KidsviewTV project. Videomontage met Studio 8 SE Pinnacle Toon Tullemans

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KidsviewTV project. Videomontage met Studio 8 SE Pinnacle Toon Tullemans"

Transcriptie

1 KidsviewTV project Videomontage met Studio 8 SE Pinnacle Toon Tullemans

2 Fase 1 De videobeelden opnemen >Start de computer en dubbelklik op het logo van Pinnacle 8. Kies nat als in de onderstaande afbeelding voor het tabblad1 opnemen: Je komt dan in de onderstaande opname studio zoals je ziet kun je op je PC scherm precies zien wat de camera doet. Je kunt via de pc de camera bedienen. Zorg dat je bandje in de camera zit en sluit de camera aan.>zet de camera aan op VCR. >Klik op start opname van Studio 8. Het programma zal je eerst vragen om een naam te geven aan je film. >Doe dat en klik weer op start opname. Ook kun je hier, door op het mapje te klikken, aan geven waar de film moet worden opgeslagen. Als je weet hoelang je filmpje duurt kun je dat ook instellen, je hoeft dan niet heel de band op te nemen.

3 Vervolgens zal het programma gaan opnemen waarbij voor elke nieuwe scène een foto wordt gemaakt op je videoalbum. Dit is straks van belang voor de bewerking van je video als je geluid, muziek, titels, overgangen of achtergronden wil creëren. Op het afspeelscherm rechtsboven kun je zien wat de computer op dat moment opneemt. Rechtsonder zie je een z.g. discometer. Deze geeft aan op welke schijf het programma opneemt hoeveel schijfruimte er nog beschikbaar is. Als al je videobeelden zijn opgenomen zal het programma dit vanzelf aangeven je kunt natuurlijk ook eerder stoppen. (> stop opname)

4 Fase 2 Video bewerken >Kies het tabblad 2: bewerken Je bent nu in de bewerkingsstudio. Hier zul je jouw uiteindelijke film gaan monteren. Links bovenaan herken je het Videoalbum. Daarin vind je de automatisch gemaakte beginfoto s van iedere scène. Rechts zie je weer het afspeelscherm dat je uit de opnamestudio herkent. Het onderste figuur is het belangrijkst. We noemen dat het Filmvenster. De gele lijn met de getallen is de z.g. tijdslijn. Je ziet hierop de totale duur van de film of van losse scènes. Beneden zie je een Videospoor daaronder bevindt zich het hoofd-audiospoor met het geluid dat tijdens de opname is ontstaan. Daaronder staat het titelspoor voor overgangen en teksten en daaronder een geluidseffectenspoor en daaronder een muziekspoor. Alle sporen kun je wijzigen en zo aanpassen aan je eigen wensen zodat beeld, geluid en allerlei effecten met elkaar overeenstemmen. Daarvoor zul je gebruik maken van de audio- gereedschapskist en video- gereedschapskist. Deze vind je in de linkerbovenhoek van het filmvenster (> luidspreker en camera icoontjes) 1-FILM OP DE TIJDSLIJN PLAATSEN Hiermee start je altijd. Als je naar je videoalbum gaat kun je de verschillende scènes oppakken in de volgorde die je zelf wenst. >Sleep ze met je Linker muisknop ingedrukt naar het videospoor al je de muisknop loslaat zie je jouw gekozen scène op het videospoor staan. NB merk op dat ook het hoofd-audiospoor is meegekomen. > zet al de scènes op de tijdslijn in de volgorde waarin je ze wilt hebben. Je kunt op de tijdslijn zien hoelang elke scène duurt. 2-DE SCENES TRIMMEN Je gaat nu de scènes op de juiste lengte snijden dit noemen we in vaktermen trimmen >Ga op de tijdslijn naar een scène die je wilt inkorten en dubbelklik op deze scène. Boven het filmvenster komt nu de snijen montage set tevoorschijn waarmee je de scènes op maat kunt snijden.

5 Links op de snij en montagetafel zie je het eerste beeld van de scène rechts het laatste beeld. Ook zie je dat onder het laatste beeld een tijd staat aangegeven. Dat is de totale duur van de scène. In het midden zie je knoppen waarmee je de scène kunt afspelen vooruit en achteruit. Je ziet vervolgens op het rechter afspeelscherm de film scène afspelen. Naast de tellers zie je pijltjes omhoog en omlaag. Daarmee kun je beeldje voor beeldje vooruit of achteruit spelen. >Met het linkerschermpje kun je zo naar het exacte beginbeeldje scrollen doe dit en merk op dat op de onderste schuifbalk het linker snijmesje naar rechts beweegt. >Doe dit ook voor het laatste beeld van de scène. Je werkt dan natuurlijk met de teller onder het rechterscherm. Een getrimde scène kan er dan als volgt uitzien: NB merk op dat ook op het filmvenster je scène is mee veranderd. Als je een scene flink moet inkorten kun je ook gebruik maken van de snijmessen door deze te verschuiven

6 Zie je het beeld versneld afspelen. Ook met de schuifkop tussen de messen kun je versneld scènes opzoeken. Is de scène naar wens getrimd sluit dan de snij en montagetafel of ga door met de volgende scène. 3- SCENES VERPLAATSEN OF VERWIJDEREN Verplaatsen: Als je vindt dat een scène niet op de juiste plek staat dan kun je deze eenvoudig verplaatsen door hem op te pakken > linkermuisknop sleep hem naar de gewenste plek een laat hem daar los Verwijderen: >Klik op de scène met de rechter muisknop en kies vervolgens verwijderen 4-OVERGANGEN TUSSEN DE SCENES Nu alle scènes getrimd zijn zul je merken dat de overgangen van beeld en geluid nogal abrupt kunnen zijn. Vandaar dat je geleidelijke overgangen kunt creëren. Een overgang tussenvoegen > kies voor het icoontje met de overgangen naast je videoalbum. Je ziet dan dit: Alle groene icoontjes zijn mogelijke overgangen het zijn er heel veel. Je kunt er een uitkiezen en afspelen op de speler door erop te klikken. >Kies voor een overgang die bij je scène past! Sommige zijn erg effecterig en leiden daardoor de aandacht van je film af. >Heb je de juiste overgang gevonden sleep hem dan met je linkermuisknop ingedrukt naar het filmvenster tussen de scenes die je wil laten overlopen. NB Merk op dat het icoontje van je overgang ertussen komt te staan. 5-GELUIDSEFFECTEN TOEVOEGEN Natuurlijk heb je al geluid bij je film dankzij het hoofd audiospoor. Toch kan het wenselijk zijn om in een film op bepaalde geluidseffecten toe te voegen. In het programma zit een volledige geluidsstudio met standaard al een heleboel geluiden maar ook voorbeeldmuziek. >Kies daarvoor naast het videoalbum voor: toon geluidseffecten. Door op de gewenste geluiden te klikken uit het album hoor je via de speler het geluidseffect. >Heb je het juiste effect gevonden sleep het dan naar het filmvenster op het spoor van de geluidseffecten. Het zal daar als een klein streepje zichtbaar zijn.

