Tips voor de leerkracht. De Streek Centraal

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tips voor de leerkracht. De Streek Centraal"

Transcriptie

1 D S T R K C N T De Streek Centraal Inleiding De Streek Centraal is een nieuw erfgoedproject voor leerlingen uit groep 5 en 6 in Overijssel. Centraal staan aspecten uit het dagelijks leven die typisch zijn voor de directe omgeving van de leerlingen. Welke onderwerpen maken van hun woonomgeving, ook echt hun streek? De Streek Centraal is een uniek Overijssels concept, en mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel en een aantal gemeentes. Het concept is overal hetzelfde, maar de invulling is in iedere gemeente anders. Immers, in iedere gemeente zijn het andere onderwerpen die typisch zijn voor die omgeving. Leerdoelen Het Historisch Centrum Overijssel wil met De Streek Centraal de volgende leerdoelen bereiken: leerlingen leren het (im)materieel erfgoed in hun omgeving herkennen leerlingen leren hoe je het dagelijks leven vanuit erfgoedperspectief kunt bekijken leerlingen leren open te staan voor verschillende tradities en zich zo een sociale identiteit te vormen leerlingen leren werken met primaire historische bronnen leerlingen leren samenwerken leerlingen leren de opgedane kennis te verwerken in een eindproduct Met deze leerdoelen sluit De Streek Centraal aan bij de kerndoelen van het leergebied Oriëntatie op jezelf en de wereld. In dit leergebied oriënteren leerlingen zich op zichzelf, op hoe mensen met elkaar omgaan, hoe ze problemen oplossen en hoe ze zin en betekenis geven aan hun bestaan. Leerlingen oriënteren zich op de natuurlijke omgeving en op verschijnselen die zich daarin voordoen. Leerlingen oriënteren zich ook op de wereld, dichtbij, veraf, toen en nu en maken daarbij gebruik van cultureel erfgoed. Op lokaal niveau sluit het project zoveel mogelijk aan bij reeds bestaande erfgoedprojecten, de gebruikte methodes en lokale ontwikkelingen zoals de plaatselijke canon. Het Historisch Centrum Overijssel vindt het belangrijk dat leerlingen op jonge leeftijd ontdekken dat geschiedenis zich niet alleen in de leerboeken afspeelt op plaatsen ver van huis maar dat het verleden ook tastbaar en herkenbaar in de eigen omgeving te vinden is.

2 D S T R K C N T Opzet van het project De Streek Centraal bestaat uit vier uitgewerkte thema s: Op de boerderij, Stenen bakken, Mooie manden en Speklappen en rookworsten. De thema s kennen activerende opdrachten die deels in de klas en deels daarbuiten uitgevoerd kunnen worden. Alle opdrachten zijn ontwikkeld door het Historisch Centrum Overijssel, in nauwe samenwerking met lokale erfgoedinstellingen: historische verenigingen en musea. U kunt ervoor kiezen alle thema s uit te voeren, of per jaar of periode een keuze te maken uit de onderwerpen. De Streek Centraal in de gemeente Olst Wijhe, suggesties en informatie per thema Thema Op de boerderij In de gemeente Olst-Wijhe is zowel zand- als kleigrond te vinden. Op de vruchtbare kleigrond woonden de rijke boeren en op de zandgrond de arme boeren. De rijke boeren hielden vooral koeien, terwijl de arme boeren vooral varkens hadden. In dit thema doen de leerlingen onderzoek naar de verschillen tussen het boerenleven op de zand- en op de kleigrond. Dit thema wordt gecombineerd met een bezoek aan het Infocentrum IJssel Den Nul, waar de leerlingen een proef doen met zand en klei, puzzels maken en en onderzoek doen naar voorwerpen die op de boerderij te vinden zijn, onderzoeken. De lesbladen staan ook op de website van De Streek Centraal. Via het digitale schoolbord kunt u de afbeeldingen groot en in kleur aan de leerlingen tonen. xtra nodig: A4-papier, lijm, scharen, plakbriefjes Doen: lesbladen voor in de klas en in het Infocentrum kopiëren voor alle leerlingen. Tips bij de opdrachten: Opdracht 1 Deel het aantal leerlingen in de klas door vier. Kopieer de afbeelding van de kaart van Overijssel zo vaak als er viertallen zijn. Snijd de afbeelding in vieren. Deel de afbeeldingen vervolgens willekeurig uit aan de leerlingen. Het is de bedoeling dat de leerlingen door de klas gaan lopen en drie klasgenoten zoeken, die een ander plaatje hebben dan zijzelf. r ontstaan zo een groepjes van vier kinderen, die ieder een andere afbeelding hebben. De leerlingen onderzoeken vervolgens samen wat hun afbeeldingen met elkaar te maken hebben.

3 D S T R K C N T R A A L

4 D S T R K C N T R A A L Opdracht 2 Via de website kunt u deze kaart op het digibord projecteren. Op die manier kunt u de opdracht klassikaal met de leerlingen bespreken. Opdracht 3 Als extra aanvulling op deze opdracht kunt u de leerlingen in groepjes een kort toneelstukje laten bedenken waarin ze de gebeurtenissen op de landbouwtentoonstelling naspelen. Voorbeelden: het kopen van een koe, het winnen van een auto bij de loterij, een scene op de kermis, het bewonderen van het mooiste paard etc. Opdracht 4 U brengt met de klas een bezoek aan het Infocentrum IJssel Den Nul. Kopieer van te voren voor iedere leerling de opdrachtenbladen. Verdeel de klas in drie groepen. De groepen rouleren langs de volgende opdrachten: een proefje met water en zand, puzzelen met oude foto s een onderzoek naar oude voorwerpen op de boerderij. en bezoek aan het Infocentrum kunt u regelen via: educatie@infocentrumijssel.nl De kosten voor een bezoek aan het Infocentrum bedragen 1,50 per leerling.

5 D S T R K C N T Opdracht 5 Deze opdracht kan zowel klassikaal als in groepjes uitgevoerd worden. Spelregels: Iedere leerling schrijft een boerderijwoord op een plakbriefje voor de leerling die links naast hem/haar zit. Als iedereen een woord heeft bedacht, plakt hij/zij het papiertje op de voorhoofd van de leerling links. Iedere leerling moet het woord op zijn / haar hoofd raden. r mogen alleen vragen gesteld worden die met ja of nee beantwoord kunnen worden. U kunt ook zelf alle leerlingen van een woord voorzien. Hieronder vindt u een aantal voorbeeldwoorden: Aardappel Appel Biggetje Boer Boerderij Boerin Boon i Graan Haan Hooi Hooiberg Kaas Kalfje Kar Kat Kip Kippenhok Klei Knecht Koe Konijn Kuiken Melk Melken Olanto Paard Peer Schuur Snijboonmolen Tractor Varken Weckpot Worst Wortel Zand xtra tips: Voor meer achtergrondinformatie kunt u de canons van Olst en Wijhe gebruiken. Deze zijn te vinden op Thema Stenen bakken Het thema Stenen bakken gaat over het werk en het leven rondom de steenfabrieken in de gemeente Olst-Wijhe rond Dit thema wordt gecombineerd met een bezoek aan het Infocentrum IJssel Den Nul. De lesbladen staan ook op de website van De Streek Centraal. Via het digitale schoolbord kunt u de afbeeldingen groot en in kleur aan de leerlingen tonen. xtra nodig: Scharen, stiften, lijm Doen: lesbladen voor in de klas en in het Infocentrum kopiëren voor alle leerlingen.

