Zope. Een technische introductie. Martijn Pieters Antraciet BV V september 1999

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zope. Een technische introductie. Martijn Pieters Antraciet BV mj@antraciet.nl. V1.2-26 september 1999"

Transcriptie

1 Een technische introductie Zope Martijn Pieters Antraciet BV V september 1999 Kerkstraat 19 Postbus AG Bussum The Netherlands e info@antraciet.nl t +31 (0) f +31 (0)

2 Introductie Het web is niet langer meer alleen een netwerk van statische informatie, maar een van applicaties. Bij de ontwikkeling van die applicaties wordt meer en meer gebruik gemaakt van Web Application Servers, die een framework bieden van voorzieningen speciaal gericht op het web. Zope is een Open Source Web Applicatie Server die een zeer complete set voorzieningen aanbiedt om zulke applicaties te bouwen. Zope staat voor Z Object Publishing Environment, is volledig object georiënteerd, en kan bijna geheel worden beheerd via zijn web interface. Het geschreven in de script taal Python, waarbij de snelheidsgevoelige delen geschreven zijn in C. In deze introductie geef ik een beknopt overzicht van de technische aspecten van deze software. Ik ga ervan uit dat de lezer bekend is met de grondbeginselen van het object georiënteerd programmeren. In deze introductie gebruik ik voornamelijk engelse termen voor deze begrippen. Kort Overzicht Zope draait om object publicatie. Een applicatie bestaat uit een hiërarchie van objecten, waarbij een URL door Zope wordt vertaald naar een methode aanroep op een object. Wanneer je een het absolute pad gedeelte van een URL (dus dat gedeelte na de host specificatie) van /deel1/deel2/deel3 hebt, dan wordt het object deel1 gevraagd om een object deel2, welke op zijn beurt weer om deel3 wordt gevraagd. Dit laatste onderdeel wordt gepubliceerd. Zope zorgt ervoor dat alleen naar geautoriseerde personen het gevraagde object wordt gepubliceerd, verzorgt de vertaling van URL naar object, de vertaling van POST en GET data naar geschikte objecten, en de vertaling van het resultaat van de aanroep naar bruikbare vorm voor de aanvrager. Er zijn faciliteiten voor fout-afhandeling, relationele database integratie, standaard objecten, enzovoort. Zope is geschreven in Python, een zeer heldere, object georiënteerde script taal, zelf ook Open Source. Python is op zichzelf een zeer efficiënte en snelle taal, maar waar nodig zijn de bottlenecks uitgevoerd in C. Zope is geheel cross-platform, en draait op vrijwel alle systemen waar Python werkt.

3 Architectuur Het onderstaande schema geeft een overzicht van de architectuur van een Zope Server: Aan de voorkant ligt een protocol afhandelaar, die een verzoek van willekeurig protocol ontleed, en de na verwerking van dat verzoek, het antwoord weer geschikt maakt voor datzelfde protocol. Op het moment van schrijven worden de volgende protocollen ondersteund: HTTP: Het web zelf, en het protocol waarvoor het resultaat van een Zope applicatie bedoeld is; PCGI: Een protocol om via een klein en snel CGI programmaatje een verzoek aan een bestaande HTTP server door te sluizen naar de Zope Server. Hierdoor kunnen bepaalde features van een bestaande webserver worden benut, zoals bijvoorbeeld SSL; FTP en WebDAV: twee manieren om bepaalde objecten in de ZODB, die daarvoor voorbereid zijn, te beheren; XML-RPC: Een lichtgewicht protocol voor inter-applicatie communicatie; Monitor: Vanaf de lokale host kan rechtstreeks in een Python interpreter in de server worden gestapt, waarna de objecten in Zope rechtstreeks benaderd kunnen worden. Zeer geschikt voor debug doeleinden.

4 Het framework zorgt voor authentisering en autorisatie, het ophalen van het verzochte object, de vertaling van de data van een verzoek in bruikbare vorm, en de afhandeling van foutmeldingen. Men kan ook dit framework volledig negeren, en in Python geschreven objecten rechtstreeks publiceren. Object in Zope zijn opgeslagen in een Object Database, de ZODB. De inhoud hiervan kan zowel op een filesysteem als in een relationele database worden opgeslagen. Het framework van Zope is eenvoudig uit te breiden met nieuwe diensten, zoals database adapters voor relationele databases, verzenden via SMTP, authentisering via databases, LDAP servers en platte files, enzovoort. Z Object Database Objecten in Zope worden opgeslagen in een object database, de ZODB. Deze database is transactioneel en zorgt ervoor dat: de staat van een object consistent, en persistent wordt opgeslagen, en dus onafhankelijk is van het al dan niet draaien van de server; veranderingen in de staat van een object worden gevolgd en opgeslagen, zonder dat een ontwikkelaar daar veel meer voor hoeft te doen dan zich aan een paar simpele regels te houden; alle veranderingen binnen een transactie vallen en alle veranderingen binnen één transactie alleen permanent worden gemaakt als er geen fout optreedt gedurende het verloop van de transactie; oude transacties te allen tijde zijn terug te draaien, oneindige undo dus; objecten worden in het geheugen worden gecached, en worden gedeactiveerd wanneer zij niet meer worden aangeroepen; multi-threaded verzoeken tot veranderingen in de ZODB niet met elkaar in conflict komen. Een nieuwe aanroep start automatisch een nieuwe transactie, welke weer eindigt bij het einde van die aanroep. Ze zijn volledig transparant voor de ontwikkelaar. De inhoud van de object database is bijna volledig te beheren met een browser. Door de krachtige beveiligingsstructuur van Zope, en de webinterface is het zeer gemakkelijk en verantwoord om het beheer van delen van een website te delegeren. De ZODB ondersteund ook langlopende transacties, zogenaamde Versions.

5 Framework Zope biedt de applicatie ontwikkelaar een framework aan van diensten, waarmee het bouwen van een Web Applicatie gemakkelijk wordt gemaakt; de ontwikkelaar hoeft hier niets (of niet veel) meer voor te doen. Deze diensten vallen uiteen in: Standaard objecten Web interface Acquisitie Beveiliging Marshalling Scripten Deze diensten worden hieronder ieder apart besproken. Standaard Objecten Zope biedt een pakket van standaard objecten aan, waarmee snel een dynamische site kan worden gebouwd, en waarmee met objecten een filesysteem kan worden gesimuleerd. Bovendien ondersteunen deze objecten alternatieve beheer protocollen zoals WebDAV en FTP., en spelen zij een belangrijke rol in de web interface van Zope. Verder kunnen nieuwe classes worden gebouwd met deze objecten, welke het ontwikkelen van eigen objecten vergemakkelijkt. Folder De belangrijkste bouwsteen van een hiërarchische object structuur, en een belangrijk object in de beveiliging van een web applicatie. Image Een image object vindt zelf de hoogte en breedte van een plaatje uit, en biedt een interface aan voor het genereren van een <IMG> tag met de juiste attributen. File Binaire files die verder geen speciale interface behoeven, worden hiermee gemodelleerd. DTML Document Gebruik dit object voor tekstuele inhoud, en andere tekstuele site elementen, waarbij het van belang is dat de inhoud via de web interface aan te passen is.