7 6- MUZIEK TOEVOEGEN: Films zij bijna altijd voorzien van muziek. Je kunt elke willekeurige muziek aan je video toevoegen. Dit kan op een aantal manieren. 1 > Stop een muziekcd van jouw keuxe in de cd rom speler van de pc >ga naar de gereedschapskist en selecteer voeg CD muziek toe. Het programma vindt zelf je cd en vraagt je om het juiste nummer (track) aan te geven. Voor je eigen informatie is het nodig om ook een titel aan de muziek te geven om te kunnen achterhalen waar het nummer vandaan komt. ( dit is nodig voor het renderen ( uitrekenen) van de film wat je als laatste gaat doen. Zoals je ziet kan je ook muziek op dezelfde wijze inkorten als de film ook hiervoor is een snijtafel. > als je muziekkeuze is bepaald kies je voor : toevoegen aan film. Je vindt het muziekstuk op je filmvenster terug onderaan d.m.v. een blauw spoor.

8 2 >kies voor gereedschapskist en kies voor genereer achtergrondmuziek. Je kunt hier een aantal kant en klare stukjes muziek kiezen en aan je film toevoegen. Bepaal je keuze. Voorvertoning laat je het stukje horen. Tevreden? > kies toevoegen aan film en het is al klaar. Ook hier zie je het muziekstuk terug op het muziekspoor onderaan. 7- EEN VOICE-OVERMAKEN Soms kan het nodig zijn om een film te voorzien van een gesproken commentaar. We noemen dit een voice over. Voorwaarde is dat je een microfoon hebt. Heb je er een met koptelefoon dan werkt het nog beter zodat je al het geluid van de film gelijktijdig kunt horen als je jouw tekst inspreekt. Als je wil starten druk je op opnemen. Je krijgt net als in een echte studio 3 seconden vooraf dan start de opname.

9 8- HET GELUIDSVOLUME INSTELLEN. Soms is het nodig om het geluidsniveau aan te passen. Het hoofdgeluidsspoor van je oorspronkelijke opname is natuurlijk aanwezig maar soms staan er dingen nop die je niet wil laten horen of zachter wil zetten omdat je er bijvoorbeeld de voiceover beter wil laten uitkomen. Geluid beheersen kan op twee manieren: 1- Totaalgeluidsniveau per spoor regelen >kies uit je gereedschapskist: volume wijzigen vervolgens verschijnen je drie geluidssporen. Het hoofdaudiospoor, het geluideffectensspoor en het muziekspoor je kunt ze met de schuifmeters elk afzonderlijk regelen. Let op dit regelt het totale geluid per spoor voor de hele film. 2 - geluid regelen per scène: Het geluidsniveau wordt in het geluidsspoor aangegeven door een blauwe lijn. Als je in een geluidsspoor klikt op de blauwe geluidslijn ontstaat er een knooppunt dat knooppunt kun je omhoog schuiven (=harder) of omlaag (=zachter) Afhankelijk van het aantal aangebrachte knooppunten kun je het geluid heel precies regelen. Zo kun je in een bepaalde scène muziek laten uitfaden (=zachter laten worden) en bijvoorbeeld de voice-over infaden ( =harder laten worden) éėn geluidssterkte niveau variabel geluid qua geluidssterkte

10 9 TEKSTEN GENEREREN Films zijn vaak voorzien van begintitels en na afloop van aftiteling. Ook in dit programma is het eenvoudig mogelijk om op elk gewenst moment een tekst in te voegen. >De eenvoudigste manier is door naast het videoalbum op de grote T te klikken (toon titels) Vervolgens is het weer een kwestie van klikken op de gewenste tekst en deze slepen naar slepen naar het filmvenster op het videospoor. In dat geval zal de titel voorafgaand aan de film spelen. Je kunt je tekst makkelijk aanpassen aan je eigen wensen. >Klik op de tekst die je op het titelspoor staat. Je komt dan in het bewerkingsmenu. Hieronder heb ik het voorbeeld gewijzigd van vrolijk kerstfeest naar vrolijk pasen. Je kunt in het rechtermenu desgewenst ook andere achtergronden toevoegen Klik daarvoor op het cactusicoontje. Bovenaan rechts zie je drie knoppen die allen mogelijkheden bieden om achtergrond voor de tekst te maken. Een egale kleur (knop links) Een verloopkleur (knop midden) of transparant d.w.z. dat je de tekst tijdens de film kan laten zien. Hiervoor plaats je de tekst op het titelspoor (herkenbaar aan de grote T links bij het filmvenster.)

11 Fase 3 de film maken Als je film helemaal klaar is ga je de film opslaan. Het voordeel van digitale video is dat je beelden op een ander medium kunt overzetten zondr kwaliteitsverleis. Je kunt vanuit dit programma op diverse manieren films maken (opslaan) waarvoor je kiest is afhankelijk van het doel. Een methode die vaak gebruikt wordt is om de film die je gemonteerd hebt weer terug te zetten op de band van je camera. Van daaruit kun je hem eenvoudig m.b.v. een videorecorder overzetten op een VHS videoband. > kies in dat geval voor optie band Wil je de film nog verder bewerken bijvoorbeeld met een ander bewerkingsprogramma of afspelen met verouderde apparaten? >Kies dan voor AVI Beschik je over moderne afspeelapparatuur die ook MPEG kunnen verwerken > kies dan MPEG. MPEG is een compressieformaat dat ervoor zorgt dat je niet veel schijfruimte nodig hebt. Let wel op er zijn meerdere MPEG soorten. Controleer eerst of je afspeelapparatuur het aankan. Wil je videobestanden via internet laten bekijken zonder lange wachttijden? Dan is Stream je werkwijze. >Kies stream alleen als je weet dat degenen die de video moeten bekijken beschikken over een zeer snelle internetverbinding ( minimaal ADSL) Je kunt je video ook uploaden naar de site van Pinnacle zelf. Daar kan iedereen hem dan bekijken. >kies hiervoor alleen als je film als bestand niet te groot is en akls je zeker weet dat iedereen hem (wereldwijd ) mag zien. verwacht niet te veel van de kwaliteit. Beschik je over een DVD brander of wil je je filmpje op een CD-tje branden (afhankelijk van de omvang) > kies in dat geval voor CD