6 D S T R K C N T R A A L Tips bij de opdrachten: Opdracht 1 Bij deze opdracht horen zes foto s die het proces van het maken van een baksteen tot de bouw van een huis laten zien. Deel het aantal leerlingen in de klas door zes. Kopieer vervolgens zoveel fotopakketjes. Knip de foto s los. Geef de alle kinderen willekeurig één van de foto s. Laat de kinderen vervolgens zoeken naar medeleerlingen met een andere foto, net zo lang tot er groepjes van zes kinderen ontstaan, die ieder een andere foto hebben. Laat de leerlingen de foto s bestuderen en vervolgens in logische volgorde leggen. (Klei vorm stenen laten drogen stenen bakken stapel gebakken stenen bouwen) Bron:

7 D S T R K C N T Opdracht 2 U kunt deze opdracht ook klassikaal doen door de kaart van opdracht 1 op het digitale schoolbord te projecteren. De leerlingen kunnen de opdrachten dan met de bordpen op het bord uitvoeren. Meer oud kaartmateriaal is te vinden op de website en fragment over klei en stenen bakken op de website van Schooltv: Opdracht 3 Bekijk met de leerlingen aflevering 4 van de serie De slavernij junior van de NTR. Deze aflevering gaat over kinderarbeid in de steenfabrieken in Nederland rond Kopieer de poster op A3-formaat en de knipbladen op A4-formaat. Opdracht 4 U gaat met de klas naar het Infocentrum IJssel Den Nul. Deel de klas vooraf in vieren. Kopieer voor iedere leerling de opdrachtenbladen. De groepjes rouleren langs de opdrachten. De opdrachten gaan over de werkzaamheden op de steenfabriek, kinderarbeid en de steenfabrieken vroeger, nu en in de toekomst. en bezoek aan het Infocentrum kunt u regelen via: educatie@infocentrumijssel.nl De kosten voor een bezoek aan het Infocentrum bedragen 1,50 per leerling. Opdracht 4A De leerlingen leren in deze opdracht meer over leeftijdsgenoten die in de steenfabriek werkten of meehielpen. Opdracht 4B De leerlingen hebben een liniaal nodig om een baksteen op te meten. Zorg voor het tweede deel van deze opdracht voor voldoende begeleiding. De leerlingen gaan een aantal stenen tillen, op dezelfde manier als de kinderen dat ruim honderd jaar geleden deden.

8 D S T R K C N T Opdracht 4C De leerlingen hebben bij deze opdracht kleurpotloden nodig. Opdracht 4D De leerlingen maken hun eigen baksteen. Opdracht 5 Als verwerkingsopdracht speelt u met de leerlingen dje op, dje af. Kopieer de afbeelding van dje met zijn petje op en dje met zijn petje af. Hang de afbeeldingen ieder aan één kant van het lokaal. Stel de vragen en laat de leerlingen naar het dje van hun keuze lopen. Leerlingen die het antwoord fout hebben, gaan zitten. Het dikgedrukte antwoord is het juiste antwoord. Vragen: 1. r staan veel steenfabrieken langs de IJssel. Dat komt omdat er langs de IJssel veel zand te vinden is. dje op = waar dje af = niet waar 2. Bij Fortmond stonden vroeger vijf steenfabrieken. dje op = waar dje af = niet waar 3. De stenen werden vroeger met vrachtwagens bij de steenfabrieken opgehaald. dje op = waar dje af = niet waar 4. Bakstenen worden van klei gemaakt. dje op = waar dje af = niet waar 5. Wanneer de stenen uit de vorm gehaald werden, moesten ze drogen. Om goed te kunnen drogen, werden de stenen steeds gedraaid. Dit werk werd vooral gedaan door: dje op = sterke mannen dje af = kinderen 6. Als je bij de steenfabriek werkte, had je: dje op = zwaar werk dje af = een goede baan

9 D S T R K C N T 7. De mensen die bij de steenfabriek werkten, werkten vaak van negen tot vijf uur. dje op = waar dje af = niet waar 8. en stoker moest er voor zorgen dat de oven op de juiste temperatuur bleef. dje op = waar dje af = niet waar 9. Dit deden de kinderen die bij de steenfabriek werkten met het geld dat ze verdienden: dje op = computerspelletjes kopen dje af = aan hun ouders geven 10. In de gemeente Olst-Wijhe is niks terug te vinden van de steenfabrieken die er vroeger stonden. dje op = waar dje af = niet waar xtra: Om de lessenserie over de steenfabrieken af te sluiten, kunt u de leerlingen een tekening of een gedicht laten maken die bij de tijd van de steenfabrieken past.

10 D S T R K C N T xtra tips: In het boek Steenovensvolk. Verhalen om te onthouden van Maud de Koninck komen mensen aan het woord die vroeger in de steenfabrieken rondom de grote rivieren in Nederland gewerkt hebben. Hieronder staan een aantal fragmenten uit het boek: Andreas: in die tijd, rond 1920, werkten er ook vrouwen op de ovens. De moeders hadden een kinderwagen bij zich. Ze werkten de hele dag met hun mannen mee. Tot het kind in de wagen begon te huilen. Dan liep zo n moeder naar de wagen, maakte gauw de borst even bloot, en liet haar kind, vlug met de borst boven de kinderwagen drinken. Tijd om het kind op te pakken had ze niet. Ik was zeven of acht jaar toen ik het zag. n toen kreeg ik al iets over me van: Moet het er nou zo aan toe gaan? Neel: ik was nog maar een meisje van een jaar of negen, toen moest ik al s morgens om half vijf het bed uit om mijn zusters op de steenoven te helpen de stenen te keren. Tegen schooltijd ging ik naar huis om m n schone kleren aan te trekken en dan lag er een sneetje roggebrood klaar, met niks er op of alleen suiker. Daar moest ik het mee doen. Dan moest ik nog een half uur naar school lopen, op klompen en in de zomerdag op blote voeten. Annie: n op school werd er ook altijd onderscheid gemaakt*: het gegoede volk zat vooraan en de rest zat achterin. Tegen de rijkere kinderen zeiden ze ook Marie of Liesbeth maar ons spraken ze altijd met de achternaam aan. en keer riepen ze Van den Akker! Ik zei: Ik heb óók een voornaam hoor! Toen moest ik honderd strafregels schrijven. *De arbeiders in de steenfabrieken en hun familie werden als laagste sociale klasse beschouwd. Wessel: In 1908 was ik elf jaar en ging in de steenfabriek werken. Ik moest om half vier mijn bed uit, een uur lopen naar de fabriek en om vijf uur beginnen. We werkten door tot zeven uur s avonds. Als ik terug liep was ik zo moe dat ik er een kwartier langer over deed. Dus werd het kwart over acht voordat ik thuis was. Dan zat ik als turf van elf s avonds met n lepel aan een bord pap en viel gewoon onder het eten in slaap. Vader en moeder moesten me steeds wakker porren, gewoon slapende moest ik die pap opeten. Zo kapot! Wessel: We woonden in een krot. Acht jongens en twee meisjes hadden we. Mijn twee zusjes sliepen in het enige slaapkamertje, zo n hokje van twee bij vier. In de voorkamer waren twee bedsteeën van n goeie meter breed: één voor m n vader en moeder, en in de andere lagen drie kinderen. De rest lag in de bijkeuken, op een verhoging met stro erop en opengesneden jutezakken. en laken of een kussensloop heb ik vroeger nooit gekend. Frans: we aten altijd piepers. n brood, brood met spek. Nooit anders. Groente kreeg je zoalng het in de tuin stond. Fruit hadden we nooit, nooit. Dat werd niet gekocht, daar was geen geld voor. Als we met Sinterklaas een sinaasappel kregen, vonden we het zonde om aan te beginnen.

11 D S T R K C N T Het geheim van de baksteen, geschreven door Rian Visser is een informatief prentenboek over het maken van bakstenen. Het verhaal gaat over Jerry, die net is verhuisd. In zijn nieuwe slaapkamer ontdekt hij een briefje van de metselaar van het huis. Dat briefje is het begin van een spannende speurtocht naar bakstenen. De olstersteenfabrieken, februari 1994, themanummer t Olster rfgoed. Voor meer achtergrondinformatie kunt u de canons van Olst en Wijhe gebruiken. Deze zijn te vinden op Thema Mooie manden In dit thema onderzoeken de leerlingen waarom er in hun gemeente vroeger veel mandenmakers te vinden waren en waar de werkzaamheden van een mandenmaker uit bestonden. Ook brengen de leerlingen een bezoek aan de Oudheidkamer in Wijhe, waar ze niet alleen meer over de mandenmakers leren, maar ook andere oude beroepen uit de tijd van de mandenmakers bestuderen. De leerlingen sluiten het thema af door het Mandenmakersspel te spelen. De lesbladen staan ook op de website van De Streek Centraal. Via het digitale schoolbord kunt u de afbeeldingen groot en in kleur aan de leerlingen tonen. xtra nodig: Scharen, lijm, A4-papier, dobbelstenen, pionnen Doen: lesbladen voor in de klas en in de Oudheidkamer Wijhe kopiëren voor alle leerlingen. Achtergrondinformatie In Wijhe waren vroeger veel mandenmakers te vinden. De straat Mandenmakershoek herinnert nog steeds aan de mandenmakers. In het najaar werden de twijgen gehakt en geschild. Daarna werd de twijg in water gelegd, zodat de twijg niet uitdroogde. De geschilde, vochtige twijg bleef daardoor buigzaam en kon gebruikt worden om mee te vlechten. Van de geschilde twijg werden witte manden gevlochten, zoals wasmanden en eiermandjes. Van de ongeschilde twijgen werden manden gemaakt die in de vleesindustrie gebruikt werden en om aardappels in te vervoeren. Door de opkomst van plastic verminderde de vraag naar manden en zo kwam er een einde aan de mandenmakerindustrie.

