Vind de baan die bij jou past!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vind de baan die bij jou past!"

Transcriptie

1 Vind de baan die bij jou past! Gratis e-book met 3 handige tools om erachter te komen waarnaar jij op zoek bent! Mariëlle van der Vorst De Loopbaanladder 2015

2 Inleiding Ik ben Mariëlle van der Vorst, loopbaanadviseur en coach. In mijn werk en privéleven heb ik mensen zien worstelen met hun carrière en hoor ik geregeld de volgende vragen/uitspraken: - Ik ken mezelf niet goed! Wie ben ik als persoon? - Wat zoek ik eigenlijk in een baan, wat zijn mijn drijfveren? - Wat zijn nu mijn talenten, wat kan ik goed? - Ik ben de controle kwijt over mijn loopbaan. Banen overkomen mij - Mijn werk geeft mij totaal geen energie. Ik voel me opgebrand. - Ik kan werk en privé niet goed combineren - Ik kan niet switchen, ik kan het salaris niet missen van deze baan

3 Inleiding Herken je dit? En wil je deze gedachten veranderen of hiermee leren omgaan? Dat kan! In dit gratis e-book deel ik graag met jullie de 3 tools om de baan te vinden die bij jou past. Hoe weet je dat een baan bij jou past? Omdat je weet wie je bent, wat je kan en wat je wilt en je zin hebt om aan het werk te gaan! Lees snel verder

4 Inhoud Wat over mijzelf Vind de baan die bij je past! Wat ga jij nu doen? Hulp nodig?

5 Ik wil jullie wat over mijzelf vertellen. En dat is niet het verhaal van de supervrouw die zichzelf door en door kent, nooit twijfels heeft gehad over haar loopbaan en andere mensen moeiteloos aan nieuwe banen helpt die bij hen passen, omdat ze dat voor zichzelf ook zo goed kan. Wat over mijzelf

6 Wat over mijzelf Eerlijk gezegd kende ik mezelf een hele lange tijd niet. Misschien diep van binnen wel, maar dat gevoel drukte ik weg met rationele gedachten: je hebt toch een goede baan met een goed salaris, waarom zou je opzeggen? Ik ben hier goed in, ik weet niet waar ik verder nog goed in ben. De banenmarkt is krap, ik kan beter niet overstappen!.

7 Wat over mijzelf Allemaal gedachten die mij ontzettend belemmerden om na te denken over wat ik nu écht zocht in een baan. Ik zal eerlijk zijn: álle vragen en uitspraken die ik noemde in de inleiding, waren op mij van toepassing! Ik kende mezelf niet, wist niet wat ik zocht in een baan en had geen idee van mijn sterke kanten, mijn kwaliteiten. De banen die ik heb gehad zijn mij overkomen: ik rolde van de ene functie in de andere, maakte promotie en durfde ik niet op te zeggen omdat ik mijn salaris niet kon missen. Althans, dat dacht ik

8 Wat over mijzelf Ondertussen voelde ik me steeds minder goed in mijn vel. Ik haalde weinig voldoening meer uit mijn werk, het kostte me energie. Ik probeerde dit te compenseren door veel leuke dingen te doen: uitgaan, met vriendinnen afspreken, dagjes weg, vakanties. Dat zou me wel ontspannen. Ik kwam erachter dat het tegendeel waar was. Ik werd alleen maar vermoeider. Tot op een gegeven moment de koek op was en ik opgebrand thuis kwam te zitten.

9 Wat over mijzelf De arbo-arts vertelde mij: misschien is dit wel het beste wat jou kon overkomen. Je bent nog jong en je gaat nu waarschijnlijk keuzes maken in jouw loopbaan die veel beter bij jou passen. Je gaat iets doen wat je écht leuk vindt! Ik zou mijn gezicht op dat moment nog weleens terug willen zien. Ik dacht: kan werk dan leuk zijn? Werk is toch werk, geen hobby of passie? Naarmate ik me beter begon te voelen, dacht ik steeds meer na over de woorden van de arbo-arts.

10 Wat over mijzelf Ik realiseerde me dat ik niet de enige was die hiermee worstelde. En dat het dus heel belangrijk is, voor je gezondheid, je geluk en algemene welzijn, om datgene te vinden waar je lichtjes van in je ogen krijgt. Dat je energie weer gaat stromen, dat je zin hebt om te gaan werken!. Het leek me zo mooi om hier anderen mee verder te helpen. Iemand zichzelf beter leren kennen, richting geven aan iemands loopbaanpad. Ik volgde een opleiding tot loopbaanadviseur en coach. En niet lang daarna was De Loopbaanladder een feit en heb ik de baan die bij mij past! En nu ga ik jou helpen om de baan te vinden die bij jou past!

11 Vind de baan die bij je past Er zijn een aantal manieren om de baan te vinden die bij je past. Zelf kennis is hierbij het sleutelwoord. Zelfkennis is de basis om vanuit daar je op de arbeidsmarkt te oriënteren en uiteindelijk voor de baan te gaan die bij jou past. Zelfkennis vergroot je door te weten wat je waarden, talenten en ambities zijn. Kortom: wat vind je leuk en wat kan jij goed?