12 LET OP Het maken van de videofilm duurt enige tijd. De film wordt eerst berekend ( gerenderd ) je hebt daarvoor alle bronbestanden die je aan je video hebt toegevoegd nodig zoals muziek of geluiden. Je zult merken dat als de film wordt gerenderd het programma bijvoorbeeld zal vragen om een muziek-cd, die je gebruikt hebt bij de montage, in de cd speler te doen. Pas dan wordt het definitieve geluid namelijk opgenomen. Zou het programma dat meteen doen tijdens het monteren dan zou het programma traag worden omdat er veel geheugen in beslag wordt genomen. Het scheelt heel veel tijd bij het monteren van je film omdat de bestandsgrootte beperkt blijft. Na de rendering zal Studio 8 aangeven dat je film klaar is. HELP!? Deze handleiding is niet meer dan een eerste aanzet. Je kunt er een eenvoudige film mee monteren die er heel professioneel uitziet. Toch zal het onherroepelijk een keer voorkomen dat je iets moet doen waarop de handleiding geen antwoord heeft. In dat geval is er de helpfunctie. Je vindt hem rechtsboven op de menubalk net als bij veel andere programma s F1 intikken werkt hier ook.. Veel succes met je film!

Fontys Hogescholen - KLC Sittard

Fontys Hogescholen - KLC Sittard LET OP! Als je je bestanden wilt verzekeren tegen verlies, dan dien je zelf back-ups te maken. Het kan namelijk altijd gebeuren dat een harde schijf crasht of andere onvoorziene gebeurtenissen zich voordoen.

Nadere informatie

Pinnacle video bewerking

Pinnacle video bewerking Pinnacle video bewerking Klik op dit icoontje op het bureaublad Klik daarna hier op Selecteer je gemaakte filmpje. Nu zie jouw film in verschillende scènes verschijnen. Sleep nu de scène die jij wil gebruiken

Nadere informatie

Pinnacle studio 14. Workshop

Pinnacle studio 14. Workshop Pinnacle studio 14 Workshop Inhoud De interface... 2 Project... 2 Film samenstellen... 4 Overgangen... 4 Titels... 5 Geluid... 6 Filmfragmenten aanpassen.... 7 Menu s Maken... 9 DVD s Branden... 11 De

Nadere informatie

Windows Movie Maker opstarten: Start het programma op via Start > Alle programma s > Applicaties > Audio en video > Movie Maker.

Windows Movie Maker opstarten: Start het programma op via Start > Alle programma s > Applicaties > Audio en video > Movie Maker. Handleiding Movie Maker Maak een map aan op je G-schijf en zet daarin de bestanden die je gaat gebruiken. Let op: Filmbestanden zijn meestal erg groot. Als je niet genoeg ruimte hebt op je G-schijf (totaal

Nadere informatie

Stroomlijn van handelingen binnen Windows movie maker

Stroomlijn van handelingen binnen Windows movie maker . Voorbereiding: 1. Je kunt op meerdere manieren beelden overzetten: a. Sluit je video- of fotocamera aan op de pc (eventueel via een laadstation) b. Sluit een kaartlezer met de geheugenkaart van je camera

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

#01: #02: #03: Clips maken van video bestanden #04: Importeren #05: #06: Plusje

#01: #02: #03: Clips maken van video bestanden #04: Importeren #05: #06: Plusje XP...Workshop Movie Maker Deel 2 Geimporteeerde video s bewerken met Moviemaker dat is een gratis programma van MS en zit in elke computer bij de programma s... Alle studie materieaal zit bij de CCBS in

Nadere informatie

3. Videoscènes monteren

3. Videoscènes monteren 43 3. Videoscènes monteren Als u met uw eigen videomateriaal aan de slag gaat, zal de volgorde van werken meestal zijn: uw video opnemen met uw camera; de video inlezen op uw computer; de video bewerken

Nadere informatie

VIDEOBEWERKEN DEEL 2

VIDEOBEWERKEN DEEL 2 VIDEOBEWERKEN DEEL 2 In deel 1 van het videobewerken hebben we het gehad over de instellingen en wat er zoal in de bewerkings omgeving te vinden is In deel twee gaan we film opnemen, plaatsen het in het

Nadere informatie

Initiatie Movie Maker

Initiatie Movie Maker Initiatie Movie Maker Wat is Movie Maker? Windows Movie Maker is een computerprogramma dat toelaat video-bestanden te bewerken. Het wordt standaard bij de besturingssystemen Windows XP, Windows ME en Windows

Nadere informatie

2. Kopiëren van het oefenmateriaal 45 2.1 Kopiëren van het oefenmateriaal... 46 2.2 Tips... 48

2. Kopiëren van het oefenmateriaal 45 2.1 Kopiëren van het oefenmateriaal... 46 2.2 Tips... 48 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Pinnacle Studio 12... 10 Hoe werkt u met dit boek?... 11 Volgorde van werken... 12 Uw voorkennis... 12

Nadere informatie

Basis handleiding imovie ios 8

Basis handleiding imovie ios 8 Basis handleiding imovie ios 8 Tik op het icoon van imovie, dan opent het scherm rechts. Tik dan op het blauwe Ga door. 1 2 A Ik ga ervan uit dat je imovie nog niet gebruikt hebt. Je ziet dan dit scherm

Nadere informatie

Kies [Een nieuw verhaal beginnen] en klik op [Volgende >]

Kies [Een nieuw verhaal beginnen] en klik op [Volgende >] Handleiding Photostory 3 Voor je begint: Photo Story 3 is een programma waarmee je een diashow of fotoverslag kunt maken. Je moet dus eerst foto s hebben voordat je met het programma kunt beginnen. Het

Nadere informatie

Film in de pc laden.