12 D S T R K C N T Tips bij de opdrachten: Opdracht 3 U kunt deze opdracht ook klassikaal uitvoeren door de kaart op het digitale schoolbord te projecteren. De leerlingen kunnen de opdrachten dan met de bordpen op het bord maken. Opdracht 4 In dit filmfragment ziet u een mandenmaker aan het werk: Opdracht 5 U brengt met de klas een bezoek aan de Oudheidkamer in Wijhe. Verdeel de klas vooraf in drie groepen. De groepen rouleren langs de opdrachten. Deze gaan over de mandenmakers en andere beroepen uit dezelfde tijd. Kopieer van tevoren de opdrachtenbladen. en bezoek aan de Oudheidkamer kunt u regelen via: educatie@infocentrumijssel.nl De kosten voor een bezoek aan de Oudheidkamer bedragen 1,50 per leerling. Opdracht 5A De leerlingen ontdekken dat er verschillende soorten manden zijn, die allemaal een ander doel hadden. Opdracht 5B en ander beroep uit de tijd van de mandenmakers was de kruidenier. In het winkeltje leren de kinderen wat de kruidenier deed en wat je bij de kruidenier kon kopen. Opdracht 5C De leerlingen krijgen in de Oudheidkamer een foto waarop een klein deel van een voorwerp te zien is. Aan de hand van de foto speuren de leerlingen door het museum om het voorwerp te vinden. Vervolgens bestuderen ze het voorwerp aan de hand van een kijkkaart. De voorwerpen hebben allemaal iets te maken met beroepen uit de tijd van de mandenmakers. Verdeel de groep die deze opdracht maakt in tweetallen. Geef ieder duo één foto. Als de tijd het toelaat, kunnen de leerlingen als ze klaar zijn op zoek gaan naar een ander voorwerp.

13 D S T R K C N T R A A L Hieronder ziet u de verschillende foto s: Opdracht 6 Verdeel de klas in groepjes van vier. Kopieer voor ieder groepje een spelbord en de spelregels. xtra opdrachten Maak met de leerlingen mandjes van pitriet. Hoe was het leven van een mandenmaker? Laat de leerlingen het verhaal van de mandenmaker Meine Veld lezen, of lees het zelf voor. De leerlingen schrijven vervolgens een brief naar Meine, waarin ze het volgende schrijven: - twee dingen uit Meine s leven die anders gaan dan nu. - wat je van het leven van Meine vindt. - wat je van het beroep mandenmaker vindt. - stel je Meine twee vragen over zijn leven. - over je eigen leven.

14 D S T R K C N T Meine Veld werd in 1925 geboren. Hij had zeven broers en zussen. De vader van Meine was mandenmaker. Het maken van manden was een beroep dat van vader op zoon over ging. Ook de opa en de ooms van Meine waren mandenmakers. Vader was altijd bezig met het vlechten van manden. Moeder verkocht de manden in de buurt. Ze zette het paard voor de wagen. Dan laadde ze de wagen vol met manden. Om te kunnen leven van het mandenmaken, moest je elf manden per dag vlechten. 'Ik heb dat nooit kunnen halen', zegt Meine. 'Ik kon niet meer dan zeven manden per dag maken.' en mand kostte f 0,40 cent. n dan gingen de kosten van de wilgentenen er nog af. We hadden dus niet veel geld thuis. We maakten thuis vooral aardappelmanden en wasmanden. Tegen het najaar, als de boeren de aardappels gingen oogsten, hadden we het druk. De boeren hadden veel manden nodig. De beste klanten waren boeren die niet zo zuinig op hun manden waren. Die hadden sneller nieuwe manden nodig. 'igenlijk wilde ik helemaal geen mandenmaker worden. Mijn vader wilde dat wel graag. Maar ik wilde in de bouw werken'. In 1950 overleed de vader van Meine ineens. Vader had nog een lange lijst met bestellingen die moesten worden afgewerkt. Om zijn moeder te helpen, besloot Meine toch mandenmaker te worden. Naar: xtra tip: Voor meer achtergrondinformatie kunt u de canons van Olst en Wijhe gebruiken. Deze zijn te vinden op Thema Speklappen en rookworsten Dit thema gaat over de vleesfabrieken in Olst-Wijhe. Met behulp van oude kaarten kijken de leerlingen waar de fabrieken hebben gestaan. Nieuwe kaarten laten zien wat er nu nog van de vleesfabrieken terug te vinden is. Ook onderzoeken de leerlingen waarom de vleesfabrieken typisch voor hun eigen omgeving zijn. Tijdens een uitstapje naar de Oudheidkamer in Wijhe of het Infocentrum bij Den Nul leren de kinderen meer over het slagersvak door oude voorwerpen te bestuderen en een film te bekijken. Ook spelen ze het spel Varken ontsnapt! en mogen ze een echte slager interviewen. De lesbladen staan ook op de website van De Streek Centraal. Via het digitale schoolbord kunt u de afbeeldingen groot en in kleur aan de leerlingen tonen. xtra nodig: A3-papier, zwarte stiften, reclamefolders van supermarkten

15 D S T R K C N T Doen: lesbladen voor in de klas en in het Infocentrum en de Oudheidkamerkopiëren voor alle leerlingen. Tips bij de opdrachten: Opdracht 1: Deze opdracht kunt u ook klassikaal doen. Teken dan de woordspin op het bord en laat de leerlingen woorden noemen. Opdracht 2 U kunt deze opdracht ook klassikaal uitvoeren door de kaarten op het digitale schoolbord te projecteren. De leerlingen kunnen de opdrachten dan met de bordpen op het bord maken. Opdracht 3 U kunt deze opdracht ook klassikaal uitvoeren door de foto s op het digitale schoolbord te projecteren. Opdracht 4 Vraag de leerlingen tijdig om een reclamefolder van een supermarkt mee naar school te nemen. Of verzamel zelf een aantal folders. Opdracht 5 De les op locatie kunt u zowel in het Infocentrum bij Den Nul of bij de Oudheidkamer in Wijhe volgen. en bezoek aan het Infocentrum of de Oudheidkamerkunt u regelen via: educatie@infocentrumijssel.nl De kosten voor een bezoek aan het Infocentrum of de Oudheidkamer bedragen 1,50 per leerling. Kopieer voor een bezoek aan de Oudheidkamer de lessen: 5A tot en met 5 (5 is een extra opdracht, die door een groepje dat sneller klaar is, gemaakt kan worden.) Kopieer voor een bezoek aan het Infocentrum de lessen: 5A tot en met 5D Splits de klas vooraf aan het bezoek aan in vier groepen. De groepen rouleren langs de opdrachten. Opdracht 5A De leerlingen bekijken een film over het slagersvak. Opdracht 5B De leerlingen mogen hun vragen, die ze vooraf bedacht hebben, aan de slager stellen. Onder opdracht 5 staat een lijst waarop de leerlingen de vragen en de antwoorden kunnen invullen.