6 DTML Method Met DTML Methods doe je het meeste script werk. Hiermee maak je nieuwe interfaces voor een applicatie, waarin je weer andere objecten kunt aanroepen. External Method Maakt een in Python geschreven method beschikbaar in de Object Database. Gebruik dit daar waar een volledig in Python geschreven uitbreiding overkill zou zijn, maar waar wel functionaliteit nodig zou zijn die anders niet beschikbaar is. Je hebt hiervoor wel toegang tot het filesysteem nodig. ZCatalog Indexeert andere objecten in de Object Database, voor het snel lokaliseren van specifieke objecten. Voor zoekfuncties op een site, en voor het dynamisch genereren van alternatieve views van de gegevens in je applicatie of site. Database Connection Dit object representeert een externe relationele database. Het zorgt voor connection pooling, en integreert die database, mits dat ondersteund wordt, in de transacties van Zope. Z SQL Method Met een Z SQL Method geven toegang tot de SQL data in externe databases.

7 Web Interface Dit is een screenshot van de web interface van Zope, datgene wat je ziet wanneer je voor het eerst een nieuw geïnstalleerde Zope Server gaat administreren. Aan de linkerkant vindt je een hiërarchische boom van alle folder-achtige objecten in de object database. Dit vormt de navigatie. Aan de rechterkant zie je het werk gedeelte, waar je het huidige object bewerkt, in dit geval het root object. Langs de bovenkant vindt je een rij tab bladen, één voor elke administratieve actie die je op dat object kunt uitvoeren. Elk type object kan zijn eigen tab bladen definiëren. Deze interface is op te roepen door /manage toe te voegen aan een object URL. Als je dit doet voor een object dieper in de hiërarchie, dan past de navigatie zich hieraan aan; het laat dan alleen de sub-objecten van het gekozen object zien. Acquisitie Bij object georiënteerd programmeren wordt veel gebruik gemaakt van inheritance, de overname van gedrag van een andere class. Zope geeft de ontwikkelaar een nieuwe manier voor het definiëren van gemeenschappelijk gedrag: acquisitie. Bij acquisitie wordt gedrag niet uit een class hiërarchie overgenomen, maar uit de object hiërarchie. Inheritance is de overname van gedrag tijdens de ontwerpfase, acquisitie neemt gedrag over tijdens de uitvoerfase, en is dus veel dynamischer.

8 Het principe is simpel: Objecten worden binnen een ander object geplaatst, een container, en vormen zo een hiërarchie, een beetje zoals een filesysteem. Vanaf dat moment hebben de objecten binnen die container de beschikking over alle methoden en attributen van hun container. Bovendien zijn de objecten in de container zelf ook attributen van die container, en dus aanspreekbaar vanuit de andere objecten in de container. Dit is het beste uit te leggen met een voorbeeld: Het object A is een container, en definieert een methode hello_world. Deze is bereikbaar vanuit Zope met de URL /A/hello_world. In A stoppen wij het object B, en het object C, die zelf geen methoden of attributen hebben. Door acquisitie, is nu de URL /A/B/hello_world een geldige aanroep, want B kent nu ook een methode hello_world. Verder zijn /A/C/B/hello_world en /A/B/B/C/B/hello_world ook geldige aanroepen. Het voordeel hiervan is, dat je vrij hoog in je object hiërarchie, algemeen geldende functionaliteit en objecten kunt definiëren, en die je dan dieper in de object structuur op verschillende plaatsen kunt gebruiken. Dit wordt veel gebruikt voor templates, en is ook van groot belang voor Zope s beveiligings-systeem. Beveiliging De beveiligings-architectuur van Zope houdt zich bezig met twee dingen: wie ben je (authentisering), en wat mag jij doen (autorisatie). Authentisering bepaalt wie de gebruiker is aan de hand van bijvoorbeeld het HTTP authentisering protocol en wat voor een soort dingen die gebruiker mag doen. Autorisatie daarentegen, houd zich bezig wat er gebeurt met een object. Namenlijk, welke privileges heeft een gebruiker nodig om een bepaalde actie uit te voeren. In Zope houd je dus informatie bij over gebruikers, en permissies voor objecten. Om te voorkomen dat je met een lange lijst van permissies per gebruiker eindigt (een applicatie kan immers uit heel veel objecten en methoden bestaan), hanteert Zope een abstractie tussen de gebruikers en de object operaties. Er zijn vier componenten die deze abstractie bewerkstelligen: Gebruikers Hiermee worden de mensen die gebruik maken van een Zope applicatie gemodelleerd. Je geeft ermee aan wat voor toegang iemand heeft, en verzorgen de authentisering. Rollen Rollen representeren een soort verantwoordelijkheid, een rol die iemand speelt binnen je applicatie, zoals Werknemer, of Auteur. Rollen linken authentisering met autorisatie, en lijken een beetje op groepen uit andere beveiligings-systemen.

9 Permissies Permissies representeren bepaalde acties op je objecten, op een abstract niveau, zoals bekijken en wijzigen. Een of meerdere methoden op een object vallen samen onder een permissie. Acquisitie Met behulp van acquisitie worden de gemaakte beveiligings-instellingen doorgegeven naar de onderliggende objecten, zodat toegang tot een groep objecten centraal wordt geregeld. Gebruikers en permissies koppel je aan elkaar door middel van rollen. Op een gegeven object ken je een permissie toe aan een rol, en door acquisitie ook op alle sub-objecten. Door nu een individuele gebruiker die rol te geven, krijgt die gebruiker het recht om de actie die door de permissie wordt gedekt, uit te voeren. Een voorbeeld: Een bepaald gedeelte van je applicatie is alleen toegankelijk voor dealers. De permissie View geeft het recht om de interface van dat deel van de applicatie op te vragen. Je maakt dan een rol, genaamd Dealer, en geeft in het bedoelde gedeelte van je applicatie, die View permissie aan die rol. Nu kun je gebruikers aanmaken voor al je dealers, die je de rol Dealer meegeeft. Naast deze abstractie, kent Zope ook nog lokale en proxy rollen. Met lokale rollen geef je individuele gebruikers een rol op een individueel object. Een voorbeeld hiervan is de Owner rol, die automatisch wordt gegeven aan de objecten die een bepaalde gebruiker creëert. Permissies gegeven aan die rol, gelden alleen op die objecten waar die gebruiker de lokale rol is gegeven. Permissies zoals wijzigen geef je dan aan de Owner rol, en dan kan alleen degene die het object heeft gecreëerd, ook weer wijzigen. Bij een proxy rol, geef je een rol aan de gebruiker van een bepaalde methode. Als de gebruiker een methode aanroept, krijgt de gebruiker ook nog eens die extra rol, waardoor de aangeroepen methode ook andere, normaal niet toegankelijke acties kan uitvoeren.

