzetten van het Horizontaal Toezicht bij middelgrote ondernemingen. De leiding van het kantoor bestaat uit mr C.M. Heerooms en mr W. Schutte. Beide heren zijn hun carrière begonnen bij de Belastingdienst en hebben daarna de overstap gemaakt naar het bedrijfsleven. Daar hebben zij bij diverse grote internationale belastingadvieskantoren gewerkt. Cees Heerooms is gespecialiseerd in de loonheffing en Willem Schutte zijn specialisatie is de omzetbelasting. Beide heren hebben al een carrière van ruim 25 jaar achter zich en zijn gepokt en gemazeld in de fiscale wereld. Voor het TCF en de vraagstukken betreffende de (internationale) vennootschapsbelasting werkt Taxcellent Belastingadviseurs samen met mr. J. P. Linders van Greenberg Traurig in Amsterdam. Ook John Linders is een door de wol geverfde belastingadviseur. John zijn fiscale carrière is eveneens ruim 25 jaar geleden begonnen. John is werkzaam op het terrein van de vennootschapsbelasting en meer speciaal op het terrein van de internationale vennootschapsbelasting.

8 8 Mocht u geïnteresseerd zijn in een nader gesprek dan kunt u ons bereiken op de volgende mobiele telefoonnummers en e mailadressen: Cees Heerooms Mobiele telefoon: E mailadres: cees.heerooms@taxcellentbelastingadviseurs.nl Willem Schutte Mobiele telefoon: E mailadres: willem.schutte@taxcellentbelastingadviseurs.nl John Linders Mobiele telefoon: E mailadres: lindersj@eu.gtlaw.com

Grip op fiscale risico s

Grip op fiscale risico s Grip op fiscale risico s Wat is een Tax Control Framework? Een Tax Control Framework (TCF) is een instrument van interne beheersing, specifiek gericht op de fiscale functie binnen een organisatie. Een

Nadere informatie

bijvoorbeeld over ZZP ers, gehele IB en auto vrijwel niets vermeld bijvoorbeeld : over ZZP ers, gehele IB en auto vrijwel niets vermeld

bijvoorbeeld over ZZP ers, gehele IB en auto vrijwel niets vermeld bijvoorbeeld : over ZZP ers, gehele IB en auto vrijwel niets vermeld Horizontaal Toezicht Een overzicht van hoe Boersma Adviseurs het praktisch uitvoert. Wat is HT? Samenwerken vanuit vertrouwen: Verhoging doorloopsnelheid (overheid) Verhoging kwaliteit bij adviseur of

Nadere informatie

Fiscale compliance. Loyens & Loeff. Fiscale compliance

Fiscale compliance. Loyens & Loeff. Fiscale compliance Fiscale compliance Loyens & Loeff Fiscale compliance Fiscale compliance Loyens & Loeff Fiscale en maatschappelijke ontwikkelingen Belastingwetgeving wordt steeds ingewikkelder. Bovendien legt de politieke

Nadere informatie

Convenant Horizontaal Toezicht

Convenant Horizontaal Toezicht Convenant Horizontaal Toezicht 15 september 2010 1 Horizontaal toezichtconvenant ---------------------------------------------------------------------------------------------- Partijen, Hoendervangers

Nadere informatie

Koepelconvenant Horizontaal Toezicht

Koepelconvenant Horizontaal Toezicht Koepelconvenant Horizontaal Toezicht Leusden 14 juli 2011 Convenant tussen de Belastingdienst en KAN Partijen, Kwaliteitscentrum Accountancy Nederland B.V. (hierna KAN) gevestigd te te Zwolle in deze vertegenwoordigd

Nadere informatie

Nationale FlexPraktijkdag Modelovereenkomsten 7 april 2016

Nationale FlexPraktijkdag Modelovereenkomsten 7 april 2016 www.pwc.nl Nationale FlexPraktijkdag Modelovereenkomsten 7 april 2016 drs. Elmer van Lienen RTAP mw. mr. Marieke Louwen Agenda Introductie Deel 1: Update Wet DBA - Marieke Louwen Deel 2: Beheersing - Elmer

Nadere informatie

Convenant Horizontaal Toezicht. tussen. PricewaterhouseCoopers Compliance Services B.V. en de Belastingdienst

Convenant Horizontaal Toezicht. tussen. PricewaterhouseCoopers Compliance Services B.V. en de Belastingdienst Convenant Horizontaal Toezicht tussen PricewaterhouseCoopers Compliance Services B.V. en de Belastingdienst Fiscaal dienstverlenersconvenant Partijen, PricewaterhouseCoopers Compliance Services B.V. gevestigd

Nadere informatie

Fiscaal instituut Tilburg (FIT)

Fiscaal instituut Tilburg (FIT) Fiscaal instituut Tilburg (FIT) Post-Master Tax Assurance/VPB Post-Master Tax Assurance (TA) is een relatief nieuw vakgebied waarin belastingen worden bezien vanuit meerdere perspectieven. Bij grotere

Nadere informatie

Convenant Horizontaal Toezicht. tussen. de Belastingdienst en JAN Accountants en Belastingadviseurs B.V.

Convenant Horizontaal Toezicht. tussen. de Belastingdienst en JAN Accountants en Belastingadviseurs B.V. Convenant Horizontaal Toezicht tussen de Belastingdienst en Horizontaal toezichtconvenant ---------------------------------------------------------------------------------------------- Partijen,, gevestigd

Nadere informatie

Convenant Horizontaal Toezicht tussen de Graaf + Plaisier accountants en belastingadviseurs en de Belastingdienst

Convenant Horizontaal Toezicht tussen de Graaf + Plaisier accountants en belastingadviseurs en de Belastingdienst Convenant Horizontaal Toezicht tussen de Graaf + Plaisier accountants en belastingadviseurs en de Belastingdienst Horizontaal toezichtconvenant ----------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Dit jaar let de Belastingdienst extra op de kosten van de ondernemer en wordt ook het aantal

Dit jaar let de Belastingdienst extra op de kosten van de ondernemer en wordt ook het aantal Nieuw jaar = nieuwe regels Het jaar 2014 is al weer een aantal weken oud. Een nieuw jaar zorgt ook weer voor nieuwe regels. In deze nieuwsflits een aantal belangrijke opmerkingen / wijzigingen voor 2014.

Nadere informatie

Internationaal zakendoen

Internationaal zakendoen Internationaal zakendoen De informatie in deze folder is uiterst zorgvuldig samengesteld. Toch kan het onverhoopt gebeuren dat de inhoud onjuist, onvolledig of verouderd is. Bovendien is belastingadvies

Nadere informatie

FISCOUNT LOONSERVICE UW PARTNER IN SALARIS- VERWERKING

FISCOUNT LOONSERVICE UW PARTNER IN SALARIS- VERWERKING FISCOUNT LOONSERVICE UW PARTNER IN SALARIS- VERWERKING > Wij werken al vele jaren samen met Fiscount Loonservice, en dat tot volle tevredenheid. Bij salarissen gaat het om geld, vaak veel geld, en tevreden

Nadere informatie

Internationaal zakendoen

Internationaal zakendoen Internationaal zakendoen De informatie in deze folder is uiterst zorgvuldig samengesteld. Toch kan het onverhoopt gebeuren dat de inhoud onjuist, onvolledig of verouderd is. Bovendien is belastingadvies

Nadere informatie

Bewaartermijn. 10 jaar na datum opstellen. Fiscale aangiften en. 5 jaar na het jaar waarop dit betrekking heeft. Aangifte erfbelasting met

Bewaartermijn. 10 jaar na datum opstellen. Fiscale aangiften en. 5 jaar na het jaar waarop dit betrekking heeft. Aangifte erfbelasting met Privacy Statement Algemeen Dit document dient om aan u als cliënt en/of belanghebbende uit te leggen hoe onze organisatie met privacy omgaat. Immers de bescherming van uw gegevens, de geheimhouding daarvan

Nadere informatie

Convenant Horizontaal Toezicht. tussen. RSW accountants, belastingadviseurs & consultants. de Belastingdienst

Convenant Horizontaal Toezicht. tussen. RSW accountants, belastingadviseurs & consultants. de Belastingdienst Convenant Horizontaal Toezicht tussen RSW accountants, belastingadviseurs & consultants en de Belastingdienst 1 Horizontaal toezichtconvenant ----------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Convenant Horizontaal Toezicht. tussen. Maatschap Westelijke Accountants-kantoren Deltaland. en de Belastingdienst

Convenant Horizontaal Toezicht. tussen. Maatschap Westelijke Accountants-kantoren Deltaland. en de Belastingdienst Convenant Horizontaal Toezicht tussen Maatschap Westelijke Accountants-kantoren Deltaland en de Belastingdienst Fiscaal dienstverleners convenant Partijen, Maatschap Westelijke Accountants-kantoren Deltaland

Nadere informatie

Convenant Horizontaal Toezicht tussen Maatschap Steens & Partners Accountants en Adviseurs en de Belastingdienst

Convenant Horizontaal Toezicht tussen Maatschap Steens & Partners Accountants en Adviseurs en de Belastingdienst Convenant Horizontaal Toezicht tussen Maatschap Steens & Partners Accountants en Adviseurs en de Belastingdienst Convenant Horizontaal Toezicht tussen Maatschap Steens & Partners Accountants en Adviseurs

Nadere informatie

Convenant Horizontaal Toezicht. tussen. Niehof Van der Meulen Accountants V.O.F. en de Belastingdienst

Convenant Horizontaal Toezicht. tussen. Niehof Van der Meulen Accountants V.O.F. en de Belastingdienst Convenant Horizontaal Toezicht tussen Niehof Van der Meulen Accountants V.O.F. en de Belastingdienst Fiscaal dienstverleners convenant Partijen, Niehof Van der Meulen Accountants V.O.F. gevestigd te Dordrecht,

Nadere informatie

Koepelconvenant tussen de Belastingdienst en NEXIA Nederland

Koepelconvenant tussen de Belastingdienst en NEXIA Nederland Koepelconvenant tussen de Belastingdienst en NEXIA Nederland Koepelconvenant Horizontaal Toezicht ten behoeve van MKB ondernemers voor bij Nexia Nederland aangesloten kantoren Pagina 2 van 5 Partijen,

Nadere informatie

Convenant Franchise Supermarkten uitgelegd

Convenant Franchise Supermarkten uitgelegd Belastingdienst Convenant Franchise Supermarkten uitgelegd Deze informatie is bedoeld voor franchisenemers die willen deelnemen aan het convenant Franchise Supermarkten. Die deelname is van betekenis voor

Nadere informatie

Addendum bij het rapport Knelpunten werkkostenregeling: inventarisatie en mogelijke alternatieven

Addendum bij het rapport Knelpunten werkkostenregeling: inventarisatie en mogelijke alternatieven Addendum bij het rapport Knelpunten werkkostenregeling: inventarisatie en mogelijke alternatieven Op 3 juli 2014 heeft staatssecretaris Wiebes in zijn brief aan de Tweede Kamer aangekondigd dat hij met

Nadere informatie

Het doel van de Research- en developmentaftrek (RDA) is het stimuleren van onderzoek en ontwikkeling door het Nederlandse bedrijfsleven.

Het doel van de Research- en developmentaftrek (RDA) is het stimuleren van onderzoek en ontwikkeling door het Nederlandse bedrijfsleven. Research- en developmentaftrek Het doel van de Research- en developmentaftrek (RDA) is het stimuleren van onderzoek en ontwikkeling door het Nederlandse bedrijfsleven. Algemene informatie Aanvraagtermijn:

Nadere informatie

Deloitte MKB Accountancy & Advies Tax Advisory & Compliance Belastingadvies op maat voor ondernemers

Deloitte MKB Accountancy & Advies Tax Advisory & Compliance Belastingadvies op maat voor ondernemers Deloitte MKB Accountancy & Advies Tax Advisory & Compliance Belastingadvies op maat voor ondernemers Belastingadvies Als ondernemer dient u periodiek tal van belastingaangiften in te dienen. Van omzet-

Nadere informatie

Convenant over kwaliteit van fiscale aangiften van SRA-kantoren tussen de Belastingdienst en SRA. Belastingdienst DV 362 1Z*2ED

Convenant over kwaliteit van fiscale aangiften van SRA-kantoren tussen de Belastingdienst en SRA. Belastingdienst DV 362 1Z*2ED Convenant over kwaliteit van fiscale aangiften van SRA-kantoren tussen de en SRA DV 362 1Z*2ED Convenant over kwaliteit van fiscale aangiften van SRA-kantoren tussen de en SRA ----------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

ZELFSTANDIG MAAR NIET ALLEEN Als adviseurs opereren de accountants, juristen en fiscalisten van de Scheers Groep volledig zelfstandig.

ZELFSTANDIG MAAR NIET ALLEEN Als adviseurs opereren de accountants, juristen en fiscalisten van de Scheers Groep volledig zelfstandig. GROOT BOEK REKENEN EN REDENEREN Mensen maken cijfers en letters. De Scheers Groep maakt er getallen en woorden van. Doortimmerd en doordacht. Het samenwerkingsverband van de Scheers Groep bundelt een schat

Nadere informatie

FLEXATURE bij Servicepunt71

FLEXATURE bij Servicepunt71 FLEXATURE bij Servicepunt71 Opdracht: Fiscalist / Projectleider implementie TCF t.b.v. Horizontaal Toezicht FLEXnummer: FLEX2014-148 Plaatsingsdatum: 08-08-2014 Afdeling: SE Financiën, team Financieel

Nadere informatie

HORIZONTAAL TOEZICHT: ERVARINGEN UIT DE PRAKTIJK

HORIZONTAAL TOEZICHT: ERVARINGEN UIT DE PRAKTIJK HORIZONTAAL TOEZICHT: ERVARINGEN UIT DE PRAKTIJK Drs. R.Hoyng 1 Er is de afgelopen jaren veel gesproken en geschreven over Horizontaal Toezicht. Over de visie van de Belastingdienst. Over de voordelen

Nadere informatie

Convenant tussen de Belastingdienst en Alfa Accountants en Adviseurs

Convenant tussen de Belastingdienst en Alfa Accountants en Adviseurs Convenant tussen de Belastingdienst en Alfa Accountants en Adviseurs Convenant tussen de Belastingdienst en Alfa Accountants en Adviseurs ----------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Convenant Horizontaal Toezicht tussen de Belastingdienst en M & K HILVERSUM B.V.

Convenant Horizontaal Toezicht tussen de Belastingdienst en M & K HILVERSUM B.V. Convenant Horizontaal Toezicht tussen de en M & K HILVERSUM B.V. Horizontaal Toezichtconvenant ---------------------------------------------------------------------------------------- Partijen: M & K Hilversum

Nadere informatie

Convenant Horizontaal Toezicht. tussen. Noord Negentig accountants en belastingadviseurs. de Belastingdienst

Convenant Horizontaal Toezicht. tussen. Noord Negentig accountants en belastingadviseurs. de Belastingdienst Convenant Horizontaal Toezicht tussen Noord Negentig accountants en belastingadviseurs en de Belastingdienst -------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Convenant Horizontaal Toezicht. tussen. Omnyacc Accountants & Belastingadviseurs. de Belastingdienst/Holland-Noord

Convenant Horizontaal Toezicht. tussen. Omnyacc Accountants & Belastingadviseurs. de Belastingdienst/Holland-Noord Convenant Horizontaal Toezicht tussen Omnyacc Accountants & Belastingadviseurs en de Belastingdienst/Holland-Noord Horizontaal toezichtconvenant Partijen, De federatie Omnyacc Accountants & Belastingadviseurs

Nadere informatie

Succesvol innoveren met fiscaal voordeel

Succesvol innoveren met fiscaal voordeel Succesvol innoveren met fiscaal voordeel Inhoudsopgave Pagina Inleiding stimuleringsregelingen in het kort 3 1 Afdrachtvermindering loonbelasting voor speur- en ontwikkelingswerk (WBSO) 4 2 De Innovatiebox

Nadere informatie

Financiële Diensten. Uw financiën efficiënt en goed geregeld

Financiële Diensten. Uw financiën efficiënt en goed geregeld Financiële Diensten Uw financiën efficiënt en goed geregeld n of diensten? Neem dan contact met ons op: rtfondsen.nl - www.sportfondsen.nl Wilt u meer weten over een van onze producte Telefoon: (020) 3550

Nadere informatie

PROTOCOL WAARNEMING TER PLAATSE (WTP)

PROTOCOL WAARNEMING TER PLAATSE (WTP) PROTOCOL WAARNEMING TER PLAATSE (WTP) Vastgesteld door het CCvD: 22 januari 2015 Ingangsdatum: 22 januari 2015 Stichting Normering Arbeid (SNA) Versie 14-01: SNA 2015 sna.div.736-1 Inleiding De inspecties

Nadere informatie

Administratieve valkuilen startende ondernemers

Administratieve valkuilen startende ondernemers Administratieve valkuilen startende ondernemers Barneveld, 29 november 2011 Cooster coaching accountants Jan van Leeuwen AA Agenda Starten Administratie Belastingen Accountant, boekhouder of.. Starten

Nadere informatie

Digitalisering in de zorg en de rol van de controller

Digitalisering in de zorg en de rol van de controller Digitalisering in de zorg en de rol van de controller Verbeter uw uitgangspositie bij toetsing door de Belastingdienst 16 februari 2016 Annette Pol Habing Marieke Herber AGENDA 1. Inleiding 2. Praktijkvoorbeelden

Nadere informatie

Novak Kwaliteitssysteem in detail

Novak Kwaliteitssysteem in detail Novak Kwaliteitssysteem in detail NOVAK KWALITEITSSYSTEEM IN DETAIL Het Novak Kwaliteitssysteem is het meest complete en meest innovatieve kwaliteitssysteem voor mkb-accountantskantoren. De kracht van

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Werkprogramma s 2016

Werkprogramma s 2016 Werkprogramma s 2016 Van het 14-kolomspapier naar significante aangelegenheden! Waarom hanteert u een werkprogramma? Hulpmiddel dat ik niets vergeet Sturingsmiddel voor assistenten Krijg ik aangeleverd

Nadere informatie

Fiscale en juridische aandachtspunten decentralisatie sociaal domein voor gemeenten en samenwerkingsverbanden

Fiscale en juridische aandachtspunten decentralisatie sociaal domein voor gemeenten en samenwerkingsverbanden Fiscale en juridische aandachtspunten decentralisatie sociaal domein voor gemeenten en samenwerkingsverbanden In het kader van decentralisaties zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van

Nadere informatie

Horizontaal toezicht. Samenwerken vanuit vertrouwen

Horizontaal toezicht. Samenwerken vanuit vertrouwen Horizontaal toezicht Samenwerken vanuit vertrouwen 12345 "Bij gaat het om wederzijds vertrouwen tussen belastingplichtige en Belastingdienst, het scherper naar elkaar aangeven wat ieders verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Inhoud. De vijf meest gemaakte fouten bij de Salarisadministratie. Waarom het verstandig is om jouw salarisadministratie uit te gaan besteden

Inhoud. De vijf meest gemaakte fouten bij de Salarisadministratie. Waarom het verstandig is om jouw salarisadministratie uit te gaan besteden De vijf meest gemaakte fouten bij de Salarisadministratie Inhoud 1. Introductie 2. De salarisadministratie 2. De 5 grootste valkuilen 3. Waarom is uitbesteding beter 5. Veel gemaakte fouten Waarom het

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE JOOST HEIJMANS ADMINISTRATIEKANTOOR

INFORMATIEBROCHURE JOOST HEIJMANS ADMINISTRATIEKANTOOR Deze brochure is bedoeld om u nader te informeren over mijn kantoor. De brochure bestaat uit de volgende 3 hoofdstukken: 1. Dienstverlening 2. Omschrijving van de werkzaamheden: Hier geef ik aan welke

Nadere informatie

INLEIDING 1 GEBRUIKSAANWIJZING Opzet en indeling van de Almanak Werken in de actualiteit De winstaangifte 9

INLEIDING 1 GEBRUIKSAANWIJZING Opzet en indeling van de Almanak Werken in de actualiteit De winstaangifte 9 INLEIDING 1 GEBRUIKSAANWIJZING 9 1.1 Opzet en indeling van de Almanak 9 1.2 Werken in de actualiteit 9 1.3 De winstaangifte 9 1.4 Aangiftesoftware 9 1.5 Het register 10 1.6 Hulpmiddelen en aanwijzingen

Nadere informatie

de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Directie Algemene Fiscale Politiek De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 'S GRAVENHAGE Datum Uw brief (Kenmerk) Ons kenmerk 8 april 2008 AFP 2008-266 Onderwerp Kamervragen

Nadere informatie

Checklist De 30%-regeling

Checklist De 30%-regeling Checklist De 30%-regeling 1. Maak gebruik van de 30%-regeling De 30%-regeling is een fiscaal gefaciliteerde regeling voor tijdelijk buiten het land van herkomst tewerkgestelde deskundigen. Onbelaste vergoeding

Nadere informatie

Rapport Datum: 23 oktober 2013 Rapportnummer: 2013/153

Rapport Datum: 23 oktober 2013 Rapportnummer: 2013/153 Rapport Rapport over een klacht over de Belastingdienst te Almere (voorheen Belastingdienst/Randmeren) Datum: 23 oktober 2013 Rapportnummer: 2013/153 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de ontvanger van

Nadere informatie

TRANSFER PRICING SERVICES

TRANSFER PRICING SERVICES TRANSFER PRICING SERVICES WAAROM IS TRANSFER PRICING ZO BELANGRIJK Door de toenemende hoeveelheid en variatie van intercompany transacties en regelgeving op het gebied van transfer pricing, samen met een

Nadere informatie

Controle protocol. 1 Doelstelling. 2 Eisen en aanwijzingen. 3 Toleranties en gewenste zekerheid

Controle protocol. 1 Doelstelling. 2 Eisen en aanwijzingen. 3 Toleranties en gewenste zekerheid Controle protocol 1 Doelstelling Het CZ Fonds moet voldoen aan de eisen van het convenant vastgelegd in 1998 tussen Zorgverzekeraars Nederland en de overheid van de Besteding Reserves Voormalige Vrijwillige

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 31 066 Belastingdienst Nr. 441 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

Auditstatuut. Systeemtoezicht Wegvervoer

Auditstatuut. Systeemtoezicht Wegvervoer Auditstatuut Systeemtoezicht Wegvervoer Datum: 17 januari 2013 Status: vastgesteld versie 1.0 Pagina 1 van 9 Inhoud 1 Voorwoord 3 2 Audits 4 2.1 Systeemcriteria 4 3 Traject audit 5 3.1 Self-assessment

Nadere informatie

BoekMeester. Kortom de gehele keten zal elkaar vertrouwen en dat kan alleen als ALLE deelnemers integer handelen.

BoekMeester. Kortom de gehele keten zal elkaar vertrouwen en dat kan alleen als ALLE deelnemers integer handelen. Oplossingen voor fiscaal dienstverleners bij onder meer Horizontaal Toezicht Wat is Horizontaal Toezicht met een FD convenant? Horizontaal Toezicht gaat uit van vertrouwen www.horizontaal-toezicht.nl www.boekmeester.nl

Nadere informatie

VAR 2016 modelovereenkomst

VAR 2016 modelovereenkomst VAR 2016 modelovereenkomst WHITEPAPER februari 2016 Modelovereenkomsten Inleiding Op 2 februari 2016 is het wetsvoorstel DBA aangenomen. Het aangenomen wetsvoorstel heeft geen terugwerkende kracht. De

Nadere informatie

FAMILY OFFICE & ESTATE PLANNING

FAMILY OFFICE & ESTATE PLANNING FAMILY OFFICE & ESTATE PLANNING Een must voor iedereen met vermogen en onroerend goed in Spanje. WAAROM FAMILY OFFICE? Family Office betreft een meer complete dienstverlening dan Estate Planning. Estate

Nadere informatie

VAR 2016 modelovereenkomst

VAR 2016 modelovereenkomst VAR 2016 modelovereenkomst WHITEPAPER februari 2016 Modelovereenkomsten Inleiding Op 2 februari 2016 is het wetsvoorstel DBA aangenomen. Het aangenomen wetsvoorstel heeft geen terugwerkende kracht. De

Nadere informatie

Duurzame belastingbetaler

Duurzame belastingbetaler Duurzame belastingbetaler 1 a.s.r. Duurzame belastingbetaler In lijn met haar missie en MVO-beleid wil a.s.r. een duurzame belastingbetaler zijn a.s.r. wil in de maatschappij de volgende rollen vervullen:

Nadere informatie

Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties 25 februari 2016

Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties 25 februari 2016 www.pwc.nl Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties 25 februari 2016 Jaap Verdegaal Carmen van Lier Agenda Introductie Inhoudelijk deel: - Fiscale aspecten van inhuur zzp ers - Verklaring arbeidsrelatie

Nadere informatie

Convenant. tussen de. Belastingdienst. en de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland

Convenant. tussen de. Belastingdienst. en de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland Convenant tussen de Belastingdienst en de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland Convenant Land- en Tuinbouw Partijen de brancheorganisatie Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland, gevestigd te Den Haag,

Nadere informatie

Keten- en inlenersaansprakelijkheid

Keten- en inlenersaansprakelijkheid Keten- en inlenersaansprakelijkheid Loopt u ook risico? Anke Broeders Hannah Dias anke.broeders@bdo.nl hannah.dias@bdo.nl Adviesgroep Loon- & Premieheffing Wanneer keten- en/of inlenersaansprakelijkheid?

Nadere informatie

Aanvulling Management en organisatie in Balans vwo in verband met de expliciteringen van de examencommissie

Aanvulling Management en organisatie in Balans vwo in verband met de expliciteringen van de examencommissie Aanvulling Management en organisatie in Balans vwo in verband met de expliciteringen van de examencommissie Eindterm: het noemen van de relevante belastingen bij de diverse rechtsvormen Je kunt - de relevante

Nadere informatie

Verandering in de relatie met de cliënt

Verandering in de relatie met de cliënt Verandering in de relatie met de cliënt Elektronisch aangeven: Hoe werkt dat? Het zakenverkeer over de elektronische snelweg groeit. De snelheid van communiceren neemt toe en fysieke afstand is niet langer

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding Corporate Governance Horizontaal Toezicht Het ITCF Hoe kunnen wij helpen?

Inhoud. Inleiding Corporate Governance Horizontaal Toezicht Het ITCF Hoe kunnen wij helpen? Wat u als Head of Tax moet weten over het... Indirect Tax Control Framework Inhoud Inleiding Corporate Governance Horizontaal Toezicht Het ITCF Hoe kunnen wij helpen? 2 Inleiding - het spectrum Duitsland:

Nadere informatie

adresgegevens Utrecht, datum

adresgegevens Utrecht, datum adresgegevens Utrecht, datum Betreft: opdrachtbevestiging dienstverlening Beste meneer/ mevrouw, 1. Inleiding In aansluiting op ons gesprek doen wij u een opdrachtbevestiging voor de dienstverlening van

Nadere informatie

Uit er aar d zijn wij

Uit er aar d zijn wij Uiteraard zijn wij Wie kunnen BTW terugvorderen? Alle particulieren die op of na 20 juni 2013 (factuurdatum is geldend) een zonnepaneel installatie hebben aangeschaft kunnen de BTW terugvorderen. Particulieren

Nadere informatie

'O' akkoord. u D Aangehouden. d.d. K ; - I O - Z O ^ \

'O' akkoord. u D Aangehouden. d.d. K ; - I O - Z O ^ \ ... -. 'O' G E M E E N T E B O R N E B en W voorstel 12INT01364 Onderwerp Boekenonderzoek belastingdienst 2008-2011 Samenvatting voorstel Medio 2011 heeft door de Belastingdienst een boekenonderzoek plaatsgevonden

Nadere informatie

Voortgangsrapportage

Voortgangsrapportage Rechtmatigheid Wat hebben we bereikt? Voortgangsrapportage Rechtmatigheid Stand van zaken per 1 juli Behoort bij brief met kenmerk - 50651 Voortgangsrapportage Rechtmatigheid, juli 1 FASE 1 WET EN REGELGEVING

Nadere informatie

Controle protocol Stichting De Friesland

Controle protocol Stichting De Friesland Controle protocol Stichting De Friesland 1. Doelstelling Stichting De Friesland heeft van de Belastingdienst de ANBI (algemeen nut beogende instelling) verkregen. Ten aanzien van de verantwoording van

Nadere informatie

WERKKOSTENREGELING WERKKOSTENREGELING WEGWIJZER VOOR DE IDEALE OVERSTAP. Omdat mensen tellen.

WERKKOSTENREGELING WERKKOSTENREGELING WEGWIJZER VOOR DE IDEALE OVERSTAP. Omdat mensen tellen. 1 WEGWIJZER VOOR DE IDEALE OVERSTAP 2. WAT HOUDT HET IN? Onder de werkkostenregeling veranderen de fiscale regels met betrekking tot vergoedingen en verstrekkingen die aan het personeel worden gegeven.

Nadere informatie

Convenant Horizontaal Toezicht met de Belastingdienst

Convenant Horizontaal Toezicht met de Belastingdienst gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp Convenant Horizontaal Toezicht met de Belastingdienst Portefeuillehouder J.J. Nobel Collegevergadering 16 oktober 2012 Inlichtingen Miranda Koster (023 567

Nadere informatie

U regelt een goede bak koffie voor uw mensen

U regelt een goede bak koffie voor uw mensen U regelt een goede bak koffie voor uw mensen Wij regelen de rest www.hlbvandaal-hrservices.nl klik op het huisje om terug te gaan naar dit menu klik op elk kopje voor meer informatie OVER HLB VAN DAAL

Nadere informatie

belastingbesparing met de innovatiebox

belastingbesparing met de innovatiebox Innovatiebox belastingbesparing met de innovatiebox Wat innovatie is, hoeven we u niet uit te leggen. Als ondernemer doet u niet anders. Wel willen we u graag wijzen op de fiscale voordelen ervan. Met

Nadere informatie

Wat u als ondernemer hoort te weten omtrent de Flex B.V.

Wat u als ondernemer hoort te weten omtrent de Flex B.V. Wat u als ondernemer hoort te weten omtrent de Flex B.V. Sprekers Mr. M.J.G. Kleine Punte Notariskantoor Sprang-Capelle Raadhuisplein 4a Sprang-Capelle J.F. Hettema Hettema Interim Controlling www.hettemainterimcontrolling.nl

Nadere informatie

Belasting Calculator Suriname

Belasting Calculator Suriname Belasting Calculator Suriname 1 / 6 2 / 6 3 / 6 Belasting Calculator Suriname Bruto / Netto calculator Klik hier om de file met de Bruto/Netto calculator op te starten.de file bevat formules waarbij er

Nadere informatie

De werkkostenregeling vanaf 2011

De werkkostenregeling vanaf 2011 De werkkostenregeling vanaf 2011 Vrijheid en verantwoordelijkheid 21 oktober 2010 Onderwerpen Hoe is het nu geregeld? Wat gaat het worden? De werkkostenregeling Wat kunt u het beste doen? Hoe is het nu

Nadere informatie

Als u gaat werken in Duitsland

Als u gaat werken in Duitsland DD-NR Regelingen en voorzieningen CODE 3.1.2.313 Als u gaat werken algemene informatie bronnen Brochure Belastingdienst, uitgave 2008; www.belastingdienst.nl Als u in Nederland woont en gaat werken, gaat

Nadere informatie

Toonaangevend in accountancy en fiscale adviezen

Toonaangevend in accountancy en fiscale adviezen Blömer accountants en adviseurs Toonaangevend in accountancy en fiscale adviezen Als professional op het gebied van accountancy en fiscale advisering zijn we u graag van dienst. Deskundig en betrokken

Nadere informatie

Den Haag 25 januari 2008

Den Haag 25 januari 2008 De voorzitter en de leden van de Vaste Commissie voor Financiën uit de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Briefnummer 08/10.149/Jla Onderwerp Wetsvoorstel Wijziging van de Invorderingswet

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 31 066 Belastingdienst Nr. 462 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 755 Wijziging van de Algemene wet inzake rijksbelastingen en van de Invorderingswet 1990 in verband met de wijziging van de percentages belasting-

Nadere informatie

Belangrijke informatie voor werkgevers die personeel inhuren of uitlenen

Belangrijke informatie voor werkgevers die personeel inhuren of uitlenen Belangrijke informatie voor werkgevers die personeel inhuren of uitlenen Inleiding Sinds 1 juli 2012 is de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (hierna Waadi) gewijzigd. Deze wetswijziging

Nadere informatie

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Waterland uitvoeringsorganisatie: Datum: 11 september Gemeente/

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Waterland uitvoeringsorganisatie: Datum: 11 september Gemeente/ WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN EN Gemeente/ Waterland uitvoeringsorganisatie: Datum: 11 september 2012 Datum rapport: 16 oktober 2012 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen is de weergave van ons onderzoek

Nadere informatie

Tip! Een culturele instelling kan gebruikmaken van de winstvrijstelling, ook als gekozen is voor volledige belastingplicht.

Tip! Een culturele instelling kan gebruikmaken van de winstvrijstelling, ook als gekozen is voor volledige belastingplicht. Als bestuurder zet u zich in voor uw vereniging of stichting. Daarom wilt u op de hoogte blijven van alle actualiteiten. Zo kunt u tijdig inspelen op veranderingen en hiermee uw voordeel doen. Een aantal

Nadere informatie

IN CONTROL STATEMENT IN HET ONDERWIJS

IN CONTROL STATEMENT IN HET ONDERWIJS IN CONTROL STATEMENT IN HET ONDERWIJS OVER GOVERS ONDERWIJS ACCOUNTANTS OVER GOVERS ONDERWIJS ACCOUNTANTS Ruim 25 jaar ervaring in de controle en advisering van onderwijsinstellingen Sinds 1 juli 2013

Nadere informatie

Proces assurance en fiscaliteit

Proces assurance en fiscaliteit Proces assurance en fiscaliteit Jurriaan Weerman en Eelco van der Enden, Tax Management & Accounting Services Vanuit de optiek van financieelrisicomanagement dienen de fiscale processen niet te worden

Nadere informatie

Digitaal aangifte doen bij Belastingdienst verplicht voor ondernemers

Digitaal aangifte doen bij Belastingdienst verplicht voor ondernemers Regelingen en voorzieningen CODE 3.3.2.5 Digitaal aangifte doen bij Belastingdienst verplicht voor ondernemers brochure bronnen Digitaal aangifte doen bij Belastingdienst verplicht; www.antwoordvoorbedrijven.nl

Nadere informatie

Een auto aanschaffen zakelijk of privé?

Een auto aanschaffen zakelijk of privé? Een auto aanschaffen zakelijk of privé? De informatie in deze folder is uiterst zorgvuldig samengesteld. Toch kan het onverhoopt gebeuren dat de inhoud onjuist, onvolledig of verouderd is. Bovendien is

Nadere informatie

DGA in de pocket Alle informatie die een dga op zak moet hebben

DGA in de pocket Alle informatie die een dga op zak moet hebben DGA in de pocket Alle informatie die een dga op zak moet hebben Voorwoord Als directeur-grootaandeelhouder (dga) heeft u meerdere petten op: niet alleen bent u directeur en aandeelhouder, maar ook werknemer

Nadere informatie

Inhoud. Lijst van afkortingen 13. Studiewijzer 15. Inleiding belastingrecht 17. Deel 1 Inkomstenbelasting 24

Inhoud. Lijst van afkortingen 13. Studiewijzer 15. Inleiding belastingrecht 17. Deel 1 Inkomstenbelasting 24 Inhoud Lijst van afkortingen 13 Studiewijzer 15 Inleiding belastingrecht 17 Deel 1 Inkomstenbelasting 24 1 Algemene uitgangspunten 26 1.1 Wie moet belasting betalen? (art. 1.1 en 1.2 Wet IB) 26 1.2 Waarover

Nadere informatie

II. VOORSTELLEN VOOR HERZIENING

II. VOORSTELLEN VOOR HERZIENING II. VOORSTELLEN VOOR HERZIENING 2. VERSTEVIGING VAN RISICOMANAGEMENT Van belang is een goed samenspel tussen het bestuur, de raad van commissarissen en de auditcommissie, evenals goede communicatie met

Nadere informatie

Prinsjesdag 2010 Belastingplan 2011 Otto Brands

Prinsjesdag 2010 Belastingplan 2011 Otto Brands Prinsjesdag 2010 Belastingplan 2011 Otto Brands Bezemschoon opleveren Belastingplan 2011 Feest: landbouwvrijstelling Focus: Bestrijding constructies en fraude Ondernemers motor van de economie Woningmarkt

Nadere informatie

Net dat beetje meer, en daar zijn wij trots op!

Net dat beetje meer, en daar zijn wij trots op! Niet groter, maar slimmer en kleiner is het antwoord op onze huidige economische problemen. Abel accountants is een klein accountantskantoor. Bewust klein omdat wij geloven in persoonlijke contacten, een

Nadere informatie

Procedure Statutenwijziging en Kapitaalvermindering

Procedure Statutenwijziging en Kapitaalvermindering Procedure Statutenwijziging en Kapitaalvermindering Definities BV - de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid waarvan de statuten gewijzigd gaan worden Aandeelhouder - de enig aandeelhouder

Nadere informatie

Veranderende wetgeving voor de salarisadministrateur. Deel 2: einde nihilwaardering personeelslening eigen woning

Veranderende wetgeving voor de salarisadministrateur. Deel 2: einde nihilwaardering personeelslening eigen woning Veranderende wetgeving voor de salarisadministrateur Deel 2: einde nihilwaardering personeelslening eigen woning Veranderende wetgeving voor de salarisadministrateur In eerdere whitepapers informeerden

Nadere informatie

is namelijk iedere natuurlijke of rechtspersoon die anders dan in dienstbetrekking een werk van stoffelijke aard uitvoert tegen een te betalen prijs.

is namelijk iedere natuurlijke of rechtspersoon die anders dan in dienstbetrekking een werk van stoffelijke aard uitvoert tegen een te betalen prijs. Besteedt u wel eens (een deel van) aangenomen werk uit aan een ander bedrijf? Dan wordt u aangemerkt als aannemer en kunt u aansprakelijk zijn voor de niet-betaalde loonheffingen van uw onderaannemers.

Nadere informatie

In deze instructie leest u wat de handelingen zijn om van het BTW voordeel gebruik te maken.

In deze instructie leest u wat de handelingen zijn om van het BTW voordeel gebruik te maken. INSTRUCTIE BTW BTW VOORDEEL VOOR DE PARTICULIER ALS ONDERNEMER In deze instructie leest u wat de handelingen zijn om van het BTW voordeel gebruik te maken. Let op: Ondanks dat we met zorg deze instructie

Nadere informatie

De nieuwe manier van boekhouden, die zich aanpast aan uw wensen. Flexibel Boekhouden

De nieuwe manier van boekhouden, die zich aanpast aan uw wensen. Flexibel Boekhouden De nieuwe manier van boekhouden, die zich aanpast aan uw wensen. Flexibel Boekhouden WIE ZIJN WIJ? Accountnet is een combinatie van accountants, belastingadviseurs, bedrijfsadviseurs, advocaten, gestors

Nadere informatie

INSTRUCTIE De Belastingdienst maakt het voor zonnepanelen bezitters leuker: Particulieren met zonnepanelen kunnen btw terugvragen

INSTRUCTIE De Belastingdienst maakt het voor zonnepanelen bezitters leuker: Particulieren met zonnepanelen kunnen btw terugvragen INSTRUCTIE BTW VOORDEEL VOOR DE PARTICULIER ALS ONDERNEMER De Belastingdienst maakt het voor zonnepanelen bezitters leuker: Particulieren met zonnepanelen kunnen btw terugvragen In deze instructie leest

Nadere informatie