16 D S T R K C N T R A A L Opdracht 5C De leerlingen krijgen een foto van een voorwerp. Op de foto is maar een klein deel van het voorwerp te zien. Het is de bedoeling dat de leerlingen aan de hand van de foto het voorwerp zoeken en er vervolgens een kijkkaart over invullen. Mocht de tijd het toelaten, dan kunt u de leerlingen die klaar zijn een foto van een ander voorwerp geven. Hieronder ziet u de verschillende afbeeldingen: Het Infocentrum: De Oudheidkamer:

17 D S T R K C N T Opdracht D Splits het groepje leerlingen dat het spel Varken ontsnapt gaat spelen, op in kleinere groepjes. Tijdens het spelen van dit spel leren de kinderen meer over het proces van big tot worstje. Opdracht Deze opdracht kan alleen in de Oudheidkamer gemaakt worden. De leerlingen onderzoeken hier wat er met een restproduct van de slacht gebeurt. Opdracht 6 Het verhaal van Jan Rot: In 1934 was ik 14 jaar. Ik werkte op de groentenafdeling van Bakhuis. De werktijden waren van 8 tot 12 uur en van 1 tot half 6. Op zaterdag werkte je van 8 tot 1 uur. Waren er geen groenten, dan kon je naar huis gaan. Je werd per uur betaald. Na de zomer was de groentenperiode voorbij. De meeste mensen kregen dan een ontslagbrief in hun loonzakje. Ik niet. Aan tafel vertelde ik moeder dat ik dacht dat ik kon blijven. Moeder was heel blij. Mijn loon kon niet gemist worden. Ik had het nog maar net verteld toen Gerard Bakhuis er met zijn auto aan kwam. Ze waren vergeten om de ontslagbrief bij mijn loonzakje te doen! Gelukkig kon ik daarna bij de vleesfabriek van Zendijk werken. Dat was hard werken. In het begin werkte ik op de rokerij. Voor het roken van bijvoorbeeld worst, gebruikten we hout van zagerij Doekman op Den Nul. Dat haalden we met paard en wagen. Dat was mooi werk en voor mij een feest om met paard en wagen over de dijk te rijden. Het vee werd met de trein aangevoerd. Dan moesten ze met zo n 10, 15 man naar het station om ze naar de fabriek te jagen. De straten werden dan afgezet. Zo konden de koeien niet ontsnappen. Natuurlijk gebeurde dat wel eens. Dat vonden de meesten van ons prachtig. De varkens werden met paard en wagen aangevoerd. Ze kwamen uit de hele omgeving. Het vleesafval van de fabriek ging naar Den Nul. Daar werd het in diepe putten in de grond gestopt. Het afval van Bakhuis ging naar een watertje aan de Kleistraat. Daar gingen we naar schooltijd altijd naar toe om bolle blikken met bedorven vlees kapot te slaan. Had je raak geslagen, dan spoot het bedorven vlees er met kracht uit. Als het op je kleren kwam, stonk je een uur in de wind. Ik heb nog te doen met mijn moeder die de kleren moest wassen. Naar: Olba en Zendijk. Hoe het was in de Olster vleesindustrie. Historische Vereniging t Olster rfgoed, april 1998.

18 D S T R K C N T xtra tips Het Klokhuis heeft een uitzending over gemaakt over de herkomst van het karbonaadje. Zoek op de website ( naar de aflevering Slacht. en kijkje in het slagersvak: Het uitbenen van vlees: en vleessnijder aan het werk: Olba en Zendijk, hoe het was in de Olster vleesindustrie, april 1998 themanummer, t Olster rfgoed. Voor meer achtergrondinformatie kunt u de canons van Olst en Wijhe gebruiken. Deze zijn te vinden op

19 D S T R K C N T Antwoorden Op de boerderij Opdracht 1 6. De kaart van Overijssel. 7. Op deze kaart werd Overijssel met één s geschreven. Opdracht 2 3. Koeien en varkens. 4. Boeren op de kleigronden hielden vooral koeien; boeren op de zandgrond hielden vooral varkens. 5. Stenen en fruit. Opdracht Grote nationale land tuinbouw vee industrie tentoonstelling. 3. Koeien, paarden, varkens, geiten en schapen. 4. Boeren van de klei, ze hebben koeien. 5. Appels en peren. 6. Wortels, tarwe, bonen. 7. Kermis. 8. Loterij. 9. igen antwoord. Opdracht 4A 6. Lang en goed; kort en slecht; zandgrond en kleigrond; kleigrond en grotere. Opdracht 4B igen antwoorden. (voorwerpen: kacheltje, snijbonenmolen, kinderwagen, weckpot, strijkijzer) Opdracht 4C igen antwoorden.

20 D S T R K C N T Antwoorden Mooie manden Opdracht 1 Klompenmaker, straatlantaarn-aansteker, mandenmaker, bezembinder. Opdracht 2 1. Mandenmaker 2. Manden, manden waaraan gevlochten wordt, opslag wilgentenen. 3. Mannen en jongens. 4. Van vroeger: manden worden nu bijna niet meer gebruikt. We gebruiken nu plastic kratten. Manden zijn nu vooral een voorwerp voor de sier. Opdracht 3 2. Langs de IJssel. 3. Het basismateriaal voor manden, de wilgentenen, waren ruimschoots voor handen. Opdracht , 2, 3, 4 3. Volgorde foto s: man snijdt wilgentenen, wilgentenen liggen in het water, manden worden gevlochten, manden klaar voor verkoop op de kar. Opdracht 5A 1. Foto opgestapelde manden: aardappels en appels; mand met etiket: kippen; brede mand met deksel: biggen; mand zonder bodem: turf. 3. Vervoer van spullen, uitstallen van spullen. 4. Handkarren, wagens getrokken door paarden. 5. igen antwoord. 6. igen antwoord. 8. igen antwoord. 9. Plastic kratten, dozen. Opdracht 5B 1. Kruidenier. 2. Nee, we hebben nu supermarkten. 3. igen antwoorden. 4. Verkopen, afwegen, verpakken, inkopen, mensen helpen etc. Opdracht 5C Camera: fotograaf; spuitje: arts; naaimachine: schoenmaker; bijltje: slager; juk: boerin; leesplank: juf; kleurstoffen: schilder.

21 D S T R K C N T Antwoorden Stenen Bakken Opdracht 1 De goede volgorde van de plaatjes is: klei mal stenen lossen en drogen bakken bouwen. Opdracht 2 2. Olst en Wijhe liggen aan de IJssel. 5. Je ziet een schoorsteen en ovens, boten voor het vervoer. 6. De steenfabrieken liggen aan de IJssel. 7. Handig voor aanvoer klei en vervoer stenen. 8. Vervoer stenen en aanvoer klei. 9. Bijvoorbeeld: bouwen van huizen, aanleggen van straten. Opdracht 3 1. Woorden die goed bij de poster passen zijn: mannen, vrouwen, kinderen, handwerk, boten, paard en wagen, zwaar werk, armoede. 2. Toon: stort klei uit de mallen; Wessel: jongen met het paard; Marie: vrouw op de poster; Aart: een van de twee jongens op de voorgrond. 3. Foto kruiwagens: rechts boven; foto paard: bij paard en wagen; foto boot: links achter; foto mal: mannen voorgrond. Opdracht 4 igen antwoorden. Opdracht 5 Zie dje op, dje af.

22 D S T R K C N T Antwoorden Speklappen en rookworsten Opdracht 1 igen antwoorden. Opdracht 2 1. Olst 3, Wijhe 1 4. Makkelijke aan- en afvoer van vee en vlees. (per trein) 5. Makkelijke aan- en afvoer van vee en vlees. (per schip) 9. Olst: Op de plek van de fabrieken staan nu woningen. Van Zendijk is het aan de Benedendijk het kantoorpand nog aanwezig, maar in gebruik als woning en klein theater. De monumentale schoorsteen van OLBA en het oude kantoor aan de Aaldert Geertsstraat staan er nog. Wijhe: de vleesfabriek staat er nog steeds. Opdracht 3 1. Het gebouw midden op de foto is de fabriek. 2. Huizen: rechtsboven. 3. De huizen stonden vlak bij de fabriek. De mensen konden het slachtafval van de fabriek, dat erg stonk, goed ruiken. Opdracht 4 1. Bakhuis Olba borrelballen, bouillon, pasta, soepballen, kalfsragout. 4. Het is al gaar, dus snel klaar, en goedkoop. Opdracht 5A 1. Vlees gaat in de gehaktmolen en wordt fijn gemaakt. Dat noem je gehakt. Je ziet het gehakt op de film uit de molen komen. 2. De vleesvulling voor de worsten gaat in de machine. Het omhulsel voor de worst wordt aan de machine vastgemaakt. De machine spuit het vleesmengsel in de darm en maakt er gelijke worstjes van. 3. en wit uniform. 4. Soepen maken, buffetten cateren, hapjes maken, salades maken. 5. Klanten helpen, vlees snijden, adviseren, vlees afwegen, afrekenen. 6. Bijvoorbeeld: worst, gehakt, karbonade, biefstuk, gehaktballen, riblappen etc. 7. lektronische weegschaal. 8. In zakjes, vacuüm verpakt. 9. Bijvoorbeeld: in rauw vlees kunnen bacteriën zitten waar je ziek van kunt worden. Daarom is het belangrijk om alles schoon te maken wat met het vlees in aanraking is geweest. 10. Bijvoorbeeld: verkopen, het inrichten van de toonbank, vlees bereiden, vlees snijden, vlees bakken. 11. Bijvoorbeeld: kruiden, toastjes, warme maaltijden, sauzen etc.