10 Marshalling In web applicaties worden vaak HTML formulieren gebruikt voor de invoer en bewerking van gegevens, welke daarna middels GET of POST requests naar de server worden gestuurd. Deze gegevens zijn echter beperkt tot tekst, er is namelijk geen concept van data typen. Met behulp van zogenaamde modifiers, toevoegsels aan de naam van formulier velden, zorgt Zope voor het omzetten van de gegevens naar andere data typen en structuren, zoals: Numerieke gegevens: integer, long en float; Lists (in andere programmeertalen meestal een array genoemd); Records (gestructureerde data, bijvoorbeeld de gegevens van een persoon); Ook kan worden gespecificeerd hoe er moet worden gehandeld als bepaalde velden leeg zijn gelaten. Scripten Met behulp van DTML, de Document Markup Language, kun je tekstuele informatie genereren aan de hand van templates en informatie uit je applicatie. Meestal is dit HTML, maar je kunt er alle soorten tekst mee genereren. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt door Z SQL Methods om SQL te genereren. Met DHTML kun je uiteraard op condities testen en zowel gegevens die door de browser zijn verstuurd als objecten in de object database manipuleren. Een belangrijke eigenschap is de mogelijkheid om het resultaat van andere DTML scripts in te voegen, het zijn immers ook objecten. Samen met acquisitie maakt dat een heel erg flexibel template systeem, waarbij veel gebruikte interface elementen in aparte objecten worden ondergebracht. En batches, het weergegeven van lange lijsten gegevens, verdeeld over meerdere schermen, is triviaal in Zope. DTML is vooral veilig. Je kunt derden de mogelijkheid geven scripts te maken, maar een DTML script kan nooit de server plat leggen, het onderliggende OS aanspreken, of op andere manieren de veiligheid van de server in gevaar brengen. Zo zijn oneindige lussen niet mogelijk. Omdat DTML uit te breidden is, zijn er zeer krachtige commando s beschikbaar, bijvoorbeeld voor het verzenden van , het creëren van een hiërarchische boom en voor het weergeven van een kalender.

11 Applicatie Bouwen Als je een applicatie wilt bouwen in Zope, dan zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden, waarbij iedere weg weer geschikt is voor andere doeleinden.er zijn in principe 3 manieren om functionaliteit in Zope te implementeren: Standaard objecten External Methods Products Products zijn gespecialiseerde componenten, die elke Zope installatie kunnen worden gebruikt. Products zijn onder te verdelen in: Products gebaseerd op standaard objecten ZClasses Python Products Meestal gebruik je een combinatie van bovenstaande methoden. Standaard objecten Je kunt een web applicatie bouwen, dat geheel uit de standaard objecten bestaat. Dit is vooral geschikt voor visueel georiënteerde websites, waar veel gebruik wordt gemaakt van DTML Methods als templates. Maar meestal worden deze objecten gebruikt ter ondersteuning en structurering van een complexere web applicatie. Folders zijn vooral erg handig voor het partitioneren en structureren van een web applicatie, waarbij je je objecten verdeeld over Folders naar gelang de beveiliging en logische structuur van je website. Verder gebruik je DTML Methods, Documents, Image en File objecten om de interface te definiëren. External Methods Met External Methods kun je kleine stukjes code schrijven in Python, waarmee je bijvoorbeeld systeem functies kunt aanroepen, of waarmee je code kunt schrijven die anders te complex zou worden in DTML. Deze code bevindt zich in een file op het filesysteem van de server waarop Zope draait, en er is dus toegang tot de machine nodig (FTP of Telnet). Products Met Standaard Objecten Als je een stukje web applicatie dat alleen maar uit Standaard Objecten is opgebouwd herbruikbaar wil maken, dan kun je het omvormen tot een Product. Het is dan mogelijk om nieuwe kopieën te maken van die standaard objecten, met elke keer wat gescripte aanpassingen, en dit Product is dan in te zetten op een willekeurige Zope installatie. Dit is

12 vooral te gebruiken voor het creëren van template structuren, zoals bijvoorbeeld de opzet van een nieuwe site. ZClasses ZClasses zijn object classes die geheel via de web interface zijn de definiëren en te gebruiken. Object methoden worden gedefinieerd in DTML, External Methods en Z SQL Methods, en zij kunnen worden gebaseerd op alle Standaard Objecten. ZClasses zijn ideaal voor het modelleren van eenheden informatie binnen een web applicatie, zoals persberichten, artikelen en producten. De geprogrammeerde functionaliteit is meestal beperkt tot interfaces voor het manipuleren van de gegevens opgeslagen in een ZClass. Python Products Met Python Products heb je alle vrijheid, want je kunt hiermee alle aspecten van een Zope Server manipuleren. Hier is echter wel systeem toegang voor vereist. Python Products zijn meest geschikt voor complexe code en object systemen. Als je een interface naar andere software, of een nieuwe DTML tag wil maken, dan kun je niet om een Python Product heen. Meer Informatie Zope s framework van diensten maakt het tot een van de meest complete Web Applicatie Servers op dit moment verkrijgbaar. Zijn snelheid, beschikbaarheid van de source en natuurlijk zijn prijs maken het een goede keus voor vele Web Applicaties. Voor meer informatie over Zope, kun je terecht op de volgende sites: De officiële site van Zope, waar veel van de inhoud door Zope gebruikers wordt verzorgd. Een heel goed voorbeeld van wat er mogelijk is met Zope. Je vindt hier Zope zelf, documentatie, en vele Products. De website van het Zope Documentation Project. mailto:zope@zope.org De mailinglijst, en een goede bron voor directe ondersteuning. Informatie over de scripttaal waarin Zope is geschreven. De taal is heel helder, en gemakkelijk ik enkele dagen onder de knie te krijgen.

Oracle Application Server Portal Oracle Gebruikersgroep Holland Oktober 2003

Oracle Application Server Portal Oracle Gebruikersgroep Holland Oktober 2003 Oracle Application Server Portal Oracle Gebruikersgroep Holland Oktober 2003 Page 1 1 Kees Vianen Senior Sales Consultant Technology Solutions Oracle Nederland Agenda Geschiedenis van Oracle Portal Portal

Nadere informatie

De voordelen van Drupal

De voordelen van Drupal Drupal is een open source Content Management System (CMS). Daarnaast kun je Drupal zien als een framework, dit betekent dat je modules (oftewel mini-applicaties) kunt implementeren in je installatie van

Nadere informatie

Zelftest Informatica-terminologie

Zelftest Informatica-terminologie Zelftest Informatica-terminologie Document: n0947test.fm 01/07/2015 ABIS Training & Consulting P.O. Box 220 B-3000 Leuven Belgium TRAINING & CONSULTING INTRODUCTIE Deze test is een zelf-test, waarmee u

Nadere informatie

Technisch Ontwerp W e b s i t e W O S I

Technisch Ontwerp W e b s i t e W O S I Technisch Ontwerp W e b s i t e W O S I WOSI Ruud Jungbacker en Michael de Vries - Technisch ontwerp Website Document historie Versie(s) Versie Datum Status Omschrijving / wijzigingen 0.1 20 nov 2008 Concept

Nadere informatie

Het opzetten van deze applicatie

Het opzetten van deze applicatie Installatie Codeigniter 2.1.3 Om met Codeigniter te kunnen werken, heb je een werkende Codeigniter 2.1.3. omgeving nodig. Die gaan we hier maken. We zullen eerst deze omgeving gaan opzetten en inrichten.

Nadere informatie

HDN DARTS WEB AUTHENTICATIE

HDN DARTS WEB AUTHENTICATIE HDN DARTS WEB AUTHENTICATIE HDN Helpdesk T: 0182 750 585 F: 0182 750 589 M: helpdesk@hdn.nl Copyright Communications Security Net B.V. Inhoudsopgave 1. INLEIDING OP HET ONTWERP... 3 1.1 HET DOEL VAN DIT

Nadere informatie

Selenium IDE Webdriver. Introductie

Selenium IDE Webdriver. Introductie Selenium IDE Webdriver Het Wielsem 10, 5231 BW s- Hertogenbosch, telefoon 073-6409311 e- mail info@testwork.nl internet http://www.testwork.nl 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 2 2 Selenium IDE... 3 3

Nadere informatie

Object Oriented Programming

Object Oriented Programming Object Oriented Programming voor webapplicaties Door Edwin Vlieg Waarom OOP? Basis uitleg over OOP Design Patterns ActiveRecord Model View Controller Extra informatie Vragen OOP Object Oriented Programming

Nadere informatie

Dit voorbeeldproject beschrijft het gebruik van web services (open standaarden) voor de ontsluiting van kernregistraties bij de gemeente Den Haag.

Dit voorbeeldproject beschrijft het gebruik van web services (open standaarden) voor de ontsluiting van kernregistraties bij de gemeente Den Haag. Voorbeeldproject Een Haagse SOA Dit voorbeeldproject beschrijft het gebruik van web services (open standaarden) voor de ontsluiting van kernregistraties bij de gemeente Den Haag. Aanleiding Vanuit de visie

Nadere informatie

Laten we eens beginnen met de mouwen op te stropen en een netwerk te bouwen.

Laten we eens beginnen met de mouwen op te stropen en een netwerk te bouwen. Practicum Filius In deze proefles gaan we jullie kennis laten maken met computernetwerken. Na afloop van dit practicum heb je een goede basis van waar een netwerk uit kan bestaan, hoe je een netwerk bouwt

Nadere informatie

OpenIMS 4.2 Portaal Server

OpenIMS 4.2 Portaal Server OpenIMS 4.2 Portaal Server Inhoudsopgave 1 WAT IS EEN ENTERPRISE INFORMATIE PORTAAL?...3 1.1 BESPARINGEN...3 1.2 GERICHT OP EEN SPECIFIEKE DOELGROEP...3 2 OPENIMS PORTAAL SERVER (PS)...4 2.1 CENTRAAL BEHEER...4

Nadere informatie

Technische implementatie De infrastructuur rondom Transit kent de volgende rollen:

Technische implementatie De infrastructuur rondom Transit kent de volgende rollen: Transit Herkent u het? Steeds dezelfde uitdagingen in migratieprojecten; meerdere variabelen, in verschillende stadia en in een blijvend veranderende omgeving, managen. Grote hoeveelheden gegevens over

Nadere informatie

Rapporten. Labels en Rapporten in Atlantis 1. Atlantis heeft twee manieren om output te genereren: 1. labels 2. rapporten (reports)

Rapporten. Labels en Rapporten in Atlantis 1. Atlantis heeft twee manieren om output te genereren: 1. labels 2. rapporten (reports) Labels en Rapporten in Atlantis 1 Atlantis heeft twee manieren om output te genereren: 1. labels 2. rapporten (reports) Rapporten Een rapport is eigenlijk altijd een tekst bestand, die vorm wordt gegeven

Nadere informatie

Les 10 : Aanmaken van een database (deel2).

Les 10 : Aanmaken van een database (deel2). Les 10 : Aanmaken van een database (deel2). Wat is een database? Een centrale opslagruimte voor gegevens. Alle informatie wordt centraal opgeslagen en kan door iedereen geraadpleegd worden. Voordelen van

Nadere informatie

Maximo Tips and Tricks

Maximo Tips and Tricks Maximo Tips and Tricks Agenda Tips & Tricks 1. Scherm lay-out on demand 2. Koppelen Excel en Maximo 3. Foto s toevoegen aan records 4. Type ahead functie 5. Scripting voor calculaties en validaties 6.

Nadere informatie

Acht stappen voor JSF

Acht stappen voor JSF Acht stappen voor JSF Inleiding In deze tutorial zullen we JSF (Java server faces) installeren. Wat we niet beschrijven is hoe te werken met JSF, over dit onderwerp zijn er genoeg boeken en internetsites

Nadere informatie

Installeer Apache2: Landstede februari 2009 versie 3 1 Bertil Hoentjen

Installeer Apache2: Landstede februari 2009 versie 3 1 Bertil Hoentjen Installeer Apache2: Deze howto gaat over name based virtual hosting onder Apache 2.x., en is getest onder OpenSUSE 11 maar is in feite ook van toepassing op de andere distributies. Alleen Debian en afgeleide

Nadere informatie

Research & development

Research & development Research & development Publishing on demand Workflow ondersteuning Typesetting Documentproductie Gespecialiseerd document ontwerp Web ontwerp en onderhoud Conversie Database publishing Advies Organisatie

Nadere informatie

1 Inleiding Installatie 21. WAMP met Apache Friends 23. XAMPP starten en controleren 26. LAMP 32 De installatie ongedaan maken 33

1 Inleiding Installatie 21. WAMP met Apache Friends 23. XAMPP starten en controleren 26. LAMP 32 De installatie ongedaan maken 33 0DD&) QO( l 1 Inleiding 13 De betekenis van PHP 14 Voorkennis 15 Wat dit boek niet biedt 15 PHP 5 - Een routebeschrijving door dit boek 1 5 Zo kunt u de weg vinden 17 Een dankwoord van de auteur 18 Copyright

Nadere informatie

icafe Project Joeri Verdeyen Stefaan De Spiegeleer Ben Naim Tanfous

icafe Project Joeri Verdeyen Stefaan De Spiegeleer Ben Naim Tanfous icafe Project Joeri Verdeyen Stefaan De Spiegeleer Ben Naim Tanfous 2006-2007 Inhoudsopgave 1 2 1.1 Programmeertaal PHP5..................... 2 1.2 MySQL database......................... 3 1.3 Adobe Flash...........................

Nadere informatie

Zelftest Java EE Architectuur

Zelftest Java EE Architectuur Zelftest Java EE Architectuur Document: n1218test.fm 22/03/2012 ABIS Training & Consulting P.O. Box 220 B-3000 Leuven Belgium TRAINING & CONSULTING INLEIDING BIJ DE ZELFTEST JAVA EE ARCHITECTUUR Nota:

Nadere informatie

1 Inleiding. 3 Handmatig... invoeren zaken basis 4 Verwerken... zaken 5 Afhandelen... van zaken. 7 Uitgebreidere... zaak opties

1 Inleiding. 3 Handmatig... invoeren zaken basis 4 Verwerken... zaken 5 Afhandelen... van zaken. 7 Uitgebreidere... zaak opties 2 Supportdesk Pro Introductie Inhoudsopgave I Supportdesk Pro 3 1 Inleiding... 3 2 Werkwijze... 3 II Zaken 4 1 Introductie... 4 2 Zaken beheren... 4 3 Handmatig... invoeren zaken basis 4 4 Verwerken...

Nadere informatie

Koppeling met een database

Koppeling met een database PHP en MySQL Koppeling met een database 11.1 Inleiding In PHP is het eenvoudig om een koppeling te maken met een database. Een database kan diverse gegevens bewaren die met PHP aangeroepen en/of bewerkt

Nadere informatie

Microsoft Excel. It s all about Excel - VBA

Microsoft Excel. It s all about Excel - VBA X Microsoft Excel Stap in de wereld van Visual Basic for Applications (VBA) binnen het Microsoft Office programma Excel. Leer hoe deze programmeertaal precies in elkaar zit en hoe u deze in de dagelijkse

Nadere informatie

Chris de Kok 223548 TDI 3. Vak: Software Architectuur Datum: 21-01-2008 Docent: Fons van Kesteren

Chris de Kok 223548 TDI 3. Vak: Software Architectuur Datum: 21-01-2008 Docent: Fons van Kesteren Chris de Kok 223548 TDI 3 Vak: Software Architectuur Datum: 21-01-2008 Docent: Fons van Kesteren Inhoud Inleiding... 3 Black box / White box... 3 XP... 3 SimpleTest... 3 Eclipse plugin... 4 GroupTest...

Nadere informatie

SURFconext Cookbook. Het koppelen van Alfresco aan SURFconext. Versie: 1.0. Datum: 8 december 2013. 030-2 305 305 admin@surfnet.nl www.surfnet.

SURFconext Cookbook. Het koppelen van Alfresco aan SURFconext. Versie: 1.0. Datum: 8 december 2013. 030-2 305 305 admin@surfnet.nl www.surfnet. SURFconext Cookbook Het koppelen van Alfresco aan SURFconext Auteur(s): Frank Niesten Versie: 1.0 Datum: 8 december 2013 Radboudkwartier 273 3511 CK Utrecht Postbus 19035 3501 DA Utrecht 030-2 305 305

Nadere informatie

ProjectHeatmap. Onderzoeksrapport v0.5 11-03-11 Dennis Wagenaar

ProjectHeatmap. Onderzoeksrapport v0.5 11-03-11 Dennis Wagenaar ProjectHeatmap Onderzoeksrapport v0.5 11-03-11 Dennis Wagenaar 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 Gheat...4 Info...4 Voordelen...4 Nadelen...4 Google Fusion Tables...5 Info...5 Voordelen...5 Nadelen...5 OLHeatmap...6

Nadere informatie

Quick Guide VivianCMS

Quick Guide VivianCMS Quick Guide VivianCMS Contactformulier creëren Versie: 1.0 Startdatum: 24 juli 2006 Datum laatste wijziging: 24 juli 2006 Opmerking: Gepubliceerd op http://www.viviancms.nl Inhoud 1 Inleiding...3 1.1 Contactformulier

Nadere informatie

Technisch ontwerp. Projectteam 6. Project "Web Essentials" 02 april 2009. Versie 2.1.0

Technisch ontwerp. Projectteam 6. Project Web Essentials 02 april 2009. Versie 2.1.0 Projectteam 6 Faculteit Natuur en Techniek Hogeschool Utrecht Projectleider: Hans Allis, hans.allis@student.hu.nl Technisch ontwerp Project "Web Essentials" 02 april 2009 Versie 2.1.0 Teamleden: Armin

Nadere informatie

Een ASP.NET applicatie opzetten. Beginsituatie:

Een ASP.NET applicatie opzetten. Beginsituatie: Hoofdstuk 1 Een ASP.NET applicatie opzetten Beginsituatie: Windows XP Pro, Windows Vista Pro of Windows 7 Pro Visual Studio.NET moet zijn geïnstalleerd. Let hierbij op dat de Express versie niet voldoet.

Nadere informatie

Een database gebruiken

Een database gebruiken Een database gebruiken In een vorige handleiding heb ik laten zien hoe je met Scratch soortgelijke gegevens kunt opslaan in een lijst om deze op een later moment weer op te halen. Als voorbeeld las ik

Nadere informatie

INFITT01 - Internettechnologie WEEK 8

INFITT01 - Internettechnologie WEEK 8 INFITT01 - Internettechnologie WEEK 8 Programma Databases (JDBC, JNDI, ORM, JPA) MVC & Spring/Struts EJB Databases Veel web applicaties moeten informatie over langere tijd op kunnen slaan. Een voor de

Nadere informatie

DrICTVoip.dll v 2.1 Informatie en handleiding

DrICTVoip.dll v 2.1 Informatie en handleiding DrICTVoip.dll v 2.1 Informatie en handleiding Nieuw in deze versie : Koppeling voor web gebaseerde toepassingen (DrICTVoIPwebClient.exe) (zie hoofdstuk 8) 1. Inleiding Met de DrICTVoIP.DLL maakt u uw software

Nadere informatie

Verder zijn er de nodige websites waarbij voorbeelden van objectgeoriënteerd PHP (of Objec Oriented PHP, OO PHP) te vinden zijn.

Verder zijn er de nodige websites waarbij voorbeelden van objectgeoriënteerd PHP (of Objec Oriented PHP, OO PHP) te vinden zijn. Objectgeoriënteerd PHP (versie 5) Kennisvereisten: Ervaring met programmeren in PHP met MySQL Je weet wat een class of klasse is Je weet wat een instantie van een klasse (een object) is Je weet wat een

Nadere informatie

Workflows voor SharePoint met forms en data K2 VOOR SHAREPOINT

Workflows voor SharePoint met forms en data K2 VOOR SHAREPOINT Slimmer samenwerken met SharePoint Workflows voor SharePoint met forms en data K2 VOOR SHAREPOINT Workflows, forms, reports en data WAAROM KIEZEN VOOR K2? Of u nu workflows moet maken voor items in SharePoint

Nadere informatie

Powerpoint presentatie College 5 Gilbert van Lierop & Farshad Salamat

Powerpoint presentatie College 5 Gilbert van Lierop & Farshad Salamat Powerpoint presentatie College 5 Gilbert van Lierop & Farshad Salamat Wat is een database? Een verzameling van georganiseerde data Een database bestaat uit applicaties, SQL en het DBMS Watis eendbms? EenDBMS

Nadere informatie

XAMPP Web Development omgeving opzetten onder Windows.

XAMPP Web Development omgeving opzetten onder Windows. XAMPP Web Development omgeving opzetten onder Windows. Inhoudsopgave 1. Lees dit eerst... 2 2. Inleiding... 2 1 Xampp downloaden... 2 2 Installatie Xampp 1.7.4 op externe harddisk... 3 3 XAMPP herconfiguren...

Nadere informatie

Installatiehandleiding Cane Webservices.nl Integratie

Installatiehandleiding Cane Webservices.nl Integratie Installatiehandleiding Cane Webservices.nl Integratie Inhoud INHOUD... 1 1. INTRODUCTIE... 2 DOELSTELLING DOCUMENT... 2 GERELATEERDE DOCUMENTEN... 2 GEBRUIK VAN HET DOCUMENT... 2 LEZERS DOELGROEP... 2

Nadere informatie

NHibernate als ORM oplossing

NHibernate als ORM oplossing NHibernate als ORM oplossing Weg met de SQL Queries Wat is ORM? ORM staat in dit geval voor Object Relational Mapping, niet te verwarren met Object Role Modeling. ORM vertaalt een objectmodel naar een

Nadere informatie

Test Joomla op je PC 1

Test Joomla op je PC 1 1 Disclaimer Bij de samenstelling van dit ebook is de grootst mogelijke zorg besteed aan de juistheid en correctheid van de informatie die in dit ebook wordt verstrekt. De auteur van dit ebook kan op geen

Nadere informatie

BRIGHT-NET INSTALLATIE HANDLEIDING

BRIGHT-NET INSTALLATIE HANDLEIDING BRIGHT-NET INSTALLATIE HANDLEIDING JOS VAN DER SANDEN VERSIE 0.10 29 DEC 2015 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 4 2. Server... 5 2.1 Installatie... 5 2.2 Configuratie... 9 2.3 Waarschuwingen... 9 2.4 Beschikbaarheid

Nadere informatie

Installatiehandleiding Business Assistent

Installatiehandleiding Business Assistent Installatiehandleiding Business Assistent Wijzigingsgeschiedenis Versie Datum Omschrijving Status 0.1 25-09-2014 Eerste opzet van het installatie Concept document. 1.0 04-11-2014 Geen: Commercieel maken

Nadere informatie

TaskCentre Web Service Connector: Creëren van requests in Synergy Enterprise

TaskCentre Web Service Connector: Creëren van requests in Synergy Enterprise TaskCentre Web Service Connector: Creëren van requests in Synergy Enterprise Inhoudsopgave 1. Voorbereiding... 4 2. Web Service Connector tool configuratie... 5 3. TaskCentre taak voor het aanmaken van

Nadere informatie

Datatypes Een datatype is de sort van van een waarde van een variabele, veel gebruikte datatypes zijn: String, int, Bool, char en double.

Datatypes Een datatype is de sort van van een waarde van een variabele, veel gebruikte datatypes zijn: String, int, Bool, char en double. Algemeen C# Variabele Een variabele is een willekeurige waarde die word opgeslagen. Een variabele heeft altijd een datetype ( De soort waarde die een variabele bevat). Datatypes Een datatype is de sort

Nadere informatie

Xampp Web Development omgeving opzetten onder Windows.

Xampp Web Development omgeving opzetten onder Windows. Xampp Web Development omgeving opzetten onder Windows. Inhoudsopgave 1. Lees dit eerst... 2 2. Inleiding... 2 3. Installatie Xampp... 3 1.1 Installatie Xampp Launcher... 7 1.2 Controle geïnstalleerde bestanden...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Disclaimer... 3 Voorwoord... 4 Inleiding... 5 Het downloaden van XAMPP... 7 Het installeren van XAMPP... 8 Joomla installeren op

Inhoudsopgave Disclaimer... 3 Voorwoord... 4 Inleiding... 5 Het downloaden van XAMPP... 7 Het installeren van XAMPP... 8 Joomla installeren op 1 Inhoudsopgave Disclaimer... 3 Voorwoord... 4 Inleiding... 5 Het downloaden van XAMPP... 7 Het installeren van XAMPP.... 8 Joomla installeren op XAMPP... 15 Handige links... 16 2 Disclaimer Bij de samenstelling

Nadere informatie

Handleiding voor het zelf onderhouden van je Wordpress website

Handleiding voor het zelf onderhouden van je Wordpress website Handleiding voor het zelf onderhouden van je Wordpress website Inhoud Introductie... 3 Belangrijke Termen... 3 Inloggen op jouw Wordpress website... 4 Een Backup maken... 4 Het Wordpress dashboard... Thema

Nadere informatie

Beveiligingsbeleid Perflectie. Architectuur & Procedures

Beveiligingsbeleid Perflectie. Architectuur & Procedures Beveiligingsbeleid Perflectie Architectuur & Procedures 30 november 2015 Versiebeheer Naam Functie Datum Versie Dimitri Tholen Software Architect 12 december 2014 0.1 Dimitri Tholen Software Architect

Nadere informatie

Sparse columns in SQL server 2008

Sparse columns in SQL server 2008 Sparse columns in SQL server 2008 Object persistentie eenvoudig gemaakt Bert Dingemans, e-mail : info@dla-os.nl www : http:// 1 Content SPARSE COLUMNS IN SQL SERVER 2008... 1 OBJECT PERSISTENTIE EENVOUDIG

Nadere informatie

Eenvoud, kracht en snelheid

Eenvoud, kracht en snelheid OpenIMS Open Informatie Management Server Eenvoud, kracht en snelheid Portaal Server Whitepaper Open Informatie Management Server www.openims.com OpenSesame ICT BV www.osict.com Inhoudsopgave 1 INLEIDING...

Nadere informatie

Kennis na het volgen van de training. Na het volgen van deze training bent u in staat:

Kennis na het volgen van de training. Na het volgen van deze training bent u in staat: Training Trainingscode Duur Gepubliceerd Taal Type Leermethode Kosten SF2015V8 4 dagen 02/02/2015 Nederlands & Engels Developer, basis Invidueel & klassikaal Op aanvraag Deze training richt zich op het

Nadere informatie

Zelftest Internet concepten en technieken

Zelftest Internet concepten en technieken Zelftest Internet concepten en technieken Document: n0832test.fm 25/01/2017 ABIS Training & Consulting P.O. Box 220 B-3000 Leuven Belgium TRAINING & CONSULTING INTRODUCTIE ZELFTEST INTERNET CONCEPTEN EN

Nadere informatie

Installatiehandleiding Business Assistent

Installatiehandleiding Business Assistent Installatiehandleiding Business Assistent Wijzigingsgeschiedenis Versie Datum Omschrijving Status 0.1 25-09-2014 Eerste opzet van het installatie Concept document. 1.0 04-11-2014 Geen: Commercieel maken

Nadere informatie

ActiveBuilder Handleiding

ActiveBuilder Handleiding ActiveBuilder Handleiding Auteur: TalkActive I/S Datum: Juli 2004 Versie: R. 1.01 Taal: Nederlands Copyright 2004 - Talk Active alle rechten voorbehouden. Inhoud: 1. INTRODUCTIE...2 2. SNEL STARTEN...3

Nadere informatie

Beveiligingsbeleid. Online platform Perflectie

Beveiligingsbeleid. Online platform Perflectie Beveiligingsbeleid Online platform Perflectie 2018 Beveiligingsbeleid Perflectie Versiebeheer Naam Functie Datum Versie Dimitri Tholen Software Architect 12 december 2014 1.0 Dimitri Tholen Software Architect

Nadere informatie

Zicht - Content Management Systeem een algemene beschrijving

Zicht - Content Management Systeem een algemene beschrijving Zicht - Content Management Systeem een algemene beschrijving Versie april/2008 Zicht nieuwe media ontwerpers 2008 1 Inleiding Een Content Management Systeem (CMS) is een webapplicatie waarmee je zonder

Nadere informatie

Mijn eerste ADO.NET applicatie

Mijn eerste ADO.NET applicatie Hoofdstuk 2 Mijn eerste ADO.NET applicatie ADO staat voor ActiveX Database Objects. Dit is een verzameling klassen die onderdeel uitmaken van het.net framework, waarmee je verbinding kunt maken met een

Nadere informatie

Handleiding Plesk. Eddy De Bock

Handleiding Plesk. Eddy De Bock Handleiding Plesk Eddy De Bock 1 1 STARTPAGINA Hier krijgt u een samenvattend overzicht van de functies die Plesk u biedt. 2 GEBRUIKERS Hier kan u gebruikers aanmaken, verwijderen en beheren. Onder Gebruikersrollen

Nadere informatie

Zelftest XML Concepten

Zelftest XML Concepten Zelftest XML Concepten Document: n1035test.fm 18/02/2010 ABIS Training & Consulting P.O. Box 220 B-3000 Leuven Belgium TRAINING & CONSULTING INLEIDING Om een idee te hebben van wat we verwachten als voorkennis

Nadere informatie

Dynamiek met VO-Script

Dynamiek met VO-Script Dynamiek met VO-Script Door Bert Dingemans DLA Ontwerp & Software bert@dla-architect.nl Inleiding Op de SDGN nieuwsgroep voor Visual Objects ontstond laatst een draad van berichten over de nieuwe libraries

Nadere informatie

Onderwerp: Prijzen webhostingpakketten ThoVer Webproducties *

Onderwerp: Prijzen webhostingpakketten ThoVer Webproducties * ThoVer Webproducties, Dhr. T. Vergouwen, Steenland 27, 4851 WE Ulvenhout. Telefoon: 076 5601898 GSM: 06 15020609 Fax: 084 2200811 E-mail: info@thover.com Website: http://www.thover.com Uw kenmerk Ons kenmerk

Nadere informatie

Bijlage 8. Testprogramma brandreactiemodulen LBK

Bijlage 8. Testprogramma brandreactiemodulen LBK Bijlage 8 Testprogramma brandreactiemodulen LBK INHOUDSOPGAVE 1 Algemeen... 1 1.1 Introductie... 1 2 Algemene Setup Instructies... 2 2.1 Setup instructies... 2 2.2 Programma start... 2 3 Configureren...

Nadere informatie

Zelftest Internet concepten en technieken

Zelftest Internet concepten en technieken Zelftest Internet concepten en technieken Document: n0832test.fm 10/02/2010 ABIS Training & Consulting P.O. Box 220 B-3000 Leuven Belgium TRAINING & CONSULTING INTRODUCTIE ZELFTEST INTERNET CONCEPTEN EN

Nadere informatie

WordPress in het Kort

WordPress in het Kort WordPress in het Kort Een website maken met Wordpress. In minder dan één uur online! Inclusief installatie van een thema en plugins Alle rechten 2013, Rudy Brinkman, BrinkhostDotCom, http://www.brinkhost.nl

Nadere informatie

The OSI Reference Model

The OSI Reference Model Telematica Applicatielaag Hoofdstuk 16, 17 Applicatielaag 4Bevat alle toepassingen die van het netwerk gebruik maken n E-mail n Elektronisch nieuws n WWW n EDI (Electronic Data Interchange) n Napster,

Nadere informatie

Programmeerstructuren met App Inventor

Programmeerstructuren met App Inventor Programmeerstructuren met App Inventor Kevin Krul, Universiteit Utrecht Roncalli, Bergen op Zoom Inhoud: Les 1: Introductie tot App Inventor, when statement en variabelen. Les 2: Introductie if-statement

Nadere informatie

Uw productassortiment moeiteloos online én op papier met onze database publishing software.

Uw productassortiment moeiteloos online én op papier met onze database publishing software. Uw productassortiment moeiteloos online én op papier met onze database publishing software. De Guidance software pakketten maken het mogelijk om vanuit één centrale database zowel een webshop als catalogus

Nadere informatie

Kleine cursus PHP5. Auteur: Raymond Moesker

Kleine cursus PHP5. Auteur: Raymond Moesker Kleine cursus PHP5 Auteur: Raymond Moesker Kleine cursus PHP PHP is platform en CPU onafhankelijk, open source, snel, heeft een grote userbase, het is object georiënteerd, het wordt omarmd door grote bedrijven

Nadere informatie

Gimme Five! Op weg naar TYPO3 5.0 'Phoenix'

Gimme Five! Op weg naar TYPO3 5.0 'Phoenix' Gimme Five! Op weg naar TYPO3 5.0 'Phoenix' Waarom TYPO3 5.0? Waarom TYPO3 5.0? Enkele redenen: Waarom TYPO3 5.0? Enkele redenen: Complexiteit De TYPO3 Core architectuur heeft zijn limiet bereikt en is

Nadere informatie

Formulieren maken met Dreamweaver CS 4/CS 5

Formulieren maken met Dreamweaver CS 4/CS 5 Formulieren maken met Dreamweaver CS 4/CS 5 In deze handleiding leer je om een formulier en elementen die je binnen een formulier kunt gebruiken, te ontwerpen met Dreamweaver. Het uitgangspunt is dat dit

Nadere informatie

Eigen Widgets in CRM. Introductie. Limitering. Widgets beschikbaar stellen. Tips & Tricks Eigen Widgets in CRM

Eigen Widgets in CRM. Introductie. Limitering. Widgets beschikbaar stellen. Tips & Tricks Eigen Widgets in CRM Tips & Tricks Eigen Widgets in CRM Eigen Widgets in CRM Introductie De WebUI van CRM 7.0 maakt het mogelijk om je eigen widgets te maken en deze in je eigen view te gebruiken. Dat kan door gebruik te maken

Nadere informatie

Auteur Arjaan den Ouden Datum 4 december 2013 Status Definitief Versie 1.0

Auteur Arjaan den Ouden Datum 4 december 2013 Status Definitief Versie 1.0 Auteur Arjaan den Ouden Datum 4 december 2013 Status Definitief Versie 1.0 Behoudens uitzondering door de wet gesteld, mag zonder schriftelijke toestemming van de rechthebbende op het auteursrecht van

Nadere informatie

Inleiding tot programmeren: Javascript

Inleiding tot programmeren: Javascript Inleiding tot programmeren: Javascript Een definitie JavaScript is een scripttaal met objectgeoriënteerde mogelijkheden. Deze geïnterpreteerde programmeertaal is vooral gericht op het gebruik in webpagina

Nadere informatie

Application interface. service. Application function / interaction

Application interface. service. Application function / interaction Les 5 Het belangrijkste structurele concept in de applicatielaag is de applicatiecomponent. Dit concept wordt gebruikt om elke structurele entiteit in de applicatielaag te modelleren: softwarecomponenten

Nadere informatie

Waarom automatiseren?

Waarom automatiseren? Chris De Clercq Waarom automatiseren? Wanneer u uw manier van werken hebt geautomatiseerd, zal u zich afvragen hoe u het vroeger zonder heeft gedaan Automatiseren helpt u bij: - communicatie efficiënter

Nadere informatie

Erik Poll Martijn Warnier. http://www.cs.kun.nl/~erikpoll/linux

Erik Poll Martijn Warnier. http://www.cs.kun.nl/~erikpoll/linux Introductie Linux/UNIX Erik Poll Martijn Warnier http://www.cs.kun.nl/~erikpoll/linux Concrete doel van vandaag Basisvaardigheden UNIX/Linux werken met de command line shell file beheer proces beheer Betere

Nadere informatie

Handleiding Document Management Systeem (DMS)

Handleiding Document Management Systeem (DMS) Handleiding Document Management Systeem (DMS) 1/16 INDEX: 1.Wat?... 3 2.URL + aanmelding... 3 3.Opladen van documenten*... 7 4.Link voor externen:... 9 Download url:... 12 Inleiding:... 12 Instellingen...

Nadere informatie

MA!N Rapportages en Analyses

MA!N Rapportages en Analyses MA!N Rapportages en Analyses Auteur Versie CE-iT 1.2 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Microsoft Excel Pivot analyses... 4 2.1 Verbinding met database... 4 2.2 Data analyseren... 5 2.3 Analyses verversen... 6

Nadere informatie

ManualMaster Systeem 6.1 (ManualMaster Administrator, ManualMaster WebAccess en ManualMaster WebEdit)

ManualMaster Systeem 6.1 (ManualMaster Administrator, ManualMaster WebAccess en ManualMaster WebEdit) Let op: de versie op de gebruikerswebsite kan worden bijgewerkt! Het kan dus zijn dat uw geprinte versie verouderd is. Van toepassing op ManualMaster Systeem 6.1 (ManualMaster Administrator, ManualMaster

Nadere informatie

Secure Application Roles

Secure Application Roles Secure Application Roles Beheer de toegang tot de database 1. Inleiding Het realiseren van geautoriseerde toegang tot een database lijkt eenvoudig. Echter, vaak blijkt dat dezelfde combinatie van gebruikersnaam

Nadere informatie

Delft-FEWS & Web Services

Delft-FEWS & Web Services Delft-FEWS & Web Services Presentatie Delft-FEWS Gebruikers dag 2018 Marc van Dijk, Rudie Ekkelenkamp, Stef Hummel 5 Juni 2018 Delft-FEWS & (Web) Services 1. Delft-FEWS 2. Roadmap 3. Standaarden Verzamelen

Nadere informatie

Quickstart handleiding

Quickstart handleiding Inleiding Allereerst hartelijk bedankt voor het aanschaffen van. U heeft met deze aankoop een goede keuze gemaakt voor een zeer professionele E-mail marketing tool. In deze quickstart handleiding zullen

Nadere informatie

Lab Webdesign: Javascript 11 februari 2008 JAVASCRIPT

Lab Webdesign: Javascript 11 februari 2008 JAVASCRIPT H1: INLEIDING JAVASCRIPT Met HTML kun je fraaie webpagina's bouwen, alleen: ze zijn erg statisch. HTML is dan ook een pagina-beschrijvingstaal en geen echte programmeertaal. Om je homepagina interactief

Nadere informatie

UWV Security SSD Instructies

UWV Security SSD Instructies UWV Security SSD Instructies BESTEMD VOOR : Patrick van Grevenbroek AUTEUR(S) : Gabriele Biondo / T. Uding (vertaling) VERSIE : 1.0 DATUM : 20-03-2014 HISTORIE Datum Auteur(s) Omschrijving 20/03/2014 Gabriele

Nadere informatie

REDACTEUREN HANDLEIDING

REDACTEUREN HANDLEIDING V1.2 8/5/2009 Vertaling: John Sim 2 Inhoudsopgave De inhoud van een document bewerken... 11 Een nieuwe document aanmaken... 12 Het aanmaken van een nieuwe document gaat als volgt:... 12 Een pagina publiceren...

Nadere informatie

Javascript oefenblad 1

Javascript oefenblad 1 Leer de basis van Javascript. Javascript oefenblad 1 Niels van Velzen Javascript oefenblad 1 Pagina 2 Inleiding Javascript is niet altijd even makkelijk. Vooral aan het begin is het even wennen hoe de

Nadere informatie

1.7 Ontleding van het eerste programma... 14

1.7 Ontleding van het eerste programma... 14 Inhoudsopgave 1 Inleiding 1 1.1 Wat kan je met Java doen?..................... 1 1.2 Over Java............................... 3 1.3 Gebruik van dit boek......................... 5 1.4 Installatie...............................

Nadere informatie

TECHNICAL DESIGN DOCUMENT

TECHNICAL DESIGN DOCUMENT TECHNICAL DESIGN DOCUMENT BACHELORPROJECT IN3405 John Ciocoiu 1358227 Elwin Dokter 1275909 TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT FACULTEIT EWI WOENSDAG 28 APRIL 2010 VERSIE 1 COMMISSIE: Ing. D.J. van Roest (opdrachtgever)

Nadere informatie

Op de Virtual Appliance is MySQL voorgeïnstalleerd. MySQL is momenteel de meest gebruikte database op het internet.

Op de Virtual Appliance is MySQL voorgeïnstalleerd. MySQL is momenteel de meest gebruikte database op het internet. Het installeren van WordPress Nu je een volledig werkende virtuele server hebt is het tijd om er een applicatie op te installeren. We beginnen met de blogtool WordPress. De database De eerste stap is het

Nadere informatie

Handleiding voor de applicatiebeheerder van Business Assistent

Handleiding voor de applicatiebeheerder van Business Assistent Handleiding voor de applicatiebeheerder van Business Assistent Wijzigingsgeschiedenis Versie Datum Omschrijving Status 0.1 02-10-2014 Eerste opzet van het installatie Concept document. 0.2 14-10-2014 Lezerscorrectie

Nadere informatie

Kies File>New>Blank Page>PHP. Je kunt eventueel nog een stylesheet koppelen. Definieer nu eerst een site! Dat betekent: Site>New Site

Kies File>New>Blank Page>PHP. Je kunt eventueel nog een stylesheet koppelen. Definieer nu eerst een site! Dat betekent: Site>New Site Kies File>New>Blank Page>PHP Je kunt eventueel nog een stylesheet koppelen. Definieer nu eerst een site! Dat betekent: Site>New Site Geef de site een passende naam. Kies ook de juiste map voor de webdocumenten.

Nadere informatie

Zelftest Java concepten

Zelftest Java concepten Zelftest Java concepten Document: n0838test.fm 22/03/2012 ABIS Training & Consulting P.O. Box 220 B-3000 Leuven Belgium TRAINING & CONSULTING INLEIDING BIJ DE ZELFTEST JAVA CONCEPTEN Om de voorkennis nodig

Nadere informatie

Cursus Onderwijs en ICT. bloggen met Wordpress

Cursus Onderwijs en ICT. bloggen met Wordpress Cursus Onderwijs en ICT Deel 21 (versie 1.0 NL 27-04-2011) bloggen met Wordpress door Serge de Beer Inleiding Zelf ben ik niet zo n blogger. Niet dat ik het niet heb geprobeerd trouwens. Al regelmatig

Nadere informatie

DATAMODELLERING CRUD MATRIX

DATAMODELLERING CRUD MATRIX DATAMODELLERING CRUD MATRIX Inleiding In dit whitepaper wordt de datamodelleervorm CRUD Matrix beschreven. Deze modelleervorm staat in verhouding tot een aantal andere modelleervormen. Wil je een beeld

Nadere informatie

PHP-OPDRACHT SITE BOUWEN

PHP-OPDRACHT SITE BOUWEN PHP-OPDRACHT SITE BOUWEN PERIODE 4 LEERJAAR 1 Opleiding: Duur: Applicatieontwikkelaar 1 onderwijsperiode (4-8 weken) Voorkennis: Basiscursus PHP 5.4 Victor Peters (978 90 125 8499 9) Basiscursus XHTML,

Nadere informatie

Kennissessie INSPIRE. Algemene vereisten & architectuur Metadata View Services Download Services Ondersteuning vanuit Geonovum.

Kennissessie INSPIRE. Algemene vereisten & architectuur Metadata View Services Download Services Ondersteuning vanuit Geonovum. Kennissessie Algemene vereisten & architectuur Metadata View Services Download Services Ondersteuning vanuit Geonovum Thijs Brentjens Inhoud Download Services Pre-defined datasets via Atom feeds Pre-defined

Nadere informatie

Installatie en configuratie documentatie

Installatie en configuratie documentatie Installatie en configuratie documentatie Assistance Web Portal v. 2.58, 2.60 Voor Windows 2003 / 2008 / XP / Vista / Windows 7 Assistance PSO handleiding, uitgegeven door Assistance Software. Alle rechten

Nadere informatie