12 Vind de baan die bij je past Nu hoor ik je bijna denken: ja, alles leuk en aardig, maar ik kan niet altijd doen wat ik leuk vind of waar ik goed in ben! Ik heb ook rekeningen, een hypotheek te betalen. Voor niets gaat de zon op. Klopt. Helemaal waar. Het zou onrealistisch en een beetje naïef zijn om hier helemaal niet bij stil te staan als je op zoek bent naar de baan die bij je past. Dat is dus ook belangrijk: wat betaalt je rekeningen?

13 Vind de baan die bij je past Hoe fantastisch zou het dan zijn, dat je: - én iets doet wat je superleuk vindt - én iets doet waar je supergoed in bent - én iets doet wat je rekeningen betaalt? Dat zou de perfecte baan zijn, toch?

14 3 tools om de baan te vinden die bij je past

15 Tool 1. Wat vind jij leuk Wat vind jij leuk? Als ik dit aan mijn cliënten vraag, kijken ze me aan met een blik van: ja, dat weet ik nu juist niet, daarvoor zit ik toch hier? Dat ga jij mij toch vertellen? Of: als het wat minder gesteld is met zijn of haar positieve gedachten: ik vind eigenlijk maar weinig leuk. In beide gevallen kan ik natuurlijk het antwoord niet geven op deze vraag. Maar hoe kom je dán aan het antwoord?

16 Tool 1. Wat vind jij leuk Je voelt hem vast al aankomen. Jij weet zelf het antwoord! En nee, het bestaat niet dat je niks leuk vindt. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat je al heel lang niet meer gedaan hebt wat je écht leuk vindt en dat je het daardoor een beetje bent vergeten! Het is dus belangrijk dat je je dit weer zo snel mogelijk herinnert. Tijd om je geheugen wat op te frissen.

17 Tool 1. Wat vind jij leuk Stel jezelf de volgende vragen: 1. Wat vond ik leuk om te doen als kind? Vraag dit aan je familie of oude vrienden. Waar hield jij je altijd mee bezig? Waar kon je niet mee stoppen als je er eenmaal mee was begonnen? Bekijk oude fotoalbums, tekeningen, dagboeken! 2. Wat vond ik daar dan zo leuk aan? Hoe zou ik dit kunnen vertalen naar mijn huidige leven? Waar zou ik mee moeten beginnen of wat zou ik weer opnieuw moeten oppakken?

18 Tool 1. Wat vind jij leuk 3. Als je kijkt naar het hier en nu: welk klusje vind je nooit erg om op te pakken? Waar kan jij midden in de nacht voor wakker gemaakt worden? Waar kan jij je úren mee bezig houden? 4. Tot slot: wat als álles mogelijk was, en er geen (financiële) beperkingen waren, wie of wat zou ik dan zijn? En waarom?

19 Tool 1. Wat vind jij leuk Kijk eens goed naar de antwoorden die jij op de vragen hebt gegeven. Wat zeggen die jou? Zie je een patroon met het verleden en het hier en nu? Welke innerlijke drijfveren herken je? Welke persoonlijke waarden komen naar boven? Het geeft niks als deze opdracht je moeite of veel tijd kost. Je hebt er nooit bij stilgestaan dat datgene wat jou energie gaf en waar je geen genoeg van kon krijgen, uniek is voor jou. Misschien ben je wel gestopt met deze activiteiten vanwege je omgeving die dat niet cool vond, of omdat je tijd door andere dingen zoals school en later werk en gezin werd opgeslokt. Maar nu is het tijd om dit weer boven te halen en te erkennen: dit vind ik nu écht leuk!

20 Tool 2. Wat kan jij goed? Het gevaar bestaat bij het beantwoorden van deze vraag dat jij jouw vaardigheden, competenties, en talenten, heel normaal vindt. Waar jij goed in bent, dan vind jij waarschijnlijk zelf helemaal niet speciaal of uniek! En je staat er dus niet vaak bij stil. Ook omdat deze vaardigheden je gewoon gemakkelijk afgaan. Herken je dit? Andersom geldt dit ook: je weet vaak heel goed wat je niet zo goed kan. Omdat dit je meer moeite kost. Toch focussen veel mensen zich hierop, en willen ze deze vaardigheden verbeteren. Vraagje: als je rechtshandig bent, ga je dan toch blijven oefenen om met links te schrijven? Nee toch? Hetzelfde geldt voor je ontwikkelcompetenties. Waarom zou je deze koste wat kost verder willen blijven ontwikkelen en je niet richten op wat je al goed kan?

21 Tool 2. Wat kan jij goed? Omdat dat voor mijn werk handig is, hoor ik weleens. Om deze functie te blijven uitoefenen, moet ik deze vaardigheden verder ontwikkelen. Tot op zekere hoogte kan je dat inderdaad doen. Je mag jezelf best een beetje uitdagen. Maar, als het grootste deel van jouw werk bestaat uit vaardigheden die jou veel moeite kosten en die je ook eigenlijk niet zo leuk vindt, dan kost je werk jou veel energie en levert het stress op. Het gaat dan niet vanzelf. Daarom is het heel belangrijk dat je weet wat jou gemakkelijk afgaat, wat als het ware van nature jouw sterke vaardigheden zijn. Deze hoef je minder te ontwikkelen, ze gaan je gemakkelijker af en je vindt het vaak ook leuker hiermee bezig te zijn. En wat zijn dan deze vaardigheden?