23 D S T R K C N T Antwoorden Opdracht 5B, 5C en 5D igen antwoorden. Opdracht 5 1. igen antwoord. 2. Leer. 3. Huid van een dier. 4. De huid is bijproduct van de slacht. In de vleesfabrieken in Olst-Wijhe werden heel veel dieren geslacht en waren er veel huiden beschikbaar. 5. Schoenen. 6. igen antwoord. 7. Stevig, waterdicht. 8. Leerlooiers. Colofon Met medewerking van lokale instellingen: Infocentrum IJssel Den Nul Historische Vereniging t Olster rfgoed Historische Vereniging Wijhe Overijssel in Kaart De Streek Centraal is een product van het Historisch Centrum Overijssel. Het lesmateriaal is ontwikkeld door Kirsten Bos, Geschiedenis Beleven. Het materiaal is vormgegeven door Frank de Wit.

24

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje.

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje. Opdracht 1 Ongeveer 150 jaar geleden stonden er veel steenfabrieken langs de IJssel. De stenen werden van klei gemaakt. Dat kon je langs de IJssel vinden. Als de rivier overstroomde, bleef er een laagje

Nadere informatie

Speklappen en rookworsten

Speklappen en rookworsten Opdracht 1 Deze opdracht doe je in een groepje van vier. Nodig: A3-papier, zwarte stift. Om vlees te kunnen eten, worden er dieren geslacht. In jouw gemeente waren er vanaf 1850 veel slachterijen en vleesfabrieken

Nadere informatie

1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed.

1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed. D S K C N L gemeente Olst-Wijhe Opdracht 1 Deze opdracht doe je in een groepje van vier. Nodig: papier, lijm. 1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed. 2. Zoek nu een klasgenoot

Nadere informatie

Winkels in het dorp. Nodig: 1 poster winkels in het dorp, A3-formaat, fotoblad 1, schaar en lijm, stift

Winkels in het dorp. Nodig: 1 poster winkels in het dorp, A3-formaat, fotoblad 1, schaar en lijm, stift Winkels in het dorp Opdracht 1 Deze opdracht doe je in een groepje van vier. Nodig: 1 poster winkels in het dorp, A3-formaat, fotoblad 1, schaar en lijm, stift Op de poster zie je plekken waar mensen in

Nadere informatie

DOCENT. Thema: architectuur WONEN: TERUG IN DE TIJD! groep 5 en 6. Tip. Stadshagen

DOCENT. Thema: architectuur WONEN: TERUG IN DE TIJD! groep 5 en 6. Tip. Stadshagen DOCENT In het thema architectuur gaan op onderzoek uit naar de oude huizen die vroeger in en rondom het gebied stonden dat nu is. Ze vergelijken de bouwstijl van verschillende oude huizen met hun eigen

Nadere informatie

Tips voor de leerkracht. De Streek Centraal

Tips voor de leerkracht. De Streek Centraal De Streek Centraal Inleiding De Streek Centraal is een nieuw erfgoedproject voor leerlingen uit groep 5 en 6 in Overijssel. Centraal staan aspecten uit het dagelijks leven die typisch zijn voor de directe

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed.

1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed. D S T R K C N T LS 1 Opdracht 1 Nodig: papier en lijm 1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed. 2. Zoek nu een klasgenoot met een ander plaatje. 3. Zoek nu samen nog vier

Nadere informatie

Vollenhove Wonen op een havezate

Vollenhove Wonen op een havezate D S T R K C N T Opdracht 1 Nodig: foto van jezelf als klein kind, fotoblad opdracht 1 In Vollenhove staat de havezate Oldruitenborgh. De havezate is al heel oud. Bijna 250 jaar geleden, rond 1770, woonden

Nadere informatie

De tijd die ik nooit meer

De tijd die ik nooit meer De tijd die ik nooit meer vergeet Jan Smit uit eigen pen deel 3 De Stiep Educatief De tijd die ik nooit meer vergeet De schrijver die blij is dat hij iets kan lezen en schrijven, vertelt over zijn jeugd.

Nadere informatie

Tip: Kijk voor meer achtergrondinformatie over de stadsboeren op:

Tip: Kijk voor meer achtergrondinformatie over de stadsboeren op: D S K C N L Koeien in de stad? Dat dat zie je niet vaak. In dit thema ontdekken de leerlingen dat een koe in de stad vroeger heel normaal was. Die koeien waren van de stadsboeren in Kampen. Hoe het leven

Nadere informatie

3. Van wie is de kreet? 4. Wat wil Albor met het zwijntje doen?

3. Van wie is de kreet? 4. Wat wil Albor met het zwijntje doen? Lees het verhaal over de Albor de jager. Albor is de jongste van de 5 jagers. De speer van Albor is van vuursteen. De jagers vinden een spoor van een hert Het spoor is vers, het hert is dichtbij. De jagers

Nadere informatie

Opdracht 1 Deze week ga je precies bijhouden wat je allemaal eet en drinkt. Dat kun je noteren in je weekmenu, dat je van je juf of meester krijgt.

Opdracht 1 Deze week ga je precies bijhouden wat je allemaal eet en drinkt. Dat kun je noteren in je weekmenu, dat je van je juf of meester krijgt. Opdracht 1 Deze week ga je precies bijhouden wat je allemaal eet en drinkt. Dat kun je noteren in je weekmenu, dat je van je juf of meester krijgt. Opdracht 2 Aten de mensen vroeger hetzelfde als wij nu?

Nadere informatie

Werkblad Mijn huis staat in...

Werkblad Mijn huis staat in... Werkblad Mijn huis staat in... Mijn huis staat in: Ga naar kaart.cc. Je ziet twee kaarten. In de menubalk bovenin vul je rechts je woonplaats in. Kies in het linkervak de Bonnebladen 1901-1925. Kies in

Nadere informatie

Handleiding docent Waar komt ons eten vandaan?

Handleiding docent Waar komt ons eten vandaan? Waar komt ons eten vandaan? Inleiding Via de lessen van Boerderijeducatie Gooi en Vechtstreek worden leerlingen uitgenodigd kennis te maken met een boerderij in de Gooi en Vechtstreek. Er zijn totaal 15

Nadere informatie

Wat een vreemde bromfiets!

Wat een vreemde bromfiets! Wat een vreemde bromfiets! Waarom rijden er nu geen paarden meer met karren? Reed er vroeger een tram in ons dorp?! Met die bus zou ik ook wel eens willen rijden! 1. Voetgangers baas! Opdracht Lees het

Nadere informatie

WERKBLAD mijn landschap

WERKBLAD mijn landschap WERKBLAD mijn landschap Hoe zie jij het landschap? Wat vind je mooi of belangrijk? Ga alleen of in groepjes aan de slag en maak - een presentatie op papier of digitaal - een gedicht, een verhaal of een

Nadere informatie

De lessen LESBRIEF VOOR DE LEERKRACHT - GROEP 3/4

De lessen LESBRIEF VOOR DE LEERKRACHT - GROEP 3/4 LESBRIEF VOOR DE LEERKRACHT - GROEP 3/4 In deze lesbrief staan vier lessen die u kunt gebruiken binnen het thema de boerderij, zuivel, koeien of de lente. De lessen duren ongeveer 35 minuten. Les 1: Het

Nadere informatie

Werken in de fabriek

Werken in de fabriek D S T R K C N T Opdracht 1 Vroeger stond er in Rijssen een jutefabriek. De fabriek was van de familie Ter Horst. Ze bouwden de fabriek in 1865. In de fabriek werd stof gemaakt. Nu is de fabriek er niet

Nadere informatie

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp.