Film in de pc laden. Film in de pc laden. Wat is er nodig: De hardeschijf moet voldoende ruimte hebben om het ruwe beeldmateriaal te kunnen bewerken en te bewaren. 1 uur digitale video= 3600 sec. X 3,6 MB/sec.= 12.960 MB =

Nadere informatie

HANDLEIDING Live Movie Maker

HANDLEIDING Live Movie Maker HANDLEIDING Live Movie Maker Inhoudsopgave Movie Maker downloaden. 4 Aan de slag 6 3 Video bewerking 7 3. Video s besnijden 7 3. Overgangen toevoegen 8 3.3 Titels toevoegen 0 3.4 Aftiteling toevoegen 3.5

Nadere informatie

4. Video s maken met Windows Movie Maker 1

4. Video s maken met Windows Movie Maker 1 101 4. Video s maken met Windows Movie Maker 1 Het bewerken van video s op de computer wordt steeds populairder. Het probleem is dat u daar vaak een duur, speciaal videobewerkingsprogramma voor nodig heeft.

Nadere informatie

Videobanden op Dvd Benodigheden: opnemen.

Videobanden op Dvd Benodigheden: opnemen. Videobanden op Dvd Hoe gaat u te werk om videobanden op Dvd te zetten. Ervan uitgaande dat u met Pinnacle Studio 10-11 of 12 werkt gaat het als volgt: Benodigheden: Een computer met TV kaart Een videorecorder

Nadere informatie

Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken en video opnemen.

Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken en video opnemen. Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken en video opnemen. Handleiding van Auteur: dapunt Juli 2007 handleiding: Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken en video opnemen. Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken

Nadere informatie

Handleiding videobewerking met Windows Moviemaker

Handleiding videobewerking met Windows Moviemaker Handleiding videobewerking met Windows Moviemaker 1 Inleiding 2 2 Vereiste apparatuur 2 3 Stappenplan videobewerking 2 4 Windows Moviemaker 3 4.1 Indeling van het programma 3 4.2 Mogelijkheden op de tabbladen

Nadere informatie

Handleiding Windows Movie Maker

Handleiding Windows Movie Maker Handleiding Windows Movie Maker Bent u van plan om een animatiefilmpje te maken in Windows Movie Maker? Maar u weet niet meer precies hoe dit moet? In deze handleiding staat het nog eens stap voor stap

Nadere informatie

Film monteren met Windows Live Moviemaker

Film monteren met Windows Live Moviemaker Film monteren met Windows Live Moviemaker Als je losse stukjes film (shots) hebt opgenomen is het nog niet klaar. Je moet die losse stukjes nog aan elkaar plakken tot één geheel: monteren. Hoe je dat doet

Nadere informatie

Korte Film Individueel

Korte Film Individueel Korte Film Individueel Opdracht 2, Filmen en Monteren Maak een korte film van maximaal 60 seconden met twee personen met je smartphone of camera waarin je informatie geeft over het Koning Willem I College.

Nadere informatie

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers PICASA FOTOBEWERKING Een handleiding 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl PICASA C O M P

Nadere informatie

Voor dat je begint controleer je of je microfoon en koptelefoon goed aangesloten zijn op de computer. De roze aansluiting is voor de microfoon stekker

Voor dat je begint controleer je of je microfoon en koptelefoon goed aangesloten zijn op de computer. De roze aansluiting is voor de microfoon stekker Handleiding. Voor dat je begint controleer je of je microfoon en koptelefoon goed aangesloten zijn op de computer. De roze aansluiting is voor de microfoon stekker De groene aansluiting is voor de koptelefoon

Nadere informatie

Workshop Videobewerken met Adobe Premiere Elements

Workshop Videobewerken met Adobe Premiere Elements Workshop Videobewerken met Adobe Premiere Elements Workshop Videobewerken met Adobe Première Elements. Doel van de workshop: Tijdens je studie op de Fontys Hogescholen zul je regelmatig presentaties moeten

Nadere informatie

Foto presentaties en toepassingen 1

Foto presentaties en toepassingen 1 Foto presentaties en toepassingen 1 Foto in documenten Power Point presentatie met foto's en (video) Windows media player Windows live foto gallery/ live movie maker K-Media (Nero) Pinnacle DVD video 1

Nadere informatie

Uitleg van het bovenmenu:

Uitleg van het bovenmenu: Windows Media Player Open de media player via alle programma s of via een pictogram op het bureaublad Dit is een voorbeeld hoe het er ongeveer kan zien. Uitleg van het bovenmenu: Nu afspelen Mediabibliotheek

Nadere informatie

#04: Klik met rechter muisknop in het wit tussen de bestanden en kies met linker Alles selecteren

#04: Klik met rechter muisknop in het wit tussen de bestanden en kies met linker Alles selecteren XP...Workshop Movie Maker Deel 1 Filmpje maken van foto s: Moviemaker is een gratis programma van MS en zit in elke computer bij de programma s... Alle studie materieaal zit bij het CCBS in de map Mijn

Nadere informatie

Basis Monteertechniek. Pinnacle Studio 10

Basis Monteertechniek. Pinnacle Studio 10 Basis Monteertechniek Pinnacle Studio 10 December 2008 Inhoudsopgave Inleiding 3 1 Beginnen met werken 4 1.1 Harddisk camera aansluiten aan de computer 4 1.2 Camera met DV-tape aansluiten aan de computer

Nadere informatie

Werken met Movie Maker

Werken met Movie Maker Werken met Movie Maker Auteur: Bart van Turnhout Versie: 3.1 2012-2014, Kenniscenter de Kempel Inhoudsopgave 1. Vooraf... 3 2. Stappenplan... 4 3. Voorbereiding... 5 4. Opnemen en Importeren... 6 5. Bewerken...

Nadere informatie

Windows Movie maker. Inhoud. 1. Installeren van Windows Movie Maker. FILM http://goo.gl/hto21t

Windows Movie maker. Inhoud. 1. Installeren van Windows Movie Maker. FILM http://goo.gl/hto21t Windows Movie maker. Inhoud 1. Installeren van Windows Movie Maker... 1 2. Vooraf rekening mee houden... 3 3. Aan de slag... 3 3.1 De werkruimte... 3 3.2 Een nieuw project starten... 4 3.3 Aanpassen van

Nadere informatie

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan...