22 Tool 2. Wat kan jij goed? Je hebt verschillende soorten vaardigheden. Vaardigheden zijn specifieke talenten, vermogens en eigenschappen die mensen in staat stellen iets te bereiken (Sturman, 1993). Hoe kom je er nu achter wat jij goed kan? Je kan vaardigheden onderverdelen in drie soorten: Functionele vaardigheden: contactuele, informatiegerelateerde en fysieke vaardigheden Aanpassingsvaardigheden: positieve karaktereigenschappen (bijv: doorzettingsvermogen, geduld, flexibiliteit) Specifiek inhoudelijke vaardigheden: zijn gebaseerd op kennis en worden uitsluitend bij specifiek werk gebruikt

23 Tool 2. Wat kan jij goed? Zoals je ziet bestaan de functionele vaardigheden uit contactuele, informatiegerelateerde en fysieke vaardigheden. Contactuele vaardigheden hebben vooral te maken met allerlei vormen van intermenselijke contacten: supervisie, management, adviseren, motiveren, entertainment, onderwijs, dienstverlening, onderhandelen, overreden. Dus: elke vorm van omgaan met anderen. Informatiegerelateerde vaardigheden hebben te maken met het verzamelen van informatie, het omgaan met gegevens en de verspreiding ervan: feiten, cijfers, ideeën of gevoelens. Voorbeelden van vaardigheden zijn: analyseren, interpreteren en beoordelen, verzenden en ontvangen van data.

24 Tool 2. Wat kan jij goed? Fysieke vaardigheden hebben te maken met het lichamelijk hanteren van voorwerpen. Repareren, optillen, verplaatsen, fabriceren, uittypen, bouwen, dragen, zagen, snijden, hakken, besturen, gebruiken en vasthouden. Maar ook: dansen, lopen, rennen, en activiteiten waar je handigheid, fysieke kracht, coördinatie, bekwaamheid of ritmegevoel voor nodig hebt. Wat voor persoon ben jij het meest? Een contactueel persoon, informatiepersoon of een fysiek persoon? Maak een lijstje met vaardigheden die je goed kan en die je graag in je werk zou willen gebruiken of die je nu al gebruikt. Maak daarna een top vijf van jouw beste vaardigheden.

25 Tool 2. Wat kan jij goed? Aanpassingsvaardigheden worden ook wel persoonlijke kwaliteiten en kenmerken genoemd. Deze heb je ontwikkeld tijdens het opgroeien. Bijvoorbeeld: doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen, geduld, gevoeligheid, assertiviteit, planningsvermogen, flexibiliteit. Specifiek inhoudelijke vaardigheden zijn gebaseerd op kennis en worden uitsluitend bij specifiek werk gebruikt. In andere soorten werk zijn ze (vaak) niet toepasbaar. Bijvoorbeeld: het besturen van een bouwkraan, het uitvoeren van een hartoperatie, het kweken van een bepaalde bloemsoort.

26 Tool 2. Wat kan jij goed? Maak nu ook een lijstje met aanpassingsvaardigheden en specifiek inhoudelijke vaardigheden die je goed kan en die je graag in je werk zou willen gebruiken of die je nu al gebruikt. Maak daarna een top vijf van jouw beste aanpassingsvaardigheden en specifiek inhoudelijke vaardigheden. Je hebt nu vijftien van jouw beste vaardigheden benoemd. Wow. Heb jij je ego even een boost gegeven! Wat je nu nog kan doen is deze lijstjes voorleggen aan mensen die jou goed kennen: je familie, beste vrienden, (ex-) collega s en leidinggevenden. Herkennen zij deze vaardigheden bij jou?

27 Tool 3. Wat betaalt je rekeningen? Je weet nu wat je leuk vindt en wat je goed kan, of je hebt nu in ieder geval aanknopingspunten om hierachter te komen. Zoals eerder gezegd, is het heel belangrijk deze zelfkennis te hebben om daarmee de juiste keuze te maken voor een baan die bij jou past. Toch fluistert een stemmetje in je hoofd: Leuk dat je iets gaat doen wat bij je past, maar betaalt het wel je rekeningen? Een zorg die veel mensen hebben, en wellicht terecht.

28 Tool 3. Wat betaalt je rekeningen? Ik ga je nu uitdagen. Natuurlijk, je hebt een inkomen nodig. Er zijn bepaalde rekeningen die altijd betaald moeten worden. Waar. Maar er zijn ook genoeg uitgaven die gewoon fijn zijn, nice-to-have of uit gemakzucht, dus niet noodzakelijk! Uitgaven die je dus ook gemakkelijk niet kunt doen, en dus heb je dit inkomen niet nodig. Wat voorbeelden: het zoveelste paar schoenen, gereedschap dat je maar dubbel koopt omdat je het niet meer kunt vinden, die tweede auto terwijl jij en/of je partner dichtbij je werk woont/wonen, uit eten omdat je geen energie hebt om te koken Of je doet uitgaven uit verveling, of omdat je niet lekker in je vel zit. Als ik dit koop, voel ik me vast beter.