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp. Verblijf van Tautvydas Rindzevicius in Kabaya/RWANDA in het kader van het bezoek aan wezen en kwetsbare kinderen gesponsord door de Jyambere stichting. Inleiding Tijdens de periode van juli-augustus 2015,

Nadere informatie

Mijn mond zat vol aarde

Mijn mond zat vol aarde Mijn mond zat vol aarde Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

INHOUD DE TIJDSWINKEL. groep 3-4 HOE MENSEN IN VERSCHILLENDE TIJDEN LEVEN

INHOUD DE TIJDSWINKEL. groep 3-4 HOE MENSEN IN VERSCHILLENDE TIJDEN LEVEN ERFGOEDEDUCATIE Het zinvol beleven van het erfgoed is een centraal begrip in de didactiek voor erfgoededucatie. Het werken met het erfgoed wordt gestuurd door het stellen van betekenisvolle vragen. De

Nadere informatie

STOOM, MACHINES EN ARBEIDERS

STOOM, MACHINES EN ARBEIDERS ERFGOEDEDUCATIE Het zinvol beleven van het erfgoed is een centraal begrip in de didactiek voor erfgoededucatie. Het werken met het erfgoed wordt gestuurd door het stellen van betekenisvolle vragen. De

Nadere informatie

Activiteitenschema Archeologie

Activiteitenschema Archeologie Activiteitenschema Archeologie Soort activiteit: Spullen opgraven uit de zandbak. Tijdsindeling: 5 Minuten de plaatjes in de zandbak verstoppen. 5 Minuten vertellen over hoe de mensen vroeger wat zochten

Nadere informatie

Zorgboerderij Sterrenland 30-01-14

Zorgboerderij Sterrenland 30-01-14 Zorgboerderij Sterrenland 30-01-14 Inhoudsopgaven Inleiding...3 Bedrijfsgegevens...4 Afzetmarkt...5 De ligging...6 Het uiterlijk...7 De afdelingen...8 Regels... 9 Personeel...10 Vragen...11 Slot...12 Inleiding

Nadere informatie

Mooie muts! gemeente Kampen

Mooie muts! gemeente Kampen De meeste mensen in de kleedden zich vroeger in de traditionele streekdracht. Dat deze kleding heel anders was dan de kleding van nu, ontdekken de leerlingen in dit thema. erst inventariseren de leerlingen

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

HIERIN VINDT U DE OPBOUW VAN HET PROGRAMMA EN DE GANG VAN ZAKEN IN DE PRAKTIJK

HIERIN VINDT U DE OPBOUW VAN HET PROGRAMMA EN DE GANG VAN ZAKEN IN DE PRAKTIJK COMPLETE DOCENTENINFORMATIE: HIERIN VINDT U DE OPBOUW VAN HET PROGRAMMA EN DE GANG VAN ZAKEN IN DE PRAKTIJK DE TIJDSWINKEL VOOR GROEP 3-4 HET LEVEN VAN MENSEN IN VERSCHILLENDE TIJDSPERIODEN AAN DE HAND

Nadere informatie

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco.

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco. 1 Het portiek Jacco ruikt het al. Zonder dat hij de voordeur opendoet, ruikt hij al dat er tegen de deur is gepist. Dat gebeurt nou altijd. Zijn buurjongen Junior staat elke avond in het portiek te plassen.

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Museum. De Bovenstreek Draaiboek museumles. Hoe krijg ik t op mijn bord? Vervoer van producten op de boerderij. Draaiboek

Museum. De Bovenstreek Draaiboek museumles. Hoe krijg ik t op mijn bord? Vervoer van producten op de boerderij. Draaiboek Museum De Bovenstreek Draaiboek museumles Hoe krijg ik t op mijn bord? Vervoer van producten op de boerderij Draaiboek Lessenserie Doelgroep Groep 7 van de basisschool. Aanleiding Oldebroek is van oudsher

Nadere informatie

Nodig: poster Lekker eten!, scharen, lijm en reclamefolders van de supermarkten.

Nodig: poster Lekker eten!, scharen, lijm en reclamefolders van de supermarkten. D S K C N L Wat eten we nu? n wat aten de mensen vroeger? De leerlingen onderzoeken hoe de eetgewoonten in de de afgelopen honderd jaar veranderd zijn. Ze zien dat mensen vroeger vooral voedsel uit de

Nadere informatie

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt?

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? Beste kinderen, Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? In mijn vrije tijd ben ik natuurgids. Met mijn verrekijker en vergrootglas trek ik naar allerlei plekjes om de natuur

Nadere informatie

- je kan me wat - module 4. docere delectare movere

- je kan me wat - module 4. docere delectare movere - je kan me wat - module 4 docere delectare movere je kan me wat ROCvA - educatie nt2taalmenu.nl - ROCvAmodule 4 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 je kan me wat nt2taalmenu.nl module 4 1 1 2 3

Nadere informatie

En rijke mensen werken niet. Die kunnen de hele dag doen wat ze leuk vinden.

En rijke mensen werken niet. Die kunnen de hele dag doen wat ze leuk vinden. Warm in Verona Romeo loopt een beetje rond. Dat doet hij bijna elke dag. Hij vindt het leuk om door het stadje te lopen. Door de kleine straatjes. Langs de rivier waar de meisjes de was doen. En over de

Nadere informatie

OP DE BOK. Thema: Water

OP DE BOK. Thema: Water DOCENT Thema: Water In groep 5 en 6 zagen de leerlingen in het thema Water hoe gevaarlijk het water rondom Mastenbroek en kon zijn. In draait het juist om het nut van het water: het Zwarte Water en de

Nadere informatie

Wijchense Molen. Lesbrief

Wijchense Molen. Lesbrief Wijchense Molen Lesbrief Lesbrief de Wijchense Molen Inleiding In het kader van het bezoek aan Wijchense Molen is deze lessenserie ontwikkeld. Tijdens het project maken de leerlingen kennis met de molen

Nadere informatie

Sportdag vrijdag 8 mei 2009 Groep 1 en 2. Naam:

Sportdag vrijdag 8 mei 2009 Groep 1 en 2. Naam: Sportdag vrijdag 8 mei 2009 Groep 1 en 2 Naam: 2 Spelletjes Koetje Prik Voor je staat een koe. Deze koe heeft alleen geen staart. Wil jij nu met een blinddoek voor proberen om de staart op de goede plek

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1 een hark Een lange steel met een soort kam van ijzer eraan. de fontein Een bak waaruit water spuit. Het is voor de sier. Een wasbak in de badkamer wordt ook

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Handleiding docent De koe in de kringloop

Handleiding docent De koe in de kringloop De koe in de kringloop Inleiding Via de lessen van Boerderijeducatie Gooi en Vechtstreek worden leerlingen uitgenodigd kennis te maken met een boerderij in de Gooi en Vechtstreek. Er zijn totaal 15 deelnemende

Nadere informatie

Bladzijde 2 - In het magazijn

Bladzijde 2 - In het magazijn Bladzijde 2 - In het magazijn 1. Wat is een supermarkt? dat is een super leuke winkel dat is een grote winkel waar je veel eten kunt kopen 2. Hoe komt het eten en drinken in de supermarkt? met een vracht-wagen

Nadere informatie

Lesbrief bij Mijn broer is een boef van Netty van Kaathoven voor groep 7 en 8

Lesbrief bij Mijn broer is een boef van Netty van Kaathoven voor groep 7 en 8 Lesbrief bij Mijn broer is een boef van Netty van Kaathoven voor groep 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema s

Nadere informatie

Bontje, de poes van de molen groep 3/4

Bontje, de poes van de molen groep 3/4 Verhalend ontwerp over Olie- en Korenmolen Woldzigt in Roderwolde Bontje, de poes van de molen groep 3/4 Episode 1: Bontje, de poes van de molen Bontje is een lieve poes. Ze woont in een molen en is van

Nadere informatie

De Bovenstreek, Oldebroek

De Bovenstreek, Oldebroek De Bovenstreek, Oldebroek Educatief project Lesbrief Handleiding 1 Projectoverzicht leerlijn erfgoededucatie Elburg Groep 4 Museum Elburg Musa - de museumman, een project over verzamelen Groep 5 Museum

Nadere informatie

Een film opnemen met een filmcamera.