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan... Handleiding Picasa Inleiding... 2 Verwijderen, verplaatsen en hernoemen... 2 Opzoeken... 2 Importeren... 3 Selecties maken... 3 Opslaan... 3 Markeren... 3 Bewerken... 3 Diavoorstelling... 4 Collage...

Nadere informatie

Screencast-O-Matic HANDLEIDING

Screencast-O-Matic HANDLEIDING Screencast-O-Matic HANDLEIDING Inhoud 1 Inleiding 3 2 Stap voor stap 3 3 Conclusie 9 4 Meer info 10 4.1 Hulp nodig? 10 4.2 Vragen en opmerkingen 10 4.3 Trefwoordenlijst 10 4.4 Lijst met afbeeldingen 10

Nadere informatie

Geluidsbewerking met AUDACITY

Geluidsbewerking met AUDACITY Geluidsbewerking met AUDACITY Dit is de eenvoudige handleiding voor het project Be-Mobile. Niet alles wordt uitgelegd want het is een uitgebreid (en soms ingewikkeld) programma. AUDACITY is een gratis

Nadere informatie

Handleiding videobewerking voor DiViDU met Windows Moviemaker Willem Verberk Anne-Martine Gielis. 12 maart 2007

Handleiding videobewerking voor DiViDU met Windows Moviemaker Willem Verberk Anne-Martine Gielis. 12 maart 2007 Handleiding videobewerking voor DiViDU met Windows Moviemaker Willem Verberk Anne-Martine Gielis 12 maart 2007 Colofon Handleiding videobewerking voor DiViDU met Windows Moviemaker Auteurs Willem Verberk

Nadere informatie

Verkorte Mediabrowser 2 Gebruiksaanwijzing-stappenplan

Verkorte Mediabrowser 2 Gebruiksaanwijzing-stappenplan Verkorte Mediabrowser 2 Gebruiksaanwijzing-stappenplan Kies C voor een complete DVD montage Schuin gedrukte tekst kan eventueel worden overgeslagen (titels, effecten of achtergrondmuziek zijn niet mogelijk)

Nadere informatie

Stappenplan Movie Maker

Stappenplan Movie Maker Start Movie Maker op Stappenplan Movie Maker Foto s, filmpjes of muziek importeren Voor je aan de slag kan moet je eerst je filmpje of je foto s importeren naar Movie Maker. Daarvoor klik je op een van

Nadere informatie

Geluidsbewerking met AUDACITY. Deze elektrische puls wordt op ons computerscherm voorgesteld als een geluidsgolf.

Geluidsbewerking met AUDACITY. Deze elektrische puls wordt op ons computerscherm voorgesteld als een geluidsgolf. Geluidsbewerking met AUDACITY 1. Wat is geluid Van gierende banden tot trillende snaren. Alles wat geluid maakt, beweegt en verplaatst daardoor kleine beetjes lucht. Geluidsgolven kan je niet zien, maar

Nadere informatie

Een film van het gemaakte project maken doe je als volgt. Klik op film maken en er verschijnt onderstaand beeld.

Een film van het gemaakte project maken doe je als volgt. Klik op film maken en er verschijnt onderstaand beeld. Een film van het gemaakte project maken doe je als volgt Klik op film maken en er verschijnt onderstaand beeld. Selecteer bestand Geef je voorkeuren aan Selecteer de schijf waar het moet worden Klik op

Nadere informatie

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina.

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. Leerpaden maken 1. Account en wachtwoord 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. 5. Structuur aanbrengen met stappen 6. Structuur aanbrengen

Nadere informatie

ThemaFilm Individueel,, citymarketing

ThemaFilm Individueel,, citymarketing ThemaFilm Individueel,, citymarketing Opdracht themafilm over Helsinki, Den Bosch, Maastricht, Eindhoven Maak een themafilm met smartphone of fotocamera Probeer niet alles te laten zien maar maak een keuze,

Nadere informatie

3. Videofilm monteren en bewerken

3. Videofilm monteren en bewerken 43 3. Videofilm monteren en bewerken De eerste stap na het importeren van uw videomateriaal is het rangschikken van de opnamen tot een goed lopend verhaal. Wat u als eerst heeft opgenomen, hoeft immers

Nadere informatie

Let op! In Movie Maker 2.6 worden de volgende bestanden ondersteund:.avi,.mpg,.m1v,.mp2,.mp2v,.mpeg,.mpe,.mpv2,.wm,.wmv,.asf.

Let op! In Movie Maker 2.6 worden de volgende bestanden ondersteund:.avi,.mpg,.m1v,.mp2,.mp2v,.mpeg,.mpe,.mpv2,.wm,.wmv,.asf. 1 Aangepaste paragraaf 3.7 Video importeren met Windows Movie Maker 2.6 Bij Windows Vista wordt een zeer gebruiksvriendelijk programma meegeleverd waarmee u video s kunt bewerken: Windows Movie Maker versie

Nadere informatie

7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10

7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10 205 7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10 De laatste jaren wordt de computer steeds vaker gebruikt voor het verzamelen van geluidsbestanden. Ook het downloaden van muziekbestanden vanaf internet

Nadere informatie

Vastleggen en monteren in Windows Moviemaker KENNISNET 2006

Vastleggen en monteren in Windows Moviemaker KENNISNET 2006 Vastleggen en monteren in Windows Moviemaker KENNISNET 2006 Inleiding... 3 Camera aansluiten... 5 Video vastleggen... 7 Video importeren... 14 Video bewerken... 15 Overgang maken tussen 2 clips... 17 Video-effecten...

Nadere informatie

Handleiding Op Maat Wizard.

Handleiding Op Maat Wizard. Handleiding Op Maat Wizard. Met de Op Maat Wizard kun je zelf vullingen maken voor de verschillende werkvormen in het Op Maat programma. Wanneer je de software (Speler en Wizard) niet in je bezit hebt,

Nadere informatie

Verschillen met PowerPoint 2007

Verschillen met PowerPoint 2007 1 Verschillen met PowerPoint 2007 In dit bestand krijg je een overzicht van de verschillen met versie 2007 van PowerPoint. Zie je in het boek iets wat op jouw computer niet kan, kijk dan hier om te zien

Nadere informatie

Cursus Powerpoint 2003

Cursus Powerpoint 2003 1a. Een presentatie opzetten Cursus Powerpoint 2003 Open Powerpoint en klik linksboven op Bestand en vervolgens op Nieuw. Rechts opent zich het menuscherm Nieuwe presentatie met daarin diverse opties om

Nadere informatie

Dit is een artikel uit de Peter van Olmen serie: Handleidingen Voor Iedereen AUDACITY HANDLEIDING. Voor audacity versie 1.2.6

Dit is een artikel uit de Peter van Olmen serie: Handleidingen Voor Iedereen AUDACITY HANDLEIDING. Voor audacity versie 1.2.6 AUDACITY HANDLEIDING Voor audacity versie 1.2.6 Inhoudsopgave 1.1: Installatie 1.2: Mp3 bestanden mogelijk maken 2.1: Een bestand openen 2.2: Uitleg knoppen 2.3: Een deel selecteren 2.4: Verwijderen 2.5:

Nadere informatie

Stappenplan Moovly. Leren. - Klik daarna " + New Moov ".

Stappenplan Moovly. Leren. - Klik daarna  + New Moov . Stappenplan Moovly Leren Zo maak je een Moov die je later met gegevens gaat vullen. - Surf naar http://moovly.com/ - Klik rechts bovenin op de knop "Login". - Voer op het volgende scherm je e-mailadres

Nadere informatie

Maak een fotoverhaal

Maak een fotoverhaal Maak een fotoverhaal Uw foto s aaneensmeden tot een leuk filmpje. U doet het met Photo Story 3, een gratis programma van Microsoft. Hiermee maakt u in een handomdraai een prachtige multimediapresentatie

Nadere informatie

Handleiding videobewerking voor DiViDU Willem Verberk

Handleiding videobewerking voor DiViDU Willem Verberk Handleiding videobewerking voor DiViDU Willem Verberk met Windows Movie Maker 15 maart 2006 Colofon Handleiding videobewerking voor DiViDU met Windows Movie Maker Stichting Digitale Universiteit Nijenoord

Nadere informatie

ANIMATIE S MAKEN Les 1 Les 2 Les 3 Les 4

ANIMATIE S MAKEN Les 1 Les 2 Les 3 Les 4 ANIMATIE S MAKEN Les 1: uitleg animatie maken, verhaal maken en storyboard Les 2: foto s maken voor de animatie Les 3: foto s aanpassen en een gif bestand maken Les 4: filmpje bewerken met MovieMaker en

Nadere informatie

MONTAGE THEMA S IN STUDIO12 31-03-2010

MONTAGE THEMA S IN STUDIO12 31-03-2010 MONTAGE THEMA S IN STUDIO12 31-03-2010 Wat is het? Dit nieuwe item werd aan Studio12 toegevoegd om het programma aantrekkelijker te maken voor de beginner Ieder thema bestaat uit een setje van sjablonen

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis... 9 Voor docenten... 9

Nadere informatie

Foto & Film bewerking

Foto & Film bewerking Foto & Film bewerking Leren werken met : - - Windows Movie Maker - Youtube Workshop deel 1: De te nemen stappen: - Zorg voor materiaal om te monteren. Individueel een filmpje maken op basis van script

Nadere informatie

Indien het programma niet geïnstalleerd staat kun je het hier downloaden: http://windows.microsoft.com/nl-be/windows-live/essentials

Indien het programma niet geïnstalleerd staat kun je het hier downloaden: http://windows.microsoft.com/nl-be/windows-live/essentials 1 Inleiding Windows Live Movie Maker is een gratis programma waarmee je eenvoudig zelf filmpjes kunt monteren. Die filmpjes kunnen samengesteld worden uit foto s, video- en geluidsfragmenten. Je zelfgemaakte

Nadere informatie

DIGITALE VIDEO MET WINDOWS MOVIE MAKER. H. Foole

DIGITALE VIDEO MET WINDOWS MOVIE MAKER. H. Foole DIGITALE VIDEO MET WINDOWS MOVIE MAKER H. Foole 1. INHOUDELIJK Een film moet kort en helder laten zien waar het om gaat. De filmopnamen kun je meestal maar één keer maken, bijvoorbeeld als je praktijksituaties

Nadere informatie

8. Schijfmenu s. In dit hoofdstuk leert u het volgende:

8. Schijfmenu s. In dit hoofdstuk leert u het volgende: 8. Schijfmenu s Na de introductie van dvd s en video-cd s, is het interactief film kijken gemeengoed geworden. Dvd s en video-cd s bieden de kijker de mogelijkheid om direct naar een bepaalde plek op de

Nadere informatie

Digitaal vertellen Technische handleiding voor leerlingen

Digitaal vertellen Technische handleiding voor leerlingen Digitaal vertellen Technische handleiding voor leerlingen Handelingen: Mapjes aanmaken Foto s naar pc kopiëren / foto s naam geven Foto s scannen Uitleg Ulead Ulead opstarten Voice-over opnemen Storyboard

Nadere informatie

Activinspire +Inhoud o Gebruik pen 3 o kalibreren van het bord 4 o schermindeling en benamingen Active Inspire 5 o Dashboard 6 o Hoofdgereedschapspalet 6 o Hoofdpalet 7 o De software starten 8 o De software

Nadere informatie

Nederlandse versie. Inleiding. Software installatie. MP502FM / MP504FM Sweex Black Onyx MP4 Player

Nederlandse versie. Inleiding. Software installatie. MP502FM / MP504FM Sweex Black Onyx MP4 Player MP502FM / MP504FM Sweex Black Onyx MP4 Player Inleiding Stel de Sweex Black Onyx MP4 Player niet bloot aan extreme temperaturen. Plaats het apparaat niet in direct zonlicht of in de dichte nabijheid van

Nadere informatie

DEEL: THEMA. Klik op Thema. Nu verschijnen er een aantal thema s. Dubbelklik op een thema en je krijgt het volgende schermpje:

DEEL: THEMA. Klik op Thema. Nu verschijnen er een aantal thema s. Dubbelklik op een thema en je krijgt het volgende schermpje: DEEL: THEMA In het Notebook kun je zelf snel de bladzijde een leuk uiterlijk geven d.m.v. een thema. Deze thema s vind je op de volgende manier: Klik op Gallery Klik op Thema Nu verschijnen er een aantal

Nadere informatie

Inhoud. Handleiding Dododent. Beste tandarts of praktijkmanager,

Inhoud. Handleiding Dododent. Beste tandarts of praktijkmanager, Handleiding Dododent Beste tandarts of praktijkmanager, Hartelijk dank voor de aanschaf van een website bij Dodoworks. Hieronder volgt een uitgebreide handleiding van het Dododent systeem waarmee de website

Nadere informatie

Een eerste kennismaking

Een eerste kennismaking 27-2-2006 1 W erkstukken m a ken m et Po w erpo int Een eerste kennismaking PowerPoint is het presentatieprogramma van Microsoft waarmee we informatie, d.m.v. dia s, op een duidelijke manier kunnen presenteren.

Nadere informatie

Klikpuzzel - PP 2007 & 2010

Klikpuzzel - PP 2007 & 2010 Klikpuzzel - PP 2007 & 2010 Voor PP 2010 : Volg alle punten die in het zwart staan. Deze gelden zowel voor PP 2007 als voor 2010. Enkel als er iets verschillend is voor PP 2010 zet ik dit het blauw. 1.

Nadere informatie

Bloggen jullie ook? Je tikt in google blogger en je neemt de eerste webpagina www.blogger.com

Bloggen jullie ook? Je tikt in google blogger en je neemt de eerste webpagina www.blogger.com Bloggen jullie ook? 1. Wat is bloggen? Je maakt een weblog of plaats (overzicht) op het internet. Eigenlijk is het een eenvoudige eigen site op het internet in dagboekvorm. Het is niet moeilijk, je hebt

Nadere informatie

3. Video, DVD en radio ... ... ... ...... ... ... ...... 4. Video s maken met Movie Maker 2 101 ... ... ... ... ... ... ... ... ......

3. Video, DVD en radio ... ... ... ...... ... ... ...... 4. Video s maken met Movie Maker 2 101 ... ... ... ... ... ... ... ... ...... Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De volgorde van lezen... 17 De website bij het boek... 17 Uw voorkennis... 18 Hoe werkt u met dit

Nadere informatie

Videomontage met Quik

Videomontage met Quik Videomontage met Quik Inleiding Eén van de leukste dingen om te doen op een tablet is het monteren van videofilms. Dit kan met afbeeldingen of met videomateriaal. Er zijn verschillende app s beschikbaar,

Nadere informatie

Plaats voor eigen notities. Inhoud van de lessen:

Plaats voor eigen notities. Inhoud van de lessen: Bachelor in het onderwijs: lager onderwijs Kattenberg 9, 9000 Gent Auteur: Geert Kraeye Samen spelen en werken met Audacity Bachelor in het onderwijs: lager onderwijs Kattenberg 9, 9000 Gent Auteur: Geert

Nadere informatie

5. Werken met afbeeldingen

5. Werken met afbeeldingen 103 5. Werken met afbeeldingen Foto s en tekeningen worden ook wel afbeeldingen genoemd. Afbeeldingen maken een website niet alleen mooier. Ze zijn ook belangrijk om duidelijk te maken wat je precies bedoelt.

Nadere informatie

Filmpje maken in Picasa

Filmpje maken in Picasa Filmpje maken in Picasa De veranderingen in Picasa 3.6 en 3.8 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Intro Picasa 3.6NL en Intro Picasa

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11 Inhoudsopgave Voorwoord...13 Introductie Visual Steps...14 Wat heeft u nodig?...15 Hoe werkt u met dit boek?...16 De volgorde van lezen...17 De cd-rom bij dit boek...17 De schermafbeeldingen...17 Hoe verder

Nadere informatie

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail.

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. INLOGGEN Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle login

Nadere informatie

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld.

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. 2 Windows, inleiding Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. 2.1 Windows, een eerste verkenning In het vorige hoofdstuk heb je gezien wat een besturingssysteem is. Nu ga je werken

Nadere informatie

Handleiding Windows Foto s uit een eerder gemaakt fotoboek overzetten naar de nieuwe software

Handleiding Windows Foto s uit een eerder gemaakt fotoboek overzetten naar de nieuwe software Handleiding Windows Foto s uit een eerder gemaakt fotoboek overzetten naar de nieuwe software HEMA Fotoservice Versie 1.1 2016 Inleiding In deze handleiding leggen we uit, hoe je snel de foto s uit een

Nadere informatie

Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam. Beeld en geluid. Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia

Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam. Beeld en geluid. Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam Beeld en geluid Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia ABC Amsterdam OCA onderwijscomputercentrum maart 2002 Deze cursus is eigendom

Nadere informatie

Videoband naar DVD of Blu-ray

Videoband naar DVD of Blu-ray Videoband naar DVD of Blu-ray Pinnacle Dazzle DVD Recorder 59.95 Dazzle Video Creator HD Studio 14 79.95 Dazzle Video Creator Platinum HD Studio 15 99.95 Opname: DVD-bestand Film op DVD, geen Blu-ray Moviebox

Nadere informatie

Basis Live Mode Functies Je kan eenvoudig camerabeelden bekijken in een layout naar keuze. Kies een layout bovenaan het scherm, in de Live Mode.

Basis Live Mode Functies Je kan eenvoudig camerabeelden bekijken in een layout naar keuze. Kies een layout bovenaan het scherm, in de Live Mode. Eindgebruiker Quick Start Guide Overzicht De exacqvision Client software bestaat uit 3 schermen: Live, Search, en Setup. Om in het gewenste scherm te geraken, klik je op het desbetreffende pictogram aan

Nadere informatie

Windows Media Player:

Windows Media Player: Windows Media Player: Afspelen: 1) Map openen van wat je wil afspelen (USB, harde schijf, SD-kaart, ) 2) Dubbelklik op gekozen film (als WMP als standaard staat ingesteld start dit automatisch op). OF

Nadere informatie

9. Een fotoalbum maken

9. Een fotoalbum maken 323 9. Een fotoalbum maken PowerPoint is een programma waarmee u presentaties kunt maken. Een presentatie bestaat uit dia s. Deze dia s kunt u op een computerscherm bekijken, of met een beamer op een scherm

Nadere informatie

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant...

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant... Inhoudsopgave 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4 3 Stap voor Stap...5 4 Technische kant....7 5 Werkblad Mijn Digi-tale...9 6 Werkblad Mijn storyboard 10 Digi-Tales Opzet en

Nadere informatie

Handleiding bij de workshop Animatie in Microsoft PowerPoint Hoe maak je een animatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen

Handleiding bij de workshop Animatie in Microsoft PowerPoint Hoe maak je een animatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen Vorige keer hebben wij gesproken over het maken van een PowerPoint presentatie. Deze keer beginnen wij met de herhaling van de basis handelingen op de computer zoals: iets op je scherm aanwijzen iets op

Nadere informatie

Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen?

Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen? Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen? Hiervoor moeten twee taken uitgevoerd worden. De schermafdruk maken De schermafdruk op het forum plaatsen. I. Een schermafdruk maken: Om een schermafdruk te maken

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord... 7 Voordat je begint... 8 Wat heb je nodig?... 9 Voor ouders, verzorgers en leraren... 10

Inhoudsopgave. Voorwoord... 7 Voordat je begint... 8 Wat heb je nodig?... 9 Voor ouders, verzorgers en leraren... 10 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Voordat je begint... 8 Wat heb je nodig?... 9 Voor ouders, verzorgers en leraren... 10 1. Je spreekbeurt voorbereiden 11 1.1 Een onderwerp kiezen... 12 1.2 Informatie verzamelen...

Nadere informatie

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab 1 Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab In dit aanvullende PDF-bestand staat een overzicht van wijzigingen van het boek in combinatie met een Samsung Galaxy tablet met Android 5 1 Foto

Nadere informatie

Handleiding. voor Casablanca 3 en 4 evenals Windows PCs

Handleiding. voor Casablanca 3 en 4 evenals Windows PCs Handleiding voor Casablanca 3 en 4 evenals Windows PCs Index Arabesk Hoofdmenu : 3 Omgeving 4 Assistent 4 Schijfprojecten 7 Instellingen 7 Verscheidene 8 Voorbereiden 8 Films 8 Hoofdstukken 9 Vormgeving

Nadere informatie

Handleiding Facebook Pergamano International Augustus 2012

Handleiding Facebook Pergamano International Augustus 2012 Handleiding Facebook Pergamano International Augustus 2012 Inhoudsopgave 1 Wat is Facebook? 2 Registreren bij Facebook en een account aanmaken 3 Foto s toevoegen in een album 4 Een omslag foto toevoegen

Nadere informatie

1. Programma installeren Installeren van TotalMedia Studio Kopiëren van de oefenbestanden Tips... 18

1. Programma installeren Installeren van TotalMedia Studio Kopiëren van de oefenbestanden Tips... 18 Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 De cd-rom... 8 Uw voorkennis... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 8 De website bij dit boek... 9 Toets uw

Nadere informatie

Erratum Foto s, video s en muziek in

Erratum Foto s, video s en muziek in 1 Erratum Foto s, video s en muziek in In oktober 2017 is er een update verschenen van. In dit aanvullende bestand leest u over de belangrijkste verschillen. Sommige schermen zijn enigszins gewijzigd qua

Nadere informatie

In dit hoofdstuk leer je hoe je dit allemaal moet doen. Daarna kun je met je eigen foto s een prachtige collage maken.

In dit hoofdstuk leer je hoe je dit allemaal moet doen. Daarna kun je met je eigen foto s een prachtige collage maken. 11 1. Collage Creator Een collage is een kunstwerk van foto s, plaatjes en letters. Wil jij een collage maken met je leukste foto s? Gebruik dan het programma Collage Creator. Je kiest zelf de foto s die

Nadere informatie

Afbeeldingen Module 11

Afbeeldingen Module 11 11. Afbeeldingen Er zijn veel manieren waarop u een afbeelding in kunt voegen in een tekst. U kunt bijvoorbeeld plaatjes die met een ander programma zijn gemaakt in uw documenten opnemen. Zo kunt u met

Nadere informatie

Handleiding Word Press voor de bewoners Westerkaap 1

Handleiding Word Press voor de bewoners Westerkaap 1 1 Handleiding Word Press voor de bewoners Westerkaap 1 Inhoud: Inloggen Pagina 1 Algemeen Pagina 2 Berichten Pagina 2 Bericht bewerken, Linken Pagina 3-4 Plaatje toevoegen bericht Pagina 5-6 Bericht publiceren

Nadere informatie

1. Windows Live Movie Maker installeren Programma downloaden Oefenbestanden downloaden Achtergrondinformatie...

1. Windows Live Movie Maker installeren Programma downloaden Oefenbestanden downloaden Achtergrondinformatie... Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De website bij het boek... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 Uw voorkennis... 15 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Cool Edit handleiding voor gebruikers

Cool Edit handleiding voor gebruikers Cool Edit handleiding voor gebruikers 1 Programma opnemen op MP3 Opnemen van een bandprogramma in mp3 kan in beide studio s. Dit doe je met het programma Cool Edit Pro. Dubbelklik op het volgende icoontje

Nadere informatie

Scherzando digitaal studeren

Scherzando digitaal studeren Handleiding voor het downloaden vanaf de website Het installeren van de sweetmidiplayer Het gebruik van de sweetmidiplayer Het gebruik van de noteworthy player / plug-in Scherzando digitaal studeren INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de nieuwe fototool

Veelgestelde vragen over de nieuwe fototool Veelgestelde vragen over de nieuwe fototool 1. Hoe voeg ik foto s toe aan mijn profiel? 3 2. Hoe voeg ik klassenfoto s toe? 7 3. Hoe voeg ik fotoalbums toe? 11 4. Hoe zoek en bekijk ik klassenfoto s? 13

Nadere informatie

Stappenplan Moviemaker

Stappenplan Moviemaker Stappenplan Moviemaker 1. Benodigde bestanden: (download via netwerk) Dierengeluiden.mp4 Schattige hondjes.mp4 Speciaal talent.mp4 Coldplay.mp3 Einde.jpg 2 Bestanden openen in Moviemaker Open Windows Live

Nadere informatie

Foto s en/of documenten via e-mail verzenden (als attached document)

Foto s en/of documenten via e-mail verzenden (als attached document) Foto s en/of documenten via e-mail verzenden (als attached document) INLEIDING In de nu volgende tekst wordt beschreven op welke manieren je een document (Word, Exel, Powerpoint) via E-mail als een attached

Nadere informatie