29 Tool 3. Wat betaalt je rekeningen? Denk aan de uitspraak: Je gaat leven naar wat je hebt. Je hoeft echt niet op een houtje te bijten en nooit meer leuke dingen te doen, maar je kan kiezen. Je hebt geen vijf paar schoenen nodig, misschien zijn twee of drie paar ook ok. Ga lekker wandelen in het bos en neem een picknick mee in plaats van een dagje pretpark. Je kan ineens heel creatief worden als je wat minder te besteden hebt. En dat is eigenlijk nog best leuk ook. Hoe klinkt dit: ik heb een nieuwe baan die ik fantastisch vind. Tja, ik verdien een stuk minder, maar ik red het prima. Ik kan eigenlijk met veel minder salaris prima rondkomen. Ik ben in ieder geval een stuk gelukkiger!

30 Tool 3. Wat betaalt je rekeningen? Tijd voor de moraal van dit verhaal. Wat ik wil zeggen is dit: kijk kritisch naar wat je écht nodig hebt. Houd een tijdje je inkomsten en uitgaven bij en geef aan wat je eventueel aan uitgaven kan minderen of schrappen. Dan blijven de echte uitgaven over en weet je dus wat je moet verdienen. Je zult zien dat dit een stuk lager kan liggen dan wat je dacht nodig te hebben. En ineens openen deuren naar nieuwe mogelijkheden, nieuwe kansen, nieuwe banen. Banen waar jij echt gelukkig van wordt! En ik weet één ding zeker: als jij iets gaat doen wat jij echt leuk vindt en wat jij supergoed kan, dan zal dit erkend en uiteindelijk gewaardeerd worden met een inkomen dat niet persé superhoog is maar zeker genoeg is.

31 Wat ga jij nu doen? Je hebt het hele e-book gelezen. Je hebt met dit e-book nu drie tools in handen om de baan te vinden die bij je past. En misschien heb je ondertussen al wel een beetje over mijn prikkelende vragen nagedacht. Vond je het herkenbaar wat je las? Daagt het je uit anders naar zaken te kijken dan je voorheen deed? Mooi! Ga dan nu eens goed zitten om de vragen voor jezelf te beantwoorden. Schrijf het op, praat erover, maak er een collage van wat bij jou past. Als je antwoord op de vragen hebt: wat vind ik leuk, wat kan ik goed en wat betaalt mijn rekeningen, dan weet ik zeker dat jij in staat bent om de baan te vinden die bij jou past. Ga er nu mee aan de slag en stel het niet uit!

32 Hulp nodig? Vind je het toch lastig om de vragen die ik je hebt gesteld te beantwoorden en kan je hier wel wat hulp bij gebruiken, neem dan gerust contact met mij op. Ik ben gespecialiseerd in loopbaancoaching voor de jonge professional. Ik heb al verscheidene twintigers en dertigers effectief geholpen bij het maken van de vele keuzes op het gebied van werk. Wanneer je bij mij een loopbaancoachingstraject doorloopt, kom je erachter wie je bent, wat jouw talenten zijn en waar jouw ambities liggen. Hierdoor kan je krachtige keuzes maken waardoor jouw loopbaan een succesverhaal wordt en jij lekker in je vel gaat zitten!

33 Hulp nodig? Is het kantoor in Breda te ver voor je? Na deze zomer starten twee interessante online coachingsprogramma s! Je wordt dan via een online leeromgeving, en telefoon gecoacht en je krijgt de huiswerkopdrachten in de online leeromgeving aangereikt. Online coaching is een bewezen effectieve coachingsmethode waarbij 1) jij niet hoeft te reizen, 2) het in je eigen tijd kan en 3) de investering lager is Meer informatie hierover volgt via mijn nieuwsbrieven, dus houd deze in de gaten.

34 Bedankt! Bedankt voor het lezen van mijn gratis e-book! Ik hoop dat het je veel inspiratie heeft gegeven om de baan te vinden die bij jou past. Leuk als je op social media wilt delen wat je ervan vond. Mocht je een vraag hebben over loopbaancoaching of online coaching, neem dan gerust contact met mij op. Hartelijke groet, Mariëlle van der Vorst

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Dialogen website Motiveren tot rookstop

Dialogen website Motiveren tot rookstop Dialogen website Motiveren tot rookstop Dialoog verandertaal uitlokken en versterken Goedemorgen. Heeft u problemen gehad sinds uw vorige controle? Ja, eigenlijk wel. Mijn tanden zijn sterk verkleurd.

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo. Relaties HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.org Relaties kunnen een belangrijke rol spelen bij het omgaan

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les één Welkom bij deze e-cursus waarin we je zullen laten zien hoe jij groter kunt worden en je problemen kleiner! Zijn er

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg Stap 6: Deel 2 6.2.1 Dealen met afleiding onderweg In het tweede deel van jullie experiment ga je verder met het ondernemen van ACTies die je met de anderen hebt afgesproken te doen. Daarnaast krijg je

Nadere informatie

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen.

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen. Theoreasy de theorie is eenvoudig. Je gaat ontdekken dat het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen denken en doen dé sleutel is tot a beautiful way of life. Als je nog steeds hoopt dat oplossingen

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

De informatie uit deze stappenwijzer is in heel veel situaties te gebruiken. Bijvoorbeeld:

De informatie uit deze stappenwijzer is in heel veel situaties te gebruiken. Bijvoorbeeld: Inleiding Deze Loopbaan-stappenwijzer is bestemd voor OBP-medewerkers en geeft praktische tips over loopbaanpaden, carrièremogelijkheden en mobiliteit. Ben je toe aan nieuwe uitdaging? Heb je behoefte

Nadere informatie

De loopbaanchecklist

De loopbaanchecklist De loopbaanchecklist Met deze checklist ga je voor je zelf na hoe het gesteld is met de manier waarop je jouw loopbaan stuurt. Bij het beantwoorden van de vragen gaat het niet direct om andere banen, je

Nadere informatie

Werkbladen. Uitdaging! Wat betekent succes en geluk voor mij? Gaat voor jou geluk samen met succes? Of gaat het

Werkbladen. Uitdaging! Wat betekent succes en geluk voor mij? Gaat voor jou geluk samen met succes? Of gaat het Werkbladen Uitdaging! Gaat voor jou geluk samen met succes? Of gaat het één ten koste van het ander? Waar word jij gelukkig van? De uitdaging van deze tool is dat je je eigen antwoorden bepaalt. We raden

Nadere informatie

APQ rapportage. Bea Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email:

APQ rapportage. Bea Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email: APQ rapportage Naam: Bea Voorbeeld Datum: 16.06.2015 Email: support@meurshrm.nl Bea Voorbeeld / 16.06.2015 / APQ rapportage 2 Inleiding Dit rapport geeft inzicht in jouw inzetbaarheid. We bespreken hoe

Nadere informatie

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Van de Amerikaanse psycholoog Michael W. Fordyce 1. Wees actief en ondernemend. Gelukkige mensen halen meer uit het leven omdat ze er meer in stoppen. Blijf niet op

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Introductie

Hoofdstuk 1. Introductie Hoofdstuk 1 Introductie Wat kan dit boek voor jou betekenen? Als je dit boek leest, sta je op het punt een enorm succes te maken van je bedrijf. Dat vind ik geweldig cool. Welkom! Mijn naam is Marielle

Nadere informatie

KIES VOOR JEZELF. Meer tijd voor jezelf in 3 praktische en snelle stappen! Dafne van Benschop Coaching

KIES VOOR JEZELF. Meer tijd voor jezelf in 3 praktische en snelle stappen! Dafne van Benschop Coaching KIES VOOR JEZELF Meer tijd voor jezelf in 3 praktische en snelle stappen! Dafne van Benschop Coaching 1 WIE IS DAFNE? Een paar jaar geleden had ik een goede baan bij een vijfsterrenhotel in Amsterdam,

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Voorwoord! Wie wil ik helpen?!

Voorwoord! Wie wil ik helpen?! Voorwoord Allereerst dankjewel dat je mijn boek hebt gekocht of gekregen en dat je dit ook leest. Dit toont dat jij vooruit wil in het leven en dat je ook actiegericht bent. En actiegerichte mensen halen

Nadere informatie

Young People Coaching Experience

Young People Coaching Experience Hét loopbaanprogramma voor Young Professionals Young People Coaching Experience In 5 stappen naar je ideale baan! Ga jij met tegenzin naar je werk? Heb je er genoeg van om werk te doen dat niet bij je

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 6. 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9

Inhoud. Inleiding 6. 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9 Inhoud Inleiding 6 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9 2 Instanties in Nederland 13 Belangrijke instanties voor ondernemers 14 Kamer

Nadere informatie

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen?

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen? Stap 6. Changes only take place through action Dalai Lama Wat ga je doen? Jullie hebben een ACTiePlan voor het experiment gemaakt. Dat betekent dat je een nieuwe rol en andere ACTies gaat uitproberen dan

Nadere informatie

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven ecourse Moeiteloos leren leidinggeven Leer hoe je met minder moeite en tijd uitmuntende prestaties met je team bereikt 2012 Marjan Haselhoff Ik zou het waarderen als je niets van de inhoud overneemt zonder

Nadere informatie

Ondernemerschapsblokkades

Ondernemerschapsblokkades Ondernemerschapsblokkades Wat houdt je tegen om je droom werkelijkheid te laten worden? En hoe los je dat op? 7 tips om in actie te komen! Samengesteld door Willemijn Lau Hoi toekomstig professional, Wat

Nadere informatie

Personal Branding voor Ingenieurs

Personal Branding voor Ingenieurs Personal Branding voor Ingenieurs 8 juni 2012 Lustrumsymposium Jullie doelen - succesvolle loopbaan - een baan vinden - de allerbeste zijn? - Saskia Slotboom 2012 2 Personal Branding Tools en praktische

Nadere informatie

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering.

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. Bij SNAP leren we ouders en kinderen vaardigheden om problemen op te lossen en meer zelfcontrole te ontwikkelen. Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. SNAP (STOP

Nadere informatie

Ondernemerschap in Nederland

Ondernemerschap in Nederland Ondernemerschap in Nederland Je neemt deel aan het profiel Ondernemerschap. Dit betekent dat je erover denkt om in de toekomst als ondernemer te gaan werken. Dat is anders dan werken in loondienst. Dan

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Geeft je inzicht in jouw persoonlijke

Nadere informatie

LOOPBAAN-ANKERTEST. Wat zijn loopbaan-ankers? Welke baan past bij je?

LOOPBAAN-ANKERTEST. Wat zijn loopbaan-ankers? Welke baan past bij je? LOOPBAAN-ANKERTEST Welke baan past bij je? Waarom werk je? Welke aspecten motiveren je in jouw werk? Welke inhoudelijke zaken moet je werk bevatten zodat je het naar je zin hebt en met plezier en resultaat

Nadere informatie

Je toekomst? Die bepaal je zelf!

Je toekomst? Die bepaal je zelf! 030-7511900 Je toekomst? Die bepaal je zelf! Youfit@retail helpt je op weg. Je werkt met plezier in een winkel. Dat doe je misschien al jaren en het gaat je prima af. Maar denk je weleens na waar je over

Nadere informatie

Succes: jouw eigen formule Oefeningen Opgedragen aan iedereen die bereid is om te groeien

Succes: jouw eigen formule Oefeningen Opgedragen aan iedereen die bereid is om te groeien Succes: jouw eigen formule Oefeningen Opgedragen aan iedereen die bereid is om te groeien Praktijk Sterre Groenendijk Je bent welkom om dit ebook naar anderen te sturen, mits je het in zijn geheel stuurt

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Laat je talenten leven Helpt je het

Nadere informatie

ChoiCe, CreATe TALeNT

ChoiCe, CreATe TALeNT voor wie is Herken jij het verhaal van Mischa, Dzenan of Laura in jezelf? Ben jij tussen de 14-23 jaar en wil je ontdekken of jij de juiste keuze hebt gemaakt voor jouw toekomst? Dan is RAW TALENT FACTORY

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Welke krachten en drempels ervaren deelnemers door de workshops van Artability in Thessaloniki?

Welke krachten en drempels ervaren deelnemers door de workshops van Artability in Thessaloniki? 7. Bijlage Resultaten enquête Welke krachten en drempels ervaren deelnemers door de workshops van Artability in Thessaloniki? 1. Waarom ben je aan het project begonnen? (Για ποιό λόγο ξεκίνθςεσ να ςυμμετζχεισ

Nadere informatie

Timemanagement? Manage jezelf!

Timemanagement? Manage jezelf! Timemanagement? Manage jezelf! Trefwoorden Citeren timemanagement, zelfmanagement, stress, overtuigingen, logische niveaus van Bateson, RET, succes citeren vanuit dit artikel mag o.v.v. bron: www.sustrainability.nl

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach.

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Karin de Galan Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Ze heeft zich gespecialiseerd in het trainen van trainers en richtte in 2007 de galan school voor training op. Eerder werkte ze als

Nadere informatie

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU?

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? Thuis en op school heb je allerlei waarden meegekregen. Sommigen passen bij je, anderen misschien helemaal niet. Iedereen heeft waarden. Ken

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

BE HAPPY. 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma

BE HAPPY. 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma BE HAPPY 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma Alle rechten voorbehouden. Geen deel van dit boek mag worden gereproduceerd op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever.

Nadere informatie

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt Instructie 1 De relatie met je cliënt Heb jij je voelsprieten uitstaan? Met behulp van dit werkblad onderzoek je of je je voelsprieten hebt uitstaan naar de cliënt. Kies een cliënt en vul met die cliënt

Nadere informatie

JONG HOEZO ANDERS?! EN HOOGGEVOELIG. Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren

JONG HOEZO ANDERS?! EN HOOGGEVOELIG. Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren Ellen van den Ende in samenwerking met Mariëtte Verschure JONG EN HOOGGEVOELIG HOEZO ANDERS?! Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren Uitgeverij Akasha Inhoud Hooggevoelig, hoezo anders?!

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

8 Stappen naar Succes

8 Stappen naar Succes 8 Stappen naar Succes Ik ga je een geheim vertellen; Al meer dan 4 jaar was ik zelfstandig Trainer en ik heb geworsteld en gezocht naar; Focus Mijn missie Wie is mijn doelgroep? Hoe kan ik een stabiel

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Mensen zoeken hulp omdat ze overhoop liggen met zichzelf of met anderen. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Sommige mensen worden

Nadere informatie

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet!

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet! Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je

Nadere informatie

Hoofdstuk 3: Jij als leider!

Hoofdstuk 3: Jij als leider! Kijk eens in de spiegel Hoofdstuk 3: Jij als leider Elke dag als je opstaat, sta je waarschijnlijk een moment voor de spiegel. Misschien let je er niet meer bewust op, maar als je voor de spiegel staat

Nadere informatie

Bijlage interview meisje

Bijlage interview meisje Bijlage interview meisje Wat moet er aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je

Nadere informatie

STELLING HET SOCIALE LEVEN VAN JONGEREN ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE JEZELF OP MSN TE ZETTEN.

STELLING HET SOCIALE LEVEN VAN JONGEREN ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE JEZELF OP MSN TE ZETTEN. HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE EMAILADRES DOOR TE GEVEN. ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER JEZELF OP MSN TE ZETTEN. IK ZOU, NAAST MIJN NAAM OOK DE STRAAT WAAR IK WOON DOORGEVEN. DAT IS GEEN GEHEIM! IK VIND

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

Ontdek je managementsupport.nl/event

Ontdek je managementsupport.nl/event e-pocket Ontdek je managementsupport.nl/event Beste talentvolle professional, Bedankt dat je de e-pocket Ontdek je talent hebt gedownload! Met deze e-pocket kun je een eerste stap zetten om je persoonlijke

Nadere informatie

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Vraag 1 Hoe heb je zielsliefde ontdekt, en ontdekte je zielsliefde het ook op dat moment? Ik ontmoette haar op mijn werk in de rookruimte. We konden

Nadere informatie

Stop met vergelijken. Je bent uniek

Stop met vergelijken. Je bent uniek Stop met vergelijken. Je bent uniek Deze week schrijft Tineke Franssen, een van de wandelcoaches van Het Coach Bureau, het artikel. Vlak voor de zomer rondt zij het wandelcoachtraject af met Hanneke (43).

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST Werkboek MEER MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST MANIER! Hoofdstuk 1 Nieuwe klanten nodig? Marketing is een vakgebied waar veel om te doen is.

Nadere informatie

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen.

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. Een klein gesprekje met God Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. God lachte breed. Dat is waar!, zei God. Jij bent ook het licht.

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

In 2016 komt mijn boek uit: Leidinggeven is een werkwoord! Hoe creëer je (meer) ruimte voor jezelf?

In 2016 komt mijn boek uit: Leidinggeven is een werkwoord! Hoe creëer je (meer) ruimte voor jezelf? In 2016 komt mijn boek uit: Leidinggeven is een werkwoord! Hoe creëer je (meer) ruimte voor jezelf? Het gaat om doen, om zichtbaar en hoorbaar gedrag. Gedrag is waar de omgeving op reageert en wat aanspreekt,

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo APQ-vragenlijst 30 januari 2019 Daan Demo Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid en wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

E-PAPER. Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken!

E-PAPER. Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken! Dé expert in praktische apotheektrainingen E-PAPER Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken! 1 Inhoudsopgave De cliënt en ik 3 Weet jij nog waarom je in de apotheek wilde

Nadere informatie

Werken in een andere sector of branche: iets voor u?

Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Uw hele loopbaan blijven werken in dezelfde sector of branche? Voor veel werknemers is het bijna vanzelfsprekend om te blijven werken in de sector of

Nadere informatie

ONTSLA JEZELF Jouw Eerste Stap Naar Werken Met Energie En Voldoening Dit rapport is geschreven voor iedereen die al lang op zoek is naar werk dat echt voldoening gaat geven en in een ideale wereld het

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld APQ-vragenlijst 28 maart 2018 Bea Voorbeeld Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Soms voel je je gevangen door het leven. Vastgezet door de drukte, en beklemd in je eigen hoofd. Je voelt je niet vrij en je voelt geen liefde. Met deze tips breng

Nadere informatie

Light up your fire voordat burnout toeslaat. Muriël Van Langenhove Psycholoog Coach Dienst Welzijn Personeel UZ Gent

Light up your fire voordat burnout toeslaat. Muriël Van Langenhove Psycholoog Coach Dienst Welzijn Personeel UZ Gent Light up your fire voordat burnout toeslaat Muriël Van Langenhove Psycholoog Coach Dienst Welzijn Personeel UZ Gent Wat is jouw droom? Vuur - energie Waarden, zaken die voor jou belangrijk zijn in je leven

Nadere informatie

SestraSelectie verzorgt de komende maanden weer een aantal workshops en trainingen:

SestraSelectie verzorgt de komende maanden weer een aantal workshops en trainingen: SestraSelectie verzorgt de komende maanden weer een aantal workshops en trainingen: 1. Workshop: Ontdek jouw communicatietalent! Data: woensdag 10 september, woensdag 24 september, woensdag 29 oktober,

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

Winnen en behouden van nieuwe cliënten

Winnen en behouden van nieuwe cliënten Winnen en behouden van nieuwe cliënten Dat is de kracht van het zelfstandig ondernemerschap in tegenstelling tot de grote bedrijven. Alles draait om het vertrouwen van jouw cliënt in jouw professionaliteit.

Nadere informatie

Employee Support en Menea

Employee Support en Menea Employee Support en Menea Sinds de aankondiging in april heb je de adviseurs van Employee Support bij Philip Morris kunnen zien om jou en je collega's te ondersteunen en bij te staan. Gelukkig hebben veel

Nadere informatie

Is iemand in jouw omgeving verslaafd?

Is iemand in jouw omgeving verslaafd? Is iemand in jouw omgeving verslaafd? Verslaafd aan Jou ondersteunt en informeert de omgeving van verslaafden. Vaak gaat alle aandacht uit naar de verslaafde en daardoor wordt soms niet gezien dat familie

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Vanjezelfhouden.nl 1

Vanjezelfhouden.nl 1 1 Kan jij van jezelf houden? Dit ontwerp komt eigenlijk altijd weer ter sprake. Ik verbaas mij erover hoeveel mensen er zijn die dit lastig vinden om te implementeren in hun leven. Veel mensen willen graag

Nadere informatie

Rapportage Drijfveren. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email:

Rapportage Drijfveren. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email: Rapportage Drijfveren Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 16.06.2015 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 16.06.2015 / Drijfveren (QDI) 2 Wat motiveert jou? Wat geeft jou energie? Waardoor laat jij

Nadere informatie

In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt

In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt Ben jij zo iemand die actief is en veel interesses heeft en daardoor ook veel bezigheden en spullen heeft?

Nadere informatie

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet ik? Houd je spreekbeurt over GGNet 1 Houd je spreekbeurt over GGNet Krijg je zelf hulp van GGNet Jeugd? Of je vader/moeder/broer(tje)/zus(je) of iemand anders die je kent? Werkt één van je ouders bij GGNet?

Nadere informatie

Rapportage Werksoorten. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email:

Rapportage Werksoorten. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email: Rapportage Werksoorten Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 16.06.2015 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 16.06.2015 / Werksoorten (QWSM) 2 Inleiding Wat voor soort werk spreekt jou aan? Ben jij

Nadere informatie

NOOIT GENOEG DE KWETSBAARHEID VAN

NOOIT GENOEG DE KWETSBAARHEID VAN TEKST: Annick Geets DE KWETSBAARHEID VAN NOOIT GENOEG Kwetsbaarheid is niet een kwestie van winnen of verliezen, maar een kwestie van inzien en accepteren dat beide bij het leven horen. Een kwestie van

Nadere informatie

Dé 5 perfecte basics die iedere vrouwelijke ondernemer nodig heeft in haar garderobe. Studio Colour Me www.colourme.nl

Dé 5 perfecte basics die iedere vrouwelijke ondernemer nodig heeft in haar garderobe. Studio Colour Me www.colourme.nl Dé 5 perfecte basics die iedere vrouwelijke Hartelijk welkom en wat mooi dat je mijn nieuwe E-book hebt gedownload. Dit E-book gaat over hoe je met veel minder kleding eindeloos kunt combineren. Tevens

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam.

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam. Formeel en informeel Tijdens je stage praat je veel met mensen. Soms is het een officieel gesprek, soms een gezellig praatje met een collega. Dit noem je formele en informele gesprekken. Formeel betekent

Nadere informatie

Timemanagement Kerngebieden onderscheiden

Timemanagement Kerngebieden onderscheiden Timemanagement Als manager heb je veel verschillende werkzaamheden: je geeft leiding aan je medewerkers, maar je hebt ook je eigen taken. Je hebt met je medewerkers te maken, met andere collega s en afdelingen

Nadere informatie

Denk je te weten wat je wilt, blijkt het een idee van anderen te zijn. Wat doe je dan?

Denk je te weten wat je wilt, blijkt het een idee van anderen te zijn. Wat doe je dan? Denk je te weten wat je wilt, blijkt het een idee van anderen te zijn. Wat doe je dan? Jolanda gaat op pad met onze Wandelcoach Tineke Franssen Jolanda (33) werkt als hypotheekadviseur in het bankwezen.

Nadere informatie

OVER VITALITEIT; WAAROM PAMPEREN FIJN LIJKT MAAR MACHTELOOS MAAKT

OVER VITALITEIT; WAAROM PAMPEREN FIJN LIJKT MAAR MACHTELOOS MAAKT E-blog OVER VITALITEIT; WAAROM PAMPEREN FIJN LIJKT MAAR MACHTELOOS MAAKT Reeks: bestuurders over vitaliteit Colofon: einde artikel Wilma de Jong, lid van de Raad van Bestuur van BrabantZorg, is een kordate

Nadere informatie

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A INLEIDING Ik heb vandaag een cadeautje meegenomen. Niet voor jullie, maar voor mijzelf. Het cadeautje staat voor de verrassingen

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

Onderwerp Teleseminar

Onderwerp Teleseminar Gratis Teleseminar Human Engineering 24 oktober 2012 Onderwerp Teleseminar 3 'Human Engineering'-valkuilen voor ontwerpers en ingenieurs: Hoe je ze vermijdt en ombuigt in kansen om meer te bereiken! Saskia

Nadere informatie

Gratis online Zelf-liefde test! www.lifestyling.me

Gratis online Zelf-liefde test! www.lifestyling.me Gratis online Zelf-liefde test! www.lifestyling.me De Zelf-liefde test bestaat uit een tiental vragen op een aantal belangrijke thema s in je leven: Zelfbeeld Relaties Werk Het leven Print de Zelf-liefde

Nadere informatie