Een film opnemen met een filmcamera. Les 1 Een film over Willem Adriaensz. filmen Een film opnemen met een filmcamera. Regisseur Iemand die de leiding heeft over het opnemen van de film. Hij zegt hoe er gespeeld moet worden, waar de camera

Nadere informatie

De WC s op De Geldershof.

De WC s op De Geldershof. 1. Klaas en Lieke wonen in één huis. Klaas gaat boodschappen halen en als hij terug komt liggen er glas scherven op de grond, het raam is open, en Lieke is dood. Wat is er gebeurd toen Klaas weg was? 2.

Nadere informatie

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan.

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan. Geelzucht Toen ik 15 was, kreeg ik geelzucht. De ziekte begon in de herfst en duurde tot het voorjaar. Ik voelde me eerst steeds ellendiger worden. Maar in januari ging het beter. Mijn moeder zette een

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE LESBRIEVEN LEERKRACHTENBESTAND LESBRIEF 7: LOT DE ROBOT (DEEL1) AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE Copyright De Uitvinders Uitgave 2016 Versie 1.0 LESBRIEVEN LEERKRACHTENBESTAND LESBRIEF

Nadere informatie

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden zijn ouders hem, maar alle andere konijntjes noemden

Nadere informatie

U leert in deze les "om raad vragen". Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies.

U leert in deze les om raad vragen. Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies. OM RAAD VRAGEN les 3 spreken inleiding en doel U leert in deze les "om raad vragen". Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies. Het is belangrijk

Nadere informatie

Kanker. Inhoud. Inleiding. Wat is kanker? Inleiding

Kanker. Inhoud. Inleiding. Wat is kanker? Inleiding Kanker Inhoud Inleiding Inleiding Wat is kanker? Soorten kanker In het kinderziekenhuis Wat kan je doen tegen kanker? Afsluiting Bronvermelding Ik houd mijn werkstuk over kanker, omdat het mij een moeilijk

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 8 1 oktober 2012 redactie: Rebecca van Delft

NIEUWSBRIEF 8 1 oktober 2012 redactie: Rebecca van Delft NIEUWSBRIEF 8 1 oktober 2012 redactie: Rebecca van Delft Ik was met de riek gras aan het opruimen in de paarden wei samen met brian. Ik schrok me zelf `t apenzuur. Ik dacht even dat ik `m een kopie kleiner

Nadere informatie

Wat weet jij over wonen? Dat ga je met je groepje opschrijven in een woordspin.

Wat weet jij over wonen? Dat ga je met je groepje opschrijven in een woordspin. Opdracht 1 Deze opdracht maak je in een groepje van vier. Nodig: 1 vel A3-papier, zwarte en een rode stift Wat weet jij over wonen? Dat ga je met je groepje opschrijven in een woordspin. Je doet het zo:

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

We spelen in het huis van mijn mama deze keer,

We spelen in het huis van mijn mama deze keer, Jip en Janneke. Ik ben Jip. Ik ben Janneke en we wonen naast elkaar. Hij heet Jip, zij heet Janneke. en we spelen soms bij hem en soms bij haar. We spelen in het huis van mijn mama deze keer, we kunnen

Nadere informatie

WERKBLADEN. Lessenserie prehistorie Groep 5/6

WERKBLADEN. Lessenserie prehistorie Groep 5/6 WERKBLADEN Lessenserie prehistorie Groep 5/6 Op school: Beste jongens en meisjes, Hallo Jongens en meisjes, Handvaardigheid Kleding maken van vroeger en nu Als je kleding van nu, gaat vergelijken met de

Nadere informatie

Tornado. Maartje gaat voor het eerst logeren. s Nachts belandt ze met haar vriendinnetje Eva in een tornado en beleven ze een heel spannend avontuur.

Tornado. Maartje gaat voor het eerst logeren. s Nachts belandt ze met haar vriendinnetje Eva in een tornado en beleven ze een heel spannend avontuur. Tornado Maartje gaat voor het eerst logeren. s Nachts belandt ze met haar vriendinnetje Eva in een tornado en beleven ze een heel spannend avontuur. Geschreven in januari 2012 (Geïllustreerd t.b.v. het

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Vormen van een raket Raketten

Vormen van een raket Raketten Vormen van een raket Raketten Vgroep 1-2 17 tijdsduur 65 minuten kerndoelen 1, 23, 32, 44, 45 en 54 lesdoelen De leerling: herkent een aantal wiskundige vormen: een cirkel, een driehoek, een rechthoek

Nadere informatie

Terug in de tijd op de Antoniusschool.

Terug in de tijd op de Antoniusschool. Terug in de tijd op de Antoniusschool. Oud en nieuw In het kader van het 50 jarig jubileumfeest van de Antoniusschool was er op donderdag 25 september een middag gereserveerd voor de kinderen van groep

Nadere informatie

De Stilte danst Alice

De Stilte danst Alice Lesbrief Alice Als in het boek begint de voorstelling met het boottochtje op de Theems van Lewis Carroll met de drie zusjes Liddell. Wat er daarna gebeurt? De schrijver verandert in een konijn en de achtervolging

Nadere informatie

DE RODE DRAAD VAN TWENTE

DE RODE DRAAD VAN TWENTE groep ERFGOEDEDUCATIE Het zinvol beleven van het erfgoed is een centraal begrip in de didactiek voor erfgoededucatie. Het werken met het erfgoed wordt gestuurd door het stellen van betekenisvolle vragen.

Nadere informatie

Inhoud Slaapkamer 6 Opwarming 8 Een jaar later 10 Genoeg 12 Terrorist 14 Geheim 16 Olie 20 R.O.A. 23 Betty 26 Vertrouwen 29 Feiten 32 G.O.F. 35 Protest 38 Warm 42 Reuzenmachine 44 Een bewaker! 47 Terrorist?

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal Verloren grond Murat Isik in makkelijke taal Moeilijke woorden zijn onderstreept en worden uitgelegd in de woordenlijst op pagina 84. Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Mijn geboorte Mijn verhaal

Nadere informatie

London. klas 2B kompas. Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink

London. klas 2B kompas. Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink London klas 2B kompas Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink Dag 1 Klas 2b van het kompas moesten allemaal verzamelen op het station Breda. Daar werden de kinderen uitgezwaaid door hun ouders. De kinderen

Nadere informatie

Welkom in Caddum Mijn vrienden heten Henk en Gijs. De achternaam van Henk is Van Brakel. Maar iedereen noemt hem Henk van Henk en Aartje. Dus Henk zij

Welkom in Caddum Mijn vrienden heten Henk en Gijs. De achternaam van Henk is Van Brakel. Maar iedereen noemt hem Henk van Henk en Aartje. Dus Henk zij Inleiding Vroeger woonde ik in Caddum. Ik ben daar niet geboren. Maar ik woon daar vanaf mijn derde jaar. Caddum is een klein dorp op de Veluwe. Echt een boerendorp. De meeste mensen in het dorp zijn boer.

Nadere informatie

Infofiche 1. Eten: vroeger en nu. Doelstellingen

Infofiche 1. Eten: vroeger en nu. Doelstellingen Infofiche 1 Doelstellingen De leerlingen zien in dat het voedingsaanbod en de voedingsgewoonten sterk zijn veranderd in de loop van de geschiedenis. De leerlingen kunnen een verband leggen tussen de toenemende

Nadere informatie

Extra materiaal nummer 8.1 Groep 5&6

Extra materiaal nummer 8.1 Groep 5&6 Extra materiaal nummer 8.1 Groep 5&6 1. Ouderbrief 2. Kenmerken familie, les 1, afronden 3. Het verhaal van Ruth, les 1, extra 4. De oude grootvader en zijn kleinzoon, les 3, extra. Beste ouders, We hebben

Nadere informatie

Voorbereiding post 2. Met de mens mee Groep 1-2-3

Voorbereiding post 2. Met de mens mee Groep 1-2-3 Voorbereiding post 2 Met de mens mee Groep 1-2-3 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 2: Met de mens mee, voor groep 1, 2 en 3. Inhoud: Algemeen Verhaal Spel Werkvel

Nadere informatie

Ik heb geen zin om op te staan

Ik heb geen zin om op te staan Liedteksten De avonturen van mijnheer Kommer en mijnheer Kwel Voorbereiding in de klas: meezingen refrein Het Dorp Het is weer tijd om op te staan Maar ik heb geen zin Hij heeft geen zin Om naar m n school

Nadere informatie

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak.

