1. De bescherming van de reiziger

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. De bescherming van de reiziger"

Transcriptie

1 1. De bescherming van de reiziger 1.1 Inleiding Bescherming van de reiziger: Reiscontractenwet: Omzetting van een Europese richtlijn, er is dus minstens een vergelijkbare regeling in andere EU-lidstaten. De richtlijn is gebaseerd op minimumharmonisatie (richtlijn bepaalt de minimumbescherming, de lidstaat kan voorzien in verdere bescherming). Europese verordening die passagier beschermt bij annulatie; instapweigering en vertraging vlucht. Europese verordening die treinreiziger beschermt (enkel van toepassing indien er een grensoverschrijding van Europese lidstaten plaatsvindt). Europese verordening betreffende rechten van autobus- en touringpassagiers Europese verordening die voorziet in bescherming passagiers die over zee of binnenwateren reizen. Wet inzake timesharing: Omzetting van een Europese richtlijn, gebaseerd op maximumharmonisatie: de richtlijn bepaalt zowel het minimum als het maximum, de lidstaten hebben geen vrijheid. 1.2 Reiscontractenwet 1 Toepassingsgebied Art.1 Reiscontractenwet: Contract tot reisorganisatie: Overeenkomst waarbij een persoon zich in eigen naam jegens een andere verbindt, om tegen betaling van een totaalprijs, tenminste twee van de volgende drie diensten (vervoer, logies of andere niet met vervoer of logies verband houdende toeristische diensten die niet bijkomstig zijn ten opzicht van het vervoer of het logies, vb. excursie), in een door hem en/of door een derde van tevoren georganiseerde combinatie te leveren, voor zover de diensten een overnachting behelzen of zich uitstrekken over een tijdspanne van meer dan 24 uur (contracten met touroperators). Een annulatieverzekering valt niet onder de andere toeristische diensten. Het vereiste van de van tevoren georganiseerde combinatie mag niet te eng worden geïntepreteerd, ook reizen à la carte kan onder het toepassingsgebied vallen.

2 Zelfs wanneer de prijs extreem laag is, valt de reis onder het toepassingsgebied (de reële prijs is niet vereist, vb. winnen van een gratis reis). Men kan zich niet van het toepassingsgebied onttrekken door de diverse onderdelen afzonderlijk te factureren. Contract tot reisbemiddeling: Overeenkomst waarbij een persoon zich verbindt tot het verstrekken aan een ander, tegen betaling van een prijs, hetzij van een contract tot reisorganisatie, hetzij van één of meer afzonderlijke prestaties die enigerlei reis of verblijf mogelijk maken (contracten met reisbureaus). De reisbemiddelaar treedt steeds op als vertegenwoordiger van de reiziger. Reiziger: Elkeen die het voordeel van een reisprestatie geniet, ongeacht zijn hoedanigheid (het is niet vereist dat men zelf het contract heeft gesloten). Het is geen klassieke definitie van een consument, ook als professioneel is men beschermd. Art.2, 1 Reiscontractenwet: Toepassingsgebied reiscontractenwet = contracten tot reisorganisatie en contracten tot reisbemiddeling. Art.2, 2 Reiscontractenwet: Indien een Belgische reisbemiddelaar optreedt voor een buitenlandse reisorganisator, dan wordt hij beschouwd als reisorganisator. 2 Reispromotie Art.4 Reiscontractenwet: Geen misleidende elementen. Art.5 Reiscontractenwet: Verplichte vermeldingen in de brochure. Art.6 Reiscontractenwet: De gegevens die in de reisbrochure worden opgenomen binden de reisorganisator en maken derhalve deel uit van het contract, tenzij de reisorganisator zich het recht heeft voorbehouden om wijzigingen aan te brengen. Materiële vergissingen binden de reisorganisator niet. 3 Informatieplichten Art.7 Reiscontractenwet: Voor het sluiten van het contract moet volgende informatie schriftelijk aan de reiziger worden meegedeeld: Algemene informatie betreffende paspoorten, visa en inentingen Reisvoorwaarden (indien men deze niet meedeelt, is de reiziger niet gebonden) Informatie over annulatie- of bijstandverzekeringen Daarnaast dienen voor de aanvang van de reis nog een aantal inlichtingen schriftelijk aan de reiziger worden verstrekt. Art.22 Reiscontractenwet: De reisbemiddelaar heeft een algemene raadgevingsplicht.

3 Art.8 Reiscontractenwet: De reiziger moet aan de reisorganisator en reisbemiddelaar alle nuttige inlichtingen verstrekken die hem uitdrukkelijk worden gevraagd. Bij miskenning van de informatie- en raadgevingsplicht kan de reiziger aanspraak maken op een schadevergoeding. 4 Totstandkoming van het contract tot reisorganisatie Art.9 Reiscontractenwet: Bij het boeken van de reis is de reisbemiddelaar of reisorganisator ertoe gehouden een bestelbon aan de reiziger te overhandigen. Het contract tot reisorganisatie ontstaat slechts op het ogenblik dat de reiziger, al dan niet via de reisbemiddelaar, van de reisorganisator de schriftelijke bevestiging van de geboekte reis ontvangt. Indien er geen bevestiging is, of de inhoud van de bevestiging komt niet overeen met de inhoud van de bestelbon, dan mag de reiziger ervan uitgaan dat de reis niet werd geboekt en heeft hij recht op onmiddellijke terugbetaling van alle reeds betaalde bedragen. Indien er geen bestelbon is, of deze niet alle vereiste gegevens bevat, dan kan de rechter de nietigheid uitspreken. Art.11 Reiscontractenwet: De prijs die door de partijen in het reiscontract werd overeengekomen, kan niet meer worden herzien, tenzij wanneer deze mogelijkheid uitdrukkelijk in het contract is voorzien en voor zover de herziening het gevolg is van bepaalde factoren (wisselkoersen, vervoerskosten, brandstofkosten, heffingen en belastingen). Wanneer de verhoging echter 10% van de totaalprijs te boven gaat, kan de reiziger het contract zonder vergoeding verbreken. In geen geval kan de in het contract vastgestelde prijs tijdens de 20 kalenderdagen die aan de reis voorafgaan, nog verhoogd worden. Een mogelijkheid tot prijsstijging moet steeds samengaan met een mogelijkheid tot prijsdaling. 5 Annulering door de reiziger en overdraagbaarheid van de reis Art.16 Reiscontractenwet: De reiziger kan het contract te allen tijde geheel of gedeeltelijk verbreken. Indien de reiziger het contract verbreekt wegens een aan hem toe te rekenen omstandigheid, moet hij de schade die de reisorganisator en reisbemiddelaar lijden ingevolge de verbreking, echter vergoeden. De meeste reiscontracten voorzien in hun reisvoorwaarden in forfaitaire verbrekingsbedingen. De verbrekingsvergoeding kan ten hoogste eenmaal de prijs van de reis bedragen De reiziger is er echter niet toe gehouden de door de reisorganisator geleden schade te vergoeden indien de verbreking geschiedt ingevolge een omstandigheid die hem niet kan worden toegerekend. Het gaat hier vooral om omstandigheden ter plaats (vb. oorlogstoestand, advies van buitenlandse zaken is hier het criterium). Dit staat los van de annulatieverzekering, zo zal een hartaanval geen recht geven op kosteloze verbreking, tenzij men niet geïnformeerd werd over een annulatieverzekering.

4 Een vebrekingsbeding is geen schadebeding. Een schadebeding volgt op een contractuele wanprestatie. Een verbrekingsbeding is een vergoeding voor het recht om het contract te beëindigen (de regels inzake schadebedingen uit de WMPC gelden dus niet). De enige bescherming die hier speelt is dat bedingen die een kennelijk onevenwicht creëren verboden zijn (feitenkwestie). Art.12 Reiscontractenwet: Overdraagbaarheid van de boeking. 6 Niet-uitvoering van de reis of wijziging van een wezenlijk punt door de reisorganisator Art.14, 1 Reiscontractenwet: Wanneer de reisorganisator voor de aanvang van de reis het contract verbreekt wegens een niet aan de reiziger toe te rekenen omstandigheid, heeft de reiziger de keuze tussen twee alternatieven. Ofwel aanvaardt hij een nieuw aanbod van een reis van gelijke of betere kwaliteit, zonder dat hij een supplement moet betalen. Ofwel opteert de reiziger ervoor dat de reisorganisator hem alle op grond van het contract reeds betaalde bedragen terugbetaalt. Bovendien kan de reiziger aanspraak maken op een bijkomende schadevergoeding. Art.14, 2 Reiscontractenwet: De reiziger heeft geen recht op schadevergoeding indien er overmacht is of bij reizen waar een minimum aantal deelnemers vereist is, en dit aantal werd net gehaald. Overboeking is nooit overmacht. Art.15 Reiscontractenwet: Wanneer tijdens de reis blijkt dat een belangrijk deel van de diensten waarop de overeenkomst betrekking heeft, niet zal kunnen worden uitgevoerd, neemt de reisorganisator alle nodige maatregelen om de reiziger passende en kosteloze alternatieven aan te bieden met het oog op verderzetting van de reis. Indien dergelijke regeling onmogelijk blijkt of indien de reiziger de alternatieven om deugdelijke redenen niet aanvaardt, moet de reisorganisator hem een gelijkwaardig vervoermiddel ter beschikking stellen dat hem terugbrengt naar de plaats van het vertrek, en de reiziger schadeloos stellen. Wanneer het alternatief van minder kwaliteit is, dient de reisorganisator het verschil aan de reiziger terug te betalen. 7 Aansprakelijkheid van de reisorganisator Art.17 Reiscontractenwet: De reisorganisator is aansprakelijk voor de goede uitvoering van het contract overeenkomstig de verwachtingen die de reiziger op grond van de bepalingen van het contract redelijkerwijs mag hebben, en voor de uit het contract voortvloeiende verplichtingen. De reisorganisator is aansprakelijk voor daden en nalatigheden van zijn aangestelden en vertegenwoordigers (uitgebreide aansprakelijkheid). Zo is de reisorganisator aansprakelijk voor daden en nalatigheden van de luchtvaartmaatschappij, hotels, excursies (indien zij mede door de reisorganisator georganiseerd zijn),

5 Art.18, 2 Reiscontractenwet: De reisorganisator is niet aansprakelijk voor tekortkomingen die toe te schrijven zijn aan de reiziger, aan een derde of aan overmacht Art.18, 3 Reiscontractenwet: Op de reisorganisator rust de verplichting om tijdens de uitvoering van het contract al het mogelijke te doen om de in moeilijkheden verkerende reiziger bijstand en hulp te verlenen. Deze verplichting bestaat ookal is de reisorganisator zelf niet aansprakelijk. Art.19 Reiscontractenwet: Verboden exoneratiebedingen. Art.20 Reiscontractenwet: De reiziger dient elke tekortkoming van het contract die hij ter plaatse vaststelt, onmiddellijk schriftelijk of in een andere passende vorm mee te delen aan de betrokken dienstverleners ter plaatse. Hij moet zijn klacht bij een ter post aangetekende brief aan de reisorganisator en/of de reisbemiddelaar bevestigen, ten laatste één maand na het beëindigen van de reis. Er is evenwel geen sanctie gesteld op het niet-naleven van de termijn. 8 Geschillencommissie Reizen De Geschillencommissie Reizen is een arbitrageinstelling wiens beslissingen niet vatbaar zijn voor hoger beroep. Ze doen een snellere uitspraak dan een rechtbank, maar er is een klachtengeld van 10% (minstens 100) voor de verliezende partij. 1.3 Bescherming luchtreizigers 1 Toepassingsgebied Art.1 Verordening: De Verordening stelt de minimumrechten van luchtreizigers vast in drie gevallen: Instapweigering (toegang wordt ontzegd op factoren die niet aan de persoon zelf te wijten zijn, vb. overboeking) Annulering Vertraging Art.3 Verordening: De Verordening vindt slechts toepassing indien men vertrekt vanaf een luchthaven in de EU. De bestemming speelt geen rol. Indien men vertrekt buiten de EU en gaat naar een luchthaven binnen de EU, geniet men enkel bescherming indien men vliegt met een communautaire luchtvaartmaatschappij (luchtvaartmaatschappij met vergunning in een EU-lidstaat). Opdat de Verordening verder toepassing vindt, is vereist dat de passagier beschikt over een bevestigde boeking voor de vlucht in kwestie. Bovendien moet hij zich tijdig bij de incheckbalie aanmelden (45 minuten voor vertrek aansluiten in de rij, tenzij anders bepaald).

6 2 Instapweigering Art.4 Verordening: Wanneer een luchtvaartmaatschappij redelijkerwijs instapweigering voor een vlucht mag verwachten, dan moet zij eerst vragen of er vrijwilligers zijn die hun boeking willen opgeven in ruil voor bepaalde voordelen. In ieder geval heeft de passagier die zijn boeking opgeeft, recht op bijstand, dit bovenop de voordelen die hij als vrijwilliger krijgt. Art.8 Verordening: Het recht op bijstand bestaat erin dat de passagier de keuze krijgt tussen volledige terugbetaling of een alternatieve vlucht voor dezelfde prijs. De reiziger mag zelf kiezen. Over de aanvullende voordelen wordt onderhandeld. Blijken er onvoldoende vrijwilligers te zijn, dan kan aan passagiers tegen hun wil de toegang tot de vlucht geweigerd worden. In dergelijk geval is de luchtvaartmaatschappij verplicht de passagier te compenseren en bijstand te verlenen. Art.9 Verordening: Recht op verzorging: Maaltijden en verfrissingen Hotelaccommodatie Vervoer van en naar hotelaccommodatie Twee gratis telefoongesprekken Bijzondere aandacht voor personen met bijzondere behoeften Art.7 Verordening: Recht op compensatie: Vluchten tot km: 250 Intracommunautaire vluchten en vluchten tussen en km: 400 Andere vluchten: 600 De vergoedingen worden verlaagd met 50% indien een andere vlucht wordt aangeboden en de aankomsttijd bepaalde grenzen niet overschrijdt. Korting wordt niet aanvaard als compensatie, het moet werkelijk gaan om een geldbedrag. 3 Annulering Art.5 Verordening: Wordt een vlucht geannuleerd, dan beschikt de passagier over een recht op terugbetaling of een andere vlucht, recht op verzorging en recht op compensatie. In bepaalde gevallen heeft de passagier geen recht op compensatie: De annulering werd tenminste twee weken voor de geplande vertrektijd meegedeeld Overmacht (technische storing kan evenwel niet altijd als overmacht worden beschouwd)

7 4 Vertraging Art.6 Verordening: De omvang van de vertraging bepaalt of de regeling toepassing zal vinden of niet. Het gaat om 2,3 of 4 uur naargelang de aard van de vlucht. De bijstand bestaat uit: Maaltijden en verfrissingen Twee telefoons Hotelaccommodatie en transport indien vertrek pas voorzien is de volgende dag Volledige terugbetaling of andere vlucht bij een vertraging van meer dan 5 uur Inzake vertraging zijn er geen uitzonderingen voor overmacht.

8 2. Timesharing België heeft met de wet van 28 augustus 2011 een Europese richtlijn omgezet inzake timesharing. Deze richtlijn moderniseert de bestaande regelgeving. Art.3 Wet Timesharing: De Richtlijn houdt een bescherming van de consument in verhouding tot de handelaar voor verschillende soorten overeenkomsten in. Art.4 Wet Timesharing: Toepassingsgebied: Overeenkomsten betreffende gebruik van goederen in deeltijd Overeenkomsten betreffende een vakantieproduct van lange duur Doorverkoopovereenkomsten Uitwisselingsovereenkomsten Art.5-6 Wet Timesharing: Reclame moet aangeven dat de consument precontractuele inlichtingen kan krijgen en de uitnodigingen voor promotie- of verkoopevenementen moeten duidelijk hun commerciële aard vermelden. Tijdens de evenementen moet informatie beschikbaar zijn. Art.7 Wet Timesharing: Bepaalde producten mogen niet als een investering gepromoot worden. Art.8 Wet Timesharing: De handelaar verstrekt de consument, vooraleer de consument door een aanbod of een overeenkomst wordt gebonden, kosteloos en op een duidelijke en begrijpelijke wijze de nauwkeurige en toereikende inlichtingen aan de hand van standaardformulieren. Deze inlichtingen maken integraal deel uit van het aanbod en van de overeenkomst. Ze mogen niet geheel of gedeeltelijk worden gewijzigd, tenzij mits uitdrukkelijk akkoord tussen de partijen of in geval van overmacht. De inlichtingen worden op een papieren of een andere duurzame drager meegedeeld. De standaardformulieren vindt men in de bijlagen van de wet. Art.9 Wet Timesharing: Verplichte vermeldingen in de overeenkomst: Precontractuele informatie Bepalingen inzake herroepingsrecht (vereist afzonderlijke handtekening) Verbod van betaling tijdens herroepingstermijn (vereist afzonderlijke handtekening) Standaard herroepingsformulier Art Wet Timesharing: Keuze van de taal voor de precontractuele informatie en de overeenkomst.

9 Art.13, 1 Wet Timesharing: De consument beschikt over een termijn van 14 kalenderdagen om de overeenkomst kosteloos, zonder schadevergoeding te herroepen. Voor de uitoefening van dit recht loopt de termijn: Vanaf de dag waarop de overeenkomst dan wel een bindende voorovereenkomst gesloten wordt. Vanaf de dag waarop de consument de overeenkomst of bindende voorovereenkomst ontvangt, indien deze dag later is dan de dag waarop de genoemde overeenkomst wordt gesloten. Art.13, 3 Wet Timesharing: Indien de handelaar bij het afsluiten van de overeenkomst of de bindende voorovereenkomst geen afzonderlijk standaardformulier voor herroeping aan de consument heeft verstrekt, bedraagt de herroepingstermijn één jaar en 14 kalenderdagen, tenzij het formulier alsnog binnen het jaar wordt verstrekt. In dat geval begint de herroepingstermijn van 14 kalenderdagen te lopen vanaf de dag waarop de consument dit formulier ontvangt. Art.13, 4 Wet Timesharing: Indien de handelaar de vereiste precontractuele informatie niet verstrekt, bedraagt de herroepingstermijn 3 maanden en 14 kalenderdagen, tenzij de precontractuele informatie alsnog binnen de 3 maanden wordt verstrekt. In dat geval begint de herroepingstermijn van 14 kalenderdagen te lopen vanaf de dag waarop de consument de informatie ontvangt. Art.14 Wet Timesharing: Herroeping geschiedt op een papieren of duurzame drager. De consument kan het standaardformulier gebruiken om te herroepen, maar is hiertoe niet verplicht. De termijn wordt geacht nageleefd te zijn, wanneer de kennisgeving is verzonden voor het verstrijken ervan. Art.16 Wet Timesharing: Als de consument zijn herroepingsrecht uitoefent, wordt elke aanvullende overeenkomst van rechtswege beëindigd. Art.17 Wet Timesharing: Verbod van betaling (of gelijkwaardige handelingen) tijdens de bedenktermijn. Voor doorverkoopovereenkomsten geldt dit verbod voordat de verkoop daadwerkelijk heeft plaatsgehad. Art.19 Wet Timesharing: Nietige bedingen. Art.20 Wet Timesharing: Vordering tot staking (wordt meestal ingesteld door eerlijke concurrenten of door consumentenorganisaties). Art Wet Timesharing: Strafsancties. Art Wet Timesharing: Bevoegdheden FOD Economie.

10 3. Productaansprakelijkheid 3.1 Inleiding Overzicht: Wet betreffende de veiligheid van consumenten: legt verplichtingen op i.v.m. het op de markt brengen van producten (geen rechten voor consumenten). Wet betreffende de aansprakelijkheid voor producten met gebreken: stelt objectieve aansprakelijkheid in (geen foutbewijs vereist). Bepalingen uit het BW Wet betreffende de bescherming van consumenten bij de verkoop van consumptiegoederen. 3.2 Toepassingsgebied Art.2 Wet Productaansprakelijkheid: Onder product wordt verstaan elk lichamelijk roerend goed, ook indien het een bestanddeel vormt van een ander roerend of onroerend goed, of indien het door bestemming onroerend is geworden. Ook elektriciteit wordt als een product beschouwd. De aard van het goed bij de levering is doorslaggevend Art.3 Wet Productaansprakelijkheid: Als producent in de zin van de wet worden aangemerkt: de fabrikant van een eindproduct, de fabrikant van een onderdeel van een eindproduct, de fabrikant of producent van een grondstof en eenieder die zich als fabrikant of producent aandient door zijn naam, merk of een ander herkenningsteken op het product aan te brengen (vb. grootwarenhuizen huismerk). Art.4, 1 Wet Productaansprakelijkheid: Eenieder die, in het kader van zijn economische werkzaamheden, een product in de Europese Gemeenschap invoert, met het oogmerk het te verkopen of het gebruik ervoor aan derden over te dragen wordt als producent beschouwd. Art.4, 2 Wet Productaansprakelijkheid: De leverancier van het product dat de schade heeft veroorzaakt kan als producent worden beschouwd indien de producent of de EG-invoerder niet bekend is. De leverancier kan niet aangesproken worden indien producent en/of EG-invoerder bekend zijn, maar deze insolvent blijken te zijn.

11 3.3 Aansprakelijkheid van de producent Art.7 Wet Productaansprakelijkheid: Het slachtoffer moet het bewijs leveren van: Het gebrek (geen fout vereist, het gaat om objectieve aansprakelijkheid!) Schade Causaal verband Art.8, b) Wet Productaansprakelijkheid: Het slachtoffer hoeft niet te bewijzen dat het gebrek reeds aanwezig was bij de inverkeerstelling van het product. Het gebrek wordt immers vermoed aanwezig te zijn geweest bij het in verkeer brengen van het product. De aanwezigheid van een causaal verband tussen gebrek en schade moet begrepen worden als een juridische zekerheid, een absolute zekerheid is niet vereist. Art.5 Wet Productaansprakelijkheid: Een product is gebrekkig wanneer het niet de veiligheid biedt die men gerechtigd is te verwachten (veiligheidscriterium). De beoordeling geschiedt in abstracto (veiligheid die een redelijk persoon verwacht). Het betreft de legitieme verwachtingen. Bij de beoordeling van de vraag of het product de veiligheid biedt die men gerechtigd is te verwachten dient men rekening te houden met: De presentatie van het product (veiligheidsinstructies, bijsluiters, ) Normaal of redelijkerwijze voorzienbaar gebruik (de producent moet rekening houden met een voorzienbaar mogelijk verkeerd gebruik van het product) Tijdstip waarop het product in verkeer is gebracht Opmerking: Bij de toetsing moet men de vraag beantwoorden of het product de veiligheid biedt die men gerechtigd is te verwachten, niet de vraag of er een gebrek aan overeenstemming is ( consumentenkoop) Art.9 Wet Productaansprakelijkheid: De aansprakelijkheid is hoofdelijk. De producent van het eindproduct en de producent van het gebrekkige onderdeel zijn eveneens hoofdelijk aansprakelijk tegenover het slachtoffer. Art.8, f) Wet Productaansprakelijkheid: De onderdelenexceptie houdt in dat de producent van een onderdeel aan aansprakelijkheid kan ontsnappen indien het gebrek te wijten is aan het ontwerp van het product waarvan het onderdeel een bestanddeel vormt, dan wel aan de onderrichtingen die door de producent van dat product zijn verstrekt. Art.8, a) Wet Productaansprakelijkheid: De producent is niet aansprakelijk indien hij kan bewijzen dat hij het product niet in het verkeer heeft gebracht. Deze exceptie geldt enkel indien het product tegen de wil van de producent in het verkeer is gebracht. Art.8, b) Wet Productaansprakelijkheid: De producent is niet aansprakelijk indien hij kan bewijzen dat er geen gebrek was op het tijdstip van het in verkeer brengen of het gebrek later is ontstaan. Het is enkel vereist dat de producent dit aannemelijk kan maken, een absoluut bewijs is niet vereist.

12 Art.8, c) Wet Productaansprakelijkheid: De producent is niet aansprakelijk indien hij kan aantonen dat het product noch voor de verkoop of voor enige andere vorm van verspreiding met een economisch doel van de producent is vervaardigd, noch vervaardigd of verspreid is in het kader van de uitoefening van zijn beroep. Art.8, d) Wet Productaansprakelijkheid: De producent ontsnapt aan aansprakelijkheid door te bewijzen dat het gebrek een gevolg is van het feit dat het product in overeenstemming is met dwingende overheidsvoorschriften. Art.8, e) Wet Productaansprakelijkheid: Ontwikkelingsrisico: producent is niet aansprakelijk indien hij kan bewijzen dat het op grond van de stand van de wetenschappelijke en technische kennis op het tijdstip waarop hij het product in het verkeer bracht, onmogelijk was het bestaan van het gebrek te ontdekken. Art.10, 2 Wet Productaansprakelijkheid: Enkel wanneer de schade niet alleen door een gebrek in het product wordt veroorzaakt, doch tevens door de schuld van het slachtoffer of van een persoon voor wie het slachtoffer verantwoordelijk is, kan de schade worden uitgesloten of beperkt. De rechter kan besluiten tot een gedeelde aansprakelijkheid. Optreden van een derde sluit de aansprakelijkheid van de producent niet uit. 3.4 Vergoedbare schade Art.11 Wet Productaansprakelijkheid: De schadevergoeding waarop het slachtoffer recht heeft, dekt vooreerst de schade toegebracht aan personen, met inbegrip van morele schade. Schade toegebracht aan goederen levert alleen grond tot schadeloosstelling op indien de goederen gewoonlijk bestemd zijn voor gebruik of verbruik in de privé-sfeer en door het slachtoffer hoofdzakelijk zijn gebruikt voor gebruik of verbruik in de privé-sfeer. Bovendien is er voor wat betreft de vergoeding voor schade toegebracht aan goederen een franchise van 500. Schade toegebracht aan het gebrekkig product zelf wordt niet vergoed. Art.13 Wet Productaansprakelijkheid: De schade die niet vergoed kan worden op basis van de Wet Productaansprakelijkheid kan evenwel nog vergoed worden op grond van andere wettelijke of contractuele bepalingen. Wat reeds vergoed is door sociale zekerheidsuitkeringen kan echter niet nog eens vergoed worden door de Wet Productaansprakelijkheid. Art.12 Wet Productaansprakelijkheid: Het recht van het slachtoffer om schadevergoeding te bekomen van de producent uit hoofde van deze wet vervalt na een termijn van 10 jaar, te rekenen van de dag waarop de producent het product in het verkeer heeft gebracht. De rechtsvordering van het slachtoffer verjaart door verloop van 3 jaar, te rekenen van de dag waarop hij redelijkerwijze kennis had moeten hebben van het schadegeval. De vervaltermijn heeft voorrang op de verjaringstermijn.

13 4. Consumentenkoop 4.1 Toepassingsgebied Art.1649bis, 2 BW: Consument: Elke natuurlijke persoon die handelt voor doeleinden die geen verband houden met zijn beroepsactiviteit of commerciële activiteit. Het volstaat dat het gaat om een hoofdzakelijk privé-gebruik. Verkoper: Elke natuurlijke persoon of rechtspersoon die consumptiegoederen verkoopt in het kader van zijn beroepsactiviteiten of commerciële activiteiten (vroeger stond er ter verwezenlijking van het statutair doel in de bepaling, dit is nu weggelaten; volgens sommige om vzw s uit het toepassingsgebied te sluiten, maar sommigen zijn van oordeel dat vzw s er nog steeds onder vallen). Consumptiegoederen: Alle roerende lichamelijke zaken, met uitzondering van: o Goederen die worden verkocht in uitvoering van een beslag o Elektriciteit o Water en gas Wanneer de verkoop gebeurd door een professioneel lasthebber in opdracht van een particulier, valt dit volgens de rechtspraak onder de consumentenverkoop (de lasthebber is dus volgens hen een verkoper). De rechtsleer gaat echter niet altijd akkoord. Tweedehandsgoederen vallen onder het toepassingsgebied, maar kennen enkele specifieke regels. Art.1649bis, 3 BW: Voor de toepassing van de bepalingen inzake consumentenkoop worden overeenkomsten tot levering van te vervaardigen of voort te brengen producten als verkoop overeenkomsten beschouwd. 4.2 Wettelijke en commerciële garantie Art.1649quater BW: Wettelijke garantie: De verkoper is jegens de consument aansprakelijk voor elk gebrek aan overeenstemming dat bestaat bij de levering en dat zich manifesteert binnen een termijn van twee jaar te rekenen vanaf de levering. De wettelijke garantie is dwingend, ze kan niet worden wegbedongen. De commerciële garantie is vrijwillig en komt bovenop de wettelijke garantie.

14 4.3 Gebrek aan overeenstemming met de overeenkomst Art.1649ter, 1 BW: Het geleverde consumptiegoed wordt slechts in overeenstemming geacht te zijn met de overeenkomst indien: Het in overeenstemming is met de door de verkoper gegeven beschrijving van het goed. Het geschikt is voor elk bijzonder door de consument gewenst gebruik dat deze aan de verkoper heeft meegedeeld bij het sluiten van het contract. Het geschikt is voor normaal gebruik. De kwaliteit en prestaties biedt die men mag verwachten. Bij tweedehandswagen volstaat de zogenaamde groene kaart niet; het op de markt brengen van een tweedehandswagen impliceert dat hij in goede staat is. Art.1649ter, 4 BW: Worden ook beschouwd als een gebrek aan overeenstemming: Een verkeerde installatie indien de installatie deel uitmaakt van de koopovereenkomst. Een verkeerde installatie door een fout in de montagehandleiding. Art.1649quater, 1 BW: De verkoper is slechts aansprakelijk wanneer het gebrek aan overeenstemming aanwezig is ten tijde van de levering van het goed. Art.1649quater, 4 BW: Manifesteert zich een gebrek aan overeenstemming binnen een termijn van 6 maanden vanaf de levering, dan geldt tot bewijs van het tegendeel het vermoeden dat dit gebrek bestond op het tijdstip van de levering (bewijslast bij de verkoper). De volgende 18 maanden rust de bewijslast op de koper. Art.1649quater, 1 BW: Opdat de verkoper aansprakelijk zou zijn, is vereist dat het gebrek aan overeenstemming zich manifesteert binnen een termijn van twee jaar, te rekenen vanaf de levering. Voor tweedehandsgoederen kan men contractueel de termijn verminderen tot 1 jaar (maar bij een nietige clausule zal de termijn van 2 jaar gelden). Na de termijn van twee jaar kan men een vordering instellen op basis van het gemeen recht (theorie van de verborgen gebreken) Art.1649quater, 2 BW: Men kan contractueel voorzien in een meldingstermijn van minstens twee maanden. Er is evenwel geen eensgezindheid over het gevolg van niet-naleving van die termijn. Art.1649quater, 3 BW: De vordering van de consument verjaart 1 jaar na het manifesteren van het gebrek, maar de verjaring kan niet geschieden vooraleer de wettelijke garantietermijn van 2 jaar is verstreken. I.v.m. zichtbare gebreken rijst de vraag of de wet consumentenkoop als lex specialis het spoedig protest heeft afgeschaft. Sommige auteurs zijn van mening dat de spoedige protestplicht nog steeds blijft bestaan op grond van het algemeen verbintenissenrecht.

15 4.4 Rechten van de consument Art.1649quinquies, 2 BW: In eerste instantie heeft de consument recht om van de verkoper het kosteloze herstel of de kosteloze vervanging van het goed te verlangen, behalve als dat onmogelijk of buiten verhouding zou zijn (vb. te dure herstellingkosten. Zij moeten gebeuren binnen een redelijke termijn en zonder enige overlast te veroorzaken. De verkoper mag geen gebruiksvergoeding vragen en geen vergoeding vragen voor de kosten gedaan voor het verwijden en opnieuw installeren, ookal was het de consument die de eerste keer voor de installatie zorgde. Het keuzerecht van de consument tussen herstel en vervanging kan hem contractueel niet ontnomen worden. Art.1649quinquies, 3 BW: De consument heeft het recht van de verkoper een passende prijsvermindering of de ontbinding van de koopovereenkomst te eisen indien hij geen aanspraak kan maken op herstel of vervanging, of indien de verkoper niet binnen een redelijke termijn of zonder ernstige overlast voor de consument de herstelling of de vervanging heeft verricht. De consument heeft evenwel niet het recht de ontbinding te eisen indien het gebrek aan overeenstemming van geringe betekenis is. Gevolgen van de ontbinding: Teruggave van het goed en van de prijs (moet in cash geld, een bon is niet voldoende!) Gebruiksvergoeding De consument die een beroep heeft gedaan op één van de remedies, kan bijkomend nog aanspraak maken op een schadevergoeding. Art.1649quinquies, 1 BW: Schadebeperkingsplicht. Art.1649septies BW: Elke garantie is bindend voor diegene die haar biedt volgens de in het garantiebewijs en de daarmee samenhangende reclame vastgestelde voorschriften. De garantie moet echter de wettelijke bescherming behouden en moet een transparant karakter hebben.

16 5. Minnelijke invordering van schulden Incasso-bureaus. Onderworpen aan gedragsregels ter bescherming van de consument. Art.2 WMI: Minnelijke invordering van schulden: Iedere handeling of praktijk die tot doel heeft de schuldenaar ertoe aan te zetten een onbetaalde schuld te betalen, buiten iedere invordering op grond van een uitvoerbare titel om. Geen uitvoerbare titel + ongeacht welke persoon invordert. Activiteit van minnelijke invordering: De zelfs bijkomstige beroepsactiviteit van ieder natuurlijk persoon of rechtspersoon, die bestaat in het minnelijk invorderen van onbetaalde schulden voor andermans rekening zonder te hebben bijgedragen tot het sluiten van de onderliggende overeenkomst of het minnelijk invorderen van tegen betaling overgenomen schulden. Zonder te hebben bijgedragen tot het sluiten van de onderliggende overeenkomst : vb. A bezit onroerende goederen en doet beroep op een vastgoedmakelaar B om deze te verhuren. Indien B een minnelijke invordering zou doen ten opzichte van een huurder, dan valt dit niet onder activiteiten van minnelijk invordering. Consument: Natuurlijke persoon die schulden heeft die vreemd zijn aan zijn handels-, beroeps- of ambachtelijke activiteit (bestemmingscriterium). Gemengde schulden vallen volgens de rechtsleer onder het toepassingsgebied indien privédoeleinden overwegen. De bewijslast m.b.t. de toepasbaarheid van de WMI ligt bij de schuldenaar. Hij moet aantonen da de aangegane schuld hoofdzakelijk vreemd is aan zijn beroepsactiviteit. Deze bewijslast kan evenwel gemilderd worden door het criterium van de normale gang van zaken (sommige zaken worden nu eenmaal bijna enkel gekocht voor privé-gebruik). Art.3 WMI: Bescherming van het privé-leven van de schuldenaar. Van toepassing ongeacht het gaat om een minnelijke invordering of een activiteit van minnelijke invordering. Art.3, 1 WMI: Algemene bepaling: men mag de consument niet misleiden en zijn privacy en waardigheid niet schenden.

17 Art.3, 2 WMI: Lijst van verboden gedragingen: Verwarring creëren omtrent de hoedanigheid van de invorderaar. Mededelingen die onjuiste bedreigingen bevatten (juiste bedreigingen mogen wel!). Inning van niet voorziene of wettelijk toegestane bedragen (enkel de in het contract voorziene bedragen mogen geïnd worden, voor zover deze wettelijk zijn; indien niets bepaald is omtrent intrest, is de wettelijke intrest verschuldigd vanaf de ingebrekestelling). Inning van de schuld in aanwezigheid van of bij een derde (vb. bij werkgever; dit kan enkel na toestemming van de schuldenaar). Belagen van de schuldenaar (belagen staat niet gelijk aan het strafrechtelijk begrip stalking ; deze regel vindt slechts toepassing indien de schuldenaar de schuld gemotiveerd betwist) Men kan steeds proberen terug te vallen op de algemene bepaling. Art.4, 1 WMI: Voor de activiteit van minnelijke invordering is een voorafgaande inschrijving bij de FOD Economie noodzakelijk. Advocaten en gerechtsdeurwaarders zijn evenwel vrijgesteld van artikel 4 WMI. De schuldinvorderaar moet een verzekering beroepsaansprakelijkheid afsluiten. Art.16 WMI: De inschrijving bij de FOD Economie kan geschrapt of geschorst worden. Bij schrapping wordt de inschrijving doorgehaald, en is een nieuwe inschrijving vereist als men zijn activiteit weer wil uitoefenen. Art.5 WMI: Het is verboden om van de consument enige vergoeding te vragen, anders dan de overeengekomen bedragen in de onderliggende overeenkomst in geval van niet-naleving van de contractuele verbintenissen. Aanmaningsrechten kunnen enkel ten laste worden gelegd aan de consument indien dit in de overeenkomst bepaald werd. Art.6, 1 WMI: Elke minnelijke invordering van een schuld, die geschiedt door een persoon die een activiteit van minnelijke invordering van schulden uitoefent, moet starten met een schriftelijke ingebrekestelling gericht aan de consument. Art.6, 2 WMI: Verplichte vermeldingen van de ingebrekestelling (de consument moet de vordering kunnen situeren). Indien de invordering gebeurd door een advocaat dan moet deze expliciet vermelden dat het gaat om een minnelijke en geen gerechtelijke invordering. Art.6, 3 WMI: De ingebrekestelling vermeldt een wachttermijn van minstens 15 dagen waarbinnen de schuldenaar aan de vordering kan voldoen en dat er geen bijkomende maatregelen mogelijk zijn. Een ingebrekestelling is niet vereist om te kunnen dagvaarden, maar recente rechtspraak durft dit wel te eisen van grote ondernemingen o.g.v. het degelijk invorderingsbeleid.

18 Art.7 WMI: Een persoon die in het kader van een activiteit van minnelijke invordering van schuilden een huisbezoek verricht bij een consument, is verplicht om een schriftelijk document voor te leggen dat bepaalde vermeldingen moet bevatten. De consument heeft steeds het recht het bezoek te weigeren of er op elk moment een einde aan te maken. Wordt de schuld tijdens het huisbezoek gedeeltelijk of volledig betaald, dan moet een ontvangstbewijs met een verwijzing naar de betaalde schuld worden afgegeven. De bewijslast m.b.t. de naleving van deze verplichting berust op de invorderaar, maar het is de consument die moet bewijzen dat hij betaald heeft. Sanctionering: Art.9-10 WMI: Vordering tot staking (weinig waarschijnlijk). Art WMI: Opsporing en vaststelling van de verboden daden. Art.16 WMI: Administratieve sancties (schrapping en schorsing) Art.15 WMI: Strafsancties Art.14 WMI: Burgerrechtelijke sancties. Indien de invorderaar artikel 3, 4, 6 of 7 schendt, dan zal de betaling die door de consument werd gedaan als geldig beschouwd worden in de verhouding tot de schuldeiser en de persoon die de activiteit van minnelijke invordering van schulden verricht zal het geïnde bedrag moeten terugbetalen aan de consument (de consument verkrijgt het goed dus gratis). Advocaten en gerechtsdeurwaarders werden vroeger uit het toepassingsgebied van activiteit van minnelijke invordering gesloten, waardoor artikel 14 WMI niet van toepassing was op hen. De laatste wetswijziging brengt hen echter wel onder het toepassingsgebied. Volgens het Grondwettelijk Hof schendt de regel het grondwettelijk gelijkheidsbeginsel, maar enkel wat betreft de sanctionering op basis van artikel 14 op de schending van de artikels 6 en 7. Advocaten en gerechtsdeurwaarders vallen dus enkel onder artikel 14 indien ze artikel 3 schenden. Wat artikels 6 en 7 betreft is artikel 14 niet van toepassing. Artikel 4 was sowieso al niet van toepassing op advocaten en gerechtsdeurwaarders. De burgerrechtelijke sanctie voorzien in artikel 14 vindt evenwel geen toepassing indien de schending van de wet het gevolg is van een kennelijke vergissing die de rechten van de consument niet schaadt. Indien de invordering betrekking heeft op een niet-verschuldigd bedrag of op een bedrag dat hoger is dan hetgeen in onderliggende overeenkomst bepaald is, dan is degene die de betaling ontvangt gehouden dit bedrag terug te betalen aan de consument, vermeerderd met de nalatigheidsinteresten te rekenen vanaf de dag van betaling.

19 6. Woningbouw Art.1, 1 e lid Woningbouwwet: De wet is van toepassing op iedere overeenkomst tot eigendomsovergang van een te bouwen of in aanbouw zijnde huis of appartement (koop gemengd met aanneming), alsmede op iedere overeenkomst waarbij de verbintenis wordt aangegaan om een zodanig onroerend goed te bouwen, te doen bouwen of te verschaffen (aanneming), mits het huis of het appartement tot huisvesting of tot beroepsdoeleinden en huisvesting is bestemd en de koper of opdrachtgever volgens de overeenkomst verplicht is één of meer stortingen te doen voor de voltooiing van het gebouw. De wet is niet van toepassing op de koop van een afgewerkt huis. Het is vereist dat de verkoper/aannemer de een voltooiingsverbintenis aanneemt. Hierbij wordt het criterium van de normale bewoonbaarheid gehanteerd (zo zijn stromend water en elektriciteit noodzakelijk). Indien een verkoper alleen de verbintenis aangaat de woning winddicht te maken, dan valt de overeenkomst niet onder de wet. Het moet gaan om één enkele aannemer die de voltooiingsverbintenis op zich neemt. Indien men beroep doet op verschillende aannemers is de wet niet van toepassing. Het feit dat er met één aannemer gewerkt wordt maar dat deze beroep doet op meerdere onderaannemers is irrelevant. De wet is niet van toepassing indien het huis eerst volledig wordt gebouwd en dat dan pas de factuur wordt gestuurd. Art.1, 2 e lid Woningbouwwet: Verbouwingswerken kunnen onder de wet vallen indien cumulatief aan volgende voorwaarden is voldaan: De prijs van de verbouwingswerken moet minstens 80% bedragen van de aankoopprijs van de woning (substantiële verbouwing). De prijs bedraagt minimum Ze moeten deel uitmaken van de overeenkomst tot eigendomsovergang (overeenkomsten waarbij de opdrachtgever reeds eigenaar is vallen dus niet onder het toepassingsgebied)

20 Art.7 Woningbouwwet: Verplichte vermeldingen: Identiteit van de eigenaar. Gegevens i.v.m. bouwvergunning. In de praktijk wordt echter vaak een contract gesloten nog voor er een bouwvergunning is, in de overeenkomst moet dan een opschortende voorwaarde worden opgenomen, men kan niet verbonden zijn door het contract als men geen vergunning krijgt. Indien men geen bouwvergunning krijgt is er geen schadevergoeding verschuldigd aan de aannemer, wel voor de architect als die reeds plannen heeft getekend. Opschortende voorwaarde inzake toekenning van financiering (bouwonderneming kan aan bouwheer vragen om minstens bij twee kredietgevers een kredietaanvraag te doen en hiervan bewijs te vragen, indien hij dit niet doet begaat hij een contractuele wanprestatie). Bij appartementen: beschrijving van de privatieven en de gemeenschappelijke gedeelten. De prijs (vast of variabel). De prijs kan echter enkel variëren ingevolge loon- en materiaalkosten, de maximale prijsstijging is 80%. Opsomming gewestelijke overheidstegemoetkomingen Startdatum en uitvoeringstermijn. Meestal verbindt de onderneming zich er toe de werken te starten x aantal weken na het verkrijgen van de bouwvergunning en bewijs financiering. Wat de uitvoeringstermijn betreft worden dagen met slecht weer (vastgesteld door KMI) niet meegeteld. Schadevergoeding bij overschrijden van de termijn. Het bedrag van de vergoeding moet gelijk zijn aan de normale huurprijs van een onroerend goed dat vergelijkbaar is aan het onroerend goed dat u aan het bouwen bent. In de praktijk geven bouwondernemingen een lagere, maar realistische, vergoeding (men wil toch niet naar de rechter). Wijze van oplevering (goedkeuring van de werken). Erkenning van de kennisname van de gegevens. Vermelding van de sanctie: nietigheidssanctie bij miskenning artikelen 7 en 12 van de wet. De vermelding moet gebeuren in vette letters in een kader los van de tekst. Aanhechten van stukken (plannen, lastenboek, ) Overeenkomsten die onder toepassing van de Woningbouwwet vallen, moeten voorzien in een oplevering in twee fasen: een voorlopige en een definitieve oplevering. Art.9 Woningbouwwet: Er dient verplicht een proefperiode van één jaar te liggen tussen de voorlopige en de definitieve oplevering. In beginsel impliceert de voorlopige oplevering de vaststelling dat de werkzaamheden voltooid zijn. De voorlopige oplevering heeft betrekking op zichtbare gebreken. Er wordt een p-v opgesteld dat zowel door de bouwheer als de aannemer wordt ondertekend, deze kan een aantal voorwaarden bevatten voor de aanvaarding van de oplevering. De definitieve oplevering geschiedt ten vroegste één jaar na de voorlopige oplevering (huis moet de 4 seizoenen meegemaakt hebben). De weigering om tot definitieve oplevering over te gaan, dient bij aangetekende brief ter kennis worden gebracht. Art.2, 1 Uitvoeringsbesluit Woningbouwwet: Zowel de voorlopige als de definitieve oplevering van de werken wordt slechts bewezen door een schriftelijke en tegensprekelijk tussen de partijen opgemaakte akte. In de praktijk gebeurt dit echter niet voor de definitieve oplevering.

21 Art.2, 2 Uitvoeringsbesluit Woningbouwwet: Vermoedens waarbij de bouwheer geacht wordt de oplevering te aanvaarden: De bouwheer wordt geacht de voorlopige oplevering te aanvaarden indien hij overgaat tot voorlopige bewoning, behoudens tegenbewijs (weerlegbaar vermoeden, vb. pv opgesteld waarin voorwaarden werden opgesomd). De bouwheer wordt geacht de voorlopige of definitieve oplevering te aanvaarden indien hij niet verschijnt op de datum waarop de oplevering diende te gebeuren (onweerlegbaar vermoeden). Art.5 Woningbouwwet: De overgang van de eigendom geschiedt naarmate de bouwstoffen in de grond of in het gebouw worden geplaatst. Het risico gaat echter pas over bij de voorlopige oplevering (bescherming van de bouwheer, bij instorting draagt de bouwonderneming dus het risico). Art.12 Woningbouwwet en art.3-4 Uitvoeringsbesluit Woningbouwwet: Aannemers moeten een aantal waarborgen verstrekken voorafgaand aan de start van de werken: Erkende aannemers moeten een deposito storten bij de deposito- en consignatiekas ten belope van 5% van de overeengekomen prijs. Indien er vertraging is in de uitvoering van de werken, zal de bouwheer de mogelijkheid hebben de waarborg aan te spreken. De borgtocht wordt per helft vrijgemaakt: een helft bij de voorlopige oplevering, en een helft bij de definitieve oplevering. Niet erkende aannemers moeten een garantie verstrekken: hetzij een voltooiingswaarborg, hetzij een terugbetalingswaarborg. Een financiële instelling moet zich hoofdelijk borg stellen ten opzicht van de koper of de bouwheer om hetzij de sommen die nodig zijn voor de voltooiing van het gebouw voor te schieten (voltooiingswaarborg), hetzij die terug te betalen in geval van onvermogen van de verkoper of aannemer (terugbetalingswaarborg). De keuze tussen voltooiings- of terugbetalingswaarborg geschiedt in alle vrijheid. Indien een aannemer slechts gedeeltelijk erkend is (vb. erkend voor metselwerken, maar niet voor elektriciteit), dan is het een niet erkende aannemer. Krachtens het Burgerlijk Wetboek zijn de architect en de aannemer gedurende 10 jaar aansprakelijk voor het geheel of gedeeltelijk tenietgaan van een gebouw door een gebrek in de bouw, zelfs door de ongeschiktheid van de grond. Art.6 Woningbouwwet: Het toepassingsgebied van de tienjarige aansprakelijkheid wordt uitgebreid tot de verkoper van de in aanbouw zijnde woning die de voltooiingsverplichting op zich gaat nemen. De aansprakelijkheid wordt mee overgedragen ingeval van eigendomsoverdracht.

22 Art.10 Woningbouwwet: Men mag niets betalen voorafgaand aan het ondertekenen van de overeenkomst. Indien bij het afsluiten van de overeenkomst een voorschot of handgeld wordt betaald, mag het bedrag ervan niet hoger zijn dan 5% van de totale prijs. Bij het verlijden van de notariële akte kan betaling worden gevraagd van de grondprijs of de prijs van het onroerend goed, verhoogd met de prijs van de reeds uitgevoerde werkzaamheden. Een onafhankelijk architect zal moeten attesteren dat het bedrag in overeenstemming is met de prijs van de grond en de uitgevoerde werken. Na het verlijden van de notariële akte kan het saldo slecht bij gedeelten verschuldigd zijn naarmate de werken worden uitgevoerd (men mag maar betaling vragen voor reeds uitgevoerde werken). Indien men vaststelt dat de werken niet goed zijn uitgevoerd, kan men gebruik maken van de ENAC. Elk beding in het contract dat de ENAC buiten spel zet is onrechtmatig (nietig beding). Art.13 Woningbouwwet: Bij miskenning van de artikeln 7 en 12 heeft de consument het recht de nietigheid van de overeenkomst in te roepen tot net voor de voorlopige oplevering. De nietigheid heeft het herstel tot de oorspronkelijke situatie tot gevolg. Dit impliceert niet dat de woning wordt afgebroken, de aannemer verliest louter de winst die hij zou gerealiseerd hebben. Zijn kosten worden wel vergoed.

23 7. WMPC: begrippen 7.1 Personeel toepassingsgebied 1 Onderneming Art.1, 1 WMPC: Ondernemingen zijn alle natuurlijke personen en rechtspersonen die op duurzame wijze een economisch doel nastreven, alsmede hun verenigingen. De rechtsvorm waarin de economische activiteit wordt verstrekt, is niet van belang, evenmin als de vraag of er al dan niet winst wordt nagestreefd. Wat wel vereist is, is dat de economische activiteit op duurzame wijze wordt verricht, namelijk binnen een zekere structuur en met regelmaat. Het economisch doel impliceert het verrichten van een economische activiteit. Dit moet ruim geïnterpreteerd worden en omvat elke commerciële, industriële en financiële activiteit. Wat de bepaling alsmede hun verenigingen betreft worden professionele verenigingen geviseerd die de belangen van hun leden behartigen. De overheid kan een onderneming zijn indien zij een commerciële, industriële of financiële activiteit uitoefent. Overheidsinstellingen zijn geen ondernemingen voor hun activiteiten die de loutere uitvoering zijn van hun wettelijke of reglementaire beschikkingen. Zo is de UGent geen onderneming bij het uitoefenen van haar taken van onderwijs, maar is ze dat wel bij het verlenen van maaltijden. Art.1, 2 WMPC: Een beoefenaar van een vrij beroep is elke onderneming die geen koopman is en die onderworpen is aan een bij wet opgericht tuchtorgaan. Art.3, 2 WMPC: De WMPC is niet van toepassing op kinesisten, tandartsen en beoefenaars van een vrij beroep. Volgens het Grondwettelijk Hof is de uitsluiting echter ongrondwettelijk wegens in strijd met het gelijkheidsbeginsel. Het was echter geen vernietigingsarrest, maar wel een prejudicieel arrest, waardoor de bepaling nog steeds bestaat. Sommigen stellen dat dit impliceert dat alle rechtbanken nu de bepalingen van de WMPC moeten toepassen op de beoefenaars van vrije beroepen. Anderen stellen dat dit niet kan omdat het arrest van het Grondwettelijk Hof een leemte doet ontstaan in de wet. Het Hof van Cassatie zegt hierover dat de rechter een leemte kan opvullen, maar enkel indien dit geen nieuwe belangenafweging vergt. Regels jegens consumenten die echter hun oorsprong vinden in de Europese Richtlijn kunnen wel van toepassing verklaard worden op beoefenaars van vrije beroepen op grond van de richtlijnconforme interpretatie.

24 Wat apothekers betreft moet gekeken worden of zij al dan niet hun verkoop beperken tot geneesmiddelen. Indien zij ook andere producten aanbieden dan zijn zij koopmannen en vallen zij onder het begrip onderneming. Doen zij dit niet dan vallen zij onder het begrip beoefenaar van een vrij beroep. 2 Consument Art.1, 3 WMPC: Consumenten zijn natuurlijke personen die uitsluitend voor niet-beroepsmatige doeleinden op de markt gebrachte producten verwerft of gebruikt. Aangezien het enkel over natuurlijke personen gaat kan de overheid geen consument zijn. Hetzelfde geldt voor vzw s. Om uit te maken of iemand al dan niet consument is dient men het bestemmingscriterium te hanteren. Men moet onderzoeken welke de bestemming is van de goederen of diensten die de consument zich aanschaft. Enkel indien de goederen of diensten uitsluitend voor niet-beroepsmatige doeleinden worden verworven, kan een persoon als consument worden beschouwd. Het Belgisch consumentenbegrip is zeer eng en de vraag rijst of dit in overeenstemming is met het Europees consumentenbegrip. In het Arrest Güber van het Hof van Justitie werd namelijk besloten dat een natuurlijke persoon als consument kan beschouwd worden indien bij gemengd gebruik het professioneel deel te verwaarlozen is (in casu wou een man het dak laten herstellen van zijn huis waar hij tevens zijn beroepsactiviteit uitoefende). Het Europees consumentenbegrip is dus iets ruimer. Opmerking: Bij consumentenkoop is slechts een overwegend privé-gebruik vereist om als consument te worden beschouwd. Een borg kan geen consument zijn bij de WMPC, aangezien hij niets verwerft of gebruikt. In het Europees consumentenbegrip is de consument iemand die handelt buiten zijn beroepsactiviteit, ongeacht welke handeling dit impliceert. Het Hof van Justitie heeft reeds in het verleden geoordeeld dat een borg consument is als zij een schuld gaat waarborgen die voor privédoeleinden is aangegaan. 7.2 Materieel toepassingsgebied 1 Goederen en producten Art.1, 4 WMPC: Producten zijn alle goederen en diensten, onroerende goederen, rechten en verplichtingen. Rechten en verplichtingen kunnen dus enkel onder de toepassing vallen van de regels inzake producten. Een licentieovereenkomst (software) valt enkel onder het begrip product, terwijl de software verkrijgen op een schijf een goed is. Er is dus een discrepantie, het valt af te wachten hoe dit opgelost wordt.

Tot eigendomsovergang van een gebouw / tot verbintenis te bouwen

Tot eigendomsovergang van een gebouw / tot verbintenis te bouwen Woningbouw De woningbouwwet poogt de misbruiken die in de bouwsector bestonden en die het burgerlijk wetboek niet konden voorzien, te sanctioneren en te elimineren. De wet vormt een dwingende aanvulling

Nadere informatie

Afdeling IV. Bepalingen met betrekking tot de verkopen aan consumenten] Vorige versie(s)

Afdeling IV. Bepalingen met betrekking tot de verkopen aan consumenten] Vorige versie(s) Afdeling IV. Bepalingen met betrekking tot de verkopen aan consumenten] Vorige versie(s) Afdeling IV (art. 1649bis tot 1649octies) ingevoegd bij art. 3 W. 1 september 2004 (B.S., 21 september 2004), met

Nadere informatie

ALGEMENE REISVOORWAARDEN VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN

ALGEMENE REISVOORWAARDEN VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN ALGEMENE REISVOORWAARDEN VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN Artikel 1 : Toepassingsgebied Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op het contract tot reisorganisatie zoals verstaan onder de wet van

Nadere informatie

Aansprakelijkheid voor producten met gebreken

Aansprakelijkheid voor producten met gebreken FEDERALE OVERHEIDSDIENST ECONOMIE, K.M.O., MIDDENSTAND & ENERGIE KWALITEIT EN VEILIGHEID Afdeling Veiligheid Dienst Productveiligheid Aansprakelijkheid voor producten met gebreken Versie 07/02/2003 VERSIE

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN VAN MYSTICAL MOROCCO. Voor de toepassing van deze algemene voorwaarden moet worden verstaan onder :

ALGEMENE VOORWAARDEN VAN MYSTICAL MOROCCO. Voor de toepassing van deze algemene voorwaarden moet worden verstaan onder : ALGEMENE VOORWAARDEN VAN MYSTICAL MOROCCO Artikel 1: Definities Voor de toepassing van deze algemene voorwaarden moet worden verstaan onder : - Algemene Voorwaarden : de onderhavige algemene voorwaarden.

Nadere informatie

ALGEMENE REISVOORWAARDEN VAN DE VZW GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN VZW:

ALGEMENE REISVOORWAARDEN VAN DE VZW GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN VZW: ALGEMENE REISVOORWAARDEN VAN DE VZW GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN VZW: Artikel 1:Toepassingsgebied Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op de contracten tot reisorganisatie en reisbemiddeling zoals

Nadere informatie

Wet van 1 september 2004 betreffende de bescherming van de consumenten bij verkoop van consumptiegoederen, B.S. 21 september 2004

Wet van 1 september 2004 betreffende de bescherming van de consumenten bij verkoop van consumptiegoederen, B.S. 21 september 2004 Wet van 1 september 2004 betreffende de bescherming van de consumenten bij verkoop van consumptiegoederen, B.S. 21 september 2004 Art. 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78 van

Nadere informatie

De wet is van toepassing op alle overeenkomsten met betrekking tot de eigendomsoverdracht. 1. Het voorwerp van de overeenkomsten:

De wet is van toepassing op alle overeenkomsten met betrekking tot de eigendomsoverdracht. 1. Het voorwerp van de overeenkomsten: Hoofdstuk8 De wet-breyne De wet-breyne is een bijzondere wetgeving tot regeling van de overeenkomsten betreffende de eigendomsoverdracht van een te bouwen of in aanbouw zijnde woning of van verkopen op

Nadere informatie

1. De gegevens in de reisbrochure binden de reisorganisatorof de reisbemiddelaar die de brochure hebben uitgegeven, tenzij:

1. De gegevens in de reisbrochure binden de reisorganisatorof de reisbemiddelaar die de brochure hebben uitgegeven, tenzij: Algemene reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen 1. Toepassingsgebied Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op de contracten tot reisorganisatie en reisbemiddeling zoals verstaan onder

Nadere informatie

1 de regionale Huisvestings- en Landmaatschappijen en hun erkende maatschappijen;

1 de regionale Huisvestings- en Landmaatschappijen en hun erkende maatschappijen; WET van 3 MEI 1993, ook "wet Breyne" genoemd tot wijziging van de wet van 9 juli 1971 tot regeling van de woningbouw en de verkoop van te bouwen of in aanbouw zijnde woningen (B.S.19.VI.1993) Artikel 1.

Nadere informatie

Toelichtingen bij enkele begrippen uit de wet marktpraktijken. Bescherming van de consument bv: onrechtmatige bedingen, prijsaanduiding

Toelichtingen bij enkele begrippen uit de wet marktpraktijken. Bescherming van de consument bv: onrechtmatige bedingen, prijsaanduiding Consumentenrecht Toelichtingen bij enkele begrippen uit de wet marktpraktijken Doelstelling van de wet Bescherming van de consument bv: onrechtmatige bedingen, prijsaanduiding Bescherming van de eerlijke

Nadere informatie

1 De gegevens in de reisbrochure binden de reisorganisator die de brochure heeft uitgegeven, tenzij:

1 De gegevens in de reisbrochure binden de reisorganisator die de brochure heeft uitgegeven, tenzij: Algemene voorwaarden Geschillencommissie Reizen art. 1 TOEPASSINGSGEBIED Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op de contracten tot reisorganisatie en reisbemiddeling zoals verstaan onder de wet

Nadere informatie

DE A L G EME N E R E IS VOORWA A RD E N V AN DE

DE A L G EME N E R E IS VOORWA A RD E N V AN DE DE A L G EME N E R E IS VOORWA A RD E N V AN DE G E S CH ILLE N CO M M I S S I E R EI Z E N A r t i k e l 1 Toepassingsgebied Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op de contracten tot reisorganisatie

Nadere informatie

Algemene Reis- en Verkoopvoorwaarden Reisvoorwaarden B-ACTIVE TRAVEL DE ALGEMENE REISVOORWAARDEN VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN

Algemene Reis- en Verkoopvoorwaarden Reisvoorwaarden B-ACTIVE TRAVEL DE ALGEMENE REISVOORWAARDEN VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN Algemene Reis- en Verkoopvoorwaarden Reisvoorwaarden B-ACTIVE TRAVEL Verzakingsrecht Bij verkoop op afstand is het verzakingsrecht van toepassing: "De consument heeft het recht aan de verkoper mee te delen

Nadere informatie

Identiteit van de eigenaar van grond en van bestaande opstallen. Gegevens opgenomen in een bouwvergunning: à Financiering? Lening

Identiteit van de eigenaar van grond en van bestaande opstallen. Gegevens opgenomen in een bouwvergunning: à Financiering? Lening 26/10/2011 (LES 4) Woningbouw 1.Toepassingsgebied (art. 1) Het moet gaan om: - Een wederkerige overeenkomst - Tot eigendomsovergang/ verbintenis te bouwen - Te bouwen of in aanbouw zijnde (verkoper) Voltooiingsverplichting

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN

ALGEMENE VOORWAARDEN VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN ALGEMENE VOORWAARDEN VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN Artikel 1 - Toepassingsgebied Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op de contracten tot reisorganisatie en reisbemiddeling zoals verstaan

Nadere informatie

algemene verkoopsvoorwaarden

algemene verkoopsvoorwaarden algemene verkoopsvoorwaarden 1. 2. Onderhavige voorwaarden zijn van toepassing op alle rechtshandelingen en rechtsverhoudingen tussen MASTERmail en de opdrachtgever tenzij uitdrukkelijk en schriftelijk

Nadere informatie

ALGEMENE REISVOORWAARDEN Unique Travelling

ALGEMENE REISVOORWAARDEN Unique Travelling ALGEMENE REISVOORWAARDEN Unique Travelling Artikel 1: Toepassingsgebied Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle reisovereenkomsten die gesloten zijn met Unique Travelling. Waar in de voorwaarden gesproken

Nadere informatie

PC Advocaten Nieuwsbrief. De Garantie. Contact ZZINLEIDING ZZDE COMMERCIELE GARANTIE

PC Advocaten Nieuwsbrief. De Garantie. Contact ZZINLEIDING ZZDE COMMERCIELE GARANTIE De Garantie Mei juni 12 ZZINLEIDING In deze nieuwsbrief hebben wij het over het verschil tussen de wettelijke en de commerciële garantie, om dan verder te gaan op de wettelijke garantie zoals die geregeld

Nadere informatie

Uw reiscontract: Door aanklikking van de functie Ja, ik ga akkoord met de algemene voorwaarden in het reservatieformulier, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden. Dit exemplaar dient direct in ons

Nadere informatie

Overzicht wetten en reglementering ( Geen opsomming op ex) Bescherming van de reiziger: Wet inzake timesharing (omzetting Europese Richtlijn)

Overzicht wetten en reglementering ( Geen opsomming op ex) Bescherming van de reiziger: Wet inzake timesharing (omzetting Europese Richtlijn) Bescherming van de reiziger 1. Inleiding Wat zijn de rechten en plichten van een reiziger? Wat is een reiziger? Overzicht wetten en reglementering ( Geen opsomming op ex) Bescherming van de reiziger: Reiscontractenwet

Nadere informatie

Consumentenkoop (LES 3 Vervolg)

Consumentenkoop (LES 3 Vervolg) Consumentenkoop (LES 3 Vervolg) Deze regeling staat in het BW. Deze regeling is de omzetting van een Europese richtlijn. Dit is de belangrijkste regeling in de praktijk!!!! Goed onderscheid maken tussen:

Nadere informatie

Burgerlijk Wetboek boek 7 titel 12. Aanneming van werk. Afdeling 1. Aanneming van werk in het algemeen

Burgerlijk Wetboek boek 7 titel 12. Aanneming van werk. Afdeling 1. Aanneming van werk in het algemeen Burgerlijk Wetboek boek 7 titel 12. Aanneming van werk Afdeling 1. Aanneming van werk in het algemeen Artikel 750 1. Aanneming van werk is de overeenkomst waarbij de ene partij, de aannemer, zich jegens

Nadere informatie

MODEL VAN TIJDELIJKE EN PRECAIRE GEBRUIKSOVEREENKOMST WAARSCHUWING

MODEL VAN TIJDELIJKE EN PRECAIRE GEBRUIKSOVEREENKOMST WAARSCHUWING MODEL VAN TIJDELIJKE EN PRECAIRE GEBRUIKSOVEREENKOMST WAARSCHUWING Dit model houdt geenszins een vrijstelling in van de verplichting om een deskundige te raadplegen om, indien nodig, de regels per geval

Nadere informatie

2. De reisorganisator kan voor bepaalde of onbepaalde duur het geheel of een gedeelte van zijn reispromotie schrappen.

2. De reisorganisator kan voor bepaalde of onbepaalde duur het geheel of een gedeelte van zijn reispromotie schrappen. ALGEMENE VOORWAARDEN Vooraf Definities Reisorganisator: Liesbeth Van den Steen, wonende te Plot 57, Mengo District, UGANDA, handel voerend onder de benaming WANYAMAPORI Reiziger: de partij die bij de reisorganisator

Nadere informatie

Incassokosten en algemene verkoopsvoorwaarden op Belgische debiteuren

Incassokosten en algemene verkoopsvoorwaarden op Belgische debiteuren Presentatie Credit Expo 7 november 2013 Patrick Vergauwen, Gedelegeerd-Bestuurder Credit Management & Advice nv Basis van het contractueel recht (relatie verkoper en koper): - Code Napoleon - Burgerlijk

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden van De Jong Assurantiën cv en/of De Jong & Bouterse bv, behorend bij de Overeenkomst tot het verrichten van diensten

Algemene Voorwaarden van De Jong Assurantiën cv en/of De Jong & Bouterse bv, behorend bij de Overeenkomst tot het verrichten van diensten Algemene Voorwaarden van De Jong Assurantiën cv en/of De Jong & Bouterse bv, behorend bij de Overeenkomst tot het verrichten van diensten Artikel 1 Algemeen 1.1 In de Algemene Voorwaarden wordt verstaan

Nadere informatie

Beroepsaansprakelijkheid Reisagentschap (wettelijke waarborgen):

Beroepsaansprakelijkheid Reisagentschap (wettelijke waarborgen): Verzekerde Kapitalen B.V. Uitbating: a. Lichamelijke schade: 2.500.000-EUR b. Stoffelijke schade: 250.000-EUR Beroepsaansprakelijkheid Reisagentschap (wettelijke waarborgen): a. Lichamelijke schade: 2.500.000-EUR

Nadere informatie

HOOFDSTUK I: Specifieke bepalingen aangaande verkoop op afstand via webshop Eco Toilet.be

HOOFDSTUK I: Specifieke bepalingen aangaande verkoop op afstand via webshop Eco Toilet.be HOOFDSTUK I: Specifieke bepalingen aangaande verkoop op afstand via webshop Eco Toilet.be Artikel 1 De bepalingen van dit hoofdstuk zijn enkel van toepassing op de contractuele relatie tussen NV Eco Toilet

Nadere informatie

9. Bescherming luchtreizigers

9. Bescherming luchtreizigers 9. Bescherming luchtreizigers Verordening Regelen zijn rechtstreeks van toepassing. In werking getreden: 17 februari 2005 Toepassingsgebied: 3 situaties 1) Instapweigering : Toegang tot vliegtuig wordt

Nadere informatie

De wet van 20 december 2002 betreffende de minnelijke invordering van schulden van de consument (BS 29/01/2003)

De wet van 20 december 2002 betreffende de minnelijke invordering van schulden van de consument (BS 29/01/2003) De wet van 20 december 2002 betreffende de minnelijke invordering van schulden van de consument (BS 29/01/2003) Vormingsdag Sleutels voor verstandig consumeren Fraud Prevention Month 13 maart 2014 Doel

Nadere informatie

lic A5477 BIJZONDERE REISVOORWAARDEN CLIPPER (versie juni 2013)

lic A5477 BIJZONDERE REISVOORWAARDEN CLIPPER (versie juni 2013) BIJZONDERE REISVOORWAARDEN CLIPPER (versie juni 2013) ARTIKEL 1. ALGEMEEN Het aanvaarden van onze offerten, orderbevestigingen, leveringsnota's, en facturen omvat eveneens de goedkeuring van onderhavige

Nadere informatie

BENOEMDE OVEREENKOMSTEN

BENOEMDE OVEREENKOMSTEN BENOEMDE OVEREENKOMSTEN 1. Koop De koop is een overeenkomst waarbij een partij (de verkoper) zich ertoe verbindt dat de eigendom van een zaak over te dragen aan een andere partij (de koper), die zich op

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN. I. Algemeen. Art. 1 Toepassingsgebied. Art. 2 Definities. Art. 3 Website. Art. 4 Sluiten van de overeenkomst

ALGEMENE VOORWAARDEN. I. Algemeen. Art. 1 Toepassingsgebied. Art. 2 Definities. Art. 3 Website. Art. 4 Sluiten van de overeenkomst ALGEMENE VOORWAARDEN I. Algemeen Art. 1 Toepassingsgebied Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle overeenkomsten waarin Brochus producten verkoopt of op een andere wijze een leveringsverplichting

Nadere informatie

Algemene leveringsvoorwaarden Clensch

Algemene leveringsvoorwaarden Clensch Algemene leveringsvoorwaarden Clensch Artikel 1 Toepassingsgebied 1. Deze algemene leveringsvoorwaarden zijn van toepassing bij opdrachten aan en op alle aanbiedingen en overeenkomsten waarbij Clensch

Nadere informatie

Artikel 1: Begripsbepaling

Artikel 1: Begripsbepaling Op alle COGNICUM B.V. studiereizen/ nascholingen/ congressen/ evenementen zijn de volgende leveringsvoorwaarden van toepassingen. Bij afwijking van deze voorwaarden wordt u van te voren door ons schriftelijk

Nadere informatie

2.4 Alle werkzaamheden worden door 2directIT uitgevoerd op basis van nacalculatie.

2.4 Alle werkzaamheden worden door 2directIT uitgevoerd op basis van nacalculatie. ALGEMENE LEVERINGSVOORWAARDEN Artikel 1 Toepassingsgebied 1.1 Deze algemene leveringsvoorwaarden zijn van toepassing bij opdrachten aan en op alle aanbiedingen en overeenkomsten waarbij 2directIT partij

Nadere informatie

Algemene leveringsvoorwaarden Buro Inge Knegt

Algemene leveringsvoorwaarden Buro Inge Knegt Algemene leveringsvoorwaarden Buro Inge Knegt Artikel 1 Toepassingsgebied 1. Deze algemene leveringsvoorwaarden zijn van toepassing bij opdrachten aan en op alle aanbiedingen en overeenkomsten waarbij

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Welisa, 01/01/2019

Algemene Voorwaarden Welisa, 01/01/2019 Algemene Voorwaarden Welisa, 01/01/2019 Artikel 1 Toepassingsgebied 1. Deze algemene leveringsvoorwaarden zijn van toepassing bij opdrachten aan en op alle aanbiedingen en overeenkomsten waarbij Welisa

Nadere informatie

ALGEMENE LEVERINGS- EN BETALINGSVOORWAARDEN VAN DE ORGANISATIE VAN NEDERLANDSE TANDPROTHETICI

ALGEMENE LEVERINGS- EN BETALINGSVOORWAARDEN VAN DE ORGANISATIE VAN NEDERLANDSE TANDPROTHETICI ALGEMENE LEVERINGS- EN BETALINGSVOORWAARDEN VAN DE ORGANISATIE VAN NEDERLANDSE TANDPROTHETICI 1. Algemeen 1.1 Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op de totstandkoming, de inhoud en de nakoming

Nadere informatie

Algemene voorwaarden BHD

Algemene voorwaarden BHD Algemene voorwaarden BHD Dit zijn de algemene voorwaarden van de BVBA BHD, met zetel te 2980 Zoersel, Sint-Antoniusbaan 299, met ondernemingsnummer 0865 873 171. Deze algemene voorwaarden kunnen geraadpleegd

Nadere informatie

Artikel 1 Toepassingsgebied

Artikel 1 Toepassingsgebied Artikel 1 Toepassingsgebied 1.1 Deze algemene leveringsvoorwaarden zijn van toepassing bij opdrachten aan en op alle aanbiedingen en overeenkomsten waarbij Beck cv & luchtbehandeling service hierna te

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Central Events Vakantiereizen

Algemene Voorwaarden Central Events Vakantiereizen Algemene Voorwaarden Central Events Vakantiereizen Artikel 1, lid 1 Deze voorwaarden gelden voor alle buitenlandse en meerdaagse binnenlandse vakantiereizen van Central Events zoals gepubliceerd op de

Nadere informatie

ALGEMENE LEVERINGSVOORWAARDEN. JVUcalculatie

ALGEMENE LEVERINGSVOORWAARDEN. JVUcalculatie ALGEMENE LEVERINGSVOORWAARDEN JVUcalculatie Artikel 1 Toepassingsgebied 1.1 Deze algemene leveringsvoorwaarden zijn van toepassing bij opdrachten aan en op alle aanbiedingen en overeenkomsten waarbij JVUcalculatie

Nadere informatie

Algemene leveringsvoorwaarden Copy & more

Algemene leveringsvoorwaarden Copy & more Algemene leveringsvoorwaarden Copy & more Artikel 1 Toepassingsgebied Deze algemene leveringsvoorwaarden zijn van toepassing bij opdrachten aan en op alle aanbiedingen en overeenkomsten waarbij Copy &

Nadere informatie

Algemene leveringsvoorwaarden golfkortingskaart. Artikel 1 Toepassingsgebied

Algemene leveringsvoorwaarden golfkortingskaart. Artikel 1 Toepassingsgebied Algemene leveringsvoorwaarden golfkortingskaart Artikel 1 Toepassingsgebied 1. Deze algemene leveringsvoorwaarden zijn van toepassing bij opdrachten aan en op alle aanbiedingen en overeenkomsten waarbij

Nadere informatie

ALGEMENE VERKOOPVOORWAARDEN

ALGEMENE VERKOOPVOORWAARDEN Dbblaw 24062011 ALGEMENE VERKOOPVOORWAARDEN 1. Deze algemene verkoopvoorwaarden zijn van toepassing op elke bestelling, door de koper geplaatst bij Pacbelimex, evenals op elke verkoopsovereenkomst gesloten

Nadere informatie

Invordering van onbetaalde facturen en bescherming van de consument

Invordering van onbetaalde facturen en bescherming van de consument Invordering van onbetaalde facturen en bescherming van de consument Prof. Dr. Reinhard Steennot - Professor consumentenrecht en bankrecht; UGent Studiedag Onbetaalde Facturen, Brussel, 21 maart 2019 Invordering

Nadere informatie

UITVOEREN VAN WERKEN IN BELGIE Aandachtspunten bij de aannemingsovereenkomst

UITVOEREN VAN WERKEN IN BELGIE Aandachtspunten bij de aannemingsovereenkomst UITVOEREN VAN WERKEN IN BELGIE Aandachtspunten bij de aannemingsovereenkomst NKVK 13 oktober 2015 Lore Derdeyn Overzicht 1. Bewijs van de aannemingsovereenkomst 2. Belangrijke clausules van de aannemingsovereenkomst

Nadere informatie

De verplichtingen van De Financiële Experts gaan nooit verder dan door De Financiële Experts schriftelijk is bevestigd.

De verplichtingen van De Financiële Experts gaan nooit verder dan door De Financiële Experts schriftelijk is bevestigd. Artikel 1 Toepassingsgebied Deze algemene leveringsvoorwaarden zijn van toepassing bij opdrachten aan en op alle aanbiedingen en overeenkomsten waarbij De Financiële Experts partij is, tenzij uitdrukkelijk

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN HENDRIKS ASBESTSANERING B.V.

ALGEMENE VOORWAARDEN HENDRIKS ASBESTSANERING B.V. ALGEMENE VOORWAARDEN HENDRIKS ASBESTSANERING B.V. Hendriks Asbestsanering B.V., hierna te noemen Hendriks, is een onderneming, die zich bezig houdt met het in opdracht van natuurlijke en rechtspersonen

Nadere informatie

Overeenkomst: Elke afspraak tussen Opdrachtgever en Opdrachtnemer tot het verlenen van Diensten door Opdrachtnemer ten behoeve van Opdrachtgever.

Overeenkomst: Elke afspraak tussen Opdrachtgever en Opdrachtnemer tot het verlenen van Diensten door Opdrachtnemer ten behoeve van Opdrachtgever. Algemene Voorwaarden Advies, training en ondersteuning info@studiextra.nl www.studiextra.nl KvK: 55347940 Artikel 1: Definities In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder: Opdrachtnemer: De natuurlijke

Nadere informatie

Algemene voorwaarden QHHT Nederland

Algemene voorwaarden QHHT Nederland Algemene voorwaarden QHHT Nederland Artikel 1 Toepassingsgebied Deze algemene leveringsvoorwaarden zijn van toepassing bij opdrachten aan en op alle aanbiedingen en overeenkomsten waarbij QHHT Nederland

Nadere informatie

1. In deze reisvoorwaarden wordt verstaan onder: 1. Reisorganisator; Snowjoy Activities BV

1. In deze reisvoorwaarden wordt verstaan onder: 1. Reisorganisator; Snowjoy Activities BV Voorwaarden Artikel 1 Begripsbepalingen Artikel 1, lid 1 1. In deze reisvoorwaarden wordt verstaan onder: 1. Reisorganisator; Snowjoy Activities BV 2. Reisovereenkomst; de overeenkomst waarbij Snowjoy

Nadere informatie

Reis en boekingsvoorwaarden

Reis en boekingsvoorwaarden Reis en boekingsvoorwaarden Artikel 1 INLEIDENDE BEPALING Artikel 1, lid 1 In deze Reisvoorwaarden wordt verstaan onder: 1-Verhuurbedrijf Texelvakanties, treedt bij elke dienstverlening nooit in eigen

Nadere informatie

Artikel 1, lid 2 Deze reisvoorwaarden zijn van toepassing op alle reisovereenkomsten.

Artikel 1, lid 2 Deze reisvoorwaarden zijn van toepassing op alle reisovereenkomsten. Voorwaarden Artikel 1 Begripsbepalingen Artikel 1, lid 1 1. In deze reisvoorwaarden wordt verstaan onder: 1. Reisorganisator; Snowjoy BV, vertegenwoordigd door R. van Velthoven en C. Paijmans. 2. Reisovereenkomst;

Nadere informatie

WETTELIJKE GARANTIE VAN DE VERKOPER

WETTELIJKE GARANTIE VAN DE VERKOPER WETTELIJKE GARANTIE VAN DE VERKOPER Alle producten gekocht van Apple, inclusief niet-apple producten, vallen onder de wettelijke garantie van 2 jaar van de verkoper tot levering van een goed dat met de

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Artae Creations KvK-nummer: 60440422. Artikel 1. Toepassingsgebied

Algemene Voorwaarden Artae Creations KvK-nummer: 60440422. Artikel 1. Toepassingsgebied Algemene Voorwaarden Artae Creations KvK-nummer: 60440422 Artikel 1. Toepassingsgebied 1.1 Deze algemene leveringsvoorwaarden zijn van toepassing bij opdrachten aan en op alle aanbiedingen en overeenkomsten

Nadere informatie

1. Deze voorwaarden zijn van toepassing op iedere offerte, de website en de overeenkomst tussen Snelontruiming.nl, en u de opdrachtgever.

1. Deze voorwaarden zijn van toepassing op iedere offerte, de website en de overeenkomst tussen Snelontruiming.nl, en u de opdrachtgever. Algemene voorwaarden Snelontruiming.nl 1. Deze voorwaarden zijn van toepassing op iedere offerte, de website en de overeenkomst tussen Snelontruiming.nl, en u de opdrachtgever. 2. Alle offertes en aanbiedingen

Nadere informatie

De aansprakelijkheid van de aannemer DEEL I: De contractuele aansprakelijkheid

De aansprakelijkheid van de aannemer DEEL I: De contractuele aansprakelijkheid De aansprakelijkheid van de aannemer DEEL I: De contractuele aansprakelijkheid FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 37-41 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be W www.forumadvocaten.be

Nadere informatie

Algemene leveringsvoorwaarden

Algemene leveringsvoorwaarden Algemene leveringsvoorwaarden Artikel 1 Toepassingsgebied Deze algemene leveringsvoorwaarden zijn van toepassing bij opdrachten aan en op alle aanbiedingen en overeenkomsten waarbij Help in Progress partij

Nadere informatie

Algemene leveringsvoorwaarden Kwaliteits Reiniging Delfzijl

Algemene leveringsvoorwaarden Kwaliteits Reiniging Delfzijl Algemene leveringsvoorwaarden Kwaliteits Reiniging Delfzijl Artikel 1 Toepassingsgebied 1. Deze algemene leveringsvoorwaarden zijn van toepassing bij opdrachten aan en op alle aanbiedingen en overeenkomsten

Nadere informatie

Algemene leveringsvoorwaarden TYGEO Inkomensbeheer en TYGEO Advies

Algemene leveringsvoorwaarden TYGEO Inkomensbeheer en TYGEO Advies Algemene leveringsvoorwaarden TYGEO Inkomensbeheer en TYGEO Advies Budgetbeheer, Financieel planning, Budgetcoaching. Artikel 1 Toepassingsgebied 1. Deze algemene leveringsvoorwaarden zijn van toepassing

Nadere informatie

Artikel 1; Algemeen. Artikel 2; Prijzen en betalingen. Artikel 3; Aansprakelijkheid

Artikel 1; Algemeen. Artikel 2; Prijzen en betalingen. Artikel 3; Aansprakelijkheid Artikel 1; Algemeen 1.1 Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen en overeenkomsten van Mediation Nederland en op alle rechtsverhoudingen die daaruit voortvloeien. 1.2 Afwijkingen

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2003 110 Wet van 6 maart 2003 tot aanpassing van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek aan de richtlijn betreffende bepaalde aspecten van de verkoop van

Nadere informatie

Algemene leverings- en betalingsvoorwaarden Dairyntel vof

Algemene leverings- en betalingsvoorwaarden Dairyntel vof Algemene leverings- en betalingsvoorwaarden Dairyntel vof Artikel 1. Toepassingsgebied 1. Onder deze leverings- en betalingsvoorwaarden wordt onder Opdrachtgever verstaan: De bij de overeenkomsten/opdrachten

Nadere informatie

DE ALGEMENE REISVOORWAARDEN VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN

DE ALGEMENE REISVOORWAARDEN VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN DE ALGEMENE REISVOORWAARDEN VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN Artikel 1: Toepassingsgebied Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op de contracten tot reisorganisatie en reisbemiddeling zoals verstaan

Nadere informatie

Progé: Algemene voorwaarden

Progé: Algemene voorwaarden Progé: Algemene voorwaarden Algemene leveringsvoorwaarden Progé binnenafwerking Artikel 1. Toepasselijkheid 1. Alle transacties zijn onderworpen aan de navolgende voorwaarden. 2. Indien de opdrachtnemer

Nadere informatie

ALGEMENE LEVERINGSVOORWAARDEN TIMMER- EN ONDERHOUDSBEDRIJF JGA PAUW

ALGEMENE LEVERINGSVOORWAARDEN TIMMER- EN ONDERHOUDSBEDRIJF JGA PAUW ALGEMENE LEVERINGSVOORWAARDEN TIMMER- EN ONDERHOUDSBEDRIJF JGA PAUW Timmer- en Onderhoudsbedrijf JGA Pauw Artikel 1 Toepassingsgebied 1.1 Deze algemene leveringsvoorwaarden zijn van toepassing bij opdrachten

Nadere informatie

3-Reissom; De gepubliceerde reissom geldt per vakantieobject per week, tenzij anders aangegeven.

3-Reissom; De gepubliceerde reissom geldt per vakantieobject per week, tenzij anders aangegeven. Algemene voorwaarden Artikel 1: INLEIDENDE BEPALING Artikel 1, lid 1 In deze Reisvoorwaarden wordt verstaan onder: 1-Villa Verhuur Texel, treedt bij elke dienstverlening nooit in eigen naam op, doch steeds

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Snelontruiming.nl 1. Deze voorwaarden zijn van toepassing op iedere offerte, de website en de overeenkomst tussen

Algemene voorwaarden Snelontruiming.nl 1. Deze voorwaarden zijn van toepassing op iedere offerte, de website en de overeenkomst tussen Algemene voorwaarden Snelontruiming.nl 1. Deze voorwaarden zijn van toepassing op iedere offerte, de website en de overeenkomst tussen Snelontruiming.nl, en u de opdrachtgever. 2. Alle offertes en aanbiedingen

Nadere informatie

Algemene voorwaarden ihelpu

Algemene voorwaarden ihelpu Algemene voorwaarden ihelpu Algemene voorwaarden ihelpu 1.Definities Klant: een natuurlijke persoon of rechtspersoon die met ihelpu een overeenkomst tot het leveren van diensten sluit. ihelpu, wilhelminastraat

Nadere informatie

ALGEMENE VERKOOPSVOORWAARDEN DE SCHAKEL

ALGEMENE VERKOOPSVOORWAARDEN DE SCHAKEL ALGEMENE VERKOOPSVOORWAARDEN DE SCHAKEL ARTIKEL 1. DEFINITIES EN ALGEMEENHEDEN Voor de toepassing van de algemene voorwaarden verkoop in de winkel wordt verstaan onder: Consument: iedere natuurlijke persoon

Nadere informatie

Steenvoordenuitvaart Algemene voorwaarden

Steenvoordenuitvaart Algemene voorwaarden Steenvoordenuitvaart Algemene voorwaarden Artikel 1 Toepassingsgebied 1. Deze algemene leveringsvoorwaarden zijn van toepassing bij opdrachten aan en op alle aanbiedingen en overeenkomsten waarbij Steenvoordenuitvaart

Nadere informatie

gewijzigd j/n Koop is de overeenkomst waarbij de een zich verbindt een zaak te geven en de ander om daarvoor een prijs in geld te betalen.

gewijzigd j/n Koop is de overeenkomst waarbij de een zich verbindt een zaak te geven en de ander om daarvoor een prijs in geld te betalen. W oek 7 estaande Tekst na wijziging 28746 jo 31065 t/m NvW 5 Tekst na wijziging 28746 jo 31065 t/m amendementen Tekst na wijziging 32426 (nr. 2) urgerlijk Wetboek oek 7, ijzondere overeenkomsten urgerlijk

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Verzijl Advies BV. Kvk: Deze algemene voorwaarden bestaat uit 5 pagina s en 13 artikelen

Algemene voorwaarden Verzijl Advies BV. Kvk: Deze algemene voorwaarden bestaat uit 5 pagina s en 13 artikelen Algemene voorwaarden Verzijl Advies BV. Kvk: 67088740 Deze algemene voorwaarden bestaat uit 5 pagina s en 13 artikelen Artikel 1: Definities In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder: Opdrachtnemer:

Nadere informatie

ARTIKEL 1. BEGRIPSBEPALINGEN Bart Jansen Advies: Bart Jansen Advies, ingeschreven in het Handelsregister onder nummer

ARTIKEL 1. BEGRIPSBEPALINGEN Bart Jansen Advies: Bart Jansen Advies, ingeschreven in het Handelsregister onder nummer ARTIKEL 1. BEGRIPSBEPALINGEN Bart Jansen Advies: Bart Jansen Advies, ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 74414860 Offerte: een aanbieding (schriftelijk of per mail) van Bart Jansen Advies

Nadere informatie

Overeenkomst tussen advocaat en cliënt 1

Overeenkomst tussen advocaat en cliënt 1 Overeenkomst tussen advocaat en cliënt 1 Tussen : Meester Dimitri Vantomme, advocaat met kantoor te 8500 Kortrijk, Beheerstraat 32. hierna te noemen de advocaat (of het advocatenkantoor), en hierna te

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2000 2001 27 809 Aanpassing van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek aan de richtlijn betreffende bepaalde aspecten van de verkoop van en de garanties voor

Nadere informatie

Algemene leveringsvoorwaarden...

Algemene leveringsvoorwaarden... Algemene leveringsvoorwaarden... Artikel 1 Toepassingsgebied 1. Deze algemene leveringsvoorwaarden zijn van toepassing bij opdrachten aan en op alle aanbiedingen en overeenkomsten waarbij Bouwbedrijf Ben

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN. Artikel 5 Uitvoering Bricks and Business VOF neemt bij de uitvoering van de overeenkomst een

ALGEMENE VOORWAARDEN. Artikel 5 Uitvoering Bricks and Business VOF neemt bij de uitvoering van de overeenkomst een ALGEMENE VOORWAARDEN Artikel 1 Toepassingsgebied Deze algemene leveringsvoorwaarden zijn van toepassing bij opdrachten aan en op alle aanbiedingen en overeenkomsten waarbij Bricks and Business VOF partij

Nadere informatie

Wet van 16 februari 1994 tot regeling van het contract tot reisorganisatie en reisbemiddeling, B.S. 1 april 1994

Wet van 16 februari 1994 tot regeling van het contract tot reisorganisatie en reisbemiddeling, B.S. 1 april 1994 Wet van 16 februari 1994 tot regeling van het contract tot reisorganisatie en reisbemiddeling, B.S. 1 april 1994 Hoofdstuk I. Definities en toepassingsgebied Art. 1 Voor de toepassing van deze wet moet

Nadere informatie

De opdrachtgever: Iedere natuurlijke of rechtspersoon die de opdracht aan Homelyrentals verstrekt.

De opdrachtgever: Iedere natuurlijke of rechtspersoon die de opdracht aan Homelyrentals verstrekt. Artikel 1: Toepasselijkheid Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op iedere overeenkomst van opdracht tot dienstverlening en/of bemiddeling, alsmede de daaruit voortvloeiende aanvullende en/of

Nadere informatie

UITVOERINGSVOORWAARDEN VAN ONZE PRESTATIES

UITVOERINGSVOORWAARDEN VAN ONZE PRESTATIES UITVOERINGSVOORWAARDEN VAN ONZE PRESTATIES 1. Omschrijvingen Companywriters : De Besloten Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid, waarvan de vennootschapszetel gevestigd is te 4600 Wezet (Visé) (België),

Nadere informatie

Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden Algemene voorwaarden Artikel 1: Definities In deze algemene voorwaarden worden de hiernavolgende termen in de navolgende betekenis gebruikt, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven: NVG: de Nederlandse

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN van de vzw Geschillen-Commissie Reizen

ALGEMENE VOORWAARDEN van de vzw Geschillen-Commissie Reizen ALGEMENE VOORWAARDEN van de vzw Geschillen-Commissie Reizen Artikel 1: toepassingsgebied Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op de contracten tot reisorganisatie en reisbemiddeling zoals verstaan

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Master catering en BBQ Versie geldig vanaf: 3 februari 2014

Algemene voorwaarden Master catering en BBQ Versie geldig vanaf: 3 februari 2014 Algemene voorwaarden Master catering en BBQ Versie geldig vanaf: 3 februari 2014 Artikel 1 Definities en toepasselijkheid 1.1 Master catering en BBQ: de gebruiker van deze algemene voorwaarden. Master

Nadere informatie

Artikel 1: Definities

Artikel 1: Definities Artikel 1: Definities In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder Touroperators: HolidayLaunch werkt samen met verschillende touroperators uit Duitsland. Touroperators zijn bedrijven, die voor losse

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN BUSKOOP SCHILDERS B.V.

ALGEMENE VOORWAARDEN BUSKOOP SCHILDERS B.V. ALGEMENE VOORWAARDEN BUSKOOP SCHILDERS B.V. Artikel 1: Algemeen 1.1 Deze voorwaarden zijn van toepassing op en vormen één geheel met alle door Buskoop te sluiten overeenkomsten. 1.2 In deze algemene voorwaarden

Nadere informatie

Algemene voorwaarden The Golf Teachers

Algemene voorwaarden The Golf Teachers Algemene voorwaarden The Golf Teachers 1. Definities. In deze Algemene Voorwaarden wordt verstaan onder: a. Diensten: De door The Golf Teachers in het kader van deze algemene voorwaarden aangeboden en

Nadere informatie

2.Aankopen, beschikbaarheid, productinformatie en minimum leeftijd

2.Aankopen, beschikbaarheid, productinformatie en minimum leeftijd Algemene verkoopsvoorwaarden Webshop 1.Algemeen 1.1. Behoudens uitdrukkelijke en schriftelijke andersluidende overeenkomst, worden alle overeenkomsten, offerten, aanbiedingen, bestellingen, en alle daaruit

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 32 422 Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, de Wet handhaving consumentenbescherming en enige andere wetten in verband met de implementatie

Nadere informatie

De wettelijke garantie en dieren

De wettelijke garantie en dieren De wettelijke garantie en dieren Dieren zijn dan wel levende wezens, ze worden beschouwd als roerende goederen (art. 528 Burgerlijk Wetboek). En als dusdanig is dan ook de wettelijke garantie op de verkoop

Nadere informatie

1. Definities 3. Aanbiedingen en offertes 2. Toepasselijkheid 4. Prijzen en betaling

1. Definities 3. Aanbiedingen en offertes 2. Toepasselijkheid 4. Prijzen en betaling ALGEMENE VOORWAARDEN VERSIE 1 1 JANUARI 2018 1. Definities 1.1 Jorismulkens.nl: de eenmanszaak die inge- schreven staat bij de Kamer van Koophandel onder dossiernummer: 66049237. 1.2 Opdrachtgever: degene

Nadere informatie

Media Markt Algemene verkoopsvoorwaarden

Media Markt Algemene verkoopsvoorwaarden Media Markt Algemene verkoopsvoorwaarden Onderhavige verkoopsvoorwaarden gelden voor alle verkoopovereenkomsten tussen Media Markt en de klant. Afwijkingen van deze algemene verkoopsvoorwaarden kunnen

Nadere informatie

De onderstaande Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op alle door Fruit in Bedrijf afgesloten verkoop- en leverovereenkomsten.

De onderstaande Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op alle door Fruit in Bedrijf afgesloten verkoop- en leverovereenkomsten. ALGEMENE VOORWAARDEN De onderstaande Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op alle door Fruit in Bedrijf afgesloten verkoop- en leverovereenkomsten. De complete algemene voorwaarden: Artikel 1 - Algemeen

Nadere informatie

ALGEMENE VERKOOPSVOORWAARDEN WEBSHOP

ALGEMENE VERKOOPSVOORWAARDEN WEBSHOP ALGEMENE VERKOOPSVOORWAARDEN WEBSHOP De consument heeft het recht aan AC-Dierenartsenpraktijk mee te delen dat hij afziet van de aankoop, zonder betaling van boete en zonder opgave van motief binnen de

Nadere informatie

ALGEMENE REISVOORWAARDEN VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN VZW

ALGEMENE REISVOORWAARDEN VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN VZW ALGEMENE VOOWAARDEN VAN DE REISORGANISATOR Conform artikel 36 van de wet tot regeling van het contract tot reisorganisatie en reisbemiddeling van 16 02.1994 en het betreffende uitvoeringsbesluit van 25.04.1994

Nadere informatie

1. In deze algemene verkoopvoorwaarden wordt verstaan onder:

1. In deze algemene verkoopvoorwaarden wordt verstaan onder: ALGEMENE VERKOOPVOORWAARDEN MAMMOET GROEP JUNI 2006 1. DEFINITIES EN TOEPASSELIJKHEID 1. In deze algemene verkoopvoorwaarden wordt verstaan onder: a. Mammoet Groep": de groep van vennootschappen, gevestigd

Nadere informatie

A l g e m e n e v o o r w a a r d e v a n K O E K & E I

A l g e m e n e v o o r w a a r d e v a n K O E K & E I Artikel 1 algemeen 1.1. In deze voorwaarden wordt onder Koek & Ei verstaan: mw. Y. Singer, handelende onder de naam Ambachtelijke bakkerij Koek en Ei, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder dossiernummer

Nadere informatie