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak. Tik-tak - Lees het gedicht tik-tak voor. Doe dit in het strakke ritme van een langzaam tikkende klok: Tik - tak - tik - tak Ik tik - de tijd - op mijn - gemak. Enzovoort. - Laat de kinderen vrij op het

Nadere informatie

VAN DRAPENIERLAAN TOT HANDJESGRAS. Thema: verhalen

VAN DRAPENIERLAAN TOT HANDJESGRAS. Thema: verhalen DOCENT Binnen het thema verhalen houden zich bezig met de straatnamen in. Waar komen deze straatnamen vandaan? En wat betekenen ze? En waar komt de naam zelf vandaan? Bij een bezoek aan het Historisch

Nadere informatie

De Kaasmaakster. Schoolplaat De kaasbereiding (Copyright Wolters-Noordhoff bv)

De Kaasmaakster. Schoolplaat De kaasbereiding (Copyright Wolters-Noordhoff bv) De Kaasmaakster Schoolplaat De kaasbereiding (Copyright Wolters-Noordhoff bv) Misschien is het je wel eens opgevallen, als je over een landweg reed, of over de dijk. Langs de kant van de weg staat een

Nadere informatie

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren.

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. 1/5 Fase 1: Wat wilde ik bereiken? Handelen/ ervaring opdoen Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. De opdracht wilde ik zo ontwikkelen,

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Waar groeit mijn eten? handleiding

Waar groeit mijn eten? handleiding Waar groeit mijn eten? handleiding Uitgave: Amsterdams NME Centrum Waar groeit mijn eten? handleiding Ontwikkeld in opdracht van Vereniging Boerenstadswens Redactie/layout: Hans Wilschut, Marijntje van

Nadere informatie

WOUTER KLOOTWIJK ANNE, HET PAARD EN DE RIVIER MET ILLUSTRATIES VAN ENZO PÉRÈS-LABOURDETTE LEOPOLD / AMSTERDAM

WOUTER KLOOTWIJK ANNE, HET PAARD EN DE RIVIER MET ILLUSTRATIES VAN ENZO PÉRÈS-LABOURDETTE LEOPOLD / AMSTERDAM WOUTER KLOOTWIJK ANNE, HET PAARD EN DE RIVIER MET ILLUSTRATIES VAN ENZO PÉRÈS-LABOURDETTE LEOPOLD / AMSTERDAM Eerste druk 2017 2017 tekst Wouter Klootwijk 2017 illustraties Enzo Pérès-Labourdette Boekverzorging

Nadere informatie

1. Streep de foute antwoorden door. Vroeger kwam het voedsel vooral uit de buurt / Nederland / de rest van de wereld.

1. Streep de foute antwoorden door. Vroeger kwam het voedsel vooral uit de buurt / Nederland / de rest van de wereld. Opdracht 1 Deze week ga je drie dagen bijhouden wat je allemaal eet en drinkt op een dag. Dat schrijf je op het menu, dat je van je juf of meester krijgt. Opdracht 2 Je krijgt een menu van ongeveer 100

Nadere informatie

Sta in je recht. Lessen over (kinder)rechten voor PO

Sta in je recht. Lessen over (kinder)rechten voor PO Sta in je recht Lessen over (kinder)rechten voor Speed-date Wij hebben een rechtsysteem waar iedereen zich aan moet houden. Maar welke rechten zijn dat dan? Welke ken je en welke rechten lijken jou vanzelfsprekend?

Nadere informatie

Een Blik in de Winkel van Sinkel

Een Blik in de Winkel van Sinkel Een Blik in de Winkel van Sinkel Lesbrief in het kader van het erfgoed-educatietraject Gemeente Eemsmond in samenwerking met Het Museumhuis Groningen, de Stichting Erfgoed Educatie en Stichting Het Behouden

Nadere informatie

Jeroen Driessen Maatschappelijke stage TG3C

Jeroen Driessen Maatschappelijke stage TG3C Pagina 3 Inleiding. Pagina 4-5-6 De voorbereiding. Pagina 7 De motorische demodagen. Pagina 8 na de demodagen. Pagina 9 Wat heb ik er van geleerd Pagina 10-11-12 logboekkaarten Voor school moeten we een

Nadere informatie

Feest in de Boeskoolstad

Feest in de Boeskoolstad Opdracht 1 Nodig: vragenlijst voor jezelf Hoe beleef jij carnaval? In deze opdracht ga je jezelf interviewen over het carnaval. Van je juf of meester krijg je een vragenlijst. Vul deze lijst in. Bewaar

Nadere informatie

Bijlage I Lesopzet voor leerlingen groep 7 en 8. welkom

Bijlage I Lesopzet voor leerlingen groep 7 en 8. welkom Bijlage I Lesopzet voor leerlingen groep 7 en 8 welkom t r u u b s k in de voulgblik n oud nieuws en ee ter welkom in de volksbuurt oud nieuws en een terugblik Introductie Eerst bekijken jullie de animatiefilm

Nadere informatie

Verslag gehandicapten platform.

Verslag gehandicapten platform. Verslag gehandicapten platform. 5 Maart kwamen er gehandicapten mensen bij ons op school. Ze waren niet gehandicapt in hun hoofd en gedrag maar ze waren lichamelijk gehandicapt. We begonnen met een paar

Nadere informatie

Kinderen zijn de consumenten van de toekomst. Als ze jong vertrouwd raken met het bestaan. van voedselproductieketens en de herkomst van

Kinderen zijn de consumenten van de toekomst. Als ze jong vertrouwd raken met het bestaan. van voedselproductieketens en de herkomst van Kinderen zijn de consumenten van de toekomst. Als ze jong vertrouwd raken met het bestaan van voedselproductieketens en de herkomst van ons eten, zullen ze deze kennis later bewuster laten meewegen bij

Nadere informatie

Het leven van vroeger

Het leven van vroeger Dit schooljaar gingen we samen met het vijfde leerjaar een hele dag naar Bokrijk. Hieronder lees je de verslagjes door de leerlingen geschreven. Het leven van vroeger Ze aten vaak stroop op hun brood en

Nadere informatie

De Vlaardingencultuur. leven in de steentijd

De Vlaardingencultuur. leven in de steentijd De Vlaardingencultuur leven in de steentijd INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 3 LES 1... 4 LES 2... 5 LES 3... 7 OPDRACHTEN... 8-12 2 Inleiding Voor u ligt de docentenhandleiding van het lespakket over de Vlaardingencultuur.

Nadere informatie

Waarom is deze avond

Waarom is deze avond Waarom is deze avond Het doel Kinderen, vanavond ga ik jullie een verhaal vertellen wat mij lang geleden eens overkomen is. Of het iets goeds was, dat mij was overkomen? Ja het was iets goeds. Hoewel,

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema: de kinderboerderij

Auditieve oefeningen bij het thema: de kinderboerderij Auditieve oefeningen bij het thema: de kinderboerderij Boek van de week: 1; Kinderboerderij; Betty Sluyzer 2; Kinderboerderij/kijkdoosserie 3; Het grote voorleesboek van de Kinderboerderij 4; Boeken over

Nadere informatie

Film en. Een boerendorp. Thema 2 Vergelijken. Les 2.1 Een film over Willem Adriaensz. WOORDWEB: Een boerendorp. Woordweb : filmen

Film en. Een boerendorp. Thema 2 Vergelijken. Les 2.1 Een film over Willem Adriaensz. WOORDWEB: Een boerendorp. Woordweb : filmen Les 2.1 Een film over Willem Adriaensz WOORDWEB: Een boerendorp 1. Een boerendorp : een dorp met boerderijen 2. Leem: een soort grond die op klei lijkt. Leem wordt tussen het hout gesmeerd, waarna het

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012 NOORWEGEN 09-05-2012 13-05-2012 Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden door onze ouders naar Schiphol gebracht. Ik zat bij Ilonka in de auto. Op Schiphol gaf meester Hendrie

Nadere informatie

Hunebedden de steentijd

Hunebedden de steentijd Deze les hoort bij het prentenboek Het grote bouwwerk, geschreven door Rian Visser in de serie Terugblikken van Uitgeverij Delubas. Met tekeningen van Irene Goede. Doel: leerlingen bekend maken met hunebedden

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie